Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the event to mark the 70th birth anniversary of His Majesty the Fourth King of Bhutan
For centuries, India and Bhutan have shared a very deep spiritual and cultural bond, And so, it was India's commitment and mine to participate in this important occasion, But today, I come here with a very heavy heart: PM
The horrific incident that took place in Delhi yesterday evening has disturbed everyone, Our agencies will get to the bottom of this conspiracy, The perpetrators behind it will not be spared, All those responsible will be brought to justice: PM
India draws inspiration from its ancient ideal ‘Vasudhaiva Kutumbakam’, the whole world is one family, we emphasise on happiness for everyone: PM
The idea proposed by His majesty of Bhutan, "Gross National Happiness," has become an important parameter for defining growth across the world: PM
India and Bhutan are not just connected by borders, they are connected by cultures, Our relationship is one of values, emotions, peace and progress: PM
Today, Bhutan has become the world's first carbon-negative country, This is an extraordinary achievement: PM
Bhutan ranks among the world's leading countries in per-capita renewable energy generation, generates 100% of its electricity from renewable sources, Expanding this capacity, today another major step is being taken: PM
Connectivity Creates Opportunity, and Opportunity Creates Prosperity, May India and Bhutan continue on the path of Peace, Prosperity and Shared Progress: PM
11 NOV 2025 1:13PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the event to mark the 70th birth anniversary of His Majesty the Fourth King of Bhutan at Changlimethang Celebration Ground in Thimphu, Bhutan today. Prime Minister extended warm greetings to The King of Bhutan, His Majesty, Jigme Khesar Namgyel Wangchuck and the Fourth King, His Majesty, Jigme Singye Wangchuck. He respectfully acknowledged the esteemed members of the Royal Family, the Prime Minister of Bhutan, H.E. Mr. Tshering Tobgay, and other distinguished dignitaries present.
Prime Minister remarked that today is a significant day for Bhutan, for the Royal Family of Bhutan, and for all those who believe in world peace. He highlighted the deep emotional and cultural ties between India and Bhutan that have existed for centuries, and stated that participating in this important occasion was a commitment of both India and himself. However, Shri Modi noted that he arrived in Bhutan with a heavy heart, as the horrific incident that occurred in Delhi last evening has deeply disturbed everyone. He expressed his understanding of the grief of the affected families and affirmed that the entire nation stands with them. The Prime Minister shared that he was in constant contact throughout the night with all agencies involved in investigating the incident. He emphasized that Indian agencies will uncover the full conspiracy and assured that the conspirators behind the attack will not be spared. “All those responsible will be brought to justice”, declared the Prime Minister.
Highlighting that today, under the blessings of Guru Padmasambhava, Shri Modi noted that the Global Peace Prayer Festival is being held in Bhutan, alongside the sacred viewing of Lord Buddha’s Piprahwa relics. He noted that this occasion also marks the celebration of the 70th birth anniversary of His Majesty, The Fourth King, with the dignified presence of so many individuals reflecting the strength of India-Bhutan relations.
Emphasising that India draws inspiration from the ancient ideal of "Vasudhaiva Kutumbakam"—the world is one family, the Prime Minister reiterated India’s prayers for universal happiness through the mantra "Sarve Bhavantu Sukhinah" and invoked the Vedic verses calling for peace in the heavens, space, earth, water, herbs, vegetation, and all living beings. He stated that with these sentiments, India joins Bhutan in the Global Peace Prayer Festival, where saints from across the world are united in praying for global peace, and 140 crore Indians’ prayers are part of this collective spirit. Shri Modi shared that few may know that Vadnagar in Gujarat, his birthplace, is a sacred site linked to Buddhist tradition, and Varanasi in Uttar Pradesh, his workplace, is a pinnacle of Buddhist reverence. He remarked that attending this ceremony is therefore personally meaningful and added that the lamp of peace may illuminate every home in Bhutan and across the world.
