বিত্ত মন্ত্ৰালয়
১ এপ্ৰিল, ২০২৬ৰ পৰা কাৰ্যকৰী হ’ব আয়কৰ আইন, ২০২৫
স্ক্ৰেপ আৰু খনিজ পদাৰ্থৰ বাবে টি চি এছৰ হাৰ 2% লৈ যুক্তিসংগতকৰণ
উদাৰীকৰণ অনুদান আঁচনিৰ অধীনত শিক্ষা আৰু চিকিৎসাৰ বাবে টিচিএছ ৫%ৰ পৰা ২%লৈ হ্ৰাস কৰা হৈছে
শ্বেয়াৰ বাইবেকত সকলো ধৰণৰ শ্বেয়াৰহোল্ডাৰৰ বাবে মূলধনী লাভ হিচাপে কৰ আৰোপ কৰা হ’ব
01 FEB 2026 12:53PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্পৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে আজি সংসদত কেন্দ্ৰীয় বাজেট ২০২৬-২৭ দাখিল কৰি গাঁথনিগত সংস্কাৰৰ গতি বজাই ৰখাৰ বাবে "কৰ্তব্য"ৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। বিত্তমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কৰ ব্যৱস্থা সৰল কৰাৰ লগতে নাগৰিকৰ পালনীয় নিয়মাৱলী সুনিশ্চিত কৰাৰ বাবে কেইবাটাও প্ৰত্যক্ষ কৰ সংস্কাৰৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়ায়।
নতুন আয়কৰ আইন
২০২৬ চনৰ ১ এপ্ৰিলৰ পৰা কাৰ্যকৰী হ'ব আয়কৰ আইন, ২০২৫। সৰলীকৃত আয়কৰ নিয়মাৱলী আৰু প্ৰ-পত্ৰসমূহ সময়মতে অৱগত কৰা হ’ব যাৰ জৰিয়তে কৰদাতাসকলে ইয়াৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ সৈতে পৰিচিত হ’বলৈ পৰ্যাপ্ত সময় পাব। সাধাৰণ নাগৰিকৰ বাবে সহজে বোধগম্য হোৱাকৈ আৰু ইয়াক মানি চলাৰ বাবে প্ৰ-পত্ৰসমূহৰ পুনৰ আৰ্হি প্ৰস্তুত কৰা হৈছে।
কৰ প্ৰশাসন
শ্ৰীমতী সীতাৰমণে ভাৰতীয় একাউণ্টিং ষ্টেণ্ডাৰ্ডছ (IndAS)ত আয় গণনা আৰু প্ৰকাশৰ মানদণ্ড (ICDS)ৰ প্ৰয়োজনীয়তাসমূহ অন্তৰ্ভুক্ত কৰাৰ বাবে কৰ্পৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয় আৰু কেন্দ্ৰীয় প্ৰত্যক্ষ কৰ ব’ৰ্ডৰ যুটীয়া সমিতি গঠন কৰাৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়াইছে। আইচিডিএছৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি পৃথক একাউণ্টিঙৰ প্ৰয়োজনীয়তা ২০২৭-২৮ চনৰ কৰ বৰ্ষৰ পৰা আঁতৰাই পেলোৱা হ’ব।
স্থানীয় একাউণ্টিং আৰু পৰামৰ্শদাতা প্ৰতিষ্ঠানসমূহক বিশ্বৰ আগশাৰীৰ কৰাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দৃষ্টিভংগীক সমৰ্থন কৰিবলৈ বাজেটত ছেফ হাৰ্বাৰ অধিনিয়মৰ উদ্দেশ্যে একাউণ্টেণ্টৰ সংজ্ঞাটোক যুক্তিসংগত কৰাৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে।
অন্যান্য কৰ প্ৰস্তাৱ
• প্ৰমোটাৰসকলৰ বাইবেকৰ অনুচিত ব্যৱহাৰ ৰোধ কৰিবলৈ বাজেটত সকলো ধৰণৰ শ্বেয়াৰহোল্ডাৰৰ বাবে মূলধনী লাভ হিচাপে বাইবেক কৰ আৰোপ কৰাৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে। কৰ আৰ্বিট্ৰেজৰ অপব্যৱহাৰ হ্ৰাস কৰিবলৈ প্ৰমোটাৰসকলে অতিৰিক্ত বাইবেক কৰ দিব। ইয়াৰ ফলত কৰ্পৰেট প্ৰমোটাৰসকলৰ বাবে কাৰ্যকৰী কৰ ২২ শতাংশ হ’ব। নন-কৰ্পৰেট প্ৰমোটাৰৰ বাবে কাৰ্যকৰী কৰ হ’ব ৩০ শতাংশ।
• নিৰ্দিষ্ট সামগ্ৰী যেনে- সুৰা, স্ক্ৰেপ আৰু খনিজ পদাৰ্থ বিক্ৰেতাৰ বাবে টিচিএছৰ হাৰ ২ শতাংশলৈ যুক্তিসংগত কৰা হ’ব আৰু বিড়ি বনোৱা পাতৰ ওপৰত কৰ ৫ শতাংশৰ পৰা ২ শতাংশলৈ হ্ৰাস কৰা হ’ব। উদাৰীকৰণ অনুদান আঁচনিৰ অধীনত আগবঢ়োৱা অনুদানৰ বাবে টিচিএছৰ হাৰ দহ লাখ টকাতকৈ অধিক পৰিমাণ বা মুঠ ধন- (ক) শিক্ষা বা চিকিৎসাৰ উদ্দেশ্যে ২% (খ) শিক্ষা বা চিকিৎসাৰ বাহিৰে আন উদ্দেশ্যৰ বাবে ২০%।
• ছিকিউৰিটিজ লেনদেন কৰ (এছটিটি) বৰ্তমানৰ ০.০২ শতাংশৰ পৰা ভৱিষ্যতে ০.০৫ শতাংশলৈ বৃদ্ধি কৰাৰ প্ৰস্তাৱ কৰা হৈছে। বিকল্প প্ৰিমিয়াম আৰু বিকল্প ব্যৱহাৰৰ ওপৰত এছটিটি দুয়োটাকে বৰ্তমানৰ ০.১ শতাংশ আৰু ০.১২৫ শতাংশৰ পৰা ০.১৫ শতাংশলৈ বৃদ্ধি কৰাৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে।
• সৰলীকৃত ব্যৱস্থা আৰু কৰ্পৰেটৰ বাবে কম কৰৰ হাৰ অব্যাহত ৰাখি, কোম্পানীসমূহক নতুন শাসন ব্যৱস্থালৈ স্থানান্তৰিত হ’বলৈ উৎসাহিত কৰিবলৈ কেৱল নতুন শাসন ব্যৱস্থাৰ কোম্পানীসমূহকহে আগবঢ়াই অনা (নূন্যতম বিকল্প কৰ) এম এ টি ক্ৰেডিট আৰম্ভ কৰাৰ অনুমতি দিয়াৰ প্ৰস্তাৱ কৰা হৈছে। উপলব্ধ এম এ টি ক্ৰেডিট ব্যৱহাৰ কৰি আৰম্ভ কৰা নতুন ব্যৱস্থাত কৰ দায়বদ্ধতাৰ ১/৪ ভাগৰ পৰিসৰলৈকে অনুমতি দিয়াৰ প্ৰস্তাৱ কৰা হৈছে।
• ২০২৬ চনৰ ১ এপ্ৰিলৰ পৰা অধিক সঞ্চয়ৰ অন্ত পেলাই এম এ টিক চূড়ান্ত কৰ হিচাপে লোৱাৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে। এই পৰিৱৰ্তনৰ লগত সংগতি ৰাখি বৰ্তমানৰ এম এ টিৰ হাৰৰ ১৫ শতাংশৰ পৰা চূড়ান্ত কৰ ১৪ শতাংশলৈ হ্ৰাস কৰা হ’ব। ২০২৬ চনৰ ৩১ মাৰ্চলৈকে জমা কৰা কৰদাতাসকলৰ ভৱিষ্যতে অনা-এম এ টি ক্ৰেডিট ব্যৱস্থা আৰম্ভ কৰা হ'ব।

