প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভূটানৰ চতুৰ্থ ৰজাৰ ৭০ সংখ্যক জন্মদিন উপলক্ষে আয়োজিত অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ ভাষণ
বহু শতিকা ধৰি ভাৰত আৰু ভূটানৰ মাজত এক গভীৰ আধ্যাত্মিক আৰু সাংস্কৃতিক সম্পৰ্ক আছে, আৰু সেয়েহে এই গুৰুত্বপূৰ্ণ অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ ভাৰত আৰু মই প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ আছিলো, কিন্তু আজি মই ইয়ালৈ অতি গধুৰ হৃদয়ৰে আহিছোঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
কালি সন্ধিয়া দিল্লীত সংঘটিত ভয়ংকৰ ঘটনাটোৱে সকলোকে বিচলিত কৰিছে, আমাৰ সংস্থাসমূহে এই ষড়যন্ত্ৰৰ গভীৰলৈ যাব, ইয়াৰ আঁৰৰ অপৰাধীসকলক ৰেহাই দিয়া নহ'ব, ইয়াৰ বাবে দায়ী সকলোকে বিচাৰৰ সন্মুখীন কৰোৱা হ'বঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰতে ইয়াৰ প্ৰাচীন আদৰ্শ 'বসুধৈৱ কুটুম্বকম'ৰ পৰা অনুপ্ৰেৰণা লাভ কৰে, সমগ্ৰ বিশ্বই এটা পৰিয়াল, আমি সকলোৰে সুখৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিওঁঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভূটানৰ ৰজাৰ দ্বাৰা প্ৰস্তাৱিত ধাৰণা, 'মুঠ ৰাষ্ট্ৰীয় সুখ', সমগ্ৰ বিশ্বৰ বাবে বিকাশৰ সংজ্ঞা নিৰ্ধাৰণত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মাপকাঠী হৈ পৰিছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰত আৰু ভূটান কেৱল সীমান্তৰ দ্বাৰা সংযুক্ত নহয়, তেওঁলোক সংস্কৃতিৰ দ্বাৰা সংযুক্ত, আমাৰ সম্পৰ্ক হৈছে মূল্যবোধ, আৱেগ, শান্তি আৰু প্ৰগতিৰ সম্পর্কঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আজি ভূটান বিশ্বৰ প্ৰথমখন কাৰ্বন-নিগেটিভ দেশত পৰিণত হৈছে, এয়া এক অসাধাৰণ সাফল্যঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভূটানে জনমূৰি নৱীকৰণযোগ্য শক্তি উৎপাদনত বিশ্বৰ আগশাৰীৰ দেশসমূহৰ ভিতৰত স্থান লাভ কৰিছে, নৱীকৰণযোগ্য উৎসৰ পৰা ১০০ শতাংশ বিদ্যুৎ উৎপাদন কৰে, এই সামৰ্থ্য বৃদ্ধি কৰি আজি আন এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
সংযোগে সুযোগ সৃষ্টি কৰে আৰু সুযোগে সমৃদ্ধিৰ সৃষ্টি কৰে, ভাৰত আৰু ভূটানে শান্তি, সমৃদ্ধি আৰু অংশীদাৰী প্ৰগতিৰ পথত আগবাঢ়কঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
11 NOV 2025 1:13PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ভূটানৰ থিম্পুৰ চাংলিমেথাং উদযাপন খেলপথাৰত ভূটানৰ চতুৰ্থ ৰজাৰ ৭০ সংখ্যক জন্মদিন উপলক্ষে আয়োজিত অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰদান কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভূটানৰ ৰজা জিগমে খেছাৰ নামগিয়েল ৱাংচুক আৰু চতুৰ্থ ৰজা জিগমে সিংগিয়ে ৱাংচুকলৈ উষ্ম শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে। তেওঁ ৰাজপৰিয়ালৰ সন্মানীয় সদস্যসকল, ভূটানৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত শ্বেৰিং ট'বগে আৰু উপস্থিত অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকলকো সন্মান জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে আজিৰ দিনটো ভূটানৰ বাবে, ভূটানৰ ৰাজপৰিয়ালৰ বাবে আৰু বিশ্ব শান্তিত বিশ্বাস কৰা সকলোৰে বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ দিন। তেওঁ ভাৰত আৰু ভূটানৰ মাজত বহু শতিকা ধৰি থকা গভীৰ আৱেগিক আৰু সাংস্কৃতিক সম্পৰ্কৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি কয় যে এই গুৰুত্বপূৰ্ণ অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণ কৰাটো ভাৰত আৰু তেওঁ উভয়ৰে এক প্ৰতিশ্ৰুতি আছিল। অৱশ্যে শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে তেওঁ গধূৰ হৃদয়ৰে ভূটানত উপস্থিত হৈছে, কিয়নো যোৱা সন্ধিয়া দিল্লীত সংঘটিত হোৱা ভয়ংকৰ ঘটনাটোৱে সকলোকে গভীৰভাৱে বিচলিত কৰিছে। তেওঁ আক্ৰান্ত পৰিয়ালসমূহৰ দুখ স্বীকাৰ কৰে আৰু দৃঢ়তাৰে কয় যে সমগ্ৰ ৰাষ্ট্ৰই তেওঁলোকৰ সৈতে থিয় দিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ঘটনাৰ তদন্তত জড়িত সকলো সংস্থাৰ সৈতে তেওঁ গোটেই ৰাতি নিৰন্তৰ যোগাযোগত আছিল। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে ভাৰতীয় সংস্থাসমূহে সম্পূৰ্ণ ষড়যন্ত্ৰটো উন্মোচন কৰিব আৰু আক্ৰমণৰ আঁৰৰ ষড়যন্ত্ৰকাৰীসকলক ৰেহাই দিয়া নহ'ব বুলি আশ্বাস দিয়ে। "ইয়াৰ বাবে দায়ী সকলোকে বিচাৰৰ সন্মুখীন কৰোৱা হ'ব", প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ঘোষণা কৰে।
শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে আজি গুৰু পদ্মসম্ভৱৰ আশীৰ্বাদত ভূটানত ভগৱান বুদ্ধৰ পিপৰাহৱা অৱশেষৰ পবিত্ৰ দৰ্শনৰ লগতে বিশ্ব শান্তি প্ৰাৰ্থনা উৎসৱ অনুষ্ঠিত হৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এই অনুষ্ঠানতে চতুৰ্থ ৰজাৰ ৭০ সংখ্যক জন্মদিন বহুসংখ্যক ব্যক্তিৰ মৰ্য্যাদাপূৰ্ণ উপস্থিতিৰে উদযাপন কৰা হৈছে, যিয়ে ভাৰত-ভূটানৰ সম্পৰ্কৰ শক্তিক প্ৰতিফলিত কৰে।
ভাৰতে ‘বসুধৈব কুটুম্বকম’-বিশ্ব এক পৰিয়াল- এই প্ৰাচীন আদৰ্শৰ পৰা অনুপ্ৰেৰণা লাভ কৰে বুলি গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ‘সৰ্বে ভৱন্তু সুখিন’ মন্ত্ৰৰ জৰিয়তে সাৰ্বজনীন সুখৰ বাবে ভাৰতৰ প্ৰাৰ্থনাৰ কথা পুনৰ দোহাৰে আৰু স্বৰ্গ, মহাকাশ, পৃথিৱী, পানী, বনৌষধি, উদ্ভিদ আৰু সকলো জীৱিত প্ৰাণীক শান্তিৰ আহ্বান জনোৱা বৈদিক শ্লোকসমূহৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ কয় যে এই ভাৱনাৰ সৈতে, ভাৰতে বিশ্ব শান্তি প্ৰাৰ্থনা মহোৎসৱত ভূটানৰ সৈতে যোগদান কৰিছে, য'ত সমগ্ৰ বিশ্বৰ সাধু-সন্তসকলে বিশ্ব শান্তিৰ বাবে প্ৰাৰ্থনা কৰাত একত্ৰিত হয় আৰু ১৪০ কোটি ভাৰতীয়ৰ প্ৰাৰ্থনা এই সামূহিক মনোভাৱৰ অংশ। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে খুব কম লোকেহে জানে যে তেওঁৰ জন্মস্থান গুজৰাটৰ ভাদনগৰ বৌদ্ধ পৰম্পৰাৰ সৈতে জড়িত এক পবিত্ৰ স্থান আৰু তেওঁৰ কৰ্মক্ষেত্ৰ উত্তৰ প্ৰদেশৰ বাৰাণসী হৈছে বৌদ্ধ শ্ৰদ্ধাৰ শীৰ্ষস্থান। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে এই অনুষ্ঠানত উপস্থিত থকাটো সেয়েহে ব্যক্তিগতভাৱে অৰ্থপূৰ্ণ আৰু লগতে কয় যে শান্তিৰ প্ৰদীপে ভূটান আৰু সমগ্ৰ বিশ্বৰ প্ৰতিটো ঘৰ আলোকিত কৰক।
