প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
১৫ সংখ্যক ব্ৰিকছ সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
23 AUG 2023 8:44PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে দক্ষিণ আফ্ৰিকাৰ অধ্যক্ষতাত ২৩ আগষ্ট, ২০২৩ তাৰিখে জোহান্সবাৰ্গত অনুষ্ঠিত হোৱা ১৫ তম ব্ৰিকছ শীৰ্ষ সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ কৰে।
নেতাসকলে বিশ্ব অৰ্থনৈতিক পুনৰুদ্ধাৰ, আফ্ৰিকা আৰু গ্লোবেল ছাউথৰ সৈতে অংশীদাৰিত্ব শক্তিশালী কৰাকে ধৰি অন্যান্য বিভিন্ন বিষয়ত মননশীল আলোচনাত মিলিত হয় আৰু ব্ৰিকছৰ কাৰ্যসূচীত এতিয়ালৈকে হোৱা সামগ্ৰিক অগ্ৰগতিৰ পৰ্যালোচনা কৰে।
ভাষণৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শক্তিশালী ব্ৰিকছৰ আহ্বান জনায় যিটো হ’ব পাৰে -
B - Breaking barriers (বাধাৰ প্ৰাচীৰ ভঙা)
R - Revitalising economies (অৰ্থনীতিৰ পুনৰুদ্ধাৰ)
I - Inspiring Innovation (প্ৰেৰণাদায়ক উদ্ভাৱন)
C - Creating opportunities (সুযোগ সৃষ্টি)
S - Shaping the future (ভৱিষ্যত গঢ় দিয়া)
বিভিন্ন হস্তক্ষেপত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তলত উল্লেখ কৰা বিষয়সমূহৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে -
● UNSC সংস্কাৰৰ বাবে নিৰ্ধাৰিত সময়সীমা নিৰ্ধাৰণৰ আহ্বান
● বহুপক্ষীয় বিত্তীয় প্ৰতিষ্ঠানৰ সংস্কাৰৰ আহ্বান
● বিশ্ব ব্যৱসায় সংস্থাৰ সংস্কাৰৰ আহ্বান
● ব্ৰিকছক নিজৰ সম্প্ৰসাৰণৰ ক্ষেত্ৰত একমত গঢ়ি তুলিবলৈ আহ্বান
● মেৰুকৰণৰ নহয়, ঐক্যৰ বিশ্বব্যাপী বাৰ্তা প্ৰেৰণ কৰিবলৈ ব্ৰিকছক আহ্বান
● ব্ৰিকছ মহাকাশ অন্বেষণ কনচৰ্টিয়ামৰ সৃষ্টিৰ প্ৰস্তাৱ
● ভাৰতীয় ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনি - ভাৰতীয় ষ্টেক BRICS অংশীদাৰসকলক প্ৰদান কৰা হৈছে
● ব্ৰিকছ দেশসমূহৰ মাজত দক্ষতা মেপিং, দক্ষতা আৰু গতিশীলতাক প্ৰসাৰিত কৰাৰ প্ৰস্তাৱ
● আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিগ কেট মিত্ৰতাৰ অধীনত বিগ কেট সুৰক্ষাৰ বাবে ব্ৰিকছ দেশসমূহৰ প্ৰস্তাৱিত যৌথ প্ৰচেষ্টা
● ব্ৰিকছ দেশসমূহৰ মাজত পৰম্পৰাগত চিকিৎসা বিজ্ঞানৰ ভঁৰাল স্থাপনৰ প্ৰস্তাৱ
● ব্ৰিকছৰ অংশীদাৰসকলক জি-২০ৰ ইউৰ স্থায়ী সদস্যপদক সমৰ্থন কৰিবলৈ আহ্বান

Prime Minister's Office
Prime Minister’s participation in the 15th BRICS Summit
23 AUG 2023 8:44PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi participated in the 15th BRICS Summit held under South Africa’s chairship, in Johannesburg on 23 August 2023.
The leaders held productive discussions including on global economic recovery, partnership with Africa and the Global South and reviewed the progress made on the BRICS agenda so far.
During his address, Prime Minister called for a strengthened BRICS that will be:
B - Breaking barriers
R - Revitalising economies
I - Inspiring Innovation
C - Creating opportunities
S - Shaping the future
In his various interventions, Prime Minister highlighted the following:
● Called for setting defined timelines for UNSC reforms
● Called for reform of Multilateral Financial Institutions
● Called for reform of WTO
● Exhorted BRICS to build consensus on its expansion
● Urged BRICS to send a global message of unity and not polarisation
● Proposed creation of a BRICS Space Exploration Consortium
● Offered Indian Digital Public Infrastructure - the Indian stack to BRICS partners
● Proposed undertaking skill mapping, skilling and promoting mobility among BRICS countries
● Proposed joint efforts of BRICS countries for protection of Big Cats under International Big Cat Alliance
● Proposed establishing a repository of traditional medicine among BRICS countries
● Called upon BRICS partners to support AU’s permanent membership of the G20