पेट्रोलियम तथा प्राकृतिक ग्यास मन्त्रालय
पश्चिम एशियामा वर्तमानका विकासक्रमहरूमा अन्तर-मन्त्रालय ब्रिफिङ
पीएनजी कनेक्शनलाई बढ़ावा दिनका लागि सीजीडी कम्पनीहरूले दिइरहेका छन् प्रोत्साहन
वर्तमान भूराजनीतिक परिस्थितिलाई ध्यानमा राख्दै एलपीजी आपूर्तिमा लगातार निगरानी राखिँदैछ
घरेलु एलपीजी उत्पादन 36 प्रतिशतको वृद्धि भयो
अनलाइन एलपीजी सिलिन्डर बुकिङ लगभग 84% बाट बढेर लगभग 90% पुग्यो
जमाखोरी र कालोबजारी रोक्नका लागि राज्य सरकारहरूले कार्यान्वयन उपाय गरिरहेको छ
एलपीजी वाहक ‘शिवालिक’ आज भारत आइपुग्नेछ; ‘नन्द देवी’ भोलि बिहान आउने अपेक्षा गरिएको छ
28 फरवरीदेखि अहिलेसम्म पश्चिम एशिया र खाड़ी क्षेत्रबाट लगभग 2,20,000 यात्रुहरू भारत फर्किसकेका छन्
तेहरानस्थित भारतीय दूतावास पूर्ण रूपमा सञ्चालनमा छ
16 MAR 2026 5:09PM by PIB Gangtok
दिल्ली: 16 मार्च 2026
पश्चिम एशियामा विकासक्रमहरूमा अन्तर-मन्त्रालय मिडिया ब्रीफिङहरू राष्ट्रिय मिडिया सेन्टरमा नियमित रूपमा आयोजन गरिँदैछ। आजको ब्रिफिङमा (16 मार्च 2026), पेट्रोलियम तथा प्राकृतिक ग्यास, बन्दरगाह, ढुवानी तथा जलमार्ग तथा विदेश मन्त्रालयले ऊर्जा आपूर्ति, समुद्री सञ्चालन, यस क्षेत्रमा रहेका भारतीय नागरिकहरूको कल्याण र सम्बन्धित सार्वजनिक सूचना प्रयासहरूको बारेमा अद्यावधिक जानकारी साझा गरे। यसअघिको ब्रिफिङ 11, 12, 13 र 14 मार्चमा आयोजित गरिएको थियो।
ऊर्जा आपूर्ति र इन्धन उपलब्धता
होर्मुज जलडमरूमध्य बन्द भएपछि उत्पन्न परिस्थितिको सन्दर्भमा, पेट्रोलियम तथा प्राकृतिक ग्यास मन्त्रालयले इन्धन आपूर्तिको स्थिति र पेट्रोलियम उत्पादन र एलपीजीको निरन्तर उपलब्धता सुनिश्चित गर्न गरिएका उपायहरूको बारेमा मिडियालाई जानकारी गराएको थियो। मन्त्रालयका अनुसार:
कच्चा तेल र रिफाइनरीहरू
• सबै रिफाइनरीहरूले उच्च क्षमतामा सञ्चालन गरिरहेका छन् र पर्याप्त कच्चा तेलको भण्डार कायम राखिरहेका छन्। भारत पेट्रोल र डिजेल उत्पादनमा आत्मनिर्भर बनिरहेको छ र घरेलु माग पूरा गर्नका लागि यी इन्धनको आयातको कुनै आवश्यक छैन।
खुद्रा आउटलेटहरू
• तेल मार्केटिङ कम्पनीहरूद्वारा खुद्रा आउटलेटहरूमा इन्धन सुक्खा हुने कुनै पनि घटना रिपोर्ट गरिएको छैन, अनि पेट्रोल र डिजेलको आपूर्ति नियमित रूपमा कायम रहन्छ।
• नागरिकहरूलाई के सल्लाह दिइन्छ भने उनीहरू अत्तालिएर खरिददारी गर्नुपर्दैन, किनकि पेट्रोल र डिजेलको पर्याप्त मात्रामा स्टक उपलब्ध छ।
प्राकृतिक ग्यास
• प्राथमिकता क्षेत्रहरूले पीएनजी र सीएनजीको 100 प्रतिशत आपूर्ति सहित सुरक्षित ग्यास आपूर्तिहरू प्राप्त गर्न जारी राखेका छन्, जबकि औद्योगिक र व्यावसायिक उपभोक्ताहरूलाई आपूर्ति लगभग 80 प्रतिशतमा नियमन गरिएको छ।
• ठूला शहरहरू र शहरी क्षेत्रहरूमा व्यावसायिक एलपीजी उपभोक्ताहरूलाई पीएनजीमा स्विच गर्न प्रोत्साहित गरिएको छ अनि होटल, रेस्टुरेन्ट, अस्पताल र होस्टल जस्ता प्रतिष्ठानहरूले अधिकृत शहर ग्यास वितरण (सीजीडी) संस्थाहरूको माध्यमद्वारा पीएनजी कनेक्शन प्राप्त गर्न सक्छन्।
