प्रधानमन्त्रीको कार्यालय
प्रधानमन्त्री नरेन्द्र मोदीद्वारा भुटानका चौथो महामहिम राजाको ७० औँ जन्मोत्सवको अवसरमा आयोजित कार्यक्रमलाई सम्बोधन
शताब्दीयौँदेखि भारत र भुटानले धेरै गहिरो आध्यात्मिक र सांस्कृतिक सम्बन्ध साझा गर्दै आएका छन्, अतः यो महत्त्वपूर्ण अवसरमा भाग लिनु भारतको र मेरो प्रतिबद्धता थियो, तर आज, म यहाँ धेरै भारी मन लिएर आएको छु: प्रधानमन्त्री
हिजो साँझ दिल्लीमा भएको भयानक घटनाले सबैलाई विचलित बनाएको छ, हाम्रा एजेन्सीहरू यस षड्यन्त्रको तल्लो तहसम्म पुग्नेछन्, यसका दोषीहरूलाई छोडिने छैन, जिम्मेवार सबैलाई न्यायको कठघरामा ल्याइनेछ: प्रधानमन्त्री
भारत आफ्नो प्राचीन आदर्श ‘वसुधैव कुटुम्बकम’ बाट प्रेरित छ, सम्पूर्ण विश्व एक परिवार हो, हामी सबै जना खुसी रहून् भनेर जोड दिन्छौँ: प्रधानमन्त्री
भुटानका महामहिमले प्रस्ताव गर्नुभएको विचार, "कुल राष्ट्रिय खुशी," विकासलाई परिभाषित गर्ने विश्वकै एक महत्त्वपूर्ण मापदण्ड बनेको छ: प्रधानमन्त्री
भारत र भुटान केवल सीमानाले मात्र जोडिएका छैनन्, तिनीहरू संस्कृतिहरूले जोडिएका छन्, हाम्रो सम्बन्ध मूल्यमान्यता, भावना, शान्ति र प्रगतिको हो: प्रधानमन्त्री
आज, भुटान विश्वको पहिलो कार्बन-नेगेटिभ देश बनेको छ, यो असाधारण उपलब्धि हो: प्रधानमन्त्री
भुटान प्रतिव्यक्ति नवीकरणीय ऊर्जा उत्पादनमा विश्वका अग्रणी देशहरूमा पर्छ, यसको १००% बिजुली नवीकरणीय स्रोतहरूबाट उत्पादन हुन्छ, यस क्षमतालाई विस्तार गर्दै आज अर्को प्रमुख कदम चालिएको छ: प्रधानमन्त्री
सम्पर्क सुविधाले अवसर सिर्जना गर्छ, र अवसरले समृद्धि सिर्जना गर्छ, भारत र भुटान शान्ति, समृद्धि र साझा प्रगतिको बाटोमा अगाडि बढिरहून्: प्रधानमन्त्री
11 NOV 2025 1:13PM by PIB Gangtok
प्रधानमन्त्री नरेन्द्र मोदीले आज भुटानको थिम्पुस्थित चाङ्लिमेथाङ उत्सव मैदानमा भुटानका चौथो राजाको ७० औँ जन्मोत्सवको अवसरमा आयोजित कार्यक्रमलाई सम्बोधन गर्नुभयो। प्रधानमन्त्रीले भुटानका राजा, महामहिम, जिग्मे खेसर नामग्याल वाङचुक र चौथो राजा, महामहिम, जिग्मे सिङ्ग्ये वाङचुकलाई हार्दिक शुभकामना व्यक्त गर्नुभयो। उहाँले राजपरिवारका सम्मानित सदस्यहरू, भुटानका प्रधानमन्त्री, महामहिम छिरिङ तोब्गे र उपस्थित अन्य विशिष्ट व्यक्तिहरूलाई सम्मानपूर्वक स्वागत गर्नुभयो।
प्रधानमन्त्रीले आजको दिन भुटान, भुटानको राजपरिवार र विश्व शान्तिमा विश्वास गर्ने सबैका लागि महत्त्वपूर्ण दिन भएको टिप्पणी गर्नुभयो। उहाँले शताब्दीयौँदेखि अस्तित्वमा रहेको भारत र भुटानबीचको गहिरो भावनात्मक र सांस्कृतिक सम्बन्धलाई प्रकाश पार्नुभयो र यो महत्त्वपूर्ण अवसरमा भाग लिनु भारत र आफू दुवैको प्रतिबद्धता भएको बताउनुभयो। यद्यपि, श्री मोदीले आफू भारी मनका साथ भुटान आइपुगेको उल्लेख गर्नुभयो, किनकि हिजो साँझ दिल्लीमा भएको भयानक घटनाले सबैलाई गहिरो रूपमा विचलित बनाएको छ। उहाँले प्रभावित परिवारहरूको