Ministry of Information & Broadcasting
NFDC-NFAI Restores Eight Iconic Ritwik Ghatak Films in Pristine 4K for Global Audiences
Collaboration with British Film Institute (BFI) Brings Ritwik Ghatak’s Cinematic Brilliance to Global Audiences: Prakash Magdum, Managing Director, NFDC
03 JUN 2026 12:52PM by PIB Delhi
In a monumental stride towards preserving and globally promoting India’s rich cinematic heritage, the National Film Development Corporation – National Film Archive of India (NFDC-NFAI), operating under the Ministry of Information and Broadcasting (MIB), has successfully restored legendary filmmaker Ritwik Ghatak’s entire feature filmography in 4K. To commemorate the visionary director's birth centenary, NFDC-NFAI has partnered with the British Film Institute (BFI) to present a landmark retrospective at the prestigious BFI Southbank in London, commencing in June 2026. This comprehensive showcase will allow international audiences to experience Ghatak’s radical storytelling and profound aesthetic vision in its ultimate, pristine visual form.
The restoration project of the films of Ghatak is one of the most commendable works of National Film Heritage. Speaking on the institutional significance of this international collaboration, Shri Prakash Magdum, Managing Director, NFDC, stated, "India possesses one of the most vibrant cinematic legacies in the world, and the NFDC-NFAI is mandated to restore and preserve these assets to the highest global standards under the NFHM. As we mark the birth centenary of Shri Ritwik Ghatak, we are pleased to collaborate with the BFI for this retrospective in London. It provides an excellent platform for the global film community to experience Shri Ghatak’s brilliance and witness the caliber of India's archival achievements firsthand."
This massive archival triumph was executed under the National Film Heritage Mission (NFHM), which is MIB’s flagship initiative dedicated to the safeguarding of the nation's audiovisual legacy. The meticulous 4K restorations were achieved by utilizing various original film elements that have been carefully preserved over decades by the NFDC-NFAI, alongside invaluable resources from the West Bengal State Film Archive. To ensure visual authenticity and strict adherence to the maestro's original cinematic vision, the color grading process was directly supervised by the National Award-winning Indian cinematographer Shri Avik Mukhopadhyay, who lauded the NFHM restoration project, said I am really proud and enthralled to be part of Ghatak restoration as he is one of the most original filmmaker nationally and internationally. As a Cinematographer, it offered me a scope to watch his beautiful craft closely. I really thank the whole team for such a painstaking but wonderful effort.”
The London retrospective will provide an opportunity to engage with Ghatak’s creative universe across multiple periods of his illustrious career. The expansive programme features the newly restored 4K presentations of his eight seminal narrative features, namely Nagarik, Ajantrik, Bari Thekey Paliye, Meghe Dhaka Tara, Komal Gandhar, Subarnarekha, Titas Ekti Nadir Naam, and Jukti Takko Aar Gappo. Complementing these masterpieces, the showcase will also screen his historically significant shorter format works, documentaries, and rare incomplete work, including Bihar Ke Darshaniya Sthan, Musafir, Fear, Rendezvous, Nagarik Sanrakshan, Scientists of Tomorrow, Yeh Kyun, My Lenin, Puruliar Chhau, Durbar Gati Padma, Heerer Prajapati, Chinnamul, Ramkinkar Baij, Rounger Golam, and Bagalar Banga Darshan.
This partnership between NFDC-NFAI and the BFI strongly reinforces the continued commitment to restore India’s cinematic assets to world-class standards. By championing such extensive restorative and promotional initiatives under the National Film Heritage Mission, the Government of India ensures that these masterpieces will transcend geographical boundaries and continue to inspire global audiences for decades to come.
About (NFDC–NFAI)
The National Film Development Corporation–National Film Archive of India (NFDC–NFAI) is India's premier institution dedicated to preserving, documenting, and promoting the nation's cinematic heritage. It aims to trace, acquire, preserve, and restore films of historical, cultural and artistic significance for future generations while also maintaining a representative collection of world cinema.
A member of the International Federation of Film Archives (FIAF) since 1969, NFDC–NFAI serves as a key repository of India's film history. Its Research and Documentation Section houses an extensive collection of film-related materials, including over 2 lakh photographs, 40,000 film posters, 24,000 song booklets, and 2.28 lakh press clippings, much of which has been digitized for preservation and research purposes.
