প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুত্থাংদা মুখ্যমন্ত্রী মহিলা রোজগার য়োজনা হৌদোকপদা থমখিবা ৱারোল
26 SEP 2025 2:38PM by PIB Imphal
অদোম পুম্নমকপু নোল্লুকচরি!
নবরাত্রিগী অশেংবা নুমিৎশিং অসিদা, ঙসি ঐহাক্না বিহারগী নারি শক্তিগা লোয়ননা, মখোয়গী নুংঙাইবদা শরুক য়ানবা খুদোংচাবা ফংজখি। ঐহাক্না মফমসিদা স্ক্রীনদা য়েংলি, নুপী অমসুং ইচিল-ইনাও লাখ কয়া উবা ফংলি। নবরাত্রিগী য়াইফরবা থৌরম অসিদা অদোম পুম্নমকপু য়াইফ-পাউজেল পীজরি। মসি ঐখোয় পুম্নমক্কী অচৌবা শক্তি অমনি। ঙসিদগী মুখ্য মন্ত্রী মহিলা রোজগার য়োজনা হৌদোক্লে। হৌজিক ফাওবদা, ঐহাক্না হায়খিবগুম্না, ইচানুপী লাখ ৭৫না স্কিম অসিগী শরুক য়াখ্রে। হৌজিক্তি হায়রিবা ইচিল-ইনাও লাখ ৭৫ অসিগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা লুপা ১০,০০০-১০,০০০গী শেনফম থাদরে।
মরুপশিং,
হায়রিবা থৌওং অসি চত্থরিঙৈদা, ঐহাক্না খল্লক্লিবা ৱাফম অনি অদুদি, অহানবদা, ঙসি বিহারগী ইচিল-ইনাওশিং অমসুং ইচিল-ইনাওশিংগীদমক নিতিশজীগী সরকারনা লৌখৎলিবা খোঙথাং অসি য়াম্না মরু ওই। করিগুম্বা ইচানুপা নত্ত্রগা ইচানুপী অমনা থবক পীবা, মশাগী থবক পীবা হৌরক্লবদি, মহাক্কী অপাম্বা অদু মঙফাওনহল্লি। অতোপ্পা ৱাফম অমনা, ঐহাক্কী পুক্নিংদা লাকখিবা ৱাফমদি, করিগুম্বা ঐখোয়না চহি ১১গী মমাংদা, প্রধান সেবক অমা ওইনা অদোমগী সেবাগীদমক ঐহাকপু থাগৎলবদি, করিগুম্বা ঐখোয়না চহি ১১গী মমাংদা জনধন য়োজনাগী ৱারেপ লৌরমদ্রবদি, করিগুম্বা লৈবাক অসিনা জনধন য়োজনাগী মখাদা ইচিল-ইনাও অমসুং ইচিল-ইনাওশিংগী একাউন্ত কোতি ৩০ হেন্না হাংদোক্লমদ্রবদি, বেঙ্ক একাউন্তশিং অসি অদোমগী মোবাইল অমসুং আধারগা শম্নহল্লমদ্রবদি, ঙসিদি অদোমগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা শেল মরাং কাইনা থাদবা ঙম্লম্লোই। মসি ওইথোকপা ঙম্লোই। অমসুং মমাংদসু প্রধান মন্ত্রী অমনা হায়খি মদুদি ঙসিদি লুটকী মতাংদা খন্ন-নৈনরি, অদুগা মমাংদসু প্রধান মন্ত্রী অমনা হায়খি মদুদি মফম খুদিংমক্তা মখোয়না পাল্লি, পঞ্চায়ত্তগী পার্লিয়ামেন্ত ফাওবদা মখোয়না পাল্লি। দিল্লীদগী লুপা অমা থাদরকপা মতমদা পৈশা ১৫ খক্তমক ফংই, অদুগা পৈশা ৮৫ অসিনা কনাগুম্বা অমনা ফংই হায়না মহাক্না হায়রম্মি। ঙসি পৈশা থাদোরক্লিবা অসিদগী, লুপা ১০,০০০ অসি অদোমগী একাউন্তদা থাদোরক্লগনি। মরক্তা লৈবা মীওই কনা অমত্তগী মফমদা চৎলরোই।
মরুপশিং,
মহাক্কী মচানুপী হকচাং ফনা লৈরবদি, মহাক্কী মচানুপী নুংঙাইনা লৈরবদি, মহাক্কী মচানুপীগী ইমুং-মনুংনা শেল-থুমগী ফিবম ফনা লৈরবদি, মহাক্কী মচানুপী অদুনা মশা-মউ ফনা লৈরবদি মহাক্কী মচানুপী অদুনা নুংঙাইবা ফংগনি। ঙসি, নরেন্দ্র অমসুং নিতিশজীনা অদোমগী সেবা, সমৃদ্ধি অমসুং অদোমগী স্বাভিমানগীদমক লেপ্পা লৈতনা থবক তৌরি। ঙসিগী থৌরম অসিসু মসিগী খুদম অমনি।
ইমা-ইচানুপীশিং,
