ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ହରାଇଜନ ୨୦୪୭: ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀତାର ରୌପ୍ୟ ଜୟନ୍ତୀ, ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କର ଏକ ଶତାବ୍ଦୀ ଆଡକୁ ଗତି କରୁଛି
13 JUL 2023 11:30PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ରଣନୈତିକ ଅଂଶୀଦାର। ୧୯୪୭ ମସିହାରେ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ କୂଟନୈତିକ ସମ୍ପର୍କ ସ୍ଥାପନ ହେବା ଏବଂ ୧୯୯୮ ମସିହାରେ ସହଭାଗୀତାକୁ ଏକ ରଣନୈତିକ ସ୍ତରକୁ ଉନ୍ନୀତ ହେବା ପରଠାରୁ, ଆମର ଦୁଇ ଦେଶ ଉଚ୍ଚ ସ୍ତରୀୟ ପାରସ୍ପରିକ ବିଶ୍ୱାସ, ଜାତିସଂଘ ଚାର୍ଟରରେ ନିର୍ଣ୍ଣିତ ନୀତି ପ୍ରତି ଏକ ସମାନ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନରେ ନିର୍ଣ୍ଣିତ ସାଧାରଣ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଉପରେ ଆଧାର କରି ନିରନ୍ତର ଭାବରେ ଏକାଠି କାମ କରିଆସିଛନ୍ତି।
ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ ସହଭାଗୀତାର ୨୫ତମ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନର ଏକ ଅଂଶ ସ୍ୱରୂପ, ଦୁଇ ଦେଶ ୨୦୪୭ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କର ଗତିପଥ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି। ୨୦୪୭ ହେଉଛି ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତାର ଶତବାର୍ଷିକୀ, ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ କୂଟନୈତିକ ସମ୍ପର୍କର ଶତବାର୍ଷିକୀ ଏବଂ ୫୦ ବର୍ଷର ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀତା ପାଳନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବିଶେଷ ବର୍ଷ।
ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ପାଇଁ ଏକାଠି କାମ କରିବାକୁ ଏବଂ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର ଏବଂ ଏହା ବାହାରେ ଏକ ନିୟମ-ଭିତ୍ତିକ କ୍ରମ ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃନିର୍ଦ୍ଦେଶ କରିବାକୁ ଇଚ୍ଛୁକ। ସେମାନେ ସମାନତା ମଧ୍ୟରେ ଏକ ସହଭାଗୀତାର ଢାଞ୍ଚାରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ସହମତ, ସେମାନଙ୍କର ନିଜ ନିଜ ସାର୍ବଭୌମ ଏବଂ ରଣନୈତିକ ସ୍ୱାର୍ଥ ସହିତ ସମନ୍ୱୟରେ, ଯେପରି ସେମାନେ ୧୯୯୮ମସିହାରୁ କରିଆସୁଛନ୍ତି। ଏହି ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀତାକୁ ଆହୁରି ଗଭୀର କରିବା ପାଇଁ ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତା, ସମାନତା, ଗଣତନ୍ତ୍ର ଏବଂ ଆଇନର ଶାସନର ସାର୍ବଭୌମ ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି, ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ଭବିଷ୍ୟତର କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି, ଯାହା ଦ୍ଵାରା ସେମାନଙ୍କର ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ଏବଂ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ ସ୍ୱାୟତ୍ତତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରାଯାଇପାରିବ, ଏବଂ ଭାରତ ଏବଂ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମ ଗ୍ରହ ସାମ୍ନା କରୁଥିବା ପ୍ରମୁଖ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜଗୁଡ଼ିକର ମିଳିତ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା କରାଯାଇପାରିବ।
I - ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ପାଇଁ ସହଭାଗୀତା
1) ଏକତ୍ର ସାର୍ବଭୌମ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ
୧.୧ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶରେ ଫ୍ରାନ୍ସ ଭାରତର ପ୍ରମୁଖ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ। ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ତୃତୀୟ ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ଲାଭ ସମେତ ଉନ୍ନତ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ସହ-ବିକାଶ ଏବଂ ସହ-ଉତ୍ପାଦନରେ ସହଯୋଗ କରିବାକୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ।
1.2 ପାଞ୍ଚ ଦଶନ୍ଧିରୁ ଅଧିକ ସମୟ ଧରି ସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସେମାନଙ୍କର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସହଯୋଗ ସହିତ, ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ଭାରତ ଦ୍ୱାରା ଅର୍ଡର କରାଯାଇଥିବା 36 ରାଫେଲର ସମୟସୀମା ମଧ୍ୟରେ ବିତରଣକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି। ଭବିଷ୍ୟତରେ, ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ଏକ ଯୁଦ୍ଧ ବିମାନ ଇଞ୍ଜିନର ମିଳିତ ବିକାଶକୁ ସମର୍ଥନ କରି ଉନ୍ନତ ବିମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ସେମାନଙ୍କର ଭୂମିଗତ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସହଯୋଗକୁ ବିସ୍ତାର କରିବେ। ସେମାନେ ଫ୍ରାନ୍ସର ସଫ୍ରାନ ହେଲିକପ୍ଟର ଇଞ୍ଜିନ ସହିତ ଭାରତୀୟ ମଲ୍ଟି ରୋଲ ହେଲିକପ୍ଟର [IMRH] କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ଭାରୀ-ଉତ୍ତାଳନ ହେଲିକପ୍ଟରର ମୋଟରାଇଜେସନ ପାଇଁ ଶିଳ୍ପ ସହଯୋଗକୁ ମଧ୍ୟ ସମର୍ଥନ କରନ୍ତି। IMRH କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଗ୍ରଗତିକୁ ସକ୍ଷମ କରିବା ପାଇଁ, ଇଞ୍ଜିନ ବିକାଶ ପାଇଁ ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନ ଏରୋନଟିକ୍ସ ଲିମିଟେଡ (HAL), ଭାରତ ଏବଂ ସଫ୍ରାନ ହେଲିକପ୍ଟର ଇଞ୍ଜିନ, ଫ୍ରାନ୍ସ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଅଂଶୀଦାର ଚୁକ୍ତିନାମା ସମ୍ପାଦିତ ହୋଇଛି। ଏହି ଉଦ୍ୟମଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସ୍ଥାନାନ୍ତରରେ ସଫଳ ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ ଅଭିଜ୍ଞତା ଉପରେ ଆଧାରିତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପାଦାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ନିର୍ମାଣ ବ୍ଲକଗୁଡ଼ିକର ଅଂଶୀଦାରୀ ଏବଂ ମିଳିତ ବିକାଶରେ ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଚଳିତ ବିଶ୍ୱାସର ଭାବନା ସହିତ ସମାନ।
1.3 ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ପ୍ରଥମ ସ୍କୋରପିନ୍ ବୁଡ଼ାଣି ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ (P75 - କଲଭାରୀ) ର ସଫଳତାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ଏକ ମଡେଲ୍ ଏବଂ ଦୁଇ ଦେଶର କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ନୌସେନା ବିଶେଷଜ୍ଞତାର ଅଂଶୀଦାରୀ। ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ଭାରତୀୟ ବୁଡ଼ାଜାହାଜ ନୌବାହିନୀ ଏବଂ ଏହାର କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତାକୁ ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ ଅଧିକ ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ।
1.4 ପାରସ୍ପରିକ ବିଶ୍ୱାସରେ ମୂଳ ଏହି ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଶିଳ୍ପ ସହଭାଗୀତାର ଅନ୍ୟ ଉଦାହରଣଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଶକ୍ତି ଇଞ୍ଜିନ ପାଇଁ ଫୋରଜିଂ ଏବଂ କାଷ୍ଟିଂର ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସ୍ଥାନାନ୍ତର ପାଇଁ ସାଫ୍ରାନ୍ ହେଲିକପ୍ଟର ଇଞ୍ଜିନ୍ ଏବଂ HAL ମଧ୍ୟରେ ଚୁକ୍ତିନାମା ସମ୍ପାଦିତ ହେଉଛି। ଏହା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସ୍ଥାନାନ୍ତର ଏବଂ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଫରାସୀ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଫଳିତ।
1.5 ଏପରି ଆଉ ଏକ ଉଦାହରଣ ହେଉଛି ଗାର୍ଡେନ୍ ରିଚ୍ ସିପ୍ ବିଲ୍ଡର୍ସ ଆଣ୍ଡ୍ ଇଞ୍ଜିନିୟର୍ସ ଲିମିଟେଡ୍ (GRSE) ଏବଂ ୟୁରୋପୀୟ ନୌସେନା ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଶିଳ୍ପର ଏକ ନେତା ନୌସେନା ଗ୍ରୁପ୍ ଫ୍ରାନ୍ସ ମଧ୍ୟରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ଯାହା ଭାରତ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ନୌସେନା ବାହିନୀର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ପୃଷ୍ଠ ଜାହାଜ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ କରିବ।
1.6. ଏଥିପାଇଁ ଉଭୟ ଦେଶ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଶିଳ୍ପ ସହଯୋଗ ଉପରେ ଏକ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି।
1.7 ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ବର୍ଦ୍ଧିତ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଶିଳ୍ପ ସହଯୋଗକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି, ଭାରତ ପ୍ୟାରିସରେ ଥିବା ଏହାର ଦୂତାବାସରେ DRDOର ଏକ ବୈଷୟିକ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ସ୍ଥାପନ କରୁଛି।
2) ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରକୁ ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ନିରନ୍ତର ବିକାଶର କ୍ଷେତ୍ର କରିବା ପାଇଁ କଠିନ ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରିବା
2.1 ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ଦୁଇଟି ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ର ଯେଉଁମାନେ ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ଏକ ସମାନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ବାଣ୍ଟିଛନ୍ତି। ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ୨୦୧୮ରେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମିଳିତ ରଣନୈତିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଅଧୀନରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବାକୁ ସ୍ଥିର କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ତେଣୁ ଏକ ନୂତନ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ସେମାନେ ନିଜ ନିଜ ଆର୍ଥିକ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକାଠି କାମ କରିବାକୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ; ବିଶ୍ୱ ସାଧାରଣ ପାଇଁ ସମାନ ଏବଂ ମୁକ୍ତ ପ୍ରବେଶ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରନ୍ତୁ; ସାଧାରଣ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସ୍ଥିରତାର ସହଭାଗୀତା ନିର୍ମାଣ କରନ୍ତୁ; ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନର ଶାସନକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାନ୍ତୁ; ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ଅଖଣ୍ଡତାକୁ ସମ୍ମାନ ଦେଇ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏବଂ ବାହାରେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ସହିତ କାମ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଏକ ସନ୍ତୁଳିତ ଏବଂ ସ୍ଥିର ବ୍ୟବସ୍ଥା ନିର୍ମାଣ କରନ୍ତୁ। ସେମାନେ ନ୍ୟୁ କାଲିଡୋନିଆ ଏବଂ ଫରାସୀ ପଲିନେସିଆର ଫରାସୀ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକର ଘନିଷ୍ଠ ସମ୍ପୃକ୍ତି ସହିତ ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରକୁ ସର୍ବାଧିକ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ସହଯୋଗ ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି। ଭାରତ ଏବଂ ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରରେ ଫରାସୀ ବିଦେଶୀ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ସହଭାଗୀତାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବେ।
୨.୨ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମାନ ମନୋଭାବ ଥିବା ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ସହିତ ତ୍ରିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ତମ୍ଭ ହେବ, ବିଶେଷକରି ଉଭୟ ଦେଶର ଏକ ରଣନୈତିକ ଅଂଶୀଦାର ସଂଯୁକ୍ତ ଆରବ ଏମିରେଟ୍ସ ସହିତ, ଫେବୃଆରୀ ୪, ୨୦୨୩ ରେ ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ସ୍ତରରେ ଏବଂ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ସହିତ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଆଲୋଚନା ମାଧ୍ୟମରେ, ଯାହା ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୦ ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା।
ତ୍ରିକୋଣାକାର ବିକାଶ ସହଯୋଗର ଏକ ଅନନ୍ୟ ମଡେଲ ମାଧ୍ୟମରେ, ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ତ୍ରିକୋଣାକାର ସହଯୋଗ (IPTDC) ପାଣ୍ଠି ସ୍ଥାପନ କରିବା ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ ଯାହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ତୃତୀୟ ଦେଶରୁ ଜଳବାୟୁ ଏବଂ SDG କେନ୍ଦ୍ରିତ ନବସୃଜନ ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ସକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା, ଯାହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ବିକଶିତ ହେଉଥିବା ସବୁଜ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ବୃଦ୍ଧିକୁ ସହଜ କରିବା। ଉଭୟ ଦେଶ ମିଳିତ ଭାବରେ IPTDC ପାଣ୍ଠି ମାଧ୍ୟମରେ ସମର୍ଥିତ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବେ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଦ୍ଭାବକମାନଙ୍କୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ପାଣ୍ଠି ବିକଳ୍ପ ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ହେବ ଏବଂ ୨୦୨୧ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଭାରତ-ଇୟୁ ସଂଯୋଗ ସହଭାଗୀର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ତମ୍ଭ ମଧ୍ୟ ହେବ।
