পেট্ৰ’লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়
পশ্চিম এছিয়াৰ শেহতীয়া পৰিস্থিতিকলৈ আন্তঃমন্ত্ৰালয়ৰ সংবাদমেল
ডিপিআইআইটিয়ে ঔদ্যোগিক কাৰ্য্যকলাপৰ ধাৰাবাহিকতা নিশ্চিত কৰিবলৈ আৰু যোগান শৃংখল সুস্থিৰ কৰি ৰাখিবলৈ নিয়ন্ত্ৰণমূলক ব্যৱস্থাসমূহ ত্বৰান্বিত কৰিছে
২০২৬ চনৰ ২৫ মাৰ্চৰ পৰা অগ্ৰাধিকাৰ ভিত্তিত চিএনজি আৰু চিবিজি বিতৰণ ষ্টেচনৰ বাবে ৪৬৭খনতকৈও অধিক আবেদন দাখিল হৈছে; গেছৰ আন্তঃগাঁথনিৰ সম্প্ৰসাৰণ দ্ৰুতগতিত কৰা হৈছে
৪১টা বায়’গেছ চিলিণ্ডাৰ ভৰোৱা আৰু সংৰক্ষণ প্ৰকল্পৰ বাবে অনুমোদন প্ৰদান কৰিছে ; বিকল্প আৰু নিকা ইন্ধনৰ উপলব্ধতাক প্ৰসাৰিত কৰিছে
নিৰৱচ্ছিন্ন ইন্ধন যোগান আৰু সমাজৰ শেষ মাইললৈ বিতৰণ নিশ্চিত কৰিবলৈ এছ কে অ’ সংৰক্ষণ, এল পি জি আনলোডিং আৰু এল এন জি ভৰোৱাৰ বাবে অস্থায়ী নিয়ন্ত্ৰণ শিথিলতা সক্ষম কৰা হৈছে
ডাইভাৰচন ৰোধ কৰিবলৈ ডি এ চি ভিত্তিক যোগান প্ৰায় ৯৪% লৈ বৃদ্ধি পাইছে
২০.০৮ লাখতকৈ অধিক - ৫ কিলোগ্ৰাম এফটিএল চিলিণ্ডাৰ ২০২৬ চনৰ ২৩ মাৰ্চৰ পৰা বিক্ৰী হৈছে
প্ৰায় ৫.১০ লাখ পিএনজি সংযোগ অতিৰিক্ত ২.৫৬ লাখ সংযোগৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰা আন্তঃগাথনিৰ জড়িয়তে প্ৰদানৰ লগতে নতুন সংযোগৰ বাবে পঞ্জীয়ন কৰিছে প্ৰায় ৫.৭৭ লাখ গ্ৰাহকে
ভাৰতৰ পতাকা বহন কৰা খাৰুৱা তেল পৰিবাহী টেংকাৰ দেশ গৰিমাই ৩১ জন ভাৰতীয় নাৱিকক কঢ়িয়াই আজি প্ৰায় ১৮০০ বজাত মুম্বাইত উপস্থিত হোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে
২৮ ফেব্ৰুৱাৰীৰ পৰা সেই এলেকাৰ পৰা ভাৰতলৈ প্ৰায় ১১.৯১ লাখ যাত্ৰীয়ে যাত্ৰা কৰিছে
22 APR 2026 5:42PM by PIB Guwahati
পশ্চিম এছিয়াৰ বিকাশশীল পৰিস্থিতিৰ বিষয়ে সংবাদ মাধ্যমক অৱগত কৰি ৰখাৰ বাবে চলাই থকা প্ৰচাৰৰ অংশ হিচাপে ভাৰত চৰকাৰে আজি ৰাষ্ট্ৰীয় সংবাদ মাধ্যম কেন্দ্ৰত এক সংবাদমেল আহ্বান কৰে। পেট্ৰলিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ, বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ, আৰু বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ বিষয়াসকলে ইন্ধনৰ উপলব্ধতা, সামুদ্ৰিক কাৰ্য্যকলাপ, অঞ্চলটোৰ ভাৰতীয় নাগৰিকসকলক সহায় কৰা আৰু মূল খণ্ডসমূহৰ মাজত স্থিতিশীলতা বজাই ৰাখিবলৈ গ্ৰহণ কৰা ব্যৱস্থাসমূহৰ বিষয়ে তথ্য প্ৰদান কৰে। উদ্যোগ আৰু আভ্যন্তৰীণ বাণিজ্যৰ প্ৰসাৰ বিভাগে বাণিজ্য আৰু উদ্যোগ মন্ত্ৰালয়েও এই ব্রিফিঙৰ সময়ত তথ্যসমূহ প্ৰকাশ কৰে।
ঔদ্যোগিক কাৰ্য্যকলাপ আৰু খণ্ডগত তথ্যসমূহ:
উদ্যোগ আৰু আভ্যন্তৰীণ বাণিজ্যৰ প্ৰসাৰ বিভাগে (ডিপিআইআইটি) ঔদ্যোগিক কাৰ্য্যকলাপৰ ধাৰাবাহিকতা নিশ্চিত কৰিবলৈ, যোগান শৃংখলৰ স্থিতিশীলতা বজাই ৰাখিবলৈ আৰু পশ্চিম এছিয়াৰ বিকাশশীল পৰিস্থিতিৰ মাজত মূল উৎপাদনক সমৰ্থন কৰিবলৈ একাধিক নিয়ন্ত্ৰণমূলক ব্যৱস্থা সক্ৰিয়ভাৱে ৰূপায়ণ কৰি আছে।
উদ্যোগসমূহে সন্মুখীন হোৱা কাৰ্য্যকৰী প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাৰ লগতে ইন্ধন আৰু অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰীসমূহৰ নিৰৱচ্ছিন্ন উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰাই হৈছে এই ব্যৱস্থাসমূহৰ লক্ষ্য। ডিপিআইআইটিয়ে অংশীদাৰসকলৰ সৈতে ঘনিষ্ঠভাৱে যোগাযোগ অব্যাহত ৰাখিছে আৰু উল্লেখ কৰা কাৰ্য্যসমূহে আজিলৈকে গ্ৰহণ কৰা ব্যৱস্থাসমূহক প্ৰতিনিধিত্ব কৰিছে।
ইন্ধন আৰু গেছৰ উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে সুবিধাজনক ব্যৱস্থা
চলি থকা সংকটৰ মাজত ইন্ধন আৰু গেছৰ নিৰৱচ্ছিন্ন উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰিবলৈ পেট্ৰলিয়াম আৰু বিস্ফোৰক সুৰক্ষা সংস্থাই (পিইএছঅ’) একাধিক সুবিধামূলক আৰু সুৰক্ষামুখী ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিছে:
• সংকুচিত প্ৰাকৃতিক গেছ (চিএনজি) আৰু সংকুচিত জৈৱ গেছ (চিবিজি) বিতৰণ ষ্টেচনৰ বাবে মুঠ ৪৬৭খন আবেদন পিইএছঅ’ই লাভ কৰিছে আৰু ২০২৬ চনৰ ২৫ মাৰ্চৰ পৰা ২০২৬ চনৰ ২১ এপ্ৰিললৈকে সকলোবোৰ অগ্ৰাধিকাৰ ভিত্তিত নিষ্পত্তি কৰা হৈছিল।৪৬৭খন আবেদনৰ ভিতৰত ১৫৭ খনৰ বাবে চূড়ান্ত অনুজ্ঞাপত্ৰ প্ৰদান কৰা হৈছে আৰু ৩৮খনৰ ক্ষেত্ৰত চিএনজি/ চিবিজি বিতৰণ ষ্টেচন নতুনকৈ নিৰ্মাণৰ বাবে পূৰ্বে অনুমোদন দিয়া হৈছিল।
• ২০২৬ চনৰ মাৰ্চ মাহৰ পৰা ৪১টা বায়’ গেছ চিলিণ্ডাৰ ভৰোৱা আৰু সংৰক্ষণ প্লাণ্টক অনুমোদন দিয়া হৈছে আৰু পৰৱৰ্তী সময়ত ১৪টা প্লাণ্টক অনুজ্ঞাপত্ৰ প্ৰদান কৰা হৈছে।
• চুপিৰিয়েৰ কেৰাচিন অইল (SKO)ৰ বাবে অস্থায়ী সংৰক্ষণত শিথিলতা অনা হৈছে , যাৰ ফলত ২,৫০০ লিটাৰলৈকে সংৰক্ষণৰ অনুমতি দিয়া হৈছে(১২.০৩.২০২৬) আৰু সমাজৰ শেষ মাইললৈ বিতৰণৰ ধাৰাবাহিকতা নিশ্চিত কৰিবলৈ পিডিএছ কেৰাচিনৰ বাবে ৫,০০০ লিটাৰলৈকে এককালীন শিথিলতা প্ৰদান কৰা হৈছে (১৩.০৩.২০২৬)।
• ঘৰুৱা উপলব্ধতা সুৰক্ষিত কৰিবলৈ ১৮.০৩.২০২৬ তাৰিখে এমোনিয়াম নাইট্ৰেটৰ ক্ষেত্ৰত সম্পূৰ্ণ ৰপ্তানি নিষেধাজ্ঞা আৰোপ কৰা হৈছে।
• ক্ৰাইজেনিক চিলিণ্ডাৰত এল এন জি ভৰোৱাৰ অনুমতি দিয়াৰ নিৰ্দেশনা জাৰি কৰা হৈছে , যাতে বিকেন্দ্ৰীকৃত এল এন জি যোগানৰ প্ৰসাৰ ঘটে, যাৰ ফলত সংকটৰ সময়ত ইন্ধনৰ নমনীয়তা বৃদ্ধি পায়।
• ২০২৬ চনৰ ২০ মাৰ্চত পেছ’ই আন্তঃগাঁথনি বৃদ্ধিৰ দ্ৰুতগতিত চিএনজি ষ্টেচন আৰু ডিকম্প্ৰেছন ইউনিটৰ প্ৰয়োগসমূহ (১০ দিনৰ ভিতৰত) সময় নিৰ্ধাৰিতভাবে নিষ্কাশনৰ বাবে নিৰ্দেশনা জাৰি কৰে।
• তাৎক্ষণিক যোগানৰ ক্ষেত্ৰত দেখা দিয়া বাধাসমূহ দূৰ কৰিবলৈ ১৪.০৩.২০২৬ তাৰিখে পোৰবন্দৰ জেটিত এলপিজি আনলোডিঙৰ অনুমতি প্ৰদান কৰা হয়।
• উন্নত স্বচ্ছতাৰ বাবে পেছ’ অনুমোদিত কণ্টেইনাৰ নিৰ্মাতা আৰু পিডিএছ কেৰাচিন আৰু ডিজেল যোগানৰ বাবে ক্ষমতাৰ তালিকা ০১.০৪.২০২৬ তাৰিখে পেছ’ৰ ৱেবছাইটত আপলোড কৰা হৈছে।
• ডিচপেন্সিং ষ্টেচনসমূহ দ্ৰুতভাৱে আৰম্ভ কৰিবলৈ ০১.০৪.২০২৬ তাৰিখে চিএনজি/চিবিজি কম্প্ৰেছাৰৰ অনুমোদনৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ পৰা ছমাহৰ বাবে অস্থায়ী ৰেহাই জাৰি কৰা হয়।
বিকল্প ইন্ধনৰ প্ৰসাৰৰ বাবে তলত দিয়া দীৰ্ঘম্যাদী পদক্ষেপসমূহ ৰূপায়ণ কৰা হৈছে:
• বাধা দূৰ কৰিবলৈ আৰু গেছ বিতৰণ আন্তঃগাঁথনি সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে চিএনজি/চিবিজি ষ্টেচনত জিলা চাপ নিয়ন্ত্ৰণ স্কিড (ডিপিআৰএছ) স্থাপনৰ বাবে ২৫.০৩.২০২৬ তাৰিখে নিৰ্দেশনা জাৰি কৰা হয়।