স্কিম অসিগী মরমদা ঐহাক্না খংলকপা মতমদা, মসিগী ভিজন অসি উবদা ঐহাক য়াম্না নুংঙাইখি। ইমুং খুদিংগী নুপী অমখক্তনা স্কিম অসিগী কান্নবা ফংগনি। অমসুং অহৌবদা লুপা ১০,০০০ পীরবা মতুংদা, করিগুম্বা নুপী অদুনা লুপা ১০,০০০ অসি মতিক চানা শিজিন্নবা ঙম্লবদি, করিগুম্বা মহাক্না থবক অমা পায়খৎলবদি, অমসুং মহাক্না মশাগী খোঙথাংদা লেপচবা ঙম্লবদি, অমসুং করিগুম্বা মহাক্না অফবা অমা পাম্লবদি, মহাক্না অফবা অমা পায়খৎলবদি লুপা লাখ ২ ফাওবগী শেলগী তেংবাং অদু পীবা য়াই। অদোমগীদমক্তা মসি কয়া য়াম্না চাউবা থবক অমা ওইবগে হায়বসি খল্লু। অমসুং কোর্পোরেত ৱার্ল্দদা মসিবু সিদ মনি কৌই। স্কিম অসিগী মতেংদগী বিহারগী ঐগী ইচিল-ইনাওশিংনা কিরানা, বর্তন, কোসমেতিক, খেলোয়ে, স্তেসনরীগুম্বা মখল কয়াগী অপীকপা দুকানশিং হাংদোকপা ঙম্মী, মখোয়গী ললোন-ইতিক তৌবা ঙম্মী। মহাক্না গাউ-পাল্লম তৌবা ঙম্মি, মোরগী পাল্লম তৌবা ঙম্মি, ঙা পাল্লম তৌবা ঙম্মি, ছাগা পাল্লম তৌবা ঙম্মি। অসিগুম্বা শিনফম কয়া অমদা মহাক্না মখা তানা থবক তৌবা ঙম্মি। অমসুং মসিগী থবকশিং অসিগীদমক্তা অদোম্না ত্রেনিং মথৌ তাই। হৌজিক্তি নহাক্না শেল ফংবা পাম্মি, অদুবু করিগুম্বা অমা করম্না তৌগনি? অদুনা ঐনা অদোমদা থাজবা পীজরি, শেল পীবখক্তদা নত্তে, অদোমদা মসিগী ত্রেনিংসু পীগনি, অদোমদা করম্না থবক তৌগদগে হায়বদু তাকপীগনি। বিহারদা অহানবা ওইনা সেল্ফ হেল্প গ্রুপকী অফবা থৌওং লৈরে। চাউরাক্না স্বয়ং-সাহায গ্রুপ লাখ ১১না মফম অসিদা থবক তৌরি। থা অসিগী অঙনবা শরুক্তা ঐহাক্না লাইবিকা নিধি সখ কোওপরেতিব এসোসিয়েসন হৌদোকপগী খুদোংচাবা ফংখি। হৌজিক্তি মসিগী থৌরাং অসিগী শক্তি অসি মুখ্য মন্ত্রী মহিলা রোজগার স্কিমগা লোয়ননা পুনশিল্লগনি। হায়বদি, মসিগী হৌদোকখিবগা লোয়ননা, স্কিম অসি বিহার পুম্বদা, বিহারগী মফম খুদিংমক্তা অমসুং ইমুং খুদিংদা চৎনবা হৌরগনি।
মরুপশিং,
মুখ্য মন্ত্রী মহিলা রোজগার য়োজনা অসিনা কেন্দ্র সরকারগী লক্ষপতি দিদি অভিয়ানবুসু অনৌবা মপাঙ্গল পীরি। কেন্দ্র সরকারনা লৈবাক অসিদা লাক্ষপতি দিদী কোতি অহুম ওইহন্নবা পান্দম থম্লি। হৌজিক ফাওবদা ইচানুপী কোতি অনি লাক্ষপতি দিদী ওইখ্রে। অমসুং ঐনা খুঙ্গংগী নুপীশিংগী মরমদা ঙাংলি। মখোয়গী থবক-থৌরম্না খুঙ্গং, খুন্নাই অমসুং ইমুংগী ফীভমদা অহোংবা পুরক্লে। বিহারদসু লাক্ষ কয়াগী মশীংদা নুপী লাখপতি দিদিশিং লৈরি। অমসুং বিহারগী দবল ইঞ্জিন সরকারনা স্কিম অসিবু মতৌ করম্না মাংলোমদা চংশিল্লিবনো, ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি লৈবাক অসিদা খ্বাইদগী হেন্না লাক্ষপতি দিদী অসি ভারত পুম্বগী মফম খরদা ওইরবদি, ঙসিদি ঐহাক্না খল্লি মদুদি খ্বাইদগী হেন্না লাক্ষপতি দিদী অসি বিহারদনি।
ইমা-ইচানুপীশিং,
কেন্দ্র সরকারগী মুদ্রা য়োজনা, দ্রোন দিদি অভিয়ান, বিমা সখী অভিয়ান, বেঙ্ক দিদি অভিয়ান অসিসু নহাক্কীদমক থবক পীবগী অমসুং মশাগী থবক ফংনবগী খুদোংচাবা হেনগৎহল্লি। ঐখোয়গী পান্দমদি অমখক্তনি, অমসুং ঙসি ঐখোয়না পান্দম অমখক্তমক চংশিল্লি। অদোমগী অমসুং অদোমগী ইমুং-মনুংগী মঙলানশিং অদু মংফাওনবা অমসুং অদোমগী অঙাংশিংগী অফবা তুংলমচৎ অমা পুরক্নবা অদোমদা মশিং য়াম্লবা খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা।
মরুপশিং,
