প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ইথিঅ'পিয়াৰ সংসদৰ যুটীয়া অধিৱেশনত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সম্বোধনৰ পূৰ্ণপাঠ
17 DEC 2025 3:08PM by PIB Guwahati
ইথিঅ'পিয়াৰ মহামহিম প্ৰধানমন্ত্ৰী,
সংসদৰ উভয় সদনৰে সন্মানীয় অধ্যক্ষ,
সন্মানীয় সদস্যসকল,
মহামহিম,
আৰু ইথিঅ’পিয়াৰ মোৰ প্ৰিয় ভগ্নী আৰু ভ্ৰাতৃসকল,
আজি আপোনালোকৰ মাজত উপস্থিত থাকিবলৈ পোৱাটো মোৰ বাবে এক পৰম সৌভাগ্যৰ মুহূৰ্ত। এইদৰে সিংহৰ দেশ ইথিঅ’পিয়া ভ্ৰমণ কৰাটো আচৰিত কথা। মোৰ ঘৰত থকা যেনেই লাগিছে। কাৰণ ভাৰতৰ মোৰ গৃহ ৰাজ্য গুজৰাটো সিংহৰ বিচৰণভূমি।
ইয়াত, গণতন্ত্ৰৰ এই মন্দিৰত, প্ৰাচীন প্ৰজ্ঞা আৰু আধুনিক আকাংক্ষা সম্বলিত এখন ৰাষ্ট্ৰৰ কেন্দ্ৰত উপস্থিত থাকিবলৈ পাই মই সন্মান অনুভৱ কৰিছো। আৰু, আপোনালোকৰ সংসদ, আপোনাসৱৰ জনসাধাৰণ আৰু আপোনালোকৰ গণতান্ত্ৰিক যাত্ৰাৰ প্ৰতি গভীৰ শ্ৰদ্ধাৰে আপোনাসৱৰ ওচৰলৈ আহিছো। মই ভাৰতৰ ১৪০ কোটি জনতাৰ হৈ বন্ধুত্ব, সদিচ্ছা, ভ্ৰাতৃত্ববোধৰ শুভেচ্ছা লৈ আহিছো।
মই বন্ধুত্ব, সদিচ্ছা আৰু ভ্ৰাতৃত্ববোধৰ শুভেচ্ছা লৈ আহিছো।
সন্মানীয় সদস্যসকল,
এই মহান ভৱনত আপোনালোকৰ নীতি-নিয়মসমূহ প্ৰণয়ন কৰা হয়। ইয়াত ৰাইজৰ ইচ্ছা ৰাষ্ট্ৰৰ ইচ্ছা হৈ পৰে। আৰু ৰাষ্ট্ৰৰ ইচ্ছা ৰাইজৰ ইচ্ছাৰে সংগতিপূৰ্ণ হোৱা মাত্ৰেকে প্ৰগতিৰ ৰথখন আশা আৰু উদ্দেশ্যেৰে আগবাঢ়ি যায়।
আপোনালোকৰ জৰিয়তে মই আপোনাসৱৰ পথাৰৰ কৃষকসকলৰ সৈতে, নতুন ধাৰণা গঢ়ি তোলা উদ্যোগীসকলৰ সৈতে, সমাজ আৰু প্ৰতিষ্ঠানসমূহক নেতৃত্ব প্ৰদান কৰা গৌৰৱান্বিত মহিলাসকলৰ সৈতে তথা ভৱিষ্যৎ গঢ় দিয়া ইথিঅ’পিয়াৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ সৈতেও কথা পাতিছো। এই পৰম সৌভাগ্যৰ বাবে আপোনাসৱক ধন্যবাদ জনাইছো।
কালি মোৰ প্ৰিয় বন্ধু প্ৰধানমন্ত্ৰী ডঃ আবি আহমেদৰ পৰা গ্ৰেণ্ড অনাৰ, নিশান অৱ ইথিঅ’পিয়া গ্ৰহণ কৰিও মই সন্মানিত হৈছো। মই বঁটাটো কৰযোৰে, নম্ৰতাৰে, ভাৰতবাসীৰ হৈ গ্ৰহণ কৰো।
সন্মানীয় সদস্যসকল,
ইথিঅ’পিয়া হৈছে মানৱ ইতিহাসৰ অন্যতম পুৰণি সভ্যতা। ইয়াত পাহাৰত, উপত্যকাত আৰু ইথিঅ’পিয়াৰ জনসাধাৰণৰ হৃদয়ত ইতিহাস সজীৱ হৈ আছে। আজি ইথিঅ’পিয়াই শিখৰত আৰোহণ কৰিছে, কাৰণ ইয়াৰ শিপা গভীৰ। ইথিঅ’পিয়াই এইদৰে থিয় হোৱাৰ কাৰণ হৈছে দেশখনে অতীতক সন্মান জনায়, ইয়াৰ বৰ্তমান উদ্দেশ্যেৰে পৰিপূৰ্ণ আৰু ভৱিষ্যতক মুকলি হৃদয়েৰে আদৰণি জনোৱা হয়।
পুৰণি আৰু নতুনৰ এই মিশ্ৰণ... প্ৰাচীন প্ৰজ্ঞা আৰু আধুনিক উচ্চাকাংক্ষাৰ মাজৰ এই ভাৰসাম্য... এয়াই হৈছে ইথিঅ’পিয়াৰ প্ৰকৃত শক্তি।
সমন্বয়ৰ এই মনোভাৱ ভাৰতত আমাৰ বাবে অতি চিনাকি। লালিবেলাৰ একক গীৰ্জাৰ দৰে ভাৰতৰ তামিলনাডুৰ প্ৰাচীন শৈল্য মন্দিৰসমূহে ঐতিহ্য বহন কৰে। আমিও এক প্ৰাচীন সভ্যতা, আমিও আত্মবিশ্বাসেৰে ভৱিষ্যৎ অভিমুখে ধাৱমান হৈছো।
