ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
'ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’ର ୧୫୦ତମ ବାର୍ଷିକୀ ଅବସରରେ ରାଜ୍ୟସଭାରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଆଲୋଚନାର ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ
09 DEC 2025 6:54PM by PIB Bhubaneswar
• ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନ ସମୟରେ 'ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’ ଦେଶ ପ୍ରତି ସମର୍ପଣର ଏକ ମାଧ୍ୟମ ଥିଲା, ଯାହା ଆଜି ମଧ୍ୟ ରହିଛି, ଏବଂ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣରେ ମଧ୍ୟ ଏହା ଜାରି ରହିବ
• ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ହେଉଛି ଏକ ଅମର ସୃଷ୍ଟି ଯାହା ଭାରତ ମାତାଙ୍କ ପ୍ରତି ଭକ୍ତି, ସମର୍ପଣ ଏବଂ କର୍ତ୍ତବ୍ୟର ଭାବନାକୁ ଜାଗ୍ରତ କରିଥାଏ
• 'ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ’ ଉପରେ ଆଲୋଚନା ମାଧ୍ୟମରେ ଆଗାମୀ ପିଢ଼ି ଏହାର ଗୁରୁତ୍ୱ ବୁଝିବେ, ଏବଂ ଏହା ରାଷ୍ଟ୍ରର ପୁନଃନିର୍ମାଣର ମୂଳଦୁଆ ହେବ
• ଯଦି ତତ୍କାଳୀନ ମୁଖ୍ୟ ରାଜନୈତିକ ଦଳର ନେତା 'ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’କୁ ବିଭାଜିତ କରି ତୁଷ୍ଟିକରଣ ଆରମ୍ଭ କରିନଥାନ୍ତେ, ତେବେ ଦେଶର ବିଭାଜନ ଘଟି ନଥାନ୍ତା
• 'ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍', ଯାହାକୁ ଗାନ୍ଧୀଜୀ 'ପବିତ୍ରତମ ଆତ୍ମାରୁ ଆସିଥିବା ଏକ ସଂଗୀତ' ବୋଲି କହିଥିଲେ, ସେହି ସମୟର ମୁଖ୍ୟ ରାଜନୈତିକ ଦଳ ଦ୍ୱାରା ଦୁଇଟି ଭାଗରେ ବିଭକ୍ତ ହୋଇଥିଲା
• ‘ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’ର ୧୦୦ତମ ବାର୍ଷିକୀରେ, ତତ୍କାଳୀନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ 'ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍' ଜପ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ବନ୍ଦୀ କରି ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ଲାଗୁ କରିଥିଲେ
• ଯେଉଁ ବିରୋଧୀ ଦଳର ଅଧିବେଶନ ଗୁରୁଦେବ ଟାଗୋରଙ୍କ 'ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’ ଗୀତରୁ ଆରମ୍ଭ ହେଉଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ସେହି' ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ଉପରେ ଲୋକସଭାରେ ଆଲୋଚନା ହେଉଥିଲା, ସେତେବେଳେ ସେହି ଦଳ ସହ ଜଡ଼ିତ ବିଶିଷ୍ଟ ପରିବାରର ସଦସ୍ୟମାନେ ଅନୁପସ୍ଥିତ ଥିଲେ
•
• ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ପ୍ରତି ଅସମ୍ମାନ ଏବଂ ଅପମାନ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ପରଠାରୁ ମୁଖ୍ୟ ବିରୋଧୀ ଦଳର ନେତୃତ୍ୱର ଶିରାରେ ରହି ଆସିଛି ଏବଂ ଆଜି ମଧ୍ୟ ଜାରି ରହିଛି
• ଯେତେବେଳେ ଇସଲାମୀୟ ଏବଂ ବ୍ରିଟିଶମାନଙ୍କ ଆକ୍ରମଣ ଦ୍ୱାରା ଆମର ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଇତିହାସ ଧ୍ୱଂସ ଏବଂ ଦୁର୍ବଳ ହୋଇଯାଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ବଙ୍କିମ ଚନ୍ଦ୍ର ଚଟ୍ଟୋପାଧ୍ୟାୟ ହିଁ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ରଚନା କରି ସାଂସ୍କୃତିକ ଜାତୀୟତାବାଦକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ ଏବଂ ପୁନଃସ୍ଥାପିତ କରିଥିଲେ
• ଆଜି ମଧ୍ୟ, 'ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ’ ସ୍ୱାଧୀନତା, ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଦେଶପ୍ରେମର ସବୁଠାରୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଆହ୍ୱାନ ହୋଇ ରହିଛି
• ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନ ସମୟରେ 'ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ’ ସ୍ୱାଧୀନତାର ସ୍ଲୋଗାନ ପାଲଟିଥିଲା, ଏବେ ଏହା ଏକ ବିକଶିତ ଓ ମହାନ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣାଦାୟୀ ମନ୍ତ୍ର ସାଜିବ
• 'ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍'ର ବିଜୟ ମନ୍ତ୍ର ସହ ଦେଶ ପ୍ରତି ସମର୍ପଣ ଏବଂ ବଳିଦାନର ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶିଶୁ, ଯୁବକ ଏବଂ କିଶୋରଙ୍କ ହୃଦୟ ଓ ମନରେ ଜାଗ୍ରତ କରିବା ଆମ ସଭିଁଙ୍କ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଗୀତ'ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’ର ୧୫୦ତମ ବାର୍ଷିକୀ ଅବସରରେ ରାଜ୍ୟସଭାରେ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଆଲୋଚନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଏବଂ ଏହା ପ୍ରତି ସମର୍ପିତ ରହିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ସେତେବେଳେ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଏହା ପ୍ରଥମେ ରଚନା କରାଯାଇଥିଲା, ସମଗ୍ର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରେ ରହିଥିଲା, ଆଜି ମଧ୍ୟ ଜାରି ରହିଛି ଏବଂ ୨୦୪୭ରେ ମଧ୍ୟ ରହିବ ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ପ୍ରକୃତରେ ଏକ ମହାନ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବରେ ଉଭା ହେବ । ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ହେଉଛି ଏକ ଅମର ସୃଷ୍ଟି ଯାହା ଭାରତ ମାତାଙ୍କ ପ୍ରତି ସମର୍ପଣ, ଭକ୍ତି ଏବଂ କର୍ତ୍ତବ୍ୟର ଭାବନାକୁ ଜାଗ୍ରତ କରିଥାଏ। କିଛି ଲୋକ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରେ ହେବାକୁ ଥିବା ଆଗାମୀ ନିର୍ବାଚନ ସହିତ 'ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’କୁ ଯୋଡ଼ି ଏହାର ମହିମାକୁ ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛନ୍ତି। ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ କେବଳ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ କିମ୍ବା ଭାରତ ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ନଥିଲା; ବିଶ୍ୱରେ ଯେଉଁଠାରେ ବି ସ୍ୱାଧୀନତା ପ୍ରେମୀ ଥିଲେ, ସେମାନେ ନିଜ ଗୁପ୍ତ ବୈଠକରେ ମଧ୍ୟ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ଗାନ କରୁଥିଲେ। ଆଜି ମଧ୍ୟ ଯେତେବେଳେ ସୀମାରେ ଜଣେ ସୈନିକ କିମ୍ବା ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଜଣେ ପୋଲିସ ଯବାନ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ବଳିଦାନ ଦିଅନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ତାଙ୍କ ଓଠରେ ଥିବା ମନ୍ତ୍ର ହେଉଛି 'ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ’।