ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଇଥିଓପିଆ ସଂସଦର ମିଳିତ ଅଧିବେଶନରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
17 DEC 2025 3:08PM by PIB Bhubaneswar
ମହାମହିମ, ଇଥିଓପିଆ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ,
ସଂସଦର ଉଭୟ ଗୃହର ମାନନୀୟ ବାଚସ୍ପତିଗଣ,
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
ମହାମହିମ ବର୍ଗ,
ଏବଂ ଇଥିଓପିଆର ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆଜି ଆପଣମାନଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ଦଣ୍ଡାୟମାନ ହେବା ମୋ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗର୍ବ ଓ ଗୌରବର ମୁହୂର୍ତ୍ତ। ସିଂହମାନଙ୍କର ଭୂମି ଇଥିଓପିଆକୁ ଆସିଥିବାରୁ ମୁଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆନନ୍ଦିତ। ମୋତେ ଏଠାରେ ନିଜ ଘରେ ଥିବା ପରି ଅନୁଭବ ହେଉଛି। କାରଣ ଭାରତରେ ମୋ ଗୃହ ରାଜ୍ୟ ଗୁଜରାଟ ମଧ୍ୟ ସିଂହମାନଙ୍କ ଆଶ୍ରୟସ୍ଥଳ।
ପ୍ରାଚୀନ ଜ୍ଞାନ ଓ ଆଧୁନିକ ଆକାଂକ୍ଷାର ସମନ୍ୱୟ ଥିବା ଏକ ଜାତିର ହୃଦୟସ୍ଥଳ ତଥା ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଏହି ମନ୍ଦିରକୁ ଆସିଥିବାରୁ ମୁଁ ନିଜକୁ ଗୌରବାନ୍ୱିତ ମନେକରୁଛି। ଆପଣମାନଙ୍କ ସଂସଦ, ଆପଣମାନଙ୍କ ଜନତା ଏବଂ ଆପଣମାନଙ୍କ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଯାତ୍ରା ପ୍ରତି ଗଭୀର ସମ୍ମାନର ସହିତ ମୁଁ ଏଠାକୁ ଆସିଛି।
ଭାରତର ୧.୪ ବିଲିୟନ୍ ଜନତାଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ, ମୁଁ ବନ୍ଧୁତା, ସଦ୍ଭାବନା ଓ ଭାଇଚାରାର ଅଭିନନ୍ଦନ ନେଇ ଆସିଛି।
ତେନା ଇସ୍ତିଲିନ
ନମସ୍କାର
ମାନ୍ୟନୀୟ ସଦସ୍ୟବୃନ୍ଦ,
ଏହି ମହାନ ଭବନରେ, ଆପଣଙ୍କ ଆଇନଗୁଡ଼ିକ ଗଢ଼ାଯାଏ। ଏଠାରେ ଜନତାଙ୍କ ଇଚ୍ଛା ରାଷ୍ଟ୍ରର ଇଚ୍ଛାରେ ପରିଣତ ହୁଏ। ଯେତେବେଳେ ରାଜ୍ୟର ଇଚ୍ଛା ଲୋକଙ୍କ ଇଚ୍ଛା ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରେ, ସେତେବେଳେ ଆଶା ଓ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସହିତ ପ୍ରଗତିର ଚକ୍ର ଆଗକୁ ବଢ଼ିଥାଏ।
ଆପଣଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ, ମୁଁ କ୍ଷେତରେ କାମ କରୁଥିବା ଆପଣଙ୍କ ଚାଷୀମାନଙ୍କ ସହିତ, ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରା ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିବା ଉଦ୍ୟୋଗପତିମାନଙ୍କ ସହିତ, ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଏବଂ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଥିବା ଗର୍ବିତ ମହିଳାମାନଙ୍କ ସହିତ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଆକାର ଦେଉଥିବା ଇଥିଓପିଆର ଯୁବପିଢିଙ୍କ ସହିତ ମଧ୍ୟ କଥା ହେଉଛି। ଏହି ଅପାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି।
ଗତକାଲି, ମୁଁ ମୋର ପ୍ରିୟ ବନ୍ଧୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ଆବି ଅହମ୍ମଦଙ୍କଠାରୁ ଇଥିଓପିଆର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସମ୍ମାନ ‘ନିଶାନ’ ଗ୍ରହଣ କରି ସମ୍ମାନିତ ହୋଇଥିଲି। ମୁଁ ଭାରତର ଲୋକଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ହାତ ଯୋଡି, ବିନମ୍ରତାର ସହିତ ଏହି ପୁରସ୍କାର ଗ୍ରହଣ କରୁଛି।
ଆମ ସଗ୍ନାଲୋ (ଧନ୍ୟବାଦ)
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
ଇଥିଓପିଆ ମାନବ ଇତିହାସର ସବୁଠୁ ପୁରୁଣା ସଭ୍ୟତାମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ। ଏଠାରେ ପର୍ବତମାଳାରେ, ଉପତ୍ୟକାଗୁଡ଼ିକରେ ଓ ଇଥିଓପିଆର ଲୋକଙ୍କ ହୃଦୟରେ ଇତିହାସ ଆଜିବି ଜୀବନ୍ତ। ଆଜି ଇଥିଓପିଆ ମୁଣ୍ଡ ଟେକି ଛିଡାହୋଇଛି କାରଣ ଏହାର ଚେର ଗଭୀର। ଇଥିଓପିଆରେ ଦଣ୍ଡାୟମାନ ହେବାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି-ଯେଉଁଠି ଅତୀତକୁ ସମ୍ମାନ ଦିଆଯାଏ, ବର୍ତ୍ତମାନ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଓ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଖୋଲା ହୃଦୟରେ ସ୍ୱାଗତ କରାଯାଏ।
ପୁରୁଣା ଏବଂ ନୂତନର ଏହି ମିଶ୍ରଣ... ପ୍ରାଚୀନ ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଆଧୁନିକ ମହତ୍ତ୍ୱାକାଂକ୍ଷା ମଧ୍ୟରେ ଏହି ସନ୍ତୁଳନ... ଏହା ହେଉଛି ଇଥିଓପିଆର ପ୍ରକୃତ ଶକ୍ତି।
ଭାରତରେ ଏହି ‘ମେଡେମର’ ଭାବନା, କିମ୍ବା ସମନ୍ୱୟର ଭାବନା ଆମ ପାଇଁ ବହୁତ ପରିଚିତ। ଲାଲିବେଲାର ଏକକ ଗୀର୍ଜା ପରି, ଭାରତର ତାମିଲନାଡୁର ପ୍ରାଚୀନ ପଥର ମନ୍ଦିରଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ପଥରରେ ସ୍ଥାପିତ ପ୍ରାର୍ଥନା। ଆମେ ମଧ୍ୟ ଗୋଟିଏ ପ୍ରାଚୀନ ସଭ୍ୟତା, ଯିଏ ନିଶ୍ଚିନ୍ତ ଓ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ଭବିଷ୍ୟତ ପଥରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛୁ।
"ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ, ସବକା ବିଶ୍ୱାସ, ସବକା ପ୍ରୟାସ"ର ଆହ୍ୱାନ ସହିତ। ସମସ୍ତଙ୍କ ସହ, ସମସ୍ତଙ୍କ ବିକାଶ ପାଇଁ, ସମସ୍ତଙ୍କର ବିଶ୍ୱାସ ଓ ପ୍ରୟାସ ସହିତ। ଆମ ମାତୃଭୂମି ପ୍ରତି ଆମର ଭାବନା ମଧ୍ୟ ଆମର ସହଭାଗୀ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।
ଭାରତର ଜାତୀୟ ଗୀତ "ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍" ଏବଂ ଇଥିଓପିଆନ୍ ଜାତୀୟ ସଙ୍ଗୀତ, ଉଭୟ ଆମ ଭୂମିକୁ "ମାତା" ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରେ। ସେମାନେ ଆମକୁ ଐତିହ୍ୟ, ସଂସ୍କୃତି, ପ୍ରାକୃତିକ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟରେ ଗର୍ବ କରିବାକୁ ଏବଂ ମାତୃଭୂମିକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦିଅନ୍ତି।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
ବିଜ୍ଞାନ ଇଥିଓପିଆରେ ଆମ ପ୍ରଜାତିଗୁଡ଼ିକର କିଛି ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ପାଦଚିହ୍ନ ଚିହ୍ନଟ କରିଛି। ଯେତେବେଳେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ବିଶ୍ୱ ‘ଲୁସି’ କିମ୍ବା ‘ଦିଙ୍କିନେଶ’ ବିଷୟରେ କଥାହୁଏ, ସେମାନେ କେବଳ ଏକ ଜୀବାଶ୍ମ ବିଷୟରେ କଥା ହେଉନାହାନ୍ତି। ସେମାନେ ଏକ ଆରମ୍ଭ ବିଷୟରେ କହୁଛନ୍ତି-ଏକ ଆରମ୍ଭ ଯାହା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର, ଆମେ ‘ଆଦିସ ଆବାବା’ରେ ରହୁ କି ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ରହୁ।
ଭାରତରେ, ଆମେ କହିଥାଉ ଯେ, "ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମ୍", ବିଶ୍ୱ ହେଉଛି ଏକ ପରିବାର। ଏହା ଆମକୁ ମନେ ପକାଇ ଦିଏ ଯେ, ରାଜନୀତି ବାହାରେ, ସୀମା ବାହାରେ, ପାର୍ଥକ୍ୟ ବାହାରେ, ଆମେ ଏକ ସାଧାରଣ ଉତ୍ପତ୍ତି ଭାଗ କରୁ। ଯଦି ଆମର ଆରମ୍ଭ ଭାଗିଦାରୀ ଥିଲା, ତେବେ ଆମର ଭବିଷ୍ୟତ ମଧ୍ୟ ଭାଗିଦାରୀ ହେବା ଉଚିତ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
ଭାରତ ଏବଂ ଇଥିଓପିଆ କେବଳ ଜଳବାୟୁରେ ନୁହେଁ ଆତ୍ମାରେ ମଧ୍ୟ ଉଷ୍ମତା ବାଣ୍ଟିଥାନ୍ତି। ପ୍ରାୟ ଦୁଇ ହଜାର ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, ଆମର ପୂର୍ବପୁରୁଷମାନେ ବିଶାଳ ସାଗରକୁ ଅତିକ୍ରମ କରି ସଂଯୋଗ ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ। ଭାରତ ମହାସାଗର ପାର ହୋଇ, ବ୍ୟବସାୟୀମାନେ ମସଲା, କପା, କଫି ଏବଂ ସୁନା ନେଇ ନୌଯାତ୍ରା କରୁଥିଲେ। ସେମାନେ କେବଳ ସାମଗ୍ରୀର ବ୍ୟବସାୟ କରୁ ନଥିଲେ ବରଂ ତା’ଠାରୁ ଅଧିକ ସେମାନେ ଚିନ୍ତାଧାରା, କାହାଣୀ ଏବଂ ଜୀବନଶୈଳୀର ଆଦାନପ୍ରଦାନ କରୁଥିଲେ। ଅଦୁଲିସ ଏବଂ ଧୋଲେରା ଭଳି ବନ୍ଦର କେବଳ ବାଣିଜ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ନଥିଲେ। ସେମାନେ ସଭ୍ୟତା ମଧ୍ୟରେ ସେତୁ ଥିଲେ।
ଆଧୁନିକ ସମୟରେ, ଆମର ସମ୍ପର୍କ ଏକ ନୂତନ ଯୁଗରେ ପ୍ରବେଶ କରିଥିଲା। ଭାରତୀୟ ସୈନିକମାନେ ୧୯୪୧ ମସିହାରେ ଇଥିଓପିଆ ମୁକ୍ତି ପାଇଁ ଇଥିଓପିଆବାସୀଙ୍କ ସହିତ ମିଶି ଯୁଦ୍ଧ କରିଥିଲେ। ଭାରତ ସ୍ୱାଧୀନ ହେବା ପରେ ଆମର ଆନୁଷ୍ଠାନିକ କୂଟନୈତିକ ସମ୍ପର୍କ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା।
କିନ୍ତୁ ଦୂତାବାସ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେବା ପୂର୍ବରୁ, ଆମର ଲୋକମାନେ ଏକାଠି ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ଲେଖିବା ଆରମ୍ଭ କରିସାରିଥିଲେ। ହଜାର ହଜାର ଭାରତୀୟ ଶିକ୍ଷକ ଇଥିଓପିଆକୁ ଆସିଥିଲେ। ସେମାନେ ‘ଆଡିସ ଆବାବା’, ‘ଦିରେ ଦାୱା’, ‘ବାହିର ଦାର’ ରୁ ‘ମେକେଲେ’ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ପାଠ ପଢ଼ାଇଥିଲେ। ସେମାନେ ଇଥିଓପିଆ ସ୍କୁଲରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲେ ଏବଂ ଇଥିଓପିଆଙ୍କ ହୃଦୟରେ ପ୍ରବେଶ କରିଥିଲେ। ଆଜି ମଧ୍ୟ, ଅନେକ ଇଥିଓପିଆନ୍ ଅଭିଭାବକ ସେମାନଙ୍କ ପିଲାମାନଙ୍କର ଭବିଷ୍ୟତ ଗଢ଼ିଥିବା ଭାରତୀୟ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କ ବିଷୟରେ ସମ୍ମାନର ସହିତ କଥା ହୁଅନ୍ତି।
ଯେପରି ଭାରତୀୟ ଶିକ୍ଷକମାନେ ଏଠାକୁ ଆସିଥିଲେ, ସେହିପରି ଇଥିଓପିଆନ୍ ଛାତ୍ରମାନେ ମଧ୍ୟ ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ବନ୍ଧୁତା ଅନ୍ୱେଷଣରେ ଭାରତ ଯାତ୍ରା କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ଛାତ୍ର ଭାବରେ ଭାରତ ଯାଇଥିଲେ ଏବଂ ଆଧୁନିକ ଇଥିଓପିଆନ୍‌ର ନିର୍ମାତା ଭାବରେ ଘରକୁ ଫେରିଥିଲେ। ମୋତେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ, ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କେତେକ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି ସଂସଦରେ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି! ମାନ୍ୟବର ବାଚସ୍ପତିଙ୍କ ସମେତ ତାଗେସେ ଚାଫୋ।
