প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
আকাংক্ষী জিলা সন্দৰ্ভত ‘সংকল্প সপ্তাহ’ ত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সম্বোধনৰ অসমীয়া অনুবাদ
30 SEP 2023 6:29PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটৰ সকলো সতীৰ্থ, চৰকাৰী বিষয়া, নিটি আয়োগৰ সতীৰ্থ আৰু দেশৰ ভিন্ন প্ৰান্তৰ লক্ষ-লক্ষ বন্ধুসকল। ভিন্ন ব্লকৰ পৰা তৃণমূল পৰ্য্যায়লৈকে আজি এই কাৰ্য্যসূচীত উপস্থিত প্ৰতিনিধিসকলক মই আদৰণি জনাইছোঁ। মই বিশেষকৈ নিটি আয়োগক এই অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰাৰ বাবে অভিনন্দন জনাইছোঁ আৰু লগতে আপোনালোক সকলোলৈ মোৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছোঁ।
আপোনাসৱ ভাৰত মণ্ডপমত গোট খাইছে, ইয়াৰ পৰাই দেশ আৰু ভাৰত চৰকাৰৰ পন্থাৰাজি ৰূপায়ণ কৰা হয়। জি-২০ সন্মিলনৰ মাত্ৰ এমাহৰ ভিতৰতে দেশৰ দূৰৈৰ গাঁওসমূহৰ প্ৰতি চিন্তিত, প্ৰান্তীয় পৰিয়াল সমূহৰ প্ৰতি চিন্তিত আৰু মংগলৰ বাবে নীতি আগবঢ়াই নিয়াৰ কাম কৰা লোকসকল ইয়াত সমবেত হৈছে। আৰু এই মাহতেই ইয়াত বিশ্বখনক দিশ দিবলৈ কাম কৰা লোকসকল একত্ৰিত হৈছিল। মানে কেনভাছ খনৰ পৰিসৰটো চাওঁকচোন। এই মাহতেই ভাৰত মণ্ডপমত বিশ্বৰ ভিন্ন প্ৰান্তৰ নেতাসকলে সামূহিকভাৱে বিশ্বব্যাপী উদ্বেগেৰে মোকাবিলা কৰাৰ পন্থা সম্পৰ্কে আলোচনা কৰিছিল। আৰু আজি একে ভাৰত মণ্ডপমত মোৰ দেশত তৃণমূল পৰ্যায়ত পৰিৱৰ্তন আনিবলৈ, শক্তিৰ সঞ্চাৰ কৰিবলৈ, উচ্চ মনোভাৱেৰে কাম কৰা লাখ-লাখ বন্ধুক লগ পাইছোঁ। মোৰ বাবে এয়া অতিশয় গৌৰৱৰ বিষয়। মোৰ বাবে এই সন্মিলন জি-২০ তকৈ কোনো গুণে কম নহয়।
আমাৰ লগত অনলাইনতো বহুলোক সংযুক্ত হৈ আছে। এই কাৰ্যসূচী 'সবকা প্ৰয়াস' (সকলোৰে প্ৰচেষ্টা) ৰ মনোভাৱৰ প্ৰতীক 'টীম ইণ্ডিয়া' ৰ সফলতাৰ প্ৰতীক। এই কাৰ্যসূচী ভাৰতৰ ভৱিষ্যতৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ।
ন্ধুসকল,
স্বাধীনতাৰ পিছত ৰূপায়িত শীৰ্ষ ১০ খন আঁচনিৰ ওপৰত যেতিয়াই কোনো অধ্যয়ন কৰা হ’ব, তেতিয়াই আকাংক্ষী জিলা কাৰ্যসূচীৰ কথা সোণালী আখৰেৰে লিখা হ’ব। অভিলাষী জিলা অভিযান আকাংক্ষী জিলা কাৰ্যসূচীয়ে দেশৰ ১১২ খন জিলাৰ ২৫ কোটিৰো অধিক লোকৰ জীৱন যাত্ৰাক ৰূপান্তৰিত কৰিছে। ইয়াৰ জৰিয়তে জীৱনৰ মানদণ্ডৰ পৰিৱৰ্তন হৈছে, শাসনৰ সহজতাৰ পৰিৱৰ্তন হৈছে আৰু এতিয়া, যিসকলে কৈছিল, "কেনেবাকৈ জীৱনটো জীয়াই থাকিব লাগে, আমি এনেকৈয়ে জীয়াই থাকিব লাগিব", তেওঁলোক সেই চিন্তাধাৰাৰ পৰা ওলাই অহাৰ উপক্ৰম হৈছে। সেই সমাজখনে আৰু আগৰ দৰে থাকিব নিবিচাৰে; তেওঁলোকে এটা পৰিৱৰ্তন আনিব বিচাৰে। এতিয়া এয়াই হৈছে তেওঁলোকৰ চিন্তা। মই বুজি পাওঁ যে এয়া এক প্ৰচণ্ড শক্তি। এই অভিযানৰ সফলতাই এতিয়া আকাংক্ষী ব্লক কাৰ্যসূচীৰ ভেটি হৈ পৰিছে। জিলা পৰ্যায়ৰ অভিজ্ঞতা ইমানেই সফল হৈছে যে বিশ্বৰ উন্নয়নৰ আৰ্হিৰ বিষয়ে আলোচনা কৰা সকলোৱে বিশেষকৈ উন্নয়নশীল দেশসমূহৰ বাবে বহু শিক্ষাৰ পৰামৰ্শ দিছে। আমি ইয়াৰ পৰাও বহু কথা শিকিছোঁ আৰু তাৰ পৰাই এই ধাৰণা আহিছে যে প্ৰতিখন ৰাজ্যৰ ৫০০ টা ব্লকত এটা পেৰামিটাৰৰ অধীনত এটা মূল্যায়ন কৰা হৈছে। আৰু যদি আমি ইয়াক ৰাজ্য সমূহৰ গড়লৈ লৈ যাওঁ, ৰাষ্ট্ৰীয় গড়লৈ লৈ যাওঁ, তেন্তে আপোনাসৱে কল্পনা কৰিব পাৰে যে পৰিৱৰ্তন কিমান তাৎপৰ্যপূৰ্ণ হ’ব, ইয়াৰ ফলাফল কিমান তাৎপৰ্যপূৰ্ণ হ’ব। মোৰ বিশ্বাস যে আকাংক্ষী জিলা কাৰ্যসূচীয়ে যেনেকৈ সফলতা অৰ্জন কৰিছে, ঠিক তেনেকৈ আকাংক্ষী ব্লক কাৰ্যসূচীও ১০০ শতাংশ সফল হ’বলৈ আগবাঢ়িছে।
মই ক্ষন্তেক পূৰ্বে তিনিজন সতীৰ্থৰ সৈতে কথা পাতিছিলোঁ। তেওঁলোকৰ আত্মবিশ্বাস চাওঁক। মই তৃণমূল পৰ্যায়ত কাম কৰা দেখিলে মোৰ আত্মবিশ্বাস কেৱল বঢ়াই নহয়, বৰঞ্চ বহুগুণে বৃদ্ধি পায়। আপোনাসৱৰ প্ৰতি মোৰ শুভকামনাক ভাষাৰে প্ৰকাশ কৰিব নোৱাৰোঁ; মই সম্পূৰ্ণৰূপে আপোনাসৱৰ সৈতে থিয় দিছোঁ। যদি আপোনালোকে দুখোজ দিয়ে, তেন্তে মই তিনি খোজ খোজ দিবলৈ সাজু, যদি আপোনাসৱে ১২ ঘন্টা কাম কৰে, তেন্তে মই ১৩ ঘন্টা কাম কৰিবলৈ সাজু। মই আপোনাসৱৰ সংগী হিচাপে, আপোনালোকৰ দলৰ সদস্য হিচাপে কাম কৰিব বিচাৰোঁ। আৰু মোৰ বিশ্বাস যে এটা টীম হিচাপে আমি এই আকাংক্ষী ব্লক কাৰ্য্যসূচীৰ ক্ষেত্ৰতো সফলতা লাভ কৰিম। যদি আমি ২ বছৰৰ সময় নিৰ্ধাৰণ কৰিছোঁ, তেন্তে ডেৰ বছৰৰ পিছত আমি সেয়া কৰিম বুলি মই নিশ্চিত। যদি আমি ডেৰ বছৰ নিৰ্ধাৰণ কৰিছোঁ, তেন্তে আমি এবছৰত কৰিম। এয়াই হৈছে মোৰ দৃঢ় বিশ্বাস। আৰু মই নিশ্চিত যে এসপ্তাহ বা দুসপ্তাহৰ ভিতৰত কিছুমান ব্লক ওলাব যিসমূহৰ অন্ততঃ এটা পেৰামিটাৰত স্বাভাৱিক অৱস্থাৰ গড়ৰ ওপৰত থাকিব। তেওঁলোকে কৰিব বুলি মোৰ সম্পূৰ্ণ বিশ্বাস আছে কাৰণ আপোনালোক সকলোৰে এয়াও জ্ঞাত যে মই প্ৰতিদিনে বিতংভাৱে কথাবোৰ পৰ্যবেক্ষণ কৰি আহিছোঁ। আপোনালোকৰ সফলতা দেখিলে সেইদিনা মোৰ কাম কৰাৰ ক্ষমতা বাঢ়ি যায়, লগে লগে উৎসাহো বাঢ়ি যায়। মোৰো অনুভৱ হয়, "আপোনাসৱে ইমান কাম কৰে, মোকো আৰু অলপ কৰিবলৈ দিয়ক।" সেইবাবেই মই চাই থাকোঁ। এয়াই মোৰ প্ৰেৰণা, এয়াই মোৰ শক্তি হৈ পৰে।