• ২৫.০৩.২০২৬ তাৰিখে ক্ৰাইজেনিক চিলিণ্ডাৰত তৰলীকৃত প্ৰাকৃতিক গেছ (এল এন জি) ভৰোৱাৰ অনুমতি দিয়াৰ নিৰ্দেশনা জাৰি কৰা হৈছে, যাৰ ফলত দূৰৱৰ্তী বা পাইপলাইন নথকা অঞ্চললৈ প্ৰাকৃতিক গেছ যোগান ধৰাৰ সুবিধা হ’ব।
• সফল প্ৰ’ট’টাইপ পৰীক্ষাৰ পিছত ডাইমিথাইল ইথাৰ (ডিএমই) জাম্বো চিলিণ্ডাৰৰ বাবে ২৫.০৩.২০২৬ তাৰিখে (কম্বিনেচন ভালভৰ বাবে) আৰু ২৭.০৩.২০২৬ তাৰিখে (চাপ ৰিলিফ ভালভৰ বাবে) অনুমোদন প্ৰদান কৰা হৈছে, যিয়ে ডাইমিথাইল ইথাৰক বিকল্প ঔদ্যোগিক ইন্ধন হিচাপে ব্যৱহাৰক প্ৰসাৰিত কৰিব।
• ০২.০৪.২০২৬ তাৰিখে নিৰ্দেশনা জাৰি কৰা হৈছিল, বিশেষকৈ এল পি জি বটলিং প্লাণ্টৰ বাবে নিশাৰ সময়ত কাৰ্য্য সম্পাদনৰ অনুমতি দিয়া হৈছিল, যাৰ ফলত কাম কৰাৰ সময় বৃদ্ধি পাব আৰু উৎপাদন ক্ষমতা বৃদ্ধি পাব।
• ডাহেজ টাৰ্মিনেলত অতিৰিক্ত ৫ এমএমটিপিএ পুনৰ গেছীকৰণ ক্ষমতাৰ বাবে পেট্ৰনেট এলএনজিক ৩০.০৩.২০২৬ তাৰিখে কমিচনিং অনুমতি প্ৰদান কৰা হয়, মুঠ ক্ষমতা ২২.৫ এমএমটিপিএলৈ বৃদ্ধি কৰা আৰু চিজিডি নেটৱৰ্কৰ বাবে প্ৰাকৃতিক গেছৰ উপলব্ধতা উন্নত কৰা।
তেলৰ ব্যৱহাৰ হ্ৰাস কৰাৰ ব্যৱস্থা
• বয়লাৰ আইন, ২০২৫ৰ ধাৰা ৩৮ৰ উপধাৰা (৩)ৰ অধীনত ৰাজ্য চৰকাৰসমূহলৈ ০৭.০৪.২০২৬ তাৰিখে পৰামৰ্শ জাৰি কৰা হৈছে, য’ত তলত উল্লেখ কৰা ব্যৱস্থাসমূহ গ্ৰহণ কৰা হৈছে ।
• শক্তি কেন্দ্ৰ আৰু অন্যান্য উচ্চ ক্ষমতাসম্পন্ন বয়লাৰ (১০০ TPH)ৰ বাবে বয়লাৰ প্ৰমাণপত্ৰৰ তিনি মাহৰ বাবে অস্থায়ীভাবে বৃদ্ধি, পৰিচালনাৰ পৰিমাপসমূহৰ পৰীক্ষণ আৰু দক্ষ ব্যক্তিৰ দ্বাৰা সন্তোষজনক বাহ্যিক পৰিদৰ্শনৰ ব্যৱস্থা।
• শোধনাগাৰ, পেট্ৰ’কেমিকেল আৰু সাৰ উদ্যোগকে ধৰি প্ৰধান তেল আৰু গেছ ইউনিটসমূহৰ উচ্চ ক্ষমতাসম্পন্ন বয়লাৰৰ বাবে নিৰ্ধাৰিত সুৰক্ষা ব্যৱস্থা, পেৰামিটাৰ পৰীক্ষণ আৰু সন্তোষজনক বাহ্যিক পৰিদৰ্শনৰ অধীনত তিনিমাহৰ অস্থায়ী বয়লাৰৰ প্ৰমাণপত্ৰ বৃদ্ধি কৰা।
• ইন্ধন ব্যৱহাৰৰ বৈচিত্ৰ্যতাক প্ৰসাৰ কৰা, ঔদ্যোগিক খণ্ডসমূহত বিকল্প ইন্ধন গ্ৰহণ আৰু ব্যৱহাৰক উৎসাহিত কৰা।
কুকটপ / ইণ্ডাকচন কুকটপ খণ্ড
• ইনডাকচন কুকটপ খণ্ডত চাহিদা–যোগানৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহ মোকাবিলা কৰিবলৈ আৰু যোগান তথা মূল্য সুস্থিৰ কৰাৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় তাৎক্ষণিক ব্যৱস্থাসমূহৰ মূল্যায়নৰ বাবে বাণিজ্য বিভাগ আৰু শক্তি মন্ত্ৰালয়ৰ সৈতে সমন্বয়ত ডিপিআইআইটিয়ে অংশীদাৰসকলৰ পৰামৰ্শ গ্ৰহণ কৰিছে।
• ইণ্ডাকচন কুকটপৰ বাবে বাধ্যতামূলক শক্তি দক্ষতা আৰু গুণগত নিয়ন্ত্ৰণ আদেশ (কিউচিঅ’)ৰ সময়সীমা বৃদ্ধি কৰা হৈছে, আৰু পূৰ্বৰ সময়সীমা পূৰণ কৰাত প্ৰস্তুতকাৰীসকলে সন্মুখীন হোৱা অসুবিধাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি ০৬.০৪.২০২৬ তাৰিখে সংশ্লিষ্ট সংশোধনী আৰু ই-গেজেট অধিসূচনা জাৰি কৰা হৈছে।
ৰং উদ্যোগ
আন্তঃমন্ত্ৰালয়ৰ পৰামৰ্শ আৰু যৌথ কৰ্মগোটৰ বৈঠকৰ ভিত্তিত তলত দিয়া ব্যৱস্থাসমূহ গ্ৰহণ কৰা হৈছে।
• কেঁচামালৰ নাটনি দূৰ কৰিবলৈ ০১.০৪.২০২৬ তাৰিখৰ অধিসূচনাৰ ভিত্তিত এইচ ডি পি ই, এল এল ডি পি ই আৰু পি পি চি পি (এইচ এছ এন ৩৯০১ আৰু ৩৯০৭)ৰ ওপৰত মৌলিক শুল্ক শুল্ক (বি চি ডি) শূন্যলৈ হ্ৰাস কৰা হৈছে।
• ঔদ্যোগিক এল পি জিৰ আবণ্টন ২০২৬ চনৰ মাৰ্চ মাহৰ পূৰ্বৰ তেওঁলোকৰ বৃহৎ অঘৰুৱা এল পি জি ব্যৱহাৰৰ ৫০%ৰ পৰা ৭০%লৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে, ০৮.০৪.২০২৬ তাৰিখৰ এম অ’ পি এন জিৰ আদেশ অনুসৰি।
• ডিপিআইআইটিয়ে ০৮.০৪.২০২৬ তাৰিখৰ পত্ৰমৰ্মে ৰং উদ্যোগৰ কেঁচামালৰ প্ৰয়োজনীয়তাসমূহ মন্ত্ৰালয়লৈ প্ৰেৰণ কৰিছে, তাৰ পিছত এমঅ’পিএনজিয়ে আইঅ’চিএল (মথুৰা আৰু ভাডোদাৰা)ক ০.২ টিএমটি/দিন প্ৰপাইলিনৰ সমতুল্য বুটাইল এক্ৰিলেট যোগান ধৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিছে। ক্ৰেতাসকলৰ প্ৰয়োজনীয়তা অনুসৰি ১৩-৪-২০২৬ তাৰিখে পেট্ৰলিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়ৰ অনুৰোধ অনুসৰি,ডিপিআইআইটিয়ে পলিপ্ৰপেলিন কপলিমাৰ প্ৰদান কৰিছে।
• তদুপৰি, ডিপিআইআইটিয়ে পেট্ৰলিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়লৈ ১৬.০৪.২০২৬ তাৰিখৰ পত্ৰৰ ভিত্তিত ৰং উদ্যোগৰ বাবে পেট্ৰ’কেমিকেল কেঁচামাল আৰু পেকেজিং কেঁচামালৰ প্ৰয়োজনীয়তা অনুসৰি উদ্যোগভিত্তিক আবণ্টন প্ৰদান কৰিছে।
• ঘৰুৱা উপলব্ধতা বৃদ্ধি কৰাৰ উদ্দেশ্যেৰে ২০২৬ চনৰ ১০ এপ্ৰিলত ডিচিপিচিয়ে ২০২৬ চনৰ ১০ জুলাইলৈকে সময়ৰ বাবে বুটাইল এক্ৰিলেটৰ ওপৰত গুণগত নিয়ন্ত্ৰণ আদেশ (কিউচিঅ’) শিথিল কৰে।
কাগজ উদ্যোগ
• গুৰুত্বপূৰ্ণ ৰাসায়নিক পদাৰ্থৰ নাটনি দূৰ কৰিবলৈ ০১.০৪.২০২৬ তাৰিখে ষ্টাইৰিন, মিথানল আৰু এবিএছৰ ওপৰত মৌলিক শুল্ক শুল্ক শূন্যলৈ হ্ৰাস কৰা হয়, ফলত কেঁচামাল যোগানৰ স্থিতিশীলতা নিশ্চিত কৰা হৈছে ।
টায়াৰ উদ্যোগ
• জটিল ৰাসায়নিক পদাৰ্থৰ নাটনি দূৰ কৰিবলৈ ৰাসায়নিক পদাৰ্থ আৰু দ্রাৱকসমূহৰ ক্ষেত্ৰত মৌলিক শুল্ক শূন্যলৈ হ্ৰাস কৰা হৈছে- যেনে পলিবুটাডাইন, ষ্টাইৰিন বুটাডাইন ৰবৰ আৰু টায়াৰ নিৰ্মাণত কেঁচামাল হিচাপে ব্যৱহৃত ৰেজিনত।
• ২০২৬ চনৰ মাৰ্চ মাহত টায়াৰৰ বাবে আৰঅডিটিইপি হাৰ মূল স্তৰলৈ (~১.৩%) ঘূৰাই অনা হয়, ২০২৬ চনৰ ফেব্ৰুৱাৰী মাহত ৫০% হ্ৰাস কৰি ~০.৬–০.৭% হোৱাৰ পিছত।
কাঁচ উদ্যোগ
নিৰৱচ্ছিন্ন চুলাৰ কাৰ্য্যকলাপৰ প্ৰয়োজনীয়তা স্বীকাৰ কৰি:
• পূৰ্বৰ ছমাহৰ গড় ব্যৱহাৰৰ ৮০% পিএনজি আবণ্টনৰ বিষয়ে ০৯.০৩.২০২৬ তাৰিখৰ পত্ৰৰ জড়িয়তে অৱগত কৰিছে।
• ঔদ্যোগিক এল পি জিৰ আবণ্টন ২০২৬ চনৰ মাৰ্চ মাহৰ পূৰ্বৰ তেওঁলোকৰ বৃহৎ অঘৰুৱা এল পি জি ব্যৱহাৰৰ ৫০%ৰ পৰা ৭০%লৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে, ০৮.০৪.২০২৬ তাৰিখৰ এম অ’ পি এন জিৰ আদেশ অনুসৰি।
চামৰা আৰু জোতা খণ্ড
• ০১.০৪.২০২৬ তাৰিখে জাৰি কৰা শুল্ক অধিসূচনা নং ১২/২০২৬ৰ জৰিয়তে ইভিএ, পিভিচি, পিইউ আৰু এছবিএছৰ দৰে জটিল ইনপুটসমূহৰ ওপৰত মৌলিক শুল্ক শিথিলতা বৃদ্ধি কৰা হয়।
• উদ্যোগৰ অংশীদাৰসকলে উত্থাপন কৰা পিভিচি পেষ্ট ৰেজিনৰ মূল্যবৃদ্ধি আৰু যোগানৰ নাটনিৰ সমস্যাসমূহ সমাধান কৰিবলৈ ২১.০৪.২০২৬ তাৰিখে বিষয়টো এণ্টি ডাম্পিং শুল্ক (এডিডি) হ্ৰাস কৰাৰ বিবেচনাৰ বাবে বাণিজ্য প্ৰতিকাৰ সঞ্চালকালয় (ডিজিটিআৰ)লৈ প্ৰেৰণ কৰা হৈছে।
চেৰামিক খণ্ড
• মৰ্বিত ~৮০% চেৰামিক ইউনিটে প্ৰপেন/এল পি জি ব্যৱহাৰ কৰিছিল, আনহাতে মাত্ৰ ~২০%তহে গুজৰাট গেছে পাইপেৰে যোগান ধৰা প্ৰাকৃতিক গেছ ব্যৱহাৰ কৰিছিল। ০৯.০৩.২০২৬ তাৰিখে পেট্ৰলিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়ে পূৰ্বৰ ছমাহৰ গড় ব্যৱহাৰৰ ৮০% পিএনজি আবণ্টনৰ বিষয়ে অধিসূচনা জাৰি কৰে। ফলত বৰ্তমানৰ গেছ ব্যৱহাৰকাৰীসকলৰ বাবে যোগানৰ ধাৰাবাহিকতা নিশ্চিত কৰা হয় (ইউনিটৰ ~২০%)।
