Ministry of Finance
EASE OF LIVING BY DIRECT TAX REFORMS : UNION BUDGET 2026-2027
ANY INTEREST AWARDED BY THE MOTOR ACCIDENT CLAIMS TRIBUNAL TO A NATURAL PERSON TO BE EXEMPT FROM INCOME TAX
SCHEME FOR SMALL TAXPAYERS TO ENABLE OBTAINING A LOWER OR NIL DEDUCTION CERTIFICATE BY A RULE-BASED AUTOMATED PROCESS
TIME AVAILABLE FOR REVISING RETURNS EXTENDED FROM 31st DECEMBER TO 31st MARCH, FOR A NOMINAL FEE
ONE-TIME 6-MONTH FOREIGN ASSET DISCLOSURE SCHEME FOR SMALL TAXPAYERS TO DISCLOSE INCOME OR ASSETS
01 FEB 2026 12:52PM by PIB Delhi
A range of proposals on Direct Taxes to ensure ‘Ease of living’ for taxpayers have been announced by Union Minister for Finance and Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman during the Union Budget 2026-27 speech in Parliament today.
Ease of Living
The Budget proposes that any interest awarded by the Motor Accident Claims Tribunal to a natural person will be exempt from Income Tax, and any TDS on this account will be done away with. It proposes to reduce TCS rate on the sale of overseas tour program package from the current 5 percent and 20 percent to 2 percent without any stipulation of amount.
It aims to reduce TCS rate for pursuing education and for medical purposes under the Liberalized Remittance Scheme (LRS) from 5 percent to 2 percent. Supply of manpower services is proposed to be specifically brought within the ambit of payment to contractors for the purpose of TDS to avoid ambiguity. Thus, TDS on these services will be at the rate of either 1 percent or 2 percent only.
Ease for Taxpayers
A scheme for small taxpayers is proposed wherein a rule-based automated process will enable obtaining a lower or nil deduction certificate instead of filing an application with the assessing officer. For the ease of taxpayers holding securities in multiple companies, the budget proposes to enable depositories to accept Form 15G or Form 15H from the investor and provide it directly to various relevant companies. It extends time available for revising returns from 31st December to up to 31st March with the payment of a nominal fee.
Relaxed Tax return Timeline
The Budget proposes to stagger the timeline for filing of tax returns. Individuals with ITR 1 and ITR 2 returns will continue to file till 31st July and non-audit business cases or trusts are proposed to be allowed time till 31st August. TDS on the sale of immovable property by a non-resident is proposed to be deducted and deposited through resident buyer’s PAN based challan instead of requiring TAN.
Focus on Small Taxpayers
To address practical issues of small taxpayers like students, young professionals, tech employees, relocated NRIs, and such others, it aims to introduce a one-time 6-month foreign asset disclosure scheme for these taxpayers to disclose income or assets below a certain size. This scheme would be applicable for two categories of taxpayers namely, (A) who did not disclose their overseas income or asset and (B) who disclosed their overseas income and/or paid due tax, but could not declare the asset acquired.
For category (A), the limit of undisclosed income/asset is proposed to be up to 1 crore rupees. They need to pay 30 percent of Fair Market Value of asset or 30 percent of undisclosed income as tax and 30 percent as additional income tax in lieu of penalty and would thereby get immunity from prosecution. For category (B), asset value is proposed to be up to 5 crore rupees. Here, immunity from both penalty and prosecution will be available with the payment of fee of 1 lakh rupees.

