Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the event to mark the 70th birth anniversary of His Majesty the Fourth King of Bhutan
For centuries, India and Bhutan have shared a very deep spiritual and cultural bond, And so, it was India's commitment and mine to participate in this important occasion, But today, I come here with a very heavy heart: PM
The horrific incident that took place in Delhi yesterday evening has disturbed everyone, Our agencies will get to the bottom of this conspiracy, The perpetrators behind it will not be spared, All those responsible will be brought to justice: PM
India draws inspiration from its ancient ideal ‘Vasudhaiva Kutumbakam’, the whole world is one family, we emphasise on happiness for everyone: PM
The idea proposed by His majesty of Bhutan, "Gross National Happiness," has become an important parameter for defining growth across the world: PM
India and Bhutan are not just connected by borders, they are connected by cultures, Our relationship is one of values, emotions, peace and progress: PM
Today, Bhutan has become the world's first carbon-negative country, This is an extraordinary achievement: PM
Bhutan ranks among the world's leading countries in per-capita renewable energy generation, generates 100% of its electricity from renewable sources, Expanding this capacity, today another major step is being taken: PM
Connectivity Creates Opportunity, and Opportunity Creates Prosperity, May India and Bhutan continue on the path of Peace, Prosperity and Shared Progress: PM
11 NOV 2025 1:13PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the event to mark the 70th birth anniversary of His Majesty the Fourth King of Bhutan at Changlimethang Celebration Ground in Thimphu, Bhutan today. Prime Minister extended warm greetings to The King of Bhutan, His Majesty, Jigme Khesar Namgyel Wangchuck and the Fourth King, His Majesty, Jigme Singye Wangchuck. He respectfully acknowledged the esteemed members of the Royal Family, the Prime Minister of Bhutan, H.E. Mr. Tshering Tobgay, and other distinguished dignitaries present.
Prime Minister remarked that today is a significant day for Bhutan, for the Royal Family of Bhutan, and for all those who believe in world peace. He highlighted the deep emotional and cultural ties between India and Bhutan that have existed for centuries, and stated that participating in this important occasion was a commitment of both India and himself. However, Shri Modi noted that he arrived in Bhutan with a heavy heart, as the horrific incident that occurred in Delhi last evening has deeply disturbed everyone. He expressed his understanding of the grief of the affected families and affirmed that the entire nation stands with them. The Prime Minister shared that he was in constant contact throughout the night with all agencies involved in investigating the incident. He emphasized that Indian agencies will uncover the full conspiracy and assured that the conspirators behind the attack will not be spared. “All those responsible will be brought to justice”, declared the Prime Minister.
Highlighting that today, under the blessings of Guru Padmasambhava, Shri Modi noted that the Global Peace Prayer Festival is being held in Bhutan, alongside the sacred viewing of Lord Buddha’s Piprahwa relics. He noted that this occasion also marks the celebration of the 70th birth anniversary of His Majesty, The Fourth King, with the dignified presence of so many individuals reflecting the strength of India-Bhutan relations.
Emphasising that India draws inspiration from the ancient ideal of "Vasudhaiva Kutumbakam"—the world is one family, the Prime Minister reiterated India’s prayers for universal happiness through the mantra "Sarve Bhavantu Sukhinah" and invoked the Vedic verses calling for peace in the heavens, space, earth, water, herbs, vegetation, and all living beings. He stated that with these sentiments, India joins Bhutan in the Global Peace Prayer Festival, where saints from across the world are united in praying for global peace, and 140 crore Indians’ prayers are part of this collective spirit. Shri Modi shared that few may know that Vadnagar in Gujarat, his birthplace, is a sacred site linked to Buddhist tradition, and Varanasi in Uttar Pradesh, his workplace, is a pinnacle of Buddhist reverence. He remarked that attending this ceremony is therefore personally meaningful and added that the lamp of peace may illuminate every home in Bhutan and across the world.
