ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
୬ ଫେବୃଆରୀରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚାର ୯ମ ସଂସ୍କରଣ
ଦେଶବ୍ୟାପୀ ‘ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚା’ର ପ୍ରଥମଥର ଏକାଧିକ ସ୍ଥାନରେ ସମୟକାଳୀନ ଆୟୋଜନ
05 FEB 2026 4:42PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ସହିତ ଅନନ୍ୟ ପାରସ୍ପରିକ କ୍ରିୟାଶୀଳ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ “ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚା (ପିପିସି)” ଶୁକ୍ରବାର, ୬ ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୬ ସକାଳ ୧୦.୦୦ ରେ ଆୟୋଜିତ ହେବ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପରୀକ୍ଷା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଚାପ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରାଯିବ ଏବଂ ପରୀକ୍ଷାକୁ ଜୀବନର ଏକ ଉତ୍ସବ ଓ ଅବିଭାଜ୍ୟ ଅଂଶ ଭାବେ ପାଳନ କରିବାର ସନ୍ଦେଶ ଦିଆଯିବ। ଏହା ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚାର ୯ମ ସଂସ୍କରଣ ଅଟେ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ୟୁଟ୍ୟୁବ୍ ଚ୍ୟାନେଲ୍, ଦୂରଦର୍ଶନ (ଡିଡି) ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ପ୍ରସାରିତ ହେବ। ଏହା ସହିତ, ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚା ୱେଭସ୍ ଓଟିଟି, ଆମାଜନ୍ ପ୍ରାଇମ୍ ଭିଡିଓ, ଜିଓ, ଜି୫, ସୋନି ଲାଇଭ୍ ଏବଂ ସ୍ପଟିଫାଏ (ଅଡିଓ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ) ଭଳି ଓଟିଟି ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ମଧ୍ୟ ଲାଇଭ୍ ଷ୍ଟ୍ରିମ୍ ହେବ।
ଏନଇପି ୨୦୨୦ ଅନୁଯାୟୀ, ପିପିସି ଧାରଣା ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପରୀକ୍ଷା ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ, ସକାରାତ୍ମକତା ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକ ସୁସ୍ଥତା ବୃଦ୍ଧି କରି ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବା ଏବଂ ପରୀକ୍ଷା ଋତୁକୁ ଏକ ଉତ୍ସବ ଭାବରେ ପାଳନ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କର ପୁସ୍ତକ "ପରୀକ୍ଷା ଯୋଦ୍ଧା" ରେ ତାଙ୍କର ମତାମତ ଦେଇଛନ୍ତି, ଯାହା ବିଭିନ୍ନ ଭାଷାରେ ଏବଂ ବ୍ରେଲରେ ଉପଲବ୍ଧ। ଏଥିରେ, ସେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯାହାଦ୍ୱାରା ଆମର ପିଲାମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଯୋଗ୍ୟ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଶୈଶବ ପାଇପାରିବେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା, ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚା ଗତିଶୀଳ ଏବଂ ଅଭିନବ, ପ୍ରତିବର୍ଷ ନୂତନ ଉପାଦାନ ଯୋଡା ଯାଇଥାଏ। ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ, ପିପିସି ୨୦୨୬ ଦେଶର ସମସ୍ତ ଅଂଶକୁ କଭର କରି ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ଦିଲ୍ଲୀ ବ୍ୟତୀତ, ପିପିସି ୨୦୨୬ ଚାରୋଟି ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା: ତାମିଲନାଡୁର କୋଏମ୍ବାଟୁର, ଛତିଶଗଡ଼ର ରାୟପୁର, ଗୁଜରାଟର ଦେବ ମୋଗରା ଏବଂ ଆସାମର ଗୌହାଟୀ, ଯାହା ଦେଶର ପୂର୍ବ, ପଶ୍ଚିମ, ଉତ୍ତର, ଦକ୍ଷିଣ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଅଂଶକୁ କଭର କରିଥିଲା।
ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚା ୨୦୨୬ ପ୍ରସ୍ତୁତି ପାଇଁ, ଦେଶବ୍ୟାପୀ ବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ସ୍ୱଦେଶୀ ସଂକଳ୍ପ ଦୌଡ଼ (ସ୍ୱାଧୀନତାର ଭାବନାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଥିବା ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସଂଗଠିତ ଦୌଡ଼/ପଦଯାତ୍ରା) ଏବଂ ପରାକ୍ରମ ଦିବସରେ କିଛି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକରେ କୁଇଜ୍ ଏବଂ ଲେଖା ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ପ୍ରାୟ ୪୮.୧ ନିୟୁତ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ।
ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ଧରି, ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏକ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ସାରା ଦେଶରୁ ଛାତ୍ର, ଅଭିଭାବକ ଏବଂ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ରହିଛି। ଏହି ବର୍ଷ, ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚାର ୯ମ ସଂସ୍କରଣ ପାଇଁ ପଞ୍ଜୀକରଣ ସମସ୍ତ ପୂର୍ବ ରେକର୍ଡ ଭାଙ୍ଗି ଦେଇଛି। ୪୫ ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ଛାତ୍ର, ଶିକ୍ଷକ ଏବଂ ଅଭିଭାବକ ମାଇଗଭ୍ ପୋର୍ଟାଲ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ବିପୁଳ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ, ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନରେ ଥିବା ସ୍ୱାୟତ୍ତ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକର ନିରନ୍ତର ସମର୍ଥନ ଏବଂ ସହଭାଗୀ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ପ୍ରମାଣ, ଯେଉଁମାନେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସହିତ ମିଶି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ସମୟ ସହିତ ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚାରେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ସ୍ୱତଃସ୍ଫୂର୍ତ୍ତ ସମ୍ପୃକ୍ତି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଗୁରୁତ୍ବକୁ ଦର୍ଶାଉଛି।

Ministry of Education
9th edition of Pariksha Pe Charcha to be held on 6th February 2026
Pariksha Pe Charcha marks First-Ever multi-location nationwide engagement
05 FEB 2026 4:42PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi’s unique interactive program with students, Pariksha Pe Charcha (PPC), is back with its 9th edition on Friday, 6th February 2026 at 10 am to discuss exam stress and celebrate examinations as an Utsav and an integral part of life.
The event will be telecast on the Prime Minister Shri Narendra Modi’s YouTube channel, Doordarshan (DD), and the Ministry of Education’s social media platforms. Additionally, the following OTT platforms, such as WAVES OTT, Amazon Prime Video, Jio, ZEE5, Sony LIV, and Spotify (audio platform), will stream Pariksha Pe Charcha live.
In alignment with NEP 2020, the PPC concept is aimed at reshaping the examination experience of students by fostering confidence, positivity, and holistic well-being, and celebrating the exam season as a Utsav. The Prime Minister has condensed his views in his book titled “Exam Warriors”, available in multiple languages as well as Braille, where he has stressed belief in self and underscored the need to talk about these issues so that our children have the fun-filled childhood they deserve.
Conceptualized by the Prime Minister, Pariksha Pe Charcha is dynamic and innovative, introducing fresh elements every year. For the first time, PPC 2026 was introduced at multiple locations covering all parts of the country. Besides Delhi, PPC 2026 was held in 4 (four) different locations - Coimbatore in Tamil Nadu, Raipur in Chhattisgarh, Dev Mogra in Gujarat and Guwahati in Assam, covering the East, West, North, South and Centre of the country.
As part of the run-up to Pariksha Pe Charcha 2026, student-centric engagement activities were organised across schools nationwide, including the Swadeshi Sankalp Daud, a student-led run/walk promoting the spirit of self-reliance, and quiz and writing competitions held at identified Kendriya Vidyalayas on Parakram Diwas. Approximately 2.26 crore students participated in these activities.
Over the years, the programme has evolved into a nationwide Jan Andolan, witnessing unprecedented participation from students, parents, and teachers across the country. This year, the registrations for the 9th edition of Pariksha Pe Charcha have surpassed all previous benchmarks, with more than 4.50 crore students, teachers, and parents registering through the MyGov portal. This overwhelming participation is a testament to the continued support and shared commitment of all States and UTs as well as Autonomous Bodies under Ministry of Education in advancing the objectives of this initiative in partnership with the Ministry of Education. The spontaneous inclusion of more and more stakeholders with PPC, over time, is a definite sign of the value that this programme is bringing in the lives of all.