প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা ইথিওপিয়াগী পার্লিয়ামেন্তকী জোইন্ত সেসন্দা পীখিবা ৱারোল
17 DEC 2025 3:08PM by PIB Imphal
য়োর এক্সিলেন্সি, ইথিওপিয়াগী প্রধান মন্ত্রী,
পার্লিয়ামেন্তকী হাউস অনিমক্কী ইকাই খুম্নরবা স্পিকরশিং,
ইকাই খুম্নরবা মীহুৎশিং,
এক্সলেন্সীশিং,
ইথিওপিয়াগী ঐহাক্কী নুংশিরবা ইচিল-ইনাওশিং অমসুং ইচে-ইচলশিং,
ঙসি অদোমগী মমাংদা লেপচবা ফংলিবা অসি ঐহাক্কী ওইনা য়াম্না চাউথোকচনীংঙাই ওইবা তাঞ্জা অমনি। নোংশাশিংগী লমদম ওইরিবা ইথিওপিয়া অসিদা লাকপা ফংবা অসি য়াম্না নুংঙাইবা অমনি। ঐহাক্কী ইয়ুমগা মান্ননা ফাওজৈ। মরমদি ঐহাক্কী ময়ুম ভারতকী গুজরাত রাজ্য অসিসু নোংশাগী লৈফম অমনি।
ঐহাক্না গনতন্ত্রগী লাইশঙ ওইরিবা, অরিবা মতমগী লৌশিং অমসুং মোদর্ন এস্পিরেসনশিং লৈবা লৈবাক ওইরিবা মফম অসিদা লাকপা ফংবা অসি লাইবক ফবনি। ঐহাক্না অদোমগী পার্লিয়ামেন্ত, অদোমগী মীয়াম অমসুং অদোমগী দেমোক্রেসিগী খোঙচৎকীদমক চাউনা ইকায় খুম্নবা উৎচরি। ভারতকী মীওই বিল্লিয়ন ১.৪গী মায়কৈদগী ঐহাক্না মরূপ ওইবগী, অফবা মঙলানগী অমসুং ইচিল ইনাও ওইবগী য়াইফ পাউজেল পীজরি।
ঐহাক্না মরুপ-মপাং, গুদৱিল, অমসুং ইচিল-ইনাও ওইবগী য়াইফ পাউজেলশিং পুদুনা লাকচরি।
তেনা ইস্তিল্লীন
সলাম
ইকাই খুম্নরবা মীহুৎশিং,
অসিগুম্বা অচৌবা বিলদিং অসিদা, অদোমগী আইনশিং অসি শেম্মী। মফম অসিদা, মীয়ামগী অপাম্বা অসি রাজ্যগী অপাম্বা ওইরকই। অদুগা রাজ্যগী অপাম্বগা মীয়ামগী অপাম্বগা চান্নরবদি, চাউখৎপগী চাকা অসি আশা অমসুং পান্দমগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিল্লি।
অদোমগী খুত্থাংদা, ঐহাক্না লমদমসিগী লৌমীশিং, অনৌবা ৱাখল্লোনশিং পুথোক্লিবা ওন্ত্রপ্রিনরশিং, খুন্নাই অমসুং ইন্সতিত্যুসনশিংগী লুচিংবা নুপীশিং অমসুং তুংলমচৎ শেম্লিবা ইথিওপিয়াগী নহাশিংগা ৱারী শানরি। মসিগী অচৌবা খুদোংচাবা অসিগীদমক্তা ঐহাক্না অদোম্বু থাগৎচরি।
ঙরাং, ঐহাক্কী নুংশিরবা মরুপ প্রধান মন্ত্রী দাক্তর অবি অহমেদনা ইথিওপিয়াগী নিসান গ্রান্দ ওনর খুৎশিন্নবীবদা হরাওবা পোচৈ। ঐহাক্না ভারতকী মীয়ামগী মায়কৈদগী ইকায়খুম্নবগা লোইননা থম্মোয় শেংনা এৱার্দ অসি লৌজরি।
আম সগনালো
ইকাই খুম্নরবা মীহুৎশিং,
ইথিওপিয়া অসি মীওইবগী পুৱারীদা খ্বাইদগী লিরবা সিভিলাইজেসনশিংগী মনুংদা অমনি। মফম অসিদা, পুৱারী অসি ইথিওপিয়াগী মীয়ামগী পর্বতশিং, তুরেলশিং, অমসুং থম্মোয়শিংদা হিংলি। ঙসিদি, ইথিওপিয়া অসি য়াম্না ৱাংনা লৈরি মরমদি মদুগী হৌরকফম অসি য়াম্না লুনা লৈ। ইথিওপিয়াদা লেপকদৌরিবসি মমাংঙৈবু ইকাই খুম্নবা, হৌজিক্কী মতমগী পান্দম্না মপুং ফাবা, অমসুং তুংলমচৎ অসি থম্মোয় হাংদোক্তুনা তরাম্না ওকপা মফমদা লেপকদৌরিবনি।
অরিবা অমসুং অনৌবা পুন্সিনবা অসি... অরিবা মতমগী লৌশিং অমসুং মোদর্ন এম্বিশনগী মরক্তা লৈরিবা মান্নবা অসি... মসি ইথিওপিয়াগী অশেংবা পাঙ্গলনি।
মেদেমর, নৎত্রগা সিনর্জীগী ৱাখল্লোন অসি ভারতকী ঐখোয়দা য়াম্না ময়াম্না খঙনৈ। লালিবেলাগী মোনোলিথিক চর্চশিংগুম্না, ভারতকী তামিল নাদুগী অরিবা রোক লাইশঙশিং অসিসু নুঙদা ইবা লাইশঙশিংনি। ঐখোয়সু অরিবা সিভিলাইজেসন অমনি, তুংলমচৎকী মায়কৈদা থাজবগা লোয়ননা চংশিল্লি।