पीडामा दुःख आफ्नो व्यक्त गर्नुभयो र सम्पूर्ण राष्ट्र उनीहरूको साथमा रहेको पुष्टि गर्नुभयो। प्रधानमन्त्रीले घटनाको अनुसन्धानमा संलग्न सबै एजेन्सीहरूसँग रातभर निरन्तर सम्पर्कमा रहेको कुरा साझा गर्नुभयो। उहाँले भारतीय एजेन्सीहरूले षड्यन्त्रको पर्दाफास गर्ने र आक्रमणका षड्यन्त्रकारीहरूलाई छोडिने छैन भन्ने आश्वासन दिनुभयो। "जिम्मेवार सबैलाई न्यायको कठघरामा ल्याइनेछ" भनी प्रधानमन्त्रीले घोषणा गर्नुभयो।
आज गुरु पद्मसम्भवको आशीर्वादमा श्री मोदीले भुटानमा भगवान बुद्धको पिप्रहवा अवशेषको पवित्र दर्शनसँगै विश्वव्यापी शान्ति प्रार्थना महोत्सव आयोजना भइरहेको उल्लेख गर्नुभयो। उहाँले यो अवसरमा महामहिम, चौथो राजाको ७० औँ जन्मोत्सवको उत्सव पनि मनाइँदै छ, जसमा धेरै व्यक्तिहरूको सम्मानजनक उपस्थितिले भारत-भुटान सम्बन्धलाई प्रतिबिम्बित गर्दछ भन्नुभयो।
भारत "वसुधैव कुटुम्बकम" अर्थात् विश्व एक परिवार हो भन्ने प्राचीन आदर्शबाट प्रेरित रहेको कुरामा जोड दिँदै प्रधानमन्त्रीले "सर्वे भवन्तु सुखिनः" मन्त्र मार्फत विश्वव्यापी खुशीको लागि भारतको प्रार्थना दोहोर्‍याउनुभयो र स्वर्ग, अन्तरिक्ष, पृथ्वी, पानी, जडीबुटी, वनस्पति र सबै जीवित प्राणीहरूमा शान्तिको लागि आह्वान गर्ने वैदिक श्लोकहरूको चर्चा गर्नुभयो। उहाँले भारत यी भावनाहरूका साथ भूटानमा विश्वव्यापी शान्ति प्रार्थना महोत्सवमा सामेल छ, जहाँ विश्वभरका सन्तहरू विश्वव्यापी शान्तिको लागि प्रार्थना गर्न एकताबद्ध भएका छन् र १४० करोड भारतीयहरूको प्रार्थना यस सामूहिक भावनाको हिस्सा हो भन्नुभयो। श्री मोदीले आफ्नो जन्मथलो गुजरातको वडनगर बौद्ध परम्परासँग जोडिएको एक पवित्र स्थल हो, र आफ्नो कार्यस्थल उत्तर प्रदेशको वाराणसी बौद्ध श्रद्धाको शिखर हो भन्ने धेरैलाई थाह नहुन सक्छ भन्नुभयो। उहाँले यस समारोहमा उपस्थित हुनु व्यक्तिगत रूपमा अर्थपूर्ण रहेको भन्दै शान्तिको दीपले भुटान र विश्वभरका प्रत्येक घरलाई उज्यालो बनाउन सक्ने विचार राख्नुभयो।
भुटानका चौथो राजालाई श्रद्धाञ्जली अर्पण गर्ने क्रममा उहाँको जीवनलाई बुद्धि, सरलता, साहस र राष्ट्रप्रति निःस्वार्थ सेवाको संगमको रूपमा वर्णन गर्दै श्री मोदीले महामहिमले १६ वर्षको उमेरमा पितृत्वको स्नेह र दूरदर्शी नेतृत्वले देशलाई पालनपोषण गर्ने ठूलो जिम्मेवारी सम्हाल्नुभएको उल्लेख गर्नुभयो। प्रधानमन्त्रीले आफ्नो ३४ वर्षे शासनकालमा, महामहिमले विकास सुनिश्चित गर्दै यसको सम्पदाको संरक्षण गरेर भुटानलाई अगाडि बढाएको कुरामा जोड दिनुभयो। लोकतान्त्रिक संस्थाहरू स्थापना गर्नेदेखि लिएर सीमावर्ती क्षेत्रमा शान्ति प्रवर्द्धन गर्ने जस्ता कुराहरूमा महामहिमले निर्णायक भूमिका खेलेको चर्चा गर्नुभयो। प्रधानमन्त्रीले अझै जोड दिंदै भन्नुभयो, महामहिमले प्रस्तुत गर्नुभएको "कुल राष्ट्रिय खुशी" को अवधारणा विकासलाई परिभाषित गर्ने विश्वकै एक मान्यता प्राप्त मापदण्ड बनेको छ। महामहिमले राष्ट्र निर्माण केवल जीडीपीका बारेमा होइन, तर मानवताको कल्याणको बारेमा हो भनेर प्रदर्शन गर्नुभएको प्रधानमन्त्रीले टिप्पणी गर्नुभयो।
