Ministry of Petroleum & Natural Gas
Inter-Ministerial Briefing on Recent Developments in West Asia
Centre offers additional 10% Commercial LPG allocation to States/UTs linked to reforms supporting transition towards PNG
CGD entities directed to expedite household gas connections and clearly communicate timelines to consumers to encourage adoption
Domestic LPG production increases by 40 percent
Priority sectors continue to receive protected gas supplies
India’s maritime sector continues to operate smoothly with no congestion reported at ports
Indian Missions steps up support for Indian students in Gulf and Iran; Assistance being provided by Embassy
Flight situation continues to improve with additional flights operating
18 MAR 2026 5:37PM by PIB Delhi
Senior officials from the Ministries of Petroleum and Natural Gas, Ports, Shipping and Waterways, External Affairs briefed the media on the latest developments in West Asia today at the National Media Centre. Such interactions are being held on a regular basis to keep the citizens informed through media about the evolving situation. During today’s briefing, updates were shared on fuel availability, maritime operations, and assistance to Indian nationals in the region.
Energy Supply and Fuel Availability
The Ministry of Petroleum and Natural Gas provided an update on the fuel supply scenario and steps being taken to maintain steady availability of petroleum products and LPG, amid the closure of the Strait of Hormuz. The Ministry stated:
Crude and Refineries
• All refineries are operating at high capacity with adequate crude inventories. India has sufficient production of petrol and diesel and no imports are required to meet domestic demand.
• Domestic LPG production from refineries has been increased by about 40 percent.
Retail Outlets
• No cases of fuel dry-outs have been reported at retail outlets by Oil Marketing Companies, and supplies of petrol and diesel continue to be maintained regularly.
• Citizens are advised not to resort to panic buying as adequate stocks are available.
Natural Gas
• Priority sectors continue to receive protected gas supplies, including 100 percent supply to domestic PNG and CNG transport, while supplies to industrial and commercial consumers are being regulated at around 80 percent.
• Commercial LPG consumers are encouraged to switch to PNG, and establishments such as hotels, restaurants, hospitals and hostels can obtain PNG connections from authorized City Gas Distribution (CGD) entities.
• CGD companies including IGL, MGL, GAIL Gas and BPCL are offering incentives to promote domestic and commercial PNG connections.
• The Government is expanding the CGD network to promote clean and efficient PNG usage, and businesses are encouraged to approach authorised CGD entities for connections.
• CGD entities have been advised to ensure maximum gas supply to critical sectors such as seed drying units and cold storages.
• Petroleum and Natural Gas Regulatory Board (PNGRB) has directed CGD entities to reduce timelines between application and commencement of gas supply, while clearly communicating timelines to consumers to encourage adoption.
• CGD entities have also been advised to undertake mass awareness initiatives under the PNG drive, including campaigns through print, radio, social media and public outreach activities involving stakeholders and influencers.
• The Government of India, vide letter dated 16 March 2026, has requested States and UTs to facilitate CGD expansion by issuing deemed permissions for pending applications, approving new permissions within 24 hours, waiving road restoration and permission charges, relaxing working hours and seasons, and appointing State nodal officers for coordination and faster implementation.
• The Government of India, vide letter dated 18 March 2026, has offered States and UTs an additional 10 percent allocation of commercial LPG linked to reforms supporting transition from LPG to PNG, including
• 1% additional allocation for formation of State and district committees for approval of CGD applications and resolving grievances,
• 2% additional allocation for issuing orders to granting deemed CGD permissions,
• 3% additional allocation for introducing “Dig and restore scheme” for CGD entities and
• 4% additional allocation for reducing the annual rental/ lease charges.
• States and UTs have been encouraged to take forward these reforms to accelerate CGD network expansion and expedite PNG connections for domestic, commercial and industrial consumers.
• These measures are expected to reduce pressure on LPG demand and facilitate transition of commercial consumers to PNG.
LPG
• LPG supply continues to be monitored in view of the prevailing geopolitical situation.
• No dry-outs have been reported at distributorships.
• Online LPG bookings have increased from 83% to 93%.
• Delivery Authentication Code coverage has expanded from 53% (February 2026) to about 81% to prevent diversion.
• Domestic LPG cylinder deliveries continue as normal.
• About 15 States/UTs like Bihar, Chhattisgarh Delhi, Gujarat, Haryana, Himachal Pradesh, Jharkhand, Karnataka, Kerala, Manipur, Rajasthan, Uttarakhand and others, have issued orders for allocation of non-domestic LPG, and commercial LPG supply is being made available across the country.
Kerosene
• An additional allocation of 48,000 KL of kerosene has been provided to States and UTs, which have been requested to identify distribution points.
• Around 12 States like Bihar, Chhattisgarh, Gujarat, Karnataka, Keralam, Manipur, Tamil Nadu, Uttar Pradesh and others, have issued SKO allocation orders, while some States have indicated no requirement.
Meetings conducted by State Governments
• State Governments and UTs are monitoring supply of essential commodities under the Essential Commodities Act and LPG Control Order to take action against any hoarding and black marketing.
• The Government of India has advised States and UTs to conduct coordinated inspections and surprise checks to curb malpractices.
• 30 States and UTs have established control rooms and 22 have set up district-level monitoring committees, with others advised to do so on priority.
