বিত্ত মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় বাজেট ২০২৬-২৭ত উন্নত ভাৰতৰ প্ৰতি উছৰ্গিত "সবকা সাথ, সবকা বিকাশ"ৰ কৰ্তব্যৰ ৰূপৰেখা দাঙি ধৰা হৈছে
কৃষকৰ আয় বৃদ্ধি, প্ৰতিবন্ধীসকলৰ সবলীকৰণ, দুৰ্বলসকলৰ সবলীকৰণ আৰু পূবৰ ৰাজ্য তথা উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰাৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণৰ প্ৰয়াস
নাৰিকলৰ প্ৰসাৰ আঁচনি, ভাৰতীয় কাজু আৰু ক’ক’ৰ বাবে উছৰ্গিত কাৰ্যসূচী, চন্দন খেতিৰ প্ৰচাৰ, আখৰোট, আলমণ্ড, পাইন বাদামৰ বাবে উছৰ্গিত কাৰ্যসূচী ঘোষণা কৰা হয়
01 FEB 2026 12:50PM by PIB Guwahati
আজি সংসদত ২০২৬-২৭ বৰ্ষৰ কেন্দ্ৰীয় বাজেট দাখিল কৰি কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্পৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে কয় যে তৃতীয় কৰ্তব্যৰূপে চৰকাৰৰ ‘সবকা সাথ, সবকা বিকাশ’ৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে মিল আছে, যাতে প্ৰতিটো পৰিয়াল, সম্প্ৰদায়, অঞ্চল আৰু খণ্ডই অৰ্থপূৰ্ণ অংশগ্ৰহণৰ সম্পদ, সুবিধা তথা সুযোগৰ সুবিধা লাভ কৰে।
তৃতীয় কৰ্তব্য লাভৰ বাবে বিত্তমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে এক বিস্তৃত কৰ্যসূচী দাখিল কৰে। শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে কয়, "ইয়াৰ বাবে লক্ষ্যভিত্তিক প্ৰচেষ্টাৰ প্ৰয়োজন : ক) উৎপাদনশীলতা আৰু উদ্যোগীকৰণ বৃদ্ধি কৰি কৃষকৰ আয় বৃদ্ধি কৰা, ক্ষুদ্ৰ আৰু প্ৰান্তীয় কৃষকসকলৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ; খ) জীৱিকাৰ সুযোগ, প্ৰশিক্ষণ আৰু উচ্চ মানৰ সহায়ক যন্ত্ৰৰ জৰিয়তে বিশেষভাৱে সক্ষম ব্যক্তিসকলৰ সৱলীকৰণ; গ) দুৰ্বল লোকসকলক মানসিক স্বাস্থ্য আৰু আঘাতৰ যত্নৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা; ঘ) উত্তৰ-পূব ৰাজ্যসমূহৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া আৰু উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত বৃদ্ধি আৰু নিয়োগৰ সুযোগ ত্বৰান্বিত কৰা।"
কৃষকৰ আয় বৃদ্ধি
ইয়াৰ অধীনত কৃষকৰ আয় বৃদ্ধিৰ বহল লক্ষ্যৰ অধীনত বাজেটত ৫০০টা জলাশয় আৰু অমৃত সৰোবৰৰ সংহত উন্নয়নৰ ব্যৱস্থা, উপকূলীয় অঞ্চলত মীনপালনৰ মূল্য শৃংখল শক্তিশালী কৰা আৰু ষ্টাৰ্ট-আপ তথা মহিলা নেতৃত্বাধীন গোটৰ লগতে মীনপালক উৎপাদক সংস্থাসমূহক জড়িত কৰি বজাৰ সংযোগক কাৰ্যকৰী কৰা আদি ব্যৱস্থা অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে।
শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে কয় যে কৃষকৰ আয় বৃদ্ধিৰ বাবে পশুপালন অন্যতম মূল ক্ষেত্ৰ হ’ব। গ্ৰাম্য আৰু অৰ্ধ-নগৰীয়া অঞ্চলত গুণগত নিয়োগৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিবলৈ চৰকাৰে পশুপালন খণ্ডত উদ্যোগীকৰণৰ বিকাশত সহায় কৰিব : (ক) ঋণ সংযুক্ত ৰাজসাহায্য কাৰ্যসূচী; (খ) পশুপালন উদ্যোগৰ সম্প্ৰসাৰণ আৰু আধুনিকীকৰণ; (গ) পশুধন, দুগ্ধ, আৰু হাঁহ-কুকুৰাকেন্দ্ৰিক সংহত মূল্য শৃংখলৰ সৃষ্টি বৃদ্ধি কৰা; আৰু (ঘ) পশুপালক উৎপাদক সংস্থা সৃষ্টিৰ বাবে উৎসাহিত কৰা।
কেন্দ্ৰীয় বিত্তমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উপকূলীয় অঞ্চলত নাৰিকল, চন্দন, ক’ক’, কাজু আদি উচ্চ মূল্যৰ শস্যক সমৰ্থন কৰি উচ্চ মূল্যৰ কৃষিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। উত্তৰ-পূবৰ আগৰজাতীয় গছ আৰু আমাৰ পাহাৰীয়া অঞ্চলত আলমণ্ড, আখৰোট, পাইন বাদামৰ দৰে বাদামকো সমৰ্থন কৰা হ’ব বুলি তেওঁ কয়।
