ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆରେ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ଘଟଣାକ୍ରମ ଉପରେ ଆନ୍ତଃମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀ
16 MAR 2026 5:09PM by PIB Bhubaneswar
• ପିଏନଜି ସଂଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ସିଜିଡି କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଦେଉଛନ୍ତି ପ୍ରୋତ୍ସାହନ
• ସାମ୍ପ୍ରତିକ ଭୂରାଜନୈତିକ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣ ଉପରେ ନଜର ରଖାଯାଇଛି
• ଘରୋଇ ଏଲପିଜି ଉତ୍ପାଦନ ୩୬ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି
• ଅନଲାଇନ୍ ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡର ବୁକିଂ ପ୍ରାୟ ୮୪% ରୁ ପ୍ରାୟ ୯୦% ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି
• ବେଆଇନ ମହଜୁଦକାରୀ ଏବଂ କଳାବଜାର ରୋକିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନେ ନେଉଛନ୍ତି କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ
• ଏଲପିଜିବାହୀ ଜାହାଜ ଶିବାଲିକ୍ ଆଜି ଭାରତରେ ପହଞ୍ଚିଛି ; ଆସନ୍ତାକାଲି ସକାଳେ ନନ୍ଦା ଦେବୀଙ୍କ ପହଞ୍ଚିବାର ଆଶା କରାଯାଉଛି
• ଫେବୃଆରୀ ୨୮ ପରଠାରୁ ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ ଏବଂ ଉପସାଗରୀୟ ଅଞ୍ଚଳରୁ ପ୍ରାୟ ୨,୨୦,୦୦୦ ଯାତ୍ରୀ ଭାରତ ଫେରିଛନ୍ତି
• ତେହେରାନରେ ଭାରତୀୟ ଦୂତାବାସ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ରହିଛି
ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆର ଘଟଣାକ୍ରମ ଉପରେ ଆଜି ମଧ୍ୟ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଆନ୍ତଃମନ୍ତ୍ରାଳୟ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି। ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ, ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଓ ଜଳପଥ ଏବଂ ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଣ, ସାମୁଦ୍ରିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ, ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରୟାସ ସମ୍ପର୍କରେ ସଦସ୍ୟତମ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଥିଲା।
ଇନ୍ଧନ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ଉପଲବ୍ଧତା
ହର୍ମୁଜ୍ ପ୍ରଣାଳୀ ବନ୍ଦ ହେବା ଫଳରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ପରିସ୍ଥିତି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଇନ୍ଧନ ଯୋଗାଣର ସ୍ଥିତି ଏବଂ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ଉତ୍ପାଦ ଓ ଏଲପିଜିର ନିରନ୍ତର ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ନିଆଯାଉଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ। ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସୂଚନା ଅନୁଯାୟୀ:
ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ଏବଂ ବିଶୋଧନାଗାର
• ସବୁ ବିଶୋଧନାଗାର ଉଚ୍ଚ କ୍ଷମତାରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ମହଜୁଦ ରଖିଛନ୍ତି। ଦେଶ ପେଟ୍ରୋଲ ଓ ଡିଜେଲ ଉତ୍ପାଦନରେ ସ୍ୱାବଲମ୍ବୀ ରହିଛି ଏବଂ ଘରୋଇ ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ଇନ୍ଧନ ଆମଦାନୀର କୌଣସି ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ।
ଖୁଚୁରା କେନ୍ଦ୍ର
• ତୈଳ ବିପଣନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ଖୁଚୁରା ଦୋକାନଗୁଡ଼ିକରେ ଇନ୍ଧନ ଅଭାବ ସମ୍ପର୍କରେ କୌଣସି ସୂଚନା ମିଳିନାହିଁ ନାହିଁ ଏବଂ ପେଟ୍ରୋଲ ଓ ଡିଜେଲ ଯୋଗାଣ ନିୟମିତ ଭାବରେ ଜାରି ରହିଛି।
• ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣରେ ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଡିଜେଲ ଷ୍ଟକ୍ ଉପଲବ୍ଧ ଥିବାରୁ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଭୟଭୀତ ହୋଇ ନ କିଣିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଉଛି।
ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ
• ପ୍ରାଥମିକତା କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ନିରନ୍ତର ସୁରକ୍ଷିତ ଗ୍ୟାସ୍ ପାଉଛନ୍ତି । ଏଥିରେ ପିଏନଜି ଏବଂ ସିଏନଜିର ୧୦୦ ପ୍ରତିଶତ ଯୋଗାଣ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ଯୋଗାଣ ପ୍ରାୟ ୮୦ ପ୍ରତିଶତ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରାଯାଉଛି।
• ପ୍ରମୁଖ ନଗର ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳରେ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜି ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ପିଏନଜି ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି। ହୋଟେଲ, ରେସ୍ତୋରାଁ, ହସ୍ପିଟାଲ ଏବଂ ଛାତ୍ରାବାସ ଭଳି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ଅଧିକୃତ ସିଟି ଗ୍ୟାସ୍ ବଣ୍ଟନ (ସିଜିଡି) ସଂସ୍ଥା ମାଧ୍ୟମରେ ପିଏନଜି ସଂଯୋଗ ପାଇପାରିବେ।