• 22 States/UTs like Rajasthan, Telangana, Goa, Himachal Pradesh, J&K, Maharashtra, Odisha, Tamil Nadu etc. have setup District Level Monitoring Committee.
• All those States/UTs who have not setup Control rooms and District Monitoring committees are requested to do so on urgent basis.
Enforcement action
• Enforcement actions continue across States to curb hoarding and black marketing of LPG.
• Recent cases include seizures of LPG cylinders in Jharkhand and Madhya Pradesh, with joint operations conducted by enforcement agencies.
• PSU Oil Marketing Companies conducted over 2,300 surprise inspections at retail outlets and LPG distributorships to ensure smooth supply and prevent irregularities.
Other Government Measures
• The Government continues to prioritize uninterrupted LPG supply and PNG expansion, particularly for households and priority sectors such as hospitals and educational institutions.
• Supply and demand-side measures include enhanced refinery production, revised booking intervals of 25 days in urban areas and up to 45 days in rural areas, and prioritized allocation.
• Alternate fuels such as kerosene and coal have been made available to reduce pressure on LPG demand.
• PSU Oil Companies are promoting digital bookings and discouraging panic bookings, with improved adoption of online booking systems.
• Commercial LPG supply has been initiated in several States with support from State Governments.
Public Advisory
• Citizens are advised to rely on official sources and avoid rumours.
• Consumers are appealed to avoid panic bookings, use digital booking platforms and avoid unnecessary visits to LPG distributors.
• Citizens are encouraged to use alternate fuels such as PNG and electric or induction cooktops and to conserve energy.
Maritime Safety and Shipping Operations
During the briefing, information was shared on the current maritime situation in the Persian Gulf and the measures in place to ensure the safety of Indian vessels and crew by the Ministry of Ports, Shipping and Waterways. The Ministry noted that:
· All Indian seafarers in the region are safe and no shipping incident involving Indian-flagged vessels has been reported in the past 24 hours.
· At present, 22 Indian-flagged vessels with 611 Indian seafarers remain in the western Persian Gulf region, with the Directorate General of Shipping continuing close monitoring in coordination with ship owners, RPSL agencies and Indian Missions.
· LPG carrier vessels Shivalik and Nanda Devi are currently discharging cargo as per schedule of oil handling companies.
· The DG Shipping Control Room continues to operate 24×7 and has handled 3,305 calls and 6,324 emails since activation, including 125 calls and 449 emails in the past 24 hours.
· DG Shipping has facilitated the safe repatriation of more than 472 Indian seafarers so far, including 25 in the past 24 hours, from airports and regional locations.
· India’s maritime sector continues to operate smoothly with no congestion reported at ports, including confirmation from State Maritime Boards such as Gujarat and Maharashtra.
· Ports are closely monitoring vessel movements and cargo operations and have adequate spare capacity, with additional storage space created, including around 2,260 sq. meter at Visakhapatnam Port Authority.
· At JNPA, the situation remains normal with the number of stranded containers reducing further from about 1,000 to around 770.
· The Ministry of Ports, Shipping and Waterways continues to monitor shipping movements, port operations, safety of seafarers and continuity of maritime trade in view of the evolving situation in West Asia.
Safety of Indian Nationals in the Region
The Ministry of External Affairs shared updates on recent developments in the region, including ongoing assistance and outreach through Indian Missions. The Ministry informed that:
· The Ministry of External Affairs continues to closely monitor developments in West Asia and the Gulf region, with the safety, security and welfare of the Indian community remaining the highest priority.
· The Prime Minister spoke with the President of the UAE, HH Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan, and conveyed advance Eid greetings.
· The two leaders discussed the current situation in West Asia. The Prime Minister reiterated India’s strong condemnation of attacks on the UAE resulting in loss of lives and damage to civilian infrastructure.
· Both leaders emphasized the importance of ensuring safe and free navigation through the Strait of Hormuz and agreed to continue working towards early restoration of peace, security and stability in the region.
· The Embassy of India in Tehran continues to assist Indian students in Iran, including those seeking to cross land borders into Azerbaijan.
· Indian nationals are advised to follow Embassy advisories to facilitate smooth land-border crossings into Armenia and Azerbaijan.
· A dedicated MEA control room remains operational to assist Indian nationals and their families, and coordination continues with State Governments and Union Territories.
· Indian Missions and Posts across the region are functioning round the clock, maintaining contact with community associations and organizations and issuing updated advisories. A decline in helpline queries indicates that many urgent issues of stranded nationals have been addressed.
· Missions remain in close contact with local authorities and continue to assist seafarers, stranded Indians and short-term visitors with visas, consular services and logistical support.
· Special efforts are being made for Indian students in the region, with Missions coordinating with schools and education boards.
· The CBSE X Standard exams were cancelled and, now the XII Standard boards also stand cancelled. ICSE and Kerala Board exams are also cancelled.
· The respective Boards would announce a formulation for the determination of marks in these cases in due course.
· In Iran, Indian students from Tehran, Isfahan and Shiraz have been relocated to safer locations, with all necessary assistance being provided by the Embassy.
· Since 28 February 2026, around 2,60,000 passengers have returned from the region to India.
