ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟାପାର ସଂକ୍ରାନ୍ତ କ୍ୟାବିନେଟ କମିଟି
ଆସାମରେ ବ୍ରହ୍ମପୁତ୍ର ତଳେ ଟ୍ୱିନ୍-ଟ୍ୟୁବ୍ ଅଣ୍ଡରୱାଟର ଟନେଲ୍ ପାଇଁ କ୍ୟାବିନେଟ୍ ମଞ୍ଜୁରୀ
୨-ଲେନ୍ ବିଶିଷ୍ଟ ଟିବିଏମ୍ ସଡ଼କ ଟନେଲ୍ ଦ୍ୱାରା ଉତ୍ତର ଓ ଦକ୍ଷିଣ କୂଳର ସଂଯୋଗକୁ ନୂତନ ଗତି
14 FEB 2026 12:56PM by PIB Bhubaneswar
୧୪.୦୨.୨୦୨୬ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟାପାର ସଂକ୍ରାନ୍ତ କ୍ୟାବିନେଟ୍ କମିଟି ଗତକାଲି ଏନଏଚ-୧୫ର ଗୋହପୁରରୁ ୭୧୫ ସେକ୍ସନର ନୁମାଲିଗଡ଼ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୪-ଲେନ୍ ପ୍ରବେଶ-ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ଗ୍ରୀନଫିଲ୍ଡ ସଂଯୋଗୀକରଣ ନିର୍ମାଣକୁ ମଞ୍ଜୁରୀ ଦେଇଛି। ଏଥିରେ ବ୍ରହ୍ମପୁତ୍ର ନଦୀ ତଳେ ୧୫.୭୯ କିଲୋମିଟର ରାସ୍ତା ଏବଂ ରେଳ ଟନେଲ୍ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଏହାର ମୋଟ ପୁଞ୍ଜି ବ୍ୟୟ ୧୮,୬୬୨ କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ଆସାମରେ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ କ୍ରୟ ନିର୍ମାଣ (ଇପିସି) ଉପରେ ବିକଶିତ କରାଯିବ।
ବର୍ତ୍ତମାନ, ଏନଏଚ୭୧୫ର ନୁମାଲିଗଡ଼ ଏବଂ ଏନଏଚ-୧୫ର ଗୋହପୁର ମଧ୍ୟରେ ସଂଯୋଗୀକରଣ ୨୪୦ କିଲୋମିଟର। ଏନଏଚ୍-୫୨ ରେ ସିଲଘାଟ ନିକଟରେ ଥିବା କାଳିଆଭାମ୍ଭୋରା ରାସ୍ତା ସେତୁରୁ ଯାହା ନୁମାଲିଗଡ଼, କାଜିରଙ୍ଗା ଜାତୀୟ ଉଦ୍ୟାନ ଏବଂ ବିଶ୍ୱନାଥ ସହର ଦେଇ ୬ ଘଣ୍ଟା ସମୟ ନେଇଥାଏ। ଏହି ଆହ୍ବାନଗୁଡ଼ିକର ସମାଧାନ ପାଇଁ, ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଏନଏଚ୍-୧୫ ରେ ଗୋହପୁରରୁ ନୁମାଲିଗଡ଼ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବ୍ରହ୍ମପୁତ୍ର ନଦୀ ତଳେ ରାସ୍ତା ସହ ରେଳ ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ସହିତ ୪-ଲେନ୍ ପ୍ରବେଶ-ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ଗ୍ରୀନଫିଲ୍ଡ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଭାବରେ ବିକଶିତ କରିବାର ପ୍ରସ୍ତାବ ରହିଛି। ଏହା ଭାରତରେ ପ୍ରଥମ ଏବଂ ବିଶ୍ୱରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ଅଣ୍ଡରୱାଟର ରାସ୍ତା ସହ ରେଳ ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ହେବ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଆସାମ, ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ, ନାଗାଲ୍ୟାଣ୍ଡ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଏହା ମାଲ ପରିବହନର ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରିବ, ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ସାମାଜିକ-ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ଗତି ଦେବ।