• ଗ୍ରାହକମାନେ ସିଜିଡି କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକର ଇମେଲ୍, ଗ୍ରାହକ ପୋର୍ଟାଲ୍, ଚିଠି କିମ୍ବା କଲ୍ ସେଣ୍ଟର ମାଧ୍ୟମରେ ପିଏନଜି ସଂଯୋଗ ପାଇଁ ଆବେଦନ କରିପାରିବେ, ଏବଂ ଯେଉଁଠାରେ ପାଇପଲାଇନ୍ ନେଟୱାର୍କ ପୂର୍ବରୁ ରହିଛି ସେଠାରେ ସଂଯୋଗ ଶୀଘ୍ର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇପାରିବ।
• ଇନ୍ଦ୍ରପ୍ରସ୍ଥ ଗ୍ୟାସ୍ ଲିମିଟେଡ୍ ଏବଂ ଗେଲ୍ ଗ୍ୟାସ୍ ଲିମିଟେଡ୍ ଦ୍ୱାରା ଘରୋଇ ଗ୍ରାହକଙ୍କ ପାଇଁ ୫୦୦ ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ମାଗଣା ଗ୍ୟାସ୍, ମହାନଗର ଗ୍ୟାସ୍ ଲିମିଟେଡ୍ ଦ୍ୱାରା ଘରୋଇ ପିଏନଜି ଗ୍ରାହକଙ୍କ ପାଇଁ ୫୦୦ ଟଙ୍କାର ପଞ୍ଜିକରଣ ଶୁଳ୍କ ଛାଡ଼ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଗ୍ରାହକଙ୍କ ପାଇଁ ସୁରକ୍ଷା ଜମା ଛାଡ଼ ସମେତ ଅନେକ ସିଜିଡି କମ୍ପାନୀ ପିଏନଜି ସଂଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛନ୍ତି।
• ସରକାର ସିଜିଡି ନେଟୱାର୍କକୁ ବିସ୍ତାର କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ସିଜିଡି ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ସମ୍ବଳଗୁଡ଼ିକର ନିୟୋଜନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା, ବର୍ତ୍ତମାନର ସଂଯୋଗର ବ୍ୟବହାରକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ଏବଂ ଯୋଗାଣ ଆରମ୍ଭ ପାଇଁ ସମୟସୀମା ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ନିୟାମକ ବୋର୍ଡ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛି।
ଏଲପିଜି
• ପ୍ରଚଳିତ ଭୂରାଜନୈତିକ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣ ଉପରେ ନଜର ରଖାଯାଇଛି।
• ଏଲପିଜି ବିତରକମାନଙ୍କରେ କୌଣସି ଅଭାବ ସମ୍ପର୍କରେ ଖବର ମିଳିନାହିଁ।
• ସମଗ୍ର ଶିଳ୍ପରେ ଅନଲାଇନ୍ ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡର ବୁକିଂ ପ୍ରାୟ ୮୪% ରୁ ପ୍ରାୟ ୯୦% କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
• ବିତରକ ସ୍ତରରେ ସିଲିଣ୍ଡରର ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ବିତରଣ ପ୍ରମାଣୀକରଣ କୋଡ୍ (ଡିଏସି) କଭରେଜ୍ ସଙ୍କଟ ପୂର୍ବରୁ ୫୩% ରୁ ପ୍ରାୟ ୭୨% କୁ ବିସ୍ତାର କରାଯାଇଛି।
• ବିହାର, ଦିଲ୍ଲୀ, ହରିୟାଣା, ରାଜସ୍ଥାନ, ମଣିପୁର ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ସମେତ ଅନେକ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଅନୁଯାୟୀ ଅଣ-ଘରୋଇ ଏଲପିଜି ଆବଣ୍ଟନ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଜାରି କରିଛନ୍ତି।
ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ବୈଠକ
• ପେଟ୍ରୋଲ, ଡିଜେଲ ଓ ଏଲପିଜି ସମେତ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀର ଯୋଗାଣ ଉପରେ ନଜର ରଖିବାରେ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି।
• ଅଧିକାଂଶ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ନଜର ରଖିବା ପାଇଁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କକ୍ଷ ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଅବଗତ ରଖିବା ପାଇଁ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀ କରୁଛନ୍ତି।
ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ
• ପେଟ୍ରୋଲ, ଡିଜେଲ ଏବଂ ଏଲପିଜିର ଗଚ୍ଛିତ ରଖିବା ଏବଂ କଳାବଜାର ରୋକିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ନେଉଛନ୍ତି।
• ଏଲପିଜିର ହୋର୍ଡିଂ ଏବଂ କଳାବଜାରୀ ଯାଞ୍ଚ କରିବା ପାଇଁ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ, ହରିୟାଣା, ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ଆସାମ ଏବଂ ମିଜୋରାମ ସମେତ ଅନେକ ରାଜ୍ୟରେ ଚଢାଉ କରାଯାଉଛି।
• ସୁଗମ ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ଅନିୟମିତତା ରୋକିବା ପାଇଁ ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ୍ତ ତୈଳ ବିପଣନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକର ଅଧିକାରୀମାନେ ୧୧ଶହରୁ ଅଧିକ ଖୁଚୁରା କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ଏଲପିଜି ବିତରକମାନଙ୍କରେ ଅଚାନକ ଯାଞ୍ଚ କରିଛନ୍ତି।
ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସରକାରୀ ପଦକ୍ଷେପ
• ଘରୋଇ ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ସରକାରଙ୍କ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା, ବିଶେଷକରି ପରିବାର ଏବଂ ହସ୍ପିଟାଲ ଓ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ଭଳି ପ୍ରାଥମିକତା କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ।
• ବିଶୋଧନାଗାରରୁ ଘରୋଇ ଏଲପିଜି ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ରାୟ ୩୬ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
• ୧୪ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୬ରେ ହୋଇଥିବା ଏଲପିଜି ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଆଦେଶ ସଂଶୋଧନ ଅନୁଯାୟୀ, ପିଏନଜି ସଂଯୋଗ ଥିବା ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଘରୋଇ ଏଲପିଜି ସଂଯୋଗ ତ୍ୟାଗ କରିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ନୂତନ ଏଲପିଜି ସଂଯୋଗ ପାଇପାରିବେ ନାହିଁ।