· Flight operations are gradually improving with additional services being introduced across the region.
· In the UAE, around 70 flights operated on 17 March 2026 and about 75 flights are expected today to various destinations in India. Over 50 flights have been operating daily since 5 March 2026, indicating improving connectivity.
· Flights continue to operate from Saudi Arabia and Oman to India.
· Qatar airspace remains partially open, with 5 flights operated yesterday and services to 9 Indian destinations announced from today.
· Kuwait airspace remains closed since 28 February 2026. Special non-scheduled flights by Jazeera Airways are expected from Al Qaisumah Airport in Saudi Arabia.
· For Indian nationals in Kuwait, Bahrain and Iraq, where airspace remains restricted, transit through Saudi Arabia continues to be facilitated.
The Government emphasised that it remains alert and is maintaining close coordination among concerned Ministries, agencies, and State/UT Governments, with necessary measures being taken to safeguard key sectors and national interests.

ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆରେ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ଘଟଣାକ୍ରମ ଉପରେ ଆନ୍ତଃମନ୍ତ୍ରାଳୟ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀ
18 MAR 2026 5:37PM by PIB Bhubaneswar
• କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜି ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ୧୦ ପ୍ରତିଶତ ଆବଣ୍ଟନ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଛନ୍ତି, ଏହା ପିଏନଜି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଦିଗରେ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ସମର୍ଥନ କରୁଥିବା ସଂସ୍କାର ସହ ଜଡିତ
• ସିଜିଡି ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ଘରୋଇ ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ପାଇଁ ଉପଭୋକ୍ତାମାନଙ୍କୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ସମୟସୀମା ଜଣାଇବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଛି
• ଘରୋଇ ଏଲପିଜି ଉତ୍ପାଦନ ୪୦ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
• ପ୍ରାଥମିକତା କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ସୁରକ୍ଷିତ ଗ୍ୟାସ ଯୋଗାଣ ପାଇବା ଜାରି ରଖିବେ
• ଭାରତର ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ର ସୁଗମ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ଏବଂ କୌଣସି ବନ୍ଦର ଭିଡ଼ ନାହିଁ
• ତେହରାନରେ ଭାରତୀୟ ଦୂତାବାସ ଉପସାଗରୀୟ ଦେଶ ଏବଂ ଇରାନରେ ଭାରତୀୟ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେଇଛି, ବୋର୍ଡ ପରୀକ୍ଷା ବାତିଲ କରିଛି, ଥଇଥାନ ଏବଂ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଛି
• ଅତିରିକ୍ତ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ସହିତ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଉନ୍ନତି ହେଉଛି
ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ, ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଓ ଜଳପଥ, ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀସ୍ଥିତ ନେସନାଲ ମିଡିଆ ସେଣ୍ଟରଠାରେ ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆର ସଦ୍ୟତମ ଘଟଣାକ୍ରମ ବିଷୟରେ ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। ସେଠାକାର ପରିସ୍ଥିତି ସମ୍ପର୍କରେ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଗଣମାଧ୍ୟମ ଜରିଆରେ ଅବଗତ କରାଇବା ପାଇଁ ଏପରି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ନିୟମିତ ଭାବରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି। ଆଜିର ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀ ସମୟରେ, ଇନ୍ଧନ ଉପଲବ୍ଧତା, ସାମୁଦ୍ରିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଏବଂ ଯୁଦ୍ଧ ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା।
ଇନ୍ଧନ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ଉପଲବ୍ଧତା
ହର୍ମୁଜ୍ ପ୍ରଣାଳୀ ବନ୍ଦ ହେବା ମଧ୍ୟରେ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଇନ୍ଧନ ଯୋଗାଣ ପରିସ୍ଥିତି ଏବଂ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ଏଲପିଜିର ସ୍ଥିର ଉପଲବ୍ଧତା ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ନିଆଯାଉଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ କହିଛି:
ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ଏବଂ ବିଶୋଧନାଗାର
