ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବିହାରରେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମହିଳା ରୋଜଗାର ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
26 SEP 2025 2:38PM by PIB Bhubaneswar
ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା!
ଆଜି, ନବରାତ୍ରିର ଏହି ପବିତ୍ର ଦିନରେ, ମୁଁ ବିହାରର ମହିଳା ଶକ୍ତି ସହିତ ସେମାନଙ୍କ ଖୁସିରେ ସାମିଲ ହେବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଛି। ମୁଁ ଏଠାରେ ସ୍କ୍ରିନକୁ ଦେଖୁଥିଲି, ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ମହିଳା ଏବଂ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଦେଖିଲି । ନବରାତ୍ରିର ଏହି ପବିତ୍ର ପର୍ବରେ ଆପଣଙ୍କର ଆଶୀର୍ବାଦ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ମହାନ ଶକ୍ତି। ମୁଁ ଆଜି ଆପଣଙ୍କୁ ହୃଦୟର ସହିତ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି ଏବଂ ଆଜିଠାରୁ "ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମହିଳା ନିଯୁକ୍ତି ଯୋଜନା" ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି। ମୋତେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୭୫ ଲକ୍ଷ ଭଉଣୀ ଏହି ଯୋଜନାରେ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି। ଏବେ ସମସ୍ତ ୭୫ ଲକ୍ଷ ଭଉଣୀଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ଏକକାଳୀନ ୧୦ ହଜାର ଟଙ୍କା ପଠାଯାଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟା ଚାଲିଥିବା ସମୟରେ ମୁଁ ବସି ଦୁଇଟି କଥା ଚିନ୍ତା କରୁଥିଲି। ପ୍ରଥମତଃ, ନୀତିଶ କୁମାରଙ୍କ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଇଥିବା ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ବିହାରର ଭଉଣୀ ଏବଂ ଝିଅମାନଙ୍କ ପାଇଁ କେତେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଯେତେବେଳେ ଜଣେ ଭଉଣୀ କିମ୍ବା ଝିଅ ଚାକିରି କରନ୍ତି କିମ୍ବା ସ୍ୱରୋଜଗାର କରନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କର ସ୍ୱପ୍ନ ନୂତନ ଡେଣା ପାଏ ଏବଂ ସମାଜରେ ସେମାନଙ୍କର ସମ୍ମାନ ବୃଦ୍ଧି ପାଏ। ମୋ ମନରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ଚିନ୍ତାଧାରା ଆସିଲା ଯେ ଯଦି ଆମେ ୧୧ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଜନଧନ ଯୋଜନାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ନେଇ ନ ଥାଆନ୍ତୁ, ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ମୋତେ ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେବକ ଭାବରେ ସେବା କରିବା ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତ କରିଥିଲେ। ଯଦି ଦେଶ ଜନଧନ ଯୋଜନାରେ ଭଉଣୀ ଏବଂ ଝିଅମାନଙ୍କ ପାଇଁ ୩୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲି ନଥାନ୍ତା, ଯଦି ଏହି ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟଗୁଡ଼ିକୁ ଆପଣଙ୍କ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ଏବଂ ଆଧାର ସହିତ ଲିଙ୍କ୍ କରାଯାଇ ନଥାନ୍ତା, ତେବେ କ'ଣ ଆମେ ଆଜି ଆପଣଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ସିଧାସଳଖ ଏତେ ଟଙ୍କା ପଠାଇ ପାରିଥାନ୍ତେ? ଏହା ଅସମ୍ଭବ ହୋଇଥାନ୍ତା। ଏବଂ ଜଣେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୂର୍ବରୁ କହିଥିଲେ ଯେ, ଲୁଟ୍ ବିଷୟରେ ଏହି ବର୍ତ୍ତମାନର ଆଲୋଚନା ବିଷୟରେ, ସେ ସେତେବେଳେ ପଞ୍ଚାୟତଠାରୁ ସଂସଦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସବୁଠି ଶାସନ କରୁଥିଲେ। ଆଉ ସେମାନେ କହୁଥିଲେ ଯେ ଯଦି ତୁମେ ଦିଲ୍ଲୀରୁ ଗୋଟିଏ ଟଙ୍କା ପଠାଅ, ତେବେ ତୁମ ପାଖରେ କେବଳ ୧୫ ପଇସା ପହଞ୍ଚିବ ଏବଂ ଅନ୍ୟ କେହି ୮୫ ପଇସା ନେଇଯିବ। ଆଜି ପଠାଯାଉଥିବା ୧୦ ହଜାର ଟଙ୍କା ତୁମ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ଜମା କରାଯିବ, କେହି ଗୋଟିଏ ଟଙ୍କା ମଧ୍ୟ ଚୋରି କରିପାରିବେ ନାହିଁ। ଏହି ଟଙ୍କା ମଝି ରାସ୍ତାରେ ଚୋରି ହେବା ତୁମ ପ୍ରତି ଏକ ଘୋର ଅନ୍ୟାୟ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଜଣେ ଭାଇ ଖୁସି ଅନୁଭବ କରେ ଯେତେବେଳେ ତାଙ୍କ ଭଉଣୀ ସୁସ୍ଥ, ଖୁସି ଥାଏ, ଏବଂ ତାଙ୍କ ପରିବାର ଆର୍ଥିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସଶକ୍ତ ଥାଏ। ଏଥିପାଇଁ ଭାଇ ଯାହା କରିପାରେ ତାହା କରେ। ସେ ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଯାହା ସମ୍ଭବ ତାହା କରନ୍ତି। ଆଜି, ଆପଣଙ୍କର ଦୁଇ ଭାଇ, ନରେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ନୀତିଶ ଜୀ ଆପଣଙ୍କର ସେବା, ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସ୍ୱାଭିମାନ ପାଇଁ ଏକତ୍ର ଅକ୍ଲାନ୍ତ ପରିଶ୍ରମ କରୁଛନ୍ତି। ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏହାର ଏକ ଉଦାହରଣ।