ঙসিদি কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারশিংগী থৌনা-থৌজেলনা ইচিল-ইনাওশিং অমসুং ইচিল-ইনাওশিংগীদমক অনৌবা সেক্তরশিং হাংলি। ঙসি ঐখোয়গী ইচানুপীশিংনা লান্মী অমসুং পুলিসতা মশিং য়াম্না য়াওরি। নুপী খুদিংমক্না চাউথোকচবা পোক্কনি।
অদুবু মরুপশিং,
বিহারদা আর.জে.দি.গী সরকার লৈরিঙৈগী মতম অদু ঐখোয়না নীংশিংবা তাদে। মতম অদুদা অরাজকতা অমসুং লল্লোন-ঈতিক্না বিহারগী মমা-মপা অমসুং ইচিল-ইনাওশিংদা অৱাবা কয়া মায়োক্নখি। বিহারগী অচৌবা লম্বী-থোংশিং অসি থুগাইবা মতমদা, পুল-পুলিয়াগী মমিং লৈত্রিঙৈ মতম অদুদা, মদুদগী খ্বাইদগী অৱাবা অসি কনাগী ওইরম্মি? অমসুং অদোম্না খঙলে, ঈশিং-ঈচাউগী মতমদা অৱাবা অসি কয়া য়াম্না হেনগৎলম্মি। মীরোনবী নুপীশিংনা মতম চানা হোস্পিতাল য়ৌবা ঙমদে। শাথীবা ফিভম অমা লৈরবদি মখোয়দা মতিক চাবা লায়েং ফংদে। অরুবা ফিভমশিং অসিদগী নখোয়বু কোকহন্নবা ঐখোয়গী সরকারনা নুমিৎ নিনি চুপ্না থবক তৌরি। ঐখোয়না অদোমবু অৱাবা অসিদগী নান্থোকপা পাম্মি অমসুং ঙসি ঐখোয়না মসি য়াম্না কন্না পাংথোকপা ঙম্লে। দবল ইঞ্জিনগী সরকার লাক্লবা মতুংদা বিহারদা লম্বীশিং শেমগৎপা হৌরকখি। ঐখোয়না বিহারদা কনেক্তিবিতী ফগৎহন্নবা হোৎনরি। মসিনা বিহারগী নুপীশিংদা খুদোংচাবা কয়া ফংহল্লে।
মমা-বোনশিং,
ঙসি বিহারদা একজিবিসন অমা পাংথোক্লি, অমসুং চহি ৩০গী মখাদা লৈবা মমা-মপাং অমসুং ইচিল-ইনাওশিং, ঐহাক্না মখোয়দা উৎচরি মদুদি অদোম্না একজিবিসন অসি য়েংবা মথৌ তাই। মঙোন্দা হায়খি মদুদি মসিগী এক্সপোজিসন অসিদা ওল্ডে প্রেসরতোনশিংগী মিংথোলশিং উবা ফংই। ঐখোয়না মখোয়বু ইবদা অমসুং চহি ৩০গী অপীকপা মীওইশিংনা মখোয়না কয়া য়াম্না অৱাবা মায়োক্নবগে হায়বদু খঙবা ঙম্লোই। অমসুং অহল ওইরবা মীওইশিং, অহল ওইরবা মীওইশিংনসু পাবা ফংলগনি। মখোয়না নীংশিংলগনি মদুদি আর.জে.দি.গী লৈঙাক্কী মতমদা বিহারদা করিগী খোইশাওবগে, য়ুম অমত্তা ঙাক্না লৈরমদে। নক্সলী হিংসাগী অকিবা অসি ময়েক শেংনা উবা ফংখি। অমসুং মসিগী অৱাবা অসি নুপী অয়াম্বনা কোকহনখি। লাইরবশিংদগী হৌরগা দোক্তরশিং অমসুং আই.এ.এস.শিংগী ইমুং-মনুং ফাওবদা, আর.জে.দি.গী লুচিংবশিংগী অত্যাচারদগী কনাগুম্বা অমত্তনা কনবা ঙমখিদে।
মরুপশিং,
ঙসি নিতিশজীগী লুচিং মখাদা আইনগী শাসন অমুক হন্না পুরকপা মতমদা, ঐগী মমা-মচা, ইচিন-ইনাও, নুপীশিংনা খ্বাইদগী হেন্না নুংঙাইবা ফাওখি। ঙসিদি বিহারগী মচানুপীশিংনা থোইদোক হেন্দোক্না য়ুমদগী মপান থোক্লক্লি। হৌজিক ঐহাক্না ইচানুপী মরিগী ৱারীদু তাবদা নুংঙাইবা ফাওই। বোন রঞ্জিতা জীনা, বোন রীতা জীনা, নুরজহান বানুনা অমসুং ঐখোয়গী পুতুল দেবী জীনা থাজবগা লোয়ননা ৱারী শানখি। মসি নিতিশজীগী সরকারগী মমাংদা ওইরম্লোই। মখোয়না অথেঙবা মতমদা থবক তৌবগী খুদোংচাবা লৈরমদে। ঐহাক বিহারদা লাকপা মতমদা, নুপী পুলিস কর্মী মশিং য়াম্লবা অসি উবদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই। মরম অদুনা ঙসি ঐখোয়না পুন্না ৱারেপ লৌগদবনি মদুদি বিহারবু অমুক হন্না মাগী ৱাহৈশিং অদু ইদুনা থম্বীয়ু। মমা অমসুং ইচিন ইনাওশিং, বিহারবু অমুক হন্না অঙৌবদা থাদোক্তে, ঐখোয়গী অঙাংশীংবু মাঙহন্দনা থম্বগী চপ চাবা পাম্বৈদি মসিনি।
ইমা-ইচানুপীশিং,