( 3) ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ରଣନୈତିକ ସମ୍ପର୍କକୁ କେନ୍ଦ୍ରୀଭୂତ କରିବା
3.1 ମହାକାଶ, ମହାକାଶ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ମହାକାଶ ତଥ୍ୟ ବ୍ୟବହାର କରି ସେବା ଏବଂ ପ୍ରୟୋଗର ବିକାଶ, କ୍ଷମତା ଆମ ସମାଜର ନବସୃଜନ, ବୈଜ୍ଞାନିକ ବିକାଶ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁ। ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ୱାର୍ଥର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରି ମହାକାଶ ସହ ଜଡିତ ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସେମାନଙ୍କର ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି।
3.2.1 ବୈଜ୍ଞାନିକ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ ସହଭାଗୀତା: CNES ଏବଂ ISRO ମୁଖ୍ୟତଃ ଦୁଇଟି ଗଠନମୂଳକ ଅକ୍ଷ ଚାରିପାଖରେ ସେମାନଙ୍କର ସହଭାଗୀତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବେ: ଜଳବାୟୁ ଏବଂ ପରିବେଶ, ତ୍ରିଷ୍ଣା ମିଶନର ବିକାଶ ଏବଂ ଜଳସମ୍ପଦ ପରିଚାଳନା, ସାମୁଦ୍ରିକ ସମ୍ପଦ ଏବଂ ବାୟୁ ଗୁଣବତ୍ତା ନିରୀକ୍ଷଣ; ମହାକାଶ ଅନୁସନ୍ଧାନ (ମଙ୍ଗଳ, ଶୁକ୍ର), ସାମୁଦ୍ରିକ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ, ଲଞ୍ଚର ଏବଂ ଭାରତର ଗଗନୟାନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହିତ ମାନବ ଉଡ଼ାଣ ଭଳି ବିଷୟ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ସହିତ। NSIL ଏବଂ Arianespace ବାଣିଜ୍ୟିକ ପ୍ରକ୍ଷେପଣ ସେବାରେ ମଧ୍ୟ ସହଯୋଗ କରିବାକୁ ଯୋଜନା କରୁଛନ୍ତି।
3.2.2 ମହାକାଶ ପ୍ରବେଶର ସ୍ଥିରତା: ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ମହାକାଶକୁ ସାର୍ବଭୌମ ପ୍ରବେଶ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ମହାକାଶ ଶିଳ୍ପର ସମ୍ପୃକ୍ତି ସହିତ ମହାକାଶ ପ୍ରବେଶର ସ୍ଥିରତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଭବିଷ୍ୟତ-ଦୃଷ୍ଟି ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସେମାନଙ୍କର ସମନ୍ୱୟକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ।
3.2.3 ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ସମ୍ପ୍ରତି ଅନୁଷ୍ଠିତ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ରଣନୈତିକ ମହାକାଶ ଆଲୋଚନା ଜାରି ରଖିବେ।
(୪) ଆମର ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଭଲ ଭାବରେ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ନୂତନ ବିପଦ ସହିତ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଲଢ଼େଇକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା
୪.୧ ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ସର୍ବଦା ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧରେ ଲଢ଼େଇରେ ଏକତ୍ର କାମ କରିଆସିଛନ୍ତି। ଉଦୀୟମାନ ବିପଦର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଦୁଇ ଦେଶ ସମସ୍ତ ଦିଗରେ ସହଯୋଗକୁ ମଜବୁତ କରିବେ। ଏଥିରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ସହଯୋଗ, ବହୁପାକ୍ଷିକ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ, ଅନଲାଇନ୍ ଉଗ୍ରବାଦର ମୁକାବିଲା ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦୀ ପାଣ୍ଠିକୁ ମୁକାବିଲା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ବିଶେଷକରି 'ଆତଙ୍କବାଦ ପାଇଁ ଟଙ୍କା ନାହିଁ' (NMFT) ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ 'କ୍ରାଇଷ୍ଟଚର୍ଚ୍ଚ କଲ୍ ଟୁ ଆକ୍ସନ୍' ମାଧ୍ୟମରେ ଅନଲାଇନ୍ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଏବଂ ହିଂସାତ୍ମକ ଉଗ୍ରବାଦ ସାହିତ୍ୟକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ।
. ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ସୁରକ୍ଷା, ମାନବ ଚାଲାଣ, ଆର୍ଥିକ ଅପରାଧ ଏବଂ ପରିବେଶଗତ ଅପରାଧ ସମେତ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଂଗଠିତ ଅପରାଧ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଲଢ଼େଇରେ ସେମାନଙ୍କର ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରୁଛନ୍ତି। ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଚିଠି ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତର ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ଗାର୍ଡ (NSG) ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସର ଗ୍ରୁପ୍ ଡି'ଇଣ୍ଟରଭେନ୍ସନ୍ ଡେ ଲା ଜେଣ୍ଡାରମେରି ନ୍ୟାସନାଲ୍ (GIGN) ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗକୁ ନିୟମିତ କରିବାକୁ ସେମାନେ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି।
. ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ସୁରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ର ହେଉଛି ଉଭୟ ଦେଶର ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ସୁରକ୍ଷା ଏଜେନ୍ସିଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ବ୍ୟବହାର।
) ନବୀକରଣ ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ବହୁପାକ୍ଷିକତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା
. ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ମୌଳିକ ନୀତି ଏବଂ ବିଶେଷକରି ଜାତିସଂଘ ଚାର୍ଟରରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ନୀତିଗୁଡ଼ିକୁ ଦୁର୍ବଳ କରିବାର ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ କରନ୍ତି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଉଭୟ ଦେଶ ନୂତନ ସମସାମୟିକ ବାସ୍ତବତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିବା ପାଇଁ ବିଶ୍ୱ ଶାସନରେ ସଂସ୍କାର ଆଣିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ।
. ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦର ଉଭୟ ବର୍ଗର ସଦସ୍ୟତାକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ପାଇଁ ଏହାର ସଂସ୍କାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛନ୍ତି। ଉଭୟ ଦେଶ ନୂତନ ସ୍ଥାୟୀ ସଦସ୍ୟ ଭାବରେ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦରେ ଯୋଗଦେବା ପାଇଁ G4 ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ଯୋଗ୍ୟତାକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରିବେ, ଯାହା ଭାରତକୁ ସମର୍ଥନ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିବ। ସ୍ଥାୟୀ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମେତ ଆଫ୍ରିକାରୁ ଅଧିକ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ଏବଂ ଗଣ ଅତ୍ୟାଚାର ମାମଲାରେ ଭିଟୋ ବ୍ୟବହାରକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରହିବ।
. ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ବିକାଶ ଏବଂ ପରିବେଶ ସପକ୍ଷରେ ଦୃଢ଼ ପଦକ୍ଷେପ ନେବା ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୈତିକ ଚୁକ୍ତି ପାଇଁ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ପରେ ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଥିବା ପ୍ୟାରିସ ଏଜେଣ୍ଡାକୁ ସମର୍ଥନ କରନ୍ତି।
) ଆମ ଉଭୟ ଦେଶରୁ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ନବସୃଜନ।
. ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ନିଜ ନିଜ ଇକୋସିଷ୍ଟମରେ ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରା ପାଇଁ ଇନକ୍ୟୁବେଟର ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରନ୍ତି। ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜର ମୁକାବିଲାରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି, ଉଭୟ ଦେଶ ବିଦ୍ୟମାନ ସହଭାଗୀତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ଏବଂ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ଗବେଷଣାରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିବେ।
୬.୧.୧ ବୈଜ୍ଞାନିକ ସହଯୋଗ: ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ବିଜ୍ଞାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସେମାନଙ୍କର ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି। ଏହାର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ, ସେମାନେ ଏକ ମିଳିତ କମିଟି ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି। ଏହା ସମୟ ସମୟରେ ସାଧାରଣ ଏବଂ ପ୍ରାଥମିକତା ବିଷୟଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଏହାର ପ୍ରସ୍ତୁତିକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଫରାସୀ ଜାତୀୟ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ANR) କୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥାଏ। (ANR ମହାକାଶ, ଡିଜିଟାଲାଇଜେସନ୍, ଶକ୍ତି, ସାମରିକ ରଣନୀତି, ପରିବେଶ, ସହରାଞ୍ଚଳ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭଳି ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରେ।) ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ବୈଜ୍ଞାନିକ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ, ବିଶେଷକରି ଇଣ୍ଡୋ-ଫ୍ରାନ୍ସ ସେଣ୍ଟର ଫର୍ ଦି ପ୍ରମୋସନ୍ ଅଫ୍ ଆଡଭାନ୍ସଡ୍ ରିସର୍ଚ୍ଚ (CEFIPRA)କୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରି, ଏହା ପାରସ୍ପରିକ ଆଲୋଚନା ଏବଂ ପରାମର୍ଶ ମାଧ୍ୟମରେ ଉଭୟ ଦେଶ ଦ୍ୱାରା ଆବଣ୍ଟିତ ସମ୍ବଳ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଏକ ଦୃଢ଼ ପ୍ରଭାବ ପକାଇବ।
.. ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା: ୨୦୧୯ ମସିହାରେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଉପରେ ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ ବ୍ଲୁପ୍ରିଣ୍ଟ ଉପରେ ଆଧାର କରି, ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ଉନ୍ନତ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗ ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି। ଏଥିରେ ବିଶେଷକରି ସୁପର କମ୍ପ୍ୟୁଟର, କ୍ଲାଉଡ୍ କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ, କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା ଏବଂ କ୍ୱାଣ୍ଟମ୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ର, ଏବଂ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା ଉପରେ ବିଶ୍ୱ ସହଭାଗୀତା ନୀତି (GPIA) ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଦୁଇ ଦେଶ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ, ନବସୃଜନ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ପ୍ରୟୋଗରେ ସେମାନଙ୍କର ସହଯୋଗକୁ ମଜବୁତ କରିବେ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ-ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଏହି ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାଗୁଡ଼ିକୁ ନିୟୋଜିତ କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯିବ।
୬.୧.୩ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ: ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଦ୍ୟମାନ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଦୁଇ ଦେଶ ରାଜି ହୋଇଛନ୍ତି। ଡିଜିଟାଲ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଏହି ପଦକ୍ଷେପର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଅଂଶ। ଏକ ଇଚ୍ଛାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷର କରି ଦୁଇ ଦେଶ ପ୍ରଥମ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଥିଲେ। ଏହା ହସ୍ପିଟାଲ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଚିକିତ୍ସା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରେ ନିୟମିତ ଭାବରେ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥିବା ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ଜୈବ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଉପରେ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ଖୋଲିବ। ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷର ଡାକ୍ତରଙ୍କ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଏବଂ ତାଲିମ ପାଇଁ ପଥ ପ୍ରଶସ୍ତ କରେ। ଚିକିତ୍ସା ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତିର ପ୍ରତିରୋଧ, ପ୍ରସ୍ତୁତି ଏବଂ ପ୍ରତିକ୍ରିୟାରେ ଦୁଇ ଦେଶ ସହଯୋଗ କରିବେ। ସେମାନେ ଡିଜିଟାଲ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ଦକ୍ଷତା ଉନ୍ନତ କରିବା ସହିତ ଔଷଧ, ମାନବ ସମ୍ବଳ ଏବଂ ବିଶେଷଜ୍ଞତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ।
