Prime Minister's Office
Horizon 2047: 25th Anniversary of the India-France Strategic Partnership, Towards A Century of India-France Relations
13 JUL 2023 11:30PM by PIB Delhi
India and France are long-standing strategic partners in the Indo-Pacific. Since the establishment of diplomatic relations between the two countries in 1947, and the upgrading of the partnership to the strategic level in 1998, our two countries have consistently acted together, building on a high level of mutual trust, shared commitment to the principles enshrined in the United Nations Charter and common values rooted in international law.
To mark the 25th anniversary of the Indo-French partnership, both countries agree to adopt a roadmap to set the course for the bilateral relationship up to 2047, which will celebrate the centenary of India’s independence, the centenary of the diplomatic relations between the two countries and 50 years of the strategic partnership.
India and France intend to work together in the interest of international peace and stability and reaffirm their commitment to a rules-based order in the Indo-Pacific and beyond. They agree to work within the framework of a partnership between equals, in consonance with their respective sovereign and strategic interests, as they have done since 1998. In order to further deepen this Strategic Partnership, and in keeping with universal values of liberty, equality, democracy and the rule of law, India and France have decided to strengthen cooperation in the sectors of the future, so as to reinforce their sovereignty and decision-making autonomy, and to respond together to the major challenges confronting our planet, including through the cooperation between India and the European Union.
I - Partnership for security and sovereignty
1) Building sovereign defence capabilities together
1.1 France is one of India’s key partners in the development of a self-reliant defence industrial and technological base. India and France are committed to cooperating in the co-development and co-production of advanced defence technologies, including for the benefit of third countries.
1.2 In line with their outstanding cooperation in military aviation spanning over five decades, India and France welcome the timely delivery of the 36 Rafale ordered by India. In the future, India and France will extend their ground-breaking defence cooperation in advanced aeronautical technologies by supporting the joint development of a combat aircraft engine. They also support industrial cooperation for motorization of heavy-lift helicopters under the Indian Multi Role Helicopter [IMRH] programme with Safran Helicopter Engine, France. To enable progress on the IMRH programme, a Shareholders’ Agreement between Hindustan Aeronautics Limited (HAL), India and Safran Helicopter Engine, France has been concluded for engine development. These ventures are in line with the spirit of trust that prevails between India and France in the sharing and joint development of critical components and technology building blocks, based on the successful Indo-French experience in technology transfer.
1.3 India and France hail the success of the first Scorpene submarine construction programme (P75 – Kalvari), a model of Make in India and the sharing of naval expertise between companies in the two countries. India and France are ready to explore more ambitious projects to develop the Indian submarine fleet and its performance.
1.4 Other examples of this defence industrial partnership rooted in mutual trust include the contract being concluded between Safran Helicopter Engine and HAL for the Transfer of Technology of Forging and Castings for the Shakti Engine. This is also reflective of the French commitment to support technology transfer and Make in India.
1.5 Another such example is the MoU between Garden Reach Shipbuilders and Engineers Ltd. (GRSE), and Naval Group France, a leader in European Naval Defence Industry to collaborate in the field of surface ship that caters to fulfil the requirement of India and International Naval forces.
1.6. To this end, both countries are also working towards adopting a Roadmap on Defence Industrial Cooperation.
1.7 In view of the uptick in defence industrial collaborations between the two countries, India is setting up a Technical Office of the DRDO at its Embassy in Paris.
2) Providing concrete solutions to make Indo-Pacific an area of stability and sustainable development
2.1 India and France are two Indo-Pacific nations that share a common vision on this crucial region. India and France are determined to strengthen the cooperation initiated under the Joint Strategic Vision of India-France Cooperation in the Indian Ocean Region adopted in 2018 and have therefore adopted a new Indo-Pacific Roadmap. They are committed to work together to secure their own economic and security interests; ensure equal and free access to global commons; build partnerships of prosperity and sustainability in the region thanks to common development action; advance the rule of international law; work with others in the region and beyond and build a balanced and stable order in the region, with respect for sovereignty and territorial integrity. They have decided to give utmost attention and extend their cooperation to the Pacific, with the close involvement of the French territories of New Caledonia and French Polynesia. The French overseas territories in the Indian and Pacific Oceans, will play an important role in the Indo-Pacific partnership between the two countries.
2.2 Trilateral cooperation with like-minded partners in the region will be a key pillar of cooperation in the Indo-Pacific region in particular through the dialogue launched with the United Arab Emirates, a strategic partner for both countries, on February 4th, 2023 at ministerial level, as well as with Australia, launched in September 2020.
Through a unique model of Triangular Development Cooperation, India and France will work on setting up the Indo-Pacific Triangular Cooperation (IPTDC) Fund aimed at supporting climate and SDG focused innovations and Start-ups from third countries of the Indo-Pacific, with the goal of facilitating the scaling up of green technologies being developed in the region. Both countries will jointly identify the projects to be supported through the IPTDC Fund. This initiative would be a significant step ahead in providing viable and transparent funding alternatives to innovators in the Indo-Pacific region and would also be a key pillar of the India-EU Connectivity Partnership launched in 2021.
· 3) Putting space at the heart of our strategic relationship
· 3.1 Access to space, space technologies and the development of services and applications using space data and capabilities are at the heart of our societies' innovation, scientific development and economic growth. India and France have decided to deepen their cooperation in all areas of the space sector by strengthening their programmes of common interests including:
· 3.2.1 Scientific and commercial partnership: CNES and ISRO will strengthen their partnership mainly around two structuring axes: climate and environment, with the development of the TRISHNA mission and activities within the Space Climate Observatory (SCO) on topics such as water resource management, marine resources and air quality monitoring; space exploration (Mars, Venus), maritime monitoring, launchers and manned flights in connection with India’s Gaganyaan programme. NSIL and Arianespace also plan to collaborate in commercial launch services.
· 3.2.2 Resilience of access to space: India and France will work to strengthen their synergies in terms of sovereign access to space and the development of forward-looking technologies to boost the resilience of access to space with involvement of their space industries.
· 3.2.3 India and France will also continue to engage through the recently institutionalised bilateral strategic space dialogue.
4) Adapting the fight against terrorism to the new threats to better protect our citizens
4.1 India and France have always stood together with each other in the fight against terrorism. They will strengthen cooperation on all aspects in order to stay ahead of the evolving threat. This would include operational cooperation, multilateral action, countering online radicalisation and combating financing of terrorism, particularly through the No Money for Terror (NMFT) initiative and the Christchurch Call to Action to Eliminate Terrorist and Violent Extremism Content Online.
4.2 India and France are deepening their cooperation on internal security and the fight against transnational organized crime, including human trafficking, financial crime and environmental crime. They welcome the work towards the formalisation of cooperation between the National Security Guard (NSG) of India and the Groupe d'intervention de la Gendarmerie nationale (GIGN) of France through the Letter of Intent between India and France for Cooperation in the field of Counterterrorism.
4.3 An important area of cooperation on internal security is the effective use of technology by internal security agencies of both countries.
5) Promoting a renewed and effective multilateralism
5.1 India and France reject attempts to undermine the fundamental principles of the international order and in particular the principles enshrined in the United Nations Charter and are committed to reforming global governance to reflect contemporary new realities.
5.2 India and France promote the reform of the Security Council to enlarge membership in its two categories. They support the credentials of the G4 and therefore those of India, to join the Security Council as new permanent members and support better representation from Africa including among the permanent members, and to pursue conversations on the regulation of the use of veto in case of mass atrocities.
5.3 India and France support the Paris agenda identified after the Summit for a New Global Financial Pact in order to take strong measures in favour of development and the environment.
6) Joining forces to make science, technological innovation and academic cooperation vectors of progress and independence for our countries
6.1 India and France are the central Start up and innovation ecosystems in their respective regions. Recognising the central role of technology in addressing the challenges of the 21st century, India and France agree to further deepen their cooperation to promote research partnerships and technologies, which are essential to ensure our countries’ self-reliance:
· 6.1.1 Scientific cooperation: India and France recognize the importance of reinforcing their strategic partnership in the scientific field by creating an India-France Joint Strategic Committee, which will issue calls for projects involving the French National Research Agency (ANR) on common priority themes as decided from time to time, (space, digital, critical technologies, energy, ecological and urban transition, health, for example), as well as by significant strengthening of their scientific and technological cooperation tools, in particular the Indo-French Centre for the Promotion of Advanced Research (CEFIPRA), and the resources they devote to it in consultation with each other.
· 6.1.2 Critical technologies: Based on the Indo-French Road map on Cyber security and Digital Technology adopted in 2019, India and France are pursuing an ambitious bilateral cooperation on advanced digital technologies, particularly in the fields of supercomputing, cloud computing, Artificial Intelligence and quantum technologies, including in the framework of the Global Partnership on Artificial Intelligence (GPIA). They will also strengthen their cooperation on R&D, innovation and the industrial applications of critical digital technologies while also focusing on the deployment of these technologies to address issues related to climate change and health.
· 6.1.3 Health Cooperation: India and France agree to intensify their cooperation in the field of health and medicine. As a first step, they have signed a Letter of Intent for Cooperation in the field of Health and Medicine which provides the basis for cooperation in new areas including Digital Health, AI for Healthcare, Medical Waste Treatment Technology, Biotechnology, One Health approach for fight against antimicrobial resistance, exchange and training of medical doctors, among others. India and France will also collaborate on Health Emergencies Prevention, Preparedness and Response. Both countries will also strengthen their cooperation in pharmaceutical sector, human resources and skilling besides Digital Health technologies.
· 6.1.4 Indo-French Campus for Health: India and France welcome the progress on the Indo-French Campus on Health for the Indo-Pacific in 2022, open to countries of the region, in an innovative form mobilising several universities in mainland France and La Reunion Island to partner with Indian institutions. This ambitious project that puts youth, research and formation at the core of our Indo-Pacific strategy has to become a vehicle for strengthening bilateral cooperation in the field of health and a pole of attraction for universities and research at the regional level. Under the programme, four projects are being supported in creating dual Master’s degree programmes in the field of Health, of which the Sorbonne University-IIT Delhi programme already has collaborative research projects are underway notably in cancer studies, neurosciences, biotechnology, and biomedical engineering, with more to follow.
· The MoU between the Institut Pasteur and the Indian Council for Scientific and Industrial Research (CSIR) signed in January 2022 has also seen good progress, with the two sides working towards the establishment of a Pasteur Centre in Hyderabad.
· 6.1.5 Cyber Cooperation: India and France reaffirmed the growing strategic importance of cyberspace in bilateral relationship and underscored the role of bilateral cyber dialogue in deepening cyber cooperation. Both countries appreciated each other’s views on the UN cyber processes that are in progress in the First and Third Committees and committed to work closely together on the matters of mutual interest. Both countries agreed to work jointly to support the discussions of the current First Committee 2021-2025 Open-ended working group, including on the possible future establishment of a Programme of action to advance responsible State behaviour in the use of ICTs. Both countries agreed to work closely with each other to elaborate a comprehensive international convention on countering the use of ICTs for criminal purposes under the aegis of UN framework to increase effective and efficient international cooperation for preventing, deterring, mitigating, investigating and prosecuting cybercrimes while ensuring speedy justice for the victims and protection of fundamental rights. India reiterated the importance of capacity building in ensuring resilience cyber infrastructure and enhancing cyber preparedness to tackle the challenges posed by emerging cyber threats in the cyberspace. Both countries agreed to exchange best practices, information, evolving national cybersecurity strategy views and developments in the cyber threat landscape.
· 6.1.6 Digital regulation: India and France encourage dialogue between French actors such as CNIL, the French data protection authority and relevant Indian counterparts. At the European level, they support close discussions with the European Union on digital regulation and data privacy. They support the objectives of the partnership on information and democracy.
· 6.1.7 Cooperation on Digital Technologies: India and France recognize the rapid advancement and transformation in digital technologies and agree to harness their respective strengths and philosophical convergence in their approaches to digitalization. Both the countries commit to further deepening their cooperation in areas like digital public infrastructure, cybersecurity, Start up, AI, supercomputing, 5G/6G telecom and digital skills development.
· In line with the Indo-French Road map on Cyber security and Digital Technology, India and France reaffirm their commitment to join forces of their cyber-security agencies and related ecosystem partners in promoting a peaceful, secure and open cyberspace.
· Recognizing the far-reaching potential of Start-ups in driving innovation, job creation, and economic growth, both countries emphasize upon their shared commitment to facilitate bilateral cooperation through enhanced connectivity between their respective Start up and entrepreneurial networks. India’s participation as the First Country of the Year at Vivatech in 2022 and subsequent participation at a significant scale this year, reflect upon India’s unique role and position in the digital age and its deep value as a partner for global leadership in the digital domain.
· India and France commit to nurturing a thriving ecosystem and building collaborations that empower their citizens and ensure their full participation in the digital century. In this spirit, last week, NPCI International Payments Limited (NIPL) and France’s Lyra Collect executed an agreement to implement Unified Payment Interface (UPI) in France and Europe. The payment mechanism is in its last phase of production and will go live by September, 2023 with the iconic Eiffel Tower, Paris as the first merchant in France to accept UPI.