সকলোৰে সৈতে, সকলোৰে বিকাশ, সকলোৰে বিশ্বাস আৰু সকলোৰে প্ৰয়াসৰ আহ্বানেৰে আমি অগ্ৰসৰ হৈছো। একেলগে, সকলোৰে বিকাশৰ বাবে, সকলোৰে আস্থা আৰু প্ৰচেষ্টাৰে আমি আগবাঢ়িছো। মাতৃভূমিৰ প্ৰতি আমাৰ আৱেগে আমাৰ উমৈহতীয়া দৃষ্টিভংগীকো প্ৰতিফলিত কৰে।
ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰীয় গীত বন্দে মাতৰম আৰু ইথিঅ’পিয়াৰ ৰাষ্ট্ৰীয় সংগীত উভয়েই আমাৰ ভূমিক মাতৃ বুলি অভিহিত কৰিছে। যিয়ে আমাক ঐতিহ্য, সংস্কৃতি, প্ৰাকৃতিক সৌন্দৰ্য্যক লৈ গৌৰৱ কৰাৰ লগতে মাতৃভূমিক সুৰক্ষিত কৰিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰে।
সন্মানীয় সদস্যসকল,
বিজ্ঞানে ইথিঅ’পিয়াত আমাৰ প্ৰজাতিৰ কেতবোৰ আদিম ছাপ বিচাৰি উলিয়াইছে। যেতিয়া বিশ্বই লুচিৰ কথা কয়, দিন্কিনেশৰ কথা কয়, যিয়ে কেৱল জীৱাশ্মৰ কথাই নাই কোৱা। বৰঞ্চ আৰম্ভণিৰ কথা কৈছে। এয়া এক আৰম্ভণি যি আমাৰ সকলোৰে, আমি অযোধ্যাত থাকোঁ বা আডিছ অবাবাত থাকোঁ।
ভাৰতত আমি বসুধৈৱ কুটুম্বকম বুলি কওঁ, বিশ্বখন এটা পৰিয়াল। এই দৰ্শনে আমাক সোঁৱৰাই দিয়ে যে ৰাজনীতিৰ সিপাৰে, সীমাৰ সিপাৰে, পাৰ্থক্যৰ সিপাৰে আমাৰ এক উমৈহতীয়া উৎপত্তি আছে। আৰু যদি আমাৰ আৰম্ভণি উমৈহতীয়া, তেন্তে আমাৰ ভাগ্যও উমৈহতীয়া হ’ব লাগিব।
সন্মানীয় সদস্যসকল,
ভাৰত আৰু ইথিঅ’পিয়াই জলবায়ুৰ ক্ষেত্ৰত তাপমান ভাগ কৰে, লগতে আত্মাৰ ক্ষেত্ৰতো উষ্ণতা ভাগ কৰে। প্ৰায় দুহাজাৰ বছৰ আগতে আমাৰ পূৰ্বপুৰুষসকলে বিশাল জলৰাশিৰ মাজেৰে সংযোগ গঢ়ি তুলিছিল। ভাৰত মহাসাগৰেদি জাহাজত সদাগৰসকলে মছলা, কপাহ, কফি আৰু সোণ সৰবৰাহ কৰিছিল। কিন্তু, তেওঁলোকে সামগ্ৰী, ব্যৱসায়তকৈ ধাৰণা, কাহিনী আৰু জীৱন-ধাৰণৰ পদ্ধতিৰ আদান-প্ৰদান কৰিছিল। অদুলিছ আৰু ঢোলেৰাৰ দৰে বন্দৰসমূহ কেৱল বাণিজ্য কেন্দ্ৰই নাছিল। বৰঞ্চ সভ্যতাৰ মাজত সাঁকোও আছিল।
আধুনিক যুগত আমাৰ সম্পৰ্কই নতুন যুগত প্ৰৱেশ কৰে। ১৯৪১-ত ইথিঅ’পিয়াৰ মুক্তিৰ বাবে ভাৰতীয় সৈন্যই ইথিঅ’পিয়াৰ সৈতে যুঁজিছিল। ভাৰত স্বাধীন হোৱাৰ কিছু সময়ৰ পিছতে আমাৰ আনুষ্ঠানিক কূটনৈতিক সম্পৰ্ক আৰম্ভ হৈছিল।
কিন্তু দূতাবাস স্থাপন হোৱাৰ পূৰ্বেই ইতিমধ্যে আমাৰ জনসাধাৰণে একেলগে এটা নতুন অধ্যায় লিখিবলৈ আৰম্ভ কৰিছিল। হাজাৰ-হাজাৰ ভাৰতীয় শিক্ষক ইথিঅ’পিয়ালৈ আহিছিল। তেওঁলোকে ইথিঅ’পিয়াৰ বিদ্যালয়ত উপস্থিত হৈছিল তথা ইথিঅ’পিয়াৰ হৃদয়ত প্ৰৱেশ কৰিছিল। আজিও ইথিঅ’পিয়াৰ একাধিক অভিভাৱকে তেওঁলোকৰ সন্তানৰ ভৱিষ্যৎ গঢ় দিয়া ভাৰতীয় শিক্ষকসকলৰ বিষয়ে সস্নেহে কয়।
আৰু ভাৰতীয় শিক্ষকসকল যেনেকৈ ইয়ালৈ আহিছিল, ঠিক তেনেকৈ ইথিঅ’পিয়াৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলেও জ্ঞান আৰু বন্ধুত্ব বিচাৰি ভাৰত ভ্ৰমণ কৰিছিল। তেওঁলোক ছাত্ৰ হিচাপে ভাৰতলৈ গৈ আধুনিক ইথিঅ’পিয়াৰ একো-একোজন নিৰ্মাতা হিচাপে গৃহ ৰাষ্ট্ৰলৈ ঘূৰি আহিছিল। মই জানিব পাৰিছো যে তেওঁলোকৰ একাংশ বৰ্তমান ইয়াত এই সংসদত উপস্থিত আছে!
