প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা নোংচুপ এসিয়াদা চত্থরিবা লানগী মতাংদা লোক সভাদা ৱা ঙাংখ্রে
হৌজিক্কী ওইনা নোংচুপ এসিয়াগী ফীভম অসি য়াম্না ৱানিংঙাই ওই: পি.এম.
হৌখিবা চয়োল অনি-অহুম অসিদা, শ্রী জয়শঙ্কর অমসুং শ্রী হরদীপ পুরীনা হীরম অসিগী মতাংদা হাউস অসিদা মথৌ তাবা ই-পাউশিং পীখ্রে: পি.এম.
খ্রাইসিস অসি চয়োল অহুম হেন্না চত্থরক্লি, মসিনা মালেমগী শেন্মিৎলোন অমসুং মীয়ামগী পুন্সিদা য়াম্না অকায়বা পীরি, মালেম পুম্বনা পার্তী পুম্নমক্তা খ্রাইসিস অসিবু অথুবা মতমদা লোইশিন্নবা তকশিল্লি: পি.এম.
লমদম অসি ঐখোয়গীদমক্তা অতোপ্পা মরম অমগীদমক্তশু য়াম্না মরু ওই, মরমদি গলফকী লৈবাকশিংদা ভারত মচা চাউরাক্না কোতি অমারোম লৈরি অমসুং থবক তৌরি: পি.এম.
হায়রিবা সমুদ্রশিংদা চৎপা কম্মর্সিয়েল শিপশিংগী মরক্তা, ভারতকী ক্রু মেম্বরশিংগী মশিংসু য়াম্না ৱাংই: পি.এম.
অসিগুম্বা মরম কয়া অসিনা মরম ওইদুনা, ভারতকী ৱানিংঙাই ওইবগী মরম অসি মহৌশানা য়াম্না ৱাংই, মসিগী খুদোংচাদবা অসিগী মতাংদা ভারতকী পার্লিয়ামেন্ততগী পুন্না অমসুং খোঞ্জেল অমত্তা ওইনা মালেমদা য়ৌহনবা অসি তঙাইফদে: পি.এম.
ভারতনা লান থেংনরিবা অমসুং লাননা শোকহল্লবা লৈবাকশিংগা পাক চাউনা ললোন-ইতিক্কী মরী লৈনরি, লান থোক্লিবা লমদম অসি মালেমগী অতোপ্পা লৈবাকশিংগা ঐখোয়গী ললোন-ইতিক্কী মরুওইবা লম্বী অমসু ওইরি: পি.এম.
ক্রুদ ওইল, গ্যাস অমসুং ফর্তিলাইজরগুম্বা তঙাই ফদবা পোৎলম কয়া অমা হোর্মুজ স্ত্রেতকী থোংদা ভারত্তা লাক্লি, লান হেক হৌরকপদগী হোর্মুজ স্ত্রেত ফাওদুনা চৎপা জহাজশিং চৎথোক চৎশিন তৌবদা য়াম্না অৱাবা ওইরক্লি: পি.এম.
মসি ওইজরবশু, ঐখোয়গী সরকারনা পেত্রোল, দিজল অমসুং গ্যাসকী সপ্লাইদা অকায়বা লৈহন্দনবা অমসুং লৈবাক অসিগী মীচম প্রজাগী ইমুংশিংনা খুদোংচাদবা কয়া লৈহন্দনবা হোৎনরি, মসিদা ঐখোয়গী অখন্নবা মীৎয়েং থম্লি: পি.এম.
ভারতনা মতম পুম্নমক্তা মীওইবা খুন্নাইগী য়াইফনবগীদমক শান্তিগীদমক লেপ্লি, ৱারী শানবা অমসুং দিপ্লোমেসী খক্তনা হায়রিবা সমস্যা অসিগী অমত্তা ঙাইরবা পাম্বৈনি: পি.এম.
ঐখোয়না হোৎনরিবা পুম্নমক অসি অৱাবা হন্থহন্নবা অমসুং লান অসি লোইশিনবদা পান্দম থম্লি: পি.এম.
লান অসিদা কনাগুম্বা অমগী পুন্সিদা খুদোংথীবা থোকহনবা অসি মীওইবা খুন্নাইগী কান্নবা নত্তে, ভারতনা হোৎনরিবশিং অসি য়ারিবমখৈ পার্তী খুদিংমক্তা থুনা শান্তিদা ৱারোইশিন অমা পুরক্নবা হোৎনবনি: পি.এম.
