ক'অপাৰেশ্বন মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ ভাৰত টেক্সিৰ 'সাৰথী' সকলৰ সৈতে মত বিনিময়
'সহযোগিতা’ৰ অৰ্থ হৈছে শ্ৰম কৰাসকলক লাভৰ এটা অংশ প্ৰদান কৰা
'ভাৰত টেক্সি'ৰ উদ্দেশ্য হৈছে 'সাৰথী'ক কোম্পানীৰ লাভৰ অংশীদাৰ কৰি তোলা
ভাৰত টেক্সি কেৱল এখন টেক্সি আঁচনি নহয়; ই চালক ভাই-ভনীসকলক সন্মানীয় 'সাৰথী'লৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ এক পদক্ষেপ
'সাৰথী' শব্দটো এতিয়া মৰ্যাদা আৰু আত্মসন্মানৰ প্ৰতীক হৈ উঠিব
ভাৰত টেক্সীয়ে গ্ৰাহক আৰু সৰথী উভয়ৰে বাবে অনুশাসন আনি নাগৰিক চেতনাৰ সংবৰ্ধন কৰিব
টেক্সি কোম্পানীসমূহে কমিছন হ্ৰাস কৰা আৰু যাত্ৰীসকলক ৰেহাই প্ৰদান কৰাটো 'ভাৰত টেক্সি' ৰ শক্তিৰ এক প্ৰভাৱ;
তেওঁলোকৰ লক্ষ্য চালক বা যাত্ৰীসকলৰ বাবে সুবিধা নিশ্চিত কৰা নহয়, বৰঞ্চ বজাৰত নিজৰ স্থান বজাই ৰখাটোহে
ভাৰত টেক্সীয়ে সাৰথীসকলে সন্মুখীন হোৱা দীৰ্ঘদিনীয়া সমস্যা সমাধানৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিব
'ভাৰত টেক্সি’ৰ পৰিচালক পৰিষদতো সাৰথীৰ প্ৰতিনিধিসকলক অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে
অহা তিনি বছৰৰ ভিতৰত দেশৰ প্ৰতিখন পৌৰ নিগমত 'ভাৰত টেক্সি' উপলব্ধ হ'ব
সাৰথীসকলক শ্বেয়াৰ প্ৰদান কৰাৰ লগতে তেওঁলোকক মালিকীস্বত্ব প্ৰদান কৰি বীমা আৰু সহজ ঋণ প্ৰদান কৰা ভাৰত টেক্সী হ'ব প্ৰথম টেক্সি সেৱা
জাননীৰ জৰিয়তে সাৰথীসকলক প্ৰতিটো তথ্য প্ৰদান কৰি 'ভাৰত টেক্সি' বিশ্বৰ আটাইতকৈ স্বচ্ছ কেব সেৱাত পৰিণত হ'ব
ভাৰত টেক্সিৰ 'সাৰথী দিদি' সুবিধাই মহিলা সৰথীসকলক আত্মনিৰ্ভৰশীল হ'বলৈ সক্ষম কৰি তুলিব আৰু মহিলা যাত্ৰী আৰু চালকসকলৰ সুৰক্ষা নিশ্চিত কৰিব
এটা অভিযোগ দাখিলৰ ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে ভাৰত টেক্সীত সাৰথীসকলৰ সকলো সমস্যা সমাধান কৰা হ'ব
23 FEB 2026 2:42PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে নতুন দিল্লীত ভাৰত টেক্সিৰ 'সাৰথী' সকলৰ সৈতে মত বিনিময় কৰে।
মত বিনিময়ৰ সময়ত কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে যিসকলে শ্ৰম কৰে তেওঁলোকে লাভ অৰ্জন কৰাৰ সুযোগ পোৱা উচিত। 'সাৰথী' সকলক প্ৰকৃত গৰাকী আখ্যা দি তেওঁ কয় যে ইয়াৰ উদ্দেশ্য হৈছে টেক্সিৰ গৰাকীক সমৃদ্ধিশালী কৰি তোলা। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে সাৰথীসকল 'ভাৰত টেক্সী'ৰ মালিক আৰু ইয়াৰ লাভতো তেওঁলোকৰ এটা অংশ থাকিব। সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে আগন্তুক তিনি বছৰৰ ভিতৰত সমগ্ৰ দেশৰ প্ৰতিখন পৌৰ নিগমত 'ভাৰত টেক্সি' উপলব্ধ হ'ব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে দেশৰ পাঁচটা প্ৰধান সমবায়ক একত্ৰিত কৰি ভাৰত টেক্সি প্ৰতিষ্ঠা কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে 'সাৰথী' ৰ সংখ্যা বৃদ্ধি হোৱাৰ লগে অংশীদাৰ হ'ব বিচৰা যিকোনো 'সাৰথী'য়ে ৫০০ টকা মূল্যৰ শ্বেয়াৰ ক্ৰয় কৰি মালিকানাৰ অধিকাৰ লাভ কৰিব। শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে যেতিয়া ভাৰত টেক্সিৰ পৰিচালনা সমিতিৰ নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত হ'ব, তেতিয়া কিছুমান আসন সাৰথীসকলৰ বাবে সংৰক্ষিত কৰা হ'ব। এবাৰ সাৰথীসকল পৰিচালনা সমিতিৰ অংশ হ'লে তেওঁলোকে নিজেই আন চালকসকলৰ স্বাৰ্থ আৰু উদ্বেগ সুৰক্ষিত আৰু প্ৰতিনিধিত্ব কৰিব।
কেন্দ্ৰীয় সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ভাৰত টেক্সিৰ উদ্দেশ্য ব্যক্তিগত কোম্পানীৰ দৰে বৃহৎ লাভ উপাৰ্জন কৰা নহয়। তেওঁ কয় যে ভাৰত টেক্সিৰ লক্ষ্য হৈছে আমাৰ চালক ভাতৃসকলক শক্তিশালী কৰা। তেওঁ কয় যে ভাৰত টেক্সিৰ শ্বেয়াৰ সৰথীসকলৰ হাতত আছে, আৰু তেওঁলোক নিজেই মালিক; সেয়েহে, ভাৰত টেক্সিৰ নীতিও সৰথীসকলে নিৰ্ণয় কৰিব। তেওঁ লগতে কয় যে ভাৰত টেক্সি হৈছে চালকসকলৰ নিজৰ কোম্পানী, আৰু সহযোগিতা ইয়াৰ পথ প্ৰদৰ্শক নীতি হ'ব লাগে। ভাৰত টেক্সীয়ে সৰথীসকলৰ সামৰ্থ্যৰ সদ্ব্যৱহাৰ কৰিব, তেওঁলোকৰ সদ্ব্যৱহাৰ নকৰিব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ভাৰত টেক্সিৰ মুঠ উপাৰ্জনৰ ২০শতাংশ ভাৰত টেক্সিৰ একাউণ্টত সাৰথীসকলৰ মূলধন হিচাপে জমা কৰা হ'ব আৰু টেক্সীখনে কিমান কিলোমিটাৰ যাত্ৰা কৰিছে তাৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি ৮০শতাংশ ধন সাৰথীসকলৰ একাউণ্টলৈ ঘূৰাই দিয়া হ'ব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে প্ৰাৰম্ভিক ৩ বছৰ ভাৰত টেক্সিৰ সম্প্ৰসাৰণৰ দিশে অগ্ৰসৰ হ'ব আৰু তাৰ পাছত হোৱা লাভৰ ২০ শতাংশ ভাৰত টেক্সিৰ হাতত থাকিব আৰু ৮০শতাংশ সাৰথী ভাতৃসকলক ঘূৰাই দিয়া হ'ব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ভাৰত টেক্সিৰ শুভাৰম্ভ হৈছে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সমবায় আন্দোলন। তেওঁ কয় যে ইয়াৰ অধীনত ভাৰত টেক্সীয়ে সাৰথীসকলৰ টেক্সী বন্ধক ৰাখিব আৰু সমবায় বেংকৰ জৰিয়তে তেওঁলোকক ঋণ প্ৰদান কৰিব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ভাৰত টেক্সী প্ৰসংগত কোনো কথা লুকুৱাই ৰখা নহ'ব। তেওঁ কয় যে জাননীৰ জৰিয়তে সাৰথীসকলক প্ৰতিটো তথ্য প্ৰদান কৰি 'ভাৰত টেক্সি' বিশ্বৰ আটাইতকৈ স্বচ্ছ কেব সেৱাত পৰিণত হ'ব। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ভাৰত টেক্সীয়ে সাৰথীসকলৰ ন্যূনতম কাৰ্য্যকৰীতাৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি এক ন্যূনতম কিলোমিটাৰ হাৰ স্থাপন কৰি কাম কৰিব। শ্ৰী শ্বাহে উল্লেখ কৰে যে ভাৰত টেক্সীত গাড়ীৰ মূল্য, পেট্ৰ'লৰ ব্যৱহাৰ আৰু ন্যূনতম লাভক একত্ৰিত কৰি এক আধাৰ হাৰ সৃষ্টি কৰা হ'ব আৰু এই সেৱা নিৰ্দিষ্ট হাৰৰ তলত চলিব নোৱাৰিব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ভাৰত টেক্সিৰ উদ্দেশ্য লাভ উপাৰ্জন কৰা নহয় কিয়নো সাৰথীসকল নিজেই এই সমবায়ৰ স্বত্বাধিকাৰী