About National Film Heritage Mission (NFHM)
To strengthen film preservation efforts, the Government of India launched the National Film Heritage Mission (NFHM) in 2015. Under this mission, NFDC–NFAI undertakes 2K and 4K digitization and restoration of landmark Indian films, conducts condition assessments of film reels, develops archival vaults, and builds institutional capacity through training and workshops.
Through these initiatives, NFDC–NFAI plays a vital role in safeguarding India's rich cinematic legacy and ensuring that classic films remain accessible to present and future generations.

ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়
এন.এফ.দি.সি.-এন.এফ.এ.আই.না মালেমগী মীয়াম্না য়েংনবা প্রিস্তাইন 4K দা আইকোনিক রিতৱিক ঘাতক ফিল্ম ৮ রিস্তোর তৌখ্রে
ব্রিতিশ ফিল্ম ইন্সতিত্যুৎ (বি.এফ.আই.) গা পুন্না থবক তৌমিন্নবনা রিতৱিক ঘাতককী সিনেমেতিক ব্রিলিয়েন্স অসি মালেমগী মীয়ামদা ফংহল্লে: এন.এফ.দি.সি.গী মেনেজিং দাইরেক্তর, প্রকাস মগদুম
03 JUN 2026 12:52PM by PIB Imphal
ভারতকী সিনেমাগী মগুন লৈরবা হেরিতেজ অসি ঙাক-শেন্দুনা থম্নবা অমসুং মালেমগী থাক্তা প্রমোৎ তৌনবগী মায়কৈদা খোংজেল য়াংনা চংশিল্লকপগা লোইননা ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয় (এম.আই.বি.) গী মখাদা থবক তৌরিবা নেস্নেল ফিল্ম দিবেলপমেন্ত কোরপোরেসন - নেস্নেল ফিল্ম আর্কাইব ওফ ইন্দিয়া (এন.এফ.দি.সি.-এন.এফ.এ.আই.) না শক্নাইরবা ফিল্মমেকর রিতিক ঘাতাক্কী মপুংফাবা ফিচর ফিল্মোগ্রাফি 4 K দা মায় পাক্না রিস্তোর তৌখ্রে। ভিজনরী দিরেক্তরগী মপোক কুমওন লাকপদা, এন.এফ.দি.সি.-এন.এফ.এ.আই.না ব্রিতিশ ফিল্ম ইন্সতিত্যুৎ (বি.এফ.আই.) গা খুৎশম্নদুনা ইং ২০২৬গী জুনদগী হৌদুনা লন্দনদা লৈবা মমিং লৈরবা বি.এফ.আই. সাউথবেঙ্কতা লেন্দমার্ক রেত্রোস্পেক্টিভী অমা উৎকনি। মসিগী মপুং ফাবা শক্তম অসিনা মালেমগী মীয়ামদা ঘাতাক্কী রেদিকেল স্তোরিতেলিং অমসুং অঙকপা এস্থেতিক ভিজনবু মহাক্কী খ্বাইদগী ফবা, অশেংবা ভিজুএল ফোর্মদা থেংনবগী খুদোংচাবা পীগনি।
ঘাতককী ফিল্মশিং অমুক হন্না শেমগৎপগী প্রোজেক্ত অসি নেস্নেল ফিল্ম হেরিতেজকী খ্বাইদগী শিংথানিংঙাই ওইবা থবকশিংগী মনুংদা অমনি। ইন্তর্নেস্নেল কোলাবোরেসন অসিগী ইন্সতিত্যুস্নেলগী ওইবা মরুওইবা অদু পল্লদুনা, এন.এফ.দি.সি.গী মেনেজিং দাইরেক্তর, শ্রী প্রকাশ মাগদুমনা হায়খি, "ভারতনা মালেমদা খ্বাইদগী মঙাল লৈবা সিনেমেটিক লেগেসি অমা লৈরি, অমসুং এন.এফ.দি.সি.-এন.এফ.এ.আই.না এন.এফ.ঐচ.এম.