ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନୀତି ଆୟୋଗରେ ପ୍ରଖ୍ୟାତ ଅର୍ଥନୀତିଜ୍ଞଙ୍କୁ ସାକ୍ଷାତ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
30 DEC 2025 6:33PM by PIB Bhubaneswar
• ଆଲୋଚନାର ବିଷୟବସ୍ତୁ - ଆତ୍ମନିର୍ଭରତା ଏବଂ ଗଠନାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନ: ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ଏଜେଣ୍ଡା
• ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ବିକଶିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏବେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସାମୂହିକ ଆକାଂକ୍ଷା ପାଲଟିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ, ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମିଶନ-ମୋଡ୍‌ରେ ସୁଧାର ଆଣିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଅର୍ଥନୀତିଜ୍ଞମାନେ ୨୦୨୫ ମସିହାରେ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ହୋଇଥିବା ଅଭୂତପୂର୍ବ ସୁଧାର ଏବଂ ଉତ୍ପାଦକତା ତଥା ପ୍ରତିଯୋଗିତା ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ମତାମତ ବାଣ୍ଟିଛନ୍ତି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ପୂର୍ବାହ୍ନରେ ନୀତି ଆୟୋଗର ପ୍ରଖ୍ୟାତ ଅର୍ଥନୀତିଜ୍ଞ ଏବଂ ଏକ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଦଳଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି। ଆଲୋଚନାର ବିଷୟବସ୍ତୁ ଥିଲା 'ଆତ୍ମନିର୍ଭରତା ଏବଂ ଗଠନାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନ: ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ଏଜେଣ୍ଡା'।
ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୨୦୪୭ ମସିହା ଦିଗରେ ଭାରତର ଯାତ୍ରା ପାଇଁ ମୂଳ ଆଧାରସ୍ତମ୍ଭଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ବିକଶିତ ଭାରତକୁ ଏକ ଜାତୀୟ ଆକାଂକ୍ଷା ଭାବରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସରକାରୀ ନୀତିର ସୀମାକୁ ଅତିକ୍ରମ କରି ଏକ ପ୍ରକୃତ ଜନ ଆକାଂକ୍ଷାରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଶିକ୍ଷା, ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କ ବ୍ୟବହାର ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଗତିଶୀଳତାର ବିକଶିତ ଢାଞ୍ଚାରେ ଦୃଶ୍ୟମାନ । ଏହା ଏକ ବର୍ଦ୍ଧିତ ଆକାଂକ୍ଷୀ ସମାଜର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଗତିଶୀଳ ଢାଞ୍ଚାଗତ ପରିକଳ୍ପନା ଏବଂ ସକ୍ରିୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଯୋଜନା ଆବଶ୍ୟକ କରୁଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱ ଦକ୍ଷତା ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଏକତ୍ରୀକରଣ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ମିଶନ-ମୋଡ୍ ସଂସ୍କାରର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମିଶନ-ମୋଡ୍ ସଂସ୍କାର ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ଭାରତର ନୀତିନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ଏବଂ ୨୦୪୭ ବଜେଟ୍‌ ପ୍ରସ୍ତୁତି ପାଇଁ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ଅତୁଟ ଭାବେ ଜଡିତ ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ। ଦେଶ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଶ୍ରମଶକ୍ତି ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବଜାର ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କେନ୍ଦ୍ର ହୋଇ ରହିବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ଆଲୋଚନା ସମୟରେ, ଅର୍ଥନୀତିଜ୍ଞମାନେ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉତ୍ପାଦକତା ଏବଂ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ରଣନୈତିକ ମତାମତ ବାଣ୍ଟିଥିଲେ। ଆଲୋଚନାଗୁଡ଼ିକ ଘରୋଇ ସଞ୍ଚୟ ବୃଦ୍ଧି, ଦୃଢ଼ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ଏବଂ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଗ୍ରହଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଗଠନାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ରିତ ଥିଲା। ଏହି ଦଳ ଗୋଷ୍ଠୀ କ୍ରସ୍-ସେକ୍ଟରାଲ୍ ଉତ୍ପାଦକତାର ଏକ ସକ୍ଷମକାରୀ ଭାବରେ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା (ଏଆଇ) ର ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଭାରତର ଡିଜିଟାଲ୍ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି (ଡିପିଆଇ) ର ନିରନ୍ତର ବିସ୍ତାର ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ।
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ୨୦୨୫ ମସିହାରେ ଘଟିଥିବା କ୍ରସ୍ ସେକ୍ଟରାଲ୍ ସଂସ୍କାରର ଅଭୂତପୂର୍ବ ବ୍ୟାପକତା ଏବଂ ଆଗାମୀ ବର୍ଷରେ ସେଗୁଡ଼ିକର ଅଧିକ ସଂସ୍ଥାଗତୀକରଣ, ଭାରତର ଆଧାରକୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରିବା ସହିତ ନୂତନ ସୁଯୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରି, ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତି ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଭାବରେ ନିଜ ପଥକୁ ଅବିରତ ଆଗେଇ ନେବାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ।
