প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা লুচিংদুনা দিল্লিদা চীফ সেক্রেতরিশিংগী ৫শুবা নেসনেল কনফরেন্স পাংথোকখ্রে
লৈবাক ঙাকপা, খুদোংচাবা ফংহনবা অমসুং মেনুফেকচরিংদা মগুন লৈবা অমসুং থোইদোক-হেন্দোকপগা বিকসিত ভারতকা মান্নৈ: প্রধান মন্ত্রী
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতনা ‘রিফোর্ম এক্সপ্রেস’ তোঙলে, লৈবাক অসিগী নহারোলশিংনা মপাঙ্গল হাপ্লে
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতকী অপুনবা মীশিংগী খুদোংচাবনা বিকসিত ভারতকী মাইকৈদা চঙশিল্লিবা খোঙচৎ শিংথাবা য়ানা য়াংখৎহল্লে
‘মেক ইন ইন্দিয়া’ মালেমগী মশক থোকপা অমসুং চাংদম্নবা ঙম্বগী খুদম অমা ওইগদবনি: প্রধান মন্ত্রী
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অত্মনির্ভরতা মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমসুং ‘জিরো ইফেক্ত, জিরো দিফেক্ত’ গী ঐখোয়গী থাজবা মপাঙ্গল কনখৎহনবা দরকার ওইরে
মপান্দগী পুশিল্লকপগী মখা পোনবা হন্থহন্নবা অমসুং শেন-থুমগী অৱাবা মায়োক্নবা ঙম্বা হেনগৎহন্নবা লৈবাক মনুংদা শানবা পোৎলম ১০০ মশক খঙদোক্নবা প্রধান মন্ত্রীনা খঙহনখ্রে
অথুবদা নেসনেল মেনুফেকচরিং মিসন হৌদোক্নবা মরুওইনা লৌনবা রাজ্য খুদিংমক্ত প্রধান মন্ত্রীনা তকশিনখ্রে
মেনুফেকচরিং পুক্নিং থৌগৎনবা, ‘লাইনা ললোন-ইতিক পাংথোকপা’ ফগৎনবা অমসুং ভারত মালেমগী সর্বিসগী অচৌবা লৈবাক অমা ওইনবা প্রধান মন্ত্রীনা রাজ্যশিংদা খঙহনখ্রে
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতনা মালেমগী চীঞ্জাক পুথোকফম ওইনবা অৱাংবা থাক্কী লৌউ-শিংউগী থবক্ত মাইওনশিনগদবনি
মালেম থাক্কী তুরিজমগী মফম অমা ওইনা শেমগৎনবা রোদমেপ অমা শেম্নবা রাজ্যশিংদা প্রধান মন্ত্রীনা তকশিনখ্রে
28 DEC 2025 9:32PM by PIB Imphal
ঙসি দিল্লিদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা চীফ সেক্রেতরিশিংগী ৫শুবা নেসনেল কনফরেন্সতা ৱা ঙাংখ্রে। নুমিৎ হুম্নিগী কনফরেন্স অদু দিল্লিগী পুসাদা দিশেম্বর ২৬ দগী দিশেম্বর ২৮,২০২৫ ফাওবা পাংথোকখিবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মীফম অসি কোওপরেতিপ ফেদেরেলিজমগী ৱাখল্লোন মপাঙ্গল কনখৎনবা অমসুং বিকসিত ভারতকী পান্দম ফংনবা কেন্দ্র-রাজ্য পুন্না চৎমিন্নবা ফগৎনবা মাইকৈদা থাংজিনবা অতোপ্পা খোঙথাংনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৌশিং, হৈথোই-শিংথোইবা, হকচাং ফবা অমসুং তৌবা ঙম্বা মীওইশিং অসি শেন-থুম অমসুং খুন্নাই চাউখৎনবা মরুওইবা মচাক্নি অমসুং সরকারগী মিনিষ্ট্রিশিং, বিভাগশিং অমসুং এজেন্সিশিং পুন্না চৎমিন্নদুনা চাউখৎহনগদবনি।
মীফম অদুদা ‘বিকসিত ভারতকী অচঙবা মীওই’ হায়বা থিমদা খন্ন-নৈনবশিং পাংথোকখি। ভারতকী অপুনবা মীশিংগী খুদোংচাবা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অপুনবা মীশিংগী চাদা ৭০ রোম থবক শুবা ঙম্বা চহি কাংলুপনি, মসিনা অঙকপা পুৱারি ওইরবা খুদোংচাবা অমা পীরে, শেন-থুমগী চাউখৎপা পুনশিনবা মতমদা বিকসিত ভারতকী মাইকৈদা চঙশিল্লিবা ভারতকী খোঙচৎ শিংথাবা য়ানা য়াংখৎহনবা ঙমগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতনা ‘রিফোর্ম এক্সপ্রেস’ তোঙলে, লৈবাক অসিগী নহারোলশিংনা মপাঙ্গল হাপ্লে অমসুং সরকারনা মরুওইনা লৌদুনা চহি কাংলুপ অসিগী মীওইশিং ফিবম ফগৎলে। লৈবাক