Ministry of Finance
RAPID STRIDES IN RURAL INFRASTRUCTURE – INCLUDING ROADS, HOUSING, TAP WATER CONNECTION & DIGITAL CONNECTIVITY.
MORE THAN 99.6% OF ELIGIBLE HOUSHOLDS PROVIDED WITH CONNECTVITY UNDERR PMGSY-I
UNDER PMGSY-II 6,664 ROADS (49,791 KM) & 759 BRIDGES HAVE BEEN COMPLETED - PMGSY III REACHES ADVANCES STAGE OF COMPLETION AFTER SUCCESSFUL IMPLEMENTION OF PMGSY I &11
TO ACHIEVE THE OBJECTIVE OF ‘HOUSING FOR ALL’, THE PRADHAN MANTRI
AWAAS YOJANA -GRAMIN IS BEING IMPLEMENTED 3.70 CRORE HOUSES COMPLETED IN LAST 11 YEARS
TO MEET THE ASPIRATION FOR ‘HAR GHAR JAL’ IN RURAL AREAS, ABOUT 15.74 CRORE (81.31 PER CENT) COVERED UNDER JAL JEEVAN MISSION (JJM)
THE DRONE SURVEY UNDER SVAMITVA HAS BEEN COMPLETED IN 3.28 LAKH VILLAGES, AGAINST A TARGET OF NEARLY 3.44 LAKH VILLAGES
29 JAN 2026 1:58PM by PIB Delhi
Strong infrastructure, including roads, housing, tap water connections, and digital connectivity, has been vital for inclusivity, as it links communities to markets, services, and opportunities that enhance the quality of life states the Economic Survey 2025-26 was tabled in Parliament today by the Union Minister of Finance and Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman.
Government launched Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY) (referred to as PMGSY-I) on 25 December 2000 with the primary objective of providing all-weather road connectivity to the eligible unconnected habitations in rural India (500 persons and above in plains & 250 persons and above in hilly and NE areas as per the 2001 census). As of 15 January 2026, more than 99.6 per cent of eligible households have been provided with connectivity. Moreover, under PMGSY-I,1,64,581 roads (6,44,735 km) & 7,453 bridges have been sanctioned, and 1,63,665 roads (6,25,117 km) & 7,210 bridges have been completed. Under PMGSY-II, launched in 2013 6,664 roads (49,791 km) & 759 bridges have been sanctioned and 6,612 roads (49,087 km) & 749 bridges have been completed as of 15 January 2026.
The Government approved PMGSY Phase III in July 2019 for the consolidation of 1,25,000 km of routes and major rural links connecting habitations, inter alia, to Gramin Agricultural Markets (GrAMs), higher secondary schools, and hospitals. Under PMGSY-III, 15,965 roads (1,22,363 km) & 3,211 bridges have been sanctioned and 12,699 roads (1,02,926 km) & 1,734 bridges have been completed of 15 January 2026.
With the aim to achieve the objective of ‘Housing for All’, the Pradhan Mantri Awaas Yojana -Gramin is being implemented w.e.f. 1 April 2016 with the aim of providing 4.95 crore pucca houses with basic amenities to all eligible houseless households living in kutcha and dilapidated houses in rural areas by 2029. A total target of 4.14 crore houses has been allocated to states/UTs, out of which 3.86 crore have been sanctioned, and 2.93 crore have been completed so far. Further, 76.98 lakh houses pending from earlier schemes were also completed, which takes the overall completion of houses in rural areas in the last 11 years to 3.70 crore.
To meet the aspiration for ‘Har Ghar Jal’ in rural areas, the government has been implementing the Jal Jeevan Mission (JJM) since August 2019 in partnership with the states. At launch, only 3.23 crore (17 per cent) rural households had tap connections. By 20 November 2025, over 12.50 crore more households were covered, increasing total coverage to about 15.74 crore (81.31 per cent), improving the living standards of rural households.
Technology –Driven participation of Rural India
Technology serves as a powerful catalyst for inclusivity, breaking down barriers and broadening access for everyone. Innovations like advanced mobile phones, satellite internet, and digital tools for agriculture are helping to close the ‘digital divide’, bringing vital services to even the most remote areas. The recent Comprehensive Modular Survey: Telecom 2025 confirms the positive trend. Schemes like Survey of Villages Abadi and Mapping with Improvised Technology in Village Areas (SVAMITVA) and Namo Drone Didi are potent examples of how technology can foster inclusivity in village life.