Ministry of Finance
THE INCOME TAX ACT,2025 TO COME INTO EFFECT FROM 1ST APRIL, 2026
TCS RATE FOR SCRAP AND MINERALS RATIONALIZED TO 2%
TCS FOR REMITTANCE UNDER LIBERALISED REMITTANCE SCHEME REDUCED FROM 5% TO 2% FOR EDUCATION AND MEDICAL TREATMENT
SHARES BUYBACK TO BE TAXED AS CAPITAL GAINS FOR ALL TYPES OF SHAREHOLDERS
01 FEB 2026 12:53PM by PIB Delhi
Union Budget 2026-27 presented by the Union Minister of Finance and Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman in the Parliament today emphasized the ‘Kartavya’ of sustaining the momentum of structural reforms. The Finance Minister proposed a slew of Direct tax reforms to simplify the tax regime and ensure better compliance by the citizens.
New Income Tax Act
The Income Tax Act, 2025 is slated to come into effect from 1st April 2026. The simplified Income Tax Rules and Forms will be notified in due course giving adequate time to taxpayers to acquaint themselves with its requirements. The forms have been redesigned for simpler understanding and compliance for ordinary citizens.
Tax administration
Smt. Sitharaman proposes to constitute a Joint Committee of Ministry of Corporate Affairs and Central Board of Direct Taxes for incorporating the requirements of Income Computation and Disclosure Standards (ICDS) in the Indian Accounting Standards (IndAS). Separate accounting requirement based on ICDS will be done away with from the tax year 2027-28.
To support the Prime Minister’s vision of home-grown accounting and advisory firms to become global leaders, the Budget proposes to rationalize the definition of accountant for the purposes of Safe Harbour Rules.
Other Tax proposals
• To curb the improper use of buyback by promoters, the budget proposes to tax buyback for all types of shareholders as Capital Gains. However, to disincentivize misuse of tax arbitrage, promoters will pay an additional buyback tax. This will make effective tax 22 percent for corporate promoters. For non corporate promoters the effective tax will be 30 percent.
• TCS rate for sellers of specific goods namely alcoholic liquor, scrap and minerals will be rationalized to 2 percent and that on tendu leaves will be reduced from 5 percent to 2 percent. TCS rate for Remittance under the Liberalised Remittance Scheme of an amount or aggregate of the amounts exceeding ten lakh rupees- (a) 2% for the purpose of education or medical treatment (b) 20% for the purpose of other than education or medical treatment
• Securities transaction tax (STT) proposed to be raised on Futures to 0.05 percent from present 0.02 percent. STT on options premium and exercise of options are both proposed to be raised to 0.15 percent from the present rate of 0.1 percent and 0.125 percent respectively.
• In continuance to simplified regime and lower tax rate for corporates, set-off of brought forward (Minimum Alternate tax) MAT credit is proposed to be allowed to companies only in the new regime to encourage companies to shift to the new regime. Set-off using available MAT credit is proposed to be allowed to an extent of 1/4th of the tax liability in the new regime.
• Ending further accumulation from 1st April, 2026, MAT is proposed to be made final tax. In line with this change, the rate of final tax will be reduced to 14 percent from the current MAT rate of 15 percent. The brought forward MAT credit of taxpayers accumulated till 31st March 2026, will continue to be available to them for set-off as above.