অসিগী অনৌবা মীরোলগী অওনবশিং উবা ফংবা মতম আমদা মীফম অমা পাংথোক্লি অমসুং মালেমগী অচৌবা শেন-থুমগী শক্তি অমা ওইরক্নবা মাইকৈদা তপ্ন তপ্না চঙশিল্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক ঙাকপা, খুদোংচাবা ফংহনবা অমসুং মেনুফেকচরিংদা মগুন লৈবা অমসুং থোইদোক-হেন্দোকপগা বিকসিত ভারতকা মান্নৈ অমসুং মরী লৈনবা খুদিংমক্না ময়াই ওইবা থবকশিংদগী হেন্দোক্না থবক তৌগদবনি। ‘মেক ইন ইন্দিয়া’ মালেমগী মশক থোকপা অমসুং চাংদম্নবা ঙম্বগী খুদম অমা ওইগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অত্মনির্ভরতা মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমসুং ‘জিরো ইফেক্ত, জিরো দিফেক্ত’ গী ঐখোয়গী থাজবা মপাঙ্গল কনখৎহনবা দরকার ওইরে অমসুং ‘মেক ইন ইন্দিয়া’ মালেমগী মশক থোকপা অমসুং চাংদম্নবা ঙম্বগী খুদম অমা ওইগদবনি অমসুং মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবমদা য়ারিবমখৈ চৈথেং পীবা হন্থহনগদবনি। মপান্দগী পুশিল্লকপগী মখা পোনবা হন্থহন্নবা অমসুং শেন-থুমগী অৱাবা মায়োক্নবা ঙম্বা হেনগৎহন্নবা লৈবাক মনুংদা শানবা পোৎলম ১০০ মশক খঙদোক্কদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি স্কিল দিবলপমেন্তগী লাল্লোংশিং দিজাইন তৌনবা রাজ্য অমসুং মালেমগী থাকশিংদা দরকার ওইবা স্কিলগী মেপ শেম্বা দরকার ওইরে। অৱাংবা থাক্কী মহৈ-মশিংগী লমদসু, অৱাংবা থাক্কী মগুন লৈবা মীওই পুথোক্নবগা মহৈলোয়শঙশিং অমসুং উদ্যোগ পুন্না থবক তৌমিন্নবা দরকার ওইরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি নহারোলশিংদা হিংনবগী লম্বীশিং ফংহনবদা তুরিজমনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগনি। মালেমগী মকোক থোংবা লমকোয়ফমশিংগী মনুংদা য়াওনবা ভারতকী ইনাকখুল্লবা নাৎ অমসুং পুৱারি অমা লৈরি। য়ামদ্রবদা মালেম থাক্কী লমকোয়ফম অমা শেমগৎনবা অমসুং অপুনবা লমকোয়বা লাকপা মীওইশিংগী থবক ফগৎহন্নবা রাজ্যশিংনা রোদমেপ অমা শেমগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতকী শান্নবগী কেলেন্দরগা মালেমগী শান্নবগী কেলেন্দরগী মানহনবা য়াম্না মরুওই। ২০৩৬ ওলেম্পিক্স য়ুম্বু ওইনবা ভারতনা থবক পায়খৎলি। মালেমগী থাকশিং য়ৌনবা ইনফ্রাষ্ট্রকচর অমসুং শান্নবগী থবকশিং থৌরাং তৌবা ভারতনা দরকার ওইরি। মতম অদুদা চাংদম্নবা শরুক য়ানবা অঙাংশিং মশক খঙদোক্কদবনি, য়োকখৎকদবনি অমসুং ত্রেনিং পীগদবনি। রাজ্যশিংনা মথং চহি ১০ দা মখোয়দা শেন থাগদবনি, মতম অদু খক্তদা অসিগুম্বা শান্নবগী থৌরমশিংদা ভারতনা পাম্লিবা ফলশিং ফংবা ঙমগনি। লৈকায় অমসুং জিলাগী থাক্ত শান্নবগী থৌরমশিং অমসুং তুর্নামেন্তশিং পাংথোক্কদবনি অমসুং পুক্নিং থৌগৎকদবনি অমসুং অফবা শান্নবগী ফিবম অমা শেমগৎনবা শান্নরোয়শিংগী দেতা থমজিনগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতনা অথুবদা নেসনেল মেনুফেকচরিং মিসন হৌদোক্লগনি। রাজ্য খুদিংমক্না মসি মরুওইনা লৌগদবনি অমসুং মালেমগী কম্পেনিশিং লাক্নবা ইনফ্রাষ্ট্রকচর শেমগদবনি। মসিদা ললোন-ইতিক লাইহনবা, লম, য়ুতিলিতিশিং অমসুং সোসিএল ইনফ্রাষ্ট্রকচরগী থবকশিং ফগৎহনগদবনি। রাজ্যশিংনা মেনুফেকচরিং ফগৎহনগদবনি, ললোন-ইতিক্কী থবক লাইনা পাংথোকপা হেনগৎহনগদবনি অমসুং সর্বিস সেক্তর মপাঙ্গল কনখৎহনগদবনি। অনা-লায়য়েং, লাইরিক-লাইশু তম্বা, ত্রান্সপোর্ত, তুরিজম, শীনফম কয়াগী থবকশিং, এ.