প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
পশ্চিম এছিয়াত চলি থকা সংঘাত সন্দৰ্ভত লোকসভাত ভাষণ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ
এই মুহূৰ্তত পশ্চিম এছিয়াৰ পৰিস্থিতি উদ্বেগজনক: প্ৰধানমন্ত্ৰী
বিগত দুই-তিনি সপ্তাহত শ্ৰী জয়শংকৰ আৰু শ্ৰী হৰদীপ পুৰীয়ে এই বিষয়ত সদনত প্ৰয়োজনীয় তথ্য প্ৰদান কৰিছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
এই সংকট যোৱা তিনি সপ্তাহতকৈও অধিক সময় ধৰি অব্যাহত আছে, ই বিশ্ব অৰ্থনীতি আৰু জনসাধাৰণৰ জীৱনত অতি বিৰূপ প্ৰভাৱ পেলাইছে, সমগ্ৰ বিশ্বই এই সংকটৰ শীঘ্ৰে সমাধানৰ বাবে সকলো পক্ষকে আহ্বান জনাইছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
এই অঞ্চলটো আন এক কাৰণতো আমাৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ, কিয়নো উপসাগৰীয় দেশসমূহত প্ৰায় এক কোটি ভাৰতীয়ই বাস কৰে আৰু কাম কৰে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
এই সাগৰসমূহত চলাচল কৰা বাণিজ্যিক জাহাজসমূহৰ ভিতৰত ভাৰতীয় কৰ্মচাৰীৰ সংখ্যাও অধিকঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
এই বিভিন্ন কাৰণৰ বাবে ভাৰতৰ উদ্বেগ স্বাভাৱিকতে অধিক আৰু এই সংকটৰ সন্দৰ্ভত ভাৰতৰ সংসদৰ পৰা এটা সৰ্বসন্মত আৰু ঐক্যবদ্ধ মত বিশ্বত প্ৰচাৰিত হোৱাটো অতি আৱশ্যকীয়: প্ৰধানমন্ত্ৰী
যুদ্ধৰ সৈতে জড়িত আৰু যুদ্ধৰ দ্বাৰা প্ৰভাৱিত দেশসমূহৰ সৈতে ভাৰতৰ সুদূৰপ্ৰসাৰী বাণিজ্যিক সম্পৰ্ক আছে, যুদ্ধ চলা অঞ্চলটো বিশ্বৰ আন দেশসমূহৰ সৈতে আমাৰ বাণিজ্যৰ বাবেও এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পথঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
খাৰুৱা তেল, গেছ আৰু সাৰ আদিৰ দৰে অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰীৰ বৃহৎ পৰিমান হৰমুজ প্ৰণালীৰ মাজেৰে ভাৰতলৈ আহে। যুদ্ধ আৰম্ভ হোৱাৰ পিছত হৰমুজ প্ৰণালীৰ মাজেৰে জাহাজৰ চলাচল অত্যন্ত প্ৰত্যাহ্বানজনক হৈ পৰিছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
ইয়াৰ পাছতো আমাৰ চৰকাৰে পেট্ৰ'ল, ডিজেল আৰু গেছৰ যোগান যাতে প্ৰভাৱিত নহয় আৰু দেশৰ সাধাৰণ পৰিয়ালসমূহে যাতে ন্যূনতম অসুবিধাৰ সন্মুখীন নহয়, সেয়া সুনিশ্চিত কৰিবলৈ চেষ্টা কৰি আছে
ভাৰতে সদায়েই মানৱতাৰ স্বাৰ্থত শান্তিৰ পক্ষত থিয় দিছে, এই সমস্যাৰ একমাত্ৰ সমাধান হৈছে আলোচনা আৰু কূটনীতি: প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমাৰ প্ৰচেষ্টাৰ লক্ষ্য হৈছে উত্তেজনা হ্ৰাস কৰা আৰু এই সংঘাতৰ অন্ত পেলোৱা: প্ৰধানমন্ত্ৰী
এই যুদ্ধত কাৰো জীৱন বিপদাপন্ন কৰাটো মানৱতাৰ স্বাৰ্থত নহয়, ভাৰতৰ প্ৰচেষ্টা হৈছে সকলো পক্ষকে শীঘ্ৰে শান্তিপূৰ্ণ সমাধানত উপনীত হ'বলৈ উৎসাহিত কৰা: প্ৰধানমন্ত্ৰী
23 MAR 2026 3:47PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি লোকসভাত পশ্চিম এছিয়াত চলি থকা সংঘাত আৰু ভাৰতৰ সন্মুখত দেখা দিয়া ইয়াৰ ব্যাপক প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্দৰ্ভত ভাষণ প্ৰদান কৰে। এই সংকট তিনি সপ্তাহতকৈও অধিক সময় ধৰি চলি আছে বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ইয়াৰ সমাধানৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। পৰিস্থিতিৰ গুৰুত্ব সম্পৰ্কে উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয়, "সমগ্ৰ বিশ্বই এই সংকটৰ শীঘ্ৰে সমাধানৰ বাবে সকলো পক্ষকে আহ্বান জনাইছে"।