· With a shared belief in the power of a Digital Public Infrastructure (DPI) approach for the development of open, free, democratic and inclusive digital economies and digital societies, India and France have advanced multi-stakeholder exchanges through the InFrastructures (India France Structures) and InFinity (India France Innovation in Information Technology) platforms. We celebrate the progress that has been made through the coming together of our two digital ecosystems and recognise how these joint projects in DPI can have far reaching impact across multiple sectors. The DPI approach leverages technology, markets and governance to empower citizens, catalyse economic and social transformation, improve public service delivery and promote market competitiveness for sovereign and sustainable digital solutions, also contributing towards achieving sustainable development goals. As part of the joint DPI cooperation efforts, India and France have mutually identified potential high-impact initiatives in the areas of mobility, commerce and culture, as initial focus areas to showcase the significant benefits of interconnectedness between platforms accomplished by leveraging open protocols. Both countries welcome further such collaborations between our two countries and commit to cooperating with each other in taking this approach to other countries in the Indo-Pacific, Africa and beyond.
II - Partnership for the planet
1) Strengthening energy security to meet our climate objectives
1.1 India and France are cooperating closely on transition towards a low carbon economy, with the triple objective of meeting the growing demand for energy driven by India's urbanisation and industrialisation, increasing energy security and achieving the SDG7 and Paris Climate Agreement objectives. India and France recognise that increasing the share of clean sources in the energy mix is necessary to achieve the Paris Agreement long-term objectives. They commit to work jointly to this end, underlining the importance of simultaneously addressing energy security issues. India and France share the conviction that sustainable solutions in the fight against climate change include the use of nuclear energy.
1.2 Fight against climate change and for the protection of the environment in the Indo-Pacific: India and France will offer sustainable development solutions to the countries of the region through multilateral and third country initiatives, including the Indo-Pacific Parks Partnership, International Solar Alliance and the Indo-Pacific Oceans Initiative (IPOI) to protect marine and terrestrial biodiversity. They welcome the dialogue between their development banks aimed at mobilizing players in the Indo-Pacific region in favour of sustainable development (SUFIP Initiative - Sustainable Finance in the Indo-Pacific). India and France will promote dialogue and cooperation on issues related to the blue economy, territorial resilience and climate finance. India and France will develop their cooperation in anticipating and responding to natural hazards and climate change related disasters by strengthening the links between their civil security organisations, and by sharing their knowledge, expertise and seed financing particularly within the Coalition for Disaster Resilient Infrastructures.
1.3 Electronuclear: Both sides welcomed the progress made during discussions related to the Jaitapur Nuclear Power Project (JNPP). They welcomed EDF’s proposal for training of civil nuclear engineers and technicians from India for deployment in projects with EPR reactors and look forward to an early conclusion of an agreement in this regard. In compliance with Skills India initiative, relevant French organizations will also work with Indian counterparts to strengthen training in nuclear field and encourage/facilitate internships for Indian students. Both countries also agreed to work on establishing a partnership on low and medium power modular reactors or Small Modular Reactors (SMR) and Advanced Modular Reactors (AMR). Our two countries will continue their cooperation on the Jules Horowitz Research Reactor (JHR) for the development of nuclear technologies and will enhance their exchanges.
1.4 Decarbonated hydrogen: Following the adoption of the Roadmap on Green Hydrogen, India and France are developing close cooperation in innovation in decarbonated hydrogen production capacities and regulatory standards. The two countries are also promoting industrial partnerships between companies from both countries to implement operational solutions.
1.5 India and France are committed to the increased development of renewable energies. On solar energy particularly, India and France rely on their close cooperation and involvement in the International Solar Alliance to support third countries in their solar programmes, particularly through the STAR-C programme and the creation of a solar academy in Senegal. through joint research and development,
1.6 On hydropower, India and France are strengthening their cooperation and supporting business projects in both countries, particularly in the renovation of existing installations, the promotion of run-of-river solutions and pumped-storage solutions.
1.7 Energy efficiency: France supports India's efforts to develop an intelligent electricity network, reduce the energy intensity of its economy and improve the energy performance of its buildings, urban, industrial and transport facilities, building on the success of the Smart Cities programmes conducted in India. Both sides agreed to explore sharing of expertise in Energy Data collection and analysis.
2) Jointly addressing the triple crises of climate change, biodiversity loss and pollution
2.1 Aware of the triple challenges of climate change, environmental pollution and loss of biodiversity, India and France are committed to strengthening their cooperation. Since the consequences of climate change also represent a real threat to public health, India and France are cooperating in the area of public health in the spirit of the One Health approach, by exploring cooperation in the PREZODE initiative, participating in the negotiations of an agreement on pandemics, and bilaterally, in the areas of hospital and pharmaceutical cooperation. As part of the Roadmap on Blue Economy and Ocean Governance adopted in February 2022, collaboration on the sustainable management of fisheries resources and the agreement between IFREMER and NIOT/MoES on marine research and technologies will open up new areas of cooperation. They support the launch of a dialogue on the ocean within the G20 before the UNOC in 2025.
2.2 Climate change: India and France are committed to steadily raise their climate ambitions to achieve carbon neutrality as soon as possible and no later than 2050 and 2070 respectively.
2.3 Sustainable buildings: India and France recognise the importance of decarbonisation and resilience of buildings in the success of climate and biodiversity policies, as well as to contribute to the well-being and safety of populations. To this end, India and France are collaborating on the definition and implementation of ambitious policies and innovative means aimed at generalising the construction of new buildings and the renovation of existing buildings with near-zero emission performances and adapted to future climates, while enhancing the diversity of architecture. In this context, India and France are promoting an approach that primarily rests on frugality and resource efficiency in construction. This approach is in line with Mission LiFE or Lifestyles for Environment adopted by India and supported by France in October 2022.
2.4 Circular economy and plastic pollution: India and France are actively involved in the on-going negotiations of a new legally binding international instrument to end plastic pollution. India and France are working to involve new countries in the Indo-French commitment on the elimination of single use plastic pollution.
2.5 Biodiversity loss: India and France recognize the importance of the goals and targets, which are global in nature, of Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework (KMGBF) and of their effective implementation, in accordance with the national circumstances, priorities and capabilities. India and France continue to implement the Indo-Pacific Parks Partnership (I3P). India and France welcome the adoption of the Treaty on the Conservation and Sustainable Use of Marine Biodiversity in Areas beyond National Jurisdiction (BBNJ) to address, in a coherent and cooperative manner, biological diversity loss and degradation of ecosystems of the ocean.
3) Supporting urban and ecological transitions in India as well as social inclusion
3.1 India intends to make France, through its expertise, its companies and the French Development Agency (AFD), its preferred partner in successfully achieving urban transition.
3.2 Integrated waste management: India and France are strengthening their collaboration on solutions to support cities by promoting a circular economy with a focus on integrated waste management, involving the strengthening of waste collection & transportation, waste to wealth solutions; improving liquid and solid waste management by cities. The launch of the 2nd phase of the City Investments to Innovate, Integrate and Sustain (CITIIS 2.0) programme will promote innovative solutions in this area. CITIIS 2.0 also aims at promoting Climate Governance at the State level and building capacities of municipal functionaries.
3.3 Transport & Urban Mobility: India and France are deepening their dialogue on transport, by strengthening their cooperation on the railway sector and by exploring new solutions to address mobility issues, especially in urban areas like the projects set up in Ahmedabad and Surat.
3.4 Social inclusion: India and France are keen to promote a more inclusive and environmentally-friendly development and encourage initiatives that contribute to the financial inclusion of women and vulnerable populations and promote the development of priority development areas, as in the case of projects supported by Indian funds (Annapurna, Indusind Bank, Neogrowth) and backed by Proparco.
4) Strengthening trade and facilitating investments between our two countries, with a view to sustainable growth and transition to low carbon energy
4.1 The development of more resilient value chains is a common objective between India and France for which they will facilitate by creating suitable conditions and policy exchanges on the subject.
4.2 Trade: India and France are intensifying their bilateral dialogue in order to resolve as soon as possible the difficulties encountered by Indian and French exporters and investors in their respective markets, particularly in the context of the bilateral Fast Track procedure.
4.3 Cross-investment: India and France encourage Indian and French companies to strengthen their ties and develop activities in both countries, notably with the aim of increasing the presence of French investors in India and Indian investors in France. To this end, Invest India and Business France have signed an MoU for cooperation in facilitating investors from France and India in each other’s economies.
III - Partnership for the people
1) Promoting exchanges, especially for the benefit of youth
1.1 The Partnership Agreement on Migration and Mobility, which came into force in 2021, is an important step in realising our shared commitment towards enhancing the mobility of students, graduates, academics, researchers, professionals and skilled workers. India and France support the deepening of people-to-people and economic ties through promotion of tourist flows and facilitation of the issuance of visas for the private sector and the business community. India and France, on a reciprocal basis, will grant visa exemption for short stays for official passport holders and assess the effectiveness of this exemption in 2026. Additionally, they will jointly work on initiatives that promote mutual recognition of diplomas and professional qualifications, in order to encourage skilled mobility between the two countries.
1.2 Both countries will encourage the development of partnerships between higher education institutions, research centres and private companies to strengthen cooperation in vocational and language training. They will revitalize efforts towards linguistic cooperation, encourage the development of the teaching of French language in Indian schools, promote exchanges and training of language teachers, and support visa facilitation for exchange programmes. Such efforts underline the importance they attach to teaching each other’s languages and the pivotal role languages play in promoting cross-border mobility.
1.3 Student mobility: India and France are committed to strengthen their academic ties and to foster exchanges of students. India and France will promote the development of joint training programmes, on the model of the Indo-French Campus on Health for the Indo-Pacific, as well as researchers’ mobility, particularly in priority areas of science and technology. In order to create a community of Indian Alumni, France will issue five-year validity Schengen visas for Indians who have studied in France for at least one semester, provided that they reached Master degree level at a university recognized by the French university system and have a fully acceptable file compliant with Schengen requirements.
France reaffirms its ambition to welcome 20,000 Indian students by 2025 and raise this ambition to 30,000 in 2030. In order to facilitate the achievement of these targets, France will reinforce the promotion of studies in France and increase its staff dedicated to this promotion in India. France will also create "International Classes” in French universities and other higher education institutions, where Indian students would be trained in French language and academic topics. It would allow them to then join Bachelor programmes in French language. The French government will experiment the creation of such classes while the Indian government will promote it within the secondary education system of India.
1.4 Sustainable exchanges between our civil societies: India and France will continue to strengthen the structures and mechanisms that enable exchanges between our civil societies, particularly personalities of the future programmes including the France-India Foundation and the Alliances Françaises network in India. India and France encourage youth exchanges that can take place in both countries, such as the "International solidarity volunteering and civic service” scheme to double the number of French volunteers in India and by five the number of Indian volunteers in France by 2025.
2) Promoting regular dialogue between our cultures
2.1 Our two countries now wish to establish foundational programmes for cultural exchanges and to fully exploit the potential for bringing our creative industries closer:
2.2 Cooperation in the field of museums and heritage: As nations endowed with rich culture and history, India and France will intensify their joint work to showcase their heritage and pass it on to future generations. India and France welcome the signing of the Letter of Intent for the National Museum of India project. France will offer India the benefit of its experience of major cultural projects, particularly the Grand Louvre. The retro-fitting of a Heritage Building to provision for display, storage and exhibition of archaeological antiquities, paintings, numismatics, decorative arts, etc. is exemplified by the Grand Louvre and would be an appropriate case study for the National Museum of lndia Project.
2.4 Cinema: France, the largest film market in Europe, and India, the largest film producer in the world, are supporting the export of their productions, the facilitation of co-productions under their Audio-Visual Co-production Agreement, and the promotion of their country’s attractiveness for filming.
2.5 Artistic and literary cooperation: India and France share the objective of ensuring an increased level of mobility of professionals and artists between our two countries. They intend to go beyond the mere event logic in favour of a sustainable development logic, by giving priority to long-term stays in residencies, on the model of the Villa Swagatam, inaugurated on 3 March 2023. Villa Swagatam is a network of residencies to bring the best French talents to 16 existing residencies spread across India. In doing so, France wishes to create a community of French artists and writers who will learn from India’s rich savoir-faire and history. India and France are committed to having three hundred Villa Swagatam laureates by 2035 in both countries. India’s Lalit Kala Akademi (LKA) has been helping Indian Artists participate in festivals in France and will continue this support in the interest of generating wider interest in Indian artistic traditions among the people of France.
2.6 Linguistic cooperation: India and France are committed to developing the Alliances Françaises network in India and to encouraging the development of French language teaching programmes, notably by assisting in curriculum and provision of teaching learning material as well as age-appropriate textbooks, in Indian private and government schools. They are committed to reaching a target of 50,000 students in the Alliances Françaises network in India. Further, Indian languages and ancient Indian scripts may be promoted in France in school and higher education, for which the cooperation of specialised educational and linguistic institutions from India may be taken.
2.7. France encouraged India to consider joining the Organisation internationale de la francophonie, an international organisation representing francophone countries and regions and those with strong affiliation with French culture. India welcomed the French invitation.
2.8. India and France support the values of sport and healthy life, which will be central to the 2024 Olympic and Paralympic games in Paris. To this end, both countries welcome the signing of the Letter of Intent on Cooperation in the field of Sports which will further help Indian athletes in their training and preparations for major sporting events in the future.
2.9. In order to enhance people-to-people ties between India and France and particularly serve consular requirements and strengthen commercial relations in the South of France, India will open its Consulate General in Marseille, France opened "Bureau de France” in Hyderabad.