ସେମାନେ ଆମ ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କ ଗଢ଼ିବାରେ ମଧ୍ୟ ବିଶେଷ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। କାରଣ ସେମାନେ ଭାରତରେ ଇଥିଓପିଆନ୍ ଖାଦ୍ୟର ପରିଚୟ କରାଇଥିଲେ। ଭାରତରେ, ଆମେ ରାଗି ଏବଂ ବାଜରା ଭଳି ‘ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନ’ ବାଜରା ଖାଇବାକୁ ମଧ୍ୟ ପସନ୍ଦ କରୁ। ସେହିପରି, ଇଥିଓପିଆନ୍ ‘ଟେଫ’ ର ସ୍ୱାଦ ଆମ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆନନ୍ଦଦାୟକ। ଯେହେତୁ ଆମେ ଭାରତୀୟ ‘ଥାଳି’ ଖାଇବାର ଆନନ୍ଦ ଉଠାଉଛୁ, ତେଣୁ ଇଥିଓପିଆନ୍ ‘ବେୟା-ନୈତୁ’ ମଧ୍ୟ ଆମକୁ ବହୁତ ପରିଚିତ ମନେ ହୁଏ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
ଆଜି, ଭାରତୀୟ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଇଥିଓପିଆରେ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ବିଦେଶୀ ନିବେଶକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ୟତମ। ସେମାନେ ବୟନଶିଳ୍ପ, ଉତ୍ପାଦନ, କୃଷି, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପାଞ୍ଚ ବିଲିୟନ ଡଲାରରୁ ଅଧିକ ନିବେଶ କରିଛନ୍ତି। ଏଥିସହିତ ସେମାନେ ପଞ୍ଚସ୍ତରି ହଜାରରୁ ଅଧିକ ସ୍ଥାନୀୟ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି।
କିନ୍ତୁ, ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ, ଆମେ ସମସ୍ତେ ଏକମତ ହୋଇପାରିବା, ଆମର ସହଭାଗୀତାରେ ବହୁତ ଅଧିକ ସମ୍ଭାବନା ଅଛି। ସେଥିପାଇଁ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ଆବି ଅହମ୍ମଦ ଏବଂ ମୁଁ ଗତକାଲି ଏକ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛୁ। ଆମେ ଆମର ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ଏକ ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀତା ସ୍ତରକୁ ଉନ୍ନତ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛୁ।
ଏହା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ନବସୃଜନ, ଖଣି, ସ୍ଥାୟୀତ୍ୱ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମର ଅର୍ଥନୀତିର ସମ୍ଭାବନାକୁ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିବ। ଏହା ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ନିର୍ମାଣରେ ସହଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ଏହା ସହିତ, ଆମେ ଆମର ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ନିବେଶ ସହଯୋଗକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବୁ, ସହିତ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ମଧ୍ୟ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
ବିକଶିତ ଦେଶ ଭାବରେ, ଆମଠାରୁ ପରସ୍ପରକୁ ଶିଖିବା ଏବଂ ଆଦାନ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ବହୁତ କିଛି ଅଛି। କୃଷି ଆମ ଦୁଇ ରାଷ୍ଟ୍ରର ମେରୁଦଣ୍ଡ ଗଠନ କରେ। ଏହା ଆମର ଲୋକଙ୍କୁ ଖାଦ୍ୟ ଯୋଗାଇଥାଏ। ଏହା ଆମର ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତିପାଳନ କରେ। ଏହା ପରମ୍ପରାକୁ ନବସୃଜନ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରେ। ଆମେ ଉତ୍ତମ ବିହନ, ଜଳସେଚନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ମୃତ୍ତିକା-ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକାଠି କାମ କରିପାରିବା।
ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ବର୍ଷା ଏବଂ ଫସଲ ଚକ୍ରକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରୁଥିବାରୁ, ଆମେ ଜଳବାୟୁ-ସହିଷ୍ଣୁ କୃଷିରେ ଜ୍ଞାନ ବାଣ୍ଟିପାରିବା। ଦୁଗ୍ଧ ଚାଷ ଠାରୁ କୃଷି ଯାନ୍ତ୍ରିକୀକରଣ, ମିଲେଟ୍‌ ଗବେଷଣା ଠାରୁ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଏକାଠି, ଆମେ ଆମର ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରିବା।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
ଭାରତରେ, ଆମେ ଏକ ଦୃଢ଼ ଡିଜିଟାଲ୍ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି (ଡିଜିଟାଲ୍ ପବ୍ଲିକ୍ ଇନ୍‌ଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକ୍ଚର) ନିର୍ମାଣ କରିଛୁ। ଏହା ଆମେ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିବାର ପଥ ଏବଂ ଲୋକମାନେ କିପରି ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବେ ସେଥିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛି। ଆଜି, ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ପେମେଣ୍ଟ, ପରିଚୟ ଓ ସରକାରୀ ସେବା ପାଇଁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବେ। ବିଶ୍ୱରେ ହେଉଥିବା ଅଧାରୁ ଅଧିକ ବାସ୍ତବ-ସମୟ ଡିଜିଟାଲ୍ ପେମେଣ୍ଟ ଏବେ ଭାରତରେ ଦୃଷ୍ଟିଗୋଚର ହେଉଛି।
