শেল-থুম মন্ত্রালয়
চিৱিং তোবাক্কো, জরদাগী মহাও ওইবা হীদাক মনা অমসুং গুতখাগী ওইনা মেছিন বেজ লেভীগী মতাংদা তোইনা হংবা ৱাহংশিং
01 JAN 2026 11:32AM by PIB Imphal
1. হীদাক মনা অমসুং হীদাক মনাগী পোৎলমশিংদা সেন্ত্রেল এক্সসাইজকী চৎনরিবা দ্যুতী রেৎশিং অসি কয়ানো?
হীদাক মনা অমসুং হীদাক মনাগী পোৎলমশিংগী চৎনগদবা দ্যুতী রেৎশিং অসি ভাইদ নোতিফিকেসন নম্বর 03/2025-সেন্ত্রেল এক্সসাইজ অমসুং 04/2025-সেন্ত্রেল এক্সসাইজ দেৎ 31.12.2025গী মতুং ইন্না থোকখ্রে। হায়রিবা দ্যুতী রেৎশিং অসি 2026গী ফেব্রুৱারী 1দগী চৎনবা হৌরগনি।
1. চিৱিং তোবাক্কো, জরদা সেন্তেদ তোবাক্কো এন্দ গুতখা পেকিং মেছিনস (কেপাসিতী দিতর্মিনেসন এন্দ কল্লেক্সন ওফ দ্যুতী) রুল্স 2025 অসি করিগীদমক থোকখিবনো?
কাংলোনশিং অসি ভাইদ নোতিফিকেসন নম্বর 05/2025-সেন্ত্রেল এক্সসাইজ (N.T.) দেৎ 31.12.2025দা থোকখি। হায়রিবা কাংলোনশিং অসি 2026কী ফেব্রুৱারী 1দগী চৎনবা হৌগনি।
1. কাংলোনশিং অসিগী মখাদা কোনশিল্লিবা পোৎলমশিং অদু করিনো?
হায়রিবা কাংলোনশিং অসি সেন্ত্রেল এক্সসাইজ এক্ত, 1944গী সেক্সন 3Aগী মখাদা ভাইদ নোতিফিকেসন নম্বর 04/2025- সেন্ত্রেল এক্সসাইজ (এন.তি.) দেত 31.12.2025দা নোতিফাই তৌরবা পোৎলমশিং কোনশিল্লি, মমিং ওইনা পল্লবদা, চিৱিং তোবাক্কো (ফিল্তর খাইনী য়াওনা), জরদাগী মহাও ওইবা হীদাক মনা অমসুং গুতখানি।
1. চিৱিং তোবাক্কো, জরদা সেন্তেদ তোবাক্কো এন্দ গুতখা পেকিং মেছিনস (কেপাসিতী দিতর্মিনেসন এন্দ কল্লেক্সন ওফ দ্যুতী) রুল্স 2025 অসি করিগী মতাংদা ওইবগে?
কাংলোনশিং অসিনা নোতিফাই তৌরবা পোৎলমশিং হায়বদি চিৱিং তোবাক্কো (ফিল্তর খাইনী য়াওনা), জরদাগী মহাও ওইবা হীদাক মনা অমসুং গুতখাদা কেপাসিতী লেপথোকপা অমসুং সেন্ত্রেল এক্সসাইজ দ্যুতী লৌখৎপগী মওং পীরি।
1. সেন্ত্রেল এক্সসাইজ রেজিস্ত্রেসন অমা হান্নদগী লৈরবা তেক্সপেয়রশিংগীদমক কাংলোনশিং অসিগী মখাদা তোখাইনা রেজিস্ত্রেসন অমা মথৌ তাব্রা?
হৌজিক লৈরিবা সেন্ত্রেল এক্সসাইজতা রেজিস্তার তৌরবা তেক্সপেয়রশিংগীদমক তোখাইবা রেজিস্ত্রেসন তৌবগী মথৌ তাদে।
1. নোতিফাই তৌরবা পোৎলমশিংগী মেন্যুফেকচর্র পুম্নমক্না কাংলোনশিং অসিদা পীরিবা অদুগী মতুং ইন্না লৈরিবা দ্যুতী অদু থীগদ্রা?