আৰু সেইবাবেই বন্ধুসকল,
আকাংক্ষী জিলা কাৰ্যসূচীৰ পাঁচ বছৰ হ’ল। যেতিয়া কোনো তৃতীয় পক্ষৰ সংস্থাই এই কাৰ্যসূচীৰ মূল্যায়ন কৰে, তেতিয়া তেওঁলোকে সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে আৰু সক্ৰিয়ভাৱে জড়িতসকলে সন্তুষ্টিৰ স্বাভাৱিক অনুভূতি বিচাৰি পায়। আকাংক্ষী জিলা কাৰ্যসূচীয়ে নিৰ্ধাৰণ কৰা আন এটা দিশ হ’ল সু শাসনৰ অতি মৌলিক নীতিসমূহৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিলে আনকি প্ৰত্যাহ্বানমূলক লক্ষ্যতো উপনীত হ’ব পৰা যায়। এই আকাংক্ষী জিলা কাৰ্যসূচীৰ বাবে আমি এক পোনপটীয়া কৌশল অৱলম্বন কৰিছোঁ।
আপোনালোকে এইটোও লক্ষ্য কৰিছে যে কোনোবাই অসুস্থ হ’লে চিকিৎসকৰ ওচৰলৈ যায়। চিকিৎসকে পৰীক্ষাৰ লগে লগে প্ৰথম অৱস্থাত বিশ্বাস কৰিব পাৰে যে গুৰুতৰ অস্ত্ৰোপচাৰৰ প্ৰয়োজন, কিন্তু যদি কোনো জৰুৰী কাম হয়, তেন্তে তেওঁ ৰোগীক পৰামৰ্শ দিব পাৰে যে তেওঁৰ ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা শক্তিশালী নোহোৱালৈকে অপেক্ষা কৰক, যাতে শৰীৰে অস্ত্ৰোপচাৰৰ প্ৰতি ফলপ্ৰসূ সঁহাৰি দিব পাৰে। তেওঁৰ সামৰ্থ্য শক্তিশালী হোৱাটো প্ৰয়োজনীয়। চিকিৎসকে চিকিৎসা, সহায় অনুসৰি ৰোগীক প্ৰস্তুত কৰে। যেতিয়া শৰীৰে সঁহাৰি জনায় আৰু অস্ত্ৰোপচাৰৰ বাবে সাজু হয় তেতিয়াহে চিকিৎসক আগবাঢ়ি যায়, তেতিয়ালৈকে অপ্ৰয়োজনীয় হস্তক্ষেপৰ পৰা আঁতৰি থাকে। তেওঁ ৰোগীৰ শৰীৰ সম্পূৰ্ণ সুস্থ হোৱাটো নিশ্চিত কৰে, যিকোনো ডাঙৰ চিকিৎসা পদ্ধতিৰ কথা বিবেচনা কৰাৰ আগতে প্ৰতিটো অংগই সঠিকভাৱে কাম কৰাটো নিশ্চিত কৰে। প্ৰতিটো অংগই সঠিকভাৱে কাম নকৰালৈকে কাকো সম্পূৰ্ণ সুস্থ বুলি গণ্য কৰা নহয়। চিকিৎসকে যেনেকৈ ওজন, উচ্চতা আদি বিভিন্ন পৰিমাপ বিবেচনা কৰি ৰোগীৰ সামগ্ৰিক স্বাস্থ্যৰ মূল্যায়ন কৰে, ঠিক তেনেকৈয়ে আমাৰ দেশখনক প্ৰায়ে কিছুমান ৰাষ্ট্ৰীয় সূচকৰ ভিত্তিত বিকশিত বুলি ধৰা হয়। কিন্তু শৰীৰৰ এটা বিকল অংগই যেনেকৈ সামগ্ৰিক স্বাস্থ্যৰ ওপৰত প্ৰভাৱ পেলাব পাৰে, ঠিক তেনেদৰে দেশৰ ভিতৰত নিৰ্দিষ্ট অঞ্চলৰ বিকাশে প্ৰগতিৰ সামগ্ৰিক ধাৰণাক বহু পৰিমাণে প্ৰভাৱিত কৰিব পাৰে। যদি শৰীৰৰ কোনো অংশই কাম নকৰে, তেন্তে ইয়াক স্বাস্থ্যকৰ বুলি গণ্য কৰা হ’বনে? নিশ্চয় নহয়! একেদৰে ২,৪, ১০ জিলা বা ২, ৪ ব্লক পিছ পৰি থাকিলে কি হ’ব? গতিকে চিকিৎসকে যেনেকৈ ৰোগীৰ সমগ্ৰ শৰীৰক মোকাবিলা কৰি তেওঁৰ ওপৰত কাম কৰে, আমিও প্ৰতিটো অংগৰ স্বাস্থ্য নিশ্চিত কৰি আমাৰ সমগ্ৰ শৰীৰৰ স্বাস্থ্যৰ কথা বিবেচনা কৰোঁ।
একেদৰে পৰিয়াল এটাত যদি এজন সদস্য অসুস্থ হয়, তেন্তে সমগ্ৰ পৰিয়ালটোৰ মনোযোগ আৰু সম্পদ সেই ব্যক্তিজনক কেন্দ্ৰ কৰিয়েই ঘূৰি থকাৰ প্ৰৱণতা থাকে। বাকী সকলো কথাৰ লগত আমি আপোচ কৰিব লাগিব। এজন ব্যক্তিৰ স্বাস্থ্যই এটা পৰিয়ালৰ সামগ্ৰিক মংগলৰ ওপৰত প্ৰভাৱ পেলায়। যদি কোনোবা অসুস্থ হয় তেন্তে বাহিৰলৈ যোৱাটো বন্ধ কৰিব লাগিব। যেতিয়া পৰিয়ালটো সম্পূৰ্ণ সুস্থ হৈ থাকে তেতিয়াহে পৰিয়ালটোৱে নিজৰ জীৱনত অগ্ৰগতি লাভ কৰিব পাৰিব। একেদৰে জিলা, গাওঁ, অঞ্চলৰ উন্নয়নে সামূহিকভাৱে সমগ্ৰ ৰাষ্ট্ৰৰ উন্নতিত অৰিহণা যোগায়। ঠিক তেনেদৰে যদি আমি আমাৰ জিলা, আমাৰ গাওঁ, আমাৰ তহচিলৰ সৰ্বাংগীন উন্নয়ন, সৰ্বব্যাপী উন্নয়ন, সৰ্বোত্তম উন্নয়ন সাধন নকৰোঁ তেন্তে পৰিসংখ্যাই হয়তো উন্নতি দেখুৱাব পাৰে যদিও মৌলিক পৰিৱৰ্তন সম্ভৱ নহয়। প্ৰকৃত সন্তুষ্টি আৰু ৰূপান্তৰশীল পৰিৱৰ্তন তেতিয়াহে সম্ভৱ, যেতিয়া মূল বিষয়সমূহৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হয় আৰু উন্নয়ন তৃণমূল পৰ্যায়ত উপনীত হয়। আৰু আজি এই সন্মিলনত মোৰ সৈতে বহি থকা লোকসকললৈ চালে ইয়াৰ আঁৰৰ উদ্দেশ্য দেখা যায়। ভাৰত চৰকাৰৰ শীৰ্ষ দল ইয়াত উপস্থিত আছে আৰু নীতি প্ৰণয়নৰ কাম কৰা সকলো সচিব ইয়াত আছে।
এতিয়া, মোৰ সন্মুখত দুটা বিকল্প আছে। শীৰ্ষ দলৰ ফলপ্ৰসূতা নিশ্চিত কৰিবলৈ তেওঁলোকৰ আঁৰৰ শক্তিক একাকাৰ কৰিব লাগে নে তৃণমূল পৰ্যায়ৰ দলক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে কাম কৰিব লাগে? মোৰ মনোযোগ তৃণমূল পৰ্যায়ত শক্তিৰ বাবে কাম কৰাত। মই তৃণমূল পৰ্যায়ত শক্তিশালী হোৱাৰ পথ বাছি লৈছোঁ আৰু তৃণমূল পৰ্যায়ৰ শক্তিৰ জৰিয়তে আমাৰ উত্থান ঘটিব। মই বিশ্বাস কৰোঁ যে ভিত্তিটো যিমানেই উন্নত হ’ব, যিটো বিকাশৰ আটাইতকৈ নিম্ন স্তৰ, সিমানেই ফলাফল তাৎপৰ্যপূৰ্ণ হ’ব। গতিকে আমাৰ প্ৰচেষ্টা এনেদৰে উন্নয়নক আগুৱাই নিয়া। এয়া আমাৰ প্ৰয়াস হোৱা উচিত।