• उपभोक्ताहरूले ईमेल, ग्राहक पोर्टल, पत्र वा सीजीडी कम्पनीहरूको कल सेन्टरहरूको माध्यमद्वारा पीएनजी कनेक्शनहरूको लागि आवेदन दिन सकिनेछ र पाइपलाइन नेटवर्कहरू पहिले नै अवस्थित भएका ठाउँमा कनेक्शनहरू द्रुत रूपमा प्रदान गर्न सकिन्छ।
• धेरै सीजीडी कम्पनीहरूले पीएनजी कनेक्शनहरूलाई प्रवर्द्धन गर्न प्रोत्साहनहरू प्रदान गरिरहेका छन्, जसमा इन्द्रप्रस्थ ग्यास लिमिटेड र गेल ग्यास लिमिटेडद्वारा घरेलु उपभोक्ताहरूको लागि 500 रुपियाँ बराबरको नि:शुल्क ग्यास, महानगर ग्यास लिमिटेडद्वारा घरेलु पीएनजी उपभोक्ताहरूको लागि 500 रुपियाँ दर्ता शुल्कमा छुट र व्यावसायिक उपभोक्ताहरूको लागि सुरक्षा निक्षेप, र बीपीसीएलद्वारा सबै व्यावसायिक कनेक्शनहरूको लागि सुरक्षा निक्षेपमा छुट समावेश छ।
• सरकारले सीजीडी नेटवर्क विस्तार गरिरहेको छ र पीएनजीआरबीले सीजीडी संस्थाहरूलाई स्रोतहरूको तैनाथीलाई तीव्र बनाउन, विद्यमान कनेक्शनहरूको उपयोगलाई प्रोत्साहित गर्न र आपूर्ति शुरु गर्न समयसीमा घटाउन सल्लाह दिएको छ।
एलपीजी
• वर्तमान भूराजनीतिक परिस्थितिलाई ध्यानमा राख्दै एलपीजी आपूर्तिको निगरानी जारी छ।
• एलपीजी वितरकहरूमा कुनै पनि ग्यास समाप्त भएको (ड्राई-आउट) रिपोर्ट गरिएको छैन।
• अनलाइन एलपीजी सिलिन्डर बुकिङ उद्योगभरि लगभग 84% बाट बढेर लगभग 90% पुगेको छ।
• वितरक स्तरमा सिलिन्डरहरूको डाइभर्सन रोक्नको लागि डेलिभरी प्रमाणीकरण कोड (डीएसी) कभरेज संकट अघिको 53% बाट बढेर लगभग 72% पुगेको छ।
• बिहार, दिल्ली, हरियाणा, राजस्थान, मणिपुर र महाराष्ट्र लगायत धेरै राज्य र केन्द्र शासित प्रदेशहरूले भारत सरकारको दिशानिर्देशहरू अनुरूप गैर-घरेलु एलपीजी बाँडफाँड गर्न आदेश जारी गरेका छन्।
राज्य सरकारहरूद्वारा आयोजित बैठकहरू
• पेट्रोल, डिजेल र एलपीजी लगायतका अत्यावश्यक वस्तुहरूको आपूर्तिको अनुगमनमा राज्य सरकार र केन्द्र शासित प्रदेशहरूले प्रमुख भूमिका खेलिरहेका छन्।
• धेरैजसो राज्य र केन्द्र शासित प्रदेशहरूले स्थितिको अनुगमन गर्न नियन्त्रण कक्षहरू स्थापना गरेका छन् र नागरिकहरूलाई जानकारी गराउन मिडिया ब्रिफिङहरू सञ्चालन गरिरहेका छन्।
प्रवर्तन कारबाही
• राज्य सरकारहरूले पेट्रोल, डिजेल र एलपीजीको भण्डारण र कालोबजारी रोक्न कार्यान्वयन उपायहरू अपनाइरहेका छन्।
• उत्तर प्रदेश, हरियाणा, आन्ध्र प्रदेश, मध्य प्रदेश, आसाम र मिजोरम लगायत धेरै राज्यहरूमा एलपीजीको भण्डारण र कालोबजारी जाँच गर्न छापा मारिरहेका छन्।
• सार्वजनिक तेल बजार कम्पनीहरूका अधिकारीहरूले सहज आपूर्ति सुनिश्चित गर्न र अनियमितताहरू रोक्न 1,100 भन्दा अधिक खुद्रा पसलहरू र एलपीजी वितरणस्थलहरूमा अचानक निरीक्षण गरेका छन्।
अन्य सरकारी उपायहरू
• सरकारको सर्वोच्च प्राथमिकता परिवार र प्राथमिकता क्षेत्रहरू जस्तै अस्पताल र शैक्षिक संस्थाहरूको लागि निर्बाध घरेलु एलपीजी आपूर्ति सुनिश्चित गर्नु रहेको छ।
• रिफाइनरीहरूबाट घरेलु एलपीजी उत्पादन लगभग 36 प्रतिशतले बढाइएको छ।
• 14 मार्च 2026 को एलपीजी नियन्त्रण आदेश संशोधन अन्तर्गत, पीएनजी कनेक्शन भएका उपभोक्ताहरूले आफ्नो घरेलु एलपीजी कनेक्शन त्याग्नु पर्नेछ र नयाँ एलपीजी कनेक्शनहरू प्राप्त गर्न सक्दैनन्।