আইগুম্বা থবকশিং ফগৎহন্দুনা ভারত সর্বিসেসকী লমদা মালেমগী অচৌবা লৈবাক অমা ওইহনগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতনা মালেমগী চীঞ্জাক পুথোকফম ওইনবা অৱাংবা থাক্কী লৌউ-শিংউগী থবক, দাইরি, ঙা য়োকপদা মাইওনশিনগদবনি অমসুং মপান্দা থাদোক্নবা মীৎয়েং অমা থমগদবনি। পোৎথোক য়াম্না পুথোক্তবা জিলা ১০০ পি.এম ধন ধন্যা স্কিমনা মশক খঙদোক্লে। মসিগা চপ মান্ননা, লাইরিক তম্বগী মতাংদসু রাজ্যশিংনা খ্বাইদগী শোৎথবা জিলা ১০০ মশক খঙদোক্কদবনি অমসুং ইন্দিকেতরশিং হন্থবগী মতাংদা ফগৎনবা থবক পায়খৎকদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি খুৎই ওইনা লৈরিবা লাইরিকশিং দিজিতেল ওন্থোক্নবা রাজ্যশিংনা গ্যান ভারতম মিসন শীজিন্নগদবনি। রাজ্যশিংদা লৈরিবা খুৎই লাইরিকশিং দিজিতেলদা ওন্থোক্নবা রাজ্যশিনা মিসন অমা হৌদোক্কদবনি। হায়রিবা খুৎই লাইরিকশিং দিজিতেল হেক ওন্থোকপগা, লৌশিং পুথোক্নবা এ.আই শীজিন্নবা য়াগনি। পুন্না ৱাখল খনমিন্নবা অমসুং অফবা থৌশিল শেম্নবা ৱারি শানবগী ভারতকী চৎনবী অদু মীফম অসিদা মমি তারে অমসুং ভারত সরকারনা শেমখিবা চীফ সেক্রেতরিশিংগী মীফম অসি অপুনবা ওইনা খন্ন-নৈনবগী অফবা মফম অমা ওইরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লৈবাক ঙাকপগী থবক ফগৎনবা অমসুং থবক ওইনা পায়খৎনবা চীফ সেক্রেতরিশিং অমসুং দি.জি.পিশিংগী মীফম অনিমক্ত খন্নখিবশিং অমসুং লৌখিবা ৱারেপশিং মতুংইন্না রাজ্যশিংনা থবক পায়খৎকদবনি। ওফিসারশিংগী মরক্ত লৈবাক্কী ওইবা মীৎয়েং অমা লৈহন্নবা অমসুং বিকসিত ভারতকী পান্দমশিং ফংনবা থবক পায়খৎনবা অসিগুম্বা মীফমশিং দিপার্তমেন্তগী থাক্ত পাংথোক্কদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তিশিংনা কেপাসিতি বিল্দিং কম্মিসনগা লোয়ননা কেপাসিতি বিল্দিংগী থৌরাং তৌগদবনি। লৈবাক ঙাকপদা এ.আই শীজিন্নবা অমসুং সাইবর সেকুরিতিগী মরমদা খঙবা হায়বসি হৌজিক তঙাইফদ্রবনি। মীওই খুদিংমক অশোই-অঙাম থোক্তনবা রাজ্যশিং অমসুং কেন্দ্রনা সাইবর সেকুরিতিদা মীৎয়েং চঙগদবনি। ঐখোয়গী পুন্সি চুপ্পা তেক্নোলোজিনা অশোই-অঙাম থোকহন্দবা অমসুং তুংদু-লৈতাবা পাম্বৈশিং ফংহনবা ঙমগনি। অফবা লৈবাক ঙাকপগী থবক পায়খৎনবা তেক্নোলোজি শীজিন্নবা দরকার ওইরে।
লোইশিল্লকপদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি চহি ১,২,৫ অমসুং ১০ গী পান্দমশিংগা লোয়ননা মীফম অসিদা খন্নখিবশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা চহি ১০ গী থবক ওইনা পায়খৎনবা থৌরাং রাজ্য খুদিংমক্না শেমগদবনি অমসুং চাং নাইনা য়েংশিন্নবা তেক্নোলোজি শীজিন্নগদবনি।
নুমিৎ অহুম্নিগী মীফম অদুদা অঙাংশিংগী লাইরিক-লাইশু তম্বা; স্কুল তম্বা; স্কিল লৈহনবা; অৱাংবা থাক্কী মহৈ তম্বা; শান্নবা অমসুং এক্সত্রাকরিকুল্লমগী থবকশিংনা অপুনবা অমসুং তুংগীদমক শেম শারবা মীওই পুথোক্নবা লৌরিবা থৌদাংগী মতাংদা খন্নখি।
মীফম মনুংদা খন্নখিবা
অনৌবা ৱাখলশিং থবক ওইনা পাংথোক্নবা থাজবা অমগা লোয়ননা কেন্দ্র অমসুং রাজ্যশিং পুন্না চৎমিন্নদুনা থবক তৌমিন্ননবা মীফম অদুদা খন্নখি। বিকসিত ভারতকী পান্দম অদুনা মীয়ামগী পুন্সিগী ফিবমশিং ফগৎহন্নবা য়ানখিবা ৱাফমশিং অকক্নবা মতমগী মনুংদা থবক ওইনা পায়খৎপগী মরুওইবা খন্নখি। হৌজিক ওইরিবা ফিবম, মরুওইবা খুদোংচাদবশিং অমসুং অফবা মীওই শেমগৎপগা মরী লৈনবা হিরমশিংগী মতাংদা অপুনবা ফিবম অমা সেসনশিংদা পুথোক্তুনা খন্নখি।