কেন্দ্ৰীয় সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ভাৰত টেক্সীত 'সাৰথী দিদি' (মহিলা চালক)ৰ ধাৰণা সন্দৰ্ভত চিন্তা চৰ্চা কৰা হৈছে। ভাৰত টেক্সিৰ 'সাৰথী দিদি' সুবিধাই মহিলা সাৰথীসকলক আত্মনিৰ্ভৰশীল কৰি তুলিব আৰু মহিলা যাত্ৰী তথা সাৰথীসকলৰ সুৰক্ষা নিশ্চিত কৰিব। তেওঁ কয় যে আগন্তুক দিনবোৰত ভাৰত টেক্সি এপত 'সাৰথী দীদী' নামেৰে এটা ব্যৱস্থা কৰা হ'ব যাতে এগৰাকী অকলশৰীয়া মহিলা যাত্ৰীয়ে স্বাভাৱিকভাৱেই এগৰাকী 'সাৰথী দীদী'ক অগ্ৰাধিকাৰ দিব পাৰে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ভাৰত টেক্সি ৱেবছাইটত সাৰথীসকলৰ অভিযোগৰ বাবে এটা বিশেষ ব্যৱস্থা ৰখা হ'ব, য'ত তেওঁলোকে মোবাইল নম্বৰ ব্যৱহাৰ কৰি লগ ইন কৰিব পাৰিব আৰু তেওঁলোকৰ সকলো সমস্যা দাখিল কৰিব পাৰিব। ইয়াৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি নীতিসমূহ সংশোধন কৰাৰ প্ৰয়াস চলোৱা হ'ব। ভাৰত টেক্সীয়ে যেনেকৈ সাৰথীসকলৰ সমস্যা সমাধান কৰিব, অন্য টেক্সী কোম্পানীসমূহেও তেনে কৰিব লাগিব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ভাৰত টেক্সিৰ উদ্দেশ্য হ'ব লাগে গ্ৰাহকক সুখী কৰি ৰখাৰ লগতে সাৰথীৰ কল্যাণ নিশ্চিত কৰা।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে সাৰথীসকলে কেতিয়াও নিজকে চালক বুলি কোৱা উচিত নহয়; ইয়াৰ পৰিৱৰ্তে, তেওঁলোকে গৌৰৱেৰে নিজকে সাৰথী বুলি কোৱা উচিত। তেওঁ কয় যে সাৰথীসকলৰ মনত এই মৰ্যাদা আৰু গৌৰৱৰ ভাৱ জাগ্ৰত কৰাটো ভাৰত টেক্সীৰ দায়িত্ব। ভাৰত টেক্সীয়ে সংস্কাৰৰ বাবে সকলো সম্ভাৱনা অন্বেষণ কৰিব, আৰু ই আগবাঢ়ি যোৱাৰ লগে প্ৰতিটো সমস্যাৰ সমাধানো সম্ভৱ হ'ব। শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে সাৰথীৰ প্ৰতি সমাজৰ দৃষ্টিভংগী সলনি কৰাটোও সাৰথীসকলৰ দায়িত্ব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে টেক্সি খণ্ডৰ সমস্যাবোৰ কেৱল এক সঠিক ব্যৱস্থা বিকশিত কৰিয়েই সমাধান কৰিব পাৰি। তেওঁ কয় যে বৰ্তমানৰ প্ৰতিষ্ঠান সমূহৰ উদ্দেশ্য সাৰথীসকলৰ কল্যাণ নহয়। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ভাৰত টেক্সিৰ উদ্দেশ্য হৈছে সাৰথীসকলৰ কল্যাণ আৰু গ্ৰাহকৰ সৈতে ভালদৰে ব্যৱহাৰ কৰা। তেওঁ লগতে কয় যে ভাৰত টেক্সিৰ সাৰথীসকলৰ সৈতে নিৰন্তৰ আলোচনা আৰু তেওঁলোকৰ অসুবিধাসমূহ শুনাৰ কাৰ্যসূচী চলি থাকিব তথা অনলাইন মাধ্যম, শাৰীৰিক বৈঠক আৰু কল চেণ্টাৰৰ জৰিয়তে সাৰথীসকলৰ সৈতে যোগাযোগ অব্যাহত থাকিব।

Ministry of Cooperation
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah interacts with the ‘Sarathis’ of Bharat Taxi
‘Cooperation’ means giving those who labour a share in the profits as well
The objective of ‘Bharat Taxi’ is to make the ‘Sarathi’ an owner in the company’s profits
Bharat Taxi is not just a taxi scheme; it is an initiative to transform driver brothers and sisters into respected ‘Sarathis’
The word ‘Sarathi’ will now become a symbol of dignity and self-respect
Bharat Taxi will promote civic sense by bringing discipline to both customers and Sarathis
Taxi companies reducing commissions and offering discounts to passengers is an effect of the strength of ‘Bharat Taxi’; their aim is not the convenience of drivers or passengers, but to retain their position in the market
Bharat Taxi will pave the way for resolving the long-standing issues faced by Sarathis
Representatives of Sarathis are also included on the Board of Directors of ‘Bharat Taxi’
In the next three years, ‘Bharat Taxi’ will be present in every municipal corporation in the country
By giving shares to Sarathis and making them owners, along with providing insurance and easy loans, Bharat Taxi will become the first taxi service to offer such benefits
By providing every piece of information to Sarathis through notifications, ‘Bharat Taxi’ will become the most transparent cab service in the world
The ‘Sarathi Didi’ facility of Bharat Taxi will empower women Sarathis to become self-reliant and ensure the safety of women passengers and drivers
Through a complaint window, all concerns of Sarathis will be addressed in Bharat Taxi
23 FEB 2026 2:42PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Minister Shri Amit Shah interacted with the ‘Sarathis’ of Bharat Taxi in New Delhi.
During the interaction, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that those who labour should be the ones who receive the profits. He stated that the objective is to make the taxi owner prosperous, and the ‘Sarathi’ is the real owner. Shri Shah said that the ‘Sarathis’ are the owners of Bharat Taxi and will also have a share in its profits. The Minister of Cooperation said, that in the coming three years, ‘Bharat Taxi’ will be present in every municipal corporation across the country.
