প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
অসামগী গুৱাহাতিদা লোকপ্রিয়া গোপিনাথ বরদোলোই ইন্তর্নেস্নেল এয়রপোর্ত শঙ্গাবদা ৱা ঙাংবদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
20 DEC 2025 8:26PM by PIB Imphal
নোমোস্কার। লুইদপোরিয়া রাইজোলোঈ মুর শ্রোদ্ধা অরু মরোম জাসিসু!
অসামগী রাজ্যপাল, শ্রী লক্ষ্মন প্রসাদ আচার্য়জী, মুখ্য মন্ত্রী হিমন্তা বিস্ব শর্মাজী, কেন্দ্র সরকারদা লৈরিবা ঐহাক্কী মরূপশিং, ঐখোয়গী হান্নগী মুখ্য মন্ত্রী সর্বানন্দ সোনোৱালজী, রাম মোহন নাইদুজী, মুরালীধর মোহোলজী, পবিত্রা মার্গেরিতাজী, অসাম সরকারগী মন্ত্রীশিং, অতৈ মকোক থোংবা মীওইশিং, ইচিল-ইনাওশিং।
ঐহাক্কী ৱারোল হৌদ্রিঙৈ মমাংদা, ঐহাক্না ময়াম পুম্নমক্তা ৱাফম অমা হায়জগে। ঙসি অসি মায় পাকপগী নুমিৎনি, চাউখৎপগী নুমিৎনি। মসি অসাম খক্তগী নত্তে, অৱাং নোংপোক পুম্নমক্কীনি। মরম অদুনা, ঐনা ময়াম পুম্নমকপু নখোয়গী মোবাইল ফোনশিং লৌথোক্নবা, ফ্লাশলাইটশিং থান্নবা অমসুং চাউখৎপগী থৌরম অসিদা শরুক য়ানবা হায়জরি। মোবাইল ফোন খুদিংমক্কী মৈ থসনগদবনি। অসামনা চাউখৎপগী থৌরম পাংথোক্লিবা অসিগীদমক্তা লৈবাক পুম্বনা থাগৎপা ফোংদোক্কনি। চাউখৎপগী মঙালনা মফম অমদা য়ৌরকপা মতমদা, পুন্সিগী হীরম খুদিংমক অনৌবা অৱাংবা থাক্তা য়ৌরকই। ময়াম পুম্নমকপু থাগৎচরি।
মরুপশিং,
অসামগী লমদমগা ঐহাক্কা লৈনরিবা মরী, মসিগী মীয়ামগী নুংশিবা অমসুং অখন্ননা অসাম অমসুং অৱাং নোংপোক্কী ঐহাক্কী ইচিল-ইনাওশিংদগী ঐহাক্না ফংলিবা নুংশিবা অমসুং সেন্স ওফ বিলোংগিংনেস অদুনা ঐহাকপু লেপ্পা লৈতনা পুক্নিং থৌগৎলি অমসুং অৱাং নোংপোক্কী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক ঐখোয়গী ৱারেপ অদু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। ঙসি, অসামগী চাউখৎ থৌরাংগী অনৌবা পন্দুপ অমা হাপচিল্লক্লি হায়না ঐনা উরি। অমসুং মসিগী মতাং অসিদা, ভারত রত্ন ভুপেন হাজরিকানা হায়রম্বা অসি য়াম্না চানরি: "লুইতোর পের জিলিকাবো, অন্ধারোর প্রোতিতি দেৱাল ভঙ্গি জবো, অমি প্রোতিগ্যাবোদ্বো, অমি সঙ্কলপবদ্ধো!" মসিনা তাকপদি লুই তুরেলগী তোর্বানশিং অসি মঙাল থোক্লগনি, অমুবা ফক্লাং খুদিংমক থুগায়রগনি, অমসুং মসি তশেংনা থোক্লগনি; মসি ঐখোয়গী ৱারেপনি, মসি ঐখোয়গী অচেৎপা ৱাশকনি।
মরুপশিং,
ভুপেন হাজারিকাগী ৱাহৈশিং অসি ঈশৈ খক্তা নত্তে, মসি অসামবু নুংশিজবা অচৌবা মীওই খুদিংমক্কী ৱারেপ্নি, অমসুং ঙসিদি, ৱারেপ অদু ঐখোয়গী মীৎ মাংদা মপুং ফাহল্লে। অচৌবা ব্রহ্মপুত্র তুরেলনা অসামদা লেপ্পা লৈতনা চেনবগুম, মফম অসিদা বিজেপিগী দবল-ইঞ্জিন সরকারগী মখাদা চাউখৎ-থৌরাংগী তুরেল অসি লেপ্পা লৈতনা চেনশিল্লি। ঙসি লোকপ্রিয়া গোপিনাথ বরদোলোই এয়রপোর্ত্তা অনৌবা তর্মিনেল শঙ্গাবা অসিনা মসিগী ৱারেপ অসিগী খুদম্নি। অনৌবা তর্মিনেল বিল্দিং অসিগীদমক্তা অসামগী মীয়াম অমসুং লৈবাক পুম্বদা ঐহাক্না থম্মোয় শেংনা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