Through this ambitious roadmap, the India-France Strategic Partnership will further diversify into new areas of cooperation while also deepening existing programmes of shared interest.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
হৰাইজন ২০৪৭: ভাৰত-ফ্ৰান্স কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ ২৫সংখ্যক বাৰ্ষিকী, এক শতিকাৰ হোৱাৰ দিশত অগ্ৰসৰ ভাৰত-ফ্ৰান্স সম্পৰ্ক
13 JUL 2023 11:30PM by PIB Guwahati
ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰত ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সৰ কৌশলগত অংশীদাৰ দীৰ্ঘদিনীয়া। ১৯৪৭ চনত দুয়োখন দেশৰ মাজত কূটনৈতিক সম্পৰ্ক স্থাপন আৰু ১৯৯৮ চনত অংশীদাৰীত্বক কৌশলগত স্তৰলৈ উন্নীত কৰাৰ পিছৰে পৰা, আমাৰ দুয়োখন দেশে একেলগে কাম কৰি আহিছে, এক উচ্চ স্তৰৰ পাৰস্পৰিক বিশ্বাস, ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ চনদত সন্নিবিষ্ট নীতি আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইনত নিহিত উমৈহতীয়া মূল্যবোধৰ প্ৰতি অংশীদাৰী প্ৰতিশ্ৰুতি।
ভাৰত-ফ্ৰান্স অংশীদাৰিত্বৰ ২৫সংখ্যক বাৰ্ষিকী উপলক্ষে দুয়োখন দেশে ২০৪৭ চনলৈকে দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কৰ পথ নিৰ্ধাৰণৰ বাবে এক ৰোডমেপ গ্ৰহণ কৰিবলৈ সন্মত হৈছে, যি ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ শতবাৰ্ষিকী, দুয়োখন দেশৰ মাজত কূটনৈতিক সম্পৰ্কৰ শতবাৰ্ষিকী আৰু কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ ৫০ বছৰ উদযাপন কৰিব।
ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় শান্তি আৰু স্থিৰতাৰ স্বাৰ্থত একেলগে কাম কৰিব বিচাৰে আৰু ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় আৰু ইয়াৰ বাহিৰত নিয়ম-আধাৰিত ব্যৱস্থাৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ নিশ্চিত কৰিব বিচাৰে। তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ নিজ নিজ সাৰ্বভৌম আৰু কৌশলগত স্বাৰ্থৰ সৈতে সামঞ্জস্য ৰাখি সমানে তেওঁলোকে ১৯৯৮ৰ পৰা কৰি অহাৰ দৰে অংশীদাৰিত্বৰ পৰিকাঠামোৰ ভিতৰত কাম কৰিবলৈ সন্মত হৈছে৷ এই কৌশলগত অংশীদাৰীত্বক অধিক গভীৰ কৰাৰ বাবে, আৰু স্বাধীনতা, সমতা, গণতন্ত্ৰ আৰু আইনৰ শাসনৰ সাৰ্বজনীন মূল্যবোধৰ সৈতে সংগতি ৰাখি, ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সে ভৱিষ্যতৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছে, যাতে তেওঁলোকৰ সাৰ্বভৌমত্ব আৰু সিদ্ধান্ত গ্ৰহণৰ স্বায়ত্তশাসন শক্তিশালী হয় আৰু ভাৰত আৰু ইউৰোপীয় ইউনিয়নৰ মাজত সহযোগিতাৰ জৰিয়তে আমাৰ পৃথিৱীৰ সন্মুখীন হোৱা গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰত্যাহ্বানবোৰৰ প্ৰতি একেলগে সঁহাৰি দিয়ে৷
ক৷ সুৰক্ষা আৰু সাৰ্বভৌমত্বৰ বাবে অংশীদাৰীত্ব
১৷একেলগে সাৰ্বভৌম প্ৰতিৰক্ষা ক্ষমতা গঢ়ি তোলা
১.১. ফ্ৰান্স হৈছে এক আত্মনিৰ্ভৰশীল প্ৰতিৰক্ষা ঔদ্যোগিক আৰু প্ৰযুক্তিগত আধাৰ ৰ বিকাশত ভাৰতৰ অন্যতম মুখ্য অংশীদাৰ। ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সে তৃতীয় দেশসমূহৰ সুবিধাৰ বাবে উন্নত প্ৰতিৰক্ষা প্ৰযুক্তিৰ সহ-বিকাশ আৰু সহ-উৎপাদনত সহযোগিতা কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ।
১.২ পাঁচ দশকজুৰি চলি থকা সামৰিক বিমান পৰিবহনৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁলোকৰ অপৰিসীম সহযোগিতাৰ সৈতে সংগতি ৰাখি ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সে ভাৰতে নিৰ্দেশ দিয়া ৩৬খন ৰাফেল সময়মতে প্ৰদানক স্বাগতম জনাইছে। ভৱিষ্যতে, ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সে যুঁজাৰু বিমান ইঞ্জিনৰ যৌথ বিকাশত সহায় কৰি উন্নত বৈমানিক প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁলোকৰ ভূমি-ভংগকাৰী প্ৰতিৰক্ষা সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰিব। তেওঁলোকে ফ্ৰান্সৰ চাফ্ৰান হেলিকপ্টাৰ ইঞ্জিনৰ সৈতে ভাৰতীয় মাল্টি ৰোল হেলিকপ্টাৰ [আইএমআৰএইচ] কাৰ্যসূচীৰ অধীনত হেভি-লিফ্ট হেলিকপ্টাৰৰ মটৰাইজেচনৰ বাবে ঔদ্যোগিক সহযোগিতাক সমৰ্থন কৰে। আই.এম.আৰ.এইচ. কাৰ্যসূচীৰ অগ্ৰগতি সক্ষম কৰিবলৈ, ভাৰতৰ হিন্দুস্তান এৰোনটিক্স লিমিটেড (এইচ.এ.এল.) আৰু ফ্ৰান্সৰ চাফ্ৰান হেলিকপ্টাৰ ইঞ্জিনৰ মাজত ইঞ্জিন বিকাশৰ বাবে এক অংশীদাৰ চুক্তি সম্পূৰ্ণ হৈছে। প্ৰযুক্তি স্থানান্তৰৰ সফল ভাৰত-ফ্ৰান্স অভিজ্ঞতাৰ ওপৰত আধাৰিত কৰি গুৰুত্বপূৰ্ণ উপাদান আৰু প্ৰযুক্তি নিৰ্মাণ খণ্ডৰ ভাগ-বতৰা আৰু যৌথ বিকাশত ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সৰ মাজত বিৰাজ কৰা বিশ্বাসৰ ভাৱনাৰ সৈতে এই উদ্যোগবোৰ সামঞ্জস্যপূৰ্ণ।
১.৩. ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সে প্ৰথম স্কৰপিন ছাবমেৰিন নিৰ্মাণ কাৰ্যসূচীৰ (পি৭৫–কালৱেৰী) সফলতা, মেক ইন ইণ্ডিয়াৰ এক আৰ্হি আৰু দুয়োখন দেশৰ কোম্পানীসমূহৰ মাজত নৌ-দক্ষতাৰ ভাগ-বতৰাক প্ৰশংসা কৰে। ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সে ভাৰতীয় ছাবমেৰিন ফ্লীট আৰু ইয়াৰ প্ৰদৰ্শন বিকাশৰ বাবে অধিক উচ্চাকাংক্ষী প্ৰকল্প অন্বেষণ কৰিবলৈ সাজু।
১.৪. পাৰস্পৰিক বিশ্বাসৰ মূলত থকা এই প্ৰতিৰক্ষা ঔদ্যোগিক অংশীদাৰিত্বৰ অন্যান্য উদাহৰণৰ ভিতৰত আছে শক্তি ইঞ্জিনৰ বাবে ফৰ্জিং আৰু কাষ্টিংৰ প্ৰযুক্তি স্থানান্তৰৰ বাবে চাফ্ৰান হেলিকপ্টাৰ ইঞ্জিন আৰু এইচএএলৰ মাজত সম্পূৰ্ণ হোৱা চুক্তি। এইটো প্ৰযুক্তি স্থানান্তৰ আৰু মেক ইন ইণ্ডিয়াক সমৰ্থন কৰাটো ফ্ৰান্সৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ প্ৰতিফলন।
১.৫. এনে আন এক উদাহৰণ হ'ল গাৰ্ডেন ৰিচ শ্বিপবিল্ডাৰছ এণ্ড ইঞ্জিনিয়াৰছ লিমিটেড (জিআৰএছই), আৰু ইউৰোপীয় নৌ প্ৰতিৰক্ষা উদ্যোগৰ এজন নেতা নেভেল গ্ৰুপ ফ্ৰান্সৰ মাজত ভাৰত আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় নৌ বাহিনীৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰা পৃষ্ঠ জাহাজৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা ৰখাৰ বাবে বুজাবুজিৰ চুক্তি।
১.৬. ইয়াৰ বাবে দুয়োখন দেশে প্ৰতিৰক্ষা ঔদ্যোগিক সহযোগিতাৰ ক্ষেত্ৰত এক ৰোডমেপ গ্ৰহণৰ দিশতো কাম কৰি আছে।
১.৭. দুয়োখন দেশৰ মাজত প্ৰতিৰক্ষা ঔদ্যোগিক সহযোগিতাৰ বৃদ্ধিৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি, ভাৰতে পেৰিছত ইয়াৰ দূতাবাসত ডিআৰডিঅ'ৰ এটা কাৰিকৰী কাৰ্যালয় স্থাপন কৰিছে।
২৷ ইণ্ডো-পেচিফিকক সুস্থিৰতা আৰু বহনক্ষম বিকাশৰ ক্ষেত্ৰ হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ দৃঢ় সমাধান প্ৰদান কৰা
২.১ ভাৰত আৰু ফ্ৰান্স হৈছে দুখন ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় ৰাষ্ট্ৰ, যি এই গুৰুত্বপূৰ্ণ অঞ্চলটোৰ ওপৰত এক উমৈহতীয়া দৃষ্টিভংগী বিনিময় কৰে। ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সে ২০১৮ চনত গ্ৰহণ কৰা ভাৰত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত ভাৰত-ফ্ৰান্স সহযোগিতাৰ যুটীয়া কৌশলগত দৃষ্টিভংগীৰ অধীনত আৰম্ভ কৰা সহযোগিতা শক্তিশালী কৰিবলৈ সংকল্পবদ্ধ আৰু সেয়েহে এক নতুন ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় ৰোডমেপ গ্ৰহণ কৰিছে। তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ নিজৰ অৰ্থনৈতিক আৰু সুৰক্ষাৰ স্বাৰ্থ সুৰক্ষিত কৰিবলৈ একেলগে কাম কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ; গোলকীয় উদ্দেশ্যত সমান আৰু বিনামূলীয়া প্ৰৱেশাধিকাৰ নিশ্চিত কৰা; উমৈহতীয়া উন্নয়নমূলক পদক্ষেপৰ বাবে অঞ্চলটোত সমৃদ্ধি আৰু সুস্থিৰতাৰ অংশীদাৰীত্ব গঢ়ি তোলা; আন্তৰ্জাতিক আইনৰ শাসন আগবঢ়াই নিয়া; অঞ্চলটোৰ আৰু ইয়াৰ বাহিৰৰ আনলোকৰ সৈতে কাম কৰক আৰু সাৰ্বভৌমত্ব আৰু আঞ্চলিক অখণ্ডতাৰ সন্দৰ্ভত অঞ্চলটোত এক সন্তুলিত আৰু সুস্থিৰ শৃংখলা গঢ়ি তোলা। তেওঁলোকে ফৰাচী অঞ্চল নিউ কেলেডোনিয়া আৰু ফৰাচী পলিনেছিয়াৰ ঘনিষ্ঠ অংশগ্ৰহণৰ সৈতে প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চললৈ তেওঁলোকৰ সহযোগিতা আগবঢ়োৱাৰ সিদ্ধান্ত লৈছে। ভাৰত আৰু প্ৰশান্ত মহাসাগৰৰ ফৰাচী বিদেশী অঞ্চলসমূহে দুয়োখন দেশৰ মাজত ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অংশীদাৰীত্বত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব।
২.২. সংযুক্ত আৰৱ আমিশ্বাহীৰ সৈতে ৫ ফেব্ৰুৱাৰী, ২০২৩ত মন্ত্ৰী পৰ্যায়ত, লগতে অষ্ট্ৰেলিয়াৰ সৈতে, ছেপ্টেম্বৰ ২০২০ত আৰম্ভ কৰা আলোচনাৰ জৰিয়তে অঞ্চলটোত সমান অংশীদাৰসকলৰ সৈতে ত্ৰিপাক্ষিক সহযোগিতা বিশেষকৈ ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত সহযোগিতাৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ স্তম্ভ হ'ব, যি হৈছে দুয়োখন দেশৰ বাবে এক কৌশলগত অংশীদাৰ৷