নত্তে, হায়রিবা কাংলোনশিং অসি নোতিফাই তৌরবা পোৎলমশিংগী পেকেৎ পুথোক্লিবশিংদা চৎনৈ। অতোপ্পা মওং অমদা (কৌতাগুম্বা) পুথোক্লিবা মীওইশিংনা এসেস তৌবা য়াবা ভেল্যুদা চৎনবা য়াবা দ্যুতী পীবা তাই।
1. দ্যুতী হোৎপগী মরমগীদমক নোতিফাই তৌরবা পোৎলমশিংগী রিতেল সেল প্রাইসতা এবেৎমেন্ত লৈব্রা?
হোয়, এবেৎমেন্ত অসি ফংই অমসুং নোতিফিকেসন নম্বর 01/2022- সেন্ত্রেল এক্সসাইজ (N.T.) দেৎ 31.12.2025দা পোৎলমশিংগীদমক চৎনবা দ্যুতীগী রেৎশিং নোতিফাই তৌবগা লোয়ননা মসি য়াওখি।
1. নোতিফাই তৌরবা পোৎলমশিংগী হৌজিক লৈরিবা মেন্যুফেকচর্র অমনা দেক্লেরেসন করম্বা মতমদা পীশিনগদগে?
ফোর্ম CE DEC-01দা দেক্লেরেসন অসি কাংলোনশিং অসি চৎনবা হৌরবা মতুং নুমিৎ তরেৎনিগী মনুংদা হায়বদি 2026গী ফেব্রুৱারী 7 ফাওবগী মনুংদা পোর্তেল অসিদা ফাইল তৌগদবনি।
1. ফোর্ম CE DEC-01 ফাইল তৌবা অসি মেন্দেতরী ওইব্রা?
হোয় মসি মেন্দেতরী ওই।
1. দেক্লের তৌবা মথৌ তাবা পেরামিতরশিং অসি করিনো?
পেরামিতরশিং অসিদা মেছিন মশিং, মেছিনশিংগা মরী লৈনবা স্পেসিফিকেসনশিং হায়বদি মেক্সিমম রেতেদ কেপাসিতী অমসুং গিয়র বোক্স রেসিওশিং অমসুং রিতেল সেলগী মমলশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং য়াওরি।
1. চারতর্দ ইঞ্জিনীয়রগী সর্তিফিকেৎ করিগীদমক মথৌ তারিবনো?
মসি ত্রেকশিং/ফন্নেলশিংগী মশিং, গিয়র বোক্স রেসিওশিং অমসুং মেন মোতোরগী মিনিৎ অমদা তৌবা রিভোল্যুসনগী মতাংদা তেক্নিকেল ইনফোর্মেসন পীবদা মতেং পাংনবা মথৌ তাই।
1. তশেংবা প্রদক্সনগা মসি মরী লৈনব্রা?
লৈনদে, দ্যুতী অসি মেছিন অদুগী মেক্সিমম রেতেদ কেপাসিতীনা পুথোকফম থোকপা ক্বান্তিতীদা য়ুম্ফম ওই।
1. পীফম থোকপা দ্যুতী অসি করম্না হোৎকনি?
সেন্ত্রেল এক্সসাইজ এক্তকী সেক্সন 3Aগী মতুং ইন্না, মেন্যুফেকচর্র অদুনা প্রদক্সনগী চহিগী ওইনা লেপথোক্লবা কেপাসিতীদা য়ুম্ফম ওইদুনা দ্যুতী পীবা মথৌ তাই।
অদুম ওইনমক, ফাইল তৌখিবা দেক্লেরেসন অদুগী ভেরিফিকেসন তৌদ্রিঙৈদা, থা অদুগী মনুংদা মেন্যুফেকচর তৌখিবা পেকেদশিংগী রিতেল সেল প্রাইসশিং অমসুং পেকেজিং মেছিনগী মিনিৎ অমদা পেকেদশিংগী মেক্সিমম রেতেদ স্পীদতা য়ুম্ফম ওইদুনা মেন্যুফেকচর্রনা দ্যুতী অদু পীগনি।
খুদম ওইনা, করিগুম্বা চিৱিং তোবাক্কো পুথোকপা মেছিন অদুগী মেক্সিমম রেতেদ কেপাসিতী অদু পেকেদ 500 অমসুং RSP অদু লুপা 2 ওইরবদি, থা অমদা পেকিং মেছিন অমগী দ্যুতীগী চাং অদু লুপা করোর 0.83 ওইগনি।
করিগুম্বা চিৱিং তোবাক্কো পুথোকপা মেছিন অদুগী রেতেদ কেপাসিতী অদু পেকেদ 500 ওইরবদি অমসুং RSP অদু লুপা 4 ওইরবদি, থা অমদা পেকিং মেছিন অমগী দ্যুতীগী রেৎ অদু লুপা করোর 1.52 ওইগনি (লুপা করোর 0.83 নত্ত্রগা 0.38*RSPগী মথক্তা লৈবা)
1. তেক্সপেয়র অমনা অহানবা দেক্লেরেসন অদু ফাইল তৌবা অমসুং চহিগী প্রদক্সন কেপাসিতী অদু সেন্ত্রেল এক্সসাইজকী জুরিসদিক্সনেল দিপুতি কম্মিস্নর নৎত্রগা সেন্ত্রেল এক্সসাইজকী এসিস্তেন্ত কম্মিস্নরনা লেপ্পগী ওর্দর থোক্ত্রিঙৈগী মমাং অসিগী মরক্তা অনৌবা দেক্লেরেসন অমা ফাইল তৌবা য়াব্রা?
