ଆୟୁଷ
ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଐତିହାସିକ ସଫଳତା; ୟୁଟ୍ୟୁବ୍ ଲାଇଭ୍ ଯୋଗ ପ୍ରସାରଣରେ ଗିନିଜ୍ ବିଶ୍ୱ ରେକର୍ଡ
ଯୋଗ ପ୍ରତି ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଆଗ୍ରହର ପ୍ରମାଣ; ଅନଲାଇନ୍ ଯୋଗ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ୪୩୫,୮୩୧ ଦର୍ଶକଙ୍କ ସହଭାଗିତା
14 JUN 2026 12:56PM by PIB Bhubaneswar
ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ-୨୦୨୬ ପୂର୍ବରୁ ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏକ ଐତିହାସିକ ସଫଳତା ହାସଲ କରି ଆଜି ୟୁଟ୍ୟୁବ୍‌ରେ ସିଧାସଳଖ ଯୋଗ ପ୍ରସାରଣରେ ସର୍ବାଧିକ ଦର୍ଶକଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତି ପାଇଁ ନୂତନ ଗିନିଜ୍ ୱାର୍ଲ୍ଡ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅଧିକୃତ ୟୁଟ୍ୟୁବ୍ ଚ୍ୟାନେଲ୍‌ରେ ପ୍ରସାରିତ ଏକ ବିଶେଷ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଅନ୍‌ଲାଇନ୍ ଯୋଗ ଅଧିବେଶନରେ ୪,୩୫,୮୩୧ ଜଣ ଦର୍ଶକ ଯୋଗଦେଇ ଏହି ରେକର୍ଡ ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ।
ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ବର୍ଷ-୨୦୨୬ ଅବସରରେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପ୍ରଚାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନ୍ତର୍ଗତ ଏହି ରେକର୍ଡ ସ୍ଥାପନ ପ୍ରୟାସ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଥିଲା। ଏଥିରେ ଭାରତ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ଦେଶର ଯୋଗ ଅଭ୍ୟାସକାରୀ, ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ, ଅନୁଷ୍ଠାନ, ବୃତ୍ତିଜୀବୀ ଓ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟପ୍ରେମୀମାନେ ଉତ୍ସାହର ସହିତ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ କମନ୍ ଯୋଗ ପ୍ରୋଟୋକଲ୍ (ସିୱାଇପି) ଏବଂ ‘ଯୋଗ ୩୬୫’ ଅଭିଯାନ ଦ୍ୱାରା ଯୋଗକୁ ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନର ଏକ ଅଭ୍ୟାସ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଇଥିଲା।
ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ୪,୩୫,୮୩୧ ଜଣ ଯାଞ୍ଚ ହୋଇଥିବା ଦର୍ଶକଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତି ରେକର୍ଡ କରିଥିଲା, ଯାହା ୨୦୨୪ ମସିହାରେ ସ୍ଥାପନ ହୋଇଥିବା ୨,୪୬,୨୫୨ ଦର୍ଶକଙ୍କ ପୂର୍ବତନ ଗିନିଜ୍ ୱାର୍ଲ୍ଡ ରେକର୍ଡକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି। ଏହି ନୂତନ ରେକର୍ଡରେ ପୂର୍ବ ରେକର୍ଡ ତୁଳନାରେ ୧,୮୯,୫୭୯ ଜଣ ଅଧିକ ଦର୍ଶକ ସାମିଲ ହୋଇଥିଲେ। ଏହା ଫଳରେ ୟୁଟ୍ୟୁବ୍‌ରେ ସିଧାସଳଖ ଯୋଗ ପ୍ରସାରଣରେ ସର୍ବାଧିକ ଦର୍ଶକଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିର ନୂତନ ବିଶ୍ୱ ରେକର୍ଡ ଭାବେ ପରିଗଣିତ ହୋଇଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ଆୟୁଷ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ (ସ୍ୱାଧୀନ ଦାୟିତ୍ୱ) ତଥା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପ୍ରତାପରାଓ ଯାଧବ ଉପସ୍ଥିତ ଲୋକଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଏହି ଐତିହାସିକ ସଫଳତାରେ ଅବଦାନ ରଖିଥିବା ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇ କହିଥିଲେ, “ଆଜିର ଏହି ସଫଳତା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ କଲ୍ୟାଣ ପ୍ରତି ସାମୂହିକ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ମାଧ୍ୟମରେ ବିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳ, ସଂସ୍କୃତି ଓ ଦେଶର ଲୋକଙ୍କୁ ଏକତ୍ର କରିବାରେ ଯୋଗର ଅସାଧାରଣ ଶକ୍ତିକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି। ଏହି ନୂତନ ଗିନିଜ୍ ୱାର୍ଲ୍ଡ ରେକର୍ଡ ଯୋଗକୁ ଜୀବନଶୈଳୀ ଭାବେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ବଢ଼ୁଥିବା ସ୍ୱୀକୃତିର ପ୍ରମାଣ ଏବଂ ଯୋଗକୁ ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନର ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଂଶ ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ଆମର ସାମୂହିକ ସଂକଳ୍ପକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରୁଛି। ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ-୨୦୨୬ ପୂର୍ବରୁ ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ‘ଯୋଗ ୩୬୫’ର ଭାବନାକୁ ସ୍ୱିକାର କରି ଏକ ସୁସ୍ଥ, ସଶକ୍ତ ଓ ସହନଶୀଳ ସମାଜ ଗଠନରେ ଅବଦାନ ରଖିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରୁଛି।”
ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ବୈଦ୍ୟ ରାଜେଶ କୋଟେଚା ଏହି ଐତିହାସିକ ସଫଳତାରେ ଅବଦାନ ରଖିଥିବା ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାର ଏବଂ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ, “ଏହି ସଫଳତା କେବଳ ଏକ ନୂତନ ବିଶ୍ୱ ରେକର୍ଡ ସ୍ଥାପନ କରବାରେ ସୀମିତ ନୁହେଁ; ବରଂ ଏହା ବିଶ୍ୱକୁ ଆମେ ଦେଉଥିବା ବାର୍ତ୍ତା ସହିତ ଜଡିତ। ଏହି ବିପୁଳ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଯୋଗକୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସୁସ୍ଥତା ପାଇଁ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଉପକରଣ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି। ଆମର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଯୋଗକୁ ଏକ ଦିନିକିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଭାବରେ ନୁହେଁ, ବରଂ ଏକ ଜୀବନବ୍ୟାପୀ ଅଭ୍ୟାସ ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରେରିତ କରିବା ଏବଂ ‘ଯୋଗ ୩୬୫’ର ସଂକଳ୍ପକୁ ବାସ୍ତବରେ ପରିଣତ କରିବା।”