• ସମାନ ବଣ୍ଟନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସହରାଞ୍ଚଳରେ ବୁକିଂ ବ୍ୟବଧାନକୁ ୨୫ ଦିନ ଏବଂ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ସର୍ବାଧିକ ୪୫ ଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସଂଶୋଧିତ କରାଯାଇଛି।
• ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ୪୮ ହଜାର କିଲୋଲିଟର କିରାସିନର ଅତିରିକ୍ତ ଆବଣ୍ଟନ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି ଏବଂ ଏଲପିଜି ଚାହିଦା ଉପରେ ଚାପ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ କିରୋସିନ ଏବଂ କୋଇଲା ଭଳି ବିକଳ୍ପ ଇନ୍ଧନ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଇଛି।
• ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ୍ତ ତୈଳ ବିପଣନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଡିଜିଟାଲ୍ ଏଲପିଜି ରିଫିଲ୍ ବୁକିଂକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଆତଙ୍କ ବୁକିଂକୁ ନିରୁତ୍ସାହିତ କରୁଛନ୍ତି। ଅନ୍ୟପଟେ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ସରକାରଙ୍କୁ ଭୁଲ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ସମନ୍ୱିତ ଯାଞ୍ଚ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି।
ସାର୍ବଜନୀନ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା
• ପରିବାର ଏବଂ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଏଲପିଜି ଉପଲବ୍ଧତା ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ସରକାର ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ରହିଛନ୍ତି । ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଭୟଭୀତ ନ ହେବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି।
• ପୂର୍ବରୁ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଥିବା ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡର ବିକ୍ରୟକୁ ଆଂଶିକ ଭାବରେ ସ୍ୱାଭାବିକ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ପ୍ରାଥମିକତା ବଣ୍ଟନ ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ସରକାରଙ୍କୁ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଇଛି।
• ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡରଗୁଡ଼ିକୁ ଆଇଭିଆରଏସ, ଏସଏମଏସ, ହ୍ୱାଟ୍ସଆପ୍‌, ତୈଳ ବିପଣନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକର ମୋବାଇଲ୍ ଆପ୍‌ ଏବଂ ଲୋକପ୍ରିୟ ଇ-କମର୍ସ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଭଳି ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମାଧ୍ୟମରେ ବୁକ୍ କରାଯାଇପାରିବ।
• ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଆତଙ୍କ ବୁକିଂ ଏଡାଇବାକୁ, ଡିଜିଟାଲ୍ ବୁକିଂ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଏବଂ ଏଲପିଜି ବିତରକମାନଙ୍କୁ ଅନାବଶ୍ୟକ ପରିଦର୍ଶନ ଏଡାଇବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି।
• ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ସମ୍ଭବ ହେଲେ ପିଏନଜି ଏବଂ ଇଣ୍ଡକ୍ସନ୍ କିମ୍ବା ବୈଦ୍ୟୁତିକ କୁକଟପ୍ ଭଳି ବିକଳ୍ପ ଇନ୍ଧନ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଏବଂ ଶକ୍ତି ସଂରକ୍ଷଣ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି।
• ସରକାର ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ୍ତ ତୈଳ ମାର୍କେଟିଂ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ନିରନ୍ତର ଏଲପିଜି ରିଫିଲ୍ ବିତରଣ ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ପ୍ରସାର କରିବା ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି। ଗଣମାଧ୍ୟମ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ଭୁଲ ସୂଚନା ଏବଂ ଅନାବଶ୍ୟକ ଆତଙ୍କ ଏଡାଇବା ପାଇଁ ସରକାରୀ ଉତ୍ସ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି।
ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ
ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପାରସ୍ୟ ଉପସାଗର ଅଞ୍ଚଳରେ ସାମୁଦ୍ରିକ ପରିସ୍ଥିତି ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଜାହାଜ ଓ ନାବିକମାନଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ଏକ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସୂଚନା ଅନୁଯାୟୀ:
• ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟ ନାବିକ ସୁରକ୍ଷିତ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଭାରତୀୟ ନାବିକମାନଙ୍କୁ ନେଇ କୌଣସି ଜାହାଜ ଦୁର୍ଘଟଣାର ରିପୋର୍ଟ କରାଯାଇ ନାହିଁ।
• ବର୍ତ୍ତମାନ, ୬୧୧ ନାବିକଙ୍କ ସହିତ ୨୨ଟି ଭାରତୀୟ ଜାହାଜ ପାରସ୍ୟ ଉପସାଗର ଅଞ୍ଚଳର ପଶ୍ଚିମରେ ରହିଛି। ଜାହାଜ ମାଲିକ, ଆରପିଏସଏଲ ଏଜେନ୍ସି ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଦୂତାବାସ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରଖି ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟ ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ନଜର ରଖିଛି।
