ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଦିଲ୍ଲୀରେ ମୁଖ୍ୟ ଶାସନ ସଚିବମାନଙ୍କ ପଞ୍ଚମ ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
28 DEC 2025 9:32PM by PIB Bhubaneswar
· ଶାସନ, ସେବା ପ୍ରଦାନ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନରେ ଗୁଣବତ୍ତା ଏବଂ ଉତ୍କର୍ଷତାର ପର୍ଯ୍ୟାୟବାଚୀ ହେଉଛି ବିକଶିତ ଭାରତ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଭାରତ ନିଜର ଯୁବଶକ୍ତି ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ସଂସ୍କାର ଏକ୍ସପ୍ରେସରେ ସବାର ହୋଇଛି ବୋଲି କହିଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଭାରତର ଜନସଂଖ୍ୟାଗତ ଲାଭ ବିକଶିତ ଭାରତ ଅଭିମୁଖେ ଯାତ୍ରାକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିପାରିବ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ‘ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଉତ୍କର୍ଷତା ଏବଂ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତାର ପ୍ରତୀକ ହେବା ଉଚିତ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଆତ୍ମନିର୍ଭରତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ଏବଂ ‘ଶୂନ୍ୟ ପ୍ରଭାବ, ଶୂନ୍ୟ ତ୍ରୁଟିପ୍ରତି ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଆମଦାନୀ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିରତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ପାଇଁ ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ 100ଟି ଉତ୍ପାଦ ଚିହ୍ନଟ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଖୁବଶୀଘ୍ର ଆରମ୍ଭ ହେବାକୁ ଥିବା ଜାତୀୟ ଉତ୍ପାଦନ ମିଶନକୁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବାକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟକୁ ଆହ୍ୱାନ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଉତ୍ପାଦନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ସହିତ ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଗମତା ଏବଂ ଭାରତକୁ ସେବା କ୍ଷେତ୍ରର ଏକ ମହାଶକ୍ତିରେ ପରିଣତ କରିବା ଲାଗି ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପରାମର୍ଶ
• ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ଖାଦ୍ୟ ଭଣ୍ଡାର କରିବା ପାଇଁ ଉଚ୍ଚ ମୂଲ୍ୟର କୃଷି ଦିଗରେ ସ୍ଥାନାନ୍ତର ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ, 28 ଡିସେମ୍ବର
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଦିଲ୍ଲୀରେ ମୁଖ୍ୟ ଶାସନ ସଚିବମାନଙ୍କ ପଞ୍ଚମ ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ତିନି ଦିନିଆ ସମ୍ମିଳନୀ 26 ରୁ 28 ଡିସେମ୍ବର, 2025 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦିଲ୍ଲୀର ପୁସାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ସହଯୋଗୀ ସଂଘୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଭାବନାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ଏବଂ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର-ରାଜ୍ୟ ସହଭାଗୀତାକୁ ଗଭୀର କରିବା ଦିଗରେ ଆଉ ଏକ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ପଦକ୍ଷେପ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ଜ୍ଞାନ, ଦକ୍ଷତା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ କ୍ଷମତାକୁ ନେଇ ଗଠିତ ମାନବ ପୁଞ୍ଜି ହେଉଛି ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସାମାଜିକ ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ମୌଳିକ ବାହକ। ଏହାକୁ ଏକ ସମନ୍ୱିତ ତଥା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସରକାରୀ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ ବିକଶିତ କରାଯିବା ଉଚିତ।
ସମ୍ମିଳନୀରେ ‘ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ମାନବ ପୁଞ୍ଜି’ ଶୀଷର୍କ ମୁଖ୍ୟ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା। ଭାରତର ଜନସଂଖ୍ୟାଗତ ଲାଭ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ପ୍ରାୟ 70 ପ୍ରତିଶତ ଜନସଂଖ୍ୟା କର୍ମଜୀବୀ ଗୋଷ୍ଠୀରେ ଅଛନ୍ତି, ଯାହା ଏକ ଅନନ୍ୟ ଐତିହାସିକ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି । ଏହା ଆର୍ଥିକ ପ୍ରଗତି ସହିତ ମିଶିଲେ, ବିକଶିତ ଭାରତ ଅଭିମୁଖେ ଦେଶର ଯାତ୍ରାକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିପାରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଭାରତ ‘‘ସଂସ୍କାର ଏକ୍ସପ୍ରେସ’’ରେ ସବାର ହୋଇଛି । ଏହା ମୁଖ୍ୟତଃ ଦେଶର ଯୁବ ଜନସଂଖ୍ୟାର ଶକ୍ତି ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ । ଏହି ଜନସଂଖ୍ୟାକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରାଥମିକତା ଭାବେ ରହିଛି। ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ଏପରି ଏକ ସମୟରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ସଂସ୍କାର ଦେଖୁଛି ଏବଂ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ବିଶ୍ୱ ଆର୍ଥିକ ଶକ୍ତି ହେବା ଦିଗରେ ସ୍ଥିର ଭାବରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି।
ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ, ଶାସନ, ସେବା ପ୍ରଦାନ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନରେ ଗୁଣବତ୍ତା ଏବଂ ଉତ୍କର୍ଷତାର ପର୍ଯ୍ୟାୟବାଚୀ ହେଉଛି ବିକଶିତ ଭାରତ। ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କୁ ହାରାହାରି ଫଳାଫଳରୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ଶାସନ, ସେବା ପ୍ରଦାନ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନରେ ଗୁଣବତ୍ତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ" ବ୍ୟାପକ ଉତ୍କର୍ଷତା ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତାର ପ୍ରତୀକ ହେବା ଉଚିତ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆତ୍ମନିର୍ଭରତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତକୁ ନିଜ ଉତ୍ପାଦରେ ଶୂନ୍ୟ ତ୍ରୁଟି ଏବଂ ସର୍ବନିମ୍ନ ପରିବେଶଗତ ପ୍ରଭାବ ସହିତ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ଅବଲମ୍ବନ କରିବାକୁ ପଡିବ । 'ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ' ଲେବଲକୁ ଗୁଣବତ୍ତାର ପ୍ରତୀକ କରିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ 'ଶୂନ୍ୟ ପ୍ରଭାବ, ଶୂନ୍ୟ ତ୍ରୁଟି' ପ୍ରତି ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବାକୁ ପଡିବ। ସେ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ମିଳିତ ଭାବରେ ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ 100ଟି ଉତ୍ପାଦ ଚିହ୍ନଟ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଆମଦାନୀ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ ପାଇବ ଏବଂ ବିକଶିତ ଭାରତର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିରତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରାଯାଇପାରିବ।
ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଦକ୍ଷତା ଚାହିଦାକୁ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରିବା ସହିତ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ରଣନୀତିକୁ ଭଲ ଭାବରେ ଡିଜାଇନ୍ କରିବା ପାଇଁ କରିବା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷାରେ ମଧ୍ୟ, ଉଚ୍ଚମାନର ପ୍ରତିଭା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ମିଳିତ ଭାବରେ କାମ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ବୋଲି ସେ ମତ ରଖିଥିଲେ।
ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଜୀବିକା ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏକ ବିରାଟ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିପାରିବେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମତ ଦେଇଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ, ଭାରତର ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ଇତିହାସରେ ରହିଛି ଯାହା ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳୀ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ଥାନ ପାଇବାର ସମ୍ଭାବନା ରଖିଛି। ସେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଅତି କମରେ ଗୋଟିଏ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏବଂ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତୀୟ ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡା କ୍ୟାଲେଣ୍ଡରକୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କ୍ରୀଡା କ୍ୟାଲେଣ୍ଡର ସହିତ ସମନ୍ୱିତ କରିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଭାରତ 2036 ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଆୟୋଜନ କରିବାକୁ କାମ କରୁଛି। ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱ ମାନଦଣ୍ଡ ସହିତ ସମକକ୍ଷ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ କ୍ରୀଡା ଇକୋସିଷ୍ଟମ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ପଡିବ। ଏହି ସମୟରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତା କରିବା ପାଇଁ ଛୋଟ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ, ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଏବଂ ତାଲିମ ଦିଆଯିବା ଉଚିତ। ଆଗାମୀ 10 ବର୍ଷ ସେମାନଙ୍କ ଉପରେ ନିବେଶ କରାଯିବା ଉଚିତ, ତେବେ ହିଁ ଭାରତ ଏପରି କ୍ରୀଡା ଇଭେଣ୍ଟରେ ମନୋବାଞ୍ଛିତ ଫଳାଫଳ ପାଇବ। ସ୍ଥାନୀୟ ଏବଂ ଜିଲ୍ଲା ସ୍ତରରେ କ୍ରୀଡା ଇଭେଣ୍ଟ ଏବଂ ଟୁର୍ଣ୍ଣାମେଣ୍ଟ ଆୟୋଜନ ଏବଂ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଖେଳାଳିଙ୍କ ତଥ୍ୟ ରଖିବା ଏକ ସ୍ପନ୍ଦନଶୀଳ କ୍ରୀଡା ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ବୋଲି ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ଭାରତ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ଜାତୀୟ ଉତ୍ପାଦନ ମିଶନ (ଏନଏମଏମ) ଆରମ୍ଭ କରିବ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ଏହାକୁ ସର୍ବାଧିକ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ଉଚିତ। ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ ଆକର୍ଷିତ କରିବା ପାଇଁ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୃଷ୍ଟି କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ। ଏଥିରେ ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଗମତା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ବିଶେଷକରି ଜମି, ଉପଯୋଗୀତା ଏବଂ ସାମାଜିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରତି ଅଧିକ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯିବା ଉଚିତ୍‌। ଉତ୍ପାଦନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଗମତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ସେବା କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତକୁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ମହାଶକ୍ତିରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ହେବା ଉଚିତ୍‌ । ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା, ଶିକ୍ଷା, ପରିବହନ, ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ବୃତ୍ତିଗତ ସେବା, ଏଆଇ ଇତ୍ୟାଦି କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯିବା ଉଚିତ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ, ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଖାଦ୍ୟ ଭଣ୍ଡାର ହେବାକୁ ଆକାଂକ୍ଷା କରୁଥିବାରୁ, ଆମକୁ ରପ୍ତାନି ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ଉଚ୍ଚ ମୂଲ୍ୟର କୃଷି, ଦୁଗ୍ଧ, ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ ଆଡକୁ ମୁହାଁଇବାକୁ ପଡିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଧନ ଧନ୍ୟ ଯୋଜନାରେ କମ୍ ଉତ୍ପାଦକତା ଥିବା 100ଟି ଜିଲ୍ଲା ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଛି। ସେହିପରି, ଶିକ୍ଷା ପରିଣାମ କ୍ଷେତ୍ରରେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ସର୍ବନିମ୍ନ 100ଟି ଜିଲ୍ଲା ଚିହ୍ନଟ କରିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ନିମ୍ନ ସୂଚକାଙ୍କ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପଡିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପାଣ୍ଡୁଲିପିର ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍ ପାଇଁ ଜ୍ଞାନ ଭାରତମ୍ ମିଶନ୍ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ରାଜ୍ୟରେ ଉପଲବ୍ଧ ଏହିପରି ପାଣ୍ଡୁଲିପିଗୁଡ଼ିକୁ ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିପାରିବେ। ଏହି ପାଣ୍ଡୁଲିପିଗୁଡ଼ିକୁ ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍ ହେବା ପରେ, ଉପଲବ୍ଧ ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ବିଦ୍ୟାକୁ ଉପଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ଏଆଇକୁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରିବ।
ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ସାମୂହିକ ଚିନ୍ତନ ଏବଂ ଗଠନମୂଳକ ନୀତିଗତ ବିଚାରବିମର୍ଶ ପାଇଁ ଭାରତର ପରମ୍ପରାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଥାଏ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ। ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସଂସ୍ଥାଗତ ରୂପ ନେଇଥିବା ମୁଖ୍ୟ ଶାସନ ସଚିବମାନଙ୍କ ସମ୍ମିଳନୀ ସାମୂହିକ ବିଚାରବିମର୍ଶ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ମଞ୍ଚ ପାଲଟିଛି ବୋଲି ସେ ମତ ରଖିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ, ଶାସନ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ପାଇଁ ମୁଖ୍ୟ ଶାସନ ସଚିବ ଏବଂ ଡିଜିପି ସମ୍ମିଳନୀ ଉଭୟରୁ ବାହାରୁଥିବା ଉପାୟ ଏବଂ ନିଷ୍ପତ୍ତି ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରଖି ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଉଚିତ।