• समान वितरण सुनिश्चित गर्न बुकिङ अन्तराललाई शहरी क्षेत्रहरूमा 25 दिन र ग्रामीण क्षेत्रहरूमा 45 दिनसम्म परिमार्जन गरिएको छ।
• राज्य र केन्द्र शासित प्रदेशहरूलाई 48,000 केएल मट्टीतेलको अतिरिक्त आवंटन प्रदान गरिएको छ, र एलपीजी मागमा दबाब कम गर्न मट्टीतेल र कोइला जस्ता वैकल्पिक इन्धनहरू उपलब्ध गराइएको छ।
• पीएसयू तेल मार्केटिङ कम्पनीहरूले डिजिटल एलपीजी रिफिल बुकिङलाई प्रवर्द्धन गरिरहेका छन् र आतंक बुकिङलाई निरुत्साहित गरिरहेका छन्, जबकि राज्य र केन्द्र शासित प्रदेश सरकारहरूलाई गलत कार्यहरू रोक्न समन्वयित निरीक्षण गर्न अनुरोध गरिएको छ।
सार्वजनिक सल्लाह
• सरकार परिवार र आवश्यक क्षेत्रहरूको लागि पर्याप्त एलपीजी उपलब्धता कायम राख्न प्रतिबद्ध रहेकोले नागरिकहरूलाई नआत्तिन सल्लाह दिइन्छ।
• पहिले कटौती गरिएको व्यावसायिक एलपीजी सिलिन्डरको बिक्री आंशिक रूपमा पुनर्स्थापित गरिएको छ र प्राथमिकता वितरणको लागि राज्य र केन्द्र शासित प्रदेश सरकारहरूलाई उपलब्ध गराइएको छ।
• एलपीजी सिलिन्डरहरू आईभीआरएस, एसएमएस, वाट्सऐप, तेल मार्केटिङ कम्पनीहरूको मोबाइल अनुप्रयोगहरू र लोकप्रिय ई-वाणिज्य प्लेटफर्महरू जस्ता डिजिटल प्लेटफर्महरू मार्फत बुक गर्न सकिन्छ।
• नागरिकहरूलाई आतंक बुकिङबाट बच्न, डिजिटल बुकिङ प्लेटफर्महरू प्रयोग गर्न र एलपीजी वितरकहरूमा अनावश्यक भ्रमणहरूबाट बच्न अनुरोध गरिएको छ।
• उपभोक्ताहरूलाई सम्भव भएसम्म पीएनजी र इन्डक्सन वा इलेक्ट्रिक कुकटपहरू जस्ता वैकल्पिक इन्धनहरू प्रयोग गर्न र ऊर्जा बचत गर्न प्रोत्साहित गरिन्छ।
• सरकार र पीएसयू तेल मार्केटिङ कम्पनीहरूले निर्बाध एलपीजी रिफिल डेलिभरीहरूको बारेमा जागरूकता फैलाउन जारी राखेका छन्, र मिडिया संस्थाहरूलाई गलत जानकारी र अनावश्यक आतंकबाट बच्न आधिकारिक स्रोतहरूमा भर पर्न अनुरोध गरिएको छ।
समुद्री सुरक्षा र ढुवानी सञ्चालन
बन्दरगाह, ढुवानी र जलमार्ग मन्त्रालयले फारसी खाड़ी क्षेत्रमा समुद्री अवस्था र भारतीय जहाजहरू र नाविकहरूको सुरक्षाको लागि चालिएका कदमहरूको बारेमा अद्यावधिक जानकारी प्रदान गरेको छ। मन्त्रालयका अनुसार:
• यस क्षेत्रमा रहेका सबै भारतीय नाविकहरू सुरक्षित छन् र विगत 24 घण्टामा भारतीय नाविकहरूसँग सम्बन्धित कुनै पनि ढुवानी घटनाको रिपोर्ट गरिएको छैन।
• हाल, 611 नाविकहरू सहित 22 भारतीय झण्डाधारित जहाजहरू फारसी खाड़ी क्षेत्रको पश्चिममा रहेका छन्। ढुवानी महानिर्देशनालयले जहाज मालिकहरू, आरपीएसएल एजेन्सीहरू र भारतीय मिशनहरूसँग समन्वय गरेर स्थितिको निगरानी गरिरहेको छ।
• 14 मार्चमा लगभग 92,712 मेट्रिक टन एलपीजी बोकेर होर्मुजको जलडमरूम पार गरेका दुई भारतीय झण्डाधारित एलपीजी वाहकहरूमध्ये, शिवालिक जहाज आज बिहान 5 बजेतिर मुन्द्रा बन्दरगाहमा अवतरण गर्ने तालिका छ जसमा प्राथमिकताका साथ डिस्चार्ज सुनिश्चित गर्न कागजातहरू पूरा भएका छन्, जबकि जहाज नन्द देवी भोलि बिहानै पुग्ने अपेक्षा गरिएको छ।
• भारतीय झण्डाधारित जहाज जग लाडकी, लगभग 80,800 मेट्रिक टन मुरबान कच्चा तेल बोकेर, 14 मार्च 2026 मा यूएईबाट प्रस्थान गरेको थियो र सुरक्षित रूपमा भारतको बाटोमा छ। जहाज र जहाजमा रहेका सबै भारतीय नाविकहरू सुरक्षित छन्।