• গুজৰাট ৰাজ্যিক পেট্ৰলিয়াম নিগমে উদ্যোগৰ অংশীদাৰসকলৰ সৈতে আলোচনা কৰি বাকী ~৮০% ইউনিটসমূহৰ বাবে যোগানৰ ব্যৱস্থা কৰাত সহায় কৰিছে, যিবোৰে পূৰ্বতে পাইপ গেছ ব্যৱহাৰ কৰা নাছিল। গেছৰ মূল্য নিৰ্ধাৰণৰ বৈষম্যৰ বিষয়টো সকলো ব্যৱহাৰকাৰীৰ বাবে যুক্তিসংগতকৰণৰ জৰিয়তে সমাধান কৰা হৈছে, অৰ্থাৎ বৰ্তমানৰ আৰু নতুন ব্যৱহাৰকাৰী উভয়ৰে বাবে।
শক্তি যোগান আৰু ইন্ধনৰ উপলব্ধতা
পেট্ৰলিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়ে সমগ্ৰ দেশতে পেট্ৰলিয়াম সামগ্ৰী আৰু এল পি জিৰ নিৰৱচ্ছিন্ন উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে, হৰমুজ জলদ্বীপৰ সৈতে জড়িত পৰিস্থিতিৰ প্ৰেক্ষাপটত এনে কৰা হৈছে। মন্ত্ৰালয়ে প্ৰকাশ কৰা তথ্য মতে:
পৰামৰ্শ আৰু নাগৰিক সজাগতা
• পেট্ৰ’ল, ডিজেল আৰু এল পি জিৰ উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে চৰকাৰে সকলো প্ৰচেষ্টা চলাই থকাৰ বাবে নাগৰিকসকলক আতংকিত হৈ পেট্ৰ’ল, ডিজেল আৰু এল পি জি ক্ৰয় নকৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে।
• উৰাবাতৰিৰ পৰা সাৱধান হওক আৰু সঠিক তথ্যৰ বাবে চৰকাৰী উৎসৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰক।
• এল পি জি গ্ৰাহকসকলক ডিজিটেল বুকিং প্লেটফৰ্ম ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ আৰু বিতৰকসকলৰ ওচৰলৈ যোৱাৰ পৰা বিৰত থাকিবলৈ অনুৰোধ জনোৱা হৈছে।
• নাগৰিকসকলক বিকল্প ইন্ধন যেনে পিএনজি আৰু বৈদ্যুতিক বা ইণ্ডাকচন কুকটপ ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰা হৈছে।
• সাম্প্ৰতিক পৰিস্থিতিৰ সময়ত দৈনন্দিন ব্যৱহাৰত শক্তি সংৰক্ষণৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় প্ৰচেষ্টা চলাবলৈ সকলো নাগৰিককে অনুৰোধ জনোৱা হৈছে।
চৰকাৰী প্ৰস্তুতি আৰু যোগান ব্যৱস্থাপনা ব্যৱস্থা
• চলি থকা ভূ-ৰাজনৈতিক পৰিস্থিতিৰ মাজতো চৰকাৰে নিশ্চিত কৰিছে যে ঘৰুৱা এল পি জি, ঘৰুৱা পি এন জি আৰু চি এন জি (পৰিবহন)লৈ ১০০% যোগান ধৰা হৈছে।
• বাণিজ্যিক এল পি জিৰ বাবে চিকিৎসালয়, শিক্ষানুষ্ঠানক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে। ইয়াৰ উপৰি ফাৰ্মা, ষ্টীল, অটোম’বাইল, বীজ, কৃষি আদি খণ্ডকো অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে।ইয়াৰ উপৰি প্ৰব্ৰজিত শ্ৰমিকক ৫ কিলোগ্ৰাম এফটিএলৰ যোগানো গড়ৰ ভিত্তিত দুগুণ কৰা হৈছে। ২০২৬ চনৰ ২ আৰু ৩ মাৰ্চত দৈনিক যোগান ধৰা হৈছে।
• চৰকাৰে ইতিমধ্যে যোগান আৰু চাহিদা দুয়োটা দিশতে কেইবাটাও ব্যৱস্থা ৰূপায়ণ কৰিছে, য’ত শোধনাগাৰৰ উৎপাদন বৃদ্ধি কৰা, চহৰ অঞ্চলত বুকিংৰ ব্যৱধান ২১ দিনৰ পৰা ২৫ দিনলৈ আৰু গ্ৰাম্য অঞ্চলত ৪৫ দিনলৈ বৃদ্ধি কৰা আৰু যোগানৰ বাবে খণ্ডসমূহক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া আদি আছে।
• এল পি জিৰ চাহিদাৰ চাপ কমোৱাৰ বাবে কেৰাচিন আৰু কয়লাৰ দৰে বিকল্প ইন্ধন উপলব্ধ কৰা হৈছে।
• কয়লা মন্ত্ৰালয়ে কল ইণ্ডিয়া আৰু চিংগাৰেনী কলিয়াৰীক ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া গ্ৰাহকক বিতৰণৰ বাবে ৰাজ্যসমূহক অতিৰিক্ত কয়লা যোগান ধৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিছে।
• ঘৰুৱা আৰু বাণিজ্যিক গ্ৰাহকৰ বাবে নতুন পিএনজি সংযোগৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিবলৈ ৰাজ্যসমূহক পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে।
ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল আৰু প্ৰতিষ্ঠানিক ব্যৱস্থাৰ সৈতে সমন্বিত প্ৰচেষ্টা
• ৰাজ্য চৰকাৰসমূহক অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰী আইন, ১৯৫৫ আৰু এল পি জি নিয়ন্ত্ৰণ আদেশ, ২০০০ৰ অধীনত যোগান নিৰীক্ষণ আৰু অবৈধ মজুতকৰণ আৰু ক’লা ব্যৱসায়ৰ বিৰুদ্ধে কাম কৰাৰ ক্ষমতা প্ৰদান কৰা হৈছে।
• পেট্ৰ’ল, ডিজেল আৰু এল পি জিকে ধৰি অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰীৰ যোগানৰ পৰিস্থিতি নিৰীক্ষণ আৰু নিয়ন্ত্ৰণৰ ক্ষেত্ৰত ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল চৰকাৰে প্ৰাথমিক ভূমিকা পালন কৰিব লাগিব। ভাৰত চৰকাৰে সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চললৈ একাধিক পত্ৰ আৰু ভিচিৰ জৰিয়তে একেখিনি কথা পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰিছে।
• ভাৰত চৰকাৰে ২৭.০৩.২০২৬ আৰু ০২.০৪.২০২৬ তাৰিখৰ পত্ৰৰ ভিত্তিত নাগৰিকসকলক পৰ্যাপ্ত ইন্ধনৰ উপলব্ধতাৰ সন্দৰ্ভত আশ্বস্ত কৰিবলৈ সক্ৰিয় ৰাজহুৱা যোগাযোগৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ সৈতে নিয়মীয়াকৈ পৰ্যালোচনা বৈঠক অনুষ্ঠিত হৈ আছে। এই প্ৰসংগত ০২.০৪.২০২৬ তাৰিখে (সচিব, এম অ’ পি এন জিৰ অধ্যক্ষতাত) আৰু ০৬.০৪.২০২৬ তাৰিখে (আই এণ্ড বি আৰু গ্ৰাহক পৰিক্ৰমাৰ সচিবসকলৰ সৈতে এম অ’ পি এন জিৰ সচিবৰ অধ্যক্ষতাত) সভা আহ্বান কৰা হৈছিল, য’ত তলত উল্লেখ কৰা বিষয়সমূহত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছিল।
o দৈনিক সংবাদমেল অনুষ্ঠিত কৰা আৰু নিয়মীয়াকৈ ৰাজহুৱা পৰামৰ্শ জাৰি কৰা।
o ছ’চিয়েল মিডিয়াত ভুৱা বাতৰি / ভুল তথ্য সক্ৰিয়ভাৱে নিৰীক্ষণ আৰু প্ৰতিহত কৰা।
o জিলা প্ৰশাসকৰ দ্বাৰা দৈনিক বলৱৎকৰণ অভিযান তীব্ৰতৰ কৰা আৰু অ’এমচিৰ সৈতে সমন্বয়ত অভিযান আৰু পৰিদৰ্শন অব্যাহত ৰখা
o ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ ভিতৰত বাণিজ্যিক এল পি জি আবণ্টনৰ আদেশ জাৰি কৰা
o ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহক আবণ্টিত অতিৰিক্ত এছ কে অ’ৰ বাবে এছ কে অ’ আবণ্টনৰ আদেশ জাৰি কৰা।
o পিএনজি গ্ৰহণ আৰু বিকল্প ইন্ধনক প্ৰসাৰ কৰা।
বিশেষকৈ ঘৰুৱা প্ৰয়োজনীয়তাৰ বাবে এল পি জি যোগানক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া আৰু যোগানৰ স্থিতিশীলতা নিশ্চিত কৰিবলৈ ৫ কিলোগ্ৰাম এফ টি এল চিলিণ্ডাৰৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰি বিতৰণ কৰা।
• সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলে অবৈধ মজুতকৰণ আৰু ক’লা ব্যৱসায় ৰোধ কৰিবলৈ নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষ আৰু জিলা নিৰীক্ষণ সমিতি গঠন কৰিছে।