୫୦୦ ବିଲିୟନ ଡଲାରରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଲାଭ ନେଇଥିବା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ପାଖରେ ସିଧାସଳଖ ସେମାନଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ପହଞ୍ଚିଛି, ବିନା କୌଣସି ଲିକେଜ୍ କିମ୍ବା ଦୁର୍ନୀତିରେ। ପ୍ରତିବର୍ଷ ତିନିଥର, ପ୍ରାୟ ୧୦ କୋଟି ଚାଷୀ ଗୋଟିଏ ବଟନ୍ କ୍ଲିକ୍ କରି ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପାଇ ପାରୁଛନ୍ତି।
ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଥିଓପିଆ ୨୦୨୫ ରଣନୀତି ପ୍ରଣୟନ କରୁଛନ୍ତି, ଆମେ ଇଥିଓପିଆ ସହିତ ଆମର ବିଶେଷଜ୍ଞତା ଏବଂ ଅଭିଜ୍ଞତା ବାଣ୍ଟିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ। ଏଥିସହିତ ଆମେ ଗୌରବାନ୍ୱିତ ଯେ, ଆପଣ ଆପଣଙ୍କ ବୈଦେଶିକ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଲାଗି ଡାଟା ସେଣ୍ଟର ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତ ସହଯୋଗୀ ଭାବରେ ବାଛିଛନ୍ତି।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଔଷଧାଳୟ ଭାବରେ ବେଶ୍‌ ଜଣାଶୁଣା। କୋଭିଡ୍ ମହାମାରୀ ସମୟରେ, ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଚିନ୍ତାଗ୍ରସ୍ତ ଥିଲା। ଏହା ଏକ ବହୁତ କଷ୍ଟକର ସମୟ ଥିଲା। ସୀମିତ ସମ୍ବଳ ସତ୍ତ୍ୱେ, ଆମେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଯଥା ସମ୍ଭବ ଚେଷ୍ଟା କରିବା ମାନବତା ପ୍ରତି ଆମର ପବିତ୍ର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ବୋଲି ବିବେଚନା କରିଥିଲୁ।
ଭାରତ ୧୫୦ ରୁ ଅଧିକ ଦେଶକୁ ଔଷଧ ଏବଂ ଟିକା ପଠାଇଥିଲା। ଇଥିଓପିଆକୁ ୪ ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ଡୋଜ୍ ଟିକା ଯୋଗାଇବା ଭାରତ ପାଇଁ ଗର୍ବର ବିଷୟ ଥିଲା। ଭାରତରେ ତୁଳସୀ ଭାଇ ଭାବରେ ଜଣାଶୁଣା ଇଥିଓପିଆର ସୁପୁତ୍ର ଡକ୍ଟର ଟେଡରୋସଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନ ସହିତ ସହଭାଗୀତାରେ ଏହା କରିପାରିଥିବାରୁ ଆମେ ନିଜକୁ ସୌଭାଗ୍ୟଶାଳୀ ମନେକରୁଛୁ।
ମୁଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆନନ୍ଦିତ ଯେ, ଆମର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ସହଯୋଗ ଔଷଧ ଠାରୁ ହସ୍ପିଟାଲ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏବଂ ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ ଠାରୁ ଟେଲିମେଡିସିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ହସ୍ପିଟାଲରେ ନୂତନ ଉପକରଣ ଯୋଗାଣ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ବୃତ୍ତିଗତଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ନିର୍ମାଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ - ଆମେ ଆମର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ମଜଭୁତ କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
ଇଥିଓପିଆ ଆଫ୍ରିକାର ଏକ ସନ୍ଧିସ୍ଥଳରେ ଅବସ୍ଥିତ। ଭାରତ ଭାରତ ମହାସାଗରର ହୃଦୟରେ ଅବସ୍ଥିତ। ଆମେ ଆଞ୍ଚଳିକ ଶାନ୍ତି, ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସଂଯୋଗୀକରଣରେ ସ୍ୱାଭାବିକ ଅଂଶୀଦାର।
ଏହି ବର୍ଷ ଆରମ୍ଭରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସହଯୋଗ ଚୁକ୍ତିନାମା ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହେବା ସହିତ ପାରସ୍ପରିକ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରତି ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଆହୁରି ଦୃଢ଼ ହୋଇଗଲା। ଏହି ଚୁକ୍ତିନାମା ଘନିଷ୍ଠ ସାମରିକ ସହଯୋଗ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରୀତ କରୁଛି। ଏଥିରେ ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଶିଳ୍ପ, ମିଳିତ ଗବେଷଣା ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ସହଯୋଗ ଆଦି କ୍ଷେତ୍ର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଏହି ସୁଯୋଗରେ, ଏପ୍ରିଲ୍ ମାସରେ ପହଲଗାମରେ ଭାରତରେ ହୋଇଥିବା ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣ ପରେ ଆପଣମାନଙ୍କର ଏକାତ୍ମତା ପାଇଁ ମୁଁ ଇଥିଓପିଆକୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି। ଆମର ସର୍ବଦଳୀୟ ସଂସଦୀୟ ପ୍ରତିନିଧିମଣ୍ଡଳୀକୁ ଏତେ ଉଦାରତାର ସହ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦ ପ୍ରତି ଶୂନ୍ୟ ସହନଶୀଳତାର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନର୍ବାର ଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