'সবকা সাথ, সবকা বিকাশ, সবকা বিশ্বাস, সবকা প্রয়াস' হায়বা খোল্লাও অসিগা লোয়ননা। পুন্না, মীপুম খুদিংমক্কী চাউখৎপগীদমক, মীপুম খুদিংমক্কী থাজবা অমসুং হোৎনবগা লোয়ননা। ঐখোয়গী মমা লৈবাক্কীদমক ঐখোয়গী ইথিলনা ঐখোয়গী মান্নবা মীৎয়েং অদুসু উৎলি।
ভারতকী জাতিগী ঈশৈ 'বন্দে মাতরাম' অমসুং ইথিওপিয়াগী জাতিগী এন্থেম অনিমক্না ঐখোয়গী ইরৈবাকপু অসি মমা অমগুম্না চাংদম্নৈ। মখোয়না ঐখোয়দা হেরিতেজ, কলচর, মহৌশাগী ফজবশিং অসিদা চাউথোকচবা অমসুং মমা লৈবাক্কী ঙাক-শেনবা পোকহল্লি।
ইকাই খুম্নরবা মীহুৎশিং,
সাইন্সনা ইথিওপিয়াদা ঐখোয়গী স্পিসিসকী খ্বাইদগী অঙনবা খোঙথাং খরা থেংনরে। মালেমনা লুসিগী মরমদা, দিঙ্কীনেশকী মরমদা হায়রকপা মতমদা মখোয়না ফোসিল অমখক্তগী ৱা ঙাংদে। মখোয়না হৌরকপগী মতাংদা ঙাংলি। ঐখোয়গী খুদিংমক্কী ওইগদবা অহৌবা অমা, ঐখোয়না অদীস অব্বাদা লৈগেরা নত্ত্রগা অয়োধ্যাদা লৈগেরা।
ভারত্তা ঐখোয়না হায়নৈ মদুদি, ভাসুধাইব কুতুম্বকম, মালেম অসি ইমুং অমনি। মসিনা ঐখোয়দা নীংশিংহল্লি মদুদি রাজনিতী, ঙমখৈ, খেন্নবা কয়াগী ৱাংমদা, ঐখোয়না মান্নবা হৌরকফম অমা লৈ। অমসুং ঐখোয়গী হৌরকফম অসি শরুক য়ামিন্নরম্লবদি, ঐখোয়গী তুংলমচৎ অসিসু শরুক য়ামিন্নগদবনি।
ইকাই খুম্নরবা মীহুৎশিং,
ভারত অমসুং ইথিওপিয়াগী ক্লাইমেৎ অমসুং ৱাখল্লোন অসি অমগা অমগা মান্নৈ। চহী লিশিং অনিগী মমাংদা, ঐখোয়গী মমা-মপাশিংনা অচৌবা ঈশিং লান্না লম্বী শেমখি। ইন্দিয়ন ওসিনগী থোংদা, লল্লোন ইতিক তৌবশিংনা মশক-মগুনশিং, কতন, কফী, অমসুং সনা পুদুনা চৎখি। অদুবু, মখোয়না পোৎলমশিংদগী হেন্না ললোন-ইতিক তৌরম্মি। মখোয়না ৱাখল্লোনশিং, ৱারীশিং অমসুং পুন্সিগী মওংশিং শান্নখি। অদুলিস অমসুং ধোলেরাগুম্বা পোর্তশিং অসি ললোন-ইতিক্কী মফমশিং খক্তা নত্তে। মখোয়শিং অসি সিভিলাইজেসনশিংগী মরক্তা থোং ওইরম্মি।
ভারত অমসুং ইথিওপিয়াগী ক্লাইমেৎ অমসুং ৱাখল্লোন অসি অমগা অমগা মান্নৈ। চহী লিশিং অনিগী মমাংদা, ঐখোয়গী মমা-মপাশিংনা অচৌবা ঈশিং লান্না লম্বী শেমখি। ইন্দিয়ন ওসিনগী থোংদা, লল্লোন ইতিক তৌবশিংনা মশক-মগুনশিং, কুতন, কফী, অমসুং সনা পুদুনা চৎখি। অদুবু, মখোয়না পোৎলমশিংদগী হেন্না ললোন-ইতিক তৌরম্মি। মখোয়না ৱাখল্লোনশিং, ৱারীশিং অমসুং পুন্সিগী মওংশিং শন্দোক্নখি। অদুলিস অমসুং ধোলেরাগুম্বা পোর্তশিং অসি ললোন-ইতিক্কী মফমশিং খক্তা নত্তে। মখোয়শিং অসি সিভিলাইজেসনশিংগী মরক্তা থোং ওইরম্মি।
হৌজিক্কী মতমদা, ঐখোয়গী মরী অসি অনৌবা য়ুগ অমদা চঙশিল্লে। ভারতকী লান্মীশিংনা ইথিওপিয়াবু ১৯৪১দা নীংখা তম্বগীদমক্তা ইথিওপিয়াগী লান্মীশিংগা লোয়ননা লানখি। ঐখোয়গী ফোর্মেল দিপ্লোমেতিক রিলেসনশিপশিং অসি ভারতনা নীংতম্বা ফংলবা মতুং ইকুই কুইদনা হৌখি।
অদুবু এম্বেসীশিং লিংখৎপা হৌদ্রিঙৈ মমাংদা, ঐখোয়গী মীওইশিংনা পুন্না অনৌবা চেপ্তর অমা ইবা হৌরম্মি। ভারতকী ওজা লিশিং কয়া ইথিওপিয়াদা লাকখি। মখোয়না আদিস অবাবা, দিরে দাৱা, বাহির দরদগী মেকেলে ফাওবদা অঙাংশিংবু তাকপীখি। মখোয়না ইথিওপিয়াগী স্কুলশিংদা চঙখি, অমসুং ইথিওপিয়াগী থম্মোয়দা চঙখি। ঙসি ফাওবদা, ইথিওপিয়াগী মমা-মপা কয়ানা মখোয়গী অঙাংশিংগী তুংলমচৎ শেমগৎলকখিবা ভারতকী ওজাশিংগী মরমদা নুংশিনা ঙাঙনরি।
