Prime Minister's Office
PM chairs Fifth National Conference of Chief Secretaries in Delhi
Viksit Bharat is synonymous with quality and excellence in governance, delivery and manufacturing: PM
PM says India has boarded the ‘Reform Express’, powered by the strength of its youth
PM highlights that India's demographic advantage can significantly accelerate the journey towards Viksit Bharat
‘Made in India’ must become a symbol of global excellence and competitiveness: PM
PM emphasises the need to strengthen Aatmanirbharta and strengthen our commitment to 'Zero Effect, Zero Defect’
PM suggests identifying 100 products for domestic manufacturing to reduce import dependence and strengthen economic resilience
PM urges every State must to give top priority to soon to be launched National Manufacturing Mission
PM calls upon states to encourage manufacturing, boost ‘Ease of Doing Business’ and make India a Global Services Giant
PM emphasises on shifting to high value agriculture to make India the food basket of the world
PM directs States to prepare roadmap for creating a global level tourism destination
28 DEC 2025 9:32PM by PIB Delhi
Prime Minister Narendra Modi addressed the 5th National Conference of Chief Secretaries in Delhi, earlier today. The three-day Conference was held in Pusa, Delhi from 26 to 28 December, 2025.
Prime Minister observed that this conference marks another decisive step in strengthening the spirit of cooperative federalism and deepening Centre-State partnership to achieve the vision of Viksit Bharat.
Prime Minister emphasised that Human Capital comprising knowledge, skills, health and capabilities is the fundamental driver of economic growth and social progress and must be developed through a coordinated Whole-of-Government approach.
The Conference included discussions around the overarching theme of ‘Human Capital for Viksit Bharat’. Highlighting India's demographic advantage, the Prime Minister stated that nearly 70 percent of the population is in the working-age group, creating a unique historical opportunity which, when combined with economic progress, can significantly accelerate India's journey towards Viksit Bharat.
Prime Minister said that India has boarded the “Reform Express”, driven primarily by the strength of its young population, and empowering this demographic remains the government’s key priority. Prime Minister noted that the Conference is being held at a time when the country is witnessing next-generation reforms and moving steadily towards becoming a major global economic power.
He further observed that Viksit Bharat is synonymous with quality and excellence and urged all stakeholders to move beyond average outcomes. Emphasising quality in governance, service delivery and manufacturing, the Prime Minister stated that the label "Made in India' must become a symbol of excellence and global competitiveness.
Prime Minister emphasised the need to strengthen Aatmanirbharta, stating that India must pursue self-reliance with zero defect in products and minimal environmental impact, making the label 'Made in India' synonymous with quality and strengthen our commitment to 'Zero Effect, Zero Defect.’ He urged the Centre and States to jointly identify 100 products for domestic manufacturing to reduce import dependence and strengthen economic resilience in line with the vision of Viksit Bharat.
Prime Minister emphasised the need to map skill demand at the State and global levels to better design skill development strategies. In higher education too, he suggested that there is a need for academia and industry to work together to create high quality talent.
For livelihoods of youth, Prime Minister observed that tourism can play a huge role. He highlighted that India has a rich heritage and history with a potential to be among the top global tourist destinations. He urged the States to prepare a roadmap for creating at least one global level tourist destination and nourishing an entire tourist ecosystem.
PM Modi said that it is important to align the Indian national sports calendar with the global sports calendar. India is working to host the 2036 Olympics. India needs to prepare infrastructure and sports ecosystem at par with global standards. He observed that young kids should be identified, nurtured and trained to compete at that time. He urged the States that the next 10 years must be invested in them, only then will India get desired results in such sports events. Organising and promoting sports events and tournaments at local and district level and keeping data of players will create a vibrant sports environment.
PM Modi said that soon India would be launching the National Manufacturing Mission (NMM). Every State must give this top priority and create infrastructure to attract global companies. He further said that it included Ease of Doing Business, especially with respect to land, utilities and social infrastructure. He also called upon states to encourage manufacturing, boost ‘Ease of Doing Business’ and strengthen the services sector. In the services sector, PM Modi said that there should be greater emphasis on other areas like Healthcare, education, transport, tourism, professional services, AI, etc. to make India a Global Services Giant.