୬.୧.୪ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ କ୍ୟାମ୍ପସ୍: ଉଭୟ ଦେଶ ୨୦୨୨ ସୁଦ୍ଧା ଇଣ୍ଡୋ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ୟାମ୍ପସ୍ର ପ୍ରଗତିକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି। ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ଦେଶମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଅଭିନବ ପଦକ୍ଷେପ ଯେଉଁମାନଙ୍କର ମୁଖ୍ୟଭୂମିରେ ଏକାଧିକ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଅଛି। ଫ୍ରାନ୍ସ ଏବଂ ଲା ରିୟୁନିଅନ୍ ଦ୍ୱୀପ ଏହି ସହଭାଗୀତାରେ ଭାରତୀୟ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ସହଭାଗୀତା କରିଛନ୍ତି। ଯୁବ, ଗବେଷଣା ଏବଂ ଡିଜାଇନ୍ ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ଇଣ୍ଡୋ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ପ୍ରକଳ୍ପର କେନ୍ଦ୍ରରେ ଅଛି। ଏହି ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ପ୍ରକଳ୍ପ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ସ୍ତରରେ ଗବେଷଣା ପାଇଁ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକୁ ଆକର୍ଷିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବାହନ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟରେ ଦ୍ୱୈତ ମାଷ୍ଟର ଡିଗ୍ରୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଚାରୋଟି ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ସମର୍ଥନ କରାଯାଉଛି।
ଏଥିମଧ୍ୟରୁ, ସୋରବନ୍ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ଆଇଆଇଟି ଦିଲ୍ଲୀ ପୂର୍ବରୁ ସେମାନଙ୍କର ଶିକ୍ଷା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସହଯୋଗୀ ଗବେଷଣା ପ୍ରକଳ୍ପ ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି। ବିଶେଷକରି, କର୍କଟ ଅଧ୍ୟୟନ, ନ୍ୟୁରୋସାଇନ୍ସ, ବାୟୋଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଏବଂ ବାୟୋମେଡିକାଲ୍ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ପୂର୍ବରୁ ଅନୁସରଣ କରାଯାଇଛି।
ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୨ରେ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ପାଶ୍ଚର ଏବଂ ଭାରତୀୟ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ଗବେଷଣା ପରିଷଦ (CSIR) ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ବୁଝାମଣାପତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଭଲ ପ୍ରଗତି ହୋଇଛି। ଏହି ଚୁକ୍ତି ଅନୁଯାୟୀ, ଉଭୟ ଦେଶ ହାଇଦ୍ରାବାଦରେ ଏକ ପାଶ୍ଚର କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ କାମ କରୁଛନ୍ତି।
6.1.5 ସାଇବର ସହଯୋଗ: ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କରେ ସାଇବରସ୍ପେସ୍ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରାଥମିକତା ପାଲଟିଛି। ଉଭୟ ଦେଶ ଏହାର ରଣନୈତିକ ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି। ସେମାନେ ସାଇବର ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସାଇବର ସଂଳାପର ଭୂମିକାକୁ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି। ଉଭୟ ଦେଶ ଜାତିସଂଘ ସାଇବର ପ୍ରକ୍ରିୟା ଉପରେ ପ୍ରଥମ ଏବଂ ତୃତୀୟ କମିଟିରେ ଅଗ୍ରଗତି କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ୱାର୍ଥ ସମ୍ବଳିତ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଏକାଠି କାମ କରିବାକୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ହୋଇଛନ୍ତି। ଆଇସିଟି ବ୍ୟବହାର ଉପରେ ଚାଲିଥିବା ପ୍ରଥମ କମିଟି (2021-25) ଅଧ୍ୟୟନ ଗୋଷ୍ଠୀ ଆଲୋଚନାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଉଭୟ ଦେଶ ମିଳିତ ଭାବରେ କାମ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ଏହାର ବ୍ୟବହାରରେ ଦାୟିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଚରଣକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଭବିଷ୍ୟତର କାର୍ଯ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଅପରାଧିକ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଆଇସିଟି ବ୍ୟବହାରକୁ ରୋକିବା, ଦମନ କରିବା, ତଦନ୍ତ କରିବା, ମାମଲା ରୁଜୁ କରିବା ଏବଂ ରୋକିବା ପାଇଁ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘର ତତ୍ତ୍ୱାବଧାନରେ ଏକ ବ୍ୟାପକ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଚୁକ୍ତିନାମା ବିସ୍ତାର କରିବା ପାଇଁ ଉଭୟ ଦେଶ ଏକାଠି କାମ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି। ପୀଡିତମାନଙ୍କୁ ଶୀଘ୍ର ନ୍ୟାୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା, ମୌଳିକ ଅଧିକାରକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ଏବଂ ସାଇବରସ୍ପେସ୍ରେ ଉଦୀୟମାନ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜଗୁଡ଼ିକର ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ସାଇବର ପ୍ରସ୍ତୁତିକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ସାଇବର ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଦୋହରାଇଛି। ସାଇବର ବିପଦ ଦୂର କରିବା ଏବଂ ଜାତୀୟ ସାଇବର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ରଣନୀତି ବିକାଶ କରିବା ପାଇଁ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ ଉପରେ ସୂଚନା ଆଦାନପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଦୁଇ ଦେଶ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି।
6.1.6 ଡିଜିଟାଲ୍ ନିୟାମକ ଆଇନ: ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ସୂଚନା ଏବଂ ତଥ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଏଜେନ୍ସି (CNIL) ସମେତ ଫରାସୀ ଅପରେଟର ଏବଂ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଭାରତୀୟ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆଲୋଚନାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବେ। ୟୁରୋପୀୟ ସ୍ତରରେ, ସେମାନେ ଡିଜିଟାଲ୍ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଏବଂ ସୂଚନା ଗୋପନୀୟତା ଉପରେ ୟୁରୋପୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ସହିତ ଘନିଷ୍ଠ ଆଲୋଚନାକୁ ସମର୍ଥନ କରନ୍ତି। ଉଭୟ ଦେଶ ସୂଚନା ଏବଂ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଉପରେ ସମାନ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ସମର୍ଥନ କରନ୍ତି।
6.1.7 ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ସହଯୋଗ: ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ଦ୍ରୁତ ପ୍ରଗତି ଏବଂ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରନ୍ତି। ଡିଜିଟାଲୀକରଣ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ଦାର୍ଶନିକ ଶକ୍ତି ମିଶ୍ରଣକୁ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ସେମାନେ ସହମତ। ଡିଜିଟାଲ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍, AI, ସୁପରକମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ, 5G/6G ଟେଲିକମ୍ୟୁନିକେସନ୍ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସେମାନଙ୍କର ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଉଭୟ ଦେଶ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ।
ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଉପରେ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଅନୁଯାୟୀ ଏକ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷିତ ଖୋଲା ସାଇବରସ୍ପେସକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଉଭୟ ଦେଶ ସେମାନଙ୍କର ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା ଏଜେନ୍ସିଗୁଡ଼ିକୁ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଇକୋସିଷ୍ଟମରେ ସାମିଲ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃଦୋହରାଇଛନ୍ତି।
ନବସୃଜନ, ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ଆଗେଇ ନେବା ପାଇଁ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକର ସମ୍ଭାବନାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି, ଉଭୟ ଦେଶ ସେମାନଙ୍କର ନିଜ ନିଜ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ଏଣ୍ଟରପ୍ରାଇଜ୍ ନେଟୱାର୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉନ୍ନତ ସଂଯୋଗୀକରଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗକୁ ସୁଗମ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ମିଳିତ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ୨୦୨୨ ମସିହାରେ ଭିଭାଟେକରେ ପ୍ରଥମ ଦେଶ ଭାବରେ ଭାରତର ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଏବଂ ଏହି ବର୍ଷ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଡିଜିଟାଲ୍ ଯୁଗରେ ଭାରତର ଅନନ୍ୟ ଭୂମିକା ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱ ନେତୃତ୍ୱ ପାଇଁ ଏକ ଅଂଶୀଦାର ଭାବରେ ଭାରତ ଉପରେ ଏହାର ଗଭୀର ମୂଲ୍ୟକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।
ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ଡିଜିଟାଲ୍ ଶତାବ୍ଦୀରେ ସେମାନଙ୍କର ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ, ଯାହା ସେମାନଙ୍କର ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ପ୍ରତିପାଳନ କରିବା ପାଇଁ ସଶକ୍ତ କରିଥାଏ। ଏହି ଭାବନାରେ, ଗତ ସପ୍ତାହରେ NPCI ଇଣ୍ଟରନ୍ୟାସନାଲ୍ ପେମେଣ୍ଟସ୍ ଲିମିଟେଡ୍ (NIPL) ଫ୍ରାନ୍ସ ଏବଂ ୟୁରୋପରେ Lyra Collect Unified Payments Interface (UPI) କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ଫ୍ରାନ୍ସ ସହିତ ଏକ ଚୁକ୍ତି ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଛି। ଏହି ପେମେଣ୍ଟ୍ ସିଷ୍ଟମ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବାର ଶେଷ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ଏହା ସହିତ, ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୩ରେ, ପ୍ୟାରିସର ଆଇଫେଲ୍ ଟାୱାର UPI ମାଧ୍ୟମରେ ପେମେଣ୍ଟ ଗ୍ରହଣ କରିବାରେ ଫ୍ରାନ୍ସର ପ୍ରଥମ ବ୍ୟବସାୟୀ ହେବ।
ମୁକ୍ତ, ମୁକ୍ତ, ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଡିଜିଟାଲ୍ ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ସମାଜର ବିକାଶ ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ଭିତ୍ତିଭୂମି DPI ଆଭିମୁଖ୍ୟର ଶକ୍ତିରେ ବିଶ୍ୱାସ କରି, ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ସୁବିଧା ସୃଷ୍ଟି ମାଧ୍ୟମରେ ସୁସଂସ୍କୃତ ବହୁ-ନିବେଶକ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି। INFINITY (India France Innovation in Information Technology) ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ, ଆମେ ଆମ ଦୁଇ ଦେଶର ଡିଜିଟାଲ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମର ସମନ୍ୱୟ ଦ୍ୱାରା ହୋଇଥିବା ପ୍ରଗତିକୁ ପାଳନ କରୁ। ଆମେ ବହୁମୁଖୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମିଳିତ DPI ପ୍ରକଳ୍ପର ପ୍ରଭାବକୁ ସ୍ୱୀକାର କରୁ। DPI ଆଭିମୁଖ୍ୟ ନାଗରିକ, ଶାସନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବଜାରକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ସାର୍ବଭୌମ ସ୍ଥାୟୀ ଡିଜିଟାଲ୍ ସମାଧାନ ପାଇଁ ବଜାର ପ୍ରତିଯୋଗିତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ, ଅର୍ଥନୈତିକ ଏବଂ ସାମାଜିକ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ, ଏହାଦ୍ୱାରା ସାର୍ବଭୌମ ସ୍ଥାୟୀ ଡିଜିଟାଲ୍ ସମାଧାନ ପାଇଁ ବଜାର ପ୍ରତିଯୋଗିତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ ଯାହା ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲରେ ମଧ୍ୟ ଯୋଗଦାନ କରେ। ମିଳିତ DPI ସହଯୋଗ ପ୍ରୟାସର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ, ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ସ୍ୱଚ୍ଛ ପଦ୍ଧତି ବ୍ୟବହାର ମାଧ୍ୟମରେ ବାଣିଜ୍ୟ, ସଂସ୍କୃତି ଇତ୍ୟାଦି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପାରସ୍ପରିକ ଭାବରେ ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ ଉଚ୍ଚ-ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମଗୁଡ଼ିକୁ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଏପରି ସହଯୋଗକୁ ପାରସ୍ପରିକ ଭାବରେ ସ୍ୱାଗତ କରାଯାଉଛି। ଉଭୟ ଦେଶ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ, ଆଫ୍ରିକା ଏବଂ ବାହାରେ ଅନ୍ୟ ଦେଶମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ନେବା ପାଇଁ ପରସ୍ପର ସହିତ ମିଳିତ ଭାବରେ ସହଯୋଗ କରିବାକୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ।
II - ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ସହଭାଗୀତା
୧) ଆମର ଜଳବାୟୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ପୂରଣ ପାଇଁ ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା
ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ଭାରତର ସହରୀକରଣ ଏବଂ ଶିଳ୍ପାୟନ ମାଧ୍ୟମରେ ବର୍ଦ୍ଧିତ ଶକ୍ତି ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିବା, ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ପ୍ୟାରିସ ଜଳବାୟୁ ଚୁକ୍ତିନାମାର ଲକ୍ଷ୍ୟ 7 ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ତିନି ବର୍ଷର ଲକ୍ଷ୍ୟ ସହିତ ଏକ ନିମ୍ନ-କାର୍ବନ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ଘନିଷ୍ଠ ସହଯୋଗ କରୁଛନ୍ତି। ପ୍ୟାରିସ ଚୁକ୍ତିନାମାର ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଶକ୍ତି ମିଶ୍ରଣରେ ପ୍ରଦୂଷଣ ନ କରୁଥିବା ଉତ୍ସର ଅଂଶ ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ସ୍ୱୀକାର କରନ୍ତି। ମିଳିତ ଭାବରେ ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷା ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି, ଦୁଇ ଦେଶ ଏହି ଦିଗରେ ମିଳିତ ଭାବରେ କାମ କରିବାକୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ। ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି ଯେ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଲଢ଼େଇରେ ସ୍ଥାୟୀ ସମାଧାନରେ ପରମାଣୁ ଶକ୍ତିର ବ୍ୟବହାର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରରେ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବା: ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର ପାର୍କ ସହଭାଗୀତା ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୌର ମେଣ୍ଟ ସମେତ ବହୁପାକ୍ଷିକ ଏବଂ ତୃତୀୟ-ଦେଶ ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ, ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରନ୍ତି। ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ସାମୁଦ୍ରିକ ଏବଂ ସ୍ଥଳଜ ଜୈବ ବିବିଧତାକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର ପଦକ୍ଷେପ (IPOI) ଉପରେ ସେମାନଙ୍କର ବିକାଶ ବ୍ୟାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପରାମର୍ଶକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି। ଏହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ପାଇଁ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ସଂଗଠିତ କରିବା (SUFIP ପଦକ୍ଷେପ - ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରରେ ସ୍ଥାୟୀ ମୁଦ୍ରା ନୀତି)। ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ନୀଳ ଅର୍ଥନୀତି, ଆଞ୍ଚଳିକ ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ଆର୍ଥିକ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ନିୟୋଜିତ ହୋଇଛନ୍ତି। ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ଜ୍ଞାନ, ବିଶେଷଜ୍ଞତା ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ବାଣ୍ଟି ପ୍ରାକୃତିକ ବିପଦ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ବିପର୍ଯ୍ୟୟର ପୂର୍ବାନୁମାନ ଏବଂ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଦେବାରେ ସେମାନଙ୍କର ସହଯୋଗ ବିକଶିତ କରିବେ, ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ନାଗରିକ ସୁରକ୍ଷା ଏଜେନ୍ସିଗୁଡ଼ିକ, ବିଶେଷକରି ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରତିରୋଧୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ମେଣ୍ଟ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କକୁ ମଜବୁତ କରିବେ।
ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନ୍ୟୁକ୍ଲିୟର: ଜୈତାପୁର ନ୍ୟୁକ୍ଲିୟର ପାୱାର ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ (JNPP) ଉପରେ ଆଲୋଚନାରେ ହୋଇଥିବା ଅଗ୍ରଗତିକୁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି। ସେମାନେ EPR ରିଆକ୍ଟର ସହିତ ଜଡିତ ପ୍ରକଳ୍ପରେ ନିୟୋଜିତ ହେବା ପାଇଁ ଭାରତର ସିଭିଲ୍ ନ୍ୟୁକ୍ଲିୟର ଇଞ୍ଜିନିୟର ଏବଂ ଟେକ୍ନିସିଆନମାନଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦେବା ପାଇଁ EDFର ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ସମ୍ପର୍କରେ ଏକ ଚୁକ୍ତିନାମାର ଶୀଘ୍ର ସମାପ୍ତି ଅପେକ୍ଷା କରାଯାଇଛି। ସ୍କିଲ୍ସ ଇଣ୍ଡିଆ ପଦକ୍ଷେପ ଅନୁଯାୟୀ, ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଫରାସୀ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ଭାରତୀୟ ପ୍ରତିପକ୍ଷଙ୍କ ସହିତ ପରମାଣୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ତାଲିମକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଛାତ୍ରଙ୍କ ପାଇଁ ଇଣ୍ଟର୍ନସିପ୍ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା/ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ। ଦୁଇ ଦେଶ ନିମ୍ନ ଏବଂ ମଧ୍ୟମ-ଶକ୍ତି ମଡ୍ୟୁଲାର ରିଆକ୍ଟର, କିମ୍ବା ଛୋଟ ମଡ୍ୟୁଲାର ରିଆକ୍ଟର (SMRs), ଏବଂ ଉନ୍ନତ ମଡ୍ୟୁଲାର ରିଆକ୍ଟର (AMRs) ଉପରେ ସହଭାଗୀତା ସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ରାଜି ହୋଇଛନ୍ତି। ପରମାଣୁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବିକାଶ ପାଇଁ ଜୁଲ୍ସ ହୋରୋୱିଟ୍ଜ ଗବେଷଣା ରିଆକ୍ଟର (JHR) ଉପରେ ଦୁଇ ଦେଶ ସେମାନଙ୍କର ସହଯୋଗ ଜାରି ରଖିବେ ଏବଂ ଆଣବିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ବିକାଶ ପାଇଁ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ବୃଦ୍ଧି କରିବେ।
ଡିକାର୍ବୋନାଇଜଡ୍ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍: ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ଯୋଜନାରେ ଚୁକ୍ତିନାମା ପରେ, ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ନବସୃଜନ, ଡିକାର୍ବୋନାଇଜଡ୍ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା, ନିୟାମକ ମାନଦଣ୍ଡ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ସମାଧାନ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ଉଭୟ ଦେଶର କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଶିଳ୍ପ ସହଭାଗୀତାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ଘନିଷ୍ଠ ସହଯୋଗ ବିକଶିତ କରୁଛନ୍ତି।
ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତିର ବୃଦ୍ଧି ବିକାଶ ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ। ସୌରଶକ୍ତି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ସେମାନଙ୍କର ସୌର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ତୃତୀୟ ଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୌର ମେଣ୍ଟରେ ସେମାନଙ୍କର ଘନିଷ୍ଠ ସହଯୋଗ ଏବଂ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରନ୍ତି, ବିଶେଷକରି STAR-C କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ମିଳିତ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ ମାଧ୍ୟମରେ, ସେନେଗାଲରେ ଏକ ସୌର ଏକାଡେମୀ ସୃଷ୍ଟି।
ଜଳବିଦ୍ୟୁତ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ସେମାନଙ୍କର ସହଯୋଗକୁ ମଜବୁତ କରୁଛନ୍ତି। ଉଭୟ ଦେଶ ବ୍ୟବସାୟିକ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକୁ ସମର୍ଥନ କରିଆସୁଛନ୍ତି, ବିଶେଷକରି ବିଦ୍ୟମାନ ପ୍ରଣାଳୀର ପୁନରୁଦ୍ଧାର, ନଦୀ ପ୍ରବାହ ସମାଧାନ ଏବଂ ପମ୍ପ-ଷ୍ଟୋରେଜ୍ ସମାଧାନର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ।
ଶକ୍ତି ଦକ୍ଷତା: ଭାରତର ଚାଲୁଥିବା ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟି ପଦକ୍ଷେପର ସଫଳତା ଉପରେ ଆଧାର କରି ଫ୍ରାନ୍ସ ଏହାର କୋଠା, ସହରାଞ୍ଚଳ, ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ପରିବହନ ସୁବିଧାର ଶକ୍ତି କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା, ସ୍ମାର୍ଟ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ନେଟୱାର୍କ ବିକଶିତ କରିବା, ଏହାର ଅର୍ଥନୀତିର ଶକ୍ତି ତୀବ୍ରତା ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ଶକ୍ତି କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତର ପ୍ରୟାସକୁ ସମର୍ଥନ କରେ। ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଶକ୍ତି ତଥ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ ଏବଂ ବିଶ୍ଳେଷଣରେ ବିଶେଷଜ୍ଞତା ବାଣ୍ଟିବାକୁ ରାଜି ହୋଇଛନ୍ତି।
ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ, ଜୈବ ବିବିଧତା ହ୍ରାସ ଏବଂ ପ୍ରଦୂଷଣର ତିନୋଟି ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜକୁ ମିଳିତ ଭାବରେ ମୁକାବିଲା କରିବା
2.1 ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ, ପରିବେଶ ପ୍ରଦୂଷଣ ଏବଂ ଜୈବ ବିବିଧତା କ୍ଷତିର ତ୍ରିସ୍ତରୀୟ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ବିଷୟରେ ସଚେତନ ହୋଇ, ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ସେମାନଙ୍କର ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବାକୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ। ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନର ପରିଣାମ ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରକୃତ ବିପଦ ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିବାରୁ, ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ଏକ ଚୁକ୍ତିନାମାର ଆଲୋଚନାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରି ଏବଂ PRESOD ପଦକ୍ଷେପରେ ସହଯୋଗ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଆଭିମୁଖ୍ୟର ଭାବନାରେ ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ କରୁଛନ୍ତି। ସଂକ୍ରାମକ ରୋଗ ଏବଂ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ହସ୍ପିଟାଲ ଏବଂ ଔଷଧ ସହଯୋଗ। ଫେବୃଆରୀ 2022 ରେ ଅନୁମୋଦିତ ନୀଳ ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ମହାସାଗର ଶାସନ ରୋଡମ୍ୟାପର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ, ମତ୍ସ୍ୟ ସମ୍ପଦର ସ୍ଥାୟୀ ପରିଚାଳନା ଉପରେ ସହଯୋଗ ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ଗବେଷଣା ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଉପରେ IFREMER ଏବଂ NIOT/MoES ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଚୁକ୍ତିନାମା ସହଯୋଗର ନୂତନ କ୍ଷେତ୍ର ଖୋଲିବ। ଆମେ 2025 ରେ UNO ପୂର୍ବରୁ G20 ମଧ୍ୟରେ ମହାସାଗର ଉପରେ ଏକ ଆଲୋଚନା ଆରମ୍ଭକୁ ସମର୍ଥନ କରୁଛୁ।
୨.୨ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ: ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ଯଥାଶୀଘ୍ର ୨୦୫୦ ଏବଂ ୨୦୭୦ ସୁଦ୍ଧା କାର୍ବନ ନିରପେକ୍ଷତା ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ଜଳବାୟୁ ମହତ୍ବାକାଂକ୍ଷାକୁ ସ୍ଥିର ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ହୋଇଛନ୍ତି।
2.3 ସ୍ଥାୟୀ କୋଠା: ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ଜଳବାୟୁ ଏବଂ ଜୈବ ବିବିଧତା ନୀତିର ସଫଳତା ପାଇଁ ଡିକାର୍ବନାଇଜେସନ୍ ଏବଂ କୋଠାଗୁଡ଼ିକର ସ୍ଥିରତାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଅନ୍ତି, ଏବଂ ଜନସଂଖ୍ୟା କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷାରେ ଯୋଗଦାନ ଦିଅନ୍ତି। ଏହି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ, ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ନୂତନ କୋଠାଗୁଡ଼ିକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଏବଂ ପ୍ରାୟ ଶୂନ୍ୟ ନିର୍ଗମନ କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ସହିତ ଭବିଷ୍ୟତ ଜଳବାୟୁ ସହିତ ବିଦ୍ୟମାନ କୋଠାଗୁଡ଼ିକୁ ନବୀକରଣ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ନୀତି ଏବଂ ଅଭିନବ ପଦ୍ଧତିଗୁଡ଼ିକର ପରିଭାଷା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନରେ ସହଯୋଗ କରୁଛନ୍ତି। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ମୁଖ୍ୟତଃ ଉତ୍ପାଦନ ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ସମ୍ବଳ ଦକ୍ଷତା ଉପରେ ଆଧାରିତ ପଦ୍ଧତିଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛନ୍ତି। ଏହି ପଦ୍ଧତି ଭାରତ ଦ୍ୱାରା ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ଏବଂ ଅକ୍ଟୋବର 2022 ରେ ଫ୍ରାନ୍ସ ଦ୍ୱାରା ସମର୍ଥିତ ପରିବେଶ ପାଇଁ ମିଶନ ଜୀବନ କିମ୍ବା ଜୀବନଶୈଳୀ ସହିତ ସଙ୍ଗତ।
୨.୪ ବୃତ୍ତାକାର ଅର୍ଥନୀତି, ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ପ୍ରଦୂଷଣ: ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ପ୍ରଦୂଷଣ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ଆଇନଗତ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଉପକରଣ ଉପରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଆଲୋଚନା କରୁଛନ୍ତି। ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ଏକକ-ବ୍ୟବହୃତ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ପ୍ରଦୂଷଣ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାରେ ନୂତନ ଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ମିଳିତ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି।