অমসুং ভারতকী ওজাশিংনা মফম অসিদা লাকপগুম্না, ইথিওপিয়াগী মহৈরোইশিংনসু ভারততা চৎতুনা লৌশিং অমসুং মরুপ-মপাং ওইবগীদমক হোৎনখি। মখোয়শিং অসি মহৈরোই ওইনা ভারত্তা চৎখি অমসুং মোদর্ন ইথিওপিয়া শেমগৎপা মীওইশিং ওইনা হল্লকখি। মখোয় খরদি হৌজিক পার্লিয়ামেন্ত অসিদা লৈরে হায়না ঐনা খঙলে! ইকাই খুম্নরবা স্পিকর তাগেসে চাফো য়াওনা।
মখোয়না ঐখোয়গী মীয়ামগী মরক্তা লৈনরিবা মরী অসি শেমগৎপদসু অখন্নবা থৌদাং অমা লৌরি। মরমদি মখোয়না ইথিওপিয়াগী চিঞ্জাকপু ভারত্তা হৌদোকখিবনি। ভারত্তা, ঐখোয়না "শ্রী অন্ন"গী রাগী অমসুং বজ্রাবু য়াম্না পাম্মি। মরম অদুনা, ইথিওপিয়াগী তেফকী মগুন অসি ঐখোয়দা য়াম্না নুংঙাইহল্লি। অমসুং, ঐখোয়না ভারতকী থালি চানবা পামজবনা, ইথিওপিয়াগী বেয়া-নৈতুসু ঐখোয়দা য়াম্না ময়াম্না খঙনৈ।
ইকাই খুম্নরবা মীহুৎশিং,
ঙসিদি, ইথিওপিয়াদা ভারতকী কম্পেনীশিংনা খ্বাইদগী চাউবা ফোরেন ইনভেস্তরশিংগী মনুংদা অমা ওইরে। মখোয়না তেক্সতাইল, মেনুফেকচরিং, লৌউ-শিংউ, হকশেল অমসুং অতোপ্পা সেক্তরশিংদা বিলিয়ন মঙাগী মথক্তা ইনবেস্ত তৌখ্রে। অমসুং, মখোয়না লোকেলগী ওইবা থবক লিশিং তরেৎ অমসুং মঙা হেন্না শেমখ্রে।
অদুবু, ঐহাক্না থাজৈ মদুদি ঐখোয়গী পার্তনরশিপ অসিদা হেন্না পোতেন্সিএল লৈ হায়বা অসিদা ঐখোয় পুম্নমক্না য়ানগনি। মসিনা মরম ওইদুনা, প্রধান মন্ত্রী দা. অবী অহমেদ অমসুং ঐহাক্না ঙরাং চাউনা খোংথাং অমা থাংজিল্লে। ঐখোয়না নাকল অনিগী ওইবা মরী অসি স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপকী থাক্তা পুখৎনবা ৱারেপ লৌরে।
মসিনা তেক্নোলোজী, ইন্নোবেসন, মাইনিং, সস্তেনেবিলিতী অমসুং ক্লিন ইনর্জীদা মতেং পীনদুনা ঐখোয়গী ইকোনোমীশিংগী পোতেন্সিএল অদু ফংহল্লগনি। মসিনা ঐখোয়গী মীয়ামগী তুংলমচৎকীদমক চানবা চিঞ্জাক, হকশেলগী সেক্যুরিতী অমসুং কেপাসিতী বিল্ দিংদা মতেং পাংগনি। মসিগীসু মথক্তা, ঐখোয়না ঐখোয়গী ত্রেদ অমসুং ইনভেস্তমেন্ত কোওপরেসন, অমসুং ঙাকশেল অমসুং সেক্যুরিতীগী হিরমশিংদা হেন্না চেৎশিলহল্লগনি।
ইকাই খুম্নরবা মীহুৎশিং,
চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিং ওইনা, ঐখোয়না তম্নবা অমসুং অমগা অমগা মতেং পাংনবা কয়া অমা লৈ। লৌউ-শিংউবনা ঐখোয়গী লৈবাক অনিগী য়ুম্ফম ওই। মসিনা ঐখোয়গী মীয়াম্বু মচাক পীরি। মসিনা ঐখোয়গী লৌমীশিংবু হিংহল্লি। মসিনা ত্রেদিসনগা ইন্নোবেসনগা শম্নহল্লি। ঐখোয়না হেন্না ফবা মহৈ-মরোং, ইরিগেসন সিস্তেম অমসুং সোইল-হেল্থ তেক্নোলোজীশিং পুন্না পুথোক্নবা হোৎনমিন্নবা য়াই।
অইং-অশা হোংলকপনা নোং অমসুং মহৈ-মরোংগী চক্রদা অকায়বা পীবনা মরম ওইদুনা ঐখোয়না অইং-অশাগী ফিভমদা ঙাকথোকপা ঙম্বা লৌউ-শিংউগী লমদা লৌশিং শেয়র তৌবা ঙম্মী। দুকান ফার্মিংদগী হৌরগা ফার্ম মেকানিজমেন্ত ফাওবা, মিলেস রিসর্সতগী হৌরগা ফুদ প্রোসেসিং ফাওবা, ঐখোয় পুন্না ঐখোয়গী লৌমীশিংবু চাউখৎহনবদা মতেং পাংগনি।
ইকাই খুম্নরবা মীহুৎশিং,