Prime Minister also emphasized that as India aspires to be the food basket of the world, we need to shift to high value agriculture, dairy, fisheries, with a focus on exports. He pointed out that the PM Dhan Dhanya Scheme has identified 100 districts with lower productivity. Similarly, in learning outcomes States must identify the lowest 100 districts and must work on addressing the issues around the low indicators.
PM also urged the States to use Gyan Bharatam Mission for digitization of manuscripts. He said that States may start a Abhiyan to digitize such manuscripts available in States. Once these manuscripts are digitized, Al can be used for synthesizing the wisdom and knowledge available.
Prime Minister noted that the Conference reflects India’s tradition of collective thinking and constructive policy dialogue, and that the Chief Secretaries Conference, institutionalised by the Government of India, has become an effective platform for collective deliberation.
Prime Minister emphasised that States should work in tandem with the discussions and decisions emerging from both the Chief Secretaries and the DGPs Conferences to strengthen governance and implementation.
Prime Minister suggested that similar conferences could be replicated at the departmental level to promote a national perspective among officers and improve governance outcomes in pursuit of Viksit Bharat.
Prime Minister also said that all States and UTs must prepare capacity building plan along with the Capacity Building Commission. He said that use of Al in governance and awareness on cyber security is need of the hour. States and Centre have to put emphasis on cyber security for the security of every citizen.
Prime Minister said that the technology can provide secure and stable solutions through our entire life cycle. There is a need to utilise technology to bring about quality in governance.
In the conclusion, Prime Minister said that every State must create 10-year actionable plans based on the discussions of this Conference with 1, 2, 5 and 10 year target timelines wherein technology can be utilised for regular monitoring.
The three-day Conference emphasised on special themes which included Early Childhood Education; Schooling; Skilling; Higher Education; and Sports and Extracurricular Activities recognising their role in building a resilient, inclusive and future-ready workforce.
Discussion during the Conference
The discussions during the Conference reflected the spirit of Team India, where the Centre and States came together with a shared commitment to transform ideas into action. The deliberations emphasised the importance of ensuring time-bound implementation of agreed outcomes so that the vision of Viksit Bharat translates into tangible improvements in citizens’ lives. The sessions provided a comprehensive assessment of the current situation, key challenges and possible solutions across priority areas related to human capital development.
The Conference also facilitated focused deliberations over meals on Heritage & Manuscript Preservation and Digitisation; and Ayush for All with emphasis on integrating knowledge in primary healthcare delivery.
The deliberations also emphasised the importance of effective delivery, citizen-centric governance and outcome-oriented implementation to ensure that development initiatives translate into measurable on-ground impact. The discussions highlighted the need to strengthen institutional capacity, improve inter-departmental coordination and adopt data-driven monitoring frameworks to enhance service delivery. Focus was placed on simplifying processes, leveraging technology and ensuring last-mile reach so that benefits of development reach every citizen in a timely, transparent and inclusive manner, in alignment with the vision of Viksit Bharat.
The Conference featured a series of special sessions that enabled focused deliberations on cross-cutting and emerging priorities. These sessions examined policy pathways and best practices on Deregulation in States, Technology in Governance: Opportunities, Risks & Mitigation; AgriStack for Smart Supply Chain & Market Linkages; One State, One World Class Tourist Destination; Aatmanirbhar Bharat & Swadeshi; and Plans for a post-Left Wing Extremism future. The discussions highlighted the importance of cooperative federalism, replication of successful State-level initiatives and time-bound implementation to translate deliberations into measurable outcomes.
