Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during Vibrant Gujarat Regional Conference for Kutch and Saurashtra Region
11 JAN 2026 6:00PM by PIB Delhi
Greetings!
Honourable Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendra Bhai Patel, Deputy Chief Minister Harsh Sanghavi, other Ministers of the Gujarat Government, Members of Parliament and Legislative Assembly, Excellencies, representatives of industry, distinguished guests, ladies and gentlemen.
This is my first visit to Gujarat after the beginning of 2026. It is especially auspicious because my journey this year began with bowing my head at the feet of Somnath Dada. And now, I am here in Rajkot, participating in this magnificent programme. Development and heritage—this mantra is resonating everywhere. I warmly welcome and extend my greetings to all of you who have come from across the country and the world to the Vibrant Gujarat Regional Summit.
Friends,
Whenever the stage of the Vibrant Gujarat Summit is set, I do not see it merely as a summit. I see the journey of modern India in the 21st century—a journey that began with a dream and has now reached an unshakable trust. In two decades, this journey of Vibrant Gujarat has become a global benchmark. Ten editions have already been held, and with each edition, the identity and role of this summit have grown stronger.
Friends,
I have been associated with the vision of the Vibrant Gujarat Summit since its very inception. In the early days, our aim was to make the world aware of Gujarat’s potential, to invite people here, to encourage investment—so that India would benefit, and global investors too would benefit. But today, this summit has gone beyond investment; it has become a strong platform for global growth, international cooperation, and partnerships. Over the years, the number of global partners has steadily increased, and with time, this summit has also become a great example of inclusion. Here, corporate groups, cooperatives, MSMEs, start-ups, multilateral and bilateral organisations, international financial institutions—all come together, engage in dialogue, deliberate, and walk shoulder to shoulder with Gujarat’s development.
Friends,
Over the past two decades, the Vibrant Gujarat Summit has consistently introduced something new, something special. This Vibrant Gujarat Regional Summit is another such example. Its focus is on transforming the untapped potential of different parts of Gujarat into performance. For instance, some regions have the strength of a coastal line, others have a long tribal belt, some have a large ecosystem of industrial clusters, while others have a rich tradition of agriculture and animal husbandry. In other words, each region of Gujarat has its own unique strength. The Vibrant Gujarat Regional Summit is moving forward by focusing on these regional possibilities.
Friends,
A quarter of the 21st century has already passed. In these years, India has made rapid progress, and Gujarat—and all of you—have played a major role in this. India is moving swiftly towards becoming the world’s third-largest economy. The data clearly shows that the world’s expectations from India are continuously rising. India is the fastest-growing large economy in the world. Inflation is under control. In agriculture production, India is setting new records. India is number one in milk production. India is number one in generic medicine production. And when it comes to vaccine manufacturing, the country that produces the highest number of vaccines in the world is India.
Friends,
India’s growth fact sheet is the success story of the mantra Reform, Perform & Transform. In the past 11 years, India has become the world’s largest consumer of mobile data. Our UPI has emerged as the world’s number one real-time digital transaction platform. Once, 9 out of 10 mobile phones were imported. Today, India is the world’s second-largest mobile manufacturer. India now has the world’s third-largest start-up ecosystem. In solar power generation too, India is among the top three countries. We are the third-largest aviation market, and in terms of metro networks, India is now among the world’s top three.
Friends,
Today, every global expert and institution is bullish about India. The IMF calls India the engine of global growth. S&P has upgraded India’s rating after 18 years. Fitch Ratings praises India’s macro stability and fiscal credibility. The world’s trust in India is because, amidst great global uncertainty, India is experiencing an unprecedented era of certainty. Today, India has political stability, policy continuity, and an expanding neo-middle class with rising purchasing power. These factors have made India a land of limitless possibilities. As I said from the Red Fort—this is the time, the right time. For every investor in India and across the world, this is the time, the right time to seize these opportunities. The Vibrant Gujarat Regional Summit too is sending the same message to all investors—invest in Saurashtra-Kutch, this is the time, the right time.
Friends,
You all know that Saurashtra and Kutch are regions that teach us that no matter how big the challenge, if one perseveres with honesty and hard work, success is certain. This is the same Kutch that endured a devastating earthquake at the start of this century. This is the same Saurashtra that faced years of drought. Mothers and sisters had to walk miles for drinking water. Electricity was uncertain, and difficulties were everywhere.
Friends,
Today’s youth of 20–25 years have only heard stories of that era. The reality was that people were unwilling to stay long in Kutch or Saurashtra. At that time, it seemed these conditions would never change. But history bears witness—time changes, and it surely changes. The people of Saurashtra and Kutch transformed their destiny through their hard work.
