वित्त मन्त्रालय
१ अप्रेल, २०२६ देखि आयकर ऐन, २०२५ लागू हुँदैछ
स्क्र्याप र खनिजको लागि टीसीएस दर २% गरियो
शिक्षा र चिकित्सा उपचारको लागि उदारीकृत रेमिट्यान्स योजना अन्तर्गत रेमिट्यान्सको लागि टीसीएस ५% बाट घटाएर २% बनाइयो
सबै प्रकारका शेयरधारकहरूको लागि पूँजीगत लाभको रूपमा शेयरहरू खरिद गर्न कर लगाइने
01 FEB 2026 12:53PM by PIB Gangtok
नयाँ दिल्ली, 01 फेब्रुअरी 2026।
केन्द्रीय वित्त तथा कर्पोरेट मामिला मन्त्री श्रीमती निर्मला सीतारमणले आज संसदमा प्रस्तुत गरेको केन्द्रीय बजेट २०२६-२७ ले संरचनात्मक सुधारको गतिलाई कायम राख्ने 'कर्तव्य' मा जोड दिइन्। वित्त मन्त्रीले कर व्यवस्थालाई सरल बनाउन र नागरिकहरूद्वारा राम्रो अनुपालन सुनिश्चित गर्न प्रत्यक्ष कर सुधारहरूको एक शृङ्खला प्रस्ताव गरिन्।
नयाँ आयकर ऐन
१ अप्रेल २०२६ देखि आयकर ऐन, २०२५ लागू हुने तालिका छ। सरलीकृत आयकर नियम र फारम करदाताहरूलाई यसका आवश्यकताहरूसँग परिचित हुन पर्याप्त समय दिँदै समयमै अधिसूचित गरिनेछ। साधारण नागरिकहरूको लागि सरल बुझाइ र अनुपालनको लागि फारमहरू पुन: डिजाइन गरिएको छ।
कर प्रशासन
श्रीमती सीतारमणले भारतीय लेखा मानक (इण्डिएएस) मा आय गणना र प्रकटीकरण मानक (आईसीडीएस) को आवश्यकता सामेल गर्न कर्पोरेट मामिला मन्त्रालय र केन्द्रीय प्रत्यक्ष कर बोर्डको संयुक्त समिति गठन गर्ने प्रस्ताव राखेकी छन्। कर वर्ष २०२७-२८ बाट आईसीडीएसमा आधारित छुट्टै लेखा आवश्यकता हटाइनेछ।
प्रधानमन्त्रीको स्वदेशी लेखा र सल्लाहकार फर्महरूलाई वैश्विक नेता बन्ने दृष्टिकोणलाई समर्थन गर्न बजेटले सुरक्षित हार्बर नियमहरूको उद्देश्यका लागि लेखाकारको परिभाषालाई युक्तिसङ्गत बनाउने प्रस्ताव राखेको छ।
अन्य कर प्रस्तावहरू
• प्रवर्तकहरूद्वारा पुन: खरिदको अनुचित प्रयोगलाई रोक्न बजेटले सबै प्रकारका शेयरधारकहरूको लागि पूँजीगत लाभको रूपमा पुन: खरिद कर लगाउने प्रस्ताव राखेको छ। यद्यपि, कर मध्यस्थताको दुरुपयोगलाई निरुत्साहित गर्नका लागि प्रवर्द्धकहरूले अतिरिक्त बायब्याक कर तिर्नेछन्। यसले कर्पोरेट प्रवर्द्धकहरूको लागि प्रभावकारी कर २२ प्रतिशत बनाउनेछ। गैर-कर्पोरेट प्रवर्द्धकहरूको लागि प्रभावकारी कर ३० प्रतिशत हुनेछ।
• केही खास सामान, जस्तै मादक रक्सी, स्क्र्याप र खनिज विक्रेताहरूको लागि टीसीएस दर २ प्रतिशतसम्म युक्तिसङ्गत गरिनेछ र तेन्दु पातहरूमा ५ प्रतिशतबाट घटाएर २ प्रतिशत गरिनेछ। उदारीकृत रेमिट्यान्स योजना अन्तर्गत दस लाख रुपियाँभन्दा अधिक रकमको रकम वा कुल रेमिट्यान्सको लागि टीसीएस दर- (क) शिक्षा वा चिकित्सा उपचारको उद्देश्यका लागि २% (ख) शिक्षा वा चिकित्सा उपचार बाहेक अन्य उद्देश्यका लागि २०%।
• फ्युचर्समा धितोपत्र कारोबार कर (एसटीटी) लाई विद्यमानको ०.०२ प्रतिशतबाट बढ़ाएर ०.०५ प्रतिशत गर्ने प्रस्ताव गरिएको छ। विकल्प प्रीमियम र विकल्पहरूको प्रयोगमा एसटीटीलाई विद्यमान दर क्रमशः ०.१ प्रतिशत र ०.१२५ प्रतिशतबाट बढ़ाएर ०.१५ प्रतिशतमा बढाउने प्रस्ताव गरिएको छ।
• सरलीकृत व्यवस्था र कर्पोरेटहरूको लागि कम कर दरको निरन्तरतामा कम्पनीहरूलाई नयाँ व्यवस्थामा सर्न प्रोत्साहित गर्न नयाँ व्यवस्थामा मात्र ल्याइएका अगाडि बढाइएको (न्यूनतम वैकल्पिक कर) एमएटी क्रेडिटको सेट-अफ अनुमति दिने प्रस्ताव गरिएको छ। उपलब्ध एमएटी क्रेडिट प्रयोग गरेर सेट-अफलाई नयाँ व्यवस्थामा कर दायित्वको १/४ भागसम्म अनुमति दिने प्रस्ताव गरिएको छ।
• १ अप्रेल, २०२६ बाट थप सञ्चय समाप्त गर्दै एमएटीलाई अन्तिम कर बनाउने प्रस्ताव गरिएको छ। यस परिवर्तनको साथ, अन्तिम करको दर हालको १५ प्रतिशतको एमएटी दरबाट १४ प्रतिशतमा घटाइनेछ। ३१ मार्च २०२६ सम्म जम्मा भएका करदाताहरूको ल्याइएका अगाडि बढाइएको एमएटी क्रेडिट माथि उल्लिखित रूपमा सेट-अफको लागि तिनीहरूलाई उपलब्ध रहनेछ।

Ministry of Finance
THE INCOME TAX ACT,2025 TO COME INTO EFFECT FROM 1ST APRIL, 2026
TCS RATE FOR SCRAP AND MINERALS RATIONALIZED TO 2%