আমাৰ জনসাধাৰণৰ মাজৰ সম্পৰ্ক গঢ়ি তোলাৰ ক্ষেত্ৰতো তেওঁলোকে বিশেষ ভূমিকা পালন কৰিছে। কাৰণ তেওঁলোকে ভাৰতত ইথিঅ’পিয়াৰ খাদ্যৰ প্ৰচলন কৰিছিল। ভাৰততো আমি ৰাগি আৰু বাজৰাৰ দৰে "শ্ৰী অন্ন" খাই ভাল পাওঁ। গতিকে, ইথিঅ’পিয়াৰ টেফেৰ সোৱাদ আমাৰ বাবে অতি আগ্ৰহৰ। আৰু, যিহেতু আমি ভাৰতীয় থালি খাই ভাল পাওঁ, ইথিওপিয়াৰ বেআ-নেতুও আমাৰ বাবে অতি চিনাকি যেন লাগে।
সন্মানীয় সদস্যসকল,
আজি ইথিঅ’পিয়াত ভাৰতীয় কোম্পানীসমূহ হৈছে সৰ্বাধিক বিদেশী বিনিয়োগকাৰীৰ অন্যতম। এইসমূহে বস্ত্ৰশিল্প, মেনুফেক্সাৰিং, কৃষি, স্বাস্থ্য আদি ভিন্ন খণ্ডত পাঁচ বিলিয়ন ডলাৰৰো অধিক বিনিয়োগ কৰিছে। আৰু, এইসমূহে ৭৫ হাজাৰৰো অধিক স্থানীয় চাকৰিৰ সৃষ্টি কৰিছে।
কিন্তু, মই নিশ্চিত যে আমি সকলোৱে একমত হ’ব পাৰো যে আমাৰ অংশীদাৰিত্বৰ বহুত বেছি সম্ভাৱনা আছে। সেইবাবেই, প্ৰধানমন্ত্ৰী ডঃ আবি আহমেদ আৰু মই কালি এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপক আগুৱাই নিও। আমি আমাৰ দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কক কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ পৰ্য্যায়লৈ উন্নীত কৰাৰ সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছো।
ইয়াৰ দ্বাৰা আমাৰ অৰ্থনীতিৰ সম্ভাৱনা মুকলি হ’ব। প্ৰযুক্তি, উদ্ভাৱন, খনন, বহনক্ষমতা আৰু স্বচ্ছ শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ জৰিয়তে এয়া বাস্তৱায়িত হ’ব। ইয়াৰ উপৰিও খাদ্য সুৰক্ষা, স্বাস্থ্য সুৰক্ষা আৰু সামৰ্থ্য বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাই আমাৰ সমাজসমূহৰ ভৱিষ্যতক সুৰক্ষিত কৰাত সহায় কৰিব। ইয়াৰ উপৰিও আমি আমাৰ বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰাৰ লগতে প্ৰতিৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তাৰ ক্ষেত্ৰতো বৰ্ধন ঘটাম।
সন্মানীয় সদস্যসকল,
উন্নয়নশীল দেশ হিচাপে আমি বহুখিনি পৰস্পৰে-পৰস্পৰৰ পৰা শিকিবলগীয়া আৰু আগবঢ়াবলগীয়া আছে। কৃষি হৈছে আমাৰ উভয় ৰাষ্ট্ৰৰে আধাৰ। ই আমাৰ জনতাক অন্নদান কৰে। ই আমাৰ কৃষকসকলক বৰ্তাই ৰাখে। ই পৰম্পৰাক উদ্ভাৱনৰ সৈতে সংযোগ কৰে। আমি একেলগে কাম কৰি উন্নত বীজ, জলসিঞ্চন ব্যৱস্থা আৰু ভূমি-স্বাস্থ্য প্ৰযুক্তি বিকশিত কৰিব পাৰো।
যিহেতু জলবায়ু পৰিৱৰ্তনে বৰষুণ আৰু শস্যৰ চক্ৰত প্ৰভাৱ পেলায়, গতিকে আমি জলবায়ু স্থিতিস্থাপক কৃষিৰ জ্ঞানৰ আদান-প্ৰদান কৰিব পাৰো। দুগ্ধ পালনৰ পৰা আৰম্ভ কৰি কৃষি যান্ত্ৰিকীকৰণলৈকে, বাজৰাৰ গৱেষণাৰ পৰা আৰম্ভ কৰি খাদ্য সংসাধনলৈকে, আমি একেলগে আমাৰ কৃষকসকলক সমৃদ্ধিশালী হোৱাত সহায় কৰিব পাৰো।
সন্মানীয় সদস্যসকল,
ভাৰতত আমি এটা শক্তিশালী ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনি গঢ়ি তুলিছো। ই আমি সেৱা আগবঢ়োৱাৰ ধৰণ আৰু জনতাই এয়া লাভ কৰা পন্থাৰ পৰিৱৰ্তন ঘটাইছে। আজি ভাৰতৰ প্ৰতিজন নাগৰিকে পেমেন্টৰ বাবে, পৰিচয়ৰ বাবে, চৰকাৰী সেৱাৰ বাবে প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰে। বিশ্বৰ আধাতকৈ অধিক বাস্তৱ-সময়ৰ ডিজিটেল পেমেন্ট এতিয়া ভাৰতত সম্পন্ন হয়।
