বিত্ত মন্ত্ৰালয়
২০২৬-২৭ বৰ্ষৰ কেন্দ্ৰীয় বাজেটৰ সাৰাংশ
01 FEB 2026 1:14PM by PIB Guwahati
যুৱ শক্তি-চালিত বাজেটত দৰিদ্ৰ, বঞ্চিত আৰু পিছপৰা লোকসকলৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিবলৈ চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা 'সংকল্প'ত মনোনিৱেশ
কৰ্তব্য ভৱনত প্ৰস্তুত কৰা প্ৰথম বাজেট তিনিটা কৰ্তব্যৰ দ্বাৰা পৰিচালিত
প্ৰথম কৰ্তব্য হ’ল অৰ্থনৈতিক বিকাশ ত্বৰান্বিত কৰা আৰু বৰ্তাই ৰখা
দ্বিতীয় কৰ্তব্য হ’ল ৰাইজৰ আকাংক্ষা পূৰণ কৰা আৰু তেওঁলোকৰ সামৰ্থ্য গঢ়ি তোলা
তৃতীয় কৰ্তব্য "সবকা সাথ, সবকা বিকাশ"ৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সামঞ্জস্য
২০২৬ চনৰ এপ্ৰিল মাহৰ পৰা কাৰ্যকৰী হ’ব নতুন আয়কৰ আইন, ২০২৫; শীঘ্ৰে অৱগত কৰা হ’ব সৰলীকৃত আয়কৰ নিয়ম আৰু প্ৰ-পত্ৰসমূহ
জৰিমনা আৰু ন্যায় প্ৰক্ৰিয়াক যুক্তিসংগত কৰাৰ কাৰ্য্যবিধিৰ বহুত্ব হ্ৰাস কৰা হ’ব
কেতবোৰ প্ৰাথমিক সমবায় সমিতিৰ বাবে পূৰ্বতে উপলব্ধ কৰ্তন পশু খাদ্য আৰু কপাহৰ বীজলৈ সম্প্ৰসাৰিত কৰা হ’ব
১৫.৫% সাধাৰণ সুৰক্ষিত হাৰ্বাৰ মাৰ্জিনৰ সৈতে একক শ্ৰেণী তথ্য প্ৰযুক্তি সেৱা
তথ্য প্ৰযুক্তি সেৱাৰ বাবে
সুৰক্ষিত হাৰ্বাৰৰ সুবিধা আদায়ৰ বাবে মুলধনৰ পৰিমাণ ৩০০ কোটি টকাৰ পৰা ২০০০ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি
বিদেশী ক্লাউড সেৱা প্ৰদানকাৰীসকলক ২০৪৭ চনলৈকে ৰেহাই দিয়া হ’ব কৰ
অনুমান ভিত্তিত কৰ পৰিশোধ কৰা সকলো প্ৰৱাসী ভাৰতীয়ৰ বাবে ন্যূনতম বিকল্প কৰত ৰেহাই
২০২৭-২৮ চনৰ কৰ বৰ্ষৰ পৰা আইচিডিএছৰ ভিত্তিত পৃথক একাউণ্টিঙৰ প্ৰয়োজনীয়তা নাইকিয়া কৰিবলৈ ইণ্ড এএছ সংশোধনৰ বাবে মন্ত্ৰালয়ে এখন যৌথ সমিতি গঠন কৰিব
ভৱিষ্যতৰ সন্দৰ্ভত এছটিটি বৰ্তমানৰ ০.০২%ৰ পৰা ০.০৫%লৈ বৃদ্ধি কৰা হ’ব
বৃদ্ধি কৰা হ’ব বেটাৰীৰ বাবে লিথিয়াম-আয়ন কোষ নিৰ্মাণত ব্যৱহৃত মূলধনী সামগ্ৰীৰ ওপৰত প্ৰদান কৰা মৌলিক শুল্ক ৰেহাইৰ সময়সীমা
ৰেহাই দিয়া হ’ব গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ পদাৰ্থ প্ৰক্ৰিয়াকৰণৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় মূলধনী সামগ্ৰী আমদানিৰ প্ৰযোজ্য মৌলিক শুল্ক
ব্যক্তিগত ব্যৱহাৰৰ বাবে আমদানি কৰা সকলো শুল্কযোগ্য সামগ্ৰীৰ শুল্ক হাৰ ২০%ৰ পৰা ১০%লৈ হ্ৰাস কৰা হ’ব
ৰেহাই দিয়া হ’ব ১৭বিধ ঔষধৰ ওপৰত আৰোপ কৰা মৌলিক শুল্ক
জৈৱিক আৰু জৈৱ-সদৃশ সামগ্ৰীৰ ঘৰুৱা উৎপাদনৰ বাবে ১০,০০০ কোটি টকাৰ বিনিয়োগেৰে জৈৱ-ঔষধ উদ্যোগৰ পৰিৱেশ গঢ়ি তোলা হ’ব
এমএছএমইক ভৱিষ্যতৰ চেম্পিয়ন হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ বাবে ১০,০০০ কোটি টকাৰ এছএমই বিকাশ পুঁজিৰ প্ৰস্তাৱ
২০২৫-২৬ বিত্তীয় বৰ্ষত ৰাজহুৱা মুলধনী ব্যয় ১১.২ লাখ কোটি টকাৰ পৰা ২০২৬-২৭ বিত্তীয় বৰ্ষত ১২.২ লাখ কোটিলৈ বৃদ্ধি
চহৰৰ মাজত সাতটা হাই স্পীড ৰে'ল কৰিড'ৰ বিকাশ সাধন কৰা হ'ব, যাতে পৰিৱেশৰ দিশৰ পৰা বহনক্ষম যাত্ৰীবাহী প্ৰণালীক উৎসাহিত কৰিব পাৰে
মুম্বাইৰ ইণ্ডিয়ান ইনষ্টিটিউট অৱ ক্ৰিয়েটিভ টেকন’লজিছে ১৫,০০০ মাধ্যমিক বিদ্যালয় আৰু ৫০০খন মহাবিদ্যালয়ত স্থাপন কৰিব এভিজিচি কণ্টেণ্ট ক্ৰিয়েটৰ লেব
উচ্চ শিক্ষাৰ এছটিইএম শিক্ষা প্ৰতিষ্ঠানসমূহত মহিলা শিক্ষাৰ্থীসকলৰ বিভিন্ন সমস্যা সমাধানৰ বাবে প্ৰতিখন জিলাত স্থাপন কৰা হ'ব এটাকৈ মহিলা হোষ্টেল
আই আই এমৰ সহযোগত হাইব্ৰিড মোডত এটা মানক, উচ্চমানৰ ১২ সপ্তাহৰ
প্ৰশিক্ষণ পাঠ্যক্ৰমৰ জৰিয়তে ২০টা পৰ্যটন স্থানত ১০,০০০ গাইডক দক্ষতা বৃদ্ধি কৰাৰ পৰিকল্পনা ঘোষণা
খেলো ইণ্ডিয়া মিছনে পৰৱৰ্তী দশকত ক্ৰীড়াৰ ক্ষেত্ৰখনক ৰূপান্তৰিত কৰিব
ভাৰত-বিস্তাৰ, কৃষি পৰ্টেল আৰু কৃষি প্ৰক্ৰিয়াৰ আইচিএআৰ পেকেজক এআই ছিষ্টেমৰ সৈতে একত্ৰিত কৰাৰ বাবে এক বহুভাষিক এআই সঁজুলি
বিদেশী ট্যুৰ পেকেজ বৰ্তমানৰ ৫% আৰু ২০%ৰ পৰা ২%লৈ হ্ৰাস
কাষ্টম ৱেৰহাউছিং ফ্ৰেমৱৰ্কটো স্ব-ঘোষণা, ইলেকট্ৰনিক ট্ৰেকিং আৰু ক্ষতিশংকাভিত্তিক অডিটৰ সৈতে ৱেৰহাউছ অপাৰেটৰকেন্দ্ৰিক ব্যৱস্থালৈ ৰূপান্তৰিত কৰা হ'ব
বিভিন্ন চৰকাৰী সংস্থাৰ দ্বাৰা কাৰ্গো ক্লিয়াৰেন্সৰ অনুমোদন বিত্তীয় বৰ্ষৰ শেষৰ ফালে একক আৰু পৰস্পৰৰ ডিজিটেল উইণ্ডোৰ জৰিয়তে নিৰৱচ্ছিন্নভাৱে প্ৰক্ৰিয়াকৰণ কৰা হ'ব
কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্প’ৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে আজি সংসদত ২০২৬-২০২৭ বৰ্ষৰ কেন্দ্ৰীয় বাজেট দাখিল কৰে।
প্ৰথম খণ্ড
পবিত্ৰ মাঘী পূৰ্ণিমাৰ আৰু গুৰু ৰবিদাসৰ জন্ম বাৰ্ষিকী উপলক্ষে বিত্তমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যিহেতু এয়া কৰ্তব্য ভৱনত প্ৰস্তুত কৰা প্ৰথম বাজেট, সেয়েহে বাজেটখন ৩টা কৰ্তব্যৰ দ্বাৰা অনুপ্ৰাণিত:
১। প্ৰথম কৰ্তব্য হৈছে অৰ্থনৈতিক বিকাশ ত্বৰান্বিত আৰু বজাই ৰখা, উৎপাদনশীলতা আৰু প্ৰতিযোগিতামূলক ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰাৰ লগতে অস্থিৰ বিশ্ব গতিশীলতাৰ প্ৰতি সুস্থিৰতা গঢ়ি তোলা।
২। দ্বিতীয় কৰ্তব্য হ’ল মানুহৰ আকাংক্ষা পূৰণ আৰু তেওঁলোকৰ সামৰ্থ্য গঢ়ি তোলা, ভাৰতৰ সমৃদ্ধিৰ পথত তেওঁলোকক শক্তিশালী অংশীদাৰ কৰি তোলা।
৩। তৃতীয় কৰ্তব্য সবকা সাথ, সবকা বিকাশৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সংগতিপূৰ্ণ, যাতে প্ৰতিটো পৰিয়াল, সম্প্ৰদায়, অঞ্চল আৰু খণ্ডত অৰ্থপূৰ্ণ অংশগ্ৰহণেৰে সম্পদ, সুযোগ আৰু সুবিধা লাভ কৰা।
যুৱশক্তি-চালিত বাজেটখন দাখিল কৰি, দৰিদ্ৰ, বঞ্চিত আৰু পিছপৰা লোকসকলৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা চৰকাৰৰ 'সংকল্প'ৰ ওপৰত জোৰ দি বিত্তমন্ত্ৰীয়ে কয়, ভাৰতে বিকশিত ভাৰত গঢ়াৰ দিশত আত্মবিশ্বাসী পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰি যাব, যি অন্তৰ্ভুক্তিৰ সৈতে উচ্চাকাংক্ষাৰ ভাৰসাম্য বজাই ৰাখিব। বৰ্ধিত বাণিজ্য আৰু পুঁজিৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ সৈতে উন্নয়নশীল অৰ্থনীতি হিচাপে ভাৰতে বিশ্ব বজাৰৰ সৈতে গভীৰভাৱে একত্ৰিত হৈ থাকিব লাগিব, অধিক ৰপ্তানি কৰিব লাগিব আৰু দীৰ্ঘম্যাদী সুস্থিৰ বিনিয়োগ আকৰ্ষণ কৰিব লাগিব।
তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে দেশখনে এক বাহ্যিক পৰিৱেশৰ সন্মুখীন হৈছে, য'ত বাণিজ্য আৰু বহুপাক্ষিকতা বিপন্ন হৈছে আৰু সম্পদ আৰু যোগান শৃংখলৰ প্ৰৱেশাধিকাৰ ব্যাহত হৈছে। নতুন প্ৰযুক্তিয়ে উৎপাদন প্ৰণালীৰ পৰিৱৰ্তন সাধন কৰি আছে আৰু একে সময়তে পানী, শক্তি আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ পদাৰ্থৰ চাহিদা বৃদ্ধি কৰিছে।
বিত্তমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ২০২৫ চনৰ স্বাধীনতা দিৱসত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কৰা ঘোষণাৰ পিছত ৩৫০ৰো অধিক সংস্কাৰ সাধন কৰা হৈছে। ইয়াৰ ভিতৰত আছে জিএছটিৰ সৰলীকৰণ, শ্ৰমিক বিধিৰ অধিসূচনা আৰু বাধ্যতামূলক গুণগত নিয়ন্ত্ৰণ আদেশৰ যুক্তিসংগতকৰণ। উচ্চ পৰ্যায়ৰ সমিতি গঠন কৰাৰ সমান্তৰালভাৱে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ৰাজ্য চৰকাৰসমূহৰ সৈতে নিয়ন্ত্ৰণ হ্ৰাস আৰু অনুপালনৰ প্ৰয়োজনীয়তা হ্ৰাস কৰাৰ দিশত কাম কৰি আছে।
প্ৰথম কৰ্তব্যৰ অধীনত অৰ্থনৈতিক বিকাশক ত্বৰান্বিত আৰু ধাৰাবাহিক কৰি ৰখাৰ বাবে ছয়টা ক্ষেত্ৰত হস্তক্ষেপৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছিল:
1. ৭টা কৌশলগত আৰু অগ্ৰণীৰ খণ্ডত উৎপাদন বৃদ্ধি কৰা।
2. পুৰণি ঔদ্যোগিক খণ্ডৰ পুনৰুজ্জীৱন;
3. 'চেম্পিয়ন এমএছএমই' গঢ়ি তোলা;
4. আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত এক শক্তিশালী পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা;
5. দীৰ্ঘম্যাদী শক্তি সুৰক্ষা আৰু সুস্থিৰতা নিশ্চিত কৰা; আৰু
6. চহৰ অৰ্থনৈতিক অঞ্চলসমূহৰ উন্নয়ন সাধন কৰা।
ভাৰতক বিশ্ব জৈৱ ঔষধ উৎপাদন কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ অহা পাঁচ বছৰত ১০,০০০ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষ বায়’ফাৰ্মা শক্তি যোজনা আৰম্ভ কৰা হ’ব। ইয়াৰ উদ্দেশ্য হৈছে জৈৱিক আৰু বায়’চিমিলাৰৰ ঘৰুৱা উৎপাদনৰ বাবে এক পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ সৃষ্টি কৰা। এই কৌশলত তিনিটা নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় ঔষধ শিক্ষা আৰু গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠান (এনআইপিআৰ)ৰ সৈতে বায়’ফাৰ্মা কেন্দ্ৰিক নেটৱৰ্ক আৰু বৰ্তমানৰ সাতটা প্ৰতিষ্ঠানৰ উন্নীতকৰণ অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হ’ব। তদুপৰি, ই ১০০০ৰো অধিক স্বীকৃতিপ্ৰাপ্ত ভাৰতীয় ক্লিনিকেল ট্ৰায়েল ছাইটৰ নেটৱৰ্ক গঢ়ি তুলিব। কেন্দ্ৰীয় ড্ৰাগছ ষ্টেণ্ডাৰ্ড কণ্ট্ৰল অৰ্গেনাইজেচনক এক সমৰ্পিত বৈজ্ঞানিক পৰ্যালোচনা কেডাৰ আৰু বিশেষজ্ঞৰ জৰিয়তে বিশ্ব মানদণ্ড আৰু অনুমোদনৰ সময়সীমা পূৰণ কৰিবলৈ শক্তিশালী কৰা হ’ব।
শ্ৰম-নিবিড় বস্ত্ৰশিল্প খণ্ডৰ বাবে ৫টা উপ-অংশৰ সৈতে একত্ৰিত কাৰ্যসূচী প্ৰস্তাৱ কৰা হৈছে: ৰেচম, উল আৰু মৰাপাট, কৃত্ৰিম ফাইবাৰ আৰু নতুন যুগৰ ফাইবাৰ আদিৰ দৰে প্ৰাকৃতিক ফাইবাৰসমূহত আত্মনিৰ্ভৰশীলতা অৰ্জনৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় ফাইবাৰ আঁচনি; যন্ত্ৰপাতি, প্ৰযুক্তি উন্নীতকৰণ আৰু সাধাৰণ পৰীক্ষণ আৰু প্ৰমাণীকৰণ কেন্দ্ৰৰ বাবে পুঁজিৰ সহায়ৰ সৈতে পৰম্পৰাগত ক্লাষ্টাৰসমূহক আধুনিকীকৰণ কৰিবলৈ বস্ত্ৰ বিস্তাৰ আৰু নিয়োগ আঁচনি; পূৰ্বৰ আঁচনিসমূহ একত্ৰিত আৰু শক্তিশালী কৰিবলৈ আৰু বয়নশিল্পী আৰু কাৰুশিল্পীসকলৰ বাবে লক্ষ্য নিৰ্ধাৰিত সমৰ্থন নিশ্চিত কৰিবলৈ ৰাষ্ট্ৰীয় হস্ততাঁত আৰু হস্তশিল্প কাৰ্যসূচী; বিশ্ব প্ৰতিযোগিতামূলক আৰু বহনক্ষম বস্ত্ৰ আৰু সাজ-পাৰক প্ৰোৎসাহিত কৰিবলৈ টেক্স-ইকো উদ্যোগ; উদ্যোগ আৰু শিক্ষানুষ্ঠানৰ সহযোগিতাৰ জৰিয়তে বস্ত্ৰ দক্ষতা পৰিস্থিতিতন্ত্ৰক আধুনিকীকৰণ আৰু উন্নীতকৰণৰ বাবে সমৰ্থ ২.০ গ্ৰহণ আদি।
এমএছএমইসমূহক বিকাশৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ইঞ্জিন হিচাপে স্বীকৃতি প্ৰদান কৰি নিৰ্বাচিত মানদণ্ডৰ আধাৰত উদ্যোগসমূহক উৎসাহিত কৰি ভৱিষ্যতৰ চেম্পিয়ন সৃষ্টিৰ বাবে ১০,০০০ কোটি টকাৰ এক নিৰ্দিষ্ট এমএছএমই বিকাশ পুঁজিৰ প্ৰস্তাৱ কৰা হৈছে।
বিত্তমন্ত্ৰীয়ে কয় ৰাজহুৱা মুলধনী ব্যয় ২০১৪-১৫ বিত্তীয় বৰ্ষত ২ লাখ কোটি টকাৰ পৰা ২০২৫-২৬ বিত্তীয় বৰ্ষত ১১.২ লাখ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে। ২০২৬-২৭ বিত্তীয় বৰ্ষত এই গতি অব্যাহত ৰখাৰ বাবে ১২.২ লাখ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি কৰাৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢোৱা হৈছে।
পৰিৱেশৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি বহনক্ষম মালবাহী যাতায়তক প্ৰসাৰিত কৰিবলৈ বিত্তমন্ত্ৰীয়ে (ক) পূবে ডাংকুনীৰ পৰা পশ্চিমে ছুৰাটক সংযোগ কৰা নতুন সমৰ্পিত মালবাহী কৰিডৰৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়ায়; (খ) অহা পাঁচ বছৰত ২০টা নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় জলপথ (এন ডব্লিউ) কাৰ্যক্ষম কৰা হ’ব। ইয়াৰ আৰম্ভণি হ’ব ওড়িশাৰ ৫নং ৰাষ্ট্ৰীয় জলপথৰ পৰা, যিয়ে টালচেৰ আৰু আংগুলৰ খনিজ সমৃদ্ধ অঞ্চল আৰু কলিংগ নগৰৰ দৰে ঔদ্যোগিক কেন্দ্ৰসমূহক পাৰাদীপ আৰু ধমৰা বন্দৰৰ সৈতে সংযোগ কৰিব। প্ৰয়োজনীয় জনশক্তিৰ বিকাশৰ বাবে আঞ্চলিক উৎকৰ্ষতাৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে প্ৰশিক্ষণ প্ৰতিষ্ঠান স্থাপন কৰা হ’ব।
বাজেটৰ লক্ষ্য হৈছে চহৰসমূহৰ অনন্য বিকাশৰ চালকৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি চহৰ অৰ্থনৈতিক অঞ্চলসমূহৰ (চিইআৰ) মেপিঙেৰে সেইবোৰৰ অৰ্থনৈতিক শক্তি বৃদ্ধিৰ সম্ভাৱনা আৰু অধিক বৃদ্ধি কৰা। প্ৰতিটো চিইআৰৰ বাবে পাঁচ বছৰৰ ভিতৰত ৫,০০০ কোটি টকাৰ আবণ্টন প্ৰস্তাৱ কৰা হৈছে যাতে তেওঁলোকে নিজৰ পৰিকল্পনাসমূহ সংস্কাৰসহ ফলাফলভিত্তিক বিত্তীয় ব্যৱস্থাৰ সৈতে প্ৰত্যাহ্বানমূলক ধৰণৰ জৰিয়তে ৰূপায়ণ কৰিব পাৰে।
পৰিৱেশ বহনক্ষম যাতায়ত ব্যৱস্থাক প্ৰসাৰিত কৰিবলৈ চহৰসমূহৰ মাজত ‘বৃদ্ধি সংযোগকাৰী’ হিচাপে সাতটা তীব্ৰবেগী ৰে’ল কৰিডৰ গঢ়ি তোলা হ’ব। সেইকেইটা হৈছে (i) মুম্বাই-পুনে, (ii) পুনে-হায়দৰাবাদ, (iii) হায়দৰাবাদ-বেংগালুৰু, (iv) হায়দৰাবাদ-চেন্নাই, (v) চেন্নাই-বেংগালুৰু, (vi) দিল্লী-বাৰাণসী, vii) বাৰাণসী-শিলিগুৰি।
বিত্তমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে দ্বিতীয়টো কৰ্তব্য হ’ল আকাংক্ষা পূৰণ আৰু সামৰ্থ্য গঢ়ি তোলা। চৰকাৰৰ এক দশকৰ ধাৰাবাহিক আৰু সংস্কাৰমুখী প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে প্ৰায় ২৫ কোটি লোকক বহুমাত্ৰিক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা উদ্ধাৰ কৰা হৈছে।
ভাৰতক চিকিৎসা পৰ্যটন সেৱাৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে প্ৰচাৰৰ বাবে বিত্তমন্ত্ৰীয়ে ব্যক্তিগত খণ্ডৰ সৈতে অংশীদাৰিত্বৰে ৰাজ্যসমূহক সহায় কৰি পাঁচটা আঞ্চলিক চিকিৎসা কেন্দ্ৰ স্থাপনৰ বাবে এক আঁচনিৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়ায়। এই কেন্দ্ৰসমূহে সংহত স্বাস্থ্যসেৱা কমপ্লেক্স, সংযুক্ত চিকিৎসা, শিক্ষা আৰু গৱেষণাৰ সুবিধা হিচাপে কাম কৰিব। ইয়াৰ ভিতৰত থাকিব আয়ুস কেন্দ্ৰ, চিকিৎসা মূল্য পৰ্যটন সুবিধা কেন্দ্ৰ, আৰু নিদান, চিকিৎসাৰ পিছত ল’বলগীয়া যত্ন আৰু পুনৰ সংস্থাপনৰ বাবে আন্তঃগাঁথনি। এই কেন্দ্ৰসমূহে চিকিৎসক আৰু এ এইচ পিকে ধৰি স্বাস্থ্য পেছাদাৰীসকলৰ বাবে বিভিন্ন ধৰণৰ নিয়োগৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব।
২০,০০০ৰো অধিক পশু চিকিৎসা পেছাদাৰীৰ পৰ্যাপ্ততা বৃদ্ধিৰ বাবে ব্যক্তিগত খণ্ডত পশু চিকিৎসা আৰু পেৰা-ভেট কলেজ, পশু চিকিৎসা চিকিৎসালয়, নিদান পৰীক্ষাগাৰ আৰু প্ৰজননৰ সুবিধা স্থাপনৰ বাবে ঋণসংযুক্ত মূলধনী ৰাজসাহায্য আঁচনিৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে।
ভাৰতৰ এনিমেচন, ভিজুৱেল ইফেক্টছ, গেমিং আৰু কমিক্স (এভিজিচি) খণ্ড এটা বৰ্ধিত উদ্যোগ, য’ত ২০৩০ চনৰ ভিতৰত ২০ লাখ পেছাদাৰীৰ প্ৰয়োজন হ’ব বুলি আশা কৰা হৈছে।বিত্তমন্ত্ৰীয়ে ১৫,০০০ মাধ্যমিক বিদ্যালয় আৰু ৫০০ কলেজত এভিজিচি কণ্টেণ্ট ক্ৰিয়েটৰ লেব স্থাপনৰ বাবে মুম্বাইৰ ইণ্ডিয়ান ইনষ্টিটিউট অৱ ক্ৰিয়েটিভ টেকন’লজিছক সহায় কৰাৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়াইছে।
উচ্চ শিক্ষাৰ ষ্টেম প্ৰতিষ্ঠানত দীৰ্ঘদিনীয়া অধ্যয়ন আৰু পৰীক্ষাগাৰৰ সময়ে মহিলা ছাত্ৰীসকলৰ বাবে কিছু প্ৰত্যাহ্বানৰ সৃষ্টি কৰে। ভিজিএফ/মুলধনী সমৰ্থনৰ জৰিয়তে প্ৰতিখন জিলাত এটাকৈ ছোৱালীৰ হোষ্টেল স্থাপন কৰা হ’ব।
বিত্তমন্ত্ৰীয়ে বৰ্তমানৰ নেচনেল কাউন্সিল ফৰ হোটেল মেনেজমেণ্ট এণ্ড কেটাৰিং টেকন’লজিক উন্নীত কৰি ৰাষ্ট্ৰীয় আতিথ্য প্ৰতিষ্ঠান স্থাপনৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়াইছে। ই একাডেমী, উদ্যোগ আৰু চৰকাৰৰ মাজত সেতু হিচাপে কাম কৰিব। তেওঁ ভাৰতীয় ব্যৱস্থাপনা প্ৰতিষ্ঠানৰ সহযোগত হাইব্ৰিড মোডত মানক, উচ্চমানৰ ১২ সপ্তাহৰ প্ৰশিক্ষণ পাঠ্যক্ৰমৰ জৰিয়তে ২০টা পৰ্যটনস্থলীত ১০,০০০ গাইডক দক্ষতা বৃদ্ধিৰ বাবে এক পাইলট আঁচনিৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়াইছে।
খেলো ইণ্ডিয়া কাৰ্যসূচীৰ জৰিয়তে আৰম্ভ কৰা ক্ৰীড়া প্ৰতিভাৰ পদ্ধতিগত লালন-পালন অব্যাহত ৰাখি বিত্তমন্ত্ৰীয়ে পৰৱৰ্তী দশকত ক্ৰীড়া খণ্ডৰ পৰিৱৰ্তনৰ বাবে খেলো ইণ্ডিয়া মিছন আৰম্ভ কৰাৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়াইছে। এই মিছনে নিম্নোক্ত কামসমূহৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব: (ক) প্ৰশিক্ষণ কেন্দ্ৰসমূহৰ দ্বাৰা সমৰ্থিত এক সংহত প্ৰতিভা বিকাশৰ পথ; (খ) প্ৰশিক্ষক আৰু সহায়ক কৰ্মচাৰীৰ পদ্ধতিগত বিকাশ; (গ) ক্ৰীড়া বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিৰ সংহতি; (ঘ) ক্ৰীড়া সংস্কৃতিৰ প্ৰচাৰ আৰু মঞ্চ প্ৰদানৰ বাবে প্ৰতিযোগিতা আৰু লীগ; আৰু (ঙ) প্ৰশিক্ষণ আৰু প্ৰতিযোগিতাৰ বাবে ক্ৰীড়া আন্তঃগাঁথনিৰ বিকাশ সাধন।
বিত্তমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে বাজেটৰ তৃতীয় কৰ্তব্য বিকশিত ভাৰতৰ দিশত "সবকা সাথ, সবকা বিকাশ"ৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে মিল আছে। ইয়াৰ বাবে কৃষকৰ আয় বৃদ্ধি, প্ৰতিবন্ধীসকলক সবলীকৰণ, মানসিক স্বাস্থ্য আৰু ট্ৰমাত আক্ৰান্তসকলৰ যত্ন লাভৰ বাবে পিছপৰা লোকসকলক সবলীকৰণ আৰু বিকাশ আৰু নিয়োগৰ সুযোগ ত্বৰান্বিত কৰাৰ বাবে পূৰ্বোদয় ৰাজ্য আৰু উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি লক্ষ্যভিত্তিক প্ৰচেষ্টাৰ প্ৰয়োজন।
বিত্তমন্ত্ৰীয়ে ভাৰত-বিষ্টাৰ (Bharat-VISTAAR-ভাৰ্চুৱেলি ইণ্টিগ্ৰেটেড ছিষ্টেম টু এক্সেছ এগ্ৰিকালচাৰেল ৰিচ’ৰ্ছ) নামৰ বহুভাষিক এআই সঁজুলিৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়াইছে, যিয়ে এগ্ৰিষ্টেক পৰ্টেল আৰু কৃষি পদ্ধতিৰ ওপৰত আইচিএআৰ পেকেজক এআই ব্যৱস্থাৰ সৈতে একত্ৰিত কৰিব। ইয়াৰ ফলত কৃষি উৎপাদনশীলতা বৃদ্ধি পাব, কৃষকসকলে উন্নত সিদ্ধান্ত লোৱাত সহায় কৰিব আৰু নিজৰ ইচ্ছানুযায়ী পৰামৰ্শদাতা সহায় আগবঢ়াই ক্ষতিশংকা হ্ৰাস কৰিব।
লাখপতি দিদী কাৰ্যসূচীৰ সফলতাৰ ওপৰত গঢ় লৈ উঠা উন্নত আৰু উদ্ভাৱনীমূলক বিত্তীয় সাহায্যৰ জৰিয়তে ক্লাষ্টাৰ পৰ্যায়ৰ ফেডাৰেচনৰ ভিতৰত আত্মসহায়ক উদ্যোগী (এছএইচই) মাৰ্ট শীৰ্ষক সমুদায়ৰ মালিকানাধীন খুচুৰা বিপণী হিচাপে প্ৰতিষ্ঠা কৰা হ’ব।
মানসিক স্বাস্থ্য আৰু ট্ৰমা কেয়াৰৰ প্ৰতি দায়বদ্ধতাক পুনৰ দৃঢ় কৰি বিত্তমন্ত্ৰীয়ে নিমহান্স-২ স্থাপন আৰু ৰাঁচী আৰু তেজপুৰৰ ৰাষ্ট্ৰীয় মানসিক স্বাস্থ্য প্ৰতিষ্ঠানক আঞ্চলিক শীৰ্ষ প্ৰতিষ্ঠান হিচাপে উন্নীত কৰাৰ কথাও ঘোষণা কৰে।
তেওঁ লগতে দুৰ্গাপুৰত সু-সংযুক্ত ন’ডৰ সৈতে সংহত পূব উপকূল ঔদ্যোগিক কৰিডৰ গঢ়ি তোলা, উত্তৰ-পূবৰ পাঁচখন ৰাজ্যত পাঁচটা পৰ্যটন গঢ়ি তোলাৰ লগতে ৪,০০০ ই-বাছৰ ব্যৱস্থা কৰাৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়ায়। অৰুণাচলপ্ৰদেশ, ছিকিম, অসম, মণিপুৰ, মিজোৰাম, আৰু ত্ৰিপুৰাত বৌদ্ধ চাৰ্কিট উন্নয়নৰ বাবে এখন আঁচনি আৰম্ভ কৰাৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়াইছে। এই আঁচনিৰ জৰিয়তে মন্দিৰ আৰু মঠৰ সংৰক্ষণ, তীৰ্থযাত্ৰা তথ্য কেন্দ্ৰ, সংযোগ আৰু তীৰ্থযাত্ৰীৰ বাবে সুবিধা আদি অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হ’ব।
বিত্তীয় একত্ৰীকৰণ