ত্ৰিকোণীয়া উন্নয়ন সহযোগিতাৰ এক অনন্য আৰ্হিৰ জৰিয়তে ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সে ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰৰ তৃতীয় দেশৰ জলবায়ু আৰু এছডিজি কেন্দ্ৰীভূত উদ্ভাৱন আৰু ষ্টাৰ্ট-আপসমূহক সমৰ্থন কৰাৰ লক্ষ্যৰে ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় ত্ৰিভুজাকাৰ সহযোগিতা (আইপিটিডিচি) পুঁজি স্থাপনৰ ওপৰত কাম কৰিব, যাৰ লক্ষ্য হৈছে অঞ্চলটোত বিকশিত কৰা সেউজ প্ৰযুক্তিৰ পৰিমাণ বৃদ্ধি কৰাত সহায় কৰা। দুয়োখন দেশে যুটীয়াভাৱে আইপিটিডিচি পুঁজিৰ জৰিয়তে সমৰ্থিত হ'বলগীয়া প্ৰকল্পসমূহ চিনাক্ত কৰিব। ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত উদ্ভাৱকসকলক কাৰ্যকৰী আৰু স্বচ্ছ পুঁজিৰ বিকল্প প্ৰদান কৰাৰ ক্ষেত্ৰত এই পদক্ষেপ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ হ'ব আৰু ২০২১ চনত আৰম্ভ কৰা ভাৰত-ইউৰোপীয় ইউনিয়ন সংযোগ অংশীদাৰিত্বৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ স্তম্ভ হ'ব।
৩৷ আমাৰ কৌশলগত সম্পৰ্কৰ কেন্দ্ৰত স্থান ৰখা
৩.১. মহাকাশ, মহাকাশ প্ৰযুক্তিৰ প্ৰৱেশাধিকাৰ আৰু মহাকাশ তথ্য আৰু সামৰ্থ্য ব্যৱহাৰ কৰি সেৱা আৰু এপ্লিকেচনৰ বিকাশ আমাৰ সমাজৰ উদ্ভাৱন, বৈজ্ঞানিক বিকাশ আৰু অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ কেন্দ্ৰবিন্দু। ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সে মহাকাশ খণ্ডৰ সকলো ক্ষেত্ৰতে তেওঁলোকৰ উমৈহতীয়া স্বাৰ্থৰ কাৰ্যসূচী শক্তিশালী কৰি তেওঁলোকৰ সহযোগিতা গভীৰ কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছে, যাৰ ভিতৰত আছে:
৩.২.১. বৈজ্ঞানিক আৰু বাণিজ্যিক অংশীদাৰীত্বঃ চিএনইএছ আৰু ইছৰোৱে তেওঁলোকৰ অংশীদাৰীত্ব মুখ্যতঃ দুটা গাঁথনিগত ৰেখাৰ চাৰিওফালে শক্তিশালী কৰিব: জলবায়ু আৰু পৰিৱেশ, জলবায়ু আৰু পৰিৱেশ, জলসম্পদ ব্যৱস্থাপনা, সামুদ্ৰিক সম্পদ আৰু বায়ুৰ মানদণ্ড নিৰীক্ষণৰ দৰে বিষয়ত মহাকাশ জলবায়ু পৰ্যৱেক্ষণালয়ৰ (এছচিঅ') ভিতৰত কাৰ্যকলাপৰ বিকাশৰ সৈতে; ভাৰতৰ গগনযান কাৰ্যসূচীৰ সন্দৰ্ভত মহাকাশ অন্বেষণ (মঙ্গল, শুক্ৰ), সামুদ্ৰিক নিৰীক্ষণ, লঞ্চাৰ আৰু মানৱযুক্ত বিমান। এনএছআইএল আৰু এৰিয়ানস্পেচে বাণিজ্যিক উৎক্ষেপণ সেৱাত সহযোগিতা কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰিছে।
৩.২.২ মহাকাশলৈ প্ৰৱেশাধিকাৰৰ সুস্থিতিৰতাঃ ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সে মহাকাশলৈ সাৰ্বভৌম প্ৰৱেশাধিকাৰ আৰু তেওঁলোকৰ মহাকাশ উদ্যোগৰ সৈতে জড়িত হৈ মহাকাশলৈ প্ৰৱেশাধিকাৰৰ সুস্থিৰতা বৃদ্ধি কৰাৰ বাবে আগুৱাই যোৱা প্ৰযুক্তিৰ বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁলোকৰ সমন্বয় শক্তিশালী কৰাৰ বাবে কাম কৰিব।
৩.২.৩ ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সেও শেহতীয়াকৈ প্ৰতিষ্ঠানিক দ্বিপাক্ষিক কৌশলগত মহাকাশ আলোচনাৰ জৰিয়তে জড়িত হৈ থাকিব।
৪৷ আমাৰ নাগৰিকসকলক ভালদৰে সুৰক্ষিত কৰাৰ বাবে সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজক নতুন ভাবুকিৰ সৈতে খাপ খুৱাই লোৱা
৪.১ ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সে সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত সদায় ইখন দেশে, সিখন দেশৰ সৈতে একেলগে থিয় দি আহিছে। তেওঁলোকে বৰ্ধিত ভাবুকিৰ পৰা আগবাঢ়ি থাকিবলৈ সকলো দিশতে সহযোগিতা শক্তিশালী কৰিব। ইয়াত অন্তৰ্ভুক্ত থাকিব কাৰ্যকৰী সহযোগিতা, বহুপাক্ষিক পদক্ষেপ, অনলাইন উগ্ৰবাদৰ মোকাবিলা কৰা আৰু সন্ত্ৰাসবাদৰ বিত্তীয় যোগানৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়া, বিশেষকৈ সন্ত্ৰাসবাদৰ বাবে ধন বিহীন উদ্যোগ আৰু সন্ত্ৰাসবাদী আৰু হিংসাত্মক উগ্ৰবাদ সমল অনলাইন দূৰ কৰাৰ বাবে ক্ৰিষ্টচাৰ্চ আহ্বান।
৪.২. ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সে আভ্যন্তৰীণ নিৰাপত্তা আৰু মানৱ সৰবৰাহ, বিত্তীয় অপৰাধ আৰু পাৰিপাৰ্শ্বিক অপৰাধকে ধৰি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংগঠিত অপৰাধৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত তেওঁলোকৰ সহযোগিতা গভীৰ কৰি তুলিছে। তেওঁলোকে সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ বাবে ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সৰ মাজত অভিপ্ৰায় পত্ৰৰ জৰিয়তে ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তা ৰক্ষী (এনএছজি) আৰু ফ্ৰান্সৰ গ্ৰুপ ডি' ইণ্টাৰভেনচন ডি লা গেণ্ডাৰমেৰি নেচনেল (জিআইজিএন)ৰ মাজত সহযোগিতাৰ আনুষ্ঠানিককৰণৰ দিশত কৰা কামক আদৰণি জনায়।
৪.৩ আভ্যন্তৰীণ নিৰাপত্তাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ক্ষেত্ৰ হৈছে দুয়োখন দেশৰ আভ্যন্তৰীণ সুৰক্ষা সংস্থাৰ দ্বাৰা প্ৰযুক্তিৰ ফলপ্ৰসূ ব্যৱহাৰ।
. এক নৱীকৰণ আৰু কাৰ্যকৰী বহুপাক্ষিকতাৰ প্ৰচাৰ কৰা
৫.১. ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সে আন্তৰ্জাতিক শৃংখলাৰ মৌলিক নীতি আৰু বিশেষকৈ ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ চাৰ্টাৰত সন্নিবিষ্ট নীতিসমূহক অৱনমিত কৰাৰ প্ৰচেষ্টা অস্বীকাৰ কৰে আৰু সমসাময়িক নতুন বাস্তৱতাক প্ৰতিফলিত কৰিবলৈ বিশ্বশাসনৰ সংস্কাৰ কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ।
৫.২ ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সে ইয়াৰ দুটা শ্ৰেণীত সদস্যপদ বৃদ্ধি কৰিবলৈ নিৰাপত্তা পৰিষদৰ সংস্কাৰৰ প্ৰচাৰ কৰে। তেওঁলোকে জি-৪ আৰু সেয়েহে ভাৰতৰ লোকসকলৰ প্ৰমাণপত্ৰ সমৰ্থন কৰে, নতুন স্থায়ী সদস্য হিচাপে নিৰাপত্তা পৰিষদত যোগদান কৰা আৰু স্থায়ী সদস্যসকলৰ ভিতৰত আফ্ৰিকাৰ পৰা উন্নত প্ৰতিনিধিত্ব সমৰ্থন কৰা আৰু গণ অত্যাচাৰৰ ক্ষেত্ৰত ভেটো ব্যৱহাৰৰ নিয়ন্ত্ৰণৰ ওপৰত বাৰ্তালাপ কৰা।
৫.৩ ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সে উন্নয়ন আৰু পৰিৱেশৰ সপক্ষে শক্তিশালী পদক্ষেপ লোৱাৰ বাবে নতুন গোলকীয় বিত্তীয় চুক্তিৰ বাবে সন্মিলনৰ পিছত চিনাক্ত কৰা পেৰিছ কাৰ্যসূচীক সমৰ্থন কৰে।
৬৷ আমাৰ দেশসমূহৰ বাবে প্ৰগতি আৰু স্বাধীনতাৰ বিজ্ঞান, প্ৰযুক্তিগত উদ্ভাৱন আৰু শৈক্ষিক সহযোগিতাৰ ভেক্টৰ হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ বাহিনীত যোগদান কৰা
৬.১ ভাৰত আৰু ফ্ৰান্স হৈছে তেওঁলোকৰ নিজ নিজ অঞ্চলৰ কেন্দ্ৰীয় ষ্টাৰ্ট আপ আৰু উদ্ভাৱন পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ। একবিংশ শতিকাৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ মোকাবিলাত প্ৰযুক্তিৰ কেন্দ্ৰীয় ভূমিকাক স্বীকৃতি দি ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সে গৱেষণা অংশীদাৰীত্ব আৰু প্ৰযুক্তিৰ প্ৰচাৰৰ বাবে তেওঁলোকৰ সহযোগিতা অধিক গভীৰ কৰিবলৈ সন্মত হৈছে, যিবোৰ আমাৰ দেশসমূহৰ আত্মনিৰ্ভৰশীলতা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে অত্যাৱশ্যকীয়:
৬.১.১. বৈজ্ঞানিক সহযোগিতা: ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সে ভাৰত-ফ্ৰান্স যুটীয়া কৌশলগত সমিতি গঠন কৰি বৈজ্ঞানিক ক্ষেত্ৰত তেওঁলোকৰ কৌশলগত অংশীদাৰীত্ব শক্তিশালী কৰাৰ গুৰুত্বক স্বীকাৰ কৰে, যি সময়ে সময়ে সিদ্ধান্ত লোৱা উমৈহতীয়া অগ্ৰাধিকাৰৰ বিষয়বস্তুৰ ওপৰত ফ্ৰান্স ৰাষ্ট্ৰীয় গৱেষণা সংস্থা (এএনআৰ)ক অন্তৰ্ভুক্ত কৰা প্ৰকল্পৰ বাবে আহ্বান জনায়, (মহাকাশ, ডিজিটেল, গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰযুক্তি, শক্তি, পাৰিপাৰ্শ্বিক আৰু নগৰীয় পৰিৱৰ্তন, উদাহৰণ স্বৰূপে, স্বাস্থ্যৰ লগতে তেওঁলোকৰ বৈজ্ঞানিক আৰু প্ৰযুক্তিগত সহযোগিতাৰ সঁজুলিবোৰ গুৰুত্বপূৰ্ণভাৱে শক্তিশালী কৰি, বিশেষকৈ ভাৰত-ফ্ৰান্স উন্নত গৱেষণা কেন্দ্ৰ (চিইএফআইপিআৰএ) আৰু তেওঁলোকে ইখন দেশে, সিখন দেশৰ সৈতে আলোচনা কৰি ইয়াত নিয়োজিত কৰা সম্পদ।
.. গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰযুক্তিঃ ২০১৯ চনত গ্ৰহণ কৰা চাইবাৰ নিৰাপত্তা আৰু ডিজিটেল প্ৰযুক্তিৰ ওপৰত ভাৰত-ফ্ৰান্স ৰোড মেপৰ ওপৰত আধাৰিত কৰি, ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সে উন্নত ডিজিটেল প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত এক উচ্চাভিলাষী দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতা আগবঢ়াই আছে, বিশেষকৈ ছুপাৰকম্পিউটিং, ক্লাউড কম্পিউটিং, কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা আৰু কোৱাণ্টাম প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত, যাৰ ভিতৰত আছে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ ওপৰত গোলকীয় অংশীদাৰিত্বৰ পৰিকাঠামো ( জিপিআইএ)। তেওঁলোকে জলবায়ু পৰিৱৰ্তন আৰু স্বাস্থ্য সম্পৰ্কীয় সমস্যা সমাধানৰ বাবে এই প্ৰযুক্তিসমূহৰ প্ৰয়োগৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰি তথ্য আৰু উদ্ভাৱন আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ ডিজিটেল প্ৰযুক্তিৰ ঔদ্যোগিক প্ৰয়োগৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁলোকৰ সহযোগিতা শক্তিশালী কৰিব।