• डीजी शिपिङ कन्ट्रोल रुम सक्रिय भएदेखि नाविकहरू, उनीहरूका परिवारहरू र समुद्री सरोकारवालाहरूबाट सहयोग खोज्ने 3,030 फोन कलहरू र लगभग 5,497 इमेलहरू ह्यान्डल गरिएका छन्, जसमा विगत 48 घण्टामा 310 भन्दा अधिक कलहरू र 597 इमेलहरू समावेश छन्।
• डीजी शिपिङले हालसम्म खाड़ी क्षेत्रबाट 286 भारतीय नाविकहरूको सुरक्षित स्वदेश फिर्ताको सुविधा प्रदान गरेको छ, जसमा विगत 48 घण्टामा 33 स्वदेश फिर्ता समावेश छन्।
• देशभरका प्रमुख बन्दरगाहहरूले जहाजको आवागमन र कार्गो सञ्चालनलाई नजिकबाट निगरानी गरिरहेका छन् र शिपिङ लाइनहरू र कार्गो सरोकारवालाहरूलाई सहयोग प्रदान गरिरहेका छन्, जसमा एंकोरेज, बर्थ भाडा र भण्डारण शुल्कमा छुटहरू समावेश छन्।
• बन्दरगाहहरूले कार्गो सञ्चालनलाई सहज बनाउन भन्सार र अन्य सरोकारवालाहरूसँग समन्वय गरिरहेका छन्।
• जेएनपीएले मध्य पूर्वको लागि जाने कन्टेनरहरूको लागि अस्थायी ट्रान्सशिपमेन्ट भण्डारण प्रदान गरेको छ र जेएनपीएबाट उत्पन्न हुने कन्टेनरहरूको लागि 15 दिनसम्मको लागि ग्राउन्ड भाडा र बस्ने समय शुल्कमा 100 प्रतिशत छुट र रिफर कन्टेनर प्लग-इन शुल्कमा लगभग 80 प्रतिशत छुट प्रदान गरेको छ।
• हाल कुनै पनि प्रमुख बन्दरगाहमा भीडभाड छैन र जेएनपीएमा निर्यात-बाउन्ड कन्टेनरहरू लगभग 5,600 बाट घटेर लगभग 3,900 पुगेका छन्।
• बन्दरगाहहरूले खाड़ीमा जाने लोड गरिएका जहाजहरूका लागि सुरक्षित लंगरेज पनि प्रदान गरिरहेका छन् जुन हाल ट्रान्जिट गर्न असमर्थ छन्।
• परिचालन समस्याहरूलाई सम्बोधन गर्न भन्सार, बन्दरगाह र अन्य सरोकारवालाहरूबाट सदस्यहरू सम्मिलित ढुवानी महानिर्देशनालय अन्तर्गत एक अन्तर-मन्त्रालय समूह गठन गरिएको छ।
• समुद्री व्यापार र बन्दरगाह सञ्चालनको निरन्तरता कायम राख्दै भारतीय नाविकहरूको सुरक्षा र कल्याण सुनिश्चित गर्न मन्त्रालयले विदेश मन्त्रालय, भारतीय नियोग, ढुवानी कम्पनीहरू र समुद्री सरोकारवालाहरूसँग समन्वय गर्न जारी राखेको छ।
यस क्षेत्रमा रहेका भारतीय नागरिकहरूको सुरक्षा
परराष्ट्र मन्त्रालयले यस क्षेत्रमा रहेका भारतीय नागरिकहरूको स्थितिको बारेमा अद्यावधिक जानकारी प्रदान गर्यो र भारतीय नियोगहरू भारतीय समुदायसँग नजिकको सम्पर्कमा रहेको जानकारी गरायो। यसमा भनिएको छ:
• भारत सरकारले इरानमा रहेका भारतीय नागरिकहरूको अवस्थालाई नजिकबाट निगरानी गरिरहेको छ, उनीहरूको सुरक्षा र कल्याण सर्वोच्च प्राथमिकतामा रहेको छ। इरानमा रहेका 550 भन्दा अधिक भारतीय नागरिकहरू तेहरानस्थित भारतीय दूतावासको सहजीकरणमा जमिन सीमा हुँदै आर्मेनिया प्रवेश गरेका छन् भने 90 भन्दा अधिक नागरिकहरू अजरबैजान पनि प्रवेश गरेका छन्।
• तेहरानस्थित भारतीय दूतावास पूर्ण रूपमा सञ्चालनमा छ।
• पछिल्ला केही दिनहरूमा, उनीहरूले तेहरान बाहिरका स्थानहरूबाट भारतीय विद्यार्थीहरूलाई इरान भित्र सुरक्षित स्थानहरूमा स्थानान्तरण गरेका छन्।
