প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
রেলৱে ইনফ্রা প্রোজেক্তশিং উরেপ-উয়ুং তম্বা, শঙ্গাবা অমসুং কত্থোকপগী থৌরমদা ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা পি.এম.না ৱা ঙাংবদা থমখিবা ৱারোলগী মনিপুরী ৱাহন্থোক
26 FEB 2024 2:35PM by PIB Imphal
খুরুমজরি!
ঙসিগী থৌরম অসিনা অনৌবা ভারতকী অনৌবা থবক থৌরমগী মশকশিং অদু উৎলি। ঙসি ভারতনা থবক অমা হেক্তা পায়খৎলবসু, মসি মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা খোঙজেল অমসুং পাক-চাউনা পায়খৎলি। হৌজিক্কী ভারত অসি অপীকপা মঙলানশিংদা শাগৎপা খক্তা নত্তে মদুগী মহুত্তা, মানা অচৌবা পান্দম থম্বা পামজৈ অমসুং মাগী এস্পিরেসনশিং অদু মংফাওনহন্নবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনৈ। মাগী অচেৎপা ৱাখল্লোন অসি 'ভিক্সিৎ ভারত ভিক্সিৎ রেলৱে' প্রোগ্রামদা ময়েক শেংনা উবা ফংলি। মসিগী খোঙথাং অসিদা শরুক য়ারিবা লৈবাক শিনবা থুংবগী মরুপশিং পুম্নমকপু ঐহাক্না নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। রেলৱে স্তেসন ৫০০ হেনবা অমসুং অতোপ্পা মফম ১৫০০ হেনবদগী মীওই লিশিং কয়া, ইকাই খুম্নরবা রাজ্যপালশিং, মুখ্য মন্ত্রীশিং, কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারগী মন্ত্রীশিং, এম.পি.শিং, এম.এল.এ.শিং, লোকেল রিপ্রজেন্তেতিবশিং, ইকাই খুম্নরবা নাগরিকশিং, পদ্ম এৱার্দ ফংলবশিং, ভারতকী নীংতম লান্মীগী ভেতরানশিং, অমসুং ঐখোয়গী তুংগী মীরোল নৎত্রগা নহা ওইরিবা মরুপশিং য়াওনা ঐখোয়গা লোয়ননা শরুক য়ারি!
ঙসি, অদোমগী মফমদা রেলৱেগা মরী লৈনবা প্রোজেক্ত ২০০০ হেনবগী উরেপ উয়ুং তমখ্রে অমসুং শঙ্গাখ্রে। ঐখোয়না জুনদগী হৌরগা সরকার অসিগী অহুমশুবা তর্মদা চঙশিল্লকপগা লোয়ননা, ঐখোয়গী থবকশিংগী পাক চাউবা অমসুং খোঙজেল অসিনা মীপুম খুদিংমকপু থোইদোক হেন্দোক্না নুংঙাইহল্লি। নুমিৎ খরনিগী মমাংদা, ঐহাক্না জম্মুদগী পুন্না আই.আই.তি.শিং অমসুং আই.আই.এম.শিংগুম্বা মমিং লৈরবা এজুকেস্নেল ইন্সতিত্যুসন কয়া অমা শঙ্গাবগী খুদোংচাবা ফংখি। ঙরাং, রাজকোত্তগী ঐহাক্না ‌এম্স মঙা অমসুং মেদিকেল ফেসিলিতী কয়ামরুম অমুক্তংদা শঙ্গাখি। অমসুং হৌজিক, ঙসিগী থৌরম অসিদা, রাজ্য ২৭কী জিলা ৩০০ হেনবদা রেলৱে স্তেসন ৫০০ হেন্না মোদর্নাইজেসন তৌনবগীদমক উরেপ উয়ুংসু তমখ্রে। উত্তর