সরকার অমনা নুপীশিংবু ময়াইদা থমদুনা পোলিসী অমা শেম্বা মতমদা, খুন্নাইগী শরুক খুদিংমক্তা কান্নবা ফংই, ইমুং মনুং পুম্নমক্তা ফংই। খুদম ওইনা উজ্জ্বলা স্কিমনা কয়া য়াম্না চাউনা অহোংবা পুরক্লিবনো হায়বদু মালেম পুম্বনা উরি। মতম অমদা, খুঙ্গংদা গ্যাস কনেক্সন ফংহনবা হায়বসি অচৌবা মঙলান অমা ওইরম্মি। ঐগী লায়রবা মমা-মপা অমসুং ইচানুপীশিংনা মখোয়গী পুন্সি মহিং রান্নাঘরদা খোং-খোংবগা লোয়ননা হিংনরম্মি। লংসকী লাইনা-লাইচৎ অসি য়াম্না তোইনা থেংনরম্মি, অমসুং অখঙ অহৈ খরনা হায়রম্মি মদুদি মমা-মপাশিংনা চুরেলগী মৈ চাকপদা মতম শাংনা লৈরম্মি, মরম অদুনা নোংমদা মখোয়না চিগারেৎ ৪০০গী মৈ চাকই। হৌজিক ঐঙোন্দা হায়বিয়ু, করিগুম্বা নহাক্না কেন্সর নারবদি করি তৌগনি? মসিগী খুদোংচাবশিং অসি কোকহন্নবা ঐখোয়না উজ্জ্বলা য়োজনা পুথোক্লে, গ্যাস সিলিন্দরশিং য়ুমথোং খুদিংদা য়ৌহনখ্রে।
মরুপশিং,
মসিগী অৱাবা অসি লাইরিক অমত্তদা ইদে, মসিগী অৱাবা অসি বিহারগী ঐখোয়গী ইচিল-ইনাওশিংনা হিংলি। অদুবু এন.দি.এ. সরকারনা ইচিল-ইনাওশিংবু ময়াইদা থমদুনা খনবা হৌরকপা, স্কিমশিং শেম্বা হৌরকপা মতমদা, ফিভম অসিসু হোংবা হৌরকখি। মতম অমত্তদা, য়ুম কোতি কয়াদা গ্যাস কনেক্সন ফংহনখি। ঙসিদি ভগ্নী কোতি কয়ানা চেনগী চুল্লেদা চানবা শেমগৎলি। মখোয়না মৈ চাকপগী মমি, লংস অমসুং মীৎকী অনাবদগী কোকহনবা ফংলে। হৌজিক য়ুমদা লৈরিবা অঙাংশিংনা নোংমদা অঈংবা চিঞ্জাক ফংনবা হৌরে। উজ্জ্বলাগী গ্যাস কনেক্সন অসিনা বিহারগী চিঞ্জাক খক নত্তনা নুপীশিংগী পুন্সিসু উজ্জ্বল ওইহল্লে।
মমা-মচানুপীশিং
অদোমগী খুদোংচাদবশিং কোকহনবা অসি ঐখোয়গী থৌদাংনি। ঐখোয়না কোরোনাগী অরুবা মতমসিদা লেম্না পীবা য়াবা শঙ্গোমগী স্কিম হৌদোকখি। মরমদি ঐহাক্কী পান্দমদি অঙাং অমত্তনা অৱাবা লৈতনা নুমিদাং চুপ্পা চোকথবা তৌরোইদবনি। অদুম ওইনমক, স্কিম অসিনা অদোমগী মতেং পাংবদগী ঐখোয়না মসিবু মখা চত্থনবা ৱারেপ লৌখি। ঙসিসু পি.এম. গরীব কল্যান য়োজনা চৎথরি, অমসুং য়োজনা অসিনা মরম ওইদুনা বিহারগী দরকার লৈবা মীওই কোতি ৮.৫ হেন্না লেম্না রেশন ফংলি। মসিগী স্কিম অসিনা অদোমগী অচৌবা খল কোকপী অসি হন্থহনখ্রে। ঐহাক্না অতোপ্পা খুদম অমা পীজরি। বিহারগী অচৌবা মফম অমদা উসনা রাইস পাম্নৈ। অদুবু মমাংদদি ঐখোয়গী ইমা-ইপাবু সরকারগী রেশনদা অরৱা রাইস পীবা চৎলম্মি। মাংজৌননা, মমা-মপাশিং অমসুং মচানুপীশিংনা কৈথেলদা চিংনবগী মহুত্তা চিংনবগী মহুত্তা চিংনৈ। অদুম ওইনমক, অরোন-অথুপ লৈতনা য়েংবিয়ু, লুপা কিলোগ্রাম ২০গী চাউলগী মহুত্তা লুপা কিলোগ্রাম ১০ খক্তমক লৌনরম্মি। ঐখোয়না হীরম অসিগী মতাংদা কুপ্না খন্নখি। হৌজিক সরকারনা রেশনদা উসনা চেঙ পীবা হৌরে।
ঐগী ইমা-ইচানুপীশিং,
ঐখোয়গী মফমশিংদা নুপীশিংগী মমিংদা মপু ওইরগা লম লৈবগী চৎনবী লৈতে। মপুরোইবগী মমিংদা য়ুম, মপুরোইবগী মমিংদা দুকান, মপুরোইবগী মমিংদা লম, মপুরোইবগী মমিংদা গারী, মপুরোইবগী মমিংদা স্কুটর, মপুরোইবগী মমিংদা পুম্নমক পুদুনা লৈরম্মি। অদুবু ঐনা পি.এম. অৱাস য়োজনা হৌদোকপা মতমদা, মদুদা পি.এম. অৱাসকী য়ুমশিংগী মপুদি ঐগী ইমা-ইপাগা ইচিন-ইনাওশিংসু ওইগনি হায়না নিয়ম শেমখি। ঙসি বিহারদা পি.এম. আবাস লাখ ৫০ হেন্না শাখ্রে। মসিগী মনুংদা অয়াম্বনা নুপীশিংগী মিংসু য়াওরি। নহাক অসি নহাক্কী য়ুমগী অশেংবা মপুনি।