শ্ৰীমতী সীতাৰমণে কয়, ‘‘ভাৰত বিশ্বৰ ভিতৰতে সৰ্বাধিক নাৰিকল উৎপাদনকাৰী দেশ। প্ৰায় এক কোটি কৃষককে ধৰি প্ৰায় ৩ কোটি লোকে জীৱিকাৰ বাবে নাৰিকলৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল। নাৰিকল উৎপাদনত প্ৰতিযোগিতামূলক ক্ষমতা আৰু অধিক বৃদ্ধিৰ বাবে মই নাৰিকল প্ৰসাৰ আঁচনিৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়াইছো যাতে উৎপাদন তথা উৎপাদনশীলতা বৃদ্ধিৰ বাবে ১৬ প্ৰকাৰৰ বিভিন্ন হস্তক্ষেপ জৰুৰী, য’ত পুৰণি আৰু অ-উৎপাদনশীল গছৰ ঠাইত নতুন গছপুলি/গছ-গছনি/জাতৰ প্ৰধান নাৰিকল খেতি কৰা ৰাজ্যসমূহৰ সলনি কৰাটোও অন্তৰ্ভুক্ত।”
কৃষকৰ আয় বৃদ্ধিৰ লক্ষ্যৰে আৰু এটা পদক্ষেপ হিচাপে কেন্দ্ৰীয় বাজেট ২০২৬-২৭ত ভাৰতক কেঁচা কাজু আৰু ক’ক’ উৎপাদন আৰু প্ৰক্ৰিয়াকৰণত স্বাৱলম্বী কৰি তোলা, ৰপ্তানিৰ প্ৰতিযোগিতামূলক ক্ষমতা বৃদ্ধি তথা ২০৩০ চনৰ ভিতৰত ভাৰতীয় কাজু আৰু ভাৰতীয় ক’ক’ক প্ৰিমিয়াম গ্ল’বেল ব্ৰেণ্ডলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ বাবে ভাৰতীয় কাজু আৰু ক’ক’ৰ বাবে এক নিবেদিত কাৰ্যসূচীৰো প্ৰস্তাৱ কৰা হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ৰাজ্য চৰকাৰসমূহৰ সৈতে অংশীদাৰিত্বৰে কেন্দ্ৰীয় খেতি আৰু চপোৱাৰ পিছৰ প্ৰক্ৰিয়াকৰণক প্ৰসাৰিত কৰি ভাৰতীয় চন্দন পৰিৱেশতন্ত্ৰৰ গৌৰৱ পুনৰুদ্ধাৰ কৰিব।
পুৰণি, কম উৎপাদনক্ষম ফলৰ বাগিচাসমূহক সজীৱ কৰি তোলা আৰু আখৰোট, আলমণ্ড তথা পাইন বাদামৰ উচ্চ ঘনত্বৰ খেতি সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে বাজেটত কৃষকৰ আয় বৃদ্ধি আৰু যুৱক-যুৱতীসকলক জড়িত কৰি মূল্য সংযোজন অনাৰ বাবে এক উছৰ্গিত কাৰ্যসূচীক সমৰ্থন কৰাৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে।
ভাৰত- বিস্তাৰ (ভাৰ্চুৱেলি ইন্টিগ্ৰেটেড ছিষ্টেম ফৰ এক্সেছ টু এগ্ৰিকালচাৰেল ৰিচ’ৰ্চ)
কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্পৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী ড. নিৰ্মলা সীতাৰমণে ইণ্ডিয়া-বিস্তাৰ (ভাৰ্চুৱেলি ইন্টিগ্ৰেটেড ছিষ্টেম ফৰ এক্সেছ টু এগ্ৰিকালচাৰেল ৰিচ’ৰ্চ) আৰম্ভ কৰাৰ প্ৰস্তাৱ ঘোষণা কৰে। বিস্তাৰক বহুভাষিক এ আই সঁজুলি হিচাপে কল্পনা কৰা হৈছে, যি এগ্ৰিষ্টেক পৰ্টেল আৰু কৃষি পদ্ধতিৰ ওপৰত আইচিএআৰ পেকেজক এ আই ব্যৱস্থাৰ সৈতে একত্ৰিত কৰিব। ইয়াৰ দ্বাৰা কৃষি উৎপাদনশীলতা বৃদ্ধি পাব, কৃষকৰ বাবে উন্নত সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ সম্ভৱ হ’ব আৰু নিজৰ ইচ্ছানুযায়ী পৰামৰ্শদাতা সহায় আগবঢ়াই বিপদাশংকা হ্ৰাস কৰিব।

Ministry of Finance
UNION BUDGET 2026-27 OUTLINES THE KARTAVYA OF SAB KA SATH, SAB KA VIKAS TOWARDS A VIKSIT BHARAT
TARGETED EFFORTS FOR INCREASING FARMERS’ INCOME, EMPOWERING DIVYANGJAN, EMPOWERING THE VULNERABLE , FOCUS ON THE PURVODAYA STATES AND THE NORTH-EAST REGION
COCONUT PROMOTION SCHEME, DEDICATED PROGRAMME FOR INDIAN CASHEW & COCOA, PROMOTING CULTIVATION OF SANDALWOOD AND DEDICATED PROGRAMME FOR WALNUTS, ALMONDS AND PINE NUTS ANNOUNCED
01 FEB 2026 12:50PM by PIB Delhi
Presenting the Union Budget 2026-27 in Parliament today, the Union Minister for Finance & Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman stated that the third Kartavya, aligns with the Government’s vision of Sabka Sath, Sabka Vikas, to ensure that every family, community, region and sector has access to resources, amenities and opportunities for meaningful participation.
The Finance Minister laid down a broad roadmap for achieving the third Kartavya. Smt. Nirmala Sitharaman said, “This requires targeted efforts for a) Increasing farmer incomes through productivity enhancement and entrepreneurship, with special access attention to small and marginal farmers; b) Empowering Divyangjan through to livelihood opportunities, training and high-quality assistive devices; c) Empowering the vulnerable to access mental health and trauma care; d) Focus on the Purvodaya States and the North-East Region to accelerate development and employment opportunities.“
Increasing Farmer’s Income
Under the broad objective of Increasing Farmer Incomes, the Budget includes provisions for integrated development of 500 reservoirs and Amrit Sarovars, strengthening the fisheries value chain in coastal areas and enabling market linkages involving start-ups and women-led groups together with Fish Farmers Producer Organisations.
Smt. Nirmala Sitharaman stated that Animal Husbandry will be one of the key areas for increasing farmers’ income. To provide quality employment opportunities in rural and peri-urban areas, Government will support the Animal Husbandry Sector in entrepreneurship development through: (a) a Credit-Linked Subsidy Programme (b) scaling-up and modernisation of livestock enterprises (c) enhance creation of livestock, dairy and poultry-focused integrated-value chains and (d) encourage creation of Livestock Farmer Producers Organisations.
The Union Finance Minister laid stress on high Value Agriculture by supporting high value crops such as coconut, sandalwood, cocoa and cashew in the coastal areas. Agar trees in North East and nuts such as, almonds, walnuts and pine nuts in our hilly regions will also be supported.
Smt. Sitharaman said, “India is the world’s largest producer of coconuts. About 30 million people, including nearly 10 million farmers, depend on coconuts for their livelihood. To further enhance competitiveness in coconut production, I propose a Coconut Promotion Scheme to increase production and enhance productivity through various interventions 16 including replacing old and non-productive trees with new saplings/plants/varieties in major coconut growing States.”
As another step towards the objective of increasing farmers’ income, the Union Budget 2026-27 has also proposed a dedicated programme for Indian cashew and cocoa to make India self-reliant in raw cashew and cocoa production and processing, enhance export competitiveness and transform Indian Cashew and Indian Cocoa into premium global brands by 2030.
Union Government will also partner with State Governments to promote focused cultivation and post-harvest processing to restore the glory of the Indian Sandalwood ecosystem.
To rejuvenate old, low-yielding orchards and expand high-density cultivation of walnuts, almonds and pine nuts, the Budget proposes to support a dedicated programme to enhance farmer incomes and in bringing value addition by engaging youth.
Bharat-VISTAAR (Virtually Integrated System to Access Agricultural Resources)
Union Minister for Finance and Corporate affairs, Smt. Nirmala Sitharaman announced the proposal to launch Bharat-VISTAAR (Virtually Integrated System to Access Agricultural Resources).VISTAAR is envisaged as a multilingual AI tool that shall integrate the AgriStack portals and the ICAR package on agricultural practices with AI systems. This will enhance farm productivity, enable better decisions for farmers and reduce risk by providing customized advisory support.