গী মখাদা খ্বাইদগী ৱাংবা গ্লোবেল স্তেন্দর্দশিংদা এসেতশিং অসি অমুক হন্না শেমগৎনবা অমসুং ঙাক-শেনবগীদমক থৌদাং লৌরি। ঐখোয়না শ্রী রিতৱিক ঘাতককী মপোক কুমওনগী চহি ১০০শুবা কুমওন পাংথোকপা অসিদা, লন্দন্দা বি.এফ.আই.গা লোইননা রেত্রোস্পেক্টিভী অসিগীদমক তেংবাং পীনবদা ঐখোয়না নুংঙাইবা ফাওই। মসিনা মালেমগী ফিল্ম কম্ম্যুনিতীদা শ্রী ঘাতকজীগী হৈশিংবা অমসুং ভারতকী আর্কাইবকী মাইপাকপশিং মশক খঙদোক্নবা অফবা প্লেৎফোর্ম অমা পীরি।"
নেস্নেল ফিল্ম হেরিতেজ মিসন (এন.এফ.ঐচ.এম.) গী মখাদা মসিগী অচৌবা আর্কাইবকী মায় পাকপা অসি পুরকখি। মসিনা লৈবাক অসিগী ওদিওভিজুএল লেগেসি ঙাক-শেনবগীদমক MIBগী ফ্লেগশিপ ইনিসিয়েতিবনি। চহী কয়াদগী এন.এফ.দি.সি.-এন.এফ.এ.আই.না চেকশিন্না ঙাক-শেন্দুনা থম্বা তোঙান তোঙানবা ওরিজিনেল ফিল্ম ইলিমেন্তশিং শীজিন্নদুনা অমসুং ৱেস্ত বেঙ্গল স্তেত ফিল্ম আর্কাইবতগী ফংলিবা মমল য়াম্লবা রিসোর্সশিং শীজিন্নদুনা 4K রিস্তোরেসনশিং অসি পাংথোকখি। ভিজুএল ওথেন্তিসিতি অমসুং মেস্ত্রোগী ওরিজিনেল সিনেমেতিক ভিজনবু মপুং ফানা ঙাক্না চৎনবগীদমক, মচুগী গ্রেদিং প্রোসেস অসি নেস্নেল এৱার্দ ফংলবা ভারতকী সিনেমেতোগ্রাফর শ্রী অভিক মুখোপাধ্যায়না হকথেংননা য়েংশিনখি। মহাক্না এন.এফ.ঐচ.এম.গী রিস্ত্রোবেসন প্রোজেক্ত অসিবু থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি, "ঐহাক্না ঘাতক রিস্ত্রোবেসনগী শরুক অমা ওইবদা য়াম্না চাউথোকচৈ অমসুং নুংঙাইবা ফাওই মরমদি মহাক অসি লৈবাক অসিগী অমসুং মালেমগী থাক্তা খ্বাইদগী ওরিজিনেল ফিল্মমেকরশিংগী মনুংদা অমনি।" সিনেমেতোগ্রাফর অমা ওইনা, মসিনা ঐঙোন্দা মহাক্কী ফজরবা খোংজং অদু কুপ্না য়েংশিন্নবগী খুদোংচাবা অমা পীখি। অসিগুম্বা কন্না হোৎনজবা অদুবু অফবা থবক অমগীদমক ঐনা তীম পুম্নমকপু থাগৎচরি।"
লন্দনগী রেত্রোস্পেক্টিb অসিনা ঘাতাক্কী কেরিয়রগী মতম কয়াদা মহাক্কী ক্রিএতিব য়ুনিভর্সকা মরী লৈনবা খুদোংচাবা অমা পীরগনি। পাক চাউবা প্রোগ্রাম অসিদা মহাক্কী মরুওইবা ৱারী ৱারীগী ফিচর ৮, হায়বদি নাগরিক, অজন্ত্রিক, বারী থেকি পালিএ, মেঘে ঢাকা তার, কোমল গান্ধার, সুবর্নরেখা, তিতাস এক্তি নাদির নাম, অমসুং জুক্তি তককো অর গপ্পোগী নৌনা শেমদোক্লবা ৪কে প্রজেন্তেসনশিং য়াওরি। মাস্তরপীসশিং অসি মপুং ফাহন্নবগীদমক, শোকেস অসিদা মহাক্কী পুৱারীগী ওইবা মরু ওইবা অতেনবা ফোর্মেৎকী থবকশিং, দোকুমেন্তরীশিং, অমসুং বিহার কে দর্শানিয়া স্তান, মুসাফির, ফিয়ার, রেন্দেব্যুজ, নাগরিক সনরক্ষন, সাইন্তিস্ত ওফ তুমোর, য়হ কিউন, মাই লেনিন, পুরুলিয়র ছাউ, দর্বার গতি পদ্মা, হেরর প্রজাপতি, চিন্মুল, রামকিংকর বাইজ, রৌঙ্গর গোলম, অমসুং বগলর বঙ্গ দর্শন য়াওনা অরোইবা থবকশিংসু উৎকনি।