23 MAR 2026 3:47PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি লোক সভাদা নোংচুপ এসিয়াদা চত্থরক্লিবা লান অমসুং মসিনা ভারতকীদমক থেংনরিবা শিংনবশিংগী মতাংদা ৱা ঙাংখ্রে। অৱাবা অসি চয়োল অহুমদগী হেন্না চত্থরক্লি হায়না পল্লদুনা, মালেমগী শেন্মিৎলোন অমসুং মীওইবগী পুন্সিদা শাথীনা শোকহল্লি হায়না পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ৱারোইশিন পুরকপগী তঙাইফদবা অদু পনখি। ফীভম অসিগী মরুওইবা অদু পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি, "মালেম পুম্নমক্না খুদোংচাদবা অসি অথুবা মতমদা ৱারোইশিন পুরক্নবা পার্তী পুম্নমকপু তকশিল্লি।"
ভারতনা থেংনরিবা শিংনবশিংগী মওং-মতৌগী মতাংদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লান অসিনা মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা ইকোনোমিক, নেস্নেল সেক্যুরিতী অমসুং হ্যুমেনিতরিয়ন প্রেসরশিং লৈহল্লে। মহাক্না পনখি মদুদি ভারতনা লান শোক্নরিবা অমসুং লান অসিনা শোকহল্লবা লৈবাকশিংগা লোইননা পাক-শন্না ললোন-ইতিক্কী মরী লৈনরি, লান শোক্নরিবা মফমশিং অসি মরুওইবা ললোন-ইতিক্কী লম্বীশিংদা লৈ অমসুং ভারতকী ক্রুদ ওইল অমসুং গ্যাসকী মথৌ তাবশিং অয়াম্বা মফমশিং অসিদগী ফংলি। গল্ফ লৈবাকশিংদা লৈরিবা অমসুং থবক তৌরিবা ভারত মচা কোতি অমা অমসুং মসিগা লোইন-লোইননা হায়রিবা ঈশিংগী লম্বি অসিদা লৈরিবা কম্মর্সিয়েল শিপশিংদা মশিং য়াম্লবা ভারতকী ক্রুশিং মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “ভারতকী অৱাবা অসি মহৌশানা হেন্না চাউই, অমসুং মরম অসিনা মালেম পুম্বদা ভারতকী পার্লিয়ামেন্তদগী পুন্না অমসুং অমত্তা ওইনা খোঞ্জেল তাহনবা হায়বসি বাম্না তঙাইফদে।”
ভারতকী প্রজাশিংবু ঙাক-শেন্নবা সরকারনা খোঙজেল য়াংনা লৌখৎলিবা খোঙথাংশিং অদু পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হাউস অদুদা হায়খি মদুদি লান হৌরকপদগী শোকহল্লবা লৈবাকশিংদা লৈরিবা ভারত মচা খুদিংমক্তা মথৌ তাবা তেংবাং পীরম্মি। মহাক্না ৱেস্ত এসিয়াগী লৈবাক অয়াম্বগী মকোক থোংবশিংগা মহাক মশামক্না ৱারী শানখ্রে হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি। মখোয় পুম্নমক্না ভারত মচাশিংগী সেফতীগী মতাংদা মপুং ফানা থাজবা পীরকখি, “অশোকপা মীওইশিংদা হেন্না ফবা মেদিকেলগী লায়েং ফংহল্লি, অমসুং অসিগুম্বা অরুবা ফিভম অসিদা, অৱাবা তারবা ইমুংশিংদা তঙাইফদবা মতেং পীরি।” হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা মপান লৈবাক্তা লৈরিবা ভারত মচাশিংগীদমক পায়খৎলিবা কন্সুলর অমসুং ইন্সতিত্যুস্নেল সপোর্ত ফ্রেমৱার্ককী মতাংদা অকুপ্পা মরোল পীখি। মহাক্না পনখি মদুদি শোকহল্লবা লৈবাকশিংদা লৈরিবা ভারতকী মিসন পুম্নমক্না লেপ্পা লৈতনা মতেং পাংলি, চাং নাইনা এদভাইজরিশিং পীরি, অমসুং ভারত অমসুং অতোপ্পা শোকহল্লবা লৈবাকশিংদা ২৪/৭ কন্ত্রোল রুমশিং অমসুং ইমর্জেন্সী হেল্পলাইনশিং লিংখৎলি। প্রো-এক্তিব আউতরিচকী মতাংদা পল্লদুনা, পি.এম. মোদীনা হায়খি, “মসিগুম্বা মেকানিজমশিং অসিগী খুত্থাংদা, শোকহল্লবা মীওই পুম্নমক, মখোয় অসি ভারতকী শিন্মী ওইগেরা নৎত্রগা তুরিস্ত ওইগেরা, অথুবা মতমদা ই-পাউ পীরি।”
পাক-শন্না চত্থরিবা ইভেক্যুৱেসনগী থবকশিং অদু পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হাউস অদুদা হায়খি মদুদি লান হৌরকপা মতমদগী ভারতকী মীওই ৩,৭৫,০০০ হেন্না অসোই-অঙাম য়াওদনা ভারত্তা হল্লকখ্রে। মসিগী মনুংদা ইরান খক্তদগী ভারতকী মীওই ১,০০০ রোম য়াওরি। মসিগী মনুংদা ৭০০ হেনবনা নহা ওইরিবা মেদিকেলগী মহৈরোয়শিংনি। সি.বি.এস.ই.না গলফকী লৈবাকশিংদা লৈরিবা ভারতকী স্কুলশিংদা পাংথোক্কদৌরিবা ক্লাস ১০ অমসুং ১২গী একজামিনেসনশিং কেন্সেল তৌখ্রে অমসুং এজুকেসনগী কন্তিন্যুইতি লৈহন্নবা খোংথাং লৌখৎলি হায়নসু মহাক্না পনখি। সরকারগী এপ্রোচকী মতাংদা শ্রী মোদীনা হায়খি, “গবর্নমেন্ত অসি সেন্সিতিব ওইরি, চেকশিন্না লৈরি, অমসুং অঙম্বা মতেং খুদিংমক পাংনবা শেম-শারি।”
