ସହଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସିର ‘ସାରଥି’ ମାନଙ୍କ ସହ ମତ ବିନିମୟ କଲେ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
23 FEB 2026 2:42PM by PIB Bhubaneswar
• ‘ସମବାୟ’ର ଅର୍ଥ ଶ୍ରମିକଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଲାଭର ଏକ ଅଂଶ ଦେବା
• ‘ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସି’ କେବଳ ଏକ ଯୋଜନା ନୁହେଁ; ଚାଳକମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ ‘ସାରଥି’ ଭାବେ ସ୍ଥାପିତ କରିବାର ଏକ ସଶକ୍ତ ପଦକ୍ଷେପ
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସିର 'ସାରଥି' ମାନଙ୍କ ସହ ଭାବ ବିନିମୟ କରିଥିଲେ।
ଏହି ଆଲୋଚନା ସମୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେଉଁମାନେ ଶ୍ରମ କରନ୍ତି, ସେମାନେ ହିଁ ଲାଭ ପାଇବା ଉଚିତ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଟ୍ୟାକ୍ସି ମାଲିକଙ୍କୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିବା, ଏବଂ 'ସାରଥି' ହେଉଛନ୍ତି ପ୍ରକୃତ ମାଲିକ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ 'ସାରଥି ’ ମାନେ ହେଉଛନ୍ତି ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସିର ମାଲିକ ଏବଂ ଏହାର ଲାଭରେ ସେମାନଙ୍କର ମଧ୍ୟ ଅଂଶ ରହିବ। ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଗାମୀ ତିନି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନଗର ନିଗମରେ 'ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସି ’ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ପାଞ୍ଚଟି ପ୍ରମୁଖ ସମବାୟ ସମିତିକୁ ଏକାଠି କରି ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସି ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ 'ସାରଥି' ଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ସହିତ, ଅଂଶୀଦାର ହେବାକୁ ଚାହୁଁଥିବା ଯେକୌଣସି 'ସାରଥି' ୫୦୦ ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ସେୟାର କ୍ରୟ କରି ମାଲିକାନା ଅଧିକାର ହାସଲ କରିବେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସିର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ମଣ୍ଡଳୀ ପାଇଁ ନିର୍ବାଚନ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ, ସେତେବେଳେ କେତେକ ଆସନ ସାରଥିମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସଂରକ୍ଷିତ ରହିବ। ଥରେ ସାରଥିମାନେ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ମଣ୍ଡଳୀର ଅଂଶ ହୋଇଗଲେ, ସେମାନେ ନିଜେ ଅନ୍ୟ ଚାଳକମାନଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ ଏବଂ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରିବେ।
କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସିର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଘରୋଇ କମ୍ପାନୀ ଭଳି ବଡ଼ ଲାଭ ଅର୍ଜନ କରିବା ନୁହେଁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସିର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଆମର ଚାଳକ ଭାଇମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସିର ଅଂଶଧନ ସାରଥୀମାନଙ୍କ ପାଖରେ ରହିଛି, ଏବଂ ସେମାନେ ନିଜେ ଏହାର ମାଲିକ; ତେଣୁ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସିର ନୀତି ମଧ୍ୟ ସାରଥୀମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସ୍ଥିର କରାଯିବ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସି ହେଉଛି ଚାଳକମାନଙ୍କ ନିଜସ୍ୱ କମ୍ପାନୀ ଏବଂ ସହଯୋଗ ଏହାର ମାର୍ଗଦର୍ଶକ ନୀତି ହେବା ଉଚିତ। ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସି ସାରଥିମାନଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଉପଯୋଗ କରିବ, ସେମାନଙ୍କୁ ଶୋଷଣ କରିବ ନାହିଁ।