The Conference was attended by Chief Secretaries, senior officials of all States/Union Territories, domain experts and senior officers in the centre.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
দিল্লীত মুখ্য সচিবসকলৰ পঞ্চম ৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলনত সভাপতিত্ব কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
বিকশিত ভাৰত শাসন, প্ৰদান আৰু উৎপাদনত গুণগত মান তথা উৎকৃষ্টতাৰ সমাৰ্থক: প্ৰধানমন্ত্ৰী
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰতে নিজৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ শক্তিৰে চালিত ‘ৰিফৰ্ম এক্সপ্ৰেছ’ত উঠিছে
ভাৰতৰ জনগাঁথনিগত সুবিধাই বিকশিত ভাৰতৰ দিশে যাত্ৰা যথেষ্ট ত্বৰান্বিত কৰিব পাৰে বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে
‘মেড ইন ইণ্ডিয়া’ বিশ্বৰ উৎকৃষ্টতা আৰু প্ৰতিযোগিতামূলকতাৰ প্ৰতীক হ’ব লাগিবঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আত্মনিৰ্ভৰশীলতাক শক্তিশালী কৰাৰ লগতে ‘জিৰ’ ইফেক্ট, জিৰ’ ডিফেক্ট’ৰ প্ৰতি আমাৰ দায়বদ্ধতাক শক্তিশালী কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বিষয়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
আমদানি নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস আৰু অৰ্থনৈতিক স্থিতিস্থাপকতা শক্তিশালী কৰিবলৈ ঘৰুৱা উৎপাদনৰ বাবে ১০০বিধ সামগ্ৰী চিনাক্ত কৰাৰ পৰামৰ্শ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
শীঘ্ৰে আৰম্ভ হ’বলগীয়া ৰাষ্ট্ৰীয় উৎপাদন অভিযানক প্ৰতিখন ৰাজ্যই সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ দিব লাগিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়
ৰাজ্যসমূহক উৎপাদনক উৎসাহিত কৰিবলৈ, ‘ইজ অৱ ডুইং বিজনেছ’ক বৃদ্ধি কৰিবলৈ আৰু ভাৰতক গ্ল’বেল চাৰ্ভিচেছ জায়ান্ট হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ আহ্বান
ভাৰতক বিশ্বৰ খাদ্যৰ টোপোলা হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ উচ্চ মূল্যৰ কৃষিলৈ স্থানান্তৰিত হোৱাৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
28 DEC 2025 9:32PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে দিল্লীত অনুষ্ঠিত পঞ্চম ৰাষ্ট্ৰীয় মুখ্য সচিব সন্মিলনত ভাষণ প্ৰদান কৰে। ২০২৫ চনৰ ২৬ ডিচেম্বৰৰ পৰা ২৮ ডিচেম্বৰলৈ দিল্লীৰ পুছাত তিনিদিনীয়া সন্মিলনখন অনুষ্ঠিত হয়।প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পৰ্যবেক্ষণ কৰে যে এই সন্মিলনে সমবায় ফেডাৰেলিজমৰ মনোভাৱ শক্তিশালী কৰাৰ লগতে বিকশিত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগী সাধনৰ বাবে কেন্দ্ৰ-ৰাজ্যৰ অংশীদাৰিত্ব গভীৰ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত আন এক নিৰ্ণায়ক পদক্ষেপ হিচাপে চিহ্নিত কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে জ্ঞান, দক্ষতা, স্বাস্থ্য আৰু সামৰ্থ্যক সামৰি লোৱা মানৱ পুঁজি অৰ্থনৈতিক বিকাশ আৰু সামাজিক প্ৰগতিৰ মৌলিক চালক আৰু ইয়াক সমন্বিত সমগ্ৰ চৰকাৰৰ দৃষ্টিভংগীৰ জৰিয়তে বিকশিত কৰিব লাগিব।