ইনর্জী সপ্লাইগী মরুওইবা ৱাহং অদু পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা য়ানিংবা ফোংদোকখি মদুদি ক্রুদ ওইল, গ্যাস, ফর্তিলাইজর অমসুং অতৈ তঙাইফদবা পোৎলমশিং ময়াম হোর্মুজ স্ত্রেত ফাওদুনা ভারত্তা য়ৌরকই অমসুং স্ত্রেত অসি ফাওদুনা পোৎলম পুথোক পুশিন তৌবা অসি লানগী মতুংদগী য়াম্না অৱাবা ওইরক্লি। গবর্নমেন্তনা মীচম প্রজাগী ইমুংশিংবু অৱাবা মায়োক্নবদগী কন্নবা মিৎয়েং থম্লি হায়না পল্লদুনা অমসুং এল.পি.জি.গী দোমেস্তিক য়ুজবু মরুওইবা পীবা অমসুং দোমেস্তিক প্রদক্সন হেনগৎহনবগুম্বা খোঙথাংশিং অদু পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হায়খি, “পেত্রোল অমসুং দিজেলগী সপ্লাই অসি লৈবাক শিনবা থুংনা লেপ্তনা লৈহন্নবা লেপ্তনা থবক পায়খৎলি।”
প্রধান মন্ত্রীনা হৌখিবা চহী তরাদগী ইনর্জী দাইভর্সিফিকেসনগী স্ত্রাতেজীনা হৌজিক ওইরিবা অৱাবা অসিদা মতৌ করম্না কান্নবা পুরকপগে হায়বদু শন্দোক্না তাকখি। হৌখিবা চহি ১১ অসিদা ভারতনা লৈবাক ২৭তগী লৈবাক ৪১দা ইনর্জীগী ইম্পোর্ত সোর্সশিং হেনগৎহনখ্রে। মসিনা লমদম অমখক্তগী মখা পোনবা হন্থহনখ্রে হায়না মহাক্না হাউসতা পাউদমখি। মসিগী থৌওং অসিগী মিৎয়েং অদু পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি, “ঙসিগী ফিভম অসিদা, হৌখিবা চহী তরা অসিদা ইনর্জী সেক্যুরিতীগী মতাংদা লৌখৎখিবা খোংথাংশিং অসি হেন্না মরু ওইরক্লি।”
স্ত্রেতেজিক রিজর্বশিংগী মতাংদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতনা অসিগুম্বা অৱাবা মতমগীদমক্তা ক্রুদ ওইল স্তোকপসিলিং তৌবদা অখন্ননা মীৎয়েং থম্লি। মহাক্না হাউস অদুদা হায়খি মদুদি ঙসিদি ভারতনা স্ত্রেতেজিক পেত্রোলিয়ম রিজর্ব তন লাখ ৫৩ হেন্না লৈরে, অমসুং ওল কম্পেনীশিংনা মশাগী ওইনা থম্লিবা রিজর্বকী মথক্তা তন লাখ ৬৫ হেন্না শেমগৎনবা থবক পায়খৎলি। ভারতকী রিফাইনিং ইকোসিস্তেম হেনগৎলকপগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “হৌখিবা চহি ১১ অসিদা, ঐখোয়গী রিফাইনিং কেপাসিতীদসু মশক থোক্না হেনগৎলক্লি।”
গ্লোবেল সপ্লাইয়রশিংগা লৈঙাক্না থবক পায়খৎলিবা অমসুং গল্ফ শিপ্পিং রুতশিংদা ওইল, গ্যাস, ফর্তিলাইজর অমসুং অতৈ তঙাইফদবা পোৎলমশিং পুদুনা ভারত্তা লাকপা জহাজশিংবু অসোই-অঙাম য়াওদনা চৎথোক চৎশিন তৌহন্নবগীদমক মোনিতরিং তৌরিবা অসিগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা অকুপ্পা মরোল পীখি। মেরিতাইম কোরিদোরশিং ঙাক শেন্নবা মালেমগী পার্তনর পুম্নমক্কা লেপ্তনা ৱারী শানবগী মতাংদা পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি, “মসিগুম্বা হোৎনবা কয়া অসিনা মরম ওইদুনা হৌখিবা নুমিৎ খরনি অসিদা হোর্মুজ স্ত্রেত্তা লেপখিবা ঐখোয়গী জহাজ কয়ানা ভারত্তা য়ৌরকখি।”
ভারতকী দোমেস্তিক ইনর্জী ত্রান্সফোর্মেসনগী মতাংদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ইথানোল ব্লেন্দিংদা চহী তরাগী মমাংদা চাদা ১.৫ খক্তগী ঙসিদি চাদা ২০ য়ৌরকপা অসিদা অখন্নবা খুমাং চাউশিল্লকপগী মতাংদা পনখি। মসিনা চহিদা ওইল ইম্পোর্ত অসি চাউরাক্না বারেল করোর মরি অমসুং মঙা হন্থহল্লে। মহাক্না রেলৱেজ ইলেক্ত্রিফিকেসনগী মতাংদসু পনখি। মসিনা চহি খুদিংগী দিজল লিতর করোর ১৮০ কনবা ঙম্লে। ২০১৪দা কিলোমিতর ২৫০ খক্তগী হৌরগা ঙসিদি কিলোমিতর ১১০০ ফাওবা মেত্রো নেৎৱার্ক পাকথোক চাউথোকহনখ্রে। ভারতকী ইনর্জীগী তুংলমচৎকী মতাংদা থাজবা থম্লদুনা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হায়খি, “হৌজিক্তি মহুৎ শিনবা য়াবা ফ্যুলশিংদা থবক পায়খৎলিবা অসিনা ভারতকী তুংলমচৎ অসি হেন্না সেক্যুর ওইহল্লগনি।”