Shri Amit Shah said that Bharat Taxi has been established by bringing together five major cooperatives of the country. He stated that as the number of ‘Sarathis’ increases, any ‘Saarthi’ who wishes to become a partner will gain ownership rights by purchasing shares worth ₹500. Shri Shah added that when elections for the Board of Directors of Bharat Taxi are held, certain seats will be reserved for Sarathis. Once Sarathis become part of the Board of Directors, they themselves will safeguard and represent the interests and concerns of other drivers.
5B66.jpeg)
Union Minister of Cooperation said that the objective of Bharat Taxi is not to earn large profits like a private company. He stated that the aim of Bharat Taxi is to strengthen our driver brothers. He said that the shares of Bharat Taxi are held by the Sarathis, and they themselves are the owners; therefore, the policies of Bharat Taxi will also be decided by the Sarathis. He added that Bharat Taxi is the drivers’ own company, and cooperation should be its guiding principle. Bharat Taxi will harness the potential of Sarathis, not exploit them.
LOK1.jpeg)
Shri Amit Shah said that 20 percent of Bharat Taxi's total earnings will be deposited into Bharat Taxi's account as the Sarathis' capital, and 80 percent of the money will be returned to the Sarathis' accounts based on how many kilometres the taxi has travelled. Shri Shah said that the initial 3 years will go towards the expansion of Bharat Taxi, and after that, whatever profit is generated, 20 percent of it will remain with Bharat Taxi, and 80 percent will be returned to the Sarathi brothers.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the launch of Bharat Taxi is a major cooperative movement. He said that under this, Bharat Taxi will mortgage the Sarathis' taxis and will provide them loans through cooperative banks.
Shri Amit Shah said that there will be nothing hidden in Bharat Taxi. He said that by providing every piece of information to the Sarathis through notifications, ‘Bharat Taxi’ will become the world’s most transparent cab service. He mentioned that Bharat Taxi will operate by establishing a baseline kilometre rate based on the Sarathis’ minimum viability. Shri Shah explained that in Bharat Taxi, a base rate will be created by combining the cost of the auto, petrol consumption, and minimum profit, and the service will not operate below this rate. Shri Shah said that the objective of Bharat Taxi is not to earn profit because the Sarathis themselves are the owners of this cooperative.
Union Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that the concept of 'Sarathi Didi' (lady driver) has been envisioned in Bharat Taxi. The 'Sarathi Didi' facility of Bharat Taxi will make women Sarathis self-reliant and will ensure the safety of women passengers and Sarathis. He said that in the coming days, a provision will be made in the Bharat Taxi app under the name ' Sarathi Didi' so that whenever there is a solo female passenger, she will naturally be given priority to a ‘Sarathi Didi’.
Shri Amit Shah said that a window will be opened on the Bharat Taxi website for the grievances of the Sarathis, where they can log in using their mobile number and submit all their problems. Based on these, we will be able to revise the policies accordingly. Just as Bharat Taxi will resolve the problems of the Sarathis, other taxi companies will also have to do the same. Shri Shah said that the objective of Bharat Taxi should be to keep the customer happy while also ensuring the welfare of the Sarathi.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that Sarathis should never refer to themselves as drivers; instead, they should proudly call themselves Sarathis. He said that it is the responsibility of Bharat Taxi to instill this sense of dignity and pride in the minds of the Sarathis. Bharat Taxi will explore all possibilities for reform, and as it moves forward, solutions to every problem will also emerge. Shri Shah further said that changing society's perspective towards viewing a Sarathi is also the responsibility of the Sarathis themselves.
Shri Amit Shah said that the problems in the taxi sector can only be resolved by developing a proper system. He said that the companies currently in existence do not have the welfare of the Sarathis as their objective. Shri Shah said that the objective of Bharat Taxi is both the welfare of the Sarathis and treating the customer well. He added that Bharat Taxi's program of continuous dialogue with the Sarathis and listening to their difficulties will keep running, and communication with the Sarathis will continue through online means, physical meetings, and call centres.