প্রদেশতা নৌনা শঙ্গাখিবা গোমতিনগর রেলৱে স্তেসন অসি তশেংনা শিংথানিংঙাইনি। মসিগী মথক্তা, ঙসিগী এজেন্দা অসিদা লম্বী, ওভরব্রীজ অমসুং আন্দরব্রীজ প্রোজেক্ত ১৫০০ হেনবগী মতাংদা য়াওরি। লুপা করোর লিশিং ৪০গী প্রোজেক্তশিং অসি মতম অমত্তদা পায়খৎলি। থা খরগী মমাংদা, ঐখোয়না অমৃত ভারত স্তেসন স্কিম হৌদোক্লে। স্তেসন ৫০০ হেন্না মোদর্নাইজ তৌবা হৌরে। ঙসিগী প্রোগ্রাম অসিনা ভারতকী খুমাং চাউশিল্লক্লিবা খোঙজেল অদু উৎলি। ঐহাক্না রাজ্য পুম্নমক্তা অমসুং লৈবাক অসিগী ঐহাক্কী নাগরিক পুম্নমক্তা য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
ঙসি ঐহাক্না ঐহাক্কী নহা ওইরিবা মরুপশিংবু অখন্নবা মওংদা থাগৎপা ফোংদোকচরি। মোদীনা চাউখৎলবা ভারতকী মতাংদা ঙাংলিবা মতমদা, মাগী আর্কিতেক্ত অমসুং খ্বাইদগী চাউবা কান্নবা ফংলবশিং অসি ঐখোয়গী লৈবাক্কী নহাশিংনি। ঙসি উরেপ উয়ুং তমখিবা প্রোজেক্তশিং অসিনা লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা নহা লিশিং কয়াদা অনৌবা থবক ফংহন্নবা অমসুং মশাগী থবক ফংহন্নবা খুদোংচাবা পীগনি। রেলৱেজ অমুক হন্না শেমগৎপা অসিনা হৌজিক স্কুল অমসুং কোলেজদা মহৈ তম্লিবশিং অমসুং চহি ৩০-৩৫গী মখাদা লৈবা মীওইশিংগীদমক কান্নবা ওইগনি। চাউখৎলবা ভারত অমা হায়বসি ঐখোয়গী নহারোলশিংগী মঙলানগী ভিজননি, অমসুং মরম অদুনা, মখোয়গী তুংলমচৎ অসিবু শেম্বদা মখোয়গী খ্বাইদগী মরুওইবা হক লৈ। লৈবাক অসিগী মফম খুদিংমক্তগী লাকপা মহৈরোয় লিশিং কয়া অমনা তোঙান তোঙানবা কম্পিতিসন কয়াগী খুত্থাংদা চাউখৎলবা ভারত রেলৱেজ অমগীদমক মখোয়গী মঙলানশিং ফোঙদোক্লিবা অসি উবদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই। ঐনা মখোয় খুদিংমক্তা য়াইফ-পাউজেল পীজরি। ঐহাক্না ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী নহারোল খুদিংমক্তা হায়জনীংই মদুদি অদোমগী অপাম্বশিং অসি মোদীগী থৌনা অদুনি। অদোমগী মঙলানশিং, অদোমগী থৌনা অমসুং মোদীগী থৌনা অসিনা চাউখৎলবা ভারত অমগী য়ুম্ফম ওইরি।
মরুপশিং,