পাক-শন্না শেনমিৎলোনগী ওইরিবা ফিভমশিংগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ইনর্জী অসি মোদর্ন ইকোনোমীগী য়ুম্বীনি অমসুং নোংচুপ এসিয়া অসি মালেমগী ইনর্জীগী মথৌ তাবশিংগী মরুওইবা সোর্স অমনি, মসিনা হৌজিক ওইরিবা অৱাবা অসি মালেমগী ইকোনোমীশিংগীদমক শিংনবা অমা ওইহল্লি। ভারতকী ইম্পোর্ত-এক্সপোর্ত চেনগী খুদোংচাদবা খুদিংমক য়েংশিন্নবা অমসুং ৱারোইশিন পুরক্নবগীদমক্তা সরকারনা অতেনবা মতমগী ওইবা, ময়াই ওইবা মতমগী ওইবা অমসুং অশাংবা মতমগী ওইবা স্ত্রেতেজী অমগা লোয়ননা থবক তৌরি হায়না মহাক্না হাউসতা থমখি। স্তেকহোল্দরশিংগা সেক্তরগী ওইবা মরী লৈনবা খন্ন-নৈনবগী থৌওং অমসুং দেদিকেতেদ ইন্তর-মিনিস্তেরিয়েল গ্রুপনা মতেং পাংলি। থাজবগা লোইনা শ্রী মোদীনা হায়খি, “গবর্নমেন্ত অমসুং ইন্দস্ত্রীগা পুন্না হোৎনমিন্নদুনা ঐখোয়না অসিগুম্বা ফিভমশিং অসি মতিক চানা মায়োক্নবা ঙমগনি হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্লি।”
লান অসিনা লৌউ-শিংউদা পীরিবা শাফুগী মতাংদা, প্রধান মন্ত্রীনা হাউস অসিদা থাজবা পীখি মদুদি ভারতকী লৌমীশিংনা চানবা চিঞ্জাক্কী পোৎলমশংই মতিক চানা লৈহল্লি অমসুং সরকারনা খারিফকী মরু হুনবদা মতং পাংনবা থবক পায়খৎলি অমসুং হৌখিবা চহিশিংদা মপাঙ্গল কনবা ইমর্জেন্সী ফুদ এরেঞ্জমেন্ত অমা শেমখ্রে। কোবিদ-১৯গী লাইচৎ অমসুং মসিগা মরী লৈনবা মালেমগী সপ্লাই চেনগী অৱাবা লৈরিঙৈ মতমদসু, মালেমগী কৈথেলশিংদা য়ুরিয়াগী মমল বেগ অমদা লুপা ৩০০০ য়ৌরকপা মতমদা, সরকারনা ভারতকী লৌমীশিংদা বেগ অসি লুপা ৩০০দগী হন্থনা ফংহনখি হায়না নৌহৌনা নিংশিংলদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি, “হৌখিবা মতমদসু, ঐখোয়গী সরকারনা মালেমগী অৱাবা অসিগি পোৎলুম অদু লৌমীশিংগী মথক্তা তাহনখিদে।”
ভারতকী লৌউ-শিংউবু মপান্দগী থোক্লকপা শিংনবশিংদগী ঙাকথোক্নবা লৌখৎলিবা স্ত্রকচরেল খোংথাংশিংগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হৌখিবা দিকেদ অমদা অনৌবা য়ুরিয়া প্লান্ত তরুক লিংখৎখ্রে, মসিনা চহিগী ওইনা মেত্রিক তন লাখ ৭৬ হেন্না পুথোকপা ঙম্লে, অদুগা দি.এ.পি. অমসুং এন.পি.কে.এস. ফর্তিলাইজরশিংগী দোমেস্তিক আউৎপুতশু চাউরাক্না মেত্রিক তন লাখ ৫০দা হেনগৎলকখি অমসুং ফর্তিলাইজর ইমপোর্তশু দাইভর্সিফাই তৌখি। হোৎনরিবশিং অসিগী মতাংদা পল্লদুনা, পি.এম. মোদীনা হায়খি, “ঐখোয়না থাও অমসুং গ্যাসকী ইম্পোর্ত দাইভর্সিফাই তৌবগুম্না, ঐখোয়না দি.এ.পি. অমসুং এন.পি.কে.এস.গী ইম্পোর্তকীদমক ঐখোয়গী ওপ্সনশিংসু পাকথোক চাউথোকহনখ্রে।”
মেদ-ইন-ইন্দিয়া নেনো য়ুরিয়া, নেচরেল ফার্মিং প্রমোৎ তৌবা অমসুং পি.এম.-কুসুম স্কিমগী মখাদা সোলর পম্প লাখ ২২ হেন্না য়েন্থোক্তুনা দিজলদা লৌমীশিংগী মখা পোনবা হন্থহন্নবা লৌমীশিংবু শক্তি লৈহন্নবা সরকারনা হোৎনরি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি।
হৌজিক চত্থরিবা লান অসিগী মরক্তা কালেন থা অসিদা নোংমগী নোংমগী ইলেক্ত্রিসিতিগী মথৌ তাবা হেনগৎলকপগী শিংনবশিং অদু পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা পাৱর প্লান্ত পুম্নমক্তা মতিক চাবা কোইলা স্তোক লৈরে অমসুং ভারতনা মথং-মথং চহি অনিগী ওইনা কোইলা তন করোর ১০০ পুথোকপগী রেকোর্দ অমা থম্লে হায়না হাউসতা পাউদমখি। মহাক্না হায়খি মদুদি পাৱর পুথোকপদগী হৌরগা পাৱর সপ্লাই ফাওবগী সিস্তেম পুম্নমক লেপ্পা লৈতনা য়েংশিল্লি। হৌখিবা চহী তরা অসিদা রিন্যুৱেবল ইনর্জীদা অহোংবা পুরকপদগী সরকারগী শেম-শারিবা অসিদা য়াম্না চাউনা অহোংবা পুরক্লে। ভারতকী অপুনবা ইনস্তোল তৌরবা পাৱর