ইয়াত উপস্থিত চৰকাৰী বিষয়াসকললৈ মই আহ্বান জনাইছোঁ যে আমিও উন্নয়ন খণ্ডৰ বিষয়েও একেদৰেই চিন্তা কৰিছোঁ। আমি দুটা দিশত কাম কৰিব পাৰোঁ আৰু প্ৰতিটো বিভাগে নিজৰ কাম বিবেচনা কৰিব পাৰে। এই কাম আগুৱাই নিবলৈ সমগ্ৰ দেশতে ১০০ টা ব্লক চিনাক্ত কৰোঁ আহক। গোটেই বিশ্বখন চোৱাৰ প্ৰয়োজন নাই; তেওঁলোকে চিনাক্ত কৰিব লাগিব যে তেওঁলোকৰ বিভাগত কোনবোৰ ব্লক পিছ পৰি আছে। আৰু উদাহৰণস্বৰূপে সমগ্ৰ দেশতে ১০০ টা ব্লক স্বাস্থ্যৰ ক্ষেত্ৰত আটাইতকৈ পিছপৰা বুলি ধৰি ল’লে ভাৰত চৰকাৰৰ স্বাস্থ্য বিভাগে সেই ১০০ টা ব্লকৰ পৰিস্থিতি উন্নত কৰাৰ কৌশল ৰচনা কৰিব। শিক্ষা বিভাগে নিজৰ বিভাগৰ বাবে ১০০ টা ব্লক বাছি ল’ব পাৰে। ভাৰত চৰকাৰৰ শিক্ষা বিভাগে দেখিবলৈ পাইছে যে তেওঁলোকে আটাইতকৈ পিছ পৰি থকা ১০০ টা ব্লক চিনাক্ত কৰিছে। এই আকাংক্ষী জিলা বা আকাংক্ষী ব্লক নিটি আয়োগৰ কাৰ্যসূচী হোৱাটো মই নিবিচাৰোঁ। মই ইয়াক চৰকাৰৰ স্বভাৱ, কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ স্বভাৱ, কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্যৰ বিভাগৰ স্বৰূপ কৰি তুলিব বিচাৰোঁ।
যেতিয়া সকলো বিভাগে সিদ্ধান্ত ল’ব যে মোৰ অঞ্চলৰ শেষৰ ১০০ টা ব্লক এতিয়া গড়ৰ ওপৰলৈ গৈছে, তেতিয়া আপুনি সকলো পেৰামিটাৰ সলনি হোৱা দেখিব। গতিকে, আকাংক্ষী ব্লকত কাম কৰাৰ পন্থা ৰাজ্য আৰু জিলাৰ ইউনিটৰ জৰিয়তে হ’ব। কিন্তু এই চিন্তাধাৰাক আমি সমগ্ৰ দেশতে আগুৱাই লৈ যাব পাৰোনে? মই বিশ্বাস কৰোঁ যে আমি সেই দিশত প্ৰচেষ্টা চলোৱা উচিত। আৰু এনেদৰে যদি সকলো বিভাগতে দক্ষতা বিকাশৰ ব্যৱস্থা আছে, তেন্তে ভাৰতৰ ১০০ ব্লকৰ কোনটোত মোৰ মনোযোগৰ প্ৰয়োজন সেইটোও তেওঁলোকে চাব লাগে। একেদৰে ৰাজ্য চৰকাৰসমূহে সমগ্ৰ ৰাজ্যৰ ভিতৰতে আটাইতকৈ পিছ পৰি থকা ১০০ খন গাঁও বাছনি কৰিব লাগে। এমাহ বা দুমাহৰ পিছত সেইবোৰৰ মূল্যায়ন কৰিব লাগে আৰু আপোনালোকে জানিব পাৰিব যে অভিসৰণ কেনেকৈ হয়, সমস্যাবোৰ কেনেকৈ সমাধান হয়। তাত যদি কৰ্মচাৰী নাথাকে তেন্তে নিযুক্তিৰ প্ৰয়োজন হয়, সেয়েহে নিযুক্তিৰ কাম কৰিব লাগিব। যদি যুৱ বিষয়া অনাৰ প্ৰয়োজন হয়, তেন্তে যুৱ বিষয়া নিযুক্তি দিব লাগে। যদি তেওঁলোকে এমাহৰ ভিতৰত তেওঁলোকৰ ১০০ খন গাঁৱৰ সমস্যাসমূহ সফলতাৰে সমাধান কৰিব পাৰে, তেন্তে সেই আৰ্হিটো তেওঁলোকৰ ১০০০ খন গাঁৱৰ বাবে পলম নকৰাকৈ অনুকৰণ কৰিব পৰা যাব আৰু ফলাফল লাভ কৰা হ’ব।
দেশৰ স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ সম্পূৰ্ণ হ’ল, ২০৪৭-ৰ ভিতৰত আমি দেশখনক এখন উন্নত ভাৰত হিচাপে, এখন উন্নত দেশ হিচাপে চাব বিচাৰোঁ। আৰু এখন উন্নত দেশ হোৱাৰ অৰ্থ এইটো নহয় যে আমি দিল্লী, মুম্বাই, চেন্নাইৰ ভৱিষ্যৎৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিওঁ আৰু আমাৰ গাঁওবোৰ এৰি দিওঁ। ১৪ বিলিয়ন লোকৰ ভাগ্য অন্তৰ্ভুক্ত কৰা মডেলটোৰ সৈতে আমি খোজ কাঢ়িব বিচাৰোঁ। আমি তেওঁলোকৰ জীৱন সলনি কৰিব বিচাৰোঁ আৰু তাৰ বাবে মই বিচাৰোঁ যে নিৰ্ধাৰিত পৰিমাপসমূহৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁলোকৰ মাজত প্ৰতিযোগিতাৰ ভাৱ থাকিব লাগে। মই যেতিয়া নিয়মিতভাৱে আকাংক্ষী জিলাসমূহৰ অগ্ৰগতি পৰীক্ষা কৰিছিলোঁ, তেতিয়া মই সন্তুষ্টি লাভ কৰিছিলোঁ। কিন্তু মই লক্ষ্য কৰিলোঁ যে কিছুমান জিলা বিষয়া ইমানেই উৎসাহী আছিল যে তেওঁলোকে প্ৰতি ২ বা ৩ দিনৰ মূৰে মূৰে নিজৰ প্ৰদৰ্শন আপল’ড কৰিছিল, অহৰহ উন্নতিৰ বাবে কাম কৰিছিল। তেতিয়া, মই দেখোঁ যে প্ৰথম ৬ মাহত এনে লাগিছিল যেন এখন জিলা আগবাঢ়িছে, অৱশ্যে ২৪-৪৮ ঘন্টাৰ ভিতৰতে গম পাওঁ যে ই পিছ পৰি আছে। যদি ই আন কাৰোবাৰ পিছ পৰি গৈছে তেন্তে ৭২ ঘন্টাৰ ভিতৰতে গম পাম যে ই আকৌ এবাৰ আগবাঢ়িছে।
অৰ্থাৎ ইমান ইতিবাচক আৰু প্ৰতিযোগিতামূলক প্ৰকৃতি আছিল যিয়ে ফলাফল প্ৰদানৰ ক্ষেত্ৰত এক উল্লেখযোগ্য পৰিৱৰ্তন আনিছিল। ইয়াৰ পৰা আটাইতকৈ ডাঙৰ লাভটো হ'ল আগতে গুজৰাটত কাম কৰাৰ অভিজ্ঞতাৰ ভিত্তিত যদি কোনো বিষয়াক কচ্ছ জিলালৈ বদলি কৰা হয় তেন্তে তেওঁৰ সকলো সহকৰ্মীয়ে তেওঁক সুধিছিল, "চৰকাৰৰ লগত আপোনাৰ বিবাদ আছে নেকি? আপোনাৰ ওপৰত মুখ্যমন্ত্ৰী অসন্তুষ্ট নেকি? আপোনাৰ কিবা ৰাজনৈতিক সমস্যা আছে নেকি? আপোনাক কিয় শাস্তিমূলক পোষ্টিং দিয়া হৈছিল?" সহকৰ্মীসকলে তেওঁক জোকাইছিল আৰু তেৱোঁ বিশ্বাস কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছিল যে তেওঁৰ এয়া প্ৰাপ্য। কিন্তু কচ্ছ জিলাত হোৱা ভূমিকম্পৰ পিছত যেতিয়া ভাল বিষয়া অনাৰ প্ৰয়োজন হৈছিল, তেতিয়া সকলোকে প্ৰৰোচনা দিয়া হৈছিল আৰু যিসকলক অনা হৈছিল তেওঁলোকক এতিয়া গুজৰাটত চৰকাৰৰ আটাইতকৈ মৰমৰ বিষয়া বুলি গণ্য কৰা হয়। আজিৰ পৰিস্থিতিত যদি কোনোবাই কচ্ছ জিলাত এপইন্টমেন্ট পায় তেন্তে তেওঁলোকক চৰকাৰৰ আটাইতকৈ অনুকূল বিষয়া বুলি গণ্য কৰা হয়। অৰ্থাৎ আগতে শাস্তি পোষ্টিং বুলি গণ্য কৰা ঠাইখনেই আটাইতকৈ সন্মানীয় ঠাই হৈ পৰিছে আৰু সেয়া সম্ভৱপৰ।
আকাংক্ষী জিলাৰ কথা ক'বলৈ গ'লে, যিসমূহ সাধাৰণতে যথেষ্ট বয়সীয়াল আৰু ভাগৰুৱা, মানুহে হয়তো ক'ব, "অ', এই জিলাখন অসাৰ; হওঁক।" কিন্তু আমি আকাংক্ষী জিলাৰ বাবে যুৱ বিষয়াক আনিবলৈ আৰম্ভ কৰাৰ পিছৰে পৰা ফলাফল দ্ৰুতগতিত লাভ কৰা হৈছিল। কাৰণ তেওঁলোক উৎসাহী আছিল, কিবা এটা কৰিবলৈ আগ্ৰহী আছিল আৰু বিশ্বাস কৰিছিল যে যদি তেওঁলোকে ইয়াত তিনি বছৰ কাম কৰে তেন্তে চৰকাৰে তেওঁলোকক এটা ভাল পদৰে পুৰস্কৃত কৰিব আৰু ঠিক সেইটোৱেই হ’ল। আকাংক্ষী জিলাত কাম কৰা বিষয়াসকলে পাছলৈ বহুত ভাল পদ পালে!