মরুপশিং,
ঐখোয় পুম্নমক্না খঙই মদুদি করিগুম্বা নুপীমচা অমগী হকশেল ফৎক্রবদি, মদুগী অৱাবা অসি ইমুং মনুং পুম্নমক্তা ওইগনি। মতম অমদা, নুপীশিংনা লাইনা-লাইচৎ অসি নংদুনা লৈরম্বদি, মদু ইমুং অদুদা ফোঙদোক্লমদে, লাইনা-লাইচৎ অসি করম্না থোক্লক্কদগে, লাইহৌ অসি করম্না থোক্লক্কদগে, পেট অদু করম্না শোক্লক্কদগে হায়বদু মহাক্না তপ্না তপ্না পাউদম্মী। করিগীনো? মরমদি মহাক্না মহাক্কী লায়েংবদা য়ুমগী শেল মাঙহনবা পামখিদে। অঙাংশিংদা, ইমুংশিংদা চৈথেং পীরম্মি, মরম অদুনা মমা-মপা অমসুং ইচানুপীশিংনা মখোয়বু ঙাক্না চৎলি। আয়ুশ্মান ভারত স্কিমগী খুত্থাংদা অদোমগী ইচিল-ইনাওনা অদোমগী চিংনবা অসি কোকহনখ্রে। ঙসি বিহারগী নুপী লাখ কয়ানা লুপা লাখ ৫ ফাওবগী লেম্না লায়েংলি। মীরোনবী নুপীশিংগীদমক্তা মমাশিংগী একাউন্তদা হকথেংননা শেল থাদবা য়াগনি। মতম অদুদা, থা 9গী মতম অদুদা, মখোয়না অফবা মচি ওইবা চিঞ্জাক পীবা ঙম্নবা, মীরোনবী অদুগী হকচাং ফনা লৈনবা অমসুং অঙাং পোকপদা অৱাবা লৈহন্দনবা, মমা অমসুং অঙাং অদুগী পুন্সি কনবা ঙম্নবা থবক পায়খৎখ্রে।
ঐগী ইমা-ইচানুপীশিং,
অদোমগী হকশেল, মসি ঐখোয়গী মরুওইবনি। ঐখোয়না নুপীশিংগী হকশেলগী চেকশিন থৌরাংগীদমক সেপ্তেম্বর ১৭, বিশ্বকর্মা জয়ন্তীদগী হৌনা অচৌবা খোঙজং অমা হৌদোক্লে। মসিগী মমিংদি স্ৱস্থ নারি, সশক্ত পরিবার অভিয়াননি। মসিগী খোঙজং অসিগী মখাদা, খুঙ্গং অমসুং শহরশিংদা হকশেলগী কেম্প লাখ ৪৫ হেন্না শঙ্গারক্লি। ঈ ৱাৎপা, ব্লদ প্রেসর, দাইবেতিস অমসুং কেন্সরগুম্বা অরুবা অনাবশিংসু থিজিল্লি। হৌজিক ফাওবদা নুপী কোতি ১ হেনবনা মসিগী খোঙজং অসিগা মরী লৈনদুনা লেম্না চেক তৌখ্রে। বিহারগী নুপী খুদিংমকপু ঐনা হায়জরি মদুদি কেম্পশিং অসিদা চৎলু, চেকশিন থৌরাং লৌখৎলু। করিগুম্বা মীওই খরনা ৱাখল লান্না খনবা তারবদি, মখোয়বু চেকশিন্না য়েংশিনবা মথৌ তাই। লাইনা-লাইচৎ অসি থেংনবদা কান্নবা ফংই, মাঙজবা ফংদে। মরম অদুনা চেকশিন থৌরাং লৌখৎকদবনি।
মরুপশিং,
হৌজিক কুমহৈগী মতমনি, নবরাত্রি পাঙথোক্লি। দিৱালী লাক্কদৌরি, অমসুং ছঠ পুজা অসিসু য়াম্না লাপ্না লৈতে। য়ুম চলাইবগীদমক শেল করম্না থাদগদগে? ঐখোয়গী ইচিল-ইনাওশিংনা মতৌ করম্না কৎথোক্কদগে হায়না নুমিদাং অমসুং নুমিদাং খল্লম্মী। এন.দি.এ. সরকারনা অদোমগী চিংনবা অসি হন্থহন্নবা অচৌবা খোংথাং অমা লৌখৎলি। সেপ্তেম্বর ২২, নবরাত্রিগী অহানবা নুমিৎতা লৈবাক শিনবা থুংনা জি.এস.তি.গী রেৎ হন্থখ্রে। হৌজিক নুমিৎ খুদিংগী শীজিন্নরিবা পোৎলমশিং হায়বদি দন্ত মঞ্জন, সাবোন, শ্যাম্পু, ঘি অমসুং চিঞ্জাকশিং অসি হান্নদগী হন্থনা ফংলগনি। অঙাংশিংগী মহৈ তম্বগী স্তেসনরী, কুমহৈশিংদা শিনগদবা পোৎশক অমসুং জুতকী মমলসু হন্থখ্রে। মসিনা য়ুম অমসুং কোক্কী শেন্দোং লৈবা নুপীশিংগীদমক্তা অচৌবা মতেং ওইগনি। ইচিল-ইনাওশিংগী চৈথেং হন্থহনবা, মখোয়গী ময়ুমদা কুমহৈগী নুংঙাইবা পীনবা, দবল ইঞ্জিনগী সরকারনা মসি মখোয়গী থৌদাংনি হায়না লৌই।
মরুপশিং,