পুথোকপগী কেপাসিতীগী তংখাই হৌজিক রিন্যুৱেবল সোর্সশিংদগী লাক্লি অমসুং লৈবাক অসিগী অপুনবা রিন্যুৱেবল কেপাসিতীনা গিগাৱাৎ ২৫০গী পুৱারী ওইরবা মাইলস্তোন অদু লান্থোক্লে। হৌখিবা চহি ১১ অসিদা সোলর পাৱর কেপাসিতী অসি চাউরাক্না গিগাৱাৎ ৩দগী গিগাৱাৎ ১৪০দা হেনগৎলে, য়ুমথকশিংদা সোলর ইনস্তোলেসন লাখ ৪০ লিংখৎলে, কম্প্রেস তৌরবা বাইওগ্যাস প্লান্ত ২০০ হৌজিক্তি গোবার্ধন স্কিমগী মখাদা মথৌ তৌরি, অমসুং নৌনা অয়াবা পীরবা স্মোল হাইদ্রোপাৱর দিবেলপমেন্ত স্কিমগা লোয়ননা ন্যুক্লিয়র ইনর্জী পুথোকপদা পুক্নিং থৌগৎলি। মসিনা মথংগী চহি খরদা কেপাসিতী মেগাৱাৎ ১৫০০ হাপচিল্লগনি। শ্রী মোদীনা হায়খি, “হোৎনরিবা পুম্নমক অসিনা ঙসি লৈবাক অসিদা চাউনা মতেং পাংলি, অমসুং মসিনা ভারতকী ইনর্জীগী তুংলমচৎ অসি হেন্না সেক্যোর ওইহল্লগনি।”
নোংচুপ এসিয়াগী লান অসিদা ভারতকী দিপ্লোমেতিক রেস্পোন্সকী মতাংদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতকী স্তেন্দিং অসি হৌখিবা মতমদগী ময়েক শেংনা লৈরক্লি, ময়ামগীদমক খনবা, ইরাং হন্থহন্নবা অমসুং সিবিলিয়নশিং অমসুং ইনর্জী অমসুং ত্রান্সপোর্ত ইনফ্রাস্ত্রকচরদা লান হৌবদা য়ানিংদবা ফোংদোকপা অসিনি। মহাক্না ৱেস্ত এসিয়াগী মরী লৈনবা লুচিংবশিংগা ৱারী শানখ্রে অমসুং মখোয়দা তেন্সন অসি হন্থহন্নবা অমসুং লান অসি লোইশিন্নবা তকশিনখি। কম্মর্সিয়েল শিপশিংদা এতেক তৌবা অমসুং হোর্মুজ স্ত্রেতকুম্বা ইন্তর্নেস্নেল ৱাতরৱেজশিং থিংজিনবা অসি অয়াবা ৱাফম নত্তে হায়না পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হায়খি, “ইন্দিয়ানা দিপ্লোমেসীগী খুত্থাংদা, লানগী ফিভম অসিগী মরক্তা ফাওবা ভারতকী শিপশিংবু সেফ ওইনা চৎহন্নবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি।”
মীওইবা অমসুং শান্তিগীদমক ভারতনা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা অমুক্কা হন্না ফোংদোকখি। ৱারী শানবা অমসুং দিপ্লোমেসী অসি ৱারোইশিন পুরক্নবা অমত্তা ঙাইরবা লম্বী ওইরি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। ভারতনা হোৎনরিবা পুম্নমক অসি লানগী ফিভম হন্থহন্নবা অমসুং খুদোংচাদবশিং লোইশিন্নবা হোৎনরি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি, অমসুং লান অসিদা কনাগুম্বা মীওইবা অমগী পুন্সিদা খুদোংথিবা থোকহনবা হায়বসি মীওইবা খুন্নাইগী কান্নবগী মায়োক্তা চৎলি, “ভারতনা হোৎনরিবদি মায়কৈ পুম্নমকপু অথুবা মতমদা শান্তি ওইবা ৱারোইশিন অমা পুরক্নবা পুক্নিং থৌগৎপনি।” হায়না শ্রী মোদীনা পনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা খ্রাইসিস অসিগী মনুংগী ওইবা সেক্যুরিতী দিমেন্সন অদুদা পুক্নিং চিংশিনখি, অখন্নবা ইলিমেন্ত খরনা অসিগুম্বা ফিভমশিং অসি শিজিন্ননবা হোৎনরি হায়না মহাক্না পনখি। লো এন্দ ওর্দরগী এজেন্সী পুম্নমক এলর্ত্তা থমখ্রে অমসুং কোস্তেল, বোর্দর, সাইবর অমসুং স্ত্রেতেজিক ইন্সতোলেসনশিং, দোমেন পুম্নমক্তা সেক্যুরিতী হেন্না কনখৎহল্লগনি হায়না হাউসতা চেকশিন্নবা হায়রদুনা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হায়খি, “কোস্তেল সেক্যুরিতী, বোর্দর সেক্যুরিতী, সাইবর সেক্যুরিতী, নৎত্রগা স্ত্রেতেজিক ইন্সতোলেসনশিং ওইরবসু, পুম্নমক্কী সেক্যুরিতী হেন্না কনখৎহল্লগনি।”
