वित्त मन्त्रालय
तीन जन सुरक्षा योजनाहरू - प्रधानमन्त्री सुरक्षा बीमा योजना (पीएमएसबीवाई), प्रधानमन्त्री जीवन ज्योति बीमा योजना (पीएमजेजेबीवाई) र अटल पेन्शन योजना (एपीवाई) ले सामाजिक सुरक्षा कवच प्रदान गरेको 11 वर्ष पूरा गरेका छन्।
पीएमजेजेबीवाई अन्तर्गत कुल नामाङ्कन 27.43 करोड़भन्दा अधिक भएका छन् र 29.04.2026 सम्म 21,512.50 करोड़ रुपियाँको राशिको भुक्तानी गरिसकेको छ।
पीएमएसबीवाई अन्तर्गत कुल नामाङ्कन 58.09 करोड़भन्दा अधिक भएका छन् र सोही अवधिको क्रममा 1,84,662 दावीहरूको लागि 3,667.52 करोड़ रुपियाँको राशि भुक्तान गरिएको छ।
30.04.2026 सम्म, 9.04 करोड़भन्दा अधिक व्यक्तिहरूले एपीवाई योजनामा नामाङ्कन गरेका छन्।
09 MAY 2026 9:07AM by PIB Gangtok
9 मई 2015 मा प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीद्वारा शुरु गरिएको जन सुरक्षा योजनाहरू - प्रधानमन्त्री जीवन ज्योति बीमा योजना (पीएमजेजेबीवाई), प्रधानमन्त्री सुरक्षा बीमा योजना (पीएमएसबीवाई) र अटल पेन्शन योजना (एपीवाई) सबैलाई, विशेष गरी समाजका वञ्चित र कमजोर वर्गहरूलाई किफायती वित्तीय सुरक्षा प्रदान गर्ने परिकल्पना गरिएको थियो। यी मुख्य योजनाहरूले नागरिकहरूलाई जीवनका अनिश्चितताहरूबाट जोगाएर अनि दीर्घकालीन वित्तीय मजबुतीलाई बढ़ावा दिएर बीमा र पेन्शनको दायराको विस्तार गर्ने लक्ष्य राखेका छन्।
तीन जन सुरक्षा योजनाहरूका मार्गदर्शक सिद्धान्तहरूलाई प्रकाश पार्दै केन्द्रीय वित्त तथा कर्पोरेट मामिला मन्त्री श्रीमती निर्मला सीतारमणले भनिन्, “माननीय प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीले कम लागतको बीमा र पेन्शन लाभ प्रदान गर्नका लागि जन सुरक्षा योजनाहरू शुरु गरेका छन्, जसमा पीएम जीवन ज्योति बीमा योजना, पीएम सुरक्षा बीमा योजना र अटल पेन्शन योजना सामेल छन्।”
जन सुरक्षा योजनाहरूको 11औँ वार्षिकोत्सवको आँकड़ालाई उद्धृत गर्दै श्रीमती सीतारमणले भनिन् कि पीएमजेजेबीवाई, पीएमएसबीवाई र एपीवाई अन्तर्गत क्रमशः 27 करोड़, 58 करोड़ र 9 करोड़भन्दा अधिक नामाङ्कन गरिएको छ।
पीएमजेजेबीवाई योजनाको बारेमा वित्त मन्त्रीले भनिन् कि यस योजना अन्तर्गत 10.7 लाखभन्दा अधिक परिवारहरूको 21,500 करोड़भन्दा अधिकको दाबीको निपटारा गरिएको छ।
पीएमएसबीवाई योजना अन्तर्गत, श्रीमती सीतारमणले भने अनुसार यस योजना अन्तर्गत 1.84 लाखभन्दा अधिक परिवारहरूको लगभग 3,660 करोड़भन्दा अधिकको दाबीको निपटारा गरिएको छ।
श्रीमती सीतरमणले भनिन्, “जन सुरक्षा योजनाहरूको 11 औँ वार्षिकोत्सवको अवसरमा म सबै हितधारकहरू, जसमा ब्याङ्क र बीमा कम्पनीहरूका क्षेत्रीय अधिकारीहरू पनि सामेल छन्, उनीहरूप्रति हार्दिक आभार व्यक्त गर्दछु। उनीहरूको समर्पित प्रयासको कारण नै यी योजनाहरू यति ठूलो रूपमा सफल भएका छन्।”