Friends,
Today, Saurashtra and Kutch are not just regions of opportunity; they have become anchor regions of India’s growth. They are emerging as major centres driving the Atmanirbhar Bharat campaign. In making India a global manufacturing hub, Saurashtra and Kutch are playing a vital role—and this role is market-driven. This is the greatest assurance for investors. Right here in Rajkot, there are more than 250,000 MSMEs. In its diverse industrial clusters, everything is produced—from screwdrivers to auto parts, machine tools, luxury car liners, airplane, fighter jet and rocket components. This region supports the entire value chain—from low-cost manufacturing to high-precision, high-technology manufacturing. And the jewellery industry here is world-renowned. This sector is a shining example of scale, skill, and global linkage.
Friends,
Alang is the world’s largest ship-breaking yard, where one-third of the world’s ships are recycled. This is proof of India’s leadership in the circular economy. India is among the largest producers of tiles, with Morbi district making a huge contribution. Manufacturing here is cost-competitive and globally benchmarked. I recall—many of you from the Saurashtra press may remember—once in a speech here I said I could see a time when Morbi, Jamnagar, and Rajkot would form a triangle like a mini-Japan. I was ridiculed then, but today I see that vision becoming reality before my eyes. We are also proud of the Dholera Special Investment Region. Today, this city is becoming a major centre of modern manufacturing. India’s first semiconductor fabrication facility is coming up in Dholera. This region is giving India an early-mover advantage in future technologies. The ground is fully prepared for your investment here—Infrastructure is ready, policy is predictable, and vision is long-term.
Friends,
Saurashtra and Kutch are also becoming major hubs of India’s green growth, green mobility, and energy security. In Kutch, a renewable energy park of 30 gigawatt capacity is being built—the world’s largest hybrid energy park. Imagine, this park will be five times bigger than the city of Paris. Here, clean energy is not just a commitment but a commercial-scale reality. You are all aware of the potential of green hydrogen. India is working at unprecedented speed and scale in this direction. Kutch and Jamnagar are becoming major centres of green hydrogen production. A massive Battery Energy Storage System (BESS) is also being established in Kutch. This ensures grid stability and reliability alongside renewable energy.
Friends,
Kutch and Saurashtra have yet another great strength. This region is equipped with India’s world-class ports. A large share of India’s exports passes through here. Ports like Pipavav and Mundra have become major hubs for India’s automobile exports. Last year alone, nearly 175,000 vehicles were exported through Gujarat’s ports. And it is not just logistics—there are limitless investment opportunities in every aspect of port-led development. Alongside this, the Gujarat government is giving special priority to the fisheries sector. Large-scale work has been done on fisheries infrastructure, and a strong ecosystem has been created here for investors in seafood processing.
Friends,
Along with infrastructure, an industry-ready workforce is today’s greatest need. Gujarat provides complete certainty to investors on this front. Here, an international ecosystem of education and skill development exists. Gujarat’s Skill University is preparing youth with future-ready skills, working in collaboration with universities in Australia and Singapore. The National Defence University is India’s first national-level defence university. Gati Shakti University is preparing skilled manpower for every sector—road, railway, airway, waterways, and logistics. This means that along with investment, the talent pipeline is also assured. Today, many foreign universities are seeing new opportunities in India, and Gujarat is becoming their preferred destination. Two major Australian universities have already started their campuses here, and this number will grow further in the coming years.
Friends,
Gujarat offers nature, adventure, culture, and heritage. Whatever tourism experience one seeks, it is available here. Lothal is a symbol of India’s 4,500-year-old maritime heritage. The world’s oldest man-made dockyard has been found here, and a National Maritime Heritage Complex is being developed. In Kutch, the Rann Utsav is being celebrated these days, and staying in its tent city is a unique experience.
For wildlife enthusiasts, what could be better than seeing the Asiatic lion in Gir Forest? More than 900,000 tourists visit here every year. For those who love the sea, there is Shivrajpur Beach, which is Blue Flag certified. In addition, Mandvi, Somnath, and Dwarka also offer immense possibilities for beach tourism. Nearby Diu is becoming a wonderful destination for water sports and beach games. This entire region is full of strength and opportunities for investors. I urge you to make the most of it. And as I have long said—if you delay, do not blame me. Every investment you make in Saurashtra-Kutch will accelerate Gujarat’s development, and India’s development.
The strength of Saurashtra is also seen abroad. The High Commissioner of Rwanda recently recalled that when I visited Rwanda, I gifted 200 Gir cows. But there was a special rule: the first female calf born had to be returned, and then given to another family. From those 200 cows, today thousands of families in Rwanda have cows. Gir cows are now seen in every household, giving great strength to Rwanda’s rural economy. This is the spirit of Saurashtra.
Friends,
Today’s India is working rapidly towards the goal of becoming a developed nation. And in achieving this goal, the Reform Express plays a major role. Reform Express means next-generation reforms in every sector. Recently, India implemented next-generation GST reforms, which have had a positive impact across sectors, especially benefiting our MSMEs. Riding the Reform Express, India has carried out a major reform in the insurance sector—allowing 100 percent FDI. This will accelerate the campaign to provide universal insurance coverage to citizens. Similarly, after nearly six decades, the income tax law has been modernized, benefiting millions of taxpayers. India has also implemented historic labour reforms, giving wages, social security, and industry a unified framework. Workers and industry alike are benefiting from this.