ভাৰতে সন্মুখীন হোৱা প্ৰত্যাহ্বানৰ প্ৰকৃতিৰ বিষয়ে বিশদভাৱে উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে যুদ্ধই অভূতপূৰ্ব অৰ্থনৈতিক, ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তা আৰু মানৱীয় চাপ সৃষ্টি কৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে যুদ্ধৰত আৰু যুদ্ধবিধ্বস্ত দেশসমূহৰ সৈতে ভাৰতৰ সুদূৰপ্ৰসাৰী বাণিজ্যিক সম্পৰ্ক আছে। সংঘাত চলি থকা অঞ্চলটো গুৰুত্বপূৰ্ণ বাণিজ্যিক পথত অৱস্থিত আৰু ভাৰতৰ খাৰুৱা তেল আৰু গেছৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ এক বৃহৎ অংশ এই অঞ্চলটোৱে পূৰণ কৰে। উপসাগৰীয় দেশসমূহত বসবাস কৰা আৰু কাম কৰা প্ৰায় এক কোটি ভাৰতীয়ৰ লগতে সেই জলপথেৰে চলা বাণিজ্যিক জাহাজৰ কৰ্মীসকলৰ যথেষ্ট সংখ্যক ভাৰতীয়ৰ প্ৰতি দৃষ্টি আকৰ্ষণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "ভাৰতৰ উদ্বেগ স্বাভাৱিকতে অধিক আৰু সেয়েহে এই সংকটৰ সন্দৰ্ভত ভাৰতৰ সংসদৰ পৰা এক ঐক্যবদ্ধ আৰু সৰ্বসন্মত মত বিশ্ববাসীৰ ওচৰলৈ যোৱাটো অতিশয় প্ৰয়োজনীয়"।
ভাৰতীয় নাগৰিকৰ সুৰক্ষাৰ বাবে চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা ত্বৰান্বিত প্ৰতিক্ৰিয়াৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সদনত কয় যে যুদ্ধ আৰম্ভ হোৱাৰ পিছৰে পৰা প্ৰভাৱিত দেশসমূহত থকা প্ৰতিগৰাকী ভাৰতীয়ক প্ৰয়োজনীয় সাহায্য প্ৰদান কৰা হৈছে। পশ্চিম এছিয়াৰ অধিকাংশ দেশৰ মুৰব্বীসকলৰ সৈতে তেওঁ ব্যক্তিগতভাৱে দুবাৰকৈ বাৰ্তালাপ কৰিছে বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয়, "যিসকল ভাৰতীয় আহত হৈছে, তেওঁলোকক উন্নত চিকিৎসা প্ৰদান কৰা হৈছে আৰু এনে জটিল পৰিস্থিতিত শোকসন্তপ্ত পৰিয়ালক প্ৰয়োজনীয় সাহায্য প্ৰদান কৰা হৈছে"।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিদেশত ভাৰতীয়সকলৰ বাবে সক্ৰিয় কৰি তোলা বাণিজ্যদূত আৰু প্ৰতিষ্ঠানিক সহায়ৰ পৰিকাঠামোৰ বিষয়েও বিশদভাৱে উল্লেখ কৰে। তেওঁ কয় যে প্ৰভাৱিত দেশসমূহত থকা সকলো ভাৰতীয় মিছনে নিৰন্তৰভাৱে সাহায্য প্ৰদান কৰি আছে, নিয়মীয়াকৈ পৰামৰ্শৱলী জাৰি কৰি আছে আৰু ভাৰত আৰু আন প্ৰভাৱিত দেশসমূহত ২৪ ঘণ্টাই নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষ আৰু জৰুৰীকালীন হেল্পলাইন স্থাপন কৰা হৈছে। সক্ৰিয় প্ৰসাৰৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয়, "এই ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে ভাৰতীয় শ্ৰমিক বা পৰ্যটক যিসকল প্ৰভাৱিত হৈছে তেওঁলোকক তাৎক্ষণিকভাৱে তথ্য প্ৰদান কৰা হৈছে"।
এই প্ৰত্যাৱৰ্ত প্ৰচেষ্টাৰ পৰিসৰৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সদনক জনায় যে যুদ্ধ আৰম্ভ হোৱাৰ পিছৰে পৰা ৩,৭৫,০০০তকৈও অধিক ভাৰতীয় সুৰক্ষিতভাৱে ভাৰতলৈ উভতি আহিছে। ইয়াৰে প্ৰায় ১,০০০ ভাৰতীয় কেৱল ইৰানৰ পৰা আহিছে। ইয়াৰে ৭০০ৰো অধিক যুৱ চিকিৎসা ছাত্ৰ। তেওঁ লগতে কয় যে চিবিএছইয়ে উপ-সাগৰীয় দেশসমূহৰ ভাৰতীয় বিদ্যালয়সমূহত দশম আৰু দ্বাদশ শ্ৰেণীৰ পৰীক্ষা বাতিল কৰিছে আৰু শিক্ষাৰ ধাৰাবাহিকতা সুনিশ্চিত কৰিবলৈ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। চৰকাৰৰ দৃষ্টিভংগীৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয়, "চৰকাৰ সংবেদনশীল, সজাগ আৰু সকলো ধৰণৰ সহায় আগবঢ়াবলৈ সাজু।