श्री मोदीले भुटानका चौथो राजाले भारत र भुटानबीचको मित्रतालाई सुदृढ पार्न महत्त्वपूर्ण भूमिका खेल्नुभएको बताउनुभयो। उहाँले महामहिमले राखेको जगले दुई राष्ट्रहरूबीचको फस्टाउँदै गएको सम्बन्धलाई निरन्तरता दिइरहेको उल्लेख गर्नुभयो। सबै भारतीयहरूको तर्फबाट प्रधानमन्त्रीले महामहिमलाई हार्दिक शुभकामना व्यक्त गर्नुभयो र उहाँको सुस्वास्थ्य र दीर्घायुको कामना गर्नुभयो।
“भारत र भुटान केवल सीमानाले मात्र जोडिएका छैनन्, तिनीहरू संस्कृतिहरूले जोडिएका छन्। हाम्रो सम्बन्ध मूल्यमान्यता, भावना, शान्ति र प्रगतिको हो”, श्री मोदीले जोड दिनुभयो। सन् २०१४ मा पदभार ग्रहण गरेपछि भुटानको आफ्नो पहिलो विदेश भ्रमणलाई सम्झँदै, प्रधानमन्त्रीले त्यस भ्रमणका सम्झनाहरूले अझै पनि आफूलाई ओतप्रोत बनाएको बताउनुभयो। उहाँले भारत-भुटान सम्बन्धको बल र समृद्धिलाई जोड दिँदै दुवै देश कठिनाइको समयमा एकसाथ उभिएका छन्, संयुक्त रूपमा चुनौतीहरूको सामना गरेका छन् र अब प्रगति र समृद्धिको बाटोमा सँगै अगाडि बढिरहेका छन् भनी उल्लेख गर्नुभयो। श्री मोदीले महामहिम राजाले भुटानलाई नयाँ उचाइमा पुर्‍याइरहनुभएको र भारत र भुटानबीचको विश्वास र विकासको साझेदारी सम्पूर्ण क्षेत्रको लागि एक महत्त्वपूर्ण मोडेलको रूपमा खडा भएको टिप्पणी गर्नुभयो।
भारत र भुटान द्रुत गतिमा अगाडि बढ्दै जाँदा उनीहरूको ऊर्जा साझेदारीले यो विकासलाई अगाडि बढाइरहेको कुरालाई जोड दिँदै, प्रधानमन्त्रीले भारत-भुटान जलविद्युत सहकार्यको जग महामहिम चौथो राजाको नेतृत्वमा राखिएको उल्लेख गर्नुभयो। महामहिम चौथो राजा र महामहिम पाँचौं राजा दुवैले भुटानमा दिगो विकास र वातावरण-प्रथम दृष्टिकोणको दृष्टिकोणलाई समर्थन गर्नुभएको छ। श्री मोदीले यो दूरदर्शी जगले भुटानलाई विश्वको पहिलो कार्बन-नेगेटिभ देश बन्न सक्षम बनाएको छ—यो असाधारण उपलब्धि हो भनेर टिप्पणी गर्नुभयो। उहाँले अझै भन्नुभयो, भुटान प्रतिव्यक्ति नवीकरणीय ऊर्जा उत्पादनमा विश्वव्यापी रूपमा उच्चतम स्थानमा छ र हाल नवीकरणीय स्रोतहरूबाट यसको १००% बिजुली उत्पादन गर्दछ। यो क्षमतालाई अझ विस्तार गर्दै, १,००० मेगावाट भन्दा बढीको नयाँ जलविद्युत परियोजना आज सुरु हुँदैछ, जसले भुटानको जलविद्युत क्षमता ४०% ले बढाउँछ। यस अतिरिक्त, लामो समयदेखि विचाराधीन जलविद्युत परियोजनामा पुनः काम सुरु हुँदैछ। प्रधानमन्त्रीले यो साझेदारी जलविद्युतमा मात्र सीमित छैन; भारत र भुटानले अब सौर्य ऊर्जामा पनि सँगै महत्त्वपूर्ण कदम चालिरहेका छन् र आज प्रमुख सम्झौताहरूमा हस्ताक्षर गरिएका छन् भन्ने कुरामा जोड दिनुभयो।