2.5 ଜୈବ ବିବିଧତା କ୍ଷତି: ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ କୁନମିଂ-ମଣ୍ଟ୍ରିଆଲ ଗ୍ଲୋବାଲ ଜୈବ ବିବିଧତା ଫ୍ରେମୱାର୍କ (KMGBF) ର ବିଶ୍ୱ ପ୍ରକୃତି ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏବଂ ଲକ୍ଷ୍ୟର ଗୁରୁତ୍ୱ ଏବଂ ଜାତୀୟ ପରିସ୍ଥିତି, ପ୍ରାଥମିକତା ଏବଂ କ୍ଷମତା ଅନୁଯାୟୀ ଏହାର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନକୁ ସ୍ୱୀକାର କରନ୍ତି। ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ଇଣ୍ଡୋ-ପାସିଫିକ୍ ପାର୍କସ ପାର୍ଟନରସିପ୍ (I3P) କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି। ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ସାମୁଦ୍ରିକ ପରିସଂସ୍ଥାର ଜୈବ ବିବିଧତା କ୍ଷତି ଏବଂ ଅବନତିକୁ ସମାଧାନ କରିବା ପାଇଁ ଜାତୀୟ କ୍ଷେତ୍ରାଧିକାର ବାହାରେ ସାମୁଦ୍ରିକ ଜୈବ ବିବିଧତାର ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ବ୍ୟବହାର ଉପରେ ସମ୍ମିଳନୀର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନକୁ ସୁସଙ୍ଗତ ଏବଂ ସହଯୋଗମୂଳକ ଭାବରେ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛନ୍ତି।
ଭାରତରେ ସହରାଞ୍ଚଳ ଏବଂ ପରିବେଶଗତ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ସାମାଜିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା
୩.୧ ଭାରତ ଆଶା କରେ ଯେ ଫ୍ରାନ୍ସ ଏହାର ବିଶେଷଜ୍ଞତା, ଏହାର କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଏବଂ ଫରାସୀ ବିକାଶ ସଂସ୍ଥା (AFD) ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତରେ ସଫଳ ସହରାଞ୍ଚଳ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହାସଲ କରିବାରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଅଂଶୀଦାର ହେବ।
୩.୨ ସମନ୍ୱିତ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା: ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ଏକ ବୃତ୍ତାକାର ଅର୍ଥନୀତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି ସହରଗୁଡ଼ିକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ସମାଧାନ ଉପରେ ସେମାନଙ୍କର ସହଯୋଗକୁ ମଜବୁତ କରୁଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ସମନ୍ୱିତ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ସଂଗ୍ରହ ଏବଂ ପରିବହନକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା, ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ସଂଗ୍ରହ ଏବଂ ନିଷ୍କାସନ ସମାଧାନ, ଏବଂ ସହରଗୁଡ଼ିକରେ କଠିନ ଏବଂ ତରଳ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନାରେ ଉନ୍ନତି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ସହର ନିବେଶ ପାଇଁ ଉଦ୍ଭାବନ, ସମନ୍ୱିତ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ (CITIIS 2.0) କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଭିନବ ସମାଧାନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ। CITIIS 2.0 ରାଜ୍ୟ ସ୍ତରରେ ଜଳବାୟୁ ଶାସନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ପୌର କର୍ମଚାରୀଙ୍କ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ କରିବା ମଧ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି।
୩.୩ ପରିବହନ ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳ ଗତିଶୀଳତା: ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ପରିବହନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସେମାନଙ୍କର ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରି, ଗତିଶୀଳତା ସମସ୍ୟାର ନୂତନ ସମାଧାନ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରି ଏବଂ ବିଶେଷକରି ଅହମ୍ମଦାବାଦ ଏବଂ ସୁରଟ ଭଳି ସହରାଞ୍ଚଳରେ ଯୋଜନା ସ୍ଥାପନ କରି ପରିବହନ ଉପରେ ସେମାନଙ୍କର ଆଲୋଚନାକୁ ଆହୁରି ଗଭୀର କରୁଛନ୍ତି।
୩.୪ ସାମାଜିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣ: ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ଅଧିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିମୂଳକ ଏବଂ ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ଆଗ୍ରହୀ ଏବଂ ମହିଳା ଏବଂ ଦୁର୍ବଳ ଜନସଂଖ୍ୟାର ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଉଥିବା ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ଏବଂ ପ୍ରାଥମିକତା ଅଭିବୃଦ୍ଧି କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ଆଗ୍ରହୀ, ଯେପରି ଭାରତୀୟ ପାଣ୍ଠି (ଅନ୍ନପୂର୍ଣ୍ଣା, ଇଣ୍ଡସଇଣ୍ଡ ବ୍ୟାଙ୍କ, ନିଓଗ୍ରୋଥ୍) ଏବଂ ପ୍ରୋପାର୍କୋ ଦ୍ୱାରା ସମର୍ଥିତ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଘଟେ।
ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ, କମ କାର୍ବନ ଶକ୍ତିକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ବାଣିଜ୍ୟକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ଏବଂ ନିବେଶକୁ ସହଜ କରିବା।
୪.୧ ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ମଧ୍ୟରେ ଅଧିକ ସ୍ଥିର ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳାର ବିକାଶ ଏକ ସାଧାରଣ ଲକ୍ଷ୍ୟ, ଯାହା ପାଇଁ ସେମାନେ ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଉପଯୁକ୍ତ ପରିସ୍ଥିତି ଏବଂ ନୀତି ଆଦାନପ୍ରଦାନ ସୃଷ୍ଟି ଏବଂ ସହଜ କରିବେ।
୪.୨ ବାଣିଜ୍ୟ: ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ସେମାନଙ୍କର ବଜାରରେ ଭାରତୀୟ ଏବଂ ଫରାସୀ ରପ୍ତାନିକାରୀ ଏବଂ ନିବେଶକମାନେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଅସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକୁ ଯଥାଶୀଘ୍ର ସମାଧାନ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଆଲୋଚନାକୁ ତୀବ୍ର କରୁଛନ୍ତି, ବିଶେଷକରି ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଫାଷ୍ଟ ଟ୍ରାକ୍ ପ୍ରକ୍ରିୟା ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ।
୪.୩ କ୍ରସ୍-ନିବେଶ: ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ଉଭୟ ଦେଶରେ ସେମାନଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ଏବଂ ଫରାସୀ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରି ସେମାନଙ୍କର ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବେ, ବିଶେଷକରି ଭାରତରେ ଫରାସୀ ନିବେଶକଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତି ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସରେ ଭାରତୀୟ ନିବେଶକଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତି ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ। ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟରେ, ଇନଭେଷ୍ଟ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ବିଜନେସ୍ ଫ୍ରାନ୍ସ ସେମାନଙ୍କର ନିଜ ନିଜ ଅର୍ଥନୀତିରେ ଫ୍ରାନ୍ସ ଏବଂ ଭାରତରୁ ନିବେଶକୁ ସୁଗମ କରିବାରେ ସହଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଛନ୍ତି।
III - ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ସହଭାଗୀତା
ବିଶେଷକରି ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଲାଭ ପାଇଁ ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା
୨୦୨୧ ମସିହାରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଥିବା ପ୍ରବାସ ଏବଂ ଗତିଶୀଳତା ଉପରେ ସହଭାଗୀତା ଚୁକ୍ତିନାମା, ଯାହା ଛାତ୍ର, ସ୍ନାତକ, ଶିକ୍ଷାବିତ୍, ଗବେଷକ, ବୃତ୍ତିଗତ ଏବଂ ବୃତ୍ତିଗତ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଗତିଶୀଳତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଆମର ସହଭାଗୀତାର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ସାକାର କରିବାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ। ଏହା ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ମଧ୍ୟରେ ପର୍ଯ୍ୟଟକ ଯାତାୟାତକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ଏବଂ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟିକ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ଭିସା ପ୍ରଦାନକୁ ସହଜ କରି ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆର୍ଥିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ପାରସ୍ପରିକ ଭାବରେ ସରକାରୀ ପାସପୋର୍ଟ ଧାରକଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱଳ୍ପକାଳୀନ ଭିସା ଛାଡ଼ ପ୍ରଦାନ କରନ୍ତି। ଏହି ଛାଡ଼ର ପ୍ରଭାବ ୨୦୨୬ ମସିହାରେ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରାଯିବ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଆମେ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ବୃତ୍ତିଗତଙ୍କ ଗତିଶୀଳତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଡିପ୍ଲୋମା ଏବଂ ବୃତ୍ତିଗତ ଯୋଗ୍ୟତାର ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ୱୀକୃତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମିଳିତ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବୁ।
ଦୁଇ ଦେଶ ବୃତ୍ତିଗତ ଏବଂ ଭାଷା ତାଲିମରେ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ପାଇଁ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ, ଗବେଷଣା କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ଘରୋଇ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ସହଭାଗୀତା ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବେ। ସେମାନେ ଭାଷାଗତ ସହଯୋଗ ପ୍ରୟାସକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରୁଛନ୍ତି। ଭାରତ ସ୍କୁଲଗୁଡ଼ିକରେ ଫରାସୀ ଭାଷା ଶିକ୍ଷାଦାନର ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ, ଭାଷା ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ବିନିମୟ ଏବଂ ତାଲିମକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ ଏବଂ ବିନିମୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ଭିସା ପ୍ରଦାନକୁ ସମର୍ଥନ କରେ। ଏପରି ପ୍ରୟାସ ପରସ୍ପରର ଭାଷା ଶିକ୍ଷାଦାନ ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଏ। ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଯୋଗାଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ଭାଷା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରେ।
ଛାତ୍ର ଆଦାନପ୍ରଦାନ: ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ସେମାନଙ୍କର ଶିକ୍ଷାଗତ ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ଏବଂ ଛାତ୍ର ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ। ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ମିଳିତ ତାଲିମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବେ, ଯାହା ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ୟାମ୍ପସ ଅନୁରୂପ, ଏବଂ ଗବେଷକଙ୍କ ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ, ବିଶେଷକରି ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଭଳି ପ୍ରାଥମିକତା କ୍ଷେତ୍ରରେ। ଫ୍ରାନ୍ସ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ପାଇଁ ବୈଧ ସେଙ୍ଗେନ ଭିସା ପ୍ରଦାନ କରେ, ଯେଉଁ ଭାରତୀୟମାନେ ଫ୍ରାନ୍ସରେ ଅତି କମରେ ଗୋଟିଏ ସେମିଷ୍ଟର ପାଇଁ ଅଧ୍ୟୟନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଫରାସୀ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଦ୍ୱାରା ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରେ ମାଷ୍ଟର ଡିଗ୍ରୀ ସ୍ତରରେ ପହଞ୍ଚିଛନ୍ତି ଏବଂ ସେଙ୍ଗେନ ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଗ୍ରହଣୀୟ ଫାଇଲ୍ ରଖିଛନ୍ତି।
ଫ୍ରାନ୍ସ ଆଗାମୀ ଦୁଇ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଅର୍ଥାତ୍ ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ୨୦,୦୦୦ ଭାରତୀୟ ଛାତ୍ରଙ୍କୁ ଆତିଥ୍ୟ ଦେବାର ଇଚ୍ଛାକୁ ପୁନର୍ବାର ଦୋହରାଇଛି। ଏହା ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ଏହି ସଂଖ୍ୟାକୁ ୩୦,୦୦୦କୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ଏହି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ, ଫ୍ରାନ୍ସ ବିଦେଶରେ ଅଧ୍ୟୟନର ପ୍ରୋତ୍ସାହନକୁ ମଜବୁତ କରିବ ଏବଂ ଭାରତରେ ଏହି ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ। ଫ୍ରାନ୍ସ ଏହାର ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷାର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରେ "ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଶ୍ରେଣୀ" ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବ, ଯେଉଁଠାରେ ଭାରତୀୟ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କୁ ଫରାସୀ ଭାଷା ଏବଂ ଶିକ୍ଷାଗତ ବିଷୟଗୁଡ଼ିକରେ ତାଲିମ ଦିଆଯିବ। ଏହା ସେମାନଙ୍କୁ ଫରାସୀ ଭାଷାରେ ସ୍ନାତକୋତ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ନାମ ଲେଖାଇବାକୁ ଅନୁମତି ଦେବ। ଫରାସୀ ସରକାର ଏପରି ଶ୍ରେଣୀ ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ପାଇଲଟ୍ କରିବେ, ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ସରକାର ଭାରତର ମାଧ୍ୟମିକ ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଏହାର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବେ।