ভারত্তা ঐখোয়না মপাঙ্গল কনবা দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর অমা শেমগৎলে। মসিনা ঐখোয়না সর্ভিসশিং পীবগী মওং অমসুং মীওইশিংনা মখোয়শিং অসি মতৌ করম্না ফংলিবগে হায়বদু ওন্থোকখ্রে। ঙসি ভারতকী নাগরিক খুদিংমক্না তেক্নোলোজী অসি শেল-থুম, মশক খঙদোকপা অমসুং সরকারগী সর্ভিসশিংগীদমক শীজিন্নবা ঙম্মী। মালেমগী ওইবা রিএল-তাইম দিজিতেল পেমেন্তশিংগী তংখাইদগী হেন্না হৌজিক ভারত্তা পাংথোক্লি।
বেঙ্ক একাউন্তশিংদা লিক নৎত্রগা করপসন য়াওদনা বিল্লিয়ন ৫০০ দোল্লরগী মমলদা কান্নবা ফংলবা মীওই লাখ কয়াদা হকথেংননা কান্নবা ফংহনখ্রে। চহি খুদিংগী, বতন অমখক্তদা ক্লিক তৌরগা ফার্মর মিলিয়ন ১০০ রোমদা অহুম্লক্না শেলগী তেংবাং ফংহল্লি।
অদোম্না দিজিতেল ইথিওপিয়া ২০২৫ স্ত্রেতেজী হৌদোকপা মতমদা, ঐখোয়না ইথিওপিয়াদা ঐখোয়গী এক্সপর্তিজ অমসুং ঐখোয়গী এক্সপরিয়েন্স শরুক য়ানবা শেম-শারি। অমসুং, অদোম্না ভারতপু অদোমগী ফোরেন মিনিস্ত্রীগী দেতা সেন্তর শেমগৎনবা থাজবা য়াবা পার্তনর অমা ওইনা খনখিবা অসিদা ঐখোয়না ইকায় খুম্নজরি।
ইকাই খুম্নরবা মীহুৎশিং,
ভারত অসি মালেমগী ফার্মাসি হায়না খঙনৈ। কোবিদ লাইচৎ মনুংদা, মালেম পুম্বনা শিংনবা লৈখি। য়াম্না অৱাবা মতম অমা ওইখি। শেল য়াম্না চঙদ্রবসু, ঐখোয়না অতোপ্পশিংবু মতেং পাংনবা ঐখোয়না তৌবা য়াবা পুম্নমক তৌবা হায়বসি মীওইবা খুন্নাইগীদমক ঐখোয়গী অশেংবা থৌদাং অমনি হায়না খল্লি।
ভারতনা লৈবাক ১৫০ হেনবদা হিদাক-লাংথকশিং অমসুং ভেক্সিনশিং থাগৎখি। ইথিওপিয়াদা ভেক্সিন দোজ মিল্লিয়ন ৪ হেন্না সপ্লাই তৌবা অসি ভারতকী চাউথোকচনীংঙাই ওই। অমসুং, ভারতকী তুলসী ভাই হায়না খঙনবা ইথিওপিয়াগী ইকাই খুম্নরবা মচানুপা দোক্তর তেদরোসনা লুচিংবা দবল্যু.ঐচ.ও.গা খুৎশম্নদুনা পাংথোকপা অসি ঐখোয়গী নুংঙাইবা অমনি।
ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই মদুদি ঐখোয়গী হেল্থকেয়র কোওপরেসন অসি ফার্মাক্যুতিকেলদগী হৌরগা হোস্পিতালশিং, অমসুং ত্রেদিস্নেল মেদিসিনদগী হৌরগা তেলিমেদিসিন ফাওবা হেনগৎলক্লি। হোস্পিতালশিংদা অনৌবা খুৎলায়শিং পীনবদগী হৌরগা হেল্থকেয়র প্রোফেস্নেলশিংগী কেপাসিতী বিল্ দিংদা ফাওবা ঐখোয়গী হেল্থ সেক্যুরিতী কোওপরেসন অসি মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ঐখোয়না ৱাশক্লি।
ইকাই খুম্নরবা মীহুৎশিং,
ইথিওপিয়া অসি অফ্রিকাগী ক্রোসরোদ অমদা লৈ। ভারত অসি ভারত মহাসাগরগী ময়াইদা লৈ। ঐখোয়না রিজনেল শান্তি, সেক্যুরিতী অমসুং কনেক্তিবিতীদা মহৌশাগী ওইবা পার্তনরশিংনি।
চহি অসিগী অঙনবা শরুক্তা দিফেন্স কোওপরেসন এগ্রীমেন্তদা খুৎয়েক পীনখিবগা লোইননা পারস্পরিক সেক্যুরিতীদা ঐখোয়গী অচেৎপা ফিরেপ অদু হেন্না মপাঙ্গল কনখৎলে। মসিগী এগ্রীমেন্ত অসিনা হেন্না নকশিন্নবা মিলিতরী কোওপরেসনদা মীৎয়েং থম্লি। মসিদা সাইবর সেক্যুরিতী, দিফেন্স ইন্দস্ত্রী, জোইন্ত রিসর্চ অমসুং কেপাসিতী বিল্দিংদা মতেং পীনবা য়াওরি।
এপ্রিল থাদা পহলগামদা ইন্দিয়াদা তেরোরিস্তশিংনা লান্দারকপদগী ইথিওপিয়াদা মতেং পাংবীবগীদমক ঐনা থাগৎপা ফোংদোকচরি। ঐহাক্না অদোমবু ঐখোয়গী ওল পার্টি পার্লিয়ামেন্তরী দেলিগেসনবু য়াম্না নুংশিন্না তরাম্না ওকপীবগীদমক অমসুং তেরোরিজমগী মায়োক্তা জিরো তোলরেন্স লৈহন্দনবা অচেৎপা ফিরেপ অদু ফোংদোকপগীদমকসু থাগৎপা ফোংদোকচরি।