As of December 2025, the drone survey under SVAMITVA has been completed in 3.28 lakh villages, against a target of nearly 3.44 lakh villages notified for drone survey. 2.76 crore property cards have been prepared for nearly 1.82 lakh villages. Lead Fertiliser Companies distributed 1,094 drones to SHG Drone Didis in 2023-24 using their own resources, with 500 of these drones provided under the Namo Drone Didi Scheme.
Additionally, the government has been implementing the computerisation and digitisation of rural land records since FY08 through the Digital India Land Records Modernisation Programme (DILRMP), At the all-India level, digitisation of Record of Rights (RoRs) in rural areas has been completed to the extent of 99.8 per cent of available land records.

ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପିଏମଜିଏସୱାଇ-୧ ଅଧୀନରେ ୯୯.୬% ରୁ ଅଧିକ ଯୋଗ୍ୟ ପରିବାରକୁ ସଂଯୋଗ
29 JAN 2026 1:58PM by PIB Bhubaneswar
• ପିଏମଜିଏସୱାଇ -୨ ଅଧୀନରେ ୬,୬୬୪ ରାସ୍ତା (୪୯,୭୯୧ କିମି) ଏବଂ ୭୫୯ ସେତୁ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ
• 'ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଗୃହ' ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା - ଗ୍ରାମୀଣ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ, ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୩.୭୦କୋଟି ଘର ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ସମାପ୍ତ
• ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ 'ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘର ପାଇଁ ଜଳ' ଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ, ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ (ଜେଜେଏମ୍) ଅଧୀନରେ ପ୍ରାୟ ୧୫୭.୪ ନିୟୁତ (୮୧.୩୧ ପ୍ରତିଶତ) ପରିବାର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ
• ପ୍ରାୟ ୩.୪୪କ୍ଷ ଗ୍ରାମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ବଦଳରେ ୩.୨୮ ଲକ୍ଷ ଗ୍ରାମରେ ସ୍ୱାମୀତ୍ୱ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଡ୍ରୋନ୍ ସର୍ଭେ କାର୍ଯ୍ୟ ସମାପ୍ତ ହୋଇଛି
୨୯.୦୧.୨୦୨୬ : ରାସ୍ତା, ଗୃହ, ନଳ ଜଳ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ସଂଯୋଗ ସମେତ ଦୃଢ଼ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତି ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ଆର୍ଥିକ ସର୍ଭେ ୨୦୨୫-୨୬ରେ ଦର୍ଶାଯାଇଛି। ଏହା ସମ୍ପ୍ରଦାୟଗୁଡ଼ିକୁ ବଜାର, ସେବା ଏବଂ ଜୀବନର ଗୁଣବତ୍ତା ଉନ୍ନତ କରୁଥିବା ସୁଯୋଗ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରେ। କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥ ଏବଂ କର୍ପୋରେଟ୍ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ ଆଜି ସଂସଦରେ ଏହି ସର୍ଭେ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି।