India is becoming a global hub for data-driven innovation, AI research, and semiconductor manufacturing. India’s power demand is rising steadily, and assured energy is essential. A major source of this is nuclear power. Keeping this in mind, we have introduced next-generation reforms in the nuclear power sector. In the last session of Parliament, through the Shanti Act, civil nuclear energy has been opened up for private partnership. This is a huge opportunity for investors.
Friends,
I assure all investors present here—our Reform Express will not stop. India’s reform journey has now advanced towards institutional transformation.
You have not come here merely with an MoU. You have come here to connect with the development and heritage of Saurashtra-Kutch. I assure you, every rupee of your investment will yield excellent returns here. Once again, I extend my warmest greetings to all of you. I also congratulate and commend the Government of Gujarat and its team for their efforts. Before the Vibrant Summit of 2027, this regional summit is proving to be a valuable experiment. And I feel immense joy that the work I had the opportunity to initiate is now being expanded and infused with new energy by my colleagues. This multiplies my happiness many times over. My heartfelt congratulations and best wishes to all of you. Thank you!

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
কচ্ছ অমসুং সৌরাষ্ট্রা লমদমগী ভাইব্রেন্ত গুজরাত রিজনেল কনফরেন্সতা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা ৱারোল
11 JAN 2026 6:00PM by PIB Imphal
কেম ছো,
গুজরাতকী চীফ মিনিষ্টর শ্রী ভুপেন্দ্র ভাই পতেল, দিপুতি চীফ মিনিষ্টর হর্স সঙঘবী, গুজরাত সরকারকী অতোপ্পা মিনিষ্টরশিং, সংসদকী মেম্বরশিং অমসুং লেজিস্লেতিপ এশেমব্লিগী মেম্বরশিং, উদ্যোগকী মীহুৎশিং, অতোপ্পা শক্নাইরবশিং অমসুং ইবুংঙোশিং অমসুং ইবেম্মাশিং।
হন্দক্কী অসিনা ২০২৬ হৌরকপগী ঐগী অহানবা গুজরাত খোঙচৎনি। ঐনা সোমনাথ দাদাগী খুয়াদা চঙজদুনা ঐগী ২০২৬ গী খোঙচৎ হৌদোকপা অসিনা হেন্না অপেনবা ওইরে। হৌজিক ঐ রাজকোত্ত ফজরবা থৌরম অসি শরুক য়ারি। মসিনা তাক্লিবদি চাউখৎপা অমসুং হেরিতেচ অনিমক্কী লাইৱানা মফম খুদিংমক্ত খোন্থাং য়ৈরে হায়বনি। ভাইব্রেন্ত গুজরাত রিজনেল কনফরেন্সকীদমক লৈবাক অসিগী মফম কয়াদগী অমসুং মালেমগী মফম কয়াদগী লাক্লিবা অদোম ঐনা তরাম্না ওকচরি অমসুং হরাওবা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