ऊर्जा सहयोगसँगै भारत र भुटानले सम्पर्क सुविधा बढाउनमा पनि ध्यान केन्द्रित गरिरहेको कुरामा जोड दिँदै श्री मोदीले “सम्पर्क सुविधाले अवसर सिर्जना गर्छ र अवसरले समृद्धि सिर्जना गर्छ” भन्नुभयो, अनि यस दृष्टिकोणअनुरूप गेलेफु र सामत्से शहरहरूलाई भारतको विशाल रेलवे नेटवर्कमा जोड्ने निर्णय गरिएको छ। प्रधानमन्त्रीले यो परियोजना सम्पन्न भएपछि भुटानी उद्योग र किसानहरूलाई भारतको ठूलो बजारमा पहुँच बढाउन निकै मदत गर्ने उल्लेख गर्नुभयो। उहाँले रेल र सडक सम्पर्क सुविधाको अतिरिक्त दुवै देशहरूले सीमा पूर्वाधारलाई द्रुत गतिमा अगाडि बढाइरहेका छन् भन्नुभयो। महामहिमद्वारा सुरु गरिएको दूरदर्शी गेलेफु माइन्डफुलनेस सिटी पहललाई उल्लेख गर्दै प्रधानमन्त्रीले यसको विकासको लागि भारतको पूर्ण समर्थन पुष्टि गर्नुभयो। उहाँले भारतले आगन्तुक र लगानीकर्ताहरूलाई थप सुविधा दिन चाँडै गेलेफु नजिकै एक अध्यागमन चौकी स्थापना गर्ने घोषणा गर्नुभयो।
“भारत र भुटानको प्रगति र समृद्धि गहिरो रूपमा एकअर्कासँग जोडिएका छन्”, प्रधानमन्त्रीले भन्नुभयो, “यही भावनामा भारत सरकारले गत वर्ष भुटानको पञ्चवर्षीय योजनाका लागि १०,००० करोड रुपैयाँको सहयोग प्याकेज घोषणा गरेको थियो।” उहाँले यो कोष सडकदेखि कृषि, वित्तपोषणदेखि स्वास्थ्य सेवासम्मका क्षेत्रहरूमा प्रयोग भइरहेको कुरामा जोड दिनुभयो जसले गर्दा भुटानी नागरिकहरूको जीवनयापन सहज भएको छ। श्री मोदीले भुटानी जनतालाई आवश्यक वस्तुहरूको निर्बाध आपूर्ति सुनिश्चित गर्न भारतले धेरै उपायहरू चालेको कुरा पनि उल्लेख गर्नुभयो। उहाँले भुटानमा UPI भुक्तानीको दायरा विस्तार भइरहेको र भुटानी नागरिकहरूले भारत भ्रमण गर्दा UPI सेवाहरू उपभोग गर्न सकून् भनेर प्रयासहरू भइरहेको बताउनुभयो।
भारत-भुटानको बलियो साझेदारीको सबैभन्दा बलियो लाभार्थी दुवै देशका युवाहरू हुन् भन्ने कुरामा जोड दिँदै श्री मोदीले राष्ट्रिय सेवा, स्वैच्छिक सेवा र नवप्रवर्तनलाई प्रवर्द्धन गर्ने महामहिमको अनुकरणीय कार्यको प्रशंसा गर्नुभयो र प्रविधिको माध्यमबाट युवाहरूलाई सशक्त बनाउने महामहिमको दूरदर्शी प्रयासहरूलाई प्रकाश पार्नुभयो। प्रधानमन्त्रीले भुटानी युवाहरू यस दृष्टिकोणबाट गहिरो रूपमा प्रेरित छन्, र शिक्षा, नवप्रवर्तन, सीप विकास, खेलकुद, अन्तरिक्ष र संस्कृतिलगायत धेरै क्षेत्रहरूमा भारतीय र भुटानी युवाहरू बीचको सहकार्य बढिरहेको उल्लेख गर्नुभयो । उहाँले दुवै देशका युवाहरू हाल उपग्रह निर्माण गर्न सँगै काम गरिरहेको उल्लेख गर्दै यो भारत र भुटान दुवैको लागि महत्त्वपूर्ण उपलब्धि हो भन्नुभयो।
प्रधानमन्त्री श्री मोदीले भारत-भुटान सम्बन्धको प्रमुख बल दुवै राष्ट्रका जनताबीचको गहिरो भावनात्मक सम्बन्ध हो भनेर टिप्पणी गर्नुभयो। उहाँले भारतको राजगीरमा हालै भएको शाही भुटानी मन्दिरको उद्घाटनलाई प्रकाश पार्दै यो पहल अब देशका अन्य भागहरूमा पनि विस्तार भइरहेको उल्लेख गर्नुभयो। भुटानी जनताको आकांक्षालाई सम्बोधन गर्दै प्रधानमन्त्रीले भारत सरकारले वाराणसीमा भुटानी मन्दिर र अतिथि गृह निर्माणको लागि आवश्यक जग्गा उपलब्ध गराउँदैछ भनेर घोषणा गर्नुभयो। उहाँले यी मन्दिरहरूले भारत र भुटानबीचको बहुमूल्य र ऐतिहासिक सांस्कृतिक सम्बन्धलाई सुदृढ बनाइरहेका छन् भनेर जोड दिनुभयो। आफ्नो भाषणको अन्त्य गर्दै प्रधानमन्त्रीले दुवै देश शान्ति, समृद्धि र साझा प्रगतिको बाटोमा अगाडि बढ्ने आशा व्यक्त गर्नुभयो र दुवै राष्ट्रहरूमा भगवान बुद्ध र गुरु रिन्पोछेको निरन्तर आशीर्वादका लागि प्रार्थना गर्नुभयो।