यस अवसरमा केन्द्रीय वित्त राज्य मन्त्री श्री पङ्कज चौधरीले भने, “यी योजनाहरूको उद्देश्य सबैभन्दा गरीब मानिसहरूलाई बीमा कभरेज र पेन्शन सहायता प्रदान गर्नु हो। यी योजनाहरूको एक मुख्य उद्देश्य नामाङ्कन र दावीहरूको प्रक्रियाको डिजिटलीकरण र सरलीकरण रहेको छ। अनलाइन जन सुरक्षा पोर्टलको शुरुआतले नागरिकहरूको लागि ब्याङ्क शाखा वा डाकघरहरूमा नगई सहज रूपमा नामाङ्कन गर्न सम्भव बनाएको छ। दाबी प्रक्रियालाई डिजिटलीकरण गर्नाले छिटो भुक्तानी सुनिश्चित भएको छ, जसले गर्दा शोक सन्तप्त परिवारहरूलाई त्यस समयमा सही रूपमा सहायता प्राप्त हुन्छ, जब उनीहरूलाई यसको सबैभन्दा अधिक आवश्यकता पर्दछ।”
जस्तो कि हामी तीन-सामाजिक सुरक्षा (जन सुरक्षा) योजनाहरू - प्रधानमन्त्री जीवन ज्योति बीमा योजना (पीएमजेजेबीवाई), प्रधानमन्त्री सुरक्षा बीमा योजना (पीएमएसबीवाई) र अटल पेन्शन योजना (एपीवाई) को 11 औँ वार्षिकोत्सव मनाइरहेका छौँ, आउनुहोस् हामी यी योजनाहरूले मानिसहरूलाई कसरी किफायती बीमा र सुरक्षा (जन सुरक्षा), प्रदान गरिरहेका छन् र यिनीहरूबाट के-के उपलब्धि र मुख्य विशेषताहरू प्रदान भइरहेको छ भन्ने कुरालाई याद राखौँ।
1. प्रधानमन्त्री जीवन ज्योति बीमा योजना (पीएमजेजेबीवाई)
प्रधानमन्त्री जीवन ज्योति बीमा योजना (पीएमजेजेबीवाई) लाई कुनै पनि कारणले हुने मृत्युका लागि जीवन बीमा कभर प्रदान गर्ने उद्देश्यले डिजाइन गरिएको हो, जसको प्रीमियम प्रति दिन 2/- रुपियाँभन्दा पनि कम छ।
योजनाको मुख्य विशेषता: पीएमजेजेबीवाई एक वर्षको कभर हो, जसलाई हरेक वर्ष रिन्यू (नवीकरण) गर्न सकिन्छ। यो योजना एलआईसी र अन्य जीवन बीमा कम्पनीहरूको माध्यमद्वारा पेश/प्रबन्धित गरिएको छ, जुन यस उद्देश्यका लागि ब्याङ्कहरू/डाकघरहरूसँग आवश्यक अनुमोदन र गठबन्धन गरेर समान शर्तहरूमा त्यस उत्पादलाई पेश गर्न इच्छुक छन्। भाग लिने ब्याङ्कहरू/डाकघरहरूले आफ्ना ग्राहकहरूको लागि यो योजनालाई लागू गर्न हेतु कुनै पनि जीवन बीमा कम्पनीलाई नियुक्त गर्नका लागि स्वतन्त्र छन्।
पात्रता शर्तहरू: भाग लिने ब्याङ्कहरू/डाकघरका 18 देखि 50 वर्ष उमेर समूहका सबै व्यक्तिगत ब्याङ्क/डाकघर खाता धारकहरू, जसले यस योजनामा सामेल हुन/आटो-डेबिटको सुविधा चालू गर्नका लागि आफ्नो सहमति दिन्छन्, उनीहरू यो योजनामा सामेल हुने हकदार छन्। यदि कुनै व्यक्तिले एक वा अलग-अलग ब्याङ्क/डाकघरमा धेरै खाता खोलेका भने ती व्यक्ति केवल एक ब्याङ्क/डाकघरको माध्यमद्वारा नै यस योजनामा सामेल हुन पात्र हुनेछ।
नामाङ्कनको अवधि: यो कभर एक वर्षको अवधिको लागि हुनेछ, जो 1 जूनदेखि 31 मईसम्म लागि हुनेछ। यसको लागि निर्धारित फारममा हस्ताक्षर गरेर नामित व्यक्तिगत ब्याङ्क/डाकघर खाताबाट अटो-डेबिटको माध्यमद्वारा भुक्तान गर्ने/योजनामा सामेल हुने विकल्प दिनु आवश्यक पर्नेछ।