• ୧୪ ମାର୍ଚ୍ଚରେ ପ୍ରାୟ ୯୨,୭୧୨ ନିୟୁତ ଟନ୍‌ ଏଲପିଜି ନେଇ ହରମୁଜ୍ ପ୍ରଣାଳୀ ପାର କରିଥିବା ଦୁଇଟି ଭାରତୀୟ ଏଲପିଜି ଜାହାଜଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଶିବାଲିକ୍ ଜାହାଜ ଆଜି ପ୍ରାୟ ୫ଟା ସମୟରେ ମୁନ୍ଦ୍ରା ବନ୍ଦରରେ ପହଞ୍ଚିଛି । ପ୍ରାଥମିକତା ପ୍ରଦାନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ କାଗଜପତ୍ର କାମ ସମାପ୍ତ ହୋଇଛି, ଅନ୍ୟପଟେ ନନ୍ଦା ଦେବୀ ଜାହାଜ ଆସନ୍ତାକାଲି ସକାଳେ ପହଞ୍ଚିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
• ଭାରତୀୟ ଜାହାଜ ଜଗ ଲାଡକି ପ୍ରାୟ ୮୦ ହଜାର ୮୦୦ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ମୁର୍ବାନ ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ବହନ କରି ୧୪ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୬ରେ ୟୁଏଇ ରୁ ଯାତ୍ରା କରିଥିଲା ​​ଏବଂ ସୁରକ୍ଷିତ ଭାବରେ ଭାରତ ଅଭିମୁଖେ ଯାତ୍ରା କରୁଛି। ଜାହାଜ ଏବଂ ଜାହାଜରେ ଥିବା ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟ ନାବିକ ସୁରକ୍ଷିତ ଅଛନ୍ତି।
• ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କକ୍ଷ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବା ପରଠାରୁ, ନାବିକ, ସେମାନଙ୍କ ପରିବାର ଏବଂ ସହାୟତା ଲୋଡ଼ିଥିବା ସାମୁଦ୍ରିକ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ଠାରୁ ୩,୩୦୦ ଫୋନ୍ କଲ୍ ଏବଂ ପ୍ରାୟ ୫,୪୯୭ ଇମେଲ୍ ପରିଚାଳନା କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଗତ ୪୮ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ୩୧୦ରୁ ଅଧିକ କଲ୍ ଏବଂ ୫୯୭ ଇମେଲ୍ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
• ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଉପସାଗରୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରୁ ୨୮୬ ଭାରତୀୟ ନାବିକଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷିତ ଫେରାଇ ଆଣିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଗତ ୪୮ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ୩୩ଜଣଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
• ଦେଶର ପ୍ରମୁଖ ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକ ଜାହାଜ ଗତିବିଧି ଏବଂ କାର୍ଗୋ ପରିଚାଳନା କାର୍ଯ୍ୟ ଉପରେ କଡ଼ା ନଜର ରଖିଛନ୍ତି ଏବଂ ଆଙ୍କରେଜ୍, ବର୍ଥ ଭଡ଼ା ଓ ସଂରକ୍ଷଣ ଚାର୍ଜରେ ରିହାତି ସମେତ ଜାହାଜ ଲାଇନ ଓ କାର୍ଗୋ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି।
• କାର୍ଗୋ ପରିଚାଳନା ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକ ସୀମାଶୁଳ୍କ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ସ୍ଥାପନ କରୁଛନ୍ତି।
• ଜେଏନପିଏ ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟକୁ ଯାଉଥିବା କଣ୍ଟେନର ପାଇଁ ଅସ୍ଥାୟୀ ଟ୍ରାନ୍ସସିପମେଣ୍ଟ ଷ୍ଟୋରେଜ୍ ପ୍ରଦାନ କରିଛି ଏବଂ ଜେଏନପିଏରୁ ଉତ୍ପନ୍ନ କଣ୍ଟେନର ପାଇଁ ୧୫ ଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭୂମି ଭଡା ଏବଂ ରହିବା ସମୟ ଚାର୍ଜରେ ୧୦୦ ପ୍ରତିଶତ ରିହାତି ଏବଂ ରିଫର୍ କଣ୍ଟେନର ପ୍ଲଗ୍-ଇନ୍ ଚାର୍ଜରେ ପ୍ରାୟ ୮୦ ପ୍ରତିଶତ ରିହାତି ପ୍ରଦାନ କରିଛି।
• ବର୍ତ୍ତମାନ କୌଣସି ପ୍ରମୁଖ ବନ୍ଦରରେ କୌଣସି ଭିଡ଼ ନାହିଁ ଏବଂ ଜେଏନପିଏରେ ରପ୍ତାନି-ବାନ୍ଧୁଥିବା କଣ୍ଟେନରଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରାୟ ୫,୬୦୦ ରୁ ପ୍ରାୟ ୩,୯୦୦ କୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି।
• ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକ ଉପସାଗରକୁ ଯାଉଥିବା ଭାରପ୍ରାପ୍ତ ଜାହାଜ ପାଇଁ ସୁରକ୍ଷିତ ଲଙ୍ଗରିଂ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି ଯାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ପରିବହନ କରିବାକୁ ଅକ୍ଷମ।
• ପରିଚାଳନା ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ସୀମାଶୁଳ୍କ, ବନ୍ଦର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କୁ ନେଇ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟ ଅଧୀନରେ ଏକ ଆନ୍ତଃ-ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗୋଷ୍ଠୀ ଗଠନ କରାଯାଇଛି।
• ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସାମୁଦ୍ରିକ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ବନ୍ଦର କାର୍ଯ୍ୟର ନିରନ୍ତରତା ବଜାୟ ରଖି ଭାରତୀୟ ନାବିକଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ଓ କଲ୍ୟାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଭାରତୀୟ ମିଶନ, ଜାହାଜ କମ୍ପାନୀ ଓ ସାମୁଦ୍ରିକ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ଜାରି ରଖିଛି।
ଯୁଦ୍ଧଗ୍ରସ୍ତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା
ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ସ୍ଥିତି ସମ୍ପର୍କରେ ସଦ୍ୟତମ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିଛି ଏବଂ ସୂଚନା ଦେଇଛି ଯେ ଭାରତୀୟ ଦୂତାବାସଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟଙ୍କ ସହିତ ଘନିଷ୍ଠ ସମ୍ପର୍କରେ ରହିଛି। ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ କହିଛି:
• ଭାରତ ସରକାର ଇରାନରେ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ କଡ଼ା ନଜର ରଖି ଚାଲିଛି, ସେମାନଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ କଲ୍ୟାଣକୁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଇଛି। ତେହେରାନରେ ଥିବା ଭାରତୀୟ ଦୂତାବାସର ସହାୟତାରେ ଇରାନରେ ଥିବା ୫୫୦ ରୁ ଅଧିକ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକ ସ୍ଥଳ ସୀମା ଦେଇ ଆର୍ମେନିଆ ପାର ହୋଇଛନ୍ତି। ସେହିପରି ୯୦ରୁ ଅଧିକ ନାଗରିକ ମଧ୍ୟ ଆଜରବାଇଜାନ ପାର ହୋଇଛନ୍ତି।
• ତେହେରାନରେ ଥିବା ଭାରତୀୟ ଦୂତାବାସ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ରହିଛି।
• ଗତ କିଛି ଦିନ ଧରି ସେମାନେ ତେହେରାନ ବାହାରେ ଥିବା ଭାରତୀୟ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଇରାନ ଭିତରେ ସୁରକ୍ଷିତ ସ୍ଥାନକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରିଛନ୍ତି।
• ସେମାନଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ଭାରତୀୟ ନାବିକ ଏବଂ ଇରାନରେ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦେଉଥିବା କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗରେ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଦୂତାବାସ ପରାମର୍ଶ ପାଳନ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି।
• ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ ଏବଂ ଉପସାଗରୀୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ବଢୁଥିବା ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ କଡ଼ା ନଜର ରଖିବା ପାଇଁ ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଜାରି ରଖିଛି। ଭାରତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସୁରକ୍ଷା, କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ସରକାରଙ୍କ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ରହିଛି।
• ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ଜାରି ରହିଥିବା ବେଳେ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାରଙ୍କ ପ୍ରଶ୍ନର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବିଦେଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କକ୍ଷ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ରହିଛି।
• ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଭାରତୀୟ ମିଶନ ଏବଂ ପୋଷ୍ଟଗୁଡ଼ିକ ୨୪ ଘଣ୍ଟିଆ ହେଲ୍ପଲାଇନ୍ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି, ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟ ସଂଗଠନ ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗ ବଜାୟ ରଖିଛନ୍ତି ଏବଂ ସଦ୍ୟତମ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଜାରି କରୁଛନ୍ତି।
• ଦୂତାବାସଗୁଡ଼ିକ ସ୍ଥାନୀୟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ସହିତ ଘନିଷ୍ଠ ଯୋଗାଯୋଗରେ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ଫସି ରହିଥିବା ଭାରତୀୟ ଓ ସ୍ୱଳ୍ପକାଳୀନ ପରିଦର୍ଶକଙ୍କୁ ଭିସା ସହାୟତା, ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ସହାୟତା ଏବଂ ପରିବହନ ସୁବିଧା ସମେତ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି। ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଭାରତୀୟ ନାବିକମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା କରିବା ପାଇଁ ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ମଧ୍ୟ ଜାରି ରହିଛି।
• ୨୮ ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୬ ଠାରୁ, ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ ଏବଂ ଉପସାଗରୀୟ ଅଞ୍ଚଳରୁ ପ୍ରାୟ ୨,୨୦,୦୦୦ ଯାତ୍ରୀ ଭାରତକୁ ଫେରିଛନ୍ତି।
• ୟୁଏଇରେ, ଆଜି ପୂର୍ବରୁ ଅସ୍ଥାୟୀ ସ୍ଥଗିତ ରହିବା ପରେ ଦୁବାଇ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦରରୁ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଧୀରେ ଧୀରେ ପୁନଃ ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି।
• ଆବୁଧାବି, ରାସ୍ ଅଲ୍ ଖୈମା ଏବଂ ଫୁଜୈରାହରୁ ମଧ୍ୟ ଭାରତୀୟ ଏବଂ ୟୁଏଇ ବାହକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସୀମିତ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କରୁଛି। ଉପଲବ୍ଧ ସୂଚନା ଅନୁଯାୟୀ, ଆଜି ଭାରତର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନ ପାଇଁ ୪୫ରୁ ଅଧିକ ଉଡ଼ାଣ ଯୋଜନା କରାଯାଇଛି।
• ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ସଦ୍ୟତମ ସମୟସୂଚୀ ପାଇଁ ଏୟାରଲାଇନ୍ସ ସହିତ ଯାଞ୍ଚ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି ଏବଂ ସହାୟତା ପାଇଁ ୨୪ ଘଣ୍ଟିଆ ହେଲ୍ପଲାଇନ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଆବୁଧାବିରେ ଥିବା ଭାରତୀୟ ଦୂତାବାସ କିମ୍ବା ଦୁବାଇରେ ଥିବା ଦୂତାବାସ ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗ କରିପାରିବେ।
• ସାଉଦୀ ଆରବ ଏବଂ ଓମାନର ବିଭିନ୍ନ ବିମାନବନ୍ଦରରୁ ଭାରତର ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳକୁ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କରୁଛି।
• କତର ଏୟାରସ୍ପେସ୍ ଆଂଶିକ ଭାବରେ ଖୋଲା ରହିଛି, ଆଜି ଏବଂ ଆସନ୍ତାକାଲି ଭାରତକୁ କତାର ଏୟାରୱେଜ୍ ୩ଟି ବିମାନ ପରିଚାଳନା କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
• କୁୱେତ୍ ଏୟାରସ୍ପେସ୍ ୨୮ ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୬ ଠାରୁ ବନ୍ଦ ରହିଛି। ସାଉଦୀ ଆରବର ଅଲ୍ କାଇସୁମାହ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦରରୁ ଜାଜିରା ଏୟାରୱେଜ୍ ଦ୍ୱାରା ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଣ-ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ବାଣିଜ୍ୟିକ ବିମାନ ଭାରତକୁ ଚଳାଚଳ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
• ବାହାରିନ୍ ଏବଂ ଇରାକର ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ, ଯେଉଁଠାରେ ଏୟାରସ୍ପେସ୍ ବନ୍ଦ ରହିଛି, ସାଉଦି ଆରବ ଦେଇ ପରିବହନ ସୁବିଧା ଜାରି ରହିଛି।
• ୧୩ ମାର୍ଚ୍ଚ୨୦୨୬ରେ ଓମାନର ସୋହର ସହରରେ ହୋଇଥିବା ଆକ୍ରମଣରେ ଦୁଇଜଣ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକ ପ୍ରାଣ ହରାଇଥିଲେ। ମସ୍କଟରେ ଥିବା ଭାରତୀୟ ଦୂତାବାସ ପରିବାର ଏବଂ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଓମାନୀ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗରେ ରହିଛି। ପାର୍ଥିବ ଶରୀରର ପ୍ରତ୍ୟର୍ପଣ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ହେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ଦୂତାବାସ ଆହତ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ଅବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ ତଦାରଖ କରୁଛି, ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କେହି ଗୁରୁତର ଆହତ ନୁହଁନ୍ତି।
• ବାସରାରେ ଥିବା ମିଶନ୍ ଦଳ ସଫସୀ ବିଷ୍ଣୁ ଜାହାଜର ୧୫ ଜଣ ଭାରତୀୟ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ସହାୟତା ଜାରି ରଖିଛି, ଯେଉଁମାନେ ସୁରକ୍ଷିତ ଭାବରେ ସ୍ଥାନାନ୍ତରିତ ହୋଇଥିଲେ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ବାସରାର ଏକ ହୋଟେଲରେ ରହୁଛନ୍ତି। ଦୂତାବାସ ଭାରତକୁ ଶୀଘ୍ର ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ମୃତ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ପାର୍ଥିବ ଶରୀରକୁ ସ୍ୱଦେଶ ଫେରାଇ ଆଣିବା ପାଇଁ ଇରାକ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ସହ ସମନ୍ୱୟ ସ୍ଥାପନ କରୁଛି।
ସରକାର ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆର ଘଟଣାକ୍ରମ ଉପରେ ନଜର ରଖିଛନ୍ତି ଏବଂ ସମ୍ପୃକ୍ତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଓ ଏଜେନ୍ସିଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟ ବଜାୟ ରଖିଛି। ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ପ୍ରସ୍ତୁତି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଉଛି ବୋଲି ଏହି ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀରେ ପୁଣିଥରେ ସ୍ପଷ୍ଟ କରାଯାଇଛି।

Ministry of Petroleum & Natural Gas
Inter-Ministerial Briefing on Recent Developments in West Asia
CGD companies offering incentives to promote PNG connections
LPG supply continues to be monitored in view of prevailing geopolitical situation
Domestic LPG production increases by 36 percent
Online LPG cylinder bookings increase from about 84% to around 90%
State Governments undertaking enforcement measures to prevent hoarding and black marketing
LPG Carrier Shivalik to Reach India Today; Nanda Devi Expected Tomorrow Morning
Around 2,20,000 passengers returned from the West Asia and Gulf region to India since February 28th
Embassy of India in Tehran remains fully operational
16 MAR 2026 5:09PM by PIB Delhi
Inter-Ministerial Media Briefings on developments in West Asia are being organised regularly at the National Media Centre. In today’s briefing (16 March 2026), the Ministries of Petroleum and Natural Gas, Ports, Shipping and Waterways, and External Affairs shared updates on energy supplies, maritime operations, the welfare of Indian nationals in the region and related public information efforts. Earlier briefings were held on 11th, 12th, 13th and 14th March.
