Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah flags off ‘Run for Unity’ in New Delhi on the occasion of Rashtriya Ekta Diwas - 2025
From the freedom movement to the creation of modern India, Sardar Patel's contributions are significant
The present-day India is due to Sardar Sahab
Mahatma Gandhi bestowed the title of "Sardar" on Vallabhbhai Patel, who brought the British to their knees during the Bardoli movement
The great India created by Sardar Patel's iron will, remained incomplete due to Article 370, Prime Minister Modi has completed that unfinished task by removing Article 370
Prime Minister Modi honored Sardar Patel by building the "Statue of Unity" in Kevadia, which is now one of India's most famous tourist destinations
Ministry of Home Affairs has decided that the Unity Parade will be celebrated with the same grandeur every year in Kevadia on Sardar Patel’s birth anniversary
Union Home Minister Shri Amit Shah also administers the Unity Pledge to the people
31 OCT 2025 1:08PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah today flagged off the ‘Run for Unity’ in New Delhi on the occasion of Rashtriya Ekta Diwas - 2025. Union Home Minister Shri Amit Shah also administered the Unity Pledge to the people. On this occasion, Union Ministers Shri Manohar Lal and Dr. Mansukh Mandaviya, Lieutenant Governor of Delhi Shri V. K. Saxena, Chief Minister of Delhi Smt. Rekha Gupta, and Union Minister of State for Home Affairs Shri Bandi Sanjay Kumar, along with many other dignitaries, were present.
In his address, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that today is a special day for all of us. He said that since 2014, every year on 31st October, we organize the ‘Run for Unity’ in honor of Sardar Patel. He said that today marks the 150th birth anniversary of Sardar Patel, and keeping this in mind, Prime Minister Shri Narendra Modi has decided that it should be celebrated as a special event across the country.
Shri Amit Shah said that Sardar Patel played a crucial role in India’s freedom movement as well as shaping the present map of independent India. He noted that Sardar Patel gave up his career as a barrister to join the freedom struggle on Mahatma Gandhi’s call. Shri Shah said that Sardar Patel’s leadership qualities became evident during the Bardoli Satyagraha of 1928, which was launched against the injustice done to farmers. Shri Shah said that under Sardar Patel’s leadership, the farmers began their movement, and what started in a small town soon grew into a nationwide farmers’ movement, compelling the British to accept their demands. He said that it was after this movement that Mahatma Gandhi gave Vallabhbhai Patel the title “Sardar,” and from then on, he became to be known as Sardar Vallabhbhai Patel.
Union Home Minister said that after Independence, the British had divided the country into 562 princely states, and everyone was anxious about how a nation fragmented into so many states could become an integrated India. He said it was due to Sardar Patel’s tireless efforts, determination and statesmanship that all 562 princely states were unified in a short span of time, shaping the present map of India and laying the foundation of our nation. He added that regions such as Kathiawar, Bhopal, Junagadh, Jodhpur, Travancore and Hyderabad made different kinds of attempts to remain separate, but Sardar Patel’s iron will and unyielding determination brought all of them together to form one united India. Shri Shah said that the only task that remained incomplete was Kashmir’s full integration with India due to Article 370, but Prime Minister Modi fulfilled that unfinished task of Sardar Patel — and today, we have before us a truly unified India.
Shri Amit Shah said that on the day of Independence, while everyone was busy hoisting the national flag, Sardar Patel was monitoring the naval warship. He mentioned that at that time, the question of who would control Lakshadweep was a major issue and by promptly sending the Navy there and ensuring that the Tricolour was hoisted, Sardar Patel made a significant contribution by making Lakshadweep an integral part of India.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the then opposition-led governments did not give Sardar Patel the respect he truly deserved, and it took 41 years for him to be awarded the Bharat Ratna. He added that no memorial worthy of Sardar Patel’s immense contribution was ever built. He said that when Shri Narendra Modi became the Chief Minister of Gujarat, he resolved to build a grand memorial for Sardar Patel at Kevadia Colony that the whole world would take notice. It was there that the concept of the Statue of Unity was conceived. Shri Shah mentioned that the foundation stone of the Statue of Unity was laid on 31 October 2013, and within 57 months, the 182-meter-tall statue of Sardar Patel was completed — now standing as a symbol of unity for the entire nation. He said that Sardar Patel was a farmers’ leader and around 25,000 tonnes of iron used in constructing the statue came from melting farmers’ tools. The colossal statue, made using approximately 25,000 tonnes of iron, 90,000 cubic meters of concrete and 1,700 tonnes of bronze, has so far been visited by about 2.5 crore people.