ସରକାର ଡିସେମ୍ବର ୨୫, ୨୦୦୦ ମସିହାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗ୍ରାମ ସଡ଼କ ଯୋଜନା (ପିଏମଜିଏସୱାଇ) (ପିଏମଜିଏସୱାଇ - ଭାବରେ ମଧ୍ୟ ଜଣାଶୁଣା) ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ, ଯାହାର ପ୍ରାଥମିକ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତର ଯୋଗ୍ୟ ଅଣସଂଯୋଗିତ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକୁ (୨୦୦୧ ଜନଗଣନା ଅନୁସାରେ ସମତଳ ଅଞ୍ଚଳରେ ୫୦୦ କିମ୍ବା ଅଧିକ ଲୋକ ଏବଂ ପାହାଡିଆ ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଅଞ୍ଚଳରେ ୨୫୦ କିମ୍ବା ଅଧିକ ଲୋକ) ସବୁଦିନିଆ ସଡ଼କ ସଂଯୋଗୀକରଣ ପ୍ରଦାନ କରିବା। ଜାନୁଆରୀ ୧୫, ୨୦୨୬ ସୁଦ୍ଧା, ୯୯.୬ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ଯୋଗ୍ୟ ପରିବାରକୁ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ପିଏମଜିଏସୱାଇ - ଅଧୀନରେ ୧,୬୪,୫୮୧ ରାସ୍ତା (୬,୪୪,୭୩୫ କିଲୋମିଟର) ଏବଂ ୭,୪୫୩ ସେତୁ ମଞ୍ଜୁର କରାଯାଇଛି, ଏବଂ ୧,୬୩,୬୬୫ ରାସ୍ତା (୬,୨୫,୧୧୭ କିଲୋମିଟର) ଏବଂ ୭,୨୧୦ ସେତୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି। ୨୦୧୩ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ପିଏମଜିଏସୱାଇ - ଅଧୀନରେ ୬,୬୬୪ ରାସ୍ତା (୪୯,୭୯୧ କିଲୋମିଟର) ଏବଂ ୭୫୯ ସେତୁ ମଞ୍ଜୁର କରାଯାଇଛି, ଏବଂ ୧୫ ଜାନୁଆରୀ, ୨୦୨୬ ସୁଦ୍ଧା ୬,୬୧୨ ରାସ୍ତା (୪୯,୦୮୭ କିଲୋମିଟର) ଏବଂ ୭୪୯ ସେତୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି।
ସରକାର ଜୁଲାଇ ୨୦୧୯ରେ ପିଏମଜିଏସୱାଇ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ୩ କୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଥିଲେ, ଯାହା ୧,୨୫,୦୦୦ କିଲୋମିଟର ରାସ୍ତା ଏବଂ ପ୍ରମୁଖ ଗ୍ରାମୀଣ ସଂଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବ, ଯାହା ଗ୍ରାମୀଣ କୃଷି ବଜାର (ଜିଆରଏଏମ୍), ଉଚ୍ଚ ମାଧ୍ୟମିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ହସ୍ପିଟାଲ ସହିତ ଜନବସତିକୁ ସଂଯୋଗ କରିବ। ପିଏମଜିଏସୱାଇ - ଅନ୍ତର୍ଗତ, ୧୫,୯୬୫ ରାସ୍ତା (୧,୨୨,୩୬୩ କିଲୋମିଟର) ଏବଂ ୩,୨୧୧ ସେତୁକୁ ଅନୁମୋଦନ କରାଯାଇଛି, ଏବଂ ଜାନୁଆରୀ ୧୫, ୨୦୨୬ ସୁଦ୍ଧା, ୧୨,୬୯୯ ରାସ୍ତା (୧,୦୨,୯୨୬ କିଲୋମିଟର) ଏବଂ ୧,୭୩୪ ସେତୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି।
'ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ବାସଗୃହ' ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା - ଗ୍ରାମୀଣ, ଯାହା ୧ ଏପ୍ରିଲ, ୨୦୧୬ରୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି, ୨୦୨୯ ସୁଦ୍ଧା ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ କଚ୍ଚା ଏବଂ ଭଙ୍ଗା ଘରେ ରହୁଥିବା ସମସ୍ତ ଯୋଗ୍ୟ ବାସହୀନ ପରିବାରକୁ ମୌଳିକ ସୁବିଧା ସହିତ ୪୯.୫ ନିୟୁତ ପକ୍କା ଘର ଯୋଗାଇବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି। ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ୪୧.୪ ନିୟୁତ ଘର ନିର୍ମାଣର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଦିଆଯାଇଛି, ଯାହା ମଧ୍ୟରୁ ୩୮.୬ ନିୟୁତ ଗୃହ ମଞ୍ଜୁର ହୋଇଛି ଏବଂ ୨୯.୩ ନିୟୁତ ଗୃହ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି। ଏହା ସହିତ, ପୂର୍ବ ଯୋଜନାରୁ ୭୬.୯୮ ନିୟୁତ ଅସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଗୃହ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥିବା ଗୃହ ସଂଖ୍ୟା ୩୭.୦ ନିୟୁତକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ 'ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘର ପାଇଁ ପାଣି' ଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ, ସରକାର ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୧୯ ଠାରୁ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ସହଯୋଗରେ ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ (ଜେଜେଏମ୍) କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରୁଛନ୍ତି। ଯେତେବେଳେ ମିଶନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ କେବଳ ୩୨.୩ ନିୟୁତ (୧୭ ପ୍ରତିଶତ) ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ପରିବାର ପାଖରେ ଟ୍ୟାପ୍ ସଂଯୋଗ ଥିଲା। ୨୦ ନଭେମ୍ବର, ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା, ୧୨୫ ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ପରିବାର କଭର ହୋଇଥିଲେ, ଯାହା ମୋଟ କଭରକୁ ପ୍ରାୟ ୧୫୭.୪ ନିୟୁତ (୮୧.୩୧ ପ୍ରତିଶତ) ବୃଦ୍ଧି କରିଥିଲା, ଯାହା ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ପରିବାରର ଜୀବନର ଗୁଣବତ୍ତା ଉନ୍ନତ କରିଥିଲା।
ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣ, ପ୍ରତିବନ୍ଧକଗୁଡ଼ିକୁ ଭାଙ୍ଗିବା ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରବେଶ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ମାଧ୍ୟମ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ। ଉନ୍ନତ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍, ସାଟେଲାଇଟ୍ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ଏବଂ କୃଷି ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ୍ ଉପକରଣ ଭଳି ଉଦ୍ଭାବନ ଡିଜିଟାଲ୍ ବିଭାଜନକୁ ସେତୁ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି, ଯାହା ସବୁଠାରୁ ଦୂରବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକରେ ମଧ୍ୟ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସେବା ପହଞ୍ଚାଇଥାଏ। ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବ୍ୟାପକ ମଡ୍ୟୁଲାର୍ ସର୍ଭେ: ଟେଲିକମ୍ ୨୦୨୫ ଏହି ସକାରାତ୍ମକ ଧାରା ନିଶ୍ଚିତ କରେ। ଗ୍ରାମ ଜନସଂଖ୍ୟା ସର୍ଭେ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉନ୍ନତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସହିତ ମ୍ୟାପିଂ (ସ୍ବାମୀତ୍ବ) ଏବଂ ନମୋ ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦି ଭଳି ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକ ଗ୍ରାମୀଣ ଜୀବନରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିପାରିବ ତାହାର ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଉଦାହରଣ।
ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା, ସ୍ବାମୀତ୍ବ ଅଧୀନରେ ଡ୍ରୋନ୍ ସର୍ଭେ ୩.୨୮ ଲକ୍ଷ ଗାଁରେ ସମାପ୍ତ ହୋଇଛି, ଡ୍ରୋନ୍ ସର୍ଭେ ପାଇଁ ଅଧିସୂଚିତ ପ୍ରାୟ ୩.୪୪ ଲକ୍ଷ ଗାଁର ଲକ୍ଷ୍ୟ ତୁଳନାରେ। ପ୍ରାୟ ୧.୮୨ ଲକ୍ଷ ଗାଁ ପାଇଁ ୨.୭୬ କୋଟି ସମ୍ପତ୍ତି କାର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି। ପ୍ରମୁଖ ସାର କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ୨୦୨୩-୨୪ ବର୍ଷରେ ନିଜସ୍ୱ ସମ୍ବଳ ବ୍ୟବହାର କରି ଏସଏଚଜି ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦିମାନଙ୍କୁ ୧,୦୯୪ ଡ୍ରୋନ୍ ବଣ୍ଟନ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରୁ ୫୦୦ ଡ୍ରୋନ୍ ନମୋ ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଦିଆଯାଇଥିଲା।
ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ସରକାର ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୦୮ ମସିହାରୁ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଲ୍ୟାଣ୍ଡ ରେକର୍ଡସ୍ ଆଧୁନିକୀକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ (ଡିଆଇଏଲ୍‌ଆରଏମପି) ମାଧ୍ୟମରେ ଗ୍ରାମୀଣ ଜମି ରେକର୍ଡଗୁଡ଼ିକର କମ୍ପ୍ୟୁଟରୀକରଣ ଏବଂ ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରୁଛନ୍ତି। ସର୍ବଭାରତୀୟ ସ୍ତରରେ, ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ରେକର୍ଡସ୍ ଅଫ୍ ରାଇଟ୍ସ (ଆରଓଆର)ର ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍ ଉପଲବ୍ଧ ଭୂମି ରେକର୍ଡର ୯୯.୮ ପ୍ରତିଶତ ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି।