প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ছিকিমৰ গেংটকত ছিকিমৰ ৫০ সংখ্যক ৰাজ্যিক প্ৰতিষ্ঠা দিৱস উদযাপনৰ সামৰণি অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ
শান্ত-সৌম্য পৰিবেশ আৰু উদ্যমৰ বাবে পৰিচিত ছিকিমত দ্ৰুত অগ্ৰগতি দেখা গৈছে : প্ৰধানমন্ত্ৰী
গোটেই বাটটোত মই লক্ষ্য কৰা এটা ভাল কথা হৈছে ছিকিমৰ ৰাস্তা-ঘাটৰ পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা: প্ৰধানমন্ত্ৰী
চকুৱে নেদেখালৈকে কোনো জাবৰ নাই,বতাহতো পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা, ৰাস্তাৰ পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা, ছিকিমৰ জনসাধাৰণ, প্ৰকৃতিৰ প্ৰকৃত ৰক্ষক, ইয়াৰ ব্ৰেণ্ড এম্বেছাদৰ: প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমি ছিকিমত সংযোগ আৰু আন্তঃগাঁথনিৰ বিষয়ত সৰ্বাধিক গুৰুত্ব দিছো; শেহতীয়া বছৰবোৰত ইয়াত শ শ কিলোমিটাৰ ঘাইপথ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, প্ৰতিখন গাঁওক পথৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ কাম দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
ছিকিমৰ বাবে সম্ভাৱনাৰ আন এক বিশাল দিগন্ত ক্ৰীড়াত নিহিত হৈ আছে;ইয়াৰ যুৱক-যুৱতীসকলে বিশাল মঞ্চত নিজৰ সামৰ্থ্য আৰু প্ৰতিভা প্ৰদৰ্শন কৰিছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমাৰ চৰকাৰে এয়া নিশ্চিত কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ যে শক্তিশালী স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনিৰ সমান্তৰালভাৱে মানুহে যাতে সুলভ মূল্যৰ চিকিৎসাও লাভ কৰে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
ইয়াৰ পূৰ্বে আমি দৰিদ্ৰ লোকৰ বাবে বিনামূলীয়া স্বাস্থ্যসেৱা নিশ্চিত কৰিবলৈ আয়ুষ্মান কাৰ্ড প্ৰদান কৰিছিলোঁ; এতিয়া এই সুবিধা ৭০ বছৰ আৰু ততোধিক বয়সৰ সকলো জ্যেষ্ঠ নাগৰিকলৈ সম্প্ৰসাৰিত কৰা হৈছে, ঔষধ অতি সুলভ মূল্যত জন ঔষধি কেন্দ্ৰত পোৱা যায় : প্ৰধানমন্ত্ৰী
ছিকিমৰ জৈৱিক আৰু প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ আৰ্হিয়ে সমগ্ৰ দেশৰ বাবে প্ৰেৰণা হিচাপে কাম কৰিছে : প্ৰধানমন্ত্ৰী
ছিকিমৰ জীৱনশৈলী আৰু ছিকিমৰ সংকল্প আজি দেশৰ দৃষ্টিভংগীৰ এক অবিচ্ছেদ্য অংগ হৈ পৰিছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
28 APR 2026 3:00PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ছিকিমৰ গেংটকত ছিকিমৰ ৫০ সংখ্যক ৰাজ্যিক প্ৰতিষ্ঠা দিৱসৰ সামৰণি অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণ কৰাৰ লগতে সহস্ৰাধিক কোটি টকাৰ ৩০ টাৰো অধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ শুভাৰম্ভ তথা উদ্বোধন কৰে।
পালজোৰ ষ্টেডিয়ামত সভাত ভাষণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাজ্যখনৰ সৈতে থকা তেওঁৰ গভীৰ সম্পৰ্কৰ কথা প্ৰকাশ কৰে। অৰ্কিড বাগিচা ভ্ৰমণৰ অভিজ্ঞতা বৰ্ণনা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰকৃতিৰ স্পন্দনশীল ৰং আৰু উচ্ছলতাই তেওঁক মোহিত কৰিছে। ৰাজ্যখনৰ প্ৰাকৃতিক সম্পদৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰি তেওঁ উল্লেখ কৰে যে অৰ্কিড বাগিচা নামেৰে পৰিচিত ছিকিমৰ অতুলনীয় সৌন্দৰ্য্যই শান্তি আৰু আধ্যাত্মিক আনন্দ প্ৰদান কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে, "এই অভিজ্ঞতা কেৱল মহান সৌভাগ্যৰ বাবেহে সম্ভৱ । মোৰ মন এতিয়াও সেই ৰংবোৰ আৰু ইয়াৰ উদযাপনত নিমগ্ন হৈ আছে।"