Shri Amit Shah said that the path shown by Sardar Patel for the unity, integrity and internal security of the nation is the same path on which India is progressing today. He stated that today, in the presence of Prime Minister Modi, the police forces of all states and the Central Armed Police Forces (CAPFs) paid tribute to Sardar Patel through a grand parade at Kevadia. He added that the Ministry of Home Affairs has decided that after the 150th birth anniversary, the Unity Parade will be organized every year in this grand manner as a tribute to Sardar Patel. He further mentioned that this year, the Run for Unity and the pledge-taking ceremony are also being celebrated in a special way. Shri Shah said that special programs have been organized across the nation—from Kashmir to Kanyakumari and from Dwarka to Kamakhya—to spread Sardar Patel’s ideas, especially among the youth. He emphasized that the young people who take the pledge to preserve the unity and integrity of the nation will be the builders of India’s future.

গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে ৰাষ্ট্ৰীয় একতা দিৱস-২০২৫ উপলক্ষে নতুন দিল্লীত 'একতাৰ বাবে দৌৰ"ৰ শুভাৰম্ভ কৰে
স্বাধীনতা আন্দোলনৰ পৰা আধুনিক ভাৰত গঢ়ালৈ চৰ্দাৰ পেটেলৰ অৱদান গুৰুত্বপূৰ্ণ
বৰ্তমানৰ ভাৰত চৰ্দাৰ চাহাবৰ বাবেই হৈছে
মহাত্মা গান্ধীয়ে বল্লভভাই পেটেলক "চৰ্দাৰ" উপাধি প্ৰদান কৰিছিল, যিজনে বাৰদোলী আন্দোলনৰ সময়ত ব্ৰিটিছসকলক আঁঠু লোৱাইছিল
চৰ্দাৰ পেটেলৰ লৌহ ইচ্ছাশক্তিৰ দ্বাৰা গঢ় লোৱা মহান ভাৰত ৩৭০ নং অনুচ্ছেদৰ বাবে অসম্পূৰ্ণ হৈ আছিল, প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ৩৭০নং অনুচ্ছেদ আঁতৰাই সেই আধৰুৱা কামটো সম্পূৰ্ণ কৰিছে
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কেৱাদিয়াত "ষ্টেচু অব্ ইউনিটি" নিৰ্মাণ কৰি চৰ্দাৰ পেটেলক সন্মানিত কৰে, যি এতিয়া ভাৰতৰ অন্যতম বিখ্যাত পৰ্যটনস্থলী
গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে সিদ্ধান্ত লৈছে যে চৰ্দাৰ পেটেলৰ জয়ন্তী উপলক্ষে কেৱাদিয়াত প্ৰতি বছৰে একে জাকজমকতাৰে একতা পেৰেড উদযাপন কৰা হ"ব
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহেও জনসাধাৰণক একতাৰ প্ৰতিজ্ঞা কৰায়
31 OCT 2025 1:08PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি ৰাষ্ট্ৰীয় একতা দিৱস-২০২৫ উপলক্ষে নতুন দিল্লীত 'একতাৰ বাবে দৌৰ'ৰ শুভাৰম্ভ কৰে। কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহেও জনসাধাৰণক একতাৰ প্ৰতিজ্ঞা কৰায়। এই অনুষ্ঠানত কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী মনোহৰ লাল আৰু ড০ মানসুখ মাণ্ডৱিয়া, দিল্লীৰ উপ-ৰাজ্যপাল শ্ৰী ভি. কে. ছাক্সেনা, দিল্লীৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীমতী ৰেখা গুপ্তা আৰু গৃহ পৰিক্ৰমা বিভাগৰ কেন্দ্ৰীয় ৰাজ্য মন্ত্ৰী শ্ৰী বন্দী সঞ্জয় কুমাৰৰ লগতে আন বহু গণ্য-মান্য ব্যক্তি উপস্থিত আছিল।