এন.এফ.দি.সি.-এন.এফ.আই.আই. অমসুং বি.এফ.আই.গী মরক্তা লৈরিবা পার্তনরশিপ অসিনা ভারতকী সিনেমেটিক এসেৎশিংবু মালেমগী থাক্কী থাক্তা অমুক হন্না শেমগৎনবা লেপ্তনা হোৎনরিবা অদু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। নেস্নেল ফিল্ম হেরিতেজ মিসনগী মখাদা অসিগুম্বা পাক-শন্না রিস্ত্রোবেতিব অমসুং প্রমোস্নেল ইনিসিয়েতিবশিং শৌগৎতুনা, ভারত সরকারনা মসিগী মাস্তরপিসশিং অসি জিওগ্রাফীকেল বোন্দরীশিংদগী হেন্দুনা লাক্কদৌরিবা দিকেদশিংদা মালেমগী মীয়াম্বু ইথিল পীরগনি হায়না থাজবা পীরি।
(NFDC-NFAI) গী মতাংদা
নেস্নেল ফিল্ম দিবেলপমেন্ত কোরপোরেসন - নেস্নেল ফিল্ম আর্কাইব ওফ ইন্দিয়া (এন.এফ.দি.সি. -এন.এফ.এ.আই.) অসি লৈবাক অসিগী সিনেমাগী হেরিতেজ অসি ঙাক-শেন্দুনা থম্নবা, দোকুমেন্ত তৌনবা অমসুং প্রমোৎ তৌনবা থাদোকপা ভারতকী প্রিমিয়র ইন্সতিত্যুসন অমনি। মসিগী পান্দমদি মালেমগী সিনেমাগী রিপ্রজেন্তেতিব কোলেক্সন অমা ঙাক্তুনা থম্বগা লোয়ননা তুংগী চারোন-শুরোনগীদমক পুৱারীগী, কলচরগী অমসুং আর্তিস্তিক্কী ওইবা মরুওইবা ফিল্মশিং থিদোকপা, ফংহনবা, ঙাক-শেন্দুনা থম্বা অমসুং অমুক হন্না শেমগৎপনি।
ইং 1969দগী ইন্তর্নেস্নেল ফেদরেসন ওফ ফিল্ম আর্কাইব (এফ.আই.এ.এফ.) গী মেম্বর অমা ওইরিবা এন.এফ.দি.সি.এন.এফ.আই.না ভারতকী ফিল্ম হিস্তরীগী মরুওইবা রিপোজিতোরি অমা ওইনা মথৌ তৌরি। মসিগী রিসর্স অমসুং দোক্যুমেন্তেসন সেক্সন অসিদা ফিল্মগা মরী লৈনবা মেতরিএলশিংগী ক্লেক্সন য়াম্না লৈ, মসিগী মনুংদা ফোতোগ্রাফ লাখ ২, ফিল্ম পোস্তর ৪০,০০০, ঈশৈ লাইরিক ২৪,০০০, অমসুং প্রেস ক্লিপ্পিং লাখ ২.২৮ য়াওরি, মসিদগী অয়াম্বদি কঞ্জার্বেসন অমসুং রিসর্সকী পান্দমদা দিজিতেলাইজ তৌখ্রে।
নেস্নেল ফিল্ম হেরিতেজ মিসন (এন.এফ.ঐচ.এম.) গী মতাংদা
ফিল্ম ঙাকশেনবগী থবকশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ভারত সরকারনা ২০১৫দা নেস্নেল ফিল্ম হেরিতেজ মিসন (এন.এফ.ঐচ.এম.) হৌদোকখি। মসিগী মিসন অসিগী মখাদা, NFDC–NFAI না 2K অমসুং 4K দিজিতেলাইজেসন অমসুং ময়েক লারবা ভারতকী ফিল্মশিং অমুক হন্না শেমগৎপা, ফিল্ম রিলশিংগী কন্দিসন এসেসমেন্ত তৌবা, আর্কাইব ভোল্তশিং শেমগৎপা অমসুং ত্রেনিং অমসুং ৱার্কশোপশিংগী খুত্থাংদা ইন্সতিত্যুস্নেল কেপাসিতী শেমগৎপা পায়খৎলি।
খোঙথাংশিং অসিগী খুত্থাংদা, এন.এফ.দি.সি./এন.এফ.এ.আই.না ভারতকী সিনেমেটিক লেগেসী অসিবু ঙাক-শেন্দুনা থম্বদা অমসুং ক্লাসিক ফিল্মশিং অসি হৌজিক্কী অমসুং তুংগী চারোন-শুরোনগীদমক ফংহনবদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি।