वित्त मन्त्रालय
केन्द्रीय बजेट २०२६-२७ ले विकसित भारतको तर्फ सबका साथ, सबका विकासको कर्तव्यलाई रूपरेखा बनाउँछ
किसानहरूको आम्दानी बढाउन, दिव्याङ्गजनलाई सशक्त बनाउन, जोखिममा परेकाहरूलाई सशक्त बनाउन, पूर्वोदय राज्यहरू र पूर्वोत्तर क्षेत्रहरूमा ध्यान केन्द्रित गर्न लक्षित प्रयास
नरिवल प्रवर्द्धन योजना, भारतीय काजू र कोकोका लागि समर्पित कार्यक्रम, चन्दनको खेतीलाई प्रवर्द्धन र अखरोट, बदाम र पाइन नट्सका लागि समर्पित कार्यक्रम घोषणा गरियो
01 FEB 2026 12:50PM by PIB Gangtok
नयाँ दिल्ली, 01 फेब्रुअरी 2026।
आज संसदमा केन्द्रीय बजेट २०२६-२७ प्रस्तुत गर्दै केन्द्रीय वित्त तथा कर्पोरेट मामिला मन्त्री श्रीमती निर्मला सीतारमणले भनिन् कि तेस्रो कर्तव्यले सरकारको "सबका साथ, सबका विकास" को दृष्टिकोण अनुरूप छ, जसले प्रत्येक परिवार, समुदाय, क्षेत्र र क्षेत्रलाई अर्थपूर्ण सहभागिताका लागि स्रोतसाधन, सुविधा र अवसरहरूमा पहुँच सुनिश्चित गर्दछ।
वित्त मन्त्रीले तेस्रो कर्तव्य प्राप्त गर्नको लागि एक व्यापक रोडम्याप तयार पारिन्। श्रीमती निर्मला सीतारमणले भनिन्, "यसका लागि लक्षित प्रयासहरू आवश्यक छ: क) उत्पादकता वृद्धि र उद्यमशीलताको माध्यमद्वारा किसानको आय बढाउनु, साना र सीमान्त किसानहरूलाई विशेष पहुँच प्रदान गर्नु; ख) जीविकोपार्जनका अवसरहरू, तालिम र उच्च-गुणस्तरका सहायक उपकरणहरूको माध्यमद्वारा दिव्याङ्गजनलाई सशक्त बनाउनु; ग) मानसिक स्वास्थ्य र आघात हेरचाहमा पहुँच गर्न कमजोरहरूलाई सशक्त बनाउनु; घ) विकास र रोजगारीका अवसरहरूलाई तीव्र बनाउन पूर्वोदय राज्यहरू र पूर्वोत्तर क्षेत्रमा ध्यान केन्द्रित गर्नु हो।"
किसानको आयमा वृद्धि
किसानको आय वृद्धि गर्ने व्यापक उद्देश्य अन्तर्गत, बजेटमा ५०० जलाशय र अमृत सरोवरहरूको एकीकृत विकास, तटीय क्षेत्रहरूमा मत्स्य पालन मूल्य शृङ्खलालाई सुदृढ पार्ने र माछा उत्पादक संस्थाहरूसँग मिलेर स्टार्ट-अप र महिला नेतृत्व समूहहरू समावेश गर्ने बजार सम्बन्धलाई सक्षम पार्ने प्रावधानहरू सामेल छन्।
श्रीमती निर्मला सीतारमणले भनिन् कि पशुपालन किसानहरूको आय बढाउनको लागि प्रमुख क्षेत्रहरू मध्ये एक हुनेछ। ग्रामीण र अर्ध-शहरी क्षेत्रहरूमा गुणस्तरीय रोजगारीका अवसरहरू प्रदान गर्नका लागि सरकारले उद्यमशीलता विकासमा पशुपालन क्षेत्रलाई निम्नलिखित सहयोग गर्नेछ: (क) क्रेडिट-लिङ्क गरिएको अनुदान कार्यक्रम (ख) पशुधन उद्यमहरूको स्केलिङ र आधुनिकीकरण (ग) पशुधन, दुग्ध र कुखुरा-केन्द्रित एकीकृत-मूल्य शृङ्खलाहरूको सिर्जना बढाउने र (घ) पशुधन किसान उत्पादक संस्थाहरूको सिर्जनालाई प्रोत्साहन गर्ने।
केन्द्रीय वित्त मन्त्रीले तटीय क्षेत्रहरूमा नरिवल, चन्दन, कोको र काजू जस्ता उच्च मूल्य फसलहरूलाई समर्थन गरेर उच्च मूल्य कृषिमा जोड दिइन्। पूर्वोत्तरमा अगरका रूखहरू र हाम्रा पहाड़ी क्षेत्रहरूमा बदाम, ओखर र पाइन नट जस्ता बदामहरूलाई पनि समर्थन गरिनेछ।
श्रीमती सीतारमणले भनिन्, “भारत विश्वको सबैभन्दा ठूलो नरिवल उत्पादक देश हो। लगभग १ करोड किसान सहित लगभग ३ करोड मानिसहरू आफ्नो जीविकोपार्जनको लागि नरिवलमा निर्भर छन्। नरिवल उत्पादनमा प्रतिस्पर्धात्मकता बढाउनका लागि म विभिन्न उपायको माध्यमद्वारा उत्पादन बढाउन र उत्पादकता बढाउनका लागि एक नरिवल प्रवर्द्धन योजनाको प्रस्ताव गर्छु, जसमा प्रमुख नरिवल उत्पादक राज्यहरूमा पुराना र कम उत्पादक रूखहरूलाई नयाँ बिरुवा/बिरुवा/प्रजातिहरूले प्रतिस्थापन गर्नेछ।”
किसानहरूको आय बढाउने उद्देश्यतर्फ अर्को कदमको रूपमा केन्द्रीय बजेट २०२६-२७ ले भारतलाई कच्चा काजू र कोको उत्पाद र प्रशोधनमा आत्मनिर्भर बनाउन, निर्यात प्रतिस्पर्धात्मकता बढाउन र २०३० सम्ममा भारतीय काजू र भारतीय कोकोलाई प्रिमियम वैश्विक ब्रान्डमा रूपान्तरण गर्न भारतीय काजू र कोकोको लागि समर्पित कार्यक्रम पनि प्रस्ताव गरेको छ।
केन्द्र सरकारले भारतीय चन्दन पारिस्थितिक प्रणालीको महिमालाई बहाल गर्नका लागि केन्द्रित खेती र फसल कटाइपछिको प्रशोधनलाई बढ़ावा दिनका लागि राज्य सरकारहरूसित पनि साझेदारी गर्नेछ।
पुराना, कम उत्पादन दिने बगैंचाहरूलाई पुनर्जीवित गर्न र ओखर, बदाम र पाइन नट्सको उच्च घनत्व भएको खेती विस्तार गर्नका लागि बजेटमा किसानको आय बढाउन र युवाहरूलाई सामेल गराएर मूल्य अभिवृद्धि ल्याउन एक समर्पित कार्यक्रमलाई समर्थन गर्ने प्रस्ताव गरेको छ।
भारत-विस्तार (कृषि स्रोतहरू पहुँच गर्न वस्तुतः एकीकृत प्रणाली)
केन्द्रीय वित्त तथा कर्पोरेट मामिला मन्त्री श्रीमती निर्मला सीतारमणले भारत-विस्तार (कृषि स्रोतहरूसम्म पहुँच गर्नका लागि भर्चुअली एकीकृत प्रणाली) शुरु गर्ने प्रस्तावको घोषणा गरिन्। विस्तारलाई एक बहुभाषिक एआई उपकरणको रूपमा परिकल्पना गरिएको छ जसले एग्रिस्टेक पोर्टल र कृषि अभ्यासहरूमा आईसीएआर प्याकेजलाई एआई प्रणालीहरूसँग एकीकृत गर्नेछ। यसले कृषि उत्पादकता बढाउनेछ, किसानहरूको लागि राम्रो निर्णय लिनमा मद्दत गर्नेछ र अनुकूलित सल्लाहकार समर्थन प्रदान गरेर जोखिम कम गर्नेछ।

Ministry of Finance
UNION BUDGET 2026-27 OUTLINES THE KARTAVYA OF SAB KA SATH, SAB KA VIKAS TOWARDS A VIKSIT BHARAT
TARGETED EFFORTS FOR INCREASING FARMERS’ INCOME, EMPOWERING DIVYANGJAN, EMPOWERING THE VULNERABLE , FOCUS ON THE PURVODAYA STATES AND THE NORTH-EAST REGION
COCONUT PROMOTION SCHEME, DEDICATED PROGRAMME FOR INDIAN CASHEW & COCOA, PROMOTING CULTIVATION OF SANDALWOOD AND DEDICATED PROGRAMME FOR WALNUTS, ALMONDS AND PINE NUTS ANNOUNCED
01 FEB 2026 12:50PM by PIB Delhi
Presenting the Union Budget 2026-27 in Parliament today, the Union Minister for Finance & Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman stated that the third Kartavya, aligns with the Government’s vision of Sabka Sath, Sabka Vikas, to ensure that every family, community, region and sector has access to resources, amenities and opportunities for meaningful participation.
