ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়
অকাশৱানিনা চহি ৯০ সুবগী থৌরম পাঙথোকপগী শরুক অমা ওইনা ‘স্বর প্রেরনা ৱীথিকা’ হৌদোকখ্রে
পদ্ম বিভুসন পন্দিত হরিপ্রশাদ চৌরাসিয়ানা লিজেন্দরি ম্যুজিসিয়নশিংবু ইকায় খুম্নবা উৎপা ফোতো গেল্লরি শঙ্গাখ্রে
01 JUL 2026 6:23PM by PIB Imphal
অকাশৱানিগী চহি ৯০ সুরকপগী থৌরম পাঙথোক্লদুনা অমসুং ২০২৭তা ভারত্তা রেদিও ব্রোদকাস্তিংগী চহি তরাগী খুজিং অমা লোয়রবা মতুংদা অকাশৱানিনা ঙসি অকাশৱানি অমসুং ভারতকি লিজেন্দরি ম্যুজিসিয়নশিংগী মরক্তা লেংদবা মরি অদু নিংশিংবা কত্থোক্লবা ফোতো গেল্লরি অমা ওইরিবা ‘স্বর প্রেরনা ৱীথিকা’ শঙ্গাখ্রে। গেল্লরি অসি পদ্ম বিভুসন পন্দিত হরিপ্রশাদ চৌরাসিয়ানা ন্যু দিল্লীগী অকাশৱানি ভৱন ওদিতোরিয়মদা লৈবা অকাশৱানি রঙ্গ ভবন ওদিতোরিয়মদা শঙ্গাখি।
চাওরাক্না চহি তরাগী খুজিং অনিগী মমাঙদগী অকাশৱানিনা লৈবাক শিনবা থুংনা লিজেন্দরি আর্তিস্তশিংগী পরফোমেন্সশিং অদু তৌদুনা তারিবা মীওই লাখ কয়াদা য়ৌহনদুনা ভারতকি ইনাক খুল্লবা ম্যুজিকেল হেরিতেজ অসি ঙাক্তুনা থম্লি অমসুং য়োকখত্তুনা জাতি অসিগী মকোক থোঙবা পব্লিক সর্ভিস ব্রোদকাস্তর ওইনা থবক তৌরি। লেংদবা লিগেসি অসিবু ইকায় খুম্নবা উৎপা ওইনা খনখিবা স্বর প্রেরনা ৱীথিকানা অকাশবানিগা য়াম্না নক্না মরি লৈনবা অমসুং লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী ৱাংবা সিভিলিয়ন ইকায় খুম্নবা ফংখিবা মমিং লৈরবা আর্তিস্তশিংবু ইকায় খুম্নরি। ইনিসিয়েতিবা অসিনা ভারতকি ম্যুজিক্তা মখোয়গী মমল য়ামলবা থৌদাং অদু ঙাক্তুনা থমবাগা লোয়ননা তুংগী মীরোলশিংগী আর্তিস্তশিং অমসুং ইশৈ-নোংমাইবু নুংশিবশিংদা ইথিল পিদুনা থম্নবা হোৎনরি।
খোঙথাং অসিগী অহানবা তাঙ্কক্তা মমিং লৈরবা ম্যুজিক লুমিনরি ২০গী মীতমশিং মায়খুম হাংদোকখি। গেল্লরি অসিদা ভারত রত্না মনা ফংলবা বিদুসি এম.এশ. শববুলক্সমী (কর্নাতিক ভোকেল), পন্দিত রবি শঙ্কর (সিতার), বিদুসি লতা মাঙ্গেশকর (প্লেবেক শিংহ), উস্তাদ বিশমীল্লাহ খান (সেহনাই), পন্দিত ভিমসেন জোশি (হিন্দুস্তানি ক্লাসিকেল ভোকেল) অমসুং দোকক্তর ভুপেন হাজরিকা (ফোক মীউজিক)। মসিনা পদ্ম বিভুসন মনা ফংলবশিং পন্দিত হরিপ্রশাদ চৌরাসিয়া (বাসী), উস্তাদ অমজাদ আলি খান (সারোদ) অমসুং উস্তাদ অল্লাওদ্দিন খান (সারোদ)গা লোয়ননা পদ্ম ভুসন মনা ফংলবশিং য়াওনা উস্তাদ হাফিজ আলি খান (সারোদ), পন্দিত বিরজু মহারাজ (কথক), উস্তাদ অহমদ জান থিরকৱা (তাবলা), পন্দিত ক্র্ইশ্নরাও শঙ্কর পন্দিত (হিন্দুস্তানি ভোকেল), বিদুসি শান্নো খুরানা (ভোকেল), পন্দিত দেবু চৌধুরি (সিতার), বিদুসি শরন রানি বক্লিৱাল (সারোদ), উস্তাদ শাবরি খান (শরঙ্গি), পন্দিত রাজন মীশ্রা অমসুং পন্দিত সাজন মীশ্রা (হিন্দুস্তানি ভোকেল), উস্তাদ অশাদ আলি খান (রুদ্র ৱীনা) অমসুং উস্তাদ মুস্তাক হুসেন খান (হিন্দুস্তানি ভোকেল)।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা প্রসার ভারতিগী চিফ এগজিক্যুতিব ওফিসর শ্রী গৌরব দ্বিবেদিনা হায়খি মদুদি স্বর প্রেরনা ৱীথিকা শঙ্গাবা অসিনা অকাশৱানিনা মখোয়গী চাওরবা থৌদাংশিংনা লৈবাক অসিগী মকোক থোঙবা কলচরেল ইন্সতিত্যুসন অমা ওইনা লিংখৎপদা মতেং পাংখিবা লিজেন্দরি আর্তিস্তশিংবু থাগৎপা ফোঙদোকপগী অহানবা তাঙ্কক্নি। মহাক্না হায়খি মদুদি মতুং তারকপা তাঙ্ককশিংদা হেন্না মমিং লৈরবা আর্তিস্তশিংগী মীতমগী গেল্লরি অসিদা হাপচিল্লগনি অমসুং লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা অকাশৱানি সেন্তরশিংদা মমিং লৈরবা মফম অদুগী ম্যুজিসিয়নশিংদা কত্থোক্লবা মান্নবা গেল্লরিশিংসু শেমগৎকনি।