শক্তি যোগানৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰশ্নৰ উত্তৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বৃহৎ পৰিমাণৰ খাৰুৱা তেল, গেছ, সাৰ আৰু অন্যান্য অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰী ভাৰতলৈ হৰমুজ প্ৰণালীৰ মাজেৰে প্ৰৱেশ কৰে আৰু যুদ্ধৰ পিছত এই প্ৰণালীৰ মাজেৰে জাহাজ চলাচল অত্যন্ত প্ৰত্যাহ্বানমূলক হৈ পৰিছে। সাধাৰণ পৰিয়ালক অসুবিধাৰ পৰা ৰক্ষা কৰাত চৰকাৰে গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয় যে এলপিজিৰ ঘৰুৱা ব্যৱহাৰক অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰদান কৰা আৰু ইয়াৰ ঘৰুৱা উৎপাদন বৃদ্ধি কৰাৰ দৰে পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয় সমগ্ৰ দেশতে পেট্ৰ'ল আৰু ডিজেলৰ যোগান সুচল কৰি ৰখাৰ বাবে নিৰন্তৰ কাম কৰি থকা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে বিগত এটা দশকত শক্তিৰ বৈচিত্ৰকৰণৰ কৌশলে বৰ্তমানৰ সংকটৰ সময়ত ইয়াৰ মূল্য প্ৰমাণ কৰিছে। তেওঁ সদনক জনায় যে ভাৰতে যোৱা ১১ বছৰত শক্তিৰ আমদানি উৎস ২৭খন দেশৰ পৰা ৪১খন দেশলৈ সম্প্ৰসাৰিত কৰিছে, যাৰ ফলত কোনো এটা অঞ্চলৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস পাইছে। এই দৃষ্টিভংগীৰ দূৰদৰ্শীতাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয়, "আজিৰ পৰিস্থিতিত শক্তি সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত বিগত দশকত গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপসমূহ অধিক প্ৰাসংগিক হৈ পৰিছে"।
কৌশলগত ভাণ্ডাৰৰ সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰতে এই সংকটৰ সময়ত খাৰুৱা তেল মজুত ৰখাক অগ্ৰাধিকাৰ দিছে। তেওঁ সদনক জনায় যে ভাৰতে বৰ্তমান ৫৩ লাখ মেট্ৰিক টনৰো অধিক তেলৰ কৌশলগত ভাণ্ডাৰ আছে আৰু তেল কোম্পানীসমূহৰ পৃথক ভাণ্ডাৰৰ উপৰিও ৬৫ লাখ মেট্ৰিক টনৰো অধিক ভাণ্ডাৰ গঢ়ি তোলাৰ কাম চলি আছে। ভাৰতৰ শোধনাগাৰ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰৰ সামগ্ৰিক উন্নতিৰ বিষয়ে আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয়, "যোৱা ১১ বছৰত আমাৰ শোধনাগাৰৰ সামৰ্থও উল্লেখযোগ্যভাৱে বৃদ্ধি পাইছে।
তেল, গেছ, সাৰ আৰু অন্যান্য অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰী কঢ়িয়াই অনা জাহাজসমূহ যাতে নিৰাপদে পাৰ হৈ ভাৰতলৈ আহিব পাৰে তাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিশ্ব যোগানকাৰীসকলৰ সৈতে চৰকাৰৰ সক্ৰিয় সম্পৰ্ক আৰু উপসাগৰীয় জাহাজ পৰিবহণ পথৰ ওপৰত সতৰ্ক দৃষ্টি ৰখা সন্দৰ্ভত বিশদভাৱে উল্লেখ কৰে। সামুদ্ৰিক কৰিড'ৰসমূহ সুৰক্ষিত কৰি ৰখাৰ বাবে সকলো বিশ্ব অংশীদাৰৰ সৈতে নিৰন্তৰ বাৰ্তালাপৰ কথা উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয়, "এই ধৰণৰ প্ৰচেষ্টাৰ ফলত হৰমুজ প্ৰণালীত আৱদ্ধ হৈ থকা আমাৰ কেইবাখনো জাহাজ কেইদিনমান পূৰ্বে ভাৰত আহি পাইছে"।
ভাৰতৰ ঘৰুৱা শক্তি ৰূপান্তৰক লৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে ইথানল মিশ্ৰণৰ ক্ষেত্ৰত অসাধাৰণ অগ্ৰগতি হৈছে, যিটো এটা দশকৰ পূৰ্বে মাত্ৰ ১.৫ শতাংশৰ পৰা বৰ্তমান প্ৰায় ২০ শতাংশ হৈছে। ইয়াৰ ফলত বছৰি তেলৰ আমদানি প্ৰায় চাৰি কোটি ৫০ লাখ বেৰেল হ্ৰাস পাইছে। তেওঁ লগতে ৰে'লৱেৰ বৈদ্যুতিকীকৰণৰ কথা উল্লেখ কৰে, যাৰ জৰিয়তে বছৰি প্ৰায় ১৮০ কোটি লিটাৰ ডিজেলৰ ৰাহি হৈছে। ২০১৪ চনত ২৫০ কিলোমিটাৰৰ পৰা বৰ্তমান ১১০০ কিলোমিটাৰলৈ মেট্ৰ' নেটৱৰ্ক সম্প্ৰসাৰিত কৰা হৈছে আৰু কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ৰাজ্যসমূহক ১৫,০০০ বৈদ্যুতিক বাছ প্ৰদান কৰিছে। ভাৰতৰ ইন্ধনৰ ভৱিষ্যতৰ প্ৰতি আস্থা প্ৰকাশ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয়, "বিকল্প ইন্ধনৰ ক্ষেত্ৰত যি পৰিসৰত কাম কৰা হৈছে, সেয়া ভাৰতৰ ভৱিষ্যতক অধিক সুৰক্ষিত কৰিব। "
বৃহত্তৰ অৰ্থনৈতিক প্ৰভাৱসমূহৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে শক্তি হৈছে আধুনিক অৰ্থনীতিৰ মেৰুদণ্ড আৰু পশ্চিম এছিয়া হৈছে বৈশ্বিক শক্তিৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ এক প্ৰধান উৎস, যাৰ বাবে বৰ্তমানৰ সংকটে সমগ্ৰ বিশ্বৰ অৰ্থনীতিৰ বাবে এক প্ৰত্যাহ্বান হৈ পৰিছে। তেওঁ সদনক জনায় যে চৰকাৰে শক্তিশালী অৰ্থনৈতিক বুনিয়াদ, ক্ষেত্ৰ বিশেষৰ সৈতে জড়িতসকলৰ সৈতে আলোচনা আৰু ভাৰতৰ আমদানি-ৰপ্তানি শৃংখলাৰ প্ৰতিটো অসুবিধাৰ মূল্যায়ন আৰু সমাধানৰ বাবে প্ৰতিদিনে মিলিত হোৱা এটা আন্তঃমন্ত্ৰালয় দলক লৈ এক ব্যাপক হস্ৰকালীন, মধ্যমীয়া আৰু দীৰ্ঘকালীন কৌশলৰ সৈতে কাম কৰি আছে। শ্ৰী মোদীয়ে আশা প্ৰকাশ কৰি কয়, "মোৰ সম্পূৰ্ণ বিশ্বাস আছে যে চৰকাৰ আৰু উদ্যোগৰ যুটীয়া প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে আমি এই পৰিস্থিতিৰ সৈতে কাৰ্যকৰীভাৱে মোকাবিলা কৰিবলৈ সক্ষম হ'ম"।
কৃষিৰ ওপৰত যুদ্ধৰ প্ৰভাৱ সন্দৰ্ভত সদনক আশ্বাস দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰতৰ কৃষকসকলে পৰ্যাপ্ত খাদ্যশস্যৰ মজুতকৰণ সুনিশ্চিত কৰিছে আৰু চৰকাৰে সঠিক খাৰিফ শস্য ৰোপণৰ সুবিধাৰ্থে কাম কৰি আছে আৰু শেহতীয়া বছৰসমূহত জৰুৰীকালীন খাদ্যৰ সুদৃঢ় ব্যৱস্থা কৰিছে। ক'ভিড-১৯ মহামাৰী আৰু ইয়াৰ সৈতে জড়িত বিশ্ব যোগান শৃংখলৰ বিসংগতিৰ সময়তো যেতিয়া আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বজাৰত ইউৰিয়াৰ দাম প্ৰতি বেগত ৩০০০ টকালৈ বৃদ্ধি পাইছিল, তেতিয়াও চৰকাৰে ভাৰতীয় কৃষকসকলক একেটা বেগ ৩০০ টকাতকৈ কম মূল্যত প্ৰদান কৰাটো নিশ্চিত কৰিছিল। শ্ৰী মোদীয়ে কয়, "অতীততো আমাৰ চৰকাৰে বিশ্ব সংকটৰ বোজা কৃষকসকলৰ ওপৰত পৰিব দিয়া নাছিল"।
বিদেশত দেখা দিয়া সংকটৰ পৰা ভাৰতীয় কৃষিখণ্ডক সুৰক্ষিত কৰাৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপসমূহৰ বিষয়ে বিশদভাৱে উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে যোৱা এটা দশকত ৬টা নতুন ইউৰিয়া প্লান্ট স্থাপন কৰা হৈছে, যাৰ ফলত বাৰ্ষিক ৭৬ লাখ মেট্ৰিক টন উৎপাদন ক্ষমতা বৃদ্ধি পাইছে। আনহাতে, ডিএপি আৰু এনপিকেএছ সাৰৰ ঘৰুৱা উৎপাদন প্ৰায় ৫০ লাখ মেট্ৰিক টন বৃদ্ধি কৰা হৈছে আৰু সাৰৰ আমদানি উৎসৰ বৈচিত্ৰতা বৃদ্ধি কৰা হৈছে। এই প্ৰচেষ্টাৰ পৰিসৰ সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয়, "যেনেকৈ আমি তেল আৰু গেছৰ আমদানি প্ৰসাৰ কৰিছো, তেনেকৈ আমি ডিএপি আৰু এনপিকেএছৰ আমদানিৰ বাবে আমাৰ বিকল্পও সম্প্ৰসাৰিত কৰিছো"।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মেড ইন ইণ্ডিয়া নেন' ইউৰিয়া, প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ প্ৰচাৰ আৰু পিএম-কুসুম আঁচনিৰ অধীনত ২২ লাখতকৈও অধিক সৌৰ পাম্প বিতৰণৰ জৰিয়তে কৃষকসকলক সৱলীকৰণ কৰাৰ বাবে চৰকাৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ কথা উল্লেখ কৰে।
চলিত যুদ্ধৰ মাজতে গ্ৰীষ্মকালীন বিদ্যুতৰ চাহিদা বৃদ্ধিৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সদনক জনায় যে দেশৰ সকলো শক্তি প্ৰকল্পত কয়লাৰ পৰ্যাপ্ত মজুত আছে আৰু ভাৰতে একেৰাহে দ্বিতীয় বছৰত ১০০ কোটি টন কয়লা উৎপাদন কৰি অভিলেখ ৰচনা কৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে বিদ্যুৎ উৎপাদনৰ পৰা বিদ্যুৎ যোগানলৈকে সকলো ব্যৱস্থা নিৰন্তৰ নিৰীক্ষণ কৰি থকা হৈছে আৰু বিগত দশকত নৱীকৰণযোগ্য শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত কৰা পৰিৱৰ্তনশীল পদক্ষেপৰ বাবে চৰকাৰৰ প্ৰস্তুতি যথেষ্ট বৃদ্ধি