যিমানদূৰলৈকে পাৰি আকাংক্ষী ব্লক সন্দৰ্ভত, মই ৰাজ্য চৰকাৰসমূহকো আহ্বান জনাই ভাৰত চৰকাৰৰ বিষয়াসকলক গুৰুত্ব দিবলৈ আহ্বান জনাম। ব্লকৰ ভিতৰত যিসকলে সফলতা লাভ কৰিছে তেওঁলোকৰো সন্মুখত এটি উজ্জ্বল ভৱিষ্যত আছে, বিশেষকৈ বিষয়াসকলৰ। সফলতা লাভ কৰা এই দলবোৰক উৎসাহিত কৰি আগুৱাই নিব লাগে।
দ্বিতীয়তে, আপোনালোকে নিশ্চয় লক্ষ্য কৰিছে যে চৰকাৰত এনে এক পৰম্পৰা স্থাপন হৈছিল য’ত আগতে কেৱল উৎপাদনৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া হৈছিল। কিমান বাজেট আবন্টন কৰা হ’ল, ক’লৈ গ’ল, কিমান খৰচ হ’ল, সেয়াই আছিল সকলো। আউটপুটক এটা নিৰ্দিষ্ট ধৰণেৰে এক কৃতিত্ব বুলি গণ্য কৰা হৈছিল। আপোনাসৱে নিশ্চয় লক্ষ্য কৰিছে যে ২০১৪-ৰ পিছত আমি ফলাফল বাজেট প্ৰৱৰ্তন কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিলোঁ। বাজেটৰ সমান্তৰালভাৱে ইয়াৰ ফলাফলৰ প্ৰতিবেদন আৰম্ভ কৰা হয়। ফলাফলৰ ওপৰত এই গুৰুত্ব দিয়াৰ বাবেই এক উল্লেখযোগ্য গুণগত পৰিৱৰ্তন ঘটিছে। এতিয়া আমাৰ ব্লকৰ ভিতৰত আমি এটা বিশেষ আঁচনিত বিনিয়োগ কৰা ধন, সময় আৰু জনশক্তিৰ দ্বাৰা প্ৰকৃততে কোনো ফলাফল পোৱা যায় নেকি সেয়া ভালদৰে পৰীক্ষা কৰিব লাগিব। কেৱল সম্পদ আবন্টন কৰাটোৱেই নহয়; ইয়াৰ মূল কথা হৈছে ফলাফল লাভ কৰাটো নিশ্চিত কৰা।
পুঁজিয়ে কাম নিশ্চিত কৰে বুলি একাংশ লোকৰ বিশ্বাসৰ বিপৰীতে মোৰ বিস্তৃত অভিজ্ঞতাই মোক অন্য কথাহে কয় বন্ধুসকল। ইমান দিনে চৰকাৰ চলোৱাৰ সৌভাগ্য মোৰ হৈছে। আৰু মোৰ অভিজ্ঞতাৰ পৰা মই নিশ্চিতভাৱে ক’ব পাৰোঁ যে পৰিৱৰ্তন কেৱল বাজেটৰ পৰাই নহয়। যদি আমি সম্পদৰ অনুকূল ব্যৱহাৰ আৰু অভিসৰণৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিওঁ, তেন্তে আমি নতুন পুঁজিৰ বাবে অপেক্ষা নকৰাকৈয়ে আমাৰ ব্লকত উন্নয়ন আনিব পাৰিম। মই এমজি এনৰেগাৰ অধীনত চলি থকা কামৰ উদাহৰণ দিব খুজিছোঁ। মই ভাবিছোঁ নে যে এমজি এনৰেগাৰ কাম মোৰ উন্নয়নৰ ডিজাইনৰ সৈতে সংগতিপূৰ্ণ? মই এমজি এনৰেগাৰ কাম এনেদৰে কৰিম যে মোৰ বিকাশৰ ডিজাইনৰ সৈতে মিল খাব। যদি কোনো ৰাস্তাত মাটি দিব লাগে, তেন্তে মই নিশ্চিত কৰিম যে মই সেই নিৰ্দিষ্ট পথটোত মাটি পেলাবলৈ এমজি এনৰেগাৰ কাম ব্যৱহাৰ কৰিছোঁ। এইদৰে মোৰ পথৰ কামৰ আধা অংশ হৈ যায় আৰু অভিসৰণ ঘটে। আকৌ উদাহৰণস্বৰূপে, পানীৰ অভাৱৰ সন্মুখীন হোৱা অঞ্চল আছে আৰু এবছৰত ৩-৪ মাহ পানীৰ বাবে সংগ্ৰাম কৰিবলগীয়া হয়। কিন্তু যদি আমি সৰ্বাধিক সংখ্যক পুখুৰী খন্দা, সৰ্বাধিক পানী জমা কৰা, এমজি এনৰেগাৰ অধীনত মিছন মোডত কাম কৰাত মনোনিৱেশ কৰাৰ সিদ্ধান্ত লওঁ, তেন্তে সেই চাৰিমাহত কেৱল পানীৰ অভাৱৰ বাবে পিছ পৰি থকা সেই ২৫ খন গাঁৱৰ সমস্যা সমাধান হ’ব। অভিসৰণৰ উল্লেখযোগ্য ক্ষমতা আছে আৰু মই বিশ্বাস কৰোঁ যে সুশাসনৰ প্ৰথম চৰ্ত হ’ল সম্পদৰ অনুকূল ব্যৱহাৰ।
আন এক অভিজ্ঞতা মোৰ মনলৈ আহিছে। আৰু মোৰ অভিজ্ঞতাৰ পৰা কওঁ কি হয়। মোৰ কথা হ’ল আমি যিবোৰ ক্ষেত্ৰত তাৎক্ষণিক ফলাফল পাওঁ সেইবোৰ ক্ষেত্ৰত অধিক বিনিয়োগ কৰোঁ। যদি মোৰ চৰকাৰত, ধৰক ভাৰত চৰকাৰত পূৰণ কৰিবলগীয়া এটা টাৰ্গেট আছে আৰু মই ভাবোঁ এই ছখন ৰাজ্যইহে গুৰুত্ব দিব লাগে, তেন্তে মই সেইবোৰত মনোনিৱেশ কৰিম। বাকী ১২ খন ৰাজ্যই যদিও প্ৰয়োজন হ’ব পাৰে, তথাপিও তেওঁলোকৰ প্ৰদৰ্শন বেয়া হোৱাৰ বাবে সম্পদ নাপাব। যিসমূহে ভাল প্ৰদৰ্শন কৰে তেওঁলোকে অত্যধিক সম্পদ লাভ কৰে, যাৰ ফলত অপচয় হয়।
এটা সময় আছিল যেতিয়া মই পঢ়ি আছিলোঁ আৰু সেই সৌভাগ্য মোৰ ভাগ্যত নাছিল, কিন্তু মোৰ বন্ধুসকলক মাক-দেউতাকে কৈছিল, "তোমালোকে দশমত এ গ্ৰেড পালে আমি ঘড়ী এটা দিম আৰু দ্বাদশত এ গ্ৰেড পালে উপহাৰ পাবা।" মোৰ সময়ত সেইটোৱেই আছিল নিয়ম। আজিকালি ঘৰৰ যিকোনো চুকত ৩-৪ টা ঘড়ী পৰি থকা দেখা যায়। কিছুমানক হয়তো ৬ মাহ ধৰি স্পৰ্শ কৰা হোৱা নাছিল, কিন্তু দুখীয়া ঘৰত যদি এটা ঘড়ী থাকে তেন্তে বছৰত ৩৬৫ দিন ব্যৱহাৰ আৰু যত্ন লোৱা হ’ব। সম্পদৰ প্ৰচুৰতা থকা ঠাইত অতিৰিক্ত কিবা এটা দিলে অপচয় হয়, আনহাতে প্ৰয়োজন থকা ঠাইত সম্পদ নিশ্চিত কৰিলে ইয়াৰ সঠিক ব্যৱহাৰ হয়। গতিকে মই বিশ্বাস কৰোঁ যে যদি আমি আমাৰ সম্পদৰ সমান বিতৰণৰ অভ্যাস গ্ৰহণ কৰোঁ আৰু বিশেষকৈ প্ৰয়োজনভিত্তিক বিতৰণৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিওঁ, তেন্তে ই তেওঁলোকক শক্তিশালী কৰিব আৰু আমি সেই দিশত কাম কৰা উচিত। একেদৰে আপোনালোকে নিশ্চয় দেখিছে যে কামবোৰ সম্পন্ন কৰাৰ কথা আহিলে আমি চৰকাৰে সকলো কৰিব বুলি ভাবোঁ। এইয়াই যোৱা শতিকাৰ মানসিকতা বন্ধুসকল। চৰকাৰে সকলো কৰিব বুলি এই বিশ্বাসৰ পৰা আমি ওলাই অহাটো প্ৰয়োজন। সমাজৰ শক্তি অপৰিসীম। চৰকাৰক যদি মধ্যাহ্ন ভোজনৰ বাবে পাকঘৰ চলাবলৈ কয় তেন্তে কি হ’ব। ইয়াৰ বিপৰীতে আমাৰ শিখ ভাই-ভনীসকলে ‘লেংগাৰ’ (সামূহিক পাকঘৰ) চলায় য’ত হাজাৰ হাজাৰ লোকে খায় আৰু তেওঁলোকে কেতিয়াও ভাগৰুৱা অনুভৱ নকৰে। এইটো হৈ আছে। সমাজৰ এটা শক্তি আছে আৰু আমি যেতিয়া সেই শক্তিক সংযোগ কৰিম, তেতিয়া কি হয়? যিবোৰ ব্লক বা জিলাত সমাজখনক সংযোগ কৰাৰ নেতৃত্ব আছে, সেইবোৰত মোৰ অভিজ্ঞতা অনুসৰি তাত ৰূপান্তৰ দ্ৰুতগতিত ঘটে।
স্বচ্ছতা অভিযানে আজি সফলতা লাভ কৰিছে। মোদীৰ বাবেই নেকি? ৫-৫০ জন লোকে ঝাড়ুৰে ঝাড়ু দি থকাৰ বাবেই হৈছে নেকি? নাই হোৱা। সমাজত এনে এক মানসিকতাৰ সৃষ্টি হৈছে যে আমি আৰু আৱৰ্জনাৰ সৃষ্টি নকৰোঁ। যেতিয়া সমাজে সামূহিকভাৱে আৱৰ্জনা নেপেলোৱাৰ সিদ্ধান্ত লয়, তেতিয়া চাফাই অভিযানৰ প্ৰয়োজন নাই বন্ধুসকল। জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণ অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। জীৱনৰ প্ৰতিটো দিশতে নেতৃত্বৰ অস্তিত্ব আছে। শিক্ষা, কৃষিৰ ক্ষেত্ৰত আমাক নেতা লাগে, ৰাজনৈতিক নেতাৰ প্ৰয়োজনো নহয়। আমাৰ বিষয়াসকলো নেতা; তেওঁলোকেও প্ৰেৰণা দিয়ে।