• सरकार भारतीय नाविकहरू र इरानमा माछा मार्ने समुदायका सदस्यहरूलाई रोजगारी दिने कम्पनीहरूसँग उनीहरूको सुरक्षा सुनिश्चित गर्न सम्पर्कमा छ, र सबै भारतीय नागरिकहरूलाई दूतावासको सल्लाह पालना गर्न सल्लाह दिइएको छ।
• पश्चिम एशिया र खाड़ी क्षेत्रमा विकसित अवस्थालाई विदेश मन्त्रालयले नजिकबाट निगरानी गरिरहेको छ। भारतीय समुदायको सुरक्षा, कल्याण र सुरक्षा सरकारको सर्वोच्च प्राथमिकतामा रहेको छ।
• भारतीय नागरिक र उनीहरूका परिवारका प्रश्नहरूलाई सम्बोधन गर्न एक विशेष एनईए नियन्त्रण कक्ष सञ्चालनमा छ, जबकि राज्य सरकारहरू र केन्द्र शासित प्रदेशहरूसँग समन्वय जारी छ।
• क्षेत्रभरि भारतीय नियोग र पोस्टहरूले 24÷7 हेल्पलाइनहरू सञ्चालन गर्न, भारतीय सामुदायिक संस्थाहरूसँग सम्पर्क कायम राख्न र अद्यावधिक सल्लाहहरू जारी गर्न जारी राखेका छन्।
• मिशनहरू स्थानीय अधिकारीहरूसँग नजिकको सम्पर्कमा छन् र भिसा समर्थन, रसद सहायता र ट्रान्जिट सुविधा सहित फसेका भारतीयहरू र छोटो अवधिका आगन्तुकहरूलाई सहयोग प्रदान गरिरहेका छन्। यस क्षेत्रमा भारतीय नाविकहरूलाई सहयोग गर्न बन्दरगाह, ढुवानी र जलमार्ग मन्त्रालयसँग पनि समन्वय भइरहेको छ।
• 28 फरवरी 2026 देखि, पश्चिम एशिया र खाड़ी क्षेत्रबाट लगभग 2,20,000 यात्रुहरू भारत फर्किएका छन्।
• यूएईमा, आज अस्थायी रूपमा निलम्बन पछि दुबई अन्तर्राष्ट्रिय विमानस्थलबाट उड़ान सञ्चालन बिस्तारै पुनः शुरु हुँदैछ।
• भारतीय र यूएई वाहकहरू द्वारा सीमित उड़ानहरू अबुधाबी, रस अल खैमाह र फुजैराहबाट पनि सञ्चालन भइरहेका छन्। उपलब्ध जानकारी अनुसार, आज भारतका विभिन्न गन्तव्यहरूका लागि 45 भन्दा अधिक उड़ानहरूको योजना छ।
• यात्रुहरूलाई अद्यावधिक तालिकाको लागि एयरलाइन्सहरूसँग जाँच गर्न सल्लाह दिइन्छ र सहयोगको लागि 24÷7 हेल्पलाइनहरूको माध्यमद्वारा अबुधाबीमा रहेको भारतीय दूतावास वा दुबईको वाणिज्य दूतावासमा सम्पर्क गर्न सकिन्छ।
• साउदी अरेबिया र ओमानका विभिन्न विमानस्थलहरूबाट भारतका गन्तव्यहरूका लागि उड़ानहरू सञ्चालन भइरहेका छन्।
• कतारको हवाई क्षेत्र आंशिक रूपमा खुला छ, कतार एयरवेजले आज र भोलि भारतका लागि 3 उड़ानहरू सञ्चालन गर्ने अपेक्षा गरिएको छ।
• कुवेतको हवाई क्षेत्र 28 फरवरी 2026 देखि बन्द छ। जजीरा एयरवेजद्वारा विशेष गैर-तालिकाबद्ध व्यावसायिक उड़ानहरू साउदी अरेबियाको अल कैसुमाह अन्तर्राष्ट्रिय विमानस्थलबाट भारतका लागि सञ्चालन हुने अपेक्षा गरिएको छ।
• बहराइन र इराकमा रहेका भारतीय नागरिकहरूका लागि, जहाँ हवाई क्षेत्र बन्द छ, साउदी अरेबिया हुँदै ट्रान्जिटको सुविधा जारी छ।
• 13 मार्च 2026 मा ओमानको सोहर शहरमा भएको आक्रमणमा दुई भारतीय नागरिकले ज्यान गुमाएपछि, मस्कटमा रहेको भारतीय दूतावास परिवार र सम्बन्धित ओमानी अधिकारीहरूसँग सम्पर्कमा छ। शवहरूको स्वदेश फिर्ता चाँडै हुने अपेक्षा गरिएको छ। दूतावासले घाइते भारतीय नागरिकहरूको अवस्थाको पनि अनुगमन गरिरहेको छ, जसमध्ये कोही पनि गम्भीर घाइते छैनन्।
• बासरामा रहेको मिशन टोलीले सुरक्षित रूपमा उद्धार गरिएका र हाल बसराको एक होटलमा बसिरहेका 15 जना सफेसी विष्णुका चालक दलका सदस्यहरूलाई सहयोग गर्न जारी राखेको छ। मिशनले भारतमा उनीहरूको चाँडो फिर्ता र मृतक भारतीय नागरिकको पार्थिव शरीर स्वदेश फिर्ताको लागि इराकी अधिकारीहरूसँग समन्वय गरिरहेको छ।