ভাইব্রেন্ত গুজরাত সম্মিৎ পাংথোকপা খুদিংদা, ঐনা মসি মীফম অমা ওইনা উদে; ঐনা মসি ২১শুবা চহিচাদা অনৌবা ভারতকী খোঙচৎ ওইনা উরি, মঙলান অমগা লোয়ননা হৌখিবা খোঙচৎ অমনি অমসুং হৌজিক চিংনবা লৈতনা থাজবগী মফম অমা য়ৌরে। চহি ২০ দা, ভাইব্রেন্ত গুজরাতকী খোঙচৎ অসি মালেমগী তমজনফম অমা ওইরে। হৌজিক ফাওবদা ইদিসন ১০ পাংথোকখ্রে, মীফম অসিগী শক্তম অমসুং থৌদাং হেন্না মপাঙ্গল কনখৎলক্লি।
মরুপশিং,
হেক অহানবা নুমিত্তগী ভাইব্রেন্ত গুজরাত সম্মিৎকী পান্দমগা ঐগা লোয়নদুনা লাক্লি। হৌরকপা মতমদা ঐখোয়গী পান্দমদি গুজরাতকী খুদোংচাবশিং মালেমদা খঙহনবনি, মফম অসিদা লাক্নবা অমসুং শেন থাদনবা মীয়াম পুক্নিং থৌগৎপনি অমসুং মসিগী কান্নবা ভারত অমসুং মালেমগী ইনভেষ্টরশিংদা ফংহনবনি। অদুবু ঙসিদি মীফম অসি শেন থাদবা খক্তগী ওইদ্রে অমসুং মালেমগী চাউখৎনবা, মালেমগী মতেং পাংন্নবা অমসুং পুন্না থবক তৌমিন্ননবা অফবা মফম অমা ওইরে। চহি খর অসিদা, মালেমগী মরুপশিং মশিং হেনগৎলক্লে অমসুং মতমগী মতুংইন্না মীফম অসি কাংলুপ খুদিংমক কোনশিনবগী অফবা খুদম অমা ওইরে। কোর্পোরেতশিং, কোওপরেতিপশিং, এম.এস.এম.ইশিং, ষ্টার্দঅপশিং, মালেমগী অমসুং লৈবাকশিংগী লুপশিং, মালেমগী শেন-থুমগী লুপশিং, গুজরাত চাউখৎনবগীদমক ৱারি শানরে, খন্নরে অমসুং নকশিন্ননা থবক তৌমিন্নরে।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি ২০ দা, ভাইব্রেন্ত গুজরাত সম্মিৎনা লেপ্তনা করিগুম্বা অনৌবা খর, করিগুম্বা অখন্নবা খর পাংথোক্লি। হন্দক্কী ভাইব্রেন্ত গুজরাত রিজনেল সম্মিৎ অসি অসিগুম্বা খুদম অমনি। মসিনা গুজরাতকী তোঙান তোঙানবা মফমদা লৈরিবা খুদোংচাবশিং লৌনবা মীৎয়েং চঙলি। খুদম ওইনা মফম খরদা অফবা সমুদ্রগী খোঙবাল লৈরি, মফম খরদা শাংলবা ত্রাইবেলগী মফম লৈরি, খরদনা উদ্যোগকী মফমশিং লৈরি, অদুগা খরদনা লৌউ-শিংউ অমসুং শান-ষন লোইবগী অফবা থবক অমা লৈরি। গুজরাতকী মফম খুদিংমক মশাগী ওইবা অঙকপা থৌনা লৈজরি। হায়রিবা লমদমশিংগী খুদোংচাবশিংদা মীৎয়েং চঙদুনা ভাইব্রেন্ত গুজরাত রিজনেল সম্মিৎ মাঙলোমদা চঙশিল্লি।
মরুপশিং,
২১শুবা চহিচাগী ক্বাতর অমা হৌখ্রে। হায়রিবা চহিশিং অসিদা ভারত অমসুং গুজরাত য়াংনা চাউখৎখি অমসুং মসিদা অদোম্না মরুওইবা থৌদাং অমা লৌখি। মালেমগী অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমি ওইনবা মাইকৈদা ভারত য়াংনা চঙশিল্লি। মালেম্না ভারত্ত থাম্লিবা থাজবা লেপ্তনা হেনগৎলক্লি হায়বা দেতানা ময়েক শেংনা তাক্লে। ভারত মালেমদা য়াংনা চাউখৎলক্লিবা ইকোনোমিনি। মমল হেনগৎপা লাকশিল্লে। লৌউ-শিংউগী পোৎথোক পুথোকপদা ভারতনা অনৌবা রেকোর্দশিং থম্লে। শঙ্গোম পুথোকপদা ভারতনা মকোক্ত লৈরি। জেনেরিক মেদিসিন পুথোকপদা ভারতনা মকোক্ত লৈরি। ভারতনা মালেমদা তিকা খ্বাইদগী য়াম্না পুথোক্লি।
মরুপশিং,