ভূটানৰ চতুৰ্থ ৰজাৰ প্ৰতি শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰি তেওঁৰ জীৱনক প্রজ্ঞা, সৰলতা, সাহস আৰু ৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰতি নিঃস্বাৰ্থ সেৱাৰ সংগম হিচাপে বৰ্ণনা কৰি শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে তেওঁ ১৬ বছৰ বয়সতে পিতৃসুলভ মৰম আৰু দূৰদৰ্শী নেতৃত্বৰে দেশৰ দায়িত্ব গ্ৰহণ কৰিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে তেওঁৰ ৩৪ বছৰীয়া শাসনকালত ভূটানে উন্নয়ন নিশ্চিত কৰাৰ লগতে ইয়াৰ ঐতিহ্য সংৰক্ষণ কৰি ভূটানক আগুৱাই লৈ গৈছিল। গণতান্ত্ৰিক প্ৰতিষ্ঠান স্থাপনৰ পৰা আৰম্ভ কৰি সীমান্ত অঞ্চলত শান্তি স্থাপনলৈকে মহামান্য ৰজাই এক নিৰ্ণায়ক ভূমিকা পালন কৰিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে মহামান্য ৰজাই প্ৰৱৰ্তন কৰা ‘মুঠ ৰাষ্ট্ৰীয় সুখ’ৰ ধাৰণাটো বিকাশৰ সংজ্ঞা নিৰ্ধাৰণৰ বাবে বিশ্বজুৰি স্বীকৃত মাপকাঠী হৈ পৰিছে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে মহামান্য ৰজাই দেখুৱাইছে ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণ কেৱল জিডিপিৰ বিষয়ে নহয়, মানৱতাৰ কল্যাণৰ বিষয়েও।
শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ভূটানৰ চতুৰ্থ ৰজাই ভাৰত আৰু ভূটানৰ মাজত বন্ধুত্ব শক্তিশালী কৰাত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছিল। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে মহামান্য ৰজাই স্থাপন কৰা ভেটিটোৱে দুয়োখন ৰাষ্ট্ৰৰ মাজত সমৃদ্ধিশালী সম্পৰ্কক পুষ্টি যোগাই আহিছে। সকলো ভাৰতীয়ৰ ফালৰ পৰা প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মহামান্য ৰজাক আন্তৰিক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে আৰু তেওঁৰ সুস্বাস্থ্য আৰু দীৰ্ঘায়ু কামনা কৰে।
‘ভাৰত আৰু ভূটান কেৱল সীমান্তৰ দ্বাৰাই সংযুক্ত নহয়, দুয়োখন দেশ সংস্কৃতিৰ দ্বাৰাও সংযুক্ত। আমাৰ সম্পৰ্ক হৈছে মূল্যবোধ, আৱেগ, শান্তি আৰু প্ৰগতিৰ এক সম্পৰ্ক’, শ্ৰী মোদীয়ে এইদৰে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। ২০১৪ চনত কাৰ্যভাৰ গ্ৰহণ কৰাৰ পাছত ভূটানলৈ তেওঁৰ প্ৰথম বিদেশ ভ্ৰমণৰ কথা স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে সেই ভ্ৰমণৰ স্মৃতিসমূহে এতিয়াও তেওঁক আৱেগেৰে ভৰাই ৰাখিছে। তেওঁ ভাৰত-ভূটান সম্পৰ্কৰ শক্তি আৰু সমৃদ্ধিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি উল্লেখ কৰে যে দুয়োখন দেশে কঠিন সময়ত একেলগে থিয় দিছে, যুটীয়াভাৱে প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হৈছে আৰু এতিয়া একেলগে প্ৰগতি তথা সমৃদ্ধিৰ পথত আগবাঢ়ি আছে। শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে মহামান্য ৰজাই ভূটানক নতুন শিখৰলৈ লৈ গৈছে আৰু ভাৰত আৰু ভূটানৰ মাজত বিশ্বাস তথা উন্নয়নৰ অংশীদাৰিত্ব সমগ্ৰ অঞ্চলটোৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰ্হি হিচাপে পৰিগণিত হৈছে।