ইচিল-ইনাওশিং,
মতম খরগী মমাংদা, ঐহাক্না গোপিনাথ বরদোলোইগী মীতম শঙ্গাবা ফংজখি। বরদোলোইজী অসি অসামগী অহানবা মুখ্য মন্ত্রী, অসামগী চাউথোকচবা, অসামগী মশক মওং, অমসুং মসিগী তুংলমচৎকীদমক মীৎয়েং থম্বা মীওই অমনি। মহাক্না অসামগী কান্নবশিংদা শোক্নবা কৈদৌঙৈদসু তৌখিদে। মীতম অসিনা তুংগী চারোন-শুরোনশিংবু পুক্নিং থৌগৎপা অমসুং মখোয়দা অসামগীদমক চাউথোকচবগী ইথিল পীরগনি।
মরুপশিং,
মোদর্ন এয়রপোর্ত ফেসিলিতীশিং অমসুং স্তেত ওফ দি আর্ত কনেক্তিবিতী ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি রাজ্য অমহেক্তগীদমক অনৌবা ওইথোকপা য়াবশিং অমসুং খুদোংচাবশিংগী থোঙনি। মখোয় অসি রাজ্য অমগী চাউখৎলক্লিবা থাজবা অমসুং মসিগী মীয়ামগী থাজবগী য়ুম্বীনি। অসামদা অসিগুম্বা অচৌবা লম্বীশিং অমসুং এয়রপোর্তশিং শাগৎলিবা উবদা অদোমসু হায়গনি, "অরোইবদা, অসামনা মহাক্কা চুনবা ৱায়েল ফংলে।"
অদুবু মরুপশিং,
কংগ্রেস সরকারশিংগী ওইনা অসাম অমসুং অৱাং-নোংপোক্কী চাউখৎ-থৌরাং অসি মখোয়গী এজেন্দাদা য়াওরমদে। কংগ্রেস সরকার অমসুং মসিগী মনুংদা লৈরিবা মীওইশিংনা হায়রম্মি, "অসাম অমসুং অৱাং-নোংপোক লমদমদা কনানা চৎকদৌরিবনো?" কংগ্রেসনা হায়খি, "অসাম নৎত্রগা অৱাং নোংপোক লমদমদা অনৌবা এয়রপোর্তশিং, হায়ৱেশিং অমসুং হেন্না ফবা রেলৱেজশিং দরকার ওইরিবসি করিগীনো?" অসিগুম্বা ৱাখল্লোন অসিনা কংগ্রেসনা লমদম অসিবু দিকেদ কয়াগী মমাংদগী হন্না য়েংদনা লাকহনখি।
মরুপশিং,
কংগ্রেস পার্তীনা চহী তরাদগী তরেৎ ফাওবগী মনুংদা অশোয়বা কয়া থোকখি, অমসুং মোদীনা মখোয় অমমমবু চুমথোক্লি। মোদীনা হায়খি, "কংগ্রেসকী লুচিংবশিংনা অৱাং নোংপোক লমদমদা চৎলুবা নৎত্রগা চৎলুদবা, ঐহাক্না অৱাং নোংপোক লমদম অমসুং অসামদা লাকপা মতমদা ঐহাক্কী মীয়ামগী মরক্তা লৈবগী ৱাখল্লোন অমা ফাওই।" মোদীগীদমক্তদি, অসামগী চাউখৎপা অসি তঙাইফদবা অমনি, থৌদাং অমনি, অমসুং মহাক্না মসিগীদমক মহাক্কী থৌদাং লৈ।
অমসুং মসিনা মরম ওইরগা মরুপশিং,
হৌখিবা চহি 11 অসিদা অসাম অমসুং অৱাং নোংপোক লমদমগীদমক লুপা বিল্লিয়ন কয়াগী দিবেলপমেন্ত প্রোজেক্তশিং হৌদোকখ্রে। ঙসি অসাম অসি খুমাং চাউশিল্লকপতা নত্তনা অনৌবা রেকোর্দশিংসু শেমগৎলি। ঐহাক্না খঙবদা নুংঙাইবা ফাওই মদুদি ভারতকী পেনেল কোদ চৎনহনবদা অসামনা লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী মকোক থোংবা রাজ্য ওইরে। অসামদা স্মার্ত প্রি-পেদ মিতর মিলিয়ন 5 হেন্না ইনস্তোল তৌদুনা অনৌবা রেকোর্দ অমা শেমখ্রে। কংগ্রেস লৈঙাক্কী মতমদা, অসামদা লৈঙাক্কী থবক অমা লুচিংবা নৎত্রগা মরী লৈনবশিং য়াওদনা ফংবদা ওইথোক্লোই। অদুবু ঙসিদি, নহা লিশিং কয়ানা মফম অসিদা থবক ফংলি। বিজেপি সরকারগী মখাদা, অসামগী কলচর অসি প্লেতফোর্ম খুদিংমক্তা প্রমোৎ তৌরি। মমাং চহিগী এপ্রিল 13দা গুৱাহাতি স্তেদিয়মদা আর্তিস্ত 11,000 হেনবনা পুন্না বিহু জগোয় শাখিবগী থৌরম অদু ঐহাক্না হেক হেক নীংশিংবা ঙমগনি। থৌদোক অসি গিনিস ৱার্ল্দ রেকোর্দসতা রেকোর্দ তৌখ্রে। অসামনা অসিগুম্বা অনৌবা রেকোর্দশিং শেমদুনা খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিল্লি।