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, 'ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’ ଗୀତ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଘୋଷଣା, ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ପ୍ରେରଣା ଏବଂ ଭାରତ ମାତାକୁ ଦାସତ୍ୱର ଶୃଙ୍ଖଳରୁ ମୁକ୍ତ କରିଥିବା ଶକ୍ତି ପାଲଟିଥିଲା। ଏହା ହେଉଛି ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ଯାହା ଭାରତର ସହିଦମାନଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦିଏ, ଯଦିଓ ସେମାନେ ଅନ୍ତିମ ବଳିଦାନ କରନ୍ତି, ପୁନର୍ଜନ୍ମ ନେବାକୁ ଏବଂ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଜନ୍ମରେ ଭାରତ ମାତାଙ୍କ ପାଇଁ ପୁନର୍ବାର ଜୀବନ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରହିଥାନ୍ତି । ଆମ ପ୍ରାଚୀନ ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ଶତାବ୍ଦୀ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ଏହାର ଚିରନ୍ତନ ସଂସ୍କୃତି ପଥରେ ଆଗେଇ ନେବା ପାଇଁ ଅନେକ ମହାନ ଚିନ୍ତାନାୟକ ଏବଂ ଋଷି ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ଠାରୁ ପ୍ରେରଣା ପାଇଥିଲେ। ସଂସଦର ଉଭୟ ଗୃହରେ ଆୟୋଜିତ ହେଉଥିବା 'ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’ର ଆଲୋଚନା, ଗୌରବାନ୍ୱିତ କରିବା ଏବଂ ଏହାକୁ ପାଳନ କରିବା ଦ୍ୱାରା ଆମର ପିଲାମାନେ, କିଶୋର-କିଶୋରୀ, ଯୁବକ-ଯୁବତୀ ଏବଂ ଆଗାମୀ ଅନେକ ପିଢ଼ି ଏହାର ଗଭୀରତାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ବୁଝିପାରିବେ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରର ପୁନର୍ଜନ୍ମ ତଥା ପୁନଃନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ମୂଳଦୁଆ ପକାଇବ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ବଙ୍କିମ ଚନ୍ଦ୍ର ଚଟ୍ଟୋପାଧ୍ୟାୟଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ରଚିତ, ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ଗୀତ ପ୍ରଥମେ ୭ ନଭେମ୍ବର ୧୮୭୫ ରେ ସାର୍ବଜନୀନ କରାଯାଇଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ 'ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’ ସୃଷ୍ଟି ହେବାର ତୁରନ୍ତ ପରେ, ଏହା ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଦେଶପ୍ରେମ, ବଳିଦାନ ଏବଂ ଜାତୀୟ ଚେତନାର ପ୍ରତୀକ ପାଲଟିଥିଲା ଏବଂ ଏହା ଆମ ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନର ମାର୍ଗ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିଥିଲା। ଆମେ ସମସ୍ତେ ମନେ ରଖିବା ଉଚିତ ଯେ କେଉଁ ପୃଷ୍ଠଭୂମିରେ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ରଚନା କରାଯାଇଥିଲା। ସେ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରିଥିଲେ ଯେ ଏହାର ସୃଷ୍ଟିର ପ୍ରସଙ୍ଗ ହେଉଛି ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ଇସଲାମୀୟ ଆକ୍ରମଣ ଯାହା ଦେଶର ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଇତିହାସକୁ ଧ୍ୱଂସ କରିଦେଇଥିଲା, ତା' ପରେ ବ୍ରିଟିଶମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଶାସନ କାଳରେ ଆମ ଉପରେ ଏକ ନୂତନ ସଭ୍ୟତା ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି ଲାଗୁ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲେ। ଏହା ଏପରି ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ବଙ୍କିମ ବାବୁ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ଲେଖିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ବଙ୍କିମ ଚନ୍ଦ୍ର ଚଟ୍ଟୋପାଧ୍ୟାୟ ଅତି ସୂକ୍ଷ୍ମତାର ସହ ଆମର ପ୍ରାଚୀନ ସଭ୍ୟତା, ସାଂସ୍କୃତିକ ରାଷ୍ଟ୍ରବାଦର ବିଚାର ଏବଂ ମାତୃଭୂମିକୁ ଦିବ୍ୟ ମାତା ଭାବେ ପୂଜା କରିବାର ଆମର ଚିରନ୍ତନ ପରମ୍ପରାକୁ ପୁନଃପ୍ରତିଷ୍ଠା ଏବଂ ପୁନଃ ଆଶା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। ତତ୍କାଳୀନ ସରକାର ଏହାକୁ ଦମନ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲେ, ଏହାକୁ ଗାଇବା ଉପରେ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଲଗାଇଥିଲେ ଏବଂ ଯେଉଁମାନେ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ଉଚ୍ଚାରଣ କରୁଥିଲେ ସେମାନଙ୍କୁ ଚାବୁକ ମାରି ଜେଲ୍ ପଠାଇ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ତଥାପି, ଏହି ସମସ୍ତ ନିଷେଧାଦେଶକୁ ଅତିକ୍ରମ କରି ଏବଂ କୌଣସି ସଂଗଠିତ ପ୍ରଚାର ବିନା, ଗୀତଟି ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କ ହୃଦୟକୁ ଛୁଇଁଥିଲା ଏବଂ କାଶ୍ମୀରରୁ କନ୍ୟାକୁମାରୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବ୍ୟାପିଥିଲା । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ସଂସ୍କୃତି ପ୍ରତି ଶ୍ରଦ୍ଧା ରଖୁଥିବା ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ବାସ୍ତବରେ ନବଜାଗରଣର ମନ୍ତ୍ର ହୋଇପାରିଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ଦାସତ୍ୱ ସମୟରେ ଆମର ଅନେକ ମନ୍ଦିର, ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, କଳା କେନ୍ଦ୍ର, କୃଷି ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଇଥିଲା, ତଥାପି ଲୋକଙ୍କ ଆତ୍ମାରୁ ଆମ ସଂସ୍କୃତିର ସାରକୁ କେହି ଲିଭାଇ ପାରିଲେ ନାହିଁ। ସେହି ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ, ସେହି ଭାବନାକୁ ଜାଗ୍ରତ ଏବଂ ପୁନର୍ଗଠନ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଥିଲା, ଏବଂ ଠିକ୍ ସେହି ସମୟରେ ହିଁ ବଙ୍କିମ ବାବୁ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ରଚନା କରିଥିଲେ। ବ୍ରିଟିଶ କିମ୍ବା ଯେଉଁମାନେ ସେମାନଙ୍କ ସଭ୍ୟତାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ ସେମାନେ ଏହାକୁ ଅଟକାଇ ପାରିନଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ଏପରି ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ଜାଗ୍ରତ କରିଛି, ଯିଏ ନିଜର ଦିବ୍ୟ ଶକ୍ତିକୁ ଭୁଲି ଯାଇଛି। ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ରାଷ୍ଟ୍ରର ଆବେଗକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପାଦନ କରିଥିଲେ। ମହର୍ଷି ଅରବିନ୍ଦ କହିଥିଲେ ଯେ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ହେଉଛି ଭାରତର ପୁନର୍ଜନ୍ମର ମନ୍ତ୍ର, ଏବଂ ଏହି ଉକ୍ତି ବାସ୍ତବରେ ବନ୍ଦେ ମାତରମର ମହାନତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ପ୍ରତି ଶ୍ରୀ ଅରବିନ୍ଦଙ୍କ ଗଭୀର ଭାବନା ଏହି ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶିଶୁଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣାର ଉତ୍ସ ପାଲଟିଥିଲା ଏବଂ ଆମ ସ୍ୱାଧୀନତାର ମନ୍ତ୍ରରେ ପରିଣତ ହୋଇଥିଲା।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆମ ଦେଶ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଅନନ୍ୟ; ଭାରତ ହେଉଛି ଏକମାତ୍ର ରାଷ୍ଟ୍ର ଯାହାର ସୀମା ଏହାର ସଂସ୍କୃତି ଦ୍ୱାରା ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ହୋଇଛି, ଏବଂ ଏହି ସଂସ୍କୃତି ହିଁ ଭାରତକୁ ଏକାଠି ରଖିଛି। ବଙ୍କିମ ଚନ୍ଦ୍ର ଚଟ୍ଟୋପାଧ୍ୟାୟ ହିଁ ଔପନିବେଶିକ ପରାଧୀନତାର ଯୁଗରେ ସାଂସ୍କୃତିକ ରାଷ୍ଟ୍ରବାଦର ବିଚାରକୁ ଜାଗ୍ରତ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମ ଦେଶକୁ ବାନ୍ଧି ରଖୁଥିବା ମନ୍ତ୍ର ହେଉଛି ଆମର ସଂସ୍କୃତି, ଏବଂ ଏହା ବନ୍ଦେ ମାତରମର ସ୍ପଷ୍ଟ ଆହ୍ୱାନ ଥିଲା, ଯାହା ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସାଂସ୍କୃତିକ ରାଷ୍ଟ୍ରବାଦର ନୀତିକୁ ଦୃଢ଼ ଭାବେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ କରିଥିଲା। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ସମଗ୍ର ଦେଶ ସାଂସ୍କୃତିକ ରାଷ୍ଟ୍ରବାଦର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଗ୍ରହଣ କରି ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ କେବଳ ଏକ ଭୂଖଣ୍ଡ ନୁହେଁ, ଏହା ଆମ ମାଆଙ୍କ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ଏବଂ ଆମେ ତାଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଭକ୍ତିଗାନ ଗାଇଥାଉ। ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ହେଉଛି ପ୍ରକୃତରେ ଭକ୍ତିର ଅଭିବ୍ୟକ୍ତି। ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ରଚନାରେ ଭାରତ ମାତାଙ୍କ ଧାରଣାକୁ ଗଭୀର ଭାବପ୍ରବଣତାର ସହ ବର୍ଣ୍ଣନା କରାଯାଇଛି : ତାଙ୍କୁ ଜଳ, ଫଳ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧିର ଦାତା ଭାବରେ ଚିତ୍ରିତ କରାଯାଇଛି; ହୃଦୟ ଏବଂ ମନକୁ ଆନନ୍ଦିତ କରୁଥିବା ଫୁଲରେ ସଜ୍ଜିତ; ଏବଂ ସରସ୍ୱତୀ, ଲକ୍ଷ୍ମୀ ଏବଂ ଦୁର୍ଗାଙ୍କ ରୂପ ଭାବରେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ସାରାଂଶରେ, ଆମର ସମୃଦ୍ଧି, ସୁରକ୍ଷା, ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଗତି କେବଳ ଭାରତ ମାତାର କୃପା ଏବଂ ପୂଜା ଦ୍ୱାରା ହିଁ ହାସଲ କରାଯାଇପାରିବ। ଦୁର୍ଗାଙ୍କ ବୀରତ୍ୱ, ଲକ୍ଷ୍ମୀଙ୍କ ପ୍ରାଚୁର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ସରସ୍ୱତୀଙ୍କ ବୁଦ୍ଧି ଆମକୁ କେବଳ ଭାରତ ମାତାଙ୍କୃପା ଏବଂ ଏହି ମାଟିର ପବିତ୍ର ମୃତ୍ତିକା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇପାରିବ। ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ତାଙ୍କୁ ବାରମ୍ବାର ଶ୍ରଦ୍ଧାପୂର୍ବକ ପ୍ରଣାମ କରିବା ଉଚିତ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ମାତୃଭୂମି ଆମକୁ ଆମର ପରିଚୟ ଏବଂ ଭାଷା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ, ଏକ ସଭ୍ୟ ଜୀବନଶୈଳୀର ଆଧାର ଗଠନ କରିଥାଏ ଏବଂ ଆମ ଜୀବନକୁ ଉନ୍ନତ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମାତୃଭୂମିଠାରୁ ବଡ଼ କିଛି ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ ଏବଂ ଏହି ଚିରନ୍ତନ ଭାବନାକୁ ବଙ୍କିମ ଚନ୍ଦ୍ର ଚାଟାର୍ଜୀ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିଥିଲେ। ଦାସତ୍ୱର ଅନ୍ଧକାର ଯୁଗରେ, ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ବଜ୍ରପାତ ପରି କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲା, ଲୋକଙ୍କ ହୃଦୟରେ ସ୍ୱରାଜ ହାସଲ କରିବାର ଆତ୍ମାକୁ ଜାଗ୍ରତ କରି ସେମାନଙ୍କୁ ଦାସତ୍ୱର ମାନସିକତା ଛାଡ଼ିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲା । ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନ ସମୟରେ ଆମର ସମସ୍ତ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ସହିଦ ହେବା ସମୟରେ ଯେଉଁ ଶେଷ ଶବ୍ଦ କହିଥିଲେ ତାହା ଥିଲା 'ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ‘ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ୧୯୦୭ ମସିହାରେ କଲିକତାରେ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ନାମକ ଏକ ଇଂରାଜୀ ଖବରକାଗଜ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା, ଯାହାର ସମ୍ପାଦକ ଥିଲେ ମହର୍ଷି ଅରବିନ୍ଦ। ବ୍ରିଟିଶ ସରକାର ଏହାକୁ ସବୁଠାରୁ ବିପଜ୍ଜନକ ଜାତୀୟତାବାଦୀ ଖବରକାଗଜ ବୋଲି ବିବେଚନା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଶ୍ରୀ ଅରବିନ୍ଦଙ୍କୁ ଦେଶଦ୍ରୋହ ଅଭିଯୋଗରେ ଦଣ୍ଡିତ କରିଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ୧୮୯୬ ମସିହାରେ ଗୁରୁଦେବ ଟାଗୋର କଂଗ୍ରେସର ଏକ ଅଧିବେଶନରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସର୍ବସାଧାରଣରେ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ଗାନ କରିଥିଲେ। ୧୯୦୫ ମସିହାରେ ବାରାଣସୀ ଅଧିବେଶନରେ ମହାନ କବି ସରଳା ଦେବୀ ଚୌଧୁରୀ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ଗାଇଥିଲେ ଏବଂ ୧୯୪୭ ମସିହା ଅଗଷ୍ଟ ୧୫ ତାରିଖରେ, ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନ ହେଲା, ସକାଳ ସାଢ଼େ ଛଅଟାରେ ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କ ଅନୁରୋଧ କ୍ରମେ ପଣ୍ଡିତ ଓମକାରନାଥ ଠାକୁର ନିଜର ସୁମଧୁର ସ୍ୱରରେ ଆକାଶବାଣୀରେ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ଗାଇ ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ଆନ୍ଦୋଳିତ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ୧୯୫୦ ମସିହା ଜାନୁଆରୀ ୨୪ ତାରିଖରେ ସମ୍ବିଧାନ ସଭାର ଅନ୍ତିମ ବୈଠକରେ 'ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’ କୁ ଜାତୀୟ ସଙ୍ଗୀତ ସହ ସମାନ ସମ୍ମାନ ପ୍ରଦାନ କରି ଜାତୀୟ ସଙ୍ଗୀତ ଭାବେ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିଲା।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା ନକରିବାର ପ୍ରବୃତ୍ତି ନୂଆ ନୁହେଁ। ୧୯୨୫ ମସିହାରେ, ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ, ଯଦି ତତ୍କାଳୀନ ମୁଖ୍ୟ ରାଜନୈତିକ ଦଳର ନେତା 'ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍' କୁ ବିଭାଜିତ କରି ତୁଷ୍ଟିକରଣ ଆରମ୍ଭ କରିନଥାନ୍ତେ, ତେବେ ଦେଶର ବିଭାଜନ ଘଟି ନଥାନ୍ତା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ 'ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’ ର ୫୦ତମ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ସୀମିତ ଥିଲା ଏବଂ ସେଠାରୁ ତୁଷ୍ଟିକରଣର ରାଜନୀତି ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା, ଯାହା ପରେ ଦେଶ ବିଭାଜନର କାରଣ ହୋଇଥିଲା। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଯଦି ତୁଷ୍ଟିକରଣ ନୀତି ଅଧୀନରେ ବନ୍ଦେ ମାତରମକୁ ଦୁଇ ଭାଗରେ ବିଭକ୍ତ କରାଯାଇନଥାନ୍ତା, ତେବେ ଦେଶ ବିଭାଜିତ ହୋଇନଥାନ୍ତା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, 'ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍' ର ୧୦୦ତମ ବର୍ଷରେ, ଯେଉଁମାନେ 'ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍' କହୁଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କୁ ତତ୍କାଳୀନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବନ୍ଦୀ କରି ରଖିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସେହି ସମୟରେ ଦେଶରେ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ଲାଗୁ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ବିରୋଧୀ ସଦସ୍ୟ, ସାମାଜିକ କର୍ମୀ ଏବଂ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀ ସଂଗଠନର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଜେଲ୍ ପଠାଯାଇଥିଲା। କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ସମୟରେ ଖବରକାଗଜ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକୁ ବିନା କାରଣରେ ବନ୍ଦ କରିଦିଆଯାଇଥିଲା। ଏପରିକି କିଶୋର କୁମାରଙ୍କ ସ୍ୱରକୁ ଅଲ ଇଣ୍ଡିଆ ରେଡିଓରେ ପ୍ରସାରଣ କରିବାକୁ ଅନୁମତି ନଥିଲା, ଏବଂ ଯୁଗଳ ଗୀତ କେବଳ ଲତା ଜୀଙ୍କ ସ୍ୱରରେ ପରିବେଷଣ କରାଯାଇଥିଲା । ଯେତେବେଳେ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ୧୦୦ ବର୍ଷ ପୂରଣ କଲା, ସେତେବେଳେ ସମଗ୍ର ଦେଶ ପ୍ରକୃତରେ ବନ୍ଦୀ ହୋଇ ରହିଥିଲା। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେଉଁ ବିରୋଧୀ ଦଳର ଅଧିବେଶନ ଗୁରୁଦେବ ଟାଗୋରଙ୍କ 'ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’ ଗାନରୁ ଆରମ୍ଭ ହେଉଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ସେହି 'ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’ ଉପରେ ଲୋକସଭାରେ ଆଲୋଚନା ହେଉଥିଲା, ସେତେବେଳେ ସେହି ଦଳ ସହ ଜଡ଼ିତ ପରିବାରର ପ୍ରମୁଖ ସଦସ୍ୟମାନେ ଅନୁପସ୍ଥିତ ଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍‍ ପ୍ରତି ଅସମ୍ମାନ ଏବଂ ଅପମାନ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ପରଠାରୁ ମୁଖ୍ୟ ବିରୋଧୀ ଦଳର ନେତୃତ୍ୱର ଶିରାରେ ରହି ଆସିଛି ଏବଂ ଆଜି ମଧ୍ୟ ଜାରି ରହିଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ମୁଖ୍ୟ ବିରୋଧୀ ଦଳର ଜଣେ ନେତା ଲୋକସଭାରେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିବାର କୌଣସି ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ। ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ଯେଉଁ ଗୀତକୁ ରାଷ୍ଟ୍ରର ପବିତ୍ରତମ ଆତ୍ମା ସହିତ ରହିଛି ବୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ ଏବଂ ବିପିନ୍ ଚନ୍ଦ୍ର ପାଲ୍ ଯାହାକୁ ରାଷ୍ଟ୍ରଧର୍ମରେ ଜାତୀୟ ଭକ୍ତି ଏବଂ କର୍ତ୍ତବ୍ୟର ସମନ୍ୱିତ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତି ବୋଲି କହିଥିଲେ, ତାହା ମଧ୍ୟ ବିରୋଧୀ ଦଳ ଦ୍ୱାରା ବିଭାଜିତ ହୋଇଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ମଧ୍ୟ ଆମ ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରିବାରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ଏକ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଔପନିବେଶିକ ଶାସନ କାଳରେ, ଏପରିକି ୧୯୩୬ ବର୍ଲିନ୍ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ମଧ୍ୟ, ଆମ ହକି ଦଳ ଗଭୀର ଭାବପ୍ରବଣତାର ସହ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ଗାନ କରିଥିଲା ଏବଂ ଆମେ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ପଦକ ଜିତିଥିଲୁ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କ ଦଳର ମୂଳଦୁଆ ସାଂସ୍କୃତିକ ରାଷ୍ଟ୍ରବାଦ ନୀତି ଉପରେ ସ୍ଥାପିତ ହୋଇଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କ ଦଳ ଏଥିପାଇଁ ଗଠନ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଦେଶ ପାଶ୍ଚାତ୍ୟ ସଂସ୍କୃତି ଆଧାରରେ ନୁହେଁ, ବରଂ ନିଜ ମୂଳ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ମୂଳ ବିଚାର ଆଧାରରେ ଚାଲିବ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ରେକର୍ଡରେ ରହିଛି ଯେ ଏହି ସଂସଦରେ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ଗାନ ବନ୍ଦ କରାଯାଇଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ୧୯୯୨ ମସିହାରେ ସାଂସଦ ଶ୍ରୀ ରାମ ନାୟକ ଏକ ସ୍ୱଳ୍ପକାଳୀନ ଆଲୋଚନା ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉଠାଇଥିଲେ ଏବଂ ସଂସଦରେ ପୁଣି ଥରେ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ଗାନ କରିବାକୁ ଦାବି କରିଥିଲେ। ସେତେବେଳେ ବିରୋଧୀ ଦଳ ନେତା ଥିବା ଶ୍ରୀ ଲାଲକୃଷ୍ଣ ଆଡଭାନୀ ଲୋକସଭାର ବାଚସ୍ପତିଙ୍କୁ ଦୃଢ଼ତାର ସହ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ମହାନ ଗୃହରେ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ଗାନ କରାଯିବା ଉଚିତ, କାରଣ ଏହାକୁ ସମ୍ବିଧାନ ସଭା ଗ୍ରହଣ କରିଛି। ଏହା ପରେ ହିଁ, ସର୍ବସମ୍ମତ ବୁଝାମଣା ସହିତ, ଲୋକସଭା ୧୯୯୨ ରେ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ଗୀତ ଗାଇବା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ।
କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଯେତେବେଳେ ସେମାନେ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ଗାଇବା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ସେତେବେଳେ ବିରୋଧୀ ମେଣ୍ଟର ଅନେକ ସଦସ୍ୟ ସେହି ସମୟରେ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ଗାଇବେ ନାହିଁ। କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ସେ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ଗାନ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପୂର୍ବରୁ, ଗୃହରେ ବସିଥିବା କିଛି ସଦସ୍ୟ ଠିଆ ହୁଅନ୍ତି ଏବଂ ଗୀତ ଆରମ୍ଭ ହେବା ମାତ୍ରେ ବାହାରକୁ ଚାଲି ଯାଆନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନଙ୍କ ଦଳରେ ଏମିତି କେହି ସଦସ୍ୟ ନାହାଁନ୍ତି ଯିଏ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ଗାଇବା ସମୟରେ ଠିଆ ହୁଅନ୍ତି ନାହିଁ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ବଙ୍କିମ ଚନ୍ଦ୍ର ଚଟ୍ଟୋପାଧ୍ୟାୟଙ୍କ ୧୩୦ତମ ମୃତ୍ୟୁ ବାର୍ଷିକୀ ଅବସରରେ ସରକାର ଡାକ ବିଭାଗ ଜରିଆରେ ଏକ ଡାକ ଟିକଟ ଜାରି କରିଥିଲେ ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ତମ ବାର୍ଷିକୀ ଅବସରରେ 'ହର ଘର ତ୍ରିରଙ୍ଗା’ ଅଭିଯାନର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ସେହି ସମୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଜାତୀୟ ପତାକା ଉତ୍ତୋଳନ କରିବା ସମୟରେ 'ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’ ଉଚ୍ଚାରଣ କୁ ନ ଭୁଲିବାକୁ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଭାରତ ସରକାର ମଧ୍ୟ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ର ୧୫୦ ତମ ବାର୍ଷିକୀକୁ ଭବ୍ୟ ଢଙ୍ଗରେ ପାଳନ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୨୫ ମସିହା ଅକ୍ଟୋବର ୧ ତାରିଖରେ କ୍ୟାବିନେଟ ଏକ ସଂକଳ୍ପ ଜାରି କରି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲେ ଯେ ଆଗାମୀ ବର୍ଷେ ବ୍ୟାପି ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ପ୍ରତି ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ସ୍ୱରୂପ ପାଳନ କରାଯିବ। ୨୪ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୫ ରେ, ଜାତୀୟ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ସମନ୍ୱୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ଢାଞ୍ଚା ଚୂଡ଼ାନ୍ତ କରାଯାଇଥିଲା। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ୭ ନଭେମ୍ବର, ୨୦୨୫ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଭାରତ ମାତାଙ୍କୁ ପୁଷ୍ପମାଲ୍ୟ ଅର୍ପଣ କରି ଏହି ଅଭିଯାନର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ଏହାର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ନଭେମ୍ବରରେ ସମାପ୍ତ ହୋଇଥିଲା; ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୬ ରେ, ତୃତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୬ ରେ ଏବଂ ଚତୁର୍ଥ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୬ ରେ ହେବ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏକ ସ୍ମାରକୀ ଡାକ ଟିକଟ ଏବଂ ମୁଦ୍ରା ମଧ୍ୟ ଜାରି କରାଯାଇଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ୭୫ ଜଣ ସଙ୍ଗୀତଜ୍ଞଙ୍କ ଦ୍ୱାରା "ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍-ନାଦ ଏକମ ରୂପ ଅନେକମ୍" ଶୀର୍ଷକ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସାଂସ୍କୃତିକ ଉପସ୍ଥାପନା ରଚନା କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଆହ୍ୱାନର ଜବାବରେ ସାରା ଦେଶର ଲୋକମାନେ ନଭେମ୍ବର ୭ ତାରିଖରେ ମିଳିତ ଭାବେ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ଗାନ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ର ୧୫୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ଉପଲକ୍ଷେ ଏକ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟାରୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲା ଏବଂ ତହସିଲରେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ଉପରେ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହେବ। ଆହୁରି, ଏହି ପ୍ରଦର୍ଶନୀକୁ କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ଡିଜିଟାଲ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ପଠାଯିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ସରକାର ଅଲ ଇଣ୍ଡିଆ ରେଡିଓ, ଦୂରଦର୍ଶନ ଏବଂ ଏଫ୍ଏମ୍ ରେଡିଓ ଚ୍ୟାନେଲରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପତ୍ର ସୂଚନା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (ପିଆଇବି) ଦ୍ୱିତୀୟ ଏବଂ ତୃତୀୟ ସ୍ତରର ସହରରେ ଆଲୋଚନା ଏବଂ ସମାବେଶ ଆୟୋଜନ କରିବ। ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟ ଦୂତାବାସରେ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ଆଧାରିତ ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରାଯିବ। 'ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍: ସାଲ୍ୟୁଟ୍ ଟୁ ମଦର ଆର୍ଥ’ ଅଧୀନରେ ବୃକ୍ଷରୋପଣ ଅଭିଯାନ ଜାରି ରହିଛି। ଦେଶାତ୍ମବୋଧକ ପ୍ରାଚୀର ଚିତ୍ର ଏବଂ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ଇତିହାସର ଚିତ୍ରଣ ମଧ୍ୟ ରାଜପଥରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହେବ। ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ଏବଂ ବିମାନବନ୍ଦରରେ ଏଲ. ଇ. ଡି. ପ୍ରଦର୍ଶନ ଜରିଆରେ ସାର୍ବଜନୀନ ଘୋଷଣା କରାଯିବ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ଏବଂ ବଙ୍କିମ ଚନ୍ଦ୍ର ଚଟ୍ଟୋପାଧ୍ୟାୟଙ୍କ ଜୀବନ ଉପରେ ଆଧାରିତ ୨୫ଟି କ୍ଷୁଦ୍ର ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷ ପୂରଣ କଲା, କୋଭିଡ-୧୯ ମହାମାରୀ ସତ୍ତ୍ୱେ, ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମରେ ଦୁଇ ବର୍ଷ ଧରି 'ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ’ ପାଳନ କରାଯାଇଥିଲା। ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମେ ଏହି ଦେଶର ଯୁବ ପିଢ଼ିକୁ ୧୮୫୭ ରୁ ୧୯୪୭ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କାହାଣୀ ସହିତ ପରିଚିତ କରାଇଲୁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନର ଅସଂଖ୍ୟ ଅଜ୍ଞାତ ନାୟକ-ଯାହାଙ୍କ ନାମ ଇତିହାସରେ କେବେ ବି ଲିପିବଦ୍ଧ ହୋଇନାହିଁ-ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଥିଲା, ସେମାନଙ୍କ ବିବରଣୀ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଥିଲା, ସେମାନଙ୍କ ସମ୍ମାନରେ ସ୍ମାରକୀ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିଲା, ସାରା ଦେଶରେ ଅସଂଖ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଦେଶପ୍ରେମର ଏକ ନୂତନ ତରଙ୍ଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଏକ ମିଳିତ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଥିଲା। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏଭଳି ବ୍ୟାପକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା।
କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସ୍ୱାଧୀନତା ପରଠାରୁ ୭୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କ୍ଷମତାକୁ ଆସିଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ସରକାର ଦେଶକୁ ବହୁତ ଆଗକୁ ନେଇଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମେ ଆମ ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ବହୁତ ମଜବୁତ କରିଛୁ ଏବଂ ଆଜି ଆମ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ମୂଳ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହୋଇଯାଇଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ତମ ବର୍ଷରୁ ୧୦୦ତମ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମୟକୁ 'ଅମୃତ କାଳ’ ଭାବେ ନାମିତ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ଏକ ସଂକଳ୍ପ ରଖିଛନ୍ତି: ଯେ ଆମେ 'ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ’ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସ୍ୱାଧୀନତାର ଶତବାର୍ଷିକୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ଅବଧିକୁ ଆହ୍ୱାନର ଏକ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରିବୁ। ଯେତେବେଳେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଶତବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ ହେବ, ସେତେବେଳେ ଆମ ଦେଶ ପ୍ରତ୍ୟେକ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରଥମ ସ୍ଥାନରେ ରହିବ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହା କେବଳ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କିମ୍ବା କୌଣସି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ରାଜନୈତିକ ଦଳର ସଂକଳ୍ପ ନୁହେଁ। କିଛି ଲୋକ ଏହାକୁ କେବଳ ଏକ ରାଜନୈତିକ ସ୍ଲୋଗାନ ଭାବେ ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ କରିପାରନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ବାସ୍ତବରେ ଏହା ୧୪୦ କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ସାମୂହିକ ସଂକଳ୍ପ, ଏବଂ ଏହା ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ପୂରଣ ହେବ। ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା କୌଣସି ଦିବ୍ୟ ସଂଯୋଗ ଠାରୁ କମ୍ ନୁହେଁ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଅମୃତ କାଳ ପାଳନ କରୁଛୁ, ଠିକ୍ ସେହି ସମୟରେ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ର ୧୫୦ ତମ ବର୍ଷ ଆସି ପହଞ୍ଚିଛି। ଏହି ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ମାଧ୍ୟମରେ, ଆମେ ପୁଣିଥରେ ସାରା ଦେଶରେ ଦେଶପ୍ରେମର ଜ୍ୱଳକୁ ପ୍ରଜ୍ୱଳିତ କରିବୁ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ, ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ କଦାପି ଅପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ହେବ ନାହିଁ। ଏହା ରଚନା ହେବା ସମୟରେ ଏହାର ଯେଉଁ ଆବଶ୍ୟକତା ଥିଲା, ତାହା ଆଜି ମଧ୍ୟ ସେତିକି ଅଧିକ ରହିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସେହି ସମୟରେ, ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ଦେଶକୁ ସ୍ୱାଧୀନ କରିବାର ପ୍ରେରକ ଶକ୍ତି ପାଲଟିଥିଲା ଏବଂ ଏହି ଅମୃତ କାଳରେ, ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ଭାରତକୁ ବିକଶିତ ଏବଂ ମହାନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ମିଳିତ ଆହ୍ୱାନ ପାଲଟିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶିଶୁଙ୍କ ହୃଦୟରେ ପୁଣି ଥରେ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ଭାବନା ଜାଗ୍ରତ କରିବା, ପ୍ରତ୍ୟେକ କିଶୋରଙ୍କ ମନରେ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ମନ୍ତ୍ରକୁ ଦୃଢ଼ତାର ସହ ଜାଗ୍ରତ କରିବା ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁବକ ଯୁବତୀଙ୍କୁ ‘ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’ର ପ୍ରକୃତ ଅର୍ଥ ଦ୍ୱାରା ଆଲୋକିତ ପଥରେ ନିଜ ଜୀବନକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରେରିତ କରିବା ଏହି ଗୃହର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ମିଳିତ ଦାୟିତ୍ୱ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ 'ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’ର ସ୍ପଷ୍ଟ ଆହ୍ୱାନ, ଆମ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀମାନେ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିଥିବା ଭାରତ ଗଠନ ପଛରେ ପ୍ରେରକ ଶକ୍ତି ହେବା ଉଚିତ।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah initiates special discussion in Rajya Sabha on the 150th anniversary of national song 'Vande Mataram'
Vande Mataram was a medium of dedication to the nation during the freedom movement, it is so even today, and it will continue to be so in the building of a developed India by 2047
Vande Mataram is an immortal creation that awakens the feelings of devotion, dedication, and duty towards Mother India
Through the discussion on ‘Vande Mataram’, future generations will understand its significance, and it will also become a foundation for the nation’s reconstruction
If the leader of the then main political party had not split ‘Vande Mataram’ and started appeasement, the partition of the country would not have occurred
The ‘Vande Mataram’, which Gandhi Ji called ‘a song that has come from the purest soul’, was divided into two parts by the main political party of that time
On the 100th anniversary of Vande Mataram, the then Prime Minister imprisoned those who chanted ‘Vande Mataram’ and imposed the Emergency
The opposition party, whose sessions used to begin with Gurudev Tagore singing Vande Mataram, when the same Vande Mataram was discussed in Lok Sabha, the members of the prominent family associated with that party were absent
The disrespect and insult toward Vande Mataram have run in the veins of the leadership of the principal opposition party ever since the freedom struggle and continues even today
When our culture and history were ravaged and weakened by Islamic and British invasions, it was Bankim Chandra Chattopadhyaya who revived and re-established cultural nationalism by composing Vande Mataram
Even today, Vande Mataram remains the most powerful rallying cry of freedom, culture, and patriotism
Vande Mataram became the slogan of independence during the freedom movement, and now it will also become the inspiring mantra for building a developed and great India
It is the duty of every one of us to instill in the heart and mind of every child, youth, and adolescent the values of dedication and sacrifice towards the nation, along with the triumphant chant of ‘Vande Mataram’
09 DEC 2025 6:54PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah initiated a special discussion in the Rajya Sabha on the 150th anniversary of the national song 'Vande Mataram'.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that the need to discuss Vande Mataram and to remain devoted to it was present when it was first composed, remained throughout the freedom struggle, continues today, and will still be there in 2047 when India emerges as a truly Great Nation. Vande Mataram is an immortal creation that awakens the feelings of dedication, devotion and duty towards Mother India. He said that some people are trying to belittle the glorification of Vande Mataram by linking it to the upcoming elections in West Bengal. Shri Shah said that Vande Mataram was never limited only to West Bengal or India; wherever in the world there were lovers of freedom, they used to sing Vande Mataram even in their secret meetings. The Home Minister said that even today, when a soldier on the border or a police jawan for internal security makes the supreme sacrifice, the mantra on his lips is Vande Mataram.