লক্ষ-লক্ষ হিতাধিকাৰীৰ বেংক একাউন্টত ৫০০ বিলিয়ন ডলাৰৰো অধিক মূল্যৰ কল্যাণমূলক লাভ পোনপটীয়াকৈ সোমাইছে। ইয়াত লিকেজ বা দুৰ্নীতিৰ কোনো আশ্ৰয় নাই। প্ৰতি বছৰে তিনিবাৰকৈ প্ৰায় ১০০ নিযুত কৃষকে এটা বুটাম ক্লিকতে আৰ্থিক সাহায্য লাভ কৰে।
আপোনাসৱে ডিজিটেল ইথিঅ’পিয়া, ২০২৫ কৌশল ৰূপায়ণ কৰাৰ লগে-লগে আমি ইথিঅ’পিয়াৰ সৈতে আমাৰ বিশেষজ্ঞতা আৰু আমাৰ অভিজ্ঞতাৰ আদান-প্ৰদান কৰিবলৈ সাজু। আৰু, আপোনালোকে আপোনাসৱৰ বৈদেশিক মন্ত্ৰালয়ৰ বাবে ডাটা চেন্টাৰ স্থাপনৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতক বিশ্বাসযোগ্য অংশীদাৰ হিচাপে বাছি লোৱাত আমি সন্তোষ পাইছো।
সন্মানীয় সদস্যসকল,
ভাৰত বিশ্বৰ ফাৰ্মাচী হিচাপে পৰিচিত। ক’ভিড মহামাৰীৰ সময়ত সমগ্ৰ বিশ্ব চিন্তিত হৈ পৰিছিল। বৰ কঠিন সময় আছিল। সীমিত সম্পদ থকাৰ পাছতো আমি আনৰ সহায়ৰ বাবে সকলো সম্ভৱ কৰি তোলাটো মানৱতাৰ প্ৰতি আমাৰ পবিত্ৰ কৰ্তব্য বুলি গণ্য কৰিছিলোঁ।
ভাৰতে ১৫০ খনৰো অধিক দেশলৈ ঔষধ আৰু ভেকচিন প্ৰেৰণ কৰিছিল। ইথিঅ’পিয়াক ৪ নিযুতৰো অধিক পালি ভেকচিন যোগান ধৰিবলৈ পোৱাটো ভাৰতৰ পৰম সৌভাগ্যৰ কথা। আৰু, ইথিঅ’পিয়াৰ সুযোগ্য সন্তান, ভাৰতত তুলসী ভাই হিচাপে পৰিচিত ডাঃ টেড্ৰোছ নেতৃত্বাধীন বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাৰ (W.H.O) সৈতে অংশীদাৰিত্ব কৰিবলৈ পোৱাটোও আমাৰেই সৌভাগ্য।
মই আনন্দিত যে আমাৰ স্বাস্থ্যসেৱাৰ সহযোগিতা বৃদ্ধি পাইছে, ঔষধৰ পৰা চিকিৎসালয়লৈকে আৰু পৰম্পৰাগত চিকিৎসাৰ পৰা টেলিমেডিচিনলৈকে ইয়াৰ সম্প্ৰসাৰণ ঘটিছে। আমি আমাৰ স্বাস্থ্য সুৰক্ষা সহযোগিতাক অধিক সুদৃঢ় কৰিবলৈ অংগীকাৰবদ্ধ। চিকিৎসালয়ত নতুন সঁজুলিৰ ব্যৱস্থা কৰাৰ পৰা আৰম্ভ কৰি স্বাস্থ্যসেৱা পেছাদাৰীসকলৰ সামৰ্থ্য বিকাশ কাৰ্য্যলৈকে ইয়াত অন্তৰ্ভুক্ত হৈছে।
সন্মানীয় সদস্যসকল,
ইথিঅ’পিয়া আফ্ৰিকাৰ এটা প্ৰান্তত আছে। ভাৰত মহাসাগৰৰ বুকুত থিয় দিছে ভাৰতে। ইয়াৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত আঞ্চলিক শান্তি, নিৰাপত্তা আৰু সংযোগৰ ক্ষেত্ৰত আমি স্বাভাৱিক অংশীদাৰ।
চলিত বৰ্ষৰ আৰম্ভণিতে প্ৰতিৰক্ষা সহযোগিতা চুক্তি স্বাক্ষৰিত হোৱাৰ লগে-লগে আমাৰ পাৰস্পৰিক সুৰক্ষাৰ প্ৰতি দায়বদ্ধতা অধিক গভীৰ হৈ উঠিল। এই চুক্তিখনে ঘনিষ্ঠ সামৰিক সহযোগিতাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। ইয়াত চাইবাৰ সুৰক্ষা, প্ৰতিৰক্ষা উদ্যোগ, যৌথ গৱেষণা আৰু সামৰ্থ্য বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাক অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে।
এই সুযোগতে এপ্ৰিলত ভাৰতৰ পেহেলগামত সংঘটিত সন্ত্ৰাসবাদীৰ আক্ৰমণৰ পিছত আমাৰ প্ৰতি আপোনালোকে সংহতিৰ মনোভাৱ প্ৰদৰ্শনৰ বাবে ইথিঅ’পিয়াক ধন্যবাদ জনাইছো। আমাৰ সৰ্বদলীয় সংসদীয় প্ৰতিনিধি দলটোক সাদৰেৰে আদৰণি জনোৱাৰ বাবে আৰু সন্ত্ৰাসবাদৰ প্ৰতি শূন্য সহনশীলতাৰ দায়বদ্ধতাক দৃঢ় কৰাৰ বাবেও মই আপোনালোকক ধন্যবাদ জনাইছো।
