ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେନ୍ଦ୍ର ବଜେଟ୍ 2026-27 ର ସାରାଂଶ
01 FEB 2026 1:14PM by PIB Bhubaneswar
• ଯୁବ ଶକ୍ତି ଆଧାରିତ ବଜେଟ୍ ଗରିବ, ଶୋଷିତ ଏବଂ ପଛୁଆ ବର୍ଗ ପ୍ରତି ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ସଂକଳ୍ପ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥାଏ
• କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଭବନରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ପ୍ରଥମ ବଜେଟ୍ ତିନୋଟି କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ
• ପ୍ରଥମ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ହେଉଛି ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ କରିବା
• ଦ୍ୱିତୀୟ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ହେଉଛି ଲୋକଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ସାମର୍ଥ୍ୟ ବିକାଶ କରିବା
• ତୃତୀୟ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ସବକା ସାଥ ସବକା ବିକାଶର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହ ଜଡିତ
• ନୂତନ ଆୟକର ଆଇନ-2025 ଏପ୍ରିଲ 2026 ରୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ; ସରଳୀକୃତ ଆୟକର ନିୟମ ଏବଂ ଫର୍ମଗୁଡ଼ିକୁ ଶୀଘ୍ର ବିଜ୍ଞପିତ କରାଯିବ
• ଜୋରିମାନା ଏବଂ ଦଣ୍ଡବିଧାନକୁ ଯୁକ୍ତିଯୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରକ୍ରିୟାର ଗୁଣବତ୍ତା ହ୍ରାସ କରିବା ଜରୁରୀ
• କିଛି ପ୍ରାଥମିକ ସମବାୟ ସମିତି ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ରିହାତି ଗୋଖାଦ୍ୟ ଏବଂ କପା ବିହନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିସ୍ତାରିତ ହେବ
• 15.5 ପ୍ରତିଶତ ସେୟାର ସେଫ୍ ହାର୍ବର ମାର୍ଜିନ୍ ସହିତ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସେବାର ଏକକ ବର୍ଗ ସୃଷ୍ଟି କରାଯିବ
• ଆଇଟି ସେବା ପାଇଁ ନିରାପଦ ହାର୍ବର ସୁବିଧା ପାଇଁ ସୀମା 300 କୋଟିରୁ 2,000 କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି
• ବିଦେଶୀ କ୍ଲାଉଡ୍ ସେବା ପ୍ରଦାନକାରୀମାନଙ୍କୁ 2047 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଟିକସ ରିହାତି ଦିଆଯିବ
• ଅନୁମାନିକ ଆଧାରରେ ଟିକସ ଦେଉଥିବା ସମସ୍ତ ଅଣ-ନିବାସୀଙ୍କୁ ସର୍ବନିମ୍ନ ବିକଳ୍ପ ଟିକସରୁ ମୁକ୍ତ କରାଯିବ
• ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ 2027-28 ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ବର୍ଷରୁ ଆଇସିଏ ଉପରେ ଆଧାରିତ ପୃଥକ ଆକାଉଣ୍ଟିଂ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଇଣ୍ଡଏଏସ ସଂଶୋଧନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ମିଳିତ କମିଟି ଗଠନ କରିବ
• ଭବିଷ୍ୟତ ଚୁକ୍ତିନାମା ଉପରେ ଏସଟିଟି ବର୍ତ୍ତମାନର 0.02 ପ୍ରତିଶତରୁ 0.05 ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବ
• ବ୍ୟାଟେରୀ ପାଇଁ ଲିଥିୟମ୍-ଆୟନ୍ ସେଲ୍ ନିର୍ମାଣରେ ବ୍ୟବହୃତ ପୁଞ୍ଜିଗତ ସାମଗ୍ରୀ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ମୌଳିକ ସୀମା ଶୁଳ୍କ ଛାଡ଼ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ କରାଯିବ
• ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥର ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ମୂଳଧନ ସାମଗ୍ରୀର ଆମଦାନୀ ଉପରେ କଷ୍ଟମ୍ ଶୁଳ୍କ ଛାଡ଼ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ
• ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ଆମଦାନୀ ହେଉଥିବା ସାମଗ୍ରୀର ଶୁଳ୍କ ହାର 20 ପ୍ରତିଶତରୁ 10 ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ କରାଯିବ
• 17 ଔଷଧ କିମ୍ବା ଔଷଧ ଉପରେ ମୌଳିକ ସୀମା ଶୁଳ୍କ ଛାଡ଼ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ
• ବାୟୋଫାର୍ମା ଶକ୍ତି 10 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ମୋଟ ବ୍ୟୟବରାଦ ସହିତ ଜୈବିକ ଏବଂ ବାୟୋସିମିଲରର ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଏକ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସୃଷ୍ଟି କରିବ
• ଏମଏସଏମଇଗୁଡ଼ିକୁ ଭବିଷ୍ୟତର ଚାମ୍ପିଅନ ଭାବରେ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ 10 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର କୋଟିର ଏସଏମଇ ବିକାଶ ପାଣ୍ଠି ପ୍ରସ୍ତାବିତ କରାଯାଇଛି
• ସରକାରୀ ପୁଞ୍ଜି ଖର୍ଚ୍ଚ 2025-26 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ 11.2 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇ 2026-27 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ 12.2 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି
• ପରିବେଶଗତ ଭାବରେ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ଯାତ୍ରୀ ପରିବହନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ସହରଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ବୃଦ୍ଧି ପରିବହନ ସଂଯୋଗଭାବରେ ସାତଟି ହାଇ-ସ୍ପିଡ୍ ରେଳ କରିଡର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ
• ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ସୃଜନଶୀଳ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ମୁମ୍ବାଇ, 15,000 ଉଚ୍ଚ ମାଧ୍ୟମିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ 500 କଲେଜରେ ଏଭିଜିସି ବିଷୟବସ୍ତୁ ସୃଷ୍ଟି ପ୍ରୟୋଗଶାଳା ସ୍ଥାପନ କରିବ
• ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଏସଟିଇଏମ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରେ ମହିଳା ଛାତ୍ରୀମାନେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାରେ ଏକ ବାଳିକା ହଷ୍ଟେଲ ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ
• ସରକାର ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ଯେ ଆଇଆଇଏମ ସହଭାଗୀତାରେ, 20 ଟି ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳର 10,000 ଗାଇଡଙ୍କ ଦକ୍ଷତାକୁ ଏକ ହାଇବ୍ରିଡ୍ ମୋଡ୍‌ରେ ଏକ ମାନକ, ଉଚ୍ଚମାନର 12-ସପ୍ତାହ ତାଲିମ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ଉନ୍ନତ କରାଯିବ
• ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ମିଶନ୍ ଆଗାମୀ ଦଶନ୍ଧିରେ କ୍ରୀଡା କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବ
• ଭାରତ-ବିସ୍ତାର ନାମରେ ଏକ ବହୁଭାଷୀ ଏଆଇ ଉପକରଣ ବିକଶିତ କରାଯିବ; ଏହା କୃଷି ପୋର୍ଟାଲ୍ ଏବଂ କୃଷି ଅଭ୍ୟାସ ଉପରେ ଆଇସିଏଆର ପ୍ୟାକେଜଗୁଡ଼ିକୁ ଏଆଇ ସିଷ୍ଟମ ସହିତ ଯୋଡ଼ିବ
• ବିଦେଶ ଯାତ୍ରା ପ୍ୟାକେଜ ଉପରେ ଟିକସ ବର୍ତ୍ତମାନର 5 ପ୍ରତିଶତ ଏବଂ 20 ପ୍ରତିଶତରୁ 2 ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି
• କଷ୍ଟମ୍ସ ୱେୟାରହାଉସ୍ ଫ୍ରେମୱାର୍କକୁ ଏକ ୱେୟାରହାଉସ୍ ଅପରେଟର-କେନ୍ଦ୍ରିକ ସିଷ୍ଟମରେ ରୂପାନ୍ତରିତ କରାଯିବ, ଯେଉଁଥିରେ ଆତ୍ମ-ଘୋଷଣା, ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ମନିଟରିଂ ଏବଂ ବିପଦ-ଆଧାରିତ ଆକାଉଣ୍ଟିଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ
• ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ବିଭିନ୍ନ ସରକାରୀ ଏଜେନ୍ସିରୁ କାର୍ଗୋ କ୍ଲିୟରାନ୍ସ କ୍ଲିୟରାନ୍ସଗୁଡ଼ିକୁ ଏକକ ଏବଂ ପରସ୍ପର ସଂଯୁକ୍ତ ଡିଜିଟାଲ୍ ୱିଣ୍ଡୋ ମାଧ୍ୟମରେ ସୁଗମ ଭାବରେ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କରାଯିବ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ, 1 ଫେବୃଆରୀ
କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥ ଏବଂ କର୍ପୋରେଟ୍ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ ଆଜି ସଂସଦରେ 2026-27 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବଜେଟ୍ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି।
ଭାଗ-କ
ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମାଘ ପୂର୍ଣ୍ଣିମା ଏବଂ ଗୁରୁ ରବିଦାସଙ୍କ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀର ପବିତ୍ର ଅବସରରେ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଭବନରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଏହି ପ୍ରଥମ ବଜେଟ୍ ତିନୋଟି କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ:
ପ୍ରଥମ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ହେଉଛି ଉତ୍ପାଦକତା ଏବଂ ପ୍ରତିଯୋଗିତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରି ଏବଂ ଅଶାନ୍ତ ବିଶ୍ୱ ପରିସ୍ଥିତିରେ ସ୍ଥିରତା ସୃଷ୍ଟି କରି ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ଏବଂ ବଜାୟ ରଖିବା।
ଦ୍ୱିତୀୟ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ହେଉଛି ଲୋକଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ସାମର୍ଥ୍ୟ ବିକାଶ କରିବା; ସେମାନଙ୍କୁ ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧି ପଥରେ ଦୃଢ଼ ଅଂଶୀଦାର କରିବା।
ତୃତୀୟ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ। ଏହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାର, ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଏବଂ ଅଞ୍ଚଳର ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ସମ୍ବଳ, ସୁବିଧା ଏବଂ ସୁଯୋଗ ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ।
