প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
নিটি আয়োগত বিশিষ্ট অৰ্থনীতিবিদসকলৰ সৈতে মিলিত প্ৰধানমন্ত্ৰী
মত-বিনিময়ৰ বিষয়বস্তু আছিল - আত্মনিৰ্ভৰতা আৰু গাঁথনিগত ৰূপান্তৰঃ বিকশিত ভাৰতৰ বাবে কাৰ্য্যপন্থা
২০৪৭-ৰ ভিতৰত উন্নত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগী এক গণ আকাংক্ষাত পৰিণত হৈছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দীৰ্ঘ-ম্যাদী বিকাশ অক্ষুণ্ণ ৰাখিবলৈ ভিন্ন খণ্ডত মিছন-ম’ডত সংস্কাৰ সাধনৰ আহ্বান জনায়
অৰ্থনীতিবিদসকলে ২০২৫-ত ভিন্ন খণ্ডত সংস্কাৰ সাধনৰ অভূতপূৰ্ব তৎপৰতা সম্পৰ্কে আলোচনা আৰু খণ্ডসমূহৰ মাজত উৎপাদনশীলতা তথা প্ৰতিযোগিতামূলক ক্ষমতা বৃদ্ধি সন্দৰ্ভত অন্তৰ্দৃষ্টিৰ আদান-প্ৰদান কৰে
30 DEC 2025 6:33PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি আগবেলা নিটি আয়োগত বিশিষ্ট অৰ্থনীতিবিদ আৰু বিশেষজ্ঞসকলৰ সৈতে মত-বিনিময় কৰে। উক্ত মত-বিনিময় অনুষ্ঠানৰ বিষয়বস্তু আছিল ‘আত্মনিৰ্ভৰতা আৰু গাঁথনিগত ৰূপান্তৰঃ বিকশিত ভাৰতৰ বাবে কাৰ্য্যপন্থা (Agenda)’।
ইয়াত সমবেতসকলক সম্বোধনেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২০৪৭-ৰ অভিমুখে ভাৰতৰ যাত্ৰাৰ মূল স্তম্ভসমূহত আলোকপাত কৰে। বিকশিত ভাৰতক এটি ৰাষ্ট্ৰীয় আকাংক্ষা হিচাপে অভিহিত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে ২০৪৭-ৰ ভিতৰত এখনি উন্নত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগীয়ে চৰকাৰী নীতিক অতিক্ৰম কৰি ই এক প্ৰকৃত গণ আকাংক্ষাত পৰিণত হৈছে। এই পৰিৱৰ্তন শিক্ষা, উপভোগ আৰু বিশ্ব গতিশীলতাৰ বিৱৰ্তনশীল আৰ্হিত স্পষ্ট হৈ পৰিছে। ইয়াৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত ক্ৰমান্বয়ে আকাংক্ষী সমাজৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰাজি পৰি-পূৰণ কৰিবলৈ প্ৰতিষ্ঠানিক ক্ষমতা বৃদ্ধি আৰু সক্ৰিয় আন্তঃগাঁথনি পৰিকল্পনাৰ প্ৰয়োজন।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে বিশ্বব্যাপী সামৰ্থ্য গঢ়ি তোলা আৰু বিশ্ব সংহতি লাভৰ বাবে মিছন-ম’ডত সংস্কাৰ সাধনৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। দীৰ্ঘ-ম্যাদী বিকাশ অক্ষুণ্ণ ৰাখিবলৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভিন্ন খণ্ডত মিছন-ম’ডত সংস্কাৰ সাধনৰ আহ্বান জনায়। তেওঁ কয় যে ভাৰতৰ নীতি নিৰ্ধাৰণ আৰু বাজেট যুগুত কাৰ্য্য ২০৪৭-ৰ বাবে দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সামঞ্জস্যপূৰ্ণ হৈ থাকিব লাগিব। লগতে তেওঁ ৰাষ্ট্ৰখন বিশ্বৰ কৰ্মশক্তি আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বজাৰসমূহৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ কেন্দ্ৰ হৈ থকাটো নিশ্চিতকৰণৰ প্ৰয়োজনীয়তা সম্পৰ্কে কয়।
এই মত-বিনিময়ৰ সময়ত অৰ্থনীতিবিদসকলে সমগ্ৰ উৎপাদন আৰু সেৱা খণ্ডত উৎপাদনশীলতা আৰু প্ৰতিযোগিতামূলক ক্ষমতা বৃদ্ধি সন্দৰ্ভত কৌশলগত অন্তৰ্দৃষ্টিৰ আদান-প্ৰদান কৰে। আলোচনাত ঘৰুৱা সঞ্চয় বৃদ্ধি, ব্যাপক আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন আৰু অত্যাধুনিক প্ৰযুক্তিৰ অভিযোজনাৰ জৰিয়তে গাঁথনিগত ৰূপান্তৰক ত্বৰান্বিত কৰাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হয়। তেওঁলোকে ভিন্ন খণ্ডৰ উৎপাদনশীলতাৰ ক্ষেত্ৰত অনুঘটক হিচাপে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ (AI) ভূমিকা অন্বেষণ কৰে আৰু ভাৰতৰ ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনি (DPI) ৰ অবিৰত বিকাশ সম্পৰ্কেও আলোচনা কৰে।
ইয়াত অংশগ্ৰহণকাৰীসকলে উল্লেখ কৰে যে ২০২৫-ত ভিন্ন খণ্ডত সংস্কাৰ সাধনৰ অভূতপূৰ্ব তৎপৰতা আৰু আগন্তুক বৰ্ষটোত ইয়াৰ অধিক একত্ৰীকৰণ কাৰ্য্যই ভাৰতে নিজৰ ভেটি সুদৃঢ় আৰু নতুন সুযোগসমূহ মুকলি কৰি দ্ৰুত বৰ্ধমান বিশ্ব অৰ্থনীতিসমূহৰ অন্যতম হিচাপে নিজৰ পথ নিৰ্ধাৰণ কৰাটো নিশ্চিত কৰিব।