ଜୀବନ୍ତ ଏବଂ ବିବିଧ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଭାବରେ, ଆମେ ଉଭୟ ବୁଝିପାରୁଛୁ ଯେ, ଗଣତନ୍ତ୍ର କେବଳ ଏକ ଜୀବନଶୈଳୀ ନୁହେଁ, ଏହା ଏକ ଯାତ୍ରା। କେବେ କେବେ ଏହା ଆଲୋଚନାରେ, କେବେ କେବେ ମତଭେଦରେ ଗଢ଼ାଯାଏ, କିନ୍ତୁ ସଦାସର୍ବଦା ଆଇନର ଶାସନ ଓ ଲୋକଙ୍କ ଇଚ୍ଛାରେ ବିଶ୍ୱାସ ଦ୍ୱାରା ଗଢ଼ି ଉଠିଥାଏ।
ଆମର ଉଭୟ ସମ୍ବିଧାନ ମଧ୍ୟ ଏହି ଭାବନାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ଭାରତର ସମ୍ବିଧାନ ଏହି ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଆରମ୍ଭ ହୁଏ: "ଆମେ, ଭାରତର ଲୋକମାନେ।" ଇଥିଓପିଆର ସମ୍ବିଧାନ ଏହି ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଆରମ୍ଭ ହୁଏ: "ଆମେ, ରାଷ୍ଟ୍ର, ଜାତୀୟତା ଏବଂ ଇଥିଓପିଆର ଲୋକମାନେ।" ସେମାନଙ୍କର ବାର୍ତ୍ତା ସମାନ: ଆମର ଭାଗ୍ୟ ଆମ ହାତରେ।
ଆଜି ସକାଳେ, ମୁଁ ଆଡ୍‌ଓ୍ୱା ବିଜୟ ସ୍ମାରକୀରେ ପୁଷ୍ପମାଲ୍ୟ ଅର୍ପଣ କରିବାର ଗୌରବ ପାଇଲି। ଏହି ସ୍ମାରକୀ ହେଉଛି ଇଥିଓପିଆର ବିଜୟ କିପରି ସମଗ୍ର ଉପନିବେଶିତ ବିଶ୍ୱକୁ ମର୍ଯ୍ୟାଦା ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ ଅନୁପ୍ରାଣିତ କରିଥିଲା ​​ତାହାର ଏକ ଚିରସ୍ଥାୟୀ ସ୍ମାରକ। ଏହି ସଂଘର୍ଷ ଏବଂ ଅନିଶ୍ଚିତତାର ସମୟରେ, ଏହା ଏକ ସ୍ମାରକ ଯେ, ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥ୍ ର ଲୋକମାନେ ନିଜ ପାଇଁ ଠିଆ ହୋଇପାରିବେ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ଆମକୁ ଟ୍ରଷ୍ଟିସିପ୍ ର ଧାରଣା ଦେଇଥିଲେ। ଆମେ ଏହି ସୁନ୍ଦର ଗ୍ରହ ଏବଂ ଏହାର ସମ୍ପଦର ମାଲିକ ନୁହଁନ୍ତି। ବରଂ, ଆମେ ଟ୍ରଷ୍ଟି ଯେଉଁମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଯତ୍ନ ନେବାକୁ ଏବଂ ଆମ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ହସ୍ତାନ୍ତର କରିବାକୁ ପଡିବ। ଭାରତର ‘ଏକ୍‌ ପେଡ୍‌ ମା’ କେ ନାମ୍‌’ - "ମା’ ପାଇଁ ଗଛଟିଏ" ପ୍ରୟାସକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରୁଥିବା ଟ୍ରଷ୍ଟିସିପ୍ ର ଭାବନା ଇଥିଓପିଆର ସବୁଜ ଲିଗାସି ପ୍ରୟାସରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଛି।
ଆମର ଉଭୟ ରାଷ୍ଟ୍ର ପୃଥିବୀ ମାତାର ଯତ୍ନରେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି। ଉଭୟ ପ୍ରକୃତିକୁ ଫେରାଇ ଦେବାରେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି। ଏକାଠି, ଆସନ୍ତୁ ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି ଏବଂ ସବୁଜ ସେବା ଉପରେ କାମ କରିବା। ଆସନ୍ତୁ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରତିରୋଧୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ଉପରେ କାମ କରିବା। ଆସନ୍ତୁ ଜଳବାୟୁ ନ୍ୟାୟ ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ଼ ସ୍ୱର ଉଠାଇବା। ଭାରତ ୨୦୨୭ ରେ ସିଓପି-୩୨ ରେ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥ୍ କୁ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ସହଯୋଗ ଦେବା ପାଇଁ ଇଥିଓପିଆର ପ୍ରୟାସକୁ ସମର୍ଥନ କରିବାରେ ଖୁସି ଅନୁଭବ କରିବ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
ମୋତେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ, ଇଥିଓପିଆରେ ଏକ କଥା ଅଛି, "ଯେତେବେଳେ ମକଡି ଜାଲ ଏକତ୍ର ହୁଏ, ସେମାନେ ଏକ ସିଂହକୁ ବାନ୍ଧି ପାରନ୍ତି (When spider webs unite, they can tie up a lion)।" ଆମେ ମଧ୍ୟ ଭାରତରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁ, ଯେ ‘ମନ ମିଲେଂ ତୋ ପର୍ବତ ଭି ରାସ୍ତା ଦେ ଦେତେ ହେଁ’ - ଯେତେବେଳେ ହୃଦୟ ଏକ ହୋଇଯାଏ, ପର୍ବତ ମଧ୍ୟ ରାସ୍ତା ଦେଇ ଦିଏ।
ପ୍ରକୃତରେ, ସମ୍ମିଳନ ହେଉଛି ଶକ୍ତି, ଏବଂ ସହଯୋଗ ହେଉଛି ପ୍ରଭାବ। ଆଜି, ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥ୍‌ର ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବରେ, ପ୍ରାଚୀନ ସଭ୍ୟତା ଭାବରେ, ବନ୍ଧୁ ଭାବରେ, ଭାରତ ଏବଂ ଇଥିଓପିଆ ଏକାଠି ଠିଆ ହୋଇଛନ୍ତି। ଆମେ ଗୋଟିଏ ପରିବାରର ସଦସ୍ୟ ଭାବରେ ଏକାଠି ଠିଆ ହୋଇଛୁ। ଆମେ ଏପରି ଏକ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ କାମ କରୁ ଯାହା ଅଧିକ ନ୍ୟାୟସଙ୍ଗତ, ଅଧିକ ସମାନତାପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଅଧିକ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ।
ଏଠାରେ, ଆଦିସ ଆବାବାରେ, ଆଫ୍ରିକୀୟ ଏକତାର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ଏକ ଘର ମିଳିଥିଲା। ମୋତେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଏହି ସୁନ୍ଦର ସହରର ଅନେକ ରାସ୍ତା ଆଫ୍ରିକୀୟ ଦେଶମାନଙ୍କ ନାମରେ ନାମିତ ହୋଇଛି!