হায়রিবা কাংলোনশিংগী রুল 6গী মতুং ইন্না, সেন্ত্রেল এক্সসাইজকী জুরিসদিক্সনেল দিপুতি কম্মিস্নর নত্ত্রগা সেন্ত্রেল এক্সসাইজকী এসিস্তেন্ত কম্মিস্নরনা মমাংগী দেক্লেরেসন অদুগী মতাংদা রুল 8গী মখাদা ওর্দর অমা থোক্ত্রিবা ফাওবদা অনৌবা দেক্লেরেসন অমা ফাইল তৌবা য়ারোই।
1. প্রদক্সনগী চহিগী কেপাসিতী অসি দিপার্তমেন্তনা করম্না লেপ্পকনি?
সেন্ত্রেল এক্সসাইজকী জুরিসদিক্সনেল দিপুতি কম্মিস্নর নৎত্রগা সেন্ত্রেল এক্সসাইজকী এসিস্তেন্ত কম্মিস্নরনা, ফেক্তরী অদুগী ফিজিকেল ইন্সপেক্সন অমসুং মেছিনশিংগী তেক্নিকেল স্পেসিফিকেসনশিং ভেরিফিকেসন তৌরবা মতুংদা চহিগী ওইবা প্রদক্সন কেপাসিতী অদু লেপকনি। প্রদক্সনগী চহিগী কেপাসিতী অসি থা অমদা পুথোক্লে হায়না লৌগদবা নোতিফাই তৌরবা পোৎলমগী ক্বান্তিতী অসি রুল 5গী মতুং ইন্না 12 (থা)না পুরিরগা লেপকনি।
1. দিপার্তমেন্তনা লেপ্পা চহিগী কেপাসিতী অসিনা মেন্যুফেকচর্র অমনা তৌবা সেল্ফ-দেক্লেরেসনদগী ৱাংবা মতমদা করি তৌবগে?
সেন্ত্রেল এক্সসাইজকী জুরিসদিক্সনেল দিপুতি কম্মিস্নর নত্ত্রগা এসিস্তেন্ত কম্মিস্নরনা, করিগুম্বা ওইরকপা তারবদি, মেন্যুফেকচর্র অদুদা ৱা ঙাংবগী মতিক চাবা খুদোংচাবা পীরবা মতুংদা ভেরিফিকেসন তৌরবা মতুং নুমিৎ কুনথ্রাগী মনুংদা ওর্দর অমা থোক্কনি। দিফরেন্সিএল দ্যুতী অসি, এপ্লিকেবল ইন্তরেস্তকা লোয়ননা, মেছিন অদু ইন্সতোল তৌখিবা তাং নৎত্রগা প্রদক্তসনগা মরী লৈনবা ফেক্তরশিং শিন্দোকপগী তাংদগী, কেসকী মতুং ইন্না, হৌদুনা তশেংবা পীফম থোকপা তাং ফাওবদা পীবা য়াই। হৌজিক লৈরিবা মেনুফেকচর্রশিংগী ওইনা, অহানবা ওইনা লেপ্পগী মতাংদদি, দিফরেন্সিএল দ্যুতী অমসুং ইন্তরেস্ত অসি 2026গী ফেব্রুৱারী 1দগী পীবা তাই।
1. করিগুম্বা মেন্যুফেকচর্র অদুনা সেন্ত্রেল এক্সসাইজকী দিপুতি কম্মিস্নার নত্ত্রগা এসিস্তেন্ত কম্মিস্নারগী ৱারেপ অদুগী মায়োক্তা আপিল অমা ফাইল তৌবা পাম্লবদি করি তৌগনি?