सरकारले पश्चिम एशियामा भएका घटनाक्रमहरूको निगरानी जारी राख्ने र सम्बन्धित मन्त्रालय र एजेन्सीहरू बीच समन्वय कायम राख्ने कुरा दोहोऱ्यायो। प्रमुख क्षेत्रहरूमा तयारी सुनिश्चित गर्न र राष्ट्रिय हितको रक्षा गर्न आवश्यक कदम चालिएको छ।

Ministry of Petroleum & Natural Gas
Inter-Ministerial Briefing on Recent Developments in West Asia
CGD companies offering incentives to promote PNG connections
LPG supply continues to be monitored in view of prevailing geopolitical situation
Domestic LPG production increases by 36 percent
Online LPG cylinder bookings increase from about 84% to around 90%
State Governments undertaking enforcement measures to prevent hoarding and black marketing
LPG Carrier Shivalik to Reach India Today; Nanda Devi Expected Tomorrow Morning
Around 2,20,000 passengers returned from the West Asia and Gulf region to India since February 28th
Embassy of India in Tehran remains fully operational
16 MAR 2026 5:09PM by PIB Delhi
Inter-Ministerial Media Briefings on developments in West Asia are being organised regularly at the National Media Centre. In today’s briefing (16 March 2026), the Ministries of Petroleum and Natural Gas, Ports, Shipping and Waterways, and External Affairs shared updates on energy supplies, maritime operations, the welfare of Indian nationals in the region and related public information efforts. Earlier briefings were held on 11th, 12th, 13th and 14th March.
Energy Supply and Fuel Availability
In the context of the situation arising from the closure of the Strait of Hormuz, the Ministry of Petroleum and Natural Gas briefed the media on the status of fuel supplies and the measures being taken to ensure continued availability of petroleum products and LPG. As per the Ministry:
Crude and Refineries
• All refineries are operating at high capacity and maintaining adequate crude oil inventories. India remains self-sufficient in petrol and diesel production and no imports of these fuels are required to meet domestic demand.
Retail Outlets
• No cases of fuel dry-outs have been reported at retail outlets by Oil Marketing Companies, and supplies of petrol and diesel continue to be maintained regularly.
• Citizens are advised not to resort to panic buying as adequate stocks of petrol and diesel are available.
Natural Gas
• Priority sectors continue to receive protected gas supplies, including 100 percent supply to PNG and CNG, while supplies to industrial and commercial consumers are being regulated at around 80 percent.