Paying tribute to His Majesty The Fourth King of Bhutan, describing his life as a confluence of wisdom, simplicity, courage, and selfless service to the nation, Shri Modi noted that His Majesty assumed great responsibility at the young age of 16, nurturing the country with paternal affection and visionary leadership. The Prime Minister highlighted that during his 34-year reign, His Majesty advanced Bhutan by preserving its heritage while ensuring development. From establishing democratic institutions to fostering peace in border areas, His Majesty played a decisive role. The Prime Minister further emphasized that the concept of “Gross National Happiness” introduced by His Majesty has become a globally recognized parameter for defining growth. He remarked that His Majesty has demonstrated that nation-building is not solely about GDP, but about the welfare of humanity.
Shri Modi stated that His Majesty The Fourth King of Bhutan has played a pivotal role in strengthening the friendship between India and Bhutan. He noted that the foundation laid by His Majesty continues to nourish the flourishing ties between the two nations. On behalf of all Indians, the Prime Minister extended heartfelt greetings to His Majesty and wished him good health and a long life.
“India and Bhutan are not just connected by borders, they are connected by cultures. Our relationship is one of values, emotions, peace and progress”, emphasised Shri Modi. Recalling his first foreign visit to Bhutan after assuming office in 2014, the Prime Minister shared that the memories of that visit still fill him with emotion. He underlined the strength and richness of India-Bhutan relations, noting that both countries have stood together in times of difficulty, faced challenges jointly, and are now moving forward together on the path of progress and prosperity. Shri Modi remarked that His Majesty The King is leading Bhutan to new heights, and the partnership of trust and development between India and Bhutan stands as a significant model for the entire region.
Highlighting that as India and Bhutan advance rapidly, their energy partnership is propelling this growth, the Prime Minister noted that the foundation of the India-Bhutan hydropower collaboration was laid under the leadership of His Majesty The Fourth King. Both His Majesty The Fourth King and His Majesty The Fifth King have championed the vision of sustainable development and an environment-first approach in Bhutan. Shri Modi remarked that this visionary foundation has enabled Bhutan to become the world’s first carbon-negative country—an extraordinary achievement. He added that Bhutan ranks among the highest globally in per-capita renewable energy generation and currently produces 100% of its electricity from renewable sources. Expanding this capacity further, a new hydroelectric project exceeding 1,000 megawatts is being launched today, increasing Bhutan’s hydropower capacity by 40%. Additionally, work is resuming on another long-pending hydroelectric project. The Prime Minister emphasized that this partnership is not limited to hydro-electric power; India and Bhutan are now taking significant steps together in solar energy as well, with key agreements signed today.
Emphasizing that alongside energy cooperation, India and Bhutan are also focusing on enhancing connectivity, Shri Modi stated that “Connectivity Creates Opportunity, and Opportunity Creates Prosperity,” and under this vision, a decision has been made to connect the cities of Gelephu and Samtse to India’s vast railway network. The Prime Minister noted that upon completion, this project will significantly improve access for Bhutanese industries and farmers to India’s large market. He added that in addition to rail and road connectivity, both countries are rapidly advancing border infrastructure. Referring to the visionary Gelephu Mindfulness City initiative launched by His Majesty, the Prime Minister affirmed India’s full support for its development. He announced that India will soon establish an immigration checkpoint near Gelephu to further facilitate visitors and investors.
“The progress and prosperity of India and Bhutan are deeply interconnected”, exclaimed the Prime Minister, adding that in this spirit, the Government of India announced a support package of ₹10,000 crore last year for Bhutan’s Five Year Plan. He highlighted that this fund is being utilized across sectors—from roads to agriculture, financing to healthcare—enhancing the ease of living for Bhutanese citizens. Shri Modi further noted that India has taken several measures to ensure uninterrupted supply of essential items to the people of Bhutan. He further added that the scope of UPI payments is expanding in Bhutan, and efforts are underway to enable Bhutanese citizens to access UPI services when they visit India.