সন্মানীয় সদস্যসকল,
স্পন্দনশীল আৰু বৈচিত্ৰ্যময় গণতন্ত্ৰ হিচাপে আমি উভয়ে বুজো যে গণতন্ত্ৰ হৈছে এক জীৱনশৈলী আৰু এয়া এক যাত্ৰা। কেতিয়াবা বিতৰ্কৰ দ্বাৰা, কেতিয়াবা মতানৈক্যৰ দ্বাৰা, কিন্তু সদায় ই আইনৰ শাসন আৰু জনসাধাৰণৰ ইচ্ছাৰ ওপৰত বিশ্বাস আধাৰিত।
আমাৰ দুয়োখন সংবিধানতো এই মনোভাৱ প্ৰতিফলিত হৈছে। ভাৰতৰ সংবিধানৰ আৰম্ভণিতে লিখা হৈছেঃ "আমি, ভাৰতৰ জনসাধাৰণ।" ইথিঅ’পিয়াৰ সংবিধানৰ আৰম্ভণিতেও এইদৰে কোৱা হৈছেঃ "আমি ইথিঅ’পিয়া ৰাষ্ট্ৰ, ইয়াৰ জাতি আৰু জনতা।" ইয়াৰ বাৰ্তা একেইঃ আমাৰ ভাগ্য আমাৰ হাততে আছে।
আজি পুৱাৰ ভাগত মোৰ বিজয় স্মাৰকত পুষ্পাঞ্জলি অৰ্পণৰ সৌভাগ্য হয়। এই স্মাৰকে ইথিঅ’পিয়াৰ বিজয়ে সমগ্ৰ ঔপনিবেশিক বিশ্বক মৰ্য্যাদা আৰু স্বাধীনতাৰ সন্ধানত কেনেদৰে অনুপ্ৰাণিত কৰিছিল তাৰ এক কালজয়ী সোঁৱৰণী হিচাপে কাম কৰি আহিছে। আৰু এই সংঘাত আৰু অনিশ্চয়তাৰ সময়ত গ্ল’বেল চাউথৰ জনসাধাৰণে যে নিজৰ পক্ষত থিয় দিব পাৰে তাৰো স্মাৰক।
সন্মানীয় সদস্যসকল,
মহাত্মা গান্ধীয়ে আমাৰ আগত এক আদৰ্শ দাঙি ধৰিছিল। এই সুন্দৰ গ্ৰহটো আৰু ইয়াৰ সম্পদৰ গৰাকী দৰাচলতে আমি নহয়। বৰঞ্চ আমি প্ৰতিপালনকাৰী, যিয়ে এইসমূহৰ যত্ন ল’ব লাগিব আৰু আমাৰ ল’ৰা-ছোৱালীৰ মাজলৈ আগুৱাই নিব লাগিব। ভাৰতৰ "এক পেড় মা কে নাম” - "মাতৃৰ নামত এজোপা গছ" পদক্ষেপক পথ প্ৰদৰ্শন কৰা মনোভাৱ ইথিঅ’পিয়াৰ সেউজ লিগেচি পদক্ষেপতো প্ৰতিফলিত হৈছে।
আমাৰ উভয় ৰাষ্ট্ৰই ধৰিত্ৰী মাতৃৰ যত্ন লোৱা কাৰ্য্যত বিশ্বাস কৰে। উভয়েই প্ৰকৃতিক ঘূৰাই দিয়াত বিশ্বাস কৰে। আহক আমি একেলগে নবীকৰণযোগ্য শক্তি আৰু সেউজ চাকৰি সন্দৰ্ভত কাম কৰোঁ। আহক আমি দুৰ্য্যোগ প্ৰতিৰোধী আন্তঃগাঁথনি আৰু জৈৱ ইন্ধনৰ ওপৰত কাম কৰোঁ। আৰু জলবায়ু ন্যায়ৰ বাবে এক শক্তিশালী কণ্ঠ হওঁ। ২০২৭-ৰ চিঅ’পি-৩২ ত গ্ল’বেল চাউথৰ শক্তিশালী কণ্ঠৰ বাবে ইথিঅ’পিয়াৰ প্ৰচেষ্টালৈ ভাৰতে সমৰ্থন আগবঢ়াব।
সন্মানীয় সদস্যসকল,
মই জানিব পাৰিছো যে ইথিঅ’পিয়াত এষাৰ কথা আছে, "যেতিয়া মকৰা জাল একত্ৰিত হয়, তেতিয়া ই সিংহ বান্ধিব পাৰে।” আমিও ভাৰতত বিশ্বাস কৰোঁ যে যেতিয়া হৃদয় একত্ৰিত হয়, আনকি পাহাৰেও বাট এৰি দিয়ে।
সঁচাকৈয়ে সংহতিয়েই হৈছে শক্তি, সহযোগিতাই হৈছে সামৰ্থ্য। আৰু আজি গ্ল’বেল চাউথৰ ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে, প্ৰাচীন সভ্যতা হিচাপে, বন্ধু হিচাপে ভাৰত আৰু ইথিঅ’পিয়া একেলগে অগ্ৰসৰ হৈছে। আমি এটা পৰিয়ালৰ সদস্য হিচাপে একেলগে থিয় দিছো। আৰু আমি এখন অধিক ন্যায়সংগত, অধিক সমতাপূৰ্ণ আৰু অধিক শান্তিপূৰ্ণ বিশ্বৰ বাবে কাম কৰিছো।
ইয়াত আফ্ৰিকাৰ ঐক্যৰ সপোনবোৰে স্থান লাভ কৰিছে। মই জানিব পাৰিছো যে এই আচৰিত চহৰখনৰ বহু পথৰ নাম আনকি আফ্ৰিকান দেশৰ নামেৰেও ৰখা হৈছে!