प्रिमियम: 436/- रुपियाँ प्रति वर्ष प्रति सदस्य। यो प्रीमियम धाता धारकको ब्याङ्क/डाकघरबाट ‘अटो डेबिट’ सुविधाको माध्यमद्वारा योजना अन्तर्गत नामाङ्कनको समयमा दिइएको विकल्प अनुसार, एकै किस्टीमा कटौती गरिनेछ। भविष्यको अभरेजको लागि विलम्बित नामाङ्कन, तल वर्णन गरिए अनुसार आनुपातिक प्रिमियमको भुक्तानी गरेर सम्भव छ;
क) जून, जुलाई र अगस्तमा नामाङ्कनको लागि - 436/- रुपियाँको पूर्ण वार्षिक प्रिमियम देय हुनेछ।
ख) सेप्टेम्बर, अक्टोबर र नोभेम्बरमा नामाङ्कनको लागि - 342/- रुपियाँको आनुपातिक प्रिमियम देय हुनेछ।
ग) दिसम्बर, जनवरी र फरवरीमा नामाङ्कनको लागि - 228/- रुपियाँको आनुपातिक प्रिमियम देय हुनेछ।
घ) मार्च, अप्रेल र मईमा नामाङ्कनको लागि - 114/- रुपियाँको आनुपातिक प्रिमियम देय हुनेछ।
लाभ: सब्सक्राइबरको कुनै पनि कारणले ग्राहकको मृत्यु भएमा 2 लाख रुपियाँ राशि देय छ। नामाङ्कनको तारिकदेखि 30 दिनको प्रतीक्षा अवधि लागू हुनेछ।
उपलब्धिहरू: 29.04.2026 सम्म, पीएमजेजेबीवाई अन्तर्गत कुल नामाङ्कन 27.43 करोड़भन्दा अधिक भएको छ र 10,75,625 दावीहरूको लागि 21,512.50 करोड़ रुपियाँको राशि भुक्तानी गरिएको छ।
29.04.2026 सम्म, यो योजनामा 12.72 करोड़ महिला नामाङ्कन र पीएमजेडीवाई खाता धारकहरूबाट 8.09 करोड़ नामाङ्कन दर्ता गरिएको छ।
स्रोत: कुल नामाङ्कनको लागि ब्याङ्क र बीमा कम्पनीहरू; महिला लाभार्थीहरू र पीएमजेडीवाई खाताधारकहरूको लागि ब्याङ्कहरू
स्रोत: बीमा कम्पनीहरू
2. प्रधानमन्त्री सुरक्षा बीमा योजना (पीएमएसबीवाई)
प्रधानमन्त्री सुरक्षा बीमा योजना (पीएमएसबीवाई) लाई कसरी बनाइएको छ भने यो 18-70 वर्ष उमेरका मानिसहरूलाई दुर्घटनाको कारणले मृत्यु वा विकलाङ्गता भएमा 2 लाख रुपियाँसम्मको आकस्मिक मृत्यु र विकलाङ्गता कभर प्रदान गर्दछ। यसका लागि अत्यन्त कम प्रीमियर दिनुपर्नेछ, जुन प्रति महिला 2 रुपियाँभन्दा कम हुनेछ।
योजनाको मुख्य विशेषता: पीएमएसबीवाई एक वर्षको बीमा हो, जुन हरेक वर्ष रिन्यू गराउन सकिनेछ। यो योजना सार्वजनिक क्षेत्रको सामान्य बीमा कम्पनीहरू (पीएसजीआईसी) र अन्य सामान्य बीमा कम्पनीहरूको माध्यमद्वारा पेश/प्रबन्धित गरिन्छ, जुन आवश्यक स्वीकृतिहरूका साथै र अन्य उद्देश्यका लागि ब्याङ्क/डाकघरसित टाई-अप गरेर समान शर्तहरूमा यस उत्पादलाई पेश गर्न तयार छ। भाग लिने ब्याङ्कहरू/डाकघरले आफ्ना ग्राहकहरूको लागि यो योजनालाई लागू गर्न हेतु कुनै पनि यस्तो बीमा कम्पनीलाई छान्नका लागि स्वतन्त्र हुनेछ।