পাইছে। ভাৰতৰ মুঠ সংস্থাপিত বিদ্যুৎ উৎপাদন ক্ষমতাৰ আধা অংশ এতিয়া নৱীকৰণযোগ্য উৎসৰ পৰা আহিছে আৰু দেশৰ মুঠ নৱীকৰণযোগ্য ক্ষমতাই ২৫০ গিগাৱাটৰ ঐতিহাসিক মাইলৰ খুঁটি অতিক্ৰম কৰিছে। কেৱল সৌৰশক্তিৰ ক্ষমতা যোৱা ১১ বছৰত প্ৰায় ৩ গিগাৱাটৰ পৰা ১৪০ গিগাৱাটলৈ বৃদ্ধি পাইছে, প্ৰায় ৪০ লাখ ছাদত সৌৰশক্তি স্থাপন কৰা হৈছে, ২০০টা কম্প্ৰেছ বায়'গেছ প্ৰকল্প এতিয়া গোৱৰ্ধন আঁচনিৰ অধীনত কাৰ্যক্ষম হৈ আছে আৰু নতুনকৈ অনুমোদিত ক্ষুদ্ৰ জলবিদ্যুৎ উন্নয়ন আঁচনিৰ সৈতে পাৰমাণৱিক শক্তিৰ উৎপাদনক উৎসাহিত কৰা হৈছে, যাৰ জৰিয়তে পৰৱৰ্তী কেইটামান বছৰত ১৫০০ মেগাৱাট ক্ষমতা সংযোজন কৰা হ'ব বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয়, "এই সকলো প্ৰচেষ্টাই আজি দেশক যথেষ্ট সহায় কৰিছে আৰু ই ভাৰতৰ শক্তিৰ ভৱিষ্যতক আৰু অধিক সুৰক্ষিত কৰি তুলিব"।
পশ্চিম এছিয়াৰ সংঘৰ্ষৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ কূটনৈতিক প্ৰতিক্ৰিয়া সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰতৰ স্থিতি আৰম্ভণিৰে পৰা স্পষ্ট আছিল। আমি এই পৰিস্থিতিক লৈ অতি উদ্বেগ প্ৰকাশ কৰিছো। আমি উত্তেজনা হ্ৰাসৰ পোষকতা কৰাৰ লগতে অসামৰিক লোক, শক্তি আৰু পৰিবহণ আন্তঃগাঁথনিৰ ওপৰত আক্ৰমণৰ বিৰোধিতা কৰিছো। তেওঁ পশ্চিম এছিয়াৰ সকলো নেতাৰ সৈতে আলোচনাত মিলিত হৈছে বুলি সদনক অৱগত কৰি উত্তেজনা হ্ৰাস কৰিবলৈ আৰু সংঘাতৰ অন্ত পেলাবলৈ আহ্বান জনোৱা বুলি কয়। বাণিজ্যিক জাহাজৰ ওপৰত আক্ৰমণ আৰু হৰমুজ প্ৰণালীৰ দৰে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় জলপথত বাধা দিয়াটো সম্পূৰ্ণৰূপে গ্ৰহণযোগ্য নহয় বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয়, "যুদ্ধৰ পৰিৱেশৰ মাজতো কূটনীতিৰ জৰিয়তে ভাৰতে ভাৰতীয় জাহাজৰ সুৰক্ষিত যাত্ৰাৰ বাবে নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টা চলাই আছে"।
মানৱতা আৰু শান্তিৰ প্ৰতি ভাৰতৰ অটল প্ৰতিশ্ৰুতিৰ কথা দোঁহাৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে সমাধানৰ একমাত্ৰ পথ হৈছে আলোচনা আৰু কূটনীতি। সকলো ভাৰতীয় প্ৰচেষ্টাই সংঘাত হ্ৰাস কৰা আৰু শত্ৰুতাৰ অৱসান ঘটাবলৈ প্ৰয়াস কৰা বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এই যুদ্ধত কোনো লোকৰ জীৱন বিপন্ন কৰাটো মানৱতাৰ স্বাৰ্থৰ পৰিপন্থী।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই সংকটৰ আভ্যন্তৰীণ নিৰাপত্তা দিশটোৰ প্ৰতিও সদনৰ দৃষ্টি আকৰ্ষণ কৰে আৰু সতৰ্ক কৰি দিয়ে যে একাংশই এই ধৰণৰ পৰিস্থিতিৰ সুযোগ ল'বলৈ চেষ্টা কৰে। ইয়াৰ বাবে সকলো আইন-শৃংখলা বাহিনীক সতৰ্ক কৰি দিয়া হৈছে। সকলো ক্ষেত্ৰ, উপকূল, সীমান্ত, চাইবাৰ আৰু কৌশলগত প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ নিৰাপত্তা অধিক শক্তিশালী কৰা হৈছে বুলি সদনক অৱগত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয়, "বৰ্তমান উপকূলীয় সুৰক্ষা, সীমান্ত সুৰক্ষা, চাইবাৰ সুৰক্ষা বা কৌশলগত প্ৰতিষ্ঠান আদি সকলোৰে সুৰক্ষা শক্তিশালী কৰা হৈছে"।