ভাৰত আৰু ভূটানৰ দ্ৰুত অগ্ৰগতিৰ লগে লগে, দুয়ো দেশৰ শক্তি অংশীদাৰিত্বই এই বিকাশক আগুৱাই লৈ গৈছে বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে ভাৰত-ভূটান জলবিদ্যুৎ সহযোগিতাৰ ভেটি মহামান্য চতুৰ্থ ৰজাৰ নেতৃত্বত স্থাপন কৰা হৈছিল। মহামান্য চতুৰ্থ ৰজা আৰু মহামান্য পঞ্চম ৰজা দুয়োজনে ভূটানত বহনক্ষম উন্নয়ন আৰু এক পৰিবেশ-প্ৰথম দৃষ্টিভংগীক আগুৱাই লৈ গৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে এই দূৰদৰ্শী ভেটিটোৱে ভূটানক বিশ্বৰ প্ৰথম কাৰ্বন-নিগেটিভ দেশত পৰিণত কৰিবলৈ সক্ষম কৰিছে, যি এক অসাধাৰণ সাফল্য। তেওঁ লগতে কয় যে ভূটান জনমূৰি নৱীকৰণযোগ্য শক্তি উৎপাদনৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বৰ ভিতৰত সৰ্বোচ্চ স্থানত আছে আৰু বৰ্তমান নৱীকৰণযোগ্য উৎসৰ পৰা ১০০ শতাংশ বিদ্যুৎ উৎপাদন কৰে। এই ক্ষমতা আৰু অধিক সম্প্ৰসাৰণ কৰি আজি ১,০০০ মেগাৱাটতকৈ অধিক নতুন জলবিদ্যুৎ প্ৰকল্প আৰম্ভ কৰা হৈছে, যাৰ ফলত ভূটানৰ জলবিদ্যুৎ ক্ষমতা ৪০ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে। ইয়াৰ উপৰিও দীৰ্ঘদিন ধৰি স্থগিত হৈ থকা আন এটা জলবিদ্যুৎ প্ৰকল্পৰ কাম পুনৰ আৰম্ভ কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে এই অংশীদাৰিত্ব কেৱল জলবিদ্যুৎ শক্তিত সীমাবদ্ধ নহয়। ভাৰত আৰু ভূটানে এতিয়া সৌৰ শক্তিৰ ক্ষেত্ৰতো একেলগে গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে, আজি গুৰুত্বপূৰ্ণ চুক্তি স্বাক্ষৰিত হৈছে।
শক্তি সহযোগিতাৰ লগতে ভাৰত আৰু ভূটানে সংযোগ বৃদ্ধিৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ‘সংযোগে সুযোগ সৃষ্টি কৰে, আৰু সুযোগে সমৃদ্ধিৰ সৃষ্টি কৰে’ আৰু এই দৃষ্টিভংগীৰ অধীনত গেলেফু আৰু চামচে চহৰক ভাৰতৰ বিশাল ৰে’ল নেটৱৰ্কৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ পাছত এই প্ৰকল্পটোৱে ভূটানৰ উদ্যোগ আৰু কৃষকসকলৰ বাবে ভাৰতৰ বৃহৎ বজাৰলৈ প্ৰৱেশাধিকাৰ যথেষ্ট উন্নত কৰিব। তেওঁ লগতে কয় যে ৰে’ল আৰু পথ সংযোগৰ উপৰি দুয়োখন দেশে সীমান্তৰ আন্তঃগাঁথনি দ্ৰুতগতিত আগুৱাই লৈ গৈছে। মহামান্য ৰজাই আৰম্ভ কৰা দূৰদৃষ্টিসম্পন্ন গেলেফু মাইণ্ডফুলনেছ চিটি উদ্যোগৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ইয়াৰ উন্নয়নৰ বাবে ভাৰতৰ সম্পূৰ্ণ সমৰ্থনৰ কথা দৃঢ়তাৰে উল্লেখ কৰে। তেওঁ ঘোষণা কৰে যে ভাৰতে অতিথি আৰু বিনিয়োগকাৰীসকলক অধিক সুবিধা প্ৰদান কৰিবলৈ অতি সোনকালে গেলেফুৰ ওচৰত এটা প্ৰব্ৰজন চেকপইন্ট স্থাপন কৰিব।