• বহু ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলে সংবাদমেল অনুষ্ঠিত কৰি আহিছে।
বলৱৎকৰণ আৰু নিৰীক্ষণ কাৰ্য্য
• এল পি জিৰ অবৈধ মজুতকৰণ আৰু ক’লা ব্যৱসায় ৰোধৰ বাবে সমগ্ৰ দেশতে বলবৎকাৰী ব্যৱস্থা অব্যাহত আছে। কালি ৩২০০ৰো অধিক অভিযান চলোৱা হয়, য’ত সমগ্ৰ দেশতে প্ৰায় ২৮৫টা চিলিণ্ডাৰ জব্দ কৰা হয়।
• পিএছইউৰ অ’এমচিসমূহে হঠাতে কৰা পৰিদৰ্শন শক্তিশালী আৰু অব্যাহত ৰাখিছে আৰু ২৯০টা এলপিজি বিতৰকত জৰিমনা বিহা হৈছে, আৰু ৬৮টা এলপিজি বিতৰক কালিলৈকে নিলম্বিত কৰি ৰখা হৈছে।
এল পি জি যোগান
ঘৰুৱা এল পি জি যোগানৰ অৱস্থা:
• প্ৰচলিত ভূ-ৰাজনৈতিক পৰিস্থিতিৰ ফলত এল পি জি যোগানৰ প্ৰভাৱ অব্যাহত আছে।
• ঘৰুৱা পৰিয়াললৈ এল পি জি যোগানক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে।
• এল পি জি বিতৰকত কোনো ধৰণৰ নাটনি হোৱাৰ খবৰ পোৱা হোৱা নাই।
• কালি উদ্যোগৰ ভিত্তিত অনলাইন এল পি জি চিলিণ্ডাৰ বুকিং ৯৮% লৈ বৃদ্ধি পাইছে।
• ডাইভাৰচন ৰোধ কৰিবলৈ ডেলিভাৰী প্ৰমাণীকৰণ ক’ড (DAC) ভিত্তিক ডেলিভাৰী প্ৰায় ৯৪% লৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে। গ্ৰাহকৰ পঞ্জীয়নভুক্ত মোবাইল নম্বৰত ডিএচি লাভ কৰা হয়।
• ২১.০৪.২০২৬ তাৰিখে ৫১ লাখতকৈ অধিক ঘৰুৱা এল পি জি চিলিণ্ডাৰ যোগান ধৰা হয়।
বাণিজ্যিক এল পি জি যোগান আৰু আবণ্টনৰ ব্যৱস্থা:
• মুঠ বাণিজ্যিক এল পি জি আবণ্টন সংকটৰ পূৰ্বৰ স্তৰৰ প্ৰায় ৭০% লৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে, য’ত ১০% সংস্কাৰ-সংলগ্ন আবণ্টনো আছে।
• ভাৰত চৰকাৰে ০৬.০৪.২০২৬ তাৰিখৰ পত্ৰৰ জৰিয়তে জনাইছে যে প্ৰব্ৰজিত শ্ৰমিকসকলক প্ৰদানৰ বাবে উপলব্ধ প্ৰতিখন ৰাজ্যত দৈনিক ৫ কিলোগ্ৰাম এফটিএল চিলিণ্ডাৰৰ পৰিমাণ ২০২৬ চনৰ ২-৩ মাৰ্চৰ ভিতৰত প্ৰব্ৰজিত শ্ৰমিকসকলক গড় দৈনিক যোগান (চিলিণ্ডাৰৰ সংখ্যা)ৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি দুগুণ কৰা হৈছে , ২১.০৩.২০২৬ তাৰিখৰ পত্ৰ মৰ্মে তেনে কৰা হৈছে। এই ৫ কেজি এফটিএল চিলিণ্ডাৰসমূহ তেল বিপণন কোম্পানী (অ’এমচি)ৰ সহায়ত তেওঁলোকৰ ৰাজ্যৰ প্ৰব্ৰজিত শ্ৰমিকসকলকহে যোগান ধৰাৰ বাবে ৰাজ্য চৰকাৰৰ দায়বদ্ধ হৈ থাকিব ।
• ২০২৬ চনৰ ৩ এপ্ৰিলৰ পৰা পিএছইউ অ’এমচিয়ে ৫ কিলোগ্ৰাম এফটিএল চিলিণ্ডাৰৰ বাবে ৭৮০০ৰো অধিক সজাগতা শিবিৰৰ আয়োজন কৰিছে, য’ত ১,১৭,০০০ - ৫ কিলোগ্ৰামতকৈ অধিক এফটিএল চিলিণ্ডাৰো বিক্ৰী কৰা হৈছে। কালি ৩৫০ টাতকৈও অধিক শিবিৰৰ জৰিয়তে ৮১১২ – ৫ কেজি এফটিএল বিক্ৰী কৰা হয়।
• শেহতীয়াকৈ ২০২৬ চনৰ ২১ এপ্ৰিলত আই অ’ চি এলৰ দ্বাৰা টাৰ্বে (নৱী মুম্বাই)ত আয়োজন কৰা ৫ কেজি এফ টি এল সজাগতা শিবিৰৰ এটাত ভাল সঁহাৰি পোৱা গৈছে আৰু দিনটোত প্ৰায় ৪১০ – ৫ কিলোগ্ৰাম এফ টি এল চিলিণ্ডাৰ বিক্ৰী কৰা হৈছে।
• ২১.০৪.২০২৬ তাৰিখে প্ৰায় ৮০,০০০ – ৫ কেজি এফটিএল চিলিণ্ডাৰ বিক্ৰী হৈছিল।
• ২০২৬ চনৰ ২৩ মাৰ্চৰ পৰা ২০.০৮ লাখতকৈ অধিক - ৫ কিলোগ্ৰাম এফটিএল চিলিণ্ডাৰ বিক্ৰী হৈছে।
• আই অ’ চি এল, এইচ পি চি এল আৰু বি পি চি এলৰ কাৰ্যবাহী সঞ্চালকৰ তিনিজনীয়া সমিতিয়ে ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহত বাণিজ্যিক এল পি জি বিতৰণৰ পৰিকল্পনা কৰিবলৈ ৰাজ্যিক কৰ্তৃপক্ষ আৰু উদ্যোগ সংস্থাসমূহৰ সৈতে সমন্বয় সাধন কৰি আছে।
• এপ্ৰিল-২৬ মাহৰ ভিতৰত (২১.০৪.২৬ লৈকে) মুঠ ১,৩১,৮৭৯ মেট্ৰিক টন (১৯ কিলোগ্ৰাম এল পি জি চিলিণ্ডাৰৰ ৬৯.৪ লাখতকৈ অধিক) বাণিজ্যিক এল পি জি বিক্ৰী হৈছে।
• ২১.০৪.২০২৬ তাৰিখে ৮১৯৯ মেট্ৰিক টন বাণিজ্যিক এল পি জি (৪.৩ লাখতকৈ অধিক - ১৯ কেজি চিলিণ্ডাৰৰ সমতুল্য) বিক্ৰী কৰা হয়।
প্ৰাকৃতিক গেছ যোগান আৰু পিএনজি সম্প্ৰসাৰণৰ পদক্ষেপ
• ডি-পিএনজি আৰু চিএনজি-ট্ৰেন্সপ’ৰ্টলৈ ১০০% যোগানৰ জৰিয়তে গ্ৰাহকক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে।
• সাৰ উদ্যোগসমূহলৈ সামগ্ৰিকভাৱে গেছৰ আবণ্টন ছমাহৰ গড় ব্যৱহাৰৰ প্ৰায় ৯৫%লৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
• ইয়াৰ উপৰি চিজিডি নেটৱৰ্কৰ জৰিয়তে যোগানকে ধৰি অন্যান্য ঔদ্যোগিক আৰু বাণিজ্যিক খণ্ডলৈ গেছৰ যোগান ৮০% পৰ্যন্ত বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
• চিজিডি সত্তাসমূহক তেওঁলোকৰ সকলো জিএত হোটেল, ৰেষ্টুৰেণ্ট আৰু কেণ্টিনৰ দৰে বাণিজ্যিক প্ৰতিষ্ঠানৰ বাবে পিএনজি সংযোগক অগ্ৰাধিকাৰ দিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে, যাতে বাণিজ্যিক এলপিজিৰ উপলব্ধতাৰ সম্পৰ্কে উদ্বেগসমূহ সমাধান কৰিব পৰা যায়।
• আইজিএল, এমজিএল, গেইল গেছ আৰু বিপিচিএলকে ধৰি চিজিডি কোম্পানীসমূহে ঘৰুৱা আৰু বাণিজ্যিক পিএনজি সংযোগৰ বাবে উদগনি আগবঢ়াইছে।
• ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল আৰু কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয়সমূহক চিজিডি নেটৱৰ্ক সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় অনুমোদন ক্ষিপ্ৰতাৰে কৰিবলৈ অনুৰোধ কৰা হৈছে।
• ভাৰত চৰকাৰে ১৮.০৩.২০২৬ তাৰিখৰ পত্ৰৰ ভিত্তিত সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলক ৰাজ্যসমূহলৈ অতিৰিক্ত ১০% বাণিজ্যিক এল পি জি আবণ্টনৰ প্ৰস্তাৱ দিছে , যদিহে তেওঁলোকে এল পি জিৰ পৰা পি এন জিলৈ দীৰ্ঘম্যাদী পৰিৱৰ্তনত সহায় কৰিব পাৰে।
• ২২খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলে পিএনজি সম্প্ৰসাৰণ সংস্কাৰৰ সৈতে জড়িত অতিৰিক্ত বাণিজ্যিক এলপিজি আবণ্টন লাভ কৰিছে।
• পথ পৰিবহণ আৰু ঘাইপথ মন্ত্ৰালয়ে ২৪.০৩.২৬ তাৰিখৰ পত্ৰৰ ভিত্তিত চিজিডি আন্তঃগাঁথনিৰ সৈতে জড়িত আবেদনসমূহ অগ্ৰাধিকাৰ ভিত্তিত প্ৰক্ৰিয়াকৰণৰ বাবে ৩ মাহৰ বাবে ‘হ্ৰাস সময়সীমাৰ সৈতে চিজিডি আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে ত্বৰান্বিত অনুমোদন কাঠামো’ গ্ৰহণ কৰিছে।
• ভাৰত চৰকাৰে ২৪.০৩.২০২৬ তাৰিখৰ গেজেট অনুসৰি প্ৰাকৃতিক গেছ আৰু পেট্ৰলিয়াম সামগ্ৰী বিতৰণ (পাইপলাইন আৰু অন্যান্য সুবিধাসমূহ বিস্তাৰ, নিৰ্মাণ, পৰিচালনা আৰু সম্প্ৰসাৰণৰ জৰিয়তে) আদেশ, ২০২৬ অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰী আইন, ১৯৫৫ৰ অধীনত অৱগত কৰিছে দেশত, অনুমোদন আৰু ভূমিৰ প্ৰৱেশৰ পলমৰ সৈতে মোকাবিলা কৰা, আৰু আৱাসিক অঞ্চলকে ধৰি প্ৰাকৃতিক গেছৰ আন্তঃগাঁথনিৰ দ্ৰুত উন্নয়ন সক্ষম কৰা। ইয়াৰ দ্বাৰা পিএনজি নেটৱৰ্ক বৃদ্ধি ত্বৰান্বিত হ’ব, সমাজৰ শেষ মাইললৈ সংযোগ বৃদ্ধি হ’ব, আৰু পৰিষ্কাৰ ইন্ধনলৈ পৰিৱৰ্তনত সহায় হ’ব, যাৰ ফলত শক্তি সুৰক্ষা শক্তিশালী হ’ব আৰু ভাৰতৰ গেছ ভিত্তিক অৰ্থনীতি আগুৱাই নিব পৰা যাব ।