এই আলোচনাত কেইবাগৰাকীও বিশিষ্ট অৰ্থনীতিবিদ আৰু বিশেষজ্ঞই অংশগ্ৰহণ কৰে। তেওঁলোক হৈছে শ্ৰী শংকৰ আচাৰ্য্য, শ্ৰী অশোক কে ভট্টাচাৰ্য্য, শ্ৰী এন আৰ ভানুমূৰ্তি, শ্ৰীমতী অমিতা বাট্ৰা, শ্ৰী জন্মেজয় সিনহা, শ্ৰী অমিত চন্দ্ৰ, শ্ৰীমতী ৰজনী সিনহা, শ্ৰী দীনেশ কানাবৰ, শ্ৰী বসন্ত প্ৰধান, শ্ৰী মদন সবনবী, শ্ৰীমতী অসীমা গোৱেল, শ্ৰী ধৰমকীৰ্তি যোশী, শ্ৰী উমাকান্ত দাস, শ্ৰী পিনাকী চক্ৰৱৰ্তী, শ্ৰী ইন্দ্ৰনীল সেন গুপ্ত, শ্ৰী সমীৰণ চক্ৰৱৰ্তী, শ্ৰী অভিমান দাস, শ্ৰী ৰাহুল বাজৰিয়া, শ্ৰীমতী মণিকা হালান আৰু শ্ৰী সিদ্ধাৰ্থ সান্যাল।

Prime Minister's Office
PM meets eminent economists at NITI Aayog
Theme of the interaction - Aatmanirbharta and Structural Transformation: Agenda for Viksit Bharat
Vision of Developed India by 2047 has become a Mass Aspiration: PM
To sustain long-term growth, PM calls for mission-mode reforms across diverse sectors
Economists discuss the unprecedented flurry of cross sectoral reforms in 2025 and share insights on enhancing productivity and competitiveness across sectors
30 DEC 2025 6:33PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi interacted with a group of eminent economists and experts at NITI Aayog, earlier today. The Theme of the interaction was ‘Aatmanirbharta and Structural Transformation: Agenda for Viksit Bharat’.
Addressing the gathering, Prime Minister highlighted the core pillars for India’s journey toward 2047. Speaking about Viksit Bharat as a National Aspiration, the Prime Minister noted that the vision of a developed India by 2047 has transcended government policy to become a genuine mass aspiration. This shift is evident in the evolving patterns of education, consumption, and global mobility, necessitating enhanced institutional capacity and proactive infrastructure planning to meet the needs of an increasingly aspirational society.
Prime Minister further stressed the need for mission-mode reforms to build global capability and attain global integration. To sustain long-term growth, Prime Minister called for mission-mode reforms across diverse sectors. He stressed that India’s policymaking and budgeting must remain anchored with vision for 2047. He also spoke about the need for ensuring that the nation remains a vital hub for the global workforce and international markets.
During the interaction, the economists shared strategic insights on enhancing productivity and competitiveness across the manufacturing and services sectors. The discussions focused on accelerating structural transformation through increased household savings, robust infrastructure development, and the adoption of cutting-edge technology. The group explored the role of Artificial Intelligence (AI) as an enabler of cross-sectoral productivity and also discussed the continued scaling of India’s Digital Public Infrastructure (DPI).
The participants noted that the unprecedented flurry of cross sectoral reforms in 2025, and their further consolidation in the coming year, will ensure that India continues to chart its path as one of the fastest growing global economies by strengthening its foundations and unlocking newer opportunities.
Several renowned economists and experts were part of the discussion, including Shri Shankar Acharya, Shri Ashok K Bhattacharya, Shri N R Bhanumurthy, Ms. Amita Batra, Shri Janmejaya Sinha, Shri Amit Chandra, Ms. Rajani Sinha, Shri Dinesh Kanabar, Shri Basanta Pradhan, Shri Madan Sabnavis, Ms. Ashima Goyal, Shri Dharmakirti Joshi, Shri Umakant Dash, Shri Pinaki Chakraborty, Shri Indranil Sen Gupta, Shri Samiran Chakraborty, Shri Abhiman Das, Shri Rahul Bajoria, Ms. Monika Halan and Shri Siddhartha Sanyal.