ইকাই খুম্নরবা মীহুৎশিং,
হিংচাবী অমসুং তোঙান তোঙানবা দেমোক্রেসীশিং ওইনা ঐখোয়না খঙই মদুদি দেমোক্রেসী হায়বসি পুন্সিগী লম্বী অমনি, অমসুং মসি খোঙচৎ অমনি। করিগুম্বা মতমদা মসি দিবেৎ, করিগুম্বা মতমদা য়ানদবা, অদুবু মতম পুম্নমক্তা আইনগী কাংলোন অমসুং মীয়ামগী অপাম্বদা থাজবনা শেম্মী।
ঐখোয়গী কন্সতিত্যুসন অনিমক্না মসিগী ৱাখল্লোন অসিবু উৎলি। ভারতকী সংবিধান অসি ৱাহৈশিং অসিগা লোয়ননা হৌরকই: "ঐখোয়, ভারতকী প্রজাশিং।" ইথিওপিয়াগী সংবিধান অসি "ঐখোয়, ইথিওপিয়াগী নেসনশিং, নেসনেলিতিশিং অমসুং মীয়াম" অসিগা লোয়ননা হৌই। মখোয়গী পাউজেল অসি চপ মান্নৈ: ঐখোয়গী তুংলমচৎ অসি ঐখোয়গী খুৎতা লৈ।
ঙসি অয়ুক, ঐহাক্না আডবা ভিক্ত্রি মোনিমন্তদা পুংজিন থাগৎপগী ইকাই খুম্নবা উৎখি। মোন্যুমেন্ত অসি ইথিওপিয়াগী মায় পাকপা অসিনা ইকাই খুম্নবা অমসুং নীংতম্বা ফংনবা হোৎনবদা কলোনাইজ তৌরবা মালেম পুম্বদা মতৌ করম্না ইথিল পীবগে হায়বদুগী মতম চুপ্পগী ওইবা নিংশিংনি। অমসুং হায়রিবা অয়েৎপা অমসুং থোইদোকপা মতম অসিদা, মসি মালেমগী খা থংবা লমদমগী মীওইশিংনা মখোয় মশাগীদমক লেপথোকপা ঙম্বগী নিংশিংবা অমনি।
ইকাই খুম্নরবা মীহুৎশিং,
মহাত্মা গান্ধীনা ঐখোয়দা ত্রস্তীশিপকী ৱাখল্লোন পীখি। মসিগী ফজরবা গ্রহ অসি অমসুং মসিগী রিসোর্সশিং অসি ঐখোয়গী নত্তে। মদুগী মহুত্তা, ঐখোয়না মখোয়বু য়েংশিনবা অমসুং ঐখোয়গী অঙাংশিংদা পীশিনবা মথৌ তাবা ত্রস্তীশিংনি। ভারতকী "एक पेड़ माँ के नाम" - "ইমাগী মিংদা উপাল অমা" ইনিসিয়েতিবতা লমজিংলিবা থৌরাং অসি ইথিওপিয়াগী গ্রীন লেগেসী ইনিসিয়েতিবদসু উবা ফংলি।
ঐখোয়গী লৈবাক অনিমক্না ইমা পৃথীবিগীদমক্তা পুক্নিং চিংশিনবদা থাজবা থম্লি। মখোয় অনিমক্না মহৌশাগী ফিভমদা মতেং পীনবদা থাজৈ। ঐখোয় পুন্না রিন্যুএবল ইনর্জী অমসুং গ্রীন জবশিংদা থবক তৌমিন্নসি। ঐখোয়না দিজাস্তর রেসিলিয়েন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং বাইও-ফ্যুলশিংদা থবক তৌমিন্নসি। অমসুং ঐখোয় ক্লাইমেৎ জস্তিসকীদমক অকনবা খোঞ্জেল অমা থাংগৎসি। ২০২৭তা পাংথোক্কদৌরিবা সি.ও.পি.দা ভারতনা শৌগৎনবা শেম শাদুনা লৈরি।
ইকাই খুম্নরবা মীহুৎশিং,
ইথিওপিয়াদা, "করিগুম্বা স্পাইদর ৱেব অমত্তা ওইনা পুনরবদি, মখোয়না সিংহ অমবু শম্নবা ঙম্মী" হায়না ৱাঙাং অমা লৈ হায়না ঐনা খঙলে। ঐখোয়নাসু ভারতপু থাজৈ মদুদি মন মিলেন তো পর্বতও রাস্তা দে দে দিয়েন - করিগুম্বা পুক্নিং অমত্তা ওইরবদি, চীংশিংসু লান্থোকপা ঙমগনি।
তশেংনা হায়রবদা, অমত্তা ওইনা লৈবনা শক্তি পুরকই, অমসুং মতেং পাংনবনা শক্তি লৈহল্লি। ঙসিদি, গ্লোবেল সাউথকী লৈবাকশিং, অরিবা সিভিলাইজেসনশিং, মরুপশিং ওইনা ভারত অমসুং ইথিওপিয়া অসি অমত্তা ওইনা লেপমিন্নরি। ঐখোয়না ইমুং অমগী মীহুৎশিং ওইনা অমত্তা ওইনা লেপ্লি। অমসুং ঐখোয়না হেন্না অচুম্বা, হেন্না চপ মান্নবা অমসুং হেন্না শান্তি লৈবা মালেম অমগীদমক থবক তৌরি।
মসিদা, এদিস আবাবাদা, অফ্রিকান য়ুনিতীগী মংলান অসি য়ুম্‌ফম অমা ফংখি। ঐহাক্না হায়খি মদুদি মসিগী অঙকপা শহর অসিগী লম্বী কয়াগী মমিং অসি অফ্রিকাগী লৈবাকশিংগী মমিংদা থোনবনি!