ଏହି ଆଲୋଚନାରେ ଅନେକ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଅର୍ଥନୀତିଜ୍ଞ ଓ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଶ୍ରୀ ଶଙ୍କର ଆଚାର୍ଯ୍ୟ, ଶ୍ରୀ ଅଶୋକ କେ. ଭଟ୍ଟାଚାର୍ଯ୍ୟ, ଶ୍ରୀ ଏନ. ଆର. ଭାନୁମୂର୍ତ୍ତି, ଶ୍ରୀମତୀ ଅମିତା ବାତ୍ରା, ଶ୍ରୀ ଜନ୍ମେଞ୍ଜୟ ସିହ୍ନା, ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଚନ୍ଦ୍ର, ଶ୍ରୀମତୀ ରଜନୀ ସିହ୍ନା, ଶ୍ରୀ ଦୀନେଶ କାନାବର, ଶ୍ରୀ ବସନ୍ତ ପ୍ରଧାନ, ଶ୍ରୀ ମଦନ ସବନାଭିସ୍‌, ଶ୍ରୀମତୀ ଅଶିମା ଗୋୟଲ, ଶ୍ରୀ ଧର୍ମକୀର୍ତ୍ତି ଜୋଶୀ, ଶ୍ରୀ ଉମାକାନ୍ତ ଦାଶ, ଶ୍ରୀ ପିନାକୀ ଚକ୍ରବର୍ତ୍ତୀ, ଶ୍ରୀ ଇନ୍ଦ୍ରନୀଳ ସେନ୍‌ ଗୁପ୍ତା, ଶ୍ରୀ ସମୀରଣ ଚକ୍ରବର୍ତ୍ତୀ, ଶ୍ରୀ ଅଭିମାନ ଦାସ, ଶ୍ରୀ ରାହୁଲ ବାଜୋରିଆ, ଶ୍ରୀମତୀ ମୋନିକା ହାଲାନ ଏବଂ ଶ୍ରୀ ସିଦ୍ଧାର୍ଥ ସାନ୍ୟାଲ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଥିଲେ।

Prime Minister's Office
PM meets eminent economists at NITI Aayog
Theme of the interaction - Aatmanirbharta and Structural Transformation: Agenda for Viksit Bharat
Vision of Developed India by 2047 has become a Mass Aspiration: PM
To sustain long-term growth, PM calls for mission-mode reforms across diverse sectors
Economists discuss the unprecedented flurry of cross sectoral reforms in 2025 and share insights on enhancing productivity and competitiveness across sectors
30 DEC 2025 6:33PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi interacted with a group of eminent economists and experts at NITI Aayog, earlier today. The Theme of the interaction was ‘Aatmanirbharta and Structural Transformation: Agenda for Viksit Bharat’.
Addressing the gathering, Prime Minister highlighted the core pillars for India’s journey toward 2047. Speaking about Viksit Bharat as a National Aspiration, the Prime Minister noted that the vision of a developed India by 2047 has transcended government policy to become a genuine mass aspiration. This shift is evident in the evolving patterns of education, consumption, and global mobility, necessitating enhanced institutional capacity and proactive infrastructure planning to meet the needs of an increasingly aspirational society.
Prime Minister further stressed the need for mission-mode reforms to build global capability and attain global integration. To sustain long-term growth, Prime Minister called for mission-mode reforms across diverse sectors. He stressed that India’s policymaking and budgeting must remain anchored with vision for 2047. He also spoke about the need for ensuring that the nation remains a vital hub for the global workforce and international markets.
During the interaction, the economists shared strategic insights on enhancing productivity and competitiveness across the manufacturing and services sectors. The discussions focused on accelerating structural transformation through increased household savings, robust infrastructure development, and the adoption of cutting-edge technology. The group explored the role of Artificial Intelligence (AI) as an enabler of cross-sectoral productivity and also discussed the continued scaling of India’s Digital Public Infrastructure (DPI).
The participants noted that the unprecedented flurry of cross sectoral reforms in 2025, and their further consolidation in the coming year, will ensure that India continues to chart its path as one of the fastest growing global economies by strengthening its foundations and unlocking newer opportunities.
Several renowned economists and experts were part of the discussion, including Shri Shankar Acharya, Shri Ashok K Bhattacharya, Shri N R Bhanumurthy, Ms. Amita Batra, Shri Janmejaya Sinha, Shri Amit Chandra, Ms. Rajani Sinha, Shri Dinesh Kanabar, Shri Basanta Pradhan, Shri Madan Sabnavis, Ms. Ashima Goyal, Shri Dharmakirti Joshi, Shri Umakant Dash, Shri Pinaki Chakraborty, Shri Indranil Sen Gupta, Shri Samiran Chakraborty, Shri Abhiman Das, Shri Rahul Bajoria, Ms. Monika Halan and Shri Siddhartha Sanyal.