ଗରିବ, ଶୋଷିତ ଏବଂ ଅବହେଳିତ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପ୍ରତି ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଥିବା ଏକ ଯୁବଶକ୍ତି ପରିଚାଳିତ ବଜେଟ୍ ଉପସ୍ଥାପନ କରି ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସୀ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିବ। ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣକୁ ମହତ୍ତ୍ୱାକାଂକ୍ଷାକୁ ସନ୍ତୁଳିତ କରିବ। ବର୍ଦ୍ଧିତ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ପୁଞ୍ଜି ଆବଶ୍ୟକତା ସହିତ ଏକ ବର୍ଦ୍ଧିତ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଭାବରେ, ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱ ବଜାର ସହିତ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ସମନ୍ୱିତ ହେବା, ରପ୍ତାନି ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ, ସ୍ଥିର ନିବେଶକୁ ଆକର୍ଷିତ କରିବା ଜରୁରି।
ସେ କହିଛନ୍ତି, ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ବହୁପକ୍ଷବାଦ ପ୍ରତି କ୍ଷତି ତଥା ସମ୍ବଳ ଏବଂ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳରେ ପ୍ରବେଶରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିବା ଏକ ବାହ୍ୟ ପରିବେଶ ଦ୍ୱାରା ଦେଶ ପ୍ରଭାବିତ ହେଉଛି। ନୂତନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଉତ୍ପାଦନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରୁଥିବାବେଳେ ଜଳ, ଶକ୍ତି ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥର ଚାହିଦା ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି।
ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସ୍ୱାଧୀନତା ଦିବସ 2025 ଘୋଷଣା ପରଠାରୁ, 350ରୁ ଅଧିକ ସଂସ୍କାର ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଏଥିରେ ଜିଏସଟି ସରଳୀକରଣ, ଶ୍ରମ କୋଡର ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଏବଂ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ଗୁଣବତ୍ତା ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଆଦେଶକୁ ଯୁକ୍ତି ସଂଗତ କରିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ କମିଟି ଗଠନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ନିୟମାବଳୀକୁ ଦୂର କରିବା ଏବଂ ଅଣ-ପାଳନ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଘନିଷ୍ଠ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି।
ପ୍ରଥମ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ହେଉଛି ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ଏବଂ ବଜାୟ ରଖିବା। ଏହି ପ୍ରଥମ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଅଧୀନରେ, ଛଅଟି କ୍ଷେତ୍ରରେ ହସ୍ତକ୍ଷେପ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଛି ।
1. 7ଟି ରଣନୈତିକ ଏବଂ ସୀମାବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ଉତ୍ପାଦନ ବିସ୍ତାର କରିବା
2. ଲିଗାସି ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ର ପୁନଃନିର୍ମାଣ
3. ଚାମ୍ପିଅନ୍ ଏମଏସଏମଇ ସୃଷ୍ଟି କରିବା
4. ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ଦୃଢ଼ ଗୁରୁତ୍ୱ
5. ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀତ୍ୱ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା
6. ସହରୀ ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ର ବିକାଶ କରିବା
ଭାରତକୁ ଏକ ବିଶ୍ୱ ବାୟୋଫାର୍ମା ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ, 10,000 କୋଟି ଟଙ୍କାର ମୋଟ ବ୍ୟୟବରାଦ ସହିତ, ବାୟୋଫାର୍ମା ଶକ୍ତି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବ । ଏହା ଅଧୀନରେ ଆଗାମୀ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଜୈବିକ ଏବଂ ବାୟୋସିମିଲରର ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଏକ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ନିର୍ମାଣ କରିବ। ଏହି ରଣନୀତିରେ ତିନୋଟି ନୂତନ ଜାତୀୟ ଔଷଧ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ନାଇପର) ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ଏବଂ ଏକ ବାୟୋଫାର୍ମା-କେନ୍ଦ୍ରିତ ନେଟୱାର୍କ ଗଠନ କରିବା ପାଇଁ ସାତଟି ବର୍ତ୍ତମାନର ପ୍ରତିଷ୍ଠାନକୁ ଉନ୍ନତିକରଣ କରିବା ସାମିଲ ରହିଛି । ଏହା 1,000 ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ ଭାରତ କ୍ଲିନିକାଲ୍ ପରୀକ୍ଷଣ ସ୍ଥାନର ଏକ ନେଟୱାର୍କ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବ। ବିଶ୍ୱ ମାନଦଣ୍ଡ ହାସଲ କରିବା ଏବଂ ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ବୈଜ୍ଞାନିକ ସମୀକ୍ଷା କ୍ୟାଡର ଏବଂ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ସମୟୋଚିତ ଅନୁମୋଦନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଔଷଧ ମାନକ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ସଂଗଠନକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରାଯିବ।
ଶ୍ରମ-ସଘନ ବୟନ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ, ପାଞ୍ଚଟି ଉପ-ଉପାଦାନ ସହିତ ଏକ ସମନ୍ୱିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରସ୍ତାବିତ କରାଯାଇଛି:
ରେଶମ, ପଶମ ଏବଂ ପାଟ, ମାନବ ନିର୍ମିତ ତନ୍ତୁ ଏବଂ ନୂତନ ଯୁଗର ତନ୍ତୁ ଭଳି ପ୍ରାକୃତିକ ତନ୍ତୁରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରତା ପାଇଁ ଜାତୀୟ ତନ୍ତୁ ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବ । ଯନ୍ତ୍ରପାତି, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଉନ୍ନତିକରଣ ଏବଂ ସାଧାରଣ ପରୀକ୍ଷଣ ଓ ପ୍ରମାଣପତ୍ର କେନ୍ଦ୍ର ପାଇଁ ପୁଞ୍ଜି ସହାୟତା ସହିତ ପାରମ୍ପରିକ କ୍ଲଷ୍ଟରଗୁଡ଼ିକୁ ଆଧୁନିକୀକରଣ ନିମନ୍ତେ ବୟନ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବ । ଜାତୀୟ ହସ୍ତତନ୍ତ ଏବଂ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବର୍ତ୍ତମାନର ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକୁ ସମନ୍ୱିତ ଏବଂ ମଜବୁତ କରିବ । ବୁଣାକାର ଏବଂ କାରିଗରଙ୍କ ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟଭିତ୍ତିକ ସହାୟତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ । ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ବୟନଶିଳ୍ପ ଏବଂ ପୋଷାକକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଟେକ୍ସ-ଇକୋ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯିବ । ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ସହିତ ସହଯୋଗରେ ବୟନ କୌଶଳ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ଆଧୁନିକୀକରଣ ଏବଂ ଅପଗ୍ରେଡ୍ କରିବା ପାଇଁ ସମର୍ଥ 2.0 କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବ।
ଏମଏସଏମଇଗୁଡ଼ିକୁ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଇଞ୍ଜିନ୍ ଭାବରେ ସ୍ୱୀକାର କରି, ଭବିଷ୍ୟତର ଚାମ୍ପିଅନ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏବଂ ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଥିବା ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ 10,000 କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏକ ଏସଏମଇ ବିକାଶ ପାଣ୍ଠି ପ୍ରସ୍ତାବ ରଖାଯାଇଛି।
ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସାର୍ବଜନୀନ ପୁଞ୍ଜି ବ୍ୟୟ 2014-15 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ 2 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ 2025-26 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ 11.2 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ଗୁଣାତ୍ମକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏହି ଗତି ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ, ଏହାକୁ 2026-27 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଏହାକୁ 12.2 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବ ବୋଲି ସେ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଥିଲେ।
ପରିବେଶଗତ ଭାବରେ ସ୍ଥାୟୀ କାର୍ଗୋ ପରିବହନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ, ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ ନୂତନ ସମର୍ପିତ ମାଲ ପରିବହନ କରିଡର ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଥିଲେ। ଏହା ପୂର୍ବ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଡାଙ୍କୁନିକୁ ପଶ୍ଚିମରେ ସୁରଟ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବ । ଆଗାମୀ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ 20ଟି ନୂତନ ଜାତୀୟ ଜଳପଥ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବ। ଏହା ଓଡ଼ିଶାରେ ଜାତୀୟ ଜଳପଥ 5 ସହିତ ଆରମ୍ଭ ହେବ। ଏହି ଜଳପଥ ଖଣିଜ ସମୃଦ୍ଧ ତାଳଚେର ଏବଂ ଅନୁଗୁଳ ଏବଂ କଳିଙ୍ଗ ନଗର ଭଳି ଶିଳ୍ପ ହବ୍‌ଗୁଡ଼ିକୁ ପାରାଦୀପ ଏବଂ ଘାମରା ବନ୍ଦର ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବ। ଆବଶ୍ୟକ କର୍ମଶକ୍ତି ବିକାଶ ପାଇଁ ତାଲିମ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ଉତ୍କର୍ଷତାର ଆଞ୍ଚଳିକ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ କରାଯିବ।