ব্লক পৰ্যায়ত নেতৃত্ব গঢ়ি তুলিবলৈ আৰু ‘সংকল্প সপ্তাহ’ৰ দৰে পদক্ষেপত দলীয় মনোভাৱৰ লক্ষ্যত উপনীত হ’বলৈ প্ৰতিটো গোটৰ এটা উমৈহতীয়া উদ্দেশ্য থাকিব লাগে— দলীয় মনোভাৱ। নেতৃত্ব আহিব যেতিয়া দলীয় মনোভাৱ থাকিব আৰু দলীয় মনোভাৱেৰে জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণৰ বাবে নতুন ধাৰণা ওলাই আহিব। আপোনাসৱে দেখিছে যে যেতিয়া কোনো প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগৰ সৃষ্টি হয়, তেতিয়া কেৱল চৰকাৰী সম্পদে ইয়াক চম্ভালিব পাৰে নে? অতি কম সময়ৰ ভিতৰতে বৃহৎ সংখ্যক মানুহ একত্ৰিত হয় আৰু তেওঁলোকে সমস্যাৰ সমাধান বিচাৰিবলৈ আৰম্ভ কৰে। মানুহে কামবোৰ কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰে আৰু সেই মুহূৰ্তত আমিও অনুভৱ কৰোঁ এইবুলি, "বাহ, সমাজে ইমান সহায় কৰিছে, মোৰ কাম শেষ হ'ল।" আনকি বিষয়াসকলেও অনুভৱ কৰে, "এই লোকসকলে সহায় কৰিছে, মোৰ কাম শেষ হ'ল।"
তৃণমূল পৰ্যায়ত কাম কৰা সকলো ব্যক্তিয়েই জানে যে সমাজৰ শক্তিক স্বীকৃতি দিয়া আৰু ইয়াক সংযোগ কৰাটো অতিশয় গুৰুত্বপূৰ্ণ। আমাৰ স্কুল-কলেজসমূহ বিকশিত হওঁক। যদি পৰিয়ালৰ সদস্য, অভিভাৱক জড়িত থাকে, তেন্তে আপোনাসৱে দেখিব যে নিৰ্দিষ্ট শিক্ষানুষ্ঠান এখন কেতিয়াও পিছ পৰি নাথাকিব। ইয়াৰ বাবে উপায় বিচাৰি উলিওৱা উচিত। মই সদায় কওঁ, আমি গাঁৱৰ জন্মদিন উদযাপন কৰিব লাগে; যদি ৰেলৱে ষ্টেচন আছে, তেন্তে ইয়াৰ স্থাপনৰ তাৰিখ বিচাৰি উলিয়াই প্ৰতিষ্ঠা দিৱস উদযাপন কৰিব লাগে। আপোনাৰ বিদ্যালয়খন ৮০ বছৰ, ৯০ বছৰ, আনকি ১০০ বছৰ পুৰণি হ’ব পাৰে। সেই বিদ্যালয়খনৰ প্ৰতিষ্ঠাৰ তাৰিখ বিচাৰি উলিয়াই তাত পঢ়া সকলো ব্যক্তিক গোটাই তেওঁলোকক একত্ৰিতকৰণেৰে আমি প্ৰতিষ্ঠা দিৱস উদযাপন কৰিব লাগে।
জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণৰ উপায় আছে, তাৰ অৰ্থ এইটো নহয় যে আপুনি দান দিব লাগিব। উদাহৰণস্বৰূপে, যদি আমি বাজেটৰ জৰিয়তে অংগনৱাড়ী (শিশু যত্ন কেন্দ্ৰ)ত পুষ্টিহীনতাক সমাধান কৰিব বিচাৰোঁ, তেন্তে সেয়া এটা উপায়। কিন্তু যদি মই কওঁ, "মই মোৰ গাঁৱত এটা নিৰ্দিষ্ট তাৰিখত সামূহিক খাদ্যৰ অনুষ্ঠান আয়োজন কৰিম" তেন্তে কি হ'ব? এই সামূহিক ভোজন অনুষ্ঠানত কাৰোবাৰ জন্মদিন, কাৰোবাৰ পিতৃ-মাতৃৰ মৃত্যু বাৰ্ষিকী বা কাৰোবাৰ বিবাহ বাৰ্ষিকী হ’লে মই তেওঁলোকক নিমন্ত্ৰণ কৰি ক’ম চাওঁক, আমাৰ গাঁৱৰ অংগনৱাড়ীত ১০০ টি শিশু আছে। যদি আপোনাৰ জন্মদিন আৰু আপুনি সাধাৰণতে ঘৰতে উত্তম আহাৰ খাই উদযাপন কৰে, তেন্তে ফল এটা লৈ অহাৰ কথা চিন্তা কৰক। আহক সকলোৱে একত্ৰিত হওঁ আৰু আপুনি আপোনাৰ জন্মদিন উদযাপনৰ অংশ হিচাপে এই ১০০ টা শিশুৰ প্ৰতিটোকে এটাকৈ কল বিতৰণ কৰিব পাৰে। তেওঁৰ জন্মদিনো পালন কৰা হ’ব। যদি তেওঁলোকে আহি সেই ল’ৰা-ছোৱালীবোৰক নিজেই দিয়ে, তেতিয়া সমাজত যি সামাজিক দূৰত্ব আছে সেয়া কমিবলৈ আৰম্ভ কৰে। আৰু এবছৰৰ পাছত গাঁৱৰ ৮০-১০০ টা পৰিয়াল নিশ্চয় পাব যিয়ে স্কুললৈ আহি অংগনৱাড়ীলৈ আহি সেই ল’ৰা-ছোৱালীক ভাল কিবা এটা খুৱাব— ঋতু অনুসৰি ফল, ধৰক খেজুৰ। তেন্তে কোনোবাই হয়তো ক'ব, "ঠিক আছে, আজি মই খেজুৰ আনি এই ১০০ টা ল'ৰা-ছোৱালীক বিতৰণ কৰিম।" এয়া হৈছে সামূহিক অংশগ্ৰহণ। গুজৰাটত থকা সময়ছোৱাত মই সামূহিক খাদ্যৰ বাবে অভিযান চলাইছিলোঁ, আনকি ধৰ্মীয় নেতাসকলেও তেওঁলোকৰ ভাষণত মানুহক অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছিল। সেই সময়ছোৱাত প্ৰায় ৮০ দিনৰ কথা কওঁ— এতিয়া সঠিক সংখ্যাটোৰ বিষয়ে নিশ্চিত নহয়— য’ত প্ৰায় প্ৰতিটো দিনেই এটা পৰিয়াল আহি স্কুলীয়া ল’ৰা-ছোৱালীৰ সৈতে উদযাপন কৰাৰ আৰু ভাল খাদ্য যোগান ধৰাৰ সুযোগ আছিল। পুষ্টিহীনতাৰ বিৰুদ্ধেও যুঁজ দিয়া হৈছিল, শিক্ষকসকলে প্ৰায়ে বহন কৰা ল’ৰা-ছোৱালীক খুৱাই দিয়াৰ বোজাও লাঘৱ হৈছিল। মই ক’ব বিচৰা কথাটো হ’ল যে সমস্যা সমাধানত সমাজৰ অংশগ্ৰহণ অতিশয় ফলদায়ী হয়। উদাহৰণস্বৰূপে যক্ষ্মা ৰোগ (T.B.)ৰ কথা বিবেচনা কৰা যাওঁক। যদি আমি তেওঁলোকৰ সৈতে যোগাযোগ ৰাখিব পাৰোঁ, সাপ্তাহিকভাৱে ফোন কৰিব পাৰোঁ আৰু তেওঁলোকৰ মংগলৰ বিষয়ে সোধা-পোছা কৰিব পাৰোঁ, সেয়া কিমান উপকাৰী হ’ব ভাবকচোন। যদি আমি ৬ মাহ ধৰি ধাৰাবাহিকভাৱে এই কামটো কৰো, তেন্তে টি.বি. নিৰ্মূল কৰিব পৰা যাব। আমি যিমানেই বেছি মানুহক নিয়োজিত কৰোঁ সিমানেই প্ৰাৰম্ভিক প্ৰচেষ্টা কঠিন হ’ব পাৰে, কিন্তু পিছলৈ ই শক্তিৰ উৎস হৈ পৰে।
আপোনালোকে নিশ্চয় লক্ষ্য কৰিছে যে ভাৰতৰ নাম আজি বিশ্বজুৰি প্ৰতিধ্বনিত হৈছে। আপুনিও নিশ্চয় অনুভৱ কৰি আছে। বাতৰি কাকতসমূহে প্ৰায়ে ইয়াৰ কাৰণ মোদী, মোদী চৰকাৰৰ উৎকৃষ্ট নীতি আৰু একাধিক কাৰকক কৃতিত্ব প্ৰদান কৰে। মোৰো একেই অনুভৱ হয়। অৱশ্যে বাস্তৱত আন এটা কাৰণ আছে যিটো প্ৰায়ে লক্ষ্য নকৰাকৈয়ে থাকে আৰু সেয়া হ’ল আমাৰ প্ৰৱাসীসকল। ভাৰত এৰি আন দেশত বাস কৰা লোকসকল, তেওঁলোকৰ উৎসাহ আৰু সংগঠিত শক্তি, জনজীৱনত অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধি— এইবোৰ কাৰকে সেই দেশৰ মানুহক বিশ্বাস কৰায় যে এই ব্যক্তিসকল অতি মূল্যৱান। ফলশ্ৰুতিত ভাৰতক এক মূল্যৱান সত্তা হিচাপে ধৰা হয়। অৰ্থাৎ অংশগ্ৰহণমূলক কাৰ্য্যৰ শক্তি, যদিহে বৈদেশিক নীতিত ব্যৱহাৰ কৰা হয়, তেন্তে মোৰ ব্লকতো সহজেই কামত আহিব পাৰে, মোৰ বন্ধুসকল।