ଆମର ନାଗରିକ ସମାଜ ମଧ୍ୟରେ ନିରନ୍ତର ଆଦାନପ୍ରଦାନ: ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ଭବିଷ୍ୟତ ପଦକ୍ଷେପରେ ସେମାନଙ୍କର ନାଗରିକ ସମାଜ, ବିଶେଷକରି ଫ୍ରାନ୍ସ-ଇଣ୍ଡିଆ ଫାଉଣ୍ଡେସନ ଏବଂ ଭାରତରେ ଆଲାଏନ୍ସ ଫ୍ରାନ୍ସାଇଜ୍ ନେଟୱାର୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ସକ୍ଷମ କରୁଥିବା ଗଠନ ଏବଂ ତନ୍ତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ଜାରି ରଖିବେ। ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତରେ ଫରାସୀ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରିବେ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସରେ ଭାରତୀୟ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ପାଞ୍ଚକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବେ, ଯେପରିକି ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଯୁବ ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ "ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଂହତି ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବକ ଏବଂ ନାଗରିକ ସେବା" ଯୋଜନା।
ଆମ ସଂସ୍କୃତି ମଧ୍ୟରେ ନିୟମିତ ଯୋଗାଯୋଗକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା
୨.୧ ଆମର ଦୁଇ ଦେଶ ଏବେ ସାଂସ୍କୃତିକ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ଏବଂ ସଂଯୋଗ ପାଇଁ ଆମର ସୃଜନଶୀଳ ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ସମ୍ଭାବନାକୁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପଯୋଗ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି:
୨.୨ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଏବଂ ଐତିହ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ: ସମୃଦ୍ଧ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଇତିହାସ ଥିବା ଦେଶ ଭାବରେ, ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ସେମାନଙ୍କର ଐତିହ୍ୟକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ିକୁ ଏହାକୁ ହସ୍ତାନ୍ତର କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ମିଳିତ ପ୍ରୟାସକୁ ତୀବ୍ର କରିବେ। ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ଭାରତୀୟ ଜାତୀୟ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛନ୍ତି। ଫ୍ରାନ୍ସ ପ୍ରମୁଖ ସାଂସ୍କୃତିକ ପ୍ରକଳ୍ପ, ବିଶେଷକରି ଗ୍ରାଣ୍ଡ ଲୁଭ୍ରରେ ଭାରତକୁ ଏହାର ଅଭିଜ୍ଞତାର ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରେ। ଭାରତର ଗ୍ରାଣ୍ଡ ଲୁଭ୍ର ଜାତୀୟ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଏକ ଯୋଗ୍ୟ ବିବେଚନାଯୋଗ୍ୟ କାରଣ ଏହା ପ୍ରତ୍ନତାତ୍ତ୍ୱିକ ପ୍ରାଚୀନ ସାମଗ୍ରୀ, ଚିତ୍ରକଳା, ମୁଦ୍ରା ବିଜ୍ଞାନ, ସାଜସଜ୍ଜା କଳା ଇତ୍ୟାଦିର ପ୍ରଦର୍ଶନୀ, ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ପ୍ରଦର୍ଶନର ପ୍ରମାଣ। ଏହା ଭାରତର ଜାତୀୟ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଏକ ଉପଯୁକ୍ତ କେସ୍ ଷ୍ଟଡି ହେବ।
୨.୪ ସିନେମା: ୟୁରୋପର ସର୍ବବୃହତ ସିନେମା ବଜାର ଫ୍ରାନ୍ସ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ପ୍ରଯୋଜକ ଭାରତ ପରସ୍ପରକୁ ସେମାନଙ୍କର ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ରପ୍ତାନି କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରନ୍ତି। ଅଡିଓଭିଜୁଆଲ୍ ସହ-ପ୍ରଯୋଜନା ଚୁକ୍ତିନାମା ମିଳିତ ପ୍ରଯୋଜନାକୁ ସହଜ କରିଥାଏ। ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଦେଶର ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ନିର୍ମାଣ ଆକର୍ଷଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିପାରିବେ।
2.5 କଳାତ୍ମକ ଏବଂ ସାହିତ୍ୟିକ ସହଯୋଗ: ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ଆମ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ବୃତ୍ତିଗତ ଏବଂ କଳାକାରଙ୍କ ଗତିଶୀଳତାର ବୃଦ୍ଧି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛନ୍ତି। ସେମାନେ କେବଳ ଘଟଣା ତର୍କରୁ ବାହାରକୁ ଯାଇ ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ତର୍କ ସପକ୍ଷରେ ଯିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ୩ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୩ରେ ଉଦଘାଟନ ହୋଇଥିବା ଭିଲା ସ୍ୱାଗତମ୍ ମଡେଲରେ, ଆବାସରେ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ରହଣିକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇ। ଭିଲା ସ୍ୱାଗତମ୍ ହେଉଛି ସାରା ଭାରତରେ ବିସ୍ତାରିତ ୧୬ଟି ପୂର୍ବ ବାସସ୍ଥାନରେ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଫରାସୀ ପ୍ରତିଭାଙ୍କୁ ଆଣିବା ପାଇଁ ଆବାସର ଏକ ନେଟୱାର୍କ। ଏହା କରି, ଫ୍ରାନ୍ସ ଫରାସୀ କଳାକାର ଏବଂ ଲେଖକମାନଙ୍କର ଏକ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେଉଁମାନେ ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧ ସାଭୋଇର-ଫେୟାର ଏବଂ ଇତିହାସରୁ ଶିକ୍ଷା ପାଇବେ। ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ୨୦୩୫ ସୁଦ୍ଧା ଉଭୟ ଦେଶରେ ତିନି ଶହ ଭିଲା ସ୍ୱାଗତମ୍ ପୁରସ୍କାର ପାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ। ଭାରତର ଲଳିତ କଳା ଏକାଡେମୀ (LKA) ଫ୍ରାନ୍ସରେ ମହୋତ୍ସବରେ ଭାରତୀୟ କଳାକାରମାନଙ୍କୁ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଆସୁଛି ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସର ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତୀୟ କଳା ପରମ୍ପରା ପ୍ରତି ବ୍ୟାପକ ଆଗ୍ରହ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଏହି ସମର୍ଥନ ଜାରି ରଖିବ।
2.6 ଭାଷାଗତ ସହଯୋଗ: ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ଭାରତରେ ଆଲିଆନ୍ସ ଫ୍ରାନ୍ସାଇଜର ଏକ ନେଟୱାର୍କ ବିକଶିତ କରିବାକୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ, ଯାହା ବିଶେଷ ଭାବରେ ଭାରତୀୟ ଘରୋଇ ଏବଂ ସରକାରୀ ବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକରେ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାଦାନ ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ବୟସ ଅନୁକୂଳ ପାଠ୍ୟପୁସ୍ତକ ପ୍ରଦାନ କରି ଫରାସୀ ଭାଷା ଶିକ୍ଷାଦାନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ। ସେମାନେ ଭାରତରେ ଆଲିଆନ୍ସ ଫ୍ରାନ୍ସାଇଜର ନେଟୱାର୍କରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ୫୦,୦୦୦କୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାକୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ। ଫ୍ରାନ୍ସରେ ସ୍କୁଲ ଏବଂ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତୀୟ ଭାଷା ଏବଂ ପ୍ରାଚୀନ ଭାରତୀୟ ଲିପିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି। ଏହି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଭାରତରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଭାଷାଗତ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରିବ।
୨.୭ ଫ୍ରାନ୍ସ ଭାରତକୁ ଇଣ୍ଟରନ୍ୟାସନାଲ୍ ଡେ ଲା ଫ୍ରାଙ୍କୋଫୋନି ସଂଗଠନରେ ଯୋଗଦେବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲା, ଏହା ଏକ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଂସ୍ଥା ଯାହା ଫ୍ରାଙ୍କୋଫୋନ୍ ଦେଶ ଏବଂ ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଫରାସୀ ସଂସ୍କୃତି ସହିତ ଦୃଢ଼ ସମ୍ପର୍କ ରଖିଥିବା ଦେଶମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରେ। ଭାରତ ଫ୍ରାନ୍ସର ନିମନ୍ତ୍ରଣକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲା।
୨.୮ ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ପ୍ୟାରିସରେ ହେବାକୁ ଥିବା ୨୦୨୪ ଅଲିମ୍ପିକ୍ ଏବଂ ପାରାଅଲିମ୍ପିକ୍ ଗେମ୍ସର କେନ୍ଦ୍ରରେ ଥିବା କ୍ରୀଡା ଏବଂ ସୁସ୍ଥ ଜୀବନଯାପନର ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ସମର୍ଥନ କରନ୍ତି। ଏଥିପାଇଁ, ଦୁଇ ଦେଶ କ୍ରୀଡା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଏକ ଆଗ୍ରହ ପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି। ଏହା ଭାରତୀୟ ଖେଳାଳିମାନଙ୍କୁ ଭବିଷ୍ୟତର ପ୍ରମୁଖ କ୍ରୀଡା ଇଭେଣ୍ଟ ପାଇଁ ତାଲିମ ଏବଂ ପ୍ରସ୍ତୁତିରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସହାୟତା କରିବ।
୨.୯ ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ମଧ୍ୟରେ ଲୋକ-ଜନ ସମ୍ପର୍କ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ, ମୁଖ୍ୟତଃ ଦକ୍ଷିଣ ଫ୍ରାନ୍ସରେ କୂଟନୈତିକ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ପାଇଁ, ଭାରତ ଫ୍ରାନ୍ସର ମାର୍ସିଲେରେ ଏହାର କନସୁଲେଟ୍ ଜେନେରାଲ ଖୋଲିବ। ସେହିପରି, ଫ୍ରାନ୍ସ ହାଇଦ୍ରାବାଦରେ "ବ୍ୟୁରୋ ଡି ଫ୍ରାନ୍ସ" ନାମକ ଏହାର କୂଟନୈତିକ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ଖୋଲିଛି।
ଏହି ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ମାଧ୍ୟମରେ, ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀତା ଉଚ୍ଚ ମର୍ଯ୍ୟାଦାର ଆଶା ସହିତ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଥିବା ନୂତନ ଏବଂ ବିବିଧ ସହଯୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଗ୍ରସର ହେବ ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ଲାଭର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମଗୁଡ଼ିକୁ ଆହୁରି ବିସ୍ତାର କରିବ।
sws

Prime Minister's Office
Horizon 2047: 25th Anniversary of the India-France Strategic Partnership, Towards A Century of India-France Relations
13 JUL 2023 11:30PM by PIB Delhi
India and France are long-standing strategic partners in the Indo-Pacific. Since the establishment of diplomatic relations between the two countries in 1947, and the upgrading of the partnership to the strategic level in 1998, our two countries have consistently acted together, building on a high level of mutual trust, shared commitment to the principles enshrined in the United Nations Charter and common values rooted in international law.
To mark the 25th anniversary of the Indo-French partnership, both countries agree to adopt a roadmap to set the course for the bilateral relationship up to 2047, which will celebrate the centenary of India’s independence, the centenary of the diplomatic relations between the two countries and 50 years of the strategic partnership.
India and France intend to work together in the interest of international peace and stability and reaffirm their commitment to a rules-based order in the Indo-Pacific and beyond. They agree to work within the framework of a partnership between equals, in consonance with their respective sovereign and strategic interests, as they have done since 1998. In order to further deepen this Strategic Partnership, and in keeping with universal values of liberty, equality, democracy and the rule of law, India and France have decided to strengthen cooperation in the sectors of the future, so as to reinforce their sovereignty and decision-making autonomy, and to respond together to the major challenges confronting our planet, including through the cooperation between India and the European Union.
I - Partnership for security and sovereignty
1) Building sovereign defence capabilities together
1.1 France is one of India’s key partners in the development of a self-reliant defence industrial and technological base. India and France are committed to cooperating in the co-development and co-production of advanced defence technologies, including for the benefit of third countries.