ଏହି ବଜେଟ୍ ସହରଗୁଡ଼ିକର ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଅଭିବୃଦ୍ଧି କାରକ ଉପରେ ଆଧାର କରି କ୍ଲଷ୍ଟରଗୁଡ଼ିକର ଆର୍ଥିକ ସମ୍ଭାବନାକୁ ଉପଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର କ୍ଷମତାକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି। ଏହି ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକୁ ଏକ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ମୋଡ୍, ଏକ ସଂସ୍କାର-ସମର୍ଥ-ପରିଣାମ-ଆଧାରିତ ପାଣ୍ଠି ବ୍ୟବସ୍ଥା ମାଧ୍ୟମରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତି ସିଇଆର ପାଇଁ 5,000 କୋଟି ଟଙ୍କାର ଆବଣ୍ଟନ ପ୍ରସ୍ତାବ ରହିଛି ।
ପରିବେଶଗତ ଭାବରେ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ଯାତ୍ରୀ ପରିବହନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ, ସହରଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସଂଯୋଗକାରୀ ଭାବରେ ସାତଟି ହାଇ-ସ୍ପିଡ୍ ରେଳ କରିଡର ବିକଶିତ କରାଯିବ:
1. ମୁମ୍ବାଇ-ପୁଣେ
2. ପୁଣେ-ହାଇଦ୍ରାବାଦ
3. ହାଇଦ୍ରାବାଦ-ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ
4. ହାଇଦ୍ରାବାଦ-ଚେନ୍ନାଇ
5. ଚେନ୍ନାଇ-ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ
6. ଦିଲ୍ଲୀ-ବାରାଣାସୀ
7. ବାରାଣାସୀ-ସିଲିଗୁଡ଼ି।
ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦ୍ୱିତୀୟ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ହେଉଛି ଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ କରିବା ଏବଂ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ କରିବା। ସରକାରଙ୍କ ନିରନ୍ତର ଏବଂ ସଂସ୍କାର-ମୁଖୀ ପ୍ରୟାସ ମାଧ୍ୟମରେ, 25 କୋଟି ଲୋକ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ସୀମାରେଖା ଉପରକୁ ଉଠିଛନ୍ତି।
ଚିକିତ୍ସା ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସେବା ପାଇଁ ଭାରତକୁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଲାଗି ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ମିଳିତ ଭାବରେ ପାଞ୍ଚଟି ଆଞ୍ଚଳିକ ଚିକିତ୍ସା କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ନିମନ୍ତେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ସମର୍ଥନ କରିବାକୁ ଏକ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଥିଲେ। ଏହି କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ ସମନ୍ୱିତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଭବନ, ଗୃହ ନିର୍ମାଣ ଚିକିତ୍ସା, ଶିକ୍ଷାଗତ ଏବଂ ଗବେଷଣା ସୁବିଧା ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ। ଏହି କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ଆୟୁଷ କେନ୍ଦ୍ର, ଚିକିତ୍ସା କେନ୍ଦ୍ର, ପର୍ଯ୍ୟଟନ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଯାଞ୍ଚ, ପରବର୍ତ୍ତୀ ଯତ୍ନ ଏବଂ ପୁନର୍ବାସ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହେବ। ଏହି କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଡାକ୍ତର ଏବଂ ଏଏଚପି, ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ବୃତ୍ତିଗତମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବେ।
ପ୍ରାଣୀ ଚିକିତ୍ସା ପେସାଦାରଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା 20,000 କୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ, ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରରେ
ପ୍ରାଣୀ ଚିକିତ୍ସା ଏବଂ ପାରାଭେଟେରାରୀ କଲେଜ, ପ୍ରାଣୀ ଚିକିତ୍ସା ହସ୍ପିଟାଲ, ଡାଇଗ୍ନୋଷ୍ଟିକ୍ ପ୍ରୟୋଗଶାଳା ଏବଂ ପ୍ରଜନନ ସୁବିଧା ପ୍ରତିଷ୍ଠାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଋଣ ଆଧାରିତ ପୁଞ୍ଜି ସବସିଡି ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଛି।
ଭାରତର ଆନିମେସନ୍, ଭିଜୁଆଲ୍ ଇଫେକ୍ଟସ୍, ଗେମିଂ ଏବଂ କମିକ୍ସ (ଏଭିଜିସି) କ୍ଷେତ୍ର ଏକ ପ୍ରଗତିଶୀଳ ଶିଳ୍ପ। 2030 ସୁଦ୍ଧା ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ 20 ଲକ୍ଷ ପେସାଦାରଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ପଡ଼ିବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି । ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ 15,000 ଉଚ୍ଚ ମାଧ୍ୟମିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ 500 କଲେଜରେ ଏଭିଜିସି ବିଷୟବସ୍ତୁ ସୃଷ୍ଟି ପ୍ରୟୋଗଶାଳା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ସୃଜନଶୀଳ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ, ମୁମ୍ବାଇକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଥିଲେ।
ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ଷ୍ଟେମ୍‌ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକରେ ଅଧ୍ୟୟନ ଏବଂ ପ୍ରୟୋଗଶାଳା କାର୍ଯ୍ୟର ଦୀର୍ଘ ଅବଧି ମହିଳା ଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ ସୃଷ୍ଟି କରେ। ଭିଜିଏଫ/ପୁଞ୍ଜି ସହାୟତା ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାରେ ଏକ ବାଳିକା ହଷ୍ଟେଲ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ।
ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ବିଦ୍ୟମାନ ନ୍ୟାସନାଲ କାଉନସିଲ ଫର୍ ହୋଟେଲ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ ଆଣ୍ଡ କ୍ୟାଟରିଂ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିକୁ ଅପଗ୍ରେଡ୍ କରି ଏକ ନେସନାଲ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ହସପିଟାଲିଟି ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଥିଲେ। ଏହା ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ, ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ସରକାରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ସେତୁ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ। ସେ 20ଟି ପର୍ଯ୍ୟଟନସ୍ଥଳରେ 10,000 ଗାଇଡଙ୍କ ଦକ୍ଷତାକୁ ଅପଗ୍ରେଡ୍ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପାଇଲଟ୍ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଥିଲେ। ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ ସହ ସହଭାଗୀତାରେ ଏକ ହାଇବ୍ରିଡ୍ ମୋଡ୍‌ରେ ଏକ ମାନକ, ଉଚ୍ଚମାନର 12-ସପ୍ତାହ ତାଲିମ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ଗାଇଡମାନଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦିଆଯିବ।
ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ କ୍ରୀଡା ପ୍ରତିଭାଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଏବଂ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଆଗକୁ ନେଇ, ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ଆଗାମୀ ଦଶନ୍ଧିରେ କ୍ରୀଡା କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବା ପାଇଁ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ମିଶନ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଥିଲେ। ଏହି ମିଶନ: କ) ତାଲିମ କେନ୍ଦ୍ର ସହାୟତାରେ ପ୍ରତିଭା ବିକାଶ ପାଇଁ ସମନ୍ୱିତ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଖ) ପ୍ରଶିକ୍ଷକ ଏବଂ ସହାୟକ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ପଦ୍ଧତିଗତ ବିକାଶ ଗ) କ୍ରୀଡା ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ସମନ୍ୱୟ ଘ) କ୍ରୀଡା ସଂସ୍କୃତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଏବଂ ଲିଗ୍ ଙ) ତାଲିମ ଏବଂ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ପାଇଁ କ୍ରୀଡା ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିକାଶ କରିବ।
ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବଜେଟର ତୃତୀୟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଅନୁରୂପ । ଏହା ଚାଷୀମାନଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ଭିନ୍ନକ୍ଷମ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା, ମାନସିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଆଘାତ ଯତ୍ନ ପାଇଁ ଦୁର୍ବଳ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଏବଂ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରି ପୂର୍ବୋଦୟ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରୁଛି।
ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତ ଭିସ୍ତାର (କୃଷି ସମ୍ବଳ ଉପଲବ୍ଧତା ଲାଗି ଭର୍ଚୁଆଲ ଏକୀକୃତ ପ୍ରଣାଳୀ) ନାମକ ବହୁଭାଷୀ ଉପକରଣ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଥିଲେ । ଏହା ଏଗ୍ରିଷ୍ଟେକ୍ ପୋର୍ଟାଲରେ ସମନ୍ୱିତ ଏକ ବହୁଭାଷୀ ଏଆଇ ଉପକରଣ, ଯେଉଁଥିରେ ଏଆଇ ସିଷ୍ଟମ୍ ସମେତ କୃଷି ପ୍ରଣାଳୀ ପାଇଁ ଆଇସିଏଆର ପ୍ୟାକେଜ୍ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଏହା କୃଷି ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରିବ, ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ସଚେତନ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିବ ଏବଂ ଉପଯୁକ୍ତ ପରାମର୍ଶଦାତା ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରି ବିପଦ ହ୍ରାସ କରିବ।
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସଫଳତା ଉପରେ ଆଧାରିତ ସ୍ୱୟଂ-ସହାୟତା ଉଦ୍ୟୋଗ (ଶି) ମାର୍ଟଗୁଡ଼ିକୁ ଉନ୍ନତ ଏବଂ ଅଭିନବ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ମାଧ୍ୟମରେ କ୍ଲଷ୍ଟର-ସ୍ତରୀୟ ସଂଗଠନ ମଧ୍ୟରେ ଗୋଷ୍ଠୀ-ମାଲିକାନାଧୀନ ଖୁଚୁରା ଦୋକାନ ଭାବରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ କରାଯିବ।
ମାନସିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଆଘାତ ଯତ୍ନ ପ୍ରତି ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇ ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ନିମହାନ୍ସ-2 ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଏବଂ ରାଞ୍ଚି ଏବଂ ତେଜପୁରରେ ଥିବା ଜାତୀୟ ମାନସିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନକୁ ପ୍ରମୁଖ ଆଞ୍ଚଳିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ରୂପେ ଉନ୍ନୀତ କରିବା ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି।
ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ଦୁର୍ଗାପୁରରେ ଏକ ଉନ୍ନତ ସଂଯୋଗ ନୋଡ୍ ସହିତ ଏକ ସମନ୍ୱିତ ପୂର୍ବ ତଟ ଶିଳ୍ପ କରିଡରର ବିକାଶ ପାଇଁ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି । ଏହାସହିତ ପାଞ୍ଚଟି ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ରାଜ୍ୟରେ ପାଞ୍ଚଟି ପର୍ଯ୍ୟଟନସ୍ଥଳ ସୃଷ୍ଟି ଏବଂ 4,000 ଇ-ବସ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଛନ୍ତି । ସେ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ, ସିକିମ୍, ଆସାମ, ମଣିପୁର, ମିଜୋରାମ ଏବଂ ତ୍ରିପୁରାରେ ଏକ ବୌଦ୍ଧ ସର୍କିଟ୍ ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଛନ୍ତି । ଏହି ଯୋଜନାରେ ମନ୍ଦିର ଏବଂ ମଠର ସଂରକ୍ଷଣ, ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀ ବ୍ୟାଖ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ର, ଯୋଗାଯୋଗ ଏବଂ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ସୁବିଧା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହେବ।
ରାଜକୋଷ ଏକୀକରଣ
2026-27 ବଜେଟ୍ ଆକଳନରେ ଋଣ-ଜିଡିପି ଅନୁପାତ ଜିଡିପିର 55.6 ପ୍ରତିଶତ ହେବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି । ଏହା 2025-26 ସଂଶୋଧିତ ଆକଳନରେ ଜିଡିପିର 55.6 ପ୍ରତିଶତ ଥିଲା। ଋଣ-ଜିଡିପି ଅନୁପାତ ହ୍ରାସ ପାଇବା ଫଳରେ ସୁଧ ପରିଶୋଧ ଉପରେ ଖର୍ଚ୍ଚ ଧୀରେ ଧୀରେ ହ୍ରାସ ପାଇବ । ଏହା ପ୍ରାଥମିକ କ୍ଷେତ୍ର ଖର୍ଚ୍ଚ ପାଇଁ ସମ୍ବଳ ମୁକ୍ତ କରିବ। 2025-26 ସଂଶୋଧିତ ଆକଳନରେ, ଆର୍ଥିକ ନିଅଣ୍ଟ ଜିଡିପିର 4.4 ପ୍ରତିଶତ ହେବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି, ଯାହା 2025-26 ପାଇଁ ବଜେଟ୍ ଆକଳନ ସହିତ ସମାନ। ଋଣ ଏକୀକରଣ ପାଇଁ ନୂତନ ଆର୍ଥିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ 2026-27 ବଜେଟ୍ ଆକଳନରେ ଆର୍ଥିକ ନିଅଣ୍ଟ ଜିଡିପିର 4.3 ପ୍ରତିଶତ ହେବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି।
ସଂଶୋଧିତ ଆକଳନ 2025-26
ଋଣ-ମୁକ୍ତି ପାଇଁ ସଂଶୋଧିତ ଆକଳନ 34 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ରହିଛି । ଏଥିମଧ୍ୟରୁ କେନ୍ଦ୍ରର ନିଟ୍ ଟିକସ ପ୍ରାପ୍ତି 26.7 ଲକ୍ଷ କୋଟି। ମୋଟ ଖର୍ଚ୍ଚ ପାଇଁ ସଂଶୋଧିତ ଆକଳନ 49.6 ଲକ୍ଷ କୋଟି, ଯାହା ମଧ୍ୟରୁ ପୁଞ୍ଜି ଖର୍ଚ୍ଚ ପ୍ରାୟ 11 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ରହିଛି ।
ବଜେଟ୍ ଆକଳନ 2026-27
2026-27 ପାଇଁ ଅଣ-ଋଣ ପ୍ରାପ୍ତି ଏବଂ ମୋଟ ଖର୍ଚ୍ଚ ଯଥାକ୍ରମେ 36.5 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଏବଂ 53.5 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିବା ଆକଳନ କରାଯାଇଛି। କେନ୍ଦ୍ରର ନିଟ୍ ଟିକସ ପ୍ରାପ୍ତି 28.7 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି। ଆର୍ଥିକ ନିଅଣ୍ଟକୁ ଭରଣା କରିବା ପାଇଁ ତାରିଖ ଅନୁଯାୟୀ ସିକ୍ୟୁରିଟିଜ୍ ରୁ ନିଟ୍ ବଜାର ଋଣ 11.7 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି। ଅବଶିଷ୍ଟ ପାଣ୍ଠି କ୍ଷୁଦ୍ର ସଞ୍ଚୟ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଉତ୍ସରୁ ଆସିବାର ସମ୍ଭାବନା ଅଛି। ମୋଟ ବଜାର ଋଣ 17.2 ଲକ୍ଷ କୋଟି ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି।
ଭାଗ
ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଟିକସ
କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବଜେଟ୍ 2026-2027 ରେ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ କରରେ ଅନେକ ନୂତନ ସଂସ୍କାର ପ୍ରସ୍ତାବିତ ହୋଇଛି। ନୂତନ ଆୟକର ଆଇନ 2025 ଏପ୍ରିଲ 2026 ରୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ। ଏହା ସହିତ, ସରଳୀକୃତ ଆୟକର ନିୟମ ଏବଂ ଫର୍ମଗୁଡ଼ିକୁ ଶୀଘ୍ର ସୂଚିତ କରାଯିବ। ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ସହଜ ଅନୁପାଳନକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ଫର୍ମଗୁଡ଼ିକୁ ପୁନଃ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି।
ଟିସିଏସ ହାରରେ ହ୍ରାସ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତାବ ରହିଛି। ବିଦେଶୀ ଯାତ୍ରା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ୟାକେଜଗୁଡ଼ିକର ବିକ୍ରୟ ଉପରେ ଟିକସ ବର୍ତ୍ତମାନର 5% ଏବଂ 20% ରୁ ହ୍ରାସ କରି, କୌଣସି ଟିକସ କାଟ ବିନା, 2% କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଛି। ଏହା ସହିତ, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉଦାରୀକରଣ ରେମିଟାନ୍ସ ଯୋଜନା (ଏଲଆରଏସ) ଅଧୀନରେ ଟିସିଏସ ହାର 5% ରୁ ହ୍ରାସ କରି 2% କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଛି।
ଶ୍ରମଶକ୍ତି ସେବା ଯୋଗାଣକୁ ବିଶେଷ ଭାବରେ ଟିଡିଏସ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଠିକାଦାରମାନଙ୍କୁ ଦେୟରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଛି। ଏହି ସେବାଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଟିଡିଏସ ହାର କେବଳ 1% କିମ୍ବା 2% ହେବ। କ୍ଷୁଦ୍ର କରଦାତାଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତାବ ରହିଛି । ଏହା ସେମାନଙ୍କୁ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ନିକଟରେ ଆବେଦନ ଦାଖଲ କରିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ଏକ ନିୟମ-ଆଧାରିତ ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ପ୍ରକ୍ରିୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଏକ ନିମ୍ନ କିମ୍ବା ଶୂନ୍ୟ ଡିଡକ୍ସନ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ପାଇବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିବ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ନାମମାତ୍ର ଶୁଳ୍କ ପ୍ରଦାନ କରି ରିଟର୍ଣ୍ଣ ସଂଶୋଧନ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ସମୟ ଡିସେମ୍ବର 31 ରୁ ମାର୍ଚ୍ଚ 31 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ପ୍ରସ୍ତାବ ରହିଛି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଟିକସ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଦାଖଲ ପାଇଁ ପୃଥକ ସମୟସୀମା ପ୍ରଚଳନ କରିବାର ପ୍ରସ୍ତାବ ଅଛି।
ଛାତ୍ର, ଯୁବ ବୃତ୍ତିଗତ, ବୈଷୟିକ କର୍ମଚାରୀ, ପ୍ରବାସୀ ଏନଆରଆଇ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଏପରି କ୍ଷୁଦ୍ର କରଦାତାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ବ୍ୟବହାରିକ ଅସୁବିଧାର ସମାଧାନ କରିବା ପାଇଁ, ଏହି କରଦାତାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପରିମାଣରୁ କମ୍ ଆୟ କିମ୍ବା ସମ୍ପତ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଛଅ ମାସର ବିଦେଶୀ ସମ୍ପତ୍ତି ପ୍ରକାଶ ଯୋଜନା ପ୍ରଚଳନ କରିବାର ପ୍ରସ୍ତାବ ଅଛି।
ଜୋରିମାନା ଓ ଦଣ୍ଡବିଧାନକୁ ଯୁକ୍ତିସଂଗତ କରିବା
ଜୋରିମାନା ଏବଂ ଦଣ୍ଡବିଧାନକୁ ଯୁକ୍ତିଯୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ବଜେଟ୍ 2026-27 କାର୍ଯ୍ୟର ଭିନ୍ନତାକୁ ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଛି। ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ଏବଂ ଦଣ୍ଡ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଏକ ସାଧାରଣ କ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ସଂଯୁକ୍ତ କରାଯିବ। ଏହା ସହିତ, ପୂର୍ବ ପରିଶୋଧର ପରିମାଣ 20 ପ୍ରତିଶତରୁ 10 ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ କରାଯିବ ଏବଂ କେବଳ ମୁଖ୍ୟ ସଂଖ୍ୟା ଉପରେ ଗଣନା କରାଯିବ। ମାମଲା ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଅତିରିକ୍ତ ପଦକ୍ଷେପ ଭାବରେ କରଦାତାମାନଙ୍କୁ ପୁନଃମୂଲ୍ୟାୟନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ପରେ ମଧ୍ୟ ସମ୍ପୃକ୍ତ ବର୍ଷ ପାଇଁ ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ ହାର ସହିତ 10 ପ୍ରତିଶତ ଟିକସ ହାର ସହିତ ସେମାନଙ୍କର ରିଟର୍ଣ୍ଣକୁ ଅପଡେଟ୍ କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦିଆଯିବ।
ବଜେଟ୍ କମ୍‌ ଟିକସ ସୂଚନା ଏବଂ ଭୁଲ ରିପୋର୍ଟିଂ ମାମଲାରେ ଜୋରିମାନା ଏବଂ ଦଣ୍ଡାଦେଶକୁ ଛାଡ଼ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ବଢ଼ାଇବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଛି। ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ, କରଦାତାମାନଙ୍କୁ ଦେୟ କର ଏବଂ ସୁଧ ସହିତ ଅତିରିକ୍ତ ଆୟକର ଭାବରେ ଟିକସ ପରିମାଣର 100 ପ୍ରତିଶତ ଦେବାକୁ ପଡିବ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଆୟକର ଆଇନ ଅନୁଯାୟୀ ମାମଲା ଢାଞ୍ଚାକୁ ଯୁକ୍ତିଯୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଛି। ଆକାଉଣ୍ଟ ବୁକ୍‌ ଏବଂ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟ ଦାଖଲ କରିବାରେ ବିଫଳତା ଏବଂ ପ୍ରକାରଗତ ଦେୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଟିଡିଏସ ଦେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଅପରାଧ ହେବ ନାହିଁ। ବର୍ତ୍ତମାନ, 20 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାରୁ କମ୍ ମୂଲ୍ୟର ଅସ୍ଥାବର ବିଦେଶୀ ସମ୍ପତ୍ତି ପ୍ରକାଶ ନ କରିବା ପାଇଁ କୌଣସି ଦଣ୍ଡ ମିଳିବ ନାହିଁ। 1 ଅକ୍ଟୋବର 2024 ରୁ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତାବ ରହିଛି ।
ସମବାୟ
ଆଜି ସଂସଦରେ ତାଙ୍କ ବଜେଟ୍ ଭାଷଣରେ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରାଥମିକ ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକୁ ସେମାନଙ୍କ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉତ୍ପାଦିତ କ୍ଷୀର, ତୈଳବୀଜ, ଫଳ କିମ୍ବା ପନିପରିବା ଯୋଗାଣରେ ରିହାତି ଦେବାକୁ ଅନୁମତି ଦିଆଯାଇଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ସେମାନଙ୍କ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉତ୍ପାଦିତ ପ୍ରାଣୀ ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ କପା ବିହନ ଯୋଗାଣକୁ ଏଥିରେ ସାମିଲ କରିବାର ପ୍ରସ୍ତାବ ଅଛି। ନୂତନ ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଧୀନରେ, ଆନ୍ତଃ-ସମବାୟ ସମିତି ଲାଭାଂଶ ଆୟ ଉପରେ ରିହାତି ଲାଗି ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଛି। ଏକ ବିଜ୍ଞପିତ ଜାତୀୟ ସମବାୟ ସଂଘ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରାପ୍ତ ଲାଭାଂଶ ଆୟକୁ 31 ଜାନୁଆରୀ, 2026 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକରେ ନିବେଶ ଉପରେ ତିନି ବର୍ଷ ପାଇଁ ଛାଡ଼ କରାଯିବାର ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତାବ ଅଛି। ଏହି ଛାଡ଼ କେବଳ ସେତେବେଳେ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ ଯେତେବେଳେ ଲାଭାଂଶ ଏହାର ସଦସ୍ୟ ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକୁ ବଣ୍ଟନ କରାଯିବ।
ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଇଞ୍ଜିନ ଭାବରେ ଆଇଟି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସମର୍ଥନ
ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଯାତ୍ରାରେ ଆଇଟି କ୍ଷେତ୍ରର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କରି, ବଜେଟରେ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ସେବାର ଏକକ ବର୍ଗ ଅଧୀନରେ ସଫ୍ଟୱେର୍ ବିକାଶ ସେବା, ଆଇଟି ସମର୍ପିତ ସେବା, ଜ୍ଞାନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଆଉଟସୋର୍ସିଂ ସେବା ଏବଂ ସଫ୍ଟୱେର୍ ବିକାଶ ସହିତ ଜଡିତ ଚୁକ୍ତିନାମା ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ ସେବାକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବାର ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଛି। ଏଥିପାଇଁ ଏକ ସମାନ ନିରାପଦ ହାର୍ବର୍‌ ମାର୍ଜିନ୍ 15.5 ପ୍ରତିଶତ ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ ହେବ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଆଇଟି ସେବା ପାଇଁ ନିରାପଦ ହାର୍ବର ପାଇବା ପାଇଁ ସୀମା 300 କୋଟିରୁ 2,000 କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି ।
ଅଗ୍ରିମ ମୂଲ୍ୟ ଚୁକ୍ତିନାମା (ଏପିଏ) ରେ ପ୍ରବେଶ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଥିବା ଆଇଟି ସେବା କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ଲାଗି ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଛି । ଏହାକୁ ଦୁଇ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସମାପ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯିବ। କରଦାତାଙ୍କ ଅନୁରୋଧ ଉପରେ ଦୁଇ ବର୍ଷର ଅବଧିକୁ ଆହୁରି ଛଅ ମାସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇପାରିବ। ଏପିଏରେ ପ୍ରବେଶ କରୁଥିବା କମ୍ପାନୀ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ସଂଶୋଧିତ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ସୁବିଧା ଏହାର ସହଯୋଗୀ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଛି।
ବିଶ୍ୱ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ନିବେଶକୁ ଆକର୍ଷିତ କରିବା
ସଂସଦରେ ସାଧାରଣ ବଜେଟ୍ 2026-27 ଉପସ୍ଥାପନ କରି ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତରୁ ଡାଟା ସେଣ୍ଟର ସେବା ବ୍ୟବହାର କରି ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ କ୍ଲାଉଡ୍ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ବିଦେଶୀ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ 2047 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଟିକସ ଛାଡ଼ ପ୍ରସ୍ତାବ ରହିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା କମ୍ପାନୀ ଯଦି ଏକ ସମ୍ପୃକ୍ତ ସଂସ୍ଥା ହୁଏ ତେବେ ଡାଟା ସେଣ୍ଟର ସେବାର ମୂଲ୍ୟ ଉପରେ 15 ପ୍ରତିଶତ ନିରାପଦ ହାର୍ବର ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଛି।
ଭାରତରେ ଟୋଲ୍ ଉତ୍ପାଦନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ, ବଣ୍ଡେଡ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ଟୋଲ୍ ନିର୍ମାତାଙ୍କୁ ପୁଞ୍ଜି ସାମଗ୍ରୀ, ଉପକରଣ କିମ୍ବା ଟୁଲିଂ ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ଯେକୌଣସି ଅଣ-ନିବାସୀଙ୍କୁ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷର ଆୟକର ଛାଡ଼ ପ୍ରଦାନ କରିବାର ପ୍ରସ୍ତାବ ଅଛି। ଭାରତରେ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରତିଭାର ବିଶାଳ ପୁଲକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ, ଅଧିସୂଚିତ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଅଣ-ନିବାସୀ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ (ଅଣ-ଭାରତୀୟ ଉତ୍ସ) ଆୟ ପାଇଁ ଛାଡ଼ ପ୍ରଦାନ କରିବାର ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଛି। ଏହା ସହିତ, ଅନୁମାନିକ ଆଧାରରେ ଟିକସ ଦେଉଥିବା ସମସ୍ତ ଅଣ-ନିବାସୀଙ୍କୁ ସର୍ବନିମ୍ନ ବିକଳ୍ପ ଟିକସ (ମ୍ୟାଟ)ରୁ ଛାଡ଼ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ।
ଟିକସ ପ୍ରଶାସନ
ବେସାମରିକ ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବେସାମରିକ, ତାଲିମ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିମାନ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଉପାଦାନ ଏବଂ ଅଂଶ ଉପରେ ମୌଳିକ ସୀମା ଶୁଳ୍କ ଛାଡ଼ କରାଯିବ । ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ର ୟୁନିଟଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ, ମରାମତି କିମ୍ବା ଓଭରହାଲ୍ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ବ୍ୟବହୃତ ବିମାନ ଅଂଶ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଆମଦାନୀ ହେଉଥିବା କଞ୍ଚାମାଲ ଉପରେ ମୌଳିକ ସୀମା ଶୁଳ୍କ ଛାଡ଼ କରାଯିବ।
ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଏକକାଳୀନ ପଦକ୍ଷେପ ଭାବରେ, ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅର୍ଥନୈତିକ ଜୋନରେ ଯୋଗ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ୟୁନିଟଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ରିହାତି ଶୁଳ୍କ ଦରରେ ଘରୋଇ ଶୁଳ୍କ କ୍ଷେତ୍ର (ଡିଟିଏ)କୁ ବିକ୍ରୟ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ସୁପାରିସ କରାଯାଉଛି ।
ସହଜ ଜୀବନଯାପନରେ ସୁଧାର ଆଣିବା ପାଇଁ, ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ଯେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଶୁଳ୍କ ଯୋଗ୍ୟ ଆମଦାନୀ ସାମଗ୍ରୀ ଉପରେ ଶୁଳ୍କ ହାର 20 ପ୍ରତିଶତରୁ 10 ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ କରାଯିବ। 17 ଟି ଔଷଧ କିମ୍ବା ଔଷଧ ଉପରେ ମୌଳିକ ସୀମା ଶୁଳ୍କ ଛାଡ଼ କରାଯିବ। ଔଷଧ ଏବଂ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଚିକିତ୍ସା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଖାଦ୍ୟ (ଏଫଏସଏମପି) ର ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଆମଦାନୀ ଉପରେ ଶୁଳ୍କ ଛାଡ଼ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସାତଟି ଅତିରିକ୍ତ ବ୍ୟତିକ୍ରମ ରୋଗ ଯୋଡାଯିବ।