ଭାରତ ମହାସାଗରର ଅନ୍ୟ ପାର୍ଶ୍ୱରେ, ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ, ଭାରତ ଜି-୨୦ ର ସ୍ଥାୟୀ ସଦସ୍ୟ ଭାବରେ ଆଫ୍ରିକୀୟ ସଂଘକୁ ସ୍ୱାଗତ କରି ସମ୍ମାନିତ ହୋଇଥିଲା। ଗତ ବର୍ଷ, ଆମେ ବ୍ରିକ୍ସର ସ୍ଥାୟୀ ସଦସ୍ୟ ଭାବରେ ଇଥିଓପିଆକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରି ଆଉ ଏକ ଐତିହାସିକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲୁ।
ପ୍ରକୃତରେ, ମୋ ସରକାରର ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତ ଏବଂ ଆଫ୍ରିକା ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କ ବହୁଗୁଣିତ ହୋଇଛି। ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ, ଆମେ ରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ସରକାର ମୁଖ୍ୟ ସ୍ତରରେ ୧୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଗସ୍ତ ଆଦାନପ୍ରଦାନ କରିଛୁ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ଦକ୍ଷିଣ ନିଜର ଭାଗ୍ୟ ନିଜେ ଲେଖୁଛି। ଭାରତ ଏବଂ ଇଥିଓପିଆ ଏଥିପାଇଁ ଏକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ବାଣ୍ଟିଛନ୍ତି। ଆମର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ହେଉଛି ଏପରି ଏକ ବିଶ୍ୱ ଯେଉଁଠାରେ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ଦକ୍ଷିଣ କାହା ବିରୁଦ୍ଧରେ ନୁହେଁ, ବରଂ ସମସ୍ତଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ ପାଇଁ ଠିଆ ହେବ।
ଏକ ଏମିତି ବିଶ୍ୱ, ଯେଉଁଠାରେ ‘ବିକାଶ ନ୍ୟାୟସଙ୍ଗତ’, ‘ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଲଭ’ ଏବଂ ‘ସାର୍ବଭୌମତା’ ପ୍ରତି ସମ୍ମାନ ରହେ। ଏକ ଏମିତି ବିଶ୍ୱ, ଯେଉଁଠାରେ ସମୃଦ୍ଧି ବାଣ୍ଟି ହୁଏ, ଏବଂ ଶାନ୍ତିକୁ ରକ୍ଷା କରାଯାଏ। ଏକ ଏମିତି ବିଶ୍ୱ, ଯେଉଁଠାରେ ‘ନିର୍ଣ୍ଣୟ ନେବା ପ୍ରକ୍ରିୟା ଆଜିର ପରିସ୍ଥିତିକୁ ପ୍ରତିବିମ୍ବିତ କରେ’, ୧୯୪୫ର ବିଶ୍ୱକୁ ନୁହେଁ। କାରଣ ଯଦି ବିଶ୍ୱର ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ଅତୀତରେ ଆବଦ୍ଧ ହୋଇ ରହିଥାଏ, ତେବେ ବିଶ୍ୱ ଆଗକୁ ବଢ଼ିପାରିବ ନାହିଁ।
ସେଥିପାଇଁ, ଭାରତ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ବିକାଶ ଚୁକ୍ତି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛି। ଏହା ସ୍ଥାୟୀ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଅଂଶୀଦାର, ସୁଲଭ ଅର୍ଥ, କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବ। ସେଥିପାଇଁ, ନଭେମ୍ବରରେ ଜି-୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ, ମୁଁ ଦଶ ଲକ୍ଷ ପ୍ରଶିକ୍ଷକଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦେବା ପାଇଁ "ଆଫ୍ରିକା ଦକ୍ଷତା ଗୁଣାତ୍ମକ ପଦକ୍ଷେପ" ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲି। ଏହା ସ୍ଥାନୀୟ ଦକ୍ଷତା ନିର୍ମାଣ କରିବ, ଏବଂ ସମାବେଶୀ ଓ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରୟାସକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
ଚା’ ସହିତ ମୋର ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସମ୍ପର୍କ ସର୍ବପରିଚିତ। କିନ୍ତୁ, ଇଥିଓପିଆକୁ ଆସି କଫି ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ ନ କରିବା ଅସମ୍ଭବ! ଏହା ବିଶ୍ୱକୁ ଆପଣଙ୍କର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଉପହାର ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ!
ଏକ ଇଥିଓପିଆନ୍ କଫି ସମାରୋହରେ, ଲୋକମାନେ ଏକାଠି ବସନ୍ତି, ସମୟ ମନ୍ଥର ବେଗରେ ଗତିକରେ ଏବଂ ବନ୍ଧୁତା ଗଭୀର ହୁଏ। ଭାରତରେ ମଧ୍ୟ, ଏକ କପ୍ ଚା’ର ଅର୍ଥ ହେଉଛି କଥାବାର୍ତ୍ତା, ବାଣ୍ଟିବା, ସଂଯୋଗ ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ଏକ ନିମନ୍ତ୍ରଣ। ଠିକ୍ ଇଥିଓପିଆନ୍ କଫି ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଚା’ ପରି, ଆମର ବନ୍ଧୁତା ମଧ୍ୟ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ ହେଉଛି!