• পিএনজিআৰবিয়ে চিজিডি সত্তাসমূহক ডি-পিএনজি সংযোগ ক্ষিপ্ৰ কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিছে। লগতে পিএনজি সম্প্ৰসাৰণৰ গতি বজাই ৰাখিবলৈ ৰাষ্ট্ৰীয় পিএনজি ড্ৰাইভ ২.০ ৩০.০৬.২০২৬ লৈকে বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
স্বচ্ছ, অধিক সুৰক্ষিত আৰু স্বাৱলম্বী শক্তিৰ ভৱিষ্যতক উৎসাহিত কৰিবলৈ ভাৰত চৰকাৰে ৰাজ্যিক চিবিজি নীতিৰ আৰ্হি খচৰা প্ৰস্তুত কৰিছে। আৰ্হি নীতিৰ উদ্দেশ্য হৈছে ৰাজ্যসমূহে চিবিজি উন্নয়নৰ বাবে নিজাকৈ বিনিয়োগকাৰী-বন্ধুত্বপূৰ্ণ আৰু ৰূপায়ণমুখী পৰিৱেশ তন্ত্ৰ সৃষ্টি কৰিবলৈ সক্ষম কৰিবলৈ এক বিস্তৃত নমনীয় পথ প্ৰদৰ্শক কাঠামো হিচাপে কাম কৰা। যিবোৰ ৰাজ্যই ইয়াক বাছি লয়, সেইবোৰক বাণিজ্যিক এল পি জিৰ অতিৰিক্ত আবণ্টনৰ পৰৱৰ্তী শাখাৰ বাবে অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হ’ব।
০৭.০৪.২০২৬ তাৰিখৰ আদেশৰ জৰিয়তে চিপিচিবিয়ে চিজিডি নেটৱৰ্ক/আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে ১৫ দিনৰ ভিতৰত স্থাপন কৰিবলৈ সন্মতি বা চলাবলৈ সন্মতি প্ৰদান কৰাৰ বাবে এছপিচিবি/পিচিচিসমূহক প্ৰয়োজনীয় নিৰ্দেশনা জাৰি কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিছে।
২০২৬ চনৰ মাৰ্চ মাহৰ পৰা প্ৰায় ৫.১০ লাখ পিএনজি সংযোগ গেছীকৰণ কৰা হৈছে আৰু অতিৰিক্ত ২.৫৬ লাখ সংযোগৰ বাবে আন্তঃগাঁথনি সৃষ্টি কৰা হৈছে, যাৰ ফলত মুঠ সংযোগ হৈছে ৭.৬৬ লাখ। ইয়াৰ উপৰিও নতুন সংযোগৰ বাবে প্ৰায় ৫.৭৭ লাখ গ্ৰাহক পঞ্জীয়ন কৰা হৈছে।
২১.০৪.২০২৬ তাৰিখলৈকে ৪০,৬০০ৰো অধিক পিএনজি গ্ৰাহকে MYPNGD.in ৱেবছাইটৰ জৰিয়তে নিজৰ এলপিজি সংযোগ ত্যাগ কৰিছে।
খাৰুৱা তেলৰ স্থিতি আৰু শোধনাগাৰৰ কাৰ্য্যকলাপ
• সকলো শোধনাগাৰে পৰ্যাপ্ত খাৰুৱা তেল মজুতৰ তথ্যৰে উচ্চ ক্ষমতাৰে কাম কৰি আছে, আনহাতে পেট্ৰ’ল আৰু ডিজেলৰ পৰ্যাপ্ত মজুত ৰখা হৈছে।
• ঘৰুৱা ব্যৱহাৰক সহায় কৰিবলৈ শোধনাগাৰৰ পৰা ঘৰুৱা এল পি জি উৎপাদন বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
• ঘৰুৱা বজাৰৰ বাবে পেট্ৰ’কেমিকেল ফিডষ্টক যোগানৰ উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰিবলৈ আন্তঃমন্ত্ৰালয়ৰ যৌথ কৰ্মগোট (জে ডব্লিউ জি) গঠন কৰা হৈছে। ইয়াৰ পিছতে চৰকাৰী পত্ৰ ০১.০৪.২০২৬ তাৰিখৰ আদেশ অনুসৰি পেট্ৰ’কেমিকেল কমপ্লেক্সকে ধৰি তেল শোধনাগাৰ কোম্পানীসমূহক চেণ্টাৰ ফৰ হাই টেকন’লজি (চি এইচ টি)ৰ দ্বাৰা নিৰ্ধাৰিত জটিল খণ্ডসমূহৰ বাবে কিছুমান নূন্যতম পৰিমাণৰ চি ৩ আৰু চি ৪ ষ্ট্ৰিম উপলব্ধ কৰাৰ অনুমতি দিছে।
• ফাৰ্মাচিউটিকেল বিভাগ, ৰাসায়নিক আৰু পেট্ৰ’ ৰাসায়নিক বিভাগ (ডিচিপিচি), উদ্যোগ আৰু আভ্যন্তৰীণ বাণিজ্য প্ৰসাৰ বিভাগ (ডিপিআইআইটি)ৰ পৰা পোৱা অনুৰোধৰ ভিত্তিত ফাৰ্মা আৰু ৰাসায়নিক খণ্ডৰ কোম্পানীসমূহৰ বাবে এলপিজি পুলৰ পৰা ১০০০ মেট্ৰিক টন/দিনৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে।
• ২০২৬ চনৰ ৯ এপ্ৰিলৰ পৰা মুম্বাই, কোচি আৰু মথুৰা শোধনাগাৰে ৫৬০০ মেট্ৰিক টনতকৈ অধিক প্ৰপাইলিন ৰাসায়নিক আৰু ফাৰ্মা উদ্যোগক বিক্ৰী কৰিছে।
খুচুৰা ইন্ধনৰ উপলব্ধতা আৰু মূল্য নিৰ্ধাৰণৰ ব্যৱস্থা
• সমগ্ৰ দেশতে খুচুৰা বিপণীসমূহ স্বাভাৱিকভাৱে চলি আছে।
• মধ্যপ্ৰাচ্যৰ সংকটৰ ফলত খাৰুৱা তেলৰ মূল্য অস্বাভাৱিকভাৱে বৃদ্ধি পাইছে; কিন্তু গ্ৰাহকক সুৰক্ষা দিবলৈ ভাৰত চৰকাৰে পেট্ৰল আৰু ডিজেলৰ ওপৰত আবকাৰী শুল্ক প্ৰতি লিটাৰত ১০ টকা হ্ৰাস কৰিছে।
• ১১-৪-২০২৬ৰ চৰকাৰী পত্ৰমৰ্মে ডিজেলৰ ওপৰত ৰপ্তানি শুল্ক ৫৫.৫০ টকা আৰু এ টি এফত ৪২ টকা প্ৰতি লিটাৰত আৰোপ কৰা হৈছে। ঘৰুৱা বজাৰত এই সামগ্ৰীসমূহৰ উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰিবলৈ এনে কৰা হৈছে ।
• পেট্ৰ’ল আৰু ডিজেলৰ নিয়মীয়া খুচুৰা মূল্য অপৰিৱৰ্তিত হৈ আছে আৰু পিএছইউ অ’এমচিৰ খুচুৰা বিপণীত কোনো মূল্য বৃদ্ধি হোৱা নাই।
কেৰাচিনৰ উপলব্ধতা আৰু বিতৰণৰ ব্যৱস্থা
• নিয়মীয়া আবণ্টনৰ ওপৰত ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল সমূহক ৪৮,০০০ কেল কেৰাচিনৰ অতিৰিক্ত আবণ্টন প্ৰদান কৰা হৈছে।
• ১৮খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলে এছ কে অ’ আবণ্টনৰ আদেশ জাৰি কৰিছে, আনহাতে হিমাচল প্ৰদেশ আৰু লাডাখে কোনো প্ৰয়োজনীয়তাৰ ইংগিত দিয়া নাই।
সামুদ্ৰিক সুৰক্ষা আৰু জাহাজ চলোৱাৰ কাৰ্য্যকলাপ
পাৰস্য উপসাগৰৰ বৰ্তমানৰ সামুদ্ৰিক পৰিস্থিতিৰ লগতে ভাৰতীয় জাহাজ আৰু ক্ৰুসকলক সুৰক্ষা প্ৰদানৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা ব্যৱস্থাসমূহৰ বিষয়েও বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ে অৱগত কৰে। ইয়াত কোৱা হৈছিল যে:
• অভিযোগ কৰা হৈছে যে জাহাজখনৰ কেপ্তেইন ছানমাৰ হেৰাল্ডে আই আৰ জি চি নৌসেনাক প্ৰতিনিধিত্ব কৰা বুলি দাবী কৰা এজন ব্যক্তিক ষ্ট্ৰেইট অৱ হৰমুজৰ মাজেৰে যাত্ৰাৰ অধিকাৰৰ বিনিময়ত ইউ এছ ডিত ধন দিছিল আৰু তাৰ পিছত চাইবাৰ অপৰাধৰ বলি হৈছিল। মন্ত্ৰালয়ে জাহাজখনৰ মালিকৰ সৈতে কথা পাতিছে আৰু নিশ্চিত হৈছে যে এনে কোনো ধৰণৰ ধন দিয়া হোৱা নাছিল আৰু এনে কোনো কাণ্ড সংঘটিত হোৱা নাছিল। সেই অনুসৰি এই সন্দৰ্ভত প্ৰচাৰিত প্ৰতিবেদনসমূহ মিছা আৰু ইয়াৰ বাস্তৱিক ভিত্তি নাই।
• বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ে বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়, ভাৰতীয় মিছন আৰু সামুদ্ৰিক অংশীদাৰসকলৰ সৈতে সমন্বয় অব্যাহত ৰাখিছে যাতে নাৱিকৰ কল্যাণ আৰু নিৰৱচ্ছিন্ন সামুদ্ৰিক কাৰ্য্যকলাপ নিশ্চিত কৰিব পৰা যায়।
• অঞ্চলটোৰ সকলো ভাৰতীয় নাৱিক নিৰাপদে আছে আৰু বিগত ২৪ ঘণ্টাত ভাৰতীয় পতাকা থকা জাহাজৰ সৈতে কোনো কূটাঘাত সংঘটিত হোৱা নাই।
• জাহাজৰ তথ্যঃ ভাৰতৰ পতাকা থকা খাৰুৱা তেল টেংকাৰ দেশ গৰিমাই ২০২৬ চনৰ ১৮ এপ্ৰিলত নিৰাপদে হৰমুজ জলদ্বীপ অতিক্ৰম কৰিছে।৩১ জন ভাৰতীয় নাৱিকক লৈ অহা জাহাজখন আজি (২২ এপ্ৰিল ২০২৬) প্ৰায় ১৮০০ বজাত মুম্বাইত উপস্থিত হোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে।
• ডিজি শ্বিপিং কণ্ট্ৰল ৰুমৰ তথ্য: সক্ৰিয় হোৱাৰ পিছত কণ্ট্ৰল ৰুমে ৭,২৪২টা কল আৰু ১৫,৩১৯টাতকৈ অধিক ইমেইল চম্ভালিছে। বিগত ২৪ ঘণ্টাত ১৫৬টা ফোন আৰু ৩৪৪টা ই-মেইল লাভ কৰিছে।