Emphasizing that the strongest beneficiaries of the robust India-Bhutan partnership are the youth of both nations, Shri Modi praised His Majesty’s exemplary work in promoting national service, voluntary service, and innovation, and highlighted His Majesty’s visionary efforts to empower youth through technology. The Prime Minister noted that Bhutanese youth are deeply inspired by this vision, and collaboration between Indian and Bhutanese youth is growing across multiple sectors including education, innovation, skill development, sports, space, and culture. He shared that young people from both countries are currently working together to build a satellite, calling it a significant achievement for India and Bhutan alike.
Prime Minister Shri Modi remarked that a major strength of India-Bhutan relations lies in the deep emotional bond between the peoples of both nations. He highlighted the recent inauguration of the Royal Bhutanese Temple in Rajgir, India, and noted that this initiative is now expanding to other parts of the country. Responding to the aspirations of the Bhutanese people, the Prime Minister announced that the Government of India is providing the necessary land for the construction of a Bhutanese temple and guest house in Varanasi. He emphasized that these temples are reinforcing the precious and historic cultural ties between India and Bhutan. Concluding his remarks, the Prime Minister expressed his hope that both countries continue on the path of peace, prosperity, and shared progress, and prayed for the continued blessings of Lord Buddha and Guru Rinpoche on both nations.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভুতানগী থিম্ফুদা চাংলিমেথাং সেলেব্রেসন গ্রাউন্দদা মীয়ামগী মীতিন অমদা ৱা ঙাংখ্রে
চহি চা কয়াদগী ভারত অমসুং ভুতানগী মরক্তা অচেৎপা স্পিরিচুৱল অমসুং কলচরেল বোন্দ লৈররকখি। মরম অদুনা, মরুওইবা থৌরম অসিদা শরুক য়াবা অসি ভারতকী অমসুং ঐহাক্কী অচেৎপা ফিরেপ ওইখি, অদুবু ঙসি, ঐহাক্না মফম অসিদা থমোইদা য়াম্না নুংঙাইতবা অমগা লোইননা লাক্লি: পি.এম.
দিল্লীদা ঙরাং নুমিদাং থোকখিবা অৱাবা থৌদোক্না মীপুম খুদিংমকপু অৱাবা পোকহল্লে। ঐখোয়গী এজেন্সীশিংনা মসিগী কন্সপিরেসী অসিগী মনুং হুৎনা থিজিনগনি। মসিদা চেন্নরিশিংবু লেম্না থারোই, মশিদা চেন্নরিবা খুদিংমকপু মতিক চাবা ৱাবেল পীগনি: পি.এম.
ভারতনা ‘বাসুধৈব কুতুম্বকম’ হায়বা অরিবা ৱাখল্লোনদগী ইথিল লৌরি, মালেম অসি ইমুং অমত্তনি, ঐখোয়না মীপুম খুদিংমক্কী নুংঙাইবা পুরকপদা মরুওইবা মীৎয়েং থম্লি: পি.এম.
ভুতানগী হিস মেজেস্তীনা পুথোকখিবা, "গ্রোস নেস্নেল হেপ্পিনেস" হায়বা ৱাখল্লোন অসি মালেম শিনবা থুংনা চাউখৎপগী মশক তাক্নবা মরুওইবা পেরামিতর অমা ওইরে: পি.এম.
ভারত অমসুং ভুতান অসি ঙমখৈ খক্তনা শম্নদে, মখোয় অসি কলচরশিংনা শম্নৈ, ঐখোয়গী মরী অসি ভেল্যুশিং, ইমোসনশিং, শান্তি অমসুং খুমাং চাউশিনবগী মরী অমনি: পি.এম.
ঙসি ভুতান অসি মালেমগী অহানবা কার্বন নেগেতিব ওইবা লৈবাক ওইরে, মসি থোইদোক-হেন্দোক্না শিংথানিংঙাই ওইরবা মাইপাকপা অমনি: পি.এম.