৬.১.৩ স্বাস্থ্য সহযোগিতাঃ ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সে স্বাস্থ্য আৰু ঔষধৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁলোকৰ সহযোগিতা তীব্ৰতৰ কৰিবলৈ সন্মত হৈছে। প্ৰথম পদক্ষেপ হিচাপে, তেওঁলোকে স্বাস্থ্য আৰু ঔষধৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ বাবে এক অভিপ্ৰায় পত্ৰত স্বাক্ষৰ কৰিছে, যি ডিজিটেল স্বাস্থ্য, স্বাস্থ্যসেৱাৰ বাবে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা, চিকিৎসা আৱৰ্জনা চিকিৎসা প্ৰযুক্তি, জৈৱ প্ৰযুক্তি, এণ্টিমাইক্ৰোবাইল প্ৰতিৰোধৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াৰ বাবে এক স্বাস্থ্য পদ্ধতি, চিকিৎসা চিকিৎসকৰ বিনিময় আৰু প্ৰশিক্ষণকে ধৰি নতুন ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ আধাৰ প্ৰদান কৰে। ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সে স্বাস্থ্য জৰুৰীকালীন অৱস্থা প্ৰতিৰোধ, প্ৰস্তুতি আৰু সঁহাৰিৰ ক্ষেত্ৰতো সহযোগিতা কৰিব। দুয়োখন দেশে ডিজিটেল স্বাস্থ্য প্ৰযুক্তিৰ উপৰিও ফাৰ্মাচিউটিকেল খণ্ড, মানৱ সম্পদ আৰু দক্ষতাৰ ক্ষেত্ৰতো তেওঁলোকৰ সহযোগিতা শক্তিশালী কৰিব।
৬.১. ভাৰত-ফৰাচী স্বাস্থ্য চৌহদ: ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সে ২০২২ চনত ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰৰ বাবে স্বাস্থ্যসম্পৰ্কীয় ভাৰত-ফৰাচী চৌহদৰ অগ্ৰগতিক স্বাগতম জনাইছে, যি অঞ্চলটোৰ দেশসমূহৰ বাবে মুকলি, এক অভিনৱ ৰূপত, ভাৰতীয় প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ সৈতে অংশীদাৰী ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ ফ্ৰান্স আৰু লা ৰিইউনিয়ন দ্বীপৰ কেইবাখনো বিশ্ববিদ্যালয়ক একত্ৰিত কৰা। যুৱ, গৱেষণা আৰু গঠনক আমাৰ ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় ৰণনীতিৰ মূল স্থানত ৰখা এই উচ্চাভিলাষী প্ৰকল্পটো স্বাস্থ্যৰ ক্ষেত্ৰত দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে এক বাহন আৰু আঞ্চলিক পৰ্যায়ত বিশ্ববিদ্যালয় আৰু গৱেষণাৰ বাবে আকৰ্ষণৰ মেৰু হ'ব লাগিব। কাৰ্যসূচীৰ অধীনত, স্বাস্থ্যৰ ক্ষেত্ৰত দ্বৈত স্নাতকোত্তৰ ডিগ্ৰী কাৰ্যসূচী সৃষ্টি কৰাত চাৰিটা প্ৰকল্পসমৰ্থন কৰা হৈছে, যাৰ ভিতৰত চ'ৰবোন বিশ্ববিদ্যালয়-আইআইটি দিল্লী কাৰ্যসূচীত ইতিমধ্যে সহযোগিতামূলক গৱেষণা প্ৰকল্প চলি আছে, বিশেষকৈ কৰ্কট ৰোগ অধ্যয়ন, স্নায়ুবিজ্ঞান, জৈৱ প্ৰযুক্তি আৰু জৈৱ চিকিৎসা অভিযান্ত্ৰিকৰ ক্ষেত্ৰত, আৰু অধিক অনুসৰণ কৰিব লাগিব।
২০২২ চনৰ জানুৱাৰীত স্বাক্ষৰিত ইনষ্টিটিউট পাষ্টুৰ আৰু ভাৰতীয় বৈজ্ঞানিক আৰু ঔদ্যোগিক গৱেষণা পৰিষদৰ (চিএছআইআৰ) মাজত হোৱা বুজাবুজি চুক্তিত ভাল অগ্ৰগতি পৰিলক্ষিত হৈছে, দুয়োপক্ষই হায়দৰাবাদত এটা পাষ্টুৰ কেন্দ্ৰ স্থাপনৰ দিশত কাম কৰি আছে।
৬.১.৫ চাইবাৰ সহযোগিতাঃ ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সে দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কত চাইবাৰস্পেছৰ বৰ্ধিত কৌশলগত গুৰুত্ব পুনৰ নিশ্চিত কৰে আৰু চাইবাৰ সহযোগিতা গভীৰ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত দ্বিপাক্ষিক চাইবাৰ আলোচনাৰ ভূমিকাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। দুয়োখন দেশে প্ৰথম আৰু তৃতীয় সমিতিত চলি থকা ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ চাইবাৰ প্ৰক্ৰিয়া সন্দৰ্ভত ইজনে সিজনৰ মতামতক প্ৰশংসা কৰে আৰু পাৰস্পৰিক স্বাৰ্থৰ বিষয়ত একেলগে কাম কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। দুয়োখন দেশে বৰ্তমানৰ প্ৰথম সমিতি ২০২১-২০২৫ মুক্ত কাৰ্যকৰী গোটৰ আলোচনাত সহায় কৰিবলৈ যুটীয়াভাৱে কাম কৰিবলৈ সন্মত হৈছে, যাৰ ভিতৰত আছে আইচিটিৰ ব্যৱহাৰত দায়িত্বশীল ৰাজ্যিক আচৰণ আগবঢ়োৱাৰ বাবে ভৱিষ্যতে এক কাৰ্যসূচী স্থাপন কৰা। দুয়োখন দেশে ভুক্তভোগীসকলৰ বাবে দ্ৰুত ন্যায় আৰু মৌলিক অধিকাৰৰ সুৰক্ষা নিশ্চিত কৰাৰ সময়ত চাইবাৰ ক্ৰাইম প্ৰতিৰোধ, প্ৰতিৰোধ, হ্ৰাস, অনুসন্ধান আৰু মোকৰ্দমা কৰাৰ বাবে কাৰ্যকৰী আৰু দক্ষ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰাৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ পৰিকাঠামোৰ অধীনত অপৰাধমূলক উদ্দেশ্যৰ বাবে আইচিটিৰ ব্যৱহাৰৰ প্ৰতিৰোধৰ ওপৰত এক বিস্তৃত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলন ৰখাৰ বাবে ইখন দেশে, সিখন দেশৰ সৈতে ঘনিষ্ঠভাৱে কাম কৰিবলৈ সন্মত হৈছে। ভাৰতে চাইবাৰ আন্তঃগাঁথনিৰ সুস্থিৰতা নিশ্চিত কৰা আৰু চাইবাৰ স্পেচত উদীয়মান চাইবাৰ ভাবুকিৰ দ্বাৰা উদ্ভৱ হোৱা প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰাৰ বাবে চাইবাৰ প্ৰস্তুতি বৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰত ক্ষমতা বৃদ্ধিৰ গুৰুত্বৰ কথা দোঁহাৰে। দুয়োখন দেশে সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ পদ্ধতি, তথ্য, ৰাষ্ট্ৰীয় চাইবাৰ নিৰাপত্তা ৰণনীতিৰ দৃষ্টিভংগী বিকশিত কৰা আৰু চাইবাৰ ভাবুকিৰ দৃশ্যপটৰ বিকাশৰ আদান-প্ৰদানৰ বাবে সন্মত হৈছে।
৬.১. ডিজিটেল নিয়ন্ত্ৰণ: ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সে ফ্ৰান্স প্ৰতিষ্ঠান যেনে-চিএনআইএল, ফৰাচী তথ্য সুৰক্ষা কৰ্তৃপক্ষ আৰু প্ৰাসঙ্গিক ভাৰতীয় সমকক্ষসকলৰ মাজত আলোচনাত উদগনি দিয়ে। ইউৰোপীয় পৰ্যায়ত, তেওঁলোকে ডিজিটেল নিয়ন্ত্ৰণ আৰু ডাটা গোপনীয়তাৰ ওপৰত ইউৰোপীয় ইউনিয়নৰ সৈতে ঘনিষ্ঠ আলোচনা সমৰ্থন কৰে। তেওঁলোকে তথ্য আৰু গণতন্ত্ৰৰ ওপৰত অংশীদাৰিত্বৰ উদ্দেশ্যক সমৰ্থন কৰে।
৬.১. ডিজিটেল প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা: ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সে ডিজিটেল প্ৰযুক্তিৰ দ্ৰুত উন্নতি আৰু পৰিৱৰ্তনক স্বীকৃতি দিয়ে আৰু ডিজিটেলকৰণৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁলোকৰ নিজ নিজ শক্তি আৰু দাৰ্শনিক একত্ৰীকৰণক ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ সন্মত হয়। ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনি, চাইবাৰ নিৰাপত্তা, ষ্টাৰ্ট আপ, কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা, চুপাৰকম্পিউটিং, ৫জি/৬জি টেলিকম আৰু ডিজিটেল দক্ষতা বিকাশৰ দৰে ক্ষেত্ৰত তেওঁলোকৰ সহযোগিতা অধিক গভীৰ কৰাৰ বাবে দুয়োখন দেশে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ।
চাইবাৰ নিৰাপত্তা আৰু ডিজিটেল প্ৰযুক্তিৰ ওপৰত ভাৰত-ফৰাচী ৰোড মেপৰ সৈতে সংগতি ৰাখি, ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সে তেওঁলোকৰ চাইবাৰ-নিৰাপত্তা সংস্থা আৰু সম্পৰ্কিত পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ অংশীদাৰসকলৰ বাহিনীত এক শান্তিপূৰ্ণ, সুৰক্ষিত আৰু মুক্ত চাইবাৰস্পেছৰ প্ৰচাৰত যোগদান কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ নিশ্চিত কৰে।
উদ্ভাৱন, চাকৰি সৃষ্টি আৰু অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত ষ্টাৰ্ট-আপৰ সুদূৰপ্ৰসাৰী সম্ভাৱনাক স্বীকৃতি দি দুয়োখন দেশে তেওঁলোকৰ নিজ নিজ ষ্টাৰ্ট আপ আৰু উদ্যোগী নেটৱৰ্কৰ মাজত বৰ্ধিত সংযোগৰ জৰিয়তে দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতাৰ সুবিধাৰ বাবে তেওঁলোকৰ অংশীদাৰী প্ৰতিশ্ৰুতিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। ২০২২ চনত ভিভাটেকত বছৰটোৰ প্ৰথম দেশ হিচাপে ভাৰতৰ অংশগ্ৰহণ আৰু পৰৱৰ্তী সময়ত এই বছৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ স্তৰত অংশগ্ৰহণে ডিজিটেল যুগত ভাৰতৰ অনন্য ভূমিকা আৰু স্থিতি আৰু ডিজিটেল ক্ষেত্ৰত বিশ্বব্যাপী নেতৃত্বৰ অংশীদাৰ হিচাপে ইয়াৰ গভীৰ মূল্যৰ ওপৰত প্ৰতিফলিত কৰে।
ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সে এক সমৃদ্ধ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ গঢ়ি তোলা আৰু সহযোগিতা গঢ়ি তোলাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিছে, যি তেওঁলোকৰ নাগৰিকসকলক শক্তিশালী কৰে আৰু ডিজিটেল শতিকাত তেওঁলোকৰ সম্পূৰ্ণ অংশগ্ৰহণ নিশ্চিত কৰে। এই মনোভাৱত, যোৱা সপ্তাহত, এনপিচিআই ইণ্টাৰনেচনেল পেমেণ্টছ লিমিটেড (এনআইপিএল) আৰু ফ্ৰান্সৰ লাইৰা কালেক্টে ফ্ৰান্স আৰু ইউৰোপত ইউনিফাইড পেমেণ্ট ইণ্টাৰফেচ (ইউপিআই) কাৰ্যকৰী কৰাৰ বাবে এক চুক্তি সম্পাদন কৰিছিল। পৰিশোধ প্ৰণালীটো ইয়াৰ উৎপাদনৰ অন্তিম পৰ্যায়ত আছে আৰু ছেপ্টেম্বৰ, ২০২৩-ৰ ভিতৰত আইকনিক আইফেল টাৱাৰ, পেৰিছৰ সৈতে ইউ.পি.আই. গ্ৰহণ কৰা ফ্ৰান্সৰ প্ৰথম ব্যৱসায়ী হিচাপে লাইভ হ'ব।