ভাৰত মহাসাগৰৰ সিটো পাৰে নতুন দিল্লীতে ভাৰতে আফ্ৰিকান ইউনিয়নক জি-২০ ৰ স্থায়ী সদস্য হিচাপে আদৰণি জনাই সন্তোষ লভিছিল। যোৱা বছৰ আমি ইথিঅ’পিয়াক ব্ৰিকছৰ পূৰ্ণকালীন সদস্য হিচাপে অন্তৰ্ভুক্ত কৰি আন এক ঐতিহাসিক পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছিলো।
আচলতে মোৰ চৰকাৰৰ ১১ বছৰত ভাৰত আৰু আফ্ৰিকাৰ মাজৰ সংযোগ বহুগুণে বাঢ়িছে। এই সময়ছোৱাত আমি ৰাষ্ট্ৰ আৰু চৰকাৰৰ মুৰব্বী পৰ্য্যায়ত ১০০-ৰো অধিক বাৰ ভ্ৰমণ কৰিছো।
সন্মানীয় সদস্যসকল,
গ্ল’বেল চাউথে নিজৰ ভাগ্য লিখিছে। আৰু, ভাৰত আৰু ইথিঅ’পিয়াৰ ইয়াৰ বাবে এক উমৈহতীয়া দৃষ্টিভংগী আছে। আমাৰ দৃষ্টিভংগী এনে এখন বিশ্বৰ য’ত গ্ল’বেল চাউথ কাৰো বিৰুদ্ধ নহয়, বৰঞ্চ সকলোৰে বাবে হৈ উঠিব।
এনে এখন বিশ্ব য’ত উন্নয়ন ন্যায্য, য’ত প্ৰযুক্তি সুলভ আৰু য’ত সাৰ্বভৌমত্বক সন্মান কৰা হয়। এনে এখন বিশ্ব য’ত সমৃদ্ধিৰ ভাগ-বতৰা কৰা হয় আৰু শান্তি ৰক্ষা কৰা হয়। আৰু, এনে এখন বিশ্ব য’ত সিদ্ধান্ত গ্ৰহণে ১৯৪৫-ৰ বিশ্বখনক নহয়, বৰঞ্চ আজিৰ বাস্তৱতাক প্ৰতিফলিত কৰে। কাৰণ ব্যৱস্থাসমূহ অতীতত আবদ্ধ হৈ থাকিলে বিশ্বখন আগবাঢ়িব নোৱাৰে।
সেইবাবেই, ভাৰতে গ্ল’বেল ডেভেলপমেন্ট কম্পেক্টৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। ইয়াত প্ৰযুক্তিৰ বিনিময়, সুলভ মূল্যৰ বিত্ত, সামৰ্থ্য বিকাশ আৰু বহনক্ষম বিকাশৰ বাবে বাণিজ্যক অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰদান কৰা হ’ব। সেইবাবেই নৱেম্বৰত অনুষ্ঠিত হোৱা জি-২০ সন্মিলনত মই "আফ্ৰিকা স্কিলছ মাল্টিপ্লাইয়াৰ ইনিচিয়েটিভ"ৰ আহ্বান জনাইছিলো, যাতে ১ নিযুত প্ৰশিক্ষকে প্ৰশিক্ষণ লাভ কৰে। ই স্থানীয় সামৰ্থ্য গঢ়ি তুলিব আৰু সৰ্বাংগীন তথা বহনক্ষম উন্নয়নৰ দিশত আপোনাসৱৰ প্ৰচেষ্টাত সহায় কৰিব।
সন্মানীয় সদস্যসকল,
চাহৰ সৈতে মোৰ ব্যক্তিগত সম্পৰ্ক সকলোৰে পৰিচিত। কিন্তু, ইথিঅ’পিয়ালৈ আহি কফিৰ কথা নক’লে ঠিক নহ’ব! এয়া হৈছে বিশ্বলৈ আপোনাসৱৰ অন্যতম পৰম উপহাৰ!
ইথিঅ’পিয়াৰ কফি মেলত জনসাধাৰণ একত্ৰিত হয়, সময়ৰ গতি লেহেমীয়া হয় আৰু বন্ধুত্ব গভীৰ হৈ পৰে। ভাৰততো একাপ চাহ কথা পাতিবলৈ, শ্বেয়াৰ কৰিবলৈ, সংযোগ কৰিবলৈ এক মাধ্যম। আৰু, ইথিঅ’পিয়াৰ কফি আৰু ভাৰতীয় চাহৰ দৰেই আমাৰ বন্ধুত্বও অধিক গভীৰ হৈ উঠিছে!
আজি মই আপোনালোকৰ সন্মুখত, ভগ্নী-ভ্ৰাতৃসকলৰ মাজত গভীৰ কৃতজ্ঞতাৰ ভাৱনাৰে আৰু ভৱিষ্যতৰ উজ্জ্বল আশাৰে থিয় দিছো। আমাক ভৱিষ্যতে মাতিছে। আৰু, ভাৰত আৰু ইথিঅ’পিয়া সঁহাৰি জনাবলৈ সাজু হৈছে।
সন্মানীয় সদস্যসকল,
সামৰণিত মই আপোনালোকক আশ্বস্ত কৰিব খুজিছো যে আমি সমানে-সমানে একেলগে খোজ দিম। আমি অংশীদাৰ হিচাপে একেলগে গঢ়ি তুলিম। আৰু, আমি বন্ধু হিচাপে একেলগে সফল হম।
এই সংসদত ভাষণ প্ৰদানৰ সুযোগ দিয়াৰ বাবে ধন্যবাদ জনালো। বন্ধুত্বৰ বাবে ধন্যবাদ জনাইছো। আপোনাসৱৰ আস্থাৰ বাবে ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
Text of Prime Minister’s address at Joint session of Parliament of Ethiopia
17 DEC 2025 3:08PM by PIB Delhi
Your Excellency, the Prime Minister of Ethiopia,
Honourable Speakers of both Houses of Parliament,
Honourable Members,
Excellencies,
and my dear sisters and brothers of Ethiopia,
It is a moment of great privilege for me to stand before you today. It is wonderful to be here in Ethiopia, the land of lions. I feel very much at home. Because my home state Gujarat in India, is also home to Lions.