অমৃত-ভারত স্তেসনশিং অসি হেরিতেজ অমসুং দিবেলপমেন্ত অনিমক্কী খুদম ওইনা থবক তৌবদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই। খুদম ওইনা, ওরিশাদা লৈবা বলেশ্বর রেলৱে স্তেসন অসি লোর্দ জগন্নাথ লাইশঙগী থিমদা দিজাইন তৌখ্রে। লোকেল আর্কিতেকচর অসি সিক্কিমগী রাংপো রেলৱে স্তেসনদা উৎলি। ১৬শুবা চহি চাগী হেন্দ-ব্লোক প্রিন্তিং অসি রাজস্থানগী সঙ্গনর রেলৱে স্তেসনদা উৎলি। তামিল নাদুগী কুম্বকোনম স্তেসনগী দিজাইন অসি চোলা মতমগী আর্কিতেকচরদগী ইথিল লৌরি, অদুগা অহমদাবাদ রেলৱে স্তেসন অসি মোধেরা সন তেম্পলদগী ইথিল লৌরি। মসিগা মান্ননা, গুজরাতকী দ্বারকাদা লৈরিবা স্তেসন অসি দ্বারকাধিশ লাইশঙদগী ইথিল লৌরি। আই.তি. সিতি গুরগাওগী রেলৱে স্তেসন অসি আই.তি.দা খক্তমক কত্থোক্কনি। অসুম্না, অমৃত ভারত স্তেসন অসিনা শহর খুদিংমক্কী অখন্নবা শক্তমশিং মালেমদা উৎকনি। হায়রিবা স্তেসনশিং অসি শাবদা দিসএবল অমসুং চহি য়াম্লবা মীওইশিংগী খুদোংচাবা ফংহন্নবা অখন্নবা মীৎয়েং থম্লি।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি তরা অসিদা, ঐখোয়না অনৌবা ভারত অমা থোরকপা উবা ফংলে, অমসুং রেলৱেজকী মনুংদা অহোংবা লাক্লিবা অসি ঐখোয়গী মাংদা উবা ফংলি। মতম অমদা ঐখোয়গী লৈবাক্কী মীয়াম্না খল্লম্বা খুদোংচাবশিং অদু হৌজিক তশেং তশেংনা ওইরক্লি। চহি তরাগী মমাংদা, অনৌবা সেমি-হাই-স্পীদ ত্রেন অমা ওইরিবা বন্দে ভারত, নত্রগা অনৌবা লকজরিয়স ত্রেন অমা ওইরিবা অমৃত ভারত অসিগুম্বা ৱাখল্লোনশিং অসি লৈরমদে। মতৌ অসুম্না, নমো ভারতকুম্বা লকজরিয়স রেল সর্ভিস অমা নৎত্রগা ইন্দিয়ন রেলৱেজপু খোঙজেল য়াংনা ইলেক্ত্রিফিকেসন তৌবগী ৱাখল্লোন অসিসু য়াম্না থোইদোক হেন্দোকপা ওইনা উখি। ত্রেন অমসুং স্তেসনশিংদা লুনানবা হায়বসি য়াম্না মরু ওই হায়না লৌনরম্মি, অদুবু ঙসিদি মসি নুমিৎ খুদিংগী পুন্সিগী হৈনবী অমা ওইরে। মতম অমদা য়াম্না তোইনা উবা ফংখিবা অনমেন গেৎশিং অসি ওভরব্রিজ অমসুং আন্দরব্রিজশিংনা মহুৎ শিনখ্রে, মসিনা খুদোংথিবা থোকহন্দনা অপনবা লৈতনা চৎথোক-চৎশিন তৌবা ঙমহল্লি। মসিগীসু মথক্তা, মতম অমদা এয়রপোর্তশিংদা খক ফংলম্বা মোদর্ন ফেসিলিতীশিং অসি হৌজিক্তি লাইরবশিং অমসুং রেলদা মীপাল তাংলম্বা মিদল ক্লাস য়াওনা পুন্সিগী থাক পুম্নমক্কী মীওইশিংনা ফংবা ঙম্লে।
মরুপশিং,
চহি কয়াগী মমাংদগী রেলৱেজ অসি ঐখোয়গী রাজনিতীগী ইথিলগী মরুওইবা পোৎলম ওইদুনা লাক্লি। অদুম ওইনমক, হৌজিক্তি মসি ঐখোয়গী নাগরিকশিংগীদমক ইজ ওফ ত্রেভেলগী য়ুম্ফম ওইরক্লি। মমাংঙৈদা ওপরেৎ তৌবদা অমাংবা ওখিবা রেলৱেজ অসি হৌজিক খ্বাইদগী মরু ওইবা অহোংবা লাকপগী তাঙ্কক অদুদা লৈরি। মসিগী খুমাং চাউশিল্লকপা অসি