• Commercial LPG consumers in major cities and urban areas are encouraged to switch to PNG, and establishments such as hotels, restaurants, hospitals and hostels can obtain PNG connections through authorised City Gas Distribution (CGD) entities.
• Consumers can apply for PNG connections through email, customer portals, letters or call centres of CGD companies, and connections can be provided quickly where pipeline networks already exist.
• Several CGD companies are offering incentives to promote PNG connections, including free gas worth ₹500 for domestic consumers by Indraprastha Gas Ltd. and GAIL Gas Ltd., waiver off registration charges of ₹500 for domestic PNG consumers and security deposits for commercial consumers by Mahanagar Gas Ltd., and waiver of security deposits for all commercial connections by BPCL.
• The Government is expanding the CGD network and PNGRB has advised CGD entities to accelerate deployment of resources, encourage utilisation of existing connections and reduce timelines for supply commencement.
LPG
• LPG supply continues to be monitored in view of the prevailing geopolitical situation.
• No dry-outs have been reported at LPG distributorships.
• Online LPG cylinder bookings have increased from about 84% to around 90% across the industry.
• Delivery Authentication Code (DAC) coverage has been expanded from 53% before the crisis to about 72% to prevent diversion of cylinders at the distributor level.
• Several States and UTs including Bihar, Delhi, Haryana, Rajasthan, Manipur and Maharashtra have issued orders to allocate Non-domestic LPG in line with Government of India guidelines.
Meetings conducted by State Governments
• State Governments and UTs continue to play a key role in monitoring supply of essential commodities including Petrol, Diesel and LPG.
• Most States and UTs have established control rooms to monitor the situation and are conducting media briefings to keep citizens informed.
Enforcement action
• State Governments are undertaking enforcement measures to prevent hoarding and black marketing of petrol, diesel and LPG.
• Raids are being conducted in several States including Uttar Pradesh, Haryana, Andhra Pradesh, Madhya Pradesh, Assam and Mizoram, to check the hoardings and black marketing of LPG.
• Officials of PSU Oil Marketing Companies have conducted surprise inspections at more than 1,100 retail outlets and LPG distributorships to ensure smooth supply and prevent irregularities.
Other Government Measures
• The Government’s highest priority remains ensuring uninterrupted domestic LPG supplies, particularly for households and priority sectors such as hospitals and educational institutions.
• Domestic LPG production from refineries has been increased by about 36 percent.
• Under the LPG Control Order amendment dated 14 March 2026, consumers with PNG connections are required to surrender their domestic LPG connections and cannot obtain new LPG connections.
• Booking intervals have been revised to 25 days in urban areas and up to 45 days in rural areas to ensure equitable distribution.
• An additional allocation of 48,000 KL of kerosene has been provided to States and UTs, and alternate fuels such as kerosene and coal have been made available to reduce pressure on LPG demand.
• PSU Oil Marketing Companies are promoting digital LPG refill bookings and discouraging panic bookings, while the State and UT Governments have been requested to conduct coordinated inspections to curb malpractices.
Public Advisory
• Citizens are advised not to panic as the Government remains committed to maintaining adequate LPG availability for households and essential sectors.
• Sale of commercial LPG cylinders, which had been curtailed earlier, has been partially restored and made available to State and UT Governments for priority distribution.
• LPG cylinders can be booked through digital platforms such as IVRS, SMS, WhatsApp, mobile applications of Oil Marketing Companies and popular e-commerce platforms.
• Citizens are requested to avoid panic bookings, use digital booking platforms and avoid unnecessary visits to LPG distributors.
• Consumers are encouraged to use alternate fuels such as PNG and induction or electric cooktops wherever possible and to conserve energy.
• The Government and PSU Oil Marketing Companies continue to spread awareness about uninterrupted LPG refill deliveries, and media organizations are requested to rely on official sources to avoid misinformation and unnecessary panic.
Maritime Safety and Shipping Operations
The Ministry of Ports, Shipping and Waterways provided an update on the maritime situation in the Persian Gulf region and the steps being taken to safeguard Indian vessels and seafarers. As per the Ministry:
• All Indian seafarers in the region are safe and no shipping incident involving Indian seafarers has been reported in the past 24 hours.
• At present, 22 Indian-flagged vessels with 611 seafarers remain in the west of the Persian Gulf region. The Directorate General of Shipping continues to monitor the situation in coordination with ship owners, RPSL agencies and Indian Missions.
• Of the two Indian-flag LPG carriers that crossed the Strait of Hormuz on 14 March carrying about 92,712 MT of LPG, vessel Shivalik is scheduled to berth at Mundra Port around 1700 hrs today with documentation completed to ensure priority discharge, while vessel Nanda Devi is expected to reach early tomorrow morning.
• The Indian-flag vessel Jag Laadki, carrying about 80,800 MT of Murban crude oil, sailed from the UAE on 14 March 2026 and is safely enroute to India. The vessel and all Indian seafarers onboard are safe.