1.2 In line with their outstanding cooperation in military aviation spanning over five decades, India and France welcome the timely delivery of the 36 Rafale ordered by India. In the future, India and France will extend their ground-breaking defence cooperation in advanced aeronautical technologies by supporting the joint development of a combat aircraft engine. They also support industrial cooperation for motorization of heavy-lift helicopters under the Indian Multi Role Helicopter [IMRH] programme with Safran Helicopter Engine, France. To enable progress on the IMRH programme, a Shareholders’ Agreement between Hindustan Aeronautics Limited (HAL), India and Safran Helicopter Engine, France has been concluded for engine development. These ventures are in line with the spirit of trust that prevails between India and France in the sharing and joint development of critical components and technology building blocks, based on the successful Indo-French experience in technology transfer.
1.3 India and France hail the success of the first Scorpene submarine construction programme (P75 – Kalvari), a model of Make in India and the sharing of naval expertise between companies in the two countries. India and France are ready to explore more ambitious projects to develop the Indian submarine fleet and its performance.
1.4 Other examples of this defence industrial partnership rooted in mutual trust include the contract being concluded between Safran Helicopter Engine and HAL for the Transfer of Technology of Forging and Castings for the Shakti Engine. This is also reflective of the French commitment to support technology transfer and Make in India.
1.5 Another such example is the MoU between Garden Reach Shipbuilders and Engineers Ltd. (GRSE), and Naval Group France, a leader in European Naval Defence Industry to collaborate in the field of surface ship that caters to fulfil the requirement of India and International Naval forces.
1.6. To this end, both countries are also working towards adopting a Roadmap on Defence Industrial Cooperation.
1.7 In view of the uptick in defence industrial collaborations between the two countries, India is setting up a Technical Office of the DRDO at its Embassy in Paris.
2) Providing concrete solutions to make Indo-Pacific an area of stability and sustainable development
2.1 India and France are two Indo-Pacific nations that share a common vision on this crucial region. India and France are determined to strengthen the cooperation initiated under the Joint Strategic Vision of India-France Cooperation in the Indian Ocean Region adopted in 2018 and have therefore adopted a new Indo-Pacific Roadmap. They are committed to work together to secure their own economic and security interests; ensure equal and free access to global commons; build partnerships of prosperity and sustainability in the region thanks to common development action; advance the rule of international law; work with others in the region and beyond and build a balanced and stable order in the region, with respect for sovereignty and territorial integrity. They have decided to give utmost attention and extend their cooperation to the Pacific, with the close involvement of the French territories of New Caledonia and French Polynesia. The French overseas territories in the Indian and Pacific Oceans, will play an important role in the Indo-Pacific partnership between the two countries.
2.2 Trilateral cooperation with like-minded partners in the region will be a key pillar of cooperation in the Indo-Pacific region in particular through the dialogue launched with the United Arab Emirates, a strategic partner for both countries, on February 4th, 2023 at ministerial level, as well as with Australia, launched in September 2020.
Through a unique model of Triangular Development Cooperation, India and France will work on setting up the Indo-Pacific Triangular Cooperation (IPTDC) Fund aimed at supporting climate and SDG focused innovations and Start-ups from third countries of the Indo-Pacific, with the goal of facilitating the scaling up of green technologies being developed in the region. Both countries will jointly identify the projects to be supported through the IPTDC Fund. This initiative would be a significant step ahead in providing viable and transparent funding alternatives to innovators in the Indo-Pacific region and would also be a key pillar of the India-EU Connectivity Partnership launched in 2021.
· 3) Putting space at the heart of our strategic relationship
· 3.1 Access to space, space technologies and the development of services and applications using space data and capabilities are at the heart of our societies' innovation, scientific development and economic growth. India and France have decided to deepen their cooperation in all areas of the space sector by strengthening their programmes of common interests including:
· 3.2.1 Scientific and commercial partnership: CNES and ISRO will strengthen their partnership mainly around two structuring axes: climate and environment, with the development of the TRISHNA mission and activities within the Space Climate Observatory (SCO) on topics such as water resource management, marine resources and air quality monitoring; space exploration (Mars, Venus), maritime monitoring, launchers and manned flights in connection with India’s Gaganyaan programme. NSIL and Arianespace also plan to collaborate in commercial launch services.
· 3.2.2 Resilience of access to space: India and France will work to strengthen their synergies in terms of sovereign access to space and the development of forward-looking technologies to boost the resilience of access to space with involvement of their space industries.
· 3.2.3 India and France will also continue to engage through the recently institutionalised bilateral strategic space dialogue.
4) Adapting the fight against terrorism to the new threats to better protect our citizens
4.1 India and France have always stood together with each other in the fight against terrorism. They will strengthen cooperation on all aspects in order to stay ahead of the evolving threat. This would include operational cooperation, multilateral action, countering online radicalisation and combating financing of terrorism, particularly through the No Money for Terror (NMFT) initiative and the Christchurch Call to Action to Eliminate Terrorist and Violent Extremism Content Online.
4.2 India and France are deepening their cooperation on internal security and the fight against transnational organized crime, including human trafficking, financial crime and environmental crime. They welcome the work towards the formalisation of cooperation between the National Security Guard (NSG) of India and the Groupe d'intervention de la Gendarmerie nationale (GIGN) of France through the Letter of Intent between India and France for Cooperation in the field of Counterterrorism.
4.3 An important area of cooperation on internal security is the effective use of technology by internal security agencies of both countries.
5) Promoting a renewed and effective multilateralism
5.1 India and France reject attempts to undermine the fundamental principles of the international order and in particular the principles enshrined in the United Nations Charter and are committed to reforming global governance to reflect contemporary new realities.
5.2 India and France promote the reform of the Security Council to enlarge membership in its two categories. They support the credentials of the G4 and therefore those of India, to join the Security Council as new permanent members and support better representation from Africa including among the permanent members, and to pursue conversations on the regulation of the use of veto in case of mass atrocities.
5.3 India and France support the Paris agenda identified after the Summit for a New Global Financial Pact in order to take strong measures in favour of development and the environment.
6) Joining forces to make science, technological innovation and academic cooperation vectors of progress and independence for our countries
6.1 India and France are the central Start up and innovation ecosystems in their respective regions. Recognising the central role of technology in addressing the challenges of the 21st century, India and France agree to further deepen their cooperation to promote research partnerships and technologies, which are essential to ensure our countries’ self-reliance:
· 6.1.1 Scientific cooperation: India and France recognize the importance of reinforcing their strategic partnership in the scientific field by creating an India-France Joint Strategic Committee, which will issue calls for projects involving the French National Research Agency (ANR) on common priority themes as decided from time to time, (space, digital, critical technologies, energy, ecological and urban transition, health, for example), as well as by significant strengthening of their scientific and technological cooperation tools, in particular the Indo-French Centre for the Promotion of Advanced Research (CEFIPRA), and the resources they devote to it in consultation with each other.
· 6.1.2 Critical technologies: Based on the Indo-French Road map on Cyber security and Digital Technology adopted in 2019, India and France are pursuing an ambitious bilateral cooperation on advanced digital technologies, particularly in the fields of supercomputing, cloud computing, Artificial Intelligence and quantum technologies, including in the framework of the Global Partnership on Artificial Intelligence (GPIA). They will also strengthen their cooperation on R&D, innovation and the industrial applications of critical digital technologies while also focusing on the deployment of these technologies to address issues related to climate change and health.
· 6.1.3 Health Cooperation: India and France agree to intensify their cooperation in the field of health and medicine. As a first step, they have signed a Letter of Intent for Cooperation in the field of Health and Medicine which provides the basis for cooperation in new areas including Digital Health, AI for Healthcare, Medical Waste Treatment Technology, Biotechnology, One Health approach for fight against antimicrobial resistance, exchange and training of medical doctors, among others. India and France will also collaborate on Health Emergencies Prevention, Preparedness and Response. Both countries will also strengthen their cooperation in pharmaceutical sector, human resources and skilling besides Digital Health technologies.
· 6.1.4 Indo-French Campus for Health: India and France welcome the progress on the Indo-French Campus on Health for the Indo-Pacific in 2022, open to countries of the region, in an innovative form mobilising several universities in mainland France and La Reunion Island to partner with Indian institutions. This ambitious project that puts youth, research and formation at the core of our Indo-Pacific strategy has to become a vehicle for strengthening bilateral cooperation in the field of health and a pole of attraction for universities and research at the regional level. Under the programme, four projects are being supported in creating dual Master’s degree programmes in the field of Health, of which the Sorbonne University-IIT Delhi programme already has collaborative research projects are underway notably in cancer studies, neurosciences, biotechnology, and biomedical engineering, with more to follow.
· The MoU between the Institut Pasteur and the Indian Council for Scientific and Industrial Research (CSIR) signed in January 2022 has also seen good progress, with the two sides working towards the establishment of a Pasteur Centre in Hyderabad.
· 6.1.5 Cyber Cooperation: India and France reaffirmed the growing strategic importance of cyberspace in bilateral relationship and underscored the role of bilateral cyber dialogue in deepening cyber cooperation. Both countries appreciated each other’s views on the UN cyber processes that are in progress in the First and Third Committees and committed to work closely together on the matters of mutual interest. Both countries agreed to work jointly to support the discussions of the current First Committee 2021-2025 Open-ended working group, including on the possible future establishment of a Programme of action to advance responsible State behaviour in the use of ICTs. Both countries agreed to work closely with each other to elaborate a comprehensive international convention on countering the use of ICTs for criminal purposes under the aegis of UN framework to increase effective and efficient international cooperation for preventing, deterring, mitigating, investigating and prosecuting cybercrimes while ensuring speedy justice for the victims and protection of fundamental rights. India reiterated the importance of capacity building in ensuring resilience cyber infrastructure and enhancing cyber preparedness to tackle the challenges posed by emerging cyber threats in the cyberspace. Both countries agreed to exchange best practices, information, evolving national cybersecurity strategy views and developments in the cyber threat landscape.
· 6.1.6 Digital regulation: India and France encourage dialogue between French actors such as CNIL, the French data protection authority and relevant Indian counterparts. At the European level, they support close discussions with the European Union on digital regulation and data privacy. They support the objectives of the partnership on information and democracy.
· 6.1.7 Cooperation on Digital Technologies: India and France recognize the rapid advancement and transformation in digital technologies and agree to harness their respective strengths and philosophical convergence in their approaches to digitalization. Both the countries commit to further deepening their cooperation in areas like digital public infrastructure, cybersecurity, Start up, AI, supercomputing, 5G/6G telecom and digital skills development.
· In line with the Indo-French Road map on Cyber security and Digital Technology, India and France reaffirm their commitment to join forces of their cyber-security agencies and related ecosystem partners in promoting a peaceful, secure and open cyberspace.
· Recognizing the far-reaching potential of Start-ups in driving innovation, job creation, and economic growth, both countries emphasize upon their shared commitment to facilitate bilateral cooperation through enhanced connectivity between their respective Start up and entrepreneurial networks. India’s participation as the First Country of the Year at Vivatech in 2022 and subsequent participation at a significant scale this year, reflect upon India’s unique role and position in the digital age and its deep value as a partner for global leadership in the digital domain.
· India and France commit to nurturing a thriving ecosystem and building collaborations that empower their citizens and ensure their full participation in the digital century. In this spirit, last week, NPCI International Payments Limited (NIPL) and France’s Lyra Collect executed an agreement to implement Unified Payment Interface (UPI) in France and Europe. The payment mechanism is in its last phase of production and will go live by September, 2023 with the iconic Eiffel Tower, Paris as the first merchant in France to accept UPI.
· With a shared belief in the power of a Digital Public Infrastructure (DPI) approach for the development of open, free, democratic and inclusive digital economies and digital societies, India and France have advanced multi-stakeholder exchanges through the InFrastructures (India France Structures) and InFinity (India France Innovation in Information Technology) platforms. We celebrate the progress that has been made through the coming together of our two digital ecosystems and recognise how these joint projects in DPI can have far reaching impact across multiple sectors. The DPI approach leverages technology, markets and governance to empower citizens, catalyse economic and social transformation, improve public service delivery and promote market competitiveness for sovereign and sustainable digital solutions, also contributing towards achieving sustainable development goals. As part of the joint DPI cooperation efforts, India and France have mutually identified potential high-impact initiatives in the areas of mobility, commerce and culture, as initial focus areas to showcase the significant benefits of interconnectedness between platforms accomplished by leveraging open protocols. Both countries welcome further such collaborations between our two countries and commit to cooperating with each other in taking this approach to other countries in the Indo-Pacific, Africa and beyond.