মালেমগী ওইনা ১১শুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমীদগী ৫শুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমীদা ভারতনা ওনখৎলকপগী মহৈনি। চহি তরাগী মমাংদা, ঐখোয়না ১১শুবা মফমদা লৈরিঙৈদা রেলৱেজকীদমক পীবা চাংচৎকী বজেৎ অসি চাউরাক্না লুপা করোর লিশিং ৪৫ ওইরম্মি। ঙসি, খ্বাইদগী চাউবা ৫শুবা ইকোনোমিক পাৱর ওইরিবা, চহি অসিগী রেলৱেজকী বজেৎ অসি লুপা করোর লাখ ২.৫ হেনখ্রে। ঐখোয়না মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা অহুমশুবা শেন্মিৎলোনগী মপাঙ্গল ওইরকপা মতমদা ঐখোয়না ফংগদবা মপাঙ্গল অদু খল্লু। মরম অদুনা, ভারতপু মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা অহুমশুবা শেন্মিৎলোন ওইহন্নবা অথুবা মতমদা থবক পায়খৎনবা মোদীনা কন্না হোৎনরি।
অদুবু মরুপশিং,
খন্নগদবা অতোপ্পা মরুওইবা ৱাফম অমসু লৈরি। তুরেল অমসুং খোংশিংদা ঈশিং কয়া য়াম্না য়াওরবসু, করিগুম্বা এমবেঙ্কমেন্ত অসি কাইরবদি, লৌমীশিংগী লৌবুকশিংদা ঈশিং য়াম্না য়ৌরোই। চপ মান্ননা, বজেৎ অদুগী পাক চাউবদুগী মতাংদা খেন্নবা লৈতনা, করিগুম্বা ফত্তবা থবক অমসুং ফত্তবা থবকশিং অসি লেপ্তনা চত্থরবদি, বজেৎ অদুগী ময়েক শেংবা ইথিল অদু লমদম অদুদা উবা ফংলোই। হৌখিবা চহী তরা অসিদা, ঐখোয়না অচৌবা স্কেমশিং অমসুং সরকারগী শেনফমশিং লান্না শীজিন্নবা থিংখ্রে। মসিনা মরম ওইদুনা, অনৌবা রেলৱে লাইনশিং পাকথোক-চাউথোকহনবগী খোঙজেল অসি শরুক অনি হেনগৎলক্লি। ঙসিদি, ইন্দিয়ন রেলৱেজনা জম্মু অমসুং কাশ্মীরদগী অৱাং-নোংপোক্কী মফমশিংদা, মমাংদা ৱাখলনা লাম্বা ফংলমদবা মফমশিংদা য়ৌনবা হোৎনরি। কিলোমিতর ২৫০০ হেন্না শাংবা দিসাইদ তৌরবা ফ্রেত কোরিদোর অসি লোইশিনখিবা অসিনা প্রোজেক্তশিং অসি অচুম্বা মওংদা পায়খৎপগী খুদম অমনি। মসিনা তাক্লিবদি তেক্সপেয়রশিংগী শেলগী সিখি খুদিংমক, তিকেৎ রেভিন্যু য়াওনা রেলৱেজ পেসেঞ্জরশিংগী কান্ননবগীদমক শিজিন্নরি। ভারত সরকারনা ত্রেনগী তিকেৎ খুদিংদা চাউরাক্না চাদা ৫০গী দিসকাউন্ত পীরি।
মরুপশিং,