মরুপশিং,
অনৌবা তর্মিনেল বিল্দিং অসিনা গুৱাহাতি অমসুং অসামগী কেপাসিতি য়াম্না হেনগৎহনগনি। চহি খুদিংগী পেসেঞ্জর মিলিয়ন 12.5 হেনবনা মসিগী তর্মিনেল অসিগী খুত্থাংদা চৎথোক-চৎশিন তৌবা ঙমগনি! মসিনা তাক্লিবদি তুরিস্ত মশিং য়াম্না অসামদা লাকপা ঙম্লগনি। মসিনা ভক্তশিংনা মা কামাখ্যাগী মফমদা চৎপদা মতেং পাংগনি। অনৌবা এয়রপোর্ত তর্মিনেল অসিদা চঙশিল্লকপদা, "দিবেলপমেন্ত অমসুং হেরিতেজ"গী মন্ত্র অসিনা তশেংনা করি ওইবগে হায়বদু ময়েক শেংলে। হায়রিবা এয়রপোর্ত অসি অসামগী মহৌশা অমসুং চৎনবী অসি ৱাখলদা থমদুনা দিজাইন তৌবনি। তর্মিনেলগী মনুংদদি মনা-মশিং লৈ; মসিদা মনুংগী উমংগা মান্ননা লৈ। দিজাইন অসি অকোইবদা লৈরিবা মহৌশাগী ফিভমগা শম্নৈ, মরম অদুনা পেসেঞ্জর খুদিংমক্না শান্তিগী ৱাখল্লোন অমা ফাওই। মসিবু শাবদা ৱা য়াম্না শিজিন্নখি। ৱা অসি অসামগী পুন্সিগী অপুনবা শরুক অমনি। মসিনা মফম অসিদা শক্তি অমসুং ফজবা অনিমক উৎলি। দিল্লীদা লৈরম্বা মমাংগী সরকারশিংনা ৱা অসি করিনো হায়বা খঙদে। অদোম্না অঙকপা পোক্কনি, অদোম্না ঐঙোন্দা 2014দা থৌদাং অসি পীদ্রিঙৈ মমাংদা, ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা ৱা য়ানবদা থিংনবা আইন অমা লৈরম্মি। হৌজিক, কনাগুম্বা অমনা ঐঙোন্দা করিগীদমক্তা মসি তৌবনা তাকপীগেরা? মরমদি মখোয়না ৱা অসি উ অমনি হায়না লাউথোকখি, অমসুং মদু উ অমা ওইনা কাংলুপ খায়দোক্লবা মতুংদা, থোং খুদিংমক থিংখি। মালেম্না ৱাবু পাম্বী অমা ওইনা শকখঙলবসু, ঐখোয়না হায়রিবা আইন অসি লৌথোকখি অমসুং মসিবু পাম্বীগী কাংলুপকী মখাদা থমখি, মসি ৱাগী অশেংবা মশক অদুনি। অমসুং মদুদগী মমল য়াম্লবা বিল্দিং অমা ৱা শীজিন্নদুনা শাখি। অমসুং ঙসিদি, করিগুম্বা নহাক্না সোসিএল মীদিয়াদা য়েংবীরবদি, ভারতকী এয়রপোর্তশিংগী দিজাইনশিং অসি মালেম পুম্বদা খন্ন-নৈনরি।
মরুপশিং,
ইনফ্রাস্ত্রকচরদা চাউখৎপা অসি ভারতকী চাউখৎপগী খোঙচৎকী মশক থোকপা মশক অমা ওইরক্লি। মসিনা ইন্দস্ত্রীশিংদা পুক্নিং থৌগৎলি, কনেক্তিবিতীগী মতাংদা ইনভেস্তরশিংদা থাজবা পোকহল্লি, অমসুং লোকেল প্রদক্তশিংনা মালেমগী কৈথেলশিংদা য়ৌনবা লম্বী হাংহল্লি। খ্বাইদগী মরুওইবদি, মসিনা অনৌবা খুদোংচাবশিং ফংলিবা নহাশিংদা থাজবা পোকহল্লি। অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা ঙসি ঐখোয়না অসাম অসি য়াম্না চাউবা ওইথোকপা য়াবা লম্বী অসিদা খোঙজেল য়াঙনা চংশিল্লক্লি।
মরুপশিং,
ঙসি ভারতকী মতাংদা মালেমগী মীৎয়েং হোংখ্রে, অমসুং ভারতকী থৌদাংসু হোংখ্রে। ভারত অসি হৌজিক মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা অহুমশুবা ইকোনোমী ওইবগী লম্বীদা চংশিল্লি। মসি চহি 11 খক্তদা মতৌ করম্না থোকপা ঙমখিবগে?