করিগুম্বা তেক্সপেয়র অদুনা আপিল অমা ফাইল তৌবা পাম্লবসু, দ্যুতী অদু সেন্ত্রেল এক্সসাইজকী জুরিসদিক্সনেল দিপুতী কম্মিস্নর নত্ত্রগা এসিস্তেন্ত কম্মিস্নরনা লেপখিবা, কেসকী মতুং ইন্না, অদু ওর্দর অদুগী মতুং তারকপা মতম অদুদসু থীগদবনি।
1. জুরিসদিক্সনেল ওফিসরনা থা খুদিংগী মসি লেপথোক্কদ্রা?
লেপ্পোই। চহিগী প্রদক্সন কেপাসিতী হায়বদি পেকেজিং মেছিন মশিং অমসুং মেছিনশিংগী প্রদক্সনগী মেক্সিমম রেতেদ কেপাসিতীদা অকায়বা পীরিবা মরী লৈনবা প্রদক্সন ফেক্তরশিংদা অহোংবা লৈরবা মতমদা খক্তা নৌনা লেপক্কনি।
1. মেন্যুফেকচর্রনা ফেব্রুৱারী 1, 2026কী মতুংদা রেজিস্তর তৌবা মেছিনশিং ইনস্তোল তৌরবা অমসুং থা অমগী 10দা পুথোকপা হৌরবদি, দ্যুতী অদু থা পুম্বগী থীগদ্রা?
হোয়। রুল 13 (3) অসিগী মতুং ইন্না, মেন্যুফেকচর্র অদুনা মেছিনশিং অসি ইনস্তোল তৌখিবা থা অদুগী দ্যুতী মপুং ফানা পীগদবনি।
1. দ্যুতী হোৎপগী মরমগীদমক মেছিনশিংগী মশিং অসি করম্না লেপকনি?
থা অমগী ওইনা ইনস্তোল তৌখিবা মেছিন মশিং অসি থা অমগী মনুংদা নুমিৎ অমা হেক্তদা ইনস্তোল তৌখিবা খ্বাইদগী য়াম্বা মেছিন মশিং অদু লৌগনি।
1. থাগী ওইবা ফাইল তৌগদবা ফোর্মশিং অমসুং রিতর্নশিং অসি করিনো?
মেনুফেকচর্রনা থা অসিগী 10দা নত্ত্রগা মসিগী মমাংদা ফোর্ম CE STR-1দা থাগী ফোর্ম অমা পীশিনগদবনি। মসি সেন্ত্রেল এক্সসাইজ রুল্সকী রুল 12গী মতুং ইন্না মহাক্না ফাইল তৌগদবা থাগী ওইবা রিতর্ন অদুদগী তোঙানবা ওইগনি।
1. এবেৎমেন্ত অসি করম্বা হোৎকনি?
এবেৎমেন্ত অসি ফোর্ম্যুলা অসি শীজিন্নদুনা প্রো-রাতা বেসিস্তা হোৎকনি:
এবেৎমেন্ত = (থাগী দ্যুতী লাইএবিলিতী × নন-ওপরেসনগী নুমিৎ মশিং) ÷ থাদা লৈরিবা অপুনবা নুমিৎ মশিং।
1. করিগুম্বা মেছিন অসি ফেব্রুৱারী 15দগী মার্চ 5 ফাওবা ওপরেৎ তৌদবা তারবদি ক্লেম তৌবা য়াবা এবেৎমেন্ত অসি করিনো?
লেপ্পা লৈতনা নুমিৎ তরা মঙানি নন-ওপরেসন ওইবা মতমদা এবেৎমেন্ত ক্লেম তৌবা য়াই অমসুং হায়রিবা মতম অসি চপ মান্নবা কেলেন্দরগী থা অমা খক্তদা তারবসু মদুগী মতুং ইল্লোই।
1. এবেৎমেন্ত ক্লেম তৌবগী কন্দিসনশিং অসি করিনো?