Shri Amit Shah said that the song Vande Mataram became the proclamation of freedom, the inspiration for the freedom struggle, and the force that liberated Mother India from the chains of slavery. It is Vande Mataram that inspires India’s martyrs, even as they make the ultimate sacrifice, to be reborn and offer their lives again for Mother India in the next birth. He said that many great thinkers and sages drew inspiration from Vande Mataram to keep our ancient nation progressing on the path of its eternal culture for centuries. Shri Shah further said that the discussion, glorification, and celebration of Vande Mataram taking place in both Houses of Parliament will help our children, adolescents, youth, and many generations to come understand its profound significance and lay the foundation for the rebirth and reconstruction of the nation.
Union Home Minister said that composed by Bankim Chandra Chattopadhyay, Vande Mataram song was first made public on 7 November 1875. He said that soon after its creation, Vande Mataram swiftly became the symbol of patriotism, sacrifice, and national consciousness, and it paved the way for our freedom movement. We must all remember the background in which Vande Mataram was composed. He explained that the context of its creation was centuries of Islamic invasions that had ravaged the country’s culture and history, followed by the British attempt during their rule to impose a new civilization and culture upon us. It was at such a time that Bankim Babu wrote Vande Mataram. Shri Shah said that with great subtlety, Bankim Chandra Chattopadhyay restored and reaffirmed our ancient civilization, the idea of cultural nationalism, and our eternal tradition of worshipping the motherland as the Divine Mother. The then-government tried to suppress it, imposed bans on singing it, and those who uttered Vande Mataram were flogged and thrown into jail. Yet, overcoming all these prohibitions and without any organized publicity, the song touched every heart and spread from Kashmir to Kanyakumari. He added that Vande Mataram has in effect become the mantra of renaissance for all those who hold reverence for India’s culture.
Shri Amit Shah said that during the period of slavery, many of our temples, universities, centres of art, agriculture and education systems were destroyed, yet no one could erase the essence of our culture from the soul of the people. At that very moment, there was a need to awaken and reorganise that very spirit, and it was precisely then that Bankim Babu composed Vande Mataram. Neither the British nor those who had accepted their civilisation could stop it. He said that Vande Mataram awakened a nation that had forgotten its own divine power. Vande Mataram performed the task of reviving the soul of the nation. Maharshi Aurobindo had said that Vande Mataram is the mantra of India’s rebirth, and this statement truly reflects the greatness of Vande Mataram. Shri Shah added that Sri Aurobindo’s deep sentiment towards Vande Mataram became a source of inspiration for every child of this country and turned into the mantra of our freedom.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that our country is unique in the entire world; India is the only nation whose borders have been defined by its culture, and it is this very culture that has held India together. It was Bankim Chandra Chattopadhyay who awakened the idea of cultural nationalism during the era of colonial subjugation. He said that the mantra that binds our country is our culture, and it was the clarion call of Vande Mataram that, for the first time, firmly established the principle of cultural nationalism. Shri Shah said that today the entire country is embracing and marching forward with the vision of cultural nationalism. The Home Minister said that India is not merely a piece of land; it is the embodiment of our Mother, and we sing devotional hymns to Her. Vande Mataram is precisely that expression of devotion. In the composition of Vande Mataram, the concept of Bharat Mata has been described with profound emotion: She is portrayed as the bestower of water, fruits, and prosperity; adorned with flowers, delighting the heart and mind; and as the very form of Saraswati, Lakshmi, and Durga. He said that, in essence, our prosperity, security, knowledge, and progress can only be attained through the grace and worship of Mother India. The valour of Durga, the abundance of Lakshmi, and the intellect of Saraswati can only be granted to us by the grace of Mother India and the sacred soil of this land. That is why we must repeatedly bow in reverence to Her.
Shri Amit Shah said that the motherland gives us our identity and language, forms the basis of a civilized way of life, and provides the opportunity to elevate our lives. He said that nothing can be greater than the motherland, and this eternal sentiment was revived by Bankim Chandra Chatterjee. In the dark era of slavery, Vande Mataram worked like a flash of lightning, awakening the spirit of attaining Swaraj in the hearts of people by helping them shed the mentality of servitude. Shri Shah said that during the freedom movement, the last words spoken by all our freedom fighters as they embraced martyrdom were ‘Vande Mataram’. He said that in 1907, an English newspaper named Vande Mataram was started in Calcutta, whose editor was Maharshi Aurobindo. The British government considered it the most dangerous nationalist paper and charged Shri Aurobindo with sedition, sentencing him.
Union Home Minister said that in 1896, Gurudev Tagore publicly sang Vande Mataram for the first time at a session of the Congress. In 1905, at the Varanasi session, the great poetess Sarala Devi Chaudhurani sang the complete Vande Mataram and on 15 August 1947, when the country became independent, at 6:30 in the morning, at the request of Sardar Patel, Pandit Omkarnath Thakur sang Vande Mataram on All India Radio in his melodious voice, moving the entire nation. He said that on 24 January 1950, in the final meeting of the Constituent Assembly, Vande Mataram was declared the National Song, giving it equal honor to the National Anthem.
