প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ফ্ৰান্সৰ ৰাষ্ট্ৰপতিৰ সৈতে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বৈঠক
10 SEP 2023 11:30PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি দুপৰীয়াৰ আহাৰ গ্ৰহণ কৰি মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সৈতে দ্বিপাক্ষিক বৈঠকত মিলিত হয়। মিষ্টাৰ ফ্ৰান্সৰ ৰাষ্ট্ৰপতি ইমানুৱেল মেক্ৰ'ন, ১০ ছেপ্টেম্বৰ ২০২৩ তাৰিখে নতুন দিল্লীত জি-২০ সন্মিলনৰ সমান্তৰালভাৱে। ভাৰত-ফ্ৰান্সৰ কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ ২৫সংখ্যক বৰ্ষপূৰ্তি উপলক্ষে ফ্ৰান্সৰ ৰাষ্ট্ৰীয় দিৱস উপলক্ষে ১৪ জুলাই ২০২৩ত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ পেৰিছ ভ্ৰমণৰ পাছত ৰাষ্ট্ৰপতি মেক্ৰ'নৰ ভাৰত ভ্ৰমণ অনুষ্ঠিত হ'ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মেক্ৰ'নে প্ৰধানমন্ত্ৰীক জি-২০ সন্মিলনত ভাৰতৰ সফল অধ্যক্ষতাৰ বাবে অভিনন্দন জনায়। এই ক্ষেত্ৰত ফ্ৰান্সৰ সহযোগিতাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী মেক্ৰ'নক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে।
দুয়োগৰাকী নেতাই দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্ক, বিশেষকৈ ২০৪৭ ৰ ৰোডমেপ, ইণ্ডো-পেচিফিক ৰোডমেপ আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ শেহতীয়া ভ্ৰমণৰ সময়ছোৱাত উদ্ভৱ হোৱা অন্যান্য দিশসমূহৰ বিষয়ে আলোচনা আৰু পৰ্যালোচনা কৰে। তেওঁলোকে প্ৰতিৰক্ষা, মহাকাশ সহ ঔদ্যোগিক আৰু ষ্টাৰ্ট-আপ সহযোগিতা, এছএমআৰ আৰু এএমআৰ প্ৰযুক্তিৰ সহ-বিকাশৰ বাবে পাৰমাণৱিক শক্তি, ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনি, গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰযুক্তি, সংযোগ, শক্তি, জলবায়ু পৰিৱৰ্তন, শিক্ষা, ৰাষ্ট্ৰীয় সংগ্ৰহালয়ৰ সহযোগিতা আৰু জনসাধাৰণৰ মাজত যোগাযোগৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ লক্ষ্যসমূহ ৰূপায়ণৰ বিষয়েও আলোচনা কৰে।
দুয়োগৰাকী নেতাই ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলকে ধৰি গুৰুত্বপূৰ্ণ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আঞ্চলিক বিকাশৰ বিষয়ে মত বিনিময় কৰে আৰু সংস্কাৰমূলক বহুপাক্ষিকতাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁলোকে ভাৰত-মধ্য পূব-ইউৰোপ অৰ্থনৈতিক কৰিডৰ (আইএমইচি) ৰ ঘোষণাক আদৰণি জনায় আৰু ইয়াক ৰূপায়ণৰ বাবে একেলগে কাম কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰদান কৰে।
ভাৰতৰ সফল চন্দ্ৰযান-৩ অভিযানৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰপতি মেক্ৰ'নে প্ৰধানমন্ত্ৰীক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে। দুয়োগৰাকী নেতাই ভাৰত-ফ্ৰান্সৰ মহাকাশ সহযোগিতাৰ ৬ দশকক স্মৰণ কৰে।

Prime Minister's Office
Prime Minister’s meeting with President of the French Republic
10 SEP 2023 11:30PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi held a bilateral meeting over lunch with H.E. Mr. Emmanuel Macron, President of the French Republic, on 10 September 2023, on the sidelines of the G20 Summit in New Delhi. President Macron’s visit to India comes after Prime Minister visit to Paris in July 2023 as the Guest of Honour on the occasion of French National Day on 14 July 2023, commemorating the 25th anniversary of the India-France strategic partnership.
Prime Minister Macron congratulated Prime Minister on the success of India's G20 Presidency. Prime Minister thanked Prime Minister Macron for France’s support in this regard.
The two leaders discussed and reviewed bilateral relations, particularly in the context of the ‘Horizon 2047’ Roadmap, the Indo-Pacific Roadmap and other outcomes that emerged during Prime Minister recent visit. They also discussed the implementation of the goals for cooperation in areas of defence, space including industrial and startup cooperation, nuclear energy including partnership for co-developing SMR and AMR technolgies, digital public infrastructure, critical technology, connectivity, energy, climate change, education, cooperation in National Museum and people-to-people contacts.
The two leaders exchanged views on important international and regional developments, including on the Indo-Pacific region and stressed on the need for reformed multilateralism. They welcomed the announcement of the India-Middle East-Europe Economic Corridor (IMEC) and pledged to work together for its implementation.
President Macron congratulated Prime Minister on India’s successful Chandrayaan-3 Mission. The two leaders recalled six decades of India-France Space cooperation.