ভুতান অসি মালেমগী পর-কেপিতা রিন্যুৱেবল ইনর্জী পুথোকপা মকোক থোংবা লৈবাকশিংগী মনুংদা অমা ওইরি। ভুতানগী ইলেক্ত্রিসিতী ১০০% রিন্যুৱেবল সোর্সশিংদগী পুথোক্লি। মসিগী কেপাসিতী অসি পাকথোক চাউথোকহন্দুনা ঙসি অতোপ্পা মরুওইবা খোংথাং অমা লৌখৎলি: পি.এম.
কনেক্তিবিতীনা খুদোংচাবা পীরি, অমসুং খুদোংচাবনা চাউখৎপা পীরি, ভারত অমসুং ভুতাননা শান্তি, চাউখৎপা অমসুং পুন্না চাউখৎপগী লম্বীদা লেপ্তনা চৎমিন্নবা ওইরসনু: পি.এম.
11 NOV 2025 1:13PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভুতানগী থিম্ফুদা লৈবা চাংলিমেথাং সেলেব্রেসন গ্রাউন্দদা মীয়ামগী মীতিন অমদা ৱা ঙাংখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা ভুতানগী নিংথৌ, হিস মেজেস্তী, জিগমে খেসার নামগ্যেল ৱাংচুক অমসুং মরিশুবা নিংথৌ, হিস মেজেস্তী, জিগমে সিংগ্যে ৱাংচুকতা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। মহাক্না ভুতানগী নিংথৌরেলগী ইমুংগী ইকাই খুম্নরবা মেম্বরশিং, ভুতানগী প্রধান মন্ত্রী, হিস এক্সেলেন্সী শ্রী শেরিং তোবগয়, অমসুং মফম অদুদা তিল্লিবা অতোপ্পা অঙম-অথৌশিংবুশু থাগৎপা ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসি অসি ভুতানগীদমক, ভুতানগী নিংথৌগী ইমুংগীদমক অমসুং মালেমগী শান্তিদা থাজবা থম্লিবা মীওই পুম্নমক্কীদমক মরুওইবা নুমিৎ অমনি। ভারত অমসুং ভুতানগী মরক্তা চহী চা কয়াদগী লৈরক্লবা অচেৎপা ইমোস্নেল অমসুং কলচরেলগী ওইবা মরীশিং মহাক্না পনখি অমসুং মহাক্না হায়খি মদুদি অসিগুম্বা মরুওইবা থৌরম অসিদা শরুক য়াবা অসি ভারত অমসুং মহাক মশামক অনিমক্কী অচেৎপা থৌদাং অমনি। অদুম ওইনমক, শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মহাক থমোইদা অৱাবা পোৎলুম অমগা লোইননা ভুতানদা লাকখি, মরমদি দিল্লীদা ঙরাং নুমিদাং থোকখিবা নুংঙাইতবা থৌদোক অদুনা মীপুম খুদিংমকপু য়াম্না ৱাহল্লে। মহাক্না শোকহল্লবা ইমুংশিংগী অৱাবা অদু খঙবগা লোয়ননা লৈবাক মীয়াম পুম্বনা মখোয়গা লোয়ননা লৈপ্লি হায়না ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি থৌদোক অদুগী থিজিনবদা য়াওরিবা এজেন্সী পুম্নমক্কা লেপ্তনা পাউ-ই ফাওনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতকী এজেন্সীশিংনা কন্সপিরেসী অদুবু মপুং ফানা থিজিন্দুনা ফোংদোক্কনি অমসুং এতেক অদুগী কন্সপিরেতরশিং অদু লেম্না খক থারোই হায়না থাজবা পীখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “মসিদা চেন্নরিবা খুদিংদমক মতিক চাবা ৱায়েল পীরগনি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা লাউথোকখি।