বেঙ্কতা থম্লিবা শেনফম অদুদা শেন্দোই ফংবগুম্না, ইনফ্রাস্ত্রকচরদা চাদিং তৌরিবা শেনফম খুদিংমক্না ইনকমগী অনৌবা সোর্স অমসুং থবক্কী খুদোংচাবশিং ফংহল্লি। অনৌবা রেলৱে লাইন অমা শাবনা শিন্মীদগী হৌরগা ইঞ্জিনীয়র ফাওবা তোঙান তোঙানবা মীওই কয়াদা থবক পীরি। মসিগা লোয়ননা সিমেন্ত, স্তীল, অমসুং ত্রান্সপোর্তনচিংবা এসিসিলরী ইন্দস্ত্রীশিংদা থবক ফংহন্নবগী ওইথোকপা লৈ। লুপা করোর লাখ কয়াগী অচৌবা শেনফম অসিনা থবক লিশিং কয়াগী গরেন্তী অমা ওইরি। স্তেসনশিং অসি হেন্না চাউবা অমসুং মোদর্ন ওইরকপগা লোয়ননা, ত্রেন অমসুং পেসেঞ্জর হেন্না য়াম্না চঙলকপনা, মনাক নকপদা লৈবা লম্বীদা পোৎ য়োনবশিংনা কান্নবা ফংগনি। ঐখোয়গী রেলৱেজনা অপীকপা লৌমীশিং, আর্তিসানশিং অমসুং বিশ্বকর্মাগী মরুপশিংগী পোত্থোকশিংবুসু প্রমোৎ তৌগনি। মসি লায়থোকহন্নবগীদমক, 'ৱান স্তেসন, ৱান প্রদক্ত’ স্কিমগী মখাদা স্তেসনশিংদা অখন্নবা দুকানশিং লিংখৎখ্রে, অমসুং মখোয়গী পোত্থোকশিং য়োনবদা মতেং পাংনবা দুকান লিশিং কয়া লিংখৎখ্রে।
মরুপশিং,
ভারতকী রেলৱেজনা পেসেঞ্জরশিংদা খুদোংচাবশিং পীবতা নত্তনা লৈবাক অসিগী লৌউ-শিংউ অমসুং ইন্দস্ত্রীগী খুমাং চাউশিনবগী মরুওইবা থৌদাং লৌরি। য়াম্না থুনা চৎপা ত্রেনশিংনা মতম কনবা ঙমহল্লি অমসুং দুধ, ঙা, অমসুং মহৈ-মরোংগুম্বা কৈথেলদা পুথোক-পুশিন তৌবা য়াবা পোৎলমশিং থুনা পুশিল্লি। মসিনা ইন্দস্ত্রীগী মমল হন্থহল্লি অমসুং 'মেক ইন ইন্দিয়া' অমসুং 'আত্মনির্ভর ভারত' কেম্পেনগুম্বা ইনিসিয়েতিবশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। ঙসিদি, ভারত অসি মালেমগী ওইনা শেল থাদনবগী খ্বাইদগী পাম্নবা মফম অমা ওইনা লৌনরি, মসিগী মরুওইবা মরমদি মসিগী মোদর্ন ইনফ্রাস্ত্রকচরনি। লাক্কদৌরিবা চহি মঙা অসিদা, স্তেসন লিশিং কয়া মোদর্নাইজ তৌদুনা অমসুং ইন্দিয়নরেলৱেজকী কেপাসিতী হেনগৎহন্দুনা, অতোপ্পা মরু ওইবা ইনভেস্তমেন্ত রিভোলুসন অমা পুরক্লগনি। অমুক্কা হন্না, ভারতকী রেলৱেজগী ত্রান্সফোর্মেসন কেম্পেনগীদমক ঐহাক্না য়াইফ-পাউজেল পীজরি। ঙসিগী থৌরম অসিদা ইকাই খুম্নরবা মুখ্য মন্ত্রীশিং অমসুং রাজ্যপালশিং য়াওনা মীওই লাখ কয়ানা শরুক য়াখিবা অসি ভারতকী কলচরেল লেন্দস্কেপতা মশক থোকপা মাইলস্তোন অমনি। ঐহাক্না থাজৈ মদুদি থৌরম অসি ফজনা শীন-লাঙবা থৌরম অমনি। ঙসিগী থৌরম অসিনা তুংগী খোঙথাংশিং অসিগীদমক অফবা খুদম অমা ওইগনি হায়না ঐনা থাজবা থম্লি। ঙসি ঐখোয়না উবা ফংলিবা অসিগুম্না, ঐখোয়না ঐখোয়গী মতম অসি হৈশিংনা শিজিন্নসি অমসুং দিবেলপমেন্ত অসি মায়কৈ পুম্নমক্তা খোংজেল য়াংশিনবা মখা চত্থসি। ময়াম পুম্নমক্তা য়াইফ-পাউজেল পীজরি। হন্না-হন্না থাগৎচরি!