II - Partnership for the planet
1) Strengthening energy security to meet our climate objectives
1.1 India and France are cooperating closely on transition towards a low carbon economy, with the triple objective of meeting the growing demand for energy driven by India's urbanisation and industrialisation, increasing energy security and achieving the SDG7 and Paris Climate Agreement objectives. India and France recognise that increasing the share of clean sources in the energy mix is necessary to achieve the Paris Agreement long-term objectives. They commit to work jointly to this end, underlining the importance of simultaneously addressing energy security issues. India and France share the conviction that sustainable solutions in the fight against climate change include the use of nuclear energy.
1.2 Fight against climate change and for the protection of the environment in the Indo-Pacific: India and France will offer sustainable development solutions to the countries of the region through multilateral and third country initiatives, including the Indo-Pacific Parks Partnership, International Solar Alliance and the Indo-Pacific Oceans Initiative (IPOI) to protect marine and terrestrial biodiversity. They welcome the dialogue between their development banks aimed at mobilizing players in the Indo-Pacific region in favour of sustainable development (SUFIP Initiative - Sustainable Finance in the Indo-Pacific). India and France will promote dialogue and cooperation on issues related to the blue economy, territorial resilience and climate finance. India and France will develop their cooperation in anticipating and responding to natural hazards and climate change related disasters by strengthening the links between their civil security organisations, and by sharing their knowledge, expertise and seed financing particularly within the Coalition for Disaster Resilient Infrastructures.
1.3 Electronuclear: Both sides welcomed the progress made during discussions related to the Jaitapur Nuclear Power Project (JNPP). They welcomed EDF’s proposal for training of civil nuclear engineers and technicians from India for deployment in projects with EPR reactors and look forward to an early conclusion of an agreement in this regard. In compliance with Skills India initiative, relevant French organizations will also work with Indian counterparts to strengthen training in nuclear field and encourage/facilitate internships for Indian students. Both countries also agreed to work on establishing a partnership on low and medium power modular reactors or Small Modular Reactors (SMR) and Advanced Modular Reactors (AMR). Our two countries will continue their cooperation on the Jules Horowitz Research Reactor (JHR) for the development of nuclear technologies and will enhance their exchanges.
1.4 Decarbonated hydrogen: Following the adoption of the Roadmap on Green Hydrogen, India and France are developing close cooperation in innovation in decarbonated hydrogen production capacities and regulatory standards. The two countries are also promoting industrial partnerships between companies from both countries to implement operational solutions.
1.5 India and France are committed to the increased development of renewable energies. On solar energy particularly, India and France rely on their close cooperation and involvement in the International Solar Alliance to support third countries in their solar programmes, particularly through the STAR-C programme and the creation of a solar academy in Senegal. through joint research and development,
1.6 On hydropower, India and France are strengthening their cooperation and supporting business projects in both countries, particularly in the renovation of existing installations, the promotion of run-of-river solutions and pumped-storage solutions.
1.7 Energy efficiency: France supports India's efforts to develop an intelligent electricity network, reduce the energy intensity of its economy and improve the energy performance of its buildings, urban, industrial and transport facilities, building on the success of the Smart Cities programmes conducted in India. Both sides agreed to explore sharing of expertise in Energy Data collection and analysis.
2) Jointly addressing the triple crises of climate change, biodiversity loss and pollution
2.1 Aware of the triple challenges of climate change, environmental pollution and loss of biodiversity, India and France are committed to strengthening their cooperation. Since the consequences of climate change also represent a real threat to public health, India and France are cooperating in the area of public health in the spirit of the One Health approach, by exploring cooperation in the PREZODE initiative, participating in the negotiations of an agreement on pandemics, and bilaterally, in the areas of hospital and pharmaceutical cooperation. As part of the Roadmap on Blue Economy and Ocean Governance adopted in February 2022, collaboration on the sustainable management of fisheries resources and the agreement between IFREMER and NIOT/MoES on marine research and technologies will open up new areas of cooperation. They support the launch of a dialogue on the ocean within the G20 before the UNOC in 2025.
2.2 Climate change: India and France are committed to steadily raise their climate ambitions to achieve carbon neutrality as soon as possible and no later than 2050 and 2070 respectively.
2.3 Sustainable buildings: India and France recognise the importance of decarbonisation and resilience of buildings in the success of climate and biodiversity policies, as well as to contribute to the well-being and safety of populations. To this end, India and France are collaborating on the definition and implementation of ambitious policies and innovative means aimed at generalising the construction of new buildings and the renovation of existing buildings with near-zero emission performances and adapted to future climates, while enhancing the diversity of architecture. In this context, India and France are promoting an approach that primarily rests on frugality and resource efficiency in construction. This approach is in line with Mission LiFE or Lifestyles for Environment adopted by India and supported by France in October 2022.
2.4 Circular economy and plastic pollution: India and France are actively involved in the on-going negotiations of a new legally binding international instrument to end plastic pollution. India and France are working to involve new countries in the Indo-French commitment on the elimination of single use plastic pollution.
2.5 Biodiversity loss: India and France recognize the importance of the goals and targets, which are global in nature, of Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework (KMGBF) and of their effective implementation, in accordance with the national circumstances, priorities and capabilities. India and France continue to implement the Indo-Pacific Parks Partnership (I3P). India and France welcome the adoption of the Treaty on the Conservation and Sustainable Use of Marine Biodiversity in Areas beyond National Jurisdiction (BBNJ) to address, in a coherent and cooperative manner, biological diversity loss and degradation of ecosystems of the ocean.
3) Supporting urban and ecological transitions in India as well as social inclusion
3.1 India intends to make France, through its expertise, its companies and the French Development Agency (AFD), its preferred partner in successfully achieving urban transition.
3.2 Integrated waste management: India and France are strengthening their collaboration on solutions to support cities by promoting a circular economy with a focus on integrated waste management, involving the strengthening of waste collection & transportation, waste to wealth solutions; improving liquid and solid waste management by cities. The launch of the 2nd phase of the City Investments to Innovate, Integrate and Sustain (CITIIS 2.0) programme will promote innovative solutions in this area. CITIIS 2.0 also aims at promoting Climate Governance at the State level and building capacities of municipal functionaries.
3.3 Transport & Urban Mobility: India and France are deepening their dialogue on transport, by strengthening their cooperation on the railway sector and by exploring new solutions to address mobility issues, especially in urban areas like the projects set up in Ahmedabad and Surat.
3.4 Social inclusion: India and France are keen to promote a more inclusive and environmentally-friendly development and encourage initiatives that contribute to the financial inclusion of women and vulnerable populations and promote the development of priority development areas, as in the case of projects supported by Indian funds (Annapurna, Indusind Bank, Neogrowth) and backed by Proparco.
4) Strengthening trade and facilitating investments between our two countries, with a view to sustainable growth and transition to low carbon energy
4.1 The development of more resilient value chains is a common objective between India and France for which they will facilitate by creating suitable conditions and policy exchanges on the subject.
4.2 Trade: India and France are intensifying their bilateral dialogue in order to resolve as soon as possible the difficulties encountered by Indian and French exporters and investors in their respective markets, particularly in the context of the bilateral Fast Track procedure.
4.3 Cross-investment: India and France encourage Indian and French companies to strengthen their ties and develop activities in both countries, notably with the aim of increasing the presence of French investors in India and Indian investors in France. To this end, Invest India and Business France have signed an MoU for cooperation in facilitating investors from France and India in each other’s economies.
III - Partnership for the people
1) Promoting exchanges, especially for the benefit of youth
1.1 The Partnership Agreement on Migration and Mobility, which came into force in 2021, is an important step in realising our shared commitment towards enhancing the mobility of students, graduates, academics, researchers, professionals and skilled workers. India and France support the deepening of people-to-people and economic ties through promotion of tourist flows and facilitation of the issuance of visas for the private sector and the business community. India and France, on a reciprocal basis, will grant visa exemption for short stays for official passport holders and assess the effectiveness of this exemption in 2026. Additionally, they will jointly work on initiatives that promote mutual recognition of diplomas and professional qualifications, in order to encourage skilled mobility between the two countries.
1.2 Both countries will encourage the development of partnerships between higher education institutions, research centres and private companies to strengthen cooperation in vocational and language training. They will revitalize efforts towards linguistic cooperation, encourage the development of the teaching of French language in Indian schools, promote exchanges and training of language teachers, and support visa facilitation for exchange programmes. Such efforts underline the importance they attach to teaching each other’s languages and the pivotal role languages play in promoting cross-border mobility.
1.3 Student mobility: India and France are committed to strengthen their academic ties and to foster exchanges of students. India and France will promote the development of joint training programmes, on the model of the Indo-French Campus on Health for the Indo-Pacific, as well as researchers’ mobility, particularly in priority areas of science and technology. In order to create a community of Indian Alumni, France will issue five-year validity Schengen visas for Indians who have studied in France for at least one semester, provided that they reached Master degree level at a university recognized by the French university system and have a fully acceptable file compliant with Schengen requirements.
France reaffirms its ambition to welcome 20,000 Indian students by 2025 and raise this ambition to 30,000 in 2030. In order to facilitate the achievement of these targets, France will reinforce the promotion of studies in France and increase its staff dedicated to this promotion in India. France will also create "International Classes” in French universities and other higher education institutions, where Indian students would be trained in French language and academic topics. It would allow them to then join Bachelor programmes in French language. The French government will experiment the creation of such classes while the Indian government will promote it within the secondary education system of India.
1.4 Sustainable exchanges between our civil societies: India and France will continue to strengthen the structures and mechanisms that enable exchanges between our civil societies, particularly personalities of the future programmes including the France-India Foundation and the Alliances Françaises network in India. India and France encourage youth exchanges that can take place in both countries, such as the "International solidarity volunteering and civic service” scheme to double the number of French volunteers in India and by five the number of Indian volunteers in France by 2025.
2) Promoting regular dialogue between our cultures
2.1 Our two countries now wish to establish foundational programmes for cultural exchanges and to fully exploit the potential for bringing our creative industries closer:
2.2 Cooperation in the field of museums and heritage: As nations endowed with rich culture and history, India and France will intensify their joint work to showcase their heritage and pass it on to future generations. India and France welcome the signing of the Letter of Intent for the National Museum of India project. France will offer India the benefit of its experience of major cultural projects, particularly the Grand Louvre. The retro-fitting of a Heritage Building to provision for display, storage and exhibition of archaeological antiquities, paintings, numismatics, decorative arts, etc. is exemplified by the Grand Louvre and would be an appropriate case study for the National Museum of lndia Project.
2.4 Cinema: France, the largest film market in Europe, and India, the largest film producer in the world, are supporting the export of their productions, the facilitation of co-productions under their Audio-Visual Co-production Agreement, and the promotion of their country’s attractiveness for filming.
2.5 Artistic and literary cooperation: India and France share the objective of ensuring an increased level of mobility of professionals and artists between our two countries. They intend to go beyond the mere event logic in favour of a sustainable development logic, by giving priority to long-term stays in residencies, on the model of the Villa Swagatam, inaugurated on 3 March 2023. Villa Swagatam is a network of residencies to bring the best French talents to 16 existing residencies spread across India. In doing so, France wishes to create a community of French artists and writers who will learn from India’s rich savoir-faire and history. India and France are committed to having three hundred Villa Swagatam laureates by 2035 in both countries. India’s Lalit Kala Akademi (LKA) has been helping Indian Artists participate in festivals in France and will continue this support in the interest of generating wider interest in Indian artistic traditions among the people of France.
2.6 Linguistic cooperation: India and France are committed to developing the Alliances Françaises network in India and to encouraging the development of French language teaching programmes, notably by assisting in curriculum and provision of teaching learning material as well as age-appropriate textbooks, in Indian private and government schools. They are committed to reaching a target of 50,000 students in the Alliances Françaises network in India. Further, Indian languages and ancient Indian scripts may be promoted in France in school and higher education, for which the cooperation of specialised educational and linguistic institutions from India may be taken.
2.7. France encouraged India to consider joining the Organisation internationale de la francophonie, an international organisation representing francophone countries and regions and those with strong affiliation with French culture. India welcomed the French invitation.
2.8. India and France support the values of sport and healthy life, which will be central to the 2024 Olympic and Paralympic games in Paris. To this end, both countries welcome the signing of the Letter of Intent on Cooperation in the field of Sports which will further help Indian athletes in their training and preparations for major sporting events in the future.
2.9. In order to enhance people-to-people ties between India and France and particularly serve consular requirements and strengthen commercial relations in the South of France, India will open its Consulate General in Marseille, France opened "Bureau de France” in Hyderabad.
Through this ambitious roadmap, the India-France Strategic Partnership will further diversify into new areas of cooperation while also deepening existing programmes of shared interest.