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the event to mark the 70th birth anniversary of His Majesty the Fourth King of Bhutan
For centuries, India and Bhutan have shared a very deep spiritual and cultural bond, And so, it was India's commitment and mine to participate in this important occasion, But today, I come here with a very heavy heart: PM
The horrific incident that took place in Delhi yesterday evening has disturbed everyone, Our agencies will get to the bottom of this conspiracy, The perpetrators behind it will not be spared, All those responsible will be brought to justice: PM
India draws inspiration from its ancient ideal ‘Vasudhaiva Kutumbakam’, the whole world is one family, we emphasise on happiness for everyone: PM
The idea proposed by His majesty of Bhutan, "Gross National Happiness," has become an important parameter for defining growth across the world: PM
India and Bhutan are not just connected by borders, they are connected by cultures, Our relationship is one of values, emotions, peace and progress: PM
Today, Bhutan has become the world's first carbon-negative country, This is an extraordinary achievement: PM
Bhutan ranks among the world's leading countries in per-capita renewable energy generation, generates 100% of its electricity from renewable sources, Expanding this capacity, today another major step is being taken: PM
Connectivity Creates Opportunity, and Opportunity Creates Prosperity, May India and Bhutan continue on the path of Peace, Prosperity and Shared Progress: PM
11 NOV 2025 1:13PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the event to mark the 70th birth anniversary of His Majesty the Fourth King of Bhutan at Changlimethang Celebration Ground in Thimphu, Bhutan today. Prime Minister extended warm greetings to The King of Bhutan, His Majesty, Jigme Khesar Namgyel Wangchuck and the Fourth King, His Majesty, Jigme Singye Wangchuck. He respectfully acknowledged the esteemed members of the Royal Family, the Prime Minister of Bhutan, H.E. Mr. Tshering Tobgay, and other distinguished dignitaries present.