ପ୍ରକଳ୍ପ ସଂରଚନା ୦୨ ଟି ପ୍ରମୁଖ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ (ଏନଏଚ୍ -୧୫ ଏବଂ ଏନଏଚ୍ -୭୧୫) ଏବଂ ୦୨ ଟି ରେଳ ଲାଇନ ଯଥା ଗୋହପୁର ପାର୍ଶ୍ୱରେ ଏନଏଫଆରର ରଙ୍ଗିଆ ଡିଭିଜନ ଅଧୀନରେ ରଙ୍ଗିଆ-ମୁକୋଙ୍ଗସେଲେକ୍ ରେଳ ସେକ୍ସନ ଏବଂ ନୁମାଲିଗଡ଼ ପାର୍ଶ୍ୱରେ ଏନଏଫଆରର ତିନସୁକିଆ ଡିଭିଜନ ଅଧୀନରେ ଫୁରକାଟିଂ-ମାରିଆନି ଲୁପ୍ ଲାଇନ୍ ସେକ୍ସନ ସହିତ ସମନ୍ୱିତ ହୋଇଛି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଆସାମରେ ପ୍ରମୁଖ ଅର୍ଥନୈତିକ, ସାମାଜିକ ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ନୋଡଗୁଡ଼ିକୁ ନିର୍ବିଘ୍ନ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। ଏହା ସହିତ, ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ୧୧ ଟି ଅର୍ଥନୈତିକ ନୋଡ, ୦୩ ଟି ସାମାଜିକ ନୋଡ, ୦୨ ଟି ପର୍ଯ୍ୟଟନ ନୋଡ ଏବଂ ୦୮ଟି ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ନୋଡ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରି ବହୁ-ମୋଡାଲ୍ ସମନ୍ୱୟକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ, ୦୪ଟି ପ୍ରମୁଖ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ, ୦୨ ଟି ବିମାନବନ୍ଦର ଏବଂ ୨ ଟି ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଜଳପଥ ସହିତ ଉନ୍ନତ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ ଯାହାଦ୍ୱାରା ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳରେ ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କର ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଗତି ହୋଇପାରିବ।
ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବା ପରେ, ପ୍ରକଳ୍ପ ରଣନୈତିକ ବିଚାର, ଆଞ୍ଚଳିକ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ପ୍ରମୁଖ ଅର୍ଥନୈତିକ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ସଂଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ବିକାଶ ପାଇଁ ନୂତନ ରାସ୍ତା ଖୋଲିବାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ପ୍ରାୟ ୮୦ ଲକ୍ଷ ବ୍ୟକ୍ତି-ଦିବସ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଏବଂ ପରୋକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବ ଏବଂ ଆଖପାଖ ଅଞ୍ଚଳରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ବିକାଶ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧିର ନୂତନ ରାସ୍ତା ଖୋଲିବ।
ପ୍ରକଳ୍ପ ସବିଶେଷ
ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ
ସବିଶେଷ
ପ୍ରକଳ୍ପ ନାମ
ଆସାମ ରାଜ୍ୟରେ ବ୍ରହ୍ମପୁତ୍ର ନଦୀ ତଳେ ୨ ଲେନ୍ ବିଶିଷ୍ଟ ଟୁଇନ୍ ଟ୍ୟୁବ୍ ଟିବିଏମ୍ ରାସ୍ତା ଅଣ୍ଡରୱାଟର ଟନେଲ୍ ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ଗୋଟିଏ ଟ୍ୟୁବ୍‌ରେ ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଯୋଗାଇବା, ଯାହାର ମୋଟ ଲମ୍ବ ୩୩.୭ କିଲୋମିଟର।
କରିଡର
ଏନଏଚ୍-୧୫ ରେ ଗୋହପୁର - ଏନଏଚ୍ -୭୧୫ ରେ ନୁମାଲିଗଡ଼
ଦୈର୍ଘ୍ୟ (କିମି)
୩୩.୭ କିମି
ମୋଟ୍ ସିଭିଲ୍ ଖର୍ଚ୍ଚ (ଟ. କୋଟି)
୧୧,୯୮୨.୩୬ କୋଟି
ଜମି ଅଧିଗ୍ରହଣ ମୂଲ୍ୟ (ଟ. କୋଟି)
୭୧୬.୬୫
ମୋଟ୍ କ୍ୟାପିଟାଲ୍ ମୂଲ୍ୟ (ଟ.କୋଟି)
୧୮,୬୬୨.୦୨
ମାଧ୍ୟମ
ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ପ୍ରୋକିଓରମେଣ୍ଟ କନଷ୍ଟ୍ରକ୍ସନ (ଇପିସି)
ପ୍ରକଳ୍ପ ଦୈର୍ଘ୍ୟ
୩୩.୭୭ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବ ସହିତ ପ୍ରକଳ୍ପ
ଗୋଟିଏ ଟ୍ୟୁବରେ ରେଳ ସହିତ ଟୁଇନ୍ ଟ୍ୟୁବ୍ ଟିବିଏମ୍ ଟନେଲ୍
୧୫.୭୯ କିମି
ମୋଟ୍ ରୋଡ୍‌ କଟ୍ ଓ କଭର
୧.୨୬ କିମି
ମୋଟ୍ ରେଳ କଟ୍ ଓ କଭର
୪ କିମି
ସଂଯୁକ୍ତ ହୋଇଥିବା ପ୍ରମୁଖ ରାସ୍ତା
ଜାତୀୟ ରାଜପଥ - ଏନଏଚ୍-୧୫ ଏବଂ ଏନଏଚ୍ ୭୧୫