মরুপশিং,
মসিগীদমক্তা মোদর্ন ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। ভারতনা 2047গীদমক শেম-শাদুনা লৈরি, অমসুং চাউখৎলবা ভারত অমগী ৱারেপ অদু মপুং ফাহন্নবগীদমক ঐখোয়না ইনফ্রাস্ত্রকচরদা মীৎয়েং থম্লি। অমসুং খ্বাইদগী মরু ওইরিবদি, লৈবাক অসিগী রাজ্য খুদিংমক অমসুং লমদম খুদিংমক চাউখৎ-থৌরাংগী অচৌবা কেম্পেন অসিদা শরুক য়ারি। ঐখোয়না লায়রবশিংবু মরুওইনা লৌরি। ঐখোয়গী সরকারনা লৈবাক অসিগী রাজ্য খুদিংমক পুন্না চাউখৎহন্নবা অমসুং চাউখৎলবা ভারত অমগী মিসন অসিদা মতেং পাংনবা হোৎনরি। অমসুং ঙসি অসাম অমসুং অৱাং-নোংপোক্না মসিগী মিসন অসিদা লুচিংলিবা অসিদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই। ঐখোয়না এক্ত ইস্ত পোলিসীগী খুত্থাংদা অৱাং-নোংপোক লমদমবু মরুওইবা পীখি। অমসুং ঙসিদি, ঐখোয়না অসামবু ভারতকী নোংপোক থংবা থোঙ অমা ওইনা থোরকপা উবা ফংলি। অসামনা ভারতপু আসিয়ান লৈবাকশিংগা শম্নহল্লিবা থোং অমগী থৌদাং লৌরি। মসিগী হৌরকফম অসি য়াম্না শাংবা লম্বী অমা ওইগনি। অমসুং, অসাম অসি সেক্তর কয়াদা চাউখৎলবা ভারতকী ইঞ্জিন ওইরগনি।
মরুপশিং,
ঙসি অসাম অমসুং অৱাং-নোংপোক অপুনবা অসি ভারতকী চাউখৎপগী অনৌবা থোং অমা ওইরক্লি। মল্তি-মোদেল কনেক্তিবিতীদা থাজবা অসিনা লমদম অসিগী মাইকৈ অমসুং ফিভম অনিমক হোংহনখ্রে। অসামদা অনৌবা থোংশিং শেমগৎপগী খোঙজেল, অনৌবা মোবাইল তাৱরশিং থম্বা অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্ত খুদিংমক্কী খোঙজেল অসিনা অপাম্বশিংবু তশেং তশেং ওইহল্লি। ব্রহ্মপুত্রা তুরেলগী মথক্তা শাবা থোংশিং অসিনা অসামগী কনেক্তিবিতীদা অনৌবা শক্তি অমসুং থাজবা পীরি। নীংতম্বগী মতুং দিকেদ 6-7কী মনুংদা, মফম অসিদা মরুওইবা থোং অহুমখক্তমক শাখি। অদুবু হৌখিবা চহী তরা অসিদা, অনৌবা মেগা ব্রিজ মরি শাবা লোইশিনখ্রে, অমসুং অতোপ্পা পুৱারী ওইরবা প্রোজেক্ত কয়া অমা শাগৎলক্লি। বোগিবিল অমসুং ধোলা-সাদিয়াগুম্বা খ্বাইদগী শাংবা থোংশিং অসিনা অসামবু স্ত্রেতেজিক ওইনা হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লে। রেলৱে কনেক্তিবিতীদসু অহোংবা অমা লাক্লে। বোগিবিল ব্রিজ অসি হৌদোকপা অসিনা অপ্পর অসাম অমসুং লৈবাক অসিগী অতৈ মফমশিংগী মরক্তা লৈরিবা অরাপ্পা অদু য়াম্না হন্থহনখ্রে। গুৱাহাতিদগী ন্যু জলপাইগুরি ফাওবা চৎপা বন্দে ভারত এক্সপ্রেসনা চৎপগী মতম হন্থহল্লে। অসামসু লৈবাক অসিগী ঈশিংগী লম্বীশিং চাউখৎহনবগী কান্নবা ফংলি। কার্গো ত্রাফিক চাদা 140 হেনগৎলকপা অসিনা ব্রহ্মপুত্র অসি তুরেল অমা খক্তা নত্তে, শেনমিৎলোনগী পাৱরগী ঈচেল অমনি হায়বা উৎলি। পান্দুদা অহানবা জহাজ শেম্বগী ফেসিলিতী শেমগৎলি। বরানসীদগী দিব্রুগর ফাওবা চৎকদবা গঙ্গা ভিলাস ক্রুইজগীদমক চাউনা পুক্নিং থৌগৎলি। মসিনা অৱাং-নোংপোক লমদম অসি মালেমগী ক্রুইজ তুরিজমগী মেপতা থম্লি।
মরুপশিং,