• প্ৰত্যাৱৰ্তনৰ তথ্যঃ মন্ত্ৰালয়ে জাহাজ সঞ্চালকালয় (ডি জি শিপিং)ৰ জৰিয়তে এতিয়ালৈকে ২৬১৫ জনতকৈ অধিক ভাৰতীয় নাৱিকক নিৰাপদে প্ৰত্যাৱৰ্তনৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিছে, য’ত সমগ্ৰ উপসাগৰীয় অঞ্চলৰ বিভিন্ন স্থানৰ পৰা যোৱা ২৪ ঘণ্টাত ২৫ জন নাৱিকক নিৰাপদে প্ৰত্যাৱৰ্তনৰ ব্যৱস্থা কৰিছে।
• বন্দৰ পৰিচালনাঃ সমগ্ৰ ভাৰতবৰ্ষত বন্দৰৰ কাম-কাজ স্বাভাৱিক হৈ আছে, কোনো ধৰণৰ অসুবিধাৰ তথ্য পোৱা হোৱা নাই।
অঞ্চলটোত ভাৰতীয় নাগৰিকৰ সুৰক্ষা
বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে উপসাগৰীয় আৰু পশ্চিম এছিয়া অঞ্চলৰ উন্নয়নসমূহ নিৰীক্ষণ অব্যাহত ৰাখিছে, অঞ্চলটোত ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ৰ সুৰক্ষা, নিৰাপত্তা আৰু কল্যাণ নিশ্চিত কৰাৰ ওপৰত কেন্দ্ৰীভূত প্ৰচেষ্টা চলাই আছে। জনোৱা হৈছে যে:
• বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ নিৰ্দিষ্ট বিশেষ নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষসমূহ কাৰ্যক্ষম হৈ আছে আৰু ভাৰতীয় মিছনৰ সৈতে সমন্বয় ৰক্ষা কৰি কাম কৰি আছে।
• তথ্যৰ বিনিময় আৰু প্ৰচেষ্টাসমূহৰ উন্নত প্ৰান্তিকীকৰণৰ বাবে বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে ৰাজ্য চৰকাৰ আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ সৈতে নিয়মীয়াকৈ যোগাযোগ ৰক্ষা কৰি আছে।
• ভাৰতীয় মিছন আৰু পোষ্টসমূহে ২৪ ঘণ্টাই হেল্পলাইন চলাই আছে আৰু ভাৰতীয় নাগৰিকসকলক সক্ৰিয়ভাৱে সহায় কৰি আছে। স্থানীয় চৰকাৰৰ সৈতে তেওঁলোকৰ ঘনিষ্ঠ যোগাযোগ অব্যাহত আছে।
• স্থানীয় চৰকাৰৰ নিৰ্দেশনা, বিমান আৰু ভ্ৰমণৰ পৰিস্থিতি আৰু কনছুলাৰ সেৱাৰ তথ্য আৰু আমাৰ সম্প্ৰদায়ক সহায় কৰিবলৈ গ্ৰহণ কৰা বিভিন্ন কল্যাণমূলক ব্যৱস্থাকে ধৰি নিয়মিতভাৱে পৰামৰ্শ জাৰি কৰা হৈছে।
• ভাৰতীয় মিছনসমূহে ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ৰ সৈতে সক্ৰিয়ভাৱে জড়িত হৈ আছে। ৰাষ্ট্ৰদূতসকলে ভাৰতীয় লোকৰ উদ্বেগসমূহৰ সমাধানৰ বাবে ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ৰ সংস্থা, সংগঠন, পেছাদাৰী গোট, এটা ভাৰতীয় কোম্পানীসমূহৰ সৈতে নিয়মিতভাৱে মত বিনিময় কৰি আছে।
অঞ্চলটোৰ ভাৰতীয় নাৱিকসকলৰ কল্যাণৰ বিষয়ক চৰকাৰে উচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ দিছে। স্থানীয় কৰ্তৃপক্ষ আৰু সংস্থাসমূহৰ সৈতে সমন্বয়, কনছুলাৰ সাহায্য প্ৰদান, ভাৰতলৈ ঘূৰি অহাৰ অনুৰোধৰ বাবে সহায় কৰাকে ধৰি ভাৰতীয় মিছনে তেওঁলোকক সকলো সহায় আগবঢ়াইছে।
আকাশমাৰ্গ মুকলি থকা দেশৰ পৰা ভাৰতলৈ বিমান সেৱা অব্যাহত আছে। ২৮ ফেব্ৰুৱাৰীৰ পৰা এই অঞ্চলৰ পৰা প্ৰায় ১১,৯১,০০০ যাত্ৰীয়ে ভাৰতলৈ যাত্ৰা কৰিছে।
ইউ এ ইত বিমান সংস্থাসমূহে ইউ এ ই আৰু ভাৰতৰ মাজত পৰিচালনা আৰু সুৰক্ষাৰ বিবেচনাৰ ভিত্তিত সীমিত বাণিজ্যিক বিমান চলাচল অব্যাহত ৰাখিছে, আজি ইউ এ ই আৰু ভাৰতৰ মাজত প্ৰায় ১১০খন বিমান সেৱাৰ সম্ভাৱনা আছে।
ছৌদি আৰব আৰু ওমানৰ বিভিন্ন বিমানবন্দৰৰ পৰা ভাৰতৰ বিভিন্ন গন্তব্যস্থানলৈ বিমান সেৱা অব্যাহত আছে।
কাটাৰৰ আকাশমাৰ্গ আংশিকভাৱে মুকলি হোৱাৰ লগে লগে কাটাৰ এয়াৰৱেজে ভাৰতৰ বিভিন্ন গন্তব্যস্থানলৈ বিমান সেৱা চলাই আছে।
কুৱেইটৰ আকাশমাৰ্গ বন্ধ হৈ আছে। জাজিৰা এয়াৰৱেজ আৰু কুৱেইট এয়াৰৱেজে ছৌদি আৰৱৰ ডাম্মাম বিমানবন্দৰৰ পৰা ভাৰতলৈ অ-নিৰ্ধাৰিত বাণিজ্যিক বিমান চলাই আছে।
বাহৰেইনৰ আকাশমাৰ্গ মুকলি। বাহৰেইনৰ পৰা ভাৰতৰ বিভিন্ন গন্তব্যস্থানলৈ বিমান সেৱা চলাই আছে গালফ এয়াৰে।
ইৰাকৰ আকাশমাৰ্গ মুকলি আছে আৰু অঞ্চলটোৰ গন্তব্যস্থানসমূহলৈ সীমিত বিমান সেৱাৰ ব্যৱস্থা আছে, যিবোৰ ভাৰতলৈ আগন্তুক যাত্ৰাৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰিব।
ইৰাণৰ আকাশমাৰ্গ মালবাহী আৰু চাৰ্টাৰ্ড বিমানৰ বাবে আংশিকভাৱে মুকলি হৈ আছে। তেহৰাণত থকা ভাৰতীয় দূতাবাসে ভাৰতলৈ আগন্তুক যাত্ৰাৰ বাবে আৰ্মেনিয়া আৰু আজাৰবাইজানৰ মাজেৰে ভাৰতীয় নাগৰিকৰ চলাচলৰ সুবিধা অব্যাহত ৰাখিছে।
ইজৰাইলঃ ইজৰাইলৰ আকাশমাৰ্গ মুকলি আৰু অঞ্চলটোৰ গন্তব্যস্থানসমূহলৈ সীমিত বিমান সেৱা পুনৰ আৰম্ভ হৈছে, যিবোৰ ভাৰতলৈ আগন্তুক যাত্ৰাৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰিব পৰা যাব।

Ministry of Petroleum & Natural Gas
Inter-Ministerial Briefing on Recent Developments in West Asia
DPIIT accelerates regulatory and facilitative measures to ensure continuity of industrial operations and stabilize supply chains
Over 467 applications for CNG and CBG dispensing stations disposed of on priority basis since 25 March 2026; fast‑tracks expansion of gas infrastructure
Approvals granted for 41 biogas cylinder filling and storage plants; promotes alternate and cleaner fuel availability
Temporary regulatory relaxations enabled for SKO storage, LPG unloading and LNG filling to ensure uninterrupted fuel supply and last‑mile distribution
DAC based deliveries increased to around 94% to prevent diversion
More than 20.08 Lakh - 5 Kg FTL cylinders sold since 23rd March 2026
About 5.10 Lakh PNG connections gasified with infrastructure created for additional 2.56 lakh connections along with about 5.77 Lakh customers registered for new connections
Indian-flagged crude oil tanker Desh Garima, carrying 31 Indian seafarers expected to arrive at Mumbai today at around 1800 hours
Around 11.91 lakh passengers travelled from the region to India since 28 February
22 APR 2026 5:42PM by PIB Delhi
As part of its ongoing outreach to keep the media informed on the evolving situation in West Asia, the Government of India convened a briefing at the National Media Centre today. Officials from the Ministries of Petroleum and Natural Gas, Ports, Shipping and Waterways, and External Affairs provided updates on fuel availability, maritime operations, assistance to Indian nationals in the region, and measures being undertaken to maintain stability across key sectors. The Department for Promotion of Industry and Internal Trade Ministry of Commerce and Industry also shared updates during the briefing.