মুক্ত, স্বাধীন, গণতান্ত্ৰিক আৰু সামগ্ৰিক ডিজিটেল অৰ্থনীতি আৰু ডিজিটেল সমাজৰ বিকাশৰ বাবে ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনি (ডিপিআই) দৃষ্টিভংগীৰ শক্তিৰ ওপৰত এক অংশীদাৰী বিশ্বাসৰ সৈতে, ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সে ইনফ্ৰাষ্ট্ৰাকচাৰ (ইণ্ডিয়া ফ্ৰান্স গাঁথনি) আৰু ইনফিনিটি (তথ্য প্ৰযুক্তিত ভাৰত ফ্ৰান্স উদ্ভাৱন) প্লেটফৰ্মৰ জৰিয়তে বহু-অংশীদাৰী বিনিময় আগবঢ়াইছে। আমি আমাৰ দুটা ডিজিটেল পৰিস্থিতিতন্ত্ৰৰ একত্ৰিত হোৱাৰ জৰিয়তে হোৱা অগ্ৰগতি উদযাপন কৰিছো আৰু ডিপিআইৰ এই যুটীয়া প্ৰকল্পসমূহে কেনেদৰে একাধিক খণ্ডত সুদূৰপ্ৰসাৰী প্ৰভাৱ পেলাব পাৰে তাক স্বীকৃতি দিছো। ডিপিআই পদ্ধতিয়ে নাগৰিকসকলক শক্তিশালী কৰিবলৈ, অৰ্থনৈতিক আৰু সামাজিক পৰিৱৰ্তনক অনুপ্ৰেৰিত কৰিবলৈ, ৰাজহুৱা সেৱা প্ৰদান উন্নত কৰিবলৈ আৰু সাৰ্বভৌম আৰু বহনক্ষম ডিজিটেল সমাধানৰ বাবে বজাৰ প্ৰতিযোগিতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ প্ৰযুক্তি, বজাৰ আৰু শাসনৰ সুবিধা প্ৰদান কৰে, লগতে বহনক্ষম উন্নয়নৰ লক্ষ্য প্ৰাপ্ত কৰাত অৰিহণা যোগায়। যুটীয়া ডিপিআই সহযোগিতা প্ৰচেষ্টাৰ অংশ হিচাপে, ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সে গতিশীলতা, বাণিজ্য আৰু সংস্কৃতিৰ ক্ষেত্ৰত সম্ভাৱ্য উচ্চ-প্ৰভাৱৰ পদক্ষেপবোৰক প্ৰাৰম্ভিক গুৰুত্বপূৰ্ণ ক্ষেত্ৰ হিচাপে চিনাক্ত কৰিছে, যাতে মুকলি প্ৰটোকলৰ দ্বাৰা সম্পূৰ্ণ হোৱা প্লেটফৰ্মবোৰৰ মাজত আন্তঃসংযোগৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ লাভালাভপ্ৰদৰ্শন কৰা হয়। দুয়োখন দেশে আমাৰ দুয়োখন দেশৰ মাজত এনে ধৰণৰ সহযোগিতাক আদৰণি জনাইছে আৰু ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চল, আফ্ৰিকা আৰু ইয়াৰ বাহিৰৰ আন দেশসমূহৰ সৈতে এই দৃষ্টিভংগী গ্ৰহণ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ইখন দেশে, সিখন দেশৰ সৈতে সহযোগিতা কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ।
দ্বিতীয়তে-পৃথিৱীৰ বাবে অংশীদাৰীত্ব
১৷ আমাৰ জলবায়ুৰ উদ্দেশ্য পূৰণ কৰিবলৈ শক্তি সুৰক্ষা শক্তিশালী কৰা
১.১. ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সে নিম্ন কাৰ্বন অৰ্থনীতিৰ দিশত পৰিৱৰ্তনৰ ক্ষেত্ৰত ঘনিষ্ঠভাৱে সহযোগিতা কৰি আছে, ভাৰতৰ নগৰায়ন আৰু ঔদ্যোগিকৰণৰ দ্বাৰা চালিত শক্তিৰ বৰ্ধিত চাহিদা পূৰণ কৰা, শক্তি সুৰক্ষা বৃদ্ধি কৰা আৰু এছডিজি৭ আৰু পেৰিছ জলবায়ু চুক্তিৰ উদ্দেশ্য প্ৰাপ্ত কৰাৰ তিনিটা উদ্দেশ্য। ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সে স্বীকাৰ কৰে যে পেৰিছ চুক্তিৰ দীৰ্ঘম্যাদী উদ্দেশ্য প্ৰাপ্ত কৰাৰ বাবে শক্তি মিশ্ৰণত পৰিষ্কাৰ উৎসৰ অংশ বৃদ্ধি কৰাটো প্ৰয়োজনীয়। তেওঁলোকে একেসময়তে শক্তি সুৰক্ষাৰ সমস্যা সমাধানৰ গুৰুত্ব ৰক্ষা কৰি এই উদ্দেশ্যৰ বাবে যুটীয়াভাৱে কাম কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিয়ে। ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সে এই বিশ্বাস ৰক্ষা কৰে যে জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত বহনক্ষম সমাধানৰ ভিতৰত আছে পাৰমাণৱিক শক্তিৰ ব্যৱহাৰ।
১. জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ বিৰুদ্ধে আৰু ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰত পৰিৱেশ সুৰক্ষাৰ বাবে যুঁজঃ ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সে সামুদ্ৰিক আৰু স্থলজ জৈৱ বৈচিত্ৰ্য সুৰক্ষিত কৰাৰ বাবে ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় উদ্যান অংশীদাৰীত্ব, আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মিত্ৰতা আৰু ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰ উদ্যোগ (আইপিঅ'আই)কে ধৰি বহুপাক্ষিক আৰু তৃতীয় দেশৰ পদক্ষেপৰ জৰিয়তে অঞ্চলটোৰ দেশসমূহক বহনক্ষম উন্নয়ন সমাধান আগবঢ়াব। তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ উন্নয়ন বেংকসমূহৰ মাজত বহনক্ষম উন্নয়নৰ সপক্ষে (চিআইএফআইপি উদ্যোগ-বহনক্ষম বিত্ত) সপক্ষে ইণ্ডো-পেচিফিক অঞ্চলত খেলুৱৈসকলক একত্ৰিত কৰাৰ লক্ষ্যৰে কৰা আলোচনাক আদৰণি জনায়। ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সে নীলা অৰ্থনীতি, আঞ্চলিক সুস্থিতিৰতা আৰু জলবায়ু বিত্ত সম্পৰ্কীয় বিষয়ত আলোচনা আৰু সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰিব। ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সে তেওঁলোকৰ অসামৰিক সুৰক্ষা সংগঠনসমূহৰ মাজত সম্পৰ্ক শক্তিশালী কৰি আৰু বিশেষকৈ দুৰ্যোগ সুস্থিৰতা আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে মিত্ৰজোঁটৰ ভিতৰত তেওঁলোকৰ জ্ঞান, দক্ষতা আৰু বীজ বিত্তীয় যোগান ৰখাৰ দ্বাৰা প্ৰাকৃতিক বিপদ আৰু জলবায়ু পৰিৱৰ্তন সম্পৰ্কীয় দুৰ্যোগৰ আশংকা আৰু সঁহাৰি দিয়াত তেওঁলোকৰ সহযোগিতা বিকাশ কৰিব।
১.৩ ইলেক্ট্ৰনিউক্লিয়াৰঃ জৈতাপুৰ পাৰমাণৱিক শক্তি প্ৰকল্প (জেএনপিপি) সম্পৰ্কীয় আলোচনাৰ সময়ত হোৱা অগ্ৰগতিক দুয়োপক্ষই আদৰণি জনায়। তেওঁলোকে ইপিআৰ ৰিয়েক্টৰৰ সৈতে প্ৰকল্পত নিয়োজিত কৰাৰ বাবে ভাৰতৰ অসামৰিক পাৰমাণৱিক অভিযন্তা আৰু টেকনিচিয়ানসকলৰ প্ৰশিক্ষণৰ বাবে ইডিএফৰ প্ৰস্তাৱক আদৰণি জনাইছে আৰু এই সন্দৰ্ভত এক চুক্তিৰ আগতীয়া সমাপ্তিৰ বাবে আশাবাদী। স্কিলচ ইণ্ডিয়াৰ উদ্যোগ অনুসৰণ কৰি, প্ৰাসঙ্গিক ফৰাচী সংগঠনবোৰে পাৰমাণৱিক ক্ষেত্ৰত প্ৰশিক্ষণ শক্তিশালী কৰিবলৈ আৰু ভাৰতীয় শিক্ষাৰ্থীসকলৰ বাবে ইণ্টাৰ্নশ্বিপত উদগনি/সুবিধা প্ৰদান কৰাৰ বাবে ভাৰতীয় সহযযোগীসকলৰ সৈতেও কাম কৰিব। দুয়োখন দেশে নিম্ন আৰু মজলীয়া শক্তিৰ মডুলাৰ ৰিয়েক্টৰ বা স্মল মডুলাৰ ৰিয়েক্টৰ (এছএমআৰ) আৰু এডভান্সড মডুলাৰ ৰিয়েক্টৰ (এএমআৰ)ৰ ওপৰত অংশীদাৰীত্ব স্থাপনৰ ক্ষেত্ৰতো কাম কৰিবলৈ সন্মত হৈছে। আমাৰ দুয়োখন দেশে পাৰমাণৱিক প্ৰযুক্তিৰ বিকাশৰ বাবে জুলছ হ'ৰৱিটজ গৱেষণা ৰিয়েক্টৰ (জেএইচআৰ)ত তেওঁলোকৰ সহযোগিতা অব্যাহত ৰাখিব আৰু তেওঁলোকৰ আদান-প্ৰদান বৃদ্ধি কৰিব।
১. ডিকাৰ্বোনেটেড হাইড্ৰজেন: সেউজ হাইড্ৰজেনৰ ওপৰত ৰোডমেপ গ্ৰহণ কৰাৰ পিছত, ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সে ডিকাৰ্বোনেটেড হাইড্ৰজেন উৎপাদন ক্ষমতা আৰু নিয়ামক মানদণ্ডত উদ্ভাৱনৰ ক্ষেত্ৰত ঘনিষ্ঠ সহযোগিতা বিকশিত কৰি আছে। দুয়োখন দেশে কাৰ্যকৰী সমাধান কাৰ্যকৰী কৰাৰ বাবে দুয়োখন দেশৰ কোম্পানীৰ মাজত ঔদ্যোগিক অংশীদাৰীত্বৰ প্ৰচাৰ কৰি আছে।
১.৫ ভাৰত আৰু ফ্ৰান্স নৱীকৰণযোগ্য শক্তিৰ বৰ্ধিত বিকাশৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। বিশেষকৈ সৌৰ শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত, ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সে তৃতীয় দেশসমূহক তেওঁলোকৰ সৌৰ কাৰ্যসূচীত সহায় কৰিবলৈ আন্তৰ্জাতিক সৌৰ মিত্ৰতাত তেওঁলোকৰ ঘনিষ্ঠ সহযোগিতা আৰু জড়িত হোৱাৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰে, বিশেষকৈ ষ্টাৰ-চি কাৰ্যসূচী আৰু ছেনেগালত এটা সৌৰ একাডেমী গঠনৰ জৰিয়তে। যৌথ গৱেষণা আৰু বিকাশৰ জৰিয়তে,
১.৬ জলবিদ্যুৎ সন্দৰ্ভত, ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সে দুয়োখন দেশতে তেওঁলোকৰ সহযোগিতা শক্তিশালী কৰি আছে আৰু ব্যৱসায়িক প্ৰকল্পসমূহক সহায় কৰি আছে, বিশেষকৈ বিদ্যমান স্থাপনাসমূহৰ নৱীকৰণ, নদীৰ ৰান-অফ-ৰিভাৰ সমাধানৰ প্ৰচাৰ আৰু পাম্প-ষ্টোৰেজ সমাধানৰ ক্ষেত্ৰত।
১. শক্তি দক্ষতা: ফ্ৰান্সে এক বুদ্ধিমান বিদ্যুৎ নেটৱৰ্ক বিকশিত কৰা, ইয়াৰ অৰ্থনীতিৰ শক্তিৰ তীব্ৰতা হ্ৰাস কৰা আৰু ইয়াৰ ভৱন, নগৰ, ঔদ্যোগিক আৰু পৰিবহন সুবিধাসমূহৰ শক্তি প্ৰদৰ্শন উন্নত কৰা, ভাৰতত অনুষ্ঠিত স্মাৰ্ট চিটি কাৰ্যসূচীৰ সফলতাৰ ওপৰত নিৰ্মাণ কৰা প্ৰচেষ্টাক সমৰ্থন কৰে। দুয়োপক্ষই শক্তি তথ্য সংগ্ৰহ আৰু বিশ্লেষণত দক্ষতাৰ ভাগ বতৰা অন্বেষণ কৰিবলৈ সন্মত হৈছে।
২) জলবায়ু পৰিৱৰ্তন, জৈৱ বৈচিত্ৰ্যৰ ক্ষতি আৰু প্ৰদূষণৰ তিনিটা সংকটৰ যুটীয়াভাৱে মোকাবিলা কৰা