অসাম অমসুং অৱাং-নোংপোক লমদমবু চাউখৎপা ফংহন্দনা থমদুনা কংগ্রেস সরকারনা তৌখিবা অচৌবা অশোয়বা অদুনা লৈবাক অসিগী সেক্যুরিতী, য়ুনিতী অমসুং ইন্তিগ্রিতীদা অচৌবা চৈথেং পীরি। কংগ্রেসকী লৈঙাক মখাদা চহী কয়া হিংসাগী মতম অসি চাউখৎলকখি। অদুবু হৌজিক ঐখোয়না মসি চহি 10-11গী মনুংদা লোইশিন্নবা হোৎনরি। অৱাং-নোংপোক লমদমদা হিংসা অমসুং ঈগী ঈচাউ থোকপা মতম অমা লৈরম্বদা, ঙসিদি দিজিতেল কনেক্তিবিতী অসি 4G অমসুং 5G তেক্নোলোজীনা খ্বাইদগী অরাপ্পা মফমশিংদা ফাওবা য়ৌরে। মতম অমদা হিংসাগী খুদোংচাদবা লৈরম্বা জিলাশিং অসি হৌজিক এস্পিরেস্নেল জিলাশিং ওইনা চাউখৎলক্লি। লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা, হায়রিবা মফমশিং অসি ইন্দস্ত্রীএল কোরিদোরশিংসু ওইরগনি। মসিনা মরম ওইদুনা অৱাং নোংপোক লমদমগী মতাংদা অনৌবা থাজবা অমা পোক্লক্লি। ঐখোয়না মসিগী থাজবা অসিবু মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহনগদবনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না অসাম অমসুং অৱাং নোংপোক্কী চাউখৎ থৌরাংদা মাই পাক্লি মরমদি ঐখোয়না লমদম অসিগী শক্তম অমসুং নাৎ ঙাক্লি। কংগ্রেস পার্তীনা অতোপ্পা অশোয়বা অমা তৌখি: মসিনা লমদম অসিগী শক্তম মুত্থৎনবা হোৎনখি। অমসুং মসিগী ৱাখল্লোন অসি চহী খরখক্তগী ৱাফম নত্তে! কংগ্রেস পার্তীগী মসিগী পাপ অসিগী হৌরকফম অসি নীংতম্বা ফংদ্রিঙৈগী মমাংদগী লৈরকপনি। মতম অদুদা, মুস্লিম লীগ অমসুং ব্রিতিশ সরকারনা ভারত খায়দোক্নবগী লম শেমগৎনবা পুন্না থবক তৌমিন্নরিঙৈদা, অসামবু খায়দোক্ত্রিবা বেঙ্গল, হায়বদি নোংপোক পাকিস্তানগী শরুক অমা ওইহন্নবা থৌরাং অমা লৈরম্মি। কংগ্রেস পার্তীনা মসিগী ৱাখল্লোন অসিগী শরুক অমা ওইগদৌরি। মদুগী মতুংদা বোর্দোলোই জীনা মহাক্কী পার্তীগী মায়োক্তা লেপখি। মহাক্না অসামগী শক্তম কাইহন্নবগী ৱাখল্লোন অসিগী মায়োক্তা লান্থেংখি অমসুং অসামবু লৈবাক অসিদগী তোখায়হনবদগী ঙাকথোকখি। বিজেপি পার্তীনা মতম পুম্নমক্তা লৈবাকনীংবা মীওই খুদিংমকপু ইকায় খুম্নবা উৎলি, পার্তীগী ৱাফম য়েংদে। অতলজীগী লুচিং মখাদা ভারত জনতা পার্তীগী সরকার লৈরকপা মতমদা, মহাকপু ভারত রত্ন পীখি।
ইচিল-ইনাওশিং,
বোর্দোলোইজীনা নীংতম্বা ফংদ্রিঙৈগী মমাংদা অসামবু কনবা ঙমখি, অদুবু মহাক্কী মতুংদা কংগ্রেস পার্তীনা অসাম অমসুং লৈবাক অসিগী মায়োক্তা চত্থরিবা থবকশিং অমুক হন্না হৌখি। কংগ্রেসনা মখোয়গী ভোৎ বেঙ্ক হেনগৎহন্নবা ধর্মগী ওইবা মরী লৈনবা থৌওং কয়া পায়খৎলি। বেঙ্গল অমসুং অসামদা, মখোয়গী ভোৎ বেঙ্ক ওইরিবা ইনফিলত্রেতরশিংদা ফ্রী হেন্দ পীখ্রে। লমদম অসিগী দেমোগ্রাফী হোংখ্রে। হায়রিবা ইনফিলত্রেতরশিংনা ঐখোয়গী উমংশিংদা লান্দারক্লি অমসুং ঐখোয়গী লমশিং লৌশিনখ্রে। মসিনা মরম ওইদুনা, অসাম রাজ্য পুম্বগী সেক্যুরিতী অমসুং আইদেন্তিতী অসি শিংনরক্লি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, হিমন্তজীগী সরকার অমসুং মহাক্কী তীমগী মেম্বর পুম্নমক্না অসামগী রিসোর্সশিং অসি অসিগুম্বা ইলিগেল অমসুং এন্তি-নেস্নেল এনক্রোচমেন্ত অসিদগী লৌথোক্নবা কন্না হোৎনরি। অসামগী রিসোর্সশিং অসি অসামগী মীয়ামদা কান্নবা ফংহন্নবা থাক খুদিংমক্তা হোৎনরি। কেন্দ্র সরকারনা ইনফিলত্রেসসন থিংনবা অকনবা থৌরাং লৌখৎলি। ইলিগেল ইনফিলত্রেতরশিংবু মপান লমদা থাদোকপা ঙম্নবা মশক খঙদোক্লি।
