Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the laying of foundation stone, inauguration & dedication of railway infra projects via Video Conferencing
26 FEB 2024 2:35PM by PIB Delhi
Namaskar!
Today's event exemplifies the new work ethos of New Bharat. Whatever Bharat undertakes today, it does so with unprecedented speed and scale. Present-day Bharat no longer confines itself to small dreams; rather, it aspires ambitiously and tirelessly strives to realise those aspirations. This resolute spirit is palpable in the 'Viksit Bharat Viksit Railway' programme. I extend my congratulations to all friends from across the nation involved in this initiative. We are joined by hundreds of thousands of individuals from over 500 railway stations and more than 1500 other locations, including Honourable Governors, Chief Ministers, Central and State Government Ministers, MPs, MLAs, local representatives, distinguished citizens, Padma Awardees, veterans of Bharat's freedom movement, and our future generation or young friends!
Today, in your presence, the foundation stones of over 2000 railway-related projects have been laid and inaugurated. As we embark on the third term of this government starting from June, the scale and pace of our work are astounding everyone. Just a few days ago, I had the privilege of inaugurating numerous prestigious educational institutions like IITs and IIMs collectively from Jammu. Yesterday, from Rajkot, I inaugurated five AIIMS and numerous medical facilities simultaneously. And now, in today's programme, the foundation stones have been laid for the modernization of over 500 railway stations in more than 300 districts across 27 states. The newly inaugurated Gomtinagar railway station in Uttar Pradesh is truly impressive. Furthermore, over 1500 road, overbridge, and underpass projects are included in today's agenda. These projects, valued at Rs 40 thousand crores, are being executed concurrently. Just a few months ago, we launched the Amrit Bharat Station Scheme, kickstarting the modernization of over 500 stations. Today's programme represents a significant advancement in this endeavour, illustrating the rapid pace at which Bharat's progress is advancing. I extend my best wishes to all the states and to all my fellow citizens across the country.
Friends,
Today, I wish to extend a special congratulations to my young friends. When Modi speaks of a developed Bharat, its architects and greatest beneficiaries are the youth of our nation. The projects unveiled today will offer new employment and self-employment prospects to thousands of young people across the country. The revitalization of the Railways will also be advantageous for those who are currently studying in schools and colleges, as well as those under the age of 30-35. A developed Bharat is the vision of our youth's dreams, and therefore, they have the foremost right to shape its future. I am gratified to see thousands of students from all corners of the nation expressing their dreams for a developed Indian Railways through various competitions, with many of these young individuals receiving awards. I wish each and every one of them the very best. I want to convey to every youth of our nation that your aspirations are Modi's commitments. Your dreams, your diligence, and Modi's determination constitute the foundation of a developed Bharat.
Friends,
I am delighted that these Amrit-Bharat stations will serve as symbols of both heritage and development. For instance, the Baleshwar Railway Station in Odisha has been designed on the theme of the Lord Jagannath Temple. The local architecture is showcased at the Rangpo Railway Station in Sikkim. Hand-block printing from the 16th century is depicted at the Sanganer Railway Station in Rajasthan. The design of Kumbakonam station in Tamil Nadu draws inspiration from the architecture of the Chola period, while the Ahmedabad Railway Station is inspired by the Modhera Sun Temple. Similarly, the station at Dwarka in Gujarat takes inspiration from the Dwarkadhish temple. The railway station of IT City Gurgaon will be exclusively dedicated to IT. Thus, the Amrit Bharat Station will be showcasing the unique specialties of each city to the world. Special attention has been given to the convenience of the disabled and elderly in the construction of these stations.