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ছিকিমৰ ৫০ বছৰীয়া যাত্ৰাক অনন্য পৰিৱেশত উদযাপন কৰাৰ তাৎপৰ্যৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। যেতিয়া কোনো অনুষ্ঠান ইমান ঐতিহাসিক হয় আৰু ইমান ঐশ্বৰিক পৰিৱেশত সংঘটিত হয়, তেতিয়া ইয়াৰ ভৱিষ্যৎ বহুগুণে বৃদ্ধি পায়। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে সাংস্কৃতিক অনুষ্ঠান, শিল্পীসকলৰ মন্ত্ৰমুগ্ধকৰ অভিনয়, জনসাধাৰণৰ উৎসাহ, পাহাৰ আৰু আকাশৰ মনোমোহা দৃশ্যই পালজৰ ষ্টেডিয়ামত এক যাদুকৰী পৰিৱেশৰ সৃষ্টি কৰিছিল। "প্ৰকৃতি আৰু সংস্কৃতি যেন একেলগে সজীৱ হৈ উঠিছে। এই স্মৃতিবোৰ মোৰ হৃদয়ত চিৰদিনৰ বাবে ৰৈ যাব।"- শ্ৰী মোদীয়ে কয় ।
ছিকিমত উপস্থিত হৈ সুখ প্ৰকাশ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পূৰ্বৰ ভ্ৰমণৰ কথা মনত পেলায়, যেতিয়া বেয়া বতৰৰ বাবে তেওঁ গেংটকত উপস্থিত হোৱাত বাধাৰ সৃষ্টি হৈছিল আৰু বাগডোগ্ৰাৰ পৰা অনলাইন সংযোগ স্থাপন কৰিবলগীয়া হৈছিল। সেইসময়ত মানুহক ব্যক্তিগতভাৱে লগ নোপোৱাৰ দুখ তেওঁৰ লগত থাকি গ’ল আৰু তেওঁ এই সুযোগৰ বাবে অপেক্ষা কৰি আছিল। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে সেই অপেক্ষাৰ আজি এই অনুষ্ঠানৰ জৰিয়তে অন্ত পৰিছে। ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ছিকিমৰ জনসাধাৰণক লগ পোৱাৰ অনন্য অভিজ্ঞতাৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰে, যিসকলৰ সৰলতা, হাঁহিমুখীয়া মুখবোৰে তেওঁৰ মনলৈ সদায় শান্তি কঢ়িয়াই আনে। মূল অনুষ্ঠানৰ পূৰ্বে তেওঁ ছিকিমৰ বিশিষ্ট নাগৰিক, পদ্ম বঁটা বিজয়ী, শিল্পী, ফুটবলাৰকে ধৰি কেইবাজনো প্ৰতিভাৱান লোকক লগ পায় আৰু তেওঁলোকৰ সৈতে বিভিন্ন বিষয়ত আলোচনা কৰে । শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে ছিকিমৰ জনসাধাৰণক লগ পোৱাৰ কথাই তেওঁক সদায় এক বেলেগ ধৰণৰ সন্তুষ্টি দিয়ে।
পূর্বৰ সন্ধিয়াৰ ৰ’ডশ্ব’ৰ কথা স্মৰণ কৰি প্রধানমন্ত্রীয়ে ইয়াক এক অবিস্মৰণীয় অভিজ্ঞতা বুলি অভিহিত কৰে৷ গঞ্জু লামা দ্বাৰৰ পৰা লোক ভৱনলৈকে ছিকিমৰ জনসাধাৰণে বিশাল সংখ্যাত মৰম ঢালি দিছিল, ইয়াত ২১টা জনগোষ্ঠীৰ লোকে অংশগ্ৰহণ কৰিছিল, প্ৰত্যেকে নিজস্ব সাজ-পোছাক পৰিধান কৰিছিল, সংগীত, পৰম্পৰা সকলো উদ্ভাসিত হৈ উঠিছিল। সমগ্ৰ পৰিৱেশটো এক বৃহৎ উৎসৱলৈ ৰূপান্তৰিত হৈছিল। "দৃষ্টিভংগীটো আছিল প্ৰকৃতিৰ কোলাত উদ্ভাসিত হৈ উঠা বিভিন্ন ৰঙৰ দৰে, মানুহৰ হাতে হাতে প্ৰিয় ত্ৰিৰংগা আৰু ভাৰত মাতা কি জয় তথা বন্দে মাতৰমৰ ধ্বনি প্ৰতিধ্বনিত হৈছিল ; সমগ্ৰ পৰিৱেশত এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰতৰ মনোভাৱ প্ৰতিফলিত হৈছিল।" শ্ৰী মোদীয়ে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বৃহৎ সংখ্যক মহিলা, শিশু, আৰু বৃদ্ধ নাগৰিকৰ উপস্থিতিৰ কথাও লক্ষ্য কৰে। আটাইতকৈ আকৰ্ষণীয় কথাটো হ’ল গোটেই পথটোত তেওঁৰ মন যিটো বিষয়ে আকৰ্ষণ কৰিছিল সেয়া আছিল ছিকিমৰ ৰাস্তা-ঘাটৰ পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা, ক’তো আৱৰ্জনা দেখা নগ’ল আৰু বতাহ তথা পথ উভয়তে কেৱল বিশুদ্ধতাই বিৰাজ কৰিছিল। শ্ৰী মোদীয়ে এইবুলি প্ৰশংসা কৰে- আপোনালোকেই প্ৰকৃতিৰ অটল ৰক্ষক আৰু ব্ৰেণ্ড এম্বেছাদৰ।
ৰোডশ্ব’ আৰু শেহতীয়া উদযাপনৰ বাবে কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সকলো নাগৰিক আৰু শিল্পীক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰাৰ লগতে ছিকিমৰ জনসাধাৰণ তথা দেশবাসীক এই উৎসৱৰ বাবে অভিনন্দন জনায়। সমাৱেশত শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে, "মই আপোনালোকক আশ্বস্ত কৰিছো যে আপোনালোকৰ মৰম আৰু আশীৰ্বাদৰ এই ঋণ পৰিশোধ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত মই কোনো য'তি পৰিবলৈ নিদিও "