ମାଆ-ଭଉଣୀମାନେ,
ଯେତେବେଳେ ମୋତେ ଏହି ଯୋଜନା ବିଷୟରେ କୁହାଗଲା, ମୁଁ ଏହାର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଦ୍ୱାରା ଗଭୀର ଭାବରେ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଗଲି। ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରରୁ ଜଣେ ମହିଳା ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଏହି ଯୋଜନାର ଲାଭ ପାଇବେ। ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ୧୦ ହଜାର ଟଙ୍କା ପରେ, ଯଦି ସେହି ମହିଳା ଏହି ୧୦ ହଜାର ଟଙ୍କାକୁ ସଠିକ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତି, କିଛି ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରନ୍ତି, ନିଜ ଗୋଡ଼ରେ ଠିଆ ହେବା ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟବସାୟ ଆରମ୍ଭ କରନ୍ତି ଏବଂ ଯଦି ଏହା ସଫଳ ହୁଏ ତେବେ ତାଙ୍କୁ ୨ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅତିରିକ୍ତ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଦିଆଯାଇପାରିବ। କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ ଏହା ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ କେତେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଫଳତା । କର୍ପୋରେଟ୍ ଜଗତରେ ଏହାକୁ ସିଡ୍ ମନି କୁହାଯାଏ। ଏହି ଯୋଜନା ସାହାଯ୍ୟରେ ବିହାରର ମୋର ଭଉଣୀମାନେ ଗ୍ରୋସରୀ, ବାସନକୁସନ, ପ୍ରସାଧନ ସାମଗ୍ରୀ, ଖେଳଣା, ଷ୍ଟେସନାରୀ ଇତ୍ୟାଦି ବିଭିନ୍ନ ଛୋଟ ଦୋକାନ ଖୋଲି ନିଜର ବ୍ୟବସାୟ କରିପାରିବେ। ସେମାନେ ଗାଈ, କୁକୁଡ଼ା, ମାଛ ଓ ଛେଳି ପାଳନ ଆଦି କରିପାରିବେ। ସେମାନେ ଏପରି ଅନେକ ବୃତ୍ତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିପାରିବେ। ଏବଂ ଏସବୁ ପାଇଁ ତାଲିମ ଆବଶ୍ୟକ।ଏବେ ଆପଣ ଭାବୁଥିବେ ଯେ ଆପଣ ଟଙ୍କା ପାଇଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଆପଣ ପ୍ରକୃତରେ ଏହା କିପରି କରିବେ? ତେଣୁ, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛି, ଆପଣଙ୍କୁ କେବଳ ଟଙ୍କା ଦିଆଯିବ ନାହିଁ, ଏଥିପାଇଁ ଆପଣଙ୍କୁ ତାଲିମ ମଧ୍ୟ ଦିଆଯିବ, ଆପଣଙ୍କୁ କାମ କରିବା ଶିଖାଯିବ। ବିହାରରେ ଜୀବିକା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀର ଏକ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପୂର୍ବରୁ ରହିଛି। ଏଠାରେ ପ୍ରାୟ ୧୧ ଲକ୍ଷ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ କାମ କରୁଛନ୍ତି ଅର୍ଥାତ୍ ଏକ ସୁପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପୂର୍ବରୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇସାରିଛି। ଏହି ମାସର ଆରମ୍ଭରେ ମୋତେ ଜୀବିକା ନିଧି କ୍ରେଡିଟ୍ କୋଅପରେଟିଭ୍ ୟୁନିଅନ୍ ଆରମ୍ଭ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା। ଏବେ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଶକ୍ତି ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମହିଳା ରୋଜଗାର ଯୋଜନା ସହିତ ଯୋଡାଯିବ। ଅର୍ଥାତ୍ ଏହାର ଶୁଭାରମ୍ଭ ସହିତ ଏହି ଯୋଜନା ବିହାରର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣରେ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରରେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ହେବାକୁ ଯାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମହିଳା ନିଯୁକ୍ତି ଯୋଜନା କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଲଖପତି ଦିଦି ଅଭିଯାନକୁ ମଧ୍ୟ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଦେଇଛି। କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଦେଶରେ ୩ କୋଟି ଲଖପତି ଦିଦି ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛନ୍ତି। ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୨ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଭଉଣୀ ଲଖପତି ଦିଦି ହୋଇସାରିଛନ୍ତି। ବର୍ତମାନ ମୁଁ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ମହିଳାଙ୍କ କଥା କହୁଛି। ସେମାନଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଗାଁ, ସମାଜ ଏବଂ ପରିବାରର ସ୍ଥିତିକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛି। ବିହାରର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ମହିଳା ମଧ୍ୟ ଲଖପତି ଦିଦି ହୋଇଛନ୍ତି।