২.১ জলবায়ু পৰিৱৰ্তন, পৰিৱেশ প্ৰদূষণ আৰু জৈৱ বৈচিত্ৰ্যৰ ক্ষতিৰ তিনিটা প্ৰত্যাহ্বানৰ বিষয়ে অৱগত হৈ ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সে তেওঁলোকৰ সহযোগিতা শক্তিশালী কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। যিহেতু জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ পৰিণামবোৰে জনস্বাস্থ্যৰ বাবে এক প্ৰকৃত ভাবুকি প্ৰতিনিধিত্ব কৰে, ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সে এক স্বাস্থ্য পদ্ধতিৰ ভাৱনাৰে জনস্বাস্থ্যৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰিজোড উদ্যোগত সহযোগিতা অন্বেষণ কৰি, মহামাৰীৰ ওপৰত এক চুক্তিৰ আলোচনাত অংশগ্ৰহণ কৰি আৰু দ্বিপাক্ষিকভাৱে, চিকিৎসালয় আৰু ফাৰ্মাচিউটিকেল ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা কৰি আছে,। ২০২২ চনৰ ফেব্ৰুৱাৰীত গৃহীত নীলা অৰ্থনীতি আৰু মহাসাগৰীয় শাসনৰ ৰোডমেপৰ অংশ হিচাপে, মীন সম্পদৰ বহনক্ষম ব্যৱস্থাপনাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা আৰু সামুদ্ৰিক গৱেষণা আৰু প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত আইএফআৰইএমইআৰ আৰু এনআইঅ'টি/এমঅ'ইএছৰ মাজত হোৱা চুক্তিয়ে সহযোগিতাৰ নতুন ক্ষেত্ৰ মুকলি কৰিব। তেওঁলোকে ২০২৫ চনত ইউএনঅচিৰ আগত জি-২০ৰ ভিতৰত সাগৰত এক আলোচনা আৰম্ভ কৰাত সমৰ্থন জনাইছিল।
২. জলবায়ু পৰিৱৰ্তন: ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সে ক্ৰমান্বয়ে ২০৫০ আৰু ২০৭০ চনৰ পিছত যিমান সম্ভৱ সোনকালে আৰু পিছত কাৰ্বন নিৰপেক্ষতা প্ৰাপ্ত কৰাৰ বাবে তেওঁলোকৰ জলবায়ু উচ্চাকাংক্ষা ক্ৰমান্বয়ে বৃদ্ধি কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ।
২. বহনক্ষম অট্টালিকা: ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সে জলবায়ু আৰু জৈৱ বৈচিত্ৰনীতিৰ সফলতাত অট্টালিকাসমূহৰ কাৰ্বনমুক্তকৰণ আৰু সুস্থিৰতাৰ গুৰুত্বক স্বীকাৰ কৰে, লগতে জনসংখ্যাৰ কল্যাণ আৰু সুৰক্ষাত অৰিহণা যোগায়। এই উদ্দেশ্যে, ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সে নতুন ভৱন নিৰ্মাণৰ সাধাৰণীকৰণ আৰু প্ৰায় শূন্য নিৰ্গমন প্ৰদৰ্শনৰ সৈতে বিদ্যমান ভৱনসমূহৰ নৱীকৰণ আৰু ভৱিষ্যতৰ জলবায়ুৰ সৈতে খাপ খোৱা আৰু স্থাপত্যৰ বৈচিত্ৰতা বৃদ্ধি কৰাৰ লক্ষ্যৰে উচ্চাভিলাষী নীতি আৰু উদ্ভাৱনী উপায়ৰ সংজ্ঞা আৰু ৰূপায়ণত সহযোগিতা আগবঢ়াইছে। এই সন্দৰ্ভত, ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সে এনে এক দৃষ্টিভংগীৰ প্ৰচাৰ কৰি আছে যি মুখ্যতঃ নিৰ্মাণত মিতব্যয়িতা আৰু সম্পদ দক্ষতাৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰে। এই পদ্ধতিটো ভাৰতৰ দ্বাৰা গ্ৰহণ কৰা আৰু ২০২২ চনৰ অক্টোবৰত ফ্ৰান্সৰ দ্বাৰা সমৰ্থিত মিছন লাইফ বা পৰিৱেশ বাবে জীৱনশৈলীৰ সৈতে সামঞ্জস্যপূৰ্ণ।
২. বৃত্তাকাৰ অৰ্থনীতি আৰু প্লাষ্টিক প্ৰদূষণ: প্লাষ্টিক প্ৰদূষণ সমাপ্ত কৰাৰ বাবে এক নতুন আইনীভাৱে বাধ্যতামূলক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সঁজুলিৰ চলিত আলোচনাত ভাৰত আৰু ফ্ৰান্স সক্ৰিয়ভাৱে জড়িত হৈ আছে। ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সে একক ব্যৱহাৰৰ প্লাষ্টিক প্ৰদূষণ দূৰ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত-ফৰাচী প্ৰতিশ্ৰুতিত নতুন দেশসমূহক অন্তৰ্ভুক্ত কৰাৰ বাবে কাম কৰি আছে।
২. জৈৱ বৈচিত্ৰ্য ৰক্ষা: ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সে ৰাষ্ট্ৰীয় পৰিস্থিতি, অগ্ৰাধিকাৰ আৰু সামৰ্থ্য অনুসৰি কুনমিং-মণ্ট্ৰিয়েল গ্লোবেল বায়োডাইভাৰ্চিটি ফ্ৰেমৱৰ্ক (কেএমজিবিএফ) আৰু সেইবোৰৰ কাৰ্যকৰী ৰূপায়ণৰ লক্ষ্য আৰু লক্ষ্যৰ গুৰুত্ব স্বীকাৰ কৰে। ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সে ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় উদ্যান অংশীদাৰীত্ব (আই৩পি) কাৰ্যকৰী কৰা অব্যাহত ৰাখিছে। এক সুসংগত আৰু সহযোগিতামূলক প্ৰকাৰে, জৈৱিক বৈচিত্ৰ্যৰ ক্ষতি আৰু সাগৰৰ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰৰ অৱক্ষয়ৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সে ৰাষ্ট্ৰীয় অধিকাৰ ক্ষেত্ৰৰ (বিবিএনজে) বাহিৰৰ এলেকাসমূহত সামুদ্ৰিক জৈৱ বৈচিত্ৰ্যৰ সংৰক্ষণ আৰু বহনক্ষম ব্যৱহাৰৰ চুক্তি গ্ৰহণক স্বাগতম জনাইছে
ভাৰতত নগৰ আৰু পাৰিপাৰ্শ্বিক পৰিৱৰ্তনৰ লগতে সামাজিক অন্তৰ্ভুক্তিক সমৰ্থন কৰা
৩.১ ভাৰতে ফ্ৰান্সক ইয়াৰ দক্ষতা, ইয়াৰ কোম্পানী আৰু ফৰাচী উন্নয়ন সংস্থা (এএফডি)ৰ জৰিয়তে নগৰীয় পৰিৱৰ্তন সফলতাৰে প্ৰাপ্ত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ইয়াৰ পছন্দৰ অংশীদাৰ হিচাপে গঢ়ি তুলিব বিচাৰে।
৩. একত্ৰিত আৱৰ্জনা ব্যৱস্থাপনা: ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সে একত্ৰিত আৱৰ্জনা ব্যৱস্থাপনাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দি এক বৃত্তাকাৰ অৰ্থনীতিৰ প্ৰচাৰ কৰি চহৰসমূহক সমৰ্থন কৰাৰ সমাধানৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁলোকৰ সহযোগিতা শক্তিশালী কৰি আছে, যাৰ ভিতৰত আছে আৱৰ্জনা সংগ্ৰহ আৰু পৰিবহন, সম্পদ সমাধানলৈ আৱৰ্জনা শক্তিশালী কৰা; চহৰসমূহৰ দ্বাৰা তৰল আৰু কঠিন আৱৰ্জনা ব্যৱস্থাপনা উন্নত কৰা। চিটি ইনভেষ্টমেণ্টছ টু ইনোভেট, ইণ্টিগ্ৰেট এণ্ড চাষ্টেইন (চিআইটিআইএছ ২.০) কাৰ্যসূচীৰ দ্বিতীয় পৰ্যায়ৰ শুভাৰম্ভে এই ক্ষেত্ৰত উদ্ভাৱনী সমাধানৰ প্ৰচাৰ কৰিব। চিআইটিআইএছ ২.০-ৰ লক্ষ্য হৈছে ৰাজ্যিক পৰ্যায়ত জলবায়ু শাসনৰ প্ৰচাৰ কৰা আৰু পৌৰ নিগমৰ কৰ্মকৰ্তাসকলৰ ক্ষমতা নিৰ্মাণ কৰা।
৩. পৰিবহণ আৰু নগৰীয় গতিশীলতা: ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সে পৰিবহনৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁলোকৰ ৰে'ল খণ্ডত তেওঁলোকৰ সহযোগিতা শক্তিশালী কৰি আৰু গতিশীলতাৰ সমস্যা সমাধানৰ বাবে নতুন সমাধান অন্বেষণ কৰি, বিশেষকৈ আহমেদাবাদ আৰু ছুৰাটত স্থাপিত প্ৰকল্পৰ দৰে নগৰঅঞ্চলত আলোচনা গভীৰ কৰি তুলিছে৷
৩. সামাজিক অন্তৰ্ভুক্তি: ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সে এক অধিক সামগ্ৰিক আৰু পৰিৱেশ অনুকূল বিকাশৰ প্ৰচাৰ কৰিবলৈ ভাৰতীয় পুঁজিৰ দ্বাৰা সমৰ্থিত প্ৰকল্পৰ ক্ষেত্ৰত (অন্নপূৰ্ণা, ইণ্ডাছইণ্ড বেংক, নিওগ্ৰোথ) আৰু প্ৰপাৰ্কোৰ সমৰ্থিত আৰু মহিলা আৰু দুৰ্বল জনসংখ্যাৰ বিত্তীয় অন্তৰ্ভুক্তিত অৰিহণা যোগোৱা আৰু অগ্ৰাধিকাৰ উন্নয়ন ক্ষেত্ৰৰ বিকাশত উদগনি দিবলৈ আগ্ৰহী।
৪৷ বহনক্ষম বিকাশ আৰু নিম্ন কাৰ্বন শক্তিলৈ পৰিৱৰ্তনৰ লক্ষ্যৰে আমাৰ দুয়োখন দেশৰ মাজত বাণিজ্য শক্তিশালী কৰা আৰু বিনিয়োগৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা
৪.১ অধিক সুস্থিৰ মূল্য শৃংখলাৰ বিকাশ হৈছে ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সৰ মাজত এক উমৈহতীয়া উদ্দেশ্য যাৰ বাবে তেওঁলোকে বিষয়টোৰ ওপৰত উপযুক্ত পৰিস্থিতি আৰু নীতি বিনিময় কৰি সহজ কৰি তুলিব।
৪.২ বাণিজ্য: ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সে তেওঁলোকৰ নিজ নিজ বজাৰত, বিশেষকৈ দ্বিপাক্ষিক ফাষ্ট ট্ৰেক প্ৰক্ৰিয়াৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত যিমান সম্ভৱ সোনকালে সমাধান কৰাৰ বাবে তেওঁলোকৰ দ্বিপাক্ষিক আলোচনা তীব্ৰতৰ কৰি তুলিছে।
৪.৩ ক্ৰছ-ইনভেষ্টমেণ্ট: ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সে ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সৰ কোম্পানীবোৰক তেওঁলোকৰ সম্পৰ্ক শক্তিশালী কৰিবলৈ আৰু দুয়োখন দেশত কাৰ্যকলাপ বিকশিত কৰিবলৈ বিশেষকৈ ভাৰতত ফৰাচী বিনিয়োগকাৰী আৰু ফ্ৰান্সত ভাৰতীয় বিনিয়োগকাৰীৰ উপস্থিতি বৃদ্ধি কৰাৰ লক্ষ্যৰে উৎসাহিত কৰে,। ইয়াৰ বাবে, ইনভেষ্ট ইণ্ডিয়া আৰু বিজনেছ ফ্ৰান্সে ফ্ৰান্স আৰু ভাৰতৰ বিনিয়োগকাৰীসকলক ইখন দেশে সিখনৰ অৰ্থনীতিত সহায় কৰাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ বাবে এক বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰিছে।
তৃতীয় - জনসাধাৰণৰ বাবে অংশীদাৰীত্ব
বিশেষকৈ যুৱসকলৰ হিতৰ বাবে বিনিময়ৰ প্ৰচাৰ কৰা
১.১৷ ২০২১ চনত কাৰ্যকৰী হোৱা প্ৰব্ৰজন আৰু গতিশীলতাৰ ওপৰত অংশীদাৰী চুক্তি হৈছে শিক্ষাৰ্থী, স্নাতক, শিক্ষাবিদ, গৱেষক, পেছাদাৰী আৰু দক্ষ শ্ৰমিকৰ গতিশীলতা বৃদ্ধিৰ প্ৰতি আমাৰ অংশীদাৰী প্ৰতিশ্ৰুতি বাস্তৱায়িত কৰাৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ। ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সে পৰ্যটকৰ প্ৰবাহৰ প্ৰচাৰ আৰু ব্যক্তিগত খণ্ড আৰু ব্যৱসায়িক সম্প্ৰদায়ৰ বাবে ভিছা জাৰী কৰাৰ সুবিধাৰ জৰিয়তে জনসাধাৰণৰ মাজত জনসাধাৰণআৰু অৰ্থনৈতিক সম্পৰ্ক গভীৰ কৰাত সহায় কৰে। ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সে পাৰস্পৰিক ভিত্তিত চৰকাৰী পাছপোৰ্ট ধাৰকসকলৰ বাবে কম সময় ৰখাৰ বাবে ভিছা ৰেহাই প্ৰদান কৰিব আৰু ২০২৬ চনত এই ৰেহাইৰ কাৰ্যকৰীতা মূল্যায়ন কৰিব। ইয়াৰ উপৰিও, তেওঁলোকে দুয়োখন দেশৰ মাজত দক্ষ গতিশীলতাক উৎসাহিত কৰাৰ বাবে ডিপ্লোমা আৰু পেছাদাৰী অৰ্হতাৰ পাৰস্পৰিক স্বীকৃতি প্ৰদান কৰা পদক্ষেপসমূহৰ ওপৰত যুটীয়াভাৱে কাম কৰিব।