খঙহঞ্জবা: মসি পি.এম.গী ৱারোলগী চাউরাকপা ৱাহন্থোকনি। তশেংবা ৱারোলদি হিন্দীদা পীখি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the laying of foundation stone, inauguration & dedication of railway infra projects via Video Conferencing
26 FEB 2024 2:35PM by PIB Delhi
Namaskar!
Today's event exemplifies the new work ethos of New Bharat. Whatever Bharat undertakes today, it does so with unprecedented speed and scale. Present-day Bharat no longer confines itself to small dreams; rather, it aspires ambitiously and tirelessly strives to realise those aspirations. This resolute spirit is palpable in the 'Viksit Bharat Viksit Railway' programme. I extend my congratulations to all friends from across the nation involved in this initiative. We are joined by hundreds of thousands of individuals from over 500 railway stations and more than 1500 other locations, including Honourable Governors, Chief Ministers, Central and State Government Ministers, MPs, MLAs, local representatives, distinguished citizens, Padma Awardees, veterans of Bharat's freedom movement, and our future generation or young friends!
Today, in your presence, the foundation stones of over 2000 railway-related projects have been laid and inaugurated. As we embark on the third term of this government starting from June, the scale and pace of our work are astounding everyone. Just a few days ago, I had the privilege of inaugurating numerous prestigious educational institutions like IITs and IIMs collectively from Jammu. Yesterday, from Rajkot, I inaugurated five AIIMS and numerous medical facilities simultaneously. And now, in today's programme, the foundation stones have been laid for the modernization of over 500 railway stations in more than 300 districts across 27 states. The newly inaugurated Gomtinagar railway station in Uttar Pradesh is truly impressive. Furthermore, over 1500 road, overbridge, and underpass projects are included in today's agenda. These projects, valued at Rs 40 thousand crores, are being executed concurrently. Just a few months ago, we launched the Amrit Bharat Station Scheme, kickstarting the modernization of over 500 stations. Today's programme represents a significant advancement in this endeavour, illustrating the rapid pace at which Bharat's progress is advancing. I extend my best wishes to all the states and to all my fellow citizens across the country.
Friends,
Today, I wish to extend a special congratulations to my young friends. When Modi speaks of a developed Bharat, its architects and greatest beneficiaries are the youth of our nation. The projects unveiled today will offer new employment and self-employment prospects to thousands of young people across the country. The revitalization of the Railways will also be advantageous for those who are currently studying in schools and colleges, as well as those under the age of 30-35. A developed Bharat is the vision of our youth's dreams, and therefore, they have the foremost right to shape its future. I am gratified to see thousands of students from all corners of the nation expressing their dreams for a developed Indian Railways through various competitions, with many of these young individuals receiving awards. I wish each and every one of them the very best. I want to convey to every youth of our nation that your aspirations are Modi's commitments. Your dreams, your diligence, and Modi's determination constitute the foundation of a developed Bharat.
Friends,
I am delighted that these Amrit-Bharat stations will serve as symbols of both heritage and development. For instance, the Baleshwar Railway Station in Odisha has been designed on the theme of the Lord Jagannath Temple. The local architecture is showcased at the Rangpo Railway Station in Sikkim. Hand-block printing from the 16th century is depicted at the Sanganer Railway Station in Rajasthan. The design of Kumbakonam station in Tamil Nadu draws inspiration from the architecture of the Chola period, while the Ahmedabad Railway Station is inspired by the Modhera Sun Temple. Similarly, the station at Dwarka in Gujarat takes inspiration from the Dwarkadhish temple. The railway station of IT City Gurgaon will be exclusively dedicated to IT. Thus, the Amrit Bharat Station will be showcasing the unique specialties of each city to the world. Special attention has been given to the convenience of the disabled and elderly in the construction of these stations.