ক্বারেন্তিন সেন্তরদা ক্লেম তৌনবগীদমক্তা, মেন্যুফেকচর্রনা য়ামদ্রবদা ৱার্কিং দে অহুমগী মমাংদা দিপার্তমেন্তদা খঙহনগদবনি অমসুং দিপার্তমেন্ত অদুনা মেছিন অদু সিল তৌগদবনি।
1. করিগুম্বা শীজিন্নদ্রবসু মেছিনশিং অসি ওপরেৎ তৌই হায়না লৌগদ্রা?
হোয়। ফেক্তরী অমদা ইনস্তোল তৌরবা পেকেজিং মেছিন অমা হেক্তবু রুলশিংগী প্রোভিজনশিংগী মতুং ইন্না সীল তৌদ্রবদি মথৌ তৌরি হায়না লৌগনি।
1. মেছিনশিংগী সিল তৌনবগীদমক পথাপ অসি করিনো?
মেন্যুফেকচর্রনা সেন্ত্রেল এক্সসাইজকী জুরিসদিক্সনেল দিপুতি কম্মিস্নর নত্ত্রগা এসিস্তেন্ত কম্মিস্নরদা, করিগুম্বা ইন্সতোল তৌরবা মেছিন অদু নুমিৎ তরামঙা নত্ত্রগা মসিদগী হেনবা মতমগী ওইনা মথৌ তৌদ্রবদি য়ামদ্রবদা ৱার্কিং দে 3গী মমাংদা পাউ পীগদবনি।
1. সিল তৌরবা মেছিন অমা করম্না সিল তৌরোইদগে?
করিগুম্বা থৌওং অদু অমুক হন্না হৌনবা থৌরাং তৌরিবা নুমিৎ অদুগী য়ামদ্রবদা ৱার্কিং দে 3গী মমাংদা, সেন্ত্রেল এক্সসাইজকী জুরিসদিক্সনেল দিপুতি কম্মিস্নর নত্ত্রগা এসিস্তেন্ত কম্মিস্নরদা খঙহনগদবনি। মেছিনশিং অসি সেন্ত্রেল এক্সসাইজকী জুরিসদিক্সনেল সুপরিন্তেন্দেন্ত য়াওরগা সিল লৌথোক্কনি।
1. সেল নত্ত্রগা দিস্পোজেলগীদমক ফেক্তরীদগী মেছিনশিং লৌথোকপগী পথাপ অসি করিনো?
সেন্ত্রেল এক্সসাইজকী জুরিসদিক্সনেল দিপুতি কম্মিস্নর নত্ত্রগা এসিস্তেন্ত কম্মিস্নরদা, কেসকী মতুং ইন্না, ইনস্তোলেসন অদু লৌথোক্নবা থৌরাং তৌরিবা তাং অদুদগী য়ামদ্রবদা ৱার্কিং দে 3গী মমাংদা পাউ পীগদবনি।
1. CCTVs ইনস্তোল তৌবা অসি মেন্দেতরী ওইব্রা?
হোয়. পেকেজিং মেছিন শীজিন্নরিবা মেনুফেকচরর খুদিংমক্না পেকেজিং মেছিনগী মফম পুম্নমক কোনশিনবা মথৌ তৌবা CCTV সিস্তেম অমা ইনস্তোল তৌগদবনি অমসুং য়ামদ্রবদা থা 24গী মতমগী ওইনা ফুতেজ অদু ঙাক্না থম্বা তাই।
1. রিবেৎ লৈব্রা?
সেন্ত্রেল এক্সসাইজ দ্যুতীগী সেক্সন 18গী মখাদা সেন্ত্রেল এক্সসাইজ দ্যুতীগী রিবেৎ অমত্তা লৈতে।
1. করিগুম্বা ফেক্তরী অসি মথৌ তৌবা লেপ্লবদি মাংজৌননা থীখিবা দ্যুতী অদু কমদৌগনি?
মেন্যুফেকচর্রনা রেজিস্ত্রেসনগী ইন্তিমেশন অমা ফাইল তৌগদবনি। কাংলোনশিং অসিগী রুল 21 দা পীরিবদুগী মতুং ইন্না দ্যুতী অসি এদজস্ত তৌগনি নত্ত্রগা রিফন্দ তৌগনি।
32. দ্যুতী থীদনা এক্সপোর্ত তৌবগী অয়াবা পীব্রা?