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସିର ମୋଟ ଆୟର ୨୦ ପ୍ରତିଶତ ସାରଥିମାନଙ୍କ ପୁଞ୍ଜି ଭାବେ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସି ଆକାଉଣ୍ଟରେ ଜମା କରାଯିବ ଏବଂ ଟ୍ୟାକ୍ସି କେତେ କିଲୋମିଟର ଯାତ୍ରା କରିଛି, ତାହାକୁ ଆଧାର କରି ୮୦ ପ୍ରତିଶତ ଅର୍ଥ ସାରଥିମାନଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ଫେରସ୍ତ କରାଯିବ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ୩ ବର୍ଷ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସିର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଦିଗରେ ଯିବ ଏବଂ ଏହା ପରେ ଯେଉଁ ଲାଭ ହେବ, ତାହାର ୨୦ ପ୍ରତିଶତ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସି ପାଖରେ ରହିବ ଏବଂ ୮୦ ପ୍ରତିଶତ ସାରଥି ଭାଇମାନଙ୍କୁ ଫେରାଇ ଦିଆଯିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସିର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ଅଧୀନରେ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସି ସାରଥିଙ୍କ ଟ୍ୟାକ୍ସିଗୁଡ଼ିକୁ ବନ୍ଧକ ରଖିବ ଏବଂ ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ସେମାନଙ୍କୁ ଋଣ ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସିରେ କିଛି ଲୁଚାଛପା ରହିବ ନାହିଁ। ବିଜ୍ଞପ୍ତି ମାଧ୍ୟମରେ ସାରଥୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଦ୍ୱାରା 'ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସି ’ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଟ୍ୟାକ୍ସି ସେବା ହେବ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସି ସାରଥିମାନଙ୍କ ସର୍ବନିମ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମତା ଆଧାରରେ ଏକ ବେସଲାଇନ କିଲୋମିଟର ହାର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରି କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ। ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସିରେ ଅଟୋ ମୂଲ୍ୟ, ପେଟ୍ରୋଲ ବ୍ୟବହାର ଏବଂ ସର୍ବନିମ୍ନ ଲାଭକୁ ମିଶାଇ ଏକ ଆଧାର ହାର ସୃଷ୍ଟି କରାଯିବ ଏବଂ ଏହି ସେବା ଧାର୍ଯ୍ୟ ହାରଠାରୁ ତଳେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ନାହିଁ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସିର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଲାଭ ଅର୍ଜନ କରିବା ନୁହେଁ, କାରଣ ସାରଥିମାନେ ନିଜେ ଏହି ସମବାୟ ସମିତିର ମାଲିକ ଅଟନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସିରେ 'ସାରଥି ଦିଦି ’ (ମହିଳା ଚାଳକ) ର ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଛି। ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସିର 'ସାରଥି ଦିଦି ’ ସୁବିଧା ମହିଳା ସାରଥି ମାନଙ୍କୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବ ଏବଂ ମହିଳା ଯାତ୍ରୀ ତଥା ସାରଥି ମାନଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସି ଆପରେ 'ସାରଥି ଦିଦି ’ ନାମରେ ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯିବ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଯେତେବେଳେ ବି ଜଣେ ଏକାକୀ ମହିଳା ଯାତ୍ରୀ ରହିବେ, ତାଙ୍କୁ ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବେ 'ସାରଥି ଦିଦି’ ରେ ଅପେକ୍ଷାକୃତ ଅଧିକ ପ୍ରାଥମିକତା ପାଇବେ ।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସି ୱେବସାଇଟରେ ସାରଥୀମାନଙ୍କ ଅଭିଯୋଗ ପାଇଁ ଏକ ୱିଣ୍ଡୋ ଖୋଲାଯିବ, ଯେଉଁଠି ସେମାନେ ନିଜ ମୋବାଇଲ୍ ନମ୍ବର ବ୍ୟବହାର କରି ଲଗ୍ ଇନ୍ କରିପାରିବେ ଏବଂ ନିଜର ସମସ୍ତ ସମସ୍ୟା ଦାଖଲ କରିପାରିବେ। ଏହି ଆଧାରରେ, ଆମେ ସେହି ଅନୁଯାୟୀ ନୀତିଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଶୋଧନ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହେବୁ। ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସି ଯେପରି ସାରଥିମାନଙ୍କ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିବ, ସେହିପରି ଅନ୍ୟ ଟ୍ୟାକ୍ସି କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସିର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଗ୍ରାହକଙ୍କୁ ଖୁସି ରଖିବା ସହିତ ସାରଥୀଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ମଧ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉଚିତ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସାରଥୀମାନେ କଦାପି ନିଜକୁ ଡ୍ରାଇଭର ବୋଲି କହିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ; ବରଂ ସେମାନେ ଗର୍ବର ସହ ନିଜକୁ ସାରଥୀ ବୋଲି କହିବା ଉଚିତ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସାରଥିମାନଙ୍କ ମନରେ ଏହି ମର୍ଯ୍ୟାଦା ଏବଂ ଗର୍ବର ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସିର ଦାୟିତ୍ୱ। ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସି ସଂସ୍କାର ପାଇଁ ସମସ୍ତ ସମ୍ଭାବନାର ଅନ୍ୱେଷଣ କରିବ ଏବଂ ଏହା ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ସହିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ମଧ୍ୟ ବାହାରିବ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ, ‘ସାରଥି’ ଙ୍କ ପ୍ରତି ସମାଜର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବା ମଧ୍ୟ' ସାରଥି’ ମାନଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱ।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏକ ଉପଯୁକ୍ତ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ବିକାଶ ଦ୍ୱାରା ହିଁ ଟ୍ୟାକ୍ସି କ୍ଷେତ୍ରର ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ହୋଇପାରିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ବିଦ୍ୟମାନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସାରଥିମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ନୁହେଁ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସିର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଉଭୟ ସାରଥିଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ଗ୍ରାହକଙ୍କ ପ୍ରତି ଉତ୍ତମ ବ୍ୟବହାର। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସିର ସାରଥିମାନଙ୍କ ସହ ନିରନ୍ତର ଆଲୋଚନା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଅସୁବିଧା ଶୁଣିବା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଜାରି ରହିବ ଏବଂ ଅନଲାଇନ୍ ମାଧ୍ୟମ, ଶାରୀରିକ ବୈଠକ ଏବଂ କଲ୍ ସେଣ୍ଟର ମାଧ୍ୟମରେ ସାରଥିମାନଙ୍କ ସହ ଯୋଗାଯୋଗ ଜାରି ରହିବ।

Ministry of Cooperation
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah interacts with the ‘Sarathis’ of Bharat Taxi
‘Cooperation’ means giving those who labour a share in the profits as well
The objective of ‘Bharat Taxi’ is to make the ‘Sarathi’ an owner in the company’s profits
Bharat Taxi is not just a taxi scheme; it is an initiative to transform driver brothers and sisters into respected ‘Sarathis’
The word ‘Sarathi’ will now become a symbol of dignity and self-respect
Bharat Taxi will promote civic sense by bringing discipline to both customers and Sarathis
Taxi companies reducing commissions and offering discounts to passengers is an effect of the strength of ‘Bharat Taxi’; their aim is not the convenience of drivers or passengers, but to retain their position in the market
Bharat Taxi will pave the way for resolving the long-standing issues faced by Sarathis
Representatives of Sarathis are also included on the Board of Directors of ‘Bharat Taxi’
In the next three years, ‘Bharat Taxi’ will be present in every municipal corporation in the country
By giving shares to Sarathis and making them owners, along with providing insurance and easy loans, Bharat Taxi will become the first taxi service to offer such benefits
By providing every piece of information to Sarathis through notifications, ‘Bharat Taxi’ will become the most transparent cab service in the world
The ‘Sarathi Didi’ facility of Bharat Taxi will empower women Sarathis to become self-reliant and ensure the safety of women passengers and drivers
Through a complaint window, all concerns of Sarathis will be addressed in Bharat Taxi
23 FEB 2026 2:42PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Minister Shri Amit Shah interacted with the ‘Sarathis’ of Bharat Taxi in New Delhi.
During the interaction, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that those who labour should be the ones who receive the profits. He stated that the objective is to make the taxi owner prosperous, and the ‘Sarathi’ is the real owner. Shri Shah said that the ‘Sarathis’ are the owners of Bharat Taxi and will also have a share in its profits. The Minister of Cooperation said, that in the coming three years, ‘Bharat Taxi’ will be present in every municipal corporation across the country.