‘ভাৰত আৰু ভূটানৰ প্ৰগতি আৰু সমৃদ্ধি গভীৰভাৱে আন্তঃসম্পর্কিত’, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে এনেদৰে মন্তব্য কৰি কয় যে এই মনোভাৱেৰে ভাৰত চৰকাৰে ভূটানৰ পঞ্চবাৰ্ষিক পৰিকল্পনাৰ বাবে যোৱা বছৰ ১০,০০০ কোটি টকাৰ সমৰ্থন পেকেজ ঘোষণা কৰিছিল। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এই পুঁজি পথৰ পৰা কৃষিলৈকে, বিত্তীয় সাহায্যৰ পৰা স্বাস্থ্যসেৱালৈকে-ভূটানৰ নাগৰিকসকলৰ জীৱন ধাৰণৰ সূচলতা বৃদ্ধি কৰা বিভিন্ন খণ্ডত ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে লগতে উল্লেখ কৰে যে ভূটানৰ জনসাধাৰণক অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰীৰ নিৰৱচ্ছিন্ন যোগান নিশ্চিত কৰিবলৈ ভাৰতে কেইবাটাও ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে ভূটানত ইউ পি আই পৰিশোধৰ পৰিসৰ সম্প্ৰসাৰিত হৈছে আৰু ভূটানৰ নাগৰিকসকলে ভাৰত ভ্ৰমণৰ সময়ত ইউ পি আই সেৱাসমূহ লাভ কৰিবলৈ সক্ষম কৰাৰ প্ৰচেষ্টা চলি আছে।
ভাৰত-ভূটান শক্তিশালী অংশীদাৰিত্বৰ আটাইতকৈ শক্তিশালী হিতাধিকাৰীসকল দুয়োখন দেশৰ যুৱক-যুৱতী হোৱাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে ৰাষ্ট্ৰীয় সেৱা, স্বেচ্ছাসেৱী সেৱা আৰু উদ্ভাৱনৰ প্ৰচাৰৰ ক্ষেত্ৰত মহামান্য ৰজাৰ দৃষ্টান্তমূলক কামৰ প্ৰশংসা কৰে আৰু প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে যুৱক-যুৱতীসকলক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে মহামান্য ৰজাৰ দূৰদৰ্শী প্ৰচেষ্টাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে ভূটানৰ যুৱক-যুৱতীসকল এই দৃষ্টিভংগীৰ দ্বাৰা গভীৰভাৱে অনুপ্ৰাণিত হৈছে আৰু শিক্ষা, উদ্ভাৱন, দক্ষতা বিকাশ, ক্ৰীড়া, মহাকাশ আৰু সংস্কৃতিকে ধৰি একাধিক খণ্ডত ভাৰত আৰু ভূটানৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ মাজত সহযোগিতা বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ কয় যে দুয়োখন দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলে বৰ্তমান এটা উপগ্ৰহ নিৰ্মাণৰ বাবে একেলগে কাম কৰি আছে আৰু ইয়াক ভাৰত আৰু ভূটানৰ বাবে একেধৰণে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সাফল্য বুলি তেওঁ অভিহিত কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে ভাৰত-ভূটানৰ সম্পৰ্কৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ শক্তি হৈছে দুয়োখন দেশৰ জনসাধাৰণৰ মাজত গভীৰ আৱেগিক বান্ধোন। তেওঁ শেহতীয়াকৈ ভাৰতৰ ৰাজগিৰত ৰাজকীয় ভূটানী মন্দিৰ উদ্বোধনৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰে আৰু কয় যে এই পদক্ষেপ এতিয়া দেশৰ আন আন অংশলৈ সম্প্ৰসাৰিত হৈছে। ভূটানৰ জনসাধাৰণৰ আকাংক্ষাৰ প্ৰতি সঁহাৰি জনাই প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ঘোষণা কৰে যে ভাৰত চৰকাৰে বাৰাণসীত ভূটানৰ মন্দিৰ আৰু অতিথিশালা নিৰ্মাণৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় ভূমি প্ৰদান কৰি আছে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে এই মন্দিৰসমূহে ভাৰত আৰু ভূটানৰ মাজত মূল্যৱান আৰু ঐতিহাসিক সাংস্কৃতিক সম্পৰ্ক শক্তিশালী কৰি তুলিছে। সামৰণিত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দুয়োখন দেশে শান্তি, সমৃদ্ধি আৰু অংশীদাৰী প্ৰগতিৰ পথত আগবাঢ়ি যোৱাৰ আশা প্ৰকাশ কৰে আৰু দুয়োখন ৰাষ্ট্ৰৰ বাবে ভগৱান বুদ্ধ আৰু গুৰু ৰিনপোচেই আশীৰ্বাদ অব্যাহত ৰখাৰ বাবে প্ৰাৰ্থনা কৰে।