ভারতকি ম্যুজিক্তা অকাশৱানিগী লেংদবা ৱাশক অদুদা অকনবা ৱাফম থম্লদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি পব্লিক ব্রোদকাস্তর অসিনা মীরোল কয়াগী আর্তিস্তশিংদা মখোয়গী তেলেন্ত অদু উৎনবা প্লেৎফোর্ম অমা পিদুনা তোঙান তোঙানবা ম্যুজিকেল ত্রেদিসনশিং লেপ্তনা য়োকখৎলি অমসুং মসিগা লোয়ননা অতাবা মীওইশিংগী তোঙান তোঙানবা পামজবশিং অদু য়েংশিল্লি। মহাক্না মখা তানা হায়খিবদা অকাশৱানিগী কত্থোক্লবা দিজিতেল চেনেলশিং, হিন্দুস্তানি ক্লাসিকেল ম্যুজিক্কিদমক ‘রাগম্’ অমসুং ভক্তিগী ম্যুজিক্কিদমক ‘আরাধনা’ অসি য়ুত্যুব, ন্যুজ-ওন-এয়র এপতা নত্তনা ৱেবস ও.তি.তি. প্লেৎফোর্মদা ফংলে। মহাক্না থোইদোক্না হায়খি মদুদি অকাশৱানিগী আর্তিস্তশিংনা ভারতকি ইনাক খুল্লবা ম্যুজিকেল হেরিতেজ অসি লৈবাক শিনবা থুংনা অমসুং মালেম শিনবা থুংনা ওদিওদা য়ৌহনবদা মরু ওইবা থৌদাং লৌরি।
মীফম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা পদ্ম বিভুসন পন্দিত হরিপ্রশাদ চৌরাসিয়ানা থৌরম অসিবু “য়ুমদা হল্লকপা” হায়না ফোঙদোকখি, অকাশৱানিগা লোয়ননা মহাক্কি ম্যুজিকেল খোঙচৎ অসি মসিগী অঙাংশিংগী প্রোগ্রামগী খুত্থাংদা হৌখিবনি হায়না নিংশিংখি। অকাশৱানিবু কলাকারশিংগী মীরোল কয়া য়োকখৎলক্লিবা ইমুং অমনি হায়না পল্লদুনা মহাক্না মসিগী ইনাক খুল্লবা কলচরেল ত্রেদিসন অসি মখা তানা চত্থগনি অমসুং ইন্সতিত্যুসন অসিনা লৈবাক শিনবা থুংনা তারিবা মীওইশিংগী নুংশিবা অমসুং থৱায়না তাজবা অদু ফংদুনা অদুম্মক লৈগনি হায়বগী থাজবা ফোঙদোকখি।
থৌরম অসি মখা তানা হেন্না মশক থোকহনখি মদুদি পন্দিত হরিপ্রশাদ চৌরাসিয়াগী খ্বাইদগী মমিং চৎপা সিস্যশিং। মৈহার ঘারানাগী মকোক থোঙবা এক্সপোনেন্ত অমা ওইরিবা পন্দিত কুলকরনি অসি মালেমগী ওইনা থাগৎপা য়াবা বাশী খোংবা অমনি, নেস্নেল অমসুং ইন্তর্নেস্নেল ওনর কয়া অমা ফংলবা, অমসুং অকাশবানিগী মকোক থোঙবা গ্রেদা আর্তিস্ত অমনি। মহাক্কি ইকায় খুম্নজরবা গুরুগী মমাঙদা পিখিবা মহাক্কি থৱাই য়াওবা পরফোমেন্স অদু মীয়াম্না য়াম্না থাগৎপা ফোঙদোকখি।
স্বর প্রেরনা ৱীথিকা শঙ্গাবা অসিনা ভারতকি ইনাক খুল্লবা ম্যুজিকেল হেরিতেজ অসি ঙাক্তুনা থম্নবা অমসুং মখোয়গী থৌদাংশিংনা লৈবাক অসিগী পব্লিক সর্ভিস ব্রোদকাস্তিং ত্রেদিসন অসি লিজেন্দরি আর্তিস্তশিংবু ইকায় খুম্নবা উৎনবা অকাশৱানিনা মখা তানা হোৎনরিবা অসিগী অতোপ্পা মরুওইবা মায়লন্তোন অমনি।

Ministry of Information & Broadcasting
Akashvani Launches ‘Swar Prerna Veethika’ as Part of Its 90-Year Celebrations
Padma Vibhushan Pt. Hariprasad Chaurasia Inaugurates the Photo Gallery Honouring Legendary Musicians
01 JUL 2026 6:23PM by PIB Delhi
Celebrating 90 years of Akashvani and in the run-up to the centenary of Radio Broadcasting in India in 2027, Akashvani today inaugurated ‘Swar Prerna Veethika’, a dedicated photo gallery celebrating the enduring bond between Akashvani and India's legendary musicians. The gallery was inaugurated by Padma Vibhushan Pt. Hariprasad Chaurasia at the Akashvani Rang Bhavan Auditorium, Akashvani Bhavan, New Delhi.