ছিকিমৰ এই যাত্ৰাক ঐতিহ্যৰ সমান্তৰালকৈ মানৱীয় মূল্যবোধ আৰু উন্নয়নৰ যাত্ৰা বুলি অভিহিত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই যাত্ৰাক আগুৱাই নিয়াৰ ক্ষেত্ৰত একাধিক প্ৰজন্মৰ প্ৰচেষ্টাক স্বীকাৰ কৰে। ছিকিমৰ ঐতিহ্য সংৰক্ষণ আৰু উন্নয়ন ত্বৰান্বিত কৰাৰ বাবে ৰাজ্য চৰকাৰে সম্পূৰ্ণ সততাৰে কাম কৰি আছে। চৰকাৰৰ বাবে ছিকিম আৰু উত্তৰ-পূব কেৱল দেশৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশ নহয় , বৰঞ্চ ই ভাৰতৰ ‘অষ্ট লক্ষ্মী’ক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে, "সেইবাবেই 'এক্ট ইষ্ট' নীতিৰ বিষয়ত কাম কৰাৰ সময়ত আমি উত্তৰ-পূবৰ বাবে 'এক্ট ফাষ্ট'ৰ সংকল্পও গ্ৰহণ কৰিছো।"
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে আজি ইয়াত হাজাৰ হাজাৰ কোটিৰ ৩০টাতকৈও অধিক প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰা হৈছে আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। য’ত পথ, বিদ্যুৎ, পৰ্যটন, স্বাস্থ্য, আৰু শিক্ষা খণ্ড সামৰি লোৱা হৈছে। ২০২৩ চনৰ পিছত উত্তৰ ছিকিম অঞ্চলসমূহত সন্মুখীন হোৱা প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ প্ৰতি বিশেষ গুৰুত্ব দিয়া হৈছে, বিশেষকৈ সংযোগ পুনৰুদ্ধাৰৰ ক্ষেত্ৰত। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে য’তেই ইয়াৰ প্ৰভাৱ পৰিছে তাতেই সংযোগ শক্তিশালী কৰাত মনোনিৱেশ কৰিছো।
পৰ্যটন অৰ্থনীতিক ছিকিমৰ সৰ্বোচ্চ শক্তি হিচাপে চিহ্নিত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতৰ ভৌগোলিক অঞ্চলৰ এক শতাংশতকৈও কম অঞ্চল সামৰি থকাৰ পিছতো ছিকিমত দেশৰ ২৫ শতাংশতকৈও অধিক ফুলৰ বৈচিত্ৰ্য, প্ৰায় ৫০০ বিধ চৰাইৰ প্ৰজাতি, প্ৰায় ৭০০ পখিলাৰ প্ৰজাতি, সুন্দৰ বনাঞ্চলৰ আৱৰণ আৰু সুন্দৰ কাঞ্চনজংঘা আছে। শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে ইমানবোৰ উপাদান থকাৰ বাবেই সকলোৱে বাৰে বাৰে ছিকিম ভ্ৰমণ কৰিব বিচাৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে ছিকিমৰ পৰ্যটনে বৃহৎ সংখ্যক লোকক আয়ৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিছে আৰু পৰ্যটন তেতিয়াহে বিকশিত হয় যেতিয়া এখন ৰাজ্যৰ আন্তঃগাঁথনি উৎকৃষ্ট হয়। শেহতীয়া বছৰবোৰত ইয়াত শ শ কিলোমিটাৰ পথ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে আৰু প্ৰতিখন গাঁৱলৈ পথ সম্প্ৰসাৰণৰ কাম দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে। এসময়ত কল্পনা কৰিব নোৱাৰা আধুনিক আন্তঃগাঁথনি এতিয়া বাস্তৱত পৰিণত হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে সেইবাবেই আমি ছিকিমৰ সংযোগ আৰু আন্তঃগাঁথনিৰ বিষয়ত অধিক গুৰুত্ব দিছো।
বৃহৎ সংযোগ প্ৰকল্পসমূহৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বাগডোগ্ৰা-গেংটক এক্সপ্ৰেছৱে আৰু ছেভোক-ৰংপো ৰে’ল লাইনে ছিকিমক সমগ্ৰ দেশৰ সৈতে সংযোগ কৰা গুৰুত্বপূৰ্ণ মাধ্যম হিচাপে উল্লেখ কৰে। নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে আৰু গেংটকৰ দৰে চহৰত ৰিং ৰোডৰ দৰে ভৱিষ্যতৰ অত্যাৱশ্যকীয় প্ৰকল্পসমূহো আগবাঢ়িছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এইবোৰ দিশত কাম আগবাঢ়িছে।