ঙসি গুরু পদ্মসম্বভৱগী থৌজালগী মখাদা, শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ভুতান্দা গ্লোবেল পীস প্রেয়র ফেস্তিবল পাংথোক্লি, মসিগা লোয়ননা ভগবান বুদ্ধগী পিপ্রহৱাগী রেলিকশিংসু উবা ফংলি। মহাক্না হায়খি মদুদি মসিগী থৌরম অসিনা হিস মেজেস্তী, মরিশুবা নিংথৌগী ৭০শুবা মপোক কুমওনসু পাংথোক্লি, মীশিং য়াম্লবা মীওই কয়া শরুক য়াবা অসিনা ভারত-ভুতানগী মরীগী মপাঙ্গল অদু উৎলি।
ভারতনা “বাসুধৈব কুতুম্বকম”- মালেম অসি ইমুং অমত্তনি হায়বা অরিবা ৱাখল্লোনদগী ইথিল লৌরি হায়বা ৱাফম থম্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা “সর্ভে ভৱন্তু সুখিনাহ”গী মন্ত্রগী খুত্থাংদা মালেম পুম্বগী য়াইফনবা ভারতনা হায়জরিবশিং অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি। মহাক্না স্বর্গ, স্পেস, পৃথিবী, ঈশিং, হর্বস, ভেজেতেসন অমসুং অহিংবা জিব পুম্নমক্তা শান্তি লৈহন্নবা হায়জরিবা বেদিক্কী লাইরিকশিং অদুসু পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ৱাখল্লোনশিং অসিগা লোইননা, ভারতনা ভুতানগা গ্লোবেল পীস প্রেয়র ফেস্তিবেলদা শরুক য়াখি, মসিদা মালেমগী মফম কয়াদগী লাকপা সেন্তশিংনা মালেমগী শান্তিগীদমক পুন্না লাই খুরুম্লি, অমসুং অসিগুম্বা ময়াম অপুনবগী ওইবা ৱখল্লোনশিং অসিদা ভারত মচা করোর ১৪০না থৌনিজদুনা শরুক য়াখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মহাক্কী পোক্নফম গুজরাতকী ভাদনগর অসি বৌদ্ধগী চৎনবীগা মরী লৈনবা শেংলবা মফম অমনি অমসুং উত্তর প্রদেশকী বরানসী, মহাক্কী থবক মফম অসি বুদধিস্তশিংনা য়াম্না ইকাই খুম্নবা শেংলবা মফম অমনি। মহাক্না পনখি মদুদি থৌরম অসিদা শরুক য়াবা অসি মশাগী ওইবা ৱাহন্থোক লৈ অমসুং শান্তিগী মঙালনা ভুতান অমসুং মালেমগী য়ুমথোং খুদিংমক্তা মঙাল পীবা ওইরসনু হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
ভুতানগী মরিশুবা নিংথৌবু ইকায় খুম্নবা উৎলদুনা, মহাক্কী পুন্সি অসি লৌশিং, চম্না হিংনা, থৌনা অমসুং লৈবাক অসিগীদমক্তা কত্থোকপদনা থল্লবা পুন্সি অমনি হায়না পল্লদুনা, শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি নিংথৌনা মশাগী চহী ১৬ শুবদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌখি অমসুং লৈবাক অসিবু মপাগী ওইবা মীনুংশি অমসুং তুংগী ওইবা অথাপ্পা মীৎয়েং অমগা লোইনা লমজিংখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মহাক্কী চহি ৩৪গী লৈঙাক্কী মতমদা, হিস মেজেস্তীনা চাউখৎপা পুরকপগা লোয়ননা ভুতানগী হেরিতেজ ঙাক্না থম্বনা ভুতানবু মাংলোমদা পুখৎখি। দেমোক্রেতিক ইনস্তিত্যুসনশিং লিংখৎলকপদগী হৌরগা ঙমখৈগী লমশিংদা শান্তি পুরকপদা, হিজ মেজেস্তীনা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌখি। প্রধান মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায়খি মদুদি হিস মেজেস্তীনা হৌদোকখিবা "গ্রোস নেস্নেল হেপিনেস"কী ৱাখল্লোন অসি চাউখৎপা মশক তাক্নবা মালেমগী ওইনা শকখঙনরবা পেরামিতর অমা ওইরে। মহাক্না হায়খি মদুদি হিস মেজেস্তীনা লৈবাক শেমগৎপা হায়বসি জি.দি.পি. খক্তদা নত্তে, অদুবু মীওইবা খুন্নাইগী য়াইফ-থৌরাংগী মতাংদসুনি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি হিস মেজেস্তী, ভুতানগী মরিশুবা নিংথৌনা ভারত অমসুং ভুতানগী মরক্তা মরুপ ওইবগী মরীবু মপাঙ্গল কনখৎহনবদা য়াম্না মরুওইবা থৌদাং লৌখি। মহাক্না হায়খি মদুদি হিজ মেজেস্তীনা থমখিবা ফাউন্দেসন অসিনা লৈবাক অনিগী মরক্তা লৈনরিবা মরী অসি মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। ভারত মচা পুম্নমক্কী মায়কৈদগী প্রধান মন্ত্রীনা হিস মেজেস্তীবু থমোই শেংনা থাগৎপা ফোংদোকখি অমসুং মহাক্কী হকচাং ফনা লৈনবা অমসুং পুন্সি শাংনা হিংনবা য়াইফ-পাউজেল পীখি।
“ভারত অমসুং ভুতান অসি ঙমখৈ খক্তনা শম্নবা নত্তে, মখোয় অসি নাৎশিংনা শম্নৈ। ঐখোয়গী মরী অসি ভেল্যুশিং, ইমোসনশিং, শান্তি অমসুং প্রোগ্রেসকী মরী অমনি।" প্রধান মন্ত্রীনা ২০১৪দা ওফিস পায়রবা মতুংদা ভুতানদা মহাক্কী অহানবা মপান লমগী খোঙচৎ অদু নীংশিংলদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি খোঙচৎ অদুগী নীংশিংবশিংনা মহাকপু য়াম্না পুক্নিং নুংঙাইহল্লি। মহাক্না ভারত-ভুতানগী মরীগী মপাঙ্গল অমসুং মগুন অদু পনখি। লৈবাক অনিমক্না অরুবা মতমদা পুন্না লেপমিন্নখি, পুন্না অৱাবা মায়োক্নখি, অমসুং হৌজিক্তি চাউখৎপা অমসুং চাউখৎপগী লম্বীদা পুন্না মাংলোমদা চংশিল্লি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি হিস মেজেস্তী দি কিংনা ভুতানবু অনৌবা অৱাংবা থাক্তা পুখৎলি। ভারত অমসুং ভুতানগী মরক্তা থাজবা অমসুং চাউখৎপগী পার্তনরশিপ অসি লমদম পুম্নমক্কী মরুওইবা মোদেল অমা ওইরি।
ভারত অমসুং ভুতাননা খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিল্লকপদা, মখোয়গী ইনর্জী পার্তনরশিপ অসিনা চাউখৎপা অসিদা মতেং পাংলি হায়না পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হিস মেজেস্তী মরিশুবা নিংথৌগী লুচিং মখাদা ভারত-ভুতান হাইদ্রোপাৱর কোলাবোরেসনগী ফাউন্দেসন থমখি। হিস মেজেস্তী মরিশুবা নিংথৌ অমসুং মঙাশুবা নিংথৌ অনিমক্না ভুতান্দা তুংকোইনা চৎনগদবা চাউখৎ-থৌরাং অমসুং অকোইবগী ফিভমদা মরুওইবা মীৎয়েং থমবা হায়বা ভিজন অসিবু শৌগৎখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ভিজনরী