মহাক্কী ৱারোল লোইশিল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লান অসিনা থোকহনবা মালেমগী অরুবা ফিভমশিং অসি মতম শাংনা লৈহল্লকপা য়াই। মহাক্না কোবিদ-১৯গী লাইচৎ মনুংদা লৈবাক অসিনা অমত্তা ওইনা লেপখিবা অদুগুম্না শেম-শানবা অমসুং অমত্তা ওইনা লেপমিন্ননবা লৈবাক মীয়ামদা হায়খি। খাংবা কনবা, পুক্নিং ফাথবা অমসুং মিৎ-না শিংনা ফত্তবা পাউ শন্দোক্তুনা, ব্লেক মার্কেতিং তৌদুনা, নৎত্রগা হোর্দিং তৌদুনা ফীভম অসিদগী কান্নবা লৌনবা হোৎনবা মীওইশিংগী মায়োক্তা চেকশিন্না লৈনবা অমসুং পুক্নিং চিংশিন্দুনা, শ্রী মোদীনা রাজ্য সরকার পুম্নমক্তা হাউসকী থোংদা হায়জখি মদুদি অসিগুম্বা মীওইশিং অসিগী মথক্তা কনবা মোনিতরিং অমসুং অথুবা মতমদা থবক লৌখৎনবা হোৎনগদবনি। লৈবাক অসিগী অপুনবা ৱারেপ অদুদা মহাক্কী থাজবা অদু ফোঙদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হায়খি, “সরকার খুদিংমক অমসুং লৈবাক অসিগী মীপুম খুদিংমক্না অমত্তা ওইনা চৎমিন্নবা মতমদা, ঐখোয়না খুদোংচাদবা খুদিংমক থেংনবা ঙমগনি, মসি ঐখোয়গী মশকনি, অমসুং মসি ঐখোয়গী পাঙ্গলনি।”

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the Lok Sabha on the ongoing conflict in West Asia
The situation in West Asia is concerning at this time: PM
In the past two-three weeks, Mr. Jaishankar and Mr. Hardeep Puri have provided the necessary information to the House on this matter: PM
This crisis has been going on now for more than three weeks, It is having a very adverse impact on the global economy and on people's lives, the entire world is urging all parties for the earliest resolution of this crisis: PM
This region is important to us for yet another reason ,as nearly one crore Indians live and work in the Gulf countries: PM
Among the commercial ships that sail in these seas, the number of Indian crew members is also very high: PM
Due to these several reasons, India's concerns are naturally high, it is essential that a unanimous and united voice from India's Parliament on this crisis reaches the world: PM
India has extensive trade relations with countries at war and affected by war, The region where the war is taking place is also an important route for our trade with other countries of the world: PM
A large quantity of essential items such as crude oil, gas, and fertilizers come to India through the Strait of Hormuz, Since the war began, the movement of ships through the Strait of Hormuz has become highly challenging: PM
Despite this, our government has been trying to ensure that the supply of petrol, diesel and gas is not affected much and common families of the country face minimum inconvenience, This has been our focus: PM
India has always stood for peace in the interest of humanity, Dialogue and diplomacy are the only solutions to this problem: PM
Our efforts are aimed at reducing tensions and ending this conflict: PM
Putting anyone's life at risk in this war is not in the interest of humanity, India's efforts are to encourage all parties to reach a peaceful resolution as soon as possible: PM
23 MAR 2026 3:47PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today addressed the Lok Sabha on the ongoing conflict in West Asia and the wide-ranging challenges it has posed for India. Noting that the crisis has now persisted for over three weeks, with deeply adverse consequences for the global economy and human lives, the Prime Minister underscored the urgency of resolution. Highlighting the gravity of the situation, Shri Modi remarked, "The whole world is urging all parties for the earliest possible resolution of this crisis."