বিহারগী নুপীশিংনা খুদোংচাবা ফংলকপা মতমদা মখোয়গী থৌনা অমসুং ৱারেপ্না অচৌবা অহোংবা কয়া পুরকখি। নুপীনা মাংলোমদা চংশিল্লকপা মতমদা, খুন্নাই অসি মাংলোমদা চংশিল্লকই হায়বসি অদোম্না উৎলে। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি, "ঐহাক্না বিহারগী মীয়ামদা মুখ্য মন্ত্রী মহিলা রোজগার য়োজনাগীদমক অমুক হন্না নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। অদোম পুম্নমকপু ঐহাক্না য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
অদোমবু হন্না হন্না থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech during the launch of Bihar's Mukhyamantri Mahila Rojgar Yojana via video conferencing
26 SEP 2025 2:38PM by PIB Delhi
Greetings to all of you!
Today, during these holy days of Navratri, I have got the opportunity to join the women power of Bihar in their happiness. I was looking at the screen here, lakhs of women and sisters are visible. Your blessings during this sacred festival of Navratri are a great strength for all of us. I express my heartfelt gratitude to you today, and from today, the "Mukhyamantri Mahila Rozgar Yojana" is being launched. As I have been told, till now 75 lakh sisters have joined this scheme. Now, Rs 10,000 each has been sent to the bank accounts of all these 75 lakh sisters simultaneously.
Friends,
While this process was going on, I was sitting and thinking about two things. First of all, today Nitish ji's government has really taken such a big and important step for the sisters and daughters of Bihar. When a sister or daughter becomes employed or self-employed, their dreams take new wings, and their respect in society increases. The second thing that came to my mind was that if we had not taken the pledge of Jan Dhan Yojana 11 years ago, when you appointed me to serve you as the Prime Servant, if the country had not opened more than 30 crore accounts of sisters and daughters under the Jan Dhan Yojana, if these bank accounts had not been linked to your mobile and Aadhar, then would we have been able to send so much money directly to your bank accounts today. This could not have happened. And earlier a Prime Minister had said, this talk of loot that is going on these days, earlier a Prime Minister had said, at that time they were ruling everywhere, from Panchayat to Parliament. And he used to say that if one rupee is sent from Delhi, only 15 paise reaches, someone (some Panja) used to make off with 85 paise. The money that is being sent today, the entire 10 thousand rupees will be deposited in your account, no one can steal even a single rupee. This money that used to get looted in between, what a huge injustice is done to you.