ସଂଯୁକ୍ତ ରେଳ ଲାଇନ୍
ଗୋହପୁର ପାର୍ଶ୍ୱରେ ଏନଏଫଆର ର ରଙ୍ଗିଆ ଡିଭିଜନ ଅଧୀନରେ ରଙ୍ଗିଆ-ମୁକୋଙ୍ଗସେଲେକ୍ ରେଳ ସେକ୍ସନ
ନୁମାଲିଗଡ଼ ପାର୍ଶ୍ୱରେ ଏନଏଫଆର ର ତିନସୁକିଆ ଡିଭିଜନ ଅଧୀନରେ ଫୁରକେଟିଂ-ମାରିଆନି ଲୁପ୍ ଲାଇନ୍ ସେକ୍ସନ
ଅର୍ଥନୈତିକ/ ସାମାଜିକ/ ପରିବହନ୍ ନୋଡ୍ସ ସଂଯୁକ୍ତ
ବିମାନବନ୍ଦର (୦୨): ଡୋନି ପାଉଲୋ ହୋଲୋଙ୍ଗି ବିମାନବନ୍ଦର ଇଟାନଗର ଏବଂ ତେଜପୁର ବିମାନବନ୍ଦର
ରେଳ ଷ୍ଟେସନ (୦୪): ନମାଲିଗଡ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ, ଗୋହପୁର ରେଳ ଷ୍ଟେସନ, ଗୋଲାଘାଟ ଟାଉନ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ, ସିମାଲୁଗୁରି ଜଙ୍କସନ
ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଜଳ ପଥ ଟର୍ମିନାଲ୍ (୦୨): ବିଶ୍ୱନାଥ ଘାଟ ୱାଟର ଟର୍ମିନାଲ୍, ତେଜପୁର ୱାଟର ୱେ ଟର୍ମିନାଲ୍
ଇକୋନୋମିକ୍ ନୋଡସ୍ (୧୧): ନମାଲିଗଡ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରିଆଲ୍ ଏରିଆ, ଜୋରହାଟ୍ ଡିସିଆଇ, ଆଇଡିସି ଟିଟାବୋର, ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରିଆଲ୍ ଏରିଆ ଜୁନାକିନାଗର, ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରିଆଲ୍ ଇଷ୍ଟେଟ୍ ନାଗାଓନ୍, ଆଇଡିସିସି ଡେମୋ, ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରିଆଲ୍ ଇଷ୍ଟେଟ୍ ସିଭାସାଗର, ଆଇଡିସି ନାଲତାଲି, ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରିଆଲ୍ ଏରିଆ ଡୋଲାବାରି, ମିନି ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରିଆଲ୍ ଏରିଆ ବିଶ୍ୱନାଥ, ଏମଏମଏଲପି ଜଗିଗୋପା |
ସାମାଜିକ ନୋଡ୍ (୦୩): ୧ ଆଦିବାସୀ ଜିଲ୍ଲା - ଡିମା ହାସାଓ; ୦୨ ଆକାଂକ୍ଷା ଜିଲ୍ଲା-ଉଦଲଗୁରୀ ଏବଂ ଦାରାଙ୍ଗ
ଟୁରିଷ୍ଟ ନୋଡସ୍ (୦୨): କାଜିରଙ୍ଗା ଜାତୀୟ ଉଦ୍ୟାନ ଏବଂ ଦେଓପାହାର ପ୍ରତ୍ନତାତ୍ତ୍ୱିକ ସ୍ଥାନ
ସଂଯୁକ୍ତ ପ୍ରମୁଖ ସହର / ସହର
ଆସାମରେ ନୁମାଲିଗଡ, ତେଜପୁର, ଗୋହପୁର ଦିବ୍ରୁଗଡ ଏବଂ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ଇଟାନଗର
ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ସମ୍ଭାବନା
ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଏବଂ ପରୋକ୍ଷ ଭାବରେ ୮୦ ଲକ୍ଷ ମାନବ ଦିବସ
ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ-୨୫ରେ ବାର୍ଷିକ ହାରାହାରି ଦୈନିକ ଟ୍ରାଫିକ୍ (ଏଏଡିଟି)
ଆନୁମାନିକ ୪୬୮୦ ଯାତ୍ରୀବାହୀ କାର୍ ୟୁନିଟ୍ (ପିସିୟୁ)

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves construction of Twin Tube TBM road Underwater tunnel 2 Lane each under River Brahmaputra along with provision of Railway infrastructure in one of the tubes, in Assam with total length of 33.7 Km
14 FEB 2026 12:56PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, yesterday has approved construction of 4-Lane Access-Controlled Greenfield connectivity from Gohpur on NH-15 to Numaligarh on 715 section including 15.79 Km. of Road cum Rail Tunnel under River Brahmaputra to be developed at a total capital cost of Rs.18,662 crore in Assam on Engineering procurement Construction (EPC).