Elaborating on the nature of the challenges confronting India, the Prime Minister pointed out that the war has created unprecedented economic, national security, and humanitarian pressures. He noted that India has extensive trade relations with the warring and war-affected countries, that the conflict zone straddles critical trade routes, and that a large share of India's crude oil and gas needs is met by this very region. Drawing attention to the nearly one crore Indians who live and work in Gulf countries, as well as the significant number of Indian crew members aboard commercial ships in those waters, the Prime Minister asserted, "India's concerns are naturally greater, and therefore it is essential that a united and unanimous voice goes out to the world from India's Parliament on this crisis."
Outlining the government's swift response to safeguard Indian nationals, the Prime Minister informed the House that every Indian in the affected countries has been provided necessary assistance since the war broke out. Stating that he has personally spoken, in two rounds, with the heads of state of most of the West Asian countries, all of whom have given full assurance regarding the safety of Indians, Shri Modi remarked, "Those who are injured are being ensured better medical treatment, and in such difficult circumstances, necessary assistance is being provided to the bereaved families."
The Prime Minister further detailed the consular and institutional support framework activated for Indians abroad. He noted that all Indian missions in the affected countries are continuously providing help, issuing regular advisories, and that 24/7 control rooms and emergency helplines have been established both in India and in other affected countries. Underlining the proactive outreach, PM Modi stated, "Through these mechanisms, prompt information is being provided to all those affected , whether they are Indian workers or tourists."
Highlighting the scale of the evacuation effort, the Prime Minister informed the House that more than 3,75,000 Indians have safely returned to India since the war began, including approximately 1,000 Indians from Iran alone, of whom over 700 are young medical students. He also noted that the CBSE has cancelled the scheduled Class 10th and 12th examinations in Indian schools in the Gulf countries and is taking steps to ensure continuity of education. Summing up the government's approach, Shri Modi asserted, "The government is sensitive, vigilant, and ready to provide every assistance."
Addressing the critical question of energy supply, the Prime Minister acknowledged that large quantities of crude oil, gas, fertilizers, and other essentials reach India through the Strait of Hormuz, and that shipping through the Strait has become highly challenging since the war. Stressing that the government's focus has been on protecting ordinary families from hardship, and noting measures such as prioritizing domestic use of LPG and boosting its domestic production, PM Modi remarked, "Continuous work has been done to ensure that the supply of petrol and diesel continues smoothly across the entire country."
The Prime Minister underscored how the energy diversification strategy pursued over the past decade has proven its worth in the current crisis. He informed the House that India has expanded its energy import sources from 27 countries to 41 countries over the past 11 years, thereby reducing dependence on any single region. Emphasizing the foresight of this approach, Shri Modi stated, "In today's circumstances, the steps taken over the past decade regarding energy security have become even more relevant."
On the subject of strategic reserves, the Prime Minister noted that India has prioritized the stockpiling of crude oil for precisely such times of crisis. He informed the House that India today possesses a Strategic Petroleum Reserve of more than 53 lakh metric tonnes, with work underway to build reserves exceeding 65 lakh metric tonnes, in addition to the separate reserves held by oil companies. Highlighting the overall enhancement of India's refining ecosystem, PM Modi asserted, "Over the past 11 years, there has been a remarkable increase in our refining capacity as well."
The Prime Minister detailed the government's active engagement with global suppliers and its vigilant monitoring of Gulf shipping routes to ensure the safe passage of ships carrying oil, gas, fertilizers, and other essential goods to India. Noting the continuous dialogue with all global partners to keep maritime corridors secure, Shri Modi remarked, "Due to such efforts, several of our ships that were stuck in the Strait of Hormuz have also arrived in India in recent days."
Turning to India's domestic energy transformation, the Prime Minister highlighted the extraordinary progress in ethanol blending, from a mere 1–1.5 percent a decade ago to nearly 20 percent today, which has reduced oil imports by approximately four and a half crore barrels per year. He also cited the electrification of railways, which has saved roughly 180 crore litres of diesel annually, the expansion of the metro network from under 250 km in 2014 to about 1,100 km today, and the provision of 15,000 electric buses to states by the central government. Projecting confidence in India's energy future, PM Modi asserted, "The scale at which work is being done on alternative fuels today will make India's future even more secure."