पात्रता शर्तहरू: भाग लिने ब्याङ्कहरू/डाकघरका 18 देखि 70 वर्ष उमेर समूहका सबै व्यक्तिगत ब्याङ्क/डाकघरखाता धारकहरू, जसले यो योजनामा सामेल हुने/अटो-डेबिडको सुविधा चालू गर्नका लागि आफ्नो सहमति दिन्छन्, उनीहरू यो योजनामा सामेल हुनेहकदार छन्। यदि कुनै एक व्यक्ति वा अलग-अलग ब्याङ्क/डाकघरहरूमा धेरै ब्याङ्क/डाकघर खाताहरू छन् भने ती व्यक्ति केवल एउटा ब्याङ्क/डाकघरको माध्यमद्वारा मात्र यो योजनामा सामेल हुनका लागि पात्र हुनेछन्।
नामाङ्कन अवधि: यो कभर एक वर्ष अवधिको लागि हुनेछ, जो 1 जूनदेखि 31 मईसम्म चल्नेछ। यसका लागि निर्धारित फारममा चुनिएको व्यक्तिगत ब्याङ्क/डाकघर खाताबाट अटो-डेबिटको माध्यमद्वारा भुक्तान गर्ने/योजनामा सामेल हुने विकल्प दिनु आवश्यक हुनेछ।
प्रिमियम: प्रति सदस्य प्रति वर्ष 20/- रुपियाँ। यो प्रीमियम खाता धारकको ब्याङ्क/डाकघर खाताबाट ‘अटो-डेबिट’ सुविधाको माध्यमद्वारा एकै किस्तीमा काटिनेछ, जस्तो कि योजना अन्तर्गत नामाङ्कनको समयमा विकल्प दिइएको थियो।
लाभ: तल दिइएको तालिका अनुसार:
लाभहरूको तालिका
बीमा राशि
ए.
मृत्यु
रु. 2 लाख
बी.
दुवै आँखाको पूर्ण र अपरिवर्तनीय क्षति, वा दुवै हात वा खुट्टाको उपयोगको क्षति, वा एक आँखाको दृष्टिको क्षति अनि एक हात वा खुट्टाको उपयोगको क्षति।
रु. 2 लाख
सी.
एउटा आँखाको पूर्ण र निको हुन सक्ने गरी दृष्टि गुमाउनु वा एउटा हात वा खुट्टाको प्रयोग गर्न नसक्ने गरी गुमाउनु
रु. 1 लाख
उपलब्धिहरू: 29.04.2026 सम्म, पीएमएसबीवाई अन्तर्गत कुल नामाङ्कन 58.09 करोड़भन्दा अधिक भइसकेको छ र 1,84,662 दावीहरूको लागि 3,667.52 करोड़ रुपियाँ राशिको भुक्तानी गरिएको छ।
29.04.2026 सम्म, यो योजनामा 27.45 करोड़ महिलाहरूको नामाङ्कन र पीएमजेडीवाई खाता धारकहरूबाट 19.30 करोड़ नामाङ्कन दर्ता गरिएको छ।
स्रोत: कुल नामाङ्कनको लागि ब्याङ्क र बीमा कम्पनीहरू; महिला लाभार्थीहरू र पीएमजेडीवाई खाता धारकहरूका लागि ब्याङ्कहरू
स्रोत: बीमा कम्पनीहरू
3. अटल पेन्शन योजना (एपीवाई)
अटल पेन्शन योजना (एपीवाई) सबै भारतीयहरू, विशेष गरी गरीब, वञ्चित र असङ्गठित क्षेत्रका कामगारहरूका लागि एक सार्वभौमिक सामाजिक सुरक्षा प्रणाली बनाउने उद्देश्यले शुरु गरिएको थियो। यो असङ्गठित क्षेत्रका मानिसहरूका लागि वित्तीय सुरक्षा प्रदान गर्न र भविष्यका आकस्मिक आावश्यकताहरूलाई पूरा गर्नका लागि सरकारको एक पहल हो। एपीवाईको प्रबन्धन पेन्शन कोष नियामक तथा विकास प्राधिकरण (पीएफआरडीए) द्वारा राष्ट्रिय पेन्शन प्रणाली (एनपीएस) को समग्र प्रशासनिक र संस्थागत संरचना अन्तर्गत प्रशासित छ।
पात्रता: एपीवाई 18 देखि 40 वर्ष उमेर समूहका ती सबै ब्याङ्क खाता धारकहरूका लागि खुल्ला छ जो आयकर दाता होइनन्; यसमा योगदानको राशि चुनिएको पेन्शन राशिको आधारमा अलग-अलग हुन्छन्।