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the event to mark the 70th birth anniversary of His Majesty the Fourth King of Bhutan
For centuries, India and Bhutan have shared a very deep spiritual and cultural bond, And so, it was India's commitment and mine to participate in this important occasion, But today, I come here with a very heavy heart: PM
The horrific incident that took place in Delhi yesterday evening has disturbed everyone, Our agencies will get to the bottom of this conspiracy, The perpetrators behind it will not be spared, All those responsible will be brought to justice: PM
India draws inspiration from its ancient ideal ‘Vasudhaiva Kutumbakam’, the whole world is one family, we emphasise on happiness for everyone: PM
The idea proposed by His majesty of Bhutan, "Gross National Happiness," has become an important parameter for defining growth across the world: PM
India and Bhutan are not just connected by borders, they are connected by cultures, Our relationship is one of values, emotions, peace and progress: PM
Today, Bhutan has become the world's first carbon-negative country, This is an extraordinary achievement: PM
Bhutan ranks among the world's leading countries in per-capita renewable energy generation, generates 100% of its electricity from renewable sources, Expanding this capacity, today another major step is being taken: PM
Connectivity Creates Opportunity, and Opportunity Creates Prosperity, May India and Bhutan continue on the path of Peace, Prosperity and Shared Progress: PM
11 NOV 2025 1:13PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the event to mark the 70th birth anniversary of His Majesty the Fourth King of Bhutan at Changlimethang Celebration Ground in Thimphu, Bhutan today. Prime Minister extended warm greetings to The King of Bhutan, His Majesty, Jigme Khesar Namgyel Wangchuck and the Fourth King, His Majesty, Jigme Singye Wangchuck. He respectfully acknowledged the esteemed members of the Royal Family, the Prime Minister of Bhutan, H.E. Mr. Tshering Tobgay, and other distinguished dignitaries present.