অদুবু ইচিল-ইনাওশিং,
কংগ্রেস পার্তী অমসুং ইন্দিয়া এল্লাইন্সনা জাতিগী মায়োক্তা লান্দারকপা এজেন্দাশিং থাগৎলি। লৈবাক অসিগী সুপ্রিম কোর্তনসু ইলিগেল ইমিগ্রান্তশিংবু থাদোকপগী মতাংদা ৱা ঙাংখ্রে। অদুবু হায়রিবা মীওইশিং অসিনা ইলিগেল ইমিগ্রান্তশিং ঙাক শেনবগীদমক্তা ৱারোল পীরি। মখোয়গী উকিলশিংনা ইমিগ্রান্তশিং অসিগী সেতলমেন্তগীদমক কোর্ততা ৱাকৎলি। ইলেক্সন কম্মিসন্না অচুম্বা মীখলগীদমক এস.আই.আর. (স্পেশেল আইদেন্তিফিকেসন এন্দ রেজিস্ত্রেসন) প্রোসেস পাংথোকপা মতমদা, লৈবাক অসিগী মফম খুদিংমক্তা হায়রিবা মীওইশিং অসি নুংঙাইতবা ফাওরি। অসিগুম্বা মীওইশিং অসিনা ঐখোয়গী অসামীজ ইচিল-ইনাওশিংগী কান্নবশিং ঙাকথোকপা ঙম্লোই। মখোয়না অতোপ্পশিংদা অদোমগী লম অমসুং উমংশিং লৌশিনবগী অয়াবা পীগনি, অমসুং মখোয়গী এন্তি-নেস্নেল মাইন্দসেৎনা মমাংদা থোকখিবা হিংসা অমসুং অশোই-অঙাম থোকহল্লকপা য়াই। অমসুং মরম অসিনা, ঐগী অসামীগী ইচিল-ইনাওশিং, ঐখোয়না য়াম্না চেকশিন্না লৈগদবনি। অসামগী শক্তম ঐখোয়না ঙাকথোক্কদবনি, মসিগীদমক্তা বোর্দোলোইজীগুম্বা মীওইশিংনা মখোয়গী পুন্সি মপুং ফানা কত্থোকখি। অসামগী মীয়াম্না অমত্তা ওইনা লেপকদবনি। ঐখোয়না অসামগী চাউখৎ-থৌরাং অসি লান্থোকপা থিংগদবনি, অমসুং ঐখোয়না খোঙথাং খুদিংমক্তা কংগ্রেস পার্তীগী ৱাখল্লোনশিং থিংগদবনি।
মরুপশিং,
ঙসিদি মালেম্না ভারতপু আশাগা লোয়ননা য়েংলি। ভারতকী তুংলমচৎকী অনৌবা অয়ুক অসি অৱাং-নোংপোক্তগী হৌরগনি। মসিগীদমক্তা, ঐখোয়না ঐখোয়গী মঙলানশিং অসি মংফাওনহন্নবা পুন্না থবক তৌমিন্নবা তাই। ঐখোয়না অসামগী চাউখৎ-থৌরাংবু মরুওইনা লৌগদবনি। ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি ঐখোয়গী অপুনবা হোৎনবনা অসামবু অনৌবা থাক্তা পুখৎকনি। ঐখোয়না চাউখৎলবা ভারত অমগী মঙলান অদু মপুং ফাহনগনি। অমসুং চাউখৎলবা ভারত অমগী লম্বী অসি চাউখৎলবা অসামগী খুত্থাংদা শেমগনি। মসিগী অপাম্বগা লোয়ননা, ঐহাক্না অমুক্কা হন্না নখোয় পুম্নমকপু অনৌবা তর্মিনেল অসিগীদমক থাগৎচরি। ময়াম পুম্নমকপু য়াম্না থাগৎচরি। ঐগা লোয়ননা হায়বিয়ু-
বন্দে মাতরম।
বন্দে মাতরম।
বন্দে মাতরম।
বন্দে মাতরম।
বন্দে মাতরম।
বন্দে মাতরম।
বন্দে মাতরম।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during inauguration of Lokapriya Gopinath Bardoloi International Airport in Guwahati, Assam
20 DEC 2025 8:26PM by PIB Delhi
नोमोस्कार। लुइटपोरिया राइजोलोई मुर श्रोद्धा अरु मरोम ज़ासिसु!
Governor of Assam, Shri Lakshman Prasad Acharya ji, Chief Minister Himanta Biswa Sarma ji, my colleagues in the central government, our former Chief Minister Sarbananda Sonowal ji, Ram Mohan Naidu ji, Muralidhar Mohol ji, Pabitra Margherita ji, ministers of the Assam government, other dignitaries, brothers and sisters.