মীফম অদুদা হেরিতেচ অমসুং খুৎই লাইরিকশিং ঙাক-শেনবা অমসুং দিজিতেল ওন্থোকপা অমসুং মরুওইবা অনা-লায়য়েংগী থবকশিংদা অয়ুসকী লৌশিং শীজিন্নবগী মতাংদসু খন্নখি।
কান্নবশিং মপুংফানা য়ৌহনবা, মীয়ামগী য়াইফনবা লৈবাক ঙাকপা অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং মশক উবা ফংবা মওংদা থবক ওইনা পায়খৎপগী মরুওইবা মীফম অদুদা খন্নখি। দিপার্তমেন্তশিংগী মরক্ত পুন্না থবক তৌমিন্নবা ফগৎহন্নবা অমসুং থবক পায়খৎপা হেনগৎহন্নবা দেতাদা য়ুম্ফম ওইদুনা মোনিতর তৌবগী থবকশিং ফগৎহনবগী মরুওইবা মীফম অদুদা খন্নখি। থবকশিং লাইনা পাংথোক্নবা, তেক্নোলোজি শীজিন্নবা অমসুং বিকসিত ভারতকী পান্দমগা লোয়ননা চাউখৎপগী কান্নবশিং মতম চানা, অরোন-অথুপ লৈতনা অমসুং কাংলুপ খুদিংমক কোনশিন্দুনা লায়রবশিংদা য়ৌহন্নবা খন্নখি।
নৌনা থোক্লকপা মরুওইবশিংগী মতাংদা মীফম অদুদা খন্নখি। রাজ্যশিংদা দিরিগুলেসন, লৈবাক ঙাকপদা তেক্নোলোজি শীজিন্নবা: খুদোংচাবশিং, খুদোংচাদবশিং অমসুং কোকহন্নবা পাম্বৈ; স্মার্ত সপ্লাই চেন অমসুং কৈথেলগী এগ্রিষ্টেক; রাজ্য অমা, মালেম থাক্কী লমকোয়ফম অমা; অত্মানির্ভর ভারত অমসুং শ্বাদেসি; অমসুং পোষ্ট-লেফ ৱিং এক্সত্রিমিজগী থৌরাংশিংগী মতাংদা খন্নখি। কোওপরেতিপ ফেদেরেলিজম, রাজ্যগী থাক্ত পায়খৎপা থবকশিং মতৌ তম্বা অমসুং থবকশিং অকক্নবা মতমগী মতুংদা পাংথোকপগী মরুওইবগী মতাংদা খন্নখি।
মীফম অদুদা চীফ সেক্রেতরিশিং, রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংগী সেনিয়র ওফিসিএলশিং অমসুং হিরম কয়াগী অখঙ-অহৈশিং অমসুং কেন্দ্রগী সেনিয়র ওফিসারশিং শরুক য়াখি।

Prime Minister's Office
PM chairs Fifth National Conference of Chief Secretaries in Delhi
Viksit Bharat is synonymous with quality and excellence in governance, delivery and manufacturing: PM
PM says India has boarded the ‘Reform Express’, powered by the strength of its youth
PM highlights that India's demographic advantage can significantly accelerate the journey towards Viksit Bharat
‘Made in India’ must become a symbol of global excellence and competitiveness: PM
PM emphasises the need to strengthen Aatmanirbharta and strengthen our commitment to 'Zero Effect, Zero Defect’
PM suggests identifying 100 products for domestic manufacturing to reduce import dependence and strengthen economic resilience
PM urges every State must to give top priority to soon to be launched National Manufacturing Mission
PM calls upon states to encourage manufacturing, boost ‘Ease of Doing Business’ and make India a Global Services Giant
PM emphasises on shifting to high value agriculture to make India the food basket of the world
PM directs States to prepare roadmap for creating a global level tourism destination
28 DEC 2025 9:32PM by PIB Delhi
Prime Minister Narendra Modi addressed the 5th National Conference of Chief Secretaries in Delhi, earlier today. The three-day Conference was held in Pusa, Delhi from 26 to 28 December, 2025.