ବିହାରର ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ଏହି ଯୋଜନାକୁ ଯେଉଁଭଳି ଭାବରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଛି, ମୁଁ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ସେହି ଦିନ ଦୂର ନୁହେଁ ଯେତେବେଳେ ଦେଶରେ ସର୍ବାଧିକ ସଂଖ୍ୟକ ଲଖପତି ଦିଦି ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ମିଳିପାରିବେ। ଆଜି ମୁଁ ଅନୁଭବ କରୁଛି ଯେ, ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଲଖପତି ଦିଦି ମୋ ନିଜ ବିହାରରେ ହିଁ ଥିବେ।
ମାଆ-ଭଉଣୀମାନେ,
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା, ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦି ଅଭିଯାନ, ବୀମା ସଖୀ ଅଭିଯାନ, ଏବଂ ବ୍ୟାଙ୍କ ଦିଦି ଅଭିଯାନ ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ସ୍ୱରୋଜଗାର ସୁଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରୁଛନ୍ତି। ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ କେବଳ ଗୋଟିଏ ଏବଂ ଆଜି ଆମେ କେବଳ ଗୋଟିଏ ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ – ଆପଣଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିବା, ଆପଣଙ୍କ ପରିବାରର ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ସର୍ବାଧିକ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବା , ଆପଣଙ୍କ ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସର୍ବାଧିକ ସୁଯୋଗ ପାଇବା ଉଚିତ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ ଆମର ଭଉଣୀ ଏବଂ ଝିଅମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ କ୍ଷେତ୍ର ଖୋଲିବାରେ ଲାଗିଛି। ଆଜି ଆମର ଝିଅମାନେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ସେନା ଏବଂ ପୋଲିସରେ ଯୋଗ ଦେଉଛନ୍ତି। ଯାହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ଗର୍ବର ବିଷୟ, ଆଜି ଆମର ଝିଅମାନେ ଯୁଦ୍ଧ ବିମାନ ଉଡ଼ାଉଛନ୍ତି।
କିନ୍ତୁ ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମକୁ ସେହି ଦିନଗୁଡ଼ିକୁ ଭୁଲିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ ଯେତେବେଳେ ବିହାରରେ RJD ସରକାର ଥିଲା, ସେଠାରେ ଲଣ୍ଠନର ଶାସନ ଥିଲା। ସେହି ସମୟରେ ବିହାରର ମା' ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ ଏଠାକାର ମହିଳାମାନେ ଅରାଜକତା ଏବଂ ଦୁର୍ନୀତିର ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଶିକାର ହୋଇଥିଲେ। ସେହି ଦିନ ଯେତେବେଳେ ବିହାରର ପ୍ରମୁଖ ରାସ୍ତାଗୁଡ଼ିକ ନଷ୍ଟ ହୋଇ ଯାଇଥିଲା, କୌଣସି ପୋଲ ନଥିଲା, ତେବେ କିଏ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ କଷ୍ଟ ଭୋଗୁଥିଲା। ଯେତେବେଳେ ଏପରି ଅସୁବିଧା ଆସେ, ଆମେ ସମସ୍ତେ ଜାଣୁ ଯେ, ଏହି ସମସ୍ତ ଅସୁବିଧାର ପ୍ରଥମେ ଶିକାର ହେଉଥିବା ବ୍ୟକ୍ତି ହେଉଛନ୍ତି ଆମର ମା' ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ। ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ବନ୍ୟା ସମୟରେ ଏହି ପରିସ୍ଥିତି କିପରି ଖରାପ ହୋଇଥିଲା। ଗର୍ଭବତୀ ମହିଳାମାନେ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଡାକ୍ତରଖାନା ପହଞ୍ଚି ପାରିନଥିଲେ। ଗୁରୁତର ଅବସ୍ଥା ହେଲେ ସେମାନେ ଉପଯୁକ୍ତ ଚିକିତ୍ସା ପାଇପାରିଲେ ନାହିଁ। ଏହି କଷ୍ଟକର ପରିସ୍ଥିତିରୁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଦୂର କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଆମ ସରକାର ଦିନରାତି ପରିଶ୍ରମ କରିଛି। ଆମେ ଚାହୁଁଛୁ ଯେ ଆପଣମାନେ ଏହି ସମସ୍ୟାରୁ ବାହାରି ଆସନ୍ତୁ ଏବଂ ଅନେକ ପରିମାଣରେ ଆମେ ଆଜି ଏହା କରିପାରିଛୁ। ଡବଲ-ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର କ୍ଷମତାକୁ ଆସିବା ପରେ, ଆପଣମାନେ ବିହାରରେ ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣ ହେବା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଦେଖିଛନ୍ତି। ଆଜି ମଧ୍ୟ ଆମେ ବିହାରରେ ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ଉନ୍ନତ କରିବାରେ ଲାଗିଛୁ, ଯାହା ଫଳରେ ବିହାରର ମହିଳାମାନେ ବହୁତ ସୁବିଧା ପାଇବା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି।