ସୀମାଶୁଳ୍ପ ପ୍ରକ୍ରିୟା
ସାମଗ୍ରୀର ସୁଗମ ଏବଂ ତ୍ୱରିତ ପରିବହନକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ସୀମାଶୁଳ୍ପ ପ୍ରକ୍ରିୟା ସର୍ବନିମ୍ନ ଭାବରେ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ଆଧାରି ହେବ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଏଇଓ ଭାବରେ ପରିଚିତ ଟିୟର 2 ଏବଂ ଟିୟର 3 ପ୍ରାଧିକରଣ ଅପରେଟରଙ୍କ ପାଇଁ ଶୁଳ୍କ ସ୍ଥଗିତ ଅବଧି 15 ଦିନରୁ 30 ଦିନକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବ। ଯୋଗ୍ୟ ନିର୍ମାତା ଏବଂ ଆମଦାନିକାରୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସମାନ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ। ସୀମାଶୁଳ୍କ ଉପରେ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ଅଗ୍ରିମ ନିୟମର ବୈଧତା ଅବଧିକୁ ବର୍ତ୍ତମାନ 3 ବର୍ଷରୁ 5 ବର୍ଷକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବାର ପ୍ରସ୍ତାବ ରହିଛି। ସରକାରୀ ଏଜେନ୍ସିଗୁଡ଼ିକୁ ସେମାନଙ୍କର କାର୍ଗୋ କ୍ଲିୟରିଂରେ ଅଗ୍ରାଧିକାର ପାଇଁ ଏଇଓ ମାନ୍ୟତାର ଲାଭ ନେବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରାଯିବ।
ବଜେଟ୍ ସୀମାଶୁଳ୍କ ୱେୟାରହାଉସିଂ ଫ୍ରେମୱାର୍କକୁ ସ୍ୱୟଂ-ପ୍ରକାଶନ, ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ଟ୍ରାକିଂ ଏବଂ ବିପଦ-ଆଧାରିତ ଅଡିଟିଂ ସହିତ ଏକ ଭଣ୍ଡାରଣ ପରିଚାଳନା ଆଧାରିତ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିଣତ କରିବ।
ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଗମତା
ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଗମତା ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, କାର୍ଗୋ କ୍ଲିୟରନ୍ସ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ବିଭିନ୍ନ ସରକାରୀ ଏଜେନ୍ସିରୁ ଅନୁମୋଦନ ପାଇବାର ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଚଳିତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ଏକକ, ପରସ୍ପର ସଂଯୁକ୍ତ ଡିଜିଟାଲ୍ ୱିଣ୍ଡୋ ମାଧ୍ୟମରେ ସୁଗମ ଭାବରେ ସଂଯୁକ୍ତ କରାଯିବ। ଯେଉଁ ସାମଗ୍ରୀଗୁଡ଼ିକର କୌଣସି ଅନୁପାଳନ ଆବଶ୍ୟକ ନାହିଁ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଆମଦାନିକାରୀ ଅନଲାଇନ୍ ପଞ୍ଜୀକରଣ ସମାପ୍ତ କରିବା ପରେ ତୁରନ୍ତ କଷ୍ଟମ୍ସ ଦ୍ୱାରା କ୍ଲିୟର କରାଯିବ। ସମସ୍ତ କଷ୍ଟମ୍ସ ପ୍ରକ୍ରିୟା ପାଇଁ ଏକକ, ସମନ୍ୱିତ ଏବଂ ସ୍କେଲେବଲ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ, କଷ୍ଟମ୍ସ ଇଣ୍ଟିଗ୍ରେଟେଡ୍ ସିଷ୍ଟମ୍ (ସିଆଇଏସ), ଦୁଇ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆରମ୍ଭ କରାଯିବ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ସମସ୍ତ ପ୍ରମୁଖ ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କଣ୍ଟେନରକୁ ସ୍କାନ କରିବା ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାୟକ୍ରମେ ଅଣ-ସଂଗତ ସ୍କାନିଂ ଏବଂ ଉନ୍ନତ ଇମେଜିଂ ଏବଂ ବିପଦ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ପାଇଁ ଏଆଇ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବ୍ୟବହାର କରାଯିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ବଜେଟ୍ 2026-27ରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ର (ଇଇଜି) କିମ୍ବା ସମୁଦ୍ରରେ ଭାରତୀୟ ମାଛ ଧରିବା ଜାହାଜ ଦ୍ୱାରା ଧରାଯାଉଥିବା ମାଛକୁ ଶୁଳ୍କମୁକ୍ତ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି। ବିଦେଶୀ ବନ୍ଦରରେ ଅବତରଣ କରୁଥିବା ଏପରି ମାଛକୁ ରପ୍ତାନି ସାମଗ୍ରୀ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯିବ। ଭାରତର କ୍ଷୁଦ୍ର ବ୍ୟବସାୟ, କାରିଗର ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍‌ଗୁଡ଼ିକର ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ କୋରିଅର୍ ରପ୍ତାନି ଉପରେ ପ୍ରତି କନସାଇନମେଣ୍ଟର 10 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟ ସୀମାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ହଟାଇବା ପାଇଁ ବଜେଟ୍ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଛି।
ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯାତ୍ରା ସମୟରେ ସାମଗ୍ରୀର କ୍ଲିୟରାନ୍ସ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରୁଥିବା ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଶୋଧନ କରାଯିବ। ସଂଶୋଧିତ ନିୟମଗୁଡ଼ିକ ବର୍ତ୍ତମାନର ଯାତ୍ରା ବାସ୍ତବତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିବା ପାଇଁ ଶୁଳ୍କମୁକ୍ତ ଭତ୍ତା ବୃଦ୍ଧି କରିବ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ସମସ୍ତ ଦେୟ ଦେଇ ବିବାଦ ସମାଧାନ କରିବାକୁ ଇଚ୍ଛୁକ ସଚ୍ଚୋଟ କରଦାତାମାନେ ଦଣ୍ଡ ବଦଳରେ ଅତିରିକ୍ତ ଅର୍ଥରାଶି ଦେଇ ସେମାନଙ୍କର ମାମଲା ବନ୍ଦ କରିପାରିବେ।

Ministry of Finance
SUMMARY OF UNION BUDGET 2026-27
01 FEB 2026 1:14PM by PIB Delhi
YUVA SHAKTI-DRIVEN BUDGET EMPHASIZES ON GOVERNMENT’S ‘SANKALP’ TO FOCUS ON POOR, UNDERPRIVILEGED AND THE DISADVANTAGED
FIRST BUDGET PREPARED IN KARTAVYA BHAWAN INSPIRED BY 3 KARTAVYA
FIRST KARTAVYA IS TO ACCELERATE AND SUSTAIN ECONOMIC GROWTH
SECOND KARTAVYA IS TO FULFIL ASPIRATIONS OF PEOPLE AND BUILD THEIR CAPACITY
THIRD KARTAVYA, ALIGNED WITH VISION OF SABKA SATH, SABKA VIKAS
NEW INCOME TAX ACT, 2025 TO COME INTO EFFECT FROM APRIL 2026, SIMPLIFIED INCOME TAX RULES AND FORMS TO BE NOTIFIED SHORTLY
MULTIPLICITY OF PROCEEDINGS TO BE REDUCED TO RATIONALISE PENALTY AND PROSECUTION
DEDUCTION ALREADY AVAILABLE TO CERTAIN PRIMARY COOPERATIVE SOCIETIES TO BE EXTENDED TO CATTLE FEED AND COTTON SEED
SINGLE CATEGORY OFINFORMATION TECHNOLOGY SERVICES WITH COMMON SAFE HARBOUR MARGIN OF 15.5%
2000 CRORE THRESHOLD FOR AVAILING SAFE HARBOUR FOR IT SERVICES, UP FROM 300 CRORE RUPEES
FOREIGN CLOUD SERVICE PROVIDER TO BE GIVEN TAX HOLIDAY TILL 2047
EXEMPTION FROM MINIMUM ALTERNATE TAX TO ALL NON-RESIDENTS PAYING TAX ON PRESUMPTIVE BASIS
MINISTRY TO SET UP JOINT COMMITTEE TO MODIFY IndAS TO DO AWAY WITH SEPARATE ACCOUNTING REQUIREMENT BASED ON ICDS FROM TAX YEAR 2027-28
STT ON FUTURES TO BE RAISED TO 0.05% FROM PRESENT 0.02%
BASIC CUSTOMS DUTY EXEMPTION GIVEN TO CAPITAL GOODS USED FOR MANUFACTURING LITHIUM-ION CELLS FOR BATTERIES TO BE EXTENDED.
BASIC CUSTOMS DUTY TO THE IMPORT OF CAPITAL GOODS REQUIRED FOR PROCESSING OF CRITICAL MINERALS TO BE EXEMPTED
TARIFF RATE ON ALL DUTIABLE GOODS IMPORTED FOR PERSONAL USE TO BE REDUCED FROM 20% TO 10%
BASIC CUSTOMS DUTY ON 17 DRUGS OR MEDICINES TO BE EXEMPTED.
BIOPHARMA SHAKTI WITH AN OUTLAY OF ₹ 10,000 CRORES TO BUILD THE ECOSYSTEM FOR DOMESTIC PRODUCTION OF BIOLOGICS AND BIOSIMILARS
₹10,000 CRORE SME GROWTH FUND PROPOSED TO CREATE MSME’S AS FUTURE CHAMPIONS
PUBLIC CAPEX ENHANCED FROM ₹11.2 LAKH CRORE IN BE 2025-26 TO ₹12.2 LAKH CRORE IN FY 2026-27
SEVEN HIGH-SPEED RAIL CORRIDORS BETWEEN CITIES WILL BE DEVELOPED AS ‘GROWTH CONNECTORS’ TO PROMOTE ENVIRONMENTALLY SUSTAINABLE PASSENGER SYSTEMS
INDIAN INSTITUTE OF CREATIVE TECHNOLOGIES, MUMBAI TO SETUP AVGC CONTENT CREATOR LABS IN 15,000 SECONDARY SCHOOLS AND 500 COLLEGES
TO ADDRESS THE CHALLENGES FOR GIRL STUDENTS IN HIGHER EDUCATION STEM INSTITUTIONS, ONE GIRLS HOSTEL WILL BE ESTABLISHED IN EVERY DISTRICT
GOVERNMENT ANNOUNCES A SCHEME FOR UPSKILLING 10,000 GUIDES IN 20 TOURIST SITES THROUGH A STANDARDIZED, HIGH-QUALITY 12-WEEK TRAINING COURSE IN HYBRID MODE, IN COLLABORATION WITH AN IIM
KHELO INDIA MISSION TO TRANSFORM THE SPORTS SECTOR OVER THE NEXT DECADE
BHARAT-VISTAAR, A MULTILINGUAL AI TOOL TO INTEGRATE THE AGRISTACK PORTALS AND THE ICAR PACKAGE ON AGRICULTURAL PRACTICES WITH AI SYSTEMS
OVERSEAS TOUR PROGRAM PACKAGE REDUCED FROM THE CURRENT 5 PERCENT AND 20 PERCENT TO 2 PERCENT
CUSTOMS WAREHOUSING FRAMEWORK TO BE TRANSFORMED INTO A WAREHOUSE OPERATOR-CENTRIC SYSTEM WITH SELF-DECLARATIONS, ELECTRONIC TRACKING AND RISK-BASED AUDIT
CARGO CLEARANCE APPROVALS FROM VARIOUS GOVERNMENT AGENCIES TO BE SEAMLESSLY PROCESSED THROUGH A SINGLE AND INTERCONNECTED DIGITAL WINDOW BY END OF THE FINANCIAL YEAR
Union Minister for Finance and Corporate Affairs, Smt Nirmala Sitharaman presented the Union Budget 2026-2027 in Parliament today.
PART-A
On the sacred occasion of Magha Purnima and the birth anniversary of Guru Ravidas, the Finance Minister said, as this is the first Budget prepared in Kartavya Bhawan, it is inspired by 3 kartavya:
1. First kartavya is to accelerate and sustain economic growth, by enhancing productivity and competitiveness, and building resilience to volatile global dynamics.
2. Second kartavya is to fulfil aspirations of people and build their capacity, making them strong partners in India’s path to prosperity
3. Third kartavya, aligned with vision of Sabka Sath, Sabka Vikas, is to ensure that every family, community, region and sector has access to resources, amenities and opportunities for meaningful participation.
Presenting the Yuva Shakti-driven Budget which emphasizes on Government’s ‘Sankalp’ to focus on poor, underprivileged and the disadvantaged, the Finance Minister said, India will continue to take confident steps towards Viksit Bharat, balancing ambition with inclusion. As a growing economy with expanding trade and capital needs, India must also remain deeply integrated with global markets, exporting more and attracting stable long-term investment.
She also mentioned that the country is facing an external environment in which trade and multilateralism are imperilled and access to resources and supply chains are disrupted. New technologies are transforming production systems while sharply increasing demands on water, energy and critical minerals.
The Finance Minister said that after the Prime Minister’s announcement on Independence Day in 2025, over 350 reforms have been rolled out. These include GST simplification, notification of Labour Codes, and rationalisation of mandatory Quality Control Orders. High Level Committees have been formed and in parallel, the Central Government is working with the State Governments on deregulation and reducing compliance requirements.
Under the first kartavya to accelerate and sustain economic growth, interventions were proposed in six areas:
1. Scaling up manufacturing in 7 strategic and frontier sectors;
2. Rejuvenating legacy industrial sectors;
3. Creating “Champion MSMEs”;
4. Delivering a powerful push to Infrastructure;
5. Ensuring long-term energy security and stability; and
6. Developing City Economic Regions
To develop India as a global Biopharma manufacturing hub, the Biopharma SHAKTI with an outlay of ₹ 10,000 crores to build the ecosystem for domestic production of biologics and biosimilars will be set up over the next 5 years. The Strategy will include a Biopharma-focused network with 3 new National Institutes of Pharmaceutical Education and Research (NIPER) and upgrading 7 existing ones. It will also create a network of over 1000 accredited India Clinical Trials sites. The Central Drugs Standard Control Organisation will be strengthened to meet global standards and approval timeframes through a dedicated scientific review cadre and specialists.
For the labour-intensive Textile Sector, an Integrated Programme with 5 sub-parts was proposed: The National Fibre Scheme for self-reliance in natural fibres such as silk, wool and jute, man-made fibres, and new-age fibres; Textile Expansion and Employment Scheme to modernise traditional clusters with capital support for machinery, technology upgradation and common testing and certification centres; A National Handloom and Handicraft programme to integrate and strengthen existing schemes and ensure targeted support for weavers and artisans; Tex-Eco Initiative to promote globally competitive and sustainable textiles and apparels; Samarth 2.0 to modernize and upgrade the textile skilling ecosystem through collaboration with industry and academic institutions.
Recognising MSMEs as a vital engine of growth, a dedicated ₹10,000 crore SME Growth Fund was proposed to create future Champions, incentivizing enterprises based on select criteria.
The Finance Minister said, Public capex has increased manifold from ₹2 lakh crore in FY2014-15 to an allocation of ₹11.2 lakh crore in BE 2025-26. In FY2026-27, she proposed to increase it to ₹12.2 lakh crore to continue the momentum.
To promote environmentally sustainable movement of cargo, the Finance Minister proposed new Dedicated Freight Corridors connecting Dankuni in the East, to Surat in the West; b) operationalise 20 new National Waterways (NW) over next 5 years, starting with NW-5 in Odisha to connect mineral rich areas of Talcher and Angul and industrial centres like Kalinga Nagar to the Ports of Paradeep and Dhamra. Training Institutes will be set up as Regional Centres of Excellence for development of the required manpower.
The Budget aims to further amplify the potential of cities to deliver the economic power of agglomerations by mapping city economic regions (CER), based on their specific growth drivers. An allocation of ₹ 5000 crore per CER over 5 years is proposed for implementing their plans through a challenge mode with a reform-cum-results based financing mechanism.
To promote environmentally sustainable passenger systems, seven High-Speed Rail corridors between cities will be developed as ‘growth connectors’, namely i) Mumbai-Pune, ii) Pune-Hyderabad, iii) Hyderabad-Bengaluru, iv) Hyderabad-Chennai, v) Chennai-Bengaluru, vi) Delhi-Varanasi, vii) Varanasi-Siliguri.
The Finance Minister said that second kartavya is to fulfil aspirations and build capacity. Close to 25 crore individuals have come out of multidimensional poverty through a decade of Government’s sustained and reform-oriented efforts.
To promote India as a hub for medical tourism services, the Finance Minister proposed a Scheme to support States in establishing five Regional Medical Hubs, in partnership with the private sector. These Hubs will serve as integrated healthcare complexes that combine medical, educational and research facilities. They will have AYUSH Centres, Medical Value Tourism Facilitation Centres and infrastructure for diagnostics, post-care and rehabilitation. These Hubs will provide diverse job opportunities for health professionals including doctors and AHPs.
To scale up availability of veterinary professionals by more than 20,000, a loan-linked capital subsidy was proposed to support scheme for establishment of veterinary and para vet colleges, veterinary hospitals, diagnostic laboratories and breeding facilities in the private sector.
India’s Animation, Visual Effects, Gaming and Comics (AVGC) sector is a growing industry, projected to require 2 million professionals by 2030. The Finance Minister proposed to support the Indian Institute of Creative Technologies, Mumbai in setting up AVGC Content Creator Labs in 15,000 secondary schools and 500 colleges.
In Higher Education STEM institutions, prolonged hours of study and laboratory work pose some challenges for girl students. Through VGF/capital support, 1 girls hostel will be established in every district.
The Finance Minister proposed to set up a National Institute of Hospitality by upgrading the existing National Council for Hotel Management and Catering Technology. It will function as a bridge between academia, industry and the Government. She further proposed a pilot scheme for upskilling 10,000 guides in 20 tourist sites through a standardized, high-quality 12-week training course in hybrid mode, in collaboration with an Indian Institute of Management.
Taking forward the systematic nurturing of sports talent which is set in motion through the Khelo India programme, the Finance Minister proposed to launch a Khelo India Mission to transform the Sports sector over the next decade. The Mission will facilitate: a) An integrated talent development pathway, supported by training centres b) systematic development of coaches and support staff; c) integration of sports science and technology; d) competitions and leagues to promote sports culture and provide platforms; and, e) development of sports infrastructure for training and competition.
The Finance Minister said that the Budget’s third kartavya aligns with the vision of Sabka Sath, Sabka Vikas towards a Viksit Bharat. This requires targeted efforts for increasing farmer incomes, empowering Divyangjan, empowering the vulnerable to access mental health and trauma care, focus on the Purvodaya States and the North-East Region to accelerate development and employment opportunities.
The Finance Minister proposed Bharat-VISTAAR (Virtually Integrated System to Access Agricultural Resources), a multilingual AI tool that shall integrate the AgriStack portals and the ICAR package on agricultural practices with AI systems. This will enhance farm productivity, enable better decisions for farmers and reduce risk by providing customised advisory support.
Building on the success of the Lakhpati Didi Programme, Self-Help Entrepreneur (SHE) Marts will be set up as community-owned retail outlets within the cluster level federations through enhanced and innovative financing instruments.
Reaffirming the commitment to Mental Health and Trauma Care, the Finance Minister announced to setup a NIMHANS-2 and also upgrade National Mental Health Institutes in Ranchi and Tezpur as Regional Apex Institutions.
She further proposed the development of an integrated East Coast Industrial Corridor with a well-connected node at Durgapur, creation of 5 tourism destinations in the 5 Purvodaya States, and the provision of 4,000 e-buses. She also proposed to launch a Scheme for Development of Buddhist Circuits in Arunachal Pradesh, Sikkim, Assam, Manipur, Mizoram and Tripura. The Scheme will cover preservation of temples and monasteries, pilgrimage interpretation centers, connectivity and pilgrim amenities.
Fiscal Consolidation
The debt-to-GDP ratio is estimated to be 55.6 percent of GDP in BE 2026-27, compared to 56.1 percent of GDP in RE 2025-26. A declining debt-to-GDP ratio will gradually free up resources for priority sector expenditure by reducing the outgo on interest payments. In RE 2025-26, the fiscal deficit has been estimated at par with BE of 2025-26 at 4.4 percent of GDP. In line with the new fiscal prudence path of debt consolidation, the fiscal deficit in BE 2026-27 is estimated to be 4.3 percent of GDP.
Revised Estimates 2025-26
The Revised Estimates of the non-debt receipts are ₹34 lakh crore of which the Centre’s net tax receipts are ₹26.7 lakh crore. The Revised Estimate of the total expenditure is ₹49.6 lakh crore, of which the capital expenditure is about ₹11 lakh crore.
Budget Estimates 2026-27
Coming to 2026-27, the non-debt receipts and the expenditure are estimated as ₹36.5 lakh croreand ₹53.5 lakh crore respectively. The Centre’s net tax receipts are estimated at ₹28.7 lakh crore.
To finance the fiscal deficit, the net market borrowings from dated securities are estimated at ₹11.7 lakh crore. The balance financing is expected to come from small savings and other sources. The gross market borrowings are estimated at ₹17.2 lakh crore.