Friends,
In the past decade, we have witnessed the emergence of a new Bharat, and the transformation within the Railways is evident before our eyes. The amenities that were once merely imagined by the people of our nation are now becoming a reality. A decade ago, concepts like the Vande Bharat, a modern semi-high-speed train, or the Amrit Bharat, a modern luxury train, were unheard of. Similarly, the notion of a luxurious rail service like Namo Bharat or the rapid electrification of Indian Railways seemed far-fetched. The importance of cleanliness on trains and at stations was once considered a major challenge, but today, it has become a routine aspect of daily life. Unmanned gates, which were once commonplace, have been replaced by overbridges and underbridges, ensuring seamless and accident-free travel. Additionally, modern facilities once exclusive to airports are now accessible to people from all walks of life, including the poor and middle class who rely on rail travel.
Friends,
For decades, the Railways bore the brunt of our political selfishness. However, it is now emerging as the cornerstone of Ease of Travel for our citizens. The Railways, previously criticized for operating at a loss, is currently undergoing its most significant transformation phase. This progress is a result of Bharat's ascent from the 11th to the 5th largest economy globally. A decade ago, when we ranked 11th, the average budget for Railways was approximately Rs 45 thousand crores. Today, as the 5th largest economic power, this year's railway budget exceeds Rs 2.5 lakh crore. Just imagine the strength we will possess when we ascend to become the third largest economic superpower in the world. Therefore, Modi is diligently working towards positioning Bharat as the third largest economy in the world as soon as possible.
But friends,
There is another crucial aspect to consider. No matter how abundant the water in rivers and canals, if the embankment is breached, very little water will reach the farmer's fields. Similarly, regardless of the size of the budget, if corruption and malpractice persist, the tangible impact of that budget will never be visible on the ground. Over the past decade, we have thwarted significant scams and the misappropriation of government funds. Consequently, the pace of laying new railway lines has doubled. Today, Indian Railways is extending its reach from Jammu and Kashmir to the North East, reaching places previously unimaginable. The completion of the dedicated freight corridor spanning over 2500 kilometers exemplifies the honest execution of projects. This signifies that every penny of taxpayers' money, including ticket revenue, is being utilized for the benefit of railway passengers. The Government of India offers approximately a 50 percent discount on every train ticket.
Friends,
Just as interest accrues on money deposited in banks, every penny spent on infrastructure generates new sources of income and employment opportunities. The construction of a new railway line provides employment to a diverse range of individuals, from labourers to engineers, while also creating job prospects in ancillary industries such as cement, steel, and transportation. This massive investment, amounting to lakhs of crores of rupees, serves as a guarantee of thousands of jobs. As stations become larger and more modern, attracting more trains and passengers, nearby street vendors stand to benefit. Our railways will also promote the products of small farmers, artisans, and Vishwakarma friends. To facilitate this, special shops have been established at stations under the 'One Station One Product scheme', while thousands of stalls have been set up to help them sell their products.
Friends,
Indian Railways not only provides convenience to passengers but also serves as the primary facilitator of the agricultural and industrial progress of the nation. Faster train speeds save time and expedite the transportation of perishable goods such as milk, fish, and fruits to the market. This, in turn, reduces industrial costs and bolsters initiatives like 'Make in India' and the 'Atmanirbhar Bharat' campaign. Today, Bharat is viewed as the most attractive destination for investment worldwide, largely due to its modern infrastructure. Over the next five years, as thousands of stations undergo modernization and the capacity of Indian Railways expands, another significant investment revolution will unfold. Once again, I extend my best wishes to Indian Railways for its transformation campaign. The collective participation of lakhs of people, including respected Chief Ministers and Governors, in today's programme marks a significant milestone in Bharat's cultural landscape. I believe this event was a well organized one. I am confident that today's event sets a positive precedent for future endeavours. Let us continue to utilize our time wisely and accelerate development in all directions, as we have witnessed today. My best wishes to you all. Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ, ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ସମର୍ପଣ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
26 FEB 2024 2:35PM by PIB Bhubaneshwar
ନମସ୍କାର!
ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ନୂତନ ଭାରତର ନୂତନ କାର୍ଯ୍ୟ ନୀତିକୁ ଉଦାହରଣ ଦିଏ। ଭାରତ ଆଜି ଯାହା ବି କାର୍ଯ୍ୟ କରେ, ତାହା ଅଭୂତପୂର୍ବ ଗତି ଏବଂ ପରିମାଣରେ କରେ। ବର୍ତ୍ତମାନର ଭାରତ ଆଉ ଛୋଟ ଛୋଟ ସ୍ୱପ୍ନରେ ସୀମିତ ନୁହେଁ; ବରଂ, ଏହା ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ଭାବରେ ଏବଂ ସେହି ଆକାଂକ୍ଷାଗୁଡ଼ିକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ଅକ୍ଲାନ୍ତ ପ୍ରୟାସ କରେ। ଏହି ଦୃଢ଼ ମନୋଭାବ 'ବିକ୍ଷିତ ଭାରତ ବିକ୍ଷିତ ରେଳବାଇ' କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସ୍ପଷ୍ଟ। ଏହି ପ୍ରୟାସରେ ସାମିଲ ହୋଇଥିବା ଦେଶ ସାରାର ସମସ୍ତ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ମୋର ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ଆମେ ୫୦୦ ରୁ ଅଧିକ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ଏବଂ ୧୫୦୦ ରୁ ଅଧିକ ସ୍ଥାନରୁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ବ୍ୟକ୍ତି ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ମାନ୍ୟବର ରାଜ୍ୟପାଳ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀ, ସାଂସଦ, ବିଧାୟକ, ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରତିନିଧି, ବିଶିଷ୍ଟ ନାଗରିକ, ପଦ୍ମ ପୁରସ୍କାରପ୍ରାପ୍ତ, ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନର ପ୍ରବୀଣ ଏବଂ ଆମର ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି କିମ୍ବା ଯୁବ ବନ୍ଧୁମାନେ ସାମିଲ ଅଛନ୍ତି!
ଆଜି, ଆପଣଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ, ୨୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ରେଳ-ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି। ଜୁନ୍ ମାସରୁ ଏହି ସରକାରଙ୍କ ତୃତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ଆରମ୍ଭ ହେଉଥିବାରୁ, ଆମର କାର୍ଯ୍ୟର ପରିମାଣ ଏବଂ ଗତି ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବେ, ମୋତେ ଜମ୍ମୁରୁ ମିଳିତ ଭାବରେ ଆଇଆଇଟି ଏବଂ ଆଇଆଇଏମ ଭଳି ଅନେକ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ଉଦଘାଟନ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିଥିଲା। ଗତକାଲି, ରାଜକୋଟରୁ, ମୁଁ ଏକକାଳୀନ ପାଞ୍ଚଟି ଏଆଇଆଇଏମଏସ ଏବଂ ଅନେକ ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲି। ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ, ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ, ୨୭ ଟି ରାଜ୍ୟର ୩୦୦ରୁ ଅଧିକ ଜିଲ୍ଲାରେ ୫୦୦ ରୁ ଅଧିକ ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ଆଧୁନିକୀକରଣ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ନୂତନ ଭାବରେ ଉଦ୍ଘାଟିତ ଗୋମତୀନଗର ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ପ୍ରକୃତରେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ୧୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ରାସ୍ତା, ଓଭରବ୍ରିଜ୍ ଏବଂ ଅଣ୍ଡରପାସ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟସୂଚୀରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ୪୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଏକକାଳୀନ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି। କିଛି ମାସ ପୂର୍ବରୁ, ଆମେ ୫୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଷ୍ଟେସନର ଆଧୁନିକୀକରଣ ଆରମ୍ଭ କରି ଅମୃତ ଭାରତ ଷ୍ଟେସନ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ। ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏହି ପ୍ରୟାସରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଗ୍ରଗତିକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରେ, ଯାହା ଭାରତର ପ୍ରଗତି କେତେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି ତାହା ଦର୍ଶାଏ। ମୁଁ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ଦେଶର ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି, ମୁଁ ମୋର ଯୁବ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ଏକ ବିଶେଷ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ଯେତେବେଳେ ମୋଦୀ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ବିଷୟରେ କୁହନ୍ତି, ଏହାର ସ୍ଥପତି ଏବଂ ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ଲାଭାର୍ଥୀ ହେଉଛନ୍ତି ଆମ ଦେଶର ଯୁବକ ଯୁବତୀ। ଆଜି ଉନ୍ମୋଚିତ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ହଜାର ହଜାର ଯୁବକ ଯୁବତୀଙ୍କୁ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ଆତ୍ମନିଯୁକ୍ତିର ସମ୍ଭାବନା ପ୍ରଦାନ କରିବ। ରେଳବାଇର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ବର୍ତ୍ତମାନ ସ୍କୁଲ ଏବଂ କଲେଜରେ ପଢ଼ୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଏବଂ ୩୦-୩୫ ବର୍ଷରୁ କମ୍ ବୟସର ଯୁବକ ଯୁବତୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଲାଭଦାୟକ ହେବ। ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ହେଉଛି ଆମର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ, ଏବଂ ତେଣୁ, ସେମାନଙ୍କର ଏହାର ଭବିଷ୍ୟତ ଗଠନ କରିବାର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଅଧିକାର ଅଛି। ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରୁ ହଜାର ହଜାର ଛାତ୍ର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ମାଧ୍ୟମରେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ସ୍ୱପ୍ନ ପ୍ରକାଶ କରୁଥିବା ଦେଖି ମୁଁ କୃତଜ୍ଞ, ଏହି ଯୁବକ ଯୁବତୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ପୁରସ୍କାର ପାଇଛନ୍ତି। ମୁଁ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି। ମୁଁ ଆମ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁବକ ଯୁବତୀଙ୍କୁ ଜଣାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ତୁମର ଆକାଂକ୍ଷା ହେଉଛି ମୋଦିଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା। ତୁମର ସ୍ୱପ୍ନ, ତୁମର ପରିଶ୍ରମ ଏବଂ ମୋଦିଙ୍କ ଦୃଢ଼ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ମୂଳଦୁଆ ଗଠନ କରେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଏହି ଅମୃତ-ଭାରତ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକ ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ବିକାଶ ଉଭୟର ପ୍ରତୀକ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଓଡ଼ିଶାର ବାଲେଶ୍ୱର ରେଳ ଷ୍ଟେସନକୁ ପ୍ରଭୁ ଜଗନ୍ନାଥ ମନ୍ଦିର ଥିମ୍ ଉପରେ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି। ସିକିମର ରଙ୍ଗପୋ ରେଳ ଷ୍ଟେସନରେ ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ଥାପତ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହୋଇଛି। ରାଜସ୍ଥାନର ସାଙ୍ଗାନେର ରେଳ ଷ୍ଟେସନରେ ୧୬ ଶତାବ୍ଦୀର ହ୍ୟାଣ୍ଡ-ବ୍ଲକ୍ ପ୍ରିଣ୍ଟିଂ ଚିତ୍ରିତ ହୋଇଛି। ତାମିଲନାଡୁର କୁମ୍ଭକୋଣମ ଷ୍ଟେସନର ଡିଜାଇନ୍ ଚୋଳ ଯୁଗର ସ୍ଥାପତ୍ୟରୁ ପ୍ରେରଣା ନେଇଥାଏ, ଯେତେବେଳେ ଅହମ୍ମଦାବାଦ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ମୋଧେରା ସୂର୍ଯ୍ୟ ମନ୍ଦିର ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ। ସେହିପରି, ଗୁଜରାଟର ଦ୍ୱାରକା ଷ୍ଟେସନ ଦ୍ୱାରକାଧିଶ ମନ୍ଦିରରୁ ପ୍ରେରଣା ନେଇଥାଏ। ଆଇଟି ସିଟି ଗୁଡ଼ଗାଓଁର ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ଆଇଟି ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ହେବ। ଏହିପରି, ଅମୃତ ଭାରତ ଷ୍ଟେସନ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସହରର ଅନନ୍ୟ ବିଶେଷତ୍ୱକୁ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବ। ଏହି ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକର ନିର୍ମାଣରେ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ଏବଂ ବୃଦ୍ଧଙ୍କ ସୁବିଧା ପ୍ରତି ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ, ଆମେ ଏକ ନୂତନ ଭାରତର ଅଭ୍ୟୁଦୟ ଦେଖିଛୁ, ଏବଂ ରେଳ ମଧ୍ୟରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆମ ଆଖି ଆଗରେ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ଦେଖାଯାଉଛି। ଆମ ଦେଶର ଲୋକମାନେ ଯେଉଁ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ କେବଳ କଳ୍ପନା କରୁଥିଲେ ତାହା ଏବେ ବାସ୍ତବତାରେ ପରିଣତ ହେଉଛି। ଦଶ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, ବନ୍ଦେ ଭାରତ, ଏକ ଆଧୁନିକ ସେମି-ହାଇ-ସ୍ପିଡ୍ ଟ୍ରେନ୍, କିମ୍ବା ଅମୃତ ଭାରତ, ଏକ ଆଧୁନିକ ବିଳାସପୂର୍ଣ୍ଣ ଟ୍ରେନ୍ ପରି ଧାରଣା ଅଶୁଣା ଥିଲା। ସେହିପରି, ନମୋ ଭାରତ ପରି ଏକ ବିଳାସପୂର୍ଣ୍ଣ ରେଳ ସେବା କିମ୍ବା ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ଦ୍ରୁତ ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣର ଧାରଣା ଅସାଧାରଣ ମନେ ହେଉଥିଲା। ଟ୍ରେନ ଏବଂ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଥରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଆଜି ଏହା ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନର ଏକ ନିତ୍ୟକର୍ମ ପାଲଟିଛି। ମାନବବିହୀନ ଫାଟକ, ଯାହା ପୂର୍ବରୁ ସାଧାରଣ ଥିଲା, ତାହାକୁ ଓଭରବ୍ରିଜ୍ ଏବଂ ଅଣ୍ଡରବ୍ରିଜ୍ ଦ୍ୱାରା ବଦଳାଯାଇଛି, ଯାହା ସୁଗମ ଏବଂ ଦୁର୍ଘଟଣାମୁକ୍ତ ଯାତ୍ରା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ। ଏହା ସହିତ, ବିମାନବନ୍ଦର ପାଇଁ ଏକଦା ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଆଧୁନିକ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକ ଏବେ ସମସ୍ତ ବର୍ଗର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ, ଯେଉଁଥିରେ ଗରିବ ଏବଂ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗ ମଧ୍ୟ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ରେଳ ଯାତ୍ରା ଉପରେ ନିର୍ଭର କରନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦଶନ୍ଧି ଧରି, ରେଳବାଇ ଆମର ରାଜନୈତିକ ସ୍ୱାର୍ଥପରତାର ପ୍ରଭାବ ବହନ କରିଛି। ତଥାପି, ଏହା ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମର ନାଗରିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଯାତ୍ରାର ସହଜତାର ମୂଳଦୁଆ ଭାବରେ ଉଭା ହେଉଛି। ପୂର୍ବରୁ କ୍ଷତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ସମାଲୋଚନା କରାଯାଇଥିବା ରେଳବାଇ, ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହାର ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଦେଇ ଗତି କରୁଛି। ଏହି ପ୍ରଗତି ହେଉଛି ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ୧୧ତମ ସ୍ଥାନରୁ ୫ମ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତିରେ ଭାରତର ବୃଦ୍ଧିର ପରିଣାମ। ଏକ ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବେ, ଯେତେବେଳେ ଆମେ ୧୧ତମ ସ୍ଥାନରେ ଥିଲୁ, ରେଳବାଇ ପାଇଁ ହାରାହାରି ବଜେଟ୍ ପ୍ରାୟ ୪୫ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିଲା। ଆଜି, ୫ମ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତିକ ଶକ୍ତି ଭାବରେ, ଏହି ବର୍ଷର ରେଳ ବଜେଟ୍ ୨.୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଅତିକ୍ରମ କରିଛି। କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତିକ ମହାଶକ୍ତି ହେବା ପାଇଁ ଉପରକୁ ଉଠିବୁ, ସେତେବେଳେ ଆମର କେତେ ଶକ୍ତି ରହିବ। ତେଣୁ, ମୋଦି ଭାରତକୁ ଯଥାଶୀଘ୍ର ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତି ଭାବରେ ସ୍ଥାନିତ କରିବା ପାଇଁ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରୁଛନ୍ତି।