গতিকে এই ‘সংকল্প সপ্তাহ’ৰ সৰ্বাধিক ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ, মুকলি আলোচনাত জড়িত হ’বলৈ, ৱৰ্কআউট প্লেন ডিজাইন কৰিবলৈ আপোনালোকক আহ্বান জনাইছোঁ। সম্পদসমূহো একে ধৰণে ব্যৱহাৰ কৰক। ইয়াত আমাৰ ব্লকত আমাৰ প্ৰায় ৮-১০ খন বাহন থাকিব পাৰে, হয়তো তাতোকৈ কম আৰু মাত্ৰ কেইজনমান বিষয়াৰহে বাহন আছে। এতিয়া বহু দূৰ যাত্ৰাৰ দায়িত্ব সামৰ্থ্য নথকা বহু লোকৰ ওপৰত পৰিছে। গুজৰাটত এটা সফল পৰীক্ষা চলাইছিলোঁ। ধৰক এটা ব্লকত ১০০ খন গাঁও আছে। ১০ খনকৈ গাঁৱত ১০ জন বিষয়া নিযুক্তি দিলোঁ। মই তেওঁলোকক ক’লোঁ যে তেওঁলোকে গাড়ীত উঠি গ’লে পাঁচটা বিভাগৰ কনিষ্ঠ বিষয়াক গাড়ীত লৈ যাব লাগে। এমাহৰ বাবে কেৱল এই ১০ খন গাঁৱৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়ক। কৃষি বিভাগৰ হ’লেও সকলো বিষয়াই সেই গাঁৱৰ শিক্ষা, খেতি, পানী, পশুধনৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিব লাগে। তাৰ পিছত, পৰৱৰ্তী গোটৰ বাবে ১০ খন গাঁৱৰ আন এটা ছেট, ইত্যাদি ইত্যাদি। অভিজ্ঞতাটো আছিল যে প্ৰতিবন্ধকতাসমূহ আঁতৰাই পেলোৱা হ’ল আৰু সমগ্ৰ চৰকাৰৰ পদ্ধতি গ্ৰহণ কৰা হ’ল। পূৰ্বে আছুতীয়াকৈ কাম কৰা ১০ জন বিষয়াই এতিয়া সপ্তাহত এবাৰ বহি নিজৰ অভিজ্ঞতা ভাগ-বতৰা কৰে। তেওঁলোকে ক'ব, "মই সেই অঞ্চললৈ গৈছিলোঁ, মোৰ বিভাগটো শিক্ষাৰ সৈতে জড়িত, কিন্তু মই কৃষিক্ষেত্ৰত এইখিনি কথা পৰ্যবেক্ষণ কৰিলোঁ। জল খণ্ডত... সম্পদৰ অনুকূল ব্যৱহাৰ হৈছিল।" ফলাফল দেখুৱাবলৈ ধৰিলে আৰু এই বিষয়াসকলৰ সমগ্ৰ ব্লকটোৰ বিষয়ে গভীৰ বুজাবুজি আছিল। কোনোবাই হয়তো কৃষি খণ্ডৰ হ’ব পাৰে, কিন্তু তেওঁলোকৰ শিক্ষা আৰু স্বাস্থ্যৰ বিষয়েও জ্ঞান আছিল। মোৰ বিশ্বাস আমি আমাৰ কৌশল সলনি কৰাটো প্ৰয়োজন। যদি আমি আমাৰ শাসন কৌশল সলনি কৰোঁ তেন্তে ইয়াৰ ফলত আমাৰ সম্পদৰ অনুকূল ব্যৱহাৰ হ’ব।
আজি যোগাযোগৰ সুবিধাৰ লগতে অসুবিধাও আছে। ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সৰ জৰিয়তে বা ম’বাইল ফোনত তথ্য লাভ কৰাৰ সুফল আছে, কিন্তু কায়িকভাৱে ক’ৰবালৈ যোৱাৰ সুবিধাৰ কোনো বিকল্প নাই বন্ধুসকল। এতিয়া মই যি কৈছোঁ, আপুনি যদি আপোনাৰ গাঁৱত থাকিলহেঁতেন তেন্তে হয়তো এনেকুৱা কথা হ’ব পাৰে যিটো মই ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সত নতুন কথা নক’লোহেঁতেন। মুখামুখিকৈ ​​লগ পোৱাৰ পিছত এটা শক্তি আহে যিটো ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সৰ পৰা নাহে। সেইবাবেই আমি কেতিয়াও কায়িক উপস্থিতিৰ প্ৰয়োজন হোৱা দায়িত্বৰ লগত আপোচ কৰা উচিত নহয়। কোনো ঠাইলৈ গ’লে আমি তাৰ শক্তি বুজি পাওঁ।
এই আকাংক্ষী ব্লক কাৰ্যসূচীৰ সময়ত, হয়তো এই সপ্তাহৰ ভিতৰত প্ৰথমবাৰৰ বাবে, আপুনি আপোনাৰ সহকৰ্মীসকলৰ শক্তি লক্ষ্য কৰিব যি আপুনি হয়তো আগতে কেতিয়াও লক্ষ্য কৰা নাছিল। কেতিয়াবা অফিচত প্ৰতিদিনে নাম নজনাকৈ শুভেচ্ছা বিনিময় কৰা তথা দেখাৰ পিছতো হয়তো তেওঁলোকৰ নামো নাজানে। কিন্তু যেতিয়া আপুনি এসপ্তাহ একেলগে বহি থাকে, তেতিয়া আপুনি তেওঁলোকৰ শক্তি, তেওঁলোকৰ অনন্য গুণসমূহ জানিব পাৰে আৰু সেয়া আমাৰ দলীয় মনোভাৱৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। যেতিয়া এটা দল গঠন হয়, তেতিয়া স্বাভাৱিকতে আকাংক্ষী ফলাফল লাভ কৰাটো সম্ভৱ।
গতিকে আপোনালোক সকলোলৈ মোৰ অনুৰোধ, আগন্তুক তিনিমাহৰ ভিতৰত সাধনযোগ্য লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰক। ৩০ টাৰ ভিতৰত ৫ টা প্ৰাচল চিনাক্ত কৰোঁ আহক য’ত আমি ৰাজ্যৰ গড় সম্পূৰ্ণৰূপে অতিক্ৰমক সম্ভৱ কৰি তুলিব পাৰোঁ। আপোনাসৱৰ আত্মবিশ্বাস বাঢ়িব আৰু যদি আপুনি ৫ টা লাভ কৰিছে, তেন্তে আপুনি ১০ টা লাভ কৰাৰ লক্ষ্য ৰাখিব পাৰে। এই পন্থাই মোক মনত পেলাই দিয়ে যে আমি পৰীক্ষাত বহিলে স্কুলত আমাৰ শিক্ষকসকলে কোৱা কথাখিনি— প্ৰথমে সহজ উত্তৰবোৰ লিখা। ইয়াতো একেই নীতি প্ৰযোজ্য। প্ৰথমে সহজ সমস্যাবোৰ সমাধান কৰক আৰু লাহে-লাহে ওলাই আহিবলৈ চেষ্টা কৰক। যদি ৪০ টা সমস্যা আছে, তেন্তে প্ৰথম ৩৫ টাত গুৰুত্ব দিয়ক। লাহে-লাহে কিন্তু নিশ্চিতভাৱে, আপুনি প্ৰতিটো সমস্যা অতিক্ৰম কৰিব। আপুনি দেখিব, অতি কম সময়ৰ ভিতৰতে আপোনাৰ ব্লকৰ আকাংক্ষী লক্ষ্যসমূহ আনৰ আকাংক্ষা হৈ পৰিব। এয়া আনৰ বাবে প্ৰেৰণা হৈ পৰিব। কালিলৈকে আকাংক্ষী হৈ থকা আমাৰ ১১২ খন জিলা এতিয়া প্ৰেৰণাদায়ক জিলাত পৰিণত হৈছে। এবছৰৰ ভিতৰতে ৫০০ টা আকাংক্ষী ব্লক হ’ব আৰু পৰৱৰ্তী সময়ত ইয়াৰে কমেও ১০০ টা প্ৰেৰণাদায়ক ব্লকলৈ পৰিণত হ’ব। সমগ্ৰ ৰাজ্যতে আমাৰ প্ৰেৰণাদায়ক ব্লক থাকিব। এই কামটো সম্পূৰ্ণ কৰোঁ আহক।
এই অনুষ্ঠানত আপোনালোকৰ সৈতে কথা পাতি ভাল লাগিল। এই অনুষ্ঠানত মোৰ কথা অনলাইনত শুনা সকললৈ মোৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছোঁ। মিছন মোডত আগবাঢ়ি যাওঁ আহক। লগতে ভিন্ন বিভাগৰ ৰাইজক আহ্বান জনাইছোঁ যে সমগ্ৰ দেশৰ পৰা ১০০ টা ব্লক বাছি লৈ নিৰ্দিষ্ট সময়সীমাৰ ভিতৰত ৰাষ্ট্ৰীয় গড়লৈ আনিব লাগে। প্ৰতিটো বিভাগে এনেদৰে কাম কৰিব লাগে। তৃণমূল পৰ্যায়ৰ কোনো কাম অনাদৃত হৈ থাকিব বুলি মই বিশ্বাস নকৰোঁ। ১-২ বছৰৰ ভিতৰত সকলো কাম সম্পূৰ্ণ হ’ব। বন্ধুসকল, মই এতিয়াই আপোনালোকক ক’ব বিচাৰিছোঁ যে ২০২৪-ৰ অক্টোবৰ-নৱেম্বৰত আমি পুনৰ লগ হ’ম, কায়িকভাৱে লগ হ’ম আৰু আমি অগ্ৰগতিৰ পৰ্য্যালোচনা কৰিম। সেই সময়ত আপোনালোকৰ মাজৰ ১০ জন ব্যক্তিৰ সফলতাৰ কথা শুনিব বিচাৰিছোঁ। তাৰ পিছত, অহা বছৰৰ অক্টোবৰ বা নৱেম্বৰত মোৰ চিন্তাধাৰাৰ কথা আপোনালোকক ব্যক্ত কৰিম। তেতিয়ালৈকে মই আপোনাসৱৰ বেছি সময় নলওঁ কাৰণ আপোনালোকে নিজ-নিজ ব্লকসমূহক দ্ৰুতভাৱে আগুৱাই নিব লাগিব। গতিকে, এতিয়া আপোনাসৱৰ সময় বেছিকৈ ল’ব নিবিচাৰোঁ। পুনৰবাৰ শুভেচ্ছা জনাই বহু-বহু ধন্যবাদ জনালোঁ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at 'Sankalp Saptaah' Programme on Aspirational Districts
30 SEP 2023 6:29PM by PIB Delhi
I welcome all my colleagues from the Union Cabinet, government officials, colleagues from NITI Aayog, and lakhs of companions from different parts of the country, who are connected at the grassroots level from different blocks, and even representatives interested in this subject who are present today in this program. I, especially congratulate NITI Aayog for organising this program and I also extend my best wishes to all of you.