বিত্ত মন্ত্ৰালয়
প্ৰত্যক্ষ কৰ সংস্কাৰৰ দ্বাৰা জীৱন ধাৰণৰ সূচলতাঃ কেন্দ্ৰীয় বাজেট ২০২৬-২০২৭
মটৰ দুৰ্ঘটনা দাবী ন্যায়ধীকৰণে স্বাভাৱিক ব্যক্তি এজনক প্ৰদান কৰা যিকোনো সুত আয়কৰৰ পৰা ৰেহাই দিয়াৰ ব্যৱস্থা
ক্ষুদ্ৰ কৰদাতাসকলৰ সহায়ক হোৱাকৈ নিয়ম-আধাৰিত স্বয়ংক্ৰিয় প্ৰক্ৰিয়াৰ দ্বাৰা নিম্ন বা শূন্য কৰ্তন প্ৰমাণপত্ৰ আহৰণৰ বাবে বিশেষ আঁচনি
ৰিটাৰ্ণসমূহ জমা দিয়াৰ বাবে সময় সীমা নামমাত্র মাচুলসহ ৩১ ডিচেম্বৰৰ পৰা ৩১ মাৰ্চলৈ বৃদ্ধি
ক্ষুদ্ৰ কৰদাতাসকলৰ আয় অথবা সম্পত্তি প্ৰকাশৰ বাবে ‘৬মহীয়া বিদেশী সম্পত্তি প্ৰকাশ আঁচনি’
01 FEB 2026 12:52PM by PIB Guwahati
আজি সংসদত কেন্দ্ৰীয় বাজেট ২০২৬-২৭ সন্দৰ্ভত দিয়া ভাষণত কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্পোৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে কৰদাতাসকলৰ বাবে 'জীৱন ধাৰণৰ সূচলতা' নিশ্চিত কৰিবলৈ প্ৰত্যক্ষ কৰৰ ওপৰত কেইবাটাও প্ৰস্তাৱ ঘোষণা কৰিছে।
জীৱন ধাৰণৰ সূচলতা
বাজেটত প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে যে মটৰ দুৰ্ঘটনা দাবী ন্যায়াধিকৰণে এজন স্বাভাৱিক ব্যক্তিৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰদান কৰা যিকোনো সুত আয়কৰৰ পৰা ৰেহাই দিয়া হ'ব আৰু এই একাউণ্টত থকা যিকোনো টিডিএছ আঁতৰ কৰা হ' ব। কোনো ধৰণৰ চৰ্ত অবিহনে বিদেশী ভ্ৰমণ কাৰ্যসূচী পেকেজৰ বিক্ৰীৰ ওপৰত টিচিএছৰ হাৰ বৰ্তমানৰ ৫ শতাংশ আৰু ২০ শতাংশৰ পৰা ২ শতাংশলৈ হ্ৰাস কৰাৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে।
ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে শিক্ষা গ্ৰহণৰ বাবে আৰু চিকিৎসাৰ উদ্দেশ্যে উদাৰীকৃত ৰেমিটেন্স আঁচনি (এল আৰ এছ) ৰ অধীনত টি চি এছ ৰ হাৰ ৫ শতাংশৰ পৰা ২শতাংশলৈ হ্ৰাস কৰা। অস্পষ্টতা পৰিহাৰ কৰিবলৈ টিডিএছৰ বাবে ঠিকাদাৰসকলক ধনাদায়ৰ পৰিসৰৰ ভিতৰত বিশেষভাৱে মানৱশক্তি সেৱাৰ যোগানৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে। সেয়েহে, এই সেৱাসমূহৰ ওপৰত টিডিএছ মাত্ৰ ১ শতাংশ বা ২ শতাংশ হাৰত হ’ব।
কৰদাতাসকলৰ বাবে সূচলতা