ভাষণৰ সামৰণিত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই যুদ্ধৰ ফলত সৃষ্টি হোৱা জটিল বিশ্বজনীন পৰিস্থিতি দীৰ্ঘদিন ধৰি অব্যাহত থকাৰ সম্ভাৱনা আছে আৰু ক'ভিড-১৯ মহামাৰীৰ সময়ত দেশবাসীক একত্ৰিত হৈ থকাৰ দৰে সদায় প্ৰতিকূল পৰিস্থিতিৰ বাবে প্ৰস্তুত আৰু ঐক্যবদ্ধ হৈ থাকিবলৈ আহ্বান জনায়। ধৈৰ্য, সংযম আৰু সতৰ্কতা বজাই ৰাখিবলৈ আহ্বান জনোৱাৰ লগতে মিছা বাতৰি প্ৰচাৰ, ক'লা বজাৰত জড়িত হৈ বা অবৈধ মজুত কৰি পৰিস্থিতিৰ সুযোগ ল'ব বিচৰাসকলক সতৰ্ক কৰি দি শ্ৰী মোদীয়ে সদনৰ জৰিয়তে সকলো ৰাজ্য চৰকাৰক কঠোৰ নিৰীক্ষণ আৰু এই ধৰণৰ কাৰকৰ বিৰুদ্ধে দ্ৰুত ব্যৱস্থা গ্ৰহণৰ বাবে আহ্বান জনায়। ৰাষ্ট্ৰৰ সামূহিক সংকল্পৰ প্ৰতি তেওঁৰ অটল বিশ্বাস ব্যক্ত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয়, "যদি দেশৰ প্ৰতিগৰাকী চৰকাৰ আৰু প্ৰতিগৰাকী নাগৰিক একত্ৰিত হৈ কাম কৰে, তেন্তে আমি প্ৰতিটো প্ৰত্যাহ্বানৰ মুখামুখি হ'ব পাৰিম, এয়াই আমাৰ পৰিচয় আৰু এয়াই আমাৰ শক্তি"।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the Lok Sabha on the ongoing conflict in West Asia
The situation in West Asia is concerning at this time: PM
In the past two-three weeks, Mr. Jaishankar and Mr. Hardeep Puri have provided the necessary information to the House on this matter: PM
This crisis has been going on now for more than three weeks, It is having a very adverse impact on the global economy and on people's lives, the entire world is urging all parties for the earliest resolution of this crisis: PM
This region is important to us for yet another reason ,as nearly one crore Indians live and work in the Gulf countries: PM
Among the commercial ships that sail in these seas, the number of Indian crew members is also very high: PM
Due to these several reasons, India's concerns are naturally high, it is essential that a unanimous and united voice from India's Parliament on this crisis reaches the world: PM
India has extensive trade relations with countries at war and affected by war, The region where the war is taking place is also an important route for our trade with other countries of the world: PM
A large quantity of essential items such as crude oil, gas, and fertilizers come to India through the Strait of Hormuz, Since the war began, the movement of ships through the Strait of Hormuz has become highly challenging: PM
Despite this, our government has been trying to ensure that the supply of petrol, diesel and gas is not affected much and common families of the country face minimum inconvenience, This has been our focus: PM
India has always stood for peace in the interest of humanity, Dialogue and diplomacy are the only solutions to this problem: PM
Our efforts are aimed at reducing tensions and ending this conflict: PM
Putting anyone's life at risk in this war is not in the interest of humanity, India's efforts are to encourage all parties to reach a peaceful resolution as soon as possible: PM
23 MAR 2026 3:47PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today addressed the Lok Sabha on the ongoing conflict in West Asia and the wide-ranging challenges it has posed for India. Noting that the crisis has now persisted for over three weeks, with deeply adverse consequences for the global economy and human lives, the Prime Minister underscored the urgency of resolution. Highlighting the gravity of the situation, Shri Modi remarked, "The whole world is urging all parties for the earliest possible resolution of this crisis."