I am honoured to be here, in this temple of democracy, in the heart of a nation with ancient wisdom and modern aspirations. And, I come to you with deep respect for your Parliament, your people, and your democratic journey. On behalf of the 1.4 billion people of India, I bring greetings of friendship, goodwill, and brotherhood.
I bring greetings of friendship, goodwill, and brotherhood.
तेना इस्तील्लीन
सलाम
Honourable Members,
In this great building, your laws are shaped. Here, the will of the people becomes the will of the state. And when the will of the state is in harmony with the will of the people, the wheel of progress moves forward with hope and purpose.
Through you, I am also speaking to your farmers in the fields, To the entrepreneurs building new ideas, to the proud women leading communities and institutions, and, to the young people of Ethiopia who are shaping the future. I thank you for this immense privilege.
Yesterday, I was also honoured to receive the Grand Honor, Nishan of Ethiopia, from my dear friend Prime Minister Dr. Abiy Ahmed. I accept this award with folded hands, with humility, on behalf of the people of India.
आम सग्नालो
Honourable Members,
Ethiopia is one of the oldest civilisations in human history. Here, history is alive in the mountains, in the valleys, and in the hearts of the Ethiopian people. Today, Ethiopia stands tall because its roots are deep. To stand in Ethiopia is to stand where the past is honoured, the present is full of purpose, and the future is welcomed with open hearts.
This blend of old and new... This balance between ancient wisdom and modern ambition... This is the true strength of Ethiopia.
This spirit of मेडेमर, or synergy, is very familiar to us in India. Like the monolithic churches of लालिबेला, the ancient rock temples of Tamil Nadu in India are also prayers set in stone. We too are an ancient civilisation, walking confidently into the future.
With the call of सबका साथ, सबका विकास, सबका विश्वास, सबका प्रयास। Together, for everyone’s growth, with everyone’s trust and effort. Our emotions for our motherland, also reflect our shared perspectives.
India’s national song Vande Mataram, and the Ethiopian national anthem, both refer to our land as the mother. They inspire us to take pride in the heritage, culture, natural beauty and protect the motherland.
Honourable Members,
Science has traced some of the earliest footprints of our species in Ethiopia. When the world speaks of Lucy, of दिन्किनेश they are not speaking only of a fossil. They are speaking of a beginning. A beginning that belongs to all of us, whether we live in आडिस अबाबा or in Ayodhya.
In India, we say Vasudhaiva Kutumbakam, the world is one family. It reminds us that beyond politics, beyond borders, beyond differences, we share a common origin. And if our beginning was shared, then our destiny must also be shared.
Honourable Members,
India and Ethiopia share warmth in climate, as well as in spirit. Nearly two thousand years ago, our ancestors built connections across great waters. Across the Indian Ocean, merchants sailed with spices, cotton, coffee, and gold. But, they traded more than goods. They exchanged ideas, stories, and ways of life. Ports like अदूलिस and Dholera were not just trade centres. They were bridges between civilisations.
In modern times, our relationship entered a new era. Indian soldiers fought alongside Ethiopians for the liberation of Ethiopia in 1941. Our formal diplomatic relations began soon after India became independent.
But even before embassies were set up, our people had already started writing a new chapter together. Thousands of Indian teachers came to Ethiopia. They taught children in आडिस अबाबा, in दिरे दावा, from बाहिर दार to मेकेले. They reached Ethiopian schools, and entered Ethiopian hearts. Even today, many Ethiopian parents speak warmly about Indian teachers who shaped the future of their children.
And just as Indian teachers came here, Ethiopian students also travelled to India, seeking knowledge and friendship. They went to India as students and returned home as the builders of modern Ethiopia. I am told that some of them are present here in this Parliament right now! Including the Honourable Speaker तागेसे चाफो.
They have also played a special role in building our people-to-people ties. Because they introduced Ethiopian cuisine in India. In India, we also enjoy eating "श्री अन्न” millets like Ragi and Bajra. So, the flavour of Ethiopian टेफ is very comforting for us. And, since we enjoy eating the Indian Thali, the Ethiopian बेया-नैतू also feels very familiar to us.
Honourable Members,
Today, Indian companies are among the largest foreign investors in Ethiopia. They have invested more than five billion dollars in diverse sectors like textiles, manufacturing, agriculture, health, and more. And, they have created more than seventy-five thousand local jobs.
But, I am sure we can all agree, our partnership has a lot more potential. That is why, Prime Minister Dr. Abiy Ahmed and I took a big step forward yesterday. We have decided to elevate our bilateral relationship to the level of a Strategic Partnership.
This will unleash the potential of our economies, through cooperation in technology, innovation, mining, sustainability, and clean energy. It will also help secure the future for our peoples through cooperation in food security, health security and capacity building. In addition, we will also enhance our trade and investment cooperation, as well as on defence and security matters.
Honourable Members,
As developing countries, we have a lot to learn from and offer to each other. Agriculture forms the backbone of our two nations. It feeds our people. It sustains our farmers. It connects tradition with innovation. We can work together to develop better seeds, irrigation systems and soil-health technologies.
As climate change affects rainfall and crop cycles, we can share knowledge in climate-resilient farming. From dairy farming to farm mechanisation, from millet research to food processing, together, we can help our farmers prosper.
Honourable Members,
In India, we have built a robust Digital Public Infrastructure. It has transformed the way we deliver services and how people access them. Today, every citizen in India can use technology for payments, for identity, and for government services. More than half of the world’s real-time digital payments now happen in India.