পীদে। নোতিফাই তৌরবা পোৎলমশিং অসি দ্যুতী পীদনা এক্সপোর্ত তৌবা অসি কেপাসিতীদা য়ুম্ফম ওইবা লেভী স্কিমগী মখাদা অয়াবা পীদে।
সেন্ত্রেল এক্সসাইজ নোতিফিকেসনগীদমক মসিদা ক্লিক তৌবীয়ু

Ministry of Finance
Frequently Asked Questions (FAQs) on Machine-Based levy in case of Chewing Tobacco, Jarda Scented Tobacco and Gutkha
01 JAN 2026 11:32AM by PIB Delhi
1. What are the effective duty rates of central excise on tobacco and tobacco products?
The effective duty rates on tobacco and tobacco products have been notified vide notification No. 03/2025-Central Excise and notification No. 04/2025-Central Excise both dated 31.12.2025. These duty rates will come into effect from 1st February, 2026.
1. Where are the Chewing Tobacco, Jarda Scented Tobacco and Gutkha Packing Machines (Capacity Determination and Collection of Duty) Rules 2025 provided for?
The Rules have been notified vide notification No. 05/2025-Central Excise (N.T.) dated 31.12.2025. These Rules will come into effect from 1st February, 2026.
1. What are the goods covered under these Rules?
These rules cover the goods notified under Section 3A of the Central Excise Act, 1944 vide notification No. 04/2025- Central Excise (N.T.) dated 31.12.2025 namely, chewing tobacco (including filter khaini), jarda scented tobacco and gutkha.
1. What is the Chewing Tobacco, Jarda Scented Tobacco and Gutkha Packing Machines (Capacity Determination and Collection of Duty) Rules 2025 about?
These rules provide for manner of capacity determination and collection of central excise duty on the notified goods viz. chewing tobacco (including filter khaini), jarda scented tobacco and gutkha.
1. Is a separate registration required under these Rules for those taxpayers who already have a central excise registration?
No separate registration is required for existing central excise registered taxpayers.
1. Do all manufacturers of the notified goods have to pay the deemed duty as prescribed by these Rules?
No, these rules are applicable to manufacturers of pouches of the notified goods. Those manufacturing in other forms (such as tins) have to pay the applicable duty on assessable value.
1. Is there any abatement on retail sale price of the notified goods for the purpose of calculation of duty?
Yes, abatement is available and it has been factored in while notifying the applicable rates of duty for the products in Notification No. 01/2022-Central Excise (N.T.) dated 01.02.2022.
1. By what date must an existing manufacturer of the notified goods submit the declaration?
The declaration in Form CE DEC-01 has to be filed on the portal within seven days of coming into effect of the Rules i.e. by 7th February, 2026.
1. Is filing of FORM CE DEC-01 mandatory?
Yes, it is mandatory.
1. What are the parameters required to be declared?
The parameters include number of machines, specifications regarding the machines such as maximum rated capacity and gear box ratios and the details of retail sale prices as mentioned.
1. Why is a Chartered Engineer’s certificate required?
This is required to help in providing technical information regarding number of tracks/ funnels, gear box ratios and revolution per minute of the main motor.
1. Is actual production relevant?
No, duty is based on deemed quantity produced by maximum rated capacity of the machine.
1. How is the duty payable to be calculated?
As per Section 3A of the Central Excise Act, the manufacturer is required to pay the duty based on the determined annual capacity of production.
However, pending verification of the declaration filed, the manufacturer shall pay the duty based on the retail sale prices of the pouches manufactured during the month and the maximum rated speed, in pouches per minute, of the packing machine.
For example, if the maximum rated capacity of the machine producing chewing tobacco is 500 pouches and the RSP is Rs 2, the rate of duty per packing machine per month shall be Rs. 0.83 crores.
If the maximum rated capacity of the machine producing chewing tobacco is 500 pouches and the RSP is Rs 4, the rate of duty per packing machine per month shall be Rs 1.52 crores (higher of Rs 0.83 crores or 0.38*RSP is to be taken)
1. Can a taxpayer file a fresh declaration between filing the first one and before the issuance of order determining the annual capacity of production by the jurisdictional Deputy Commissioner of Central Excise or the Assistant Commissioner of Central Excise?
As per Rule 6 of the said Rules, a fresh declaration cannot be filed until the jurisdictional Deputy Commissioner of Central Excise or the Assistant Commissioner of Central Excise, as the case may be, has issued an order under Rule 8 with respect to the previous declaration.