ମାଆ-ଭଉଣୀମାନେ,
ଆଜିକାଲି ବିହାରରେ ଏକ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ସେହି ୩୦ ବର୍ଷରୁ କମ୍ ବୟସର ମାଆ-ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ କହିବି ଯେ ସେମାନେ ଏହି ପ୍ରଦର୍ଶନୀକୁ ପରିଦର୍ଶନ କରିବା ଉଚିତ। ମୋତେ କୁହାଯାଇଛି ଏହି ପ୍ରଦର୍ଶନୀରେ ପୁରୁଣା ଖବରକାଗଜର ମୁଖ୍ୟ ଖବର ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହେଉଛି। ଯେତେବେଳେ ଆମେ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ପଢ଼ିବୁ, ୩୦ ବର୍ଷରୁ କମ୍ ବୟସର ଲୋକମାନେ ହୁଏତ ଅନୁଭବ ମଧ୍ୟ କରିପାରିବେନାହିଁ ନାହିଁ ଯେ ପରିସ୍ଥିତି କେତେ ଖରାପ ଥିଲା। ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ବୟସ୍କ ଲୋକମାନେ ଏହା ପଢ଼ିବେ, ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହା ଅନୁଭବ କରିବେ। ମନେ ପକାଇବେ ଯେ ଆରଜେଡି ଶାସନ ସମୟରେ ବିହାରରେ କି ପ୍ରକାରର ଭୟ ଥିଲା, କୌଣସି ଘର ସୁରକ୍ଷିତ ନଥିଲା। ନକ୍ସଲବାଦୀ ହିଂସାର ଆତଙ୍କ ବ୍ୟାପକ ଥିଲା। ଏବଂ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଯନ୍ତ୍ରଣା ସହିବାକୁ ପଡୁଥିଲା। ଗରିବଙ୍କଠାରୁ ଡାକ୍ତର ଏବଂ ଆଇଏଏସ ପରିବାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଆରଜେଡି ନେତାଙ୍କ ଅତ୍ୟାଚାରରୁ କେହି ବାଦ ପଡ଼ି ନଥିଲେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି, ଯେତେବେଳେ ନୀତିଶ ଜୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଆଇନର ଶାସନ ଫେରି ଆସିଛି ମୋର ମା, ଭଉଣୀ, ଝିଅ ଏବଂ ମହିଳାମାନେ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଆଶ୍ୱସ୍ତି ଅନୁଭବ କରିଛନ୍ତି। ଆଜି ବିହାରର ଝିଅମାନେ ବିନା ଭୟରେ ହୋଇ ଘରୁ ବାହାରକୁ ଯାଉଛନ୍ତି। ମୁଁ କେବଳ ଚାରି ଭଉଣୀଙ୍କ କଥା ଶୁଣୁଥିଲି। ଭଉଣୀ ରଞ୍ଜିତା, ଭଉଣୀ ରୀତା, ନୁରଜାହାନ ବାନୁ ଏବଂ ଆମର ପୁତୁଲ ଦେବୀ ଯେଉଁଭଳି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହିତ କଥା ହୋଇଥିଲେ। ନୀତିଶ କୁମାରଙ୍କ ସରକାର ପୂର୍ବରୁ ଏହା କଳ୍ପନା କରାଯାଇ ନ ଥିଲା। ବିଳମ୍ବିତ ରାତିରେ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ କୌଣସି ସ୍ଥାନରେ କାମ କରିବା ସମ୍ଭବ ନଥିଲା। ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ବି ବିହାର ଆସେ ଏତେ ସଂଖ୍ୟାରେ ମହିଳା ପୋଲିସ କର୍ମଚାରୀ ନିୟୋଜିତ ହୋଇଥିବା ଦେଖି ମୁଁ ଗଭୀର ସନ୍ତୋଷ ଅନୁଭବ କରେ। ତେଣୁ, ଆଜି ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏକତ୍ର ପ୍ରତିଜ୍ଞା ନେବାକୁ ପଡିବ ଯେ ଆମେ ବିହାରକୁ ଆଉ କେବେ ସେହି ଅନ୍ଧାରରେ ଯିବାକୁ ଦେବୁ ନାହିଁ, ମାଆ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ, ଦୟାକରି ମୋର ଏହି କଥାଗୁଡ଼ିକ ଲେଖି ରଖନ୍ତୁ, ଏହା ହିଁ ଆମର ପିଲାମାନଙ୍କୁ ବିନାଶରୁ ରକ୍ଷା କରିବାର ଏକମାତ୍ର ଉପାୟ।
ମାଆ-ଭଉଣୀମାନେ,
ଯେତେବେଳେ ଏକ ସରକାର ମହିଳାମାନଙ୍କୁ କେନ୍ଦ୍ରରେ ରଖି ନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରେ, ସେତେବେଳେ ସମାଜର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗ, ସମଗ୍ର ପରିବାରକୁ ଏହାର ଲାଭ ମିଳିଥାଏ । ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଦେଖୁଛି ଯେ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନା ଯୋଗୁଁ କେତେ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି। ଗୋଟିଏ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଗାଁରେ ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ପାଇବା ଏକ ବଡ଼ ସ୍ୱପ୍ନ ଥିଲା, ସହରଗୁଡ଼ିକରେ ମଧ୍ୟ ସମାନ ପରିସ୍ଥିତି ଥିଲା। ମୋର ଗରିବ ମା', ଭଉଣୀ ଏବଂ ଝିଅମାନେ ରୋଷେଇ ଘରେ କାଶି ଜୀବନ ବିତାଉଥିଲେ। ଫୁସଫୁସ ରୋଗ ସାଧାରଣ ଥିଲା, ଏପରିକି ଦୃଷ୍ଟିଶକ୍ତି ହରାଇବାକୁ ମଧ୍ୟ ପଡ଼ିଥିଲା। କିଛି ବିଦ୍ୱାନ କୁହନ୍ତି ଯେ ଯେଉଁ ମା' ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ଚୁଲିର ଧୂଆଁରେ ରୁହନ୍ତି, ସେମାନେ ଦିନକୁ ୪୦୦ ସିଗାରେଟ୍ ସମାନ ଧୂଆଁ ନିଶ୍ୱାସ ନିଅନ୍ତି। ଏବେ କୁହନ୍ତୁ ଯଦି କର୍କଟ ରୋଗ ନ ହୁଏ ତେବେ କ'ଣ ହେବ?