लाभहरू: यस योजनामा सामेल भएपछि सब्सक्राइबरद्वारा गरिएको योगदानको आधारमा, सदस्यहरूले 60 वर्षको उमेरपछि 1000 रुपियाँ वा 2000 रुपियाँ वा 3000 रुपियाँ वा 4000 रुपियाँ वा 5000 रुपियाँको ग्यारेन्टी गरिएको मासिक पेन्शन प्राप्त गर्नेछन्।
योजनाको लाभको वितरण: मासिक पेन्शन सब्सक्राइबरलाई उपलब्ध हुनेछ र उनको पछि उनको जीवनसाथीलाई; अनि दुवैको मृत्युपछि, सब्सक्राइबरको 60 वर्षको उमेरसम्म जम्मा भएको पेन्शन कोर्पस, सब्सक्राइबरको नोमिनीलाई फिर्ता गरिनेछ।
यदि सब्सक्राइबरको समयभन्दा पहिला नै मृत्यु भएको खण्डमा (60 वर्ष उमेर अघि मृत्यु), तब सब्सक्राइबरको जीवनसाथी, एपीवाई खातामा बाँकी रहेको अवधिका लागि योजना जारी राख्न सक्नेछ - तबसम्म कि मूल सब्सक्राइबर 60 वर्षको हुँदैन।
भुक्तानको आवृत्ति: सब्सक्राइबरले एपीवाईमा मासिक / त्रमासिक/अर्धवार्षिक आधारमा योगदान गर्न सक्छ।
योजनाबाट निकासी: केही शर्तहरूको अधीन, सब्सक्राइबर आफ्नो इच्छाले एपीवाईबाट बाहिर निस्किन सक्छ; यसो गरेको खण्डमा सरकारद्वारा गरिएको सह-योगदान र त्यसमा मिलेको रिटर्न/ब्याजको कटौती गरिनेछ।
योजनाको प्रगति - कुल नामाङ्कन (लाखमा):
यो योजना अन्तर्गत कुल नामाङ्कनमा महिलाहरूको हिस्सेदारी लगभग 49% छ।
उपलब्धि: 30.04.2026 सम्म, 9.04 करोड़भन्दा अधिक मानिसहरूले यो योजनामा नामाङ्कन गरिसकेका छन्।

Ministry of Finance
Three Jan Suraksha Schemes - Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana (PMSBY), Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana (PMJJBY) and Atal Pension Yojana (APY) complete 11 years of providing social security cover
Cumulative enrolments under PMJJBY have been more than 27.43 crore and an amount of Rs. 21,512.50 crore has been paid as on 29.04.2026
Cumulative enrolments under PMSBY have been more than 58.09 crore and an amount of Rs. 3,667.52 crore has been paid for 1,84,662 claims for the same period
Till 30.04.2026, more than 9.04 crore individuals have enrolled to the APY scheme
09 MAY 2026 9:07AM by PIB Delhi
Launched on 9th May 2015 by the Prime Minister Shri Narendra Modi, the Jansuraksha schemes- Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana (PMJJBY), Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana (PMSBY), and Atal Pension Yojana (APY) were envisioned to extend affordable financial protection to all, particularly the underserved and vulnerable sections of society. These flagship schemes aim to broaden the insurance and pension landscape by shielding citizens against life’s uncertainties and fostering long-term financial resilience.