Energy Supply and Fuel Availability
In the context of the situation arising from the closure of the Strait of Hormuz, the Ministry of Petroleum and Natural Gas briefed the media on the status of fuel supplies and the measures being taken to ensure continued availability of petroleum products and LPG. As per the Ministry:
Crude and Refineries
• All refineries are operating at high capacity and maintaining adequate crude oil inventories. India remains self-sufficient in petrol and diesel production and no imports of these fuels are required to meet domestic demand.
Retail Outlets
• No cases of fuel dry-outs have been reported at retail outlets by Oil Marketing Companies, and supplies of petrol and diesel continue to be maintained regularly.
• Citizens are advised not to resort to panic buying as adequate stocks of petrol and diesel are available.
Natural Gas
• Priority sectors continue to receive protected gas supplies, including 100 percent supply to PNG and CNG, while supplies to industrial and commercial consumers are being regulated at around 80 percent.
• Commercial LPG consumers in major cities and urban areas are encouraged to switch to PNG, and establishments such as hotels, restaurants, hospitals and hostels can obtain PNG connections through authorised City Gas Distribution (CGD) entities.
• Consumers can apply for PNG connections through email, customer portals, letters or call centres of CGD companies, and connections can be provided quickly where pipeline networks already exist.
• Several CGD companies are offering incentives to promote PNG connections, including free gas worth ₹500 for domestic consumers by Indraprastha Gas Ltd. and GAIL Gas Ltd., waiver off registration charges of ₹500 for domestic PNG consumers and security deposits for commercial consumers by Mahanagar Gas Ltd., and waiver of security deposits for all commercial connections by BPCL.
• The Government is expanding the CGD network and PNGRB has advised CGD entities to accelerate deployment of resources, encourage utilisation of existing connections and reduce timelines for supply commencement.
LPG
• LPG supply continues to be monitored in view of the prevailing geopolitical situation.
• No dry-outs have been reported at LPG distributorships.
• Online LPG cylinder bookings have increased from about 84% to around 90% across the industry.
• Delivery Authentication Code (DAC) coverage has been expanded from 53% before the crisis to about 72% to prevent diversion of cylinders at the distributor level.
• Several States and UTs including Bihar, Delhi, Haryana, Rajasthan, Manipur and Maharashtra have issued orders to allocate Non-domestic LPG in line with Government of India guidelines.
Meetings conducted by State Governments
• State Governments and UTs continue to play a key role in monitoring supply of essential commodities including Petrol, Diesel and LPG.
• Most States and UTs have established control rooms to monitor the situation and are conducting media briefings to keep citizens informed.
Enforcement action
• State Governments are undertaking enforcement measures to prevent hoarding and black marketing of petrol, diesel and LPG.
• Raids are being conducted in several States including Uttar Pradesh, Haryana, Andhra Pradesh, Madhya Pradesh, Assam and Mizoram, to check the hoardings and black marketing of LPG.
• Officials of PSU Oil Marketing Companies have conducted surprise inspections at more than 1,100 retail outlets and LPG distributorships to ensure smooth supply and prevent irregularities.
Other Government Measures
• The Government’s highest priority remains ensuring uninterrupted domestic LPG supplies, particularly for households and priority sectors such as hospitals and educational institutions.
• Domestic LPG production from refineries has been increased by about 36 percent.
• Under the LPG Control Order amendment dated 14 March 2026, consumers with PNG connections are required to surrender their domestic LPG connections and cannot obtain new LPG connections.
• Booking intervals have been revised to 25 days in urban areas and up to 45 days in rural areas to ensure equitable distribution.
• An additional allocation of 48,000 KL of kerosene has been provided to States and UTs, and alternate fuels such as kerosene and coal have been made available to reduce pressure on LPG demand.
• PSU Oil Marketing Companies are promoting digital LPG refill bookings and discouraging panic bookings, while the State and UT Governments have been requested to conduct coordinated inspections to curb malpractices.
Public Advisory
• Citizens are advised not to panic as the Government remains committed to maintaining adequate LPG availability for households and essential sectors.
• Sale of commercial LPG cylinders, which had been curtailed earlier, has been partially restored and made available to State and UT Governments for priority distribution.
• LPG cylinders can be booked through digital platforms such as IVRS, SMS, WhatsApp, mobile applications of Oil Marketing Companies and popular e-commerce platforms.
• Citizens are requested to avoid panic bookings, use digital booking platforms and avoid unnecessary visits to LPG distributors.
• Consumers are encouraged to use alternate fuels such as PNG and induction or electric cooktops wherever possible and to conserve energy.
• The Government and PSU Oil Marketing Companies continue to spread awareness about uninterrupted LPG refill deliveries, and media organizations are requested to rely on official sources to avoid misinformation and unnecessary panic.
Maritime Safety and Shipping Operations
The Ministry of Ports, Shipping and Waterways provided an update on the maritime situation in the Persian Gulf region and the steps being taken to safeguard Indian vessels and seafarers. As per the Ministry:
• All Indian seafarers in the region are safe and no shipping incident involving Indian seafarers has been reported in the past 24 hours.