তেওঁৰ ভাষণত কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আজি আমাৰ সকলোৰে বাবে এক বিশেষ দিন। তেওঁ কয় যে ২০১৪ চনৰ পৰা প্ৰতি বছৰে ৩১ অক্টোবৰত আমি চৰ্দাৰ পেটেলৰ সন্মানত 'একতাৰ বাবে দৌৰ' ৰ আয়োজন কৰি আহিছোঁ। তেওঁ কয় যে আজি চৰ্দাৰ পেটেলৰ ১৫০ সংখ্যক জয়ন্তী উদযাপন কৰা হৈছে আৰু এই কথা মনত ৰাখি প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ইয়াক সমগ্ৰ দেশতে এক বিশেষ অনুষ্ঠান হিচাপে উদযাপন কৰা উচিত বুলি সিদ্ধান্ত লৈছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে চৰ্দাৰ পেটেলে ভাৰতৰ স্বাধীনতা আন্দোলনৰ লগতে স্বাধীন ভাৰতৰ বৰ্তমানৰ মানচিত্ৰ নিৰ্মাণত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছিল। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে মহাত্মা গান্ধীৰ আহ্বানত স্বাধীনতা সংগ্ৰামত যোগদান কৰিবলৈ চৰ্দাৰ পেটেলে তেওঁৰ ওকালতিৰ পেছা ত্যাগ কৰিছিল। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে কৃষকৰ প্ৰতি কৰা অন্যায়ৰ বিৰুদ্ধে আৰম্ভ কৰা ১৯৮২ চনৰ বাৰদোলী সত্যাগ্ৰহৰ সময়ত চৰ্দাৰ পেটেলৰ নেতৃত্বৰ গুণ স্পষ্ট হৈ পৰিছিল। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে চৰ্দাৰ পেটেলৰ নেতৃত্বত কৃষকসকলে তেওঁলোকৰ আন্দোলন আৰম্ভ কৰিছিল আৰু এখন সৰু চহৰত যিটো আৰম্ভ হৈছিল সেয়া সোনকালেই দেশজোৰা কৃষক আন্দোলনত পৰিণত হৈছিল, যাৰ ফলত ব্ৰিটিছসকলে তেওঁলোকৰ দাবী মানি ল"বলৈ বাধ্য হৈছিল। তেওঁ কয় যে এই আন্দোলনৰ পিছতে মহাত্মা গান্ধীয়ে বল্লভভাই পেটেলক "চৰ্দাৰ" উপাধি প্ৰদান কৰিছিল আৰু তেতিয়াৰ পৰা তেওঁ চৰ্দাৰ বল্লভভাই পেটেল নামেৰে জনাজাত হৈ পৰিছিল।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে স্বাধীনতাৰ পিছত ব্ৰিটিছে দেশখনক ৫৬২ খন ৰজাশাসিত ৰাজ্যত বিভক্ত কৰিছিল আৰু ইমানবোৰ ৰাজ্যত বিভক্ত এখন ৰাষ্ট্ৰ কেনেকৈ এক অখণ্ড ভাৰতত পৰিণত হ"ব পাৰে তাক লৈ সকলোৱে চিন্তিত আছিল। তেওঁ কয় যে চৰ্দাৰ পেটেলৰ অক্লান্ত প্ৰচেষ্টা, সংকল্প আৰু ৰাজনীতিৰ বাবেই ৫৬২ খন ৰজাশাসিত ৰাজ্যই কম সময়ৰ ভিতৰতে একত্ৰিত হৈছিল, ভাৰতৰ বৰ্তমানৰ মানচিত্ৰখন প্ৰস্তুত কৰিছিল আৰু আমাৰ ৰাষ্ট্ৰৰ ভেটি স্থাপন কৰিছিল। তেওঁ লগতে কয় যে কাঠিৱাৰ, ভূপাল, জুনাগড়, যোধপুৰ, ট্ৰাভাঙ্কোৰ আৰু হায়দৰাবাদৰ দৰে অঞ্চলসমূহে পৃথক হৈ থাকিবলৈ বিভিন্ন ধৰণৰ প্ৰচেষ্টা চলাইছিল, কিন্তু চৰ্দাৰ পেটেলৰ লৌহ ইচ্ছাশক্তি আৰু অটল সংকল্পই সকলোকে একত্ৰিত কৰি এখন ঐক্যবদ্ধ ভাৰত গঠন কৰিছিল। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ৩৭০ নং অনুচ্ছেদৰ বাবে ভাৰতৰ সৈতে কাশ্মীৰৰ সম্পূৰ্ণ একত্ৰীকৰণ একমাত্ৰ আধৰুৱা কাম আছিল, কিন্তু প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে চৰ্দাৰ পেটেলৰ সেই আধৰুৱা কামটো সম্পূৰ্ণ কৰিছিল- আৰু আজি আমাৰ সন্মুখত এখন প্ৰকৃত ঐক্যবদ্ধ ভাৰত আছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে স্বাধীনতাৰ দিনা সকলোৱে ৰাষ্ট্ৰীয় পতাকা উত্তোলনত ব্যস্ত হৈ থকাৰ সময়ত চৰ্দাৰ পেটেলে নৌসেনাৰ যুদ্ধ জাহাজখন নিৰীক্ষণ কৰি আছিল। তেওঁ উল্লেখ কৰিছিল যে সেই সময়ত, লক্ষাদ্বীপক কোনে নিয়ন্ত্ৰণ কৰিব সেই প্ৰশ্নটো এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয় আছিল আৰু তৎক্ষণাত নৌ বাহিনীক তালৈ প্ৰেৰণ কৰি আৰু ত্ৰিৰংগা পতাকা উত্তোলন কৰাটো নিশ্চিত কৰি, চৰ্দাৰ পেটেলে লক্ষাদ্বীপক ভাৰতৰ এক অবিচ্ছেদ্য অংগ কৰাত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অৱদান আগবঢ়াইছিল।