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମୟରେ ଓଡ଼ିଶାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୁକେଶ ମହାଲିଙ୍ଗ, କେନ୍ଦ୍ର ସଂସଦୀୟ ବ୍ୟାପାର ଓ ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ କିରେନ ରିଜିଜୁ ଏବଂ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଡ. ମୋହନ ଯାଦବଙ୍କ ବିଶେଷ ବାର୍ତ୍ତା ପ୍ରସାରଣ କରାଯାଇଥିଲା। ସେମାନେ ଏହି ଐତିହାସିକ ସଫଳତା ପାଇଁ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ। ଏଥିସହିତ ପ୍ରତିଷେଧକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକ କଲ୍ୟାଣର ଏକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ମାଧ୍ୟମ ଭାବେ ଯୋଗର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଜୋର ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନରେ ଯୋଗକୁ ସାମିଲ କରି ‘ଯୋଗ ୩୬୫’ର ଭାବନାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ମୋରାରଜୀ ଦେଶାଇ ଜାତୀୟ ଯୋଗ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସହଯୋଗୀ ସଂଗଠନମାନଙ୍କ ସହଯୋଗରେ ମିଳିତ ଭାବରେ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା। ଭାରତ ଓ ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ଦେଶରୁ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନେ ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅଧିକୃତ ୟୁଟ୍ୟୁବ୍ ଚ୍ୟାନେଲ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ସିଧାସଳଖ ଅଧିବେଶନରେ ଯୋଗଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ହାବିଲ୍ଡ ଦଳର ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନରେ ସାମୂହିକ ଭାବେ କମନ୍ ଯୋଗ ପ୍ରୋଟୋକଲ୍ (ସିୱାଇପି)ର ଅଭ୍ୟାସ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ।
ଏହି ସଫଳତା ସେହି ସମୟରେ ହାସଲ ହୋଇଛି, ଯେତେବେଳେ ଭାରତ “ସୁସ୍ଥ ବୟସ୍କ ଜୀବନ ପାଇଁ ଯୋଗ” ବିଷୟବସ୍ତୁକୁ ଆଧାର କରି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ-୨୦୨୬ ପାଳନ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଚଳାଇଛି। ଏହି ବିଷୟବସ୍ତୁ ସୁସ୍ଥ ଦୀର୍ଘାୟୁ, ଉନ୍ନତ ଜୀବନମାନ ଏବଂ ସମସ୍ତ ବୟସ ବର୍ଗର ଲୋକଙ୍କ ଶାରୀରିକ, ମାନସିକ ଓ ଭାବନାତ୍ମକ କଲ୍ୟାଣରେ ଯୋଗର ଭୂମିକାକୁ ଉଜାଗର କରୁଛି। ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ-୨୦୨୬ର ମୁଖ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆସନ୍ତା ୨୧ ଜୁନ୍‌ରେ କୋଲକାତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ। ଏହି ଅବସରରେ ଯୋଗପ୍ରେମୀ, ଯୋଗ ଅଭ୍ୟାସକାରୀ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ଅଂଶୀଦାରମାନେ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ସମନ୍ୱୟ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିବେ।
ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସମସ୍ତ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ, ଯୋଗ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ, ଶିକ୍ଷା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ, ସରକାରୀ ବିଭାଗ, କର୍ପୋରେଟ୍ ସଂଗଠନ, ସାମାଜିକ ଗୋଷ୍ଠୀ ଏବଂ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଭାରତୀୟ ପ୍ରବାସୀ ସମୁଦାୟର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ପ୍ରତି କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରିଛି, ଯାହାଙ୍କ ଉତ୍ସାହପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଏହି ଐତିହାସିକ ସଫଳତାକୁ ସମ୍ଭବ କରିଥିଲା।
ଦେଶ ୨୦୨୬ ମସିହାର ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ଆଡକୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଥିବା ବେଳେ, ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପୁନର୍ବାର ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଯୋଗକୁ ଜୀବନଶୈଳୀ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଏବଂ “ପ୍ରତି ଘରେ ଯୋଗ, ପ୍ରତି ଦିନ ଯୋଗ” ବାର୍ତ୍ତାକୁ ଆଗକୁ ନେବାକୁ ଆହ୍ୱାନ ଜଣାଇଛି।

AYUSH
Ministry of Ayush Creates New Guinness World Record for Largest Viewership of a YouTube Live Yoga Stream
Global Online Yoga Event Draws 435,831 Verified Viewers Ahead of International Day of Yoga 2026
14 JUN 2026 12:56PM by PIB Delhi
In a landmark achievement ahead of the International Day of Yoga (IDY) 2026, the Ministry of Ayush today created a new Guinness World Record for the Most Viewers for a YouTube Live Yoga Stream, with 4,35,831 viewers joining a special global online Yoga session streamed live through the official Ministry of Ayush YouTube channel.