• Since activation of the DG Shipping Control Room, 3,030 phone calls and about 5,497 emails have been handled from seafarers, their families and maritime stakeholders seeking assistance, including over 310 calls and 597 emails in the past 48 hours.
• DG Shipping has facilitated the safe repatriation of 286 Indian seafarers from the Gulf region so far, including 33 repatriations in the past 48 hours.
• Major ports across the country are closely monitoring vessel movements and cargo operations and providing support to shipping lines and cargo stakeholders, including concessions in anchorage, berth hire and storage charges.
• Ports are coordinating with Customs and other stakeholders to facilitate cargo operations.
• JNPA has provided temporary transshipment storage for containers bound for the Middle East and granted 100 percent rebate on ground rent and dwell time charges and around 80 percent rebate on reefer container plug-in charges for up to 15 days for containers originating at JNPA.
• There is currently no congestion at any major port, and export-bound containers at JNPA have reduced from about 5,600 to around 3,900.
• Ports are also providing safe anchorage for loaded vessels bound for the Gulf that are currently unable to transit.
• An inter-ministerial group has been formed under the Directorate General of Shipping with members from Customs, ports and other stakeholders to address operational issues.
• The Ministry continues to coordinate with the Ministry of External Affairs, Indian Missions, shipping companies and maritime stakeholders to ensure the safety and welfare of Indian seafarers while maintaining continuity of maritime trade and port operations.
Safety of Indian Nationals in the Region
The Ministry of External Affairs provided an update on the status of Indian nationals in the region and informed that Indian Missions remain in close contact with the Indian community. It said:
• The Government of India continues to closely monitor the situation concerning Indian nationals in Iran, with their safety and well-being remaining the highest priority. Over 550 Indian nationals in Iran have crossed into Armenia through the land border with facilitation from the Embassy of India in Tehran, while over 90 nationals have also crossed into Azerbaijan.
• The Embassy of India in Tehran remains fully operational.
• Over the last few days, they have relocated Indian students from locations outside Tehran to safer places within Iran.
• The Government remains in contact with companies employing Indian seafarers and members of the fishing community in Iran to ensure their safety, and all Indian nationals have been advised to follow Embassy advisories.
• The Ministry of External Affairs continues to closely monitor the evolving situation in West Asia and the Gulf region. The safety, well-being and security of the Indian community remain the Government’s highest priority.
• A special MEA control room remains operational to address queries from Indian nationals and their families, while coordination continues with State Governments and Union Territories.
• Indian Missions and Posts across the region continue to operate 24×7 helplines, maintain contact with Indian community organisations and issue updated advisories.
• Missions remain in close touch with local authorities and are extending assistance to stranded Indians and short-term visitors, including visa support, logistical assistance and transit facilitation. Coordination is also underway with the Ministry of Ports, Shipping and Waterways to assist Indian seafarers in the region.
• Since 28 February 2026, around 2,20,000 passengers have returned from the West Asia and Gulf region to India.
• In the UAE, flight operations from Dubai International Airport are gradually resuming after temporary suspension earlier today.
• Limited flights by Indian and UAE carriers are also operating from Abu Dhabi, Ras Al Khaimah and Fujairah. As per available information, more than 45 flights are planned for various destinations in India today.
• Passengers are advised to check with airlines for updated schedules and may contact the Indian Embassy in Abu Dhabi or the Consulate in Dubai through 24×7 helplines for assistance.
• Flights are operating from various airports in Saudi Arabia and Oman to destinations in India.
• Qatar airspace remains partially open, with Qatar Airways expected to operate 3 flights to India, today and tomorrow.
• Kuwait airspace has remained closed since 28 February 2026. Special non-scheduled commercial flights by Jazeera Airways are expected to operate to India from Al Qaisumah International Airport in Saudi Arabia.
• For Indian nationals in Bahrain and Iraq, where airspace remains closed, transit through Saudi Arabia continues to be facilitated.
• Following the attack in Sohar city in Oman on 13 March 2026 in which two Indian nationals lost their lives, the Embassy of India in Muscat remains in contact with the families and concerned Omani authorities. Repatriation of the mortal remains is expected shortly. The Embassy is also monitoring the condition of the injured Indian nationals, none of whom are critically injured.
• The Mission team in Basra continues to assist the 15 Indian crew members of Safesea Vishnu who were safely evacuated and are currently staying in a hotel in Basra. The Mission is coordinating with Iraqi authorities for their early return to India and for the repatriation of the mortal remains of the deceased Indian national.
The Government reiterated that it continues to monitor developments in West Asia and maintain coordination among the concerned Ministries and agencies. Necessary steps are being taken to ensure preparedness across key sectors and safeguard national interests.