ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଭାରତ ମଣ୍ଡପମରେ ଭାରତ-ଇୟୁ ବିଜିନେସ ଫୋରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
27 JAN 2026 8:05PM by PIB Bhubaneswar
ମହାମହିମ
ସଭାପତି ମହୋଦୟା, ଭାରତର ବ୍ୟାବସାୟିକ ନେତୃବୃନ୍ଦ, ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭାଭିବାଦନ । ଭାରତ-ୟୁରୋପିଆନ ୟୁନିଅନ ବିଜିନେସ ଫୋରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରି ମୁଁ ବେଶ ଆନନ୍ଦିତ । ୟୁରୋପିଆନ ୟୁନିଅନ କାଉନସିଲର ସଭାପତି ଓ କମିଶନଙ୍କ ଭାରତ ଗସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କେବଳ ଏକ ମାମୁଲି କୂଟନୈତିକ ଗସ୍ତ ନୁହେଁ ବରଂ ଭାରତ ଓ ୟୁରୋପିଆନ ୟୁନିଅନ ଭିତରେ ଗଢି ଉଠିଥିବା ସମ୍ପର୍କର ଏକ ନୂଆ ଅଧ୍ୟାୟ । ଭାରତର ସାଧାରଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସରେ ପ୍ରଥମଥର ପାଇଁ ୟୁରୋପିଆନ ୟୁନିଅନ ନେତୃବୃନ୍ଦ ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ହେବା, ଭାରତର ଇତିହାସରେ ଭାରତ-ୟୁରୋପିଆନ ୟୁନିଅନ ଭିତରେ ରହିଥିବା ବୃହତ ଏଫଟିଏର ଉପସଂହାର ଏବଂ ଅନେକ ସିଇଓଙ୍କୁ ନେଇ ବଡ ଆକାରରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଥିବା ଭାରତ-ୟୁରୋପିଆନ ୟୁନିଅନ ବିଜିନେସ ଫୋରମ ପରି ସଫଳତା ବିଶ୍ୱର ଦୁଇ ବୃହତ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭିତରେ ରହିଥିବା ଅଭୂତପୂର୍ବ ସାମଞ୍ଜସ୍ୟର ପ୍ରତୀକ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ସାମଞ୍ଜସ୍ୟ କେବଳ ଆକସ୍ମିକ ନୁହେଁ, ବରଂ ବଜାର ଅର୍ଥନୀତି ହିସାବରେ ବିଭିନ୍ନ ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ଆମେ ସେୟାର କରିଥାଉ । ବୈଶ୍ୱିକ ସ୍ଥିରତା ଲାଗି ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରାଥମିକତାକୁ ଆମେ ସେୟାର କରିଥାଉ । ମୁକ୍ତ ସମାଜ ହିସାବରେ ଆମ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ଭିତରେ ଏକ ପ୍ରାକୃତିକ ଯୋଗସୂତ୍ର ରହିଛି । ଏହି ସଶକ୍ତ ପୃଷ୍ଠଭୂମିରେ ଆମ ଭିତରେ ରହିଥିବା ସହଭାଗିତାକୁ ଆମେ ନୂଆ ଶିଖରକୁ ନେଇଛୁ । ଏହି ସହଭାଗିତାକୁ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ସହଭାଗିତା ହିସାବରେ ଆମେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିପାରିଛୁ । ଏହାର ପ୍ରଭାବ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ଆମକୁ ଦେଖାଯାଉଛି । ଗତ ଦଶ ବର୍ଷ ଭିତରେ ୧୮୦ ବିଲିୟନ ୟୁରୋରେ ପହଂଚି ଆମ ବାଣିଜ୍ୟିକ କାରବାର ଦ୍ୱିଗୁଣା ହୋଇପାରିଛି । ଭାରତରେ ଛଅ ହଜାରରୁ ଊର୍ଦ୍ଧ୍ୱ ୟୁରୋପୀୟ କମ୍ପାନୀ କାମ କରୁଛନ୍ତି । ୟୁରୋପିଆନ ୟୁନିଅନ ପକ୍ଷରୁ ଭାରତରେ ୧୨୦ ବିଲିୟନ ୟୁରୋରୁ ଅଧିକ ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗ କରାଯାଇଛି । ୟୁରୋପିଆନ ୟୁନିୟନରେ ପ୍ରାୟ ଦେଢ ହଜାର ଭାରତୀୟ କମ୍ପାନୀ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି । ପାଖାପାଖି ୪୦ ବିଲିୟନ ୟୁରୋରେ ଭାରତୀୟ ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗ ପହଂଚିଛି । ରାସ୍ତା ଓ ପୂର୍ତ, ମାନୁଫାକଚରିଂ ଓ ସେବା ପରି ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ଓ ୟୁରୋପିଆନ ୟୁନିୟନ ଭିତରେ ସମ୍ପର୍କ ଗଭୀରତର ହୋଇପାରିଛି । ଆପଣମାନଙ୍କ ପରି ବ୍ୟାବସାୟିକ ନେତୃତ୍ୱ ଉଭୟ କାରକ ଓ ଏହାର ଉପଭୋକ୍ତା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ସହଭାଗିତାକୁ ଏକ ସାମାଜିକ ସମୁଦାୟ ସହଭାଗିତାରେ ପରିଣତ କରିବାର ଏବେ ସମୟ ଆସିଛି । ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରା ସହ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଏଫଟିଏରେ ଆମେ ଏହାକୁ ପରିଣତ କରିପାରିଛେ । ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତୀୟ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ ଦ୍ରବ୍ୟ ଏବେ ୟୁରୋପିଆନ ୟୁନିୟନ ବଜାରକୁ ପ୍ରବେଶ କରିପାରିଛି । ଏହା ଅଧୀନରେ ବୟନଶିଳ୍ପ, ଜୁଏଲାରୀ, ଅଟୋ ପାର୍ଟସ, ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଉତ୍ପାଦ ପରି ବିଭିନ୍ନ ଜିନିଷ ରହିଛି । ଫଳ, ପରିବା, ପ୍ରସ୍ତୁତ ଖାଦ୍ୟ, ସାମୁଦ୍ରିକ ଉତ୍ପାଦ ପରି ବିଭିନ୍ନ ଜିନିଷ ପାଇଁ ନୂଆ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । କୃଷି, ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ, ସେବା ପରି ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହାର ସିଧା ସୁଫଳ ମିଳିପାରିବ । ବିଶେଷ ଭାବରେ ଆଇଟି, ଶିକ୍ଷା, ଔଷଧ, ବ୍ୟାବସାୟିକ ସେବା ପରି କ୍ଷେତ୍ର ଏହା ଦ୍ୱାରା ଉପକୃତ ହୋଇପାରିବେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବୈଶ୍ୱିକ ବ୍ୟବସାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏବେ ଅସ୍ଥିରତା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ପ୍ରତି କମ୍ପାନୀ ନିଜ ନିଜର ସହଭାଗିତା ଓ ବଜାର ରଣକୌଶଳ ନୂଆ ଭାବରେ ଦେଖିବା ଆରମ୍ଭ କଲେଣି । ଏପରି ଏକ ସମୟରେ ସାରା ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏଫଟିଏ ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଓ ସକରାତ୍ମକ ବାର୍ତା ଦେଉଛି । ଏକ ଦକ୍ଷ, ନିର୍ଭର ଯୋଗ୍ୟ, ଭବିଷ୍ୟ ସହଭାଗିତା ପାଇଁ ଉଭୟ ପକ୍ଷର ବ୍ୟବସାୟୀ ସମୁଦାୟ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ନିମନ୍ତ୍ରଣ । ଆପଣମାନେ ଏହି ଏଫଟିଏର ଭରପୂର ସୁଯୋଗ ନେବା ପାଇଁ ମୋର ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରାଥମିକତା ଆଧାରରେ ଭାରତ ଓ ୟୁରୋପିଆନ ୟୁନିୟନ ଏହାର ସୁଫଳ ପାଇପାରିବେ । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ମୁଁ ତିନିଟି ପ୍ରାଥମିକତା ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋଚନା କରିବି । ପ୍ରଥମତଃ ଆଜିର ବିଶ୍ୱରେ ବାଣିଜ୍ୟ, ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା, ବିରଳ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥକୁ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ରର ରୂପ ଦିଆଯାଉଛି । ଏକାଠି କାମ କରି ଏହି ନିର୍ଭରଶୀଳତାକୁ ଆମେ ମୁକ୍ତ କରିବା ଉଚିତ । ଇଭି, ବ୍ୟାଟେରୀ, ଚିପ, ଏପିଆଇ ଉପରେ ରହିଥିବା ବାହ୍ୟ ନିର୍ଭରଶୀଳତାକୁ ଆମ ବ୍ୟବସାୟୀ ସମୁଦାୟ ହଟାଇପାରିବେ କି । ଏହି ନିର୍ଭରଶୀଳ ସପ୍ଲାଏ ଚେନର ବିକଳ୍ପ ଆମେ ତିଆରି କରିପାରିବା କି । ଦ୍ୱିତୀୟରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଶିଳ୍ପ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଉପରେ ଉଭୟ ଭାରତ ଓ ୟୁରୋପିଆନ ୟୁନିୟନର ଫୋକସ ରହିଛି । ପ୍ରତିରକ୍ଷା, ମହାକାଶ, ଟେଲିକମ, ଏଆଇ ପରି ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଭାଗିତା ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ମୁଁ ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକାଶ କରିବି । ତୃତୀୟରେ ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଓ ସୂଦରପ୍ରସାରୀ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଉଭୟ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ । ଗ୍ରୀନ ହାଇଡ୍ରୋଜେନଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସୌରଶକ୍ତି, ସ୍ମାର୍ଟ ଗ୍ରୀଡ ଯାଏ ମିଳିତ ଗବେଷଣା ଓ ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗକୁ ଆମେ ବଢାଇବା ଉଚିତ । କ୍ଷୁଦ୍ର ମଡୁଲାର ରିଆକ୍ଟର ଉପରେ ଉଭୟ ଶିଳ୍ପ କାମ କରିବା ଉଚିତ । ଏହାସହ ପ୍ରତିଟି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଜଳ ପରିଚାଳନା, ସର୍କୁଲାର ଅର୍ଥନୀତି, କୃଷି ଉପରେ ଆମେ ସମାଧାନ ବାହାର କରିବା ଉଚିତ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜିର ଐତିହାସିକ ନିଷ୍ପତି ପରେ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ଉପରେ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଦାୟିତ୍ୱସମ୍ପନ୍ନତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଏହା ପରେ ଆମ ବ୍ୟବସାୟୀ ଗୋଷ୍ଠୀ ପରବର୍ତୀ ପଦକ୍ଷେପ ନେବେ । ପାରସ୍ପରିକ ସହଯୋଗକ୍ରମେ ଆମ ସହଭାଗିତା ଆସ୍ଥା ଭାଜନ ହେବା ସହ ପ୍ରସାରିତ ହୋଇପାରିବ । ଆପଣମାନଙ୍କ ଉଦ୍ୟମରେ ଆମେ ସମୃଦ୍ଧିକୁ ଛୁଇଁପାରିବା । ଆମେ ଆମର ଦାୟିତ୍ୱସମ୍ପନ୍ନତା ପ୍ରତି ସଜାଗ ରହି ସାରା ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ବିକାଶର ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ହୋଇପାରିବା ।
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ।

Prime Minister's Office
English translation of PM’s remarks during India-EU Business Forum at Bharat Mandapam, New Delhi
27 JAN 2026 8:05PM by PIB Delhi
Your Excellency,
​Madam President, business leaders of India and the European Union, my greetings to all of you.
​I am very happy to participate in the India-European Union Business Forum. This visit of the Presidents of the European Union Council and Commission to India is no ordinary diplomatic tour; it is the sounding of the bugle for a new era in India-European Union relations. For the first time, the participation of European Union leaders as Chief Guests in India's Republic Day, the conclusion of the largest FTA in India’s history between India and the European Union, and today, the organization of the India-European Union Business Forum on such a large scale with so many CEOs - all these achievements are symbols of the unprecedented alignment happening between the world's two largest democratic powers.
​Friends,
​This alignment is no accident; as market economies, we have shared values. We have shared priorities toward global stability, and as open societies, there is also a natural connection between our people. On this strong foundation, we are taking our partnership to new heights. We are establishing it as one of the world's most influential partnerships, and the results are clearly visible to us. In the last 10 years, our trade has doubled, reaching 180 billion euros. More than 6,000 European companies are working in India. There is more than 120 billion euros of investment from the European Union into India. 1,500 Indian companies are present in the European Union, and Indian investment there has reached nearly 40 billion euros. Today, there is deep cooperation between Indian and European companies in every field - R&D, manufacturing, and services. And business leaders like you are both the doers and the beneficiaries of this.
​Friends,
​Now is the time to make this partnership a ‘Whole of the Society Partnership.’ With this very thought, we have today completed a comprehensive FTA. Through this, India's labor-intensive products will get easy access to the European Union market. This specifically includes textiles, gems and jewelry, auto parts, and engineering goods. New opportunities will be created in fruits, vegetables, processed food, and marine products. Its direct benefit will go to our farmers, our fishermen; our service sector will also benefit from it. Especially IT, education, traditional medicine, and business services will be benefited.
​Friends,
​Today, there is great turmoil in global business. Every company is looking at its market strategy and partnership afresh. At such a time, this FTA is a clear and positive message for the business world. This is a clear invitation for the business communities of both sides to build a capable, reliable, and future-oriented partnership. I have full confidence that all of you will take full advantage of the opportunities of this FTA.
​Friends,
​The business partnership of India and the European Union can also benefit from several priorities. In this context, I will talk about three priorities. First - today in the world, trade, technology, and critical minerals are being weaponized. We need to work together to de-risk our dependencies. Can our business community together reduce external dependence in EVs, Batteries, Chips, and APIs? Can we build a shared alternative of reliable supply chains? Second - the focus of both India and the European Union has been on defense industries and frontier technology. I urge you to increase partnership in sectors like defense, space, telecom, and AI. Third - a clean and sustainable future is a priority for both. From Green Hydrogen to solar energy and smart grids, we should increase joint research and investment in every field. Both industries should work together on Small Modular Reactors and sustainable mobility as well. Along with this, solutions should be developed together in water management, circular economy, and sustainable agriculture in every field.
​Friends,
​After today's historic decisions, a special responsibility is now on all of you. Now the next step has to be taken by the business community, The ball is in your court. Only through your mutual cooperation will our partnership gain trust, reach, and scale. Through your efforts, we will be able to achieve shared prosperity. Let us join our respective capabilities and become a double engine of growth for the whole world.
​Thank you very much.