Paying tribute to His Majesty The Fourth King of Bhutan, describing his life as a confluence of wisdom, simplicity, courage, and selfless service to the nation, Shri Modi noted that His Majesty assumed great responsibility at the young age of 16, nurturing the country with paternal affection and visionary leadership. The Prime Minister highlighted that during his 34-year reign, His Majesty advanced Bhutan by preserving its heritage while ensuring development. From establishing democratic institutions to fostering peace in border areas, His Majesty played a decisive role. The Prime Minister further emphasized that the concept of “Gross National Happiness” introduced by His Majesty has become a globally recognized parameter for defining growth. He remarked that His Majesty has demonstrated that nation-building is not solely about GDP, but about the welfare of humanity.
Shri Modi stated that His Majesty The Fourth King of Bhutan has played a pivotal role in strengthening the friendship between India and Bhutan. He noted that the foundation laid by His Majesty continues to nourish the flourishing ties between the two nations. On behalf of all Indians, the Prime Minister extended heartfelt greetings to His Majesty and wished him good health and a long life.
“India and Bhutan are not just connected by borders, they are connected by cultures. Our relationship is one of values, emotions, peace and progress”, emphasised Shri Modi. Recalling his first foreign visit to Bhutan after assuming office in 2014, the Prime Minister shared that the memories of that visit still fill him with emotion. He underlined the strength and richness of India-Bhutan relations, noting that both countries have stood together in times of difficulty, faced challenges jointly, and are now moving forward together on the path of progress and prosperity. Shri Modi remarked that His Majesty The King is leading Bhutan to new heights, and the partnership of trust and development between India and Bhutan stands as a significant model for the entire region.
Highlighting that as India and Bhutan advance rapidly, their energy partnership is propelling this growth, the Prime Minister noted that the foundation of the India-Bhutan hydropower collaboration was laid under the leadership of His Majesty The Fourth King. Both His Majesty The Fourth King and His Majesty The Fifth King have championed the vision of sustainable development and an environment-first approach in Bhutan. Shri Modi remarked that this visionary foundation has enabled Bhutan to become the world’s first carbon-negative country—an extraordinary achievement. He added that Bhutan ranks among the highest globally in per-capita renewable energy generation and currently produces 100% of its electricity from renewable sources. Expanding this capacity further, a new hydroelectric project exceeding 1,000 megawatts is being launched today, increasing Bhutan’s hydropower capacity by 40%. Additionally, work is resuming on another long-pending hydroelectric project. The Prime Minister emphasized that this partnership is not limited to hydro-electric power; India and Bhutan are now taking significant steps together in solar energy as well, with key agreements signed today.
Emphasizing that alongside energy cooperation, India and Bhutan are also focusing on enhancing connectivity, Shri Modi stated that “Connectivity Creates Opportunity, and Opportunity Creates Prosperity,” and under this vision, a decision has been made to connect the cities of Gelephu and Samtse to India’s vast railway network. The Prime Minister noted that upon completion, this project will significantly improve access for Bhutanese industries and farmers to India’s large market. He added that in addition to rail and road connectivity, both countries are rapidly advancing border infrastructure. Referring to the visionary Gelephu Mindfulness City initiative launched by His Majesty, the Prime Minister affirmed India’s full support for its development. He announced that India will soon establish an immigration checkpoint near Gelephu to further facilitate visitors and investors.
“The progress and prosperity of India and Bhutan are deeply interconnected”, exclaimed the Prime Minister, adding that in this spirit, the Government of India announced a support package of ₹10,000 crore last year for Bhutan’s Five Year Plan. He highlighted that this fund is being utilized across sectors—from roads to agriculture, financing to healthcare—enhancing the ease of living for Bhutanese citizens. Shri Modi further noted that India has taken several measures to ensure uninterrupted supply of essential items to the people of Bhutan. He further added that the scope of UPI payments is expanding in Bhutan, and efforts are underway to enable Bhutanese citizens to access UPI services when they visit India.
Emphasizing that the strongest beneficiaries of the robust India-Bhutan partnership are the youth of both nations, Shri Modi praised His Majesty’s exemplary work in promoting national service, voluntary service, and innovation, and highlighted His Majesty’s visionary efforts to empower youth through technology. The Prime Minister noted that Bhutanese youth are deeply inspired by this vision, and collaboration between Indian and Bhutanese youth is growing across multiple sectors including education, innovation, skill development, sports, space, and culture. He shared that young people from both countries are currently working together to build a satellite, calling it a significant achievement for India and Bhutan alike.
Prime Minister Shri Modi remarked that a major strength of India-Bhutan relations lies in the deep emotional bond between the peoples of both nations. He highlighted the recent inauguration of the Royal Bhutanese Temple in Rajgir, India, and noted that this initiative is now expanding to other parts of the country. Responding to the aspirations of the Bhutanese people, the Prime Minister announced that the Government of India is providing the necessary land for the construction of a Bhutanese temple and guest house in Varanasi. He emphasized that these temples are reinforcing the precious and historic cultural ties between India and Bhutan. Concluding his remarks, the Prime Minister expressed his hope that both countries continue on the path of peace, prosperity, and shared progress, and prayed for the continued blessings of Lord Buddha and Guru Rinpoche on both nations.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭୂଟାନର ଚତୁର୍ଥ ରାଜାଙ୍କ ୭୦ତମ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ସମ୍ବୋଧନ
11 NOV 2025 1:13PM by PIB Bhubaneswar
• ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ଧରି, ଭାରତ ଏବଂ ଭୂଟାନ ମଧ୍ୟରେ ଗଭୀର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ସମ୍ପର୍କ ରହିଛି। ତେଣୁ, ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବସରରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ଭାରତ ଏବଂ ମୋର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଆଜି, ମୁଁ ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଭାରାକ୍ରାନ୍ତ ହୃଦୟ ନେଇ ଏଠାକୁ ଆସିଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଗତକାଲି ସନ୍ଧ୍ୟାରେ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଘଟିଥିବା ଭୟଙ୍କର ଘଟଣା ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଚକିତ କରିଛି। ଆମର ଏଜେନ୍ସିଗୁଡ଼ିକ ଏହି ଷଡ଼ଯନ୍ତ୍ରର ମୂଳ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚିବେ। ଏହା ପଛରେ ଥିବା ଦୋଷୀମାନଙ୍କୁ ଛଡ଼ାଯିବ ନାହିଁ । ଏଥିପାଇଁ ଦାୟୀ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବିଚାର ପ୍ରକ୍ରିୟା ମଧ୍ୟକୁ ଅଣାଯିବ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଭାରତ 'ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମ୍' : ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଗୋଟିଏ ପରିବାର, ଭଳି ଏହାର ପ୍ରାଚୀନ ଆଦର୍ଶରୁ ପ୍ରେରଣା ନିଏ , ଆମେ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଖୁସି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥାଉ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଭୂଟାନର ମହାମହିମଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତାବିତ "ସମଗ୍ର ଜାତୀୟ ଖୁସି" ର ଧାରଣା ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ବିକାଶକୁ ପରିଭାଷିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାନଦଣ୍ଡ ପାଲଟିଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଭାରତ ଏବଂ ଭୂଟାନ କେବଳ ସୀମା ଦ୍ୱାରା ନୁହେଁ, ବରଂ ସଂସ୍କୃତି ଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ ଯୋଡି ହୋଇଛନ୍ତି। ଆମର ସମ୍ପର୍କ ମୂଲ୍ୟବୋଧ, ଭାବନା, ଶାନ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରଗତି ଉପରେ ଆଧାରିତ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଆଜି, ଭୂଟାନ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରଥମ କାର୍ବନ-ନେଗେଟିଭ୍ ଦେଶ ପାଲଟିଛି, ଏହା ଏକ ଅସାଧାରଣ ସଫଳତା: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଭୂଟାନ ପ୍ରତି ମୁଣ୍ଡପିଛା ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନରେ ବିଶ୍ୱର ଅଗ୍ରଣୀ ଦେଶମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ, ଏହାର ୧୦୦ ପ୍ରତିଶତ ବିଦ୍ୟୁତ ନବୀକରଣୀୟ ଉତ୍ସରୁ ଉତ୍ପାଦନ କରେ। ଏହି ସମ୍ଭାବନାକୁ ବିସ୍ତାର କରି, ଆଜି ଆଉ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଉଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ସଂଯୋଗ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରେ, ଏବଂ ସୁଯୋଗ ସମୃଦ୍ଧି ସୃଷ୍ଟି କରେ। ଭାରତ ଏବଂ ଭୂଟାନ ଶାନ୍ତି, ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସହଭାଗୀ ପ୍ରଗତି ପଥରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବେ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭୂଟାନର ଥିମ୍ପୁର ଚାଙ୍ଗଲିମେଥାଙ୍ଗ ସେଲିବ୍ରେସନ୍ ଗ୍ରାଉଣ୍ଡରେ ଏକ ସମାବେଶରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭୁଟାନର ରାଜା, ମହାମହିମ ଜିଗମେ ଖେସର ନାମଗ୍ୟେଲ ୱାଙ୍ଗଚୁକ୍ ଏବଂ ଚତୁର୍ଥ ରାଜା, ମହାମହିମ ଜିଗମେ ସିଙ୍ଗୟେ ୱାଙ୍ଗଚୁକ୍ ଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ। ସେ ରାଜପରିବାରର ସମ୍ମାନିତ ସଦସ୍ୟ, ଭୂଟାନର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ, ମହାମହିମ ଶ୍ରୀଯୁକ୍ତ ଶେରିଂ ତୋବଗେ ଏବଂ ଉପସ୍ଥିତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ସମ୍ମାନର ସହିତ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଆଜି ଭୂଟାନ, ଭୂଟାନର ରାଜପରିବାର ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଶାନ୍ତିରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଥିବା ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିବସ। ସେ ଭାରତ ଏବଂ ଭୂଟାନ ମଧ୍ୟରେ ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ଧରି ରହିଥିବା ଗଭୀର ଭାବପ୍ରବଣତାପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ସମ୍ପର୍କ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ , ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବସରରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ଉଭୟ ଭାରତର ଏବଂ ତାଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଥିଲା। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ଗତକାଲି ସନ୍ଧ୍ୟାରେ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଘଟିଥିବା ଭୟଙ୍କର ଘଟଣା ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଗଭୀର ଭାବରେ ବିଚଳିତ କରିଥିବାରୁ ସେ ଭାରାକ୍ରାନ୍ତ ହୃଦୟରେ ଭୂଟାନରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲେ। ପ୍ରଭାବିତ ପରିବାର କେଉଁଭଳି ଦୁଃଖରେ ଅଛନ୍ତି ତାହା ସେ ବୁଝି ପାରୁଛନ୍ତି ବୋଲି କହିଥିଲେ ଏବଂ ଦୃଢ଼ତାର ସହିତ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ, ସମଗ୍ର ଦେଶ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ଠିଆ ହୋଇଛି । ଘଟଣାର ତଦନ୍ତରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ସମସ୍ତ ଏଜେନ୍ସି ସହିତ ସେ ରାତିସାରା ନିରନ୍ତର ଯୋଗାଯୋଗରେ ଥିଲେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ସେ ଜୋର ଦେଇ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ , ଭାରତୀୟ ଏଜେନ୍ସିଗୁଡ଼ିକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଷଡ଼ଯନ୍ତ୍ରର ପର୍ଦ୍ଦାଫାଶ କରିବେ ଏବଂ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ଆକ୍ରମଣ ପଛରେ ଥିବା ଷଡ଼ଯନ୍ତ୍ରକାରୀମାନଙ୍କୁ ଛଡ଼ାଯିବ ନାହିଁ। " ଏଥିପାଇଁ ଦାୟୀ ରହିଥିବା ସମସ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତି ବିଶେଷଙ୍କୁ ନ୍ୟାୟିକ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଭିତରକୁ ଅଣାଯିବ" ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଘୋଷଣା କରିଥଲେ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଆଜି ଗୁରୁ ପଦ୍ମସମ୍ଭବଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ ଭୂଟାନରେ ବିଶ୍ୱ ଶାନ୍ତି ପ୍ରାର୍ଥନା ମହୋତ୍ସବ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି, ଏବଂ ଏହା ସହିତ ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ପିପ୍ରାହୱା ଅବଶେଷର ପବିତ୍ର ଦର୍ଶନ ମଧ୍ୟ କରାଯାଉଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ଅବସରରେ ମହାମହିମ ଚତୁର୍ଥ ରାଜାଙ୍କ ୭୦ତମ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରାଯାଉଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଅନେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ମର୍ଯ୍ୟାଦାଜନକ ଉପସ୍ଥିତି ଭାରତ - ଭୂଟାନ ସମ୍ପର୍କର ଶକ୍ତିକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି।
ଭାରତ ‘ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମ୍ - ବିଶ୍ୱ ଏକ ପରିବାର," ଭଳି ପ୍ରାଚୀନ ଆଦର୍ଶରୁ ପ୍ରେରଣା ନିଏ ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି " ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ "ସର୍ବେ ଭବନ୍ତୁ ସୁଖିନଃ" ମନ୍ତ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ସାର୍ବଜନୀନ ସୁଖ ପାଇଁ ଭାରତର ପ୍ରାର୍ଥନାକୁ ପୁନରାବୃତ୍ତି କରିଥିଲେ ଏବଂ ସ୍ୱର୍ଗ, ଅନ୍ତରୀକ୍ଷ, ପୃଥିବୀ, ଜଳ, ଔଷଧି, ଉଦ୍ଭିଦ ଏବଂ ସମସ୍ତ ଜୀବଜଗତରେ ଶାନ୍ତି ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କରୁଥିବା ବୈଦିକ ଶ୍ଳୋକଗୁଡ଼ିକୁ ଆହ୍ବାନ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଭାବନା ସହିତ, ଭାରତ ଭୂଟାନରେ ବିଶ୍ୱ ଶାନ୍ତି ପ୍ରାର୍ଥନା ମହୋତ୍ସବରେ ଯୋଗ ଦେଉଛି, ଯେଉଁଠାରେ ବିଶ୍ୱର ସନ୍ଥମାନେ ବିଶ୍ୱ ଶାନ୍ତି ପାଇଁ ପ୍ରାର୍ଥନା କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ନେଇ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ୧୪୦ କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ପ୍ରାର୍ଥନା ଏହି ସାମୂହିକ ଭାବନାର ଅଂଶ ବିଶେଷ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି , ବହୁତ କମ୍ ଲୋକ ଏହା ଜାଣିଥିବେ ଯେ, ତାଙ୍କ ଜନ୍ମସ୍ଥାନ ଗୁଜରାଟର ଭାଦନଗର ବୌଦ୍ଧ ପରମ୍ପରା ସହିତ ଜଡିତ ଏକ ପବିତ୍ର ସ୍ଥଳ ଏବଂ ତାଙ୍କ କର୍ମକ୍ଷେତ୍ର ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ବାରାଣସୀ ବୌଦ୍ଧ ଶ୍ରଦ୍ଧାର ଏକ ଶୀର୍ଷ ସ୍ଥାନ। ତେଣୁ ଏହି ଉତ୍ସବରେ ଯୋଗଦେବା ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବରେ ତାଙ୍କ ପାଇଁ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ସେ ମତ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ, ଶାନ୍ତିର ପ୍ରଦୀପ ଭୂଟାନ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରକୁ ଆଲୋକରେ ଉଦଭାସିତ କରିପାରିବ।
ଚତୁର୍ଥ ରାଜାଙ୍କୁ ସମ୍ମାନ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରି , ତାଙ୍କ ଜୀବନକୁ ଜ୍ଞାନ, ସରଳତା, ସାହସ ଏବଂ ଦେଶ ପ୍ରତି ନିଃସ୍ୱାର୍ଥପର ସେବାର ସଙ୍ଗମ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ , ମହାମହିମ ୧୬ ବର୍ଷ ବୟସରେ ମହାମହିମ ମହାନ ଦାୟିତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ, ପୈତୃକ ସ୍ନେହ ଏବଂ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିପୂର୍ଣ୍ଣ ନେତୃତ୍ୱ ସହିତ ଦେଶକୁ ଶାସନ କରିଥିଲେ। ତାଙ୍କ ୩୪ ବର୍ଷର ଶାସନ କାଳରେ ମହାମହିମ ଭୂଟାନର ବିକାଶକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ସହିତ ଏହାର ଐତିହ୍ୟକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରି ଉନ୍ନତ କରିଥିଲେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଅନୁଷ୍ଠାନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଠାରୁ ସୀମାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଶାନ୍ତି ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ମହାମହିମ ଏକ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ମହାମହିମଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଚଳିତ "ସମଗ୍ର ଜାତୀୟ ଖୁସି" ଧାରଣା ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପରିଭାଷିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ ମାନଦଣ୍ଡ ପାଲଟିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣ କେବଳ ଜିଡିପି ନୁହେଁ, ବରଂ ମାନବତାର କଲ୍ୟାଣ ଉପରେ ଆଧାରିତ ବୋଲି ମହାମହିମ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି।
ଭୂଟାନର ମହାମହିମ ଚତୁର୍ଥ ରାଜା ଭାରତ ଏବଂ ଭୂଟାନ ମଧ୍ୟରେ ବନ୍ଧୁତାର ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ମହାମହିମଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସ୍ଥାପିତ ମୂଳଦୁଆ ଦୁଇ ରାଷ୍ଟ୍ର ମଧ୍ୟରେ ସମୃଦ୍ଧ ସମ୍ପର୍କକୁ ପରିପୃଷ୍ଟ କରିଚାଲିଛି। ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହାମହିମଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇ ତାଙ୍କ ଉତ୍ତମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଦୀର୍ଘ ଜୀବନ କାମନା କରିଥିଲେ।
ଭାରତ ଏବଂ ଭୂଟାନ କେବଳ ସୀମା ଦ୍ୱାରା ଯୋଡି ହୋଇନାହାନ୍ତି, ସେମାନେ ସଂସ୍କୃତି ଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ ଯୋଡି ହୋଇଛନ୍ତି। ଆମର ସମ୍ପର୍କ ମୂଲ୍ୟବୋଧ, ଭାବନା, ଶାନ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରଗତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ " ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ। ୨୦୧୪ ମସିହାରେ ଦାୟିତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପରେ ଭୂଟାନକୁ ତାଙ୍କର ପ୍ରଥମ ବିଦେଶ ଗସ୍ତକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ସେହି ଗସ୍ତର ସ୍ମୃତି ଏବେ ବି ତାଙ୍କୁ ଭାବପ୍ରବଣତାରେ ଭରି ଦିଏ। ସେ ଭାରତ - ଭୂଟାନ ସମ୍ପର୍କର ଶକ୍ତି ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ , ଉଭୟ ଦେଶ କଷ୍ଟ ସମୟରେ ଏକାଠି ଠିଆ ହୋଇଛନ୍ତି, ମିଳିତ ଭାବରେ ଅନେକ ଆହ୍ଵାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରଗତି ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧି ପଥରେ ଏକାଠି ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛନ୍ତି। ମହାମହିମ ରାଜା ଭୂଟାନକୁ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାକୁ ନେଇ ଯାଉଛନ୍ତି, ଏବଂ ଭାରତ ଏବଂ ଭୁଟାନ ମଧ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ବିକାଶର ସହଭାଗୀତା ସମଗ୍ର କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମଡେଲ ଭାବରେ ଠିଆ ହୋଇଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ।
ଭାରତ ଏବଂ ଭୂଟାନ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଅଗ୍ରଗତି କରୁଥିବାରୁ, ସେମାନଙ୍କର ଶକ୍ତି ସହଭାଗୀତା ଏହି ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ଉଭୟ ଭାରତ - ଭୂଟାନ ଜଳବିଦ୍ୟୁତ ସହଯୋଗର ମୂଳଦୁଆ ମହାମହିମ ଚତୁର୍ଥ ରାଜାଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ସ୍ଥାପିତ ହୋଇଥିଲା । ମହାମହିମ ଚତୁର୍ଥ ରାଜା ଏବଂ ମହାମହିମ ପଞ୍ଚମ ରାଜା ଉଭୟ ଭୂଟାନରେ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଏବଂ ପରିବେଶ ପ୍ରଥମ ଆଭିମୁଖ୍ୟର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ସମର୍ଥନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଦୂରଦୃଷ୍ଟିପୂର୍ଣ୍ଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଭୂଟାନକୁ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରଥମ କାର୍ବନ-ନେଗେଟିଭ୍ ଦେଶ ହେବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିଛି, ଏହା ଏକ ଅସାଧାରଣ ସଫଳତା ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଭୂଟାନ ପ୍ରତି ମୁଣ୍ଡପିଛା ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସ୍ଥାନରେ ଅଛି ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ନବୀକରଣୀୟ ଉତ୍ସରୁ ଏହା ଶହେ ପ୍ରତିଶତ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉତ୍ପାଦନ କରୁଛି। ଏହି କ୍ଷମତାକୁ ଆହୁରି ବିସ୍ତାର କରି, ଆଜି ୧୦୦୦ ମେଗାୱାଟରୁ ଅଧିକ ଏକ ନୂତନ ଜଳବିଦ୍ୟୁତ ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଉଛି, ଯାହା ଭୁଟାନର ଜଳବିଦ୍ୟୁତ କ୍ଷମତାକୁ ୪୦ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି କରିବ। ଏହା ସହିତ, ଆଉ ଏକ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଜଳବିଦ୍ୟୁତ ପ୍ରକଳ୍ପ ଉପରେ ପୁନଃ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ସହଭାଗୀତା ଜଳବିଦ୍ୟୁତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ ନୁହେଁ; ଭାରତ ଏବଂ ଭୂଟାନ ଏବେ ସୌର ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛନ୍ତି, ଯାହା ଉପରେ ଆଜି ପ୍ରମୁଖ ଚୁକ୍ତିନାମା ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି।
ଶକ୍ତି ସହଯୋଗ ସହିତ, ଭାରତ ଏବଂ ଭୁଟାନ ସଂଯୋଗୀକରଣ ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଉଛି ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ "ସଂଯୋଗ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରେ, ଏବଂ ସୁଯୋଗ ସମୃଦ୍ଧି ସୃଷ୍ଟି କରେ," ଏବଂ ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଅନୁଯାୟୀ, ଗେଲେଫୁ ଏବଂ ସାମତ୍ସେ ସହରକୁ ଭାରତର ବିଶାଳ ରେଳ ନେଟୱାର୍କ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥଲେ ଯେ, ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ସମାପ୍ତ ହେବା ପରେ, ଏହା ଭୂଟାନ ଶିଳ୍ପଗୁଡିକ ଲାଗି ଏବଂ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଭାରତର ବୃହତ ବଜାରରେ ପ୍ରବେଶକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ଉନ୍ନତ କରିବ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ରେଳ ଏବଂ ସଡ଼କ ସଂଯୋଗୀକରଣ ବ୍ୟତୀତ, ଉଭୟ ଦେଶ ସୀମାନ୍ତ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଛନ୍ତି। ମହାମହିମଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିବା ଦୂରଦୃଷ୍ଟିପୂର୍ଣ୍ଣ ଗେଲେଫୁ ମାଇଣ୍ଡଫୁଲନେସ୍ ସିଟି ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହାର ବିକାଶ ପାଇଁ ଭାରତର ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମର୍ଥନକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ଯେ, ପରିଦର୍ଶକ ଏବଂ ନିବେଶକମାନଙ୍କୁ ଆହୁରି ସୁବିଧା ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ଭାରତ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ଗେଲେଫୁ ନିକଟରେ ଏକ ଇମିଗ୍ରେସନ୍ ଚେକ ପୋଷ୍ଟ୍ ସ୍ଥାପନ କରିବ ।