সন্মিলনত ‘বিকশিত ভাৰতৰ বাবে মানৱ পুঁজি’ৰ সামগ্ৰিক বিষয়বস্তুক কেন্দ্ৰ কৰি আলোচনা কৰা হয়। ভাৰতৰ জনগাঁথনিগত সুবিধাৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে প্ৰায় ৭০ শতাংশ জনসংখ্যা কমবয়সীয়া গোটত আছে, যাৰ ফলত এক অনন্য ঐতিহাসিক সুযোগ সৃষ্টি হৈছে। যিটো অৰ্থনৈতিক প্ৰগতিৰ সৈতে মিলি ভাৰতৰ বিকশিত ভাৰতৰ দিশে যাত্ৰা যথেষ্ট ত্বৰান্বিত কৰিব পাৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰতে মূলতঃ যুৱ জনসংখ্যাৰ শক্তিৰ দ্বাৰা পৰিচালিত “ৰিফৰ্ম এক্সপ্ৰেছ”ত উঠিছে আৰু এই জনগাঁথনিৰ সবলীকৰণ চৰকাৰৰ মূল অগ্ৰাধিকাৰ হৈয়েই আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে এই সন্মিলন এনে এটা সময়ত অনুষ্ঠিত হৈছে যেতিয়া দেশখনে পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ সংস্কাৰৰ সাক্ষী হৈ আছে আৰু এক বৃহৎ বিশ্ব অৰ্থনৈতিক শক্তি হোৱাৰ দিশত অবিৰতভাৱে আগবাঢ়িছে।
তেওঁ আৰু পৰ্যবেক্ষণ কৰে যে বিকশিত ভাৰত গুণগত মান আৰু উৎকৃষ্টতাৰ সমাৰ্থক । তেওঁ লগতে সকলো অংশীদাৰক গড় ফলাফলৰ বাহিৰলৈ যাবলৈ আহ্বান জনায়। শাসন, সেৱা প্ৰদান আৰু উৎপাদনত গুণগত মানৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে "মেড ইন ইণ্ডিয়া' লেবেল উৎকৃষ্টতা আৰু বিশ্ব প্ৰতিযোগিতামূলক ক্ষমতাৰ প্ৰতীক হ'ব লাগিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আত্মনিৰ্ভৰশীলতাক শক্তিশালী কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে ভাৰতে পণ্যৰ শূন্য দোষ আৰু নূন্যতম পৰিৱেশ প্ৰভাৱৰ সৈতে আত্মনিৰ্ভৰশীলতা অনুসৰণ কৰিব লাগিব, ‘মেড ইন ইণ্ডিয়া’ লেবেলটোক গুণগত মানৰ সমাৰ্থক কৰি তুলিব লাগিব আৰু ‘জিৰ’ ইফেক্ট, জিৰ’ ডিফেক্ট’ৰ প্ৰতি আমাৰ দায়বদ্ধতা শক্তিশালী কৰিব লাগিব । এয়া হৈছে বিকশিত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগীৰ লগত সংগতি ৰাখি অৰ্থনৈতিক স্থিতিস্থাপকতাক শক্তিশালী কৰা।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দক্ষতা বিকাশৰ কৌশলৰ উন্নত ডিজাইনৰ বাবে ৰাজ্য আৰু বিশ্ব পৰ্যায়ত দক্ষতাৰ চাহিদাৰ মানচিত্ৰ নিৰ্মাণৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। উচ্চ শিক্ষাৰ বিষয়তো তেওঁ পৰামৰ্শ দিয়ে যে শিক্ষা আৰু উদ্যোগে একেলগে কাম কৰি উচ্চমানৰ প্ৰতিভা সৃষ্টি কৰাৰ প্ৰয়োজন আছে।