ଏସବୁକୁ ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ, ଆମେ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନା ଆଣିଲୁ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରକୁ ଗ୍ୟାସ ସିଲିଣ୍ଡର ପହଞ୍ଚାଇଲୁ। ବିହାରରେ, ଆମର ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ଜୀବନ କାଠ ବୋହିବାରେ ବିତିଯାଉଥିଲା। ଏବଂ ସମସ୍ୟା ମଧ୍ୟ କମ୍ ନଥିଲା, ଯଦି ବର୍ଷା ହୁଏ ତେବେ ଓଦା କାଠ ଜଳିବ ନାହିଁ, ଯଦି ବନ୍ୟା ହୁଏ ତେବେ କାଠ ବୁଡ଼ିଯିବ। କେତେଥର ଘରର ପିଲାମାନେ ଭୋକିଲା ଶୋଇପଡ଼ନ୍ତି, କିମ୍ବା ଭୁଜା ଖାଇ ରାତି ବିତାଇ ଦିଅନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ଯନ୍ତ୍ରଣା କୌଣସି ପୁସ୍ତକରେ ଲେଖାଯାଇ ନାହିଁ, ଏହି ଯନ୍ତ୍ରଣା ଆମର ବିହାରର ଭଉଣୀମାନେ ଅନୁଭବ କରିଛନ୍ତି। ମୋର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭଉଣୀ ଏହି ଅଗ୍ନିପରୀକ୍ଷା ଦେଇ ଗତି କରିଛନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ NDA ସରକାର କେନ୍ଦ୍ରରେ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ନେଇ ଚିନ୍ତା କରିବା ଏବଂ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଆରମ୍ଭ କଲେ ଚିତ୍ର ବଦଳିବା ଆରମ୍ଭ ହେଲା। ଏକକାଳୀନ କୋଟି କୋଟି ଘରେ ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ପହଞ୍ଚିଲା। ଆଜି କୋଟି କୋଟି ଭଉଣୀ ଶାନ୍ତିରେ ଗ୍ୟାସ ଚୁଲାରେ ଖାଦ୍ୟ ରାନ୍ଧୁଛନ୍ତି। ସେମାନଙ୍କୁ ଧୂଆଁରୁ ମୁକ୍ତି, ଫୁସଫୁସ ଏବଂ ଆଖି ରୋଗରୁ ମୁକ୍ତି ମିଳିଛି। ଏବେ ଘରେ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତିଦିନ ଗରମ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବାକୁ ମିଳୁଛି । ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ କେବଳ ବିହାରର ରୋଷେଇ ଘର ନୁହେଁ ବରଂ ମହିଳାଙ୍କ ଜୀବନକୁ ମଧ୍ୟ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ କରିଛି।
ମାଆ-ଭଉଣୀମାନେ,
ଆପଣଙ୍କ ସମସ୍ତ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିବା ଆମର ଦାୟିତ୍ୱ। କରୋନାଭାଇରସ୍ ମହାମାରୀ ସମୟରେ ମାଗଣା ଶସ୍ୟ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ। କାରଣ ମୋର ଗୋଟିଏ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଥିଲା, କୌଣସି ପିଲା ରାତିରେ ଭୋକିଲା ନ ଶୋଇବ। କିନ୍ତୁ ଏହି ଯୋଜନା ଆପଣଙ୍କୁ ଏତେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି ଯେ ଆମେ ଏହାକୁ ଜାରି ରଖିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛୁ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଯୋଜନା ଆଜି ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଅଛି। ଏହି ଯୋଜନା ଯୋଗୁଁ ବିହାରର ସାଢ଼େ ଆଠ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଅସହାୟ ଲୋକ ମାଗଣା ରାସନ୍ ପାଉଛନ୍ତି। ଏହି ଯୋଜନା ଆପଣଙ୍କର ଚିନ୍ତାକୁ ବହୁତ ଦୂର କରିଛି। ମୁଁ ଆଉ ଏକ ଉଦାହରଣ ଦେଉଛି। ବିହାରର ଏକ ବଡ଼ ଅଞ୍ଚଳରେ ଉସୁନା ଚାଉଳ ପସନ୍ଦ କରାଯାଏ। ତଥାପି ପୂର୍ବରୁ ଆମର ମା' ଏବଂ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ସରକାରୀ ରାସନ୍ ଭାବରେ ଅରୁଆ ଚାଉଳ ଦିଆଯାଉଥିଲା। ବାଧ୍ୟବାଧକତା ଯୋଗୁଁ ମା' ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ ବଜାରରେ ସମାନ ଅରୁଆ ଚାଉଳ ଦେଉଥିଲେ ଏବଂ ବଦଳରେ ଉସୁନା ଚାଉଳ ନେଉଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ସମସ୍ୟାଟି ଥିଲା ଯେ ୨୦ କିଲୋଗ୍ରାମ ଅରୁଆ ଚାଉଳ ବଦଳରେ ସେମାନେ କେବଳ ୧୦ କିଲୋଗ୍ରାମ ଉସୁନା ଚାଉଳ ପାଉଥିଲେ। ଆମେ ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗକୁ ମଧ୍ୟ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହିତ ବିଚାର କରିଥିଲୁ। ଏବେ ସରକାର ରାସନରେ ଉସୁନା ଚାଉଳ ମଧ୍ୟ ଦେବା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି।
ମୋର ମାଆ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆମ ଦେଶରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ନାମରେ ସମ୍ପତ୍ତି ରଖିବାର କୌଣସି ପରମ୍ପରା ନାହିଁ। ପୁରୁଷଙ୍କ ନାମରେ ଘର, ପୁରୁଷଙ୍କ ନାମରେ ଦୋକାନ, ପୁରୁଷଙ୍କ ନାମରେ ଜମି, ପୁରୁଷଙ୍କ ନାମରେ ଗାଡ଼ି, ପୁରୁଷଙ୍କ ନାମରେ ସ୍କୁଟର - ସବୁକିଛି ପୁରୁଷଙ୍କ ନାମରେ ଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କଲି ମୁଁ ଏକ ନିୟମ କରିଦେଲି ଯେ ମୋର ମା, ଭଉଣୀ ଏବଂ ଝିଅମାନେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ଘରର ମାଲିକ ହେବେ। ଆଜି ବିହାରରେ ୫୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ନିର୍ମାଣ ହୋଇଛି। ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ମହିଳାଙ୍କ ମାଲିକାନା। ଆପଣମାନେ ଆପଣଙ୍କ ଘରର ପ୍ରକୃତ ମାଲିକ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ ସମସ୍ତେ ଜାଣୁ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଜଣେ ଭଉଣୀର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଖରାପ ହୁଏ, ଏହା ସମଗ୍ର ପରିବାରକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରେ। ଗୋଟିଏ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ମହିଳାମାନେ ପରିବାରକୁ ଏହା ପ୍ରକାଶ ନକରି ରୋଗ ସହ୍ୟ କରୁଥିଲେ। ସେମାନଙ୍କର ପରିସ୍ଥିତି ଯେତେ କଷ୍ଟକର ହେଉ, ଜ୍ୱର ହେଉ, ପେଟ ଯନ୍ତ୍ରଣା ହେଉ, ସେମାନେ କାମ ଜାରି ରଖିଥିଲେ। କାହିଁକି? କାରଣ ସେମାନେ ଚାହୁଁ ନଥିଲେ ଯେ ପରିବାରର ଟଙ୍କା ସେମାନଙ୍କ ଚିକିତ୍ସାରେ ଖର୍ଚ୍ଚ ହେଉ। ଏହା ସେମାନଙ୍କ ପିଲା ଏବଂ ପରିବାରକୁ ବୋଝ କରିବ ନାହିଁ, ତେଣୁ ମା ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ ସହ୍ୟ କରିଥିଲେ। ଆପଣଙ୍କ ପୁଅ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଆପଣଙ୍କ ଏହି ଚିନ୍ତାର ସମାଧାନ କରିଛି। ଆଜି ବିହାରର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ମହିଳା ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ପାଉଛନ୍ତି। ଗର୍ଭବତୀ ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ଚାଲିଥିବା ମାତୃ ବନ୍ଦନା ଯୋଜନାରେ ଟଙ୍କା ମଧ୍ୟ ସିଧାସଳଖ ସେମାନଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ଯାଉଛି। ଯାହାଦ୍ୱାରା ୯ ମାସର ସେହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ସେମାନେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ ପାଆନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ଗର୍ଭରେ ବଢ଼ୁଥିବା ଶିଶୁର ସୁସ୍ଥତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରନ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରସବ ସମୟରେ କୌଣସି ସମସ୍ୟା ନହେବ, ମା କିମ୍ବା ପିଲାର ଜୀବନ ରକ୍ଷା ହେବ।
ମୋର ମାଆ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆପଣଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଆମର ପ୍ରାଥମିକତା। ଆମେ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୧୭ ତାରିଖ, ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଜୟନ୍ତୀରୁ ମହିଳାମାନଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପରୀକ୍ଷା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ। ଏହାକୁ "ସ୍ୱସ୍ଥ ନାରୀ, ସଶକ୍ତ ପରିବାର ଅଭିଯାନ" କୁହାଯାଏ। ଏହି ଅଭିଯାନର ୪.୨୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଶିବିର ଗାଁ ଏବଂ ସହରରେ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି। ରକ୍ତହୀନତା, ରକ୍ତଚାପ, ମଧୁମେହ ଏବଂ କର୍କଟ ଭଳି ଗମ୍ଭୀର ରୋଗର ସ୍କ୍ରିନିଂ କରାଯାଉଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ଅଭିଯାନରେ ଯୋଗ ଦେଇ ୧ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମହିଳା ମାଗଣାରେ ନିଜର ପରୀକ୍ଷା କରାଇଛନ୍ତି। ଆଜି ମୁଁ ବିହାରର ସମସ୍ତ ମହିଳାଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିବି ଯେ ସେମାନେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଏହି ଶିବିରଗୁଡ଼ିକୁ ଯାଇ ନିଜର ପରୀକ୍ଷା କରନ୍ତୁ। କିଛି ଲୋକ ଭୁଲ ଧାରଣାରେ ଅଛନ୍ତି ଯେ ପରୀକ୍ଷା କରିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ। ରୋଗ ଚିହ୍ନଟ କରିବା କ୍ଷତିକାରକ ନୁହେଁ, ଲାଭଦାୟକ। ତେଣୁ, ପରୀକ୍ଷା କରାଯିବା ଉଚିତ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପର୍ବପର୍ବାଣୀ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି, ନବରାତ୍ରି ଚାଲିଛି। ଦୀପାବଳି ଆସୁଛି, ଏବଂ ଛଟ ପୂଜା ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଦୂରରେ ନାହିଁ। ଆମର ଭଉଣୀମାନେ କିପରି ସେମାନଙ୍କର ଘର ଖର୍ଚ୍ଚ ପରିଚାଳନା କରିବେ ଏବଂ ଟଙ୍କା କିପରି ସଞ୍ଚୟ କରିବେ ସେ ବିଷୟରେ ନିରନ୍ତର ଚିନ୍ତା କରୁଛନ୍ତି। ଏହି ଚିନ୍ତାକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ, NDA ସରକାର ଏକ ବଡ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି। ନବରାତ୍ରିର ପ୍ରଥମ ଦିନ ଅର୍ଥାତ୍ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୨ରୁ ସାରା ଦେଶରେ GST ହାର ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି। ଏବେ ଟୁଥପେଷ୍ଟ, ସାବୁନ, ସାମ୍ପୁ, ଘିଅ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ପରି ସମସ୍ତ ନିତ୍ୟ ବ୍ୟବହାର୍ଯ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ପୂର୍ବ ଅପେକ୍ଷା ଶସ୍ତାରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ। ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଠପଢ଼ା ପାଇଁ ଷ୍ଟେସନାରୀ, ପର୍ବପର୍ବାଣୀ ସମୟରେ ପିନ୍ଧିବା ପାଇଁ ପୋଷାକ ଏବଂ ଜୋତାର ମୂଲ୍ୟ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ଏହା ପରିବାର ଏବଂ ରୋଷେଇ ଘର ବଜେଟ୍ ପରିଚାଳନା କରୁଥିବା ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ଆଶ୍ୱସ୍ତି। ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ୍ ସରକାର ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ବୋଝ ହାଲୁକା କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ମୁହଁରେ ପର୍ବର ଆନନ୍ଦ ଆଣିବାକୁ ନିଜର ଦାୟିତ୍ୱ ବୋଲି ଭାବୁଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ବି ବିହାରର ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି, ସେମାନେ ନିଜର ସାହସ ଏବଂ ଦୃଢ଼ ସଂକଳ୍ପ ସହିତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛନ୍ତି। ଆପଣମାନେ ପ୍ରମାଣ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ମହିଳାମାନେ ପ୍ରଗତି କରନ୍ତି, ସମଗ୍ର ସମାଜ ପ୍ରଗତି କରେ। ପୁଣିଥରେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମହିଳା ରୋଜଗାର ଯୋଜନା ପାଇଁ ମୁଁ ବିହାରର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭକାମନା। ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech during the launch of Bihar's Mukhyamantri Mahila Rojgar Yojana via video conferencing
26 SEP 2025 2:38PM by PIB Delhi
Greetings to all of you!