TCS FOR REMITTANCE UNDER LIBERALISED REMITTANCE SCHEME REDUCED FROM 5% TO 2% FOR EDUCATION AND MEDICAL TREATMENT
SHARES BUYBACK TO BE TAXED AS CAPITAL GAINS FOR ALL TYPES OF SHAREHOLDERS
01 FEB 2026 12:53PM by PIB Delhi
Union Budget 2026-27 presented by the Union Minister of Finance and Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman in the Parliament today emphasized the ‘Kartavya’ of sustaining the momentum of structural reforms. The Finance Minister proposed a slew of Direct tax reforms to simplify the tax regime and ensure better compliance by the citizens.
New Income Tax Act
The Income Tax Act, 2025 is slated to come into effect from 1st April 2026. The simplified Income Tax Rules and Forms will be notified in due course giving adequate time to taxpayers to acquaint themselves with its requirements. The forms have been redesigned for simpler understanding and compliance for ordinary citizens.
Tax administration
Smt. Sitharaman proposes to constitute a Joint Committee of Ministry of Corporate Affairs and Central Board of Direct Taxes for incorporating the requirements of Income Computation and Disclosure Standards (ICDS) in the Indian Accounting Standards (IndAS). Separate accounting requirement based on ICDS will be done away with from the tax year 2027-28.
To support the Prime Minister’s vision of home-grown accounting and advisory firms to become global leaders, the Budget proposes to rationalize the definition of accountant for the purposes of Safe Harbour Rules.
Other Tax proposals
• To curb the improper use of buyback by promoters, the budget proposes to tax buyback for all types of shareholders as Capital Gains. However, to disincentivize misuse of tax arbitrage, promoters will pay an additional buyback tax. This will make effective tax 22 percent for corporate promoters. For non corporate promoters the effective tax will be 30 percent.
• TCS rate for sellers of specific goods namely alcoholic liquor, scrap and minerals will be rationalized to 2 percent and that on tendu leaves will be reduced from 5 percent to 2 percent. TCS rate for Remittance under the Liberalised Remittance Scheme of an amount or aggregate of the amounts exceeding ten lakh rupees- (a) 2% for the purpose of education or medical treatment (b) 20% for the purpose of other than education or medical treatment
• Securities transaction tax (STT) proposed to be raised on Futures to 0.05 percent from present 0.02 percent. STT on options premium and exercise of options are both proposed to be raised to 0.15 percent from the present rate of 0.1 percent and 0.125 percent respectively.
• In continuance to simplified regime and lower tax rate for corporates, set-off of brought forward (Minimum Alternate tax) MAT credit is proposed to be allowed to companies only in the new regime to encourage companies to shift to the new regime. Set-off using available MAT credit is proposed to be allowed to an extent of 1/4th of the tax liability in the new regime.
• Ending further accumulation from 1st April, 2026, MAT is proposed to be made final tax. In line with this change, the rate of final tax will be reduced to 14 percent from the current MAT rate of 15 percent. The brought forward MAT credit of taxpayers accumulated till 31st March 2026, will continue to be available to them for set-off as above.