Addressing the broader economic ramifications, the Prime Minister acknowledged that energy is the backbone of the modern economy and that West Asia is a major source for global energy needs, making the current crisis a challenge for economies worldwide. He informed the House that the government is working with a comprehensive short-term, medium-term, and long-term strategy, supported by strong economic fundamentals, sector-specific stakeholder consultations, and a dedicated Inter-Ministerial Group that meets daily to assess and resolve every difficulty in India's import-export chain. Expressing optimism, Shri Modi affirmed, "I am fully confident that through the joint efforts of the government and industry, we will be able to face these circumstances effectively."
On the impact of the war on agriculture, the Prime Minister reassured the House that India's farmers have ensured adequate foodgrain stocks and that the government is working to facilitate proper Kharif sowing and has built robust emergency food arrangements in recent years. Recalling how, even during the COVID-19 pandemic and associated global supply chain disruptions, when urea prices soared to Rs 3,000 per bag in international markets ,the government ensured that Indian farmers received the same bag at less than Rs 300, Shri Modi declared, "In the past too, our government did not allow the burden of global crises to fall on the farmers."
Detailing the structural steps taken to insulate Indian agriculture from external shocks, the Prime Minister noted that six new urea plants have been commissioned in the last decade, adding over 76 lakh metric tonnes of annual production capacity, while domestic output of DAP and NPKS fertilizers has been increased by approximately 50 lakh metric tonnes and fertilizer import sources have been diversified. Underscoring the breadth of these efforts, PM Modi stated, "Just as we have diversified oil and gas imports, we have also expanded our options for the import of DAP and NPKS."
The Prime Minister highlighted the government's commitment to empowering farmers through innovations like Made-in-India Nano Urea, the promotion of natural farming, and the distribution of over 22 lakh solar pumps under the PM-KUSUM scheme to reduce farmers' dependence on diesel.
Addressing the challenge of rising summer electricity demand amid the ongoing war, the Prime Minister informed the House that adequate coal stocks are available at all power plants across the country and that India has set a record of producing 100 crore tonnes of coal for the second consecutive year. He highlighted that all systems from power generation to power supply are being continuously monitored and that the government's preparedness has been significantly bolstered by the transformative strides made in renewable energy over the past decade , with half of India's total installed power generation capacity now coming from renewable sources and the country's total renewable capacity crossing the historic milestone of 250 gigawatts. Noting that solar power capacity alone has surged from approximately 3 gigawatts to 140 gigawatts in the past 11 years, about 40 lakh rooftop solar installations have been set up, 200 Compressed Biogas plants are now operational under the GOBARdhan Scheme, and that nuclear energy production is being encouraged alongside a newly approved Small Hydro Power Development Scheme that will add 1,500 megawatts of capacity over the next few years, Shri Modi asserted, "All these efforts are serving the country greatly today, and they will make India's energy future even more secure."
On India's diplomatic response to the West Asia conflict, the Prime Minister stated that India's stand has been clear from the very beginning , one of expressing deep concern, advocating de-escalation, and opposing attacks on civilians and on energy and transport infrastructure. Informing the House that he has engaged with all relevant West Asian leaders and urged them to reduce tensions and end the conflict, and emphasising that attacks on commercial ships and obstruction of international waterways like the Strait of Hormuz are wholly unacceptable, PM Modi asserted, "India, through diplomacy, is making continuous efforts for the safe passage of Indian ships even amidst the war environment."
Reaffirming India's unwavering commitment to humanity and peace, the Prime Minister stressed that dialogue and diplomacy remain the only path to resolution. Noting that every Indian effort is directed at de-escalation and the cessation of hostilities, and that the endangering of any life in this war runs counter to the interests of humanity, Shri Modi remarked, "India's effort is to encourage all parties to arrive at a peaceful resolution as soon as possible."
The Prime Minister also drew the attention of the House to the internal security dimension of the crisis, warning that certain elements attempt to exploit such situations. Informing the House that all law-and-order agencies have been placed on alert and that security across all domains, coastal, border, cyber, and strategic installations, is being further strengthened, PM Modi cautioned, "Whether it is coastal security, border security, cyber security, or strategic installations, the security of all is being reinforced."
Concluding his address, the Prime Minister remarked that the difficult global conditions caused by this war are likely to persist for a long time and called upon the nation to remain prepared and united, just as it had stood together during the COVID-19 pandemic. Urging patience, restraint, and vigilance, and cautioning against those who may seek to exploit the situation by spreading falsehoods, engaging in black-marketing, or hoarding, Shri Modi appealed through the House to all state governments to ensure strict monitoring and swift action against such elements. Expressing his abiding faith in the collective resolve of the nation, PM Modi asserted, "When every government and every citizen of this country walk together, we can challenge every challenge, this is our identity, and this is our strength."