Elaborating on the nature of the challenges confronting India, the Prime Minister pointed out that the war has created unprecedented economic, national security, and humanitarian pressures. He noted that India has extensive trade relations with the warring and war-affected countries, that the conflict zone straddles critical trade routes, and that a large share of India's crude oil and gas needs is met by this very region. Drawing attention to the nearly one crore Indians who live and work in Gulf countries, as well as the significant number of Indian crew members aboard commercial ships in those waters, the Prime Minister asserted, "India's concerns are naturally greater, and therefore it is essential that a united and unanimous voice goes out to the world from India's Parliament on this crisis."
Outlining the government's swift response to safeguard Indian nationals, the Prime Minister informed the House that every Indian in the affected countries has been provided necessary assistance since the war broke out. Stating that he has personally spoken, in two rounds, with the heads of state of most of the West Asian countries, all of whom have given full assurance regarding the safety of Indians, Shri Modi remarked, "Those who are injured are being ensured better medical treatment, and in such difficult circumstances, necessary assistance is being provided to the bereaved families."
The Prime Minister further detailed the consular and institutional support framework activated for Indians abroad. He noted that all Indian missions in the affected countries are continuously providing help, issuing regular advisories, and that 24/7 control rooms and emergency helplines have been established both in India and in other affected countries. Underlining the proactive outreach, PM Modi stated, "Through these mechanisms, prompt information is being provided to all those affected , whether they are Indian workers or tourists."
Highlighting the scale of the evacuation effort, the Prime Minister informed the House that more than 3,75,000 Indians have safely returned to India since the war began, including approximately 1,000 Indians from Iran alone, of whom over 700 are young medical students. He also noted that the CBSE has cancelled the scheduled Class 10th and 12th examinations in Indian schools in the Gulf countries and is taking steps to ensure continuity of education. Summing up the government's approach, Shri Modi asserted, "The government is sensitive, vigilant, and ready to provide every assistance."
Addressing the critical question of energy supply, the Prime Minister acknowledged that large quantities of crude oil, gas, fertilizers, and other essentials reach India through the Strait of Hormuz, and that shipping through the Strait has become highly challenging since the war. Stressing that the government's focus has been on protecting ordinary families from hardship, and noting measures such as prioritizing domestic use of LPG and boosting its domestic production, PM Modi remarked, "Continuous work has been done to ensure that the supply of petrol and diesel continues smoothly across the entire country."
The Prime Minister underscored how the energy diversification strategy pursued over the past decade has proven its worth in the current crisis. He informed the House that India has expanded its energy import sources from 27 countries to 41 countries over the past 11 years, thereby reducing dependence on any single region. Emphasizing the foresight of this approach, Shri Modi stated, "In today's circumstances, the steps taken over the past decade regarding energy security have become even more relevant."
On the subject of strategic reserves, the Prime Minister noted that India has prioritized the stockpiling of crude oil for precisely such times of crisis. He informed the House that India today possesses a Strategic Petroleum Reserve of more than 53 lakh metric tonnes, with work underway to build reserves exceeding 65 lakh metric tonnes, in addition to the separate reserves held by oil companies. Highlighting the overall enhancement of India's refining ecosystem, PM Modi asserted, "Over the past 11 years, there has been a remarkable increase in our refining capacity as well."
The Prime Minister detailed the government's active engagement with global suppliers and its vigilant monitoring of Gulf shipping routes to ensure the safe passage of ships carrying oil, gas, fertilizers, and other essential goods to India. Noting the continuous dialogue with all global partners to keep maritime corridors secure, Shri Modi remarked, "Due to such efforts, several of our ships that were stuck in the Strait of Hormuz have also arrived in India in recent days."
Turning to India's domestic energy transformation, the Prime Minister highlighted the extraordinary progress in ethanol blending, from a mere 1–1.5 percent a decade ago to nearly 20 percent today, which has reduced oil imports by approximately four and a half crore barrels per year. He also cited the electrification of railways, which has saved roughly 180 crore litres of diesel annually, the expansion of the metro network from under 250 km in 2014 to about 1,100 km today, and the provision of 15,000 electric buses to states by the central government. Projecting confidence in India's energy future, PM Modi asserted, "The scale at which work is being done on alternative fuels today will make India's future even more secure."