The record attempt was organized as part of the Ministry's outreach activities for IDY 2026 and witnessed enthusiastic participation from Yoga practitioners, students, institutions, professionals, and wellness enthusiasts across India and around the world. The event featured the Common Yoga Protocol (CYP) and reinforced the Ministry's vision of promoting Yoga as a daily practice through the Yoga 365 movement.
The Ministry of Ayush recorded 4,35,831 verified viewers, surpassing the previous Guinness World Record of 2,46,252 viewers set in 2024. The new record exceeded the previous benchmark by 1,89,579 viewers, establishing a new global record for the largest viewership of a YouTube live Yoga stream.
Addressing participants, Shri Prataprao Jadhav, Union Minister of State (IC) for Ayush and Minister of State for Health & Family Welfare, while congratulating the citizens across the world for contributing to the historic achievement said, "Today's achievement demonstrates the extraordinary power of Yoga to connect people across regions, cultures, and nations through a shared commitment to health and well-being. This new Guinness World Record reflects the growing global acceptance of Yoga as a way of life and reinforces our collective resolve to make Yoga an integral part of daily living. As we move towards International Day of Yoga 2026, I urge everyone to embrace the spirit of 'Yoga 365' and contribute towards building a healthier, stronger, and more resilient society."
Vaidya Rajesh Kotecha, Secretary, Ministry of Ayush, congratulated all stakeholders and participants who contributed to the historic achievement and highlighted, "This achievement is not merely about setting a new world record; it is about the message we are sending to the world. The overwhelming participation demonstrates the growing recognition of Yoga as a powerful tool for health and well-being. Our objective is to encourage people to embrace Yoga not as a one-day event, but as a lifelong practice and make 'Yoga 365' a reality.”
Special messages from hon’ble ministers, including Mukesh Mahaling, Minister for Health and Family Welfare of Odisha; Shri Kiren Rijiju, Union Minister of Parliamentary Affairs and Minister of Minority Affairs; and Dr. Mohan Yadav, Chief Minister of Madhya Pradesh, were broadcast during the programme. Congratulating participants on the historic achievement, they underscored the importance of Yoga as a tool for preventive healthcare and holistic well-being, and called upon citizens to embrace the spirit of Yoga 365 by incorporating Yoga into their daily routines.
The event was organized by the Ministry of Ayush in collaboration with the Morarji Desai National Institute of Yoga (MDNIY) and other partner organizations. Participants from across India and around the world joined the live session through the official Ministry of Ayush YouTube channel and collectively performed the Common Yoga Protocol (CYP), with expert guidance provided by the Habuild team throughout the programme.
The achievement comes as India prepares to celebrate the International Day of Yoga 2026 under the theme "Yoga for Healthy Ageing." (स्वस्थ आयु के लिए योग) The theme underscores Yoga's role in promoting healthy longevity, enhancing quality of life, and supporting physical, mental, and emotional well-being across all age groups. The main celebration of the International Day of Yoga (IDY) 2026 will be held in Kolkata, West Bengal, on 21 June, bringing together Yoga enthusiasts, practitioners, and stakeholders to mark the global movement for health and harmony.
The Ministry of Ayush expressed gratitude to all participants, Yoga institutions, educational establishments, government departments, corporate organizations, social groups, and members of the global Indian diaspora whose enthusiastic participation made the historic achievement possible.
As the nation moves towards International Day of Yoga 2026, the Ministry reiterated its call for citizens to adopt Yoga as a way of life and take forward the message of "Har Ghar Yoga, Har Din Yoga."