ভারত মহাসাগরগী অতোপ্পা নাকলদা, অনৌবা দিল্লীদা, ভারতনা অফ্রিকান য়ুনিয়নবু জি.২০গী পর্মানেন্ত মেম্বর অমা ওইনা তরাম্না ওকপগী ইকাই খুম্নবা ফংখি। হৌখিবা চহিদা, ঐখোয়না ব্রিক্সকী মপুং ফাবা মেম্বর অমা ওইনা ইথিওপিয়াবু য়াওহন্দুনা অতোপ্পা পুৱারী ওইরবা খোংথাং অমা থাংজিনখি।
তশেংনমক, ঐহাক্কী সরকারগী চহি ১১গী মনুংদা, ভারত অমসুং অফ্রিকাগী মরক্তা লৈনরিবা মরী অসি মশিং য়াম্লবা মওংদা হেনগৎলে। হায়রিবা মতম অসিদা, ঐখোয়না লৈবাক অমসুং সরকারগী মকোক থোংবা স্তেতকী মকোক থোংবা স্তেতকী মকোক থোংবা স্তেতকী মকোক থোংবা স্তেতকী মকোক থোংবা স্তেতকী মকোক থোংবা স্তেতকী মকোক থোংবা স্তেতকী মকোক থোংবা স্তেতকী মকোক থোংবা স্তেতকী মকোক থোংবা স্তেত ১০০ হেনখ্রে।
ইকাই খুম্নরবা মীহুৎশিং,
গ্লোবেল সাউথনা মশাগী তুংগী পুন্সি মশানা ইরি। অমসুং, ভারত অমসুং ইথিওপিয়াগী ৱাখল্লোন অমগা অমগা মান্নৈ। মালেমগী খা থংবা শরুক্না কনাগুম্বা অমগী মায়োত্ত া নত্তনা মীপুম খুদিংমক্কীদমক লান্থোক্কদবা মালেম অমা ঐখোয়না উবা পাম্মি।
চাউখৎপা অসি অচুম্বা, তেক্নোলোজী ফংহনবা অমসুং নিংতম্বা ইকাই খুম্নবা লৈবা মালেম অমা। চাউখৎপা অসি শরুক য়ামিন্নবা অমসুং শান্তিবু ঙাক শেনবা মালেম অমা। অমসুং, ৱারেপ লৌবগী থৌওংনা ১৯৪৫গী মালেম নত্তনা ঙসিগী অশেংবদু উৎলিবা মালেম অমা। মরমদি মালেম অসি মাংজৌননা চৎথরকপা মতমদা মসিগী সিস্তেমশিং অসি মাংজৌননা চৎথরকপা মতমদা মাংজৌননা চৎপা ঙম্লোই।
মরম অসিনা, ভারতনা গ্লোবেল দিবেলপমেন্ত কম্পেক্ততা মরুওইবা পীরি। মসিনা তেক্নোলোজী শেয়র তৌবা, শেল চঙবা ফাইনান্সিং, কেপাসিতী বিল্দিং, অমসুং ত্রেদবু সস্তেনেবল গ্রোথকীদমক মরুওইনা লৌগনি। মসিনা মরম ওইদুনা, নবেম্বরদা পাংথোকখিবা জি-২০ সমিৎতা, ঐহাক্না ত্রেনর মিলিয়ন অমা ত্রেনিং পীনবগীদমক "আফ্রিকা স্কিলস মল্তিপ্লিয়র ইনিসিএতিব" কৌখি। মসিনা লোকেল কেপাসিতীশিং শেমগৎকনি, অমসুং ইনক্লুসিব অমসুং সস্তেনেবল দিবেলপমেন্তকী মায়কৈদা অদোমগী হোৎনরিবশিংদা মতেং পাংগনি।
ইকাই খুম্নরবা মীহুৎশিং,
ঐহাক্না চাগা মরী লৈনবগে চাং অসি পুম্নমক্না খঙনৈ। অদুম ওইনমক, ইথিওপিয়াদা লাকপা মতমদা কফীগী মতাংদা খংহন্দনা থম্বদি ওইথোক্তে! মসি মালেমদা অদোমগী খ্বাইদগী চাউবা খুদোল অমনি!
ইথিওপিয়াগী কফীগী থৌরম অমদা, মীশিং অসি অমগা অমগা লৈমিন্নৈ, মতম অসি তপ্না তপ্না চত্থৈ, অমসুং মরুপ-মপাংশিং অসি হেন্না নকশিন্নৈ। ভারত্তসু, চা কপ অমা হায়বসি ৱারী শাননবা, শরুক য়ামিন্ননবা, মরী লৈননবা কৌবনি। অমসুং, ইথিওপিয়াগী কফী অমসুং ভারতকী চাগুম্না, ঐখোয়গী মরুপ-মপাং ওইবগী মরী অসি হেন্না চেৎশিল্লক্লি!
ঙসি, ঐহাক অদোমগী মমাংদা, ইচিল-ইনাওশিং অমসুং ইচে ইচলশিংগী মরক্তা, লেপচদুনা তুংলমচৎকীদমক থাজবা ফোংদোকচরি। তুংলমচৎনা কৌরি। অমসুং, ভারত অমসুং ইথিওপিয়ানা পাউখুম পীনবা শেম-শারি।
ইকাই খুম্নরবা মীহুৎশিং,
ঐহাক্না ৱারোইশিন ওইনা ঐহাক্না অদোমদা ঐহাক্কী ৱাহৈ খরা থমজরি, ঐখোয়না মান্নবা ওইনা পুন্না চৎমিন্নগনি। ঐখোয়না পার্তনরশিং ওইনা পুন্না শেমগৎলগনি। অমসুং, ঐখোয়না মরুপ ওইনা পুন্না মাইপাক্কনি।
সংসদ অসিদা ৱা ঙাংবগী তাঞ্জা পীবীবা অসিগীদমক থাগৎচরি। অদোম্না উৎপীইবা মরুপ-মপাং ওইবগী খুদম অসিগীদমক থাগৎচরি। অদোনা থাজবীবগীদমক থাগৎচরি।
তব্বারকু
দেনা হুন্নু
আম সগনালো
অদোমবু থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
Text of Prime Minister’s address at Joint session of Parliament of Ethiopia
17 DEC 2025 3:08PM by PIB Delhi
Your Excellency, the Prime Minister of Ethiopia,
Honourable Speakers of both Houses of Parliament,
Honourable Members,
Excellencies,
and my dear sisters and brothers of Ethiopia,
It is a moment of great privilege for me to stand before you today. It is wonderful to be here in Ethiopia, the land of lions. I feel very much at home. Because my home state Gujarat in India, is also home to Lions.