Industrial activities and sectoral updates:
The Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT) is actively implementing a range of regulatory and facilitative measures to ensure continuity of industrial activities, maintain supply chain stability and support key manufacturing amidst the evolving West Asia situation.
The measures aim to ensure uninterrupted availability of fuel and essential inputs while addressing operational challenges faced by industry. DPIIT continues to engage closely with stakeholders and the actions outlined represent measures taken till date.
Facilitative measures for ensuring availability of fuel and gas
Petroleum and Explosives Safety Organization (PESO) has undertaken multiple facilitative and safety oriented measures to ensure uninterrupted availability of fuels and gas amid the ongoing crisis:
• Total 467 applications for Compressed Natural Gas (CNG) and Compressed bio gas (CBG) Dispensing stations were received by PESO and all were disposed on priority basis since 25th March 2026 till 21st April 2026. Out of 467 cases, in 157 cases final licenses were granted and 38 prior approval were granted for construction of new CNG/ CBG dispensing stations.
• Since March 2026, 41 Bio Gas cylinder filling and storage plants have been granted approval and subsequently license have been issued to 14 plants.
• Temporary storage relaxations for Superior Kerosene Oil (SKO) were granted, permitting storage up to 2,500 liters (12.03.2026) and a onetime relaxation up to 5,000 liters for PDS kerosene to ensure last mile distribution continuity (13.03.2026).
• To safeguard domestic availability, a complete export ban on Ammonium Nitrate was imposed on 18.03.2026.
• Guidelines permitting LNG filling in cryogenic cylinders were issued to promote decentralized LNG supply, enhancing fuel flexibility during disruptions.
• PESO issued directions on 20th March 2026 for time bound disposal of applications (within 10 days) of CNG stations and decompression units to fast-track infrastructure augmentation.
• To address immediate supply constraints, permission was granted for LPG unloading at Porbandar Jetty on 14.03.2026.
• For improved transparency, the list of Peso approved container manufacturers and capacities for PDS kerosene and diesel supply was uploaded on the PESO website on 01.04.2026.
• A temporary six-month exemption from approval requirements for CNG/CBG compressors was issued on 01.04.2026 to fast-track commissioning of dispensing stations.
The following long‑term initiatives were implemented to promote alternate fuels:
• Guidelines were issued on 25.03.2026 for installation of District Pressure Regulating Skids (DPRS) at CNG/CBG stations to address land constraints and expand gas dispensing infrastructure.
• Guidelines were issued on 25.03.2026 permitting filling of Liquefied Natural Gas (LNG) in cryogenic cylinders, facilitating supply of natural gas to remote or non-pipeline areas.
• Approvals were granted on 25.03.2026 (for combination valves) and 27.03.2026 (for pressure relief valves) for Dimethyl Ether (DME) jumbo cylinders following successful prototype trials which promotes the use of Dimethyl Ether as an alternative industrial fuel.
• Guidelines were issued on 02.04.2026 permitting night‑time operations, particularly for LPG bottling plants, which will result in extended operational hours, thereby enhancing production capacity.
• Commissioning permission was granted on 30.03.2026 to Petronet LNG for an additional 5 MMTPA re‑gasification capacity at the Dahej terminal, increasing total capacity to 22.5 MMTPA and improving natural gas availability for CGD networks.
Measures to reduce oil consumption (Boilers)
• An advisory was issued on 07.04.2026 to State Governments under sub section (3) of Section 38 of the Boilers Act, 2025, with the following actions:
• Three‑month temporary extension of boiler certificates for power plants and other high‑capacity boilers (≥100 TPH), subject to verification of operating parameters and satisfactory external inspection by Competent Persons.
• Three‑month temporary extension of boiler certificates for high‑capacity boilers in major oil and gas units, including refineries, petrochemicals and fertilizer plants, subject to prescribed safety safeguards, parameter verification and satisfactory external inspection.
• Promotion of diversification in fuel usage, encouraging the adoption and use of alternate fuels across industrial sectors.
Cooktop / Induction Cooktop Sector
• Stakeholder consultations were held by DPIIT in coordination with the Department of Commerce and the Ministry of Power to address demand–supply challenges in the induction cooktop sector and assess immediate measures required to stabilize supply and prices.
• Mandatory energy efficiency and Quality Control Order (QCO) timelines for induction cooktops have been extended, and corresponding amendment and eGazette notifications were issued on 06.04.2026, in view of manufacturers’ difficulty in meeting earlier deadlines.
Paint Industry
Based on inter-ministerial consultations and a Joint Working Group meeting, the following measures were undertaken:
• Basic Customs Duty (BCD) was reduced to zero on HDPE, LLDPE and PPCP (HSN 3901 and 3907) vide notification dated 01.04.2026 to ease raw material shortages.
• Allocation of industrial LPG was enhanced from 50% to 70% of their pre-March 2026 bulk non- domestic LPG consumption, as per MoPNG order dated 08.04.2026.
• DPIIT, vide letter dated 08.04.2026, conveyed paint industry raw material requirements to MoPNG, following which MoPNG instructed IOCL (Mathura and Vadodara) to supply Butyl Acrylate equivalent to 0.2 TMT/day of Propylene. As per MoPNG request, DPIIT has provided, requirement of Polypropylene Copolymer and buyers on 13.04.2026.
• Further, DPIIT vide letter dated 16.04.2026 to MoPNG, has provided allocation industry wise of requirement of Petrochemical raw materials and packaging raw material for Paint Industry.
• The Quality Control Order (QCO) on butyl Acrylate was relaxed by DCPC on 10th April 2026 for a period up to 10th July 2026, with the objective of enhancing domestic availability.
Paper Industry
• To address shortages of critical chemicals, Basic Customs Duty was reduced to zero on Styrene, Methanol and ABS on 01.04.2026, ensuring stability in raw material supplies.
Tyre Industry
• To address shortages of critical chemicals, Basic Customs Duty was reduced to zero on chemicals and solvents - such as Polybutadiene, Styrene Butadiene Rubber and resins used as raw materials in tyre manufacturing.
• In March 2026, the RoDTEP rate for tyres was restored to its original level (~1.3%), after having been reduced by 50% to ~0.6–0.7% in February 2026.
Glass Industry
Recognizing the need for uninterrupted furnace operations:
• Allocation of PNG at 80% of the average consumption of the previous six months was notified by MoPNG on 09.03.2026.
• Allocation of industrial LPG was enhanced from 50% to 70% of their pre-March 2026 bulk non- domestic LPG consumption, as per MoPNG order dated 08.04.2026.
Leather and Footwear Sector
• Basic Customs Duty relaxations were extended on critical inputs such as EVA, PVC, PU and SBS through Customs Notification No. 12/2026, issued on 01.04.2026.
• To address the issues of price escalation and supply shortage of PVC Paste Resin (falling under 39041010) raised by industry stakeholders, on 21.04.2026 the matter has been referred to Directorate General of Trade Remedies (DGTR) for consideration of reduction in Anti-Dumping Duty (ADD).
Ceramic Sector
• In Morbi, ~80% of ceramic units were using Propane/LPG, while only ~20% were using piped natural gas supplied by Gujarat Gas. On 09.03.2026, the Ministry of Petroleum and Natural Gas notified allocation of PNG at 80% of the average consumption of the previous six months, ensuring supply continuity for existing gas users (~20% of units).
• Gujarat State Petroleum Corporation, in consultation with industry stakeholders, facilitated supply arrangements for the remaining ~80% units that were not previously utilizing piped gas. The issue of gas pricing disparities has also been addressed through rationalization for all users, i.e. both existing and new users.
Energy Supply and Fuel Availability
The Ministry of Petroleum and Natural Gas is taking steps to ensure uninterrupted availability of petroleum products and LPG across the country, in the context of the ongoing situation involving the Strait of Hormuz. As per Ministry:
Public Advisory and Citizen Awareness
• Citizens are advised to avoid panic purchase of petrol, diesel and LPG as the Govt is making all efforts to ensure availability of petrol, diesel and LPG.
• Beware of rumours and rely on official sources for correct information.
• LPG consumers are requested to use digital booking platforms and avoid visiting distributors.
• Citizens are encouraged to use alternate fuels such as PNG and electric or induction cooktops.
• All citizens are requested to make necessary efforts to conserve energy in their daily use during the current situation.
Government Preparedness and Supply Management Measures
• Despite the ongoing geopolitical situation, the Government has ensured that 100% supply is being made to Domestic LPG, Domestic PNG and CNG (Transport).
• For commercial LPG, priority has been given to hospitals, educational institutions. Besides this, priority has also been given to pharma, steel, automobile, seed, agriculture, etc. In addition to this, supply of 5 Kg FTL to migrant labour is also doubled based on avg. daily supply on 2nd and 3rd March 2026.
• The Government has already implemented several rationalisation measures on both the supply and demand side, including enhancing refinery production, increasing the booking interval from 21 to 25 days in urban areas and up to 45 days in rural areas and prioritising sectors for supply.
• Alternate fuels such as kerosene and coal have been made available to ease pressure on LPG demand.
• The Ministry of Coal has directed Coal India and Singareni Collieries to supply additional coal to States for distribution to small and medium consumers.
• States have been advised to facilitate new PNG connections for domestic and commercial consumers.
Coordinated Efforts with States/UTs and Institutional Mechanisms
• State Governments are empowered under the Essential Commodities Act, 1955 and LPG Control Order, 2000 to monitor supply and act against hoarding and black marketing.
• The Government of States/UTs have to play a primary role in monitoring and regulating supply situation of essential commodities including Petrol, Diesel and LPG. Govt. of India has reiterated the same via multiple letters and VCs to all States/UTs.
• The Government of India vide letters dated 27.03.2026 and 02.04.2026 have stressed the need for proactive public communication to reassure citizens regarding adequate fuel availability. Regular review meetings are being held with States/UTs. In this context, meetings were convened on 02.04.2026 (Chaired by Secretary, MoPNG) and on 06.04.2026 (Chaired by Secretary, MoPNG along with Secretaries of I&B and Consumer Affairs), wherein the following was emphasized:
• To issue daily press briefings and issue regular public advisories.
• To actively monitor and counter fake news / misinformation on social media.
• To intensify daily enforcement drives by District admin and to continue raids and inspections in coordination with OMCs
• To issue Commercial LPG allocation orders within their States/UTs
• To issue SKO allocation orders for additional SKO allotted to the States/UTs.
• To promote PNG adoptions and alternate fuels.
• To prioritize LPG supply, especially for domestic needs, and adopt targeted distribution of 5 kg FTL cylinders to ensure supply stability.
• All States/UTs have established control rooms and district monitoring committees to curb hoarding and black marketing.
• Many states/UTs are issuing/carrying out press briefs.