২০০৮-০৯ চনত অনুমোদন লাভ কৰা যদিও কোনো কাম নোহোৱাকৈ ফাইলতে আবদ্ধ হৈ থকা ছেভোক-ৰংপো ৰে’ল লাইনৰ উদাহৰণ উল্লেখ কৰি তেওঁ কয় যে বৰ্তমানৰ চৰকাৰখন কেন্দ্ৰত ক্ষমতালৈ অহাৰ পিছত উন্নয়নে পুনৰ গতি লাভ কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে প্ৰথমবাৰৰ বাবে ৰে’লৱে ছিকিমত উপস্থিত হৈছে।
পৰ্যটনক প্ৰসাৰিত কৰাৰ বাবে নতুন ধাৰণাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভলেধুংগা, য়েন-য়েং আৰু পেলিঙত ৰ’পৱে নিৰ্মাণৰ লগতে ভলেডুংগাত নিৰ্মাণ হৈ থকা স্কাইৱাক আৰু চিংশ্ব’ৰ দলঙত গ্লাছ ডেক স্কাইৱাকৰ প্ৰস্তুতিৰ বিষয়ক উদ্ভাৱনী চিন্তাৰ উদাহৰণ হিচাপে আলোকপাত কৰে। নাথুলা আৰু নামলীৰ দৰে ঠাইত সীমান্তৰ সুবিধা বৃদ্ধিৰ বাবেও কাম চলিছে । শ্ৰী মোদীয়ে আশ্বাস দিয়ে যে এই প্ৰচেষ্টাসমূহে আপোনালোকৰ জীৱন সহজ কৰি তুলিব, পৰ্যটকৰ সংখ্যা বৃদ্ধি কৰিব, আপোনালোকৰ আয় বৃদ্ধি কৰিব আৰু অধিক কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ছিকিমত ইক’-ৱেলনেছ পৰ্যটনৰ বিশাল পৰিসৰৰ কথাও উল্লেখ কৰে। যি কথা চৰকাৰে সক্ৰিয়ভাৱে প্ৰচাৰ কৰি আছে। স্থানীয় লোকসকলৰ বাবে সৰ্বোচ্চ পৰ্যটন আয় নিশ্চিত কৰিবলৈ ১০০০টা হোমষ্টে নিৰ্মাণ কৰা হৈছে আৰু দুঃসাহসিক পৰ্যটনৰ বাবে আন্তঃগাঁথনি সমৰ্থন কৰা হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে আমি স্থানীয় জনগোষ্ঠীসমূহৰ বাবে পৰ্যটনৰ পৰা পোনপটীয়াকৈ লাভান্বিত হোৱাৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিছো।
ছিকিমৰ বাবে অপৰিসীম সম্ভাৱনাৰ আন এক পথ হিচাপে ক্ৰীড়াৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ফুটবল, বক্সিং আৰু ধনুৰ্বিদৰ বিশাল মঞ্চত নিজৰ সামৰ্থ্য আৰু প্ৰতিভা প্ৰমাণ কৰি ৰাজ্য আৰু দেশ উভয়ৰে বাবে গৌৰৱ কঢ়িয়াই অনা যুৱক-যুৱতীসকলক প্ৰশংসা কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে আপোনালোকৰ যুৱ প্ৰতিভাই ছিকিম আৰু ভাৰতক গৌৰৱান্বিত কৰিছে।
ইতিমধ্যে ৰাজ্য আৰু দেশলৈ গৌৰৱ কঢ়িয়াই অনা ছিকিমৰ ব্যতিক্ৰমী ক্ৰীড়া প্ৰতিভাক লালন-পালন কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘খেলো ইণ্ডিয়া’ আৰু ‘ফিট ইণ্ডিয়া’ আন্দোলনৰ জৰিয়তে চৰকাৰৰ বহুমুখী পন্থাৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰে। ৰাজ্যিক ক্ৰীড়া একাডেমীৰ সক্ৰিয়তা আৰু ছিকিম প্ৰিমিয়াৰ লীগৰ দৰে অনুষ্ঠানৰ প্ৰচাৰৰ সমান্তৰালভাৱে যশ লাল প্ৰধানৰ নামেৰে এখন অত্যাধুনিক বক্সিং একাডেমী আৰু সংহত ক্ৰীড়া আৰু সাংস্কৃতিক গাঁওকে ধৰি আগন্তুক প্ৰকল্পসমূহৰ সৈতে ৰাজ্যখনে বিশ্বমানৰ ক্ৰীড়া আন্তঃগাঁথনি প্ৰদান কৰিবলৈ সাজু হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে এইবোৰে ছিকিমৰ যুৱক-যুৱতীসকলক উন্নত সুবিধা প্ৰদান কৰিব আৰু তেওঁলোকৰ ক্ৰীড়াত আৰু অধিক উজ্জ্বল হোৱাত সহায় কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে আজি উদ্বোধন কৰা প্ৰকল্পসমূহত স্বাস্থ্য খণ্ডৰ সৈতে জড়িত কেইবাটাও ডাঙৰ কাম অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। তেওঁ এনে এটা সময়ৰ কথা মনত পেলায়, যেতিয়া স্বাস্থ্য সেৱা অতি সীমিত আছিল, যি কথাই আনকি পৰ্যটককো ভ্ৰমণৰ ক্ষেত্ৰত বাধা দিছিল। কিন্তু এতিয়া যি পৰিৱৰ্তন হৈছে সেই বিষয়ত তেওঁ আলোকপাত কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে আজি সেই প্ৰত্যাহ্বানৰো অন্ত পৰিছে।