I am honoured to be here, in this temple of democracy, in the heart of a nation with ancient wisdom and modern aspirations. And, I come to you with deep respect for your Parliament, your people, and your democratic journey. On behalf of the 1.4 billion people of India, I bring greetings of friendship, goodwill, and brotherhood.
I bring greetings of friendship, goodwill, and brotherhood.
तेना इस्तील्लीन
सलाम
Honourable Members,
In this great building, your laws are shaped. Here, the will of the people becomes the will of the state. And when the will of the state is in harmony with the will of the people, the wheel of progress moves forward with hope and purpose.
Through you, I am also speaking to your farmers in the fields, To the entrepreneurs building new ideas, to the proud women leading communities and institutions, and, to the young people of Ethiopia who are shaping the future. I thank you for this immense privilege.
Yesterday, I was also honoured to receive the Grand Honor, Nishan of Ethiopia, from my dear friend Prime Minister Dr. Abiy Ahmed. I accept this award with folded hands, with humility, on behalf of the people of India.
आम सग्नालो
Honourable Members,
Ethiopia is one of the oldest civilisations in human history. Here, history is alive in the mountains, in the valleys, and in the hearts of the Ethiopian people. Today, Ethiopia stands tall because its roots are deep. To stand in Ethiopia is to stand where the past is honoured, the present is full of purpose, and the future is welcomed with open hearts.
This blend of old and new... This balance between ancient wisdom and modern ambition... This is the true strength of Ethiopia.
This spirit of मेडेमर, or synergy, is very familiar to us in India. Like the monolithic churches of लालिबेला, the ancient rock temples of Tamil Nadu in India are also prayers set in stone. We too are an ancient civilisation, walking confidently into the future.
With the call of सबका साथ, सबका विकास, सबका विश्वास, सबका प्रयास। Together, for everyone’s growth, with everyone’s trust and effort. Our emotions for our motherland, also reflect our shared perspectives.
India’s national song Vande Mataram, and the Ethiopian national anthem, both refer to our land as the mother. They inspire us to take pride in the heritage, culture, natural beauty and protect the motherland.
Honourable Members,
Science has traced some of the earliest footprints of our species in Ethiopia. When the world speaks of Lucy, of दिन्किनेश they are not speaking only of a fossil. They are speaking of a beginning. A beginning that belongs to all of us, whether we live in आडिस अबाबा or in Ayodhya.
In India, we say Vasudhaiva Kutumbakam, the world is one family. It reminds us that beyond politics, beyond borders, beyond differences, we share a common origin. And if our beginning was shared, then our destiny must also be shared.
Honourable Members,
India and Ethiopia share warmth in climate, as well as in spirit. Nearly two thousand years ago, our ancestors built connections across great waters. Across the Indian Ocean, merchants sailed with spices, cotton, coffee, and gold. But, they traded more than goods. They exchanged ideas, stories, and ways of life. Ports like अदूलिस and Dholera were not just trade centres. They were bridges between civilisations.
In modern times, our relationship entered a new era. Indian soldiers fought alongside Ethiopians for the liberation of Ethiopia in 1941. Our formal diplomatic relations began soon after India became independent.
But even before embassies were set up, our people had already started writing a new chapter together. Thousands of Indian teachers came to Ethiopia. They taught children in आडिस अबाबा, in दिरे दावा, from बाहिर दार to मेकेले. They reached Ethiopian schools, and entered Ethiopian hearts. Even today, many Ethiopian parents speak warmly about Indian teachers who shaped the future of their children.
And just as Indian teachers came here, Ethiopian students also travelled to India, seeking knowledge and friendship. They went to India as students and returned home as the builders of modern Ethiopia. I am told that some of them are present here in this Parliament right now! Including the Honourable Speaker तागेसे चाफो.
They have also played a special role in building our people-to-people ties. Because they introduced Ethiopian cuisine in India. In India, we also enjoy eating "श्री अन्न” millets like Ragi and Bajra. So, the flavour of Ethiopian टेफ is very comforting for us. And, since we enjoy eating the Indian Thali, the Ethiopian बेया-नैतू also feels very familiar to us.
Honourable Members,
Today, Indian companies are among the largest foreign investors in Ethiopia. They have invested more than five billion dollars in diverse sectors like textiles, manufacturing, agriculture, health, and more. And, they have created more than seventy-five thousand local jobs.
But, I am sure we can all agree, our partnership has a lot more potential. That is why, Prime Minister Dr. Abiy Ahmed and I took a big step forward yesterday. We have decided to elevate our bilateral relationship to the level of a Strategic Partnership.
This will unleash the potential of our economies, through cooperation in technology, innovation, mining, sustainability, and clean energy. It will also help secure the future for our peoples through cooperation in food security, health security and capacity building. In addition, we will also enhance our trade and investment cooperation, as well as on defence and security matters.
Honourable Members,
As developing countries, we have a lot to learn from and offer to each other. Agriculture forms the backbone of our two nations. It feeds our people. It sustains our farmers. It connects tradition with innovation. We can work together to develop better seeds, irrigation systems and soil-health technologies.
As climate change affects rainfall and crop cycles, we can share knowledge in climate-resilient farming. From dairy farming to farm mechanisation, from millet research to food processing, together, we can help our farmers prosper.