যুৱক-যুৱতীসকলৰ জীৱিকাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পৰ্যবেক্ষণে এক বৃহৎ ভূমিকা ল’ব পাৰে বুলি পৰ্যবেক্ষণ কৰে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে ভাৰতৰ এক চহকী ঐতিহ্য আৰু ইতিহাস আছে আৰু বিশ্বৰ শীৰ্ষ পৰ্যটন স্থলীৰ ভিতৰত স্থান পোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে। তেওঁ ৰাজ্যসমূহক অন্ততঃ এটা বিশ্ব পৰ্যায়ৰ পৰ্যটনস্থলী সৃষ্টি আৰু এটা সমগ্ৰ পৰ্যটন পৰিৱেশতন্ত্ৰক পুষ্টিৰ বাবে এক ৰোডমেপ প্ৰস্তুত কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয় যে ভাৰতীয় ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়া কেলেণ্ডাৰক বিশ্ব ক্ৰীড়া কেলেণ্ডাৰৰ সৈতে ৰজিতা খুৱাই লোৱাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ। ২০৩৬ চনৰ অলিম্পিক আয়োজনৰ বাবে ভাৰতে কাম কৰি আছে। ভাৰতে বিশ্ব মানৰ সমতুল্য আন্তঃগাঁথনি আৰু ক্ৰীড়া পৰিৱেশ তন্ত্ৰ প্ৰস্তুত কৰাটো প্ৰয়োজন। তেওঁ লক্ষ্য কৰিছিল যে সেই সময়ত সৰু ল’ৰা-ছোৱালীক চিনাক্ত, লালন-পালন আৰু প্ৰশিক্ষণ দিব লাগে যাতে তেওঁলোকে প্ৰতিযোগিতাত অংশগ্ৰহণ কৰিব পাৰে। তেওঁ ৰাজ্যসমূহক আহ্বান জনায় যে আগন্তুক ১০ বছৰ তেওঁলোকৰ মাজত বিনিয়োগ কৰিব লাগিব, তেতিয়াহে ভাৰতে এনে ক্ৰীড়া অনুষ্ঠানত আকাংক্ষিত ফলাফল পাব। স্থানীয় আৰু জিলা পৰ্যায়ত ক্ৰীড়া অনুষ্ঠান আৰু প্ৰতিযোগিতাসমূহৰ আয়োজন আৰু প্ৰচাৰ আৰু খেলুৱৈসকলৰ তথ্য ৰখাই এক সজীৱ ক্ৰীড়া পৰিৱেশৰ সৃষ্টি কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয় যে অতি সোনকালে ভাৰতে ৰাষ্ট্ৰীয় উৎপাদন অভিযান (এন এম এম) আৰম্ভ কৰিব। প্ৰতিখন ৰাজ্যই এইক শীৰ্ষ অগ্ৰাধিকাৰ দিব লাগিব আৰু বিশ্বব্যাপী কোম্পানীসমূহক আকৰ্ষণ কৰিবলৈ আন্তঃগাঁথনি সৃষ্টি কৰিব লাগিব। তেওঁ আৰু কয় যে ইয়াত বিশেষকৈ মাটি, উপযোগীতা আৰু সামাজিক আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত ইজ অৱ ডুইং বিজনেছ অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। তেওঁ ৰাজ্যসমূহক উৎপাদনক উৎসাহিত কৰিবলৈ, ‘ইজ অৱ ডুইং বিজনেছ’ক বৃদ্ধি কৰিবলৈ আৰু সেৱা খণ্ডক শক্তিশালী কৰিবলৈও আহ্বান জনায়। সেৱা খণ্ডত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয় যে ভাৰতক গ্ল’বেল চাৰ্ভিচেছ জায়েন্ট হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ হেল্থকেয়াৰ, শিক্ষা, পৰিবহণ, পৰ্যটন, পেছাদাৰী সেৱা, এআই আদি অন্যান্য ক্ষেত্ৰত অধিক গুৰুত্ব দিয়া উচিত।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই কথাতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে যিহেতু ভাৰতে বিশ্বৰ খাদ্যৰ টোপোলা হোৱাৰ আকাংক্ষা কৰিছে, সেয়েহে আমি ৰপ্তানিৰ ওপৰত গুৰুত্ব দি উচ্চ মূল্যৰ কৃষি, দুগ্ধ, মীনপালনলৈ স্থানান্তৰিত হোৱাটো প্ৰয়োজন। তেওঁ আঙুলিয়াই দিয়ে যে প্ৰধানমন্ত্ৰী ধন ধন আঁচনিৰ জৰিয়তে কম উৎপাদনশীলতা থকা ১০০খন জিলা চিনাক্ত কৰা হৈছে। একেদৰে শিক্ষণ ফলাফলত ৰাজ্যসমূহে সৰ্বনিম্ন ১০০খন জিলা চিনাক্ত কৰিব লাগিব আৰু কম সূচকসমূহৰ চাৰিওফালে থকা সমস্যাসমূহ সমাধানৰ ওপৰত কাম কৰিব লাগিব।