Friends,
A brother feels happy when his sister is healthy, happy, and her family is financially strong, and for this, the brother does whatever he can. Today your two brothers, Narendra and Nitish ji, are working together continuously for your service, prosperity and your self-respect. Today's program is also an example of this.
Mothers-sisters,
When I was told about this scheme, I was deeply impressed by its vision. One woman from every family will definitely get the benefit of this scheme. And after the initial 10 thousand rupees, if the woman uses these 10 thousand rupees wisely, creates some employment, starts a business to stand on her own feet, and if it proves successful, she can be given additional financial assistance of up to 2 lakh rupees. Think about it, what a significant achievement this is for you. And in the corporate world this is called seed money. With the help of this scheme, my sisters of Bihar can open various small shops like grocery, utensils, cosmetics, toys, stationery etc. and can do their own business. They can do cow rearing, poultry farming, fish farming, goat rearing. They can do progress in many such businesses. And all of these require training. Now you might think you've received the money, but how will you actually do it? So, I assure you, not only will you be given money, you will also be given training for it, you will be taught how to work. Such a wonderful system of Jeevika Self Help Group already exists in Bihar. About 11 lakh self-help groups are working here, which means a well-established system is already in place. Earlier this month, I had the opportunity to launch the Jeevika Nidhi Sakh Sahkari Sangh (Credit Cooperative Union). Now the strength of this system will be linked with Mukhyamanti Mahila Rozgar Yojana. That is, with its launch, this scheme is going to be effective throughout Bihar, in every corner of Bihar and in every family.
Friends,
Mukhyamantri Mahila Rozgar Yojana has also given new impetus to the central government's Lakhpati Didi campaign. The Central Government has set a target of creating 3 crore Lakhpati Didis in the country. More than 2 crore sisters have become Lakhpati Didi till now. And I'm talking about rural women. Due to their hard work, villages have changed, society has changed and the status of the family has also changed. In Bihar also, lakhs of women have become Lakhpati Didi's. And with the way Bihar's double-engine government is advancing this scheme, I firmly believe that the day is not far off when, if there will be the most Lakhpati Didis anywhere in India, today I feel that the most Lakhpati Didis will be in my own Bihar.
Mothers-sisters,
The central government's Mudra Yojana, Drone Didi Abhiyan, Bima Sakhi Abhiyan, and Bank Didi Abhiyan are also increasing employment and self-employment opportunities for you. Our goal is only one, and today we are moving ahead with only one goal - that your dreams should be fulfilled, that you should get maximum opportunities to fulfill the dreams of your family, the bright future that you have in your mind, for your children.
Friends,
Today, due to the efforts of the Central and State Governments, new sectors are opening up for sisters and daughters. Today our daughters are joining the army and police in large numbers, every woman will be proud, today our daughters are flying fighter planes.
But friends,
We must not forget those days when there was RJD government in Bihar, there was rule of lalten. During that time, the mothers and sisters of my Bihar, the women here, suffered the most from anarchy and corruption. Those days, when the major roads of Bihar were in ruins, there were no bridges, then who suffered the most from it, when such difficulties arise, then we all know that the first ones to suffer from all these difficulties are our women, our mothers and sisters. And you know how this situation worsened during floods. Pregnant women were not able to reach the hospital on time. In case of serious condition, they couldn't receive proper treatment. Our government has worked day and night to help you overcome these difficult circumstances. We want you to come out of these problems and to a large extent we have been able to do that today. After the double-engine government came to power, you have seen roads begin to be built in Bihar. Even today we are engaged in improving connectivity in Bihar, due to which the women of Bihar have started getting a lot of convenience.
Mothers-sisters,
These days an exhibition is being organised in Bihar, and I would definitely tell those mothers and sisters who are below 30 years of age that they must visit this exhibition. I have been told;old newspaper headlines are being displayed in this exhibition. When we read them, those under the age of 30 may not realize how bad the situation was. And when old people read this, they too will feel it, they remember the kind of fear that prevailed in Bihar during the RJD rule, no house was safe. The terror of Naxalite violence was rampant. And women had to bear the pain the most. From the poor to the doctors and IAS families, no one was spared from the atrocities of RJD leaders.
Friends,
Today, when the rule of law has returned under the leadership of Nitish ji, my mothers, sisters, daughters and women have felt the greatest relief. Today, the daughters of Bihar leave their homes without fear. I was just listening to four sisters. The way sister Ranjita ji, sister Rita ji, Noorjahan Banu and our Putul Devi ji have told things with confidence. This was simply not possible before Nitish ji's government. It was not possible for them to work anywhere even late at night. Whenever I come to Bihar, I feel very satisfied to see such a large number of women police personnel deployed. Therefore, today we all have to take a pledge together that we will never let Bihar go into that darkness again, mothers and sisters, please write down these words of mine, this is the only way to save our children from destruction.