ভারতকী চাউখৎপা অসি রিফোর্ম, পর্ফোম অমসুং ত্রান্সফোর্মগী মাইপাকপগী ৱারিনি। হৌখিবা চহি ১১ দা, ভারতনা মালেমদা মোবাইল দেতা খ্বাইদগী য়াম্না শীজিন্নবা লৈবাক ওইরে। ঐখোয়গী য়ু.পি.আইনা মালেমদা খুদক্ত দিজিতেল ওইনা শেন থাদোক-থাজিনগী মকোক্ত লৈরি। মতম অমদা, মোবাইল ফোন ১০ গী মনুংদা ৯ মপান লৈবাকশিংদগী পুশিল্লকপা ওইখি। ঙসিদি, ভারতনা মালেমদা অনিশুবা খ্বাইদগী চাউবা মোবাইল শাবা লৈবাক ওইরে। হৌজিক ভারত্ত মালেমগী অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা ষ্টার্দঅপকী থবকশিং লৈরি। সোলার ইনর্জ পুথোকপা মালেমগী অচৌবা লৈবাক অহুমগী মনুংদা ভারত য়াওরে। ঐখোয়গী অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা এভিয়েসন মার্কেত লৈরি অমসুং মেত্রো নেতৱার্ককী লমদা মালেমগী মকোক থোংবা লৈবাক অহুমগী মনুংদা ভারত য়াওরি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, মালেমগী অখঙ-অহৈ অমসুং ইন্সতিতুসন খুদিংমক্না ভারত্ত থাজবা থম্লে। আই.এম.এফনা ভারত মালেমগী চাউখৎপগী ইঞ্জিন্নি হায়রি। চহি ১৮ গী মতুংদা এস এন্দ পিনা ভারতকী রেতিং ফগৎহল্লে। ফিতচ রেতিংসনা ভারতকী তংদু-লৈতাবা অমসুং শেন-থুমগী থবকশিং থাগৎলে। মালেমগী তম্বা ঙমদবা ফিবম মরক্ত, মমাঙদা অমুক্ত ওইখিদ্রিবা তম্বা ঙম্বা ফিবম অমা ভারতকী লৈবদগী, মালেম্না ভারত্ত থাজবা থম্বনি। ঙসিদি, ভারতকী রাজনিতিগী তুংদু-লৈতাবা লৈরে, থৌশিল মখা চৎথরে অমসুং পোৎ লৈদুনা শীজিন্নবা ঙম্বগী শক্তি হেনগৎলকপগা লোয়ননা নিও-মিদল ক্লাস হেনৎলক্লে। মরম কয়া অসিনা ভারতনা মশিং থিঙমদ্রবা খুদোংচাবশিংগী মফম অমা ওইহল্লে। মতম অসি চপ চারবনি হায়না ঐনা লাল কিলাদগী হায়খ্রে। ভারত অমসুং মালেমগী ইনভেষ্টর খুদিংমক, হায়রিবা খুদোংচাবশিং লৌনবগী হৌজিক মতম চপ চারে। সৌরাষ্ট্রা-কুচ্ছ লমদমদা শেন থাদবা মতম চপ চারে হায়না মসিগা মান্নবা পাউজেল অমা ভাইব্রেন্ত গুজরাত রিজনেল সম্মিৎনা পীরি।
মরুপশিং,
খুদোংচাদবা য়াম্না লৈরবসু, কনাগুম্বা অমনা পুকচেল শেংলবা অমসুং থবক কন্না শুরবদি, মাইপাকপা শোইদ্রে হায়বগী পারা সৌরাষ্ট্রা অমসুং কুচ্ছ লমদমনা ঐখোয়দা তাক্লে। চহিচা অসিগী হৌরকপদা অকনবা য়ুহা হাবা অমনা কুচ্ছ লমদমদা থোকখি। সৌরাষ্ট্রা লমদমদা চহি কয়া ইকং মায়োক্নখি। থক্নবা ঈশিংগীদমক ইমাশিং অমসুং ইচলশিং মাইল কয়া খোঙনা চৎখি। মৈ তোইনা মুৎখি অমসুং মফম খুদিংমক্ত খুদোংচাদবশিং মায়োক্নখি।
মরুপশিং,
ঙসিগী চহি ২০-২৫ গী অঙাংশিংনা মতম অদুগী ৱারিশিং খক্ত তারমগনি। অশেংবদি কুচ্ছ নত্ত্রগা সৌরাষ্ট্রা লমদমদা মীয়াম মতম শাংনা লৈনিংদে। মতম অদুদা, হায়রিবা ফিবমশিং অদু কৈদৌঙৈদা অহোংবা লাক্কনি হায়বা খনখিদে। মতমনা পুরকপা অহোংবশিং অদু পুৱারিনা শাখি ওইখি অমসুং মসি শোইদনা অহোংবশিং লাকখি। মখোয়না থবক কন্না শুদুনা সৌরাষ্ট্রা অমসুং কুচ্ছগী মীয়াম্না মখোয়গী মরাইবক অহোংবা পুরকখি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, সৌরাষ্ট্রা অমসুং কুচ্ছ খুদোংচাবশিংগী লমদমশিং খক ওইদ্রে, মখোয় ভারত চাউখৎনবগী মরুওইবা লমদমশিং ওইরে। মখোয় অত্মনির্ভর ভারত কেম্পনগী মরুওইবা মফমশিং ওইরে। ভারত মেনুফেকচরিংগী মফম অমা ওইনা শেমগৎপদা, সৌরাষ্ট্রা অমসুং কুচ্ছ লমদমনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি অমসুং মসিগী থৌদাংদি কৈথেলনি। মসিনা ইনভেষ্টরশিংদা খ্বাইদগী চাউবা থাজবা পীরে। রাজকোত্ত এম.