স্বাস্থ্যসেৱাৰ আন্তঃগাঁথনিৰ বিশদ বিৱৰণ দাঙি ধৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে বৰ্তমান ছিকিমত প্ৰায় ২০০টা আয়ুষ্মান আৰোগ্য মন্দিৰৰ লগতে চাৰিখন জিলা চিকিৎসালয়, তৃতীয় পৰ্যায়ৰ যত্ন ল'ব পৰা চিকিৎসালয়, আৰু সুস্থতা কেন্দ্ৰ য’ত হাজাৰ হাজাৰ লোক আয়ুষৰ সুবিধাৰ দ্বাৰা উপকৃত হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়, ‘ড্ৰেজং নামগ্যাল সোৱা ৰিগপা হাস্পতাল উদ্বোধনৰ লগে লগে ছিকিমৰ স্বাস্থ্যসেৱা ব্যৱস্থাই অতিৰিক্ত গতি লাভ কৰিব।
স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনিৰ সমান্তৰালকৈ সুলভ মূল্যৰ চিকিৎসা প্ৰদানৰ ক্ষেত্ৰত চৰকাৰৰ দায়বদ্ধতাৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিভিন্ন পদক্ষেপ সম্পৰ্কে আলোকপাত কৰে। প্ৰথম অৱস্থাত দৰিদ্ৰ লোকসকলক বিনামূলীয়া চিকিৎসাৰ বাবে আয়ুষ্মান কাৰ্ড প্ৰদান কৰা হৈছিল আৰু এতিয়া এই সুবিধা ৭০ বছৰ আৰু ততোধিক বয়সৰ সকলো জ্যেষ্ঠ নাগৰিকৰ বাবে সম্প্ৰসাৰিত কৰা হৈছে, আনহাতে জন ঔষধী কেন্দ্ৰত অতি সুলভ মূল্যত ঔষধ উপলব্ধ হৈছে । শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এই প্ৰচেষ্টাসমূহে আপোনালোকৰ জীৱন সহজ কৰি তোলাই নহয়, চিকিৎসাৰ খৰচো হ্ৰাস কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লক্ষ্য কৰে যে অৰ্থনৈতিক প্ৰগতি আৰু সম্পদৰ প্ৰতি বিশ্বৰ দৃষ্টিভংগী দ্ৰুতগতিত সলনি হৈছে, এতিয়া বিশ্বজুৰি বহনক্ষম জীৱনশৈলী, স্বচ্ছ শক্তি আৰু জৈৱিক খাদ্যৰ বিষয়ত গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। তেওঁ উত্তৰ-পূব আৰু ছিকিম এই ভৱিষ্যতৰ বৃদ্ধিৰ প্ৰধান কেন্দ্ৰ হিচাবে পৰিগণিত হোৱা বুলি সুখ প্ৰকাশ কৰি ছিকিমে সমগ্ৰ দেশক দিশ দেখুৱাইছে বুলিও উল্লেখ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে ২০১৬ চনত ছিকিমে নিজকে সম্পূৰ্ণ জৈৱিক ৰাজ্য হিচাপে ঘোষণা কৰিছিল, যি কথাই দেশৰ বাবে এক আদৰ্শ দাঙি ধৰিছিল।
জৈৱিক কৃষিৰ ক্ষেত্ৰত ছিকিমৰ অগ্ৰণী প্ৰচেষ্টাক প্ৰশংসা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে ডেমাজং এতিয়া কেৱল ধান উৎপাদনৰ বাবেই নহয়, জৈৱিক ধানৰ বাবেও পৰিচিত। ইয়াৰ ইলাচি, আদা, হালধি , এভোকেডো, কিৱিয়ে ৰাষ্ট্ৰীয় তথা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বজাৰত প্ৰৱেশ কৰাৰ বিপৰীতে শ শ প্ৰজাতিৰ ঔষধি উদ্ভিদ স্থানীয় লোকৰ বাবে আয়ৰ উৎস হৈ পৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে প্ৰাকৃতিক কৃষিক প্ৰসাৰিত কৰাৰ বাবে এটা জৈৱিক প্ৰক্ৰিয়াকৰণ প্ৰকল্প স্থাপন কৰা হৈছে, যাৰ ফলত কৃষকসকলে প্ৰত্যক্ষভাৱে বজাৰত প্ৰৱেশৰ সুবিধা লাভ কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয়, "ছিকিমৰ জৈৱিক আৰু প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ আৰ্হি সমগ্ৰ দেশৰ বাবে এক প্ৰেৰণা। আপোনালোকৰ জীৱনশৈলী আৰু সংকল্প দেশৰ দৃষ্টিভংগীৰ অংশ হৈ পৰিছে।"
ছিকিমৰ অৰ্থনৈতিক প্ৰগতিৰ ক্ষেত্ৰত আত্মসহায়ক গোট আৰু মহিলাৰ উল্লেখযোগ্য ভূমিকাৰ কথা স্বীকাৰ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁলোকৰ সামগ্ৰীসমূহ বৃহৎ বজাৰত প্ৰৱেশৰ ক্ষেত্ৰত সহায় কৰাত ডিজিটেল ইণ্ডিয়াই কেনেদৰে মুখ্য ভূমিকা পালন কৰি আহিছে সেই বিষয়ে আলোকপাত কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে 'স্বয়ম ছিকিম'ৰ দৰে মঞ্চই আজি এই মহিলাসকলক সবল কৰি তুলিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্বচ্ছ শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত ছিকিমৰ বিশাল সম্ভাৱনাৰ কথাও উল্লেখ কৰে, যিটো পৰিৱেশ সংৰক্ষণৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰিব লাগিব। পৰিৱেশ সংৰক্ষণ ছিকিমৰ মানুহৰ স্বভাৱত আছে বুলি স্বীকাৰ কৰি তেওঁ ‘এক পেড় মা কে নাম’ ৰ পদক্ষেপ আৰু স্থানীয়ভাৱে পৰিচালিত ‘মেৰো ৰুখ মেৰো সন্ততি’ পদক্ষেপত তেওঁলোকৰ অংশগ্ৰহণক প্ৰশংসা কৰে। যাৰ অধীনত প্ৰতিটো শিশুৰ জন্মৰ সময়ত ১০৮টা গছপুলি ৰোপণ কৰা হয়। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এই পদক্ষেপ সমগ্ৰ বিশ্বৰ বাবে এক প্ৰেৰণা বুলি মই বিশ্বাস কৰোঁ।
সকলোকে একে নিষ্ঠাৰে পৰিৱেশ সংৰক্ষণৰ প্ৰচেষ্টা অব্যাহত ৰাখিবলৈ আহ্বান জনাই প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ইয়াক পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ বাবে সংৰক্ষণ কৰিব লাগিব আৰু ই এক ঐতিহ্য বুলি অভিহিত কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এয়া আমাৰ উত্তৰাধিকাৰ যিটো আমি ভৱিষ্যত প্ৰজন্মৰ বাবে ৰক্ষা কৰিব লাগিব।
ভাষণৰ সামৰণিত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ছিকিমৰ উন্নয়ন ত্বৰান্বিত কৰাৰ লগতে বিকশিত ভাৰতৰ সপোনত অৰিহণা যোগোৱাৰ বাবে সামূহিক প্ৰচেষ্টাৰ আহ্বান জনায়। এই সংকল্পৰে ছিকিমক নতুন উচ্চতালৈ লৈ যোৱাৰ দায়বদ্ধতাৰ কথা প্ৰকাশ কৰি তেওঁ এই উপলক্ষ্যে পুনৰবাৰ সকলোকে অভিনন্দন জনায়। শ্ৰী মোদীয়ে তেওঁৰ ভাষণৰ এনেদৰে সামৰণি মাৰে, "আপোনালোক সকলোৰে উজ্জ্বল ভৱিষ্যত আৰু অবিৰত সমৃদ্ধি কামনা কৰিলোঁ।"

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi participates in the closing ceremony of Sikkim’s 50th Year of Statehood celebrations in Gangtok, Sikkim
Known for Serenity and Enterprise, Sikkim Sees Rapid Progress :PM
One of the best things I noticed all along the way, was the cleanliness of Sikkim's roads: PM
No garbage as far as the eye can see,cleanliness in the air too, cleanliness on the roads as well, the people of Sikkim, are true protectors of nature, its brand ambassadors: PM
We are placing maximum focus on connectivity and infrastructure in Sikkim; In recent years, hundreds of kilometers of highways have been constructed here, Work is progressing rapidly to connect every village with roads: PM
Another vast horizon of possibilities for Sikkim lies in sports;The youth here have showcased their capability and talent on grand stages: PM
Our government is committed to ensuring that alongside robust health infrastructure, people also receive affordable medical treatment: PM
Previously, we provided Ayushman cards to ensure free healthcare for the poor; Now, this facility is being extended to all senior citizens aged 70 years and above, medicines are available at highly affordable prices at Jan Aushadhi Kendras: PM
Sikkim's model of organic and natural farming serves as an inspiration for the entire nation : PM
The lifestyle of Sikkim and Sikkim’s resolve have today become an integral part of the nation's vision: PM
28 APR 2026 3:00PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today marked the closing ceremony of Sikkim’s 50th Year of Statehood celebrations with the launch and inauguration of over 30 development projects worth thousands of crores of rupees at a grand celebration in Gangtok, Sikkim.