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী আৰু সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে তেতিয়াৰ বিৰোধী নেতৃত্বাধীন চৰকাৰসমূহে চৰ্দাৰ পেটেলক প্ৰকৃত যোগ্য সন্মান প্ৰদান কৰা নাছিল, আৰু তেওঁক ভাৰতৰত্ন প্ৰদান কৰিবলৈ ৪১ বছৰ সময় লাগিছিল। তেওঁ লগতে কয় যে চৰ্দাৰ পেটেলৰ অপৰিসীম অৱদানৰ যোগ্য কোনো স্মাৰক কেতিয়াও নিৰ্মাণ কৰা হোৱা নাছিল। তেওঁ কয় যে যেতিয়া শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী হৈছিল, তেতিয়া তেওঁ কেৱাদিয়া কলনিত চৰ্দাৰ পেটেলৰ বাবে এক বিশাল স্মাৰক নিৰ্মাণ কৰাৰ সংকল্প লৈছিল, যিটো সমগ্ৰ বিশ্বই লক্ষ্য কৰিব। তাতেই ষ্টেচু অব্ ইউনিটীৰ ধাৰণাটোৰ কল্পনা কৰা হৈছিল। শ্ৰী শ্বাহে উল্লেখ কৰে যে ২০১৩ চনৰ ৩১ অক্টোবৰত ষ্টেচু অব ইউনিটিৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছিল আৰু ৫৭ মাহৰ ভিতৰত চৰ্দাৰ পেটেলৰ ১৮২ মিটাৰ ওখ প্ৰতিমূৰ্তিটো সম্পূৰ্ণ হৈছিল- যি এতিয়া সমগ্ৰ দেশৰ একতাৰ প্ৰতীক হিচাপে থিয় হৈ আছে। তেওঁ কয় যে চৰ্দাৰ পেটেল এগৰাকী কৃষক নেতা আছিল আৰু মূৰ্তিটো নিৰ্মাণত ব্যৱহৃত প্ৰায় ২৫,০০০ টন লোহা কৃষকৰ সঁজুলি গলাই ব্যৱহাৰ কৰা হৈছিল। প্ৰায় ২৫,০০০ টন লোহা, ৯০,০০০ ঘনমিটাৰ কংক্ৰিট আৰু ১৭০০ টন ব্ৰঞ্জ ব্যৱহাৰ কৰি নিৰ্মাণ কৰা এই বিশাল মূৰ্তিটো এতিয়ালৈকে প্ৰায় ২.৫০ কোটি লোকে দৰ্শন কৰিছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে দেশৰ একতা, অখণ্ডতা আৰু আভ্যন্তৰীণ নিৰাপত্তাৰ বাবে চৰ্দাৰ পেটেলে দেখুওৱা পথটোৱেই আজি ভাৰতৰ অগ্ৰগতিৰ পথ। তেওঁ কয় যে আজি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ উপস্থিতিত সকলো ৰাজ্যৰ আৰক্ষী বাহিনী আৰু কেন্দ্ৰীয় সশস্ত্ৰ আৰক্ষী বাহিনীয়ে (চি. এ. পি. এফ.) কেৱাদিয়াত এক বিশাল কুচকাৱাজৰ জৰিয়তে চৰ্দাৰ পেটেলক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে গৃহ মন্ত্ৰালয়ে সিদ্ধান্ত লৈছে যে ১৫০ সংখ্যক জয়ন্তীৰ পিছত প্ৰতি বছৰে চৰ্দাৰ পেটেলৰ প্ৰতি শ্ৰদ্ধাঞ্জলি হিচাপে বিশাল জাকজমকতাৰে একতা পেৰেডৰ আয়োজন কৰা হ'ব। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে এই বছৰ একতাৰ বাবে দৌৰ আৰু সংকল্প গ্ৰহণ অনুষ্ঠানো বিশেষ ধৰণে উদযাপন কৰা হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে সমগ্ৰ দেশতে- কাশ্মীৰৰ পৰা কন্যাকুমাৰী আৰু দ্বাৰকাৰ পৰা কামাখ্যালৈকে- চৰ্দাৰ পেটেলৰ ধাৰণাসমূহ বিশেষকৈ যুৱক-যুৱতীসকলৰ মাজত প্ৰচাৰ কৰিবলৈ বিশেষ কাৰ্যসূচীৰ আয়োজন কৰা হৈছে। তেওঁ গুৰুত্বসহকাৰে কৰি কয় যে দেশৰ একতা আৰু অখণ্ডতা ৰক্ষাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি লোৱা যুৱক-যুৱতীসকল ভাৰতৰ ভৱিষ্যতৰ নিৰ্মাতা হ"ব।