এস.এম.ই ২৫০,০০০ হেন্না লৈরে। মসিগী তোঙান তোঙানবা উদ্যোগকী মফমশিংগী মনুংদা, স্ক্রুদ্রাইভরশিং, গারিগী পার্তশিং, মেছিনগী তুলশিং, কারশিং, এয়রপ্লেনশিং, ফাইত্তর জেতশিং অমসুং রোক্কেতকী মচাকশিং য়াওনা পোৎলম খুদিংমক শারে। লমদম অসিনা মমল হোংবা মেনুফেকচরিংদগী হৌরগা অৱাংবা থাক্কী তেক্নোলোজিগী মেনুফেকচরিংগী অপুনবা ভেলু চেন মতেং পাংলে। মফম অসিগী সনা অমসুং লৈতেংগী পোৎলমশিং মালেমদা মমিং চৎলি। হিরম অসি পাক-চাউবা, স্কিল অমসুং মালেমগী লৈবাকশিংগা শম্নবগী অফবা খুদম অমনি।
মরুপশিং,
অলাং অসি মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা জহাজ থুগায়নবা মফমনি অমসুং মালেমগী জহাজশিংগী শরুক অহুমগী শরুক অমা মফম অসিদা রিসাইকল তৌরে। সর্কুলার ইকোনোমিদা ভারতনা মাংজিল থাবা অদু মসিনা খুদমনি। তাইলশিং য়াম্না পুথোকপা লৈবাকশিংগী মনুংদা ভারত য়াওরে, মসিদা মোর্বি জিলানা অচৌবা মতেং পাংলি। মফম অসিদগী মেনুফেকচরিং মমল হোংই অমসুং মালেমগী থাক্ত মগুন লৈ। মোর্বি, জামনগর অমসুং রাজকোত অপীকপা জপান অমগুম্না ত্রাইএঙ্গল অমা অমা শেম্বা ঐনা উগনি হায়না মতম অমদা মফম অসিদা ঐনা ৱা ঙাংবদা ফোঙদোকখিবা অদু সৌরাষ্ট্রাগী প্রেসকী অদোম নিংশিংলমগনি। মখোয়না ঐ নোক্নখি, অদুবু ঙসিদি ঐগী মীৎমাংদা থবক ওইনা পাংথোকপা ঐনা উরে। ধোলেরা স্পিসিএল ইনভেষ্টমেন্ত রিজনগীদমক ঐখোয় চাউথোকচরি। ঙসিদি সহর অসি অনৌবা মতমগী মেনুফেকচরিংগী মরুওইবা মফম অমা ওইরে। ধোলেরাদা ভারতকী অহানবা সেমিকন্দক্তর ফেব্রিকেসন ফেসিলিতি শেমগৎলি। লমদম অসিনা তুংগী তেক্নোলোজিশিংগীদমক ভারতনা খুদোংচাবা পীবা মফম অমা ওইরে। রাজ্য অসিদা শেন থাদনবা মপুংফানা থৌরাং তৌরে-ইনফ্রাষ্ট্রকচর শেম-শারে, থৌশিলশিং খঙবা ঙম্লে অমসুং পান্দম মতম শাংনা থম্লে।
মরুপশিং,
সৌরাষ্ট্রা অমসুং কুচ্ছ লমদম ভারতকী গ্রিন গ্রোথ, গ্রিন মোবিলিতি অমসুং ইনর্জি সেকুরিতিগী মফম অমসু ওইরে। কুচ্ছতা গিগাৱাত ৩০ গী মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা হায়ব্রিদ ইনর্জি পার্ক অমা শেমগৎলি। হায়রিবা পার্ক অসি পেরিস সহরগী শরুক মঙা হেন্না চাউগনি। ক্লিন ইনর্জি অসি থাজবা পীবা খক নত্তে, মসি শেন তান্নবা পুথোকপা থবক অমনি। গ্রিন হায়দ্রোনগী কান্নবা অদোম খঙলমগনি। মাইকৈ অসিদা মমাঙদা অমুক্ত ওইখিদ্রিবা খোঙজেল অমসুং পাক-চাউবদা ভারতনা থবক পায়খৎলি। কুচ্ছ অমসুং জামনগর গ্রিন হায়দ্রোন পুথোকপগী মরুওইবা মফমশিং ওইরে। কুচ্ছতা অচৌবা বেত্তরি ইনর্জি ষ্টোরেজ সিষ্টেম (বেস) অমা শেমগৎলি। মসিনা গ্রিদ ফজনা থবক পাংথোকপা অমসুং রিন্যুএল ইনর্জিগী থবক মপুংফানা পাংথোকপা ঙমহনগনি।
মরুপশিং,
সৌরাষ্ট্রা অমসুং কুচ্ছগী অতোপ্পা অচৌবা মপাঙ্গল লৈরি। লমদম অসিদা ভারতকী মালেম থাক্কী হিথাংফমশিং লৈরি। মফম অসি ফাওদুনা ভারতকী য়াম্লবা পোৎথোকশিং মপান্দা থাদোক্লি। পিপাবাব অমসুং মুন্দ্রগুম্বা হিথাংফমশিং ভারতকী ওতোমোবাইলশিং মপান্দা থাদোক্নবা অচৌবা মফমশিং ওইরে। হৌখিবা চহিদা গুজরাতকী হিথাংফমশিং ফাওদুনা গারি ১৭৫,০০০ রোম মপান্দা থাদোকখি। হিথাংফম্না লমজিংদুনা চাউখৎপা পুরক্নবগী মশিং থিঙমদ্রবা শেন থাদনবা খুদোংচাবা কয়া লৈরি। মসিগা লোয়ননা ঙা ফাবগী থবকশিংদা গুজরাত সরকারনা অখন্নবা মীৎয়েং থম্লি। ঙা য়োকপগী থবক ফগৎনবা অচৌবা থবক পায়খৎলে অমসুং সমুদ্রগী ঙা শেম-শাবগী হিরমদা শেন থাদনবা অফবা থবক অমা পায়খৎলে।
মরুপশিং,
ইনফ্রাষ্ট্রকচরগা লোয়ননা, উদ্যোগকী শেম-শারবা শিন্মীশিং ঙসি খ্বাইদগী দরকার ওইরি। হিরম অসিদা গুজরাতনা ইনভেষ্টরশিংদা থাজবা পীরে। মফম অসিদা ইজুকেসন অমসুং স্কিল দিবলপমেন্তগী মালেমগী থবক অমা পায়খৎলে। গুজরাতকী স্কিল য়ুনিভর্সিতিনা অষ্ট্রেলিয়া অমসুং শিঙ্গাপুরগী য়ুনিভর্সিতিশিংগা পুন্না থবক তৌমিন্নদুনা তুংগী দরকার ওইবা স্কিলশিংগীদমক নহারোলশিং শেম-শারি। নেসনেল দিফেন্স য়ুনিভর্সিতি লৈবাক অসিগী অহানবা জাতি থাক্কী দিফেন্স য়ুনিভর্সিতিনি। গাতি শক্তি য়ুনিভর্সিতিনা লম্বী, রেলৱে, এয়রৱে, ঈশিং লম্বী অমসুং লোজিষ্টিক্সকী হৈথোই-শিংথোইরবা শিন্মী পুথোক্লি। শেন থাদবগা লোয়ননা হৈথোই-শিংথোইবা শিন্মী পুথোকপগী থবক পায়খৎলি হায়বা মসিনা তাক্লে। ঙসিদি, মপানগী য়ুনিভর্সিতি কয়ানা ভারত্ত অনৌবা খুদোংচাবশিং উরে অমসুং গুজরাত মখোয়না পাম্বা মফম অমা ওইরে। রাজ্য অসিদা অষ্ট্রেলিয়াগী অচৌবা য়ুনিভর্সিতি অনি মখোয়গী কেম্পসশিং হাংদোকখ্রে অমসুং তুংদা মসিগী মশিং হেনগৎলক্লগনি।
মরুপশিং,
গুজরাতনা মহৌশা, থৌনা ফবা, নাৎ অমসুং হেরিতেচ পীরি। কনাগুম্বা অমনা থিরিবা তুরিজমগী থবক খুদিংমক মফম অসিদা লৈরি। লোথাল ভারতকী চহি ৪৫০০ শুরবা মেরিতাইম হেরিতেচগী খুদম অমনি। মালেমদা খ্বাইদগী লিরবা মীওইবনা শাবা হিথাংফম মফম অসিদা লৈরি অমসুং নেসনেল মেরিতাইম হেরিতেচ কমপ্লেক্স অমা ওইনা শেমগৎলি। হৌজিক কুচ্ছতা রন্ন উৎসব পাংথোক্লি অমসুং মসিগী তেন্ত সিতিদা লৈবা অসি ঙকপা নুংঙাইবা অমনি।
লম্লক্কী শা-উচেকশিংদা ঙাউজবশিংগী, গির উমংদা এসিয়াতিক নোংশা য়েংবদগী হেন্না নুংঙাইবা করি লৈগনি? চহি খুদিংগী মফম অসিদা লমকোয়বা মীওই ৯০০,০০০ হেন্না লাক্লি। সমুদ্র পামজবা মীওইশিংগীদমক ব্লু ফ্লেগ ফংলবা সিবরাজপুর বিচ লৈরি। মসিগী মথক্ত মন্দবী, সোমনাথ অমসুং দ্বারকানা বিচ তুরিজমগী খুদোংচাবা কয়া পীরি। অনকপদা লৈরিবা দিয়ু ঈশিংগী শান্নবা অমসুং বিচ গেমশিংগী অঙকপা মফম অমা ওইরে। লমদম অসিদা ইনভেষ্টরশিংগী খুদোংচাবা কয়া লৈরি। মসিগী কান্নবা লৌনবা ঐনা অদোমদা হায়জরি। ঐনা মতম কয়াগী মমাঙদগী হায়দুনা লাক্লি- করিগুম্বা অদোম থেংলদবি, ঐঙোন্দা তাইনগনু। অদোম্না সৌরাষ্ট্রা অমসুং কুচ্ছ লমদমদা শেন থাদবনা গুজরাতকী চাউখৎপা অমসুং ভারতকী চাউখৎপা য়াংখৎকনি।