পাণ্ডুলিপিৰ ডিজিটেলাইজেচনৰ বাবেও জ্ঞান ভাৰতম মিছন ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ ৰাজ্যসমূহক আহ্বান জনায় প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে। তেওঁ কয় যে ৰাজ্যসমূহত উপলব্ধ এনে পাণ্ডুলিপিসমূহ ডিজিটেলাইজ কৰাৰ বাবে ৰাজ্যসমূহে অভিযান আৰম্ভ কৰিব পাৰে। এই পাণ্ডুলিপিসমূহ ডিজিটেলাইজ হ’লে উপলব্ধ প্ৰজ্ঞা আৰু জ্ঞানৰ সংশ্লেষণৰ বাবে এআই ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰি।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে এই সন্মিলনে ভাৰতৰ সামূহিক চিন্তা আৰু গঠনমূলক নীতি আলোচনাৰ পৰম্পৰা প্ৰতিফলিত কৰে, আৰু ভাৰত চৰকাৰে প্ৰতিষ্ঠানিকৰণ কৰা মুখ্য সচিব সন্মিলন সামূহিক বিবেচনাৰ এক ফলপ্ৰসূ মঞ্চত পৰিণত হৈছে।প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে ৰাজ্যসমূহে মুখ্য সচিব আৰু ডিজিপি উভয় সন্মিলনৰ পৰা ওলোৱা আলোচনা আৰু সিদ্ধান্তৰ সৈতে সংগতি ৰাখি শাসন আৰু কাৰ্যকৰীকৰণ শক্তিশালী কৰাৰ বাবে কাম কৰিব লাগে।প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পৰামৰ্শ দিয়ে যে বিভাগীয় পৰ্যায়ত একেধৰণৰ সন্মিলনৰ আয়োজন কৰি বিষয়াসকলৰ মাজত ৰাষ্ট্ৰীয় দৃষ্টিভংগীৰ প্ৰসাৰৰ লগতে শাসনৰ ফলাফল উন্নত কৰি বিকশিত ভাৰতৰ আকাংক্ষা পূৰণ কৰিব পাৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয় যে সামৰ্থ্য বিকাশ আয়োগৰ লগতে সকলো ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলে সামৰ্থ্য বিকাশৰ পৰিকল্পনা প্ৰস্তুত কৰিব লাগিব। তেওঁ কয় যে শাসন আৰু চাইবাৰ সুৰক্ষাৰ সজাগতাত এআইৰ ব্যৱহাৰ প্ৰয়োজনীয় কথা। ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰই প্ৰতিজন নাগৰিকৰ সুৰক্ষাৰ বাবে চাইবাৰ সুৰক্ষাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিব লাগিব।প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই প্ৰযুক্তিয়ে আমাৰ সমগ্ৰ জীৱনচক্ৰৰ মাজেৰে সুৰক্ষিত আৰু সুস্থিৰ সমাধান প্ৰদান কৰিব পাৰে। শাসন ​​ব্যৱস্থাত গুণগত মান আনিবলৈ প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰৰ প্ৰয়োজন।সামৰণিত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰতিখন ৰাজ্যই এই সন্মিলনৰ আলোচনাৰ ভিত্তিত ১০ বছৰীয়া কাৰ্য্যকৰী পৰিকল্পনা তৈয়াৰ কৰিব লাগিব য’ত ১, ২, ৫ আৰু ১০ বছৰৰ লক্ষ্যৰ সময়সীমা থাকিব , য’ত নিয়মীয়া নিৰীক্ষণৰ বাবে প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰিব পৰা যাব।তিনিদিনীয়া এই সন্মিলনত বিশেষ বিষয়বস্তুৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হয় য’ত আছিল প্ৰাথমিক শিশু শিক্ষা; স্কুলীয়া শিক্ষা; দক্ষতা; উচ্চ শিক্ষা; আৰু ক্ৰীড়া আৰু পাঠ্যক্ৰমৰ বাহ্যিক কাৰ্য্যকলাপসমূহে এক স্থিতিস্থাপক, অন্তৰ্ভুক্ত আৰু ভৱিষ্যতৰ বাবে সাজু কৰ্মশক্তি গঢ়ি তোলাত তেওঁলোকৰ ভূমিকাক স্বীকৃতি দিয়ে।