Before I begin my speech, I request all of you that today is the day of victory, in a way it is a day of celebration of development and this is a celebration of development not just of Assam but of the entire North East, and hence I request you to take out your mobile phone, turn on the flashlight on it and all of you become a part of this development festival. Everyone's mobile phone lights should be on! Look, the whole country will see, through the resounding applause, that Assam is celebrating the festival of development. When the light of development reaches, every path of life starts touching new heights. Thank you very much everyone.
Friends,
My deep connection to the land of Assam, the love and affection of its people, and especially the warmth and sense of belonging I receive from my mothers and sisters of Assam and the North-East, constantly inspire me and strengthen our resolve for the development of the North-East. I see that today, a new chapter is being added to the development of Assam, and in this context, the words of Bharat Ratna Bhupen Da (Hazarika) become very relevant. लुइदोर पार जिलिकाई टुलिबोलोई, आमी प्रोतिज्ञाबोद्ध! आमी हॉन्कल्पबोद्ध! This means the banks of the Luit (Lohit) River will be illuminated, every wall of darkness will be broken down, and this will happen; this is our resolve, this is our promise.
Friends,
These lines of Bhupen Da were not just a song, it was the resolution of every great soul who loved Assam and today this resolution is being proved before us. Just as the mighty Brahmaputra River flows ceaselessly through Assam, the stream of development is also flowing continuously here under the BJP's double-engine government. The inauguration of the new terminal of Lokpriya Gopinath Bordoloi Airport today is a testimony to our resolve. I extend my heartiest congratulations to all the people of Assam and the entire nation on this new terminal building.
Brothers and sisters,
Just a short while ago, I had the privilege of unveiling the statue of Gopinath Bordoloi ji. Bordoloi ji was the first Chief Minister of Assam, he was the pride of Assam, he never compromised on the identity of Assam, the future of Assam and the interests of Assam. This statue of his will continue to inspire the coming generations and will awaken a sense of pride in them about Assam.
Friends,
Modern airport facilities and state-of-the-art connectivity infrastructure are gateways to new possibilities and opportunities for any state. These are the pillars of the growing confidence of the state and the trust of the people. When you see that such magnificent highways and airports are being built in Assam, you also say - now justice has started being done to Assam.
Otherwise, friends,
The development of Assam and the North East was simply not on the agenda of the Congress governments. Congress governments and the people sitting in them used to say, who goes to Assam and the North-East? Congress used to say, why does Assam, the North-East, need modern airports, highways and better railways? Because of this mindset, the Congress neglected this entire region for decades.
Friends,
The mistakes that Congress kept making for 6-7 decades, Modi is correcting them one by one. Modi says, whether the Congress people go to the Northeast or not, I feel like I am among my people as soon as I come to the Northeast and Assam. For Modi, development of Assam is a need, a responsibility and also an accountability.
And that is why friends,
In the last 11 years, development projects worth lakhs of crores of rupees have been started for Assam and the Northeast. Today, Assam is progressing and setting new records. I am pleased to learn that Assam has become the number one state in the country in implementing the Bhartiya Nyaya Sanhita. Assam has also created a new record by installing more than 50 lakh smart pre-paid meters. During the Congress regime, it was impossible to get a government job in Assam without bribes and favoritism. But today, thousands of young people are getting jobs here without any bribes or favoritism. Under the BJP government, the culture of Assam is being promoted on every platform. I cannot forget the event on April 13th last year, when more than 11,000 artists performed the Bihu dance together at the Guwahati stadium. This event was recorded in the Guinness World Records. Assam is moving ahead rapidly by creating new records like this.
Friends,
This new terminal building will significantly increase the capacity of Guwahati and Assam. More than 12.5 crore passengers will be able to travel through this terminal every year! This means a large number of tourists will be able to visit Assam. The facility of visiting Maa Kamakhya will also become easier for the devotees. Stepping into this new airport terminal, it becomes clear what the mantra of "development and heritage" truly means. This airport has been designed keeping in mind the nature and culture of Assam. There is greenery inside the terminal; it features an indoor forest-like setting. The design is inspired by nature all around, ensuring that every passenger feels a sense of peace and tranquility. Bamboo has been used extensively in its construction. Bamboo is an integral part of life in Assam, it shows both strength and beauty here. And the past governments sitting in Delhi did not even know what this bamboo was. You will be surprised, before you gave me work in 2014, there was a law in our country, this law was such that you cannot cut bamboo, now someone please explain to me why? Because they said that bamboo is a tree, it is a tree, and once it was said that it is a tree, then all the doors were closed. Whereas the world believes that bamboo is a plant and we removed the law and brought it in the category of grass, which is actually the identity of bamboo and only then today such a huge grand building has been constructed from bamboo and today if you look at the social media, then the designs of Indian airports are being discussed all over the world.
Friends,
This development of infrastructure is sending a huge message and is becoming the hallmark of India's development journey. This boosts industry, provides investors with confidence in connectivity, and opens the way for local products to be exported worldwide. And, the greatest confidence is gained by the youth for whom new opportunities arise. And that is why today we see Assam soaring on this path of immense possibilities.
Friends,
The world's perception of India has changed today, and India's role has also changed. India is now going to become the third largest economy in the world. How did this happen just in 11 years?