Prime Minister observed that this conference marks another decisive step in strengthening the spirit of cooperative federalism and deepening Centre-State partnership to achieve the vision of Viksit Bharat.
Prime Minister emphasised that Human Capital comprising knowledge, skills, health and capabilities is the fundamental driver of economic growth and social progress and must be developed through a coordinated Whole-of-Government approach.
The Conference included discussions around the overarching theme of ‘Human Capital for Viksit Bharat’. Highlighting India's demographic advantage, the Prime Minister stated that nearly 70 percent of the population is in the working-age group, creating a unique historical opportunity which, when combined with economic progress, can significantly accelerate India's journey towards Viksit Bharat.
Prime Minister said that India has boarded the “Reform Express”, driven primarily by the strength of its young population, and empowering this demographic remains the government’s key priority. Prime Minister noted that the Conference is being held at a time when the country is witnessing next-generation reforms and moving steadily towards becoming a major global economic power.
He further observed that Viksit Bharat is synonymous with quality and excellence and urged all stakeholders to move beyond average outcomes. Emphasising quality in governance, service delivery and manufacturing, the Prime Minister stated that the label "Made in India' must become a symbol of excellence and global competitiveness.
Prime Minister emphasised the need to strengthen Aatmanirbharta, stating that India must pursue self-reliance with zero defect in products and minimal environmental impact, making the label 'Made in India' synonymous with quality and strengthen our commitment to 'Zero Effect, Zero Defect.’ He urged the Centre and States to jointly identify 100 products for domestic manufacturing to reduce import dependence and strengthen economic resilience in line with the vision of Viksit Bharat.
Prime Minister emphasised the need to map skill demand at the State and global levels to better design skill development strategies. In higher education too, he suggested that there is a need for academia and industry to work together to create high quality talent.
For livelihoods of youth, Prime Minister observed that tourism can play a huge role. He highlighted that India has a rich heritage and history with a potential to be among the top global tourist destinations. He urged the States to prepare a roadmap for creating at least one global level tourist destination and nourishing an entire tourist ecosystem.