ক্ষুদ্ৰ কৰদাতাসকলৰ বাবে এখন আঁচনিৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে য’ত এক নিয়ম-আধাৰিত স্বয়ংক্ৰিয় প্ৰক্ৰিয়াই মূল্যায়ন বিষয়াৰ ওচৰত আবেদন দাখিল কৰাৰ পৰিৱৰ্তে নিম্ন বা শূন্য কৰ্তন প্ৰমাণপত্ৰ লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হ’ব। একাধিক কোম্পানীত প্রতিভূতি থকা কৰদাতাসকলৰ সূচলতাৰ বাবে, বাজেটত বিনিয়োগকাৰীসকলৰ পৰা প্ৰ-পত্ৰ ১৫জি বা প্ৰ-পত্ৰ ১৫এইচ গ্ৰহণ কৰিবলৈ আৰু ইয়াক প্ৰত্যক্ষভাৱে বিভিন্ন প্ৰাসংগিক কোম্পানীক প্ৰদান কৰিবলৈ আমানতকাৰীসকলক সক্ষম কৰাৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে। ইয়াৰ জৰিয়তে সামান্য মাচুলসহ ৰিটাৰ্ণ সংশোধনৰ সময় ৩১ ডিচেম্বৰৰ পৰা ৩১ মাৰ্চলৈকে বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
কৰ ৰিটাৰ্ণৰ সময়সীমা শিথিল
বাজেটত কৰ ৰিটাৰ্ণ দাখিলৰ সময়সীমা শিথিল কৰাৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে। আই টি আৰ ১ আৰু আই টি আৰ ২ৰ ব্যক্তিসকলে ৩১ জুলাইলৈকে ৰিটাৰ্ণ দাখিল কৰিব পাৰিব আৰু হিচাপ পৰীক্ষা নোহোৱা ব্যৱসায় অথবা ন্যাসসমূহৰ বাবে ৩১ আগষ্টলৈকে ৰিটাৰ্ণ দাখিলৰ সময় প্ৰদানৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে। কোনো প্ৰবাসীৰ দ্বাৰা স্থাবৰ সম্পত্তিৰ বিক্ৰীৰ ওপৰত টিডিএছ কাটিবলৈ আৰু ট্যানৰ প্ৰয়োজন হোৱাৰ পৰিৱৰ্তে বাসিন্দা ক্ৰেতাৰ পেন আধাৰিত চালানৰ জৰিয়তে জমা কৰাৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে।
ক্ষুদ্ৰ কৰদাতাসকলৰ ওপৰত গুৰুত্ব
ছাত্ৰ-ছাত্ৰী, যুৱ পেছাদাৰী, কাৰিকৰী কৰ্মচাৰী, স্থানান্তৰিত প্ৰবাসী ভাৰতীয় আদিৰ দৰে ক্ষুদ্ৰ কৰদাতাসকলৰ ব্যৱহাৰিক সমস্যা সমাধানৰ উদ্দেশ্যে এই কৰদাতাসকলৰ বাবে এক নিৰ্দিষ্ট পৰিমাণতকৈ কম আয় বা সম্পত্তি প্ৰকাশ কৰাৰ বাবে এবাৰত ৬ মাহৰ বিদেশী সম্পত্তি প্ৰকাশ আঁচনি প্ৰৱৰ্তন কৰাৰ লক্ষ্য ৰখা হৈছে। এই আঁচনিখন দুটা শ্ৰেণীৰ কৰদাতাসকলৰ বাবে প্ৰযোজ্য হ'ব, যেনে (ক) যিসকলে তেওঁলোকৰ বিদেশী আয় বা সম্পত্তি প্ৰকাশ কৰা নাছিল আৰু (খ) যিসকলে তেওঁলোকৰ বিদেশী আয় প্ৰকাশ কৰিছিল আৰু/বা প্ৰয়োজনীয় কৰ পৰিশোধ কৰিছিল, কিন্তু অধিগ্ৰহণ কৰা সম্পত্তি ঘোষণা কৰিব পৰা নাছিল।
শ্ৰেণী (ক) ৰ বাবে অঘোষিত আয়/সম্পত্তিৰ সীমা ১ কোটি টকা পৰ্যন্ত হোৱাৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে। তেওঁলোকে সম্পত্তিৰ ন্যায্য বজাৰ মূল্যৰ ৩০ শতাংশ বা অঘোষিত আয়ৰ ৩০ শতাংশ কৰ হিচাপে আৰু জৰিমনাৰ বিনিময়ত অতিৰিক্ত আয়কৰ হিচাপে ৩০ শতাংশ পৰিশোধ কৰিব লাগিব আৰু ইয়াৰ ফলত মোকৰ্দমাৰ পৰা ৰক্ষা পাব। শ্ৰেণী (খ) ৰ বাবে সম্পত্তিৰ মূল্য ৫ কোটি টকা পৰ্যন্ত হোৱাৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে। ইয়াত, ১ লাখ টকা মাচুল পৰিশোধৰ সৈতে জৰিমনা আৰু গোচৰ দুয়োটাৰ পৰা ৰক্ষা পোৱাৰ সুবিধা থাকিব।