১.২ দুয়োখন দেশে বৃত্তিমূলক আৰু ভাষা প্ৰশিক্ষণৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে উচ্চ শিক্ষা প্ৰতিষ্ঠান, গৱেষণা কেন্দ্ৰ আৰু ব্যক্তিগত কোম্পানীসমূহৰ মাজত অংশীদাৰীত্বৰ বিকাশত উদগনি দিব। তেওঁলোকে ভাষিক সহযোগিতাৰ দিশত কৰা প্ৰচেষ্টাক পুনৰুজ্জীৱিত কৰিব, ভাৰতীয় বিদ্যালয়সমূহত ফৰাচী ভাষাৰ শিক্ষাদানত উদগনি দিব, ভাষা শিক্ষকসকলৰ আদান-প্ৰদান আৰু প্ৰশিক্ষণত উদগনি দিব আৰু বিনিময় কাৰ্যসূচীৰ বাবে ভিছা সুবিধাত সহায় কৰিব। এনে প্ৰচেষ্টাই ইখনে সিখন দেশৰ ভাষা শিকোৱাৰ ওপৰত তেওঁলোকে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু সীমা সীপাৰৰ গতিশীলতা বৃদ্ধিত ভাষাবোৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে।
১. শিক্ষাৰ্থীৰ গতিশীলতা: ভাৰত আৰু ফ্ৰান্স তেওঁলোকৰ শৈক্ষিক সম্পৰ্ক শক্তিশালী কৰিবলৈ আৰু শিক্ষাৰ্থীসকলৰ আদান-প্ৰদান বৃদ্ধি কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সে ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰৰ বাবে স্বাস্থ্যৰ ওপৰত ভাৰত-ফৰাচী চৌহদৰ আৰ্হিৰ লগতে গৱেষকসকলৰ গতিশীলতা, বিশেষকৈ বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিৰ অগ্ৰাধিকাৰৰ ক্ষেত্ৰত যুটীয়া প্ৰশিক্ষণ কাৰ্যসূচীৰ বিকাশত সহায় কৰিব। ভাৰতীয় প্ৰাক্তন শিক্ষাৰ্থীৰ এটা সম্প্ৰদায় সৃষ্টি কৰাৰ বাবে, ফ্ৰান্সে কমেও এটা ছেমিষ্টাৰৰ বাবে ফ্ৰান্সত অধ্যয়ন কৰা ভাৰতীয়সকলৰ বাবে পাঁচ বছৰীয়া বৈধতা চেংগেন ভিছা জাৰী কৰিব, যদিহে তেওঁলোকে ফ্ৰান্স বিশ্ববিদ্যালয় প্ৰণালীৰ দ্বাৰা স্বীকৃত বিশ্ববিদ্যালয় এখনত স্নাতকোত্তৰ ডিগ্ৰী স্তৰত উপনীত হয় আৰু চেংগেন প্ৰয়োজনীয়তা অনুসৰি সম্পূৰ্ণ গ্ৰহণযোগ্য ফাইল থাকে।
ফ্ৰান্সে ২০২৫ চনৰ ভিতৰত ২০,০০০ ভাৰতীয় শিক্ষাৰ্থীক আদৰণি জনোৱাৰ আৰু ২০৩০ চনত এই উচ্চাকাংক্ষা ৩০,০০০ লৈ বৃদ্ধি কৰাৰ উচ্চাকাংক্ষা পুনৰ নিশ্চিত কৰিছে। এই লক্ষ্যবোৰ প্ৰাপ্ত কৰাৰ বাবে, ফ্ৰান্সে ফ্ৰান্সত অধ্যয়নৰ প্ৰচাৰ শক্তিশালী কৰিব আৰু ভাৰতত এই পদোন্নতিৰ বাবে সমৰ্পিত ইয়াৰ কৰ্মচাৰী বৃদ্ধি কৰিব। ফ্ৰান্সে ফৰাচী বিশ্ববিদ্যালয় আৰু অন্যান্য উচ্চ শিক্ষা প্ৰতিষ্ঠানতো "আন্তৰ্জাতিক শ্ৰেণী" সৃষ্টি কৰিব, য'ত ভাৰতীয় শিক্ষাৰ্থীসকলক ফৰাচী ভাষা আৰু শৈক্ষিক বিষয়ত প্ৰশিক্ষণ দিয়া হ'ব। ই তেওঁলোকক তেতিয়া ফৰাচী ভাষাত স্নাতক কাৰ্যসূচীত যোগদান কৰিবলৈ অনুমতি দিব। ফ্ৰান্স চৰকাৰে এনে শ্ৰেণী সৃষ্টিৰ পৰীক্ষা কৰিব আনহাতে ভাৰত চৰকাৰে ভাৰতৰ মাধ্যমিক শিক্ষা ব্যৱস্থাৰ ভিতৰত ইয়াক প্ৰচাৰ কৰিব।
১.৪ আমাৰ নাগৰিক সমাজৰ মাজত বহনক্ষম আদান-প্ৰদান: ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সে আমাৰ নাগৰিক সমাজৰ মাজত আদান-প্ৰদান সক্ষম কৰা বিশেষকৈ ফ্ৰান্স-ইণ্ডিয়া ফাউণ্ডেচন আৰু ভাৰতত এলায়েন্স ফ্ৰান্সিজ নেটৱৰ্ককে ধৰি ভৱিষ্যত কাৰ্যসূচীৰ ব্যক্তিত্বই গাঁথনি আৰু প্ৰণালীবোৰ শক্তিশালী কৰি থাকিব৷ ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সে দুয়োখন দেশতে অনুষ্ঠিত হ'ব পৰা যুৱ বিনিময়ক উৎসাহিত কৰে, যেনে-ভাৰতত ফৰাচী স্বেচ্ছাসেৱকৰ সংখ্যা দুগুণ কৰাৰ বাবে "আন্তৰ্জাতিক সংহতি স্বেচ্ছাসেৱক আৰু নাগৰিক সেৱা" আঁচনি আৰু ২০২৫ চনৰ ভিতৰত ফ্ৰান্সত ভাৰতীয় স্বেচ্ছাসেৱকৰ সংখ্যা পাঁচগুণ।
আমাৰ সংস্কৃতিৰ মাজত নিয়মীয়া বাৰ্তালাপ প্ৰচাৰ কৰা
২.১ আমাৰ দুয়োখন দেশে এতিয়া সাংস্কৃতিক বিনিময়ৰ বাবে আধাৰশিলা কাৰ্যসূচী স্থাপন কৰিব বিচাৰে আৰু আমাৰ সৃষ্টিশীল উদ্যোগসমূহক ওচৰলৈ অনাৰ সম্ভাৱনা সম্পূৰ্ণৰূপে ব্যৱহাৰ কৰিব বিচাৰে:
২.২ সংগ্ৰহালয় আৰু ঐতিহ্যৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা: সমৃদ্ধ সংস্কৃতি আৰু ইতিহাসৰে সমৃদ্ধ ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে, ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সে তেওঁলোকৰ ঐতিহ্য প্ৰদৰ্শন আৰু ভৱিষ্যত প্ৰজন্মলৈ প্ৰেৰণ কৰাৰ বাবে তেওঁলোকৰ যৌথ কাম তীব্ৰতৰ কৰিব। ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সে ভাৰতীয় ৰাষ্ট্ৰীয় সংগ্ৰহালয় প্ৰকল্পৰ বাবে অভিপ্ৰায় পত্ৰ স্বাক্ষৰক স্বাগতম জনাইছে। ফ্ৰান্সে ভাৰতক মুখ্য সাংস্কৃতিক প্ৰকল্প, বিশেষকৈ গ্ৰেণ্ড লুভাৰৰ অভিজ্ঞতাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব। পুৰাতাত্ত্বিক, চিত্ৰ, সাংখ্যিক, আলংকাৰিক কলা আদিৰ প্ৰদৰ্শন, সংৰক্ষণ আৰু প্ৰদৰ্শনীৰ ব্যৱস্থা কৰাৰ বাবে এটা ঐতিহ্যপূৰ্ণ ভৱনৰ ৰেট্ৰো-ফিটিং। গ্ৰেণ্ড লুভাৰৰ দ্বাৰা উদাহৰণ দিয়া হৈছে আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় মিউজিয়াম অফ এলএনডিয়া প্ৰকল্পৰ বাবে এক উপযুক্ত কেছ অধ্যয়ন হ'ব।
২. চিনেমা: ইউৰোপৰ সৰ্ববৃহৎ চলচ্চিত্ৰ বজাৰ ফ্ৰান্স আৰু বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ চলচ্চিত্ৰ প্ৰযোজক ভাৰতে তেওঁলোকৰ প্ৰযোজনাৰ ৰপ্তানি, তেওঁলোকৰ অডিঅ'-ভিজুৱেল সহ-প্ৰযোজনা চুক্তিৰ অধীনত সহ-প্ৰযোজনাৰ সুবিধা, আৰু চিত্ৰগ্ৰহণৰ বাবে তেওঁলোকৰ দেশৰ আকৰ্ষণীয়তাৰ প্ৰচাৰত সহায় কৰি আছে।
২.৫ শৈল্পিক আৰু সাহিত্যিক সহযোগিতা: ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সে আমাৰ দুয়োখন দেশৰ মাজত পেছাদাৰী আৰু শিল্পীসকলৰ গতিশীলতাৰ বৰ্ধিত স্তৰ নিশ্চিত কৰাৰ উদ্দেশ্য ভাগ বতৰা কৰে। তেওঁলোকে ৩ মাৰ্চ, ২০২৩ত উদ্বোধন কৰা ভিলা স্বাগতমৰ আৰ্হিত, আৱাসিক স্থানত দীৰ্ঘম্যাদী থকাক অগ্ৰাধিকাৰ দি এক বহনক্ষম উন্নয়ন যুক্তিৰ সপক্ষে কেৱল ঘটনাৰ যুক্তিৰ বাহিৰত যাব বিচাৰে। ভিলা স্বাগতম হৈছে সমগ্ৰ ভাৰতত বিয়পি থকা ১৬টা বিদ্যমান আৱাসলৈ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ ফৰাচী প্ৰতিভা কঢ়িয়াই অনাৰ বাবে বাসস্থানৰ এক নেটৱৰ্ক। এনে কৰোতে, ফ্ৰান্সে ফৰাচী শিল্পী আৰু লেখকসকলৰ এটা সম্প্ৰদায় সৃষ্টি কৰিব বিচাৰে যি ভাৰতৰ সমৃদ্ধ চাভৈৰ-ফেয়াৰ আৰু ইতিহাসৰ পৰা শিক্ষা ল’ব লাগে। ভাৰত আৰু ফ্ৰান্স দুয়োখন দেশতে ২০৩৫ চনৰ ভিতৰত তিনিশ ভিলা স্বাগতম স্থাপনৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। ভাৰতৰ ললিত কলা একাডেমীয়ে (এলকেএ) ভাৰতীয় শিল্পীসকলক ফ্ৰান্সৰ উৎসৱত অংশগ্ৰহণ কৰাত সহায় কৰি আহিছে আৰু ফ্ৰান্সৰ জনসাধাৰণৰ মাজত ভাৰতীয় শৈল্পিক পৰম্পৰাৰ প্ৰতি ব্যাপক আগ্ৰহ সৃষ্টি কৰাৰ স্বাৰ্থত এই সমৰ্থন অব্যাহত ৰাখিব।
২. ভাষিক সহযোগিতা: ভাৰত আৰু ফ্ৰান্স ভাৰতত এলায়েন্স ফ্ৰান্সৰ নেটৱৰ্ক বিকশিত কৰিবলৈ আৰু ফৰাচী ভাষা শিক্ষণ কাৰ্যসূচীৰ বিকাশত উদগনি দিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ, বিশেষকৈ ভাৰতীয় ব্যক্তিগত আৰু চৰকাৰী বিদ্যালয়সমূহত পাঠ্যক্ৰম আৰু শিক্ষণ সামগ্ৰী ৰ লগতে বয়সঅনুসৰি পাঠ্যপুথিৰ ব্যৱস্থাত সহায় কৰি। তেওঁলোকে ভাৰতত এলায়েন্স ফ্ৰান্সিচাইজ নেটৱৰ্কত ৫০,০০০ শিক্ষাৰ্থীৰ লক্ষ্যত উপনীত হ'বলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। লগতে, ফ্ৰান্সত বিদ্যালয় আৰু উচ্চ শিক্ষাত ভাৰতীয় ভাষা আৰু প্ৰাচীন ভাৰতীয় লিপিৰ প্ৰচাৰ কৰা হ'ব পাৰে, যাৰ বাবে ভাৰতৰ পৰা বিশেষ শিক্ষাআৰু ভাষিক প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ সহযোগিতা 'ব পাৰে।
২.৭. ফ্ৰান্সে ভাৰতক ফ্ৰাঙ্কোফোন দেশ আৰু অঞ্চল আৰু ফৰাচী সংস্কৃতিৰ সৈতে শক্তিশালী সম্পৰ্ক থকা এক আন্তৰ্জাতিক সংগঠন অৰ্গেনাইজেচন ইণ্টাৰনেচনেল ডি লা ফ্ৰাঙ্কোফোনিত যোগদান কৰাৰ বিষয়ে বিবেচনা কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰিছিল। ভাৰতে ফৰাচী আমন্ত্ৰণক আদৰণি জনাইছে।
২.৮. ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সে ক্ৰীড়া আৰু স্বাস্থ্যকৰ জীৱনৰ মূল্যবোধক সমৰ্থন কৰে, যি পেৰিছত ২০২৪ চনৰ অলিম্পিক আৰু পেৰালিম্পিক খেলৰ কেন্দ্ৰবিন্দু হ'ব। এই উদ্দেশ্যে দুয়োখন দেশে ক্ৰীড়া ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ অভিপ্ৰায় পত্ৰ স্বাক্ষৰক আদৰণি জনাইছে যিয়ে ভাৰতীয় খেলুৱৈসকলক ভৱিষ্যতে মুখ্য ক্ৰীড়া প্ৰতিযোগিতাসমূহৰ বাবে তেওঁলোকৰ প্ৰশিক্ষণ আৰু প্ৰস্তুতিত অধিক সহায় কৰিব।
২.৯. ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সৰ মাজত জনসাধাৰণৰ মাজত সম্পৰ্ক বৃদ্ধি কৰিবলৈ আৰু বিশেষকৈ কনচুলাৰৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰিবলৈ আৰু ফ্ৰান্সৰ দক্ষিণত বাণিজ্যিক সম্পৰ্ক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে, ভাৰতে মাৰ্চেইলত ইয়াৰ কনচুলেট জেনেৰেল মুকলি কৰিব, ফ্ৰান্সে হায়দৰাবাদত "ব্যুৰো ডি ফ্ৰান্স" মুকলি কৰিব।
এই উচ্চাভিলাষী ৰোডমেপৰ জৰিয়তে ভাৰত-ফ্ৰান্স কৌশলগত অংশীদাৰিত্বে সহযোগিতাৰ নতুন ক্ষেত্ৰত অধিক বৈচিত্ৰতা আনিব আৰু লগতে অংশীদাৰী স্বাৰ্থৰ বিদ্যমান কাৰ্যসূচীসমূহ গভীৰ কৰিব।