ଆଜି, ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ, ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ, ଗଭୀର କୃତଜ୍ଞତା ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଆଶା ସହିତ ଠିଆ ହୋଇଛି। ଭବିଷ୍ୟତ ଆହ୍ୱାନ କରୁଛି। ଭାରତ ଏବଂ ଇଥିଓପିଆ ସେହି ଆହ୍ୱାନ ପ୍ରତିଉତ୍ତର ଦେବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ।
ମାନ୍ୟବର ସଦସ୍ୟଗଣ,
ମୋର ବକ୍ତବ୍ୟ ଶେଷ କରିବା ସମୟରେ, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ମୋର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଉଛି ଯେ, ଆମେ ସମାନ ଭାବରେ ଏକାଠି ଚାଲିବୁ। ଆମେ ସହଯୋଗୀ ଭାବରେ ଏକାଠି ଗଢ଼ିବୁ, ଏବଂ ଆମେ ବନ୍ଧୁ ଭାବରେ ଏକତ୍ର ସଫଳ ହେବୁ।
ଏହି ସଂସଦକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବାର ସମ୍ମାନ ପାଇଁ ଧନ୍ୟବାଦ। ଆପଣଙ୍କ ବନ୍ଧୁତା ପାଇଁ ଧନ୍ୟବାଦ। ଆପଣଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ପାଇଁ ଧନ୍ୟବାଦ।
ତମ୍ବାରକୁ – ଧନ୍ୟବାଦ
ଦେନା ହୁନ୍ନୁ - ଆବଶ୍ୟକ
ଆମ ସଗ୍ରାଲୋ - ଆମ ସମ୍ପର୍କ
ଧନ୍ୟବାଦ।

Prime Minister's Office
Text of Prime Minister’s address at Joint session of Parliament of Ethiopia
17 DEC 2025 3:08PM by PIB Delhi
Your Excellency, the Prime Minister of Ethiopia,
Honourable Speakers of both Houses of Parliament,
Honourable Members,
Excellencies,
and my dear sisters and brothers of Ethiopia,
It is a moment of great privilege for me to stand before you today. It is wonderful to be here in Ethiopia, the land of lions. I feel very much at home. Because my home state Gujarat in India, is also home to Lions.
I am honoured to be here, in this temple of democracy, in the heart of a nation with ancient wisdom and modern aspirations. And, I come to you with deep respect for your Parliament, your people, and your democratic journey. On behalf of the 1.4 billion people of India, I bring greetings of friendship, goodwill, and brotherhood.
I bring greetings of friendship, goodwill, and brotherhood.
तेना इस्तील्लीन
सलाम
Honourable Members,
In this great building, your laws are shaped. Here, the will of the people becomes the will of the state. And when the will of the state is in harmony with the will of the people, the wheel of progress moves forward with hope and purpose.
Through you, I am also speaking to your farmers in the fields, To the entrepreneurs building new ideas, to the proud women leading communities and institutions, and, to the young people of Ethiopia who are shaping the future. I thank you for this immense privilege.
Yesterday, I was also honoured to receive the Grand Honor, Nishan of Ethiopia, from my dear friend Prime Minister Dr. Abiy Ahmed. I accept this award with folded hands, with humility, on behalf of the people of India.
आम सग्नालो
Honourable Members,
Ethiopia is one of the oldest civilisations in human history. Here, history is alive in the mountains, in the valleys, and in the hearts of the Ethiopian people. Today, Ethiopia stands tall because its roots are deep. To stand in Ethiopia is to stand where the past is honoured, the present is full of purpose, and the future is welcomed with open hearts.
This blend of old and new... This balance between ancient wisdom and modern ambition... This is the true strength of Ethiopia.
This spirit of मेडेमर, or synergy, is very familiar to us in India. Like the monolithic churches of लालिबेला, the ancient rock temples of Tamil Nadu in India are also prayers set in stone. We too are an ancient civilisation, walking confidently into the future.
With the call of सबका साथ, सबका विकास, सबका विश्वास, सबका प्रयास। Together, for everyone’s growth, with everyone’s trust and effort. Our emotions for our motherland, also reflect our shared perspectives.
India’s national song Vande Mataram, and the Ethiopian national anthem, both refer to our land as the mother. They inspire us to take pride in the heritage, culture, natural beauty and protect the motherland.
Honourable Members,
Science has traced some of the earliest footprints of our species in Ethiopia. When the world speaks of Lucy, of दिन्किनेश they are not speaking only of a fossil. They are speaking of a beginning. A beginning that belongs to all of us, whether we live in आडिस अबाबा or in Ayodhya.
In India, we say Vasudhaiva Kutumbakam, the world is one family. It reminds us that beyond politics, beyond borders, beyond differences, we share a common origin. And if our beginning was shared, then our destiny must also be shared.
Honourable Members,
India and Ethiopia share warmth in climate, as well as in spirit. Nearly two thousand years ago, our ancestors built connections across great waters. Across the Indian Ocean, merchants sailed with spices, cotton, coffee, and gold. But, they traded more than goods. They exchanged ideas, stories, and ways of life. Ports like अदूलिस and Dholera were not just trade centres. They were bridges between civilisations.
In modern times, our relationship entered a new era. Indian soldiers fought alongside Ethiopians for the liberation of Ethiopia in 1941. Our formal diplomatic relations began soon after India became independent.
But even before embassies were set up, our people had already started writing a new chapter together. Thousands of Indian teachers came to Ethiopia. They taught children in आडिस अबाबा, in दिरे दावा, from बाहिर दार to मेकेले. They reached Ethiopian schools, and entered Ethiopian hearts. Even today, many Ethiopian parents speak warmly about Indian teachers who shaped the future of their children.
And just as Indian teachers came here, Ethiopian students also travelled to India, seeking knowledge and friendship. They went to India as students and returned home as the builders of modern Ethiopia. I am told that some of them are present here in this Parliament right now! Including the Honourable Speaker तागेसे चाफो.
They have also played a special role in building our people-to-people ties. Because they introduced Ethiopian cuisine in India. In India, we also enjoy eating "श्री अन्न” millets like Ragi and Bajra. So, the flavour of Ethiopian टेफ is very comforting for us. And, since we enjoy eating the Indian Thali, the Ethiopian बेया-नैतू also feels very familiar to us.
Honourable Members,
Today, Indian companies are among the largest foreign investors in Ethiopia. They have invested more than five billion dollars in diverse sectors like textiles, manufacturing, agriculture, health, and more. And, they have created more than seventy-five thousand local jobs.
But, I am sure we can all agree, our partnership has a lot more potential. That is why, Prime Minister Dr. Abiy Ahmed and I took a big step forward yesterday. We have decided to elevate our bilateral relationship to the level of a Strategic Partnership.
This will unleash the potential of our economies, through cooperation in technology, innovation, mining, sustainability, and clean energy. It will also help secure the future for our peoples through cooperation in food security, health security and capacity building. In addition, we will also enhance our trade and investment cooperation, as well as on defence and security matters.