Addressing the broader economic ramifications, the Prime Minister acknowledged that energy is the backbone of the modern economy and that West Asia is a major source for global energy needs, making the current crisis a challenge for economies worldwide. He informed the House that the government is working with a comprehensive short-term, medium-term, and long-term strategy, supported by strong economic fundamentals, sector-specific stakeholder consultations, and a dedicated Inter-Ministerial Group that meets daily to assess and resolve every difficulty in India's import-export chain. Expressing optimism, Shri Modi affirmed, "I am fully confident that through the joint efforts of the government and industry, we will be able to face these circumstances effectively."
On the impact of the war on agriculture, the Prime Minister reassured the House that India's farmers have ensured adequate foodgrain stocks and that the government is working to facilitate proper Kharif sowing and has built robust emergency food arrangements in recent years. Recalling how, even during the COVID-19 pandemic and associated global supply chain disruptions, when urea prices soared to Rs 3,000 per bag in international markets ,the government ensured that Indian farmers received the same bag at less than Rs 300, Shri Modi declared, "In the past too, our government did not allow the burden of global crises to fall on the farmers."
Detailing the structural steps taken to insulate Indian agriculture from external shocks, the Prime Minister noted that six new urea plants have been commissioned in the last decade, adding over 76 lakh metric tonnes of annual production capacity, while domestic output of DAP and NPKS fertilizers has been increased by approximately 50 lakh metric tonnes and fertilizer import sources have been diversified. Underscoring the breadth of these efforts, PM Modi stated, "Just as we have diversified oil and gas imports, we have also expanded our options for the import of DAP and NPKS."
The Prime Minister highlighted the government's commitment to empowering farmers through innovations like Made-in-India Nano Urea, the promotion of natural farming, and the distribution of over 22 lakh solar pumps under the PM-KUSUM scheme to reduce farmers' dependence on diesel.
Addressing the challenge of rising summer electricity demand amid the ongoing war, the Prime Minister informed the House that adequate coal stocks are available at all power plants across the country and that India has set a record of producing 100 crore tonnes of coal for the second consecutive year. He highlighted that all systems from power generation to power supply are being continuously monitored and that the government's preparedness has been significantly bolstered by the transformative strides made in renewable energy over the past decade , with half of India's total installed power generation capacity now coming from renewable sources and the country's total renewable capacity crossing the historic milestone of 250 gigawatts. Noting that solar power capacity alone has surged from approximately 3 gigawatts to 140 gigawatts in the past 11 years, about 40 lakh rooftop solar installations have been set up, 200 Compressed Biogas plants are now operational under the GOBARdhan Scheme, and that nuclear energy production is being encouraged alongside a newly approved Small Hydro Power Development Scheme that will add 1,500 megawatts of capacity over the next few years, Shri Modi asserted, "All these efforts are serving the country greatly today, and they will make India's energy future even more secure."
On India's diplomatic response to the West Asia conflict, the Prime Minister stated that India's stand has been clear from the very beginning , one of expressing deep concern, advocating de-escalation, and opposing attacks on civilians and on energy and transport infrastructure. Informing the House that he has engaged with all relevant West Asian leaders and urged them to reduce tensions and end the conflict, and emphasising that attacks on commercial ships and obstruction of international waterways like the Strait of Hormuz are wholly unacceptable, PM Modi asserted, "India, through diplomacy, is making continuous efforts for the safe passage of Indian ships even amidst the war environment."
Reaffirming India's unwavering commitment to humanity and peace, the Prime Minister stressed that dialogue and diplomacy remain the only path to resolution. Noting that every Indian effort is directed at de-escalation and the cessation of hostilities, and that the endangering of any life in this war runs counter to the interests of humanity, Shri Modi remarked, "India's effort is to encourage all parties to arrive at a peaceful resolution as soon as possible."
The Prime Minister also drew the attention of the House to the internal security dimension of the crisis, warning that certain elements attempt to exploit such situations. Informing the House that all law-and-order agencies have been placed on alert and that security across all domains, coastal, border, cyber, and strategic installations, is being further strengthened, PM Modi cautioned, "Whether it is coastal security, border security, cyber security, or strategic installations, the security of all is being reinforced."
Concluding his address, the Prime Minister remarked that the difficult global conditions caused by this war are likely to persist for a long time and called upon the nation to remain prepared and united, just as it had stood together during the COVID-19 pandemic. Urging patience, restraint, and vigilance, and cautioning against those who may seek to exploit the situation by spreading falsehoods, engaging in black-marketing, or hoarding, Shri Modi appealed through the House to all state governments to ensure strict monitoring and swift action against such elements. Expressing his abiding faith in the collective resolve of the nation, PM Modi asserted, "When every government and every citizen of this country walk together, we can challenge every challenge, this is our identity, and this is our strength."