You have gathered at the Bharat Mandapam, and this shows the approach of the country and the Indian government. Within just a month of the G20 summit, here are the people who are concerned about the distant villages of the country, who are concerned about the marginalised families, and who work to advance policies for their well-being. And in this month only, here were the people working to give direction to the world. I mean, take a look at the range of the canvas. In this month only, leaders from around the world were collectively addressing global concerns at the Bharat Mandapam. And today in the same Bharat Mandapam, I am meeting with millions of companions who are working to bring about change at the grassroots level in my country, bringing strength, and working with high spirits. It is a matter of pride for me. For me, this summit is no less than the G20.
Many people are also connected with us online. This program is a symbol of the success of 'Team India,' a symbol of the spirit of 'Sabka Prayas' (Everyone's Effort). This program is important for the future of Bharat, and success is inherent in its determination, it is a reflection of that.
Friends,
Whenever a study is conducted on the top 10 schemes implemented after independence, the Aspirational District Program will be written in golden letters. The Aspirational District Program, the ambitious district campaign, has transformed the lives of more than 25 crore people in 112 districts of the country. There has been a change in the quality of life, a change in ease of governance, and now, those who used to say, "Let's just live life somehow, this is how we have to live," are in a mood to step out of that thinking. That society doesn't want to stay the same anymore; they want to make a difference. This is their mood. I understand that this is a tremendous force. The success of this campaign has now become the foundation for the Aspirational Block Program. The experience at the district level has been so successful that everyone discussing development models in the world is suggesting many lessons, especially for developing countries. We have also learned a lot from it, and from that, the idea has come that in the 500 blocks wherever in every state, an evaluation has been done under one parameter. And if we bring it to the state's average, take it to the national average, you can imagine how significant the change will be, how significant the result will be. I believe that just as the Aspirational District Program has unfurled the flag of success, the Aspirational Block Program is also going to be 100 per cent successful. And it is not just because the plan is fantastic, but because the people working on it are fantastic.
Just a while ago, I was chatting with three colleagues; you heard the discussion. Look at their self-confidence. When I see the self-confidence of these colleagues working at the grassroots level, my self-confidence not only increases but multiplies. My good wishes for you are not just words; I am completely standing with you. If you take 2 steps, I am ready to take 3 steps, if you work for 12 hours, I am ready to work for 13 hours. I want to work as your companion, as a member of your team. And I am confident that, as a team, we will achieve the success of this Aspirational Block. If we have set a time of 2 years, I am sure we will do it in one and a half years. If we have set one and a half years, we will do it in one year. This is my firm belief. And I am sure that within one or two weeks some blocks will emerge which will have the capability to take it above the normal state average at least on one parameter. I have full confidence that they will do it because you all also know that I observe things in detail every day. Not because I am taking your exam, but because when I see your success, my ability to work increases that day, my enthusiasm increases. I also feel, "You work so much, let me do a little more." That's why I keep looking at the chart so that the chart itself becomes my inspiration, my strength.
And therefore friends,
The Aspirational District Program has been in operation for five years now. When a third-party agency evaluates the program, they express satisfaction, and those actively involved find a natural sense of contentment. Another aspect determined by the Aspirational District Program is that by focusing on the very basic principles of good governance, even challenging objectives can be achieved. We have employed a straightforward strategy for this Aspirational District Program.
You've also observed that when someone falls ill, they visit a doctor. The doctor, upon examination, may initially believe that a serious surgery is necessary, but if there's an urgency, he might advise the patient to wait until his immune system is strengthened, ensuring the body can respond effectively to the operation. It is necessary that his capacity is strengthened. The doctor provides treatment, assistance, and prepares the patient accordingly. Only when the body is responsive and ready for surgery does the doctor proceed, avoiding unnecessary interventions until then. He ensures that the patient's body is fully healthy, with every organ functioning properly before considering any major medical procedures. Nobody is considered completely healthy until every organ functions properly. Just like a doctor assesses the overall health of a patient, considering various parameters such as weight, height, and vital signs, our country is often perceived as developed based on certain national indicators. However, just as a single malfunctioning organ in the body can impact overall health, the development of specific regions within the country can greatly influence the overall perception of progress. If a part of the body does not work, will it be considered healthy? Certainly not! Similarly, what will happen if 2,4, 10 districts or 2,4 blocks lag behind? Therefore, just as a doctor works on a patient by addressing his entire body, we too consider the health of our entire body by ensuring the health of every organ.
Similarly, in a family, if one member is unwell, the attention, focus, and resources of the entire family tend to revolve around that individual. We have to compromise with all other things. An individual's health impacts the overall well-being of a family. If someone is sick then one has to stop going out. Only when the family is completely healthy can the family make progress in its life. Similarly, the development of districts, villages, and regions collectively contributes to the progress of the entire nation. Similarly, if we do not do all-round development, all-pervading development, all-beneficial development of our district, our village, our tehsil, the fundamental change is not possible even if the statistics might show improvement, but genuine satisfaction and transformative change come when the core issues are addressed, and development reaches the grassroots. And today, looking at the people sitting with me at this summit, you can see the intent behind it. The top team of the Indian government is present here and all the secretaries who work on policy formulation are here.
Now, I have two options in front of me. Should I align the power behind them to ensure the effectiveness of the top team or should I work for strengthening the grassroots? My focus is on working for strength at the grassroots. I have chosen the path of strengthening at the grassroots, and through the strength of the grassroots, our pyramid will rise. I believe that the more developed the base, which is the lowest tier of development, the more significant the results will be. Therefore, our effort is to advance development in this manner. This should be our endeavour.
I appeal to the government officials present here that we have thought about the Development Block in the same way. We can work in two directions, and every department can consider its work. Let's identify 100 Blocks across the country to move this work forward. They don't need to see the whole world; they need to identify which Blocks are lagging behind in their department. And assuming that, for example, in the entire country, 100 Blocks are the most backward in health, the Indian government's Health Department will formulate a strategy to improve the situation in those 100 Blocks. The Education Department can choose 100 Blocks for its department. The Education Department of the Indian government can see that it has identified the 100 Blocks that are lagging behind the most. I don't want this Aspirational District, or Aspirational Block to become a program of the NITI Aayog. I want to make it the nature of the government, the nature of the central and state governments, the nature of the departments of the Centre and states.
When all departments decide that the last 100 Blocks in my area have now gone above average, you will see all parameters changing. So, the approach to working on the Aspirational Block will be through the units of the states and districts. But can we advance this thinking throughout the country? I believe we should make efforts in that direction. And in this way, if there is Skill Development in all departments, then they should also look at which 100 Blocks in Bharat require my attention. Similarly, state governments should select 100 villages that are the farthest behind in the entire state. They should be evaluated after one or two months, and you will find out how convergence happens, how the problems are solved. If there is no staff there, there is a need for recruitment, therefore, the recruitment has to be done. If there is a need to bring in young officers, then young officers should be recruited. If they can successfully address the issues in their 100 villages within a month, that model can be replicated for their 1000 villages without delay, and results will be achieved.
The country has completed 75 years of independence, and we want to see the country as a developed Bharat by 2047, as a developed country. And being a developed country doesn't mean that we focus on grandeur within Delhi, Mumbai, Chennai, and leave our villages behind. We want to walk with the model that includes the destiny of 1.4 billion people. We want to change their lives, and for that I want there should be a sense of competition among them as far as the set parameters are concerned. When I used to regularly check the progress of the Aspirational Districts, it brought me so much joy. Firstly, there is no convenience in filling in the data; one has to do this task without any facility. Until verified information is available on Earth, there is no point in filling in such figures. Yet, this work has to be done. However, I observed that some district officers were so enthusiastic that they would upload their performance every 2 or 3 days, constantly working to improve. Then, I would see that in the first 6 months, it seemed like a district was moving ahead, however, I would find out that it was lagging behind within 24-48 hours. If it has fallen behind someone else, I would know within 72 hours that it is marching ahead once again.
In other words, there was such a positive and competitive nature which brought about a significant change in delivering results. The biggest benefit from this is that earlier, based on my experience working in Gujarat, if an officer was transferred in the Kutch district, all his colleagues would ask him, "Do you have a dispute with the government? Is the Chief Minister upset with you? Do you have any political problems? Why were you given a punishment posting?" His colleagues would tease him, and he too would start to believe that he's doomed. However, after the earthquake in the Kutch district, when there was a need to bring in good officers, everyone was given incentives, and those who were brought in are now considered the most beloved officers of the government in Gujarat. In today's situation, if someone gets an appointment in the Kutch district, they are considered the government's most favoured officer. In other words, a place that was previously considered a punishment posting has become the most honorable place, and this is possible.
As for Aspirational Districts, which are usually quite aged and tired, people might say, "Oh, this district is useless; let it be." But since we started bringing in young officers for Aspirational Districts, results have started pouring in rapidly because they were enthusiastic, eager to do something, and believed that if they worked here for three years, the government would reward them with a good position, and that's exactly what happened. The people, who worked in Aspirational Districts, later got very good positions!
As far as the Aspirational Blocks are concerned, I will also appeal to the state governments and urge officials of the Indian government to pay attention. Those who are succeeding within the Block should also have a bright future ahead, especially the officers. They are the ones who are bringing results on the ground, and these teams should be encouraged and pushed forward.
Secondly, you must have noticed that a tradition was established in the government where the focus used to be solely on the output. It was all about how much budget was allocated, where it went, and how much was spent. The output was considered an achievement in a certain way. You must have observed that after 2014, we started introducing the Outcome Budget. Alongside the budget, a report on the outcome was initiated. Due to this emphasis on outcomes, a significant qualitative change has occurred. Now, within our block, we need to scrutinize whether the funds, time, and manpower invested in a particular scheme actually yield any outcomes. It's not just about allocating resources; it's about ensuring that the outcomes are achieved.