ବିକଶିତ ଭାରତ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଅନୁସରଣ କରି ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଜାତୀୟ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଶାସନ ଫଳାଫଳକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ବିଭାଗୀୟ ସ୍ତରରେ ସମାନ ପ୍ରକାରର ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇପାରିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ କମିଶନ ସହିତ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ପଡିବ। ଶାସନରେ ଏଆଇ ବ୍ୟବହାର ଏବଂ ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା ଉପରେ ସଚେତନତା ସମୟର ଆବଶ୍ୟକତା। ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବାକୁ ପଡିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଆମର ସମଗ୍ର ଜୀବନଚକ୍ରରେ ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ସ୍ଥିର ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରିପାରିବ। ଶାସନରେ ଗୁଣାତ୍ମକତା ଆଣିବା ପାଇଁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ବ୍ୟବହାର କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି।
ଶେଷରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟକୁ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀର ଆଲୋଚନା ଆଧାରରେ 10 ବର୍ଷିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ପଡିବ ଯେଉଁଥିରେ 1, 2, 5 ଏବଂ 10 ବର୍ଷର ଲକ୍ଷ୍ୟ ସମୟସୀମା ରହିବ ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ନିୟମିତ ତଦାରଖ ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରିବ।
ଏହି ତିନି ଦିନିଆ ସମ୍ମିଳନୀରେ ବିଶେଷ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରାଯାଇଥିଲା ଯେଉଁଥିରେ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଶୈଶବ ଶିକ୍ଷା; ସ୍କୁଲ ଶିକ୍ଷା; ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ; ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା; ଏବଂ କ୍ରୀଡା ଓ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ବାହାର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଥିଲା ଯାହା ଏକ ଦୃଢ଼, ସମାବେଶୀ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଶ୍ରମଶକ୍ତି ଗଠନରେ ଏଗୁଡ଼ିକର ଭୂମିକାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲା।
ସମ୍ମିଳନୀ ସମୟରେ ଆଲୋଚନାର ବିଷୟବସ୍ତୁ
ସମ୍ମିଳନୀରେ ହୋଇଥିବା ଆଲୋଚନାଗୁଡ଼ିକ ଟିମ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ମନୋଭାବକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଥିଲା, ଯେଉଁଠାରେ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ବିଚାରକୁ କାର୍ଯ୍ୟରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସମାନ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ସହିତ ଏକାଠି ହୋଇଥିଲେ। ସହମତ ଫଳାଫଳଗୁଡ଼ିକର ସମୟସୀମା ମଧ୍ୟରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉପରେ ଆଲୋଚନାରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହାଦ୍ୱାରା ବିକାଶ ଭାରତର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ନାଗରିକଙ୍କ ଜୀବନରେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ଉନ୍ନତିରେ ପରିଣତ ହୋଇପାରିବ। ଅଧିବେଶନଗୁଡ଼ିକ ମାନବ ପୁଞ୍ଜି ବିକାଶ ସହିତ ଜଡିତ ପ୍ରାଥମିକତା କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ବର୍ତ୍ତମାନର ପରିସ୍ଥିତି, ପ୍ରମୁଖ ଆହ୍ୱାନ ଏବଂ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ସମାଧାନର ଏକ ବ୍ୟାପକ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା।
ସମ୍ମିଳନୀରେ ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ପାଣ୍ଡୁଲିପି ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍; ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଆୟୁଷ ଉପରେ ଖାଦ୍ୟ ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ରିତ ଆଲୋଚନା ମଧ୍ୟ ହୋଇଥିଲା। ଏଥିରେ ପ୍ରାଥମିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପ୍ରଦାନରେ ଜ୍ଞାନକୁ ଏକୀକୃତ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରାଯାଇଥିଲା।
ଆଲୋଚନାଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ସେବା ବିତରଣ, ନାଗରିକ-କୈନ୍ଦ୍ରିକ ଶାସନ ଏବଂ ଫଳାଫଳ-କୈନ୍ଦ୍ରିକ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲା। ବିକାଶ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକୁ କିପରି ମାପଯୋଗ୍ୟ ଭୂମିଗତ ପ୍ରଭାବରେ ପରିଣତ କରାଯାଇପାରିବ ସେଥିପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ସଂସ୍ଥାଗତ କ୍ଷମତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା, ଆନ୍ତଃ-ବିଭାଗୀୟ ସମନ୍ୱୟକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ଏବଂ ସେବା ପ୍ରଦାନକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ତଥ୍ୟ-ଚାଳିତ ତଦାରଖ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଫ୍ରେମୱାର୍କ ଗ୍ରହଣ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଆଲୋଚନାରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ବିକଶିତ ଭାରତର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରଖି, ପ୍ରକ୍ରିୟାଗୁଡ଼ିକୁ ସରଳ କରିବା, ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟାର ଉପଯୋଗ କରିବା ଏବଂ ଶେଷ ମାଇଲ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସେବା ବିତରଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ଫଳରେ ବିକାଶର ଲାଭ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଖରେ ସମୟସୀମା, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ସମାବେଶୀ ଭାବରେ ପହଞ୍ଚିପାରିବ।
ସମ୍ମିଳନୀରେ ଏକାଧିକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଧିବେଶନ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା ଯାହା କ୍ରସ୍-କଟିଂ ଏବଂ ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରାଥମିକତା ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ରିତ ଆଲୋଚନାକୁ ଆଗେଇ ନେଇଥିଲା। ଏହି ଅଧିବେଶନଗୁଡ଼ିକରେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ସରକାରୀ ନିୟନ୍ତ୍ରଣକୁ କୋହଳ କରିବା, ଶାସନରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ଉପଯୋଗ: ସୁଯୋଗ, ବିପଦ ଏବଂ ପ୍ରଶମନ; ସ୍ମାର୍ଟ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ଓ ବଜାର ସଂଯୋଗ ପାଇଁ ଏଗ୍ରିଷ୍ଟ୍ୟାକ୍; ଗୋଟିଏ ରାଜ୍ୟ, ଗୋଟିଏ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ; ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଓ ସ୍ୱଦେଶୀ; ଏବଂ ବାମପନ୍ଥୀ ଉଗ୍ରବାଦ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଯୋଜନା ଉପରେ ନୀତି ମାର୍ଗ ଏବଂ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସଗୁଡ଼ିକର ପରୀକ୍ଷା କରାଯାଇଥିଲା। ଆଲୋଚନାରେ ସମବାୟ ସଂଘୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ସଫଳ ରାଜ୍ୟସ୍ତରୀୟ ପଦକ୍ଷେପର ପ୍ରତିକୃତି ଏବଂ ଆଲୋଚନାକୁ ମାପଯୋଗ୍ୟ ଫଳାଫଳରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ସମୟସୀମା ଅନୁଯାୟୀ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରାଯାଇଥିଲା।
ସମ୍ମିଳନୀରେ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ମୁଖ୍ୟ ଶାସନ ସଚିବ, ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ, କ୍ଷେତ୍ର ବିଶେଷଜ୍ଞ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ।

Prime Minister's Office
PM chairs Fifth National Conference of Chief Secretaries in Delhi
Viksit Bharat is synonymous with quality and excellence in governance, delivery and manufacturing: PM
PM says India has boarded the ‘Reform Express’, powered by the strength of its youth
PM highlights that India's demographic advantage can significantly accelerate the journey towards Viksit Bharat
‘Made in India’ must become a symbol of global excellence and competitiveness: PM
PM emphasises the need to strengthen Aatmanirbharta and strengthen our commitment to 'Zero Effect, Zero Defect’
PM suggests identifying 100 products for domestic manufacturing to reduce import dependence and strengthen economic resilience
PM urges every State must to give top priority to soon to be launched National Manufacturing Mission
PM calls upon states to encourage manufacturing, boost ‘Ease of Doing Business’ and make India a Global Services Giant
PM emphasises on shifting to high value agriculture to make India the food basket of the world