ফাউন্দেসন অসিনা ভুতানবু মালেমগী অহানবা কার্বন নেগেতিব লৈবাক ওইহনখ্রে। মসি ময়ামদগী থোইদোজক-হেন্দোকপা মাইপাকপা অমনি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি ভুতান অসি মালেমগী ওইনা পর-কেপিতা রিন্যুৱেবল ইনর্জী পুথোকপদা খ্বাইদগী ৱাংবশিং মনুংদা অমনি অমসুং হৌজিক মখোয়গী ইলেক্ত্রিসিতীগী ১০০% দি রিন্যুৱেবল সোর্সশিংদগী পুথোক্লি। মসিগী কেপাসিতী অসি মখা তানা পাকথোক চাউথোকহন্দুনা, মেগাৱাত ১০০০দগী হেনবা অনৌবা হাইদ্রোইলেক্ত্রিক প্রোজেক্ত অমা ঙসি হৌদোক্লে, মসিনা ভুতানগী হাইদ্রোপাৱর কেপাসিতী চাদা ৪০ হেনগৎহনগনি। মসিগী মথক্তা, মতম শাংনা লেপ্লম্লবা অতোপ্পা হায়দ্রোইলেক্ত্রিক প্রোজেক্ত অমগী থবক অমুক হন্না হৌরে। প্রধান মন্ত্রীনা য়াম্না মরুওইনা পনখি মদুদি পার্তনরশিপ অসি হায়দ্রো-ইলেক্ত্রিক পাৱর খক্তদা অকক্নবা ওইদে, ভারত অমসুং ভুতাননা ঙসি মরুওইবা এগ্রীমেন্তশিংদা খুৎয়েক পীনদুনা সোলর ইনর্জীগী লমদসু মরুওইবা খোংথাং কয়া পুন্না লৌখৎলি।
ইনর্জী কোওপরেসনগী মথক্তা, ভারত অমসুং ভুতাননা কনেক্তিবিতী হেঙ্গৎহনবদা মীৎয়েং চংলি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি "কনেক্তিবিতীনা খুদোংচাবা পী, অমসুং খুদোংচাবনা চাউখৎপা পুরকই।" অমসুং মসিগী ভিজন অসিগী মখাদা, গেলেফু অমসুং সামতসে শহরশিং অসি ভারতকী পাক চাউরবা রেলৱে নেতৱর্ককা শম্নহন্নবা ৱারেপ লৌখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি প্রোজেক্ত অসি লোইরবা মতুংদা ভুতানগী ইন্দস্ত্রীশিং অমসুং লৌমীশিংনা ভারতকী অচৌবা কৈথেলদা য়ৌহনবা ঙম্লগনি। রেল অমসুং লম্বীগী কনেক্তিবিতীগী মথক্তা, লৈবাক অনিমক্না ঙমখৈগী ইনফ্রাস্ত্রকচরদা খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিল্লি হায়না মহাক্না মখা তাখি। হিজ মেজেস্তিনা হৌদোকখিবা ভিজনরী গেলেফু মাইন্দফুলনেস সিতী ইনিসিয়েতিবকী মতাংদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মসিগী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক ভারতনা মপুং ফানা মতেং পাংগনি হায়না থাজবা পীখি। মহাক্না লমকোয়বশিং অমসুং ইনভেস্তরশিংদা হেন্না খুদোংচাবা ফংহন্নবা ভারতনা অথুবা মতমদা গেলেফুগী মনাক্তা ইমিগ্রেসন চেক পোস্ত অমা লিংখৎলগনি হায়না লাউথোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "ভারত অমসুং ভুতানগী চাউখৎপা অমসুং নুংঙাই-য়াইফবা অসি য়াম্না মরী লৈনৈ।" মসিগী ৱাখল্লোন অসিদা, ভারত সরকারনা মমাং চহিদা ভুতানগী চহি মঙাগী থৌরাংগীদমক লুপা করোর ১০,০০০গী মতেং পেকেজ অমা লাউথোকখি। মহাক্না ফোংদোকখি মদুদি ফন্দ অসি সেক্তর পুম্নমক্তা শীজিন্নরি। লম্বী-থোংদগী হৌরগা লৌউ-শিংউ ফাওবা, শেল থাদবা অমসুং হকশেলগী লমদসু শীজিন্নরি। মসিনা ভুতানগী প্রজাশিংগী পুন্সি মহিংদা অহেনবা খুদোংচাবা ফংহল্লি। শ্রী মোদীনা মখা তারদুনা হায়খি মদুদি ভুতানগী মীয়ামদা তঙাইফদবা পোৎলমশিং লেপ্পা লৈতনা ফংহন্নবা ভারতনা খোঙথাং কয়া অমা লৌখৎলি। ভুতানদা য়ু.