Contrary to some people's belief that money ensures work, my extensive experience tells me otherwise, my friends. Not many have the experience of running a government for so long which I have. And from my experience, I can confidently say that change doesn't solely come from the budget. If we focus on the optimum utilization of resources and on convergence, then we can bring about development in our block without waiting for new funds. Let's take the example of ongoing work under MGNREGA. Have I planned that the MGNREGA work aligns with the design of my development? I'll carry out MGNREGA work in a way that aligns with the design of my development. If I need to put soil on a road, I'll make sure that I use MGNREGA work to put soil on that specific road. This way, half of my road work is done, and convergence has taken place. For instance, there are areas facing water scarcity, and you have to struggle for water for 3-4 months in a year. But if you decide to focus on building the most number of ponds, storing the most water, working in mission mode under MGNREGA, then the problems of those 25 villages which used to lag behind during those four months only due to water scarcity would be solved. Convergence holds significant power, and I believe that the first condition for good governance is the optimum utilization of resources.
Another experience comes to my mind. And from my experience, let me tell you what happens. It's quite natural for teachers in a class, especially when an inspection is imminent, to give a few tips to the bright students. They say, "When a question is asked during inspection, raise your hand immediately." I know the teacher's game, everything. It's quite natural; if you want to make a good impression, a good student will promptly raise their hand. My point is that we tend to invest more in areas where we get immediate results. If I have a target to fulfil in the government, let's say in the Indian government, and I think these 6 states are the ones to focus on, I'll concentrate on them. The remaining 12 states, although they may need it, won't get the resources because their performance is poor. I'll add a little extra sugar to the already sweet tea. What happens is that those who are developed and performing well get excessive resources, leading to wastage.
There was a time when I was studying, and that fortune wasn't in my fate, but my friends were told by their parents, "If you get this grade in 10th, we'll get you a watch, and if you get this grade in 12th, you'll get a gift." That was the norm during my time. Nowadays, you can find 3-4 watches lying around in any corner of a house. Some of them might not have been touched for 6 months, but in a poor household, if there's one watch, it will be used and cared for 365 days a year. Giving something extra where resources are abundant leads to wastage, while ensuring resources where there is a need results in its proper utilization. Therefore, I believe that if we adopt the habit of equal distribution of our resources and particularly focus on need-based distribution, it will empower them, and we should work in that direction. In the same way, you must have seen that when it comes to getting things done, we are under the illusion that the government will do everything. This is the mindset of the past century, my friends. We need to step out of this belief that the government will do everything. The power of society is immense. If you tell the government to run the kitchen for mid-day meal, it will start sweating. On the contrary, our Sikh brothers and sisters run ‘langars’ (community kitchens) where thousands eat, and they never feel tired. This is happening. Society has a power, and when we connect that power, what happens? In the blocks or districts where there is leadership connecting the community, in my experience, transformation happens quickly there.
The cleanliness campaign has found its place in the direction of success today. Is it because of Modi? Is it happening because 5-50 people are sweeping with brooms? No, sir. A mindset has been created in society that we won't litter anymore. When society collectively decides not to litter, there's no need for a cleanliness campaign, my friends. Public participation is crucial, and we have a distorted interpretation of leadership here that whoever comes wearing a long kurta-pajama, adorned in khadi, becomes a leader. Leadership exists in every aspect of life. We need leaders in education, agriculture, and we don't necessarily need political leaders. Our officers are also leaders; they motivate as well.
To build leadership at the block level and achieve the goal of team spirit in initiatives like the ‘Sankalp Saptaah’(resolution week), each group sitting there should have a common purpose—team spirit. Leadership will come when there is team spirit, and with team spirit, new ideas for public participation will emerge. Have you seen that when a natural calamity occurs, can government resources alone handle it? In no time, a large number of people come together, and they start finding solutions to problems. People start doing things, and at that moment, we also feel that, "Wow, society has helped so much, my work is done." Even officers feel good, thinking, "It's great that these people have helped, my work is done."
Anyone working at the grassroots level knows that recognizing the power of the community and connecting it is crucial. Let our schools and colleges thrive. If family members, guardians, and parents are involved, you'll see that the school will never lag behind. Ways to do this should be explored. I always say, celebrate the village's birthday; if there's a railway station, find its birthdate—it'll be in the records, celebrate its birthday. Your school may be 80 years old, 90 years old, or even 100 years old. Find out the birthdate of that school, gather all the living individuals who have studied there, and bring them together.
There are ways of public participation, and it doesn't necessarily mean you have to give a donation. For instance, if we want to address malnutrition in the anganwadi (childcare centres) through the budget, that's one way. But what if I say, "I'll organize a community meal event on a specific date in my village"? In this community meal event, if someone has a birthday, someone has a parent's death anniversary, or someone has a wedding anniversary, I'll invite them and say look, in our village, there are 100 children in the anganwadi. If it's your birthday and you usually celebrate by having a good meal at home, consider bringing a fruit. Let's all come together, and you can distribute a banana to each of these 100 children as a part of your birthday celebration. His birthday will also be celebrated. If they come and give it themselves to those children, there's social justice, and the social distance that exists in society starts to diminish. And in a year, you'll definitely find 80-100 families in the village who will come to the school, come to the anganwadi, and feed those children something good—seasonal items, let's say dates. If dates are in season, someone might say, "Okay, today I'll bring 2-2 pieces of dates and distribute them to these 100 children.” It's community participation. The government's budget doesn't allocate funds for this kind of initiative. During the time when I was in Gujarat, I ran a campaign for community meals, and even religious leaders in their speeches urged people to participate. I talk about around 80 days during that time—I'm not sure about the exact number now—where almost every day was an opportunity for a family to come, celebrate with the school children, and provide them with good food. There was also a fight against malnutrition, and the burden of feeding the children that teachers often bear was alleviated. What I mean to say is that community participation is highly effective in solving problems. For example, let's consider tuberculosis (T.B.). If there are even 10 T.B. patients in our block and we connect them with the T.B. Mitra program. We can stay in touch with them, make weekly phone calls, and inquire about their well-being. If we consistently do this for 6 months, T.B. could be eradicated. The more people we engage, the initial effort may be hard, but later on, it becomes a source of strength.
You must have noticed that India's name is echoing globally today. You must be experiencing it as well. Newspapers often attribute it to Modi, Modi's government's excellent diplomacy, and various achievements. I feel the same way. However, in reality, there's another reason that often goes unnoticed, and that is our diaspora. The people who have left India and are residing in other countries, the enthusiasm and organized strength within them, the increased participation in public life—these factors make people in those countries believe that these individuals are highly valuable. As a result, India is perceived as a valuable entity. This means that the strength of participatory action, if utilized in foreign policy, can easily come into play in my block as well, my friends.
Therefore, I urge you to make the maximum use of this ‘Sankalp Saptaah’, engage in open discussions, design workout plans. Use the resources in the same way. Here, in our block, we may have around 8-10 vehicles, perhaps even fewer, and only a few officers have vehicles. Now, the responsibility of traveling long distances falls on many people who don't have the means. I conducted a successful experiment in Gujarat. Let's say there are 100 villages in one block. I assigned 10 officers to 10 villages each. I told them that when they go in their cars, they should take along the junior officers from the five departments in their cars. For a month, focus only on these 10 villages. All officers, even if they are from the agriculture department, should discuss education, farming, water, and livestock in those villages. Then, another set of 10 villages for the next group, and so on. They would stay in those 10 villages for a month and then rotate after a month. The experience was that silos were eliminated, and a whole-of-the-government approach was adopted. The 10 officers, who used to work in isolation, now sat down once a week to share their experiences. They would say, "I went to that area, my department is related to education, but I observed these things in agriculture. In the water sector... there was optimal utilization of resources." The results started to show, and these officers had a comprehensive understanding of the entire block. Someone might be from the agriculture sector, but they also had knowledge of education and health. I believe we need to change our strategy. If we change our governance strategy, it will lead to optimal use of our resources.
Today communication has its advantages as well as disadvantages. Getting information through video conferences or on mobile phones has their benefits, but the advantage of physically going somewhere has no substitute, my friends. What I'm saying now, if you were living in your village, might be something I wouldn't say something new in a video conference. After meeting face to face, there's a strength that doesn't come from a video conference. That's why we should never compromise on the responsibilities that require a physical presence. When we go to a place, we understand its strength.
During this Aspirational Block program, perhaps for the first time during this week, you will notice your colleagues' strengths which you might have never noticed before. Sometimes you might not even know their names, despite seeing them every day in the office, exchanging greetings without knowing their names. But when you sit together for a week, you get to know their strengths, their unique qualities, and that's crucial for our team spirit. When a team is formed, desired results naturally follow.
Therefore, my request to all of you is to set achievable goals within the next three months. Let's identify 5 parameters out of 30 where we can surpass the state average completely and make it happen. Your confidence will increase, and if you've achieved 5, you can aim for 10. This reminds me of what our teachers used to say in school when we sat for exams—write the easy answers first. The same principle applies here. Solve the simple problems first, and gradually work your way out. If there are 40 issues, focus on the first 35. Slowly but surely, you'll overcome each problem. You'll see, in no time, your block's aspirational goals will become the aspirations of others. It will become an inspiration for others. Our 112 districts, which were aspirational until yesterday, have now become inspirational districts. In a year, within the next 12 months, there will be 500 aspirational blocks, and at least 100 of them will turn into inspirational blocks. We'll have inspirational blocks across the entire state. Let's complete this task.
I enjoyed talking to you in this program. To those who are listening to me online in this program, I extend my best wishes. Let's move in mission mode. I also urge the people from various departments to choose 100 blocks from all over the country and bring them up to the national average within the specified time frame. Every department should work in this manner. I don't believe that any work at the grassroots level will be left unattended. All the tasks will be completed within 1-2 years. Friends, I want to tell you now that we will meet again in October-November in 2024, we will meet physically, and we will review the progress. At that time, I would like to hear about the successes of 10 people among you. Then, I will share my thoughts with you in October or November of the next year. Until then, I won't take much of your time because you need to quickly advance your blocks. So, I don't want to take up more of your time now. Best wishes and thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.