Honourable Members,
In India, we have built a robust Digital Public Infrastructure. It has transformed the way we deliver services and how people access them. Today, every citizen in India can use technology for payments, for identity, and for government services. More than half of the world’s real-time digital payments now happen in India.
Welfare benefits worth over 500 billion dollars have reached hundreds of millions of beneficiaries directly in their bank accounts, without leakages or corruption. Three times every year, nearly 100 million farmers receive financial assistance at the click of a button.
As you roll out the Digital Ethiopia 2025 Strategy, we are ready to share our expertise and our experience with Ethiopia. And, we are honoured that you have picked India as the trusted partner to develop the Data Centre for your Foreign Ministry.
Honourable Members,
India is known as the pharmacy of the world. During the Covid pandemic, the entire world was worried. It was a very difficult time. Despite limited resources, we considered it our sacred duty to humanity to do everything possible to help others.
India sent medicines and vaccines to more than 150 countries. It was India’s proud privilege to supply Ethiopia with over 4 million vaccine doses. And, our good fortune to do so in partnership with the W.H.O led by डॉक्टर टेडरोस, a proud son of Ethiopia, known in India as तुलसी भाई.
I am glad that our healthcare cooperation is growing, from pharmaceuticals to hospitals, and from traditional medicine to telemedicine. We are committed to strengthen our health security cooperation further - from provisioning of new equipment in hospitals, to capacity building of healthcare professionals.
Honourable Members,
Ethiopia sits at a crossroads of Africa. India stands at the heart of the Indian Ocean. We are natural partners in regional peace, security, and connectivity.
Our commitment to mutual security became stronger with the signing of the Defence Cooperation Agreement earlier this year. This agreement focuses on closer military cooperation. It includes collaboration in cybersecurity, in defence industries, in joint research, and in capacity building.
I take this opportunity to thank Ethiopia for your solidarity after the terrorist attack in India in Pahalgam in April. I also thank you for receiving our All Party Parliamentary Delegation so warmly, and for affirming the commitment of Zero Tolerance towards terrorism.
Honourable Members,
As vibrant and diverse democracies, we both understand that democracy is a way of life, and it is a journey. It is shaped sometimes by debate, sometimes by disagreement, but always by belief in the rule of law and the will of the people.
Both our constitutions also reflect this spirit. India’s Constitution begins with the words: "We, the People of India.” Ethiopia’s Constitution begins with: "We, the Nations, Nationalities and Peoples of Ethiopia.” Their message is the same: our destiny is in our hands.
This morning, I had the honor to lay a wreath at the आड्वा Victory Monument. This monument is a timeless reminder of how Ethiopia’s victory inspired the entire colonised world in its quest for dignity and freedom. And in these times of conflict and uncertainty, it is a reminder that the people of the Global South can stand up for themselves.
Honourable Members,
Mahatma Gandhi gave us the concept of trusteeship. We do not own this beautiful planet and its resources. Instead, we are trustees who must take care of them and pass them to our children. The spirit of trusteeship that guides India’s "एक पेड़ माँ के नाम” - "A Tree for Mother” initiative - is also reflected in Ethiopia’s Green Legacy Initiative.
Both our nations believe in caring for Mother Earth. Both believe in giving back to nature. Together, let us work on renewable energy and green jobs. Let us work on disaster resilient infrastructure and bio-fuels. And let us raise a strong voice for climate justice. India will be happy to support Ethiopia’s efforts to give a powerful voice to the Global South at COP-32 in 2027.
Honourable Members,
I am told that there is a saying in Ethiopia, "When spider webs unite, they can tie up a lion.” We too believe in India, that मन मिलें तो पर्वत भी रास्ता दे देते हैं - when hearts are united, even mountains give way.
Indeed, solidarity is strength, and cooperation is power. And today, as nations of the Global South, as ancient civilisations, as friends, India and Ethiopia are standing together. We stand together as members of one family. And we work for a world that is more just, more equal, and more peaceful.
It was here, in आडिस अबाबा, that the dreams of African unity found a home. I am told that many streets of this wonderful city are even named after African countries!
On the other side of the Indian Ocean, it was in New Delhi, that India was honoured to welcome the African Union as a permanent member of the G20. Last year, we marked another historic step with the inclusion of Ethiopia as a full member of the BRICS.
In fact, over the 11 years of my government, the connection between India and Africa has grown manifold. During this period, we have exchanged more than 100 visits at the level of Heads of State and Government.
Honourable Members,
The Global South is writing its own destiny. And, India and Ethiopia share a vision for it. Our vision is of a world where the Global South rises not against anyone, but for everyone.
A world where development is fair, where technology is accessible, and where sovereignty is respected. A world where prosperity is shared, and peace is defended. And, a world where decision-making reflects today’s reality, not the world of 1945. Because the world cannot move forward if its systems remain locked in the past.
That is why, India has emphasized a Global Development Compact. It will prioritize technology sharing, affordable finance, capacity building, and trade for sustainable growth. That is why, at the G-20 Summit in November, I called for an "Africa Skills Multiplier Initiative”, to train one million trainers. It will build local capacities, and help your efforts towards inclusive and sustainable development.
Honourable Members,
My personal association with tea is well-known. But, it is impossible to come to Ethiopia and not mention coffee! It is one of your greatest gifts to the world!
In an Ethiopian coffee ceremony, people sit together, time slows down, and friendships deepen. In India too, a cup of tea is an invitation to talk, to share, to connect. And, just like Ethiopian coffee and Indian tea, our friendship is brewing stronger!
Today, I stand before you, among sisters and brothers, with a deep sense of gratitude, and bright hopes for the future. The future is calling. And, India and Ethiopia are ready to answer.
Honourable Members,
As I conclude, I give you my word, that we will walk together as equals. We will build together as partners. And, we will succeed together as friends.
Thank you for the honour of addressing this Parliament. Thank you for your friendship. Thank you for your trust.
तब्बारकु
देना हुन्नु
आम सग्नालो
Thank you.