পি.আই. পেমেন্তকী লম পাকথোক চাউথোরক্লি অমসুং ভুতানগী নাগরিকশিংনা ভারত্তা লাকপা মতমদা য়ু.পি.আই. সর্বিসশিং শিজিন্নবা বানবা কন্না হোৎনরি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
ভারত-ভুতানগী চাউরবা পার্তনরশিপকী খ্বাইদগী অচৌবা বেনিফিসরিশিং অসি লৈবাক অনিগী নহারোলশিংনি হায়না পল্লদুনা, শ্রী মোদীনা নেস্নেল সর্ভিস, ভোলুন্তরী সর্ভিস অমসুং ইনোবেসন প্রমোৎ তৌবদা মহারাজকী খুদম-চাংদম ওইরবা শিংথানিঙাই ওইরবা থবকশিংবু থাগৎপা ফোংদোকখি অমসুং তেক্নোলোজীগী খুত্থাংদা নহারোলশিংবু শক্তি পীনবা মহারাজগী ভিজনরি ওইবা থবকশিং অদুসু মহাক্না পনখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভুতানগী নহারোলশিংবু ভিজন অসিনা য়াম্না পুক্নিং থৌগৎলি অমসুং ভারত অমসুং ভুতানগী নহারোলশিংগী মরক্তা এজুকেসন, ইনোবেসন, স্কিল দিবেলপমেন্ত, স্পোর্তস, স্পেস অমসুং কলচর য়াওনা সেক্তর কয়াদা তেংবাং পীনবা হেনগৎলক্লি। লৈবাক অনিমক্কী নহাশিংনা হৌজিক সেতেলাইত অমা শেমগৎনবা পুন্না থবক তৌমিন্নরি হায়না মহাক্না হায়খি, মসি ভারত অমসুং ভুতানগী ওইনা য়াম্না মরু ওইবা মাইপাকপা অমনি হায়না মহাক্না হায়খি।
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ভারত-ভুতানগী মরীশিংগী মরুওইবা মপাঙ্গল অসি লৈবাক অনিগী মীয়ামগী মরক্তা লৈনরিবা অচেৎপা ইমোস্নেল বোন্দশিংদা লৈ। মহাক্না ইকুই কুইদ্রিঙৈদা ভারতকী রাজগিরদা রোয়েল ভুতানীজ তেমপল শঙ্গাবগী থৌরম অদু পনখি অমসুং মসিগী থৌরাং অসি হৌজিক লৈবাক অসিগী অতোপ্পা মফমশিংদা শন্দোরক্লি হায়না পনখি। ভুতানগী মীয়ামগী অপাম্বা অদুগী পাউখুম ওইনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারত সরকারনা বরানসীদা ভুতানগী লাইশঙ অমসুং গেস্ত হাউস অমা শাবগীদমক মথৌ তাবা লম পীরি। লাইশঙশিং অসিনা ভারত অমসুং ভুতানগী মরক্তা লৈনরিবা মমল য়াম্লবা অমসুং পুৱারী ওইরবা কলচরেল লিঙ্কশিংবু হেন্না চেৎশিলহল্লি হায়না মহাক্না য়াম্না মরুওইনা পনখি। মহাক্কী ৱারোল লোইশিল্লকপদা, লৈবাক অনিমক্না শান্তি, চাউখৎপা অমসুং চাউখৎপগী লম্বীদা মখা তানা চত্থখিগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী থাজবা ফোংদোকখি। লৈবাক অনিমক্তা ভগবান বুদ্ধ অমসুং গুরু রিনপোচেগী থৌজাল পিনবীবা ওইরসনু হায়না মহাক্না থৌনিজখি।