Friends,
The development of modern infrastructure plays a crucial role in this. India is preparing for 2047, and to fulfill the resolve of a developed India, we are focusing on infrastructure. And the most important thing is that every state and every region of the country is participating in this great campaign of development. We are giving priority to the underprivileged. Our government is working in this direction so that every state of the country progresses together and contributes to the mission of developed India. And I am happy that today Assam and the North-East are leading this mission of ours. We gave priority to the North-East through the Act East Policy, and today, we see Assam emerging as the Eastern Gateway of India. Assam is playing the role of a bridge to connect India with ASEAN countries. This beginning will go a long way. And, Assam will become the engine of a developed India in many sectors.
Friends,
Today Assam and the entire North-East are becoming the new gateway to India's development. The commitment to multi-modal connectivity has transformed both the direction and the condition of this region. The pace of building new bridges in Assam, the speed of installing new mobile towers, and the momentum of every development project are turning dreams into reality. The bridges built over the Brahmaputra River have given Assam's connectivity new strength and renewed confidence. In the 6-7 decades after independence, only three major bridges were built here. But in the last decade, four new mega bridges have been completed, and several other historic projects are taking shape. The longest bridges, such as the Bogibeel and Dhola-Sadiya bridges, have made Assam strategically even stronger. Railway connectivity has also undergone a revolutionary transformation. The opening of the Bogibeel Bridge has reduced the distance between Upper Assam and the rest of the country. The Vande Bharat Express, running from Guwahati to New Jalpaiguri, has further reduced travel time. Assam is also getting the benefit of development of waterways in the country. Cargo traffic has increased by 140 percent, a testament to the fact that the Brahmaputra is not just a river but a flow of economic power. The first ship repair facility is being developed in Pandu, there is excitement about the Ganga Vikas Cruise from Varanasi to Dibrugarh, which has put the North East on the global cruise tourism map.
Friends,
The country's security, unity and integrity had to suffer a huge loss due to the sin committed by the Congress governments of keeping Assam and the North-East away from development. While violence flourished for decades under Congress rule, we are now moving towards ending it within just 10-11 years. In the North-East, where violence and bloodshed were once commonplace, digital connectivity is now reaching even the remotest areas with 4G and 5G technology. The districts which were once considered violence-prone are today developing as aspirational districts. In the coming years, these very regions will also become industrial corridors. That is why a new sense of confidence has emerged regarding the North East. We must strengthen this further.
Friends,
We are also getting success in the development of Assam and the North-East because we are protecting the identity and culture of this region. Congress had committed another sin; it had conspired to erase the identity of this place. And this conspiracy is not just a matter of a few years! The roots of this sin of Congress are linked to before independence. At that time, when the Muslim League and the British government were working together to prepare the ground for the partition of India, there was a plan to make Assam a part of undivided Bengal, that is, East Pakistan. The Congress party was about to become a part of that conspiracy. That's when Bordoloi ji stood up against his own party. He opposed this conspiracy to destroy Assam's identity and saved Assam from being separated from the country. BJP party always rises above party lines and respects every patriot. When the Bhartiya Janata Party government came to power under the leadership of Atal ji, he was awarded the Bharat Ratna.
Brothers and sisters,
Bordoloi ji had saved Assam before independence, but after him, Congress again started anti-Assam and anti-national activities. The Congress has hatched conspiracies of religious appeasement to increase its vote bank. In Bengal and Assam, infiltrators who constitute their vote bank have been given a free hand. The demography of the region has been altered. These infiltrators have encroached upon our forests and seized our lands. As a result, the security and identity of the entire state of Assam are at stake.
Friends,
Today, Himanta Ji's government and all his team members are working very hard to free Assam's resources from this illegal and anti-national encroachment. Work is being done at every level to ensure that the resources of Assam are useful to the people of Assam. The central government has also taken strict measures to stop infiltration. Illegal intruders are also being identified to expel them.
But brothers and sisters,
People of Congress Party and INDI alliance have openly come out with anti-national agendas. Even the Supreme Court of the country has spoken about expelling illegal immigrants. But these people are making statements in defense of these infiltrators. Their lawyers are advocating for the settlement of the infiltrators in the court. While the Election Commission is conducting the SIR process for fair elections, these people are feeling uneasy in every corner of the country. Such people will not protect the interests of our Assamese brothers and sisters. These people will allow someone else to occupy your land and forests; their anti-national mentality can create situations of violence and unrest like the old times. And therefore, my brothers and sisters of Assam, we must be very careful. We have to protect the identity of Assam for which people like Bordoloi ji sacrificed everything throughout their lives. The people of Assam must remain united. We have to save the development of Assam from getting derailed, we have to keep foiling the conspiracies of Congress at every moment, at every step.
Friends,
Today the world is looking towards India with hope. The new sunrise of India's future has to happen from the North-East. For this, we must work together to realize our dreams. We have to keep the development of Assam at the forefront. I am confident that our collective efforts will take Assam to new heights. We will fulfill the dream of a developed India. And the path to a developed India will be paved through a developed Assam. With this hope, I once again congratulate you all on the new terminal. Thank you very much to all of you. Say with me-
Vande Mataram.
Vande Mataram.
Vande Mataram.
Vande Mataram.
Vande Mataram.
Vande Mataram.
Vande Mataram.