Prime Minister remarked that today is a significant day for Bhutan, for the Royal Family of Bhutan, and for all those who believe in world peace. He highlighted the deep emotional and cultural ties between India and Bhutan that have existed for centuries, and stated that participating in this important occasion was a commitment of both India and himself. However, Shri Modi noted that he arrived in Bhutan with a heavy heart, as the horrific incident that occurred in Delhi last evening has deeply disturbed everyone. He expressed his understanding of the grief of the affected families and affirmed that the entire nation stands with them. The Prime Minister shared that he was in constant contact throughout the night with all agencies involved in investigating the incident. He emphasized that Indian agencies will uncover the full conspiracy and assured that the conspirators behind the attack will not be spared. “All those responsible will be brought to justice”, declared the Prime Minister.
Highlighting that today, under the blessings of Guru Padmasambhava, Shri Modi noted that the Global Peace Prayer Festival is being held in Bhutan, alongside the sacred viewing of Lord Buddha’s Piprahwa relics. He noted that this occasion also marks the celebration of the 70th birth anniversary of His Majesty, The Fourth King, with the dignified presence of so many individuals reflecting the strength of India-Bhutan relations.
Emphasising that India draws inspiration from the ancient ideal of "Vasudhaiva Kutumbakam"—the world is one family, the Prime Minister reiterated India’s prayers for universal happiness through the mantra "Sarve Bhavantu Sukhinah" and invoked the Vedic verses calling for peace in the heavens, space, earth, water, herbs, vegetation, and all living beings. He stated that with these sentiments, India joins Bhutan in the Global Peace Prayer Festival, where saints from across the world are united in praying for global peace, and 140 crore Indians’ prayers are part of this collective spirit. Shri Modi shared that few may know that Vadnagar in Gujarat, his birthplace, is a sacred site linked to Buddhist tradition, and Varanasi in Uttar Pradesh, his workplace, is a pinnacle of Buddhist reverence. He remarked that attending this ceremony is therefore personally meaningful and added that the lamp of peace may illuminate every home in Bhutan and across the world.
Paying tribute to His Majesty The Fourth King of Bhutan, describing his life as a confluence of wisdom, simplicity, courage, and selfless service to the nation, Shri Modi noted that His Majesty assumed great responsibility at the young age of 16, nurturing the country with paternal affection and visionary leadership. The Prime Minister highlighted that during his 34-year reign, His Majesty advanced Bhutan by preserving its heritage while ensuring development. From establishing democratic institutions to fostering peace in border areas, His Majesty played a decisive role. The Prime Minister further emphasized that the concept of “Gross National Happiness” introduced by His Majesty has become a globally recognized parameter for defining growth. He remarked that His Majesty has demonstrated that nation-building is not solely about GDP, but about the welfare of humanity.
Shri Modi stated that His Majesty The Fourth King of Bhutan has played a pivotal role in strengthening the friendship between India and Bhutan. He noted that the foundation laid by His Majesty continues to nourish the flourishing ties between the two nations. On behalf of all Indians, the Prime Minister extended heartfelt greetings to His Majesty and wished him good health and a long life.