କିନ୍ତୁ ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିଚାର କରିବାକୁ ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିଗ ଅଛି। ନଦୀ ଏବଂ କେନାଲରେ ଯେତେ ପ୍ରଚୁର ପାଣି ହେଉ, ଯଦି ବନ୍ଧ ଭାଙ୍ଗିଯାଏ, ତେବେ ଚାଷୀଙ୍କ କ୍ଷେତରେ ବହୁତ କମ୍ ପାଣି ପହଞ୍ଚିବ। ସେହିପରି, ବଜେଟର ଆକାର ନିର୍ବିଶେଷରେ, ଯଦି ଦୁର୍ନୀତି ଏବଂ ଭୁଲ ବ୍ୟବହାର ଜାରି ରହେ, ତେବେ ସେହି ବଜେଟର ସ୍ପଷ୍ଟ ପ୍ରଭାବ କେବେବି ଭୂମିରେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେବ ନାହିଁ। ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ, ଆମେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଘୋଟାଲା ଏବଂ ସରକାରୀ ପାଣ୍ଠିର ଅପବ୍ୟବହାରକୁ ପ୍ରତିହତ କରିଛୁ। ଫଳସ୍ୱରୂପ, ନୂତନ ରେଳ ଲାଇନ ବିଛାଇବାର ଗତି ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି। ଆଜି, ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଜମ୍ମୁ ଏବଂ କାଶ୍ମୀରରୁ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହାର ପ୍ରସାର ବିସ୍ତାର କରୁଛି, ପୂର୍ବରୁ ଅକଳ୍ପନୀୟ ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକରେ ପହଞ୍ଚିପାରୁଛି। ୨୫୦୦ କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ଲମ୍ବ ବିଶିଷ୍ଟ ସମର୍ପିତ ମାଲ ପରିବହନ କରିଡରର ସମାପ୍ତି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ସଚ୍ଚୋଟ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାକୁ ଉଦାହରଣ ଦିଏ। ଏହା ସୂଚିତ କରେ ଯେ ଟିକସଦାତାଙ୍କ ଟଙ୍କାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଇସା, ଟିକେଟ ରାଜସ୍ୱ ସମେତ, ରେଳ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ଲାଭ ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଛି। ଭାରତ ସରକାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଟ୍ରେନ ଟିକେଟରେ ପ୍ରାୟ ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ରିହାତି ପ୍ରଦାନ କରନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେପରି ବ୍ୟାଙ୍କରେ ଜମା ହୋଇଥିବା ଟଙ୍କା ଉପରେ ସୁଧ ବୃଦ୍ଧି ହୁଏ, ସେହିପରି ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଖର୍ଚ୍ଚ ହେଉଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଟଙ୍କା ଆୟର ନୂତନ ଉତ୍ସ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରେ। ଏକ ନୂତନ ରେଳ ଲାଇନ ନିର୍ମାଣ ଶ୍ରମିକଙ୍କଠାରୁ ଇଞ୍ଜିନିୟର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଭିନ୍ନ ବର୍ଗର ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରେ, ଏବଂ ସିମେଣ୍ଟ, ଇସ୍ପାତ ଏବଂ ପରିବହନ ଭଳି ସହାୟକ ଶିଳ୍ପରେ ମଧ୍ୟ ନିଯୁକ୍ତି ସମ୍ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରେ। ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏହି ବିଶାଳ ନିବେଶ ହଜାର ହଜାର ନିଯୁକ୍ତିର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ। ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକ ବଡ଼ ଏବଂ ଆଧୁନିକ ହେବା ସହିତ ଅଧିକ ଟ୍ରେନ ଏବଂ ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଆକର୍ଷିତ କରିବା ସହିତ, ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ ରାସ୍ତା ବିକ୍ରେତାମାନେ ଲାଭବାନ ହେବେ। ଆମର ରେଳପଥ ମଧ୍ୟ ଛୋଟ ଚାଷୀ, କାରିଗର ଏବଂ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ। ଏହାକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ, 'ୱାନ୍ ଷ୍ଟେସନ୍ ୱାନ୍ ପ୍ରଡକ୍ଟ ସ୍କିମ୍' ଅଧୀନରେ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଦୋକାନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି, ଯେତେବେଳେ ସେମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଉତ୍ପାଦ ବିକ୍ରୟ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ହଜାର ହଜାର ଷ୍ଟଲ୍ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତୀୟ ରେଳପଥ କେବଳ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରେ ନାହିଁ ବରଂ ଦେଶର କୃଷି ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ପ୍ରଗତିରେ ପ୍ରାଥମିକ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନକାରୀ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ। ଦ୍ରୁତ ଟ୍ରେନ ଗତି ସମୟ ବଞ୍ଚାଏ ଏବଂ ବଜାରକୁ କ୍ଷୀର, ମାଛ ଏବଂ ଫଳ ଭଳି ନଷ୍ଟଶୀଳ ସାମଗ୍ରୀ ପରିବହନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରେ। ଏହା, ପରିଣାମ ସ୍ୱରୂପ, ଶିଳ୍ପ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରେ ଏବଂ 'ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ' ଏବଂ 'ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ' ଅଭିଯାନ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପକୁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରେ। ଆଜି, ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ନିବେଶ ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ଆକର୍ଷଣୀୟ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ ଭାବରେ ଦେଖାଯାଉଛି, ମୁଖ୍ୟତଃ ଏହାର ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଯୋଗୁଁ। ଆଗାମୀ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ହଜାର ହଜାର ଷ୍ଟେସନ ଆଧୁନିକୀକରଣ ହେଉଛି ଏବଂ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି, ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିବେଶ ବିପ୍ଳବ ଘଟିବ। ପୁଣି ଥରେ, ମୁଁ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇକୁ ଏହାର ପରିବର୍ତ୍ତନ ଅଭିଯାନ ପାଇଁ ମୋର ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି। ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମାନ୍ୟବର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ରାଜ୍ୟପାଳଙ୍କ ସମେତ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ସାମୂହିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଭାରତର ସାଂସ୍କୃତିକ ଦୃଶ୍ୟପଟରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ। ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏକ ସୁବ୍ୟବସ୍ଥିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଥିଲା। ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଭବିଷ୍ୟତର ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ଏକ ସକାରାତ୍ମକ ଉଦାହରଣ ସ୍ଥାପନ କରିବ। ଆସନ୍ତୁ ଆମେ ଆମର ସମୟକୁ ବୁଦ୍ଧିମାନ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରିବା ଏବଂ ସମସ୍ତ ଦିଗରେ ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା, ଯେପରି ଆମେ ଆଜି ଦେଖିଛୁ। ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭକାମନା। ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!
ଅସ୍ୱୀକାର: ଏହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣର ଆନୁମାନିକ ଅନୁବାଦ। ମୂଳ ଭାଷଣ ହିନ୍ଦୀରେ ଦିଆଯାଇଥିଲା।