Honourable Members,
As developing countries, we have a lot to learn from and offer to each other. Agriculture forms the backbone of our two nations. It feeds our people. It sustains our farmers. It connects tradition with innovation. We can work together to develop better seeds, irrigation systems and soil-health technologies.
As climate change affects rainfall and crop cycles, we can share knowledge in climate-resilient farming. From dairy farming to farm mechanisation, from millet research to food processing, together, we can help our farmers prosper.
Honourable Members,
In India, we have built a robust Digital Public Infrastructure. It has transformed the way we deliver services and how people access them. Today, every citizen in India can use technology for payments, for identity, and for government services. More than half of the world’s real-time digital payments now happen in India.
Welfare benefits worth over 500 billion dollars have reached hundreds of millions of beneficiaries directly in their bank accounts, without leakages or corruption. Three times every year, nearly 100 million farmers receive financial assistance at the click of a button.
As you roll out the Digital Ethiopia 2025 Strategy, we are ready to share our expertise and our experience with Ethiopia. And, we are honoured that you have picked India as the trusted partner to develop the Data Centre for your Foreign Ministry.
Honourable Members,
India is known as the pharmacy of the world. During the Covid pandemic, the entire world was worried. It was a very difficult time. Despite limited resources, we considered it our sacred duty to humanity to do everything possible to help others.
India sent medicines and vaccines to more than 150 countries. It was India’s proud privilege to supply Ethiopia with over 4 million vaccine doses. And, our good fortune to do so in partnership with the W.H.O led by डॉक्टर टेडरोस, a proud son of Ethiopia, known in India as तुलसी भाई.
I am glad that our healthcare cooperation is growing, from pharmaceuticals to hospitals, and from traditional medicine to telemedicine. We are committed to strengthen our health security cooperation further - from provisioning of new equipment in hospitals, to capacity building of healthcare professionals.
Honourable Members,
Ethiopia sits at a crossroads of Africa. India stands at the heart of the Indian Ocean. We are natural partners in regional peace, security, and connectivity.
Our commitment to mutual security became stronger with the signing of the Defence Cooperation Agreement earlier this year. This agreement focuses on closer military cooperation. It includes collaboration in cybersecurity, in defence industries, in joint research, and in capacity building.
I take this opportunity to thank Ethiopia for your solidarity after the terrorist attack in India in Pahalgam in April. I also thank you for receiving our All Party Parliamentary Delegation so warmly, and for affirming the commitment of Zero Tolerance towards terrorism.
Honourable Members,
As vibrant and diverse democracies, we both understand that democracy is a way of life, and it is a journey. It is shaped sometimes by debate, sometimes by disagreement, but always by belief in the rule of law and the will of the people.
Both our constitutions also reflect this spirit. India’s Constitution begins with the words: "We, the People of India.” Ethiopia’s Constitution begins with: "We, the Nations, Nationalities and Peoples of Ethiopia.” Their message is the same: our destiny is in our hands.
This morning, I had the honor to lay a wreath at the आड्वा Victory Monument. This monument is a timeless reminder of how Ethiopia’s victory inspired the entire colonised world in its quest for dignity and freedom. And in these times of conflict and uncertainty, it is a reminder that the people of the Global South can stand up for themselves.
Honourable Members,
Mahatma Gandhi gave us the concept of trusteeship. We do not own this beautiful planet and its resources. Instead, we are trustees who must take care of them and pass them to our children. The spirit of trusteeship that guides India’s "एक पेड़ माँ के नाम” - "A Tree for Mother” initiative - is also reflected in Ethiopia’s Green Legacy Initiative.
Both our nations believe in caring for Mother Earth. Both believe in giving back to nature. Together, let us work on renewable energy and green jobs. Let us work on disaster resilient infrastructure and bio-fuels. And let us raise a strong voice for climate justice. India will be happy to support Ethiopia’s efforts to give a powerful voice to the Global South at COP-32 in 2027.
Honourable Members,
I am told that there is a saying in Ethiopia, "When spider webs unite, they can tie up a lion.” We too believe in India, that मन मिलें तो पर्वत भी रास्ता दे देते हैं - when hearts are united, even mountains give way.
Indeed, solidarity is strength, and cooperation is power. And today, as nations of the Global South, as ancient civilisations, as friends, India and Ethiopia are standing together. We stand together as members of one family. And we work for a world that is more just, more equal, and more peaceful.
It was here, in आडिस अबाबा, that the dreams of African unity found a home. I am told that many streets of this wonderful city are even named after African countries!
On the other side of the Indian Ocean, it was in New Delhi, that India was honoured to welcome the African Union as a permanent member of the G20. Last year, we marked another historic step with the inclusion of Ethiopia as a full member of the BRICS.
In fact, over the 11 years of my government, the connection between India and Africa has grown manifold. During this period, we have exchanged more than 100 visits at the level of Heads of State and Government.
Honourable Members,
The Global South is writing its own destiny. And, India and Ethiopia share a vision for it. Our vision is of a world where the Global South rises not against anyone, but for everyone.
A world where development is fair, where technology is accessible, and where sovereignty is respected. A world where prosperity is shared, and peace is defended. And, a world where decision-making reflects today’s reality, not the world of 1945. Because the world cannot move forward if its systems remain locked in the past.
That is why, India has emphasized a Global Development Compact. It will prioritize technology sharing, affordable finance, capacity building, and trade for sustainable growth. That is why, at the G-20 Summit in November, I called for an "Africa Skills Multiplier Initiative”, to train one million trainers. It will build local capacities, and help your efforts towards inclusive and sustainable development.
Honourable Members,
My personal association with tea is well-known. But, it is impossible to come to Ethiopia and not mention coffee! It is one of your greatest gifts to the world!
In an Ethiopian coffee ceremony, people sit together, time slows down, and friendships deepen. In India too, a cup of tea is an invitation to talk, to share, to connect. And, just like Ethiopian coffee and Indian tea, our friendship is brewing stronger!
Today, I stand before you, among sisters and brothers, with a deep sense of gratitude, and bright hopes for the future. The future is calling. And, India and Ethiopia are ready to answer.
Honourable Members,
As I conclude, I give you my word, that we will walk together as equals. We will build together as partners. And, we will succeed together as friends.
Thank you for the honour of addressing this Parliament. Thank you for your friendship. Thank you for your trust.
तब्बारकु
देना हुन्नु
आम सग्नालो
Thank you.