The Finance Minister laid down a broad roadmap for achieving the third Kartavya. Smt. Nirmala Sitharaman said, “This requires targeted efforts for a) Increasing farmer incomes through productivity enhancement and entrepreneurship, with special access attention to small and marginal farmers; b) Empowering Divyangjan through to livelihood opportunities, training and high-quality assistive devices; c) Empowering the vulnerable to access mental health and trauma care; d) Focus on the Purvodaya States and the North-East Region to accelerate development and employment opportunities.“
Increasing Farmer’s Income
Under the broad objective of Increasing Farmer Incomes, the Budget includes provisions for integrated development of 500 reservoirs and Amrit Sarovars, strengthening the fisheries value chain in coastal areas and enabling market linkages involving start-ups and women-led groups together with Fish Farmers Producer Organisations.
Smt. Nirmala Sitharaman stated that Animal Husbandry will be one of the key areas for increasing farmers’ income. To provide quality employment opportunities in rural and peri-urban areas, Government will support the Animal Husbandry Sector in entrepreneurship development through: (a) a Credit-Linked Subsidy Programme (b) scaling-up and modernisation of livestock enterprises (c) enhance creation of livestock, dairy and poultry-focused integrated-value chains and (d) encourage creation of Livestock Farmer Producers Organisations.
The Union Finance Minister laid stress on high Value Agriculture by supporting high value crops such as coconut, sandalwood, cocoa and cashew in the coastal areas. Agar trees in North East and nuts such as, almonds, walnuts and pine nuts in our hilly regions will also be supported.
Smt. Sitharaman said, “India is the world’s largest producer of coconuts. About 30 million people, including nearly 10 million farmers, depend on coconuts for their livelihood. To further enhance competitiveness in coconut production, I propose a Coconut Promotion Scheme to increase production and enhance productivity through various interventions 16 including replacing old and non-productive trees with new saplings/plants/varieties in major coconut growing States.”
As another step towards the objective of increasing farmers’ income, the Union Budget 2026-27 has also proposed a dedicated programme for Indian cashew and cocoa to make India self-reliant in raw cashew and cocoa production and processing, enhance export competitiveness and transform Indian Cashew and Indian Cocoa into premium global brands by 2030.
Union Government will also partner with State Governments to promote focused cultivation and post-harvest processing to restore the glory of the Indian Sandalwood ecosystem.
To rejuvenate old, low-yielding orchards and expand high-density cultivation of walnuts, almonds and pine nuts, the Budget proposes to support a dedicated programme to enhance farmer incomes and in bringing value addition by engaging youth.
Bharat-VISTAAR (Virtually Integrated System to Access Agricultural Resources)
Union Minister for Finance and Corporate affairs, Smt. Nirmala Sitharaman announced the proposal to launch Bharat-VISTAAR (Virtually Integrated System to Access Agricultural Resources).VISTAAR is envisaged as a multilingual AI tool that shall integrate the AgriStack portals and the ICAR package on agricultural practices with AI systems. This will enhance farm productivity, enable better decisions for farmers and reduce risk by providing customized advisory support.