PART-B
Direct Taxes:
In Direct Taxes, many new reforms are proposed in the Union Budget 2026-27. The New Income tax Act, 2025 will come into effect from April 2026. Also the simplified Income Tax Rules and Forms will be notified shortly. The forms for the purpose are redesigned for easy compliance of ordinary citizens.
There is also a proposed reduction in the TCS rates. The Overseas tour program package is reduced from the current 5 percent and 20 percent to 2 percent without any stipulation of amount. Further, TCS for pursuing education and for medical purposes under the Liberalized Remittance Scheme (LRS) reduced from 5 percent to 2 percent.
It is also proposed that the supply of manpower services to be brought within the ambit of payment to contractors for the purpose of TDS. TDS on these services will be at the rate of either 1 percent or 2 percent only. For small taxpayers, a rule-based automated process will enable obtaining a lower or nil deduction certificate instead of filing an application with the assessing officer. Also, the time available for revising returns is proposed to be extended from 31st December to up to 31st March with the payment of a nominal fee. Further, the timeline for filing of tax returns is to be staggered.
To address practical issues of small taxpayers, a One-time 6-month foreign asset disclosure scheme for students, young professionals, tech employees, relocated NRIs, and such others to be introduced to disclose income or assets below a certain size.
Rationalising Penalty and Prosecution
With a view to rationalizing penalty and prosecution, the Union Budget 2026-27 proposes to reduce the multiplicity of proceedings. Assessment & penalty proceedings will be integrated by way of a common order for both. Further, the quantum of pre-payment will be reduced from 20 percent to 10 percent, calculated only on core tax demand. In order to reduce litigations, taxpayers will be allowed to update their returns even after reassessment proceedings have been initiated, at an additional 10 percent tax rate over and above the rate applicable for the relevant year.
The Budget proposes to extend the provisions for immunity from penalty and prosecution in the cases of under reporting, to misreporting as well. Taxpayer will need to pay 100 percent of the tax amount as an additional income tax over and above the tax and interest due. In addition, prosecution framework under the Income Tax Act will be rationalized. Non-production of books of account and documents, and requirement of TDS payment, where payment is made in kind, will be decriminalised. Non-disclosure of non-immovable foreign assets with aggregate value less than 20 lakh rupees will be provided with immunity from prosecution with retrospective effect from 1.10.2024.
Cooperatives
In her Budget speech in the Parliament today, Smt. Nirmala Sitharaman stated that the deduction already available to a primary cooperative society engaged in supplying milk, oilseeds, fruits or vegetables raised or grown by its members, will be extended to also include supply of cattle feed and cotton seed produced by its members. Inter-cooperative society dividend income will be allowed as deduction under the new tax regime to the extent it is further distributed to its members. In addition, an exemption of three years is to be allowed to dividend income received by a notified national cooperative federation, on their investments made in companies up to 31.1.2026, for dividends further distributed to its member co-operatives.
Supporting IT sector as India’s growth engine
Underscoring the significance of the IT sector for India’s growth trajectory, the Budget proposes to club software development services, IT enabled services, knowledge process outsourcing services and contract R&D services relating to software development under a single category of Information Technology Services with a common safe harbour margin of 15.5 percent. Further, the threshold for availing safe harbour for IT services will be enhanced from 300 crore rupees to 2,000 crore rupees. Safe harbour for IT services shall be approved by an automated rule-driven process, and once applied by an IT Services company, the same safe harbour can be continued for a period of 5 years at a stretch.
Unilateral Advanced Pricing Agreement (APA) process for IT services is proposed to be fast-tracked with an endeavour to conclude it within two years, which can be extended by 6 months on taxpayer’s request. Further, the facility of modified returns available to the entity entering APA is to be extended to its associated entities.
Attracting global business and investment
While presenting the Union Budget 2026-27 in the Parliament today, the Union Finance and Corporate Affairs Minister said that any foreign company that provides cloud services to customers globally by using data centre services from India will be provided tax holiday till 2047. She added that a safe harbour of 15 percent on cost is to be provided if the company providing data centre services from India is a related entity. Moreover, a safe harbour will be provided to non-residents for component warehousing in a bonded warehouse at a profit margin of 2 percent of the invoice value. The resultant tax of about 0.7 percent will be much lower than in competing jurisdictions, the Union Minister said.
The Budget proposes to provide exemption from income tax for 5 years to any non-resident who provides capital goods, equipment or tooling, to any toll manufacturer in a bonded zone. To encourage vast pool of global talent to work in India for a longer period of time, exemption will be provided to global (non-India sourced) income of a non-resident expert, for a stay period of 5 years under notified schemes. Further, all non-residents who pay tax on presumptive basis, will be exempted from Minimum Alternate Tax (MAT).
Tax Administration
In a significant step towards strengthening tax administration, the Budget proposes the constitution of a Joint Committee of Ministry of Corporate Affairs and Central Board of Direct Taxes for incorporating the requirements of Income Computation and Disclosure Standards (ICDS) in the Indian Accounting Standards (IndAS) itself. Separate accounting requirement based on ICDS will be done away with from the tax year 2027-28. The definition of accountant for the purposes of Safe Harbour Rules will also be rationalized.
Other Tax Proposals
In the interest of minority shareholders, the Union Budget 2026-27 proposes that buyback for all types of shareholders will be taxed as Capital Gains. It requires promoters to pay an additional buyback tax, making effective tax 22 percent for corporate promoters and 30 percent for non-corporate promoters.
Smt. Nirmala Sitharaman said that TCS rate for sellers of specific goods namely alcoholic liquor, scrap and minerals will be rationalized to 2 percent and that on tendu leaves will be reduced from 5 percent to 2 percent. Another notable tax proposal is the move to raise STT on Futures to 0.05 percent from present 0.02 percent. STT on options premium and exercise of options will also be raised to 0.15 percent from the present rate of 0.1 percent and 0.125 percent, respectively.
To encourage companies to shift to the new regime, the Budget proposes that the set-off of brought forward MAT credit is to be allowed to companies only in the new regime. Set-off using available MAT credit will be allowed to an extent of 1/4th of the tax liability in the new regime. Proposing to make MAT the final tax, Smt. Sitharaman said that there will be no further credit accumulation from 1st April 2026. The rate of final tax will be reduced to 14 percent from the current MAT rate of 15 percent. Further, the brought forward MAT credit of taxpayers accumulated till 31st March 2026, will continue to be available to them for set-off as above.
Indirect Taxes:
The Finance Minister stated that the proposals for Customs and Central Excise aim to further simplify the tariff structure, support domestic manufacturing, promote export competitiveness, and correct inversion in duty.
Rationalisation of Custom Duties:
In Marine, Leather, and Textile products, the limit for duty-free imports of specified inputs used for processing seafood products for export, is to be increased from the current 1 per cent to 3 per cent of the FOB value. The duty-free imports of specified inputs, which is currently available for exports of leather or synthetic footwear will be allowed.
In Energy sector, the basic customs duty exemption given to capital goods used for manufacturing Lithium-Ion Cells for batteries will be extended and the basic customs duty on import of sodium antimonate for use in manufacture of solar glass will be exempted.
The Finance Minister added that the existing basic customs duty exemption on imports of goods required for Nuclear Power Projects will be extended till the year 2035 and the basic customs duty on specified parts used in the manufacture of microwave ovens will be exempted.
The basic customs duty to the import of capital goods required for processing of critical minerals will be exempted and the entire value of biogas while calculating the Central Excise duty payable on biogas blended CNG will be excluded.
In the Civil and Defence Aviation sector, the basic customs duty on components and parts required for the manufacture of civilian, training and other aircrafts will be exempted and the basic custom duty on raw materials imported for manufacture of parts of aircraft to be used in maintenance, repair, or overhaul requirements by Units in the Defence sector will be exempted.
Further, a special one-time measure, to facilitate sales by eligible manufacturing units in Special Economic Zone to the Domestic Tariff Area (DTA) at concessional rates of duty is proposed.
To enhance the Ease of Living, the Finance Minister stated that the tariff rate on all dutiable goods imported for personal use will be reduced from 20 per cent to 10 per cent. The basic customs duty on 17 drugs or medicines will be exempted. 7 more rare diseases will be added for the purposes of exempting import duties on personal imports of drugs, medicines and Food for Special Medical Purposes (FSMP) used in their treatment.
Custom Processes:
The Custom processes to have minimal intervention for smoother and faster movement of goods. Further, Duty deferral period for Tier 2 and Tier 3 Authorised Economic Operators, known as AEOs, is to be enhanced from 15 days to 30 days. Same is extended to the eligible manufacturer-importers. The Validity period of advance ruling, binding on Customs, is proposed to be extended from the present 3 years to 5 years. The government agencies will be encouraged to leverage AEO accreditation for preferential treatment in clearing their cargo.
The Budget also proposes that the Customs warehousing framework is to be transformed into a warehouse operator-centric system with self-declarations, electronic tracking and risk-based audit.
Ease of Doing Business:
Multiple initiatives have been taken in the Ease of Doing Business sector. For instance, Cargo clearance approvals from various Government agencies to be seamlessly processed through a single and interconnected digital window by the end of the financial year. For goods not having any compliance requirement, clearance is to be done by Customs immediately after online registration is completed by the importer. The Customs Integrated System (CIS) is to be rolled out in 2 years as a single, integrated and scalable platform for all the customs processes. Also, the Utilization of non-intrusive scanning with advanced imaging and AI technology for risk assessment is to be expanded in a phased manner with the objective to scan every container across all the major ports.
The Union Budget 2026-27 makes the Fish catch by an Indian fishing vessel in Exclusive Economic Zone (EEZ) or on the High Seas free of duty. Landing of such fish on foreign port will be treated as export of goods. The budget also proposes complete removal of the current value cap of ₹10 lakh per consignment on courier exports-supports aspirations of India’s small businesses, artisans and start-ups to access global markets through e-commerce
The Provisions governing baggage clearance are also to be revised during international travel. Revised rules to enhance duty-free allowances in line with the present day travel realities. Further, Honest taxpayers, willing to settle disputes will be able close cases by paying an additional amount in lieu of penalty.