Shri Amit Shah said that Bharat Taxi has been established by bringing together five major cooperatives of the country. He stated that as the number of ‘Sarathis’ increases, any ‘Saarthi’ who wishes to become a partner will gain ownership rights by purchasing shares worth ₹500. Shri Shah added that when elections for the Board of Directors of Bharat Taxi are held, certain seats will be reserved for Sarathis. Once Sarathis become part of the Board of Directors, they themselves will safeguard and represent the interests and concerns of other drivers.
5B66.jpeg)
Union Minister of Cooperation said that the objective of Bharat Taxi is not to earn large profits like a private company. He stated that the aim of Bharat Taxi is to strengthen our driver brothers. He said that the shares of Bharat Taxi are held by the Sarathis, and they themselves are the owners; therefore, the policies of Bharat Taxi will also be decided by the Sarathis. He added that Bharat Taxi is the drivers’ own company, and cooperation should be its guiding principle. Bharat Taxi will harness the potential of Sarathis, not exploit them.
LOK1.jpeg)
Shri Amit Shah said that 20 percent of Bharat Taxi's total earnings will be deposited into Bharat Taxi's account as the Sarathis' capital, and 80 percent of the money will be returned to the Sarathis' accounts based on how many kilometres the taxi has travelled. Shri Shah said that the initial 3 years will go towards the expansion of Bharat Taxi, and after that, whatever profit is generated, 20 percent of it will remain with Bharat Taxi, and 80 percent will be returned to the Sarathi brothers.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the launch of Bharat Taxi is a major cooperative movement. He said that under this, Bharat Taxi will mortgage the Sarathis' taxis and will provide them loans through cooperative banks.
Shri Amit Shah said that there will be nothing hidden in Bharat Taxi. He said that by providing every piece of information to the Sarathis through notifications, ‘Bharat Taxi’ will become the world’s most transparent cab service. He mentioned that Bharat Taxi will operate by establishing a baseline kilometre rate based on the Sarathis’ minimum viability. Shri Shah explained that in Bharat Taxi, a base rate will be created by combining the cost of the auto, petrol consumption, and minimum profit, and the service will not operate below this rate. Shri Shah said that the objective of Bharat Taxi is not to earn profit because the Sarathis themselves are the owners of this cooperative.
Union Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that the concept of 'Sarathi Didi' (lady driver) has been envisioned in Bharat Taxi. The 'Sarathi Didi' facility of Bharat Taxi will make women Sarathis self-reliant and will ensure the safety of women passengers and Sarathis. He said that in the coming days, a provision will be made in the Bharat Taxi app under the name ' Sarathi Didi' so that whenever there is a solo female passenger, she will naturally be given priority to a ‘Sarathi Didi’.
Shri Amit Shah said that a window will be opened on the Bharat Taxi website for the grievances of the Sarathis, where they can log in using their mobile number and submit all their problems. Based on these, we will be able to revise the policies accordingly. Just as Bharat Taxi will resolve the problems of the Sarathis, other taxi companies will also have to do the same. Shri Shah said that the objective of Bharat Taxi should be to keep the customer happy while also ensuring the welfare of the Sarathi.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that Sarathis should never refer to themselves as drivers; instead, they should proudly call themselves Sarathis. He said that it is the responsibility of Bharat Taxi to instill this sense of dignity and pride in the minds of the Sarathis. Bharat Taxi will explore all possibilities for reform, and as it moves forward, solutions to every problem will also emerge. Shri Shah further said that changing society's perspective towards viewing a Sarathi is also the responsibility of the Sarathis themselves.
Shri Amit Shah said that the problems in the taxi sector can only be resolved by developing a proper system. He said that the companies currently in existence do not have the welfare of the Sarathis as their objective. Shri Shah said that the objective of Bharat Taxi is both the welfare of the Sarathis and treating the customer well. He added that Bharat Taxi's program of continuous dialogue with the Sarathis and listening to their difficulties will keep running, and communication with the Sarathis will continue through online means, physical meetings, and call centres.