• ସମସ୍ତ ବିଶୋଧନାଗାର ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ଭଣ୍ଡାର ସହିତ ପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷମତାରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ଭାରତରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣର ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଡିଜେଲ ଅଛି ଏବଂ ଘରୋଇ ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଆମଦାନିର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ।
• ବିଶୋଧନାଗାରଗୁଡ଼ିକରୁ ଘରୋଇ ଏଲପିଜି ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ରାୟ ୪୦ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ଖୁଚୁରା ବିକ୍ରୟ କେନ୍ଦ୍ର
• ତୈଳ ବିପଣନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଖୁଚୁରା ଦୋକାନଗୁଡ଼ିକରେ କୌଣସି ଇନ୍ଧନ ଅଭାବ ଦେଖା ଦେଇନାହିଁ ଏବଂ ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଡିଜେଲର ଯୋଗାଣ ନିୟମିତ ଭାବରେ ଜାରି ରହିଛି।
• ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣର ଷ୍ଟକ୍ ଉପଲବ୍ଧ ଥିବାରୁ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଭୟଭୀତ ନ ହେବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି।
ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ
• ପ୍ରାଥମିକତା କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ଗ୍ୟାସ୍ ଯୋଗାଣ ଜାରି ରହିଛି । ଏଥିରେ ଘରୋଇ ପିଏନଜି ଏବଂ ସିଏନଜି ପରିବହନ ପାଇଁ ୧୦୦% ଯୋଗାଣ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଅନ୍ୟପଟେ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ଯୋଗାଣ ପ୍ରାୟ ୮୦% ରେ ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ରହିଛି ।
• ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜି ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ପିଏନଜି (ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍-ଆଧାରିତ ବାଷ୍ପ)କୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି। ହୋଟେଲ, ରେଷ୍ଟୁରାଣ୍ଟ, ହସ୍ପିଟାଲ ଏବଂ ଛାତ୍ରାବାସ ଭଳି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ଅନୁମୋଦିତ ସିଟି ଗ୍ୟାସ୍ ବଣ୍ଟନ (ସିଜିଡି) ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକରୁ ପିଏନଜି ସଂଯୋଗ ପାଇପାରିବେ।
• ଆଇଜିଏଲ, ଏମଜିଏଲ, ଗେଲ୍‌ ଗ୍ୟାସ୍ ଏବଂ ବିପିସିଏଲ ସମେତ ସିଜିଡି କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଘରୋଇ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ ପିଏନଜି ସଂଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି।
• ସରକାର ସିଜିଡି ସିଷ୍ଟମର ବ୍ୟବହାରକୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ଦକ୍ଷ ଉପାୟରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ସିଜିଡି ନେଟୱର୍କକୁ ବିସ୍ତାର କରୁଛନ୍ତି। ବ୍ୟବସାୟଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଯୋଗ ପାଇଁ ଅନୁମୋଦିତ ସିଜିଡି ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି।
• ସିଜିଡି ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ସିଡ୍‌ ଡ୍ରଇଂ ୟୁନିଟ୍ ଏବଂ ଶୀତଳ ଭଣ୍ଡାର ଭଳି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ସର୍ବାଧିକ ଗ୍ୟାସ୍ ଯୋଗାଣ ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି।
• ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ନିୟାମକ ବୋର୍ଡ (ପିଏନଜିଆରବି) ସିଜିଡି ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ଗ୍ୟାସ ଯୋଗାଣ ଆରମ୍ଭ ଓ ପ୍ରୟୋଗ ମଧ୍ୟରେ ସମୟସୀମା ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ଗ୍ରହଣକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ସମୟସୀମା ଜଣାଇବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛି।
• ସିଜିଡି ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ପିଏନଜି ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ଜନସଚେତନତା ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ପ୍ରିଣ୍ଟ, ରେଡିଓ, ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ମାଧ୍ୟମରେ ଅଭିଯାନ ଏବଂ ଶେୟାର ସହିତ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କୁ ନେଇ ଜନସମ୍ପର୍କ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
• ଭାରତ ସରକାର, ୧୬ ମାର୍ଚ୍ଚ, ୨୦୨୬ରେ ଏକ ଚିଠି ମାଧ୍ୟମରେ, ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ବିଚାରାଧୀନ ଆବେଦନ ପାଇଁ ଅନୁମତି ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ କୁହାଯାଇଛି। ଏହାସହିତ ୨୪ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ନୂତନ ଅନୁମତି ମଞ୍ଜୁର କରିବା, ରାସ୍ତା ମରାମତି ଏବଂ ପରମିଟ୍ ଫି ଛାଡ଼ କରିବା, କାର୍ଯ୍ୟ ସମୟ ଏବଂ ଋତୁକାଳୀନ ସର୍ତ୍ତକୁ ଛାଡ଼ କରିବା ଏବଂ ସମନ୍ୱୟ ତଥା ଦ୍ରୁତ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ନୋଡାଲ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି କରି ସିଜିଡି ସମ୍ପ୍ରସାରଣକୁ ସହଜ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି।