/center>
For nearly nine decades, Akashvani has served as the nation's foremost public service broadcaster, preserving and promoting India's rich musical heritage by taking the performances of legendary artistes to millions of listeners across the country. Conceived as a tribute to this enduring legacy, Swar Prerna Veethika honours eminent artistes who remained closely associated with Akashvani and were conferred with the country's highest civilian honours. The initiative seeks to preserve their invaluable contribution to Indian music while inspiring future generations of artistes and music lovers.
In the first phase of the initiative, portraits of 20 distinguished music luminaries were unveiled. The gallery features Bharat Ratna awardees Vidushi M.S. Subbulakshmi (Carnatic Vocal), Pt. Ravi Shankar (Sitar), Vidushi Lata Mangeshkar (Playback Singing), Ustad Bismillah Khan (Shehnai), Pt. Bhimsen Joshi (Hindustani Classical Vocal) and Dr. Bhupen Hazarika (Folk Music). It also honours Padma Vibhushan awardees Pt. Hariprasad Chaurasia (Bansuri), Ustad Amjad Ali Khan (Sarod) and Ustad Allauddin Khan (Sarod), along with Padma Bhushan awardees, including Ustad Hafiz Ali Khan (Sarod), Pt. Birju Maharaj (Kathak), Ustad Ahmed Jan Thirakwa (Tabla), Pt. Krishnarao Shankar Pandit (Hindustani Vocal), Vidushi Shanno Khurana (Vocal), Pt. Debu Chaudhuri (Sitar), Vidushi Sharan Rani Backliwal (Sarod), Ustad Sabri Khan (Sarangi), Pt. Rajan Mishra and Pt. Sajan Mishra (Hindustani Vocal), Ustad Asad Ali Khan (Rudra Veena) and Ustad Mushtaq Husain Khan (Hindustani Vocal).
Speaking on the occasion, Shri Gaurav Dwivedi, Chief Executive Officer, Prasar Bharati, said that the inauguration of Swar Prerna Veethika marks the first phase of Akashvani's efforts to express its gratitude to legendary artistes whose immense contributions helped establish Akashvani as one of the country's foremost cultural institutions. He said that portraits of more eminent artistes would be added to the gallery in subsequent phases and that similar galleries dedicated to distinguished local musicians would also be developed at Akashvani centres across the country.
Emphasising Akashvani's enduring commitment to Indian music, he said that the public broadcaster has consistently nurtured diverse musical traditions by providing generations of artistes with a platform to showcase their talent while catering to the varied preferences of listeners. He added that Akashvani's dedicated digital channels, ‘Raagam’ for Hindustani classical music and ‘Aaradhana’ for devotional music, are available round the clock on YouTube, News-on-Air app as well as on the WAVES OTT platform. He noted that Akashvani's artistes have played a significant role in taking India's rich musical heritage to audiences across the country and the world.
Addressing the gathering, Padma Vibhushan Pt. Hariprasad Chaurasia described the occasion as a "homecoming", recalling that his musical journey with Akashvani began through its Children's Programme. Referring to Akashvani as a family that has nurtured generations of artistes, he expressed hope that this rich cultural tradition would continue to flourish and that the institution would keep receiving the love and affection of listeners across the country.
The occasion was further enriched by a captivating flute recital by Pandit Rupak Kulkarni, one of Pt. Hariprasad Chaurasia's most distinguished disciples. A leading exponent of the Maihar Gharana, Pt. Kulkarni is an internationally acclaimed flautist, recipient of several national and international honours, and a top-grade Artist of Akashvani. His soulful performance, presented in the presence of his revered Guru, was warmly appreciated by the audience.
The inauguration of Swar Prerna Veethika marks another significant milestone in Akashvani's continuing efforts to preserve India's rich musical heritage and honour the legendary artistes whose contributions have enriched the country's public service broadcasting tradition.