PM directs States to prepare roadmap for creating a global level tourism destination
28 DEC 2025 9:32PM by PIB Delhi
Prime Minister Narendra Modi addressed the 5th National Conference of Chief Secretaries in Delhi, earlier today. The three-day Conference was held in Pusa, Delhi from 26 to 28 December, 2025.
Prime Minister observed that this conference marks another decisive step in strengthening the spirit of cooperative federalism and deepening Centre-State partnership to achieve the vision of Viksit Bharat.
Prime Minister emphasised that Human Capital comprising knowledge, skills, health and capabilities is the fundamental driver of economic growth and social progress and must be developed through a coordinated Whole-of-Government approach.
The Conference included discussions around the overarching theme of ‘Human Capital for Viksit Bharat’. Highlighting India's demographic advantage, the Prime Minister stated that nearly 70 percent of the population is in the working-age group, creating a unique historical opportunity which, when combined with economic progress, can significantly accelerate India's journey towards Viksit Bharat.
Prime Minister said that India has boarded the “Reform Express”, driven primarily by the strength of its young population, and empowering this demographic remains the government’s key priority. Prime Minister noted that the Conference is being held at a time when the country is witnessing next-generation reforms and moving steadily towards becoming a major global economic power.
He further observed that Viksit Bharat is synonymous with quality and excellence and urged all stakeholders to move beyond average outcomes. Emphasising quality in governance, service delivery and manufacturing, the Prime Minister stated that the label "Made in India' must become a symbol of excellence and global competitiveness.
Prime Minister emphasised the need to strengthen Aatmanirbharta, stating that India must pursue self-reliance with zero defect in products and minimal environmental impact, making the label 'Made in India' synonymous with quality and strengthen our commitment to 'Zero Effect, Zero Defect.’ He urged the Centre and States to jointly identify 100 products for domestic manufacturing to reduce import dependence and strengthen economic resilience in line with the vision of Viksit Bharat.
Prime Minister emphasised the need to map skill demand at the State and global levels to better design skill development strategies. In higher education too, he suggested that there is a need for academia and industry to work together to create high quality talent.
For livelihoods of youth, Prime Minister observed that tourism can play a huge role. He highlighted that India has a rich heritage and history with a potential to be among the top global tourist destinations. He urged the States to prepare a roadmap for creating at least one global level tourist destination and nourishing an entire tourist ecosystem.
PM Modi said that it is important to align the Indian national sports calendar with the global sports calendar. India is working to host the 2036 Olympics. India needs to prepare infrastructure and sports ecosystem at par with global standards. He observed that young kids should be identified, nurtured and trained to compete at that time. He urged the States that the next 10 years must be invested in them, only then will India get desired results in such sports events. Organising and promoting sports events and tournaments at local and district level and keeping data of players will create a vibrant sports environment.
PM Modi said that soon India would be launching the National Manufacturing Mission (NMM). Every State must give this top priority and create infrastructure to attract global companies. He further said that it included Ease of Doing Business, especially with respect to land, utilities and social infrastructure. He also called upon states to encourage manufacturing, boost ‘Ease of Doing Business’ and strengthen the services sector. In the services sector, PM Modi said that there should be greater emphasis on other areas like Healthcare, education, transport, tourism, professional services, AI, etc. to make India a Global Services Giant.
Prime Minister also emphasized that as India aspires to be the food basket of the world, we need to shift to high value agriculture, dairy, fisheries, with a focus on exports. He pointed out that the PM Dhan Dhanya Scheme has identified 100 districts with lower productivity. Similarly, in learning outcomes States must identify the lowest 100 districts and must work on addressing the issues around the low indicators.
PM also urged the States to use Gyan Bharatam Mission for digitization of manuscripts. He said that States may start a Abhiyan to digitize such manuscripts available in States. Once these manuscripts are digitized, Al can be used for synthesizing the wisdom and knowledge available.
Prime Minister noted that the Conference reflects India’s tradition of collective thinking and constructive policy dialogue, and that the Chief Secretaries Conference, institutionalised by the Government of India, has become an effective platform for collective deliberation.
Prime Minister emphasised that States should work in tandem with the discussions and decisions emerging from both the Chief Secretaries and the DGPs Conferences to strengthen governance and implementation.
Prime Minister suggested that similar conferences could be replicated at the departmental level to promote a national perspective among officers and improve governance outcomes in pursuit of Viksit Bharat.
Prime Minister also said that all States and UTs must prepare capacity building plan along with the Capacity Building Commission. He said that use of Al in governance and awareness on cyber security is need of the hour. States and Centre have to put emphasis on cyber security for the security of every citizen.
Prime Minister said that the technology can provide secure and stable solutions through our entire life cycle. There is a need to utilise technology to bring about quality in governance.
In the conclusion, Prime Minister said that every State must create 10-year actionable plans based on the discussions of this Conference with 1, 2, 5 and 10 year target timelines wherein technology can be utilised for regular monitoring.
The three-day Conference emphasised on special themes which included Early Childhood Education; Schooling; Skilling; Higher Education; and Sports and Extracurricular Activities recognising their role in building a resilient, inclusive and future-ready workforce.
Discussion during the Conference
The discussions during the Conference reflected the spirit of Team India, where the Centre and States came together with a shared commitment to transform ideas into action. The deliberations emphasised the importance of ensuring time-bound implementation of agreed outcomes so that the vision of Viksit Bharat translates into tangible improvements in citizens’ lives. The sessions provided a comprehensive assessment of the current situation, key challenges and possible solutions across priority areas related to human capital development.
The Conference also facilitated focused deliberations over meals on Heritage & Manuscript Preservation and Digitisation; and Ayush for All with emphasis on integrating knowledge in primary healthcare delivery.
The deliberations also emphasised the importance of effective delivery, citizen-centric governance and outcome-oriented implementation to ensure that development initiatives translate into measurable on-ground impact. The discussions highlighted the need to strengthen institutional capacity, improve inter-departmental coordination and adopt data-driven monitoring frameworks to enhance service delivery. Focus was placed on simplifying processes, leveraging technology and ensuring last-mile reach so that benefits of development reach every citizen in a timely, transparent and inclusive manner, in alignment with the vision of Viksit Bharat.
The Conference featured a series of special sessions that enabled focused deliberations on cross-cutting and emerging priorities. These sessions examined policy pathways and best practices on Deregulation in States, Technology in Governance: Opportunities, Risks & Mitigation; AgriStack for Smart Supply Chain & Market Linkages; One State, One World Class Tourist Destination; Aatmanirbhar Bharat & Swadeshi; and Plans for a post-Left Wing Extremism future. The discussions highlighted the importance of cooperative federalism, replication of successful State-level initiatives and time-bound implementation to translate deliberations into measurable outcomes.
The Conference was attended by Chief Secretaries, senior officials of all States/Union Territories, domain experts and senior officers in the centre.