Friends,
In the past decade, we have witnessed the emergence of a new Bharat, and the transformation within the Railways is evident before our eyes. The amenities that were once merely imagined by the people of our nation are now becoming a reality. A decade ago, concepts like the Vande Bharat, a modern semi-high-speed train, or the Amrit Bharat, a modern luxury train, were unheard of. Similarly, the notion of a luxurious rail service like Namo Bharat or the rapid electrification of Indian Railways seemed far-fetched. The importance of cleanliness on trains and at stations was once considered a major challenge, but today, it has become a routine aspect of daily life. Unmanned gates, which were once commonplace, have been replaced by overbridges and underbridges, ensuring seamless and accident-free travel. Additionally, modern facilities once exclusive to airports are now accessible to people from all walks of life, including the poor and middle class who rely on rail travel.
Friends,
For decades, the Railways bore the brunt of our political selfishness. However, it is now emerging as the cornerstone of Ease of Travel for our citizens. The Railways, previously criticized for operating at a loss, is currently undergoing its most significant transformation phase. This progress is a result of Bharat's ascent from the 11th to the 5th largest economy globally. A decade ago, when we ranked 11th, the average budget for Railways was approximately Rs 45 thousand crores. Today, as the 5th largest economic power, this year's railway budget exceeds Rs 2.5 lakh crore. Just imagine the strength we will possess when we ascend to become the third largest economic superpower in the world. Therefore, Modi is diligently working towards positioning Bharat as the third largest economy in the world as soon as possible.
But friends,
There is another crucial aspect to consider. No matter how abundant the water in rivers and canals, if the embankment is breached, very little water will reach the farmer's fields. Similarly, regardless of the size of the budget, if corruption and malpractice persist, the tangible impact of that budget will never be visible on the ground. Over the past decade, we have thwarted significant scams and the misappropriation of government funds. Consequently, the pace of laying new railway lines has doubled. Today, Indian Railways is extending its reach from Jammu and Kashmir to the North East, reaching places previously unimaginable. The completion of the dedicated freight corridor spanning over 2500 kilometers exemplifies the honest execution of projects. This signifies that every penny of taxpayers' money, including ticket revenue, is being utilized for the benefit of railway passengers. The Government of India offers approximately a 50 percent discount on every train ticket.
Friends,
Just as interest accrues on money deposited in banks, every penny spent on infrastructure generates new sources of income and employment opportunities. The construction of a new railway line provides employment to a diverse range of individuals, from labourers to engineers, while also creating job prospects in ancillary industries such as cement, steel, and transportation. This massive investment, amounting to lakhs of crores of rupees, serves as a guarantee of thousands of jobs. As stations become larger and more modern, attracting more trains and passengers, nearby street vendors stand to benefit. Our railways will also promote the products of small farmers, artisans, and Vishwakarma friends. To facilitate this, special shops have been established at stations under the 'One Station One Product scheme', while thousands of stalls have been set up to help them sell their products.
Friends,
Indian Railways not only provides convenience to passengers but also serves as the primary facilitator of the agricultural and industrial progress of the nation. Faster train speeds save time and expedite the transportation of perishable goods such as milk, fish, and fruits to the market. This, in turn, reduces industrial costs and bolsters initiatives like 'Make in India' and the 'Atmanirbhar Bharat' campaign. Today, Bharat is viewed as the most attractive destination for investment worldwide, largely due to its modern infrastructure. Over the next five years, as thousands of stations undergo modernization and the capacity of Indian Railways expands, another significant investment revolution will unfold. Once again, I extend my best wishes to Indian Railways for its transformation campaign. The collective participation of lakhs of people, including respected Chief Ministers and Governors, in today's programme marks a significant milestone in Bharat's cultural landscape. I believe this event was a well organized one. I am confident that today's event sets a positive precedent for future endeavours. Let us continue to utilize our time wisely and accelerate development in all directions, as we have witnessed today. My best wishes to you all. Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.