• At present, 22 Indian-flagged vessels with 611 seafarers remain in the west of the Persian Gulf region. The Directorate General of Shipping continues to monitor the situation in coordination with ship owners, RPSL agencies and Indian Missions.
• Of the two Indian-flag LPG carriers that crossed the Strait of Hormuz on 14 March carrying about 92,712 MT of LPG, vessel Shivalik is scheduled to berth at Mundra Port around 1700 hrs today with documentation completed to ensure priority discharge, while vessel Nanda Devi is expected to reach early tomorrow morning.
• The Indian-flag vessel Jag Laadki, carrying about 80,800 MT of Murban crude oil, sailed from the UAE on 14 March 2026 and is safely enroute to India. The vessel and all Indian seafarers onboard are safe.
• Since activation of the DG Shipping Control Room, 3,030 phone calls and about 5,497 emails have been handled from seafarers, their families and maritime stakeholders seeking assistance, including over 310 calls and 597 emails in the past 48 hours.
• DG Shipping has facilitated the safe repatriation of 286 Indian seafarers from the Gulf region so far, including 33 repatriations in the past 48 hours.
• Major ports across the country are closely monitoring vessel movements and cargo operations and providing support to shipping lines and cargo stakeholders, including concessions in anchorage, berth hire and storage charges.
• Ports are coordinating with Customs and other stakeholders to facilitate cargo operations.
• JNPA has provided temporary transshipment storage for containers bound for the Middle East and granted 100 percent rebate on ground rent and dwell time charges and around 80 percent rebate on reefer container plug-in charges for up to 15 days for containers originating at JNPA.
• There is currently no congestion at any major port, and export-bound containers at JNPA have reduced from about 5,600 to around 3,900.
• Ports are also providing safe anchorage for loaded vessels bound for the Gulf that are currently unable to transit.
• An inter-ministerial group has been formed under the Directorate General of Shipping with members from Customs, ports and other stakeholders to address operational issues.
• The Ministry continues to coordinate with the Ministry of External Affairs, Indian Missions, shipping companies and maritime stakeholders to ensure the safety and welfare of Indian seafarers while maintaining continuity of maritime trade and port operations.
Safety of Indian Nationals in the Region
The Ministry of External Affairs provided an update on the status of Indian nationals in the region and informed that Indian Missions remain in close contact with the Indian community. It said:
• The Government of India continues to closely monitor the situation concerning Indian nationals in Iran, with their safety and well-being remaining the highest priority. Over 550 Indian nationals in Iran have crossed into Armenia through the land border with facilitation from the Embassy of India in Tehran, while over 90 nationals have also crossed into Azerbaijan.
• The Embassy of India in Tehran remains fully operational.
• Over the last few days, they have relocated Indian students from locations outside Tehran to safer places within Iran.
• The Government remains in contact with companies employing Indian seafarers and members of the fishing community in Iran to ensure their safety, and all Indian nationals have been advised to follow Embassy advisories.
• The Ministry of External Affairs continues to closely monitor the evolving situation in West Asia and the Gulf region. The safety, well-being and security of the Indian community remain the Government’s highest priority.
• A special MEA control room remains operational to address queries from Indian nationals and their families, while coordination continues with State Governments and Union Territories.
• Indian Missions and Posts across the region continue to operate 24×7 helplines, maintain contact with Indian community organisations and issue updated advisories.
• Missions remain in close touch with local authorities and are extending assistance to stranded Indians and short-term visitors, including visa support, logistical assistance and transit facilitation. Coordination is also underway with the Ministry of Ports, Shipping and Waterways to assist Indian seafarers in the region.
• Since 28 February 2026, around 2,20,000 passengers have returned from the West Asia and Gulf region to India.
• In the UAE, flight operations from Dubai International Airport are gradually resuming after temporary suspension earlier today.
• Limited flights by Indian and UAE carriers are also operating from Abu Dhabi, Ras Al Khaimah and Fujairah. As per available information, more than 45 flights are planned for various destinations in India today.
• Passengers are advised to check with airlines for updated schedules and may contact the Indian Embassy in Abu Dhabi or the Consulate in Dubai through 24×7 helplines for assistance.
• Flights are operating from various airports in Saudi Arabia and Oman to destinations in India.
• Qatar airspace remains partially open, with Qatar Airways expected to operate 3 flights to India, today and tomorrow.
• Kuwait airspace has remained closed since 28 February 2026. Special non-scheduled commercial flights by Jazeera Airways are expected to operate to India from Al Qaisumah International Airport in Saudi Arabia.
• For Indian nationals in Bahrain and Iraq, where airspace remains closed, transit through Saudi Arabia continues to be facilitated.
• Following the attack in Sohar city in Oman on 13 March 2026 in which two Indian nationals lost their lives, the Embassy of India in Muscat remains in contact with the families and concerned Omani authorities. Repatriation of the mortal remains is expected shortly. The Embassy is also monitoring the condition of the injured Indian nationals, none of whom are critically injured.
• The Mission team in Basra continues to assist the 15 Indian crew members of Safesea Vishnu who were safely evacuated and are currently staying in a hotel in Basra. The Mission is coordinating with Iraqi authorities for their early return to India and for the repatriation of the mortal remains of the deceased Indian national.
The Government reiterated that it continues to monitor developments in West Asia and maintain coordination among the concerned Ministries and agencies. Necessary steps are being taken to ensure preparedness across key sectors and safeguard national interests.