Enforcement and Monitoring Actions
• Enforcement actions continue across the country to curb hoarding and black marketing of LPG. Yesterday, more than 3200 raids were conducted, wherein about 285 cylinders were seized across the country.
• PSU OMCs have strengthened and continued surprise inspections and imposed penalties on 290 LPG distributorships, and 68 LPG distributorships have been suspended till yesterday.
LPG Supply
Domestic LPG Supply Status:
• LPG supply continues to be affected by the prevailing geopolitical situation.
• Supply of LPG to domestic households has been prioritized.
• No dry-outs have been reported at LPG distributorships.
• Online LPG cylinder bookings have increased to 98% on industry basis yesterday.
• Delivery Authentication Code (DAC) based deliveries have increased to around 94% to prevent diversion. DAC is received on the registered mobile number of the consumer.
• On 21.04.2026, more than 51 Lakh domestic LPG cylinders were delivered.
Commercial LPG Supply and Allocation Measures:
• Total commercial LPG allocation has been increased to about 70% of pre-crisis levels, including 10% reform-linked allocation.
• The Government of India vide letter dated 06.04.2026 has conveyed that daily quantity of 5 Kg FTL cylinders in each State available for disbursal to migrant labourers is being doubled based on the average daily supply (Number of cylinders) to migrant labourers during 2nd-3rd March 2026 beyond the limit of 20% mentioned in letter dated 21.03.2026. These 5 Kg FTL cylinders are at disposal of the State Government for supplying only to migrant labourers in their State with assistance of Oil Marketing Companies (OMCs).
• Since 3rd April 2026, PSU OMCs have organised more than 7800 awareness camps for 5 Kg FTL Cylinders, wherein more than 1,17,000 - 5Kg FTL cylinders were also sold. Yesterday, 8112 – 5 Kg FTLs were sold through more than 350 camps.
• Recently, at one of the 5 kg FTL awareness camps organised by IOCL at Turbe (Navi Mumbai) on 21st April 2026, a good response was observed and about 410 – 5 Kg FTL cylinders were sold during the day.
• On 21.04.2026, around 80,000 – 5 Kg FTL cylinders were sold.
• Since 23rd March 2026, more than 20.08 Lakh - 5 Kg FTL cylinders have been sold.
• A three-member committee of Executive Directors from IOCL, HPCL and BPCL is coordinating with State authorities and industry bodies to plan commercial LPG distribution in the States/UTs.
• During the month of April-26 (till 21.04.26), a total of 1,31,879 MT (Equivalent to more than 69.4 Lakh of 19 Kg LPG Cylinders) of Commercial LPG has been sold.
• On 21.04.2026, 8199 MT of Commercial LPG (Equivalent to more than 4.3 Lakh - 19 Kg cylinders) was sold.
Natural Gas Supply and PNG Expansion Initiatives
• Consumers have been prioritised with 100% supplies to D-PNG and CNG-Transport.
• The overall gas allocation to fertilizer plants has been enhanced to approximately 95% of their six-month average consumption.
• Additionally, gas supply to other industrial and commercial sectors, including supplies through CGD networks, is enhanced up to 80%.
• CGD entities have been advised to prioritize PNG connections for commercial establishments such as hotels, restaurants and canteens across all their GAs, to address concerns regarding the availability of commercial LPG.
• CGD companies including IGL, MGL, GAIL Gas and BPCL are offering incentives for domestic and commercial PNG connections.
• States/UTs and Central Ministries have been requested to expedite approvals required for expansion of CGD networks.
• The Government of India vide letter dated 18.03.2026 has offered all States/UTs additional 10% allocation of commercial LPG to States provided they can help in long term transition from LPG to PNG.
• 22 States/UTs are receiving additional commercial LPG allocation linked to PNG expansion reforms.
• The Ministry of Road Transport & Highways vide letter dated 24.03.26 has adopted an ‘Accelerated Approval Framework for CGD infrastructure with reduced timelines’ as a special for 3 months to process applications pertaining to CGD infrastructure on priority.
• The Government of India vide Gazette dated 24.03.2026 has notified the Natural Gas and Petroleum Products Distribution (Through Laying, Building, Operation and Expansion of Pipelines and Other Facilities) Order, 2026 under the Essential Commodities Act, 1955. The Order provides a streamlined and time-bound framework for laying and expanding pipelines across the country, addressing delays in approvals and access to land, and enabling faster development of natural gas infrastructure, including in residential areas. It is expected to accelerate PNG network growth, enhance last-mile connectivity, and support the transition to cleaner fuels, thereby strengthening energy security and advancing India’s gas-based economy.
• PNGRB has directed CGD entities to expedite D-PNG connections. Also, the National PNG Drive 2.0 has been extended till 30.06.2026 to sustain momentum in PNG expansion.
• To encourage a cleaner, more secure and self-reliant energy future, the Government of India has developed a model draft State CBG Policy. The model policy is intended to serve as a comprehensive flexible guiding framework to enable States to create their own investor-friendly and implementation-oriented ecosystem for CBG development. Those States which opt for this, will be prioritized for the next tranche of additional allocation of commercial LPG.
• MoEFCC vide order dated 07.04.2026 has directed CPCB to issue necessary directions to SPCB/PCCs for granting consent to establish or consent to operate within 15 days for CGD network/infrastructure.
• Since March 2026, about 5.10 Lakh PNG connections have been gasified and infrastructure has been created for additional 2.56 lakh connections, taking the total to 7.66 lakh connections. Further, about 5.77 Lakh customers have been registered for new connections.
• Till 21.04.2026, more than 40,600 PNG consumers have surrendered their LPG connections via MYPNGD.in website.
Crude Position and Refinery Operations
• All refineries are operating at high capacity with adequate crude inventories, while sufficient stocks of petrol and diesel are being maintained.
• Domestic LPG production from refineries has been increased to support domestic consumption.
• An inter-ministerial Joint Working Group (JWG) has been set up to ensure availability of petrochemical feedstock supply for the domestic market. Subsequently, Govt. of India vide order dated 01.04.2026 has permitted Oil Refinery companies including Petrochemical Complexes to make certain minimum quantities of C3 & C4 streams available for critical sectors as determined by Centre for High Technology (CHT).
• Based on the requests received from the Department of Pharmaceuticals, Department of Chemicals & Petro Chemicals (DCPC), Dept. for Promotion of Industry and internal trade (DPIIT), the provision for 1000 MT/day, from LPG pool, has been made for Pharma and Chemical sector companies.
• Since 9th April 2026, more than 5600 MT of propylene has been sold by Mumbai, Kochi and Mathura refineries to Chemical and Pharma Industry.
Retail Fuel Availability and pricing Measures
• Retail outlets across the country are operating normally.
• The Middle East crisis has led to an abnormal increase in crude prices; however, to protect consumers, the Government of India has reduced excise duty on petrol and diesel by ₹10 per litre.
• Govt. of India vide Gazette notification dated 11.04.2026 has increased the export levy on diesel to Rs. 55.50 per litre and on ATF to Rs. 42 per litre, to ensure availability of these products in the domestic market.
• Regular Retail Prices for Petrol and Diesel are unchanged and there is no price increase at PSU OMCs Retail Outlets.
Kerosene Availability and Distribution Measures
• An additional allocation of 48,000 KL of kerosene has been provided to States/UTs over and above regular allocation.
• 18 States/UTs have issued SKO allocation orders, while Himachal Pradesh and Ladakh have indicated no requirement.
Maritime Safety and Shipping Operations
The current maritime situation in the Persian Gulf, along with measures being undertaken to safeguard Indian vessels and crew, was also briefed by the Ministry of Ports, Shipping and Waterways. It was stated that:
• It has been alleged that the captain of the vessel, Sanmar Herald made a payment in USD to an individual claiming to represent the IRGC Navy in exchange for passage rights through Strait of Hormuz, and subsequently fell victim to cybercrime. Ministry has spoken with owner of the vessel and it has been confirmed that no such payment was made and no such incident occurred. Accordingly, the reports circulating in this regard are false and do not reflect the factual position.
• The Ministry of Ports, Shipping and Waterways continues to coordinate with the Ministry of External Affairs, Indian Missions, and maritime stakeholders to ensure seafarer welfare and uninterrupted maritime operations.
• All Indian seafarers in the region are safe, and no incident involving Indian-flagged vessels has been reported in the past 24 hours.
• Vessel Update: Indian-flagged crude oil tanker Desh Garima safely crossed the Strait of Hormuz on 18 April 2026. The vessel, carrying 31 Indian seafarers, is expected to arrive at Mumbai today (22 April 2026) at around 1800 hours.
• DG Shipping Control Room Update: The Control Room has handled 7,242 calls and more than 15,319 emails since activation. In the past 24 hours, 156 calls and 344 emails have been received.
• Repatriation Update: The Ministry, through the Directorate General of Shipping (DG Shipping), has facilitated the safe repatriation of more than 2,615 Indian seafarers so far, including 25 in the last 24 hours from various locations across the Gulf region.
• Port Operations: Port operations across India remain normal, with no congestion reported.
Safety of Indian Nationals in the Region
The Ministry of External Affairs continues to monitor developments in the Gulf and West Asia region, with focused efforts on ensuring safety, security and welfare of the Indian community in the region. It was informed that:
• Dedicated special control rooms in the Ministry of External Affairs are operational and are working in coordination with Indian missions.
• The Ministry of External Affairs is in regular contact with State Governments and Union Territories for sharing of information and better alignment of efforts.
• Indian Missions and Posts continue to operate round-the-clock helplines and are proactively assisting Indian nationals. They remain in close contact with the local Governments.
• Updated advisories are being issued regularly, including information on local government guidelines, flight and travel situations and consular services and various welfare measures being undertaken to support our community.
• Indian Missions are actively engaged with the resident Indian community. Ambassadors are regularly interacting with the Indian community associations, organizations, professional groups, an Indian companies to address their concerns.
• Government is according high priority to the welfare of Indian seafarers in the region. Indian Missions are extending all assistance to them including coordination with the local authorities and agencies, extending consular assistance, and assisting for requests to return to India.
• Flights continue to operate from the region to India from countries where airspace is open. Since 28 February, around 11,91,000 passengers have travelled from the region to India.
• In the UAE, airlines continue to operate limited commercial flights between the UAE and India based on operational and safety considerations, with around 110 flights expected today between UAE and India.
• Flights continue to operate from various airports in Saudi Arabia and Oman to various destinations in India.
• With Qatar airspace partially open, Qatar Airways is operating flights to various destinations in India.
• Kuwait airspace remains closed. Jazeera Airways and Kuwait Airways are operating non-scheduled commercial flights from Dammam Airport in Saudi Arabia to India.
• Bahrain airspace is open. Gulf Air is operating flights from Bahrain to various destinations in India.
• Iraq airspace is open with limited flight operations to destinations in the region, which can be used for onward travel to India.
• Iran airspace remains partially open for cargo and chartered flights. Indian embassy in Tehran continues to facilitate movement of Indian nationals through Armenia and Azerbaijan for onward travel to India.
• Israel: Israel airspace is open and limited flight operations have resumed to destinations in the region, which can be used for onward travel to India.