সন্মিলনত হোৱা আলোচনাত টিম ইণ্ডিয়াৰ মনোভাৱ প্ৰতিফলিত হয় , য’ত কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্যসমূহে একত্ৰিত হৈ ধাৰণাসমূহক কৰ্মলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ এক ভাগ-বতৰা প্ৰতিশ্ৰুতিৰে আগবাঢ়ি আহিছিল। আলোচনাত চুক্তিবদ্ধ ফলাফলসমূহ সময়সীমাবদ্ধ ৰূপায়ণ নিশ্চিত কৰাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হয় যাতে বিকশিত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগীয়ে নাগৰিকৰ জীৱনৰ ক্ষেত্ৰত স্পষ্ট উন্নতিৰ ৰূপ লয়। অধিবেশনসমূহে মানৱ মূলধন উন্নয়নৰ সৈতে জড়িত অগ্ৰাধিকাৰ ক্ষেত্ৰসমূহৰ মাজেৰে বৰ্তমানৰ পৰিস্থিতি, মূল প্ৰত্যাহ্বান আৰু সম্ভাৱ্য সমাধানৰ বিস্তৃত মূল্যায়ন প্ৰদান কৰে।
সন্মিলনে ঐতিহ্য আৰু পাণ্ডুলিপি সংৰক্ষণ আৰু ডিজিটেলাইজেচনৰ বিষয়ত কেন্দ্ৰীভূত আলোচনাৰ সুবিধাও প্ৰদান কৰে; আৰু আয়ুষ ফৰ অলৰ অধীনত প্ৰাথমিক স্বাস্থ্যসেৱা প্ৰদানত জ্ঞানক একত্ৰিত কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। উন্নয়নৰ পদক্ষেপসমূহ যাতে জুখিব পৰা প্ৰভাৱলৈ ৰূপান্তৰিত হয় তাৰ বাবে ফলপ্ৰসূ প্ৰদান, নাগৰিককেন্দ্ৰিক শাসন আৰু ফলাফলমুখী ৰূপায়ণৰ গুৰুত্বৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হয়। আলোচনাত প্ৰতিষ্ঠানিক ক্ষমতা শক্তিশালী কৰা, আন্তঃবিভাগীয় সমন্বয় উন্নত কৰা আৰু সেৱা প্ৰদান বৃদ্ধিৰ বাবে তথ্য-চালিত নিৰীক্ষণ কাঠামো গ্ৰহণ কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰা হয়।
প্ৰক্ৰিয়াসমূহ সৰলীকৰণ, প্ৰযুক্তিৰ পৰা লাভ অৰ্জন আৰু শেষ মাইললৈকে তাৰ প্ৰসাৰ নিশ্চিত কৰাত গুৰুত্ব দিয়া হয়। যাতে বিকাশৰ সুবিধাসমূহ সময়োপযোগী, স্বচ্ছ আৰু সৰ্বাংগীনভাৱে প্ৰতিজন নাগৰিকৰ ওচৰলৈ যায়, সেয়া বিকাশ ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সংগতি ৰাখি কৰাৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হয়।
সন্মিলনত উদীয়মান অগ্ৰাধিকাৰৰ বিষয়ত কেন্দ্ৰীভূতভাবে আলোচনা কৰা হয় । এই অধিৱেশনসমূহত ৰাজ্যসমূহত নিয়ন্ত্ৰণমুক্তকৰণ, শাসনত প্ৰযুক্তি: সুযোগ, বিপদ আৰু প্ৰশমনৰ ওপৰত নীতিগত পথ আৰু উত্তম পদ্ধতিসমূহ পৰীক্ষা কৰা হৈছিল; স্মাৰ্ট যোগান শৃংখল আৰু বজাৰ সংযোগৰ বাবে এগ্ৰিষ্টেক; এখন ৰাজ্য, এক বিশ্বমানৰ পৰ্যটন স্থলী; আতমনিৰ্ভৰ ভাৰত আৰু স্বাধীন; আৰু বাওঁপন্থী উগ্ৰবাদৰ পিছৰ ভৱিষ্যতৰ পৰিকল্পনা আদিৰ বিষয়ে আলোচনা কৰা হয় ।
আলোচনাত সমবায় ফেডাৰেলিজমৰ গুৰুত্ব, ৰাজ্য পৰ্যায়ৰ সফল পদক্ষেপৰ প্ৰতিলিপি আৰু বিবেচনাক জুখিব পৰা ফলাফললৈ ৰূপান্তৰিত কৰিবলৈ সময়সীমাবদ্ধ ৰূপায়ণৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰা হয়। সন্মিলনত মুখ্য সচিব, সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰ শাসিত অঞ্চলৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়া, ডমেইন বিশেষজ্ঞ আৰু কেন্দ্ৰটোৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকল উপস্থিত থাকে।