Mothers-sisters,
When a government makes a policy keeping women at the centre, then every section of the society, the entire family benefits from it. For example, today the whole world is seeing how big a change has come about due to the Ujjwala Yojana. There was a time when getting a gas connection in villages was a big dream, the same situation was there in cities also. My poor mothers, sisters, and daughters spent their lives coughing in the kitchen. Lung diseases were common, even loss of eyesight was common, and some scholars say that mothers and sisters who stay in the smoke of the stove for a long time, inhale the smoke equivalent to 400 cigarettes in a day. Now tell me, if cancer doesn't happen, what will? To save all these, we brought the Ujjwala scheme and delivered gas cylinders to every home. In Bihar, the lives of our sisters were spent carrying firewood. And the problems were no less, if it rained then the wet wood would not burn, if there was a flood then the firewood would get submerged. How many times the children of the house would go to sleep hungry, or spend the night eating roasted rice.
Friends,
This pain is not written in any book, this pain has been experienced by our sisters of Bihar, each one of my sisters has gone through this ordeal. But when the NDA government began thinking and formulating schemes with sisters at the center, the picture began to change. Gas connections reached crores of houses simultaneously. Today, crores of sisters are cooking food on the gas stove peacefully. They have been freed from smoke and relieved from lung and eye diseases. Now, children at home have a hot meal every day. Ujjwala gas connections have brightened not only the kitchens of Bihar but also the lives of women.
Mothers-sisters,
It is our responsibility to address all your concerns. We launched the free grain scheme during the difficult times of the coronavirus pandemic. Because I had one goal, no child should sleep hungry at night. But this scheme has helped you so much that we decided to continue it. Even today, PM Garib Kalyan Yojana is running, and due to this scheme, more than eight and a half crore needy people of Bihar are getting free ration. This scheme has alleviated so much of your worry. Let me give another example. Parboiled rice (Usna Chawal) is preferred in a large area of ​​Bihar. However, earlier our mothers and sisters were given raw rice (Arwa Chawal) as government ration. Due to compulsion, mothers and sisters used to give the same Arwa rice in the market and take parboiled rice in exchange. But look at the dishonesty. The problem was that instead of 20 kilograms of raw rice, they used to get only 10 kilograms of parboiled rice. We also considered this issue seriously. Now the government has also started giving parboiled rice in ration.
My mothers and sisters,
There has been no tradition of women having property in their name. A house was in the man's name, a shop in the man's name, land in the man's name, a car in the man's name, a scooter in the man's name-everything was in the man's name. But when I launched the PM Awas Yojana, I made it a rule that my mothers, sisters, and daughters would also be owners of the PM Awas Yojana homes. Today more than 50 lakh PM houses have been built in Bihar. Most of them are owned by women. You are the true owners of your home.
Friends,
We all know that when a sister's health deteriorates, it affects the entire family. There was a time when women endured illnesses without disclosing it to their families. No matter how difficult their situation, their fever, or their stomach aches, they continued working. Why? Because they did not want the household money to be spent on their treatment. It would not burden their children and family, so mothers and sisters endured.Your son solved this concern of yours through Ayushman Bharat Yojana. Today, lakhs of women of Bihar are getting free treatment up to Rs 5 lakh. In the Matru Vandana Yojana being run for pregnant women, money is also going directly into the accounts of the mothers. So that at that time, during that period of 9 months, she can get good nutrition, so that the health of the child growing in the womb is also good and there is no problem in delivery, the life of the mother or the child is saved.
My mothers and sisters,
Your health is our priority. We have launched a big campaign to improve women's health since September 17th, Vishwakarma Jayanti. It's called the "Swasth Nari, Sashakt Pariwar Abhiyan." More than 4.25 lakh health camps of this campaign are being organised in villages and towns. Serious diseases like anemia, blood pressure, diabetes, and cancer are being screened. Till now, more than 1 crore women have got themselves checked for free by joining this campaign. Today I would request all the women of Bihar to definitely go to these camps and get themselves tested. Some people are under the misconception that testing should not be done. Detecting a disease is beneficial, not harmful. Therefore, testing should be done.
Friends,
This is the festival season; Navratri is going on. Diwali is coming, and Chhath Puja is also not far away. Our sisters are constantly thinking about how to manage their household expenses and how to save money. To alleviate these concerns, the NDA government has taken a significant step. GST rates have been reduced across the country from September 22, the first day of Navratri. Now, all the daily use items like toothpaste, soap, shampoo, ghee and food items will be available cheaper than before. The prices of stationery for children's studies, clothes and shoes to wear during festivals have also reduced. This is a big relief for women who manage the household and kitchen budget. The double engine government considers it its responsibility to lighten the burden of the sisters and bring joy of festivals on their faces.
Friends,
Whenever the women of Bihar have had the opportunity, they have brought about significant change with their courage and determination. You have proven that when women progress, the entire society progresses. Once again, I congratulate the people of Bihar for the Mukhyamantri Mahila Rozgar Yojana. My best wishes to all of you. Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.