PM Modi said that it is important to align the Indian national sports calendar with the global sports calendar. India is working to host the 2036 Olympics. India needs to prepare infrastructure and sports ecosystem at par with global standards. He observed that young kids should be identified, nurtured and trained to compete at that time. He urged the States that the next 10 years must be invested in them, only then will India get desired results in such sports events. Organising and promoting sports events and tournaments at local and district level and keeping data of players will create a vibrant sports environment.
PM Modi said that soon India would be launching the National Manufacturing Mission (NMM). Every State must give this top priority and create infrastructure to attract global companies. He further said that it included Ease of Doing Business, especially with respect to land, utilities and social infrastructure. He also called upon states to encourage manufacturing, boost ‘Ease of Doing Business’ and strengthen the services sector. In the services sector, PM Modi said that there should be greater emphasis on other areas like Healthcare, education, transport, tourism, professional services, AI, etc. to make India a Global Services Giant.
Prime Minister also emphasized that as India aspires to be the food basket of the world, we need to shift to high value agriculture, dairy, fisheries, with a focus on exports. He pointed out that the PM Dhan Dhanya Scheme has identified 100 districts with lower productivity. Similarly, in learning outcomes States must identify the lowest 100 districts and must work on addressing the issues around the low indicators.
PM also urged the States to use Gyan Bharatam Mission for digitization of manuscripts. He said that States may start a Abhiyan to digitize such manuscripts available in States. Once these manuscripts are digitized, Al can be used for synthesizing the wisdom and knowledge available.
Prime Minister noted that the Conference reflects India’s tradition of collective thinking and constructive policy dialogue, and that the Chief Secretaries Conference, institutionalised by the Government of India, has become an effective platform for collective deliberation.
Prime Minister emphasised that States should work in tandem with the discussions and decisions emerging from both the Chief Secretaries and the DGPs Conferences to strengthen governance and implementation.
Prime Minister suggested that similar conferences could be replicated at the departmental level to promote a national perspective among officers and improve governance outcomes in pursuit of Viksit Bharat.
Prime Minister also said that all States and UTs must prepare capacity building plan along with the Capacity Building Commission. He said that use of Al in governance and awareness on cyber security is need of the hour. States and Centre have to put emphasis on cyber security for the security of every citizen.
Prime Minister said that the technology can provide secure and stable solutions through our entire life cycle. There is a need to utilise technology to bring about quality in governance.
In the conclusion, Prime Minister said that every State must create 10-year actionable plans based on the discussions of this Conference with 1, 2, 5 and 10 year target timelines wherein technology can be utilised for regular monitoring.
The three-day Conference emphasised on special themes which included Early Childhood Education; Schooling; Skilling; Higher Education; and Sports and Extracurricular Activities recognising their role in building a resilient, inclusive and future-ready workforce.
Discussion during the Conference
The discussions during the Conference reflected the spirit of Team India, where the Centre and States came together with a shared commitment to transform ideas into action. The deliberations emphasised the importance of ensuring time-bound implementation of agreed outcomes so that the vision of Viksit Bharat translates into tangible improvements in citizens’ lives. The sessions provided a comprehensive assessment of the current situation, key challenges and possible solutions across priority areas related to human capital development.
The Conference also facilitated focused deliberations over meals on Heritage & Manuscript Preservation and Digitisation; and Ayush for All with emphasis on integrating knowledge in primary healthcare delivery.
The deliberations also emphasised the importance of effective delivery, citizen-centric governance and outcome-oriented implementation to ensure that development initiatives translate into measurable on-ground impact. The discussions highlighted the need to strengthen institutional capacity, improve inter-departmental coordination and adopt data-driven monitoring frameworks to enhance service delivery. Focus was placed on simplifying processes, leveraging technology and ensuring last-mile reach so that benefits of development reach every citizen in a timely, transparent and inclusive manner, in alignment with the vision of Viksit Bharat.
The Conference featured a series of special sessions that enabled focused deliberations on cross-cutting and emerging priorities. These sessions examined policy pathways and best practices on Deregulation in States, Technology in Governance: Opportunities, Risks & Mitigation; AgriStack for Smart Supply Chain & Market Linkages; One State, One World Class Tourist Destination; Aatmanirbhar Bharat & Swadeshi; and Plans for a post-Left Wing Extremism future. The discussions highlighted the importance of cooperative federalism, replication of successful State-level initiatives and time-bound implementation to translate deliberations into measurable outcomes.
The Conference was attended by Chief Secretaries, senior officials of all States/Union Territories, domain experts and senior officers in the centre.