“India and Bhutan are not just connected by borders, they are connected by cultures. Our relationship is one of values, emotions, peace and progress”, emphasised Shri Modi. Recalling his first foreign visit to Bhutan after assuming office in 2014, the Prime Minister shared that the memories of that visit still fill him with emotion. He underlined the strength and richness of India-Bhutan relations, noting that both countries have stood together in times of difficulty, faced challenges jointly, and are now moving forward together on the path of progress and prosperity. Shri Modi remarked that His Majesty The King is leading Bhutan to new heights, and the partnership of trust and development between India and Bhutan stands as a significant model for the entire region.
Highlighting that as India and Bhutan advance rapidly, their energy partnership is propelling this growth, the Prime Minister noted that the foundation of the India-Bhutan hydropower collaboration was laid under the leadership of His Majesty The Fourth King. Both His Majesty The Fourth King and His Majesty The Fifth King have championed the vision of sustainable development and an environment-first approach in Bhutan. Shri Modi remarked that this visionary foundation has enabled Bhutan to become the world’s first carbon-negative country—an extraordinary achievement. He added that Bhutan ranks among the highest globally in per-capita renewable energy generation and currently produces 100% of its electricity from renewable sources. Expanding this capacity further, a new hydroelectric project exceeding 1,000 megawatts is being launched today, increasing Bhutan’s hydropower capacity by 40%. Additionally, work is resuming on another long-pending hydroelectric project. The Prime Minister emphasized that this partnership is not limited to hydro-electric power; India and Bhutan are now taking significant steps together in solar energy as well, with key agreements signed today.
Emphasizing that alongside energy cooperation, India and Bhutan are also focusing on enhancing connectivity, Shri Modi stated that “Connectivity Creates Opportunity, and Opportunity Creates Prosperity,” and under this vision, a decision has been made to connect the cities of Gelephu and Samtse to India’s vast railway network. The Prime Minister noted that upon completion, this project will significantly improve access for Bhutanese industries and farmers to India’s large market. He added that in addition to rail and road connectivity, both countries are rapidly advancing border infrastructure. Referring to the visionary Gelephu Mindfulness City initiative launched by His Majesty, the Prime Minister affirmed India’s full support for its development. He announced that India will soon establish an immigration checkpoint near Gelephu to further facilitate visitors and investors.
“The progress and prosperity of India and Bhutan are deeply interconnected”, exclaimed the Prime Minister, adding that in this spirit, the Government of India announced a support package of ₹10,000 crore last year for Bhutan’s Five Year Plan. He highlighted that this fund is being utilized across sectors—from roads to agriculture, financing to healthcare—enhancing the ease of living for Bhutanese citizens. Shri Modi further noted that India has taken several measures to ensure uninterrupted supply of essential items to the people of Bhutan. He further added that the scope of UPI payments is expanding in Bhutan, and efforts are underway to enable Bhutanese citizens to access UPI services when they visit India.
Emphasizing that the strongest beneficiaries of the robust India-Bhutan partnership are the youth of both nations, Shri Modi praised His Majesty’s exemplary work in promoting national service, voluntary service, and innovation, and highlighted His Majesty’s visionary efforts to empower youth through technology. The Prime Minister noted that Bhutanese youth are deeply inspired by this vision, and collaboration between Indian and Bhutanese youth is growing across multiple sectors including education, innovation, skill development, sports, space, and culture. He shared that young people from both countries are currently working together to build a satellite, calling it a significant achievement for India and Bhutan alike.
Prime Minister Shri Modi remarked that a major strength of India-Bhutan relations lies in the deep emotional bond between the peoples of both nations. He highlighted the recent inauguration of the Royal Bhutanese Temple in Rajgir, India, and noted that this initiative is now expanding to other parts of the country. Responding to the aspirations of the Bhutanese people, the Prime Minister announced that the Government of India is providing the necessary land for the construction of a Bhutanese temple and guest house in Varanasi. He emphasized that these temples are reinforcing the precious and historic cultural ties between India and Bhutan. Concluding his remarks, the Prime Minister expressed his hope that both countries continue on the path of peace, prosperity, and shared progress, and prayed for the continued blessings of Lord Buddha and Guru Rinpoche on both nations.