Prime Minister remarked that today is a significant day for Bhutan, for the Royal Family of Bhutan, and for all those who believe in world peace. He highlighted the deep emotional and cultural ties between India and Bhutan that have existed for centuries, and stated that participating in this important occasion was a commitment of both India and himself. However, Shri Modi noted that he arrived in Bhutan with a heavy heart, as the horrific incident that occurred in Delhi last evening has deeply disturbed everyone. He expressed his understanding of the grief of the affected families and affirmed that the entire nation stands with them. The Prime Minister shared that he was in constant contact throughout the night with all agencies involved in investigating the incident. He emphasized that Indian agencies will uncover the full conspiracy and assured that the conspirators behind the attack will not be spared. “All those responsible will be brought to justice”, declared the Prime Minister.
Highlighting that today, under the blessings of Guru Padmasambhava, Shri Modi noted that the Global Peace Prayer Festival is being held in Bhutan, alongside the sacred viewing of Lord Buddha’s Piprahwa relics. He noted that this occasion also marks the celebration of the 70th birth anniversary of His Majesty, The Fourth King, with the dignified presence of so many individuals reflecting the strength of India-Bhutan relations.
Emphasising that India draws inspiration from the ancient ideal of "Vasudhaiva Kutumbakam"—the world is one family, the Prime Minister reiterated India’s prayers for universal happiness through the mantra "Sarve Bhavantu Sukhinah" and invoked the Vedic verses calling for peace in the heavens, space, earth, water, herbs, vegetation, and all living beings. He stated that with these sentiments, India joins Bhutan in the Global Peace Prayer Festival, where saints from across the world are united in praying for global peace, and 140 crore Indians’ prayers are part of this collective spirit. Shri Modi shared that few may know that Vadnagar in Gujarat, his birthplace, is a sacred site linked to Buddhist tradition, and Varanasi in Uttar Pradesh, his workplace, is a pinnacle of Buddhist reverence. He remarked that attending this ceremony is therefore personally meaningful and added that the lamp of peace may illuminate every home in Bhutan and across the world.
Paying tribute to His Majesty The Fourth King of Bhutan, describing his life as a confluence of wisdom, simplicity, courage, and selfless service to the nation, Shri Modi noted that His Majesty assumed great responsibility at the young age of 16, nurturing the country with paternal affection and visionary leadership. The Prime Minister highlighted that during his 34-year reign, His Majesty advanced Bhutan by preserving its heritage while ensuring development. From establishing democratic institutions to fostering peace in border areas, His Majesty played a decisive role. The Prime Minister further emphasized that the concept of “Gross National Happiness” introduced by His Majesty has become a globally recognized parameter for defining growth. He remarked that His Majesty has demonstrated that nation-building is not solely about GDP, but about the welfare of humanity.
Shri Modi stated that His Majesty The Fourth King of Bhutan has played a pivotal role in strengthening the friendship between India and Bhutan. He noted that the foundation laid by His Majesty continues to nourish the flourishing ties between the two nations. On behalf of all Indians, the Prime Minister extended heartfelt greetings to His Majesty and wished him good health and a long life.
“India and Bhutan are not just connected by borders, they are connected by cultures. Our relationship is one of values, emotions, peace and progress”, emphasised Shri Modi. Recalling his first foreign visit to Bhutan after assuming office in 2014, the Prime Minister shared that the memories of that visit still fill him with emotion. He underlined the strength and richness of India-Bhutan relations, noting that both countries have stood together in times of difficulty, faced challenges jointly, and are now moving forward together on the path of progress and prosperity. Shri Modi remarked that His Majesty The King is leading Bhutan to new heights, and the partnership of trust and development between India and Bhutan stands as a significant model for the entire region.
Highlighting that as India and Bhutan advance rapidly, their energy partnership is propelling this growth, the Prime Minister noted that the foundation of the India-Bhutan hydropower collaboration was laid under the leadership of His Majesty The Fourth King. Both His Majesty The Fourth King and His Majesty The Fifth King have championed the vision of sustainable development and an environment-first approach in Bhutan. Shri Modi remarked that this visionary foundation has enabled Bhutan to become the world’s first carbon-negative country—an extraordinary achievement. He added that Bhutan ranks among the highest globally in per-capita renewable energy generation and currently produces 100% of its electricity from renewable sources. Expanding this capacity further, a new hydroelectric project exceeding 1,000 megawatts is being launched today, increasing Bhutan’s hydropower capacity by 40%. Additionally, work is resuming on another long-pending hydroelectric project. The Prime Minister emphasized that this partnership is not limited to hydro-electric power; India and Bhutan are now taking significant steps together in solar energy as well, with key agreements signed today.
Emphasizing that alongside energy cooperation, India and Bhutan are also focusing on enhancing connectivity, Shri Modi stated that “Connectivity Creates Opportunity, and Opportunity Creates Prosperity,” and under this vision, a decision has been made to connect the cities of Gelephu and Samtse to India’s vast railway network. The Prime Minister noted that upon completion, this project will significantly improve access for Bhutanese industries and farmers to India’s large market. He added that in addition to rail and road connectivity, both countries are rapidly advancing border infrastructure. Referring to the visionary Gelephu Mindfulness City initiative launched by His Majesty, the Prime Minister affirmed India’s full support for its development. He announced that India will soon establish an immigration checkpoint near Gelephu to further facilitate visitors and investors.
“The progress and prosperity of India and Bhutan are deeply interconnected”, exclaimed the Prime Minister, adding that in this spirit, the Government of India announced a support package of ₹10,000 crore last year for Bhutan’s Five Year Plan. He highlighted that this fund is being utilized across sectors—from roads to agriculture, financing to healthcare—enhancing the ease of living for Bhutanese citizens. Shri Modi further noted that India has taken several measures to ensure uninterrupted supply of essential items to the people of Bhutan. He further added that the scope of UPI payments is expanding in Bhutan, and efforts are underway to enable Bhutanese citizens to access UPI services when they visit India.
Emphasizing that the strongest beneficiaries of the robust India-Bhutan partnership are the youth of both nations, Shri Modi praised His Majesty’s exemplary work in promoting national service, voluntary service, and innovation, and highlighted His Majesty’s visionary efforts to empower youth through technology. The Prime Minister noted that Bhutanese youth are deeply inspired by this vision, and collaboration between Indian and Bhutanese youth is growing across multiple sectors including education, innovation, skill development, sports, space, and culture. He shared that young people from both countries are currently working together to build a satellite, calling it a significant achievement for India and Bhutan alike.
Prime Minister Shri Modi remarked that a major strength of India-Bhutan relations lies in the deep emotional bond between the peoples of both nations. He highlighted the recent inauguration of the Royal Bhutanese Temple in Rajgir, India, and noted that this initiative is now expanding to other parts of the country. Responding to the aspirations of the Bhutanese people, the Prime Minister announced that the Government of India is providing the necessary land for the construction of a Bhutanese temple and guest house in Varanasi. He emphasized that these temples are reinforcing the precious and historic cultural ties between India and Bhutan. Concluding his remarks, the Prime Minister expressed his hope that both countries continue on the path of peace, prosperity, and shared progress, and prayed for the continued blessings of Lord Buddha and Guru Rinpoche on both nations.