সৌরাষ্ট্রাগী মপাঙ্গল মপান লৈবাক্তসু উবা ফংলে। ঐনা রৱান্দা চৎলুবদা, ঐনা গির ষনবী ২০০ খুদোল ওইনা পীখিবা অদু রৱান্দগী হায় কম্মিসন্নরনা নিংশিংলকখি। মফম অদুগী অখন্নবা নিয়ম অমা লৈ: অহানবা পোকপা ষন্নাউ অমোম অদু অমুক হন্না পীরক্কদবনি অমসুং অতোপ্পা ইমুং অমদা পীগদবনি। ষনবী ২০০ অদুদগী হৌজিক রৱান্দাগী ইমুং লিশিং কয়া ষনবীশিং লৈরে। য়ুমথোঙ খুদিংদা গির ষনবীশিং উবা ফংলে অমসুং মসিনা রৱান্দগী শেন্মিৎলোন্দা চাউনা কান্নবা পীরে। মসিনি সৌরাষ্ট্রাগী থৌনা।
মরুপশিং,
ঙসিগী ভারতনা চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইনবা পান্দমগী মাইকৈদা থবক পায়খৎলি। পান্দম অসি ফংনবা রিফোর্ম এক্সপ্রেসনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। রিফোর্ম এক্সপ্রেস হায়বদি হিরম খুদিংমক্ত তুংগী মীরোলগী অওনবশিং পুরকপা হায়বনি। হন্দক ভারতনা তুংগী মীরোলগী জি.এস.তিগী অওনবশিং পুরকখ্রে, মসিনা ঐখোয়গী এম.এস.এম.ইশিং য়াওনা হিরম কয়াদা কান্নবা অমা পীরে। ইন্সুরেন্স সেক্তরদা ভারতনা অওনবা পুরক্তুনা চাদা ১০০ এফ.দি.আই অয়াবা পীরে। মসিনা মীওই খুদিংমক ইন্সুরেন্সকী খুদোংচাবা ফংহনবা হেনগৎহল্লগনি। চহি ৬০ গী মতুংদা, ইনকম তেক্স লো মতমগা চুন্না শেমদোক্লে, মসিনা তেক্স থিরিবা মীওই লাখ কয়াদা কান্নবা পীরে। ভারতনা পুৱারি ওইরবা শিন্মিগী অওনবা পুরক্লে। মসিগী কান্নবা শিন্মিশিং অমসুং উদ্যোগ অনিমক্না ফংলে।
দেতানা লমজিংবা ইন্নোবেসন, এ.আই রিছার্স অমসুং সেমিকন্দক্তর শাবগী লমদা ভারত মালেমগী মফম অমা ওইরে। ভারতনা মৈ দরকার ওইবা তপ্না তপ্না হেনগৎলক্লি অমসুং ইনর্জি ফংহনবা অসি তঙাইফদে। মসিগী অচৌবা ফংফমদি ন্যুক্লিয়ার পৱারনি। মরম অদুনা ন্যুক্লিয়ার পৱার সেক্তরদা তুংগী অনৌবা মীরোলগী অওনবশিং পুরক্লে। হৌখিবা সংসদকী মীফমদা, সান্তি এক্তকী খুৎথাংদা, লনাই কাংবু সিবিল ন্যুক্লিয়ার ইনর্জিদা শরুক য়ানবগী অয়াবা পীরে। মসি ইনভেষ্টরশিংগী অচৌবা খুদোংচাবা অমনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী রিফোর্ম এক্সপ্রেস লেপ্লোই হায়না ঐনা মফম অসিদা লৈরিবা ইনভেষ্টরশিংদা থাজবা পীরি। ভারতকী অওনবা পুরকপগী খোঙচৎ হৌজিক ইন্সতিতুৎকী অওনবা পুরকপগী মাইকৈদা চঙশিল্লে।
অদোম মফম অসিদা এম.ও.য়ু অমা খক্তগী লাকপা নত্তে। সৌরাষ্ট্রা অমসুং কুচ্ছগী চাউখৎপা অমসুং হেরিতেচ খঙনবা অদোম মফম অসিদা লাকপনি। অদোম্না মফম অসিদা থাদখিবা লুপা খুদিংমক্কী মপুংফানা শেন্দোং ফংগনি হায়না ঐনা অদোমদা থাজবা পীরি। অমুক হন্না, ঐনা ময়ামদা ঐগী য়াইফ পাউজেল পীজরি। ঐনা গুজরাত সরকার অমসুং মসিগী কাংবু মখোয়গী থবকশিংগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকচরি। ২০২৭ গী ভাইব্রেন্ত সম্মিৎ মমাংদা, মসিগী রিজনেল সম্মিৎ অসিনা মমল য়াম্লবা চাংয়েং অমা ফংহল্লে। ঐনা হৌদোক্লম্বা থবক অসি হৌজিক পাকথোক-চাউথোকপা অমসুং ঐগী মরুপশিংদা অনৌবা থৌনা পীবদা ঐ হরাওই। মসিনা ঐগী হরাওবা কয়ারক হেনগৎহল্লে। অদোমগী মফমদা ঐনা থম্মোয় শেংনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি অমসুং য়াইফ পাউজেল পীজরি। অদোম থাগৎচরি।