Addressing the gathering at Paljor Stadium, the Prime Minister expressed his deep connection with the state. Describing his experience of visiting the orchid gardens, the Prime Minister stated that he was captivated by nature's vibrant colors and exuberance. Highlighting the state's natural treasures, he noted that the Eastern Paradise of Sikkim, known as the orchid garden, offered an unparalleled beauty, peace, and spiritual joy. "This experience comes only with great fortune. My mind is still immersed in those colors and their celebration," remarked Shri Modi.
The Prime Minister emphasised the significance of celebrating Sikkim's 50-year journey in a divine atmosphere. When an occasion is so historic and takes place in such a divine environment, its grandeur multiplies manifold. He remarked that the cultural programs, the mesmerizing performances by artists, the enthusiasm of the people, and the beautiful spectacle of mountains and sky created a magical ambience at Paljor Stadium. "It felt as if nature and culture had come alive together. These memories will remain in my heart forever," observed Shri Modi.
Expressing his happiness at finally reaching Sikkim, the Prime Minister recalled his previous visit when bad weather had prevented him from reaching Gangtok and he had to connect online from Bagdogra. The disappointment of not meeting the people in person had stayed with him, and he had been waiting for this opportunity. "That wait has been fulfilled today through this occasion," stated Shri Modi.
The Prime Minister spoke warmly about the unique experience of meeting Sikkim's people, whose gentleness, simplicity, and smiling faces always bring him peace. Before the main event, he had met several talented people from Sikkim including eminent citizens, Padma awardees, artists, and footballers, engaging in discussions on various subjects. "Meeting the people of Sikkim always gives me a different kind of contentment," remarked Shri Modi.
Recalling the previous evening's roadshow in vivid detail, the Prime Minister described it as an unforgettable experience. From Ganju Lama Dwar to Lok Bhawan, the people of Sikkim poured out their love in overwhelming numbers, with 21 ethnic communities participating, each with their own attire, music, and traditions. The entire atmosphere had transformed into a grand festival. "The sight was like different colors blooming in the lap of nature, with our beloved tricolor in people's hands and resonating chants of Bharat Mata Ki Jai and Vande Mataram; The entire atmosphere reflected the spirit of Ek Bharat Shreshtha Bharat." noted Shri Modi.
The Prime Minister noted the presence of women, children, and elderly citizens who came in large numbers. Most impressively, what struck him throughout the route was the cleanliness of Sikkim's roads, with no dirt visible anywhere, and purity in both air and roads. "You are nature's steadfast protectors and brand ambassadors," commended Shri Modi.
Expressing gratitude for the roadshow and the current celebration, the Prime Minister thanked all citizens and artists, while congratulating the people of Sikkim and all countrymen on this festival. Making a solemn commitment to the gathering, Shri Modi affirmed, "I assure you that I will leave no stone unturned in repaying this debt of your love, affection, and blessings."
Describing Sikkim's journey as a journey of human values and development alongside heritage, the Prime Minister acknowledged the efforts of multiple generations in advancing this journey. The state government is working with complete honesty to preserve Sikkim's heritage and accelerate development. For the government, Sikkim and the Northeast are not just important parts of the country but represent India's 'Asht Lakshmi'. "That is why, while working on the 'Act East' policy, we have also taken the resolve of 'Act Fast' for the Northeast," stated Shri Modi.
The Prime Minister highlighted that over 30 projects worth thousands of crores were inaugurated and had foundation stones laid today, covering roads, power, tourism, health, and education sectors. Special attention has been given to challenges faced in North Sikkim areas after 2023, particularly in restoring connectivity that was affected. "We have focused on strengthening connectivity wherever it was impacted," highlighted Shri Modi.
Identifying tourism economy as Sikkim's greatest strength, the Prime Minister noted that despite having less than one percent of India's geographical area, Sikkim hosts over 25 percent of the country's floral diversity, approximately 500 bird species, nearly 700 butterfly species, beautiful forest cover, and the magnificent Kanchenjunga. "With so much to offer, everyone wants to visit Sikkim again and again," remarked Shri Modi.
The Prime Minister emphasised that tourism in Sikkim provides income to a large number of people, and tourism flourishes only when a state has excellent infrastructure. Hundreds of kilometers of highways have been constructed in recent years, and work is progressing rapidly to extend roads to every village. Modern infrastructure that was once unimaginable is now becoming reality. "That is why we are focusing most on Sikkim's connectivity and infrastructure," emphasised Shri Modi.
Highlighting major connectivity projects, the Prime Minister mentioned the Bagdogra-Gangtok expressway and the Sevok-Rangpo rail line as crucial links connecting Sikkim with the entire country. New national highways are being constructed, and essential future projects like ring roads in cities such as Gangtok are also progressing. "Work is advancing in this direction as well," stated Shri Modi.