২০২৫-২৬ চনৰ সংশোধিত অনুমান জিডিপিৰ ৫৬.১ শতাংশ হোৱাৰ বিপৰীতে ২০২৬-২৭ চনত জিডিপিৰ ৫৫.৬ শতাংশ ঋণ-জিডিপি অনুপাত হ’ব বুলি আশা কৰা হৈছে। ঋণ আৰু জিডিপি অনুপাত হ্ৰাস পোৱাৰ ফলত সুত পৰিশোধ হ্ৰাস কৰি অগ্ৰাধিকাৰ খণ্ডত ব্যয়ৰ বাবে সম্পদ ক্ৰমান্বয়ে মুক্ত হ’ব। ২০২৫-২৬ চনৰ সংশোধিত অনুমানত বিত্তীয় ঘাটি জিডিপিৰ ৪.৪ শতাংশ বুলি অনুমান কৰা হৈছে, যিটো ২০২৫-২৬ চনৰ আনুমানিক বাজেটৰ দৰেই। ঋণ একত্ৰীকৰণৰ নতুন বিত্তীয় বিচক্ষণ পথৰ সৈতে সংগতি ৰাখি আনুমানিক বাজেট ২০২৬-২৭ চনত বিত্তীয় ঘাটি জিডিপিৰ ৪.৩ শতাংশ বুলি অনুমান কৰা হৈছে।
সংশোধিত অনুমান ২০২৫-২৬
ঋণহীন লাভৰ বাবে সংশোধিত অনুমান ৩৪ লাখ কোটি টকা, ইয়াৰে কেন্দ্ৰৰ নিকা কৰ লাভ ২৬.৭ লাখ কোটি। মুঠ ব্যয়ৰ সংশোধিত অনুমান ৪৯.৬ লাখ কোটি, ইয়াৰে মূলধনী ব্যয় প্ৰায় ১১ লাখ কোটি।
বাজেট অনুমান ২০২৬-২৭
২০২৬-২৭ বৰ্ষৰ বাবে অনা-ঋণ প্ৰাপ্তি আৰু ব্যয় ক্ৰমে ৩৬.৫ লাখ কোটি টকা আৰু ৫৩.৫ লাখ কোটি টকা হ'ব বুলি অনুমান কৰা হৈছে। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ মুঠ আয় ২৮.৭ লাখ কোটি টকা।
বিত্তীয় ঘাটিৰ বিত্তীয় সাহায্যৰ বাবে তাৰিখযুক্ত সুৰক্ষাৰ পৰা শুদ্ধ বজাৰ ঋণ ১১.৭ লাখ কোটি টকা হ'ব বুলি অনুমান কৰা হৈছে। বাকী পুঁজি ক্ষুদ্ৰ সঞ্চয় আৰু অন্যান্য উৎসৰ পৰা আহিব বুলি আশা কৰা হৈছে। মুঠ বজাৰ ঋণৰ পৰিমাণ ১৭.২ লাখ কোটি টকা বুলি অনুমান কৰা হৈছে।
দ্বিতীয় খণ্ড
প্ৰত্যক্ষ কৰঃ
২০২৬-২৭ৰ কেন্দ্ৰীয় বাজেটৰ প্ৰত্যক্ষ কৰত কেইবাটাও নতুন সংস্কাৰৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে। ২০২৬ চনৰ এপ্ৰিল মাহৰ পৰা কাৰ্যকৰী হ’ব নতুন আয়কৰ আইন ২০২৫। তদুপৰি, সৰলীকৃত আয়কৰ নিয়ম আৰু প্ৰ-পত্ৰ অতি সোনকালে অৱগত কৰা হ’ব। সাধাৰণ নাগৰিকৰ বাবে সহজ ব্যৱহাৰৰ বাবে প্ৰ-পত্ৰসমূহ নতুনকৈ প্ৰস্তুত কৰা হৈছে।
টিচিএছৰ হাৰ হ্ৰাস কৰাৰ প্ৰস্তাৱো দিয়া হৈছে। বিদেশ ভ্ৰমণ কাৰ্যসূচীৰ পেকেজসমূহ বৰ্তমানৰ ৫% আৰু ২০% হাৰৰ পৰা ২%লৈ হ্ৰাস কৰা হৈছে, ইয়াত কোনো পৰিমাণৰ বাধা নাই। তদুপৰি লিবাৰেলাইজড ৰেমিটেন্স আঁচনিৰ অধীনত শিক্ষা আৰু চিকিৎসাৰ বাবে টিচিএছ ৫%ৰ পৰা ২%লৈ হ্ৰাস কৰা হৈছে।
ঠিকাদাৰক জনশক্তি সেৱাৰ যোগান টিডিএছৰ পৰিসৰৰ ভিতৰত অনাৰ প্ৰস্তাৱো দিয়া হৈছে। এই সেৱাসমূহৰ ওপৰত টিডিএছ মাত্ৰ ১% বা ২% হ’ব। ক্ষুদ্ৰ কৰদাতাৰ বাবে নিয়মভিত্তিক স্বয়ংক্ৰিয় প্ৰক্ৰিয়াই মূল্যায়নকাৰী বিষয়াৰ ওচৰত আবেদন দাখিল কৰাৰ পৰিৱৰ্তে হ্ৰাস বা শূন্য কৰ্তনৰ প্ৰমাণপত্ৰ লাভ কৰাটো সম্ভৱ কৰি তুলিব। তদুপৰি, সংশোধিত ৰিটাৰ্ণ দাখিলৰ বাবে উপলব্ধ সময় নামমাত্ৰ মাচুলৰ সৈতে ৩১ ডিচেম্বৰৰ পৰা ৩১ মাৰ্চলৈ বৃদ্ধি কৰাৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে। তদুপৰি কৰ ৰিটাৰ্ণ দাখিলৰ সময়সীমা সলনাসলনি কৰা হ’ব।
ক্ষুদ্ৰ কৰদাতাসকলে সন্মুখীন হোৱা ব্যৱহাৰিক অসুবিধাৰ সমাধানৰ বাবে ছাত্ৰ-ছাত্ৰী, যুৱ পেছাদাৰী, প্ৰযুক্তি কৰ্মী, বিদেশত থকা প্ৰবাসী ভাৰতীয় আৰু আন যিসকলে আয় বা সম্পত্তি নিৰ্দিষ্ট পৰিমাণতকৈ কম প্ৰকাশ কৰে, তেওঁলোকৰ বাবে এককালীন ছমাহৰ বাবে বিদেশী সম্পত্তি প্ৰকাশ আঁচনি প্ৰৱৰ্তন কৰা হ’ব।
শাস্তি আৰু বিচাৰৰ যুক্তিসংগতকৰণ
শাস্তি আৰু বিচাৰক যুক্তিসংগত কৰিবলৈ ২০২৬-২৭ৰ কেন্দ্ৰীয় বাজেটত কাৰ্য্যবিধিৰ সংখ্যা হ্ৰাস কৰাৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে। মূল্যায়ন আৰু শাস্তিৰ কাৰ্য্যবিধি এক উমৈহতীয়া আদেশৰ জৰিয়তে একত্ৰিত কৰা হ’ব। তদুপৰি প্ৰিপেমেণ্টৰ পৰিমাণ ২০ শতাংশৰ পৰা ১০ শতাংশলৈ হ্ৰাস কৰা হ’ব, যিটো কেৱল মূল কৰ চাহিদাৰ ওপৰত গণনা কৰা হ’ব। গোচৰ হ্ৰাস কৰিবলৈ কৰদাতাসকলে পুনৰ মূল্যায়নৰ প্ৰক্ৰিয়া আৰম্ভ হোৱাৰ পিছতো তেওঁলোকৰ ৰিটাৰ্ণ আপডেট কৰিবলৈ সংশ্লিষ্ট বছৰৰ বাবে প্ৰযোজ্য হাৰৰ উপৰি ১০ শতাংশ অতিৰিক্ত কৰ হাৰত অনুমতি দিয়া হ’ব।
বাজেটত কম তথ্য দিয়াৰ ক্ষেত্ৰত শাস্তি আৰু বিচাৰৰ পৰা ৰেহাইৰ বিধানসমূহ ভুল প্ৰতিবেদন হিচাপে গণ্য কৰাৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে। তেনেক্ষেত্ৰত কৰদাতাই প্ৰদান কৰিবলগীয়া কৰ আৰু সুতৰ কৰ পৰিমাণৰ ১০০ শতাংশ অতিৰিক্ত আয়কৰ হিচাপে দিব লাগিব। তদুপৰি আয়কৰ আইনৰ অধীনত বিচাৰৰ কাঠামো যুক্তিসংগত কৰা হ’ব। একাউণ্ট আৰু নথি-পত্ৰৰ বহী দাখিল নকৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তা আৰু য’ত বস্তুগতভাৱে ধন পৰিশোধ কৰা হয়, তাত টিডিএছৰ ধন পৰিশোধ নকৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তা অপৰাধমুক্ত কৰা হ’ব। ২০ লাখ টকাতকৈ কম মূল্যৰ অস্থায়ী বিদেশী সম্পত্তিৰ তথ্য ৰাজহুৱা নকৰাৰ ক্ষেত্ৰত ১.১০.২০২৪ তাৰিখৰ পৰা পৰৱৰ্তী কাৰ্য্যকৰী হোৱাকৈ শাস্তিৰ পৰা ৰেহাই দিয়া হ'ব।
সমবায়সমূহ
আজি সংসদত বাজেট ভাষণত শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে ঘোষণা কৰে যে গাখীৰ, তৈলবীজ, ফল-মূল, বা শাক-পাচলি যোগান ধৰা প্ৰাথমিক সমবায় সমিতিসমূহৰ বাবে বৰ্তমানৰ কৰ ৰেহাই এতিয়া ইয়াৰ সদস্যসকলে উৎপাদিত পশু খাদ্য আৰু কপাহৰ বীজৰ যোগানৰ ক্ষেত্ৰতো সম্প্ৰসাৰিত কৰা হ’ব। আন্তঃসহযোগী সমাজৰ লভ্যাংশ আয় নতুন কৰ ব্যৱস্থাৰ অধীনত ৰেহাই দিয়া হ’ব যিমানখিনিলৈকে ইয়াৰ সদস্যসকলৰ মাজত অধিক বিতৰণ কৰা হ’ব। তদুপৰি, ২০২৬ চনৰ ৩১ জানুৱাৰীলৈকে কৰা কোম্পানীসমূহত কৰা বিনিয়োগৰ পৰা লাভ কৰা লভ্যাংশ আয়ৰ ওপৰত এটা অধিসূচিত ৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় ফেডাৰেচনক তিনি বছৰৰ বাবে ৰেহাই দিয়া হ’ব, যদিহে লভ্যাংশসমূহ ইয়াৰ সদস্য সমবায়সমূহৰ মাজত অধিক বিতৰণ কৰা হয়।
ভাৰতৰ বিকাশৰ ইঞ্জিন হিচাপে আই টি খণ্ডক সহায় কৰা
ভাৰতৰ বিকাশৰ বাবে আই টি খণ্ডৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি বাজেটত ছফটৱেৰ ডেভেলপমেণ্ট সেৱা, আই টি সক্ষম সেৱা, জ্ঞান প্ৰক্ৰিয়া আউটচ’ৰ্চিং সেৱা আৰু ছফটৱেৰ ডেভেলপমেণ্টৰ সৈতে জড়িত চুক্তিবদ্ধ অনুসন্ধান আৰু বিকাশ সেৱাসমূহ তথ্য প্ৰযুক্তি সেৱাৰ একক শ্ৰেণীৰ অধীনত ১৫.৫ শতাংশ সাধাৰণ নিৰাপদ বন্দৰৰ মাৰ্জিনেৰে অন্তৰ্ভুক্ত কৰাৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে। তদুপৰি আই টি সেৱাৰ বাবে নিৰাপদ বন্দৰৰ সুবিধা লোৱাৰ থ্ৰেছহ’ল্ড ৩০০ কোটি টকাৰ পৰা ২,০০০ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি কৰা হ’ব। আই টি সেৱাৰ বাবে নিৰাপদ বন্দৰটো স্বয়ংক্ৰিয় নিয়ম-চালিত প্ৰক্ৰিয়াৰ জৰিয়তে অনুমোদন কৰা হ’ব আৰু আই টি সেৱা কোম্পানীয়ে এবাৰ আবেদন কৰিলে একেটা নিৰাপদ বন্দৰ একেৰাহে পাঁচ বছৰ ধৰি চলি থাকিব।
আই টি সেৱাৰ বাবে একপক্ষীয় উন্নত মূল্য নিৰ্ধাৰণ চুক্তি (এ পি এ) প্ৰক্ৰিয়া দুবছৰৰ ভিতৰত সম্পূৰ্ণ কৰাৰ প্ৰস্তাৱ কৰদাতাৰ অনুৰোধত আৰু ছমাহ বৃদ্ধি কৰিব পৰা যাব। তদুপৰি, এপিএত প্ৰৱেশ কৰা সত্তাটোৱে উপলব্ধ পৰিৱৰ্তিত ৰিটাৰ্ণৰ সুবিধা ইয়াৰ সংশ্লিষ্ট সত্তাসমূহলৈ সম্প্ৰসাৰিত কৰা হ’ব।
বিশ্ব বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগক আকৰ্ষণ
আজি সংসদত ২০২৬-২৭ বৰ্ষৰ কেন্দ্ৰীয় বাজেট দাখিল কৰি কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্পৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতৰ পৰা ডাটা চেণ্টাৰ সেৱা ব্যৱহাৰ কৰি বিশ্বজুৰি গ্ৰাহকক ক্লাউড সেৱা প্ৰদান কৰা যিকোনো বিদেশী কোম্পানীয়ে ২০৪৭ চনলৈকে কৰ ৰেহাই লাভ কৰিব। তদুপৰি, বণ্ডেড গুদামত উপাদান গুদামৰ বাবে প্ৰৱাসীসকলক চালান মূল্যৰ ২ শতাংশ লাভৰ হাৰত নিৰাপদ বন্দৰ প্ৰদান কৰা হ’ব। কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ইয়াৰ ফলত কৰ হাৰ প্ৰায় ০.৭ শতাংশ হ’ব, যিটো প্ৰতিযোগী ন্যায়িক অধিকাৰক্ষেত্ৰতকৈ যথেষ্ট কম।
বাজেটত বণ্ডেড জ’নৰ যিকোনো টোল নিৰ্মাতাক মূলধনী সামগ্ৰী, সা-সঁজুলি যোগান ধৰা যিকোনো প্ৰৱাসী লোকক পাঁচ বছৰৰ বাবে আয়কৰৰ পৰা ৰেহাই দিয়াৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে। বিশ্ব প্ৰতিভাৰ বৃহৎ সংখ্যক লোকক ভাৰতত দীৰ্ঘ সময়ৰ বাবে কাম কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰিবলৈ প্ৰৱাসী বিশেষজ্ঞৰ বিশ্ব (অভাৰতীয় উৎস) আয়ৰ পৰা অধিসূচিত আঁচনিৰ অধীনত ৫ বছৰৰ বাবে ৰেহাই দিয়া হ’ব। তদুপৰি, অনুমানিক ভিত্তিত কৰ পৰিশোধ কৰা সকলো অনাবাসীক ন্যূনতম বিকল্প কৰ (MAT)ৰ পৰা ৰেহাই দিয়া হ’ব।
কৰ প্ৰশাসন
কৰ প্ৰশাসন শক্তিশালী কৰাৰ দিশত এক উল্লেখযোগ্য পদক্ষেপ হিচাপে বাজেটত আয় গণনা আৰু প্ৰকাশৰ মানদণ্ড (আইচিডিএছ)ৰ প্ৰয়োজনীয়তাসমূহ ভাৰতীয় একাউণ্টিং ষ্টেণ্ডাৰ্ডছ (IndAS)ৰ সৈতে একত্ৰিত কৰিবলৈ কৰ্পৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয় আৰু কেন্দ্ৰীয় প্ৰত্যক্ষ কৰ ব’ৰ্ডৰ যৌথ সমিতি গঠনৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে। আইচিডিএছৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি পৃথক একাউণ্টিঙৰ প্ৰয়োজনীয়তা ২০২৭-২৮ চনৰ কৰ বৰ্ষৰ পৰা প্ৰত্যাহাৰ কৰা হ’ব। নিৰাপদ বন্দৰৰ নিয়মৰ উদ্দেশ্যে একাউণ্টেণ্টৰ সংজ্ঞাও যুক্তিসংগত কৰা হ’ব।
অন্যান্য কৰ প্ৰস্তাৱ
সংখ্যালঘু শ্বেয়াৰহোল্ডাৰসকলৰ স্বাৰ্থত ২০২৬-২৭ৰ কেন্দ্ৰীয় বাজেটত প্ৰস্তাৱ কৰা হৈছে যে বাইবেকৰ ওপৰত সকলো ধৰণৰ শ্বেয়াৰহোল্ডাৰৰ বাবে মূলধনী লাভ হিচাপে কৰ আৰোপ কৰা হ’ব। প্ৰমোটাৰসকলে অতিৰিক্ত বাইবেক টেক্স দিব লাগিব, যাৰ ফলত কৰ্পৰেট প্ৰমোটাৰৰ বাবে কাৰ্যকৰী কৰ হাৰ ২২ শতাংশ আৰু অকৰ্পৰেট প্ৰমোটাৰৰ বাবে ৩০ শতাংশ হ’ব।
শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে কয় যে মদ্যপান, স্ক্ৰেপ আৰু খনিজ পদাৰ্থৰ দৰে নিৰ্দিষ্ট সামগ্ৰী বিক্ৰেতাৰ বাবে টিচিএছৰ হাৰ ২ শতাংশলৈ যুক্তিসংগত কৰা হ’ব আৰু টেণ্ডুৰ পাতত ই ৫ শতাংশৰ পৰা ২ শতাংশলৈ হ্ৰাস কৰা হ’ব। আন এটা নিৰ্দিষ্ট কৰ প্ৰস্তাৱ হ’ল ভৱিষ্যতৰ ওপৰত এছটিটি বৰ্তমানৰ ০.০২ শতাংশৰ পৰা ০.০৫ শতাংশলৈ বৃদ্ধি কৰা। বিকল্প প্ৰিমিয়াম আৰু বিকল্পৰ ব্যৱহাৰৰ ক্ষেত্ৰতো এছটিটি বৰ্তমানৰ ক্ৰমে ০.১ শতাংশ আৰু ০.১২৫ শতাংশৰ পৰা ০.১৫ শতাংশলৈ বৃদ্ধি কৰা হ’ব।
কোম্পানীসমূহক নতুন শাসন ব্যৱস্থালৈ প্ৰব্ৰজন কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰিবলৈ বাজেটত প্ৰস্তাৱ কৰা হৈছে যে আগবঢ়াই দিয়া মেট ক্ৰেডিটৰ ছেট অফৰ অনুমতি কেৱল নতুন শাসন ব্যৱস্থাৰ অধীনতহে দিয়া হ’ব। উপলব্ধ মেট ক্ৰেডিট ব্যৱহাৰ কৰি ছেট-অফৰ অনুমতি নতুন ব্যৱস্থাৰ অধীনত কৰ দায়বদ্ধতাৰ ১/৪ লৈকেহে অনুমতি দিয়া হ’ব। মেটক চূড়ান্ত কৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ প্ৰস্তাৱ দি শ্ৰীমতী সীতাৰমণে কয় যে ২০২৬ চনৰ ১ এপ্ৰিলৰ পৰা আৰু কোনো ক্ৰেডিট জমা কৰা নহ’ব।চূড়ান্ত কৰ হাৰ বৰ্তমানৰ মেটৰ হাৰৰ ১৫ শতাংশৰ পৰা ১৪ শতাংশলৈ হ্ৰাস কৰা হ’ব। তদুপৰি, ২০২৬ চনৰ ৩১ মাৰ্চলৈকে কৰদাতাসকলে জমা কৰা মেট ক্ৰেডিট ক্ৰেডিট ওপৰত বৰ্ণনা কৰা ধৰণে ছেট অফৰ বাবে উপলব্ধ থাকিব।
পৰোক্ষ কৰ:
বিত্তমন্ত্ৰীয়ে কয় যে শুল্ক আৰু কেন্দ্ৰীয় আবকাৰীৰ বাবে প্ৰস্তাৱসমূহৰ লক্ষ্য হৈছে শুল্ক গাঁথনি আৰু অধিক সৰল কৰা, ঘৰুৱা উৎপাদনক সমৰ্থন কৰা, ৰপ্তানি প্ৰতিযোগিতামূলকতাক প্ৰসাৰ কৰা আৰু শুল্কৰ বিজুতিসমূহ শুধৰোৱা।
শুল্ক যুক্তিসংগতকৰণ:
সাগৰীয় দ্ৰব্য, চামৰা আৰু বস্ত্ৰজাত সামগ্ৰীৰ ক্ষেত্ৰত ৰপ্তানিৰ বাবে সাগৰীয় খাদ্য সামগ্ৰী সংসাধনত ব্যৱহৃত নিৰ্দিষ্ট সামগ্ৰীৰ শুল্কমুক্ত আমদানিৰ সীমা বৰ্তমানৰ এফ অ’ বি মূল্যৰ ১ শতাংশৰ পৰা ৩ শতাংশলৈ বৃদ্ধি কৰা হ’ব। বৰ্তমান চামৰা বা কৃত্ৰিম জোতা ৰপ্তানিৰ বাবে উপলব্ধ নিৰ্দিষ্ট ইনপুটৰ শুল্কমুক্ত আমদানি অব্যাহত থাকিব।
শক্তি খণ্ডত বেটাৰীৰ বাবে লিথিয়াম-আয়ন কোষ নিৰ্মাণত ব্যৱহৃত মূলধনী সামগ্ৰীৰ ওপৰত মৌলিক শুল্ক ৰেহাই বৃদ্ধি কৰা হ’ব আৰু সৌৰ কাঁচ নিৰ্মাণত ব্যৱহৃত ছডিয়াম এণ্টিমোনেটৰ আমদানি মৌলিক শুল্কৰ পৰা ৰেহাই দিয়া হ’ব।
বিত্তমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে পাৰমাণৱিক শক্তি প্ৰকল্পৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় সামগ্ৰীৰ আমদানিৰ ওপৰত বৰ্তমানৰ মৌলিক শুল্ক ৰেহাই ২০৩৫ চনলৈকে বৃদ্ধি কৰা হ’ব আৰু মাইক্ৰৱেভ অভেন নিৰ্মাণত ব্যৱহৃত নিৰ্দিষ্ট অংশৰ ওপৰত মৌলিক শুল্ক ৰেহাইৰ ব্যৱস্থা কৰা হ’ব।
গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ পদাৰ্থ প্ৰক্ৰিয়াকৰণৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় মূলধনী সামগ্ৰী আমদানিৰ ক্ষেত্ৰত মৌলিক শুল্ক ৰেহাই প্ৰদান কৰা হ’ব আৰু জৈৱ গেছ মিশ্ৰিত চিএনজিৰ ওপৰত প্ৰদান কৰিবলগীয়া কেন্দ্ৰীয় আবকাৰী শুল্ক গণনা কৰাৰ সময়ত জৈৱ গেছৰ সমগ্ৰ মূল্য বাদ দিয়া হ’ব।
অসামৰিক আৰু প্ৰতিৰক্ষা বিমান পৰিবহণ খণ্ডত অসামৰিক, প্ৰশিক্ষণ আৰু অন্যান্য বিমান নিৰ্মাণৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় উপাদান আৰু অংশসমূহৰ ওপৰত মৌলিক শুল্ক ৰেহাই দিয়া হ’ব আৰু প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডৰ ইউনিটসমূহে ৰক্ষণাবেক্ষণ, মেৰামতি বা ৰক্ষণাবেক্ষণৰ উদ্দেশ্যে ব্যৱহাৰ কৰা বিমানৰ অংশ নিৰ্মাণৰ বাবে আমদানি কৰা কেঁচামালৰ ওপৰত মৌলিক শুল্ক ৰেহাই দিয়া হ’ব।
তদুপৰি, বিশেষ অৰ্থনৈতিক অঞ্চলৰ যোগ্য উৎপাদন ইউনিটসমূহে ঘৰুৱা শুল্ক এলেকাত (ডিটিএ) ৰেহাইমূলক হাৰত বিক্ৰীৰ সুবিধাৰ বাবে এককালীন বিশেষ ব্যৱস্থা প্ৰস্তাৱ কৰা হৈছে।
জীৱন সৰল কৰিবলৈ বিত্তমন্ত্ৰীয়ে ঘোষণা কৰে যে ব্যক্তিগত ব্যৱহাৰৰ বাবে আমদানি কৰা সকলো শুল্কযোগ্য সামগ্ৰীৰ শুল্ক হাৰ ২০ শতাংশৰ পৰা ১০ শতাংশলৈ হ্ৰাস কৰা হ’ব। ১৭বিধ ঔষধৰ ওপৰত মৌলিক শুল্ক ৰেহাই দিয়া হ’ব। ইয়াৰ চিকিৎসাত ব্যৱহৃত ড্ৰাগছ বা ঔষধ আৰু বিশেষ চিকিৎসা উদ্দেশ্যৰ বাবে খাদ্য (এফএছএমপি) ব্যক্তিগত আমদানিৰ ওপৰত আমদানি শুল্ক ৰেহাই দিয়াৰ উদ্দেশ্যে আৰু সাতটা বিৰল ৰোগ সংযোজন কৰা হ’ব।
শুল্ক পদ্ধতি:
সামগ্ৰীৰ মসৃণ আৰু দ্ৰুত গতি নিশ্চিত কৰিবলৈ শুল্ক পদ্ধতিত ন্যূনতম হস্তক্ষেপ কৰা হ’ব। তদুপৰি, এইঅ’ নামেৰে জনাজাত টিয়েৰ ২ আৰু টিয়েৰ ৩ অনুমোদিত অৰ্থনৈতিক অপাৰেটৰৰ বাবে শুল্ক বিলম্বৰ সময়সীমা ১৫ দিনৰ পৰা ৩০ দিনলৈ বৃদ্ধি কৰা হ’ব। যোগ্য প্ৰস্তুতকাৰী-আমদানিকাৰকসকলৰ ক্ষেত্ৰতো একেই কথা। শুল্ক বিভাগৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰযোজ্য অগ্ৰিম ৰায়দানৰ বৈধতাৰ সময়সীমা বৰ্তমানৰ ৩ বছৰৰ পৰা ৫ বছৰলৈ বৃদ্ধি কৰাৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে। চৰকাৰী সংস্থাসমূহক তেওঁলোকৰ সামগ্ৰী নিষ্কাশনত অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰদানৰ বাবে এইঅ’ৰ স্বীকৃতিৰ সুবিধা ল’বলৈ উৎসাহিত কৰা হ’ব।
বাজেটত শুল্ক গুদামৰ কাঠামোক স্ব-ঘোষণা, ইলেক্ট্ৰনিক অনুসৰণ আৰু ক্ষতিশংকাভিত্তিক অডিটৰ সৈতে গুদাম অপাৰেটৰকেন্দ্ৰিক ব্যৱস্থালৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ প্ৰস্তাৱো দিয়া হৈছে।
ব্যৱসায়ৰ সুচলতা
ব্যৱসায়ৰ সুচলতা খণ্ডত কেইবাটাও পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। উদাহৰণস্বৰূপে, বিভিন্ন চৰকাৰী সংস্থাৰ পৰা কাৰ্গো ক্লিয়াৰেন্সৰ অনুমোদন বিত্তীয় বৰ্ষৰ শেষৰ ফালে একক আৰু আন্তঃসংযোগী ডিজিটেল উইণ্ড’ৰ জৰিয়তে নিৰৱচ্ছিন্নভাৱে প্ৰক্ৰিয়াকৰণ কৰা হ’ব। যিবোৰ সামগ্ৰীৰ কোনো ধৰণৰ অনুসৰণৰ প্ৰয়োজন নাই, সেইবোৰ আমদানিকাৰকে অনলাইন পঞ্জীয়ন সম্পূৰ্ণ কৰাৰ লগে লগে শুল্ক বিভাগে অনুমোদন জনাব। শুল্ক সংহত ব্যৱস্থা (চিআইএছ) দুবছৰৰ ভিতৰত সকলো শুল্ক প্ৰক্ৰিয়াৰ বাবে একক, সংহত আৰু স্কেলেবল মঞ্চ হিচাপে আৰম্ভ কৰা হ’ব। তদুপৰি, বিপদ মূল্যায়নৰ বাবে উন্নত ইমেজিং আৰু এআই প্ৰযুক্তিৰ সৈতে নন-ইণ্ট্ৰুচিভ স্কেনিঙৰ ব্যৱহাৰ ক্ৰমান্বয়ে সম্প্ৰসাৰিত কৰি সকলো ডাঙৰ বন্দৰত প্ৰতিটো কণ্টেইনাৰ স্কেন কৰা হ’ব।
২০২৬-২৭ বৰ্ষৰ কেন্দ্ৰীয় বাজেটত ভাৰতীয় মাছ ধৰা জাহাজে একচেটিয়া অৰ্থনৈতিক মণ্ডল (EEZ) বা সাগৰত ধৰা মাছ শুল্কমুক্ত কৰা হৈছে। বিদেশৰ বন্দৰত এনে মাছ প্ৰদান কৰাটোকো সামগ্ৰীৰ ৰপ্তানি বুলি গণ্য কৰা হ’ব। বাজেটত ই-কমাৰ্চৰ জৰিয়তে ভাৰতৰ ক্ষুদ্ৰ ব্যৱসায়ী, শিল্পী, আৰু ষ্টাৰ্টআপৰ আকাংক্ষাক সমৰ্থন কৰি কুৰিয়াৰ ৰপ্তানিৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰতিটো চালানৰ বৰ্তমানৰ মূল্য সীমা ১০ লাখ টকালৈকে সম্পূৰ্ণৰূপে প্ৰত্যাহাৰৰ প্ৰস্তাৱো দিয়া হৈছে।
আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ভ্ৰমণৰ সময়ত লটাৰী অনুমোদনৰ বিধানসমূহো সংশোধন কৰা হ’ব। সংশোধিত নিয়মৰ জৰিয়তে আজিৰ ভ্ৰমণৰ বাস্তৱতাক প্ৰতিফলিত কৰিবলৈ শুল্কমুক্ত ভাট্টা বৃদ্ধি কৰা হ’ব। তদুপৰি বিবাদ নিষ্পত্তি কৰিব বিচৰা সৎ কৰদাতাই জৰিমনা বিনিময়ত অতিৰিক্ত ধন দি গোচৰ বন্ধ কৰিব পাৰিব।

Ministry of Finance
SUMMARY OF UNION BUDGET 2026-27
01 FEB 2026 1:14PM by PIB Delhi
YUVA SHAKTI-DRIVEN BUDGET EMPHASIZES ON GOVERNMENT’S ‘SANKALP’ TO FOCUS ON POOR, UNDERPRIVILEGED AND THE DISADVANTAGED
FIRST BUDGET PREPARED IN KARTAVYA BHAWAN INSPIRED BY 3 KARTAVYA
FIRST KARTAVYA IS TO ACCELERATE AND SUSTAIN ECONOMIC GROWTH
SECOND KARTAVYA IS TO FULFIL ASPIRATIONS OF PEOPLE AND BUILD THEIR CAPACITY
THIRD KARTAVYA, ALIGNED WITH VISION OF SABKA SATH, SABKA VIKAS
NEW INCOME TAX ACT, 2025 TO COME INTO EFFECT FROM APRIL 2026, SIMPLIFIED INCOME TAX RULES AND FORMS TO BE NOTIFIED SHORTLY
MULTIPLICITY OF PROCEEDINGS TO BE REDUCED TO RATIONALISE PENALTY AND PROSECUTION
DEDUCTION ALREADY AVAILABLE TO CERTAIN PRIMARY COOPERATIVE SOCIETIES TO BE EXTENDED TO CATTLE FEED AND COTTON SEED
SINGLE CATEGORY OFINFORMATION TECHNOLOGY SERVICES WITH COMMON SAFE HARBOUR MARGIN OF 15.5%
2000 CRORE THRESHOLD FOR AVAILING SAFE HARBOUR FOR IT SERVICES, UP FROM 300 CRORE RUPEES
FOREIGN CLOUD SERVICE PROVIDER TO BE GIVEN TAX HOLIDAY TILL 2047
EXEMPTION FROM MINIMUM ALTERNATE TAX TO ALL NON-RESIDENTS PAYING TAX ON PRESUMPTIVE BASIS
MINISTRY TO SET UP JOINT COMMITTEE TO MODIFY IndAS TO DO AWAY WITH SEPARATE ACCOUNTING REQUIREMENT BASED ON ICDS FROM TAX YEAR 2027-28
STT ON FUTURES TO BE RAISED TO 0.05% FROM PRESENT 0.02%
BASIC CUSTOMS DUTY EXEMPTION GIVEN TO CAPITAL GOODS USED FOR MANUFACTURING LITHIUM-ION CELLS FOR BATTERIES TO BE EXTENDED.
BASIC CUSTOMS DUTY TO THE IMPORT OF CAPITAL GOODS REQUIRED FOR PROCESSING OF CRITICAL MINERALS TO BE EXEMPTED
TARIFF RATE ON ALL DUTIABLE GOODS IMPORTED FOR PERSONAL USE TO BE REDUCED FROM 20% TO 10%
BASIC CUSTOMS DUTY ON 17 DRUGS OR MEDICINES TO BE EXEMPTED.
BIOPHARMA SHAKTI WITH AN OUTLAY OF ₹ 10,000 CRORES TO BUILD THE ECOSYSTEM FOR DOMESTIC PRODUCTION OF BIOLOGICS AND BIOSIMILARS
₹10,000 CRORE SME GROWTH FUND PROPOSED TO CREATE MSME’S AS FUTURE CHAMPIONS
PUBLIC CAPEX ENHANCED FROM ₹11.2 LAKH CRORE IN BE 2025-26 TO ₹12.2 LAKH CRORE IN FY 2026-27
SEVEN HIGH-SPEED RAIL CORRIDORS BETWEEN CITIES WILL BE DEVELOPED AS ‘GROWTH CONNECTORS’ TO PROMOTE ENVIRONMENTALLY SUSTAINABLE PASSENGER SYSTEMS
INDIAN INSTITUTE OF CREATIVE TECHNOLOGIES, MUMBAI TO SETUP AVGC CONTENT CREATOR LABS IN 15,000 SECONDARY SCHOOLS AND 500 COLLEGES
TO ADDRESS THE CHALLENGES FOR GIRL STUDENTS IN HIGHER EDUCATION STEM INSTITUTIONS, ONE GIRLS HOSTEL WILL BE ESTABLISHED IN EVERY DISTRICT
GOVERNMENT ANNOUNCES A SCHEME FOR UPSKILLING 10,000 GUIDES IN 20 TOURIST SITES THROUGH A STANDARDIZED, HIGH-QUALITY 12-WEEK TRAINING COURSE IN HYBRID MODE, IN COLLABORATION WITH AN IIM
KHELO INDIA MISSION TO TRANSFORM THE SPORTS SECTOR OVER THE NEXT DECADE
BHARAT-VISTAAR, A MULTILINGUAL AI TOOL TO INTEGRATE THE AGRISTACK PORTALS AND THE ICAR PACKAGE ON AGRICULTURAL PRACTICES WITH AI SYSTEMS
OVERSEAS TOUR PROGRAM PACKAGE REDUCED FROM THE CURRENT 5 PERCENT AND 20 PERCENT TO 2 PERCENT
CUSTOMS WAREHOUSING FRAMEWORK TO BE TRANSFORMED INTO A WAREHOUSE OPERATOR-CENTRIC SYSTEM WITH SELF-DECLARATIONS, ELECTRONIC TRACKING AND RISK-BASED AUDIT
CARGO CLEARANCE APPROVALS FROM VARIOUS GOVERNMENT AGENCIES TO BE SEAMLESSLY PROCESSED THROUGH A SINGLE AND INTERCONNECTED DIGITAL WINDOW BY END OF THE FINANCIAL YEAR
Union Minister for Finance and Corporate Affairs, Smt Nirmala Sitharaman presented the Union Budget 2026-2027 in Parliament today.
PART-A
On the sacred occasion of Magha Purnima and the birth anniversary of Guru Ravidas, the Finance Minister said, as this is the first Budget prepared in Kartavya Bhawan, it is inspired by 3 kartavya:
1. First kartavya is to accelerate and sustain economic growth, by enhancing productivity and competitiveness, and building resilience to volatile global dynamics.
2. Second kartavya is to fulfil aspirations of people and build their capacity, making them strong partners in India’s path to prosperity
3. Third kartavya, aligned with vision of Sabka Sath, Sabka Vikas, is to ensure that every family, community, region and sector has access to resources, amenities and opportunities for meaningful participation.
Presenting the Yuva Shakti-driven Budget which emphasizes on Government’s ‘Sankalp’ to focus on poor, underprivileged and the disadvantaged, the Finance Minister said, India will continue to take confident steps towards Viksit Bharat, balancing ambition with inclusion. As a growing economy with expanding trade and capital needs, India must also remain deeply integrated with global markets, exporting more and attracting stable long-term investment.
She also mentioned that the country is facing an external environment in which trade and multilateralism are imperilled and access to resources and supply chains are disrupted. New technologies are transforming production systems while sharply increasing demands on water, energy and critical minerals.
The Finance Minister said that after the Prime Minister’s announcement on Independence Day in 2025, over 350 reforms have been rolled out. These include GST simplification, notification of Labour Codes, and rationalisation of mandatory Quality Control Orders. High Level Committees have been formed and in parallel, the Central Government is working with the State Governments on deregulation and reducing compliance requirements.
Under the first kartavya to accelerate and sustain economic growth, interventions were proposed in six areas:
1. Scaling up manufacturing in 7 strategic and frontier sectors;
2. Rejuvenating legacy industrial sectors;
3. Creating “Champion MSMEs”;
4. Delivering a powerful push to Infrastructure;
5. Ensuring long-term energy security and stability; and
6. Developing City Economic Regions
To develop India as a global Biopharma manufacturing hub, the Biopharma SHAKTI with an outlay of ₹ 10,000 crores to build the ecosystem for domestic production of biologics and biosimilars will be set up over the next 5 years. The Strategy will include a Biopharma-focused network with 3 new National Institutes of Pharmaceutical Education and Research (NIPER) and upgrading 7 existing ones. It will also create a network of over 1000 accredited India Clinical Trials sites. The Central Drugs Standard Control Organisation will be strengthened to meet global standards and approval timeframes through a dedicated scientific review cadre and specialists.
For the labour-intensive Textile Sector, an Integrated Programme with 5 sub-parts was proposed: The National Fibre Scheme for self-reliance in natural fibres such as silk, wool and jute, man-made fibres, and new-age fibres; Textile Expansion and Employment Scheme to modernise traditional clusters with capital support for machinery, technology upgradation and common testing and certification centres; A National Handloom and Handicraft programme to integrate and strengthen existing schemes and ensure targeted support for weavers and artisans; Tex-Eco Initiative to promote globally competitive and sustainable textiles and apparels; Samarth 2.0 to modernize and upgrade the textile skilling ecosystem through collaboration with industry and academic institutions.
Recognising MSMEs as a vital engine of growth, a dedicated ₹10,000 crore SME Growth Fund was proposed to create future Champions, incentivizing enterprises based on select criteria.
The Finance Minister said, Public capex has increased manifold from ₹2 lakh crore in FY2014-15 to an allocation of ₹11.2 lakh crore in BE 2025-26. In FY2026-27, she proposed to increase it to ₹12.2 lakh crore to continue the momentum.
To promote environmentally sustainable movement of cargo, the Finance Minister proposed new Dedicated Freight Corridors connecting Dankuni in the East, to Surat in the West; b) operationalise 20 new National Waterways (NW) over next 5 years, starting with NW-5 in Odisha to connect mineral rich areas of Talcher and Angul and industrial centres like Kalinga Nagar to the Ports of Paradeep and Dhamra. Training Institutes will be set up as Regional Centres of Excellence for development of the required manpower.
The Budget aims to further amplify the potential of cities to deliver the economic power of agglomerations by mapping city economic regions (CER), based on their specific growth drivers. An allocation of ₹ 5000 crore per CER over 5 years is proposed for implementing their plans through a challenge mode with a reform-cum-results based financing mechanism.
To promote environmentally sustainable passenger systems, seven High-Speed Rail corridors between cities will be developed as ‘growth connectors’, namely i) Mumbai-Pune, ii) Pune-Hyderabad, iii) Hyderabad-Bengaluru, iv) Hyderabad-Chennai, v) Chennai-Bengaluru, vi) Delhi-Varanasi, vii) Varanasi-Siliguri.
The Finance Minister said that second kartavya is to fulfil aspirations and build capacity. Close to 25 crore individuals have come out of multidimensional poverty through a decade of Government’s sustained and reform-oriented efforts.
To promote India as a hub for medical tourism services, the Finance Minister proposed a Scheme to support States in establishing five Regional Medical Hubs, in partnership with the private sector. These Hubs will serve as integrated healthcare complexes that combine medical, educational and research facilities. They will have AYUSH Centres, Medical Value Tourism Facilitation Centres and infrastructure for diagnostics, post-care and rehabilitation. These Hubs will provide diverse job opportunities for health professionals including doctors and AHPs.
To scale up availability of veterinary professionals by more than 20,000, a loan-linked capital subsidy was proposed to support scheme for establishment of veterinary and para vet colleges, veterinary hospitals, diagnostic laboratories and breeding facilities in the private sector.
India’s Animation, Visual Effects, Gaming and Comics (AVGC) sector is a growing industry, projected to require 2 million professionals by 2030. The Finance Minister proposed to support the Indian Institute of Creative Technologies, Mumbai in setting up AVGC Content Creator Labs in 15,000 secondary schools and 500 colleges.
In Higher Education STEM institutions, prolonged hours of study and laboratory work pose some challenges for girl students. Through VGF/capital support, 1 girls hostel will be established in every district.
The Finance Minister proposed to set up a National Institute of Hospitality by upgrading the existing National Council for Hotel Management and Catering Technology. It will function as a bridge between academia, industry and the Government. She further proposed a pilot scheme for upskilling 10,000 guides in 20 tourist sites through a standardized, high-quality 12-week training course in hybrid mode, in collaboration with an Indian Institute of Management.
Taking forward the systematic nurturing of sports talent which is set in motion through the Khelo India programme, the Finance Minister proposed to launch a Khelo India Mission to transform the Sports sector over the next decade. The Mission will facilitate: a) An integrated talent development pathway, supported by training centres b) systematic development of coaches and support staff; c) integration of sports science and technology; d) competitions and leagues to promote sports culture and provide platforms; and, e) development of sports infrastructure for training and competition.
The Finance Minister said that the Budget’s third kartavya aligns with the vision of Sabka Sath, Sabka Vikas towards a Viksit Bharat. This requires targeted efforts for increasing farmer incomes, empowering Divyangjan, empowering the vulnerable to access mental health and trauma care, focus on the Purvodaya States and the North-East Region to accelerate development and employment opportunities.
The Finance Minister proposed Bharat-VISTAAR (Virtually Integrated System to Access Agricultural Resources), a multilingual AI tool that shall integrate the AgriStack portals and the ICAR package on agricultural practices with AI systems. This will enhance farm productivity, enable better decisions for farmers and reduce risk by providing customised advisory support.
Building on the success of the Lakhpati Didi Programme, Self-Help Entrepreneur (SHE) Marts will be set up as community-owned retail outlets within the cluster level federations through enhanced and innovative financing instruments.
Reaffirming the commitment to Mental Health and Trauma Care, the Finance Minister announced to setup a NIMHANS-2 and also upgrade National Mental Health Institutes in Ranchi and Tezpur as Regional Apex Institutions.
She further proposed the development of an integrated East Coast Industrial Corridor with a well-connected node at Durgapur, creation of 5 tourism destinations in the 5 Purvodaya States, and the provision of 4,000 e-buses. She also proposed to launch a Scheme for Development of Buddhist Circuits in Arunachal Pradesh, Sikkim, Assam, Manipur, Mizoram and Tripura. The Scheme will cover preservation of temples and monasteries, pilgrimage interpretation centers, connectivity and pilgrim amenities.
Fiscal Consolidation
The debt-to-GDP ratio is estimated to be 55.6 percent of GDP in BE 2026-27, compared to 56.1 percent of GDP in RE 2025-26. A declining debt-to-GDP ratio will gradually free up resources for priority sector expenditure by reducing the outgo on interest payments. In RE 2025-26, the fiscal deficit has been estimated at par with BE of 2025-26 at 4.4 percent of GDP. In line with the new fiscal prudence path of debt consolidation, the fiscal deficit in BE 2026-27 is estimated to be 4.3 percent of GDP.
Revised Estimates 2025-26
The Revised Estimates of the non-debt receipts are ₹34 lakh crore of which the Centre’s net tax receipts are ₹26.7 lakh crore. The Revised Estimate of the total expenditure is ₹49.6 lakh crore, of which the capital expenditure is about ₹11 lakh crore.
Budget Estimates 2026-27
Coming to 2026-27, the non-debt receipts and the expenditure are estimated as ₹36.5 lakh croreand ₹53.5 lakh crore respectively. The Centre’s net tax receipts are estimated at ₹28.7 lakh crore.
To finance the fiscal deficit, the net market borrowings from dated securities are estimated at ₹11.7 lakh crore. The balance financing is expected to come from small savings and other sources. The gross market borrowings are estimated at ₹17.2 lakh crore.
PART-B
Direct Taxes:
In Direct Taxes, many new reforms are proposed in the Union Budget 2026-27. The New Income tax Act, 2025 will come into effect from April 2026. Also the simplified Income Tax Rules and Forms will be notified shortly. The forms for the purpose are redesigned for easy compliance of ordinary citizens.
There is also a proposed reduction in the TCS rates. The Overseas tour program package is reduced from the current 5 percent and 20 percent to 2 percent without any stipulation of amount. Further, TCS for pursuing education and for medical purposes under the Liberalized Remittance Scheme (LRS) reduced from 5 percent to 2 percent.
It is also proposed that the supply of manpower services to be brought within the ambit of payment to contractors for the purpose of TDS. TDS on these services will be at the rate of either 1 percent or 2 percent only. For small taxpayers, a rule-based automated process will enable obtaining a lower or nil deduction certificate instead of filing an application with the assessing officer. Also, the time available for revising returns is proposed to be extended from 31st December to up to 31st March with the payment of a nominal fee. Further, the timeline for filing of tax returns is to be staggered.
To address practical issues of small taxpayers, a One-time 6-month foreign asset disclosure scheme for students, young professionals, tech employees, relocated NRIs, and such others to be introduced to disclose income or assets below a certain size.
Rationalising Penalty and Prosecution
With a view to rationalizing penalty and prosecution, the Union Budget 2026-27 proposes to reduce the multiplicity of proceedings. Assessment & penalty proceedings will be integrated by way of a common order for both. Further, the quantum of pre-payment will be reduced from 20 percent to 10 percent, calculated only on core tax demand. In order to reduce litigations, taxpayers will be allowed to update their returns even after reassessment proceedings have been initiated, at an additional 10 percent tax rate over and above the rate applicable for the relevant year.
The Budget proposes to extend the provisions for immunity from penalty and prosecution in the cases of under reporting, to misreporting as well. Taxpayer will need to pay 100 percent of the tax amount as an additional income tax over and above the tax and interest due. In addition, prosecution framework under the Income Tax Act will be rationalized. Non-production of books of account and documents, and requirement of TDS payment, where payment is made in kind, will be decriminalised. Non-disclosure of non-immovable foreign assets with aggregate value less than 20 lakh rupees will be provided with immunity from prosecution with retrospective effect from 1.10.2024.
Cooperatives
In her Budget speech in the Parliament today, Smt. Nirmala Sitharaman stated that the deduction already available to a primary cooperative society engaged in supplying milk, oilseeds, fruits or vegetables raised or grown by its members, will be extended to also include supply of cattle feed and cotton seed produced by its members. Inter-cooperative society dividend income will be allowed as deduction under the new tax regime to the extent it is further distributed to its members. In addition, an exemption of three years is to be allowed to dividend income received by a notified national cooperative federation, on their investments made in companies up to 31.1.2026, for dividends further distributed to its member co-operatives.
Supporting IT sector as India’s growth engine
Underscoring the significance of the IT sector for India’s growth trajectory, the Budget proposes to club software development services, IT enabled services, knowledge process outsourcing services and contract R&D services relating to software development under a single category of Information Technology Services with a common safe harbour margin of 15.5 percent. Further, the threshold for availing safe harbour for IT services will be enhanced from 300 crore rupees to 2,000 crore rupees. Safe harbour for IT services shall be approved by an automated rule-driven process, and once applied by an IT Services company, the same safe harbour can be continued for a period of 5 years at a stretch.
Unilateral Advanced Pricing Agreement (APA) process for IT services is proposed to be fast-tracked with an endeavour to conclude it within two years, which can be extended by 6 months on taxpayer’s request. Further, the facility of modified returns available to the entity entering APA is to be extended to its associated entities.
Attracting global business and investment
While presenting the Union Budget 2026-27 in the Parliament today, the Union Finance and Corporate Affairs Minister said that any foreign company that provides cloud services to customers globally by using data centre services from India will be provided tax holiday till 2047. She added that a safe harbour of 15 percent on cost is to be provided if the company providing data centre services from India is a related entity. Moreover, a safe harbour will be provided to non-residents for component warehousing in a bonded warehouse at a profit margin of 2 percent of the invoice value. The resultant tax of about 0.7 percent will be much lower than in competing jurisdictions, the Union Minister said.
The Budget proposes to provide exemption from income tax for 5 years to any non-resident who provides capital goods, equipment or tooling, to any toll manufacturer in a bonded zone. To encourage vast pool of global talent to work in India for a longer period of time, exemption will be provided to global (non-India sourced) income of a non-resident expert, for a stay period of 5 years under notified schemes. Further, all non-residents who pay tax on presumptive basis, will be exempted from Minimum Alternate Tax (MAT).
Tax Administration
In a significant step towards strengthening tax administration, the Budget proposes the constitution of a Joint Committee of Ministry of Corporate Affairs and Central Board of Direct Taxes for incorporating the requirements of Income Computation and Disclosure Standards (ICDS) in the Indian Accounting Standards (IndAS) itself. Separate accounting requirement based on ICDS will be done away with from the tax year 2027-28. The definition of accountant for the purposes of Safe Harbour Rules will also be rationalized.
Other Tax Proposals
In the interest of minority shareholders, the Union Budget 2026-27 proposes that buyback for all types of shareholders will be taxed as Capital Gains. It requires promoters to pay an additional buyback tax, making effective tax 22 percent for corporate promoters and 30 percent for non-corporate promoters.
Smt. Nirmala Sitharaman said that TCS rate for sellers of specific goods namely alcoholic liquor, scrap and minerals will be rationalized to 2 percent and that on tendu leaves will be reduced from 5 percent to 2 percent. Another notable tax proposal is the move to raise STT on Futures to 0.05 percent from present 0.02 percent. STT on options premium and exercise of options will also be raised to 0.15 percent from the present rate of 0.1 percent and 0.125 percent, respectively.
To encourage companies to shift to the new regime, the Budget proposes that the set-off of brought forward MAT credit is to be allowed to companies only in the new regime. Set-off using available MAT credit will be allowed to an extent of 1/4th of the tax liability in the new regime. Proposing to make MAT the final tax, Smt. Sitharaman said that there will be no further credit accumulation from 1st April 2026. The rate of final tax will be reduced to 14 percent from the current MAT rate of 15 percent. Further, the brought forward MAT credit of taxpayers accumulated till 31st March 2026, will continue to be available to them for set-off as above.
Indirect Taxes:
The Finance Minister stated that the proposals for Customs and Central Excise aim to further simplify the tariff structure, support domestic manufacturing, promote export competitiveness, and correct inversion in duty.
Rationalisation of Custom Duties:
In Marine, Leather, and Textile products, the limit for duty-free imports of specified inputs used for processing seafood products for export, is to be increased from the current 1 per cent to 3 per cent of the FOB value. The duty-free imports of specified inputs, which is currently available for exports of leather or synthetic footwear will be allowed.
In Energy sector, the basic customs duty exemption given to capital goods used for manufacturing Lithium-Ion Cells for batteries will be extended and the basic customs duty on import of sodium antimonate for use in manufacture of solar glass will be exempted.
The Finance Minister added that the existing basic customs duty exemption on imports of goods required for Nuclear Power Projects will be extended till the year 2035 and the basic customs duty on specified parts used in the manufacture of microwave ovens will be exempted.
The basic customs duty to the import of capital goods required for processing of critical minerals will be exempted and the entire value of biogas while calculating the Central Excise duty payable on biogas blended CNG will be excluded.
In the Civil and Defence Aviation sector, the basic customs duty on components and parts required for the manufacture of civilian, training and other aircrafts will be exempted and the basic custom duty on raw materials imported for manufacture of parts of aircraft to be used in maintenance, repair, or overhaul requirements by Units in the Defence sector will be exempted.
Further, a special one-time measure, to facilitate sales by eligible manufacturing units in Special Economic Zone to the Domestic Tariff Area (DTA) at concessional rates of duty is proposed.
To enhance the Ease of Living, the Finance Minister stated that the tariff rate on all dutiable goods imported for personal use will be reduced from 20 per cent to 10 per cent. The basic customs duty on 17 drugs or medicines will be exempted. 7 more rare diseases will be added for the purposes of exempting import duties on personal imports of drugs, medicines and Food for Special Medical Purposes (FSMP) used in their treatment.
Custom Processes:
The Custom processes to have minimal intervention for smoother and faster movement of goods. Further, Duty deferral period for Tier 2 and Tier 3 Authorised Economic Operators, known as AEOs, is to be enhanced from 15 days to 30 days. Same is extended to the eligible manufacturer-importers. The Validity period of advance ruling, binding on Customs, is proposed to be extended from the present 3 years to 5 years. The government agencies will be encouraged to leverage AEO accreditation for preferential treatment in clearing their cargo.
The Budget also proposes that the Customs warehousing framework is to be transformed into a warehouse operator-centric system with self-declarations, electronic tracking and risk-based audit.
Ease of Doing Business:
Multiple initiatives have been taken in the Ease of Doing Business sector. For instance, Cargo clearance approvals from various Government agencies to be seamlessly processed through a single and interconnected digital window by the end of the financial year. For goods not having any compliance requirement, clearance is to be done by Customs immediately after online registration is completed by the importer. The Customs Integrated System (CIS) is to be rolled out in 2 years as a single, integrated and scalable platform for all the customs processes. Also, the Utilization of non-intrusive scanning with advanced imaging and AI technology for risk assessment is to be expanded in a phased manner with the objective to scan every container across all the major ports.
The Union Budget 2026-27 makes the Fish catch by an Indian fishing vessel in Exclusive Economic Zone (EEZ) or on the High Seas free of duty. Landing of such fish on foreign port will be treated as export of goods. The budget also proposes complete removal of the current value cap of ₹10 lakh per consignment on courier exports-supports aspirations of India’s small businesses, artisans and start-ups to access global markets through e-commerce
The Provisions governing baggage clearance are also to be revised during international travel. Revised rules to enhance duty-free allowances in line with the present day travel realities. Further, Honest taxpayers, willing to settle disputes will be able close cases by paying an additional amount in lieu of penalty.