1. How will the department determine the annual capacity of production?
The jurisdictional Deputy Commissioner of Central Excise or the Assistant Commissioner of Central Excise, as the case may be, will determine the annual capacity of production after conducting physical inspection of the factory and verification of technical specifications of the machines. The annual capacity of production shall be determined by multiplying the quantity of notified goods deemed to be produced in a month with 12 (months) in accordance with Rule 5 of the said Rules.
1. What happens in the scenario where the annual capacity determined by the department is higher than the self-declaration by a manufacturer?
The jurisdictional Deputy Commissioner or Assistant Commissioner of Central Excise, as the case may be, shall issue an order within thirty days of verification after giving the manufacturer a reasonable opportunity of being heard. The differential duty, along with applicable interest, is payable from the date of installation of the machine or the date of change in factors relevant to production, as the case may be, till the date of actual payment. For the existing manufacturers, in the case of first determination, the differential duty and interest have to be paid from 1st February 2026.
1. What if the manufacturer prefers to file an appeal against the determination by the Deputy Commissioner or Assistant Commissioner of Central Excise?
Even if the taxpayer prefers to file an appeal, the duty has to be paid as per the determination by the jurisdictional Deputy Commissioner or the Assistant Commissioner of Central Excise, as the case may be, for the period subsequent to the order.
1. Will the determination be done every month by the jurisdictional officer?
No. A fresh determination will be done only if there is a change in the relevant factors of production affecting the annual capacity of production i.e. number of packing machines and maximum rated capacity of production of machines.
1. In case a manufacturer registered after 1st February 2026 installs machines and starts production on the 10th of a month, is the duty payable for the entire month?
Yes. As per the said Rule 13(3), the manufacturer has to pay the duty fully for the entire month in which the machines have been installed.
1. How will the number of machines be determined for the purpose of calculation of duty?
The number of machines installed for a month shall be taken as the maximum number of machines installed on any day during the month.
1. What are the monthly forms and returns to be filed?
The manufacturer is required to submit a monthly form in FORM CE STR-1 on or before the 10th day of the same month. This is apart from the monthly return which he is required to file as per Rule 12 of the Central Excise Rules.
1. How will abatement be calculated?
Abatement is calculated on a pro-rata basis using the formula:
Abatement = (Monthly duty liability × Number of days of non-operation) ÷ Total number of days in the month.
1. Suppose the machine is not operating from 15th of February to 5th of March, what is the abatement that can be claimed?
Abatement can be claimed on non-operation for a continuous period of fifteen days and it is not dependent on whether this period falls within the same calendar month.
1. What are the conditions for claiming abatement?
In order to claim abatement, the manufacturer must intimate the department at least three working days in advance and the machine must be sealed by the department.
1. Are machines deemed to be operating even if not in use?
Yes. Any packing machine installed in a factory is deemed to be operating unless it is sealed in accordance with the provisions of the Rules.
1. What is the procedure for sealing of machines?
The manufacturer has to intimate the jurisdictional Deputy Commissioner or Assistant Commissioner of Central Excise, as the case may be, at least 3 working days before the non-operation of an installed machine for any continuous period of fifteen days or more.
1. How can a sealed machine be de-sealed?
The jurisdictional Deputy Commissioner or Assistant Commissioner of Central Excise, as the case may be, must be intimated at least 3 working days before the date from which the operations are intended to be resumed. The machines will be de-sealed in the presence of the jurisdictional Superintendent of Central Excise.
1. What is the procedure for removal of machines from the factory for sale or disposal?
The jurisdictional Deputy Commissioner or Assistant Commissioner of Central Excise, as the case may be, must be intimated at least 3 working days in advance from the date so intended for uninstallation.
1. Is installation of CCTVs mandatory?
Yes. Every manufacturer operating packing machine is required to install a functional CCTV system covering all packing machine areas and to preserve the footage for a minimum period of twenty-four months.
1. Is rebate available?
No rebate of central excise duty is available under Section 18 of the Central Excise Rules.
1. What happens to the duty paid in advance if a factory ceases to work?
The manufacturer has to file an intimation for surrender of registration. The duty shall be adjusted or refunded in the manner prescribed in Rule 21 of the said Rules.
32. Are exports without payment of duty permitted?
No. Export of notified goods without payment of duty is not permitted under the capacity-based levy scheme.
CLICK HERE FOR CENTRAL EXCISE NOTIFICATION