Reflecting on the guiding principles of the three Jan Suraksha schemes, Union Finance and Corporate Affairs Minister Smt. Nirmala Sitharaman said, “The Hon'ble Prime Minister Shri Narendra Modi launched the Jan Suraksha schemes comprising PM Jeevan Jyoti Bima Yojana, PM Suraksha Bima Yojana and Atal Pension Yojana to provide low cost insurance and pension benefits.”
Citing data on the 11th anniversaries of the Jan Suraksha Schemes, Smt. Sitharaman said that over 27 crore, 58 crore and 9 crore enrolments have been done under PMJJBY, PMSBY & APY respectively.
On PMJJBY scheme, the Finance Minister said that the scheme has settled claims worth more than ₹ 21,500 crore for over 10.7 lakh families.
Under PMSBY scheme, Smt. Sitharaman said that the scheme has settled claims worth nearly than ₹3,660 crore for over 1.84 lakh families.
“As we mark the 11th anniversary of the Jan Suraksha schemes, heartfelt appreciation for all the stakeholders, including field functionaries of banks and insurance companies, whose dedicated efforts have made these schemes a huge success” Smt. Sitharaman concluded.
On the occasion, Union Minister of State for Finance, Shri Pankaj Chaudhary said, “The objective of these schemes is to provide insurance coverage and pension support to the poorest of the poor. A key focus of the schemes has been digitization and simplification of enrolment and claims. The launch of the online Jan Suraksha Portal has made it possible for citizens to enrol conveniently without visiting bank branches or post offices. Digitising the claims process has ensured faster settlements, enabling timely support to bereaved families when they need it the most.”
As we celebrate the 11th anniversaries of the three-social security (Jan Suraksha) schemes — Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana (PMJJBY), Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana (PMSBY) and Atal Pension Yojana (APY), let us recount how these schemes have enabled affordable insurance and security to people (Jan Suraksha), their achievements and salient features.
1. Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana (PMJJBY)
Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana (PMJJBY) is designed to provide Life Insurance cover for death due to any reason at premium of less than Rs. 2/- per day.
Key feature of the scheme: PMJJBY is a one-year cover, renewable from year to year. The scheme is offered / administered through LIC and other Life Insurance companies willing to offer the product on similar terms with necessary approvals and tie ups with Banks / Post office for this purpose. Participating banks/ Post office are free to engage any such life insurance company for implementing the scheme for their subscribers.
Eligibility Conditions: All Individual bank/ Post office account holders of the participating banks/ Post office in the age group of 18 to 50 years, who give their consent to join / enable auto-debit, are entitled to join the scheme. In case of multiple bank / Post office accounts held by an individual in one or different banks/ Post office, the person is eligible to join the scheme through one bank/ Post office account only.
Enrolment period: The cover shall be for one-year period stretching from 1st June to 31st May for which option to join / pay by auto-debit from the designated individual bank / Post office account on the prescribed forms will be required.
Premium: Rs.436/- per annum per member. The premium will be deducted from the account holder’s bank / Post office account through ‘auto debit’ facility in one instalment, as per the option given, at the time of enrolment under the scheme. Delayed enrolment for prospective cover is possible with payment of pro-rata premium as described below;
a) For enrolment in June, July and August – Full Annual Premium of Rs.436/- is payable.
b) For enrolment in September, October, and November – pro rata premium of Rs. 342/- is payable
c) For enrolment in December, January and February – pro rata premium of Rs. 228/- is payable.
d) For enrolment in March, April and May – pro rata premium of Rs. 114/- is payable.
Benefits: Rs.2 lakh is payable on subscriber’s death due to any cause. Lien period of 30 days shall be applicable from the date of enrolment.
Achievements: As on 29.04.2026, the cumulative enrolments under PMJJBY have been more than 27.43 crore and an amount of Rs. 21,512.50 crore has been paid for 10,75,625 claims.
As on 29.04.2026, the scheme has recorded 12.72 crore female enrollments and 8.09 crore enrollments from PMJDY account holders.
Source: Banks and Insurance Companies for Cumulative Enrolments, Banks for Female Beneficiaries and PMJDY Accountholders
Source: Insurance Companies
2. Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana (PMSBY)
Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana (PMSBY) is structured to provide accidental death and disability cover for death or disability on account of an accident, up to Rs 2 Lakhs to persons aged between 18-70 years, at a minimal premium of less than Rs. 2/- per month.
Key feature of the scheme: PMSBY is a one-year cover, renewable from year to year. The scheme is offered / administered through Public Sector General Insurance Companies (PSGICs) and other General Insurance companies willing to offer the product on similar terms with necessary approvals and tie up with Banks / Post office for this purpose. Participating banks / Post office will be free to engage any such insurance company for implementing the scheme for their subscribers.
Eligibility Conditions: All Individual bank/ Post office account holders of the participating banks/ Post office in the age group of 18 to 70 years, who give their consent to join / enable auto-debit, are entitled to join the scheme. In case of multiple bank / Post office accounts held by an individual in one or different banks/ Post office, the person is eligible to join the scheme through one bank/ Post office account only.
Enrolment period: The cover shall be for one-year period stretching from 1st June to 31st May for which option to join / pay by auto-debit from the designated individual bank / Post office account on the prescribed forms will be required to be given.
Premium: Rs.20/- per annum per member. The premium will be deducted from the account holder’s bank / Post office account through ‘auto debit’ facility in one instalment, as per the option given, at the time of enrolment under the scheme.
Benefits: As per the following table:
Table of Benefits
Sum Insured
a
Death
Rs. 2 Lakh
b
Total and irrecoverable loss of both eyes or loss of use of
both hands or feet or loss of sight of one eye and loss of
use of hand or foot
Rs. 2 Lakh
c
Total and irrecoverable loss of sight of one eye or loss of
use of one hand or foot
Rs. 1 Lakh
Achievements: As on 29.04.2026, the cumulative enrolments under PMSBY have been more than 58.09 crore and an amount of Rs. 3,667.52 crore has been paid for 1,84,662 claims.
As on 29.04.2026, the scheme has recorded 27.45 crore female enrollments and 19.30 crore enrollments from PMJDY account holders.
Source: Banks and Insurance Companies for Cumulative Enrolments, Banks for Female Beneficiaries and PMJDY Accountholders
Source: Insurance Companies
3. Atal Pension Yojana (APY)
The Atal Pension Yojana (APY) was launched to create a universal social security system for all Indians, especially the poor, the under-privileged and the workers in the unorganised sector. It is an initiative of the Government to provide financial security and cover future exigencies for the people in the unorganised sector. APY is administered by Pension Fund Regulatory and Development Authority (PFRDA) under the overall administrative and institutional architecture of the National Pension System (NPS).
Eligibility: APY is open to all bank account holders in the age group of 18 to 40 years who are not income tax payers and the contributions differ, based on pension amount chosen.
Benefits: Subscribers would receive the guaranteed minimum monthly pension of Rs. 1000 or Rs. 2000 or Rs. 3000 or Rs. 4000 or Rs. 5000 after the age of 60 years, based on the contributions made by the subscriber after joining the scheme.
Disbursement of the Scheme Benefits: The monthly pension is available to the subscriber, and after him to his spouse and after their death, the pension corpus, as accumulated at age 60 of the subscriber, would be returned to the nominee of the subscriber.
In case of premature death of subscriber (death before 60 years of age), spouse of the subscriber can continue contribution to APY account of the subscriber, for the remaining vesting period, till the original subscriber would have attained the age of 60 years.
Payment frequency: Subscribers can make contributions to APY on monthly/ quarterly / half-yearly basis.
Withdrawal from the Scheme: Subscribers can voluntarily exit from APY subject to certain conditions, on deduction of Government co-contribution and return/interest thereon.
Progress of scheme – Cumulative enrolments in lakh:
Females constitute around 49% of total enrolments under Scheme
Achievements: As on 30.04.2026, more than 9.04 crore individuals have enrolled in the scheme.