প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভূটানৰ ৰজাৰ সৈতে দৰ্শকক সম্ভাষণ জনায়
11 NOV 2025 6:14PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি থিম্ফুত ভূটানৰ মহামহিম ৰজা জিগমে খেচাৰ নামগৱেল ৱাংচুকৰ সৈতে দৰ্শক ৰাইজক সম্ভাষণ জনায়। দুয়োগৰাকী নেতাই দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কৰ অধিক বৰ্ধন আৰু সুদৃঢ়কৰণৰ উপায় সম্পৰ্কে মত-বিনিময় কৰে। তেওঁলোকে পাৰস্পৰিক স্বাৰ্থজনিত আঞ্চলিক আৰু বিশ্বব্যাপী বিষয়সমূহতো আলোচনাত মিলিত হয়। মহামহিমে দিল্লীত সংঘটিত শোকাৱহ ঘটনাত প্ৰাণহানি হোৱা লোকসকলৰ আত্মাৰ সদগতি কামনা কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দুয়োখন দেশৰ মাজৰ বন্ধুত্ব আৰু সহযোগিতাৰ ঘনিষ্ঠ সম্পৰ্ক গঢ়ি তোলাৰ ক্ষেত্ৰত ড্ৰুক গিয়ালপছে (ৰজাসকলে) গ্ৰহণ কৰা পথ প্ৰদৰ্শক দৃষ্টিভংগীক প্ৰশংসা কৰে। ভূটানৰ আৰ্থ-সামাজিক উন্নয়নৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰে আগবঢ়োৱা অমূল্য সমৰ্থনৰ বাবে মহামহিম ৰজাই শলাগ লয়।
দুয়োগৰাকী নেতাই ভাৰতৰ পৰা নিয়া ভগৱান বুদ্ধৰ পবিত্ৰ পিপ্ৰহোৱা অৱশেষৰ সন্মুখত প্ৰাৰ্থনা কৰে। এয়া বৰ্তমান তাছিচোডজোঙৰ গ্ৰেণ্ড কুৱেনৰে হলত স্থাপিত কৰা হৈছে। থিম্ফুত পবিত্ৰ পিপ্ৰহৱা অৱশেষৰ প্ৰদৰ্শনীৰে সংগতি ৰাখি ভূটানে বিশ্ব শান্তি আৰু সুখৰ বাবে বিশ্ব শান্তি প্ৰাৰ্থনা উৎসৱ তথা চতুৰ্থ ৰজাৰ ৭০ সংখ্যক জন্ম বাৰ্ষিকীৰ আয়োজন কৰিছে।
দুয়োগৰাকী নেতাই যৌথভাৱে ১০২০ মেগাৱাট শক্তিৰ পুনাটছাংচু-II জলবিদ্যুৎ প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰে। এই প্ৰকল্প ভাৰত আৰু ভূটানৰ মাজৰ স্পন্দনশীল আৰু ক্ৰমবৰ্ধমান পাৰস্পৰিকভাৱে লাভজনক শক্তি অংশীদাৰিত্বৰ ক্ষেত্ৰত এক মাইলৰ খুঁটি। প্ৰকল্পটোৱে দুয়োখন দেশৰ সাধাৰণ জনতাৰ জীৱনলৈ উল্লেখযোগ্য সুবিধাৰ সঞ্চাৰ কৰিব।
ইয়াৰ উপৰিও দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতাক অধিক সুদৃঢ়কৰণৰ বাবে নবীকৰণযোগ্য শক্তি, মানসিক স্বাস্থ্য সেৱা আৰু স্বাস্থ্যসেৱাৰ ক্ষেত্ৰত তিনিখন বুজাবুজিৰ চুক্তি (MoU)-ত স্বাক্ষৰ কৰা হয়। ভাৰত চৰকাৰে শক্তি প্ৰকল্পলৈ পুঁজিৰ বাবে ভূটানলৈ ৪০০০ কোটি টকাৰ ৰেহাইমূলক লাইন অৱ ক্ৰেডিট ঘোষণা কৰে। বুজাবুজিৰ চুক্তি আৰু ঘোষণাৰাজিৰ তালিকা ইয়াত উপলব্ধ। (Link )

Prime Minister's Office
Prime Minister receives audience with the King of Bhutan
11 NOV 2025 6:14PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi received today an audience with His Majesty the King of Bhutan, Jigme Khesar Namgyel Wangchuck in Thimphu. The two leaders exchanged views to further enhance and strengthen bilateral ties. They also held discussions on regional and global issues of mutual interest. His Majesty conveyed condolences on the loss of lives in the Delhi tragedy.
Prime Minister conveyed his appreciation for the guiding vision provided by the successive Druk Gyalpos (the Kings) in shaping the close ties of friendship and cooperation between the two countries. His Majesty the King conveyed appreciation for the invaluable support extended by the Government of India for Bhutan’s socio-economic development.
The two leaders prayed before the Holy Piprahwa Relics of Lord Buddha from India, currently enshrined at the Grand Kuenrey Hall, Tashichhodzong. The exposition of the Holy Piprahwa Relics in Thimphu coincides with His Majesty the Fourth King’s 70th birth anniversary and the Global Peace Prayer Festival organized by Bhutan for global peace and happiness.
Both the leaders jointly inaugurated the 1020 MW Punatsangchuu-II Hydroelectric Project, a milestone in the vibrant and growing mutually beneficial energy partnership between India and Bhutan which has brought significant benefits to the lives of ordinary people in both countries.
They also witnessed exchange of three MoUs in the fields of renewable energy, mental health services, and healthcare to further strengthen bilateral cooperation. On the occasion, the Government of India announced a concessional Line of Credit of INR 4000 crores for Bhutan to fund energy projects. List of MOUs and Announcements may be see here. ( Link )