Taking the example of the Sevok-Rangpo rail line, which received approval in 2008-09 but remained stuck in files with no ground work, he noted that development regained momentum after the current government came to power at the Centre. "For the first time, railways are reaching Sikkim," highlighted Shri Modi.
Emphasizing the need for new ideas to promote tourism, the Prime Minister highlighted the construction of ropeways at Bhaleydhunga, Yen-Yeng, and Pelling, along with a skywalk being constructed at Bhaleydhunga and preparations for a glass deck skywalk at Singshore Bridge as examples of innovative thinking. Work is also progressing to enhance border experiences at places like Nathula and Namli. "These efforts will make your lives easier, increase tourist numbers, boost your income, and create more employment opportunities," assured Shri Modi.
The Prime Minister noted the vast scope for eco-wellness tourism in Sikkim, which the government is actively promoting. To ensure maximum tourism income for local people, 1,000 homestays are being built, and infrastructure for adventure tourism is being supported. "We are creating opportunities for local communities to benefit directly from tourism," remarked Shri Modi.
Highlighting sports as another avenue of immense potential for Sikkim, the Prime Minister praised the youth who have proven their capability and talent on major platforms in football, boxing, and archery, bringing glory to both the state and the nation. "Your young talents have made Sikkim and India proud," affirmed Shri Modi.
Emphasizing the need to nurture Sikkim's exceptional sporting talent that has already brought glory to the state and nation, the Prime Minister highlighted the government's multi-pronged approach through 'Khelo India' and 'Fit India' movements. With the rejuvenation of the State Sports Academy and promotion of events like the Sikkim Premier League alongside upcoming projects including a state-of-the-art boxing academy named after Jas Lal Pradhan and integrated sports and cultural villages, the state is poised to provide world-class sporting infrastructure. "These will provide better facilities to Sikkim's youth and help them shine even brighter in their sports," remarked Shri Modi.
The Prime Minister noted that the projects inaugurated today include several major works related to the health sector. Recalling a time when there were very limited health services that even deterred tourists from visiting, he highlighted the transformation that has taken place. "Today, that challenge is also ending," stated Shri Modi.
Detailing the healthcare infrastructure, the Prime Minister mentioned that approximately 200 Ayushman Arogya Mandirs are currently functioning in Sikkim, along with four district hospitals, tertiary care hospitals, and wellness centers where thousands of people are benefiting from AYUSH facilities. “With the inauguration of the Drejong Namgyal Sowa Rigpa Hospital, Sikkim's healthcare system will receive an additional boost," affirmed Shri Modi.
Emphasizing the government's commitment to providing affordable treatment alongside health infrastructure, the Prime Minister highlighted various initiatives. Initially, Ayushman cards were provided to the poor for free treatment, and now this facility has been extended to all senior citizens aged 70 years and above, while medicines are available at very affordable rates at Jan Aushadhi Kendras. "These efforts have not only made your lives easier but have also reduced your medical expenses," said Shri Modi.
The Prime Minister observed that the world's perspective on economic progress and resources is changing rapidly, with global focus now on sustainable lifestyles, clean energy, and organic foods. He expressed happiness that the Northeast and Sikkim are major centers of this futuristic growth, noting that Sikkim has shown direction to the entire country. "Sikkim declared itself a fully organic state in 2016, setting an example for the nation," remarked Shri Modi.
Praising Sikkim's pioneering efforts in organic farming, the Prime Minister noted that Demajong is now known not just for rice production but for organic rice. Large cardamom, ginger, turmeric, avocado, and kiwi are reaching national and international markets, while hundreds of species of medicinal plants are becoming sources of income for local people. PM Modi noted that an organic processing plant has been established to promote natural farming, providing farmers with direct market access. "Sikkim's organic and natural farming model is an inspiration for the entire country. Your lifestyle and resolve have become part of the nation's vision," stated Shri Modi.
Acknowledging the significant role of self-help groups and women in Sikkim's economic progress, the Prime Minister highlighted how Digital India is playing a major role in helping their products reach larger markets. "Platforms like 'Swayam Sikkim' are empowering these women today," remarked Shri Modi.
The Prime Minister noted Sikkim's vast potential in clean energy, which must be utilized while preserving the environment. Acknowledging that environmental conservation is in the nature of Sikkim's people, he praised their participation in the 'Ek Ped Maa Ke Naam' initiative and the locally-run 'Mero Rukh Mero Santati' initiative, under which 108 trees are planted at every child's birth. "I believe this initiative is an inspiration for the entire world," said Shri Modi.
Calling upon everyone to continue environmental efforts with the same dedication, the Prime Minister described this as a heritage that must be preserved for the next generation. "This is our legacy that we must protect for future generations," stressed Shri Modi.
Concluding his address, the Prime Minister called for collective effort to accelerate Sikkim's development and contribute to the dream of Viksit Bharat. Expressing his commitment to taking Sikkim to new heights with this resolve, he congratulated everyone once again on this occasion. "I wish all of you bright futures and continued prosperity," concluded Shri Modi.