ଭାରତ ସରକାର, ୧୮ ମାର୍ଚ୍ଚ, ୨୦୨୬ ତାରିଖରେ ଏକ ଚିଠି ମାଧ୍ୟମରେ, ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ଏଲପିଜି ରୁ ପିଏନଜି କୁ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ସମର୍ଥନ କରୁଥିବା ସଂସ୍କାର ସହିତ ଜଡିତ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜି ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ୧୦ ପ୍ରତିଶତ ଆବଣ୍ଟନ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ନିମ୍ନ ବିନ୍ଦୁଗୁଡ଼ିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ:
• ସିଜିଡି ଆବେଦନର ଅନୁମୋଦନ ଏବଂ ଅଭିଯୋଗର ସମାଧାନ ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ଜିଲ୍ଲା କମିଟି ଗଠନ ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ୧ ପ୍ରତିଶତ ଆବଣ୍ଟନ।
• ଡିମ୍ଡ୍ ସିଜିଡି ଅନୁମତି ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଜାରି କରିବା ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ୨ ପ୍ରତିଶତ ଆବଣ୍ଟନ।
• ସିଜିଡି ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ‘‘ଡିଗ୍‌ ଏବଂ ରିଷ୍ଟୋର ଯୋଜନା’’ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ୩ ପ୍ରତିଶତ ଆବଣ୍ଟନ, ଏବଂ
• ବାର୍ଷିକ ଭଡ଼ା/ଲିଜ୍ ଶୁଳ୍କ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ୪ ପ୍ରତିଶତ ଆବଣ୍ଟନ।
• ସିଜିଡି ନେଟୱାର୍କର ବିସ୍ତାରକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ଏବଂ ଘରୋଇ, ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପିଏନଜି ସଂଯୋଗର ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ଏହି ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକୁ ଅନୁସରଣ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି।
• ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ଏଲପିଜି ଚାହିଦା ଉପରେ ଚାପ କମ କରିବା ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପିଏନଜି କୁ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ସହଜ କରିବା ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ଏଲପିଜି
• ବର୍ତ୍ତମାନର ଭୂରାଜନୈତିକ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି, ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣ ଉପରେ ନିରନ୍ତର ନଜର ରଖାଯାଇଛି।
• ବିତରଣ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ଅଭାବର କୌଣସି ଅଭିଯୋଗ ମିଳିନାହିଁ।
• ଅନଲାଇନ୍ ଏଲପିଜି ବୁକିଂ ୮୩ ପ୍ରତିଶତରୁ ୯୩ ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
• ଠକେଇ ରୋକିବା ପାଇଁ ବିତରଣ ପ୍ରମାଣୀକରଣ କୋଡ୍ କଭରେଜ୍ ୫୩ ପ୍ରତିଶତ (ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୬) ରୁ ପ୍ରାୟ ୮୧ ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
• ଘରୋଇ ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡର ଯୋଗାଣ ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ ଜାରି ରହିଛି।
• ବିହାର, ଛତିଶଗଡ଼, ଦିଲ୍ଲୀ, ଗୁଜରାଟ, ହରିୟାଣା, ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ, ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ, କର୍ଣ୍ଣାଟକ, କେରଳ, ମଣିପୁର, ରାଜସ୍ଥାନ, ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ଏବଂ ପ୍ରାୟ ୧୫ଟି ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଅଣ-ଘରୋଇ ଏଲପିଜି ପାଇଁ ଆବଣ୍ଟନ ଅର୍ଡର ଜାରି କରିଛନ୍ତି। ସାରା ଦେଶରେ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଉଛି।
କିରୋସିନ
• ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ଅତିରିକ୍ତ ୪୮ ହଜାର କିଲୋଲିଟର କିରୋସିନ ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ବଣ୍ଟନ ପଏଣ୍ଟ ଚିହ୍ନଟ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି।
• ବିହାର, ଛତିଶଗଡ଼, ଗୁଜରାଟ, କର୍ଣ୍ଣାଟକ, କେରଳ, ମଣିପୁର, ତାମିଲନାଡୁ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ରାଜ୍ୟ ସମେତ ପ୍ରାୟ ୧୨ଟି ରାଜ୍ୟ ଏସକେଓ ଆବଣ୍ଟନ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଜାରି କରିଛନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ କିଛି ରାଜ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକତା ବିଷୟରେ କହିନାହାଁନ୍ତି।
• ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ଯେକୌଣସି ପ୍ରକାରର ମହଜୁଦଖୋରୀ ଏବଂ କଳାବଜାରୀ ବିରୁଦ୍ଧରେ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ ଆଇନ ଓ ଏଲପିଜି ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଅନୁଯାୟୀ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକୀୟ ସାମଗ୍ରୀର ଯୋଗାଣ ଉପରେ ନଜର ରଖିଛନ୍ତି।
• ଅନିୟମିତତା ରୋକିବା ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ସମନ୍ୱିତ ଯାଞ୍ଚ ଏବଂ ଅଚାନକ ଯାଞ୍ଚ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି।
• ୩୦ଟି ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କକ୍ଷ ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ୨୨ଟି ଜିଲ୍ଲାସ୍ତରୀୟ ତଦାରଖ କମିଟି ଗଠନ କରିଛନ୍ତି। ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଭିତ୍ତିରେ ଏହା କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି।
• ରାଜସ୍ଥାନ, ତେଲଙ୍ଗାନା, ଗୋଆ, ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ, ଜମ୍ମୁ ଏବଂ କାଶ୍ମୀର, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ଓଡ଼ିଶା, ତାମିଲନାଡୁ ଇତ୍ୟାଦି ସମେତ ୨୨ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଜିଲ୍ଲାସ୍ତରୀୟ ତଦାରଖ କମିଟି ଗଠନ କରିଛନ୍ତି।
• ଯେଉଁ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କକ୍ଷ ଏବଂ ଜିଲ୍ଲା ତଦାରଖ କମିଟି ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିନାହାଁନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ତୁରନ୍ତ ଏହା କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି।
ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ
• ଏଲପିଜି ମହଜୁଦଖୋରୀ ଏବଂ କଳାବଜାରୀ ରୋକିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକରେ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଜାରି ରହିଛି।
• ନିକଟରେ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ଏବଂ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା ମିଳିତ ଅପରେସନରେ ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡର ଜବତ କରାଯାଇଛି।
• ସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ରର ତୈଳ ବିପଣନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ସୁଗମ ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ଅନିୟମିତତାକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ଖୁଚୁରା ଦୋକାନ ଏବଂ ଏଲପିଜି ବିତରକମାନଙ୍କରେ ୨,୩୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଅଚାନକ ଯାଞ୍ଚ କରିଛନ୍ତି।
ଅନ୍ୟ ସରକାରୀ ପଦକ୍ଷେପ
• ସରକାର ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣ ଏବଂ ପିଏନଜିର ବିସ୍ତାରକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଆସୁଛନ୍ତି, ବିଶେଷକରି ପରିବାର ଏବଂ ପ୍ରାଥମିକତା କ୍ଷେତ୍ର ଯେପରିକି ହସ୍ପିଟାଲ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ପାଇଁ।
• ଯୋଗାଣ ଏବଂ ଚାହିଦା-ପାର୍ଶ୍ୱ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକରେ ବିଶୋଧନ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି, ସହରାଞ୍ଚଳରେ ୨୫ ଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସଂଶୋଧିତ ବୁକିଂ ବ୍ୟବଧାନ ଏବଂ ପ୍ରାଥମିକତା ଆବଣ୍ଟନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆଦିକୁ ସାମିଲ କରାଯାଇଛି।
• ଏଲପିଜି ଚାହିଦା ଉପରେ ଚାପ କମ କରିବା ପାଇଁ କିରୋସିନ ଏବଂ କୋଇଲା ଭଳି ବିକଳ୍ପ ଇନ୍ଧନ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଇଛି।
• ସାର୍ବଜନୀନ କ୍ଷେତ୍ରର ତୈଳ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଡିଜିଟାଲ୍ ବୁକିଂକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଅନଲାଇନ୍ ବୁକିଂ ସିଷ୍ଟମକୁ ବୃଦ୍ଧି କରି ଆତଙ୍କ ବୁକିଂକୁ ନିରୁତ୍ସାହିତ କରୁଛନ୍ତି।
• ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସହଯୋଗରେ ଅନେକ ରାଜ୍ୟରେ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି।
ସାଧାରଣ ଜନତାଙ୍କ ପାଇଁ ପରାମର୍ଶ
• ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସରକାରୀ ସୂତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ବିଶ୍ୱାସ କରିବାକୁ ଏବଂ ଗୁଜବକୁ ଏଡାଇବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି।
• ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ଆତଙ୍କିତ ବୁକିଂ ଏଡାଇବା, ଡିଜିଟାଲ୍ ବୁକିଂ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ବ୍ୟବହାର କରିବା ଏବଂ ଏଲପିଜି ବିତରକମାନଙ୍କୁ ଅନାବଶ୍ୟକ ପରିଦର୍ଶନରୁ ଦୂରେଇ ରହିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି।
• ନାଗିକମାନଙ୍କୁ ପିଏନଜି ଏବଂ ବୈଦ୍ୟୁତିକ କିମ୍ବା ଇଣ୍ଡକ୍ସନ୍ କୁକଟପ୍ ଭଳି ବିକଳ୍ପ ଇନ୍ଧନ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଏବଂ ଶକ୍ତି ସଂରକ୍ଷଣ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି।
ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ
ଏହି ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀ ସମୟରେ, ପାରସ୍ୟ ଉପସାଗରରେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସାମୁଦ୍ରିକ ପରିସ୍ଥିତି ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଜାହାଜ ଏବଂ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଏବଂ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା:
• ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟ ନାବିକ ସୁରକ୍ଷିତ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଭାରତୀୟ ଜାହାଜ ସହିତ କୌଣସି ସାମୁଦ୍ରିକ ଦୁର୍ଘଟଣା ରିପୋର୍ଟ ହୋଇନାହିଁ।
• ବର୍ତ୍ତମାନ, ପଶ୍ଚିମ ପାରସ୍ୟ ଉପସାଗର ଅଞ୍ଚଳରେ ୬୧୧ ଭାରତୀୟ ନାବିକଙ୍କ ସହିତ ୨୨ ଭାରତୀୟ ଜାହାଜ ରହିଛନ୍ତି । ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟ ସେଠାରେ ଜାହାଜ ମାଲିକ, ଆରପିଏସଏଲ ଏଜେନ୍ସି ଏବଂ ଭାରତୀୟ ମିଶନ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରଖି ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ନିରନ୍ତର ନଜର ରଖିଛି।
• ଏଲପିଜି ବାହକ ଶିବାଲିକ୍ ଏବଂ ନନ୍ଦାଦେବୀ ବର୍ତ୍ତମାନ ତୈଳ ପରିଚାଳନା କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକର କାର୍ଯ୍ୟସୂଚୀ ଅନୁଯାୟୀ କାର୍ଗୋ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରୁଛନ୍ତି।
• ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟର ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କକ୍ଷ ୨୪ ଘଣ୍ଟା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଅଛି। ଏହା ସକ୍ରିୟ ହେବା ପରଠାରୁ ୩,୩୦୫ କଲ୍ ଏବଂ ୬,୩୨୪ ଇମେଲ୍ ପରିଚାଳନା କରିଛି। ଏଥିରେ ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟାରେ ୧୨୫ କଲ୍ ଏବଂ ୪୪୯ ଇମେଲ୍ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
• ଡିଜି ସିପିଂ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୪୭୨ ରୁ ଅଧିକ ଭାରତୀୟ ନାବିକଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷିତ ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନରେ ସହାୟତା କରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟାରେ ବିମାନବନ୍ଦର ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ସ୍ଥାନରୁ ୨୫ ଜଣ ସାମିଲ ଅଛନ୍ତି।
• ଭାରତର ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ର ସୁରୁଖୁରୁରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକରେ କୌଣସି ଭିଡ଼ ନାହିଁ ଯାହା ଗୁଜରାଟ ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଭଳି ରାଜ୍ୟ ସାମୁଦ୍ରିକ ବୋର୍ଡ ଦ୍ୱାରା ନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇଛି।
• ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ କାର୍ଗୋ ପରିଚାଳନା କାର୍ଯ୍ୟ ଉପରେ କଡ଼ା ନଜର ରଖୁଛନ୍ତି ଏବଂ ବିଶାଖାପାଟଣା ବନ୍ଦର କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ପ୍ରାୟ ୨,୨୬୦ ବର୍ଗ ମିଟର ଭଳି ଅତିରିକ୍ତ ସଂରକ୍ଷଣ ସ୍ଥାନ ସମେତ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଅତିରିକ୍ତ କ୍ଷମତା ରହିଛି।
• ଜେଏନପିଏରେ ପରିସ୍ଥିତି ସ୍ୱାଭାବିକ ରହିଛି ଏବଂ ଫସି ରହିଥିବା କଣ୍ଟେନରଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ପ୍ରାୟ ୧,୦୦୦ରୁ ପ୍ରାୟ ୭୭୦ କୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି।
• ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆର ବିକଶିତ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ, ବନ୍ଦର ପରିଚାଳନା, ନାବିକ ସୁରକ୍ଷା ଓ ସାମୁଦ୍ରିକ ବାଣିଜ୍ୟର ନିରନ୍ତରତା ଉପରେ ନିରନ୍ତର ନଜର ରଖିଛି।
ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା
ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଯୁଦ୍ଧ ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ଘଟଣାକ୍ରମ ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଇଛି। ଭାରତୀୟ ଦୂତାବାସ ମାଧ୍ୟମରେ ସହାୟତା ଏବଂ ଲୋକସମ୍ପର୍କ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଜାରି ରହିଛି :
• ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ ଓ ଉପସାଗରୀୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ଘଟୁଥିବା ବିକାଶ ଉପରେ ତୀକ୍ଷ୍ଣ ନଜର ରଖିଛି ଏବଂ ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା, ନିରାପତ୍ତା ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ ଏହାର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ରହିଛି।
• ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସଂଯୁକ୍ତ ଆରବ ଏମିରେଟ୍ସର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶେଖ ମହମ୍ମଦ ବିନ୍ ଜାଏଦ ଅଲ୍ ନାହ୍ୟାନଙ୍କ ସହ କଥା ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ତାଙ୍କୁ ଇଦ୍ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ।
• ଦୁଇ ନେତା ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆର ବର୍ତ୍ତମାନର ପରିସ୍ଥିତି ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୟୁଏଇ ଉପରେ ହୋଇଥିବା ଆକ୍ରମଣର କଡ଼ା ନିନ୍ଦା କରିବା ପାଇଁ ଭାରତର ଦାବିକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ, ଯାହା ଫଳରେ ଜୀବନହାନି ଏବଂ ନାଗରିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ହୋଇଥିଲା।
• ଦୁଇ ନେତା ହର୍ମୁଜ୍ ପ୍ରଣାଳୀ ଦେଇ ନିରାପଦ ଏବଂ ଅବାଧ ନୌଚାଳନା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଶାନ୍ତି, ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସ୍ଥିରତାର ଶୀଘ୍ର ପୁନଃପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରଖିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ।
• ସ୍ଥଳସୀମା ଦେଇ ଆଜରବୈଜାନକୁ ଆସିବାକୁ ଚାହୁଁଥିବା ଭାରତୀୟ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ତେହରାନରେ ଥିବା ଭାରତୀୟ ଦୂତାବାସ ନିରନ୍ତର ସହାୟତା କରୁଛି।
• ଆର୍ମେନିଆ ଓ ଆଜରବାଇଜାନ ଦେଇ ସୁଗମ ପରିବହନ ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଦୂତାବାସର ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ପାଳନ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି।
• ଭାରତୀୟ ନାଗରିକ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାରକୁ ସହାୟତା କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ବୈଦେଶିକ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କକ୍ଷ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଅଛି ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ଜାରି ରହିଛି।
• ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳରେ ଭାରତୀୟ ଦୂତାବାସ ଏବଂ କନସୁଲେଟ୍ ଗୁଡ଼ିକ ୨୪ ଘଣ୍ଟା ଧରି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ବିଭିନ୍ନ ନାଗରିକ ସଂଗଠନ ଏବଂ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗ ବଜାୟ ରଖାଯାଇଛି ଏବଂ ସଦ୍ୟତମ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଜାରି କରାଯାଇଛି । ହେଲ୍ପଲାଇନରେ ଆସୁଥିବା କଲ୍‌ ସଂଖ୍ୟା ଆଧାରରେ ଫସି ରହିଥିବା ନାଗରିକମାନେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଅନେକ ଜରୁରୀ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରାଯାଇଛି।
• ଦୂତାବାସଗୁଡ଼ିକ ସ୍ଥାନୀୟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ସହିତ ଘନିଷ୍ଠ ସମ୍ପର୍କ ରଖିଛନ୍ତି। ଏଥିସହିତ ନାବିକ, ଫସି ରହିଥିବା ଭାରତୀୟ ଓ ସ୍ୱଳ୍ପକାଳୀନ ପରିଦର୍ଶକଙ୍କୁ ଭିସା, କନସୁଲାର ସେବା ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି।
• ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଭାରତୀୟ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବିଶେଷ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ମିଶନଗୁଡ଼ିକ ସ୍କୁଲ ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ବୋର୍ଡ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ସ୍ଥାପନ କରୁଛନ୍ତି।
• ସିବିଏସଇ ଦଶମ ଶ୍ରେଣୀ ପରୀକ୍ଷା ବାତିଲ କରାଯାଇଥିଲା। ବର୍ତ୍ତମାନ ଦ୍ୱାଦଶ ଶ୍ରେଣୀ ବୋର୍ଡ ପରୀକ୍ଷା ମଧ୍ୟ ବାତିଲ କରାଯାଇଛି। ଆଇସିଏସଇ ଏବଂ କେରଳ ବୋର୍ଡ ପରୀକ୍ଷା ମଧ୍ୟ ବାତିଲ କରାଯାଇଛି।
• ସମ୍ପୃକ୍ତ ବୋର୍ଡଗୁଡ଼ିକ ସମୟକ୍ରମେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ମାର୍କ ନିର୍ଣ୍ଣୟ ପାଇଁ ଏକ ଫର୍ମୁଲା ଘୋଷଣା କରିବେ।
• ଇରାନରେ, ତେହରାନ, ଇସଫାହାନ ଓ ଶିରାଜରେ ଥିବା ଭାରତୀୟ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷିତ ସ୍ଥାନକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତରିତ କରାଯାଇଛି । ଦୂତାବାସ ଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତ ଆବଶ୍ୟକ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି।
• ୨୮ ଫେବୃଆରୀ, ୨୦୨୬ ଠାରୁ ପ୍ରାୟ ୨୬୦,୦୦୦ ଯାତ୍ରୀ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରୁ ଭାରତ ଫେରି ଆସିଛନ୍ତି।
• ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳରେ ଅତିରିକ୍ତ ସେବା ପ୍ରଚଳନ ସହିତ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଧୀରେ ଧୀରେ ଉନ୍ନତ ହେଉଛି।
• ୧୭ ମାର୍ଚ୍ଚ, ୨୦୨୬ରେ ୟୁଏଇରେ ପ୍ରାୟ ୭୦ଟି ବିମାନ ଚଳାଚଳ କରିଛି । ଆଜି ଭାରତର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନକୁ ପ୍ରାୟ ୭୫ଟି ବିମାନ ଚଳାଚଳ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ୫ ମାର୍ଚ୍ଚ, ୨୦୨୬ ଠାରୁ ପ୍ରତିଦିନ ୫୦ ରୁ ଅଧିକ ବିମାନ ପରିଚାଳିତ ହେଉଛି, ଯାହା ଉନ୍ନତ ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ସୂଚିତ କରୁଛି।
• ସାଉଦୀ ଆରବ ଏବଂ ଓମାନରୁ ଭାରତକୁ ଉଡ଼ାଣ ଜାରି ରହିଛି।
• କତରର ଆକାଶମାର୍ଗ ଆଂଶିକ ଭାବରେ ଖୋଲା ଅଛି। ଗତକାଲି ପାଞ୍ଚଟି ବିମାନ ଚଳାଚଳ କରିଛି ଏବଂ ଆଜିଠାରୁ ଭାରତର ନଅଟି ସ୍ଥାନକୁ ସେବା ପୁନଃ ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି।
• ୨୮ ଫେବୃଆରୀ, ୨୦୨୬ ଠାରୁ କୁଏତର ଆକାଶମାର୍ଗ ବନ୍ଦ ଅଛି। ସାଉଦୀ ଆରବର ଅଲ୍ କାଇସୁମା ବିମାନବନ୍ଦରରୁ ଜାଜିରା ଏୟାରୱେଜ୍ ଦ୍ୱାରା ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଣ-ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ଉଡ଼ାଣ ଆଶା କରାଯାଉଛି।
• କୁୱେତ, ବାହାରିନ ଏବଂ ଇରାକରେ ରହୁଥିବା ଭାରତୀୟ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଯେଉଁଠାରେ ଆକାଶ ସୀମା ପ୍ରତିବନ୍ଧିତ ସେଠାରେ ସାଉଦୀ ଆରବ ଦେଇ ପରିବହନ ଜାରି ରହିଛି।
ସରକାର ସତର୍କ ରହିଛନ୍ତି ଏବଂ ସମ୍ପୃକ୍ତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଏଜେନ୍ସି ଓ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ସରକାରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଘନିଷ୍ଠ ସମନ୍ୱୟ ବଜାୟ ରଖିଛନ୍ତି। ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉଥିବା ସରକାର କହିଛନ୍ତି ।