Shri Amit Shah said that the tendency to avoid discussing Vande Mataram is not new. In 1925, on the golden jubilee of Vande Mataram, if the leader of the then main political party had not split ‘Vande Mataram’ and started appeasement, the partition of the country would not have occurred. He said that at its 50th milestone, Vande Mataram was limited, and from there the politics of appeasement began, which later resulted in the partition of the country. Shri Shah said that if Vande Mataram had not been divided into two parts under the policy of appeasement, the country would not have been partitioned. He said that during the 100th year of Vande Mataram, all those who spoke Vande Mataram were imprisoned by the then Prime Minister. He said that during that period, the Emergency was imposed in the country, and lakhs of opposition members, social workers, and members of voluntary organizations were jailed. Union Home Minister said that during the Emergency, newspaper offices were locked without any reason. Even Kishore Kumar’s voice was not allowed to be broadcast on All India Radio, and duet songs were played only in Lata Ji’s voice. When Vande Mataram completed 100 years, the entire country was practically held captive. Shri Shah said that the opposition party, whose sessions used to begin with Gurudev Tagore singing Vande Mataram, when the same Vande Mataram was discussed in Lok Sabha, the members of the prominent family associated with that party were absent. He added that the disrespect and insult toward Vande Mataram have run in the veins of the leadership of the principal opposition party ever since the freedom struggle and continues even today.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that a leader of the main opposition party stated in the Lok Sabha that there is no need to discuss Vande Mataram today. The song that Mahatma Gandhi described as being connected to the purest soul of the nation, and that Bipin Chandra Pal called the integrated expression of national devotion and duty in Rashtradharma, was also divided by the opposition party itself. He said that Vande Mataram also played a role at the international level in energizing our freedom movement. Shri Shah said that during the period of colonial rule, even at the 1936 Berlin Olympics, our hockey team sang Vande Mataram with deep emotion, and we won the gold medal.
Union Home Minister said that the very foundation of their party was laid on the principle of cultural nationalism. He said that their party was formed so that the country would not run on the basis of Western culture, but instead on its own original culture and core ideas.
Shri Amit Shah said that it is in the records that the singing of Vande Mataram was stopped in this Parliament. He said that in 1992, MP Shri Ram Naik raised the issue through a short-duration discussion, demanding that Vande Mataram be sung again in Parliament. At that time, Shri Lal Krishna Advani, who was the Leader of the Opposition, strongly told the Speaker of the Lok Sabha that Vande Mataram should be sung in this great House, because it had been accepted by the Constituent Assembly. It was only then that, with unanimous agreement, the Lok Sabha resumed the singing of Vande Mataram in 1992.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that when they initiated the singing of Vande Mataram, many members of the opposition alliance had said at that time as well that they would not sing Vande Mataram. Union Home Minister said he has observed that, before the singing of Vande Mataram begins, some members seated in the House stand up and walk out as soon as the song starts. Shri Shah added that there is not a single member of their party who does not stand during the singing of Vande Mataram.
Shri Amit Shah said that on the 130th death anniversary of Bankim Chandra Chattopadhyay, the government issued a postal stamp through the Department of Posts, and on the 75th anniversary of Independence, it launched the Har Ghar Tiranga campaign. At that time, Prime Minister Shri Narendra Modi had urged the public not to forget to say Vande Mataram while hoisting the national flag.
Union Home Minister said that the Government of India has also decided to celebrate the 150th anniversary of Vande Mataram in a grand manner. He said that on 1st October 2025, the Cabinet passed a resolution deciding that the entire upcoming year would be celebrated as a tribute to Vande Mataram. On 24 October 2025, the framework for coordination programs at the national and international levels was finalized. Shri Shah said that on 7 November 2025, Prime Minister Modi inaugurated this campaign in New Delhi by offering floral tributes to Bharat Mata. Its first phase was completed in November; the second phase will be in January 2026, the third phase in August 2026, and the fourth phase in November 2026. He added that a commemorative postage stamp and coin have also been issued.
Shri Amit Shah said that a special cultural presentation titled “Vande Mataram – Naad Ekam Roop Anekam” has been composed by 75 musicians, and in response to the Government of India’s call, people across the country sang Vande Mataram collectively on 7 November. He said that a documentary has been made to mark 150 years of Vande Mataram. Exhibitions on Vande Mataram will also be shown to the public in every district and tehsil. Further, this exhibition will be sent digitally to crores of people.
Union Home Minister said that the government has decided to organize special programs on All India Radio, Doordarshan, and FM radio channels. He said that the Press Information Bureau (PIB) will hold discussions and gatherings in Tier-2 and Tier-3 cities. Cultural events based on Vande Mataram will be organized in all Indian embassies. Tree plantation drives are underway under Vande Mataram: Salute to Mother Earth. Patriotic murals and depictions of the history of Vande Mataram will also be displayed along highways. Public announcements will be made through LED displays at railway stations and airports. Additionally, work has begun on producing 25 short films based on Vande Mataram and the life of Bankim Chandra Chattopadhyay.
Shri Amit Shah said that when the country completed 75 years of independence, despite the COVID period, the ‘Azadi Ka Amrit Mahotsav’ was celebrated for two full years in every village across the nation. Through the Amrit Mahotsav, we acquainted the young generation of this country with the entire saga of the freedom struggle from 1857 to 1947. He said that numerous unsung heroes of the freedom movement—whose names were never even recorded in history—were identified, their details traced, memorials were built in their honour, countless programmes were organised across the country, and a concerted effort was made to generate a fresh surge of patriotism. He added that for the first time after independence, such extensive programmes were conducted.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that in the 75 years since independence, every government that has come to power has taken the country far ahead. He said that we have greatly strengthened our democracy, and today the roots of our democracy have become extremely strong. Shri Shah said that Prime Minister Shri Narendra Modi has named the period from the 75th to the 100th year of independence as the ‘Amrit Kaal’. The Prime Minister has placed a resolve before the youth of the country: that we will treat this period from the 'Azadi Ka Amrit Mahotsav' to the centenary of independence as a phase of challenges. When the centenary of independence is celebrated, our country will stand first in the world in every field. He emphasised that this is not merely the resolve of PM Modi or any particular political party. Some people may dismiss it as just a political slogan, but it is in fact the collective resolve of 140 crore Indians, and it will certainly be fulfilled. Home Minister further said that it is nothing short of divine coincidence that the 150th year of Vande Mataram has arrived precisely when we are observing the Amrit Kaal. Through this milestone, we will once again kindle the flame of patriotism across the nation.
Shri Amit Shah said that Vande Mataram will never become irrelevant. The need that existed for it when it was composed is just as great today. He said that at that time, Vande Mataram became the driving force to liberate the country, whereas in this Amrit Kaal, Vande Mataram will become the rallying cry to make India developed and great.
Union Home Minister said that it is the shared responsibility of every member of this House to once again awaken the spirit of Vande Mataram in the heart of every child, to firmly instill the chant of Vande Mataram in the mind of every adolescent, and to inspire every youth to dedicate their life to the path illuminated by the true meaning of Vande Mataram. He said that the clarion call of Vande Mataram should become the driving force behind the creation of the India that our freedom fighters had dreamed of.