Currently, connectivity between Numaligarh on NH715 and Gohpur on NH-15 is 240 Km. from existing Kaliabhambhora road bridge near Silghat on NH-52 which takes 6 Hours passing through Numaligarh, Kaziranga National park and Biswanath Town. To address these challenges, the project is proposed to be developed as 4-Lane Access-Controlled Greenfield connectivity from Gohpur on NH-15 to Numaligarh with Road cum Rail tunnel below the river Brahmaputra river. This would be first underwater Road cum Rail tunnel in the India and 2nd in world. The project will provide significant benefit to Assam, Arunachal Pradesh, Nagaland and other North -Eastern States. This will enhance the efficiency of freight movement, reducing logistics cost and driving socio-economic growth in the region.
The project alignment integrates with 02 major National Highways (NH-15 and NH-715) and 02 Railway lines i.e. Rangia-Mukongselek Railway Section under Rangia Division of NFR on Gohpur Side and Furkating-Mariani loop line section under Tinsukia Division of NFR on Numaligarh side. The project providing seamless connectivity to key economic, social, and logistics nodes across Assam. Additionally, the project will enhance multi-modal integration by connecting with 11 Economic Nodes, 03 Social Nodes, 02 Tourist nodes and 08 Logistic Nodes, providing enhanced connectivity with 04 Major Railway Station, 02 Airport, and 2 inland water way thereby facilitating faster movement of goods and passengers across the region.
Upon completion, the project will play a pivotal role in strategic considerations, regional economic growth, strengthening connectivity between major economic centers and opening new avenues for trade and industrial development. The project will also generate approximately 80 Lakhs person-days of direct and indirect employment, and will open new avenues of growth, development and prosperity in surrounding regions.
Map of Corridor:
Project Details
Feature
Details
Project Name
Construction of Twin Tube TBM road Underwater tunnel 2 Lane each under River Brahmaputra along with provision of Railway infrastructure in one of the tubes, in the state of Assam on EPC Mode with total length of project as 33.7 Km.
Corridor
Gohpur on NH-15 – Numaligarh on NH-715
Length (km)
33.7 Km.
Total Civil Cost (Rs Cr.)
11,982.36 Cr.
Land Acquisition Cost (Rs Cr.)
716.65
Total Capital Cost (Rs Cr.)
18,662.02
Mode
Engineering Procurement Construction (EPC).
Project Length
Instant Project of Length 33.77 Km.
Twin Tube TBM Tunnel with Railway in one of the tubes
15.79 Km.
Total Road cut & cover
1.26 Km.
Total Rail cut & cover
4 Km.
Major Roads Connected
National Highways – NH-15 & NH715
Rail Line connected
Rangia-Mukongselek Railway Section under Rangia Division of NFR on Gohpur Side
Furkating-Mariani loop line section under Tinsukia Division of NFR on Numaligarh side
Economic / Social / Transport Nodes Connected
Airports (02 ) : Dony Paulo Holongi Airport Itanagar and Tezpur Airport
Railway Stations (04) : Numaligarh Railway Station, Gohpur Railway Station, Golaghat Town Railway Station, Simaluguri Junction
Inland Water way Terminals (02): Biswanath Ghat Water way terminal, Tezpur Water way terminal
Economic Nodes (11) : Numaligarh Industrial Area, Jorhat DIC, IIDC Titabor, Industrial Area Junakinagar, Industrial Estate Nagaon, IIDC Demow, Industrial Estate Sivasagar, IIDC Naltali, Industrial Area Dolabari, Mini Industrial Area Biswanath, MMLP Jogighopa.
Social Nodes (03) : 1 Tribal district – Dima Hasao; 02 Aspirations Districts-Udalguri & Darrang
Tourist Nodes (02) : Kaziranga National Park & Deopahar Archaeological Site
Major Cities / Towns Connected
Numaligarh, Tezpur, Gohpur Dibrugarh in Assam & Itanagar In Arunachal Pradesh
Employment Generation Potential
80 Lakhs Man-Days of Direct & In-direct
Annual Average Daily Traffic (AADT) in FY-25
Estimated at 4680 Passenger Car Units (PCU)