"ଭାରତ ଏବଂ ଭୂଟାନର ପ୍ରଗତି ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧି ଗଭୀର ଭାବରେ ପରସ୍ପର ସହିତ ଜଡିତ" ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ। ଏହି ଭାବନା ଅନୁସାରେ, ଭାରତ ସରକାର ଗତ ବର୍ଷ ଭୂଟାନର ପଞ୍ଚବାର୍ଷିକ ଯୋଜନା ପାଇଁ ୧୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏକ ସହାୟତା ପ୍ୟାକେଜ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ପାଣ୍ଠିକୁ ରାସ୍ତା ଠାରୁ କୃଷି, ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଠାରୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଛି , ଯାହା ଭୂଟାନ ନାଗରିକଙ୍କ ଜୀବନଧାରଣର ସହଜତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ , ଭୂଟାନର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକୀୟ ସାମଗ୍ରୀର ନିରନ୍ତର ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛି। ଭୂଟାନରେ ୟୁପିଆଇ ଦେଣନେଣର ପରିସର ବିସ୍ତାର ହେଉଛି, ଏବଂ ଭୂଟାନ ନାଗରିକମାନେ ଭାରତ ଗସ୍ତରେ ଆସିଲେ ୟୁପିଆଇ ସେବା ପାଇବାକୁ ଯେପରି ସକ୍ଷମ ହୋଇ ପାରିବେ ସେଥିପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ଚାଲିଛି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
ଭାରତ - ଭୂଟାନ ମଧ୍ୟରେ ଦୃଢ଼ ସହଭାଗୀତାର ସବୁଠାରୁ ସଶକ୍ତ ଲାଭାର୍ଥୀ ଉଭୟ ଦେଶର ଯୁବକ ଯୁବତୀ ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜାତୀୟ ସେବା, ସ୍ୱେଚ୍ଛାକୃତ ସେବା ଏବଂ ନବସୃଜନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ମହାମହିମଙ୍କ ଉଦାହରଣୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ମହାମହିମଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ଭୂଟାନର ଯୁବକ ଯୁବତୀମାନେ ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଦ୍ୱାରା ଗଭୀର ଭାବରେ ଅନୁପ୍ରାଣିତ, ଏବଂ ଶିକ୍ଷା, ନବସୃଜନ, ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ, କ୍ରୀଡା, ମହାକାଶ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି ସମେତ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ଏବଂ ଭୁଟାନର ଯୁବକ ଯୁବତୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଉଭୟ ଦେଶର ଯୁବକ ଯୁବତୀମାନେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏକ ସାଟେଲାଇଟ୍ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଏକାଠି କାମ କରୁଛନ୍ତି, ଏହାକୁ ଭାରତ ଏବଂ ଭୂଟାନ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଫଳତା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ - ଭୂଟାନ ସମ୍ପର୍କର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଶକ୍ତି ଦୁଇ ଦେଶର ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ଗଭୀର ଭାବପ୍ରବଣ ବନ୍ଧନରେ ନିହିତ। ସେ ଭାରତର ରାଜଗିରରେ ସମ୍ପ୍ରତି ହୋଇଥିବା ରୟାଲ ଭୂଟାନିଜ୍ ମନ୍ଦିରର ଉଦଘାଟନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଶର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଂଶକୁ ବିସ୍ତାରିତ ହେଉଛି। ଭୂଟାନିଜ୍ ଲୋକଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷା ଉପରେ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ, ଭାରତ ସରକାର ବାରାଣସୀରେ ଏକ ଭୂଟାନିଜ୍ ମନ୍ଦିର ଏବଂ ଅତିଥି ଭବନ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ଜମି ଯୋଗାଇ ଦେଉଛନ୍ତି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ମନ୍ଦିରଗୁଡ଼ିକ ଭାରତ ଏବଂ ଭୂଟାନ ମଧ୍ୟରେ ମୂଲ୍ୟବାନ ଏବଂ ଐତିହାସିକ ସାଂସ୍କୃତିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ମଜବୁତ କରୁଛି। ନିଜର ବକ୍ତବ୍ୟ ସମାପ୍ତ କରିବା ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଶା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ, ଉଭୟ ଦେଶ ଶାନ୍ତି, ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସହଭାଗୀ ପ୍ରଗତି ପଥରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବେ ଏବଂ ଉଭୟ ଦେଶ ଉପରେ ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧ ଏବଂ ଗୁରୁ ରିନପୋଚେଙ୍କ ନିରନ୍ତର ଆଶୀର୍ବାଦ ପାଇଁ ପ୍ରାର୍ଥନା କରିଥିଲେ।