Today, during these holy days of Navratri, I have got the opportunity to join the women power of Bihar in their happiness. I was looking at the screen here, lakhs of women and sisters are visible. Your blessings during this sacred festival of Navratri are a great strength for all of us. I express my heartfelt gratitude to you today, and from today, the "Mukhyamantri Mahila Rozgar Yojana" is being launched. As I have been told, till now 75 lakh sisters have joined this scheme. Now, Rs 10,000 each has been sent to the bank accounts of all these 75 lakh sisters simultaneously.
Friends,
While this process was going on, I was sitting and thinking about two things. First of all, today Nitish ji's government has really taken such a big and important step for the sisters and daughters of Bihar. When a sister or daughter becomes employed or self-employed, their dreams take new wings, and their respect in society increases. The second thing that came to my mind was that if we had not taken the pledge of Jan Dhan Yojana 11 years ago, when you appointed me to serve you as the Prime Servant, if the country had not opened more than 30 crore accounts of sisters and daughters under the Jan Dhan Yojana, if these bank accounts had not been linked to your mobile and Aadhar, then would we have been able to send so much money directly to your bank accounts today. This could not have happened. And earlier a Prime Minister had said, this talk of loot that is going on these days, earlier a Prime Minister had said, at that time they were ruling everywhere, from Panchayat to Parliament. And he used to say that if one rupee is sent from Delhi, only 15 paise reaches, someone (some Panja) used to make off with 85 paise. The money that is being sent today, the entire 10 thousand rupees will be deposited in your account, no one can steal even a single rupee. This money that used to get looted in between, what a huge injustice is done to you.
Friends,
A brother feels happy when his sister is healthy, happy, and her family is financially strong, and for this, the brother does whatever he can. Today your two brothers, Narendra and Nitish ji, are working together continuously for your service, prosperity and your self-respect. Today's program is also an example of this.
Mothers-sisters,
When I was told about this scheme, I was deeply impressed by its vision. One woman from every family will definitely get the benefit of this scheme. And after the initial 10 thousand rupees, if the woman uses these 10 thousand rupees wisely, creates some employment, starts a business to stand on her own feet, and if it proves successful, she can be given additional financial assistance of up to 2 lakh rupees. Think about it, what a significant achievement this is for you. And in the corporate world this is called seed money. With the help of this scheme, my sisters of Bihar can open various small shops like grocery, utensils, cosmetics, toys, stationery etc. and can do their own business. They can do cow rearing, poultry farming, fish farming, goat rearing. They can do progress in many such businesses. And all of these require training. Now you might think you've received the money, but how will you actually do it? So, I assure you, not only will you be given money, you will also be given training for it, you will be taught how to work. Such a wonderful system of Jeevika Self Help Group already exists in Bihar. About 11 lakh self-help groups are working here, which means a well-established system is already in place. Earlier this month, I had the opportunity to launch the Jeevika Nidhi Sakh Sahkari Sangh (Credit Cooperative Union). Now the strength of this system will be linked with Mukhyamanti Mahila Rozgar Yojana. That is, with its launch, this scheme is going to be effective throughout Bihar, in every corner of Bihar and in every family.
Friends,
Mukhyamantri Mahila Rozgar Yojana has also given new impetus to the central government's Lakhpati Didi campaign. The Central Government has set a target of creating 3 crore Lakhpati Didis in the country. More than 2 crore sisters have become Lakhpati Didi till now. And I'm talking about rural women. Due to their hard work, villages have changed, society has changed and the status of the family has also changed. In Bihar also, lakhs of women have become Lakhpati Didi's. And with the way Bihar's double-engine government is advancing this scheme, I firmly believe that the day is not far off when, if there will be the most Lakhpati Didis anywhere in India, today I feel that the most Lakhpati Didis will be in my own Bihar.
Mothers-sisters,
The central government's Mudra Yojana, Drone Didi Abhiyan, Bima Sakhi Abhiyan, and Bank Didi Abhiyan are also increasing employment and self-employment opportunities for you. Our goal is only one, and today we are moving ahead with only one goal - that your dreams should be fulfilled, that you should get maximum opportunities to fulfill the dreams of your family, the bright future that you have in your mind, for your children.
Friends,
Today, due to the efforts of the Central and State Governments, new sectors are opening up for sisters and daughters. Today our daughters are joining the army and police in large numbers, every woman will be proud, today our daughters are flying fighter planes.
But friends,
We must not forget those days when there was RJD government in Bihar, there was rule of lalten. During that time, the mothers and sisters of my Bihar, the women here, suffered the most from anarchy and corruption. Those days, when the major roads of Bihar were in ruins, there were no bridges, then who suffered the most from it, when such difficulties arise, then we all know that the first ones to suffer from all these difficulties are our women, our mothers and sisters. And you know how this situation worsened during floods. Pregnant women were not able to reach the hospital on time. In case of serious condition, they couldn't receive proper treatment. Our government has worked day and night to help you overcome these difficult circumstances. We want you to come out of these problems and to a large extent we have been able to do that today. After the double-engine government came to power, you have seen roads begin to be built in Bihar. Even today we are engaged in improving connectivity in Bihar, due to which the women of Bihar have started getting a lot of convenience.
Mothers-sisters,
These days an exhibition is being organised in Bihar, and I would definitely tell those mothers and sisters who are below 30 years of age that they must visit this exhibition. I have been told;old newspaper headlines are being displayed in this exhibition. When we read them, those under the age of 30 may not realize how bad the situation was. And when old people read this, they too will feel it, they remember the kind of fear that prevailed in Bihar during the RJD rule, no house was safe. The terror of Naxalite violence was rampant. And women had to bear the pain the most. From the poor to the doctors and IAS families, no one was spared from the atrocities of RJD leaders.
Friends,
Today, when the rule of law has returned under the leadership of Nitish ji, my mothers, sisters, daughters and women have felt the greatest relief. Today, the daughters of Bihar leave their homes without fear. I was just listening to four sisters. The way sister Ranjita ji, sister Rita ji, Noorjahan Banu and our Putul Devi ji have told things with confidence. This was simply not possible before Nitish ji's government. It was not possible for them to work anywhere even late at night. Whenever I come to Bihar, I feel very satisfied to see such a large number of women police personnel deployed. Therefore, today we all have to take a pledge together that we will never let Bihar go into that darkness again, mothers and sisters, please write down these words of mine, this is the only way to save our children from destruction.
Mothers-sisters,
When a government makes a policy keeping women at the centre, then every section of the society, the entire family benefits from it. For example, today the whole world is seeing how big a change has come about due to the Ujjwala Yojana. There was a time when getting a gas connection in villages was a big dream, the same situation was there in cities also. My poor mothers, sisters, and daughters spent their lives coughing in the kitchen. Lung diseases were common, even loss of eyesight was common, and some scholars say that mothers and sisters who stay in the smoke of the stove for a long time, inhale the smoke equivalent to 400 cigarettes in a day. Now tell me, if cancer doesn't happen, what will? To save all these, we brought the Ujjwala scheme and delivered gas cylinders to every home. In Bihar, the lives of our sisters were spent carrying firewood. And the problems were no less, if it rained then the wet wood would not burn, if there was a flood then the firewood would get submerged. How many times the children of the house would go to sleep hungry, or spend the night eating roasted rice.
Friends,
This pain is not written in any book, this pain has been experienced by our sisters of Bihar, each one of my sisters has gone through this ordeal. But when the NDA government began thinking and formulating schemes with sisters at the center, the picture began to change. Gas connections reached crores of houses simultaneously. Today, crores of sisters are cooking food on the gas stove peacefully. They have been freed from smoke and relieved from lung and eye diseases. Now, children at home have a hot meal every day. Ujjwala gas connections have brightened not only the kitchens of Bihar but also the lives of women.
Mothers-sisters,
It is our responsibility to address all your concerns. We launched the free grain scheme during the difficult times of the coronavirus pandemic. Because I had one goal, no child should sleep hungry at night. But this scheme has helped you so much that we decided to continue it. Even today, PM Garib Kalyan Yojana is running, and due to this scheme, more than eight and a half crore needy people of Bihar are getting free ration. This scheme has alleviated so much of your worry. Let me give another example. Parboiled rice (Usna Chawal) is preferred in a large area of ​​Bihar. However, earlier our mothers and sisters were given raw rice (Arwa Chawal) as government ration. Due to compulsion, mothers and sisters used to give the same Arwa rice in the market and take parboiled rice in exchange. But look at the dishonesty. The problem was that instead of 20 kilograms of raw rice, they used to get only 10 kilograms of parboiled rice. We also considered this issue seriously. Now the government has also started giving parboiled rice in ration.
My mothers and sisters,
There has been no tradition of women having property in their name. A house was in the man's name, a shop in the man's name, land in the man's name, a car in the man's name, a scooter in the man's name-everything was in the man's name. But when I launched the PM Awas Yojana, I made it a rule that my mothers, sisters, and daughters would also be owners of the PM Awas Yojana homes. Today more than 50 lakh PM houses have been built in Bihar. Most of them are owned by women. You are the true owners of your home.
Friends,
We all know that when a sister's health deteriorates, it affects the entire family. There was a time when women endured illnesses without disclosing it to their families. No matter how difficult their situation, their fever, or their stomach aches, they continued working. Why? Because they did not want the household money to be spent on their treatment. It would not burden their children and family, so mothers and sisters endured.Your son solved this concern of yours through Ayushman Bharat Yojana. Today, lakhs of women of Bihar are getting free treatment up to Rs 5 lakh. In the Matru Vandana Yojana being run for pregnant women, money is also going directly into the accounts of the mothers. So that at that time, during that period of 9 months, she can get good nutrition, so that the health of the child growing in the womb is also good and there is no problem in delivery, the life of the mother or the child is saved.
My mothers and sisters,
Your health is our priority. We have launched a big campaign to improve women's health since September 17th, Vishwakarma Jayanti. It's called the "Swasth Nari, Sashakt Pariwar Abhiyan." More than 4.25 lakh health camps of this campaign are being organised in villages and towns. Serious diseases like anemia, blood pressure, diabetes, and cancer are being screened. Till now, more than 1 crore women have got themselves checked for free by joining this campaign. Today I would request all the women of Bihar to definitely go to these camps and get themselves tested. Some people are under the misconception that testing should not be done. Detecting a disease is beneficial, not harmful. Therefore, testing should be done.
Friends,
This is the festival season; Navratri is going on. Diwali is coming, and Chhath Puja is also not far away. Our sisters are constantly thinking about how to manage their household expenses and how to save money. To alleviate these concerns, the NDA government has taken a significant step. GST rates have been reduced across the country from September 22, the first day of Navratri. Now, all the daily use items like toothpaste, soap, shampoo, ghee and food items will be available cheaper than before. The prices of stationery for children's studies, clothes and shoes to wear during festivals have also reduced. This is a big relief for women who manage the household and kitchen budget. The double engine government considers it its responsibility to lighten the burden of the sisters and bring joy of festivals on their faces.
Friends,
Whenever the women of Bihar have had the opportunity, they have brought about significant change with their courage and determination. You have proven that when women progress, the entire society progresses. Once again, I congratulate the people of Bihar for the Mukhyamantri Mahila Rozgar Yojana. My best wishes to all of you. Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.