Welfare benefits worth over 500 billion dollars have reached hundreds of millions of beneficiaries directly in their bank accounts, without leakages or corruption. Three times every year, nearly 100 million farmers receive financial assistance at the click of a button.
As you roll out the Digital Ethiopia 2025 Strategy, we are ready to share our expertise and our experience with Ethiopia. And, we are honoured that you have picked India as the trusted partner to develop the Data Centre for your Foreign Ministry.
Honourable Members,
India is known as the pharmacy of the world. During the Covid pandemic, the entire world was worried. It was a very difficult time. Despite limited resources, we considered it our sacred duty to humanity to do everything possible to help others.
India sent medicines and vaccines to more than 150 countries. It was India’s proud privilege to supply Ethiopia with over 4 million vaccine doses. And, our good fortune to do so in partnership with the W.H.O led by डॉक्टर टेडरोस, a proud son of Ethiopia, known in India as तुलसी भाई.
I am glad that our healthcare cooperation is growing, from pharmaceuticals to hospitals, and from traditional medicine to telemedicine. We are committed to strengthen our health security cooperation further - from provisioning of new equipment in hospitals, to capacity building of healthcare professionals.
Honourable Members,
Ethiopia sits at a crossroads of Africa. India stands at the heart of the Indian Ocean. We are natural partners in regional peace, security, and connectivity.
Our commitment to mutual security became stronger with the signing of the Defence Cooperation Agreement earlier this year. This agreement focuses on closer military cooperation. It includes collaboration in cybersecurity, in defence industries, in joint research, and in capacity building.
I take this opportunity to thank Ethiopia for your solidarity after the terrorist attack in India in Pahalgam in April. I also thank you for receiving our All Party Parliamentary Delegation so warmly, and for affirming the commitment of Zero Tolerance towards terrorism.
Honourable Members,
As vibrant and diverse democracies, we both understand that democracy is a way of life, and it is a journey. It is shaped sometimes by debate, sometimes by disagreement, but always by belief in the rule of law and the will of the people.
Both our constitutions also reflect this spirit. India’s Constitution begins with the words: "We, the People of India.” Ethiopia’s Constitution begins with: "We, the Nations, Nationalities and Peoples of Ethiopia.” Their message is the same: our destiny is in our hands.
This morning, I had the honor to lay a wreath at the आड्वा Victory Monument. This monument is a timeless reminder of how Ethiopia’s victory inspired the entire colonised world in its quest for dignity and freedom. And in these times of conflict and uncertainty, it is a reminder that the people of the Global South can stand up for themselves.
Honourable Members,
Mahatma Gandhi gave us the concept of trusteeship. We do not own this beautiful planet and its resources. Instead, we are trustees who must take care of them and pass them to our children. The spirit of trusteeship that guides India’s "एक पेड़ माँ के नाम” - "A Tree for Mother” initiative - is also reflected in Ethiopia’s Green Legacy Initiative.
Both our nations believe in caring for Mother Earth. Both believe in giving back to nature. Together, let us work on renewable energy and green jobs. Let us work on disaster resilient infrastructure and bio-fuels. And let us raise a strong voice for climate justice. India will be happy to support Ethiopia’s efforts to give a powerful voice to the Global South at COP-32 in 2027.
Honourable Members,
I am told that there is a saying in Ethiopia, "When spider webs unite, they can tie up a lion.” We too believe in India, that मन मिलें तो पर्वत भी रास्ता दे देते हैं - when hearts are united, even mountains give way.
Indeed, solidarity is strength, and cooperation is power. And today, as nations of the Global South, as ancient civilisations, as friends, India and Ethiopia are standing together. We stand together as members of one family. And we work for a world that is more just, more equal, and more peaceful.
It was here, in आडिस अबाबा, that the dreams of African unity found a home. I am told that many streets of this wonderful city are even named after African countries!
On the other side of the Indian Ocean, it was in New Delhi, that India was honoured to welcome the African Union as a permanent member of the G20. Last year, we marked another historic step with the inclusion of Ethiopia as a full member of the BRICS.
In fact, over the 11 years of my government, the connection between India and Africa has grown manifold. During this period, we have exchanged more than 100 visits at the level of Heads of State and Government.
Honourable Members,
The Global South is writing its own destiny. And, India and Ethiopia share a vision for it. Our vision is of a world where the Global South rises not against anyone, but for everyone.
A world where development is fair, where technology is accessible, and where sovereignty is respected. A world where prosperity is shared, and peace is defended. And, a world where decision-making reflects today’s reality, not the world of 1945. Because the world cannot move forward if its systems remain locked in the past.
That is why, India has emphasized a Global Development Compact. It will prioritize technology sharing, affordable finance, capacity building, and trade for sustainable growth. That is why, at the G-20 Summit in November, I called for an "Africa Skills Multiplier Initiative”, to train one million trainers. It will build local capacities, and help your efforts towards inclusive and sustainable development.
Honourable Members,
My personal association with tea is well-known. But, it is impossible to come to Ethiopia and not mention coffee! It is one of your greatest gifts to the world!
In an Ethiopian coffee ceremony, people sit together, time slows down, and friendships deepen. In India too, a cup of tea is an invitation to talk, to share, to connect. And, just like Ethiopian coffee and Indian tea, our friendship is brewing stronger!
Today, I stand before you, among sisters and brothers, with a deep sense of gratitude, and bright hopes for the future. The future is calling. And, India and Ethiopia are ready to answer.
Honourable Members,
As I conclude, I give you my word, that we will walk together as equals. We will build together as partners. And, we will succeed together as friends.
Thank you for the honour of addressing this Parliament. Thank you for your friendship. Thank you for your trust.
तब्बारकु
देना हुन्नु
आम सग्नालो
Thank you.